Page 1

KJMV KontaKt

KlassieKe Japanse Motorfietsen Vereniging

1

juli 2011


Colofon Voorzitter

Inhoud 045 5456680 joscreusen @planet.nl

Jos Creusen Bosweidenweg 4 6468 AL Kerkrade

Secretaris Documentatie

0299 654155

Albert Brouwer Houtrib 120 1141 DH Monnickendam

Penningmeester Ledenadministratie

045 5326214 bolledennis @home.nl

Dennis Martin Prickeleenstraat 33 6372 GH Landgraaf

PR en externe contacten

020 6451432 r.witbraad @ziggo.nl

Rob Witbraad Branding 20 1186 DH Amstelveen

Redactie

0344 621558 paul.otten @planet.nl

Paul Otten Ophemertsedijk 1 4001 PA Tiel

Van de voorzitter Activiteitenkalender Oldtimerdag Appelscha Nieuw Bestuurslid KJMV verslag Algemene Ledenvergadering Tiny’s zijspan Drie Landen Weekend Mijn Domein Reacties Mijn Domein Restauratie Honda CB 77 deel 9 Uitnodiging Gietclinic Classic Motor Mania Een spannend verhaal Zoeken, zoeken CB 350 four (uit de oude doos) Oude advertentie

3 4 5 7 9 11 14 19 20 23 23 25 27 28 32

inzenden artikelen en foto's paul.otten@planet.nl Activiteiten

Lidmaatschap Inschrijfgeld Rabobank

030 2512145 ivgeerenstein @gmail.com

Iris van Geerenstein Fred. Hendrikstraat 38 3583 VM Utrecht

1170.62.332

€ 27,00 per jaar € 3,00 KJMV / Landgraaf

4x per jaar

www.kjmv.nl www.kjmv-hyves.nl KJMV-Kontakt

Internet Periodiek

KJMV kontakt, jaargang 2011 nummer 2, juli. Met dank aan Fred Appelman, Albert Brouwer, Jos Creusen, Iris van Geerenstein, Max Hertong, Leo Oosterom, Paul Otten, Klaas Poutsma, Loek Schouten, voor hun bijdragen aan dit nummer.

Voorpagina: De algemene ledenvergadering op 27 maart was goed bezocht. Voor veel leden was het een goede reden om hun klassieke japanner van stal te halen. Een verslag van de ledenvergadering op pag. 7.

Van de redactie Jullie hebben dit keer erg lang op het KJMV-kontakt moeten wachten. Tsja, het leek of de duvel ermee speelde, maar alles zat dit keer tegen. Het hele blad is zelfs een keer opnieuw gedrukt, omdat er door een samenloop van omstandigheden bij de drukker in de adressering iets niet goed is gegaan. Zowel bij Jos als bij mij zat de brievenbus tjokvol onbestelbare KJMVkontakten. De drukker was zo vriendelijk om snel een nieuwe oplage te verzorgen en de aanslag op onze clubkas niet te groot te maken. Maar dat was niet de enige tegenslag! Het maken van het blad duurde dit keer veel langer dan we ons hadden voorgenomen. Zowel Jos als ik hadden andere dingen waar we tijd aan moesten besteden, dus we moesten helaas keuzes maken.

heeft ook belangstelling voor de communicatie-kant. Dat betekent dat het werk over wat meer mensen kan worden verdeeld. Prima! Op pagina 5 een introductie van de nieuwe bestuurder. Iris: Succes! Niet alleen het blad zat de laatste maanden wat knel. Ook mijn motoren zijn heel wat aandacht tekort gekomen. Mijn Suzuki staat regelmatig te trappelen om even los te gaan, maar hij heeft dit jaar maar mondjesmaat gereden. En met mijn Honda is het nog wat erger. Die kijkt me zielig aan; hij moet op een aantal punten wat onderhoud hebben om weer vlot mee te kunnen komen. Ben bang dat dat een winterklus wordt! Mijn Suzuki heeft me in ieder geval wel naar ons mooie Limburg gebracht, naar de Drielandenrit. Ondanks wat pechgevallen was de traditionele rit van Jos en Tiny weer een groot succes. Ik ben blij dat ik het nu ook eens heb meegemaakt. In dit nummer natuurlijk een verslag, dit keer geschreven door ons nieuwe bestuurslid, die daarmee meteen haar visitekaartje afgeeft.

Dat vond ik vooral spijtig voor Klaas en Peter, die een mooie aankondiging hadden geplaatst voor de Ouwe Joekeldag op 10 juli in Anna Paulowna. Die datum hebben we niet gehaald, dus de aankondiging is weer vervalen. Excuses! Ik hoop dat het toch een geslaagd evenement was. Positief nieuws dat we kunnen melden is dat ons KJMV-bestuur versterking heeft gekregen in de persoon van Iris van Geerenstein. Zij wil zich gaan richten op de activiteiten, maar

Veel leesplezier! Paul Otten

2


BESTE MENSEN...... Eindelijk de tweede uitgave van KJMV-Kontakt van dit jaar. Een stuk later als jullie gewend zijn. Paul en ik zijn niet alleen lid van het bestuur en hebben een verantwoordelijkheid voor het uitbrengen van het door jullie gewaardeerde clubblad. Wij hebben ook een privĂŠleven en dat had noodzakelijkerwijze voorrang. Wij gaan er van uit dat in september alles weer normaal op tijd zal zijn.

gedateerd door het gebrek aan tijd om deze naast de andere taken ook nog te beheren. Info ben ik graag bereid te geven. Tevens wil ik er nogmaals op attenderen dat ik tijdens de komende ALV mijn voorzitterschap zal neerleggen. Het voorzitterschap kan ik van harte aanbevelen. Je leert veel en komt met zeer veel mensen in contact. Hieronder nog een foto van het drielandenweekend Of Sam Kool publicatie ook leuk vindt weet ik niet, doch hij heeft met de opname als een boer met kiespijn toch spontaan zijn medewerking verleend.

Naar de toekomst kijkend ben ik op zoek gegaan naar een mooie locatie voor het internationale weekend gedurende het eerste weekend van september. Hier ben ik op diverse problemen gestuit. Het betreft met name de locatie waar een en ander georganiseerd zou kunnen worden. Diverse kleine locaties hebben achteraf afgehaakt. Maar niet getreurd! Het weekend gaat door! De locatie is de in Heerlen gevestigde motorcamping IN DEN HOF. Gegevens, waaronder foto's en prijzen, betreffende de camping kun je vinden op internet www.indenhof.nl . Aanmelden op de camping dien je in principe zelf te maken. Zo kun je heel duidelijk zijn betreffende de wijze van overnachten. Een bericht aan mij dat je komt is tevens welkom. De beperkte route in het Zuid-Limburgse grensgebied kan op een Garmin ter plaatse worden gedownload. De verdere activiteiten zijn gedeeltelijk afhankelijk van de deelname. Er van uitgaande dat ook enkele leden van Nippon Classics, de Duitse zustervereniging, hun schroom zullen overwinnen en ook komen. Je komt op een andere manier op een ongedwongen wijze in contact met leden en andere mensen met dezelfde hobby. Precieze gegevens zullen op onze website www.kjmv.nl bijna gelijktijdig met de uitgave van dit KJMV-Kontakt gepubliceerd worden.

De foto is gemaakt tijdens het afscheid. De motor van Sam moest noodgedwongen op de motortrailer. Hij zelf kon plaats nemen in de camper an Theo Schilder. Om hem tijdens de terugreis nog wat motorgevoel te geven, kreeg hij nog een stuur en zadel. Na de foto gaf hij het dankend aan mij terug, daar zij niet pasten op zijn CB750.

Nu even nog iets anders. In het huidige KJMV-Kontakt vinden jullie enkele leuke artikelen, geschreven door meerdere leden. Een artikel van Wytse Brandsma moet noodgedwongen naar de volgende uitgave verschuiven.

Tijdens het weekend in Zeeuws Vlaanderen waar jullie in komende uitgave van KJMV-Kontakt een uitgebreid verslag van kunnen lezen en op menige foto kunnen zien wat jullie gemist hebben, was een leuke groep aanwezig en ondanks de nare weervoorspellingen een weekend met perfect motorweer. Ik wil een eerste indruk niet aan jullie onthouden.

Maar dat neemt niet weg dat we snakken naar teksten en foto's van jullie. Jullie vergaren hiermee onsterfelijke roem. Grijp de pen (of PC) en schrijf. Een leuk feit gedurende de afgelopen tijd was dat Iris Geerenstein zich tijdens de Algemene Leden Vergadering meldde als nieuw bestuurslid. Zij gaat de taken van Marieke Aalders overnemen. Tijdens het DLW te Kerkrade heb ik haar leren kennen als iemand die vriendelijk is, niet stil achterover blijft zitten en motorrijden hoog in het vaandel heeft. Uiteraard wens ik haar veel succes en plezier in haar taak die ze binnen de vereniging op zich genomen heeft.

Een lading toeschouwers terwijl ik motor en zijspan weer moest koppelen voor de aanstaande terugreis. Nee, ik was het tijdens de rit niet verloren.

Ik weet dat ik nu weer zanik. Maar wij zijn nog steeds op zoek naar een bestuurslid. Iemand die affiniteit en tijd heeft om de website eens goed onder handen te nemen. Zoals jullie wellicht zien wordt de website steeds meer

Jos Creusen

3


De Agenda Datum 2 - 4 sept 17 sept 18 sept 25 sept sept / okt 8 en 9 okt 19 of 20 nov

Plaats Zuiden des lands Appelscha Groot-Ammers Ursem Schagen Hoogstraten (B) Alkmaar

Activiteit Internationaal Clubweekend Oldtimerdag Lek&Graafstroomrit Demo aluminium gieten Bomberdag Classic Motormania Clubdag, thema Kabouters

Beurs X

Toerrit KJMV X KJMV KJMV

X

Even. KJMV X KJMV KJMV X KJMV

Kijk op de website voor de exacte data en tijden!

De Bomberdag komt er weer aan! Ingezonden mededeling 5e Oldtimerdag Appelscha De organisatie van deze Stichting Oldtimerdag Appelscha op zaterdag 17 september 2011 (1ste lustrum ) spreekt weer over: De mooiste dag van het jaar. Er worden ruim “De mooiste dag van het jaar” 2.000 voertuigen en 20.000 bezoekers uit geheel Nederland, Duitsland en België verwacht. In 2010 waren er 1.800 voertuigen “Leg je hand op een hete kachel en een minuut lijkt wel een uur. en 18.000 bezoekers. Wees samen met die speciale vrouw en een uur lijkt wel een De inschrijving is echter nog niet gesloten. Voor de organisatie is minuut. Dat is relativiteit”: zo vertelde de van oorsprong Duitse dat geen probleem, omdat het terrein groot genoeg is om alle wetenschapper en bedenker van de relativiteitstheorie Einstein voertuigen een plaatsje te geven. Dit jaar is het terrein weer ooit. Waarmee hij maar wil zeggen dat de tijd vliegt als je gein verder uitgebreid. Ook dan zal het weer het grootste gratis hebt. Dat de tijd vliegt is wel duidelijk, want het is weer tijd voor toegankelijke Oldtimerevenement van Nederland worden. Bij de Oldtimerdag Appelscha Een vleugje van deze vervlogen tijd kunt ingang zullen een aantal dames in aangepaste kleding u u op zaterdag 17 september 2011 proeven in Appelscha, want verwelkomen. Zij zullen u een tas overhandigen met diverse dan wordt daar alweer voor de vijfde keer de Oldtimerdag informatie, zoals algemene info en reglementen over het georganiseerd van 09.00-18.00 uur evenement. Vanaf dit punt dient u de aanwijzingen van de vrijwilligers te volgen over het plaatsen van uw voertuig op de Tijdens deze dag zullen, vaak na jarenlange restauratie, diverse daarvoor bestemde plaats cq locatie. oude vrachtwagens, bussen, fietsen, tractoren, motoren, auto’s, solexen, legervoertuigen, caravans, campers, fietsen, brommers Voor zowel de deelnemers als de bezoekers is dit evenement en stationair draaiende motoren van het bouwjaar 1900 tot 1984, gratis. Wat betekent dat iedereen gewoon zonder te betalen naar weer in volle glorie te bewonderen zijn. Sommige met complete binnen kan en al het moois kan bewonderen. Dit geldt tevens lading, anderen weer met bestuurders in bij die tijd passende voor een groot aantal van de aanwezige attracties. Als we er kleding, weer anderen met eigenaren die, aan de hand van vanuit gaan dat Einstein gelijk had, dan moet het toch wel weer foto’s, leuke verhalen kunnen vertellen over hun voertuig. een heel mooie klassiekerevenement worden.

4


Iris van Geerenstein houdt van aanpakken

Nieuw bestuurslid KJMV Op de algemene ledenvergadering kwam op de oproep voor nieuwe bestuursleden een spontane reactie. De Utrechtse Iris van Geerenstein gaf aan dat ze graag mee wil doen. Natuurlijk gingen de KJMV’ers direct akkoord met haar kandidaatstelling. Alle reden dus voor een nadere kennismaking.

eindigde total loss (niet door haarzelf!), waarna er een GSX 750 ES, bouwjaar 1983, kwam. Die heeft ze nu al 16 jaar. Een trouwe motor, al was de eerste rit van de motorzaak naar huis met deze machine geen succes: de accu was kapot en ze kwam zonder benzine te staan. De motorhobby werd al snel meer dan alleen rijden. Iris werd actief binnen de KNMV; ze is o.a. een tijd secretaris van de afd. Gelderland geweest. Ook draaide ze er haar hand niet voor om om zelf een groot deel van het onderhoud aan haar motoren uit te voeren.

Als ik voor het interview aanbel bij het adres wat ik in de ledenlijst heb gevonden, wordt er niet opengedaan. Ik kijk wat onderzoekend rond, en zie aan de overkant van de straat twee motoren uit onze doelgroep. Ik zit dus waarschijnlijk toch in de goede buurt. Even later komt Iris uit een andere voordeur naar buiten. Een misverstand: Ze heeft een tijd lang niet goed in de ledenlijst gestaan, en ik had zo’n oude versie. Maar als je de juiste klassiekers in de gaten houdt, komt het altijd goed! Even later zitten we aan de koffie, met een heerlijke kruidkoek, en steekt Iris van wal.

Pauze We zien het vaker bij motorrijders: er komen kinderen, drukke baan, verhuizen…. De motor schiet er even bij in. Toch is Iris, al werd het dan even wat minder, de motor altijd trouw gebleven, zelfs toen ze zwanger was! Maar in 2008 moest ze de motor echt een tijd laten staan. Ze kreeg door andermans’ fout een ernstig auto-ongeluk, waarna ze lange tijd last hield van de gevolgen van een whiplash. Ze heeft er nog steeds wat last van, maar is wel weer helemaal in de running.

Erfelijk belast De belangstelling voor motoren is bij Iris niet uit de lucht komen vallen. Zowel haar vader als haar opa waren motorfanaten. Dat zette zich door in haar generatie, vooral bij haar jongste broer. Die broer was actief de racerij. Via hem ontmoette ze een aardige racevriend, Lars, intussen al jarenlang haar man. Of het motorgen ook is overgegaan op de volgende generatie is nog niet duidelijk. De twee zonen, 13 en 14 jaar oud, moeten zelfs voor de brommer nog even wachten, maar de technische belangstelling, vooral van de jongste, voorspelt al een beetje welke kant het op gaat …. Al had Iris van jongs af aan de belangstelling voor motoren en motorrijden, het zelf rijden liet even op zich wachten. Haar Ae rijbewijs haalde ze pas op haar 29 .

KJMV Druk gezinsleven, drukke baan (als maatschappelijk werker in de schuldhulpverlening), maar desondanks heeft Iris het motorrijden weer als vanouds opgepakt. Ze zag dat haar motor intussen een klassieker was geworden, net als de Honda FT 500 van Lars. Twee jaar geleden zijn ze daarom lid geworden van de KJMV, nadat Lars door Jelke (uit Leek) op het spoor van onze vereniging was gezet. De club spreekt haar wel aan, en daarom wil ze er wel een actieve rol in spelen. Vooral het op poten zetten en coördineren van activiteiten past wel bij haar. Laat daar nu binnen de vereniging ook net op dit moment een behoefte aan zijn….. Een win-win situatie, zeggen de managers dan. We gaan nog heel wat van Iris horen!

Actieve rijder Van Lars kreeg ze meteen na het behalen van het examen een Suzuki GS 550. Daarmee werden heel wat kilometers afgelegd, voor een groot deel op de ‘midweek tours’ van de KNMV. Na een tijdje werd de 550 wat klein, en kwam er een Suzuki 850 bij. Die

Paul Otten

5


“de Vasthi-hoeve”

Minicamping, landelijk gelegen nabij "de Deelen" en "het Oranjewoud"

Ank & Wytze Brandsma Aengwirderweg 415 8457 CB Gersloot Telefoon: 0513 529 479 E-mail: camping@vasthihoeve.nl

     

Kampeerplaatsen met elektra-aansluiting Recreatieruimte Speelveldje Vakantiewoning Trekkershut Cabin Comfort

OLDTIMER/KLASSIEKER EIGENAAR! Als U een oldtimerverzekering hebt voor uw auto, motor etc., bewaar dan deze advertentie bij Uw polis! WANT: - Een taxatierapport dat voldoet aan de door de FEHAC gestelde normen, opgemaakt door een taxateur die sinds 1970 door verzekeraars wordt erkend, kost inderdaad niet meer dan € 80,00 (incl. btw) en is nodig voor een oldtimerverzekering op basis van artikel 960 BW nr. 7. - Een afspraak voor een taxatie op locatie, waar ook in Nederland, is zo gemaakt, via een van mijn telefoonnummers, fax of E-mail. Met kantoortijden hoeft u geen rekening te houden. - Mijn naam is Outjert Dol, ik ben sinds 1962 schade-expert (expertise-bureau Rijnders, Dol + Mandema B.V.) en sinds 1970 erkend taxateur van oldtimers. Voorts ben ik lid van het notarieel geregistreerde EXPERTISE-TEAM TAXATEURS, waarvan de leden minimaal 30 jaar taxatie ervaring hebben.

070 404 29 22 - M 06 51387903 F 070 404 29 23 E info@oldtimertaxateur.nl T

Zie ook mijn website: www.oldtimertaxateur.nl

6


Iemand vraagt of adverteren in motorbladen niet meer naamsbekendheid zou opleveren. Er zijn bladen waarin je je als club kunt melden, waarschijnlijk voor hun site. Paul antwoordt dat zo’n melding soms na 1 of 2 jaar ophoudt. Het bestuur zal zich hierover beraden.

Aanwezig Bestuur Jos Creusen, Voorzitter Rob Witbraad, Secretaris Paul Otten, Bestuurslid, redactie Albert Brouwer (potentieel toekomstig secretaris)

Financieel jaarverslag 2010

Dennis Martin, Penningmeester Theo de Rooij, bestuurslid

Er was begroot 200 leden. Op dit moment zijn het er 206. Het bestuur heeft niets gedeclareerd in 2010. De drukkosten zullen dit jaar iets stijgen (ca. € 60).

Aanwezige Leden

Beoogde aktiviteiten 2011/2012

Erik Hobo, G. van Beusekom, Sam Kool, Jan van Lammeren, Frans Forrer, Frans Remmerswaal, Jan Verheij, F. van Doorn, Willem Kort, Martinus Elema, Peter Bolhof, Klaas Poutsma, Rob Broek, Wessel Slagter, Evert Stuij, Leo de Gelder, Leo Oosterom, Felix de Vries, Jensen Akkerman, Ben de Boer, Erwin Hilverda, Sjon Dragtsma, Johan v/d Veer, Iris van Geerenstein, Marieke Aalders.

Verkiezing secretaris en oproep bestuursleden

Afwezig met kennisgeving

Door middel van handopsteken wordt besloten om toch deel te nemen aan de beurs in Utrecht. Ook wordt na wat discussie gekozen voor een kleine stand, dit is 4 x 4 meter. Om toch iets meer ruimte te hebben, zal Jos proberen om een hoekstand te krijgen.

Albert wordt d.m.v. handopsteken aangenomen als nieuwe secretaris. Rob Witbraad wordt bedankt voor zijn diensten. Zoals in het clubblad al vermeld, is Theo de Rooij opgestapt als bestuurslid. Naast een steeds drukker wordende baan, is kritiek op zijn inbreng bij de organisatie van beurzen voor hem de druppel geweest. Jos doet derhalve een dringende oproep voor 2 nieuwe bestuursleden. Verder geeft hij aan dat hij zoals vermeld in het clubblad in 2012 de voorzittershamer zal neerleggen. Ons erelid Ernst Hagen voelt de situatie goed aan en probeert het bestuur een hart onder de riem te steken. Het bestuur moet elkaar door dik en dun steunen en vooral positief blijven. De leden en het bestuur moeten het samen leuk maken en houden. Misschien overmand door zoveel positiviteit meldt Iris van Gerenstein zich voor een bestuursfunctie. Haar gegevens worden genoteerd zodat zij op de mailing-list komt.

Opening en mededelingen Jos opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda: ALV, de notulen ALV 2010, het financieel jaarverslag 2010 en de presentielijst liggen op de tafel bij de ingang.

Notulen Algemene Ledenvergadering 2010 De notulen worden per pagina doorgenomen en zonder verdere opmerkingen goedgekeurd.

Jaarverslag en aktiviteiten 2010 Binnen het bestuur was het in 2010 tamelijk onrustig en vonden de nodige wisselingen plaats. Jos geeft het woord aan Marieke die vorig jaar noodgedwongen haar werk voor de club heeft beeindigd. Marieke vertelt e.e.a. over de achtergronden van dit voor haar moeilijke besluit. Jos bedankt haar namens allen voor haar diensten en een applaus volgt. De werkzaamheden van Marieke (organisatie beurzen) zijn momenteel verdeeld over Jos, Theo en Rob. Voor de beurs in Utrecht waren we nog net op tijd. Er wordt gevraagd of onze aanwezigheid daar wel z’n geld opbrengt (andere beurzen zijn gratis). Jos vertelt dat zich 15 nieuwe leden zouden moeten aanmelden om deelname kostendekkend te laten zijn. In de regel zijn dit er 4-5. De naamsbekendheid (exposure) moet de rest van het geld rechtvaardigen.

Rondvraag Er wordt gevraagd of er op de website links kunnen komen naar specifieke modellen-sites. Paul zal deze vraag meenemen bij de herinrichting van de website. Ernst complimenteert het bestuur voor het goede werk en in het bijzonder Paul voor de kwaliteit van het clubblad.

Sluiting vergadering Jos sluit de vergadering om 15.30 uur en dankt de leden voor hun aanwezigheid en inbreng.

7


“Ernst Hagen Motoren” Honda Classic Specialist

Onderhoud, reparatie en verkoop van Japanse motoren

Witte Paal 332Q 1742 LE Schagen T 0224 29 20 08 M 06 20975139 ernsthagenmotoren@zonnet.nl

Onderdelen gebruikt, NOS, nieuw. Een gebouw vol… Bridgestone Honda Kawasaki Lilac Suzuki Yamaha 1959 tot nu. Bewerkingen: van ‘gewoon onderhoud’ tot revisie, schadeafwikkeling en schadeherstel tot restauratie. Ook werken we aan klassieke racers. Wij zijn ook de makers van Motor Revue, dat blad met die eigenwijze mix van klassiek en modern, met die mooie grote kleurenfoto’s.

Adres en route: Bellstraat 3A 4004 JN Tiel (A 15 afrit 33, ri Maurik, ná grote kruising met stoplichten 1e rechts, 2e rechts. Derde gebouw rechts (we voeren op het pand geen naam meer omdat de gemeente daarvoor €1185,- per jaar (‘reklamebelasting’) wenst te roven.

www.chclassics.nl

Direct mailen: info@chclassics.nl, dat werkt het best als iets op de site (nog) niet te vinden is. En er is nog altijd de telefoon: 0344 61 45 45. Open: di – za 10.00 tot 17.00 uur (do tot 21.00)

8


Honda CB400A / CSC Friendship-combinatie wel aangepast te worden om het instrumentarium weer te kunnen bevestigen. Aan het standaard Comstarwiel kon maar een schijf gemonteerd worden. Ik had het geluk nog een CB400N wiel te hebben, echter zonder schijven en remklauwen. De standaard schijf van de 400A en een van een als sloper gekochte 400T boden uitkomst. Van twee linker remklauwen was niets zinnigs te maken. Twee mooie aluminium exemplaren van een VN800 Vulcan zorgen nu voor de benodigde remkracht (T-stuk, kroonplaat en klauwen werden verkregen via PIETPARTS).

Ik had het al aangekondigd. De gevolgen van de kaboutertoer 2010 zouden veel geld gaan kosten. Theo de Rooij heeft mij toen laten zien dat een mooie zijspancombinatie niet persĂŠ over 100pk dient te beschikken. Zijn mooie combinatie op basis van de Honda CB350K was reden om de al wat langer stilstaande Honda CB400A Hondamatic als basis te gebruiken voor een combinatie die met name door Tiny bereden zou worden. Het was de bedoeling om frequent onze hond Venlig als bijrijder te gebruiken. Belangrijk item was dat hij licht diende te sturen. Optisch diende de automaat duidelijk als automaat herkenbaar te blijven. Toen wij een jaar geleden begonnen met de aankoop van een bakkie was het niet zo vanzelfsprekend dat alle wensen zouden uitkomen. Op internet heb ik mij suf gezocht naar fotografische voorbeelden van zijspancombinaties met een Honda CB400 twin (T, N of A) als trekkende machine. Jammer, op 2 foto's na bleef het leeg. Hierop was niets te zien betreffende de ophanging. Over combinaties met een hondamatic bestond niets. Alles diende uiteindelijk zonder voorbeeld geconstrueerd te worden.

Dat het zijspan van origine gebouwd is door de Califorian Sidecar Company (CSC) kwam ik pas achter toen het zijspanframe ontdaan was van diverse laklagen. Op het kale frame was een letter-nummercombinatie te vinden die je alleen maar vindt op een Harley-Davidson. Een van de weinige landen waar het framenummer van het zijspan gelijk is aan de trekkende motor is de USA. Dit gegeven met Amerikaanse bouten en moeren gaf de hint dat het bakkie van origine weleens van over de grote plas zou kunnen zijn. Op internet heb ik foto's van gelijke modellen kunnen vinden en toen was alles snel gevonden.

Ik heb grote hulp gehad van LBS-zijspantechniek in Elsendorp (op de grens van Limburg en Brabant). Mede op aanraden van Theo ben ik met LBS in contact gekomen. De eerste gesprekken gaven zoveel vertrouwen dat de opdracht al snel groter werd dan alleen maar een nieuwe swing (schommelvoorvork) te bouwen. Ook afspraken over een nieuw nog te ontwerpen hulpframe alsmede een geheel nieuwe vierpunts-verbinding waren snel gemaakt. Daarna kwamen daar nog een rolbeugel, sterkere achtervering een overkapping, knipperlichtsteunen en poedercoaten bij.

Het span is nog niet gespoten. Dit is komende herfst/winter de bedoeling. Maar het resultaat mag nu reeds gezien worden. Top die ik nu met hem gereden heb is 115km/u. Extra 5km/u zijn mijn inziens nog te halen onder specifieke omstandigheden, zoals: berg naar beneden, zon in de rug en een rij-houding vergelijkbaar met ons clublogo. Voor het doel waar hij voor is gecreĂŤerd, meekomen in het verkeer, voldoet hij perfect en dat is voor Tiny, Venlig en mij het belangrijkste.

Uiteraard was de swing de grootse uitdaging. De bestaande 33mm voorvork was in ogen van Ad Donkers (de drijvende kracht achter LBS) ondanks de lichte motor te licht om alle zijdelingse krachten op den duur te kunnen verwerken. Ook de enkele voorremschijf kon de toets der kritiek niet geheel doorstaan. Goede raad is op den duur goedkoper dan je denkt. Goedkoop starten en op de koffie komen is een stuk duurder. De standaard 33mm voorvork ophanging (T-stuk en kroonplaat) werden vervangen door de 35mm uitvoering van resp. CB900 Bol d'Or en CB750KZ. De kroonplaat diende

Jos Creusen

9


LONDON E XH AUST T ECHNOLOG Y BV Al 75 jaar:

›› Fabrikant van eersteklas uitlaatsystemen ›› De specialist voor antieke motoren en young timers ›› Diverse bochten en dempers op voorraad ›› Speciaal-uitlaten naar uw model gefabriceerd

W W W. L O N D O N - E X H A U S T. C O M M o le nwe g 1a

››

8181 BJ

H eerde

›› Tel. (0 57 8) 69 72 90

››

Fa x (0 57 8) 69 31 86

Onderhoud, reparatie en restauratie van klassieke motorfietsen. Uitgebreide sortering onderdelen, nieuw en gebruikt van klassieke Japanse motoren. Geopend op: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

Gerard Numeijer Molenveld 9 1777 HN Hippolytushoef T 0227 59 36 90 F 0227 59 34 72 M 06 25448565 e info@nubomotors.nl

www.nubomotors.nl 10


Mijn eerste Drielanden-weekend

Obermaubach Een vaste waarde binnen de KJMV: Het Drielandenweekend van Jos en Tiny Creusen. Elk jaar weer weten ze er iets moois van te maken, zo ook in 2011. Iris van Geerenstein doet verslag. Het weekend begon op vrijdag en hoewel ik van plan was geweest vroeg te vertrekken ging ik toch veel later op pad dan gedacht. Het was de hele dag mooi weer geweest, hoewel de vooruitzichten niet zo best waren. Met mijn jongste zoon achterop vertrok ik vol goede moed richting Kerkrade. Het eerste deel van de geprinte route had ik niet nodig maar toen ik hem wel nodig had bleek ik geprint te hebben in te kleine letters, en ja hoor, het was gaan regenen, en om dan je bril op te moeten tillen om te kunnen lezen is niet ideaal. Onderweg ook nog een plensbui met hagel en windstoten, dus al met al kwam ik later aan dan ik hoopte. Er was al bezorgd gebeld waar ik bleef. Mijn wederhelft, die later zou volgen door zijn werk, had aan de telefoon gezegd dat ik er

al lang geweest had moeten zijn…. Afijn, net na de gemeentegrens een kaart van Kerkrade gevonden, en toen in één keer naar Jos gereden. De bbq was al in volle gang en we konden meteen aanvallen. De regen was geen probleem, want de bbq stond binnen in de nieuwe schuur c.q. garage van Jos en Tiny. Later hoorde ik nog de mooie plannen die er waren, dat de oudere motoren op de bovenverdieping zouden komen te staan, de lier stond er al om ze naar boven te kunnen brengen. Beneden waar er gebarbecued werd zou de garage zijn waar de zijspannen kwamen te staan. De stemming zat er goed in en Jos zorgde er persoonlijk voor dat de karbonaadjes en worstjes bijzonder lekker werden. Het werd later en later en nog steeds was mijn wederhelft met

11


onze oudste zoon niet gearriveerd. We begonnen ons toch wat bezorgd te maken. Jelke ging op de uitkijk staan, maar het duurde tot tegen twaalven voordat ze arriveerden. Ze hadden twee uur aan de andere kant van het water gezocht. Ze waren tot ongeveer tweehonderd meter aan de achterkant genaderd, maar daar konden ze niet door, en ze hadden het zelfs gevraagd, maar werden de verkeerde kant op gestuurd. Uiteindelijk hadden ze een kaart gevonden bij het politiebureau en het alsnog gevonden, tot onze grote opluchting. Toen het uiteindelijk bedtijd was werd er op de bovenverdieping van de schuur, in een tent en een camper geslapen, het vakantiehuisje werd door Jelke en Marieke met kroost benut en mijn gezin mocht de caravan gebruiken. De volgende ochtend na een prima, maar korte, nacht, was Jos al vroeg opgestaan om voor overheerlijk verse Duitse broodjes te zorgen, die door ieder met veel smaak werden genuttigd. Daarna stelden we ons op om te vertrekken. De grote meute was al vertrokken, maar er was iemand met wat startproblemen en dus vertrok de 2e ploeg met enige vertraging. We ontmoetten elkaar bij het tankstation, waar iedereen bijtankte, maar we waren weer mijn wederhelft kwijt. Het bleek dat hij mij kwijt was en terug was gegaan om mij te zoeken. Uiteindelijk vond hij ons terug en konden we alsnog vertrekken. Het was een prachtige route met veel heerlijke bochten en mooie vergezichten. Jammer van de buien, en vooral jammer dat al snel, nog vóór de eerste stop, Sam uitviel met een ingewikkeld elektrisch probleem. Hij had ons verteld dat hij niet meer vonkte, dit leidde onder ons dames tot enige hilariteit, en de heren kwamen met suggestieve suggesties om de vonk weer terug te brengen… Gelukkig kon Tiny terugrijden en met behulp van Beus en Theo werd er een privé motorhulpdienst opgezet die Sams motor terugbracht naar Kerkrade waar hij uit elkaar werd gehaald om te bekijken wat nu het probleem was. Maar meer daarover later. We hadden een poos langs de kant van de weg staan wachten, gelukkig in het zonnetje wat Marieke meteen aangreep om haar trui uit te doen en in haar t-shirt te genieten van elke zonnestraal. Na het eerste pechgeval besloot Mark niet meer bij Marieke achterop te willen maar liever bij Ben in de Mini te zitten, die als bezemwagen achteraan reed. Volgens goed ingelichte bronnen greep Mark die kans ook aan om nog wat slaap in te halen.

Tijdens de rit kwam ook Paul zich bij ons voegen en zo was het aantal rijders bijna weer compleet, helaas misten we ook de zijspan van Tiny met hun hond in de bak omdat die voor hulpdienst speelde. Ondertussen werd het tijd voor een echte pauze en we genoten van Kaffee und Kuchen of sommigen (Jelke!) kozen voor een grosses Eis in Obermaubach. En toen viel me op dat Marieke de rol van weervrouwtje op zich had genomen, het was weer zonnig en meteen ging de trui weer uit en was het zonnen geblazen. Het moet wel vermeld worden dat tijdens de rit er enige onenigheid was over de enige mengsmering verbrander. Degenen die er achter reden waren ofwel constant aan het hoesten ofwel zaten met een brede grijns de tweetaktdampen op te snuiven. Mijn echtgenoot vond het een verademing om tussen alle viertakten een gezellige reng-e-deng-deng te horen en te ruiken. Zelf vind ik het niet echt erg zolang als ik maar niet direct in die walm zat. Achteraf de commentaren beluisterend was deze uiteenlopende waardering in de hele groep te bespeuren. Verder bleek maar weer eens dat motorrijden echt verjongend werkt, er waren twee mannen, een uit het hoge noorden en een uit het centraal gelegen Amersfoort die onder heel wat tunneltjes een wedstrijdje deden wie het meeste geluid kon produceren. En

Bij Kornelimunster

12


Al snel kwam ook Marieke met de anderen terug, haar motor zonder kuip erop, het probleem bleek een wat vieze stekker te zijn die na een keer losgetrokken en schoongeblazen te zijn (door Jos, wie anders) het weer deed. Ze konden dus al snel de rit vervolgen en gelukkig hoefde Tiny niet voor de tweede keer uit te rukken. En natuurlijk begon het weer te regenen, Sam’s motor werd naar binnen gereden en de heren stonden erom heen met handen in de zakken te delibereren over wat het probleem nu was.

10 weten meer dan 1! Uiteindelijk werd het minder en konden we weer vertrekken. Jos had ons, voordat het nieuws bekend werd dat Tiny niet kwam en de bui was losgebarsten, geïnstrueerd over een moeilijke haakse bocht die eraan zat te komen met een steile helling er direct achter, maar na de bui wilde hij het risico niet nemen als onze bezorgde papa Jos en kortte hij de route in. Jos had ons meer dingen willen leren, zoals een soort route rijden etiquette, helaas waren alleen de vrouwen hier wat gevoelig voor, (de enkele man die meedeed moet zich niet beledigd voelen: er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen) Het was de bedoeling dat als er een afslag werd genomen, degene die achter de zijspan zat zich zichtbaar op de afslag zou presenteren totdat de mini van Ben zichtbaar was en dat weer voor de mini zich in de rij zou voegen. Op deze wijze zouden we er zeker van zijn dat we niemand kwijt zouden raken, helaas werkte het niet zoals bedoeld en reden een aantal motoren rechtdoor na een stoplicht en weer sloeg de pechduivel toe. Mariekes motor kon alleen nog rechterbochten maken, bij linkerbochten sloeg de motor af, een raadsel. Jos droeg de leiding over, we waren niet ver van huis meer, en die bleef bij de achterblijvers om te helpen dit raadsel op te lossen, en weer vertrok de kortere rij motoren. Toen we aankwamen vonden we een wat bloot uitziende motor van Sam, men was nog niet veel dichter bij het oplossen van het raadsel.

Het Chinese eten arriveerde en de hongerige horde golfde op het eten af. Mijn oog viel op een onverstoorbare Jos die in een hoekje over een werkplaatsboek zat gebogen met een peinzende blik zoekend naar een oplossing. Later beweerden kwaadaardige tongen dat de ijver van Jos te wijten was aan de angst dat Sam langer zou blijven, (Tiny wilde erg graag de nieuwe jacuzzi uit proberen), maar Jos maakte op mij meer de indruk van een speurende detective die geïntrigeerd zocht naar de oplossing van het raadsel. Helaas werd het raadsel niet echt opgelost, wel werd vastgesteld dat beide bobines kapot waren, maar waarom ??? Uiteindelijk werd met vereende krachten wel een oplossing gevonden voor Sam om met motor naar huis te kunnen: de aanhanger van Jelke zou achter de camper gehangen worden en Sam zou dan de volgende dag met Beus en Theo naar huis kunnen. Die avond werd nagepraat onder het genot van de biertap en de heerlijke terrasverwarmer in de garage . De volgende ochtend werden we verwend met de kookkunsten van Jos: ham- kaasuitsmijters als ontbijt en daarna was het inpakken geblazen. Dit was mijn eerste keer maar ik heb meteen aan Tiny en Jos van wie we heel hartelijk afscheid namen gevraagd of ik volgend jaar weer in de caravan mocht slapen. Kan bijna niet wachten. Toen ik thuiskwam voelde het aan alsof ik een hele week vakantie had gehad. Ontzettend bedankt Jos, Tiny en zoons: het was grandioos!!! Adieë Wa!

Binnenplaats vol motoren

13

Iris van Geerenstein


De leden van de KJMV brengen veel tijd door in hun schuurtje of hun garage. Dat is hun domein. Daar omringen ze hun technische schatten met de grootste zorg. Daar poetsen ze. Daar sleutelen ze. Daar bewaren ze al die onderdelen, die ze misschien ooit nog eens nodig hebben. Daar staan die motoren, die ze volgend jaar op gaan knappen. Dat domein, daar heeft verder niemand iets te zoeken. Maar toch, de paparazzo van KJMV Kontakt gluurt er stiekem binnen… In dit nummer: Evert Stuy uit Molenaarsgraaf motorcross. Niet onverdienstelijk, zo blijkt uit de verzameling medailles en bekers, die op nog steeds in zijn werkplaats is te vinden. Zelf relativeert hij zijn succes: Plaatselijk wist hij wel aardig wat te winnen, maar landelijk brak hij niet echt door.

Tijdens de algemene ledenvergadering raakte ik aan de praat met Evert Stuy. Hij bleek een mooie collectie motoren te hebben, allemaal met een verhaal. Dus meteen afgesproken dat hij de volgende kandidaat was in deze serie portretten. En een aantal weken later bracht mijn Soes me naar Molenaarsgraaf.

Bekend terrein Evert woont in het prachtige dorp, aan de dijk langs de Graafstroom. Enigszins bekend terrein voor me, omdat ik met de Lek en Graafstroom rit (paar keer gereden, altijd gezellig en mooi!) hier ook ben geweest. Hij heeft hier een prachtig huis met een paar flinke schuren erachter. Het is een onderdeel van de boerderij waar hij is opgegroeid. De andere helft van het complex is van zijn broer. In de Alblasserwaard ligt de oorsprong van Neerlands trots, de baggerindustrie. Evert levert daar ook een bijdrage aan. Hij is elektromonteur en werkt op baggerschepen. Mooi werk! Voeger is hij daarvoor heel de wereld rond gereisd, maar tegenwoordig kan hij wat dichter bij huis blijven. Zijn zoon en dochter moesten hem regelmatig missen, maar voor zijn kleindochter van 4 wil hij in de buurt zijn!

Die 50 cc machientjes hebben in ieder geval de basis gelegd voor een levenslange liefde voor de motoren. Niet gek natuurlijk dat hij ook altijd een zwak voor tweetakters bleef houden…..

Motorcross

e

Met z’n 19 haalde Evert het motorrijbewijs. De eerste motor was een Honda 500, even later opgevolgd door een Kawasaki 1000.

Everts gemotoriseerde tweewielerverhaal begon natuurlijk met brommertjes. Maar daarnaast legde hij zich toe op de 50 cc

14


De sport was in die tijd om zo veel mogelijk GP’s te bekijken, dus hij reisde de halve wereld af. Op die reizen trok die mooie Kawa heel wat bekijks, ook van wat minder betrouwbare figuren: in Italië werd hij gestolen. De gestolen motor was gelukkig goed verzekerd. Evert verving hem door een Honda Bol d’Or. En die Honda heeft hij nu nog steeds!

Kawasaki Toen hij eenmaal aan het verzamelen ging, hoorde er natuurlijk ook weer een Kawasaki in de collectie. Zijn oorspronkelijke 1000, dat zat er niet meer in. Het werd de helft, een 500 Mach III uit 1969. In 2008 kon Evert hem kopen van de eerste eigenaar. Hij heeft er flink voor moeten soebatten, want de eigenaar wilde hem eigenlijk niet wegdoen De nieuwste aanwinst ligt in het verlengde: een Kawa 750 uit 1972. Die is hij nu aan het opknappen. Het vraagt nog wat fantasie om te zien hoe mooi hij wordt.

In het eerste jaar reed hij op de Honda nog heel wat kilometers. Maar toen kwam het bekende verhaal: Het gezin, opgroeiende kinderen, weinig tijd voor de motor.

Klassieker Toen hij een aantal jaren later weer wat meer tijd aan die hobby ging besteden, zag Evert ineens dat hij een jonge klassieker bezat. Hij begon zijn Bol d’Or nog wat harder te vertroetelen, maar in 2001 ging hij een stap verder. Hij kocht een Yamaha YDS3 (250cc) uit 1966. “Het is vooral dat geluid”, zo bekent Evert. Die jankende machientjes hebben hem eigenlijk nooit losgelaten! Hij restaureerde hem naar nieuwstaat en kreeg de smaak te pakken. Nog 2 Yamaha’s volgden. Een YDS5 (250 cc) uit 1968 en een YL1 (100cc), ook uit 1968. Ook deze fietsen werden in de loop der tijd tip top in orde gemaakt. De YL1 was trouwens geen gewone aankoop, maar een cadeau van zijn vrouw toen hij 50 jaar werd. Als dat geen liefde is … Voor de YDS3 kocht hij er op een gegeven moment een donormotor bij. Maar bij nader inzien was die nog zo mooi, dat hij die ooit ook nog in orde gaat maken.

Neemt niet weg dat Evert natuurlijk verzameling bij elkaar heeft gerestaureerd.

al een imposante

Lekker toeren Het restaureren is geen doel op zich. Lekker toeren, daar heb je die dingen toch voor! Het mooie is dat Evert een motormaat heeft, Rien Stouthart, met soortgelijke klassiekers: Yamaha’s en een Kawa. Ze bellen elkaar als ze zin hebben om te toeren,

15


16


17


Evert’s klusdomein bespreken welke motor het beste past bij de stemming, en dan: op stap. Maar om eerlijk te zeggen denk ik dat het dan tijdens de stops toch weer over restaureren en techniek gaat!

zijn motoren gebruikte spaken. Hij kreeg de opmerking dat de spaken niet de origineel gebruikte waren. Dat klopte: in een later servicebulletin dat hij had opgeduikeld adviseerde de fabriek een modificatie: er waren zwaardere spaken nodig. Dus niet origineel, maar wel volgens de fabrieksvoorschriften!

Streven naar perfectie Evert vertelt dat hij zelf met zijn klassiekers een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Vroeger vond hij het alleen belangrijk dat z’n motoren er mooi uitzagen. Maar zijn hobby gaat verder en verder. Hij streeft steeds meer naar originaliteit. Kleine details zijn belangrijk. En ik moet beamen: zo’n origineel dealerplaatje op de Kawa is prachtig.

In zijn streven naar perfectie heeft Evert het bij de Kawasaki’s niet zo moeilijk. Daar zijn nog best veel onderdelen van te verkrijgen. Bij de Yamaha’s is dat lastiger. Daar moet hij echt het internet en alle mogelijke motormarkten voor afstruinen.

Aan het werk met de dempers voor de Yamaha Toch heeft hij ook wel eens een meevaller. Laatst kocht hij in Hardenberg vier mooie uitlaten voor € 50. Hij is nu bezig om het binnenwerk te vernieuwen. En zo houden die machines je altijd bezig. Ach ja, motoren …. Leuke hobby, toch?

In werkplaatshandboeken en servicebulletins doet hij zijn kennis op. Zo had hij laatst een discussie over de door hem in een van

Paul Otten

18


Reacties op “Mijn Domein” Naar aanleiding van de vorige “Mijn Domein”, waarin Max Hertong vroeg om met hem mee te denken over zijn onwillige motoren, kregen we twee reacties. Allereerst een van Loek Schouten uit Roswinkel. Loek zoekt het probleem van de Honda in de bobines. “Ik had ooit zo‟n 2 ½ Honda, die hetzelfde had: Goed starten, maar na een half uur beroerd lopen / afslaan. Ook m‟n eend vertoonde dit euvel. De oude isolatie redt het warm niet (van die duizenden windingen).” Nog een bobine verhaal: “Ik had een frame eens zo goed in de verf gezet, dat de bobine geen goede massa had. Starten en stationair ging goed, maar toeren wilde hij niet maken.” Over de Kawasaki: “De Kawa, daarvan was de elektronische ontsteking snel kapot. En duur: 600 gulden! Na het eerste jaar leverden ze hem met puntjes, later alsnog met elektronische ontsteking. Kennelijk vertrouwden ze de zaak toen.” Over die Kawasaki heeft Loek ook nog een anekdote over het exorbitante brandstofgebruik.. “Motorhandel De Graaf (Gillis van Ledenberchstraat in Amsterdam) had in ‟69 geadverteerd: Zaterdagmiddag proefrijden! Het ding kwam pas om 3 uur ‟s morgens aan. Dus: afmonteren, 5 liter benzine erin, en om de beurt stukkie rijden. Blijft er een vééls te lang weg. “Shit, Japie heeft hem plat gereden!” Maar nee, hijgend kwam-ie aanhollen. Met de héle Kawa. “Benzine op!” “Dat kèn niet, 5 liter in 30 km.!” Weer benzine erin, en wij kijken waar-ie lekte … Niet dus, hij reed echt 1:6. Een snel gereden CB 750 reed 1:14, ruiger kenden we ‟t niet!” Ook de Yamaha YDS3 haalt bij Loek herinneringen naar boven. “Een YDS3 stond voor een brommerzaak in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Het was 1965, ik had net m‟n eerste motor, een Honda C110 met 5pk. Ik likte die Yamaha zowat ȧf, zo mooi vond ik „m. Komt Robbie Bron (wist ik veel wie dat was) naar buiten: “Wil je er even op rijden? Maar zie je wel die krasjes op de voorvork? Die man ligt nu in het ziekenhuis… Geef in een bocht geen gas, want hij komt los!” ” Ook Max Hertong zelf reageerde. “Nooit verwacht, dat ik nog eens op de “centerfold” zou staan. Jouw bezoek leidde er toe, dat de Honda nu wel loopt: Je opmerking:” Krijgt hij wel benzine? “ was aanleiding om daar nog eens naar te kijken. En inderdaad, er zat rommel in de tank. Ik was zo gefocust op de ontsteking, dat ik niet naar de benzine toevoer had gekeken. Zo zie je maar, twee weten altijd meer dan één!”

19


Honda CB77 Restauratie (9) Fred Appelman schakelt door, verder met de versnellingsbak.

De versnellingsbak: X-rated? In dit nummer schakel ik een versnelling hoger. Met bestaande middelen creĂŤer ik een heel andere versnellingsbak. De CB zou fijner rijden als hij was voorzien van een vijf bak zoals op de latere CB 250/350. Ze zijn wel gemaakt, die vijfbakken, maar dan wel om mee te racen, niet voor gewoon op de weg. (Alhoewel, nu ik dit verslag nalees: In de tussentijd heeft www.phildentonengineering.com een vijfbak beschikbaar. Wel even doorsparen!) Wat opvalt bij de vierbak die in de CB zit, is de grote stap tussen de eerste en de tweede versnelling en de kleine stap tussen de derde en vierde versnelling. Om wat meer gelijkmatige stappen te krijgen tussen de verschillende versnellingen is het mogelijk om de vier tandwielen in het midden van de bak om te wisselen in een X patroon. In het diagram kan je zien hoe dat moet.

De snelheid met de standaard bak Rp 100 200 300 400 500 m 0 0 0 0 0 ste 1 6 13 19 25 32 de 2 11 21 32 43 53 de 3 14 30 45 61 75 de 4 17 35 53 71 90

600 0 38 64 92 108

700 0 45 75 106 125

800 0 51 87 122 143

900 0 58 96 136 160

De snelheid met de aangepaste bak Rp 100 200 300 400 500 m 0 0 0 0 0 ste 1 6 13 19 25 32 de 2 9 19 29 38 48 de 3 13 27 40 54 67 de 4 17 35 53 71 90

600 0 38 58 82 108

700 0 45 67 95 125

800 0 51 77 109 143

900 0 58 87 122 160

Ik sta er toch wel van te kijken dat je, door de vier midden tandwielen te wisselen, een hele andere versnellings bak kan maken. Grappige jongens daar bij Honda.

Versnellingsbak opbouw Nu ik heb uitgezocht waar welk tandwiel moet, ga ik de assen opbouwen

Figuur 1 de standaard bak

Figuur 3 de opbouw van de primaire as Natuurlijk wel opletten, waar de verschillende o-ringen en asafdichtingen komen. De kleine simmerring is voor de koppelingspen, die gaat door de primaire as.

Figuur 2 de X-rated bak De verhoudingen zijn dan als volgt

Primaire overbrenging Secondaire overbrenging Eerste versnelling Tweede versnelling Derde versnelling Vierde versnelling

Standaard 3.133

Aangepast 3.133

2

2

2.788 1.661 1.171 1

2.788 1.861 1.312 1

Figuur 4 tape over de spiebanen om de simmerring niet te beschadigen Voor dat ik beide assen in het carter zet om te kijken of alles goed schakelt heb ik eerst de oliekanalen met een tuiteragertje goed doorgeborsteld en met de compressor doorgeblazen om er zeker van te zijn dat ze helemaal schoon waren. Het is namelijk niet zo fijn dat, als alles in elkaar zit, je werk teniet word gedaan doordat er nog wat straalgrit in het carter zat.

20


Figuur 5 diverse tuiteragertjes Met beide schakel assen en aanverwante onderdelen in het carter kon ik eens kijken of de bak goed schakelt.

Deze vroege modellen gebruikten de olie uit het carter ontluchtingssysteem om de ketting te smeren, via een "ontluchtingsklep". Toen de "achterste carter ontluchting" was verwijderd van het carterontwerp, werden de bovenste carter en het bovenste deksel van de cilinderkop, herontworpen. De volgende bovenste carter verandering kwam met CA72E210251, CA77E-210848, CB72E-113069 CB77E-210900 ( "325") voor een verandering in de oliepassage, gevolgd door CA72Exxx, CA77E-109000, CB72E-311734-later, CB77E-210901 via CB77E-318072 ("040" vervangen naar "050") voor cilinder tapeinden verbetering en een transmissie herontwerp. Het onderste carter is gewijzigd met CA72E-110101, CA77E110901, CB72E-211581 tot 311306, CB77E-210701 tot 311978 met het integreren van de olievanger en de bijpassende oliepomp zeef. Deze onderdelen werden opnieuw gewijzigd met CB72E-311306en verder, CB77E-311979-en verder. De primaire ketting spanner is niet ge誰nstalleerd op het onderste carter tot CA72E-310171, CA77E-312216, CB72E-211581 & CB77E-210701. Het oliefilterhuis (vlak, in plaats van "Honda" ingegoten, tot 1964) is gewijzigd met CA72E-100761, CA77E-104274 en CA774000001, CB72E-103955, CB77E-105233 (verschillende diameters), zoals ook het koppelingsdeksel en de O-ringen. De oliefilter rotor is gewijzigd met CA72E-210351, CA77E212071, CB72E-213081, CB77E-211921 (veranderd van platte snapring naar draad-type snapring).

De opbouw Met de versnellingsbak assen opgebouwd, de krukas gereed en schone carter helften, kon het carter gesloten worden. Wel eerst natuurlijk de plaatjes onder in het carter monteren, tegen het opkloppen van de olie door de krukas

Figuur 6 test opstelling om de bak te testen Door de opening van de oliepomp kun je precies zien of de versnellingen goed aangrijpen. Van belang is dat de tandwielen goed zijwaarts koppelen; de zijwaartse nokken moeten minimaal voor 40% contact hebben met al de zijwaartse speling zo veel mogelijk weggedrukt naar de vrijloopstand van de zijnokken. Om dit te kunnen afstellen heeft Honda speciale gedeelde afstandringen gemaakt (zie in het vorige nummer figuur 11 en 12, onderdeel 14 en 15; de afstandring 14 wordt bijeen gehouden door veerring 15) De afstandring is er in verschillende diktes. Standaard is 0mm, daarna komt 0,5 mm en vervolgens 1,0 mm. Bij mij moest ik een set standaard ringen vervangen door 0,5mm. Na dat gedaan te hebben wilde de bak niet meer schakelen. Na een paar keer de afstandringen terug gezet te hebben naar standaard en vice versa, kwam ik erachter dat de tandwielen waar de ringen op gaan ook op twee manieren op de as kunnen, namelijk goed en goed fout. Na deze eureka schakelde de bak weer goed, pfffft wat kan zoiets simpels je lekker bezig houden.

Figuur 7 de anti schuim plaatjes De krukas hoofd lagers vallen in oplijn pennen in het bovenste carter; deze pennen zijn ook voor de toevoer van olie naar de krukaslagers. De secundaire versnellingsbak-as lagers vallen ook in zulke pennen, alleen verzorgen deze pennen geen olietoevoer: de secundaire as moet het hebben van rondspattende olie.

HET CARTER De ontwikkeling De'61 CA / CB motorcarters zijn zeer gemakkelijk te identificeren, namelijk aan de "bult" op de achterzijde van het bovenste carter, waar zich op het carter de carter ontluchting bevindt. Tot CA72E110100, CA77E - 110.900, CB72E-113068, CB77E-111030 ("010" & "020" carter delen). Figuur 8 de oplijn pennen

21


Figuur 12 de oude veer links en de nieuwe rechts Het primaire kettingwiel en het oliefilter kettingwiel worden vastgezet met een speciale moer en borgring.

Figuur 9 het olie circuit Met de pasvlakken van het carter ingesmeerd met vloeibare pakking konden de twee helften op elkaar, de 6mm moertjes worden vast gezet met 4-5 ft/lbs en de 8mm moertjes met 14-16 ft/lbs. Het is in dit stadium ook wel handig om de nokkenasketting vast om de krukas te leggen en meteen de geleiderol vast te zetten. De versnellingswals index kan er dan ook meteen op

Figuur 13 de borgring

Figuur 10 de nokkenas ketting geleide wiel en versnellings bak index Met de carter helften op elkaar kunnen de koppelingskorf en de primaire ketting plus tandwiel erop

Figuur 14 de speciale moor en borgring De speciale moer heeft wel een speciaal stuk gereedschap nodig om hem vast te zetten. Die had ik in bezit, maar je kunt ook van een stuk pijp zo’n sleutel maken, werkt net zo goed. Na de moer op de juiste moment waarde te hebben vastgezet zal een van die lipjes aan de borgring samenvallen met de uitsparing in de moer. Even het lipje ombuigen en voilà : de moer is geborgd. Die borgring, u raad het al, wordt niet meer door Honda geleverd. Internet of zelf maken dus. Ik zelf heb er een van Ebay geplukt. Figuur 11 de primaire ketting, -spanner en koppelingskorf Ik was zo fortuinlijk om een nieuwe primaire kettingspanner te vinden Wat me opviel was dat de oude primaire spanner kettingveer zoveel groter was dan de nieuwe. Dit was vast gedaan om de extra speling op te nemen van de oude uitgerekte ketting.

22

Tot zover de versnellingsbak en primaire aandrijving. In het volgende clubblad ga ik verder met de koppeling.


WOESTHOFF Used parts & motorcycles in- en verkoop gebruikte motoren en onderdelen

Joost Woesthoff Hazenberg 16 6971 LC Brummen

Tel.: 0575 56 00 15 Fax.: 0575 56 03 42 Mobiel: 06 53332181 www.woesthoff.nl

Gietclinic Sam Kool nodigt belangstellenden uit voor een demo aluminium gieten. Het evenement vindt plaats op 25 september bij zijn werkplaatsje, aan de Noorddijkerweg 100A in Ursem NH. Aanvang +/- 13.00 uur.

Classic Motor Mania Oldtimerbeurs Hoogstraten & bromfietsbeurs onder één dak, 8 & 9 oktober De overdekte Hoogstraatse Oldtimer beurs en de Classic Motor Mania vallen dit jaar op 8 & 9 oktober samen op één toplokatie en bieden u een onvergetelijk weekend in de hogere sferen van de klassieke auto, bromfiets en motoren geschiedenis. Informatie: www.classicmotormania.com

23


Ver koop,r es t aur at i eenonder houd v ankl as s i ekemot or en

www. Smi t Br os . nl s mi t br os @het net . nl 0638894304

Voor alles wat klassiek is op twee wielen! Het oudste, grootste èn dikste blad in de Benelux over alles wat klassiek is op twee wielen: motoren, scooters, techniek, brommers, beurzen, shows en treffens. Dat alles in authentiek zwart-wit, afgewisseld met sprankelende kleurenreportages! En natuurlijk nieuws over klassieke motorsport: classic speedway, race-demo’s, cross en trial.

Kijk ook op: WWW.MOTORRIJWIEL.NU Verschijnt elke twee maanden. Losse nummers € 5,25 (België € 5,75). Jaarabonnement (6 nrs.) € 26,00 (buitenland v.a. € 31,00) door overmaking op ING-rekening 5135 t.n.v. Stichting Historische Motor Documentatie, Den Haag. IBAN nr: NL23INGB0000005135, BIC code: INGBNL2A. Of bel +31-(0)70 - 3650 860 en wij sturen een acceptgiro.

24

Zoekt u iets of wilt u iets kwijt? In elk nummer vindt u vele honderden particuliere advertenties. Als abonnee kunt u zo’n advertentie GRATIS plaatsen!


Negen jaren vol spanning, maar geen stress Mijn leven begon in de vroege jaren negentig in het Verre Oosten. Van die eerste periode van mijn bestaan ben ik me nauwelijks nog bewust. Ik was bestemd voor een Suzuki GSX 750 R of 1100 en ben verscheept naar een dealer in het Franse Digne. Hier een poos op de plank gestaan in afwachting van de dingen die gingen komen. Op 8 augustus 1992 veranderde mijn leven voorgoed.

meer aan te duwen. Ik werd ook al snel maatje met de dynamo en die is door de jaren heen mijn beste vriend gebleken. Het was wel wat een afwijkend type die altijd tegendraads van de krukas tolt. Op deze manier helpt hij het kantelmoment van de boxermotor verkleinen. Al spoedig merkte ik dat mijn reserves regelmatig werden aangesproken. Vooral met het warme weer als de ventilator door het hete koelwater werd aangestuurd. Deze vraagt ongeveer 5 ampère extra en met die slome rijstijl en het lage toerental van de motor leverde de dynamo minder stroom dan verbruikt werd. Ook heb ik veel elektrische verbruikers van stroom moeten voorzien, zoals: tentverlichting, scheerapparaat, batterijoplader en GSM toestel. Mijn baas is een knutselaar en dat is me een keertje slecht bekomen. Op zekere dag merkte ik dat mijn verbinding met de dynamo verbroken was. Zo werd ik dan helemaal leeg gezogen en op de ringweg A10 bij Amsterdam had ik geen kracht meer om de ontsteking te laten vonken. Ik vond het erg jammer voor mijn baas, want hij houdt er niet van om onderweg te sleutelen. Ook beweert hij altijd dat de Gold Wing zo betrouwbaar is. De motor viel stil, er was namelijk een stekker niet goed vastgezet en daardoor werd ik niet meer bijgeladen. Het euvel had hij snel verholpen, maar de deuk in zijn zelfvertrouwen trok maar heel langzaam weg. Voor de rest ben ik altijd goed verzorgd en mijn bescheiden dorst is altijd met gedistilleerd water gelest. In de winterperiode werd ik niet verwend door een druppellader, dit vond mijn baas maar onzin. Ik werd via een lamp langzaam ontladen en dan gelijk weer opgeladen. Lange tijd ontladen zijn is een regelrechte aanslag op mijn leven omdat de platen sulfateren. Er wordt dan een harde zoutlaag op de platen gevormd en gaat het steeds moeilijker om mij weer op te laden. Hierdoor kan ik nooit meer de oorspronkelijke capaciteit terug krijgen. Als het warm is dan verloopt de zelfontlading veel sneller dan bij koud weer. Bij 37°C ben ik binnen 90 dagen helemaal ontladen. Bij 0°C duurt dit bijna 1 jaar en daarom worden geladen startklare accu’s in warme streken in een koelkast opgeslagen. Overigens heb ik wel een hekel aan kou. Zo rond het vriespunt is mijn startcapaciteit maar ongeveer de helft van de kracht bij zomerse temperaturen. Gelukkig heb ik ’s winters maar weinig behoeven te doen. Het is geen pretje om bij vrieskou de motor te moeten ronddraaien. De olie is dan al behoorlijk dikker geworden en het kost het veel inspanning om het zaakje aan de praat te krijgen. De laatste maanden kreeg ik steeds meer dorst en moest regelmatig bijgevuld worden. Met moeite heb ik het laatste jaar tijdens de vakantie de zaak op spanning kunnen houden. Maar in de herfst van 2001 had ik op een gegeven moment geen kracht meer om de startmotor rond te krijgen en toen ben ik afgelost. Ondanks het feit dat ik officieel te klein was voor deze motor, heb ik het toch negen jaar volgehouden. Het waren negen spannende jaren en ik heb me toch erg thuis gevoeld op deze motor. Ik mocht ruim 115.000 km meerijden en ben in veel landen op bijzonder mooie plaatsen geweest.

Er kwamen een paar mensen de motorzaak binnen. Ze spraken gebrekkig Frans. Het waren buitenlanders en ik begreep wel dat ze pech met hun motor hadden. Ze spraken enige tijd met de monteur en liepen weer naar buiten. Toen ze terug kwamen werd ik van de plank gehaald en uitgepakt. Die vreemde man heeft toen mijn maten genomen en vond dat ik te klein was voor zijn motor. Maar na wat heen en weer praten vond hij mij uiteindelijk dan toch nog goed genoeg en besloot mij voor veel franken over te nemen. Hierna werd ik voorzien van het levensvocht en vanaf dat moment ben ik echt gaan leven. Ik voelde de spanning in mijn lichaam komen en verheugde me op het leven met zo’n snelle superbike. Buiten gekomen zag ik de motor van die mensen staan en kreeg toen de schrik van mijn leven. Wat een vreselijke teleurstelling, SHIT. Geen sportieve Suzuki R, maar een oude slome Gold Wing uit 1977. Tot overmaat van ramp zat er ook nog een zijspan aan vast. Dit was toch wel een hele afgang zeg. Ik werd in het slagschip geplaatst maar kon wel 2 cm heen en weer schuiven. Nou dit vond de man van de motor toch wel wat te gortig en stelde voor om de ruimte op te vullen met stukken karton van mijn verpakking. Dit werd keurig opgevouwen en tegen mij aan gelegd. Zo voelde ik me wat minder eenzaam op die vreemde motor. Nu was mijn leven in motorland echt begonnen en moest gelijk mijn krachten tonen. De motor werd gestart en de reis werd voortgezet.

Klaas Poutsma

Ik leerde toen de familie kennen: man, vrouw en twee kinderen. Ze kwamen uit Nederland en waren met vakantie in Frankrijk. Ze trokken van de ene naar de andere camping. De kinderen waren erg blij met mijn komst, nu hoefden ze de motor niet

25


Tel.: 0595 41 35 53 Fax: 0595 41 31 00 Adres: Stoitsweg 7 9983 PJ Roodeschool (NL) e-mail: info@siccamasales.nl website: www.siccamasales.nl

MOTORFIETSONDERDELEN Exclusieve import Electrex motorfietselectro HR. Groningen 02035494 BTWnr. NL083199469B01

“Wat voor onze eigen motoren niet goed genoeg is, verkopen we ook U niet!”

Hajé, Matthijs & Onno

 Postorderservice  Stators, regelaars, startmotoren etc.  Motorfietsonderdelen, nieuw en gebruikt.  Jama uitlaatsystemen.  Gevraagd: sloop en schade motorfietsen,  Nieuwe originele onderdelen voor: Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha Tel. info: di. t/m zaterdag van Geopend voor bezoek: wo. wo. za. Verder op afspraak.

10.00 - 16.00 uur 13.00 - 17.00 uur 19.30 - 22.00 uur 10.00 - 16.00 uur

www.pietparts.nl Pietparts heeft een steeds wisselende voorraad van nieuwe Japanse onderdelen vanaf bouwjaar 1965, alle onderdelen kunt u vinden op de website :

Tevens inkoop van alle soorten nieuwe onderdelen

Peter Janssen tel. 06-25411838 E-mail: info@pietparts.nl

26


Zoeken …. Zoeken …. Eureka!! Waarde KJMV -ers, Nu eens geen verhaal over het oude spul maar over het moderne. Omdat ik van een paar leden weet dat ze naast een (paar) klassiekers ook moderner spul berijden durf ik het aan om eens iets te schrijven over de motor van deze tijd. Ongeveer vier jaar geleden kocht ik een BMW (ajakkes) R1150RT met wat val-schade . Ik ben ongeveer een jaar bezig geweest om dat te herstellen. Op de dag dat hij klaar was, was het starten en lopen. Na het synchroniseren liep hij perfect. Alleen het starten was soms een probleem. Dan was het net alsof het blok blokkeerde. Dan ging het licht uit en het klokje op nul uur. Soms ging het goed en had ik geen problemen. De dealer en het RT forum geraadpleegd. Daaruit kwamen verschillende adviezen naar voren: Kijk de massa eens na. Heeft de accu wel voldoende capaciteit? Zit er geen koolborstel vast? Is de collector van het startmotor-anker wel schoon? Heb je het startrelais al gecontroleerd? Ik heb alle raadgevingen uitgevoerd maar het probleem bleef. Zo heb ik zelfs een extra massakabel rechtstreeks van de accu naar de startmotor gelegd, hielp ook niet. Op enig moment toch besloten om de accu te vernieuwen. Ook dat bracht geen verbetering. Op een rit waarbij ik vaak moest stoppen om de stadskaart te raadplegen, en dus vaak moest starten, kwam ik zelfs zonder stroom te staan. Aan de accu kon het niet liggen want dat was een............juist. Je wordt op een gegeven moment een beetje radeloos en dan worden de onderzoeken steeds rigoureuzer. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat de startmotor de boosdoener moest zijn. Dus voor de zoveelste keer deze van de motor genomen en open gemaakt, maar nu ook het deel wat dicht geklonken is. Wat ik toen zag was niet zo fraai, maar ik sprong wel op van blijdschap. Eureka ! Ik heb het gevonden ! Wat was er gebeurd? Het dekseltje wat de ruimte van het ankerdeel van de ruimte voor de sateliet-tandwielen moet scheiden, zodat het vet niet naar het anker gaat, was LOS gekomen. Het kon daardoor tegen de anker-wikkelingen komen en zodoende kortsluiting veroorzaken. Met als gevolg alle spanning weg en niet starten. Op de foto’s hiernaast is te zien wat de gevolgen zijn. Een andere startmotor bracht uitkomst, en heeft er voor gezorgd dat ik + -een jaar probleemloos van een ontzettend fijn rijdende motor kon genieten. Ik vond het jammer dat hij weg moest. Maar waarom dan toch? Ik kocht een project in de vorm van een Honda CX 500 TURBO van 1982 om te restaureren. Deze is inmiddels klaar en daar geniet ik ook weer van. Ik wens iedereen geluk, geduld en wijsheid. Leo Oosterom.

27


28


29


30


Frank Lemstra M O T O R E N

Dubbele Buurt 24, 1521 DC Wormerveer

✆ 075 621 02 42

31


32

Profile for Peter van der Zon

KJMV-KONTAKT2-2011  

clubblad Klassieke Japanse Motorfietsen Vereniging

KJMV-KONTAKT2-2011  

clubblad Klassieke Japanse Motorfietsen Vereniging

Advertisement