Page 1

CULTURELE COMMUNICATIE

LISA

VAN DAMME


W


WELCOME TO THE CHAPEL OF AWESOMENESS De Kapel voor Schippers is het laatste overgebleven deel van de vroegere Schippersschool, gebouwd in 1924-1926, naar het ontwerp van architect Alphonse De Pauw (1867-1937). Het gebouw vormt een onderdeel van een lang en intensief verhaal dat alles met de inzet van de kapucijnen te maken heeft.

De Chapel of Awesomeness wordt op die manier een centrum voor “cutting edge” projecten en ideeën, een thuis voor nieuwe, innoverende visies en intieme cultuurprojecten.

De voorbije weken vonden zowel een nationale personeelsdag, een teamvergadering als een familiefeest plaats in de kapel en daar zijn we best trots op, net zoals op het feit De kapel is een unieke plek voor dat het project wordt ondersteund intieme culturele, privé en zakelijke door een aantal bedrijven die het evenementen. concept een warm hart toedragen, zoals TAL, Technical Architectural Sinds maart 2013 is de Lighting en Huisbrouwerij De Halve Schipperskapel ook the thuisbasis Maan. van communicatiebedrijf en concertpromotor Shakalaka! en de Chapel of Awesomeness, een uniek project dat de functie van een tentoonstellingsruimte combineert met die van een evenementenlocatie en die tegelijkertijd ook innovatieve artistieke en zakelijke projecten wil ondersteunen. Maandelijkse expositie Het unieke aan het project van de Schipperskapel is dat er elke maand een metamorfose plaats vindt. Elke eerste vrijdag van de maand stellen we een nieuwe fototentoonstelling voor, die op die manier het decor vormt voor de andere culturele en zakelijke evenementen. Gevestigde waarden wisselen af met nieuwe talenten, zowel nationaal als internationaal. Kunst integreert op een wel erg bijzondere manier met andere evenementen.


WAAROM

Jelle van hulle

LISA?

Elke eerste vrijdag van de maand wisselt de expo in de Schipperskapel. Curator Jelle Van Hulle laat zijn gedachten de vrije loop over zijn keuze van de maand. Lisa Van Damme zal in september haar reeks “Transit51” voorstellen in de schipperskapel. Na het picturale, geënsceneerde en kleurrijke geweld van zowel Peter De Bruyne als Jimmy Kets, hebben we gekozen voor een check with reality, een sociale kaakslag en een sereen portret van mensen zoals u en wij. Fotografie mag niet enkel een culturele en esthetische functie hebben, het is ook het medium bij uitstek om op een niet-dwingende wijze mensen op hun verantwoording te wijzen op allerlei gebieden. Lisa’s werk is vaak een vaststelling van sociale ongelijkheid tussen

mensen onderling, mens en dier…

tussen

En toch: vaak overstijgen de foto’s de gemiddelde persfoto door een soms zeldzaam moment van schoonheid in een uitzichtloze situatie. Het licht, de kleur, de compositie… Het is een teken van hoop dat ook direct toont dat een mooie foto ook een sociale functie kan krijgen. Maak in deze editie van ons catazine alvast kennis met het werk van Lisa. Ook haar eerdere reeksen A Dog’s Life en Erna & Ferdinand komen aan bod.

Fotograaf en kunstenaar Jelle Van Hulle is de curator van De Schipperskapel. Hij zorgt voor de maandelijkse fotografische invulling. - jelle@schipperskapel.be


TRANSIT51 Fotografe Lisa Van Damme volgde en fotografeerde enkele van de vele bewoonsters van het Klein Kasteeltje. “Transit51” toont de realiteit van de vluchteling. De vrouw die voor haar en soms haar kinderen op zoek is gegaan naar een beter leven, en hier voorlopig moet wachten in de transitzone, soms in onzekerheid, maar altijd vol spanning. We kennen het lot van de vluchteling niet, we zijn het niet geweest en de enige berichtgeving is vaak negatief getint. De fotografe toont ons het dagelijkse leven, het reilen en zeilen, maar ook het wachten, het eindeloze wachten… Lisa Van Damme mocht uitzonderlijk enkele weken verblijven in het Klein Kasteeltje en maakte een beklijvende reeks foto’s. In de nis zijn de resultaten te zien zijn van enkele workshops die Lisa maakte, samen met de vluchtelingen over “vrouw-zijn” in moeilijke omstandigheden.


A DOG’s LIFE Vluchtelingen vind je niet alleen bij mensen terug. Ook de dieren die het dichtst bij ons leven zijn vaak gevlucht of aan hun lot overgelaten. In Roemenië wordt een heksenjacht gehouden op straathonden. Ze worden snel afgemaakt, terwijl castreren of steriliseren van de zwerfhonden niet alleen ethischer, maar ook efficiënter zou zijn. Lisa Van Damme trok naar Roemenië, waar ze een documentaire maakte over het dagelijkse leven in een hondenasiel. De reeks is een zwarte fabel, met de honden als hoofdfiguren, gevangen in werkkampen, verstoten uit de stad als zigeuners, …


ERNA & FERDINAND In 2010 werden Lisa’s grootouders beiden 80 jaar. Het perfecte moment om hen te vereeuwigen. Ze dook in de vreemde wereld van haar grootouders, op zoek naar het geheim van hun liefde en geluk voor elkaar. Een wereld die de jongere generatie anders invult, waardoor beiden met fascinatie en angst elkaar aankijken. Bij Lisa is het vooral de fascinatie voor het dagelijkse leven zoals we het niet meer kennen, de dagelijkse handelingen, de patronen die vastgeroest zitten. Dit is de meest persoonlijke reeks van de fotografe, maar toch zit er universele schoonheid in de foto’s. Een reeks vol nostalgie naar een wereld die niet meer de onze is, maar toch zo mooi is.


B

Foto Š Frederik De Grove


BIO Geïnspireerd door de traditie van de sociale fotografie en doordrenkt van een sterk gevoel voor gerechtigheid, vatte Lisa Van Damme (°1985) haar studies fotografie aan toen ze 17 was. Voor haar is fotografie meer dan een doel. Het is eerst en vooral een manier om naar de wereld te kijken en die wereld tegelijkertijd een spiegel voor te houden. Hoewel ze geïnteresseerd is in sociale problemen, werkt ze altijd met heel veel respect voor haar onderwerp. Ze weigert resoluut op zoek te gaan naar sensatie of drama. Het is haar bedoeling de mensen die ze fotografeert te tonen in hun waardigheid als mens. Op dit moment werkt ze voor De Standaard en geeft ze les. Ze besteed haar vrije tijd aan sociaal geëngageerde en persoonlijke projecten.


04/10/13 › 27/10/13

De Schipperskapel_Brugge

REBEKKA VANDERHAEGHEN PROJECT PROTECT —


01/11/13 › 24/11/13 De Schipperskapel_Brugge

NATHALIE VAN RIEL

IT’S ALL ABOUT THE ROCKIN AND A ROLLIN... —


K


KALENDER 6-29/09 | LISA VAN DAMME

Expo - Schipperskapel - za/zo 14-17 uur

4-27/10 | REBEKKA VANDERHAEGHEN Expo - Schipperskapel - za/zo 14-17 uur

12/10 | ESME BOS & BART VOET Concert - Schipperskapel - 20 uur

19/10 | LUC DE VOS

Concert - Schipperskapel - 20 uur

1-24/11 | NATHALIE VAN RIEL

Expo - Schipperskapel - za/zo 14-17 uur

9/11 | PASCALE PLATEL

Theater - Schipperskapel - 20 uur

10/11 | SHARON CORR

Concert - Concertgebouw Brugge - 20 uur

6/12/13 - 5/01/14 | BRUGGE FOTO ‘13 ILONA SZWARC (US) | BÄRBEL PRAUN (D) PASCALE DOBBELAERE (B) 3 BELGISCHE PREMIERES - Expo - Schipperskapel

13/12 | CHRISTMAS WITH ANÚNA Concert - Sint-Gilliskerk - 20 uur INFO & TICKETS:

WWW.SHAKALAKA.BE


12/10 Niemand kan zo zwoel, zo schoon, zo intens ontroerend de liefde bezingen als Esmé Bos. Een zangeres van wie iedereen het telkens zoals bij Duveltjeskermis, Tres Tigres Tristes en El Tattoo del Tigre koud krijgt. De Schipperskapel_Brugge

ESME BOS & BART VOET —

ZATERDAG 12 OKTOBER OM 20 uur TICKETS & INFO: IN&UIT BRUGGE | WWW.SCHIPPERSKAPEL.BE


Zo intiem beleefde u Luc De Vos nog nooit!

De Schipperskapel_Brugge

LUC DE VOS ONVERWACHT GELUK —

ZATERDAG 19 OKTOBER 2013 OM 20 uur TICKETS & INFO: IN&UIT BRUGGE | WWW.SCHIPPERSKAPEL.BE

FOTO © STEPHAN VANFLETEREN

19/10


“We hadden een heerlijke tijd in het ontwapenende en geestige universum van Platel.” cjp.be ****

De Schipperskapel_Brugge

FOTO © Koen KEPPENS

09/11

PASCALE PLATEL LES DEMOISELLES DE RÊVE ET LEUR SOUTIEN —

ZATERDAG 9 november 2013 OM 20 uur TICKETS & INFO: IN&UIT BRUGGE | WWW.SCHIPPERSKAPEL.BE


SHARON CORR Sharon corr Singer, songwriter and violinist of The Corrs

FOTO © BARRY MCCALL

Singer, songwriter and violinist of The Corrs

Photo by Barry McCall ©

“Sharon Corr bewijst dat ze ook solo veel in haar mars heeft.” www.concertnews.be ***

TheSame SameSun Sun Tour Tour The

cONcerTgeBOuW Brugge 10 NOV 2013 • 0900 70155 in&uit Brugge - WWW.SharONcOrr.Be

NEW ALBUM: The Same Sun WWW.PETERBOONEMUSICPRODUCTIONS.COM

WWW.CENTRALEURO.ORG

WWW.SHARONCORR.COM


www.peterboonemusicproductions.nl

presenteert:

Christmas with

A whisper of paradise Anúna weet met adembenemend mooie a capella zang bij sfeervol kaarslicht een sfeer te creëren die de luisteraar niet meer loslaat. Een kerstconcert van Anúna garandeert een avond totale betovering.

SINT-GILLISKERK BRUGGE

13 DECEMBER 2013 TICKETS & INFO: WWW.SHAKALAKA.BE IN&UIT BRUGGE • 0900 70 155


PHOTO : RICHARD DUMAS - GRAPHISME : ELEMENTS - VMA/BACKLINE

IN CONCERT

KURSAAL OOSTENDE DONDERDAG 9 JANUARI 2014 TICKETS 0900 84 007 GRACIALIVE.BE *Belgium: (max. 0,50 euro/min) Nederland: (max. 0,45 euro/min)


WE WANT TO BLOW YOUR MIND

www.SHAKALAKA.BE


06/09/13 › 29/09/13

Shakalaka! Catazine 02  

Maandelijks catazine van Shakalaka! en De Schipperskapel in Brugge.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you