Page 1

Magazin XII. évfolyam, 7. szám 2013. július

Nyári fürdőruhatrendek Interjú

KASZÁS

GÉZA Jelek, lovak, szerepek

Befőzés, savanyítás CBA Príma a Duna Plazában A CBA is segített az árvízi védekezésben

CBA a magyar üzletlánc


ÚJ Ragyogó tisztaság,

extra

frissesség!

Irritatív

Neked alkottuk!

J

Ú

A LEGJOBB SOMAT TABLETTA. Soaking 9 Power Activator

Irritatív


Kedves Olvasó!

A hadvezér hónapja Bizonyára sokan tudják, honnan ered az esztendő hetedik hónapjának elnevezése, hiszen a július szinte beszélő névként utal Julius Caesarra, a minden idők egyik legnagyobb hadvezérének tartott római politikusra. A keresztény hagyomány az egyik apostol után Szent Jakab havának nevezte a hónapot, akinek 25-én van a névnapja. A 18. századi nyelvújítók kalászosnak hívták, de az Aratás hava és a Nyárhó is ismert volt egykor. A július az aratás hónapja, 2-át, Sarlós Boldogasszony napját a magyar néphagyomány az aratás kezdőnapjaként tartotta számon. Míg világ a világ, az egykor életnek (is) nevezett kenyér az emberiség alapvető élelmiszere marad, még ha az aratást ma már nem is kísérik olyan szokások, mint egykor. Tudták például, hogy elődeink az aratást kalapemeléssel, imádsággal, fohászkodással kezdték, a munkánál használatos eszközeiket pedig a templomkertben gyűjtötték össze, ahol a pap megszentelte? Az első learatott búzaszálnak, az első kévének nagy jelentőséget tulajdonítottak: amelyik baromfi ebből evett, egészséges és termékeny lett; ha az arató a derekára kötötte a szálat, elűzte a fájdalmat… és még sorolhatnánk a ma már néha megmosolyogtató egykori hiedelmeket. Persze, a július „másról is szól”: az iskolai szün-

időről és a nyári szabadságokról, a nyaralásokról, a pihenésről. Kisgyerekként több okból is nagyon vártam ezt a hónapot: az általános iskolából ilyenkor mehettünk táborozni a Balaton partjára. Óriási élmény volt, amikor először láttuk a magyar tengert, és alig vártuk, hogy egy év múlva visszatérhessünk. A születésnapom is júliusban van, de bevallom, ehhez manapság másként viszonyulok, mint gyerekkoromban. Akkor már karácsony után elkezdetem számolgatni, mennyit kell aludni a következő „ajándékot hozó” ünnepig, a születésnapomig, és hajtottam volna előre a napokat. Ma már tudom, nem kell siettetni az időt, megy az magától is, csak úgy múlnak az évek. Sőt, egy ideje mintha gyorsabban szaladnának… füredi Radnóti Miklós: Július Düh csikarja fenn a felhőt, fintorog. Nedves hajjal futkároznak meztélábas záporok. Elfáradnak, földbe búnak, este lett. Tisztatestü hőség ül a fényesarcu fák felett.

MAGAZIN

3


6

14

18

MAGAZIN 2013. JÚLIUS 3 Kedves Olvasó!

12 Velencei-tó

6 Újabb CBA-üzletek

14 Jaj, úgy élvezem én a strandot…

6 CBA Príma a Duna Plazában

15 Nyári fürdőruhatrendek

7 A CBA is segített az árvízi védekezésben

17 Éljük túl a kánikulát!

7 A Szent Ferenc Kórház támogatása

18 Csokoládédesszert

8 Kiváló magyar vadhúsok már üzleteinkben is!

10 Mivel oltsuk nyáron a szomjunkat? 4

MAGAZIN

lépésről lépésre

22 Kaszás Géza – Jelek, lovak, szerepek


15

30

36

10

25 Lázár Chef receptjei

42 A megálmodott sólyomtól Atilláig

30 Tiltott város – Királysírok

44 Vizes sportok

34 Látogatás a Csokoládé Múzeumban

46 Gyerekhoroszkóp és fejvadászat

36 Nyári körömtrendek

48 Horoszkóp

38 Júliusi zöldségözön

51 Keresztrejtvény

39 Júliusi gyümölcsmustra 40 Befőzés, savanyítás, avagy raktározzuk el a hónap finomságait! MAGAZIN

5


Házunk tája

Újabb CBA-üzletek Ismét újabb, korábbi Profi- és Match-üzletek nyíltak meg CBA embléma alatt. A magyar üzletlánc tulajdonosai által megvásárolt 48 egységből folyamatosan egyre több, jelenleg harminckettő várja már a vásárlókat. A már megnyitott üzletek listája: 1024 1031 1039 1040 1046 1053 1061 1061 1074 1083 1118 1118 1119 1119 1121 1122

Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest Budapest

Lövőház utca 12-14. Római tér 1. Heltai Jenő tér 7-9. Munkásotthon utca 26 Erdősor utca 3. Ferenciek tere 2. Anker köz 1. Andrássy út 30. Rákóczi út 48-50. Baross utca 111. Gazdagréti tér 8. Budaörsi út 115. Fehérvári út 192. (Vegyész u.) Tétényi út 63. Eötvös út 8. Krisztina krt. 7.

1131 1133 1138 1157 1184 1221 1239 2120 2200 2360 2600 3000 4033 4200 5000 5300

Budapest Dunavirág utca 2. Budapest Dráva utca 22. Budapest Váci út 178. Budapest Zsókavár utca 45. Budapest Lakatos utca 7. Budapest Leányka utca 13. Budapest Grassalkovich út 258. Dunakeszi Szabadság tér 2. Monor Móricz Zsigmond utca 20. Gyál Kőrösi utca 168. Vác Deákvári főtér 31. Hatvan Horváth M. út 16. Debrecen Derék út 68/B Hajdúszoboszló Kossuth út 4. Szolnok Ady Endre út 15. Karcag Püspökladányi út 2.

A közeljövőben újabb üzletek megnyitására lehet számítani.

CBA Príma a Duna Plazában A legújabb CBA Príma áruház június 27-én nyitott meg a XIII. kerület Váci út 178. alatt található Duna Plazában. A 3-as metró Gyöngyösi utcai megállójánál található bevásárlóközpont széles ismertségnek örvend, hiszen ez volt hazánk elsőként átadott ilyen típusú komplexuma. Az elmúlt években az épület jelentős megújításon ment keresztül, amelynek köszönhetően igazán kellemes és modern belső terekkel, kiváló üzletekkel rendelkezik. Június végétől a vonzereje tovább növekedett, hiszen 1200 négyzetméteren megnyitott a CBA Príma szupermarket. Az üzlet vásárlóközönségnek történő átadását megelőzően az átalakítási munkálatok csupán két hetet vettek igénybe. A végeredmény magáért beszél, a polcokon több mint

6

35 000 cikkelem sorakozik, minden termékkör széles választékban kapható. A korábban itt működő üzlethez képest újdonságként jelent meg a hagyományos hús-, hentesáru-, és az édes élet szerelmeseinek legnagyobb örömére egy cukrászati termékeket felvonultató pult is. Természetesen a Vinotéka kínálata sem hiányozhat, amely itt is remek fogadtatásra talált. A kényelmes és időtakarékos vásárlás érdekében a hagyományos pénztárokon túl két úgynevezett gyorskasszát is kialakítottak. Az üzlet folyamatos akciókkal gondoskodik arról, hogy a jó termékekhez kiváló áron juthassanak hozzá mindazok, akik ellátogatnak az új Prímába. Szeretettel várjuk Önt is! Nyitva tartás: H-Szo: 7-21.30; V: 8-20.


Házunk tája

A CBA is segített az árvízi védekezésben Június elején minden eddiginél nagyobb árhullám vonult végig hazánkon. Ahogyan az előző, 2010-es árvíz kapcsán, úgy most is kivettük a részünket a segítésben. Élelmiszert és több teherautónyi ásványvizet ajánlottunk fel a védekezésben résztvevők számára, hogy ezzel is hozzájárulhassunk kitartó erőfeszítéseikhez. Az élelmiszer-szállítmányokon túlmenően, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számára jeleztük, hogy kollégáink készek bekapcsolódni a gátakon végzett munkálatokba is, amelyekben több napon keresztül részt is vettek Tasson és Baján.

A Szent Ferenc Kórház támogatása A budapesti Szent Ferenc Kórház (1021 Budapest, Széher út 73.) 22 egészségügyi ellátást igénylő idős embert fogadott be ideiglenesen, hiszen az árvíz kapcsán a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Gondviselés Háza Idősek Otthona (1011 Budapest, Fő utca 41.) kiürítése vált

szükségessé. Az intézmény főigazgatója, Dr. Toldy-Schedel Emil kéréssel fordult a magyar üzletlánchoz, hogy segítsen az ápolásra szoruló személyek étkezésének megoldásában. A CBA azonnal az ügy mellé állt, és alapvető élelmiszereket és frissárukat is biztosított az intézmény számára.

Az oldalpárt összeállította: Fodor Attila

7


Házunk tája

Kiváló magyar vadhúsok már üzleteinkben is! Nem kell távoli országokba utaznunk, hogy különleges ételeket fogyasszunk, elég ellátogatni a CBA üzleteibe és megkeresni a Villányi–Vad kiváló vadhúsait. Az őz és vaddisznó mellett gím- és dámszarvas, muflon is szerepel a kínálatukban, így biztosak lehetünk abban, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább kedvelt ízeket. Napjainkban már mindenki igénye szerint betekintést nyerhet az afrikai, ázsiai állatok életébe, de csekély információval rendelkezünk a világhírű magyar vadállományról, pedig a Kárpát-medence, így Magyarország is – túlzás nélkül állíthatjuk – a vadban leggazdagabb régiók közé tartozik. Ennek a hiányosságnak a pótlására hozta létre Villányi Péter a Nógrádi Vadasparkot a Börzsöny lábánál. A 110 hektáron elterülő, családi gazdaságként működő vadaspark szabadon látogatható, az állatok természetes élőhelyükön szemlélhetőek meg. Bárki megnézheti a fenséges gímszarvasokat, tanúja lehet a dámvadak viselkedésének, de akár a muflonok összecsapásának vagy a vaddisznócsaládok vidám csörtetésének is.

8

MAGAZIN

Amikor ezen állatok húsát választjuk, nem szabad elfelejteni, hogy ezeknek a húsoknak a koleszterin-, energia- és zsírtartalma jóval alacsonyabb, fehérje- és ásványianyag-tartalma pedig magasabb a házi tenyészállatokénál. Az sem elhanyagolható, hogy mindenféle növekedési hormontól és egyéb oltóanyagtól mentesek a Villányi– Vad termékei, hiszen az állatok szabadon élnek és táplálkoznak. Vadmájas, sonka, szalámi, kolbász mind megtalálható a kínálatban, bátran válasszunk közülük és dobjuk fel a hétköznapi vacsorákat. Akár egy nagy grillpartira, vasárnapi vacsorára is ajánlhatóak a vákuumozott csomagolású húsok, de kiváló választás, ha különleges menüvel szeretnénk meglepni a családot, barátokat, szerelmünket! Látogassanak el a Nógrádi Vadasparkba egy kellemes kirándulásra és kóstolják meg a kiváló magyar vadhúsokat, a Villányi-Vad termékeit! Jó étvágyat kívánunk!


Biztos megélhetés a tanulásért cserébe! Kedves Szülők és Tanulók! A CBA immáron 5. éve hirdeti meg ösztöndíjas szakmunkásképzését. A képzés megnevezése: Bolti eladó. A képzés időtartama: 3 év*. A képzés 2. és 3. évében CBA-s ösztöndíjat folyósítunk, amelynek ellentételezéseként a végzést követően 2 évet a munkáltatónál kell letölteni. A képzés Budapest VI.-VII.-XI. és XIV. kerületében lévő iskolákban történik. Kollégiumi elhelyezéshez segítség igényelhető. A képzési törvények esetleges, időközbeni változása módosíthatja a képzés feltételeit. Beérkezési határidő: 2013. július 15. Jelentkezés: E-mail: rona.tivadarne@cba.hu • Fax: 06/29 620-150 • Telefon: 06/29 620-091 Levélben: CBA Ker. Kft 2351 Alsónémedi, Pf.19.

Jelentkezési lap A CBA ösztöndíjas szakmunkásképzésére a 2013/2016-os tanévekre. Kizárólag hiánytalanul, olvasható-nyomtatott betűkkel kitöltött jelentkezést tudunk visszaigazolni! A jelentkezéshez kérünk csatolni egy kézzel írott önéletrajzot, feltüntetve, hogy miért szeretne CBA-s tanuló lenni! A felhívás megtekinthető, a jelentkezési lap letölthető honlapunkról. Képzésre jelentkező neve: ███████████████████████████████████████ Születési helye és időpontja: ███████████████████, ████.██.██. Lakáscím, irányítószámmal: █ █ █ █, ████████████████████████████████ Gondviselő napközbeni elérhetőségei:

telefon: ██ / ██████████ e-mail: ███████████████████████████

Tanuló napközbeni elérhetőségei:

telefon: ██ / ██████████ e-mail: ███████████████████████████

Kollégiumi elhelyezést igénylek: █ igen █ nem Tudomásul veszem a felvételi feltételeket:

Betöltött 15. életév, egészségügyi alkalmasság • Jelentkezésem alapján egy alkalommal személyes, CBA-s meghallgatáson kell részt vennem • A CBA illetékeseinek jogában áll a felvételre kerülők létszámáról és a személyekről dönteni • A felvételre kerülő tanulók kötelesek a meghallgatás napján magukkal hozni valamennyi személyes okmányukat (szem. igazolvány, taj kártya, adókártya, általános, vagy későbbi isk. bizonyítvány), toll.

2013. ████████

Jelentkező aláírása

████████████████████

Gondviselő aláírása

████████████████████

Csak a 18. életév alattiaknál kötelező az alábbi rovatok kitöltése! Jelentkező édesanyjának leánykori neve: ██████████████████████████████ Gondviselő címe ir. számmal: █ █ █ █, ███████████████████████████████


Egészségünk

Mivel oltsuk nyáron a szomjunkat? Nyáron a szervezetünk normális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. Ha ugyanis a vízháztartás egyensúlya megbomlik – akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása (izzadás) miatt –, a szervezet kiszárad. Lapunk dietetikus szakértője, Ésik Judit ad hasznos tanácsokat, hogy elégítsük ki a hőségben testünk megnövekedett folyadékigényét. Jó tudni, hogy már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, megjelennek a kiszáradás első tünetei (fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság). A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely már sürgős vízpótlásra figyelmeztet. A kánikula okozta ros�szullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében épp ezért nem szabad megvárni, amíg jelentkezik a szomjérzet, már a nyelv, a száj kellemetlen kiszáradása előtt inni kell valamilyen folyadékot. Fontos azonban, hogy ez lehetőleg ne jéghideg legyen, mert könnyen torokgyulladás lehet a vége. A napi folyadékszükséglet kielégítésére – amely minimum 2-3 litert jelent – táplálkozásélettani szempontból a legalkalmasabbak: • jó minőségű víz és ásványvíz, • magas rosttartalmú gyümölcs- és zöldséglevek, • gyümölcstea, gyógytea cukor hozzáadása nélkül, ízlés szerint friss citromlével ízesítve,

10

MAGAZIN

• tej és folyékony tejtermékek: kefir, joghurt, gyümölcsjoghurt, tejeskávé, kakaó, • levesek, főzelékek, mártások, • gyümölcsök, zöldségek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alkoholok és a cukrozott üdítőitalok fokozzák a szomjúságot, ezért nyáron nem ajánlottak.


Egészségünk

Nyári tippek

– Váltogassa rendszeresen az ön által fogyasztott ásványvizek márkáját és típusát annak érdekében, hogy elkerülje egyes ásványi anyagok felhalmozódását a szervezetében. – Díszítse, ízesítse italát szivárvány-jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszon le jégkockának, és ezeket tegye a hűsítő italba. – Oltsa szomját limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom vagy lime levével, citrom- vagy lime-karikákkal ízesítse a vizet. Fogyasztás előtt ne feledje el alaposan megmosni a gyümölcsök héját! – Főzzön meg reggel egy adag, szárított gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtse be, így délutánra már kész is a jeges tea. – Egyszerűen és könnyedén készíthet otthon is egészséges fagylaltot, ha natúr joghurtot és friss vagy fagyasztott gyümölcsöket kever össze, majd ezt lefagyasztja. A házi fagylalthoz akár kész gyümölcsjoghurtot is használhatunk. – Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral édesítse, tejszín helyett natúr joghurttal tegye krémesebbé. Ha zöldségre vágyik, idényzöldségekből is készíthet hidegen fogyasztható leveseket, például hideg sóskalevest. Dietetikus szakértőnk a következő időpontokban, az alább felsorolt CBA-üzletekben ad táplálkozási tanácsokat vásárlóinknak: Júliusi időpontok 5. p 11.00-13.00 Budapest I. ker., Alagút u. 5. 6. sz. 10.00-12.00 Budapest I. ker., Krisztina krt. 37. 12. p. 11.00-13.00 Budapest VI. ker., Andrássy út 31. 13.30-15.30 Budapest VII. ker., Károly krt. 9. 13. sz. 10.00-12.00 Budapest III. ker., Bécsi út 38-44. 19. p. 11.00-13.00 Budapest V. ker., József A. u. 16. 13.30-15.30 Budapest VI. ker., Anker köz 1. 26. p. 11.00-13.00 Budapest V. ker., Ferenciek tere 2.

Szakértőnk: Ésik Judit

dietetikus, egészségtan tanár (esik.judit@gmail.com)

– Tízóraira, uzsonnára vagy desszertként fogyasszon friss gyümölcssalátát. Cukor és tejszínhab nélkül a legfinomabb. – A feketekávé és a fekete tea koffeintartalma vízhajtó hatású, emiatt fogyasztásuk után mindig igyon meg egy pohár vizet vagy ásványvizet. – Ha strandra, vízpartra, hosszabb autó- vagy vonatútra megy, mindig legyen a táskában elegendő mennyiségű folyadék. – Gondoskodjon a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról, ne engedje el őket egy palack behűtött víz, citromos víz, gyümölcstea nélkül játszani. Kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínálja őket rendszeresen innivalóval. – Ne feledkezzen meg az idősebb családtagokról sem. Idősebb korban – csakúgy, mint gyermekkorban – csökken a szomjúságérzet, a szervezet hamarabb kiszárad. Megoldást jelenthet a reggel előre kikészített, legalább 1-1,5 liter folyadék, amely egész nap szem előtt van, így folyamatosan figyelmeztet a rendszeres folyadékpótlás szükségességére cs

MAGAZIN

11


Velen

Itthon otthon van

Idén az ország bármely részéről érdemes ellátogatni a Velencei-tóhoz, hiszen számtalan program és látnivaló várja a kirándulókat a kellemesen hűs víz mellett. Most összegyűjtöttük azokat a kihagyhatatlan rendezvényeket, ahol ott a helyünk, azokat a látnivalókat, amelyeket idén feltétlenül látnunk kell.

Országos VW Bogár Találkozó

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb bogaras találkozóján adnak randevút a szélrózsa minden irányából érkező bogarak szerelmesei immáron 22. alkalommal Gárdonyban, a Sport Beach-en, 2013. július 5-7-e között.

Cigánymeggy Fesztivál

Az Agárdi Pálinkafőzde kulturális és gasztronómiai ünnepe idén július 6-ára esik. A megérett cigánymeggy ünnepe 2006-tól minden évben egész napos vigassággal telik.

Gárdonyi Rönkvár

Az egri vár kicsinyített mása Agárdon, a gyógyfürdő közelében található, a Gárdonyi Gézaszülőház és a Velencei-tavi Galéria mellett, így ha már itt járunk, nézzünk be ide is. A rönkvár közel 500 m²-es, és megtalálható itt a Dobóbástya és egy 50 m-es földalatti labirintus, valamint egy 9 méter magas torony is.

Vörösmarty Múzeum

A gárdonyi Sport Beach-en 2013. július 19-21-e között országos találkozót szerveznek a filmek és színészek népes rajongótáborának, ahol természetesen helyet kap a hagymásbab is.

Kápolnásnyéken 1802-ben a Nádasdy-család építtette a kúriát, amely ispánlakként szolgált. Vörösmarty édesapja a Nádasdy-család gazdatisztje volt, így itt töltötte gyermekkorát Vörösmarty Mihály, a reformkor kiemelkedő alakja, a Csongor és Tünde, a Szózat, valamint a Vén cigány megalkotója, hogy csak a legismertebb műveit idézzük fel.

Tóátúszás

Pázmándi Vízimalom

Bud Spencer és Terence Hill Rajongói Fesztivál

Idén negyedik alkalommal, 2013. augusztus 10-én rendezik meg a tóátúszást a Velenceitavon 500, 1500 és 3000 méteren is.

12

MAGAZIN

A vízimalom mindig szerepet játszott Pázmánd történetében. 1665-ben Jakusics György a komáromi jezsuita rendháznak adományozta a


ncei-tó

Itthon otthon van

települést. Amikor a törökök elmentek, 1688 után a jezsuiták elkezdték építeni a templomot és rendházat. A törökök szinte mindenkit lemészároltak a falu lakosai közül, majd felgyújtották a falut. Később tótokat és rácokat telepítettek be, így növekedett a népesség. Ekkor kezdték el építeni a Bágyom-patak partján a vízimalmot, egy 1782-es térképen már szerepel az épület. Lyka Döme földesúr halála után 1938ban a malmot Arnold Kálmán, a falu utolsó molnárja vette meg és használta 1951-ig. A malmot, mivel kis területű volt, nem államosították. A folyamatos állagromlás miatt az 1970-es években elbontották épületet. Hegyi Jánosnak több múzeumból és levéltárból sikerült összegyűjtenie az anyagot, de végül az alaprajzokon kívül megkapta az 1932-es műszaki leírást és az engedélyezési okirat másolatait is, ezután kezdődhetett a munka. Hegyi Jánosék 1998-ban megvették a területet és felkutatták a malom nyomait. A Közlekedési és Vízügyi Minisztérium segítségével elvégezték a patakmeder-rendezést, a mederburkolást, a zsilip és a gépház megépítését. Köszönet érte, hogy egy újabb feledésbe merült emlék, egy szelet a múltunkból, ismét láthatóvá vált.

Sukorói Néprajzi Ház

A házban az 1960-as években még régi tulajdonosa élt. 1967-ben Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató nyitotta meg Fejér megye első szabadtéri néprajzi múzeumát, a zsellérházat.

Arborétum

A Szúnyog-szigeti hajóállomástól sétával érjük el a Sukorói Arborétum és Szabadidőparkot, amely a Dóni emlékkápolnánál nyíló gyalogösvényen keresztül közelíthető meg. A Velenceitó legszebb táján elterülő arborétum 96 hektáros területén 250-féle fa és cserje, számtalan lágyszárú növény tárul a látogatók elé. Az arborétum kilátótornyából a csodálatos velenceitavi tájban gyönyörködhetünk.

Dinnyési Fertő természetvédelmi terület

A Dinnyési Fertő természetvédelmi terület, amely a Velencei-tó délnyugati sarkából húzódik Seregélyes irányába. Ez a terület 1966-ban nyerte el a védettséget 545 ha-on, és a Velencei-tóhoz hasonlóan jelentős vizes élőhelyként tartják számon. Forrás: www.velenceitonal.hu

MAGAZIN

13


Itthon otthon van

Jaj, úgy élvezem én a strandot....! – a Velencei-tónál Azt már mindenki tapasztalhatta, de nem biztos, hogy „hivatalos” forrásból tudja, hogy a július a legmelegebb hónapunk. Márpedig 50 év statisztikái szerint így van – ezért a CBA Magazin sem tud jobb hűsítő programot ajánlani, mint a fürdőzést. Ha valakit nem vonzanak a nyílt vizek, a Velencei-tó környékén is talál kedvére való strandfürdőt. Sport Beach – Gárdony (Harcsa u. 2.) A vasútállomástól és az autóbusz megállótól is kb. 50 méterre fekvő gárdonyi Sport Beach az ország első és egyetlen öko szemléletű strandja. A velencei-tavi strandok közül egyedüliként kapja meg évről évre a Kékhullám zászló minősítést, tavaly beválasztották a világ legjobb 66 strandja közé. Érdekesség, hogy ez az egyetlen nem dohányzó résszel is rendelkező strand, hiszen a „füstmentes szigeten” tilos a dohányzás. Ha meguntuk már a fürdőzést és a napozást, a strandfocitól a röplabdán át rengeteg sportpálya várja az érdeklődőket, sőt, egyes sportágak pályáinak vízi változata is megtalálható. Szörf- és vitorlásoktatásra is jelentkezhetünk, ügyességünket pedig a Kalandparkban próbálhatjuk ki.

14

MAGAZIN

Agárdi Gyógy- és Termálfürdő (Határ u.) Az invitálás szerint az egyedülálló természeti környezetben elhelyezkedő fürdő egész évben várja a gyógyulást, regenerálódást kereső vendégeket és a kikapcsolódni vágyó családokat – és ez valóban így van, ugyanis kültéri és fedett medencékkel is rendelkeznek. A nyári hőségben bizonyára mindenki a szabadban lévő medencében hűsítené magát, ám akkor sem kell kétségbeesni, ha az időjárás szeszélye folytán téliesre fordul az idő - tapasztaltuk már ezen a nyáron is -, ilyenkor el lehet foglalni a fedett medencéket. Nemcsak a termál-, hanem a családi élménymedencének is van benti és kinti változata, továbbá gyógytornamedence is segíti a regenerálódást. Agárdi Pop Strand (Chernel István u. 1.) Elsősorban a fiatalok kedvence a Velencei-tó partján az a legendás hírű strand, amely 1977 óta színes programokkal és hatalmas koncertekkel várja az érdeklődőket. A könnyűzenei koncertek mellett sport- és családi programok, gyerekprogramok, folklór események és egyéb országos találkozók is szerepelnek a nyári programban. fm


Nyári

k e d n e r t a fürdőruh

y íteni, merthog szeretne fesz is an ek ib es uc ín őr sz rd a di fü dresszek, ám on valaki tren a fekete úszó ezen a nyár ek rű ha , ze ni ps úl ny né . Nehéz mellé észes is. Újra l változékony mintákról y-, de a kétr vü divatos az eg nem beszélve a rendkí at, tartják maguk ini, etve a tank Egyrémsúltzéveeksben tarolt a bikini,ésillze uh s fürdőr a.

yr Míg az el át éli az eg hiszen reneszánsz tnek ennek, he ül ör idén ismét ak tú ka nyan al ko té bb jó telte darab Különösen a abásvonalú ndsz re tt A to t. sz há la ő, vá has, csíp – t egy jól meg ke n te ye le nn rü nyes te mivel kö eltakarja a ké okóra alakra is ideális, eg m na i, pops hom kívül nőies kerek mell és pedig cseles ható vele a ok oz ly ny lá sú tú ng kiha s alka eg” rék. A sporto övelhetik m kövekkel „n a vékony de ó og ill cs t ot varr fodrokkal, rá üket. et ér rm sá a ko

s Klassziku feketesosem megy

A fekete a , és most ki a divatból slára új is l fürdőruhákná ul slankít. ás gerszín, ráad ost a csilm b őb en A legm t a kígyóbőr ve et ill , logó la va anyag, imitáló fekete kombinált rrel mint a fehé s. mintá ükközességével tr

él ol a sávok sz a hajóketílus idéző kék-fehér csíkos – ahbo s z A horgony és s a. é r ítv e nd lo g Ten örök kedvenc a tengert lyel, pánttal, csattal meg hatják a navy viseletet. A másik bban feldob piros szegél asnik még jo k –, egy kis m a t in m la nek a gyártó k, va szek, gombo rék alakú dí

a mellrészt elsősorban ak ál tsz rű sű onban válasz sak. A vállalósak az sek idén rojto be ze és án yr az ig eg az bb bikinik és rméretet –, nnek. A legvagánya lag megnövelve a kosá ántján is feltű kp ré de só ai al tik az díszítik – op elynél ezek n darabot, am hatnak olya

átán Rojt rojt h

Absztrakt gmint tmáintákk, még izgalés virk á az absztrak jzolata

Hódítana a felső ra az alsó és tól. is – egymás masabb, ha n be vá– akár szín t ik on öz sz vi nb lö kü lelkületűek b a ab nt us tik ké at, fő A roman s motívumok za ezen a go rá vi k na lassza nek viss nyek köszön trópusi növé gokról. ya an asztikus nyáron az el

t Nyerő sor fazonl továbbra is tartja

A férfiakná és ig érő boxer magát a térd iszont V . zó ús a klasszikus azán nyerő, ig , idén a sort az ljesen szűk te t he le amely et is. A színek illetve bővebb ntve viszont ki te t és mintáka s ltalán ninc yá eg szinte áron ny a en ez megkötés, at az denki találh in m g le ny té rdőfü lő egfele ízlésének m nadrágot. MAGAZIN

15


Minden gyerek lakjon jól!

web-gyor-magazin.indd 1

Ma Magyarországon a gyerekek több mint fele alultáplált. Legrosszabb helyzetben az a 250-300 ezer gyerek van, akik a 47 legszegényebb kistérség kistelepülésein élnek. Az elmúlt időszakban a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány 15 147 család számára biztosított mini háztájit, amelynek segítségével a családok fenntartható módon képesek elősegíteni a gyerekek megfelelő táplálkozását. Kérjük, járuljon hozzá Ön is, hogy idén még több családon segíthessünk! Hívja a 13611-et vagy küldjön SMS-t az MGYLJ kóddal! Egy hívás/SMS 250 forintba kerül, ami egy kiscsibét vagy egy kiskacsát jelent a hátrányos helyzetű gyerekes családoknak. Elérhetőségeink Honlap: www.mindengyereklakjonjol.hu Mobilszám: +36-30/661-1840 E-mail: mindengyereklakjonjol@mindengyereklakjonjol.hu Számlaszám: 11794008-20534156

2013.06.03. 14:30


Mindennapi praktikák

Éljük túl a kánikulát!

Már közhely, hogy igyunk sok vizet, főleg nyáron, a kánikula idején, de mit tehetünk még, hogy túléljük a hőséget? Cikkünkben pár tippel segítünk a CBA Magazin olvasóinak, hogy könnyebben átvészeljék az elkövetkező forró napokat! 1. Termosz: Télen remek melegen tartani a teánkat, de nyáron is használhatjuk, hogy ne forrósodjon fel a hideg üdítőitalunk.

5. Hideg színek: Ha kicseréljük a függönyt, párnákat, ágytakarót és a dekorációkat hideg színekre, akkor a lakás sokkal hűvösebbnek hat majd.

2. Jeges palack: Tegyünk egy félliteres palackot éjszakára a mélyhűtőbe, és másnap a forróságban tegyük a csuklónkhoz, könyökünkhöz, fülünk mögé, térdhajlatunkhoz vagy a nyaki ütőérhez.

6. Párologtatás: A legnagyobb melegben is vegyük elő a karácsonyi párologtatónkat, és most tegyünk bele citrom-, grépfrútolajat, így nemcsak a levegő lesz sokkal frissebb, de az illat segít ellazulni is, és sokkal kellemesebben alhatunk.

3. Permet: Akár vehetünk is illatos permetvizeket, de remek a csapvíz is! Csak töltsük egy permetezőflakonba és spricceljük le magunkat. 4. Irány a lakás: Tény, hogy a lakásban sokkal elviselhetőbb a nyári meleg, főleg délidőben. Figyeljünk rá, hogy éjszaka szellőztessünk, nappal pedig sötétítsünk be, így nem melegszik fel annyira a lakásunk. Sokat segíthet, ha nedves törölközőt teszünk a lakás különböző pontjaira, a pára ugyanis hűti a szobát.

7. Lélegezzünk: A jógának sok jótékony hatását ismerjük már, most használjuk a légzést, hogy segítsünk magunkon. Nincs más dolgunk, mint a nyelvünket kissé visszahajlítani a szájpadlásunkra, majd nyitott ajkakkal, de zárt fogsorral lélegezzünk be lassan a fogakon keresztül. A belégzés után csukott szájjal az orrunkon fújjuk ki a levegőt. Ezt ismételjük meg ötször, hogy hatásos legyen. Zsivicza Diána

Végül újra meg kell említenünk a sok-sok folyadékot. A CBA-üzletekben többféle ásványvíz közül választhatunk, igyunk meg belőle legalább 3 litert naponta, és figyeljünk rá, hogy a gyerekeink is megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak.

MAGAZIN

17


Örömfőzés hétvégén

CSOKOLÁDÉDESSZERT LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE Narancsos csokitorta Elkészítési idő: 50 perc Hozzávalók a kisméretű tortaformákhoz (16 cm) a tésztához: 0,5 dkg kakaópor 7,5 dkg vaj 2 dkg porcukor 1 tojássárgája 10 dkg liszt csipet só liszt a nyújtáshoz 20 dkg szárazbab a sütéshez 2 ív zsírpapír a sütéshez, béleléshez

a narancsdíszhez: 1-2 db narancs, nagyságtól függően 3 evőkanál kristálycukor 5 cl víz

18

MAGAZIN

Fotó: Kovács-Siklósi Melinda, food stylist: Lázár Chef, eszköz: Lazarchef.hu

a csokoládékrémhez: 25 dkg, legalább 60%-os csokoládé 2,8 dl tejszín 2 cl narancslikőr 1 teáskanál vaj


Örömfőzés hétvégén

A csokoládét vagy legalábbis valamelyik változatát szerintem mindenki szereti. Íme, egy nem túl édes, könnyen elkészíthető tortarecept, nem csak ünnepnapokra!

MAGAZIN

19


Örömfőzés hétvégén

A szobahőmérsékletű vajat az átszitált porcukorral kihabosítjuk – kb. 5 perc.

Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szitált lisztet, a kakaóport és a sót, majd tésztát gyúrunk belőle.

Hűtőben 15 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.

Tortaformába vagy karikába tesszük, zsírpapírt tekerünk rá, és megszórjuk szárazbabbal.

180 oC fokon 15 percig sütjük, ezután eltávolítjuk a zsírpapírt és a babot, majd kihűtjük.

Az elkészült csokikrémet az alapra öntjük, és 1 órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

20

MAGAZIN


Örömfőzés hétvégén

Tippek, trükkök, praktikák Lázár Chef konyhájából Csokikrém készítése:

1. A csokoládét vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Ne mikrózzuk!

2. A tejszínt felforraljuk, félrehúzzuk, majd 5 percig kézimixerrel átturmixolva fellazítjuk.

3. Hozzácsurgatjuk az olvasztott csokoládéhoz, és egyenletes krémmé dolgozzuk össze.

4. Hozzáadjuk a puha vajat és a narancslikőrt, majd addig keverjük, amíg a vaj is elolvad a krémben.

2- A vízzel felforralt cukorhoz adjuk, és 5 percet forralva, habzásig főzzük.

3. Szálaira szedve sütőlapra vagy sütőpapírra tesszük, majd kihűtjük.

4. Tetszőlegesen megdíszítjük a tortát.

A torta díszítése:

1. A narancsot meghámozzuk, majd juliennre vágjuk.

Cheftanácsok:

Ezt a csokitortát érdemes első alkalommal ebben a kis mennyiségben, adagban elkészíteni, hogy beletanuljunk a mozdulatokba és megtanuljunk a csokoládéval dolgozni. Ezt követően a hozzávalók mennyiségét nyugodtan megduplázhatjuk. Arra is mindig figyeljünk oda, hogy a csokoládét és a vajat ne a mikróban olvasszuk meg, mert ez a legegyszerűbb módszere annak, hogy ne sikerüljön a krémünk. Persze meg lehet olvasztani mikróban is, csak

ehhez sok gyakorlás és tapasztalat szükséges. A kémiai részbe most nem mennék bele, de ha a csokoládénk vagy a vajunk túlhevül, nem lesz szép habos a krémünk. Figyelem, ez a desszert nem lesz nagyon édes! Főleg jeges kávé, vagy kakaó mellé, vagy csak úgy, nassolásnak ajánlom. Illik még mellé a fagylalt és az eper is. További receptek: www.lazarchef.hu Lázár Chef.

MAGAZIN

21


Interjú

Kaszás Géza Jelek, lovak, szerepek - A névjegyében a kedvencek között gondolkodás nélkül, elsőként a lovat említette. Honnan ered ez a rajongás? - A lovak szeretetét úgy hozhattam magammal, a jelek alapján valami dolgom van velük az életem során. A jelekre pedig figyelni kell – felelte Kaszás Géza. - Milyen jelek voltak ezek? - Az első és legfontosabb jel, hogy édesanyámat, aki kulák származású volt, miután elvették mindenét, az Alföldről Dunakeszire telepítették. Dunakeszi-Alag

22

MAGAZIN

pedig az ország legfontosabb lovas bázisa. Amikor az állami lakásukat is elvették, egy istállóból átalakított házban éltünk… Színészkoromban pedig szerepet kaptam a Honfoglalás című filmben, holott akkor még nem volt nagy lovas tudásom, igaz, nem estem le a lóról. 2010-ben szerepeltem először a Nemzeti Vágtán, és amikor előtte a rendezvény ötletgazdája, Geszti Péter megkeresett, azt kértem, a válaszadás előtt hadd lovagolhassak, mert rég ültem lovon. Nos, gyakoroltam,


Interjú

majd igent mondtam. Igen ám, de mivel már elszoktam a nyeregtől, másnap jelentkezett az izomláz, a „szobormerevség”, ami miatt mozdulni se tudtam, és másfél hét kiesett a felkészülésemből. A versenyen aztán feloldódtam, és azóta szinte le sem szálltam a lóról. - Olyannyira nem, hogy a Nemzeti Vágta OTP Bank Sztárfutamának a mezőnye már elképzelhetetlen Ön nélkül. - Valóban, de ehhez az is kellett, hogy megismerkedtem a Lázár-testvérekkel, majd általuk minden lovas szakág képviselőivel, a fogathajtóktól kezdve a versenybírókon át a díjlovasokig. Megtiszteltetés, hogy befogadtak maguk közé. A lovas szövetség és az MTVA segítségével tavaly egy több mint tízéves álmom is megvalósulhatott, lovas magazint készíthetek. - Mi volt a célja a „Vágtass velem” magazinnal? - A hagyományőrzés, a lovak, lovasok, a lovassportok, valamint a szabadidős lovaglás bemutatása úgy, hogy a képernyők elé, illetve a lovak felé csábítsa az embereket. A műsor egy év alatt magára talált, képgazdag, jól vágott, sorra kapjuk a gratulációkat. És ami számomra ugyancsak nagy öröm: a stáb tagjai, akik ízig-vérig városi emberek, azóta lovagolni akarnak. Kinyílt egy másik világ, a ló közelében átalakul az ember, alázatot, tiszteletet tanul. Imádom pucolni a lovakat, már az érintésük is elvarázsol, beszélek hozzájuk, és sosem tudok haragudni rájuk. Most éppen Kassai Lajos lovas-íjászról forgatunk egy dokumentumfilmet, amelynek én vagyok a gyártója és a rendezője, és nagyon sajnálom, amikor ott kell hagyni Kaposmérőt, az ottani világot. Arra a 15 hektárra átalakulni járnak az emberek. Az ott a természet világa, létező, valós világ, csak más, mint amelyben mi élünk. Ott még nyílt, tiszta tekintetűek a gyerekek... - Ezek szerint szakmát vált, színészből filmessé lesz?

- Nem. Igaz, a színház világa a Vágtass velem forgatása és a készülő Kassai-film miatt az utóbbi időben kissé háttérbe szorult, de most újra színészi feladatok foglalkoztatnak. Pintér Tibortól, a Nemzeti Lovas Színház vezetőjétől kedves felkérést kaptam, a „Mátyás, az igazságos” családi rockmusicalben én leszek a gonosz Fekete lovag. Nagy élmény a fiatal társulattal játszani, akik nem a régi színházi struktúrából jöttek, nagy energiával táncolnak, énekelnek. Nem tagadom, a próbák igencsak kimerítenek, az izomláztól néha mozdulni sem bírok, mivel a darab során én is lovon ülök és énekelni fogok. Egyelőre „gyalog” játsszuk a musicalt, júliusban lesz a lovas bemutatója. - Visszatérve a már említett Nemzeti Vágtára: ismerve mostani zsúfolt időszakát, a szeptemberi fellépés előtt lesz ideje gyakorolni? - Egyrészt azt mondanám, hogy annyit ülök lovon, hogy már nem nagyon kell gyakorolnom, másfelől viszont a Vágta mégis csak más! No és bármi történhet, mint ahogy eddig minden alkalommal történt is velem valami: tavaly például rögtön az elején „elszállt” az egyik kengyelem, így kellett végigcsinálnom a futamot, hiszen feladni nem lehet. Engem senki sem tanított lovagolni, egy barátom azt mondta: nem lovagolni tanítalak meg, hanem túlélni, és ennek azóta is hasznát veszem. Szóval, nekem is kell az edzés, a rákészülés. A Nemzeti Vágta egyébként maga a csoda. Nem sportesemény, hanem az identitásunkat meghatározó kulturális esemény, ahol a körítés is nagyon fontos. Úgy veszem észre, már a nézők is megadják a módját: elegánsabban öltöznek fel, a hölgyek kalapot tesznek a fejükre, ahogy régen. Európa legnagyobb lovas rendezvénye hatására már érezhető némi változás, és bízom benne, nemsokára megint elmondhatjuk magunkról, hogy lovas nemzet vagyunk. - A családjára, a gyerekekre mikor jut ideje?

MAGAZIN

23


- Igyekszem úgy alakítani a munkámat, hogy a családom ne lássa kárát. Nimród már nagyobb, ötéves, őt vittem magammal a musical próbáira is. Elmagyaráztam neki, hogy a szerepem szerint gonosz vagyok, hogy ne lepődjön meg, ha így lát. Szeretnék hatékonyan dolgozni, hogy minél többet velük lehessek, ne maradjak ki egyetlen fontos pillanatukból sem. Élvezem, ahogy a három és fél éves Lilla beszél, és már új szavakat használ. - Az apukaszerepben hogyan teljesít? Engedékeny vagy szigorú? - Szeretnék következetes lenni, de az nagyon nehéz. Irányelvnek kitűnő, de amikor úgy néznek rád a gyerekek, hogy majd elolvadsz, máris mást teszel, mint amit a következetesség megkívánna. Vallom, hogy a nevelésben a szeretet a legnagyobb erő. A besorolásokat nem szeretem, hogy valaki engedékeny vagy szigorú, mert mindig alkalmazkodni kell a másikhoz. A gyerekeim mellettem nőnek fel, az életemmel mintát mutatok nekik, aztán majd kiderül, hogy ebből mi érinti meg őket. Bízom benne, hamar eldöntik majd, hogy milyen utat választanak maguknak, én pedig abban fogom segíteni őket, hogy jól döntsenek. Füredi Marianne

24

MAGAZIN

fotó: MTVA

Interjú

Kaszás Géza Született: 1957. március 31. Foglalkozása: színész, műsorvezető

Kedvencek Állat: ló Filmszínész: Tim Roth A színház és a Nemzeti Vágta Szín: kék, az égkék Zene: mindenevő vagyok Ételek: A vadas és a pacal kivételével minden. A pacalpörkölt szaftját kóstoltam, az ízlik, megeszem, viszont a frottír zoknit vagy törölközőt főzve nem szeretem. A vadas minden alkotóelemét szeretem, összefőzve mégsem tudom megenni. Gyerekkoromban, ha megéreztem a szagát, már fordultam is ki a konyhából, nehogy édesanyámnak eszébe jusson megkínálni engem.


Gasztronómia

Lázár Chef receptjei

Csirkeraguleves

Hozzávalók 4-6 személyre : 4 darab csirkefelsőcomb 2 l zöldségalaplé 4 evőkanál szőlőmagolaj 8 dkg rizs 10 dkg csicseriborsó 1 szál sárgarépa 1 szál fehérrépa 4 dkg zeller 6 dkg karalábé 1 darab citrom 1 csokor bazsalikom 1 teáskanál só

Tipp:

finom.

Kaporral ízesítve is nagyon

35 Nehézségi fok: perc

Elkészítés:

A csirkefelsőcombokat kicsontozzuk, majd kockákra vágjuk, és megpirítjuk szőlőmagolajon. Sózzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott sárga- és fehérrépát, a felkockázott zellert és karalábét. A citrom negyed héját felcsíkozzuk, és a zöldségekhez adjuk. Az aprított bazsalikommal ízesítjük, hozzákeverjük a rizst és a zöldségalaplevet, 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a csicseriborsót is. Citrommal megcsepegtetve tálaljuk. MAGAZIN

25


Gasztronómia

Lázár Chef receptjei

Elkészítés:

A csirkecombok bőrét leszedjük, kicsontozzuk. A húst vékony csíkokra vágjuk, majd megsózzuk. Az ételkeményítőt összekeverjük 2 dl szakéval és 4 evőkanál vízzel, hozzáadjuk a besózott csirkehúst, majd kisütjük a szőlőmagolajban. A flambírozáshoz ráöntünk 2 dl szakét, és meggyújtjuk, majd rászórjuk a szezámmagot. A jázminrizshez hozzáöntjük a zöldségalaplevet, megsózzuk, átkeverjük, és lassú lángon puhára főzzük. A csirke pirításához használt szőlőmagolajat átöntjük egy serpenyőbe, és hozzáadjuk a csíkokra vágott uborkát, póréhagymát, kaliforniai paprikát, az apróra vágott fokhagymát, majd megszórjuk a barna cukorral. 5 perc alatt jól átpirítjuk, hogy a cukor a zöldségekre karamellizálódjon. Az apróra vágott gyömbérrel, korianderrel, és pár csepp szójaszósszal meghintve tálaljuk.

Nehézségi fok:

45

perc

Szezámmagos csirke Hozzávalók 4 személyre:

6 darab csirkecomb 0,5 dl szőlőmagolaj 4 dl szaké 4 evőkanál ételkeményítő 4 evőkanál fekete szezámmag 2 evőkanál barna cukor 15 dkg jázminrizs 3 dl zöldségalaplé 10 dkg kígyóuborka 10 dkg póréhagyma 2 darab kaliforniai paprika 1 gerezd fokhagyma 6 dkg gyömbér 1 csokor koriander pár csepp szójaszósz 1 teáskanál só

Tipp: Halcsíkokkal is elkészíthetjük.

26

MAGAZIN


Gasztronómia

Lázár Chef receptjei

Grillezett sajt

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítés:

A gomolyasajtot lecsepegtetjük, és meggrillezzük szőlőmagolajjal kikent grilltepsiben. Elkészítjük a salátát: a lereszelt céklát összekeverjük a gránátalma likőrrel, megsózzuk, megszórjuk rózsaborssal, majd 10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a tört diót, a fekete, magozott olívabogyót és az apróra vágott snidlinget, majd fehérborecettel ízesítjük. A gomolyasajtot céklasaláta ágyon, barnakenyér-kockákkal, pirított tökmaggal és pár csepp olívaolajjal tálaljuk.

4 szelet gomolyasajt 1 dl gránátalma likőr 5 evőkanál szőlőmagolaj 1 evőkanál fehérborecet 40 dkg hámozott cékla 1 csokor snidling 8 dkg dió 8 dkg pirított tökmag 8 dkg fekete olívabogyó 1 evőkanál rózsabors pár csepp olívaolaj 4 szelet barna kenyér

Tipp:

A céklát mindig gumikesztyűben hámozzuk meg!

30 Nehézségi fok: perc

MAGAZIN

27


Lázár Chef receptjei

Gasztronómia

Fűszeres tészta

Hozzávalók 4 személyre: 2 egész csirkemellfilé 10 evőkanál mirin szósz 2 teáskanál szójaszósz 2 teáskanál hosin szósz szőlőmagolaj a pirításhoz a tésztához: 1 csomag 20 dkg rizstészta 2 evőkanál édes chiliszósz 2 evőkanál mirin szósz 2 teáskanál szójaszósz 1 kis fej vöröshagyma 10 dkg póréhagyma 5 gerezd fokhagyma 10 dkg gyömbér 2 marék szójacsíra 1 csokor petrezselyem 1 csomag bazsalikom 1 darab lime 3 evőkanál szőlőmagolaj

Tipp: finom.

Hidegen és melegen is egyaránt

Nehézségi fok:

28

Elkészítés:

MAGAZIN

35

perc

Szőlőmagolajon megsütjük az egész csirkemelleket, hozzáadjuk a mirin, szója- és hosin szószt, és 15 percig pároljuk. A rizstésztát felöntjük 1 liter forró vízzel, majd 3 perc után leszűrjük. Vékony szeletekre vágjuk a vöröshagymát, a póréhagymát, a gyömbért és a fokhagymát. Szőlőmagolajos serpenyőben megpirítjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a szójacsírát. Összekeverjük a megpuhult és leszűrt rizstésztával, az apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal. Fél lime levét rácsepegtetjük, ízesítjük a chili-, mirin és a szójaszós�szal, és 5 percig főzzük. A megpuhult csirkemellet felcsíkozzuk és a kész tészta tetején tálaljuk.


HÍRADÓ 7

Utazás

Tiltott város K i r á l y s ír o k

A XIX. században Hué volt az első jelentős város Dél-Vietnam területén, itt rendezte be fővárosát az abban az időben uralkodó Nguyen-dinasztia. Pompáját egészen 1945-ig, az utolsó császár lemondásáig megőrizte. A műemlékek fennmaradását az amerikaiakkal vívott háború igencsak megnehezítette, a bombázások során nagy részük elpusztult. A császári palotát Tiltott Városnak hívták, mivel városnyi méretű volt, fal és vizesárok vette körül. Erődnek is nevezhetnénk, öt bejáratát külön használták, a középsőt természetesen csak a császár, két kisebbet a mandarinok, és két nagyobbat a császári elefántok részére tartották fenn. A hatalmas udvar ceremóniák lebonyolítását szolgálta, majd a Legfelsőbb Harmónia Csarnoka következik, ebben a palotában tartották a koronázásokat és fogadták a külföldi delegációkat. A belső épületegyüttesbe a császáron és családján

30

kívül csak az őket közvetlenül kiszolgáló személyzet léphetett be, ez a Bíbor Palota. Ezt a területet is fallal vették körül, s a kerítésen belül paloták, pavilonok, kertek, könyvtárak, valamint a színház foglalt helyet. Csak az alapok készültek kőből, a fából létrehozott épületeket a soron következő uralkodók kedvük és ízlésük szerint bármikor átépíthették. Sajnos ma nagy részüknek létezését csak az alapok és a mellé helyezett emléktáblák jelzik. Az uralkodók komfortérzetét nagyszámú személyzet, sok feleség és számtalan ágyas biztosította, akikre eunuchok vigyáztak. Volt olyan ural-


Utazás

kodó köztük, akinek 104 felesége és számos ágyasa volt, s volt olyan is, aki 142 gyermekkel büszkélkedhetett. A főemberek szívesen adták ágyasnak leányaikat, hiszen nagy megtiszteltetés és zsíros hivatal járt érte jutalmul. Sajnos a hárembe való bekerülés után az illető leány többé sem szüleivel, sem pedig más férfiakkal nem tarthatott kapcsolatot. A színház, amely csodás építmény, nem mindennapi hangulatot áraszt. Ma is rendeznek korabeli öltözetben előadásokat, kuriózum, hogy ezekbe a ruhákba mi turisták is beöltözhetünk, kipróbálhatjuk a díszes gyaloghintót, beleülhetünk a trónszékbe. Minden császárnak egy-egy embermagasságú bronzurnát szenteltek, hatalmukat szimbolizálandó, összesen 9 példány áll az udvaron. Nem tudni, igaz-e, de olyat is hallottam, hogy ezekben mártották időnként forró olajba a renitens alattvalókat.

ben nyugszanak. Stílusuk a feng shui jegyeit viseli magán. Ottjártunkkor két sírt látogattunk meg, az egyik természetességével, a béke és nyugalom szigetének hangulatával, a területén létrehozott tóval és az azt körülvevő csodálatos trópusi növények szépségével, a másik a tradícióktól eltérően az európai és a hagyományos vietnami építészeti stílusjegyek keverékével létrehozott grandiózus mivoltával nyűgözött le. Utóbbi az utolsó császár mauzóleuma, aki nem örvendett túlzott népszerűségnek a sírhelyre költött irdatlan pénzek és az új építészeti stílus miatt. A főépület belseje padlótól a plafonig Kínából hozatott értékes kerámiák összezúzott törmelékéből művészien összeállított mozaikmotívumokkal van kirakva, beleértve az oltárokat és a terem közepén trónoló aranyozott császárszobor emelvényét is. Szinte önmagában ezért a lenyűgöző látványért érdemes volt ideutazni. Az épületegyüttes is rendkívül látványos, egy meredek domboldalra épült, nem kis teljesítmény felgyalogolni a kőlépcsőkön a főépületig a páradús trópusi A királysírok, amelyek szintén a Nguyenlevegőben, a lépcsőt keretező hosszú kősárdinasztia uralkodása alatt épültek, a várostól kányok társaságában, de duplán megéri, mert délre találhatóak, a világörökség részei, és a fentről elénk táruló fenséges panoráma sem folyamatos rekonstrukció alatt állnak. Az uralmarad el sokkal az épület különlegességétől. kodók hosszú éveken át építtették majdani Mindegyik sírkertnél idegenvezető tájékoztat nyughelyüket, amelyek általában tradicionális a legérdekesebb tudnivalókról, napnyugtával stílusban készültek, és nagy területet foglalnak a látottaktól és a teljesítménytúrával felérő kimagukba. Mindegyiknél megtalálható a harándulástól kimerülve, de rendkívüli élményektalmas kőtömb, amelybe dicsőséges tetteiket kel gazdagodva ültünk vissza a buszba. Ez a vésték az utódok, az udvaron álló kőemberek program is kihagyhatatlan a Vietnamba érkező és elefántok, akik vigyázzák nyugalmukat, a látogatók számára. templom, ahol imádkoztak, és a sír, amelyTabáni Gabriella MAGAZIN

31


Köszöntse a nyarat és a napsütést friss kedvezményekkel! Csatlakozzon Ön is hűségprogramunkhoz, és lepje meg magát a minőségi Borgonovo Igloo Super Block tárolóedény készlet darabjaival, amelyeket most kedvezményesen vihet haza. Ennyire egyszerűen lehet Öné a kedvezmény: Vásároljon a CBA üzletekben, ahol most minden elköltött 1000 Ft után egy ajándékponttal köszönjük meg hűségét! Gyűjtse pontjait a pontgyűjtő füzetében, amelyet a CBA üzletekben vehet át. Pontjaival kedvezményesen vásárolhatja meg konyhája új ékességét, a minőségi Borgonovo Igloo Super Block tárolóedényeket! Még gyorsabban szeretné hazavinni új tárolóedényét? Válogasson a kiemelt, akciós termékekből, melyekkel otthonát ragyogóan tisztává varázsolhatja, sőt, +1, vagy akár +2 pontot is szerezhet pontgyűjtő füzetébe!

Találkozzunk a CBA üzletekben, ahol kedvenc termékei mellett most kedvezmény is várja! Ajándékpont gyűjtése: 2013. április 29 – július 28. Ajándékpont beváltása: 2013. április 29 – augusztus 11.

A pontérték az adott márkán belül minden kiszerelésre és termékváltozatra érvényes. A részleteket keresse a gyűjtőfüzetben vagy a www.cba.hu honlapon!


Már javában zajlik az Erzsébet-tábor!

Június 17-én kezdetét vette az Erzsébettábor, ahol 10 héten át több mint 40 ezer gyermek tölti nyári szünidejének egy részét színes és változatos programokkal. Az Erzsébet-program idén is kétféle tábort hirdetett: az általános táborokat, amelyekre iskolák, intézmények jelentkezhettek 10 fős csoportokkal, valamint tematikus táborokat, amelyeket neves sportolók és művészek vezetnek, mint például Kovács „Kokó” István, Kovács Ágnes, Nagy Tímea, Komáromi Tibor, Hadfi Dániel, Borza Teréz és Parais István. Nyolc helyszínen 56-féle Erzsébet-táborban nyaralhatnak az általános- és középiskolások, főleg balatoni és más vízparti üdülőhelyeken.

Brüsszelben jártak a „Mutasd meg településed Európának!” nyertesei A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségben élő 9-10. osztályos évfolyamos diákok részére írt ki pályázatot, településük bemutatására. A „Mutasd meg településed Európának!” pályázat nyertesei egy 4 napos brüsszeli kiránduláson vehettek részt, ahol többek között megtekintették az Európai Parlamentet, a Parlamentáriumot, a Mini Európa Parkot, valamint az Atomiumot. Az Erzsébet-program keretében ellátott közfeladatok megvalósítását az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó pénzügyi eredmény biztosítja, központi költségvetési források bevonása nélkül.

Kedvező ár, megbízható minőség!

CLOROX fehérítő, 1L

A Clorox fehérítő eltávolítja a makacs foltokat, amelyek mosópor használatával nem távolíthatóak el. Elpusztítja az általános vírusokat, így védelmet nyújt a kórokozók ellen.


34

MAGAZIN


MAGAZIN

35


Szépségápolás

Nyári

körömtrendek

A divat a körömápolásban is folyamatosan változik. Lapunk szakértője, Makkai Judit körömépítő mester segít eligazodni az idei nyár pedikűr- és manikűrtrendjei között. Míg az elmúlt években a minél feltűnőbben, látványosabban díszített körmök divatja hódított, most ismét a természetesség a nyerő. Vagyis ideje búcsút inteni a mintás, giccses körmöknek, hiszen divatosabbak az egyszerű, letisztult formák – például a mandula alak kiütéssel győzött az élesre reszelt felett – és színek. Az év érdekessége a félhold design, vagyis a fordított lakkozás.

A nyár főbb irányzatai 1. Élénk – Hódítanak a neonszínek, amelyek úgy mutatnak a legjobban, ha mindenféle díszítés és minta nélkül viseljük. Elvégre már önmagukban is kirívóak. 2. Vidám, korallszínek: – A virágaikat bontó fákat idéző manikűrt csak akkor használjuk, ha árnyalatban megegyezik egy öltözékünkben megjelenő színnel, vagy teljesen ellentétes vele. 3. Nude: – A pasztellszínek – főként a rózsaszín és a testszín – a körmünkön is visszaköszönnek, világos színük miatt nagyon nőiesek, romantikusak. 4. Kétszínű: – Aki szereti az extravagáns körmöket, vagy nem tud választani két szín közül, annak bátran ajánlott, hogy egyik körmét fesse más színűre, mint a többit. Célszerű a gyűrűsujjat figyelemfelkeltőbbé tenni.

36

MAGAZIN

5. Félhold: – Ha ilyenre lakkozzuk körmünket, egyszerre lehetünk modernek és divatosak. Minden színt és árnyalatot keverhetünk egymással, de ha kevésbé bevállalósak vagyunk, választhatunk világos színeket, és a félholdat emelhetjük ki egy feltűnőbbel. 6. Fémes csillogás: – A fémes anyagként ható körmökkel sem lőhetünk idén mellé. A klasszikus ezüst, arany, bronz és réz árnyalatok mellett megjelennek már ezek metál árnyalatai is. Rohanó világunkban az sem mindegy, milyen gyorsan készül el a tökéletes köröm. Ebben segítenek a zselés lakkok. Ezek saját ecsettel, a lak-


Szépségápolás

kozáshoz hasonló technikával hordhatók fel. Két perc alatt tökéletesre kötnek, száradnak UV-fény alatt, szemben a körömlakkok felkenése utáni hosszú várakozási idővel. A divatos körmökön kívül ne feledkezzünk el kezünk és lápunk ápolásáról sem.

Kézápolás

Sokaknak ismerős a repedezett bőr, az égő-viszkető kéz, a pikkelyes felület. Ez az úgynevezett szárazkéz-szindróma, amely sem a férfiakat, sem pedig a nőket nem kíméli, de még a gyermekek is ki vannak téve az időjárás, a kemény víz, valamint az égető napfény veszélyeinek. Köztudott, hogy a száraz bőr hamarabb öregszik. A kéz fiatalon tartásához elengedhetetlen a rendszeres ápolás, amely visszaadja az elvesztett anyagokat, segít a víz megtartásában. Ehhez speciális kézápolókat kell használni, a testápoló nem alkalmas erre a célra, ahogy az arcápoló sem. Az illatszerboltokban is találni megfelelő készítményeket, ám érdemes szakember segítségét kérni, hiszen minden bőrtípus és korosztály más hatóanyagokat és kezelési módot igényel.

Lábápolás

Fontos hogy lábunkat különösen a nyári meleg hónapokban kiemelt figyelemmel kezeltessük. Megelőzhetjük a szakorvos beavatkozását, ha a körömápolásra, a bőr kondicionálására megfelelő figyelmet fordítunk. A megfelelő lábápolás számos problémát is megakadályoz, ilyen a tyúkszem, a repedezett sarok és a bőrkeményedés. A tyúkszem az egyik leggyakoribb elváltozás, a láb, illetve túlzottan igénybe vett részein alakulhat ki. A bőr egyes részein vastagabb hámréteg jön létre. A fájdalom azáltal keletkezik, hogy a bőr alatt is megjelenik a megvastagodás, amely kúp magban végződik és ez a csúcs nyomja az idegvégződéseket. A kemény tyúkszem általában a talpon, a középcsontok alatt, valamint a begörbülő lábujjak felett jelentkezik, míg a lágy tyúkszem a lábujjak között. Az előbbiért a láb statikai problémái és a rossz lábbeli, az utóbbiért kizárólag a nem megfelelő lábbeli felelős. Javasolt kezelés: A pedikűrösnél vegyünk lábfürdőt a bőr felpuhításához, majd jöhet a hámlasztó kezelés, bőrpuhítás hidratálással, a beteg bőrfelület kezelése és végül a lábmasszázs. Cs

Kedvezmény a CBA Magazin olvasóinak! Az első 10 olvasónk, aki a CBA Magazin felmutatásával vesz igénybe műkörömépítést, és pedi-manikűr kezelést, az első alkalommal 20%os kedvezményben részesül. Makkai Judit körömépítő mester

pedikűr-manikűr, 20/375-1549

Makkai Stúdió Széphalom Bevásárlóközpont 1028 Budapest, Hidegkúti út 167.

MAGAZIN

37


Gasztronómia

Júliusi zöldségözön

A nyári hónapokban a nagy melegnek és a grillszezonnak köszönhetően előnyben részesítjük a könnyű fogásokat, ilyenkor fogyasztjuk a legtöbb zöldséget is. Júliusban zöldellnek a fűszernövénykertek, burjánzik a bazsalikom, a metélőhagyma és a friss petrezselyem is, ezeket salátákba, szendvicsre, grillezésnél pácokhoz, fűszervajakhoz és főtt ételekhez is használjuk bátran, hisz frissen különösen intenzív ízük van. Sütemények, limonádék, koktélok kedvelt összetevői közül is válogathatunk a forró nyári hónapban, úgymint menta, citrommenta, citromfű. A zöldségesstandok ebben a hónapban bővelkednek hazai termelésű paradicsomban, fejes salátában, karalábéban, zellerben, tökben, karfiolban, lilahagymában, fodros kelben, és sorolhatnám még a hónap zöldségeit. Kiemelt figyelmet a júliusi zöldek közül most a cukkinire fordítunk.

CUKKINI

Ezt a sokoldalú zöldséget a tök és az uborka ötvözeteként, öszvérnek szokták gúnyolni. Alacsony kalóriatartalma, gyors emészthetősége miatt a könnyű, nyári zöldségek közül az egyik legnépszerűbb. Fogyasztás Elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Semleges ízét fűszerekkel saját ízlésünk szerint formálhatjuk. Ránthatjuk, panírozva vagy simán lefagyaszthatjuk télire, grillen olajjal megkenve, egy kis fűszerrel néhány perc alatt pikánsra süthetjük. Készíthető belőle chips, krémleves, tölthetjük, pörköltet főzhetünk belőle, húsos ragukhoz is kiváló. Szendvicskrémnek elkészítve pirítóssal nagyon finom nyári vacsora. Végül, de nem utolsósorban a sárgarépához hasonlóan sütemények alapanyagaként is használhatjuk bátran, például kevert piskótákhoz.

38

MAGAZIN

Nyári tipp Gyors nyári vacsora a cukkinifasírt. 2-3 közepes cukkinit megpucolunk, kibelezünk, majd nagy lyukú reszelőn lereszelünk, besózunk. Miután levet eresztett, jól kinyomkodjuk, vöröshagymakockával, zúzott fokhagymával, friss petrezselyemmel, 2 tojással, sóval, borssal, néhány kanál liszttel és zsemlemorzsával összegyúrjuk, és forró olajba szaggatjuk. Mindkét oldalát aranyszínűre sütjük, majd tejföllel tálaljuk.

Élettani hatás Ásványianyag- és vitamintartalma nem kiemelhető, ellenben elhanyagolható zsír- és szénhidráttartalma, kalóriaszegénysége miatt fogyókúrázók és diétázók is bátran fogyaszthatják, persze csak megfelelően elkészítve!


Gasztronómia Kert

Júliusi gyümölcsmustra

A nagyobb üzletláncok zöldség-gyümölcs osztályán ma már szinte minden gyümölcs beszerezhető az év bármely szakában. Ehetünk epret télen, persze borsos áron, falatozhatunk szőlőszemeket tavasszal, persze nem a hazai szőlőtőkékről, ám én mégis azt ajánlom, válogassunk mindig az idénygyümölcsökből. Tápanyag- és vitamintartalmuk magasabb, ízük zamatosabb,valamint az áruk is ekkor a legkedvezőbb a bőség miatt. Ilyenkor érdemes befőzni, lefagyasztani, elraktározni azokat a kedvenceket, amelyekről a hideg hónapokban sem szeretnénk lemondani. Júliusban színesek a gyümölcsösstandok a sok ínycsiklandó gyümölcstől, közülük mi most a kajszibarackot emeljük ki, de a hónap gyümölcse a fekete ribizli, ami igazi C-vitamin-bomba, és hazánk az egyik legnagyobb európai exportőre, valamint a málna, a kései cseresznye, a nyári alma és a körte is, továbbá a dinnyék között is találhatunk már bőven édes, ízletes darabokat!

KAJSZIBARACK

Ennek az édes gyümölcsnek többféle elnevezése létezik, úgymint kajszibarack, kajszi, rózsabarack vagy sárgabarack. Többféle fajtáját kedveljük (több mint 15, államilag elismert kajszifajta terem hazánkban), amelyek a hónap elejétől a hónap végéig érnek, utána hűvös helyen kb. két hétig eltarthatóak. Fogyasztás Felhasználása sokrétű. Szívesen fogyasztjuk nyersen, hideg gyümölcslevesnek, túrókrémbe keverve, gyümölcstortákat ízesítünk és díszítünk vele, felezve-magozva lefagyasztjuk télire, valamint talán a legízletesebb baracklekvárt főzhetjük belőle. Aszalva szintén fantasztikus, kis kockákra vágva a gyümölcskenyerek, muffinok kedvelt hozzávalója, de csokoládé helyett nassolni is ajánlom! A friss barack magját se dobjuk ki, megtörve a mandulához hasonló ízű finomságra bukkanhatunk a belsejében.

Nyári tipp Natúr joghurttal, fahéjjal, vaníliás cukorral összemixelve igazán finom és egészséges házi gyümölcsjoghurtot készíthetünk a családnak. Fogyasztás előtt kockázzunk a lehűtött joghurtba friss gyümölcsdarabokat is, ha szeretjük.

Élettani hatás Béta-karotinban, rostban, C-vitaminban gazdag. Székrekedés, szembetegségek esetén jótékony hatású, erősíti az immunrendszert, rákos daganatok, valamint szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is hasznos. zsocccka MAGAZIN

39


Otthoni praktikák

Befőzés, savanyítás, avagy raktározzuk el a hónap finomságait!

A forró, nyári napok alatt a fürdőzés, nyaralás, vakáció és pihenés mellett praktikus időt szorítani a befőzésre, savanyításra, fagyasztásra, aszalásra és sózásra, egyszóval a nyári javak elraktározására téli hónapokra.

BEFŐZÉS

Befőzés alatt a gyümölcsök és zöldségek házi tartósítását értjük, hőkezelve, légmentesen záródó befőttesüvegekbe eltéve. Egyre többen készítünk saját befőttet, lekvárt. Tudatosabban élünk, jobban odafigyelünk az egészségünkre, és fontos számunkra, hogy a nagyüzemi lekvárokkal szemben a mi üvegeinkbe valóban az kerül, amit beleteszünk. Saját készítésű lekvároknál, befőtteknél speciális igényeinket érvényesíthetjük, befőzhetünk cukorral, édesítőszerrel, természetes édesítőszerrel vagy akár anélkül is, használhatunk tartósítószert, de el is hagyhatjuk, kedvünk szerint keverhetjük az ízeket (pl. eper-rebarbara, narancs-alma), kísérletezhetünk. Befőzésnél nagy segítséget jelenthetnek a piacon egyre nagyobb számban megjelenő, kezdő és gyakorlott háziasszonyok életét megkönnyítő praktikus készítmények. Ezek segítségével, a zacskók hátulján található egyszerű leírást betartva pikk-pakk elkészülhetünk a saját lekvárunkkal, gyümölcszselénkkel, megspórolva a többórás, kevergetéssel és főzéssel eltöltött időt! Kedvencünk Rumos cseresznye- vagy meggybefőtt Hozzávalók: cseresznye vagy meggy, cukor, rum, fahéj, szegfűszeg, víz, befőtt-tartósító

40

MAGAZIN

Elkészítése a hagyományos befőttől annyiban különbözik, hogy mikor már az üvegekben van a gyümölcs, akkor mindegyik tetejére teszünk egy kis darab fahéjat, 2-2 szem szegfűszeget, majd nyakon öntjük a sziruppal, és befejezésként rámerünk 2-3 evőkanál rumot. Télen gyümölcssalátába, süteményekbe, gesztenyepüré mellé fantasztikus csemege!


Otthoni praktikák

Hasonlóképpen készül a levendulás barackbefőtt és a rumos ringló is.

SAVANYÍTÁS Savanyítás alatt a kerti javak (uborka, paprika, almapaprika, cseresznyepaprika, bébikukorica, kisdinnye, paradicsom, káposzta, répa) savanyított tartósítását értjük, amely készülhet befőttesüvegben vagy hordóban, nagyobb mennyiségben. Nyári savanyú káposzta Hozzávalók: káposzta, só, babérlevél, bors, kömény, hegyes erős paprika, kenyérvég, víz Elkészítése nagyon egyszerű, a káposztát legyalulása után lesózzuk, babérlevéllel, borssal, köménnyel (esetleg csípőspaprika-karikákkal) rétegezzük, a záró káposztaréteget már nem fűszerezzük. Ha megvagyunk, leforrázzuk, kenyérsarkat teszünk rá, és lefedjük. Mi nagyon szeretjük, ezért 10 literes lábosban készítjük, a fedő rárakása után meleg helyen pihentetjük. Mindennap átkeverjük, a 3. napon levesszük a kenyereket is a tetejéről, és így hagyjuk még 5 napig savanyodni. Hűtőben 1 hónapig is eláll.

Csemegeuborka, ahogy ükanyám is készítette Hozzávalók: uborka, mustármag, koriandermag, egész fekete bors, kömény, kapor, torma Felöntőléhez: víz, cukor, ecet, kis nátriumbenzoát A fűszereket beletesszük a befőttesüveg aljába, majd bedugdossuk a megmosott uborkákat is. Forralni kezdjük a vizet a sóval, cukorral, majd miután lezártuk, hozzákeverjük a tartósítószert és az ecetet is. Kicsit hűlni hagyjuk, majd az uborkákra merjük. Háromnégy napig a tetőt ne csavarjuk még rá légmentesen, csak tegyük a tetejére! Kovászos uborka, az örök kedvenc Hozzávalók: uborka, só, kapor, fokhagyma, tárkony, babérlevél, egész fekete bors, kenyér, víz Tegyük fel a vizet forrni, majd mikor gyöngyözni kezd, szórjuk bele a sót. Forrás után zárjuk le és hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni! Míg a vizünk melegszik, sikáljuk meg az uborkákat, vágjuk le a végüket, és a nagyobb darabokat vágjuk be három helyen, szinte teljes hosszában. Minden üveg aljába helyezzünk egy-egy csokor kaprot, ha szeretjük a különleges ízeket, akkor tárkonyt és babérlevelet is. Tegyük be az uborkákat, szórjuk bele a borsot és a fokhagymát, végül tegyünk a tetejére egy karéj kenyeret és azon keresztül öntsük fel a visszahűlt sós vízzel. Helyezzünk a tetejére egy kistányért, tegyük ki a napra, és 3-4 nap múlva jól lehűtve már fogyaszthatjuk is! zsocccka

MAGAZIN

41


Interjú

A megálmodott sólyomtól AtilLáig A CBA Príma-üzletekben már kapható Cey-Bert Róbert könyve, az „Atilla, a hun üzenet”, amelyről a szerzővel beszélgettünk. - A honlapjáról kiderül, hogy Ön tanít, regényeket és verseket ír, otthon van a gasztronómia és a borok világában, őstörténeti kutatásokat végez… és még sorolhatnám. Melyik az „igazi”, minek tartja magát? - Kíváncsi ember vagyok, mindig is az voltam - felelte Cey-Bert Róbert. - Már gyerekkoromban érdekelt a történelem, 8-10 évesen végigolvastam az ös�szes Gárdonyi-művet, a magyar legendák világában éltem, és arról álmodoztam, hogy lesz egy sólymom, és azzal vadászok majd. Álmaimban is megjelent ez a kép, és meghatározta az életemet. Az igazságérzetem mindig erős volt, emiatt sokszor verekedtem az iskolában, amikor a kisebbek védelmére keltem. Az is bosszantott, hogy a Rákosi-korszakban szét akarták választani a hun és a magyar történelmet, így fokozatosan kialakult bennem, hogy egy elvért, ami fontos a számomra, ki kell állni.1956-ban úgy éreztem, hogy Pesten a helyem, az őserdőben a kis népek mellett, akiket el akarnak tiporni, a magyar őstörténelemben pedig Atilla oldalán, és hun szempontból kell őt bemutatnom. - El is jutottunk az „Atilla, a hun üzenet” című könyvéhez… Mi az a bizonyos üzenet? - Atilla az életművével üzent. A keresztény világ 1500 éven át démonizálta, csak feketén

42

MAGAZIN


Interjú

festette le őt, a hunokat pedig barbár népnek ábrázolta. Fontosnak tartottam, hogy Magyarországon szülessen egy hiteles, történeti és régészeti alapokon nyugvó regény Atilláról, akit bölcs uralkodónak tartok. A francia és az amerikai kutatók már fölismerték Atilla nagyságát: sok néppel olyan szövetségi rendszert alakított ki, hogy mindenki tisztelte őt. Az amerikaiak szerint gazdasági és katonai stratégiát lehetne tanulni tőle, ám mi, magyarok erre még nem jöttünk rá. Az utóbbi 150 évben megtámadták az ősképünket, és ez ugyanúgy felbosszantott, mint a kisebbek bántalmazása. Az a nép, amelynek megtámadják az ősképét, lélekben összeroppan. Atillával és a hunokkal kapcsolatban rengeteg misztérium, téveszme él, ideje a helyére tenni Atillát és magunkat is. Bízom benne, eljön az idő, amikor objektíven beszélünk majd az őstörténelmünkről és Atilláról is, aki Julius Caesar és Nagy Sándor mellett az ókor egyik legnagyobb hadvezére volt. - A hatalmas mű megszületése után milyen tervek foglalkoztatják? - Az életem eddig 10-12 éves periódusokból állt: éltem Svájcban, a Távol-Keleten, majd a 2010-ben megjelent, A Sólyom Népe című könyvemmel egy olyan korszakot nyitottam, amikor a történelmi kutatásaim eredményeit írom meg. Az Atilla-könyv egy trilógia első darabja, a folytatása a pozsonyi csatáról szól majd, a befejező rész pedig Koppányról. Az a cél vezérel, hogy bizonyos történelmi eseményeket, hősöket az igazságnak megfelelően mutassak be. Tervezek még egy trilógiát a török időkről is… A gasztronómiáról sem feledkezem meg, jövőre a Nemzetközi Borakadémia közgyűlését szervezem meg Budapesten, és Bangkokban továbbra is gasztronómiai tanácsadó vagyok. Az igazi énemet az ősi hagyományokat követő népek között, és a hun-magyar őstörténet-kutatás során találom meg. füredi

Dr. Cey-Bert Róbert Gyula önéletrajzából 1938. július 5-én születtem Bárdudvarnokon (Somogy). Általános iskola és gimnázium: Kaposvár. A forradalom és a szabadságharc hírére 1956.október 25-én felmentem Budapestre és részt vettem a harcokban (…). Miután a Belváros elesett, 1956. november 10-én sikerült bujkálva visszatérni Kaposvárra, ahol akkor már szovjet páncélosok portyáztak a város utcáin. Ha élve akartam maradni, menekülni kellett. November 22-én léptem át Körmendtől délre az osztrák-magyar határt. Ausztriában érettségiztem, Svájcban jártam egyetemre (…). 1966ban önálló vállalkozóként megalapítottam Genfben a Motivációs és Kommunikációs Kutató Intézetet. 1981-ben átköltöztem Távol-Keletre, ahol alapítottam egy gasztronómiai Kutató Intézetet, és luxusszállodák és repülőtársaságok tanácsadójaként dolgoztam. (…) Távol-keleti tartózkodásom idején több magyar őstörténeti kutatást végeztem. 1996-ban telepedtem vissza Magyarországra. 1998 és 2011 között 27 könyvem jelent meg magyarul (őstörténet és vallástörténet-kutatás, bor és gasztronómia, verseskötetek és regények). Jelenleg a Kodolányi Főiskola tanára vagyok Budapesten, Székesfehérváron és Siófokon (TávolKeleti Kultúra, Távol-Keleti gazdasági stratégia és gasztronómia).

43


Sport

V i zes sportok

A víz jótékony hatásai A vízben csökken a testsúly, így kisebb terhelés éri az ízületeket, a gerincet. Ebben a közegben minden ember a szárazföldi testsúlyának csupán a 10%-a, tehát sokkal kevesebb súly nehezedik az ízületeinkre. Fokozott nyomása ráadásul „mas�szírozza” az izmainkat, serkenti a keringést, jó hatással van az emésztőszervrendszerre, javítja a vénás visszaáramlást, segíti az ödémák megszűnését, a szövetek gyógyulását. Általánosságban kiváló tartásjavító, fejleszti a mozgáskoordinációt, az állóképességet, az izomerőt. Átmozgatja a teljes testet, vagyis alakformáló hatású.

Az úszás jótékony hatásai Az úszás erősíti az immunrendszert, kiváló ellenszere a depressziónak, a pszichés problémáknak, és szellemi felfrissülést idéz elő. Javítja a közérzetet, a beszűkült ízületi mozgásokat, ráadásul az ízületi fájdalmak a vízben csökkenek, így olyan mozgások is fájdalommentesek lehetnek, amelyek szárazföldön testsúlyunk miatt nem azok. A víz megfelelő hőmérsékletének megválasztása is fontos szempont kell, hogy legyen. A hűvösebb vízben úszni, a közepes hőmérsékletű vízben tornázni, míg a meleg vízben – 36-38°C – lazítani érdemes.

44

MAGAZIN


Sport

Fitnesz a vízben Akiknek valamilyen okból megterhelő a futás vagy más szárazföldi testedzés, azoknak kifejezetten ajánlom a vízi fitneszt. Ez a mozgásforma ugyanakkor megoldás lehet azok számára is, akik félnek a mély víztől vagy nem tudnak úszni, mivel az óra alatt az ember ráerősített szivacsok segítségével lebeg a vízen. A vízi fitneszben gyakori a segédeszközök használata. A víz a sűrűbb közege miatt már eleve komolyabb munkára készteti az izmainkat, de a gyakorlatok közben használt eszközök, mint a vízi nudli, vagy szivacssúlyzó még tovább fokozzák a hatást. A lábakra erősített szivacs felfelé „emeli” a lábat, és vízszintes helyzetbe húzza azt, ezáltal nagyobb erőkifejtést igényel mozgatásuk. A kézben tartott súlyzók hatása helyzetüktől is függ: nem mindegy, hogy víz alatt vagy felett végezzük velük a gyakorlatokat. Vizes versenysportjaink A fenti két vízi sporton kívül, amely nem követel tőlünk nagyobb tanulási előfeltételeket és az extrém sportokhoz való bátorságot és elszántságot, nagy teret hódít a magyar élmezőnyben sikereket halmozó kajakozás, kenuzás is. A hajókban menetirányban ülnek (kajak), illetve térdelnek (kenu) a sportolók, és lapátjukkal folyamatosan és egyenlő időközökben hajtják előre a hajóikat. A kajakosok kéttollú lapáttal mindkét oldalon, a kenusok egytollú lapáttal egy oldalon evezve végzik a mozgást. Úgyszintén magyar aranyérmeket halmozó sportág a vízilabda, amelyet versenyszerűen vagy akár a Balatonon barátokkal, családdal is űzhetünk. A vízilabdát vagy régebbi elnevezéssel vízipóló labdajátékot két, 7–7 fős csapat (hat mezőnyjátékos + egy kapus) vívja egymás ellen egy medencében.

Extrémebb vizekre evezve Rafting A raftot (nagyon erős, felfújható gumicsónakot) eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, speciális bevetéseken használták. Ezek a hajók szinte mindent kibírnak, így a veszélyes, sziklás vadvizek sodrását is, így született meg a manapság igen népszerű rafting mint sportág. A sportolás mellett kiváló csapatépítő tevékenység is, hiszen a csónakban egy oldalon ülőknek együtt kell evezniük az előrehaladás érdekében, s összhangban kell lennie a két oldalnak is, máskülönben körbe-körbe forognak. Headball Sekély vízben játszható sport. A headball egy új tömegsport, amely egyben magyar találmány is. Játékszabályai a futballra vezethetők vissza. Célja a labda fejjel történő eljuttatása az ellenfél kapujába, vagyis kézzel csak a kapus érhet a labdához Víz alatti rögbi A víz alatti rögbi az egyetlen 3 dimenziós csapatjáték a világon. A játékot két csapat játssza, úszómedencében, a víz alatt. Minden játékos speciális merülőfelszerelést visel: uszony, maszk, légzőcső, valamint fülvédős sapka. A játék célja az enyhén süllyedő (sós vízzel töltött) labda eljuttatása az ellenfél kapujába (kosarába). A játéktér mindkét végén, a medence alján találhatóak a kapuk. Jó sportolást! Katus Attila sportaerobik sportágban hatszoros világ-, kétszeres Európa-bajnok, Világjátékok-győztes, személyi edző, aerobik szakedző és életmódtanácsadó www.katusattila.hu

45


Kulisszatitkok

Gyerekhoroszkóp és fejvadászat Talán nincs is olyan ember, aki életében nem olvasott még horoszkópot. A prognóziskészítés kulisszatitkairól a magazinunkban rendszeresen jelentkező Demeter Mónika okleveles asztrológust kérdeztük. - Hogyan lettél asztrológus? Ugye, nem akartál már kislány korodban az lenni? - Nem. Mint sokan mások, én is végigjártam a helykeresés stációit, mielőtt asztrológus lettem – felelte Demeter Mónika. – Négy diplomám van, az elsőt a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen szereztem. - Ezek szerint orvos akartál lenni… - Nem, soha! A lélekgyógyászat érdekelt, ám egy idő után úgy éreztem, új kihívásra van szükségem. Így elvégeztem az Államtudományi Egyetemet, ahol nagy óraszámban tanultunk vezetéstudományt, jogot és informatikát. Az asztrológia csak ezek után következett. - Hogyan? - Mindig is érdekelt, ám végzettség nélkül nem lehet művelni. A pszichológia freudista irányzata érdekelt, amiből következett a jungiánus irány, ami szimbólumokkal dolgozik. Az első szakdolgozatomat

46

MAGAZIN

a szimbólumterápiából írtam, és ebből egyenesen következik az asztrológia, hiszen az is szimbólumokat használ. Diplomás asztrológusként praktizáltam, de beiratkoztam még a Szent István Egyetemre és a humánerőforrás-menedzser szakot is elvégeztem. - Az mire jó? - A fejvadász cégek gyakran kérik asztrológus segítségét. Így a személykiválasztásnál most már asztrológusként és a másik oldalról is szakképzettként ülhetek, ha a véleményemet kérik. Immár 15 éve járom ezt az utat. - A helykeresés után megtaláltad önmagad? - Igen, de az asztrológia mellett vannak más hobbijaim: a festés, a zene, a kerámia-díszmű készítés. Az egészségtudományi egyetemen tanult gyógyszertani és szerves kémiai ismereteimet is hasznosítom, ugyanis kifejlesztettem egy öregedést késleltető szérumot, amit a barátaim tesztelnek és dicsérnek folyamatosan.

A kreativitásom kiteljesedéséhez mindezekre szükségem van. - Térjünk vissza az asztrológiához! A horoszkópod is azt mutatja, hogy a „helyeden”vagy? - Igen, a művészi vonalat mutatja. Bár felmenői vonalon is ezt „hoztam” ma-


Kulisszatitkok

gammal, hiszen zenészek és kézművesek az apai ág képviselői – már aki él még... Amíg „bolyongtam a tudományok útján”, csodálkoztak is a rokonok, hogy nem a művészeti irányt képvise-

lem. Az elsajátított területeket is szerettem, csak egy idő után meguntam. - A CBA Magazinban rendszeresen jelentkezel általános horoszkóppal, és készítesz személyes prognózisokat is. Hogyan zajlik ez a folyamat? - Az általános horoszkópnál

ki kell számítani, be kell rajzolni a vizsgált hónap aktuális fényszögeit. Majd mind a 12 jegyet egyenként ki kell elemezni. A személyes horoszkópnak más a kifejtés módozata, részletgazdagabban lehet elkészíteni, hiszen nem csak 12 féle ember létezik a világon. Itt az illető sok adata szükséges, a születési dátumtól kezdve, a szülők és testvérek születési dátumán át, a költözésekig, a házasságkötésig. - Van különbség férfi és női ügyfeleid hozzáállása között? - Igen. A férfiak közlik, hogy nem hisznek benne, de amit hallottak, beigazolódott, így kíváncsiságból eljönnek. Amikor visszatérnek, még akkor sem hisznek benne, de mivel a prognózisom beigazolódott, szeretnének a jövőre nézvést útmutatást kapni. A nők emocionálisabbak, és nagyobb százalékuk hisz az asztrológiában. Számomra az a legnagyobb elismerés, ha újból megtisztel bizalmával az ügyfél, mert az azt jelenti, hogy jól csináltam. - A saját horoszkópodat is el szoktad készíteni? - Igen, de nem napi szinten, csak ha kirívó esettel állok szemben. A vállalkozásalapításomat például így

terveztem meg. Már régóta önállósodni akartam, szóltam az ügyvédemnek, aki egyben az ügyfelem is volt, így azonnal megértette, hogy miért éppen hétfőn 10 órakor jegyezze be a céget. - Van „slágertéma” a horoszkópkészítésben? Megkérdezik, hogy mikorra időzítsék az esküvőjüket vagy a nagyobb utazásukat? - Vannak ilyen kérdések is, de a „sláger” újabban a gyerekhoroszkóp. Az anyukák imádják, mert egyfajta „használati utasítást”, életvezetési tanácsot kapnak a gyerekhez. Meg lehet határozni a gyermek irányultságát, tehetséghajlamait, hogy például egy művészi hajlamú gyermekből ne akarjanak ügyvédet, orvost nevelni, és ne nyomják el a tehetségét csak azért, mert a nagypapa orvosnak szánná őt. Kifejtem a gyermek pszichés térképét, így fény derülhet arra, ha valamilyen egészséget veszélyeztető kötődésre hajlamos, mint például az alkohol vagy a drogok. Gyakran ajándékoznak ilyen horoszkópot, mert a karriertől kezdve a pénzügyeken át a társas kapcsolatokig és a szerelmi viszonyok alakulásáig szinte minden feltérképezhető belőle. FM MAGAZIN

47


Kos március 21–április 20.

Mérföldkő lehet e hónap egy kinevezés vagy egy merőben új hivatás megkezdésével. A vállalkozók megrendelései növekvőben, a szezonális szolgáltatásokban túlterheltség várható. Egy jelentősebb beruházás is számításba vehető, vagy a közterhek mértéke növekedhet. Ha ingatlan- vagy peres ügyben érdekelt, az kedvező kimenetelt ígér.

Bika április 21–május 20.

Anyagi szempontból sikerre számíthat, sőt a szerencsések még munkahelyükről is jutalmat remélhetnek. Aki még májusban pályázott meg egy munkahelyet, vagy kapott egy ez irányú ajánlatot, a státuszt betöltheti, de az álláskeresőkre is siker vár. A cégüket üzemeltetők egy gyümölcsöző hónapot remélhetnek, és növekszik a vállakózói kedv is.

Ikrek május 21–június 21.

Az álláskeresőkre vagy a váltani szándékozókra nagyszerű lehetőség vár, de egy kinevezésnek is létjogosultsága lehet. A vállalkozók kiemelkedő időszakra számíthatnak, és aki azt tervezi, hogy céget alapít, most érdemes lépnie! Szakmai teljesítményét elismerhetik, de a szerződéskötéseknél és adásvételeknél óvatosság kívánatos!

Rák

június 22–július 22. A privát szektor érintettjei több új és hosszabb távú szerződést remélhetnek, de a vállalkozói kedv is igen jellemző. A hónap első fele kiadásoktól terhes, ám jó esetben a hónap közepe ezt kárpótolni hivatott, mivel egy szokásoson fölüli pénzösszeghez juthat. Aki tavasszal talált állást, vagy ha ajánlattal keresték meg, a pozíció az Öné lehet.

Oroszlán július 23–augusztus 23.

Az ingatlanügyek előnyös fordulatot vehetnek, így aki eladni készül, vevőt találhat, aki pedig felújítani, megkezdheti a tatarozást. Az állást keresők vagy a váltani szándékozók jó eséllyel pályázhatnak. Lesz, aki egy vállalkozásalapításban látja kiteljesedését, ha pedig már üzemelteti cégét, egy remek üzletre nyílhat lehetősége.

Szűz augusztus 24–szeptember 23.

Sokak karrierének krónikájában új fejezet íródhat, egy remek álláslehetőségként. A vállalkozók sikerszériája is folytatódhat, új szerződésekkel megkoronázva, de az együttműködések is kedvezőek. A kölcsönügyekre jó idők járnak, viszont sok kiadásra lehet számítani. Az adásvételek sikeresek, így akár az év üzletét is megkötheti.

48


Július havi horoszkóp Mérleg

szeptember 24–október 23. E hónap egy jelentősebb vagyonhoz jutás lehetőségét tartogatja, akár ingóság akár ingatlan formájában. Sokak hivatásában mérföldkő lehet a július, mert most egy kiváló álláslehetőség adódhat. Néhány szülött a magánszektor felé veszi az irányt, aki pedig már ebben a munkaformában tevékenykedik, egy kiemelkedően sikeres hónapra számíthat.

Skorpió

október 24–november 22. Munkájában igen kedvező fordulatok várhatók, és teljesítményét is elismerhetik. A szerencse kegyeltje lehet, ha ingatlan-adásvételben érintett, vagy otthonában válik szükségessé valamilyen beruházás, esetleg felújítás. A vállalkozók egy gyümölcsöző időszakot remélhetnek, mivel több előnyös szerződésre nyílhat lehetőségük.

Nyilas

november 23–december 21. E hónap az év legkiemelkedőbb időszaka lehet, mivel kivételes üzleti lehetőségek kínálkozhatnak. Jellemző a vállalkozási kedv is, de lesz, aki alkalmazottként keresi továbbra is kenyerét, egy új állásban vagy egy magasabb pozícióban. Aki ingatlanügyekben érintett, egy kivételes lehetőséggel találkozhat, de kedvező a hónap a felújításokra is.

Bak

december 22–január 20. Jelentős pénzügyi forgalomra számíthat, és akinek ingatlanügye van függőben, az kedvező irányt vehet. Egy kivételes üzleti lehetőség is számításba vehető egy adásvétel vagy egy remek szerződés aláírásaként. Többen dönthetnek pályamódosítás mellett, ami akár a magánszektorban is történhet. Aki pedig már üzemelteti cégét, annak forgalma növekvőben.

Vízöntő

január 21–február 20. Ha a tavasz folyamán talált új álláslehetőséget, most a pozíció betölthetővé válik. A vállalkozók cége üstökösként ívelhet felfelé, mivel szolgáltatásai iránt megnövekedett érdeklődésre számíthat. A cégalapítási kezdeményezések is gyakoriak. Pénzügyi szempontból e hónap lehet az év legszerencsésebb időszaka, így stabilizálódhat anyagilag.

Halak

február 21–március 20. Sok vállalkozás életében új fejezet íródik. Megrendelései növekednek, ahogyan a cégalapítási kedv is. Aki alkalmazottként kíván elhelyezkedni, esélyes, hogy egy kreatív munkát találjon. Anyagi ügyei is kedvező irányba fordulhatnak, egy nagyobb bevételt ígérve. Az ingatlanügyek érintettjei pozitív fordulatra számíthatnak. Demeter Mónika, okleveles asztrológus asztrokreativ@gmail.com

49


Nyertesek, előzetes

Múlt havi nyerteseink Keresztrejtvény nyertesei: özv. Benke Mátyásné, Halásztelek Fleit Lászlóné, Budapest Fodor Terézia Edit, Budapest Győry Istvánné, Budapest Kára Ivett, Balassagyarmat

Előzetes:

Irány a Balaton!

Kis Sándorné, Gyömrő Macsek Istvánné, Zsombó Pintér Istvánné, Érd Szepesiné Fazekas Éva, Szeged Varga András, Budapest

Impresszum

Magazin a CBA Kereskedelmi Kft. ingyenes kiadványa. Felelős kiadó: Baldauf László, a CBA elnöke Főszerkesztő: Fodor Attila Szerkesztőbizottság vezetője: Vartus Péter Nyomda: Infopress Group Hungary Zrt. Design és nyomdai előkészítés: Createam Reklámyügynökség Kft. Lapzárta: 2013. június 28. CBA zöldszám: 06-80-203-228 www.cba.hu

Üzleteinkben Erzsébet utalvánnyal is fizethet.

Ételbárjainkban az OTP Szép Kártyát is elfogadjuk.


Keresztrejtvény

A rejtvény megfejtését postai úton 2013. július 30-ig várjuk. A szerkesztőség címe: CBA Kereskedelmi Kft. marketingosztálya, 2351 Alsónémedi Pf. 19. A szerkesztőség e-mail címe: marketing@cba.hu A helyes megfejtést beküldők között 10 db 5000 Ft-os CBA vásárlási utalványt sorsolunk ki. MAGAZIN

51


145x115.indd 1

2013.03.25. 12:59:59

PONT

Cba nemspread  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you