Page 1

Mega tsunami Carina og Minna 2.C Københavns übne Gymnasium


Kan Mega Tsunamien blive den endelige dræber på alt liv på Jorden? Vi har alle set det ske i dommedagsfilm hvor hjem og liv er blevet tabt, men er det virkelig noget der kan ske for os i virkeligheden? Mange forskere mener at dette spørgsmål kan svares med et enkelt ja.


Vi husker alle tsunamien der opstod I Asien I 2004 hvor 300.000 mennesker mistede livet. Det er hidtil også den mest dræbende ts nami der nogensinde er blevet målt I vores historie. Forskere har fundet tegn på en type tsunami så stor og ødelæggende, at selv den I Asien ville blegne i sammenligning. Denne type tsunami er slagsen man kun oplever I film eller i ens mareridt. De kalder den Mega tsunamien.

Det er ikke sjældent at der forekommer tsunamier på Jorden. De er normalt forårsaget af jordskælv tæt på kysten eller ude på havet. For at en Mega Tsunami kan ske, har man brug for noget ekstremt voldsomt til at lave bølger høje nok til at være altødelæggende. Forskere har forudset 2 syndere med en styrke der er stor nok til at det kunne ske: Jordskred og meteorfald.


su-

-

2 g


Den typiske tsunami Et jordskælv under havet kan forårsage en tsunami. Bølgen kan næppe mærkes på havet, men kan bevæge sig med 700-900 km/t og ramme land med f.eks. op til 30 m høje bølger. Et jordskælv opstår på flere forskellige måder: 1. Når to tektoniske plader støder sammen. 2. Når pladerne gnider mod hinanden. 3. Når to plader støder sammen og skubber hinanden opad. På den måde kan der opstå bjerge, da pladerne skubber hinanden opad. 4. Når to plader trækker sig fra hinanden. Det kaldes for divergente grænser.


Mega tsunami er ordet man bruger for at beskrive en tsunami der har en bølgehøjde der er langt større end normale tsunamier. Til forskel fra de fleste tsunamier der er skabt af jordskælv, er mega tsunamier som vi kender til skabt af kraftige jordskred, vulkanudbrud eller nedslag fra f.eks. en meteorit. Normale tsunamier har en lav bølgehøjde og en lang bølgebredde (ofte flere kilometer lang), og passerer normalt ubemærket i havet, hvor de så ved kysten har opnået en større højde. Selvom det ikke er blevet oplevet at en meteor har forårsaget en større tsunami i nyere tid, har forskere fundet beviser der viser at det helt sikkert er sket engang i jordens levetid. Et eksempel kunne være Chicxulub krateret, som man mener er resterne af meteoren der dræbte dinosaurerne. Det siges at udslaget fra meteoren dengang har skabt nogle af de største mega tsunamier nogensinde i Jordens historie, helt op til 3 km.

Ng artikelfærdig  
Advertisement