Crescent (Zwijndrecht, Pronet)

Page 1

E

x

c

e

l

l

e

n

t

w

o

n

e

n


C

R

E

S

C

E

N

T


Inhoudsopgave

Wonen in Crescent in ĂŠĂŠn woord excellent

pagina 4

Een stad met oog voor de toekomst

pagina 6

Omgevingsfactoren Crescent

pagina 7

Waarom Crescent

pagina 9

Garant Wonen in Crescent!

pagina 10

Globale omschrijvingen per appartementtype

pagina 13

Kopersinformatie - Een eigen appartement

pagina 22

Technische informatie

pagina 36


Wonen in Crescent in één woord excellent De rust van het kabbelende water, de dynamiek van het scheepsverkeer of de schoonheid van het oude stadscentrum van Dordrecht. Wat u ook wilt zien: een appartement of penthouse in Crescent, gelegen in de fraaie wijk Westkeetshaven in Zwijndrecht, biedt u dit droomuitzicht. Alleen daarom al is wonen in Crescent in één woord excellent. Maar er is meer.

Een schitterend (toekomst)perspectief 4

Niet alleen de locatie, het uitzicht op de Oude Maas en de contouren van Dordrecht zijn spectaculair, ook de appartementen zelf bieden een schitterend (toekomst)perspectief voor jong en oud(er). Bij het ontwerp heeft de toekomst namelijk een zeer belangrijke rol gespeeld. Zo zijn de voorzieningen in en rondom de appartementen voorbereid op razendsnel internet en automatisering van de appartementen (domotica).

Net dat beetje extra, nu of later Daarnaast voorziet het plan in een uniek serviceconcept onder de noemer ‘Garant Wonen’. Swinhove, gespecialiseerd in woonzorgservice in Zwijndrecht, is de leverancier van deze service. Er zijn basisvoorzieningen zoals een Petit-café, een gezamenlijke ruimte op de begane grond van het gebouw waar u een kopje koffie kunt drinken en een host die uw aanspreekpunt is voor technische en sociale zaken. Verder wordt de service op maat aangepast of uitgebreid. Wie gaat wonen in Crescent kan dus rekenen op net dat beetje extra, nu of later.

Gezelligheid om de hoek Crescent is ontwikkeld door Pro-Net Projectontwikkeling B.V., een dochteronderneming van Woningstichting Progrez, en dankt zijn naam aan de halve maanvorm waarin het wordt gebouwd. Crescent bestaat in totaal uit 79 ruime drie- en vierkamerappartementen en penthouses, met ruim bemeten woon- en slaapvertrekken en heeft een ondergrondse parkeergarage. Alle appartementen hebben een mooi balkon. De penthouses beschikken over een fraai dakterras. De begane grond biedt naast de mogelijkheid van een Petit-café ook ruimte aan diverse maatschappelijke en/of commerciële voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een artsenpraktijk, fitnessclub, winkeltjes en horeca. Crescent ligt bijzonder gunstig ten opzichte van allerlei voorzieningen, zoals de trein en de waterbus. Bovendien komt het nieuwe culturele centrum van Zwijndrecht op een steenworp afstand te liggen en bevindt het historische gedeelte van Zwijndrecht, met een aantal gezellige restaurants, zich vrijwel om de hoek.

Meer informatie? Bent u jong of oud(er) en op zoek naar een appartement of penthouse dat van alle gemakken voorzien is, toekomstbestendig is, gebouwd wordt op één van de meest unieke plekken in Zwijndrecht, dichtbij tal van voorzieningen ligt en een droomuitzicht biedt? En klinkt Crescent u als muziek in de oren? Neem dan contact op met Waltmann & Co Makelaars of Ooms Makelaars. Zij vormen graag uw klankbord bij het maken van uw keuze, in de hoop dat ook u straks excellent zal wonen in Crescent. Indien u interesse heeft in het kopen dan wel huren van een ruimte op de begane grond voor maatschappelijke of commerciële doeleinden, neemt u dan ook contact op met één van de makelaars.


5


Zwijndrecht

Een stad met oog voor de toekomst

Van oudsher is Zwijndrecht onlosmakelijk verbonden met water. In deze plaats komen de drie rivieren de Noord, de Beneden-Merwede en de Oude Maas samen. De naam Zwijndrecht betekent letterlijk een getijdengeul die kan worden overgestoken. Anno 2006 is Zwijndrecht een belangrijke stad in het Drechtstedengebied, die ongeveer 45.000 inwoners telt. De stad grenst aan Barendrecht, Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht en ligt pal tegenover Dordrecht. 6

Zwijndrecht staat voor rust, ruimte en groen en er zijn veel voorzieningen. Zo zijn er diverse winkelcentra, een keur aan restaurants en een theater. Sinds 2003 behoort ook Heerjansdam tot de gemeente Zwijndrecht. Zwijndrecht heeft oog voor de toekomst. Dat komt onder andere tot uiting in tal van ambitieuze nieuwbouwprojecten zoals De Noordoevers en De Volgerlanden. De gemeente is bezig een gloednieuw stadshart te ontwikkelen op loopafstand van Crescent.


Omgevingsfactoren Crescent Bodemsanering Het gebied tussen het spoor en het Veerplein is een voormalig bedrijfsterrein. Zoals gebruikelijk bij deze terreinen was er sprake van bodemverontreiniging. De gemeente heeft de bodem inmiddels gesaneerd volgens het door de provincie Zuid-Holland goedgekeurde saneringsplan. Hiermee is voor de toekomst een veilige woonomgeving gegarandeerd die voldoet aan alle wettelijke vereisten van de wet bodembescherming. 7

Bunkerstation Bunkerama Met het opstellen van het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van Crescent is rekening gehouden met de drie toen aanwezige bunkerstations. In het huidige bestemmingsplan is een klein bunkerstation, Bunkerama, ingepast. Bunkerama bevoorraadt schepen (met name met diesel en scheepvaartbenodigdheden). Uit een in 2001 uitgevoerd onderzoek blijkt dat aan de veiligheidsnormen van bunkerstations in relatie tot de aanwezige woningen wordt voldaan. Bunkerstation Bunkerama heeft een geldige milieuvergunning, waarin voorschriften zijn opgenomen die moeten voorkomen dat er geluid- of geuroverlast ontstaat.

Afmeervoorziening Langs de kade van de Oude Maas tegenover Crescent bevindt zich een afmeervoorziening voor binnenvaartschepen. Hier wordt met name in het weekend gebruik van gemaakt. Door de hoogte van bijvoorbeeld containerschepen kunnen de appartementen op de lagere verdiepingen tijdelijk belemmerd worden in het zicht op de rivier en Dordrecht.


8


Waarom Crescent? In het oorspronkelijke plan Westkeetshaven was Crescent aan de linkerzijde gedacht als stedenbouwkundig scharnierpunt van het te ontwikkelen gebied. Nu is het de overgang tussen 2 verschillende stedenbouwkundige en architectonische uitwerkingen. Crescent sluit aan op de reeds gerealiseerde kadewoningen en het nog nieuw te ontwikkelen Euryzaterrein aan de rechterzijde van Crescent.

9

De architectonische uitwerking is geĂŻnspireerd op havengebouwen, een kloek metselwerk gebouw met prefab betonnen hijselementen als verwijzing naar de haven. De gevel aan de waterzijde bestaat uit royale raampartijen om de relatie tussen interieur, exterieur en buitenruimte te optimaliseren. Speerpunt in het ontwerp is het uitzicht op het water, alle woonkamers zijn georiĂŤnteerd op het water. Om privacyredenen hebben de appartementen op de eerste en tweede verdieping een deels gesloten borstwering. Crescent bestaat uit de onderbouw, de begane grond en 6 verdiepingen. Op de bovenste verdieping bevinden zich 9 penthouses. De onderbouw, met de individuele bergingen en een aantal parkeerplekken, grenst aan de bestaande parkeergarage. Voor de bewoners bevindt zich op garageniveau een entree. Vervolgens kan men met de lift naar de hoger gelegen verdiepingen. De 5 hoofdentrees zijn op de begane grond gesitueerd in de zogenoemde plint voor voorzieningen.


Host

Garant Wonen in Crescent! Garant Wonen staat voor service, comfort en veiligheid en wordt ontwikkeld in overleg met de ‘Vereniging van Eigenenaars’ (VvE). De basis voor 10

Garant Wonen bestaat uit de aanwezigheid van een host en het Petit-café, maar het concept kan naar wens op maat worden aangepast en uitgebreid.

De host heeft een coördinerende taak in Crescent om te zorgen dat het complex er schoon en verzorgd uitziet. Ook doet de host kleine technische klusjes, zoals een schilderij ophangen of planten verpotten. Verder kan de host Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) verzorgen. Maar bovenal treedt de host als gastheer of gastvrouw op bij een gezamenlijke lunch, tea of borrel. De host is vijf dagen per week (gemiddeld 20 uur) aanwezig in Crescent.

Uw woning voorbereid op uw automatiseringswensen Als onderdeel van de toekomstbestendigheid van Crescent zijn de voorzieningen in en naar de appartementen voorbereid voor razendsnel internet (via glasvezel) en woningautomatisering/domotica. Uw behoeftes op het gebied van service, comfort, veiligheid, luxe en kostenbeheersing kunnen zo, wanneer u dit wenst, zonder hakken en breken, gerealiseerd worden.

Petit-café

Wat zit er in uw appartement?

Het Petit-café is een gezamenlijke ruimte op de begane grond, in eigendom van de VvE. Deze ruimte kan een scala aan activiteiten faciliteren: van het drinken van een kopje koffie tot de locatie voor een sfeervol groepsdiner. Het Petit-café is tevens de uitvalsbasis van de host, die deze ruimte ook beheert.

De installatie in uw appartement en het woongebouw zijn op een aantal punten uitgebreid ten opzichte van geldende regelgeving. Het gaat om: - meer ruimte in de meterkast voor het plaatsen van communicatieapparatuur (modem, router, veiligheidssystemen, alarmeringsapparatuur) - in alle vertrekken extra loze leidingen voor communicatiedraden in de kamers op tegenoverliggende wanden. Hiermee kunt u overal in uw huis computers, televisies en andere apparatuur plaatsen zonder lange draden door de kamer te moeten trekken - voorbereiding van communicatie via het lichtnet (diepere wandcontactdozen, nuldraden). Hiermee is het mogelijk om met slim schakelmateriaal uw appartement ‘aan’ of ‘uit’ te zetten (bijvoorbeeld lichten gaan uit en apparatuur gaat stand-by of uit).

Service op maat De host is uw aanspreekpunt als u behoefte heeft aan ondersteuning op maat, zoals een boodschappenservice, manicure, plantenverzorging tijdens vakantie, het organiseren van uw verjaardagsfeest, huishoudelijke hulp of het begeleiden van uw verhuizing. U geeft aan wat u nodig heeft en de host bemiddelt of regelt het voor u. De bemiddeling van de diensten zit standaard in het takenpakket van de host. De daadwerkelijke levering van de diensten wordt tegen betaling in servicekwartieren afgerekend. De prijs van het servicekwartier hangt af van het type dienst dat geleverd wordt. Het gehele pakket kan in overleg tussen de VvE en Swinhove samengesteld worden. Swinhove is uw leverancier van Garant Wonen. Swinhove is een eigentijdse organisatie, gespecialiseerd in het leveren van woonzorgservice in Zwijndrecht.

Wat is hiermee mogelijk? Het streven is u naar behoefte service te bieden op het gebied van communicatie, comfort, inbraakpreventie, zorgalarm en brand-, gas- en wateralarm. De installateur en Swinhove zijn uw aanspreekpunt op dit gebied.


Wat is er voorbereid op gebouwniveau? Op gebouwniveau zijn voorbereidingen getroffen voor het realiseren van een snelle aansluiting op het internet middels glasvezel (loze leidingen). De verwachting is, dat tussen nu en 15 jaar alle woningen in Nederland voorzien zullen worden van een glasvezelaansluiting om de groeiende vraag naar bandbreedte aan te kunnen. Op dit moment lopen onderhandelingen met de gemeente en aanbieders van een glasvezelring door de stad om Crescent tegen aanvaardbare kosten op de digitale buitenwereld aan te sluiten. De kosten hiervoor zullen worden verwerkt in de kosten van abonnementen. 11

Wat is hiermee mogelijk? Met deze supersnelle verbinding (communicatie gaat over glas met licht, dus ook met de snelheid van het licht) heeft u dus nu al de mogelijkheid voor sneller internet en bent u op de toekomst voorbereid. Indien de bewoners dit wensen kan de VvE voor de geïnteresseerde bewoners gezamenlijk televisie, telefonie en/of internet realiseren via glasvezel. Deze diensten kunnen dan goedkoper worden aangeboden, omdat er sprake is van vraagbundeling en er als een grootverbruiker kan worden ingekocht op de telecommarkt. Daarnaast kan een aantal extra diensten gerealiseerd worden (bijvoorbeeld een mailadres @crescent.nl, het delen van foto’s, via camera’s zicht op Crescent en zijn directe omgeving via internet, etc.).


Meer informatie Om een beeld te krijgen van wat er zoal mogelijk is, verwijzen we u graag naar de volgende sites: - licht en elektra schakelen in het appartement: www.xanura.nl - wooncomfort: www.hometronic.nl - langer zelfstandig wonen met ondersteuning van ict: www.viedome.nl - razendsnel internet via glasvezel: www.kersentuin.net; www.onsnetnuenen.nl; www.casanet.nl; www.unet.nl

En heel concreet: een bewoner van Crescent in 2010 Even voorstellen. Henriëtte Timmermans, 55 jaar, getrouwd en sinds een paar maanden bewoner van een appartement in Crescent. Afgelopen 20 jaar woonachtig geweest in Dordrecht.

12

Als 50+-ers willen zij en haar man van het leven genieten, de VvE regelt op haar verzoek internet, telefonie en televisie en dat wordt makkelijk afgerekend via de servicekosten. Met die breedbandaansluiting heeft ze ook meteen toegang tot de website Crescent, die ze thuis via de televisie, vanuit haar vrijwilligerswerk via internet of via de gsm kan bereiken. Ze gebruikt de wijkwebsite om te kijken wie er naar de activiteiten in de buurt gaan of om zelf een activiteit op te zetten. Zo heeft zij laatst met een druk op de knop een bowlingavond voor medebewoners georganiseerd. Er waren 10 aanmeldingen en de host regelde vervoer. Over haar toekomst maakt ze zich geen zorgen, want Swinhove levert service op maat. Ze heeft laatst een abonnement op de spreek-luister-beeld verbinding genomen. Er is een keurig privacy protocol afgesproken, maar als ze zelf even niet thuis is en er gebeurt wat, dan kan de zorgcentrale ‘op afstand’ een kijkje in de woning nemen. Dat geeft wel een veilig gevoel.


13

Globale omschrijvingen per appartementtype


14

Type A1, A2 en A3

Type B2

Type C1 en C1s

Van dit type 3-kamerappartementen zijn er 5 in Crescent aanwezig. De appartementen zijn boven elkaar gesitueerd tegen de bestaande bebouwing. De types A3 op de 4e en 5e verdieping hebben in de kopgevel boven de aangrenzende kadewoning ter plaatse van de keuken 2 kozijnen. Via de L-vormige hal kunnen de diverse ruimten bereikt worden. De woonkamer beschikt over 2 toegangsdeuren vanuit de hal. Naast een balkon aan de binnenring heeft dit type ook een loggia in de kopgevel aan de waterzijde. Het balkon grenst aan de slaapkamers en is bereikbaar via een schuifpui, de loggia grenst aan de woonkamer/keuken en is bereikbaar via een dubbele deur. De loggia kan worden afgesloten door middel van een vouwpui in de gevel. De riante badkamer is standaard voorzien van een bad, douche, 2 wastafels en een wandcloset en is bereikbaar vanuit slaapkamer 1. Tevens heeft dit type een doucheruimte met een wastafel en douche. In de technische ruimte bevindt zich de cv-ketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine.

Van dit type 4-kamerappartementen zijn er 5 in Crescent aanwezig. De appartementen zijn boven elkaar gesitueerd op de kop van gebouwdeel 1 ter plaatse van de doorgang. Het balkon grenst aan de woonkamer en is bereikbaar via een schuifpui. Via het in de kopgevelsprong aanwezige kozijn heeft men ook vanuit de keuken zicht op de rivier. Dit appartement heeft eveneens een riante badkamer met een bad, douche, 2 wastafels en een wandcloset. In het appartement is een bergkast aanwezig, die vanuit de keuken bereikbaar is. In de technische ruimte bevindt zich de cv-ketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine.

Van dit type 3-kamerappartementen zijn er 20 in Crescent aanwezig. Via de L-vormige hal kunnen de diverse ruimten bereikt worden. Dit appartement is gesitueerd aan de waterzijde met een balkon over de gehele breedte. Het balkon is door middel van een schuifpui bereikbaar vanuit de woonkamer en de slaapkamers. In de badkamer bevinden zich een bad, douche en 2 wastafels. In de technische ruimte bevindt zich de cv-ketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine en voldoende bergruimte.

Type B1 en B1s Van dit type 3-kamerappartementen zijn er 30 in Crescent aanwezig. Het balkon grenst aan de woonkamer en is bereikbaar via een schuifpui. Dit appartement heeft eveneens een riante badkamer met een bad, douche, 2 wastafels en een wandcloset. In het appartement is een bergkast aanwezig. In de technische ruimte bevindt zich de cvketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine.

Type B3 Van dit type 4-kamerappartementen zijn er 5 in Crescent aanwezig. De appartementen zijn boven elkaar gesitueerd op de kop van gebouwdeel 2 ter plaatse van de doorgang. Het balkon grenst aan de woonkamer en is bereikbaar via een schuifpui. Door de sprong in de kopgevel is er ruimte voor een eetkeuken. Dit appartement heeft eveneens een riante badkamer met een bad, douche, 2 wastafels en een wandcloset. In het appartement is een bergkast aanwezig. In de technische ruimte bevindt zich de cv-ketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine.

Type D Van dit typepenthouse is er 1 in Crescent aanwezig en is gesitueerd op de linkerkop van gebouwdeel 1, tegen de bestaande bebouwing. Het penthouse beschikt over een riante woonkamer en 2 slaapkamers. Na de voordeur komt men in de entreehal. Vervolgens bereikt men de hal met een open verbinding naar de keuken. De woonkamer grenst aan een groot en een klein dakterras, beide dakterrassen zijn bereikbaar via een schuifpui. Een gedeelte van het grote dakterras is voorzien van een pergola en vouwpui in de gevel. Vanuit slaapkamer 1 is een doucheruimte bereikbaar met douche, wastafel en wandcloset bereikbaar en vanuit slaapkamer 2 is een badkamer bereikbaar met bad, douche, wastafel en wandcloset bereikbaar. In de technische ruimte bevindt zich de cv-ketel. Daarnaast beschikt dit appartement over 3 bergkasten, 1 grenzend aan de keuken, 1 grenzend aan slaapkamer 1 en 1 bereikbaar vanuit de hal (voorzien van de opstelplek voor een wasmachine). Een buitenberging is bereikbaar vanaf het dakterras. Bij dit penthouse hoort een parkeergarage in de onderbouw.


15

Appartementtype G


16

Typen E1, E1s, E3 en E3s

De typen F1, F2 en F3

Van dit type 3-kamerappartementen zijn er 5 in Crescent aanwezig. Via de L-vormige hal kunnen de diverse ruimten bereikt worden. Het dakterras grenst aan de woonkamer en is bereikbaar via een deur. Vanuit slaapkamer 1 is een riante badkamer bereikbaar met een bad, douche, 2 wastafels en een wandcloset Vanuit slaapkamer 2 is een doucheruimte bereikbaar voorzien van douche en wastafel. In het appartement is een bergkast aanwezig. In de technische ruimte bevindt zich de cv-ketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine. Vanuit de woonkamer is een studeerkamer (study) bereikbaar, deze kan met een schuifpui afgesloten worden van de woonkamer.

Type F is het grootste appartement binnen het plan. Van dit type penthouse zijn er 5 in Crescent aanwezig. De appartementen zijn boven elkaar gesitueerd aan de rechterzijde van gebouwdeel 2. Via de L-vormige hal kunnen de diverse ruimten bereikt worden. Naast een balkon aan de binnenring heeft dit type ook een loggia in de kopgevel aan de waterzijde. Het balkon grenst aan de woonkamer en is bereikbaar via een schuifpui. De loggia grenst aan de keuken en is bereikbaar via een dubbele deur. De loggia kan worden afgesloten door middel van een vouwpui in de gevel. De riante badkamer is standaard voorzien van een bad, douche, 2 wastafels en een wandcloset. Tevens heeft dit type een doucheruimte met 2 wastafels, bereikbaar vanuit slaapkamer 2. In het appartement is 1 bergkast aanwezig, grenzend aan de keuken. In de technische ruimte bevindt zich de cv-ketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine.

Type E2 Van dit type penthouse is er 1 in Crescent aanwezig en is gesitueerd op de kop van gebouwdeel 1 ter plaatse van de doorgang. Een dubbele deur biedt vanuit de hal toegang tot de woonkamer. Het dakterras grenst aan de woonkamer en is bereikbaar via een schuifpui, tevens kan het dakterras vanuit slaapkamer 3 bereikt worden. Slaapkamer 3 kan op eenvoudige wijze aan de woonkamer worden toegevoegd. Vanuit slaapkamer 1 is een riante badkamer bereikbaar met een bad, douche, 2 wastafels en een wandcloset . Vanuit slaapkamer 2 is een doucheruimte bereikbaar voorzien van douche en wastafel. In het appartement zijn 2 bergkasten aanwezig, 1 grenzend aan de keuken en 1 grenzend aan slaapkamer 1. In de technische kast bevindt zich de cv-ketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine.

Type G Van dit type 3-kamer penthouse is er 1 in Crescent aanwezig en is gesitueerd op de kop van gebouwdeel 2 ter plaatse van de doorgang. Dit penthouse beschikt over een riante woonkamer met open keuken en 2 slaap-kamers. Een dubbele deur biedt vanuit de hal toegang tot de woon-kamer, tevens is de woonkamer bereikbaar via een enkele deur. Het dakterras grenst aan de woonkamer en is bereikbaar via een schuifpui. Tevens kan het dakterras vanuit de keuken bereikt worden.

Vanuit slaapkamer 1 is een riante badkamer bereikbaar met een bad, douche, 2 wastafels en een wandcloset. Vanuit slaapkamer 2 is een doucheruimte bereikbaar voorzien van douche en wastafel. In het appartement is een bergkast aanwezig. In de technische ruimte bevindt zich de cv-ketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine. Vanuit de woonkamer is een studeerkamer (study) bereikbaar, deze kan met een schuifpui afgesloten worden van de woonkamer.

Type H Van dit type 3-kamer penthouse is er 1 in Crescent aanwezig en is gesitueerd op de rechterkop van gebouwdeel 2. Dit penthouse beschikt over een riante woonkamer met open keuken en 2 slaapkamers. Een dubbele deur biedt vanuit de hal toegang tot de woonkamer. Het L-vormige dakterras is bereikbaar vanuit zowel de woonkamer als slaapkamer 1 via een dubbele deur. Een gedeelte van het dakterras is voorzien van een pergola en vouwpui in de gevel. Vanuit slaapkamer 1 is een riante badkamer bereikbaar met een bad, douche, 2 wastafels en een wandcloset. Vanuit slaapkamer 2 is een doucheruimte bereikbaar met een douche en wastafel. In het appartement is een bergkast aanwezig. In de technische ruimte bevindt zich de cv-ketel. Tevens is hier de opstelplek voor een wasmachine. Vanuit de woonkamer is een studeerkamer (study) bereikbaar, deze kan met een schuifpui afgesloten worden van de woonkamer.


17

Appartementtype B1


18

Appartementtype B1s

Appartementtype H Appartementtype B3


19

Appartementtype H


20


Plattegrond op begane grondniveau en voor het omliggende gebied op maaiveldniveau 21

Plattegrond op parkeergarageniveau en voor het omliggende gebied op maaiveldniveau

Schematische maquette van Crescent


22

Kopersinformatie - Een eigen appartement


De aankoop van een appartement is één van de belangrijkste beslissingen in uw leven. Er komt heel veel op u af en er moet het nodige (administratief) worden geregeld. Omdat het bovendien om grote bedragen gaat, vinden we het van groot belang helder te zijn over de gebruikelijke procedures en voorwaarden bij de koop van een nieuwbouwappartement. Onze kennis willen we dan ook graag voor u inzetten om u voor, tijdens en na het bouwproces met raad en daad bij te staan. We adviseren u dit gedeelte van de brochure met aandacht te lezen, om zo eventuele verrassingen uit te sluiten. In deze verkoopomschrijving informeren wij u over enkele belangrijke zaken waarmee u bij het kopen van een appartement te maken krijgt zoals de koopovereenkomst, de aannemingsovereenkomst, de financiering van uw appartement, de betaling en de GIW-garantie. Daarnaast geven we met name aan wat u precies wel en niet koopt als u een overeenkomst met zowel Pro-Net Projectontwikkeling B.V. als BAM Woningbouw bv sluit.

De makelaar als vraagbaak 23

Wanneer u geïnteresseerd bent in een appartement is een gesprek met de makelaar de eerste stap. Hij kan u alles vertellen over het betreffende appartement en u ondersteunen bij uw afwegingen. Uiteraard kunt u ook uw individuele woonwensen met de makelaar bespreken. Samen bekijkt u wat de mogelijkheden zijn. Mocht u tot koop willen overgaan, dan informeert de makelaar u over de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst.

Kopersbegeleiding Nadat u de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst heeft ondertekend, neemt de kopersbegeleider van BAM Woningbouw bv contact met u op voor het maken van een afspraak. U krijgt antwoord op al uw vragen over de procedures en de bouw van uw appartement. In verband met het onderhoud van uw appartement en de GIWgarantie informeert de kopersbegeleider u over de toegepaste materialen en keuzes meer- en minderwerk opties. Ook de inrichting van de keuken en badkamer komen ter sprake. De kopersbegeleider helpt u verder en werkt uw eventuele persoonlijke wensen uit. Mocht er sprake zijn van meer- of minderwerk dan maakt de kopersbegeleider hiervan een compleet

overzicht, al dan niet vergezeld van een aangepaste tekening, welke door de koper als opdracht wordt ondertekend. Na uw akkoord zorgt de kopersbegeleider er voor dat alles conform afspraak wordt uitgevoerd en houdt toezicht hierop. In het geval van noodzakelijke aanpassingen neemt de kopers-begeleider contact met u op om u te informeren over de consequenties.

Appartementen op maat / Meer- en minderwerk Een appartement is pas compleet als hij voldoet aan al uw wensen. Daarom stelt BAM Woningbouw bv u in de gelegenheid om, als aanvulling op de standaard, te kiezen uit diverse mogelijkheden voor de afwerking. Met behulp van de zogenaamde koperskeuzelijst kunt u meer- of minderwerk opgeven. Het voordeel van de koperskeuzelijst is dat u direct kunt zien wat een optie u meer of minder kost. Naast de reeds voorbereide opties volgens de koperskeuzelijst, bieden wij u de mogelijkheid om wijzigingen te bespreken die u inmiddels zelf heeft bedacht, waarin de koperskeuzelijst niet voorziet. BAM Woningbouw bv tracht u zoveel mogelijk tegemoet te komen in het maken van uw persoonlijke keuzes. Om uw individuele wensen te kunnen honoreren, moeten deze echter wel passen binnen een aantal ‘spelregels’. Uw appartement moet bij oplevering voldoen aan het Bouwbesluit, de geldende normen, eisen van de nutsbedrijven, voorschriften van de gemeente, brandveiligheidsvoorschriften en de garantie- en waarborgregeling van de Stichting Garantie Instituut Woningbouw (GIW). Aanpassingen in strijd met het bestemmingsplan en de bouwvergunning zijn niet mogelijk. Wijzigingen in het gevelbeeld en de draagconstructie zijn niet toegestaan. Het verplaatsen van leidingschachten, standleidingen, hemelwaterafvoeren en meterkasten is niet mogelijk. Daarnaast moeten wijzigingen kunnen worden ingepast binnen de organisatie op de bouwplaats, wat uitgevoerd kan worden wordt sterk bepaald door de stand van de bouwvoorbereiding en de bouwwerkzaamheden.


Tijdens de bouw van uw appartement stelt BAM Woningbouw bv alles in het werk om deze op de afgesproken datum op te kunnen leveren. Om een goed en snel verloop van het bouwproces te kunnen garanderen, heeft BAM Woningbouw bv een nauwkeurige planning gemaakt. Hierin heeft niet alleen BAM Woningbouw bv, maar ook u een belangrijke rol. Wanneer u uw keuzes voor de afgesproken datum aan ons kenbaar maakt, worden onnodige vertragingen voorkomen. De kopersbegeleider zal u hierover nader informeren. Wij verzoeken u vriendelijk de ingevulde koperskeuzelijst uitvoerig te controleren, te ondertekenen en voor de afgesproken datum aan de kopersbegeleider te retourneren. Vervolgens zorgen wij voor de verdere afwikkeling. Als u uw keuzes niet tijdig heeft laten vastleggen, zien wij ons helaas genoodzaakt om uw appartement in de standaardafwerking uit te voeren, zoals opgenomen in deze verkoopomschrijving en de koperskeuzelijst. De stand van de bouwuitvoering bepaalt of er nog wijzigingen mogelijk zijn. De reden is dat wij op grond van uw keuzes bestellingen bij toeleveranciers hebben geplaatst. 24

De kosten van het kopers meer- en minderwerk zullen volgens de gebruikelijke regeling van het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) worden verrekend. Dit betekent 25% van het meerwerk bij de opdracht en 75% bij de oplevering. Wanneer in het kader van minderwerk op uw verzoek zaken niet worden aangebracht (denk aan sanitair of keuken), dan kan uw appartement bij oplevering mogelijk in strijd zijn met de voorschriften van het Bouwbesluit, de nutsbedrijven en/of de Garantie- en Waarborgregeling van het GIW. In dat geval is de gelimiteerde Garantie- en Waarborgregeling van het GIW van toepassing. U wordt hierover vooraf, door BAM Woningbouw bv nader geïnformeerd.

Keukeninrichting, sanitair en tegelwerk BAM Woningbouw bv wil maatwerk leveren voor uw appartement. We willen u daarom een zo groot mogelijke vrijheid geven bij de bepaling van uw persoonlijke keuzes. Om dit proces te kunnen stroomlijnen, hebben wij voor uw keuken, sanitair en tegelwerk een aantal mogelijkheden op een rij gezet. Wij hebben hiervoor showrooms geselecteerd waarbij wij hebben gelet op aspecten als klantvriendelijkheid, kwaliteit en het aantal keuzemogelijkheden.

Keukeninrichting Voor uw keuken kunt u kiezen uit drie mogelijkheden: 1) De standaard keukenopstelling: Deze standaard keukenopstelling vindt u in de verkoopomschrijving. 2) Showroom keuken: Wanneer u een andere keuken wenst dan de standaardkeuken, kunt u bij de door ons geselecteerde showroom terecht om uw ‘droomkeuken’ uit te zoeken. De kans bestaat dat die keuken in een hogere prijsklasse valt dan de standaardkeuken. In dat geval worden de kosten van de standaardkeuken met de door u gekozen showroomkeuken verrekend. Brengen de voorbereiding en plaatsing extra werkzaamheden met zich mee, dan berekenen wij de kosten hiervan aan u door. 3) Keuken in eigen beheer na oplevering: Als u geen keuze heeft kunnen maken, kan de keuken komen te vervallen. U kunt dan na de oplevering van het appartement zelfstandig een keuken laten plaatsen. Een keuken is immers een meubelstuk dat na de oplevering zonder noemenswaardige overlast voor medebewoners kan worden geplaatst. Het spreekt voor zich dat wij in dit geval de garantie van deze keuken niet op ons nemen. Uiteraard worden de kosten van de niet uitgevoerde werkzaamheden met u verrekend. Kiest u voor deze optie dan leveren wij de keukenruimte als volgt op: - keukenmeubel komt te vervallen - tegelwerk ter plekke van keukenopstelling komt te vervallen - keukenmengkraan komt te vervallen - spuitwerk wanden ter plekke van keukenopstelling komt te vervallen - de afvoerleidingen en de waterleidingen worden op de standaardplaats afgedopt - extra leidingen, installatie- en bouwkundige werkzaamheden worden niet verricht. In deze situatie gelden er wel beperkte garantiebepalingen van het GIW. Doordat leidingen worden afgedopt zijn nutsbedrijven niet verplicht een watermeter te plaatsen. Hier dient u naderhand zelf zorg voor te dragen.


Sanitair Mooi sanitair betekent meer wooncomfort. Wij bieden u daarom ruime keuzemogelijkheden om uw toilet en badkamer naar eigen smaak in te richten, uiteraard binnen de technische mogelijkheden. Diverse mogelijkheden kunt u bezichtigen in de door ons geselecteerde showroom. Indien uw keuze duurder uitvalt dan het standaard sanitair, zullen de meerkosten voor het sanitair inclusief de eventuele extra bouwkundige en installatiekosten in rekening worden gebracht.

Tegelwerk In de showroom vindt u het standaardpakket voor de wand- en vloertegels. Uiteraard staat het u vrij een andere keuze te maken. Is het tegelwerk (incl. tegelzetten) goedkoper of duurder dan de standaard mogelijkheden, dan vindt er verrekening plaats.

25

Gelet op het belang voor u en uw medebewoners ten aanzien van de geluidwering van vloeren en de waterdichtheid van sanitaire ruimten, dienen de appartementen (ongeacht wijzigingen) altijd opgeleverd te worden voorzien van een afwerkvloer en wand- en vloertegels.

Namen en adressen showrooms Tijdens het eerste gesprek ontvangt u van de kopersbegeleider de namen en adressen van de showrooms die wij voor de keuken, het sanitair en de tegels hebben geselecteerd. Voor een bezichtiging vragen wij u met hen op werkdagen een afspraak te maken. Alleen dan kunnen wij u garanderen dat u tijdig en uitvoerig te woord wordt gestaan. In verband met de grote drukte in het weekend is het raadzaam om de showrooms niet op zaterdag te bezoeken. Wij vragen hiervoor uw begrip.


Algemene Informatie Copyright

BAM Woningbouw bv

Het copyright van de inhoud van dit document berust bij Pro-Net Projectontwikkeling B.V. en BAM Woningbouw bv. Niets uit dit document mag gekopieerd, verspreid, in enig tekstsysteem ingevoerd of anderszins vermenigvuldigd of openbaar gemaakt worden, zonder schriftelijke toestemming van Pro-Net Projectontwikkeling B.V. en BAM Woningbouw bv.

In Nederland wonen inmiddels, op een oppervlakte van ruim 34.000 km2, meer dan 16 miljoen mensen. Hiermee is Nederland één van de meest dichtbevolkte gebieden van de wereld. Wonen in Nederland betekent meer dan alleen een dak boven je hoofd. Het betekent een ‘eigen’ huis in een eigen omgeving met een eigen identiteit. Een plek waar men zich thuis voelt. In Nederland hechten we veel waarde aan wonen. Er wordt dan ook volop aandacht besteed aan het zorgvuldig invullen van de beschikbare ruimte met oog voor kwaliteit.

Pro-Net Projectontwikkeling B.V.

26

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat geldt zeker voor de invulling van de woon- en leefomgeving. Pro-Net Projectontwikkeling B.V. is de betrokken ontwikkelaar van Woningstichting Progrez. Onze hoofdtaak is het voorzien in passende woonruimte aan ruim 20.000 klanten. Woonbehoeften van mensen vormen de basis voor onze ideeën. We ontwikkelen woonconcepten die passend, vernieuwend en uitdagend zijn. Allereerst voorzien we via een passend woningaanbod in de woonbehoefte van individuen. Maar natuurlijk doen we meer dan alleen maar stenen leveren. Want wonen en leven doen mensen samen. En daarbij komen mensen (en organisaties) bij elkaar. We hebben een brede taakopvatting: zorg voor goede woonruimte; we bevorderen de sociale samenhang door aantrekkelijke, gedifferentieerde woonmilieus en de juiste aandacht voor mensen die extra aandacht nodig hebben. We zijn actief in de regio Drechtsteden in zowel uitbreidingsgebieden als op binnenstedelijke locaties. Op de website www.progrez.nl kunt u nader kennis met ons maken.

Als marktleider realiseert BAM Woningbouw bv een substantieel deel van de woningen in Nederland. Met tien zelfstandige regionale vestigingen, ongeveer 3.000 medewerkers en een omzet van circa ¤ 800 miljoen zijn wij de grootste bouwer van woningen in Nederland. Een ontwikkelende bouwer welteverstaan die zich richt op alle onderdelen van de Nederlandse woningbouwmarkt. Dit wil zeggen: projectont-wikkeling, nieuwbouw, onderhoud en renovatie. Wij vinden het belangrijk om een proactief, creatief en maatschappelijk geëngageerd bedrijf te zijn die kwaliteit en klantgerichtheid hoog in het vaandel heeft staan. De schaal van de onderneming, onze visie en ons vakmanschap stellen ons in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan het (her)inrichten van woon- en leefomgevingen.


De koop De koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst

27

Op het moment dat u kiest voor de koop van een appartement, sluit u met Pro-Net Projectontwikkeling B.V. een koopovereenkomst voor het appartementsrecht en eventuele bijkomende kosten en met BAM Woningbouw bv een aannemingsovereenkomst voor de bouw van het appartement. Deze twee overeenkomsten zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Bij de aannemingsovereenkomst behoren standaard algemene voorwaarden en een algemene toelichting. Met het ondertekenen van deze overeenkomsten verplicht u zich tot het betalen van de koopprijs van het appartementsrecht en van de aanneemsom aan Pro-Net Projectontwikkeling B.V., terwijl Pro-Net Projectontwikkeling B.V. zich als verkoper verplicht tot levering van het appartementsrecht en BAM Woningbouw bv zich verplicht tot de bouw van het appartement. Nadat u deze overeenkomsten heeft getekend, stuurt de makelaar de overeenkomsten naar Pro-Net Projectontwikkeling B.V., die vervolgens de koopovereenkomst ondertekent en de aannemingsovereenkomst doorstuurt naar BAM Woningbouw bv ter ondertekening. Vervolgens ontvangt u via de makelaar een kopie van de ondertekende overeenkomsten retour. De originele exemplaren worden naar de notaris verzonden zodat deze aan de hand hiervan de akte van levering voor de eigendomsoverdracht (ook wel transportakte genaamd) kan opmaken. De aangesloten organisatie bij het Garantie Instituut Woningbouw (GIW), Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) ontvangt eveneens een kopie. Stichting Waarborgfonds Koopwoningen verzorgt de afgifte van het GIW-waarborgcertificaat. De makelaar vervult een bemiddelende rol bij de verkoop van de appartementen. Aan de door de makelaar verstrekte informatie en/of gedane toezeggingen kunnen uitdrukkelijk geen rechten worden ontleend. Slechts schriftelijke (contract) stukken en/of schriftelijke toezeggingen van Pro-Net Projectontwikkeling B.V. en/of BAM Woningbouw bv zijn bindend. De eventuele verkoop van (een) parkeerplaats(en) zal expliciet nader in de overeenkomst moeten worden geregeld.

Bedenktijd Sinds 1 september 2003 is in de wet bepaald dat er pas een geldige overeenkomst is als deze schriftelijk is vastgelegd en heeft de verkrijger het recht om zonder opgave van redenen en zonder verdere consequenties de overeenkomst ongedaan te maken

na ingang van de zogenoemde bedenktijd. De bedenktijd van één kalenderweek gaat in, één dag nadat u de (aanvullende) koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst heeft ondertekend en een kopie daarvan als ontvangstbewijs heeft verkregen. Het verdient aanbeveling (om bewijsproblemen te voorkomen) de ontbinding schriftelijk per aangetekende brief met ‘bewijs van terpostbezorging’ of telefaxbericht met verzendbevestiging aan Pro-Net Projectontwikkeling B.V. en BAM Woningbouw bv te sturen.

Opschortingsdatum In de aannemingsovereenkomst wordt doorgaans een aantal opschortende voorwaarden opgenomen die zijn gekoppeld aan een opschortingsdatum. Dat is de datum waarop wij verwachten, dat aan de voorwaarden is voldaan om met de bouw te kunnen beginnen. Rond de opschortingsdatum ontvangt u van ons bericht of de opschortende voorwaarden zijn vervuld. Zijn de opschortende voorwaarden vervuld dan zijn de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst bindend. Zijn deze voorwaarden niet vervuld dan stellen we u een nieuwe opschortingsdatum voor. Indien u niet accoord gaat, bestaat de mogelijkheid de overeenkomst te ontbinden.

Koopprijzen De koopprijs van een nieuwbouwappartement is altijd ‘vrij op naam’ (v.o.n.), dat wil zeggen dat de volgende kosten in de prijs zijn opgenomen: - grondkosten c.q. kosten appartementsrecht - bouwkosten, inclusief loon en materiaalkostenstijging - kosten architect en overige adviseurs - toezicht tijdens de bouwperiode - aanlegkosten van water, elektra, riolering en gas - gemeentelijke leges - notariskosten voor de aankoop van uw appartement - makelaarscourtage - omzetbelasting (thans 19%, eventuele wettelijke wijzigingen van dit BTW-tarief tijdens de bouw worden aan u doorberekend) - kosten waarborgcertificaat SWK.


Niet in de ’vrij op naam’-prijs zijn opgenomen: - kosten voor eventueel meerwerk - abonnee- en aansluitkosten voor telefoon en C.A.I. en nutsbedrijven - de afsluitprovisie en notaris- en kadasterkosten voor uw hypotheek - kosten voor het aanvragen van hypotheekgarantie - renteverlies tijdens de bouw.

De betaling

28

De betaling van een nieuwbouwappartement vindt doorgaans in termijnen plaats. Telkens wanneer de bouw weer zover is gevorderd dat een van de termijnen is vervallen, ontvangt u van Pro-Net Projectontwikkeling B.V. een factuur. Hierbij zijn er twee mogelijkheden: - Wanneer u over ‘eigen geld’ beschikt, betaalt u de factuur voor de genoemde vervaldatum - Heeft u geen ‘eigen geld’ en is ook de hypotheekakte nog niet gepasseerd, dan betaalt u nog niet. In dat geval heeft u automatisch uitstel van betaling zoals in zowel de koop- als de aannemingsovereenkomst is opgenomen. Over de verschuldigde maar nog niet betaalde termijnen brengen wij u de overeengekomen rente in rekening, die later bij de notariële eigendomsoverdracht met u wordt verrekend. Ook de op de datum van de notariële eigendomsoverdracht reeds vervallen termijnen worden op die datum via de notaris verrekend. Wij verzoeken u vriendelijk om na de eigendomsoverdracht na ontvangst van een factuur het origineel zo spoedig mogelijk voorzien van uw handtekening naar uw geldverstrekker te verzenden. Deze kan dan voor de betaling zorgdragen. Rente over de grond betaalt u met terugwerkende kracht vanaf de valutadatum.

In de koopovereenkomst wordt de koopprijs aangeduid als ’koopsom’ en in de aannemingsovereenkomst als ‘aanneemsom’. De betaling van de koopsom geschiedt in haar geheel en de betaling van de aanneemsom geschiedt in bouwtermijnen. U ontvangt na de ondertekening van zowel de koop- als de aannemingsovereenkomst verschillende typen facturen. We sommen ze voor alle duidelijkheid op. Termijnfacturen - In de aannemingsovereenkomst is een termijnschema opgenomen voor de zogenaamde bouwtermijnen. De in het termijnschema vermelde bouwtermijnen vervallen overeenkomstig de stand van de bouw. Zodra een bouwtermijn is vervallen, ontvangt u van Pro-Net Projectontwikkeling B.V. een termijnfactuur. Deze factuur dient u binnen twee weken na dagtekening aan Pro-Net Projectontwikkeling B.V. te betalen. De originele nota zendt u hiertoe zo spoedig mogelijk voorzien van uw handtekening naar uw eventuele geldverstrekker, die voor betaling zorgdraagt. Rentefactuur - Indien u de vervallen grondkosten en/of bouwtermijnen niet tijdig betaalt, heeft Pro-Net Projectontwikkeling B.V. het recht u daarover boeterente in rekening te brengen. Het percentage van deze boeterente is in zowel de koop- als de aannemingsovereenkomst vastgelegd. Meer-/minderwerkfactuur - In de aannemingsovereenkomst is een termijnschema voor het meer- en/of minderwerk opgenomen. Overeenkomstig dit termijnschema ontvangt u van BAM Woningbouw bv een factuur. Hierop kan dus ook een negatief bedrag staan, in dat geval ontvangt u dit bedrag bij oplevering van BAM Woningbouw bv. Vanaf de transportdatum betaalt u hypotheekrente tijdens de bouw. Deze is in het algemeen opgebouwd uit de rente die u betaalt over het volledige hypotheekbedrag, met daarop in mindering te brengen de te ontvangen rente over het nog in depot staande bedrag.


29

Eigendomsoverdracht

Kwaliteitsbeoordeling en oplevering

De eigendomsoverdracht vindt plaats via de notaris met een zogenaamde ’akte van levering’ (notarieel transport) en door inschrijving van deze akte in de openbare registers. In de akte van levering worden alle van toepassing zijnde rechten, lasten en beperkingen ten aanzien van uw appartement vastgelegd. De notaris zorgt ervoor dat de akte van levering wordt ingeschreven in de openbare registers waardoor het eigendom van het appartementsrecht op uw naam komt te staan. Ook het eventuele transport van de hypotheekakte, waarin de financiering is geregeld, wordt verzorgd door de notaris. Deze akte zal tegelijkertijd met de leveringsakte worden getransporteerd. In de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst is de uiterste datum van het notarieel transport van uw appartement vermeld. Dat is dus de datum waarop u uiterlijk eigenaar van de appartement wordt. Vóór die datum stuurt de notaris u een afrekening, waarop het totale, op die datum verschuldigde bedrag (grondkosten en eventueel vervallen bouwtermijnen), is aangegeven.

BAM Woningbouw bv informeert u regelmatig over de voortgang van de bouw. Dat is een service waaraan u echter geen rechten kunt ontlenen. Contractueel is BAM Woningbouw bv gebonden aan de bouwtijd zoals die in de aannemingsovereenkomst is vastgelegd.

Dit is inclusief de bijkomende kosten zoals: - de rente over de vervallen maar tot de leveringsdatum nog niet betaalde (bouw)termijnen - grondrente vanaf valutadatum, en eventueel: - de notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte - de afsluitkosten van de hypotheek. Het hypotheekbedrag dat uw geldverstrekker voor u heeft gereserveerd, of in depot blijft, zal doorgaans gelijk zijn aan de vanaf de transportdatum nog verschuldigde bouwtermijnen en eventuele geschatte meerkosten. Als dit niet het geval is, zult u het eventueel ontbrekende bedrag uit eigen middelen moeten aanvullen.

Ongeveer drie weken vóór de definitieve datum van oplevering ontvangt u van BAM Woningbouw bv een schriftelijke uitnodiging voor de oplevering. Deze datum is wel bindend. Wees er attent op dat op die datum ook alle facturen voldaan zijn en dat u dus tijdig betalingsopdrachten aan de bank verstrekt. Het appartement wordt schoon opgeleverd. Voordat wij uw appartement opleveren, controleren wij deze op eventuele onvolkomenheden. Het spreekt voor zich dat wij er alles aan doen om dergelijke onvolkomenheden nog voor de oplevering te verhelpen. Natuurlijk krijgt u ook zelf gelegenheid uw appartement grondig te inspecteren. U mag daarvoor eigen deskundigen inschakelen. Bij de oplevering lopen we samen met u het appartement door. Worden dan toch gebreken en/of tekortkomingen geconstateerd, dan leggen we deze vast in een ‘proces-verbaal van oplevering’ dat u dient te ondertekenen. Daarna zijn wij verplicht om de tekortkomingen binnen drie maanden te verhelpen. Als dat is gebeurd, vragen wij u nogmaals voor akkoord te tekenen. Ter voorkoming van misverstanden wijzen wij u nog op het volgende: alle afspraken met onze medewerkers over de datum van oplevering, betalingen, wijzigingen en andere bouwaangelegenheden, zijn slechts geldig na schriftelijke bevestiging door BAM Woningbouw bv.

Verzekeringen Tot aan de datum van oplevering is het appartement door BAM Woningbouw bv verzekerd tegen een groot aantal risico’s waaronder schade door storm en brand. Vanaf de oplevering is het appartement echter voor uw eigen risico. Dat betekent dat u dan zelf voor de verzekering van uw appartement moet zorgen.


Appartementsrecht en vereniging van eigenaars

30

Appartementsrecht

Servicekosten

Indien u een appartement koopt, maakt het door u gekochte appartement deel uit van een complex van appartementen (het appartementengebouw). U koopt in dat geval dus niet het eigendomsrecht, maar het appartementsrecht in een gebouw. Met andere woorden: u verkrijgt een aandeel in het gehele appartementengebouw met het exclusieve recht op het gebruik van een deel daarvan (het appartement zelf en een berging). Daarnaast heeft u het medegebruiksrecht van de gemeenschappelijke ruimten zoals de entree, de trappenhuizen, de liften, de lifthallen en de (bergings)gangen. Dit houdt in dat u behalve voor uw eigen appartement ook medeverantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld de buitenkant van het gebouw, de fundering, de algemene ruimten, de lift, etc., dit wordt allemaal vastgelegd in de akte van splitsing.

Als eigenaar van een appartement betaalt u straks periodiek (per maand of kwartaal) servicekosten aan de Vereniging van Eigenaars. Uw bijdrage is afhankelijk van uw aandeel in het gebouw. Uit de servicekosten worden de gemeenschappelijke schulden en kosten voor het gebouw bekostigd. Daarbij kunt u denken aan energieverbruik, onderhoudscontracten, schoonmaakkosten voor de hal en trappen en de opstalverzekering. Daarnaast wordt er uit de servicekosten geld gereserveerd voor toekomstig onderhoud: schilderwerk, vernieuwing van de dakbedekking, liften, etc..

Vereniging van Eigenaars Omdat u medeverantwoordelijkheid draagt, is bij wet bepaald dat u automatisch lid bent van de ’Vereniging van Eigenaars’ (VvE). Deze vereniging dient minimaal één keer per jaar te vergaderen, waarbij allerlei belangrijke beslissingen omtrent het beheer van het gebouw worden genomen. Zoals de te treffen voorzieningen en maatregelen om het gebouw in goede staat te houden, de financiële jaarstukken (exploitatierekening en -begroting), de vaststelling van de voorschotbijdrage (servicekosten) en de kosten voor onder andere onderhoud en verzekeringen en het opstellen van een huishoudelijk reglement voor het gebruik van de gemeenschappelijke en privé gedeelten. Tevens wordt het bestuur van de Vereniging van Eigenaars en eventueel een administrateur door de vergadering benoemd. De vereniging sluit ook een opstalverzekering voor het gehele gebouw. De premie daarvan wordt in de servicekosten doorberekend. U hoeft dus geen afzonderlijke opstalverzekering voor uw appartement af te sluiten.

Splitsing Appartementsrechten ontstaan door middel van een zogenaamde ’akte van splitsing’. In de akte van splitsing wordt elk appartementsrecht aangeduid met een cijfer, voorafgegaan door een complexnummer van het hele gebouw. Dit complexnummer wordt vastgesteld door het Kadaster nadat het perceel is opgemeten. In de akte van splitsing wordt het aandeel van de verschillende eigenaren in het gebouw alsmede de stemverhouding voor de vergadering van de Vereniging van Eigenaars vastgelegd. Tevens wordt in de akte een reglement opgenomen waarin onder meer wordt vastgelegd wat de gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken van het gebouw zijn, welke schulden en kosten voor rekening van de gezamenlijke eigenaren komen, hoe het gebruik, beheer en onderhoud van zowel de gemeenschappelijke als de privé gedeelten worden geregeld en welke taken en bevoegdheden de Vereniging van Eigenaars heeft. Een concept van de splitsingsakte met het reglement ontvangt u bij ondertekening van de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst. Na de splitsing van de appartementsrechten ontvangt u van de notaris een uitnodiging voor de eigendomsoverdracht van het door u gekochte appartement.


Service en garantie De BAM woningbouwservice Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat bij het kopen van een appartement nogal wat komt kijken. De informatiestroom kan een en ander danig onoverzichtelijk maken, waardoor u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom staan wij u gedurende het gehele bouwproces terzijde en informeren wij u over alle relevante zaken. Deze verkoopomschrijving is daar een voorbeeld van. Maar er is meer: de kopersmap: bij het tekenen van de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst ontvangt u bij de makelaar de kopersmap. Dit is een speciaal samengestelde ordner voor vrijwel al uw documenten die u tijdens het bouwproces ontvangt. In deze ordner is de keuzemap opgenomen met daarin de koperskeuzelijst.

31

de onderhoudsmap: deze map ontvangt u bij de oplevering van uw appartement. Hierin is informatie opgenomen die nodig is om uw appartement in goede staat te houden, zoals een opsomming van de onderaannemers, gebruikte materialen, een kleurenschema en de folder ‘Een huis om in te leven’ met allerlei tips en suggesties. Een belangrijk onderdeel van de onderhoudsmap is het formulier ‘verzoek tot herstel aan ondernemer’. Hiermee kunt u op een geordende manier eventuele gebreken doorgeven, zodat we deze tijdens de onderhouds- of de GIW-garantieperiode kunnen verhelpen. Voor de GIW-garantieperiode hebben wij de afdeling ‘nazorg’ in het leven geroepen, die in staat is eventuele klachten snel op te lossen.

Een appartement met GIW-garantie: extra zekerheid Uiteraard wilt u er zeker van zijn dat BAM Woningbouw bv uw appartement in perfecte staat en overeenkomstig uw wensen oplevert. Om u deze extra zekerheid te bieden, is op uw appartement de Garantie- en waarborgregeling van de Stichting Garantie Instituut Woningbouw (GIW) van toepassing, de zogenaamde ‘GIW-garantie’. Dit instituut hanteert strenge selectienormen voordat een bouwondernemer kan worden ingeschreven. Deze zijn: vakbekwaamheid, deskundigheid, technische kwaliteit van de uitvoerders, kredietwaardigheid enzovoort. Bij elk bouwplan dat voor garantie bij het GIW wordt aangemeld, wordt niet alleen nauwkeurig bekeken

of het voldoet aan alle technische eisen die het instituut stelt, maar ook of de omvang van het plan de financiële en technische capaciteiten van de bouwondernemer niet te boven gaat. Pas als aan alle eisen wordt voldaan, mag de bouwondernemer onder GIW-garantie verkopen en ontvangt de koper na het tekenen van de aannemingsovereenkomst het waarborgcertificaat. De GIW-garantie houdt in grote lijnen in dat BAM Woningbouw bv zich garant stelt dat uw appartement aan bepaalde bouwtechnische voorwaarden voldoet. Als het appartement technische mankementen vertoont dan kunt u een beroep doen op de GIW-garantie en is BAM Woningbouw bv verplicht, indien deze mankementen onder de GIW-garantie vallen, deze te verhelpen. De grond valt niet onder de GIW-garantie. U ontvangt hiervoor een waarborgcertificaat dat wordt afgegeven door Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK). Dit is een organisatie die bij het GIW is aangesloten en belast is met de uitvoering van de Garantie- en waarborgregeling en de in de regeling vermelde waarborgen verstrekt.

Wat betekent GIW-garantie voor u? Als u een appartement met GIW-garantie van BAM Woningbouw bv koopt, betekent dit onder andere het volgende: - met de aanmelding van het bouwplan en de afgifte van het GIW-waarborgcertificaat verplichten wij ons tot het geven van garantie op het appartement. De garantie is zes jaar van kracht. Op sommige onderdelen is dit korter (bijvoorbeeld 1 jaar op schilderwerk) - de tekst van de aannemingsovereenkomst is goedgekeurd door de bij het GIW aangesloten SWK (Stichting Waarborgfonds Koopwoningen). U heeft dus altijd een veilig contract. De verkoopdocumentatie is samengesteld volgens de richtlijnen van het GIW - bij het tekenen van de aannemingsovereenkomst ontvangt u het door het GIW uitgegeven boek ‘GIW-Garantie- en waarborgregeling Appartementen A.2003’, waarin u nog gedetailleerder alle bijzonderheden over de garantie en het GIW kunt vinden (onder andere over oplevering en gereedmelding) - u krijgt een ‘afbouwgarantie’. Dit betekent dat u nooit met een half afgebouwd appartement blijft zitten wanneer er tijdens de bouw iets mis mocht gaan met


-

de bouwonderneming. Via bemiddeling van het GIW bouwt een andere bouwonderneming uw huis af, terwijl de schade tot een bepaald maximum door het GIW wordt gedragen wanneer er geschillen omtrent de kwaliteit van het appartement mochten ontstaan, kan het GIW een uitspraak doen die bindend is voor koper én bouwer.

Extra zekerheid / Opschortingsrecht Gelijktijdig met het tekenen van de aannemingsovereenkomst wordt de 5% regeling van toepassing verklaard, het zogenoemde opschortingsrecht (zie artikel 11A van de algemene voorwaarden voor de aannemingsovereenkomst voor appartementsrechten). Deze regeling geeft u als koper extra zekerheid om geconstateerde gebreken bij de oplevering van uw appartement snel verholpen te krijgen. Zoals gezegd dient u bij oplevering alle betalingstermijnen te hebben voldaan (inclusief het saldo van eventueel meer- en minderwerk). 32

Als koper heeft u het recht om maximaal 5% van de aanneemsom in te houden op de laatste termijn en in depot te storten bij de notaris van dit project. Wanneer u van deze mogelijkheid gebruik maakt verzoeken wij u dit tijdig aan ons door te geven. Als er na drie maanden na oplevering (nog) gebreken bestaan kunt u aan de notaris aangeven tot welke hoogte het bedrag in depot moet worden gehandhaafd, anders valt het depot vrij aan Pro-Net Projectontwikkeling B.V. Dit dient in redelijke verhouding te staan tot de kosten van het herstel van de resterende gebreken. Bij een geschil beslist het GIW uiteindelijk over de uitbetaling van het depot.

Onderhoudstermijn Mogelijk ontdekt u na de oplevering onvolkomenheden die niet op de opleveringslijst staan. Voor GIW-appartementen geldt een onderhoudsperiode van zes maanden. Meld onvolkomenheden direct na ontdekking schriftelijk aan BAM Woningbouw bv. Deze onvolkomenheden mogen niet het gevolg zijn van verkeerd gebruik of het werken van materialen. Bij beschadigingen kan er discussie ontstaan, aangezien die gemakkelijk door uzelf veroorzaakt kunnen zijn (bijvoorbeeld tijdens de verhuizing of het klussen). Bij het betrekken van uw nieuwe appartement moet u er daarnaast rekening mee houden dat een appartement deels gebouwd is van materialen die nog kunnen gaan ‘werken’, zoals dit in bouwtermen heet. Zo kunnen in de hoeken van de wanden bijvoorbeeld haarscheurtjes ontstaan. Dit is niet ernstig: ze worden veroorzaakt door uit uw huis wegtrekkend vocht en zijn helaas niet te voorkomen. Na de zes maanden is BAM Woningbouw bv alleen aansprakelijk voor verborgen gebreken.


De kleine lettertjes GROOT geschreven Omdat er bij de aankoop van een appartement zoveel komt kijken, is de kans aanwezig dat u iets over het hoofd ziet. Wij willen misverstanden graag op voorhand voorkomen, daarom willen we u uitdrukkelijk wijzen op onderstaande punten:

Wijzigingen en voorbehoud -

-

33

-

-

Deze brochure is nauwkeurig en met zorg samengesteld aan de hand van gegevens en tekeningen, verstrekt door de architect, de constructeur en de adviseurs van dit plan. Wij streven er naar u een zo nauwkeurig mogelijk beeld te schetsen van de appartementen, de omgeving en de procedures. Desondanks moeten wij een voorbehoud maken ten aanzien van wijzigingen, onder andere voortvloeiend uit de eisen van de overheid en/of nutsbedrijven en veranderde modelovereenkomsten van het GIW. Omdat bij het bouwen van appartementen nog veel ambachtelijk werk wordt verricht, behoudt BAM Woningbouw bv zich het recht voor op of aan de opstallen architectonische, technische en constructieve wijzigingen aan te brengen. Bedoelde eventuele wijzigingen mogen echter geen afbreuk doen aan de waarde van de appartementen. Ook de kwaliteit, het uiterlijk, het aanzien en de bruikbaarheid van de appartementen mogen door de eventuele wijzigingen niet worden aangetast. Aan dergelijke wijzigingen kunt u, jegens BAM Woningbouw bv geen rechten ontlenen en geven geen aanleiding tot enige verrekening met de koper. Alle informatie in de verkoopdocumentatie over het plan ontvangt u onder voorbehoud van goedkeuring van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht alsmede van de nutsbedrijven. Geringe maatafwijkingen worden voorbehouden, de situatie geldt alleen voor de erfgrenzen van de kavels. De aangegeven nummers zijn de bouwnummers, deze bouwnummers worden tijdens de bouw door iedereen gehanteerd. Ook in al uw officiĂŤle stukken en uw correspondentie. Het zijn echter geen huisnummers die betrekking hebben op het nieuwe adres. De definitieve huisnummers, straatnamen en bijbehorende postcodes worden op een later tijdstip aan u bekendgemaakt.

-

De perspectieftekeningen (artist impressions) in de brochure geven een impressie. Het is een artist impression waarin de artist zich soms wat artistieke vrijheden gunt. De werkelijke kleuren van gevels, schilderwerk, dakbedekking etc. kunnen afwijken. De inrichting van de openbare ruimte is naar fantasie van de illustrator ingevuld. Aan deze artist impressions kunnen geen rechten worden ontleend.

Situatie -

-

-

De situatietekening die in deze verkoopdocumentatie is opgenomen, betreft in nagenoeg alle gevallen een momentopname. Wijzigingen met betrekking tot de situering van alle omliggende bebouwingen kunnen zich dan ook voordoen. Voor deze wijzigingen zijn Pro-Net Projectontwikkeling B.V. en BAM Woningbouw bv niet aansprakelijk. De op de situatietekening aangegeven inrichting van de openbare en aangrenzen de terreinen (paden, groen, parkeerplaatsen, bestrating, e.d.) is gebaseerd op de laatst bij ons bekende gegevens, wijzigingen daarvan vallen buiten de verantwoordelijkheid van Pro-Net Projectontwikkeling B.V. en BAM Woningbouw bv. Het beheer van het openbare gebied valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Voor de huisvuilinzameling hanteert de gemeente ondergrondse verzamelpunten. De exacte plaats van deze verzamelpunten wordt door de gemeente bepaald. Pro-Net Projectontwikkeling B.V. en BAM Woningbouw bv kunnen hiervoor geen verantwoordelijkheid op zich nemen.


Maatvoering en inrichting -

-

-

34

Ten aanzien van afwijkingen in de perceelgrootte (zowel positief als negatief) kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden, ondanks het feit dat de situatietekening met de grootst mogelijke zorg is vervaardigd op basis van door de gemeente verstrekte gegevens. De in de tekening genoemde maten zijn ‘circa maten’, tenzij anders aangegeven zijn de afmetingen in millimeters. Op sommige plaatsen is de maat tussen de wanden aangegeven zonder rekening te houden met de wandafwerking (zoals wandtegels). Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Wij adviseren u bij het inrichten van uw appartement de maten ter plaatse op te nemen vóór u tot aanschaf van bijvoorbeeld gordijnen of vloerbedekking overgaat. Daar waar op de tekeningen kasten, meubels en huishoudelijke apparaten getekend zijn, geven deze uitsluitend een mogelijke opstelplaats aan, deze inrichting wordt uiteraard niet geleverd. Genoemde merknamen en fabrikanten kunnen door BAM Woningbouw bv worden vervangen mits deze producten dezelfde kwaliteit hebben. De aangegeven symbolen van radiatoren, elektra, etc. zijn indicatief voor wat betreft de plaatsbepaling.

Diversen -

-

Het leidingverloop is op het moment van verschijning van deze verkoopbrochure nog niet geheel bekend. Wel is duidelijk dat er leidingen in de dekvloeren zullen worden opgenomen. Spijkeren of boren in vloeren kan dus schade met zich meebrengen. Werkzaamheden door derden zijn vóór de oplevering niet toegestaan. Het aanbrengen van bouwkundige wijzigingen na de oplevering, zoals uitsparingen of het plaatsen van een open haard, is geheel voor risico van de koper en mag alleen gebeuren na vergunningverlening door de gemeente. Dergelijke wijzigingen vallen buiten de GIW-garantie.

De financiering van uw appartement Bij de koop van een appartement krijgt u niet alleen te maken met het appartement zelf, maar ook met de financiering ervan. Meestal is voor de financiering van een appartement een hypotheek nodig.

Hypotheek De keuze van een passende hypotheek (=financiering) is erg belangrijk. Uitgangspunt voor alle financiële zaken rond uw appartement is de voor u acceptabele hoogte van de maandelijkse woonlasten, ook op langere termijn. Als u daarvan de onderhouds- en energielasten, de verzekeringspremie en de onroerende zaakbelasting aftrekt, houdt u over wat uw hypotheek mag kosten. Nu kunnen bij een gelijk hypotheekbedrag de maandelijkse lasten aanzienlijk verschillen. Die lasten zijn afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm en uw persoonlijke omstandigheden. We adviseren u er goed op te letten dat in het uiteindelijke hypotheekbedrag alle bijkomende kosten (onder andere renteverlies tijdens de bouw) worden meegenomen, zodat u in het eindstadium niet met een tekort wordt geconfronteerd. Laat u ook op dit punt door uw makelaar, hypotheekadviseur of geldverstrekker uitvoerig informeren.

Een hypotheek is maatwerk Een hypotheek is maatwerk. Deze is per slot van rekening afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden. Juist omdat in de toekomst allerlei omstandigheden kunnen wijzigen, is het belangrijk om ook naar de flexibiliteit van verschillende hypotheken te kijken. Aandachtspunten zijn: - de hoogte van uw huidige (gezamenlijk) inkomen - uw inkomensverwachting - uw leeftijd - de mogelijkheid van vervroegde aflossing; - de kosten van vervroegde aflossing - de overdraagbaarheid - de mogelijkheid om de hypotheek bij verhuizing mee te nemen.


Waarvan is de rente afhankelijk? Eén van de meest belangrijke factoren, die de hoogte van de hypotheeklasten bepaalt, is de rente. De hoogte daarvan is afhankelijk van: - de eventuele garantstellingen (Nationale Hypotheekgarantie of borgstellingen); - de relatie tussen het onderpand en de hoogte van de lening; - de rentevaste periode (variabel, vast, ‘renterust’); - de wijze van betaling (per maand, kwartaal of jaar; vooraf of achteraf); - de hypotheekvorm (annuïteiten, leven-, spaar-, beleggingshypotheek, etc.).

De fiscus en uw hypotheek

35

Doordat u de betaalde rente over uw hypotheek op uw belastbaar inkomen in mindering kunt brengen (Box I), kunnen de netto hypotheeklasten een stuk lager uitvallen. De fiscus betaalt dus mee. U dient voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente uiteraard wel te voldoen aan de daarvoor geldende voorwaarden als vermeld in de Wet inkomstenbelasting 2001 (uw appartement dient bijvoorbeeld als ’hoofdverblijf’ te fungeren). Hoe groot dit voordeel is, hangt af van uw inkomen en de gekozen hypotheekvorm. Ook de kosten die verband houden met het verkrijgen van de financiering, zoals afsluitprovisie, notaris- en taxatiekosten en kosten van het Kadaster, zijn eenmalig aftrekbaar van de belasting. Houd er echter rekening mee, dat u ook een bijtelling krijgt, het zogenaamde ’eigenwoningforfait’. Uw hypotheekadviseur kan voor u de volledige berekening maken, zodat u goed zicht krijgt op uw netto maandlasten.

Opdrachtgever Pro-Net Projectontwikkeling B.V. , Dordrecht

Realisatie BAM Woningbouw bv, Breda

Passage 2 3331 CM Zwijndrecht T. 078 619 14 40 zwijndrecht@ooms.com

Laan van Walburg 8 3332 GJ Zwijndrecht T. 078 620 57 77 zwijndrecht@waltmann.com


36

Technische informatie


Prevelatie GIW

37

Ongeacht hetgeen in deze technische omschrijving is bepaald gelden onverkort de door het GIW gehanteerde en voorgeschreven regelingen, reglementen en standaardvoorwaarden A-2003. Ingeval enige bepaling in deze technische omschrijving onverenigbaar c.q. nadeliger mocht zijn voor de verkrijger, prevaleren steeds bovengenoemde GIW bepalingen.

zich bevindt. In de voorhal bevinden zich de postkasten. In de onderbouw bevinden zich de individuele bergingen van de appartementen, dan wel de garage/parkeerplaatsen, de hydrofoorruimten en de werkkasten. De onderbouw is met de lift bereikbaar, tevens kan vanuit de onderbouw de parkeergarage bereikt worden. Op de begane grond bevinden zich ruimten ten behoeve van maatschappelijke en/of commerciĂŤle doeleinden.

Bouwbesluit en ruimtebenamingen

Grondwerk

Voor de ontwikkeling van dit project zijn in beginsel de uitgangspunten van het in 2002 geldende Bouwbesluit gehanteerd. In dat jaar is ook de aanvraag bouwvergunning ingediend. Dit betekent bijvoorbeeld dat de vrije verdiepingshoogte circa 2,5m is en de deurhoogte 2,1m. Voor zo ver tijdens de uitvoeringsfase nog plandelen worden gewijzigd, zal bij voorkeur volgens het nu van toepassing zijnde Bouwbesluit worden gewerkt.

Het nodige grondwerk wordt verricht.

In het Bouwbesluit is om begripsverwarring te voorkomen vastgelegd dat alle vertrekken in een appartement eenduidig naar het karakter van het vertrek worden benoemd. Zo wordt niet gesproken over een woon- en slaapkamer, keuken of hal maar over bijvoorbeeld verblijfs-, verkeers- en onbenoemde ruimten zoals onderstaand is aangegeven. Deze benamingen worden in deze omschrijving en op tekeningen beiden gebruikt. Gehanteerde benaming: benaming volgens Bouwbesluit: woonkamer, keuken verblijfsruimte slaapkamer verblijfsruimte studeerkamer (study) verblijfsruimte hal/entreehal verkeersruimte bergkast bergruimte toilet toiletruimte badkamer/doucheruimte badruimte meterkast technische ruimte technische kast technische ruimte

Maatvoering en peilmaten Tenzij anders aangegeven, zijn de in deze omschrijving opgenomen afmetingen in millimeters. De maten zijn ruwbouwmaten, dat wil zeggen dat het de maten zijn tussen de onafgewerkte wanden en vloeren. In werkelijkheid kunnen kleine maatafwijkingen optreden.

Algemene projectgegevens Op de begane grond bevinden zich de hoofdentrees. De hoofdentree bestaat uit 2 delen: een overdag toegankelijk voorportaal en een entreedeur in de gevel die ’s nachts afgesloten kan worden. Bij beide deuren bevindt zich een bellentableau met een videofooninstallatie. Middels de videofooninstallatie kunt u uw bezoekers vanuit uw appartement zien en de entreedeuren ontgrendelen. Vervolgens bereikt men de entreehal waar de lift naar de appartementen

Fundering Het gebouw wordt gefundeerd op betonnen heipalen, waarover een raster van funderingsbalken van gewapend beton.

Bodemafsluiting en leeflaag Namens de gemeente wordt tijdens het bouwrijp maken de aanwezige grond verwijderd en wordt er bij het woonrijp maken aan de buitenzijde van het gebouw een leeflaag van schone grond aangebracht (dikte circa 1m).

Onderbouw De wanden worden uitgevoerd in gewapend beton en kalkzandsteen. De vloer bestaat uit een in het werk gestorte betonvloer, aan de bovenzijde afgewerkt conform de afwerkstaat. De parkeerstrook onder het gebouw wordt voorzien van bestrating tussen de aanwezige funderingsconstructie.

Begane grondvloer De vloer van de begane grond is van gewapend beton, aan de bovenzijde afgewerkt conform de afwerkstaat. Het peil van de afgewerkte begane grondvloer ligt op circa 100mm boven het toekomstige straatpeil.

Verdiepingsvloeren De vloeren van de verdiepingen zijn van gewapend beton, ter plaatse van de appartementen aan de bovenzijde afgewerkt met een zwevende dekvloer. Ter plaatse van toilet en badkamer worden vloertegels aangebracht. Bij grote openingen in dragende wanden worden stalen balken in de vloer opgenomen, op de 6e verdieping voorzien van een aftimmering onder het plafond. Ter ondersteuning van het dak worden op de 6e verdieping, bij de typen D, E2 en G, stalen kolommen tegen de kozijnen geplaatst en omkleed.


De verdiepingshallen worden voorzien van tapijt in een nader te bepalen kleur. In de entreehal op de begane grond wordt een verlaagd plafond aangebracht, de onderzijde van de 1e verdiepingsvloer ter plaatse van het erboven gelegen appartement wordt voorzien van isolatie. In de appartementen wordt ter plaatse van de hal een verlaagd plafond aangebracht, boven dit plafond bevinden zich de kanalen voor de toevoer van ventilatielucht. In de technische ruimte wordt de afvoer van het toilet boven de vloer versleept naar de schacht, eventueel wordt de afvoer opgenomen in een dikkere vloer.

Het binnenspouwblad op de hoeken van de 6e verdieping (typen E2 en G) bestaat gedeeltelijk uit een geprefabriceerd houten spouwblad voorzien van isolatie. Bij kozijnen die niet doorlopen tot plafond wordt de ruimte boven het kozijn uitgevuld met een houten regelwerk waartussen isolatie en een afwerking van geschilderd plaatmateriaal. Boven de kozijnen worden in het buitenspouwblad lateien aangebracht van verzinkt en gecoat staal. De gemetselde borstweringen ter plaatse van de galerijen en de dakterrassen worden voorzien van een muurafdekker.

Balkon/loggia/dakterras

Gevelkozijnen

De appartementen op de 1e t/m 5e verdieping worden aan de rivierzijde voorzien van een prefab betonnen balkon op prefab betonnen consoles, de typen A en F worden tevens voorzien van een prefab betonnen loggia in de kopgevel (waterzijde). De appartementen op de 6e verdieping krijgen een dakterras en een loopstrook ten behoeve van bereikbaarheid van de gevels.

De kozijnen en ramen in de gevels worden gemaakt van hardhout en afgewerkt met een dekkende verf. Ter afsluiting van de loggia’s van de typen A en F worden aluminium vouwpuien aangebracht, ter plaatse van het door middel van een pergola overdekt gedeelte van het dakterras van typen D en H worden eveneens aluminium vouwpuien aangebracht, de vouwpuien zijn van aluminium in kleur gemoffeld en worden voorzien van enkel glas. De panelen in de gevelkozijnen worden uitgevoerd in gekleurd hardglas of geschilderde beplating. Alle bewegende delen in de buitenkozijnen van de appartementen worden voorzien van tochtweringsprofielen. Onder de gevelkozijnen worden ter plaatse van gemetselde borstweringen kunststenen raamdorpels aangebracht, ter plaatse van gevelbekleding worden aluminium waterslagen aangebracht. Onder de glazen bouwsteenelementen van het trappenhuis worden prefab betonnen waterslagen aangebracht. Aan de binnenzijde van de kozijnen worden, daar waar gemetselde of betonnen borstweringen voorkomen, vensterbanken aangebracht van keramische vensterbanktegels of wandtegels (badkamers) zoals in de afwerkstaat en materiaalspecificatie is aangegeven. Onder de kozijnen van de 6e verdieping van typen E2 en G worden houten vensterbanken aangebracht, als onderdeel van het houten binnenspouwblad.

Bouwmuren De dragende wanden worden uitgevoerd als een in het werk gestorte betonwand, dikte volgens opgave van de constructeur.

Gevels 38

De gevels tot en met de 5e verdieping worden opgebouwd uit: - een binnenspouwblad van kalkzandsteen, dik 100mm, dan wel van beton (dragend) - isolatie in een luchtspouw - een gemetseld buitenspouwblad van gevelsteen. De gevels van de 6e verdieping worden opgebouwd uit: - een binnenspouwblad van kalkzandsteen, dik 100mm, danwel van beton (dragend) - gevelbekleding met isolatie. De totale Rc-waarde van de dichte gevelconstructie bedraagt circa 2,9 m2K/W. Het trappenhuis is opgebouwd uit wanden van prefab beton waarin glazen bouwstenen zijn opgenomen. In de gevel van de buitenring worden op de 6e verdieping prefab betonnen portalen aangebracht, in de gevel van de binnenring worden op de 6e verdieping prefab betonnen sier hijsbalken aangebracht, waaraan metalen staven naar onderliggende balkons worden bevestigd. In de gevel van de binnenring wordt op de begane grond, de 1e, de 2e en plaatselijk tot en met de 5e verdieping een zogenoemd masker van prefab beton aangebracht. Naast de vouwpuien van de loggia’s in de kopgevels aan de waterzijde wordt op de 2e tot en met de 6e verdieping een vertikaal prefab betonnen element aangebracht. Tussen de kozijnen in de gevelsprong (kopgevel doorgang) wordt een prefab betonnen gevelband aangebracht.

Buitendeuren Als toegang naar het balkon op de 1e tot en met de 5e verdieping en (volgens tekening) naar het dakterras bij typen D, E2 en G wordt een houten schuifpui toegepast. De buitendeuren en schuifpuien worden afgewerkt met een dekkende verf. Alle toegangsdeuren op de begane grond en in de onderbouw worden voorzien van gelijksluitende, middels de woningsleutel te openen cilindersloten. De entreedeur van het appartement en de bergingsdeur worden eveneens gelijksluitend uitgevoerd.


Beglazing

Platte daken

Alle glasopeningen in de gevelkozijnen van de appartementen, inclusief die in de bewegende delen, worden voorzien van isolerend dubbelglas. In het kozijn van de loggia van typen F wordt ter plaatse van de keukenopstelling een geĂŻsoleerd paneel voorzien van gekleurd glas opgenomen. In de doorgaande kozijnstrook op de begane grond in de gevel van de buitenring worden ter plaatse van de achterliggende betonwanden panelen voorzien van gekleurd glas opgenomen. Glasopeningen in de gevelkozijnen en buitendeuren van de entreehallen, verdiepingshallen en trappenhuizen worden voorzien van enkel glas, waar nodig draadglas. Glasopeningen in de binnenkozijnen en binnendeuren van algemene ruimten worden voorzien van enkel glas, waar nodig draadglas. Deze worden met uitzondering van de loopvlakken in kleur gecoat.

De platte daken van de 2 appartementengebouw worden opgebouwd uit: een dakvloer van gewapend beton, - isolatieplaten - dakbedekking - betontegels ter plaatse van dakterrassen, overige daken voorzien van ballastlaag van grind. De dakranden worden voorzien van een aluminium daktrim. De totale Rc-waarde van de dakconstructie bedraagt circa 3,5 m2K/W. Bij de typen D en H wordt het gedeelte van het dakterras achter de vouwpui half overdekt door middel van een pergola van hardhout.

Trappen

Binnenwanden

De trappenhuizen bestaan uit prefab betonnen trappen en bordessen. Vanwege het hoogteverschil tussen de begane grond en het maaiveld worden aan de buitenringzijde metalen trappen met bordessen aangebracht, in kleur gecoat exclusief de beloopbare delen.

De binnenwanden van het appartement worden uitgevoerd in gipsblokken dik 70 en 100mm. De wand loopt door boven de binnendeurkozijnen. Binnenwanden ter plaatse van leidingschachten grenzend aan verblijfsruimten worden uitgevoerd in kalkzandsteen dik 100mm. De wanden in het appartement zijn behanggereed, dan wel afgewerkt met wandtegels, waarboven structuurspuitwerk, overeenkomstig de afwerkstaat. De appartementen worden niet voorzien van plinten.

Hekwerken 39

De hekken van de balkons op de 3e tot en met de 5e verdieping worden opgebouwd uit metalen balusters en horizontale regels, in kleur gecoat, het onderste deel voorzien van een doorzichtige beglazing. Op de 1e verdieping wordt op de betonnen borstwering van het masker een hekwerk geplaatst bestaande uit balusters en een horizontale regel, in kleur gecoat. Op de 2e verdieping wordt op de betonnen borstwering van het masker een hekwerk geplaatst bestaande uit balusters en een horizontale regel, in kleur gecoat, voorzien van een doorzichtige beglazing. Het hek op de gemetselde borstweringen ter plaatse van de dakterrassen wordt opgebouwd uit metalen balusters en horizontale regels, in kleur gecoat. Ter plaatse van de galerij komt boven de gemetselde borstwering een metalen buisleuning, in kleur gecoat. Tussen de bij verschillende appartementen behorende balkons en dakterrassen worden privacyschermen aangebracht, bestaande uit een metalen frame in kleur gecoat, voorzien van ondoorzichtig gelaagd glas. Ter plaatse van de vouwpuien van de loggia’s en de ramen in de kopgevels aan de waterzijde worden metalen doorvalbeveiligingen, in kleur gecoat, aangebracht. Ter plaatse van de trappen en bordessen in het trappenhuis worden metalen hekken gemonteerd, aan de muurzijde van de trap wordt een metalen leuning gemonteerd. De hekken en leuningen worden in een nader te bepalen kleur gecoat.

Binnenkozijnen en -deuren De binnenkozijnen in het appartement worden uitgevoerd als plaatstalen kozijn, fabrieksmatig wit afgelakt en zonder bovenlicht. Het kozijn tussen hal en woonkamer van de typen E2, G en H wordt voorzien van een dubbele deur. Bij de typen E1, E3, G en H wordt als afscheiding tussen de woonkamer en de studeerkamer(study) een 3-delige aluminium schuifpui toegepast, voorzien van gelaagd enkel glas. De binnendeuren in het appartement zijn vlakke fabrieksmatig afgelakte opdekdeuren, voorzien van hang- en sluitwerk. De deur tussen hal en woonkamer is voorzien van een glasopening, de overige binnendeuren zijn zonder glasopening. De kozijnen van toilet en badkamer worden voorzien van een kunststenen dorpel. De overige kozijnen worden uitgevoerd zonder stofdorpel. De binnenkozijnen ter plaatse van de entreedeur van het appartement, de meterkasten, de bergingen en de algemene ruimten worden uitgevoerd als een houten kozijn, in het werk dekkend afgelakt. De entreedeur van het appartement is een houten deur, voorzien van glasopening en deurgreep. De meterkastdeuren, de kastdeuren en de bergingsdeuren zijn dichte houten deuren, de overige houten deuren ter plaatse van trappenhuis, bergingsgang en algemene ruimten zijn voorzien van glasopening.


Volgens wettelijk voorschrift (Bouwbesluit) bedraagt het niveauverschil tussen de bovenkant van de dorpel van de entreedeur van het appartement en de bovenkant van de afgewerkte vloer maximaal 20mm. Bij de detaillering is rekening gehouden met een door de koper aan te brengen vloerafwerking van 20mm dikte.

Riolering Vanaf de diverse aansluitpunten worden kunststof leidingen aangelegd en aangesloten op de buitenriolering. De afvoeren van de diverse lozingstoestellen worden uitgevoerd in materiaal dat tot 90 graden hittebestendig is. In de onderbouw worden de leidingen in het zichtaangebracht. De hemelwaterafvoeren worden uitgevoerd in metaal.

Sanitair De in de afwerkstaat aangegeven ruimten worden uitgerust met sanitair overeenkomstig de omschrijving in de materiaalspecificaties. Aantallen en afmetingen zoals op de tekening en in de afwerkstaat is aangegeven.

Keukeninrichting Overeenkomstig de omschrijving in de materiaalspecificatie.

40

Gasinstallatie Een afgedopt aansluitpunt in de keuken alsmede een aansluitpunt ten behoeve van de cv-installatie.

Ventilatie De keuken, het toilet, de badkamer en de doucheruimte worden door middel van metalen ventilatiekanalen aangesloten op het gebalanceerde ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Op de keukenwand wordt een bedieningsschakelaar voor de regeling van het toerental aangebracht (3 snelheden: hoog, laag en spaarstand), tevens kan in de badkamer door middel van een tijdschakelaar de ventilatie aangezet worden. De toevoer van ventilatielucht naar de woonkamer, de keuken en de slaapkamers vindt plaats door ventielen boven de deuren, toevoer naar de studeerkamer (study) (typen E1/E1s, E3/E3s, G en H) vindt plaats door een ventiel in het plafond. De onderbouw met bergingen wordt mechanisch geventileerd.

Verwarmingsinstallatie Het appartement wordt voorzien van een gesloten gasgestookte hoogrendements cv-ketel met ingebouwde warmwatertapvoorziening. De installatie wordt uitgevoerd met leidingen in de afwerkvloer. De plaatstalen verwarmingselementen, zoals aangegeven in de afwerkstaat, worden qua afmeting afgestemd op de bij de afzonderlijke vertrekken vermelde temperatuur. De regeling van de installatie vindt plaats door middel van een klokthermostaat in de woonkamer. Bij een buitentemperatuur en een windsnelheid, die ter plaatse als randvoorwaarden gelden, moeten bij gelijktijdige verwarming van alle vertrekken, alsmede bij gesloten ramen en deuren, de temperaturen bereikt en onderhouden kunnen worden zoals die in de afwerkstaat zijn aangegeven. Ten behoeve van het afvoeren van rookgassen en ventilatielucht worden op de daken metalen verzamelkappen aangebracht.

Warmwatervoorziening Het warmwater voor huishoudelijk gebruik wordt geleverd door een in de cv-ketel opgenomen warmwatertapvoorziening. De warm- en koudwaterleidingen zijn uitgevoerd in koper, waar mogelijk weggewerkt in wanden en/of vloeren.De standaard warmwaterinstallatie is, conform de GIW-garantienormen, afgestemd op het gebruik van ĂŠĂŠn tappunt. Dit betekent dat u niet tegelijk van meerdere tappunten gebruik kunt maken. De typen A1/A2/A3, B3, C1/C1s, E2, F1/F2/F3, G en H worden standaard voorzien van een 10 liter close-in boiler.

Elektrische installatie Deze wordt uitgevoerd volgens het centraal-dozen systeem. De leidingen worden weggewerkt in de wanden en vloeren, met uitzondering van de leidingen in de onderbouw, deze worden uitgevoerd als zichtleidingen. Schakelaars worden uitgevoerd in wit kunststof, inbouw, met uitzondering van die in de berging, deze worden in opbouw uitgevoerd. Wandcontactdozen en dergelijke worden uitgevoerd in wit kunststof, inbouw, met uitzondering van die in de onderbouw, deze worden in opbouw uitgevoerd. Alle wandcontactdozen worden geaard uitgevoerd. De aantallen lichtpunten, schakelaars en wandcontactdozen zijn in de afwerkstaat aangegeven. De plaats hiervan is in principe zoveel mogelijk op de tekening aangegeven en zal na uitwerking van de installatietekeningen nog definitief vastgesteld worden.


In het algemeen worden voor het elektramateriaal de volgende hoogten aangehouden: - schakelaars : 1,05 m + vloer, in keuken circa 1,20m + vloer - schakelaar in toilet : circa 1,25 m + vloer - wandcontactdozen : 0,30 m + vloer - wandcontactdozen in keuken boven aanrecht : 1,20 m + vloer - wandcontactdozen in hal en kasten : 1,05 m + vloer (naast schakelaar) - telefoon- en C.A.I.-aansluitingen : 0,30 m + vloer - aansluitpunten ten behoeve van apparatuur : afgestemd op de situering - videofoon in de hal : 1,50 m + vloer. In de hal van het appartement wordt een videofooninstallatie met elektrische deuropener aangebracht.

41

De verlichting van de parkeergarage (alleen het gedeelte onder het gebouw), de bergingen, de bergingsgangen, de entreehal onderbouw, de entreehal begane grond, de verdiepingshallen en het trappenhuis wordt aangesloten op de algemene verlichting van het complex. Deze verlichting en het stroomverbruik van de gezamenlijke installaties (hydrofoor, lift, etc.) worden apart bemeterd ten laste van de Vereniging van Eigenaars. De individuele bergingen in de onderbouw zijn voorzien van een schakelaar met een 42 Volt lichtpunt inclusief armatuur. In de bergingsgangen worden 230Volt wandcontactdozen aangebracht. In de lifthal onderbouw worden oplaadpunten voor accu’s van bijvoorbeeld een scootmobiel aangebracht (verrekening via tussenmeters). De binnenverlichting van de parkeergarage en de algemene ruimten brandt continu of wordt geschakeld middels een schemerschakelaar. In de doorgang tussen de 2 gebouwen worden spandraden voorzien van bolvormige verlichting aangebracht.

Telefoon- / C.A.I. aansluiting en beveiliging In de woon- en slaapkamers worden ten behoeve van radio / tv en telefoon bedrade aansluitingen aangebracht. De hal zal worden voorzien van een rookmelder.

Schilderwerk In het zicht blijvende leidingen worden geschilderd, voorzover deze niet chromatisch verzinkt zijn of van kunststof vervaardigd. De houten binnen- en buitenkozijnen, -ramen en -deuren worden in de fabriek geschilderd en met één laag op de bouwplaats afgelakt. De aluminium vouwpuien zijn fabrieksmatig in kleur gemoffeld.

Dak- en gevelonderhoud Op de daken worden ten behoeve van toekomstig onderhoud bevestigingsmogelijkheden voor vanglijnen aangebracht. De gevelkozijnen zijn zo veel mogelijk voorzien van naar binnendraaiende ramen dan wel vanaf het balkon, de loggia of de zeemstrook bereikbaar. Er wordt geen gevelonderhoudsinstallatie (voor het toekomstig onderhoud en het regelmatig reinigen van ramen, deuren en houtwerk) aangebracht, uitgangspunt is het gebruik van een hoogwerker.

Lift De toegepaste lift kan een maximale last van 1000 kg dragen. Er zijn stopplaatsen ter plaatse van de onderbouw, de begane grond en de 1e tot en met de 6e verdieping. De liften worden aangesloten op een telefoonaansluiting ten behoeve van de alarmering. Overige hoofdkenmerken: - spiegel - deuropening circa 900x2100mm - liftkooi afmetingen circa 1100mm breed, 2100mm diep en 2150mm hoog.

Parkeergarage Bij elk appartement hoort een parkeerplek, deze parkeerplekken bevinden zich onder het gebouw of in de namens de gemeente aangelegde parkeergarage. Bij type D hoort tevens een garage/berging.


Algemeen De appartementen worden aangesloten op de nutsvoorzieningen, zoals water, gas, elektra en riolering en zijn tevens voorzien van een aansluitmogelijkheid voor telefoon en kabel. De aansluitkosten van de kabels en leidingen op de hoofdnetten van de nutsbedrijven zijn in de koopsom begrepen. De levering van energie en water wordt voor de overdracht collectief door de aannemer aangevraagd om de installaties te kunnen testen. Voor de collectieve aanvraag voor levering van gas en elektra is Eneco geselecteerd. Bij de overdracht van het appartement dient de levering van water en energie op naam van de gebruiker(s) te worden overgeschreven waarvoor formulieren door de aannemer beschikbaar worden gesteld. Als dit niet binnen 10 dagen wordt overgeschreven wordt de levering van water en energie automatisch gestopt en dient de levering van water en energie opnieuw door de gebruiker(s) te worden aangevraagd. De kosten van levering van water en energie tot de overdracht zijn eveneens in de koopsom begrepen. De aansluiting van telefoon en kabel dient door de gebruiker zelf bij desbetreffende instanties te worden aangevraagd, de kosten en/of entreegelden daarvan zijn niet in de koopsom begrepen.

Keuzelijst

42

De koper zal in het bezit worden gesteld van een lijst van mogelijke alternatieven/opties (keuzelijst). Hij/zij zal de gelegenheid krijgen hieruit zijn/haar persoonlijke keuze te maken. De stand van de voorbereiding van de bouwwerkzaamheden op de ondertekeningsdatum van de koop- en de aannemingsovereenkomst zal bepalend zijn voor het al of niet kunnen uitvoeren van de gevraagde werkzaamheden, zulks ter beoordeling van de verkoper.

Colofon Teksten Artist Impressions Fotografie Ontwerp en uitwerking Drukwerk Oplage

Pro-Net Projectontwikkeling B.V. De Beeldenfabriek - Rotterdam Huib Kooyker Š eyedesign BNO de Longte Dordrecht 3000 exemplaren Š Pro-Net Projectontwikkeling B.V. oktober 2006


C

R

E

S

C

E

N

T


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.