__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

nieuwsbrief no.16 - november 2012

Daverend feest in de binnentuin Agenda • Spreekuur wijkbeheerder Eigen Haard, Mirco Lietzau, elke maandag van 14.00 - 15.00 uur, Bestevaerstraat 222.

Terwijl buiten de zon scheen, regende het op 31 oktober binnen in de grote feesttent complimenten voor bewoners en Eigen Haard. Met een swingend feest werd gevierd dat de renovatie van De Koningsvrouwen van Landlust is afgerond. Ruim tweehonderdvijftig leerlingen van de Narcis-Queridoschool gaven samen met de andere feestgangers een prachtig sambaconcert. Speciale gasten waren burgemeester Eberhard van der Laan en stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer die vol lof waren over samenwerking tussen bewoners en Eigen Haard. Maar liefst de helft van de bewoners is teruggekeerd, terwijl 17% gebruikelijk is. We mogen als bewoners en Eigen Haard trots zijn op wat we samen hebben bereikt!

• De Bewonerscommissie vergadert eens in de twee maanden. Als u mee wilt doen of als u vragen hebt, mail Mohammed El Yahiaoui, bc@hotmail.com, of stop een briefje in de bus bij Ben en Letty de Beer, Charlotte de Bourbonstraat 14 A, e-mail: 1055xa5s@planet.nl.

Belangrijke adressen Stadsdeel West, Bos en Lommerplein 250, telefoon 14020, e-mail info@west.amsterdam.nl Coördinator Buurtparticipatie, Seyit Ozilhan, Kijkduinstraat 17, 020 486 1041, 06 816 187 61, e-mail sozilhan@buurtparticipatie.nl,

Het opzwepende sambaconcert van tweehonderdvijftig leerlingen van de Narcis-Queridoschool zorgde voor een fantastische stemming in de tent. De leerlingen hadden de dagen ervoor al flink geoefend tijdens de speciaal hiervoor gegeven muzieklessen.

Buurtontmoetingsruimte, Kijkduinstraat 17, 020 488 99 59, www.buurtparticipatie.nl

Burgemeester: geweldige coalitie van bewoners en woningbouwvereniging Iedereen was vol lof. De burgemeester was blij dat het project keurig was afgemaakt in deze crisistijd. En vond de geweldige coalitie van bewoners, woningbouwvereniging, stadsdeel en gemeente een aansporing om renovaties op deze manier aan te pakken. ”Met 50% terugkeerders is waanzinnig goed invulling gegeven aan het aloude motto ’bouwen voor buurt’ van oudwethouder Jan Schaefer. Het energielabel verbeteren van het slechtste G-label naar A-label is heel knap. En het monumentale karakter is mooi behouden gebleven.” Martien Kuitenbrouwer prees de bewoners en

Eigen Haard die door goed naar elkaar te luisteren praktische vernieuwingen in de woningen hebben bereikt zoals een schoenenkast en keukens met schuifdeuren. Mohammed El Yahiaoui is heel tevreden over de renovatie. ”We begonnen sceptisch omdat niet duidelijk was waar de reis precies naar toe zou gaan. Maar onze complimenten aan Eigen Haard voor de manier waarop ze met de bewoners is omgegaan. De huur is weliswaar omhoog gegaan, maar de energierekening daalt flink en dat betekent in de toekomst alleen maar meer besparing.”

Nico Nieman. ”We hebben als Eigen Haard veel geleerd op het gebied van participatie. We hebben naast de formele Bewonerscommissie andere bewonersinbreng gecreëerd met de RenovatieRaad en de VrouwenRaad en de projecten met de buurtschool, dat waren goede stappen. We hebben ook veel geleerd over

isolatie. We zoeken nog naar een balans tussen de kosten en de baten van energie-investeringen in woningen. Tot slot wil ik graag de aannemers Van der Leij, gevelleverancier De Groot en Visser en energiebedrijf Eneco bedanken voor de uitvoering.”

Hoofd Communicatie Wim de Waard van Eigen Haard sprak over de renovatie met stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer, voorzitter van de Bewonerscommissie Mohammed El Yahiaoui, burgemeester Eberhard van der Laan en Eigen Haard-directeur Nico Nieman. (Van links naar rechts op de foto)

Bevlogen Koninginsvrouwentrio van het eerste uur

Bewonerscommissie gaat door Letty en Ben de Beer (links) en Mustapha Darraf zijn actief in de Bewonerscommissie. Ze gaan door met de Bewonerscommissie maar minder intensief dan tijdens de renovatie. Op de agenda staan onder meer nog het functioneren van de verwarming, de inrichting van de binnentuin en de rommel op straat. Anouk Clabbers (rechts) van Wijksteunpunt Wonen heeft de Bewonerscommissie ondersteund met haar kennis over de rechten van huurders.

Aan het succes van de renovatie hebben Frans Horst, Reiny van Twillert en Aynur Yildirim een belangrijke bijdrage geleverd. Frans Horst, projectleider namens Eigen Haard, is gedurende het hele project voor alle betrokkenen een toegankelijke rots in de branding geweest; transparant, recht door zee en onvermoeibaar. Reiny van Twillert, voormalig participatiemedewerker van Eigen Haard, wist met haar grote betrokkenheid en enthousiasme het beste naar boven te halen bij bewoners. De RenovatieRaad, VrouwenRaad, RedactieRaad en de inbreng van de kinderen zijn inmiddels inspirerende voorbeelden voor andere renovatieprojecten. Bewoonster Aynur Yildirim was met name in de eerste jaren van de renovatie zeer betrokken bij de VrouwenRaad en andere bewonersactiviteiten.


Ontvangen door echte koningsvrouwen

De Koningsvrouwen volop in het nieuws Uw nieuwe woning is heel goed geïsoleerd. Door verwarming en koeling via het plafond hebt u het in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel. Terwijl u veel lagere energiekosten hebt. Wilt u weten hoe u het best met de nieuwe apparaten in uw huis kunt omgaan om zo laag mogelijke energiekosten te hebben? Kom dan naar de informatieavond over energie. U ontvangt nog een uitnodiging.

Oude tijden herleefden toen de koningsvrouwen Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny samen met hun man Willem de Zwijger burgemeester Eberhard van der Laan gastvrij ontvingen. De koningsvrouwen en Willem de Zwijger waren leden van Thalia. Deze operettevereniging heeft tot de renovatie jarenlang toneelspullen opgeslagen in de voormalige kolenstookruimte van De Koningsvrouwen.

Onderzoek naar ventilatiesysteem en water in bergingen

Schitterende lintenregen

Gas, water, licht individueel afrekenen Vanaf 1 januari 2013 krijgt u voor gas, water en elektriciteit een eigen afrekening. U betaalt dus alleen voor wat u zelf verbruikt. Alle woningen hebben daarvoor meters gekregen. Individuele afrekening kan niet eerder worden ingevoerd omdat de installaties nog moeten worden ingeregeld. Volgend jaar is in de servicekosten weer een tuinbijdrage opgenomen. Die bijdrage was tijdens de renovatie gestopt omdat de tuin toen bouwterrein was. U ontvangt hierover nog een brief. Nu het toch over tuinen gaat: wilt u de planten in de nieuwe geveltuintjes af en toe wat water geven? Dan groeien ze beter en hebben we er meer plezier van.

Een spectaculaire regen van schitterende rode linten daalde neer in de binnentuin nadat Alae en Rounaisae, dochters van Mohammed El Yahiaoui, voorzitter van de Bewonerscommissie, samen met de burgemeester op een rode knop hadden gedrukt. Alae en Rounaisae vonden het heel leuk om te doen.

Bewonersidee: kunst van zwerfvuil De kinderen uit de buurt prikken met Eigen Haard-wijkbeheerder Mirco Lietzau regelmatig zwerfvuil. Bewoonster Tess Duijghuisen bood aan om samen met de kinderen kunstwerken te maken van het zwerfvuil. Het was een groot succes. Hebt u ook een leuk idee voor de buurt, laat het weten: m.lietzau@eigenhaard.nl.

Buurtkinderen maken van zwerfvuil een kunstwerk

Het ventilatiesysteem werkt niet bij alle bewoners goed. Eigen Haard onderzoekt hoe dat komt en wat er aan te doen is. Eigen Haard onderzoekt ook de wateroverlast in de bergingen op de hoeken van de Louise de Colignystraat. Bij extreme regenbuien komt het grondwater door de vloer naar boven.

Balkon schrobben? Gebruik geen chloor Als u uw balkon schrobt, gebruik dan geen schoonmaakmiddelen die slecht zijn voor het milieu zoals chloor en bleekmiddelen. De afvoer van uw balkon komt uit in de binnentuin die daardoor vervuild raakt en minder mooi wordt. Gebruik liever producten op waterbasis, zonder oplosmiddel. En voorkom bij het schrobben ook dat er spetters op het balkon van de benedenburen waaien.

Vragen of ideeën

Bespaar op uw energierekening

Met vragen of ideeën over uw huidige of toekomstige leefomgeving kunt u contact opnemen met Jantina Bijpost van Eigen Haard, (020) 6 801 801, j.bijpost@eigenhaard.nl.

Wilt u geld besparen op uw energierekening? En woont u in de Louise de Colignystraat? Laat dan een zonnepaneel op uw dak plaatsen. U hebt er geen omkijken naar en het scheelt jaarlijks minimaal € 20 op uw energierekening. Uw voordeel kan na vijf jaar oplopen tot meer dan € 75. Mail uiterlijk half december 2012 naar westerzon@eigenhaard.nl.

Laatste bewonersnieuwsbrief

Bu basın mektubunda neler var?

Feestmiddag op buurtschool Na hun geweldige muzikale bijdrage in de binnentuin was er voor de leerlingen van de NarcisQueridoschool de hele middag feest op school.

Tijdbalk 2007

- İyi bir komşu uzakta olan bir arkadaştan daha iyidir - İç bahçe konusunda heyecanlı bir mahalle sakinleri gecesi - Dış cepheye yeniden bakım - Hans van Loenen Caroll Ho-A-Tham’ın yerine geçti - Sonbahardaki mahalle sakinleri eğlencesi için herhangi bir fikriniz var mı? - Prestijli yenileme ödülü kazanıldı! - Hırsızlığı önlemek için kapılarınızı kilitleyin - Kiralık ek ambar - Pencerelerin altındaki aralıkları açık tutun - Mahalle Sakinleri Komitesi klasik bahçe tasarımını tercih etti - Kendi çatınızdan avantajlı güneş enerjisi - Cephe taşları eski sebze bahçelerine gönderme yapıyorlar

december: eerste vergadering Bewonerscommissie vanaf februari: RenovatieRaad, VrouwenRaad en KinderRaad actief vanaf maart: Bourbonstraat 54-hs wordt vergaderruimte en proefwoning maart: excursie RenovatieRaad Zaandammerplein, renovatieproject in uitvoering juni: eerste informatieavond voor bewoners november: leerlingen Narcis-Queridoschool ontwerpen plattegronden en presenteren zelfgemaakte film

What’s in this newsletter?

- A good neighbour is worth more than a far friend - Lively discussion about courtyard at residents’ information evening - Facade Facelift! - Hans van Loenen replaces Caroll Ho A Tham - Any ideas for the end-of-year residents’ party? - Koningsvrouwen awarded prestigious innovation prize! - Stop burglars in their tracks - lock all doors! - Additional storage room for rent - Do not obstruct openings beneath windows - Residents’ Committee opts for classical-style garden - Economical solar energy generated on your own roof - Plaques refer to former vegetable gardens

De renovatie is klaar en daarmee komt ook een einde aan de bewonersnieuwsbrieven. Dit is de laatste. De redactie hoopt u met de nieuwsbrieven nuttige informatie te hebben gegeven. We hebben de nieuwsbrieven met veel plezier gemaakt.

februari: nieuwe plattegronden bekend februari: excursie RenovatieRaad naar energieprojecten in Laren en Veenendaal februari: eerste bewoners stadsvernieuwingsurgent april: nieuwe huren en energiebesparing bekend juli: PortiekPortiers beginnen met controle trappenhuizen oktober: start uitvoering proeftrappenhuis Colignystraat 37-39 december: duurzaamheidsprijs gemeente Amsterdam ’Groene Speld’

januari: bewonersbrochure met plattegronden en gevelindeling verspreid januari: sociaal plan voor verhuisvergoeding e.d. klaar mei: Eneco Transitieprijs september: proeftrappenhuis Colignystraat 37-39 klaar oktober: start bouwwerkzaamheden in Bourbonstraat

Colofon De nieuwsbrief De Koningsvrouwen van Landlust is een uitgave van de Redactie­Raad die bestaat uit bewoners en medewerkers van Eigen Haard. Doel is bewoners van het bouwblok in de Charlotte de Bourbonstraat, de Bestevaerstraat en de Louise de Colignystraat te informeren over de renovatie van hun woningen. Redactie Bewoners Letty de Beer, Mohammed El Yahiaoui, Harry Gosen. Eigen Haard Frans Horst (Eind)redactie Joop K. de Vries Vormgeving De Zware Jongens bv Fotografie Sander Baks Oplage 600

april: eerste gerenoveerde woningen Bourbonstraat feestelijk opgeleverd september: start renovatie Colignystraat november: alle woningen Bourbonstraat gerenoveerd

juni: innovatieprijs Gulden Feniks ontvangen juli: laatste gerenoveerde woning klaar oktober: eindfeest! november: binnentuin klaar november: gevels opgeknapt

De Koningsvrouwen op internet De Koningsvrouwen van Landlust hebben een eigen plek op de website van Eigen Haard. Surf naar www.eigenhaard.nl –> Ik ben huurder –> Renovatie & sloop –> De Koningsvrouwen van Landlust.

Profile for Frans Horst

Koningsvrouwen van Landlust (Amsterdam, Eigen Haard)  

Artikel Daverend feest in binnentuin - Eigen Haard

Koningsvrouwen van Landlust (Amsterdam, Eigen Haard)  

Artikel Daverend feest in binnentuin - Eigen Haard

Profile for peterh.0
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded