Page 1

JUBILEUMTAPTOE 02/07/2011

1

EEUWIG ORANJE

HONDERD JAAR JUBAL DORDRECHT


EEUWIG ORANJE Is mede mogelijk gemaakt door:

2


Welkom, Van harte welkom in het FC Dordrecht stadion. Vanavond bent u getuige van het spetterende muziekevenement “Eeuwig oranje” ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Jubal. Toonaangevende muziekkorpsen uit het hele land zullen vanavond het feest van Jubal meevieren en een prachtig optreden geven. We wisselen dit af met historische Jubal-beelden van vroeger. Alles draait om historie bij Jubal in 2011. Leden, oud-leden, vrienden, fans en relaties hebben al heel wat mooie momenten met elkaar beleefd. Spetterende feesten in het clubhuis en poptempel Bibelot, een indrukwekkende herdenking in de Grote Kerk, een drukbezochte reünie en receptie in Drechtwerk, de presentaties van het jubileumboek, de DVD en CD en de mooie tentoonstelling in de Berckepoort. In het bijzonder noemen we ook nog de buitenaardse prestatie van instructeur Robby Overvliet die op de verjaardag van Jubal, maandag 11 april, 100 kilometer heeft gerend. De opbrengst, zo’n 6000 euro, gaat naar Kika. Ander uniek fenomeen in het jubileumjaar is ons alumni-corps. Veel oudleden zijn al jaren aan het trainen om de glorie van het oude Jubal te laten herleven. U gaat daar vanavond de primeur van zien. Het einde van alle feestelijkheden is nog niet in zicht. Na dit muziekevenement gaat de club zich voorbereiden op de jubileumtournee door de Verenigde Staten van 21 juli tot 15 augustus. In het najaar staan er opnieuw een paar jubileumactiviteiten op het programma, maar daarover later mee. Het bestuur wenst u vanavond veel plezier tijdens de optredens van Advendo, Pasveer, DVS, Beatrix, Jong Jubal, Jubal en Jubal’s Alumni-corps. Op naar de 200 jaar! Het Jubal bestuur

3


JD’s Big Band Dordrecht 4

JD staat voor Jubal Dordrecht. Op de receptie van het 75-jarig bestaan van Jubal ontstond het idee bij een aantal oud-leden een vorm te vinden om met elkaar toch nog muziek te maken. Er werd gekozen voor de vorm van een Bigband. In het begin meldden 19 oud-leden zich aan en gingen proberen te spelen op saxofoons, trombones en bes-trompetten, natuurlijk hoorden daar ook een keyboard, bas, gitaar en drumstel bij. Een bezetting die totaal onbekend was voor de oud-Juballeden. Dit betekende dat elk lid zich volledig moest omscholen om deze instrumenten te kunnen bespelen. Na tien jaar oefenen kwamen toch de eerste aanvaardbare resultaten. Op dit moment zijn er zo’n ruim dertig personen bij JD’s Big Band actief. Daarbij heeft JD’s Big Band ook twee

zangeressen die wisselend een deel van het programma met zang compleet maken. Op het repertoire staat onder andere muziek van Glenn Miller, met nummers als: American Patrol, A String of Pearls, Little Brown Jug, Pennsylvania 6-5000, St. Louis Blues en natuurlijk In The Mood. Het zijn de stukken muziek die iedereen kan meefluiten of meeneuriën. De Bigband staat onder leiding van Cees Bogert.


Pasveerkorps Leeuwarden Plezier, Ambitie, Samenwerking, Vernieuwing, Energie, Enthousiasme en Respect vormen samen het woord ‘PASVEER’. Dit zijn de kernwaarden binnen de stichting die al hebben geleid tot vele successen. Wat dacht u van de kampioenstitels op alle onderdelen van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade? Dit heeft zij tot nu toe als enige korps ter wereld gepresteerd! De laatste keer is het Pasveerkorps tijdens het Wereld Muziek Concours tweemaal vicekampioen geworden. Op het onderdeel Marsparade behaalde zij 91,88 punten. De flitsende en goed opgebouwde show werd gewaardeerd met 93,83 punten. Stichting Pasveerkorpsen Leeuwarden is vernoemd naar medeoprichter en eerste instructeur Jaap Pasveer. De instrumentale bezetting is uniek. Piccolo’s, lyra’s en marinetrommels, aangevuld met diverse andere instrumenten geven het korps een geheel eigen karakter. De instrumenten worden ingezet om u met een muzikaal spektakel te vermaken. En de onverwachte bewegingen en flitsende figuren tijdens de optredens zijn voorbij voordat u het weet. Dat is ook de reden dat het Pasveerkorps vaak wordt aangekondigd met: ‘Het gaat flitsend en het gaat snel.’. Naast show- en straatoptredens, staat het Pasveerkorps ook graag voor u klaar bij speciale projecten. Van be-

drijfsopeningen tot professionele theatershows, niets is onmogelijk. Door de jaren heen is er samenwerking ontstaan met grote artiesten als Simon Phillips (bekend als drummer van Toto, The Who), Circle Percussion, Mory Kanté (bekend van het nummer Yeke Yeke) en deejay Kay Wilder. Maanden van intensief werk aan muziekrepertoire en choreografie gaan vooraf aan deze wervelende optredens. Jaarlijks repeteert het korps ruim 300 uur. De spelende leden beginnen op 9 jarige leeftijd. Zij maken via de PasveerKidz en het Jeugdkorps Pasveer uiteindelijk hun entree in het Pasveerkorps. De leeftijd van de spelende leden van het Pasveerkorps varieert van 15 tot en met 35 jaar.

5


Jong Jubal Dordrecht 6 Als 79-jarige broer van de jubilerende eeuwling, ziet Jong Jubal er nog verrassend ‘jong’ uit. Maar als u weet dat de 55 leden allen tussen de 8 en 15 jaar oud zijn, dan is dat weer niet zo verwonderlijk... Jong Jubal neemt u zometeen mee naar de spanning en sensatie van het racecircuit. In de nieuwe show ‘Speedracer’ droomt een jongetje ervan eens een groot racer te worden en volgen we zijn weg naar het uiteindelijke doel: een race winnen! Dat het vervullen van je dromen niet altijd zonder slag of stoot gaat, zal onze kleine held echter onderweg ook moeten ondervinden.

We hopen dat u geniet van deze show van onze jongste deelnemers van vanavond: zij zijn de potentiële leden, instructeurs, drum majors en misschien wel bestuursleden van het Jubal van de toekomst!


DVS Katwijk De marchingband van DVS behoort tot de absolute top in de amateurmuziekwereld. Onder leiding van zijn huidige dirigent, Rob Balfoort, is DVS in de loop der jaren gegroeid tot het muzikale visitekaartje van Katwijk.

DVS is befaamd om zijn aparte sound, die ontstaat door de balans tussen de individuele klankkleuren, welke samensmelten in een eenheid van geluid. Het brede mars- en polkarepertoire, de strakke marsorde en spectaculaire shows maken DVS tot een graag geziene gast op taptoes en parades in binnen- en buitenland. Vele gouden successen zijn behaald op het Wereld Muziek Concours (wmc) te Kerkrade. Hoogtepunt was het behalen van de titel wmc-Kampioen Mars met het daarbij behorende vaandel en de gouden trofee in 2009. In datzelfde jaar werd tevens de derde plaats behaald in de eindrangschikking bij de showwedstrijden. Het veelzijdige DVS heeft, naast optredens in eigen land, opgetreden in Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Zwitserland en Canada, waar DVS twee keer te gast was op The Royal Nova Scotia International Tattoo: de grootste indoortaptoe ter wereld met jaarlijks 75.000 toeschouwers. Vanwege zijn bijzondere verdiensten ontving DVS bij het 50-jarig bestaan de Koninklijke Erepenning. Onder de bijnaam ‘De groene jagers’, te danken aan het uniform wat

vrijwel identiek is aan het officiersuniform van het Garderegiment Jagers uit Limburg, staat DVS garant voor een boeiend muzikaal en visueel spektakel.

7


Jubileum-aanbieding:

1.

Jubileum DVD Jubileum CD Jubileum Boek

€ 15,00 € 15,00 € 29,95

setprijs: € 59,95

50,–

8

2.

Jubileum DVD Jubileum CD

€ 15,00 € 15,00

setprijs: € 30,–

25,–


PROGRAMMA: 19:00

JD’s Bigband

19:30

Audiovisuele Opening

Pasveer – Leeuwarden

Jong Jubal

DVS – Katwijk

Advendo Sneek

Elk gastkorps representeert een periode uit honderd jaar Jubalgeschiedenis:

9

Pauze

Jubal Alumni Corps

Beatrix – Hilversum

Jubal

Finale

Einde


Advendo Sneek 10

Zwart/wit, verrassend, vernieuwend en vooruitstrevend. Een aantal ingrediënten die staan voor Advendo Sneek. Een graag geziene deelnemer tijdens taptoes, streetparades en corso’s. Met ook dit jaar een geheel nieuwe show met complexe choreografieën en muzikale contrasten. Een show op de schaats, Black Pearls of Rhythm met Friese paarden, optredens in onder andere Canada, Turkije, Malta en Zweden, niets gaat Advendo te ver. Op het laatst gehouden Wereld Muziek Concours in 2009 werd Advendo dan ook kampioen op het onderdeel Marsparade. De showeffecten worden nog eens versterkt door de opvallende uniformen,

altijd in het zwart/wit. De show en de muziek worden in de winterperiode ingestudeerd samen met de instructeurs Marc Brinkhuis, Richard Kampstra en Peter Zijlstra. Het korps staat onder leiding van Remco Veldhuizen.


Jubal Alumni Corps Dordrecht

Met het oog op het honderdjarig bestaan van Jubal is vier jaar geleden begonnen met het Alumnicorps. Het woord Alumni betekent eigenlijk ‘geslaagde’ of ‘afgestudeerde’. In het drumcorpswereldje is dit nu een algemeen gebruikte term voor corpsen waar oud-leden in meespelen. In het eerste jaar van oprichting werd er vier keer gerepeteerd, toen bleek al dat de verschillen in vaardigheden heel groot waren. Ondanks dat is het een feest om met al die oud-leden bij elkaar te zijn. Jubal heeft in de honderd jaar natuurlijk verschillende bezettingen gekend en werd als pijperkorps een heel bekend korps in Nederland. In 1961 begon de grote omschakeling naar de g-bezetting. Enkele jaren later waren de fluiten uit het korps verdwenen.

Het programma wat het Alumni gaat brengen is grotendeels gebaseerd op succesnummers uit de jaren ’80 en ’90 met aan het begin een knipoog naar het verre verleden. Het corps bestaat uit 150 leden variërend in de leeftijd van 23 tot 76 jaar. Op het veld wordt het Alumnicorps geleid door de drummajors: Sander Schat, John Franken en John Elmendorp. Wij wensen u veel kijk- en luistergenot tijdens het optreden van Jubal’s Alumnicorps.

11


Beatrix Hilversum 12

Na de successhows rond Frank Sinatra, Circus, The City, Alcatraz en de hitmusical Wicked, komt Beatrix’ dit jaar in hun 65e jaar met een show rond de muziek van City of Angels van Cy Coleman. Gillende politiesirenes, pistoolschoten, te grote maatpakken... en... een stad die nooit slaapt. Het gangsterleven in de jaren ’30 spreekt iedereen tot de verbeelding. Wie kent niet de verhalen van Al Capone, The Godfather en de Untouchables. De taptoes en evenementen waar Beatrix’ Drum & Bugle corps in 2011 acte de présence zal geven zullen een kwartier lang omgetoverd worden in een gangsterfilm. Alles zal de sfeer van gangster uitademen; van wilde achtervolgingen, tot het pokerspel. En van bar, tot aan

de confrontaties tussen gangsters, alles komt voorbij. Beatrix is bekend om haar imponerende muziek. Ook komend jaar zal dit niet anders zijn. De muziek van City of Angels staat garant voor een kwartier swingende muziek. De musical heeft meerdere prijzen gewonnen waaronder diverse Tony Awards. Van de stevige Prologue tot aan het prachtige With Every Breath I take; deze muziek zal zeker tot de verbeelding spreken.


Jubal Dordrecht Het zal u niet ontgaan zijn. Voor alle leden van Jubal uit Dordrecht is 2011 een zeer bijzonder jaar, het corps is een eeuw oud en dat wordt het hele jaar gevierd met veel jubileumactiviteiten. Voor het jubileumjaar heeft Jubal een boek uitgegeven met de titel “Eeuwig Oranje”. Het design-team heeft dat boek als inspiratiebron gebruikt voor de show van 2011. Met de titel “Back to the Future” wordt gerefereerd aan het rijke verleden, het feestelijke heden en de spannende toekomst van Jubal. Het jarige corps heeft ook niet voor niets gekozen voor de toepasselijke ondertitel: “Yesterday is history, today a celebration, tomorrow an orange dream.”

Jubal zal ook dit jaar het publiek weer trakteren op een energieke show, volgepakt met effecten en veel entertainment. Het honderdjarige Jubal gaat over een paar weken haar geluk beproeven in ‘het Mekka van Drumcorps’ met een tour van drie weken door Amerika. Een van de hoogtepunten daar zal zijn de deelname aan de wereldkampioenschappen in Indianapolis, Indiana. Jubal wenst u veel plezier met het jubileumprogramma “Back to the Future”!

13


Beknopte geschiedenis van Jubal:

14

Jubal is ontstaan uit de Dordtse CJMV, de Christelijke Jonge Mannen Vereniging. De CJMV had veel onderafdelingen, zoals de jongensvereniging Timotheüs. Hier vinden we de oorsprong van Jubal. Timotheus had als jaarlijkse hoogtepunt een feestavond, ook in 1911. De enthousiaste leider van de club, de heer Scheurkogel, had het idee om op de feestavond eens wat anders te doen en hij had een groepje jongens fluiten gegeven om hierop te oefenen, zodat ze op het jaarfeest het zingen konden begeleiden. Het werd een groot succes. Zo groot dat de groep besloot om niet te stoppen, maar om te blijven repeteren. Jubal was geboren, alhoewel de naam “Jubal” pas maanden later werd bedacht. Er werd stevig door geoefend en het begon steeds meer op een echt korps te lijken. Een inzameling onder ouders en andere familieleden leverde een startkapitaal op van 36 gulden. Hiervoor werden door een muziekhandel instrumenten besteld in Duitsland; 25 marinefluiten, 6 trommels en 2 trompetten. Er kwam ook een vaandel, wat een muziekkorps zonder vaandel was geen korps. Op de verjaardag van Koningin Wilhelmina, 31 augustus 1912, was het eerste officiële buitenoptreden van Jubal. Veel stelde het nog niet voor. Het uniform was een pet en voor de rest gewoon het burgerklofje. Maar de jongens vonden het prachtig, het vele maanden repeteren werd beloond. De jaren daarna werd vooral opgetreden op koninginnedag, oranjefeesten en op de verjaardag van kroonprinses Juliana. En er kwam een echt uniform, witte blouses, stropdassen in oranje en groen (de clubkleuren), donkere broeken en voor iedereen een pet. Er kwamen steeds meer leden bij en het korps kreeg een steeds professionelere uitstraling. Instrumenten werden beter en mooier en de kwaliteit van de muziek ging ook in een stijgende lijn omhoog. Ook namen de optredens toe. Mei 1940, de Duitsers vielen ons land binnen en bezetten het. De Duitsers hadden zo hun eigen opvatting over ‘cultuur’ en van die opvatting was Jubal niet gediend. Toen men dan ook de opdracht kreeg om zich aan te sluiten bij de door de Duitsers gecontroleerde ‘Cultuurkamer’, weigerde het bestuur dat te doen. Het gevolg was nu wel dat Jubal als staatsgevaarlijk te boek stond. Alle bezittingen moesten

overgedragen worden, anders zou het bestuur gevangen worden gezet. De instrumenten en alle andere bezittingen werden met een sleperswagen weggehaald. De instrumenten waren weg, de naam Jubal was weg, maar de leden waren er nog steeds! In het geheim kwamen ze bij elkaar. Intussen werd er op allerlei manieren gewerkt aan de voorbereiding op de herleving van Jubal als het eenmaal weer vrede zou zijn. Daardoor was het mogelijk dat al op 6 mei 1945, een dag na de bevrijding, de eerste repetitie werd gehouden. Het materiaal dat die eerste tijd werd gebruikt was zeer primitief. Hierin kwam verandering door het werk van een drietal leden die zich daarmee voor Jubal onvergetelijk hebben gemaakt. Onder de naam ‘Tromfabriek de Geitevel’ vervaardigden zij uit schaarse grondstoffen een geheel nieuw instrumentarium, mede mogelijk gemaakt door een financiële actie onder de Dordtse bevolking. De oorlog was voorbij en Jubal ging weer op volle sterkte aan de slag! Vanaf 1945 weet Jubal snel de draad weer op te pakken. Het korps groeit gestaag en de eigen instrumentenfabriek moet vele muziekinstrumenten maken. Jubal treedt op in het hele land en moet ook regelmatig optreden voor de radio. Ook houdt Jubal theateravonden in schouwburg Kunstmin, avond aan avond uitverkochte zalen. In de jaren ’50 liep Jubal met meer dan 100 leden op straat in Dordrecht en omgeving. Door het grote succes werd Jubal ook steeds vaker gevraagd om in andere steden op te komen treden. De zestiger jaren stonden in het teken van grote veranderingen. Niet alleen het uniform werd aangepast maar ook het instrumentarium onderging een complete verandering. De fluitjes die meer dan 50 jaar het gezicht waren geweest van Jubal werden vervangen door trompetten, hoorns en baritons. De straatoptredens werden nog wel gedaan, maar er kwam ook een show bij. Jubal ging in deze jaren veelvuldig naar Frankrijk en België. Eind jaren zeventig waaide uit Amerika het fenomeen Drum Corps over, een energieke en moderne manier van muziek maken die erg aansloeg bij de leden. Geen traditionele marsen meer, maar bijvoorbeeld jazzmuziek of

popmuziek kwamen op het programma te staan. En omdat Jubal altijd vernieuwend is geweest werden uniform en instrumentarium daar op aangepast. De showoptredens namen een steeds grotere plaats in in de activiteiten van Jubal. Op 7 december 1979 werd besloten om ook meisjes toe te laten tot de vereniging. Zij vormden de zogenoemde color guard. In 1982 sloot Jubal zich aan bij Drum Corps Holland (DCH), en werd vijf keer kampioen van Nederland. Op het WMC in Kerkrade worden, iedere editie weer, eerste plaatsen behaald en Jubal is vele malen eerste geworden op wedstrijden in bijvoorbeeld Duitsland en Engeland. Jubal treedt in de jaren tachtig en negentig veelvuldig op in het buitenland. Grote evenementen in Zwitserland, Italië en ga zo maar door, Jubal wordt ervoor uitgenodigd en is een volwaardige ambassadeur van Dordrecht en Nederland. In 2002 besloot Jubal af te reizen naar de bakermat van drumcorps: de Verenigde Staten. In een tour van drie weken kreeg Jubal veel bewondering van de Amerikanen. In 2003 werd Jubal voor het eerst Europees kampioen in de competitie van Drum Corps Europe. In 2006 ging Jubal voor de tweede keer in haar geschiedenis naar de Verenigde Staten. Met meer dan 100 man werd een reis gemaakt van drie weken door vooral het oosten en midden van de USA. De kroon op het werk was het Nederlands én Europees Kampioenschap, twee belangrijke titels die in september 2006 in Oss en Rotterdam werden behaald. Ook 2007 was een succesvol jaar met onder andere een tournee door Italië. Deze Italië-tour werd opnieuw gehouden in 2008. In 2009 deed Jubal weer mee aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, het korps kwam uit op de openingsdag en behaalde het hoogste aantal punten. En het blijft daar niet bij. Begin september van dit jaar behaalden Jubal en Jong Jubal de Nederlands titel. Drie weken later werden Jubal en Jong Jubal Europees kampioen 2009! In 2010 eindigen Jubal en Jong Jubal opnieuw in de hoge regionen van de Europese competitie. In 2011 wordt het 100-jarig bestaan gevierd met opnieuw een USA-tour. Lees meer in het boek “Eeuwig Oranje”, verkrijgbaar in de boosterstand. Kijk voor de aanbieding op pagina 8!


EEUWIG ORANJE Is mede mogelijk gemaakt door: Bureau van Sint Nicolaas sinds 1980

H OT E L D E WAT E RTO R E N w w w. h o t e l d e w a t e r t o r e n . n l

LOODGIETERS- EN CENTRALE VERWARMINGSBEDRIJF

NOPPEN

078-6160800 - Sikkelstraat 36 Dordrecht

www.pullenbv.nl

15

OR

AG

Muziekhandel A

NJED

CENTRAAL COMITÉ “ORANJEDAG” DORDRECHT

Steun samen met Jubal:

Giro 8118 www.kika.nl


16

Marching Band Uniforms. Formal Attire. Guardwear.

Š Jubal Dordrecht 2011 www.jubal.org Artwork & lay out Peter Franken Gedrukt in Nederland door NPN drukkers Breda.

Programmaboekje Jubileumtaptoe "Eeuwig Oranje"  

Programmaboekje van de taptoe

Programmaboekje Jubileumtaptoe "Eeuwig Oranje"  

Programmaboekje van de taptoe

Advertisement