Page 1

Insula College • KuBV Havo5 15 december 2010


Centraal Station Rotterdam

Museum Boijmans van Beuningen Museumpark 18-20 Rotterdam

KUNSTHAL

Westzeedijk 341 Rotterdam


Excursie Kunsthal en Museum Boijmans van Beuningen

Woensdag 15 december gaan alle leerlingen uit Havo 5 voor KuBV naar Rotterdam; naar de Kunsthal ĂŠn het Museum Boijmans van Beuningen. Jullie zijn in vier groepen verdeeld en elke groep wordt die dag begeleid door een kunstdocent. Van groep wisselen is niet toegestaan! In de bijlagen kun je terug vinden in welke groep je zit en wie je begeleider is voor die dag. Tijden

over hoe je het makkelijkst bij

In de bijlagen kun je ook vinden

de twee musea komt. Er is een

hoe laat je waar wordt verwacht.

plattegrond toegevoegd, zodat

De excursies vinden namelijk

je ook weet hoe je van het ene

plaats in twee rondes. De eerste

museum naar het andere komt.

ronde start om 11.00 uur (twee

Zorg dat je op tijd bent!!!

groepen in Kunsthal en twee groepen in Museum Boijmans

Opdrachten voor bonuspunt

van Beuningen) en de tweede

Er zijn twee opdrachten verbon-

om 14.00 uur (de groepen wis-

den aan de excursie. Als je beide

selen om). De excursies worden

opdrachten op tijd en zorgvuldig

uiterlijk 15.30 uur afgerond.

maakt, ontvang je een bonus-

Tussen de twee rondes door is

punt voor je repetitie KuBV over

er tijd om te lunchen op eigen

de Cultuur van het Moderne.

gelegenheid.

Wanneer je de opdrachten niet op tijd inlevert en niet zorgvul-

Geen kosten, wel reizen

dig maakt, moet je op de repe-

De heen- en terugreis en de

titie extra vragen beantwoorden

toegangskaartjes worden door

over de volgende onderwerpen

school betaald. Voorafgaande

in relatie tot de beeldende kunst:

aan het bezoek worden de trein-

surrealisme, expressionisme,

kaartjes in de theorieles uitge-

fauvisme en kubisme. Als je de

deeld, zodat je 15/12 zelf naar

bonuspunt hebt verdiend, hoef

Rotterdam kunt. Je ontmoet je

je deze onderwerpen in relatie

begeleider dus bij het museum.

tot de beeldende kunst niet te

In de bijlagen vind je informatie

leren voor je repetitie.


Groep 1

Groep 2

Groep 3

Lesley Bladergroen Sam Bout Frouke Broos Laura Brüggemann Rens van Driel Amanda Farhad Elina Huisman Lynsey Jordaans Roelof Ketel Melissa Leemberg Tim van Leiden Paula Ouwinga Katie Prince Irma Retèl Lonneke Willems Jonathan Schreurs

Joanieke Seton Tessa Stijns Zelda Taşgit Joyce Walgers Rhodée van Zuilen Selina Schot Chabelly Stolk Lina al Kilkawi Tamara Bakker Eva Crielaard Amber de Deugd Danita van Roon Sabine van Kooperen Pauline Schreurs Marjolein Kieviet Daniëlla van Pelt

Noëlle van der Gijp Mijke van As Riangela Godfried Emma Bijl Annika van Heeren Tessa Blaak Jesper Krutzen Pinar Cimen Rebecka van de Luijtgaarden Maxime van Es Zoë Neeskens Leigh Hogendorp Michelle von Nuland Dennis Kleiberg Leonie Ong Carmen de Koning Mavio Panzu Kübra Lekesiz Jelmar de Ruiter Tanja Milotiç Annemieke Slotema Joyce Nijzink Lorena Tissink Joop Opmeer Anne Vree Leon Raaijmakers Janine Driesprong Milou Reinink Myrthe Zwiers Kimberley Speelman Filiz Ötgün Sanco de Voogd van der Straaten

Lisanne Beekhuis

Shanice Grant

Esther Wibbens

Begeleider: FRA Begeleider: VOO

Begeleider: HER

Groep 4

Begeleider: LIT

Aanvangsttijden Kunsthal

Boijmans van Beuningen

Ronde 1:

11.00 uur

Groep 1 & 2

Groep 3 & 4

Ronde 2:

14.00 uur

Groep 3 & 4

Groep 1 & 2


Bijlage - beeldanalyse Maak een beeldanalyse van een van de volgende kunstwerken (topstukken!) uit de collectie van Museum Boijmans van Beuningen:

La reproduction interdite (Verboden af te beelden) René Magritte, 1937

La jeunesse illustrée (De geïllustreerde jeugd) René Magritte, 1937

Table Solaire (Zonnetfale) Salvador Dalí, 1936

Vénus de Milo aux tiroirs (Venus van Milo met laden) Salvador Dalí, 1936


Beantwoord de volgende vragen aan de hand van het door jou gekozen kunstwerk. Als je informatie opzoekt, vergeet dan niet de bronvermelding! Jouw mening • • •

Waarom heb je dit werk gekozen? Motiveer je antwoord. Wat spreekt jou het meest en het minst aan in dit werk? Motiveer je antwoord. Wat voor indruk maakt dit kunstwerk op jou of wat straalt dit kunstwerk uit?

(Beschrijf de sfeer, de uitdrukkingsvorm -figuratief, abstract, expressief, ingetogen, etc.- en de indruk die het werk op jouw maakt: koel, warm, heftig, rustig, saai, mooi, indrukwekkend... Let op: beschrijf vooral waarom je dat zo ervaart, door welke elementen komt dat?!)

Le couple (Het paar) Max Ernst, 1923

Inhoud •

• • •

Leg kort uit wat er wordt verstaan onder het surrealisme. (Wanneer is deze kunststroming ontstaan en waarom? Welke varianten kennen we?) Vertel kort over de kunstenaar die het door jou gekozen kunstwerk heeft gemaakt en over zijn relatie tot het surrealisme. Beschrijf kort wat het kunstwerk moet voorstellen en hoe je dat kunt zien. (Let op titel, sfeer, voorstelling etc.) Hoe kun je aan dit kunstwerk zien dat het surrealistisch is?

(Denk aan vorm, kleur, materiaal, techniek, compositie, etc.)

Vorm • •

Monsieur et Madame (Meneer en mevrouw) Joan Miró, 1969

Welke materialen zijn er gebruikt en hoe zijn deze toegepast? Is het werk 2 of 3 dimensionaal en is er sprake van ruimtewerking?

(Denk aan: afsnijding, lijnperspectief, atmosferisch perspectief, kikvorsperspectief, vogelvlucht perspectief lijnperspectief, verkleining, verkorting, schaduwwerking, overlapping, ruimtelijk, ruimtesuggestie, volume, etc.)


Hoe is er met kleur gewerkt in dit kunstwerk en welke sfeer ontstaat er door het kleurgebruik?

(Bijvoorbeeld: bont, effen, rustig, wild, kleurcontrast, complementaire kleuren, koude/warme kleuren, licht/donker contrast, primaire, secundaire kleuren, heldere kleuren, donkere kleuren. Zijn er nog opvallende restvormen?)

Welke vormen zie je in dit kunstwerk en waarom zijn de vormen zo gebruikt?

(Denk aan: realistisch, abstract, klein, groot, rond, hoekig, geometrisch, organisch, volume, plat, expressief, naar de waarneming, abstract, open, gesloten, restvorm, vormrijm, symmetrisch, asymmetrisch, etc.)

Hoe ziet de compositie eruit?

(Welke onderdelen staan waar? Zijn er onderdelen die opvallen aandachtspunten?) Is er nadruk gelegd op een bepaalde richting in het beeld? Is het beeld (on)evenwichtig/ (a-)sym¬metrisch van opbouw? Is er sprake van herhaling, ritme, etc.)

Lever de uitwerking van deze opdracht uiterlijk 14/12 in bij LIT.

Museum Boijmans van Beuningen Een bezoek aan Museum Boijmans van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Christo. Kunstverzameling Museum Boijmans van Beuningen is een van de oudste musea van Nederland. In het jaar 1849 laat de jurist Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad Rotterdam. Met de verwerving van de collectie Van Beuningen in 1958 wordt de naam van het museum uitgebreid. Het museum bezit een unieke verzameling schilderijen, sculpturen en gebruiksvoorwerpen. De collectie tekeningen en prenten behoort tot de beste ter wereld. Het gehele jaar door organiseert het museum bovendien spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. Oude en moderne meesters Sta stil bij de prachtige werken van Bruegel de Oude en Rembrandt. Volg het ontstaan van het impressionisme en modernisme met schilderijen van Monet, Van Gogh en Mondriaan. Droom mee met de surrealisten Dalí en Magritte. De kunst blijft niet binnenskamers: het museum biedt uitzicht op een beeldentuin.


Hedendaagse kunst en design Het museum toont hoe gebruiksvoorwerpen zich gedurende acht eeuwen hebben ontwikkeld. Van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw tot de meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design. Kunstenaars van de nieuwe generatie als Eliasson en Cattelan verlenen het museum internationale actualiteit. Statig baken In 1935 is het huidige museumgebouw geopend, een monumentaal pand dat speciaal rondom de collectie werd gebouwd door stadsarchitect Van der Steur. De statige verschijning van rode baksteen omvat intieme kabinetjes en ruime salons waar kunst bij daglicht te aanschouwen is. Het gebouw overleeft de bombardementen in 1940 en breidt in de loop der jaren nog meerdere malen uit. Tot op de dag van vandaag vormt de toren van het gebouw een baken in de stad. (www.boijmans.nl)

Kunsthal Een bezoek aan de Kunsthal is een boeiende tocht langs oude meesters, vergeten culturen, fascinerende foto’s, vernieuwend design en hedendaagse kunst. Omdat er altijd meerdere exposities tegelijk te bezichtigen zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen.

Van elitair tot populair De Kunsthal laat cultuur in de meest brede betekenis van het woord zien, van elitair tot populair. Deze aanpak levert een boeiend en afwisselend repertoire aan tentoonstellingen op. Onder meer over Jugendstilmeester Mucha, over Henri de Toulouse-Lautrec, het Impressionisme, de Romantiek, over Willem de Kooning en Henry Moore, over Zwartvoet Indianen, Wonderland en DinosauriĂŤrs. Verrassende architectuur In totaal beschikt de Kunsthal over 3300 m2 tentoonstellingsruimte in een opvallend gebouw, ontworpen door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas. Alleen al het beleven van deze verrassende architectuur maakt een bezoek aan de Kunsthal de moeite waard. (www.kunsthal.nl)


Woensdag 15 december Excursie naar de Kunsthal Rotterdam en Museum Boijmans van Beuningen.

Voor 14 december: inleveren Opdracht 1: Beeldanalyse (blz. 6 t/m 8)

Voor 24 december: inleveren Opdracht 2: Kijkwijzer Kunsthal. Š 2010 Sectie Kunst & Cultuur Insula College Dordrecht

Excursie Kunsthal en Museum Boijmans van Beuningen  
Excursie Kunsthal en Museum Boijmans van Beuningen  

Programmaboekje excursie KuBV-studenten Havo 5 Insula College Dordrecht

Advertisement