Page 43

bert vredegoor < 43

eigen kunst

je moet er iets van máken > Zijn fascinatie voor

religieuze decoratie en bouwkunst resulteert in intrigerende werken die de wereld overgaan. Onlangs heeft een Amerikaans kunstadviesbureau, via een galerie in Zwitserland, werken van hem aangekocht voor The Rosewood International Contemporary Art Collection in Abu Dhabi. Zijn huidige projecten lopen voorspoedig en beeldend kunstenaar Bert Vredegoor is daar zichtbaar content mee. > tekst pauline waltmann fotografie robert van welsum

Zijn huis en atelier ademen rust en privacy uit. Precies zoals Vredegoor dat wenst. Op elke verdieping zijn kunstwerken te vinden die hieraan bijdragen. Op de ramen van zijn werkkamer en atelier heeft hij SchutsPatronen aangebracht. Dat zijn door hemzelf ontworpen computergesneden raamfolies die het licht prachtig filteren. “Hedendaagse architecten willen vaak zoveel mogelijk licht binnenlaten door te werken met enorme raampartijen. Ik hou daar niet van”, zegt Vredegoor. “Daarom heb ik de SchutsPatronen ontworpen, die enerzijds de connectie met de buitenwereld in stand houden maar anderzijds de privacy verschaffen die je nodig hebt. Het is een spannend spel aangezien de folies het verschil tussen hier en daar benadrukken, waardoor onwillekeurig de menselijke nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd.”

Geen Wonder

Het werken met rasterpatronen begon enige jaren geleden tijdens een

P038-058_2013NJ_AH_v4.indd 43

verblijf in het gastatelier van ZIN in Vught en resulteerde recentelijk in de publicatie Geen Wonder. “Dat atelier had een groot raamvlak en ik vond de inkijk niet prettig”, zegt Vredegoor. “Daarom bewerkte ik zo’n houten radiatorraster van de bouwmarkt en plaatste dat voor het raam. Uiteindelijk leidde dat werk jaren later tot acht autonome rasterwerken van hightech lasergesneden acrylaat met elk een eigen geheim.” Aangezien het vervaardigen van de rasters en de publicatie kostbaar zijn, heeft Vredegoor het crowdfundingsplatform VoordeKunst. nl succesvol ingeschakeld om de laatste kosten te dekken. Voor dit project heeft hij voor de vierde keer samengewerkt met schrijver-publicist Hendrik van Leeuwen. Diens teksten zijn zorgvuldig op de beelden afgestemd en qua vormgeving weer kunstwerken op zich.

Devotio Moderna

“Voor mijn werken staat het leven zélf

model”, zegt Vredegoor. “Het is zaak betekenis te geven aan iets wat dat van zichzelf niet heeft. Je moet er iets van máken.” Devotio Moderna is de naam waaronder Vredegoor sinds jaar en dag zijn werk presenteert. Devotio Moderna toont zijn fascinatie voor het religieuze, de versierdrang, de pracht en praal maar ook zijn toewijding aan het leven. Zijn eerdere werken op fluweel worden alom geprezen. Hij bleekt daarbij zwart fluweel waardoor het ontstane beeld licht lijkt te geven. Zijn rasters vormen een herhaling van patronen die verwonderen en rust creëren. Het uitpellen van bijvoorbeeld de SchutsPatronen is monnikenwerk en een meditatieoefening op zich. Wie zijn werk gemist heeft tijdens de manifestatie Kunst op de Koffie op 5 en 6 oktober in het Spijkerkwartier, krijgt een herkansing tijdens Translumen van 31 oktober t/m 3 november in Amsterdam, waar Vredegoor de beleving van een raampartij van 50 m2 tijdelijk transformeert door SchutsPatronen.

08-10-13 16:11

#25_eigen_arnhem  

het lifestyle- en ondernemersmagazine voor Arnhem en omstreken

#25_eigen_arnhem  

het lifestyle- en ondernemersmagazine voor Arnhem en omstreken

Advertisement