Page 1

El Terremoto de Valdivia

I 1960 skete der en forfærdelig ulykke, nemlig jordskælvet i Chile, også kendt som jordskælvet i Valdivia. Rystelserne begyndte den 22. Maj 1960 kl. 19.11, altså midt i den chilenske aftensmad. De fleste spiste nok ‘chili con carne’ eller ‘empanadas de horno’. Skælvet havde en magnitude på 9,5 på Richterskalaen. Det resulterede i en tsunami, som mest gik ud over det sydlige chile. epicenteret var ca. midt i byen Lumaco. Fakta: Dødstal: 6000 Hvor?: 38.235 S, 73.047 W Pris: 800mio. Dollars i genopbygning.

Der er blevet vurderet til at ca. 40% af husene i Valdivia gik til grunde, 20.000 indfødte blev for den ene dag til anden hjemløse. Tsunamien forsagede bølger op til 25 meter. Det utrolige var, at 10.000 meter fra epicentret, var der bølger der var 10,7 meter høje.

De sorte streger på verdenskortet nedenfor viser, hvor tsunamien der fulgte i kølvandet på jordskælvet, ramte. Det viser meget godt hvor store kræfter det er vi har med at gøre; Tsunamien rejste tværs over Stillehavet! Hårdest gik det ud over Hawaii, hvor hele byer blev udraderet.


På grund af Chiles geografiske placering, har det chilenske folk gennem generationer været ramt af jordskælv. Helt tilbage i 1575, er der fundet beviser på et lignende jordskælv (Hvis du vil vide mere kan du søge på Google eller kigge på dette link: Senest den 27. februar 2010 skete der et jordskælv på 8.8 på Richterskalaen.

Jordskælvet i Valdivia var et fint eksempel på destruktive pladegrænser. Et begreb der er defineret ved, at oceanbundskorpen bliver skubbet ind under kontinentalbundskorpen. Denne form for jordskælv, kan i sidste ende være med til at danne vulkaner, da oceanbundskorpen bliver skubbet så langt ned under jorden (Helt ned til 700km under overfladen), at der bliver dannet magma.

El terremoto de valdivia  

Article about the biggest earthquake in the world

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you