Page 80

reći, MOST-ovim prijedlogom svi osobni podatci bi postali dostupni, dok zakonskim rješenjem zakona izrađenom u Ministarstvu kulture, svi osobni podatci progonitelja postaju dostupni, a osobni podatci žrtve tek nakon njene smrti ili ukoliko su živi uz njihovu prethodnu suglasnost. Drugim riječima, želimo spriječiti da žrtva ponovno postane žrtva, a da podatci suradnika represivnog aparata, nekadašnje službe državne sigurnosti bivšeg režima budu dostupni. Pri tomu se služimo njemačkim modelom, jer Nijemci imaju bogato iskustvo na tu temu s obzirom na bogatu arhivu bivše istočnonjemačke tajne milicije, a upravo je „Stasi“ ostao upamćen po svojoj temeljitosti i okrutnosti. Vrlo je instruktivan njemački film „Život drugih“ u kojem se vrlo zorno može vidjeti do koje mjere komunistička tajna policija ulazila u sve pore obiteljskog života.

DJELOVANJE DRUŽBE JE ŠIROKO, REKAO BIH SVEHRVATSKO

Uz to što ste imenovani državnim dužnosnikom, nekoliko mjeseci prije toga izabrani ste za pročelnika šibenskog stola Braće Hrvatskoga Zmaja? Uspijevate li i dalje biti aktivni? Područje djelovanja Družbe iznimno je široko, rekao bih svehrvatsko, s osobitim naglaskom na domoljubnom i kulturnom. U Družbi vlada izvrsno ozračje, aktivno djelujemo u životu grada i šibenskog kraja. Svi članovi Družbe daju svoj doprinos tako da se osjeti u većoj mjeri da sam preko tjedna u Zagrebu. Očito vam Družba predstavlja više od običnog članstva kad niste odustali od pročelništva? Odluka nije samo moja, o tomu smo razgovarali i zajedno odlučili, svi članovi. Družba mi znači puno više od formalnog članstva. Sve je dragovoljno, a raduje mogućnost rada na promicanju i zaštititi hrvatskoga kulturnog identiteta u našem zavičaju. Tu se ne pitamo što drugi trebaju

napraviti, nego što mi možemo poduzeti da se obilježe važni datumi i hrvatski ljudi na području šibenskog zmajskog stola. Što Družba Braća Hrvatskoga Zmaja kani uraditi ove godine? Izdvajam dvije obljetnice koje smo odlučili uključiti u javni život, a obje će biti u drugoj polovini godine. Ove je godine 370 godina od velike bitke protiv Osmanlija iz 1647. godine, koja je okončana našom pobjedom u rujnu. Zanimljivost je da se turske snage počinju povlačiti 16. rujna 1647. godine, a da su tenkovi bivše JNA, u funkciji velikosrpske agresije, izašli na šibenski most istog datuma, ali u rujnu 1991. godine. Osim te obljetnice, želimo obilježiti i žrtve fašističkog terora iz 1942. godine, kada su stradali brojni Primoštenci iz Burnjeg Primoštena, a kao odmazda Talijanskih okupatora. Prošlo je punih 75 godina od tog događaja, želimo da se još jednom pročitaju imena nevinih žrtava.

80 MIHOVIL, travanj 2017. prijelom2017-03-zadnji.indd 80

11.6.2017. 18:17:14

Mihovil uskrs 2017  
Mihovil uskrs 2017  
Advertisement