Page 56

U Primoštenu proslavljen dan očeva

jer ima i ljudi koji nisu imali sreću da ih imaju. Bog nas je stvorio i povjerio našim očevima i majkama kako bi nas zaštitili, hranili i čuvali dok odrastamo. Oni odgajaju svoju djecu kako bi jednoga dana sami postali dobri roditelji. Kako djeca uče od svojih roditelja tako i oni imaju u Mariji i Josipu uzor roditeljstva. Fra Josip je na kraju poručio djeci kako je bitno biti zahvalan Bogu za tate i mame, ali i za sve ono što nam Bog daje. Po završetku svete mise, djeca su izvela kratki program a potom razveselili svoje očeve malim darovima koje su pripremali u vrtiću sa svojim odgojiteljicama. Druženje je nastavljeno u dvorištu vrtića. Tekst i foto: s. Jozepka Vukančić (sibenskefranjevke.hr)

Rekolekcija svećenika u ožujku Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu, 15. ožujka, u zgradi sjemeništa u Šibeniku. Tema rekolekcije bila je „Raspeta ljubav – razmatranje Isusove muke po Matejevu evanđelju“. Izlaganje je imao šibenski biskup Tomislav Rogić. Meditaciju koja je bila u sklopu molitve Srednjeg časa imao je upravitelj župe Šubićevac fra Josip Repeša. U ponedjeljak 20. ožujka, vrtić Brat sunce u Primoštenu proslavio je svetkovinu svetoga Josipa te obilježio Dan očeva. Svetu misu, u kapeli koja je posvećena svetome Josipu, predvodio je fra Josip Repeša, upravitelj župe sv. Ante – Šubićevac u Šibeniku. Ovo euharistijsko slavlje bilo je namijenjeno za djecu našega vrtića i njihove obitelji a posebno očeve. Fra Josip je u prigodnoj propovijedi približio djeci lik svetoga Josipa kao zemaljskog zastupnika Nebeskoga Oca. Budući da je Isusov Otac na nebesima, netko ga je trebao na zemlji zastupati, a Bog je odabrao svetoga Josipa. Danas smo posebno Bogu zahvalni za očeve

Šibenski biskup Tomislav Rogić svećenicima, slično kao i vjernicima na prošlotjednoj tribini u Vodicama, približio je ulomak iz Matejevog evanđelja koji govori o Isusovoj smrti na križu. Prije toga rastumačio je pojam saveza sa Gospodinom kroz ulomke iz Starog zavjeta. U Matejevom izvještaju o muci u središtu je rečenica: „Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete“. Paralela s ovom rečenicom nalazi se u Knjizi izlaska gdje se govori o deset zala koja su pogodila Egipćane, a koja su uvjerila faraona da pusti Izraelce u obećanu zemlju. U Knjizi izlaska deveto zlo je tama, a deseto je smrt prvorođenaca. Na kalvariji je poruka da po smrti Božjeg prvorođenca čovjek je oslobođen tame i otvoren mu je put u obećanu zemlju, a to je vječni život sa Bogom, poručio je biskup Tomislav Rogić.

56 MIHOVIL, travanj 2017. prijelom2017-03-zadnji.indd 56

11.6.2017. 18:16:59

Mihovil uskrs 2017  
Mihovil uskrs 2017  
Advertisement