Page 23

Adventski koncert u crkvi Svetog Ante

Kao i u mnogim župama i gradovima u adventsko vrijeme, i u Drnišu je pripremljen prigodni adventski program. U crkvi svetog Ante, u utorak, 20. prosinca 2016. godine, koncert je održao drniški Gradski pjevački zbor „Neuma“ uz gostovanje Dječjeg zbora Župe Gospe od Ružarija. Sam koncert započelo je tridesetak malih pjevača i pjevačica iz župskog Dječjeg zbora koji su pod vodstvom svoje voditeljice s. Klare Pavlović, izvedbom gregorijanskog korala Čuj, jasni glas odjekuje i skladbom Tješite, tješite moj narod (Iz 40 - Ivan Široki) pokušali pripraviti put Gospodinu koji dolazi. Duh Božića dočarali su skladbama Pada zimska noć i Budimo radosni (M. Matanović), a svoju čestitku cijeloj Lijepoj našoj otpjevali su u pjesmi Sretan Božić, Hrvatska (N. Krpetić). Gradski pjevački zbor „Neuma“, koji sedmu godinu za redom priprema prigodni koncert u ovom svetom razdoblju i na taj način izvlači iz zaborava neke stare, tradicionalne, pomalo već zaboravljene melodije, ovoga se puta predstavio mješovitim i ženskim zborskim programom. U hladno zimsko predvečerje prisutne ljubitelje dobre glazbe ugrijali su između ostaloga gregorijanski korali, obrade narodnih pjesama, skladbe iz Cithare octochorde (Poslan bi anđel Gabrijel; Spavaj, Sin-

ko), Hrvatskog crkvenog kantuala (Raduj se, grade Nazaret) i Pavlinske pjesmarice (Narodi nam se). Gregorijanskim koralom s tekstom adventskog sadržaja Raduj se nebo, Neuma je pod vodstvom prof. Jelene Prpa započela svoj nastup. Skladbe starih talijanskih skladatelja - Introito per l'Epifania (G. B. Borghi) i Responsorii per il mattutino del s. Natale - 2. Notturno Resp. 3 (F. Basili), preko Offertorium pastorale, Zajčevog dvopjeva za sopran i alt (sopran Lucija Marin, alt Josipa Prpa) te Odakove Uspavanke malenom Isusu (tekst Aleksa Kokić) polagano su, uz obrade narodnih pjesama Poslušajte svi sada (Podravina) i U Betlehemu (Poljska), dočarale nadolazeću božićnu radost. Na samom kraju koncerta, zajedničkom izvedbom Padaj s neba (J. Wallinger), pjesme koja već više od stoljeća živi na adventskom glazbenom repertoaru hrvatskog naroda, i mali i veliki zboraši, kao i pune klupe crkve sv. Ante zavapili su da što prije „u taj sretan, blažen čas svemu svijetu nikne spas“. (franjevci-split.hr)

Učenici KOŠ darovali beskućnike Došašće je, unatoč komercijalizaciji kojoj je izloženo, blagoslovljeno vrijeme iščekivanja i pripremanja za susret s Božićem – malim Bogom. Učenici naše škole već godinama znaju da se taj veliki Susret događa preko bezbroj malih međusobnih susreta čovjeka s čovjekom. U tom svjetlu, u srijedu 21. prosinca 2016., učenici Caritativne skupine i Vjeronaučne olimpijade susreli su se sa štićenicima šibenskog Prihvatilišta za beskućnike i upoznali uvjete u kojima oni žive ove predbožićne dane: njihovu krutu stvarnost i topla ljudska nadanja. Tom su im prilikom darovali nekoliko kutija hrane i higijenskih potrepština koje su učenici i učitelji Škole prikupljali od početka Došašća. Zahvalnost koju su štićenici Prihvatilišta iskazali našim učenicima pretočila se u njihovu zahvalnost Bogu što su bili u mogućnosti barem u ove dane donijeti osmijehe na nečija lica. (os-katolicka-si.skole.hr) MIHOVIL, travanj 2017.

prijelom2017-03-zadnji.indd 23

23 11.6.2017. 18:16:35

Mihovil uskrs 2017  
Mihovil uskrs 2017  
Advertisement