Page 11

neznanac je nestao, nije ga više bilo. Tad im je postalo sve jasno, da je to zapravo Isus koji je ustao iz groba, a njima nije bilo dano prepoznati ga prije nego su vidjeli njegove geste koje su im bile poznate. Otprije im je bilo poznato kakvom ljubavlju “blagoslivlje Boga” prilikom predsjedanja kod jela i s kakvom pažnjom daje svakom sudioniku komad kruha. Po toj pažljivosti prepoznali su da Raspeti sada živi, da je s njima. Kad su ga prepoznali Uskrsli izčezne ispred njihovih očiju. Ne podliježe više fizičkim zakonima prostora i vremena. Iza kako ga “prepoznaše u lomljenju kruha” govorili su jedan drugome: “Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?” Istog trena, iako je već bila noć, vraćaju se u Jeruzalem javiti apostolima što im se dogodilo. Isusu je bio stalo da ga učenici iz Emausa prepoznaju, i to baš u lomljenju kruha. Isusu je jako stalo da ga i mi prepoznajemo baš u lomljenju kruha. Zato čini i stalno ponavlja čudo kruha. Na naravnoj razini to je kruh naš svagdanji na našem stolu. A na višoj, Božanskoj razini, to je On sam u liku kruha i vina u Euharistiji. Kako je to Isus učinio pogledajmo iz njegova čudesnoga djela učinjena na poslijednjoj oproštajnoj večeri.

Isus novi Mojsije, Mesija, priprema kruh s neba Prije svoje smrti Mojsije je prenio Božju poruku svome narodu koja glasi: ''Proroka kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće, podignut će ti Jahve Bog tvoj, njega slušajte'' (Pnz 18,15). Mojsije je umro na gori Nebo s koje je vidio obećanu zemlju, a njegovi sunarodnjaci sjećali su se Božjega obećanja o novom Mojsiju, dobro ih upamtili i strpljivo čekali njegov pojavak. Dali su mu i ime. To ime je Mesija. Dolazi od hebrejske riječi što znači Pomazanik. Grčki Krist (Hristos). Hrvatski Krist. Zajedno s očekivanjem Mesije vjerovali su da će on, kada dođe ponoviti čudesa koja je Bog po Mojsiju učinio, napose ona kod Izlaska

Izraelaca iz Egipatskog ropstva. Najuočljivije i najdojimljivije djelo Božje u pustinji je posebna hrana zvana mana. A i čudo vode iz stijene. Dakle poseban kruh i voda dar su neba Izraelcima kroz punih 4o godina njihova putovanja pustinjom do Obećane zemlje. Mana je padala s neba svako jutro osim subote, u potrebnim količinama. Rekli bismo, svaki dan friški kruh ravno iz pekare. Mesija je došao i to je Isus Krist, Božji Sin i Božji Pomazanik, božji Poslanik. Bog i čovjek ujedno, Kao pravi prorok prenosi Božju riječ narodu, daje novi zakon, svoj zakon. Mojsije je primio Božji zakon na gori Sinaju, a Isus daje svoj, naravno božanski, jer je On Bog. Isus ponavlja: „Čuli ste da je rečeno starima, a ja vam kažem (…)“, dakle novi zakon, Isusov zakon. Uz to ide i ponavljanje čudesa što ih je Bog po Mojsiju učinio u pustinji. A najpoznatije, najvažnije i najpraktičnije je čudo hrane, mane u pustinji. Evanđelist Matej kaže: „Uvečer mu pristupe učenici pa mu reknu: ‘Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane.’ A Isus im reče: ‘Ne treba da idu, dajte im vi jesti.’ Oni mu kažu: ‘Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe.’ A on će im: ‘Donesite mi ih ovamo.’ I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi. On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su svi i nasitili se. Od preteklih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuća muškaraca, osim žena i djece.“ (Mt 15, 15-21) Evanđelist sv. Ivan nadodaje :’’Kad su ljudi vidjeli znamenje što ga Isus učini rekoše:: ‘’Ovo je uistinu Prorok koji ima doći na svijet’’ (Iv 6,14). Po čudu s kruhom prepoznali su u Isusu Mesiju koga su čekali. Ne čudi nas reakcija naroda na taj čin. Pomamili su se za Isusom. On ih može hraniti kruhom badava, da ne rade. Učinimo ga kraljem. Time ćemo ga zadužiti da nam to čini, neće nas moći odbiti.

Isus kruh s neba za život svijeta Vidio Isus da čudo kruha nisu shvatili i da ga neće ni shvatiti, pa je doslovno pobjegao od MIHOVIL, travanj 2017.

prijelom2017-03-zadnji.indd 11

11 11.6.2017. 18:16:27

Mihovil uskrs 2017  
Mihovil uskrs 2017  
Advertisement