Page 1

25 november 2012 www.culturelezondagen.nl www.hoezoarmoede.nl


Een avontuur én een reis van één dag, dat is Culturele Zondag Hoezo Armoede?! 25 NOVEMBER 2012

Academiegebouw Domplein 29, aula Opening Hoezo Armoede? 12.00 uur Henk Hagoort (voorzitter Nederlandse Publieke Omroep) en Rinda den Besten (wethouder Werk en Inkomen gemeente Utrecht) geven samen het startschot voor deze bijzondere zondag. Een zondag waarin de publieke omroep samen met tal van Utrechtse culturele en maatschappelijke organisaties een verdiepende, verrassende en soms confronterende kennismaking organiseert met een onderwerp dat we doorgaans graag op afstand houden: armoede.

q

Kijk voor meer informatie en de laatste programmawijzigingen op culturelezondagen.nl Let op: voor sommige programma-onderdelen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 2

Wat het ook wordt, Hoezo Armoede? neemt alvast een voorschot op de minder gevulde beurs. Sommigen weten uit ervaring wat het is weinig geld te hebben, maar de meesten van ons hebben geen idee. Daarom deze eendaagse reis. Is armoede een bestemming die je ligt? Hoe reageer je op krimp? Word je angstig, kies je voor het welzijn van je vrienden, familie en je medemens? Welke kansen zie je? Welke kansen zien anderen? Op meer dan dertig locaties voeren live-uitzendingen, films, voorstellingen, muziek, workshops en debatten je mee in de wondere wereld van armoede. Je zintuigen worden geprikkeld, je geest uitgedaagd en opeens zie je het avontuur van een wereld met minder geld.

De reis kan beginnen bij Reisbureau Armoe Troef, gevestigd in de Winkel van Sinkel. Via bezinningstrips, historische expedities, survivaltochten en kindersafari’s kan de hele dag een flinke duik genomen worden in de toekomst van de eigen armoede. Het enthousiaste reisleidersteam van Armoe Troef geeft graag advies op maat, en workshops ter plekke bieden de ultieme voorbereiding. Voor wie armoede liever op afstand houdt is Club Mad hèt alternatief.

HOEZO ARMOEDE?

In unieke samenwerking met de publieke omroep én Utrechtse culturele en maatschappelijke orga­nisaties biedt Hoezo Armoede? de gelegenheid in één dag te reizen naar je eigen armoede. Want wie het weet mag het zeggen: staat Europa op de drempel van grote krimp? Of is het ergste leed geleden en zijn we opnieuw op weg naar groei, bloei en gezellig potverteren?

Met genoegen presenteren wij deze uitdagende reisgids. Bon voyage! Doke Romeijn/Stefanie de Brouwer coördinatie NPO/VPRO – Hanneke Bouwsema directeur Cultuurpromotie Utrecht (Culturele Zondagen/Utrechts Uitburo) Culturele Zondag Hoezo Armoede? vormt de aftrap van de landelijke week Hoezo Armoede? op radio, televisie, themakanalen en internet. Een overzicht van de programmering is te vinden achter in deze reisgids. Culturele Zondag Hoezo Armoede? wordt mede mogelijk gemaakt door Solidaridad.

3


WINKEL VAN SINKEL Oudegracht 158 De Culturele Zondag begint goed met een heerlijke brunch in de Winkel van Sinkel en Alternatieve Smart­lappen. Gedurende de hele dag kun je bij de infostand van Culturele Zondagen terecht voor al je vragen over Hoezo Armoede? Begin hier ook jouw reis naar je eigen armoede bij Reisbureau Armoe Troef. Voor het volledige programma en tijden, zie p. 34. www.dewinkelvansinkel.nl Openingsbrunch

X

q 11.30 - 13.00 uur

Kosten brunch: € 9,95 Kinderen t/m 12 jaar: € 4,Reserveren: info@dewinkelvansinkel.nl 030-230 30 30

4

Reisbureau Armoe Troef Vandaag ga je een bijzondere reis maken! 11.00 - 17.00 uur Wil je wegwijs gemaakt worden, begin je dag dan bij Reisbureau Armoe Troef. In het reisbureau heet ons enthou­siaste en goed geïnformeerde reis­leidersteam je van harte welkom. Het team staat je bij met advies en biedt je op maat gemaakte ervaringen aan. Welke reis je ook maakt, de bestemming is telkens de toekomst van jouw eigen armoede.

q

Is dit een bestemming die je ligt? Hoe dan ook, je arriveert er toch, want de krimp is onafwendbaar en zal ook jou treffen. Hoe reageer je op de krimp? Word je angstig en xenofoob, of kies je voor het welzijn van familie, vrienden en je medemens? Dit is jouw tijd, want vandaag zul je het allemaal gaan meemaken!

Z

Bezinningstocht Stel jouw eigen bezinningsreis samen en wij garanderen je dat dit een rijker mens van je zal maken! Leidt materiële armoede tot spirituele armoede of juist tot geestelijke verrijking? Misschien kun je makkelijker met minder stellen en moeten we andere bronnen van inkomsten zoeken.

Spreekt de rijkdom van armoede je aan, dan bevelen we aan om de reis om 10.30 uur te beginnen Kies je eigen reis! in de Domkerk. Daar zal Ds. Hans Je kunt met enkel deze reisgids in de Kronenburg zijn zondagochtendhand prima op eigen houtje op pad dienst over armoede houden. gaan. De hierna beschreven safari’s zijn slechts suggesties van verschilDaarna kun je je op het Domplein lende paden die je kunt bewandelen aansluiten bij de Lopende Vuurtjes. en die een bepaald thema volgen. Lege olievaten worden opgestookt Heb je interesse in geschiedenis? en geven een behaaglijke warmte af, Kies dan voor een historische maar de echte warmte komt van de ontdekkingstocht. Ben je spiritueel gloedvolle gesprekken. Economen, aangelegd, ga dan op safari naar de filosofen, bijstandsmoeders, spirituele kant van armoede. Als je dak­lozen, sociologen en andere van deze thema­tische paden wilt deskundigen leiden Socratische afdwalen kun je langs het reisbureau gesprekken rond de vuurtonnen om informatie in te winnen en jouw op het plein. eigen safari samenstellen. Aan de hand van vragenlijsten, persoonlijke Meer wijsheid kun je vervolgens tests en vraaggesprekken geven onze opdoen tijdens de Kapittelgesprekken reisleiders advies op maat. in de kapel van de Domtoren. Hier kun je meepraten en denken over armoede, zolang de eeuwenoude regels van het kapittelen maar in acht LEGENDA PROGRAMMA worden genomen. Dat betekent dat er net zo lang wordt gezwegen als Bezinning dat er gepraat wordt. Zo krijgen de Historie gesproken woorden nog meer Y Survival waarde. Club Mad

HOEZO ARMOEDE?

HOEZO ARMOEDE?

In onze sfeervolle wachtruimte, mede gefaciliteerd door VPRO Digitaal, drink je een cappuccino in blije afwachting van wat komen gaat. Je kent de wereld, want je hebt veelvuldig verre oorden bereisd met een rugzak. Daar zag je dat de bevolking ondanks of juist door hun armoede zo oprecht, open en waarachtig is. Thuisgekomen valt het rijke leventje je weer zwaar. Maar geen nood, want nu kun je ook hier en vandaag een fantastische reis maken.

Z

L X

t Kinderen: Jong Geleerd

5


En sluit bijvoorbeeld je trip af met de speciale editie van ‘In De Houten Broek’. Daarin beklimt Marjolijn van Heemstra de kansel van de Geertekerk voor het uitspreken van een sermoen over ‘De reis naar je eigen armoede’. Maar er valt nog veel meer verdieping en bezinning te halen vandaag, verderop in de gids vind je tal van bestemmingen.

L

HOEZO ARMOEDE?

Wat kun je nog meer verwachten aan historische wetenswaardig­ heden? Het Utrechts Archief organiseert Vroeger Arm: stads­ wandelingen langs historische ‘armoedelocaties’ in Utrecht. Ook kun je jouw historische kennis opboenen in Museum Catharijneconvent. In dit eerbiedwaardige museum vinden tours langs historische afbeeldingen van liefdadigheid en barmhartigheid in de kunst plaats. Recentere geschiedenis valt er ook te beleven op deze reis. In de Centrale Bibliotheek wordt voorgelezen uit teksten van de schrijver Slauerhoff: armoede was een belangrijk thema in zijn werk. Slauerhoff zag met eigen ogen de meest luxueuze badplaatsen maar ook de smerigste sloppenwijken ter wereld: ‘’k Verkeer in weelde tussen de bloemen met wijn, / Maar ook in armoe: drinkend zonder vriend.”

Utrecht staat bol van historische plekken die met armoede te maken hebben. In de Armoedesteeg in Het Volksbuurtmuseum ondervind je echt Utrechtse armoede in vroeger tijden aan den lijve. Op dezelfde plek hoor je de prachtigste verhalen – live – van de oude Zusters Stel jouw eigen historische expeditie Augustinessen. Zij zorgden vanaf samen, in deze reisgids vind je vele 1934 voor bege­leiding van arme gezinnen en alleenstaande moeders interessante reisbestemmingen. in Utrecht. Hoe er te geraken? Waarschijnlijk ben je al in Utrecht, maar mocht je nog ergens anders zijn, kom dan naar de Domstad door te liften. Zit dat er niet in, kom dan per fiets of per trein. Zorg dat je met korting reist, want dat scheelt weer geld. Eenmaal in Utrecht zijn de fiets en de benenwagen de goedkoopste vervoersmiddelen. Voor mensen met een ruimer budget beschikt de Domstad over een busdienst.

6

Y Survival Trip Armoede zoals je het nog nooit hebt meegemaakt! Ben je niet bang aangelegd en wil je leren overleven in een toekomst zonder geld? Wij bevelen dan van harte de Survival Trip aan. Want beleven is leren en ervaren is begrijpen. Armoede maakt inventief! De gehele dag kun je leren om op een positieve en constructieve manier armoede te omarmen. Op de Mariaplaats loop je vanaf 12.00 uur bijvoorbeeld zomaar Trashville binnen, een heus afvaldorp waar rommel en afval nog op waarde geschat worden. Kinderen en volwassenen worden uitgenodigd om mee te doen aan de Afvalrace. Daarbij bouwen ze hun eigen racende zeepkist met materialen van de vuilstort. Welk wagentje het beste rijdt wordt besloten in de race om 17.00 uur. In Trashville is verder ook eten, drinken en muziek te vinden.

X

Club Mad Badend in pure luxe lekker genieten van het armoede spektakel! Denk je: ‘Armoede, krimp, minder, daar heb ik nou echt helemaal geen zin in.’ Dan zijn deze bestemmingen echt iets voor jou! Het kan natuurlijk zijn dat je het prettiger vindt om al die naargeestige armoede op een veilige afstand te houden. Reisbureau Armoe Troef heeft daar in elk geval alle begrip voor en biedt daarom ook uiterst luxueuze alternatieven aan. Zo kun je van alle gemakken voorzien leren hoe je jezelf kunt beschermen tegen eventuele toekomstige armoede en armen die jou van jouw rijkdom willen beroven. Want armoede is wel leuk en aardig, maar toch vooral om vanaf een afstandje te bestuderen.

HOEZO ARMOEDE?

Historische expeditie Duik in de geschiedenis van armoede! De geschiedenis van de armoede is bijna net zo lang als die van de mensheid zelf. Voor iedereen met interesse in de rijke historie van armoede raden we aan op historische expeditie te gaan.

In dit ‘oral history’ programma vertellen zij over hun werk en de geschiedenis van armenzorg.

Om die reden kun je bij het reis­bureau, met een glaasje bubbels in de hand, kiezen uit een aantal allerIn het Stadhuis bevindt zich aardigste clinics die doorlopend Het Ruilplein waar je met een plaatsvinden in de Winkel van Sinkel. gesloten beurs toch aan diensten Wat dacht je van een minicursus en goederen kunt komen. Maar dat belastingontduiking van een expert? is nog niet alles! Voor echte durfals Leer om je zuurverdiende spaargeld zijn er spannende underground­ veilig te stellen op de Kaaimaneilanwandelingen: ervaren straatbewoners den. Of doe de clinic ‘scherpschieten voeren je langs de plekken waar met een geweer’. Een handige skill zij hun bestaan op straat hebben om te hebben in onzekere tijden. overleefd. En wie echt wil weten Heel grappig en leerzaam is het om hoe de opvang van daklozen werkt zelf eens te ervaren wat arme is welkom in het Catharijnehuis: mensen zoal doen en meemaken, daar beleef je zelf hoe een dag zodat je je daarna er beter tegen kunt in de dagopvang verloopt. Kijk wapenen. Dit kan in het Rafelrandverderop in de gids voor meer spel, ook in de Winkel van Sinkel. survival bestemmingen. Wellicht ben je benieuwd hoe arme mensen zich kleden als ze gaan 7


solliciteren? Neem dan om 16.00 uur een kijkje bij Emmaus op het Domplein voor de modeshow Dress for Succes met tweedehands kleren.

HOEZO ARMOEDE?

Een culturele blik werpen op armoedzaaiers kan ook helend werken. Ga bijvoorbeeld naar het prachtige theaterstuk Bed, Brood en Bedevaart in Sleep Inn/Het Smulhuis of naar de voorstelling San Francisco in het Akademie­ theater, waarin in een klap wordt afgerekend met de hele recessie. ’s Avonds kun je in EKKO nog even lekker ontspannen en de dansvloer op, want daar speelt de band The Captains of Industry. Genieten van armoede, deze dag kan het! Kijk verderop in de reisgids voor meer Club Mad bestemmingen.

krijgen en leren hoe ze snel, maar niet per se op legale wijze rijk kunnen worden. Erg leerzaam! Voor meer praktijkervaring kunnen kinderen op verschillende plekken zelf de handen uit de mouwen steken. Zo is er in het Volksbuurt­ museum een workshop speelgoed maken, waarbij kinderen met kosteloos materiaal aan de slag kunnen. En op Trashville, de afvalstad op de Mariaplaats, kan er worden gebouwd aan de allerbeste en allersnelste zeepkist. Het werkmateriaal is rommel en afval, maar met inventiviteit en handigheid kom je een heel eind. Aan het eind van de middag vindt de grote, spectaculaire race plaats. Graag inschrijven op www.trashville.nl Verderop in de gids vind je nog veel meer bestemmingen.

t

Kindersafari’s: Jong Geleerd Kinderen hebben de toekomst en daarom kun je een eigen Kindersafari uitstippelen. Zo kunnen kinderen leren de krimp te omarmen, terwijl je zelf een afspraakje hebt met Stadgeldbeheer!

Wat te eten? Uit eten gaan wordt door de crisis minder populair en daardoor doen supermarkten goede zaken. Maar ook boodschappen doen kost klauwen met geld. Dus: eerst

Kinderen zijn natuurlijk overal hartstikke welkom, maar een aantal activiteiten is speciaal voor hen op touw gezet. In Boekhandel De Slegte vind je het project Kinderzwerfboek. Daarbij krijgen oude kinderboeken een nieuw leven. Een hele andere kijk op de materie is te beleven op de gezinstentoonstelling Snel Geld in het Geldmuseum. Daar kunnen kinderen een minicursus misdaad 8

Hét cultuurmagazine van

Utrecht!

Redacteur worden van Sapsite? Kijk op www.sapsite.nl

Culturele Zondagen arrangement 24/25 november Meer van Utrecht zien? Kies voor een plezierig verblijf in één van de onderstaande hotels en bezoek Utrecht in combinatie met de Culturele Zondag Hoezo Armoede?

maar eens wat vrienden bellen en kijken of die couscous aan het maken zijn. En anders toch nog maar eens in het keukenkastje kijken naar welke blikjes, potjes en zakjes er nog staan. Dat levert soms verrassend lekkere combinaties op. op langere termijn is het advies om kippen op het balkon te houden en je eigen boontjes te doppen.

Arrangement op basis van 2 personen: Apollo Hotel Utrecht City Centre € 49,50 p.p.p.n. incl. ontbijt Grand Hotel Karel V € 120 p.p.p.n. incl. ontbijt en diner Mary K Hotel € 135 per kamer p.n. incl. ontbijt Meer informatie op: www.culturelezondagen.nl


1. ACADEMIEGEBOUW Domplein 29 11.00 - 18.00 uur

Aula The big picture

q

HOEZO ARMOEDE?

q

Zt

q

Na aanvang van een lezing geen toegang meer mogelijk.

q

Z

12.10 uur Introductie door Marcia Luyten (journalist en presentatrice Buitenhof). Marcia reist binnenkort af naar Mozambique en Zambia om daar Aula de beeldvorming rondom ‘The Opening Hoezo Armoede? Rising Continent Africa’ te onder­ 12.00 uur Henk Hagoort (voorzitter Nederland- zoeken. Hoe ziet de grote econo­ mische groei in Afrika eruit, en wat se Publieke Omroep) en Rinda den Besten (wethouder Werk en Inkomen doet deze groei voor de allerarmsten? gemeente Utrecht) geven samen het startschot voor deze bijzondere zondag. Een zondag waarin de 12.45 uur publieke omroep samen met tal van Culturele en maatschappelijke Utrechtse culturele en maatschapachtergrond van het duurzaampelijke organisaties een verdiepende, heidsvraagstuk. Waarom lukt het verrassende en soms confronterende ons niet om echt systematisch te kennismaking organiseert met een veranderen en zo het armoede­ onderwerp dat we doorgaans graag probleem structureel op te lossen? op afstand houden: armoede. Door Klaas van Egmond (hoogleraar

www.beeldengeluid.nl/theone minutesjr

q

X

q

10

ZL

q 13.30 uur Z Y

Wereldvoedselproblematiek en armoedebestrijding. Hoe gaan we over vijftig jaar de gehele wereld­ bevolking voeden? Hans Eenhoorn (oud-topman Unilever, nu World­ connector & bestuurslid SOS Kinderdorpen) geeft inzicht in één van de grootste uitdagingen van de toekomst waar iedereen mee te maken gaat krijgen.

en sommige ‘rijk’? Wat kunnen we van de geschiedenis leren met het oog op armoedebestrijding nieuwe stijl? Door Jan Luiten van Zanden (hoogleraar geschiedenis van de wereldeconomie aan de Universiteit Utrecht).

q 16.00 uur Z

Eerlijke handel en mensenrechten. Een schokkend verhaal over de verborgen slavernij in de suikerindustrie. Door Sven Sielhorst (deskundige suikerrietsector van Solidaridad).

q 17.15 uur Y

Schaarste. Behalve voedsel worden ook energie- en waterschaarste een realiteit waarvoor intelligente Mythen en vooroordelen over oplossingen gevonden moeten ontwikkelingshulp. Tabitha Gerrets worden. Kumi Naidoo, directeur van (oprichtster van ID-Leaks) ontrafelt de mythen en vooroordelen rondom Greenpeace, legt in een videoboodschap uit hoe deze schaarste zich armoede en armoedebestrijding. tot armoede verhoudt, en de wijze waarop Greenpeace deze problema15.00 uur Y tiek aanpakt. Statistische stand van zaken. Een wervelende datavoorstelling laat zien hoe mensen zich aan armoede Senaatszaal Workshop Nieuwe Economie Y ontworstelen en er wereldwijd een steeds grotere middenklasse 12.00 - 14.00 uur ont­staat. Welke uitdagingen creëert Damaris Matthijsen en Frank de veranderende demografische Heckman (oprichters van Economy samenstelling van de wereld voor Transformers) bieden een ervaring aan armoedebestrijding? Door Frédérik waarin de overgang naar een nieuwe Ruys (data-journalist en informatie­ economie voor iedereen voelbaar en designer). tastbaar wordt. Beleef de toekomst van ons economisch stelsel! 15.45 uur Economische geschiedenis. Hoe Economy Transformers (ET) vertegenis de ongelijkheid op wereldschaal woordigt als beweging een grote ontstaan, en waar komt ‘moderne’ groep mensen die zich verdiept in de armoede vandaan? Waarom zijn problematiek rondom economie, natuur, sommige delen van de wereld ‘arm’ duurzame ontwikkeling en lange termijn

HOEZO ARMOEDE?

Aula Presentatie filmwedstrijd 11.00 - 12.00 uur In het kader van Hoezo Armoede? organiseren Spirit 24, het NFFS, jongerenkrant 7Days, EEN en Beeld en Geluid twee filmwedstrijden voor scholieren. Aan de hand van het thema ‘Wat maakt jou rijk?’ maken honderden scholieren korte filmpjes: fictie, documentaire, animatie, alles is toegestaan. De filmpjes van de genomineerden van beide scholierenwedstrijden komen allemaal voorbij en een professionele jury, met o.a. ZAPP netmanager Suzanne Kunzeler, regisseur Ineke Houtman en online filmmaker Mert Ugurdiken, reikt de prijzen uit. www.sevendays.nl/watmaaktjourijk

Presentatie en moderatie: Anna Drijver 12.00 17.30 uur Acht lezingen vertellen samen het grote verhaal van armoede anno 2012. In een kwartier behandelt elke lezing een onderdeel van het thema, met audio-visuele begeleiding van VJ en videomapping-artiest Giuliana Dieni (Nuns with Guns). Na afloop van iedere lezing is er ruimte voor vragen uit het publiek.

geowetenschappen (in het bijzonder Milieukunde en Duurzaamheid) aan o.a. Universiteit Utrecht en Utrecht Sustainibility Institute).

q 14.15 uur Z L

q

Z

q

q

L

11


In gesprek met o.a. Evelijne Bruning (The Hunger Project), Nico Roozen (Solidaridad), Mariette van Huijstee (SOMO) en Hans Eenhoorn (Worldconnector, ex-Unilever) buigen ze zich over vragen als: Wie zijn de voortrekkers, waar liggen de kansen en welke paden moeten we in de Senaatszaal toekomst bewandelen? Hoe moet de Grootheidswaanzin samenwerking tussen bedrijfsleven, Toneelgroep MTG Blont Niet-Gouvernementele Organisaties 14.30 - 15.00 uur (NGO’s) en overheid eruit zien zodat Vandaag gaan we eerlijk en hard deze werkelijk verschil kan maken? zijn. De mensheid is een plaag en Maurice Dekkers (Keuringsdienst van we hebben te lang gedaan alsof er Waarde) levert tijdens de intermezzi niks aan de hand is. We gaan eraan, allemaal! Om de mensheid te redden commentaar op het thema. moeten we onszelf bestrijden. Maskeradezaal Waarom vandaag? Omdat we het Live radio en armoede quiz anders nooit doen. Hoe? Laat dat maar aan ons over. We beginnen 11.45 - 18.00 uur een charme-offensief, met z’n In deze zaal kan het publiek de allen tegen ons allen! radio- en televisiemakers van Hoezo MTG Blont bestaat uit twee jonge, Armoede? ontmoeten. De live-radiotalent­volle en geëngageerde programma’s De Perstribune en theater­makers. Ze brengen op Schepper en Co spreken in de geestige en luchtige wijze de uitzending verschillen­de presenta­ overbevolking te berde op een toren en televisiemakers over hun manier die je zowel aan het lachen bijdrage in de armoedeweek, maakt als naar de strot grijpt. onderbroken met live flitsen vanuit het Academiegebouw. www.mtgblont.nl welzijn voor iedereen. Als groep van vijfhonderd zeer diverse denkers, doeners en mensen die ook zichzelf onder de loep nemen is ET van mening dat ons huidige economische systeem niet langer houdbaar is.

ZX

q

Senaatszaal Het Grote Armoededebat Debatleider: Jort Kelder 15.30 - 17.00 uur Een debat over de rol van het bedrijfs­leven in het oplossen van het armoedevraagstuk. Twee kop­stukken uit het zakenleven, Feike Sijbesma (DSM) en Hans Wijers (ex-Akzo Nobel, heden Shell), geven hun visie op het ‘hippe’ Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemen.

ZX

q

12

Z

11.45 uur Zaal open 12.15 - 14.00 uur Omroep MAX live radio: De Perstribune 14.00 - 16.00 uur NCRV live radio: Schepper en Co (o.v.b.) 16.00 - 17.00 uur Pauze met live bluegrass muziek van afvalmuzikant Harm Goslink 17.00 - 18.00 uur Enerverende Armoede & Wetenschapsquiz onder leiding van Maxim Hartman

Jort Kelder

Circus Treurdier, foto: Joost de Haas

Johanna Westerdijkkamer Poverty Pitch Café Y Presentatie: Bahram Sadeghi en Maxim Hartman 12.00 - 18.00 uur In het Poverty Pitch Café geven originele denkers, jonge onder­ nemers en vooruitstrevende geesten hun oplossingen voor het armoedeprobleem. Geen lange debatten of lezingen in dit café: op een open podium krijgt iedereen een paar minuten om zijn of haar ‘armoedepitch’ te doen. Dit zijn de bottumup oplossingen waar de wereld op wacht. Hier worden de antwoorden geformuleerd, het publiek geïnspireerd en ontstaan nieuwe perspec­ tieven. Na elke pitch mag het publiek vragen stellen of in debat gaan. De pitches worden afgewisseld met muzikale optredens, theater en stand-up acts van Circus Treurdier en de Bucket Boyz. Ook een paar minuten pitchen? Iedereen is welkom, kom aan het eind van elk uur en grab the mic!

Belle van Zuylenzaal Armoede Arcade 12.00 - 18.00 uur Spelletjes voor volwassenen en kinderen: interactieve internetgames, ‘vintage’ spelcomputers, derde wereld tafelvoetbal, een gettogame en nog veel meer… Leer strategisch omgaan met water, land en geld voor een betere wereld! In samenwerking met Butterfly Works en Bonami spelcomputer museum.

q

t

q

HOEZO ARMOEDE?

HOEZO ARMOEDE?

q

Röellkamer Short Cut Cinema 12.00 - 18.00 uur Een selectie van grappige, ont­ roerende en mooie televisie- en film­fragmenten over armoede. Van o.a. Metropolis, VPRO Dorst, speciaal gemaakte scènes van De Vloer Op en shorts van Africa Interactive. Bezoekers kunnen vrij in en uit lopen.

X

q

Extra!

YX

q 12.00 - 18.00 uur

Ook buiten de zalen is van alles te beleven in het Academiegebouw! Boven in de hal openen de fact13


3. BOEKHANDEL DE SLEGTE Oudegracht 121 12.00 - 16.30 uur

q

Kinderzwerfboek t q 12.00 - 16.30 uur

HOEZO ARMOEDE?

De Mensenbieb Z Y q 13.30 - 16.00 uur

San Francisco, foto: Sanne Peper

checkers en mythbusters van ID-Leaks een vraag-maar-raak loket waar je terecht kunt met al je vragen over ontwikkelingshulp. Duurzame en eerlijke chocolade wordt gesmolten en in repen gegoten, straatmuzikanten en operazangers staan in onverwachte hoeken van het gebouw. In Zaal 1636 is de bar geopend. Geheel in stijl deelt culinair kunstenaar Sjim Hendrix daar met een hoorn van schaarste en overvloed armzalige hapjes uit en laat je zo even proeven van armoede. Verwacht het onverwachte met theatrale interventies van Curious Behaviour, guerrilla optredens van Circus Treurdier en een mystery guest… Het MOS collectief is verantwoordelijk voor de sfeervolle aankleding van het gebouw. 14

2. AKADEMIETHEATER Janskerkhof 17 14.30 - 16.30 uur

q

X

San Francisco een crisiskomedie Theatergroep De Warme Winkel Met San Francisco rekent De Warme Winkel af met de hele vervloekte recessie. Onderge­doken in de zowel geliefde als beschimpte grachtengordel biedt de groep een poëtische uitweg uit de crisis. Uitgangspunt van het spel is een onsterfelijk gewaand idee en totem van de moderne tijd: de economische groei. Concept en spel: Mara van Vlijmen en Vincent Rietveld, eindregie: Jeroen De Man. www.dewarmewinkel.nl

De Mensenbieb zorgt voor ontmoetingen tussen mensen die ervaringen hebben opgedaan met bijvoorbeeld dakloosheid – de menselijke boeken – en mensen die hier nieuwsgierig naar zijn – de leners. Geïnteresseerden kunnen een levend boek uit de catalogus bij de lenersbalie kiezen waarna een gesprek plaatsvindt over armoede. Een project van Stichting De Stadsbrug.

www.destadsbrug.nl

4. BUURTHUIS ZUILEN St. Ludgerusstraat 251 13.30 - 16.30 uur

q

t

Pleisterplaats Op een kinderfeestje hoef je geen duur cadeau te geven. Het kan echt anders. In deze pleisterplaats kun je ‘voor weinig’ toch leuke cadeautjes

5. CATHARIJNEHUIS – DAGOPVANG Catharijnesteeg 7 12.00 - 16.30 uur

q

Open dag Y In het Catharijnehuis kun je zien hoe het er echt aan toe gaat. Voor dak- en thuislozen is dit een veilige haven en ontmoetingsplaats, met praktische ondersteuning en aandacht voor een ieder. Op deze plek kunnen zij in hun dagelijkse levensbehoeften voorzien en zijn er ingangen voor verdere hulpverlening. Kom binnen voor een buitenkans!

HOEZO ARMOEDE?

Heb jij boeken in de kast staan die je niet meer leest? En wil je ook andere kinderen de kans geven om daarvan te genieten? Stuur je boeken dan op reis als Kinderzwerfboek en volg hun avonturen! Kom tijdens de Culturele Zondag met je boeken naar de speciale kraam bij De Slegte. Een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp. www.kinderhulp.nl

vinden en kan je door een kunstenaar je eigen statement op een shirt laten drukken. Ook kun je je oude kinderboeken inleveren en andere kinderen er van laten genieten. Organisatie: Portes.

6. Centrale Bibliotheek Utrecht Oudegracht 167 13.00 - 17.00 uur, doorlopend

q

Op reis met Slauerhoff

L

q 13.00 / 14.00 / 15.00 / 16.00 uur

De Nederlandse dichter Jan Slauer­hoff reisde als scheepsarts over de hele wereld. Hij zag met eigen ogen de meest luxueuze badplaatsen maar ook de smerigste sloppenwijken ter wereld. In de Centrale Bibliotheek vindt op deze Culturele Zondag de slotmanifestatie plaats van het festival Literaire Meesters 2012 waarin Slauerhoff centraal staat. Elk uur is

15


er een reis aan de hand van zijn gedichten naar een ander land of werelddeel.

q

t

HOEZO ARMOEDE?

q

7. De Omduw Nieuwegracht 61 14.00 - 16.30 uur

q

Openbaar spreekuur Y Stel: het leven zit even tegen. Je verliest je baan. Je verliest je

Wandeltocht Verlicht Armoede! Zin in een stevige wandeling? Ga mee op een historische wandeling door Utrecht, op zoek naar armoedebestrijding door de eeuwen heen. De vraag die we al wandelend proberen te beantwoorden: wat

L

doen wij zelf om armoede buiten de deur te houden? Om 15.15 uur eindigt de wandeling in de Domkerk, waar belangstellenden kunnen deelnemen aan de maandelijkse viering voor dak- en thuislozen. Door: Diaconaal Missionair Orgaan in samenwerking met Gilde Utrecht. Reserveren aanbevolen: 030-234 32 52 (ma t/m vr 14 - 16 u) post@gildeutrecht.nl www.gildeutrecht.nl

Emmaus en Dress for Succes Y 13.00 - 17.00 uur Scherp gekleed voor een scherpe prijs of strak in een geleend pak naar een sollicitatiegesprek? Emmaus, de grootste verkoper van tweedehands Kerkdienst Bezinning in optima forma. Dominee kleding in Utrecht en omgeving, slaat de handen ineen met Dress Hans Kronenburg zal in zijn kerk­for Succes, de organisatie die nette dienst in de Domkerk speciale kleding uitleent aan sollicitanten die aandacht besteden aan de thema’s dat zelf niet kunnen betalen. In de armoede, rijkdom en het streven Dress for Succes tent op het Domnaar goede verhoudingen. De kerkplein kun je terecht voor advies en dienst wordt opgeluisterd door de het aanschaffen van mooie Domcantorij en de Domorganist. tweedehands kleren. Met om 16.00 Een kerkdienst vol bezinning en uur een wervelende modeshow. muziek. Wees welkom!

q

9. Domkerk Achter de Dom 1 10.30 - 12.00 uur

Z

www.dressforsuccess.nl www.emmaus-utrecht.nl

10. Domplein 12.00 - 18.00 uur

Klaar, af, kook!

q

Y

q 15.00 - 16.00 uur Z

Lopende Vuurtjes 12.00 - 14.30 uur Op het Domplein staan oliedrums waarin vuurtjes worden gestookt. Dat zorgt voor een lekkere warmte, maar echt behaaglijk wordt het pas door de Socratische gesprekken over armoede die rond deze vuurtonnen plaatsvinden. Elk half uur gaan

q

Wandeltocht Verlicht Armoede, foto: Toerisme Utrecht

q

www.domkerk.nl

16

(ervarings)deskundigen – economen, filosofen, bijstandsmoeders, dak­­lozen, sociologen, enzovoorts – het gesprek met jou aan. Iedere spreker vertelt een kort verhaal dat tot nadenken stemt. Daarna kunnen de omstanders vragen stellen en met elkaar discussiëren. Onderdeel van de Debattenserie Lokale Mensenrechten en Sociale Rechtvaardigheid van de Gemeente Utrecht.

HOEZO ARMOEDE?

partner. Je verliest het dak boven je hoofd. Wat dan? Dan wil je meer weten over hoe de daklozenopvang werkt. Geen nood. De stichting OMDUW houdt wekelijks spreekuur Op reis met Slauerhoff: voor dak- en thuislozen en anderen kinderprogramma 13.00 / 14.00 / 15.00 / 16.00 uur in problemen. Zo ook vandaag. Vrijwilligers van de stichting OMDUW Een wereldreis voor kinderen in vertellen je deze dag graag meer beeld en fragmenten. Kinderen over wat voor werk ze doen. kunnen elk uur op de foto in een stichtingomduw.wordpress.com bijpassend decor voor een green screen en spelen met tekst- en beeldfragmenten uit bijpassende boeken. Elk uur staat een ander land 8. DMO i.s.m. Gilde Utrecht of werelddeel centraal. start: hoek Nieuwegracht/ Agnietentraat www.literairemeesters.nl www.bibliotheekutrecht.nl 14.00 - 15.15 uur

Topkoks naar de Voedselbank! In deze bijzondere Klaar, af, kook! koken twee teams met ingrediënten uit een Voedselpakket van VoedselbankenPLUS een heerlijke maaltijd. De teams koken onder de bezielende leiding van de chefkoks van de Utrechtse restaurants Karel V en Wilhelminapark. 17


CULTURELE ZONDAGEN AGENDA 2013 Culturele Zondagen organiseert, in samenwerking met diverse Utrechtse instellingen, circa zeven keer per jaar één- of meerdaagse gevarieerde cultuurprogramma’s met een specifiek thema; voor alle inwoners en bezoekers van Utrecht. Schrijf alvast de data voor 2013 in je agenda.

3 maart 2013 13 & 14 april 2013

nieuwjaarsduik kijken, kijken, kopen utrecht danst (i.s.m. Vrede Van utrecht)

2 juni 2013

Vocaal kabaal (i.s.m. stadsdag)

12, 13 & 14 juli 2013

cross culture (i.s.m. Vrede Van utrecht)

1 september 2013 3 noVember 2013

q

Z

Kapittelgesprek Tijdens het kapittelgesprek over ‘De reis naar je eigen armoede’ wordt er even lang gezwegen als gesproken. Stilte scherpt het luisteren en scherpt de taal; het helpt de deelnemers zorgvuldig om te gaan met hun woorden. In de Michaëls­ kapel van de Domtoren worden twaalf mensen uit het publiek uitgenodigd om plaats te nemen in een kring. Onder leiding van de moderator voeren zij om beurten het woord over een vraag, een stelling of een uitspraak terwijl een buitenring van luisteraars het gesprek volgt. In drie rondes van ongeveer 30 minuten wisselen de luisteraars en de sprekers van positie. Elke ronde wordt kort ingeleid door de moderator. Filosoof-kunstenaar Caroline Ruijgrok opent het Kapittelgesprek met een voordracht waarin zij het menselijk onvermogen zoals armoede uitdiept.

12. EKKO Bemuurde Weerd Westzijde 3 21.00 - 00.00 uur

q

Captains of Industry

q 21.00 - 22.00 uur

X

Captains of Industry is een gloednieuwe indie-dance band met een eclectische, dansbare sound. Met synths, electronica en veel live instrumenten. De nummers staan in een ‘economisch dramatisch’ daglicht. Captains of Industry bestaat onder meer uit Bo Koek, Gerry Arling, Rik Elstgeest en Bella Hay (bekend van projecten als Arling en Cameron, Kopna Kopna en Fuck Forever). DJ Set Captains of Industry

q 22.00 - 00.00 uur

X

De deejays van Captains of Industry hebben hun allerbeste platen meegenomen en sluiten de avond knallend af.

www.ekko.nl

uitfeest op bezoek bij het boek

Onderdeel van de Debattenserie Lokale Mensenrechten en Sociale Rechtvaardigheid van de Gemeente Utrecht.

HOEZO ARMOEDE?

13 januari 2013

11. Domtoren Michaëlskapel Domplein 21 14.30 - 16.00 uur

Wat te doen? Hoe goedkoper het vermaak hoe beter natuurlijk. Dagdromen bijvoorbeeld, of mensen kijken. Of met elkaar schaken in het park. Maar de echte vraag is: doe je het samen of alleen? Word je boos en ga je andere mensen kwalijk nemen dat je niks te makken hebt? Of organiseer je een picknick via Facebook en zorg je dat iedereen wat lekkers meeneemt? De noodzaak

Volg Culturele Zondagen op Facebook en Twitter mee via #cznl (twitter.com/culturelezondag). kijk voor meer informatie en het aanmelden voor de nieuwsbrief op:

CULTURELEZONDAGEN.NL 18

van de krimp die ons te wachten staat, zal zorgen dat je keuzes moet maken. Dat je teruggeworpen gaat worden staat vast. Maar met nostalgie heeft dat niets te maken. Als je een leuk leven wilt hebben ondanks de krimp dan zul je daadwerkelijk contact moeten maken met anderen. Een ding is zeker: armoede wil niet zeggen dat je je hoeft te vervelen.

19


13. Filmtheater ’t Hoogt Hoogt 4 Tijdens IDFA 2012 (14 - 25 nov) gaan acht internationale documentaires, basis voor het wereldwijde mediale Why Poverty-project, op verschillende dagen in première. Tijdens Culturele Zondag Hoezo Armoede? zijn al deze prachtige films in één dag op het grote doek te zien in ’t Hoogt!

Poor Us: The Animated History of Poverty met Q&A regisseur Regie: Ben Lewis Hoogt 1: 12.00 uur / Hoogt 2: 13.00 uur / Hoogt 3: 15.30 uur In een hybride zoektocht vol animatie, archief en interviews wordt er met humor en provocatie gekeken naar de strijd tegen armoede, vanaf de Middeleeuwen tot nu. Hoe zijn we door de eeuwen heen met armoede omgegaan? Is onze houding veranderd en hebben we iets geleerd?

LX

q

Z

Welcome to the World Y met Q&A regisseur Regie: Brian Hill Hoogt 3: 12.00 uur / Hoogt 1: 13.30 uur / Hoogt 2: 16.30 uur Brian Hill vergelijkt de impact van plaats, tijd en omstandigheden waarin een kind geboren wordt in drie verschillende landen: Sierra Leone, Cambodja en de Verenigde

q

20

Education, Education Y met Q&A regisseur Regie: Weijun Chen Hoogt 2: 14.30 uur / Hoogt 1: 16.30 uur / Hoogt 3: 17.30 uur Onderwijs was de enige manier om in China uit de armoede te komen, dus steken Chinese ouders zich diep in de schulden om hun kind naar de universiteit te sturen. Maar is het die hoge prijs wel waard?

q

Solar MamasY Regie: Mona Eldaief en Jehane Noujaim Hoogt 1: 15.00 uur / Hoogt 2: 18.00 uur Het Barefoot College in India leidt arme ongeletterde vrouwen van middelbare leeftijd uit alle uithoeken van de wereld op om zonnepanelen te maken. Ze leren hoe ze hun gemeenschap van elektriciteit kunnen voorzien en banen kunnen creëren. Het leerproces blijkt makkelijker dan de praktijk….

q

ZX

Give us the money Regie: Bosse Lindquist Hoogt 2: 12.00 uur Bono en Bob Geldof zijn bekende activisten in de strijd tegen armoede. Maar hebben hun concerten en campagnes nu echt geholpen? Geldof, Bono en Bill Gates spreken over de wondere wereld van het lobbyen van politici en laten zien hoe ze steeds effectiever zijn geworden.

q

X

Park Avenue Regie: Alex Gibney Hoogt 1: 18.00 uur De rijken worden steeds rijker en maken de armen steeds armer. Op Park Avenue in NY City woont de 1% van de 1% rijkste mensen van Amerika. Tien minuten noordelijker, op Park Avenue in de Bronx, leeft de helft van de bevolking van de voedselbank. Waarom is de Amerikaanse droom nu alleen haalbaar voor de rijken?

q

Welcome to the World

Z

Land Rush Y Regie: Hugo Berkeley and Osvalde Lewat Hoogt 3: 13.30 uur In de strijd om kostbare landbouwgrond voor de uitdijende wereld­ bevolking, worden de lokale boeren in Mali verdreven door rijke naties als China en Saoedi Arabië. Wat kunnen de boeren doen om voedseltekorten tegen te gaan en hun land te behouden?

HOEZO ARMOEDE?

HOEZO ARMOEDE?

Kaarten: € 4,- per documentaire, € 10,- voor 3 documentaires Reserveren: www.hoogt.nl of 030-232 83 88

Staten. Hoe bepalend zijn deze omstandigheden voor de levensloop van een kind?

q

X

Stealing AfricaY Regie: Christoffer Guldbrandsen Hoogt 3: 14.30 uur In Zwitserland zijn, vanwege het aantrekkelijke belastingklimaat, de inkomsten vele malen hoger dan de uitgaven. In Zambia speelt het omgekeerde, terwijl het land wel enorme koperreserves heeft. Hoe komt dat?

q

Solar Mamas

Historisch weetje! Broodnood! Alweer vijftien jaar geleden vond Bisschop Muskens dat mensen die proletarisch winkelen ook oké zijn. “De katholieke moraal heeft altijd al duidelijk gemaakt dat als je zo arm bent dat je niet kunt leven, je dan een brood mag weghalen uit de winkel.” Niet dat je dan kan verwachten dat de bakker daar blij mee is. Over Utrechter Anton Geesink gaat het verhaal dat hij als jonge knul een brood jatte uit de winkel van de ouders van Rijk de Gooyer. Rijk gaf Geesink naar verluidt een flink pak slaag. 21


14. Galerie SANAA Jansdam 2 12.00 - 17.00 uur

q

q ZX

Armoedig Afrika? Voor veel mensen roept Afrika associaties op met honger, oorlogen en etnische conflicten. Ellendige beelden van een geteisterd continent. In deze foto-expositie verschijnt wellicht een ander beeld: kijk door de zoeker van drie Afrikaanse (kunst)fotografen naar het dagelijks leven in drie verschillende landen in Afrika. Fotografen: Michael Tsegaye, Uche Okpa Iroha, Ananias Leki Dago.

HOEZO ARMOEDE?

locaties

16. Geldmuseum Leidseweg 90 12.00 - 17.30 uur

www.galeriesanaa.nl

15. Geertekerk Geertekerkhof 23 17.00 - 18.00 uur

q

Z

In De Houten Broek met Marjolijn van Heemstra In deze speciale editie van In De Houten Broek beklimt Marjolijn van Heemstra de kansel van de Geertekerk voor het uitspreken van een sermoen (preek). Een ketting van overdenkingen en herinneringen die samen een beeld vormen van de armoede in het leven van een rijke westerling. Marjolijn van Heemstra is theatermaker, free­lance journalist en schrijver. Haar debuutroman De laatste Aedema verscheen afgelopen oktober. www.indehoutenbroek.nl

Xt

Snel Geld 12.00 - 17.00 uur In de gezinstentoonstelling Snel Geld is te zien hoe geldcriminelen te werk gaan. Voor de kinderen is er een minicursus in de misdaad. Durf jij met je ouders, verzorgers of begeleiders ‘het boevenpad’ te volgen? Vanaf 6 jaar.

q

t

Ruilebalk 12.00 - 17.00 uur Heb je mooie, duurzame gebruikte spullen waar je niets meer mee doet? En wil je deze graag ruilen? Neem ze mee naar het Geldmuseum en hang ze aan onze ‘ruilebalk’. Kies er iets anders voor terug en voilà; ruilen zonder huilen èn zonder geld!

q

X

Exchanghibition Bank 13.00 - 16.00 uur Kan geld kunst zijn? Kunstenaar Dadara richtte zijn eigen bank op en ontwierp zijn eigen prachtige bankbiljetten. Klanten kunnen hun euro’s ermee ‘spiritueel witwassen’. Bekijk de ‘Art As Money-installatie’ van deze spraakmakende kunstenaar nu in het Geldmuseum. Koop zijn alternatieve bankbiljetten en bepaal zelf de waarde van kunst en geld. De Exchanghibitionbankbiljetten zijn onwettig betaalmiddel tijdens de Club Mad Clinics (p.34) in de Winkel van Sinkel.

q

1

Academiegebouw, Domplein 29

2

Akademietheater, Janskerkhof 17

3

Boekhandel de Slegte, Oudegracht 121

4

Buurthuis Zuilen, St. Ludgerusstraat 251

5

Catharijnehuis Dagopvang, Catharijnesteeg 7

6

Centrale Bibliotheek Utrecht, Oudegracht 167

7

De Omduw, Nieuwegracht 61

8

DMO i.s.m. Gilde Utrecht, Hoek van Nieuwegracht/Agnietenstraat

9

Domkerk, Achter de Dom 1

10

Domplein

11

Domtoren - Michaelskapel, Domplein 21

12

Ekko, Bemuurde Weerd WZ 23

13

Filmtheater ’t Hoogt, Hoogt 4

14

Galerie Sanaa, Jansdam 2

15

Geertekerk, Geertekerkhof 23

16

Geldmuseum, Leidseweg 90

17

Het Utrechts Archief - Start Winkel van Sinkel, Oudegracht 158

18

Hoog Catharijne:

18a

Hoog Brabantplein - Plein bij Claudia Sträter en Invito

18b

Mirlitontheater - Boven Clarenburg 93 - 2

18c

Stiltecentrum - Godebaldkwartier 74

19

In de Ruimte, Oudegracht 230

20

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1

21

Mariaplaats

22

Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38

23

SKON-locatie De Blauwe Fuut, Alendorpstraat 7

24

Sleep-inn/Smulhuis, Jansveld 51

25

Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2

26

Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4

27

Utrecht Underground - Start VVV Domplein, Domplein 9

28

Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27 - 29

29

Winkel van Sinkel + infopunt CZ, Oudegracht 158

i 22

Utrechts Uitburo Infopunt + Utrecht2018-bus, Mariaplaats

19


17. Het Utrechts Archief startpunt: Winkel van Sinkel/ Reisbureau Armoe Troef Oudegracht 158 12.00 - 13.30 / 14.00 - 15.30 / 16.00 - 17.30 uur

q

L

HOEZO ARMOEDE?

Vroeger Arm Een wandeling door historisch Utrecht Naar de armoede reizen kan vooruit in de tijd, maar ook achteruit. Tijdens deze wandeling is te zien hoe de armen vroeger leefden in de historische binnenstad van Utrecht. Daar horen zware verhalen bij: van ziekte, gebrek en haveloosheid, van wonen en hard werken in sloppen en stegen. Maar ook verhalen van hulp en inventiviteit, over soep, spaar­ varkens en vrijwoningen. Verhalen met humor, als het even kan. Let op: beperkt aantal plaatsen. www.hetutrechtsarchief.nl

worden hoorbaar en voelbaar via muziek. In 2000 beloofden alle lidstaten van de Verenigde Naties om binnen vijftien jaar de armoede in de wereld flink terug te dringen. In 2007 werd het Poverty Requiem wereldwijd 53 keer uitgevoerd om iedereen erop te wijzen dat de termijn voor het houden van die belofte half verstreken was. Met het einde van 2012 in zicht brengen 120 zangers het Poverty Requiem weer ten gehore. Jong en oud, met en zonder zangervaring. Het Poverty Requiem geeft jou de kans om je stem te verheffen tegen de armoede. Kom daarom op zondag 25 novem­ber naar Hoog Catharijne en zing mee! Compositie: Peter Maissan, tekst: Sylvia Borren, dirigent: Florian Auls, solisten: Lotte Zekhuis en Michèle van der Aa. 18b. Hoog Catharijne Mirlitontheater Boven Clarenburg 93-2 (bereikbaar via trappenhuis Rijnkade parkeergarage, etage K/L) 11.30 - 18.00 uur

q

Z

24

iedere eerSte maandag van de maand 50% korting op diverSe voorStellingen

q

Overal Spullen

18a. Hoog Catharijne Hoog BrabantPlein Plein bij Claudia Sträter en Invito 17.15 - 18.00 uur Poverty Requiem In het Poverty Requiem worden de verschillende manieren waarop armoede zijn uitwerking heeft op de mens verklankt. Het lijden, de woede, de rouw, de humor en de hoop

Sirene Sale

X

q 11.30 - 13.00 uur en

15.00 - 16.30 uur Documentaire van Judith De Leeuw. Spullen zijn handig, nodig en onvermijdelijk. Ze maken het leven makkelijker. Maar het zijn er veel en ze zijn overal. De Leeuw besluit om haar huis helemaal leeg te halen en al haar spullen te tellen, te sorteren en een stickertje te geven. www.economytransformers.com

op de eerste maandag van de maand is het om 12 uur zover: Sirene Sale! niet alleen gaat dan het luchtalarm af, ook kun je direct kaartjes kopen voor voorstellingen bij verschillende culturele instellingen met 50% korting. op utrechtsuitburo.nl/sirenesale vind je na 12 uur alle Sirene Sales bij elkaar. Wees er snel bij, want op=op. deze actie is alleen geldig bij online aankopen.

25


Geld & Genoeg Z q 13.30 - 14.30 uur en

wat is vandaag het lokale betaalmiddel?

17.00 - 18.00 uur In haar voorstelling geeft theater­ maker Dette Glashouwer een spoedcursus economie. Wat is geld? En wat is genoeg? Ons geldsysteem geanalyseerd zonder meel in de mond. Kraakhelder en haarscherp.

www.detteglashouwer.com

op deze reisdag kun je met vier betaalmiddelen terecht: 1. GRATIS: bijna alle bestemmingen, trekpleisters en evenementen zijn gratis toegankelijk. Het enige wat je hoeft te doen is er heengaan en te participeren! 2. RUILEN: op diverse plaatsen in de stad kan je deze dag goederen en diensten ruilen. Sla je slag op Het Ruilplein in het Stadhuis of aan de Ruilebalk in het

HOEZO ARMOEDE?

Geldmuseum! 3. EXCHANGEHIBITION BANKBILJETTEN: in de Exchangehibitionbank kun je je waardeloze euro’s inwisselen voor kunst! Deze Exchanghibitionbankbiljetten zijn

Z

Voorgesprek 13.00 - 14.30 uur Armoede is het gesprek van de dag. Niet alleen bij alle bezoekers van Hoezo Armoede?, maar bij vele denkbare religies en hulpinstanties die vandaag aanwezig zijn. Ter voor­bereiding op de voorstelling As I left my Father’s House dat hierna plaatsvindt.

q

Z

As I left my Father’s House 14.30 - 15.30 uur Een hartverscheurend en op waarheid gebaseerd toneelstuk over de langjarige gevolgen van oorlog. De voorstelling is een montage van drie monologen, met elk een personage met een andere religie: Christen, Jood, Moslim.

q

Nagesprek Z q 15.30 - 16.00 uur

www.asileftmyfathershouse. wordpress.com/about/

26

‘onwettig’ betaalmiddel tijdens de Club Mad Clinics in de Winkel van Sinkel. 4. DE EURO.

19. In de Ruimte Oudegracht 230 12.00 - 17.00 uur, doorlopend

q

Van kiem tot kliek: de reis van je voedsel Y Trakteer jezelf op een lopend buffet te midden van bergen afgedankte producten. Daar bedienen we je met lekkere kruimels, over datum cocktails, workshops voedsel plukken in de stad, handige recepten, voedselpolitiek, keukentips door onze huiskok, food films, visioenen van een complexe voedselindustrie en een alternatieve, sobere doch feestelijke eetcultuur. www.inderuimte.org www.troostenproost.nl www.plukdestad.nl

hij wordt geconfronteerd met het pijnlijke contrast tussen toenemende voedselschaarste en de honger naar rendement van financiële instellingen.

Tegenlicht presenteert: uitwegen uit de armoede In het Louis Hartlooper Complex wordt een selectie films uit het rijke archief van tien jaar Tegenlicht vertoond. In dit informatieve televisieprogramma van de VPRO worden nieuwe ideeën en trends onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap. Tegenlicht beschouwt zichzelf nadrukkelijk als de eerste en enige future affairs-rubriek binnen het bestel. Het programma zoekt zijn verhalen op die plekken waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. Na elke vertoning is er een Q&A met de makers.

Het wonder van Baskenland (2012) 14.35 - 15.40 uur Tegenlicht bivakkeert in het Baskische stadje Mondragon, waar het overgrote deel van de bevolking werkt in coöperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken.

q

Kaarten: € 3,- per film Reserveren aanbevolen: vpro.nl/ hoezoarmoede

Zaal 2 Brood op de plank Y Welke invloed hebben rijke inves­teerders op de prijs van een brood in Tunesië? Wie bepaalt hoeveel u verdient? Tegenlicht verkent andere manieren van werken en samen­leven. Nagesprek met Kees Brouwer en Maren Merckx.

Z X

q

Het verhaal van Semler in Brazilië (in productie) 16.10 - 17.15 uur Deze superverse voorvertoning is een portret van Ricardo Semler, de eigenaar van het Braziliaanse bedrijf Semco, die revolutionaire visies heeft over democratie op de werkvloer. Tegenlicht kijkt door de ogen van Semler naar de toekomst: Brazilië als bakermat voor nieuwe ideeën op het vlak van economie, duurzaamheid, innovatie en democratie.

HOEZO ARMOEDE?

18c. Hoog Catharijne Stiltecentrum Godebaldkwartier 74 13.00 - 16.00 uur

20. Louis Hartlooper Complex Tolsteegbrug 1 13.00 - 18.00 uur

q

Zaal 3 Zin en onzin van armoede­bestrijding Jaarlijks besteden we miljarden om de armsten ter wereld te helpen. Werkt die hulp, of kunnen we beter inzetten op de vrije markt? Nagesprek met Olaf Oudheusden en Marijntje Denters.

Z LX

De voedselspeculant. Geld, graan en revolutie (2011) Armoedebestrijders (1999-2012) 13.00 - 14.05 uur Programmamaker Kees Brouwer 13.15 - 14.00 uur kruipt in de rol van voedselspeculant. Een compilatie van de armoede­ Dat leidt tot een zoektocht waarin bestrijders die in ruim tien jaar

q

q

27


Tegenlicht en voorganger De Nieuwe Wereld aan het woord kwamen. Met o.a. Jeffrey Sachs, Muhammad Yunus, C.K. Prahalad, Hernando de Soto en Esther Duflo.

22. Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 11.00 - 16.00 uur

wat ooit het sterkste merk en de meest aansprekende Amerikaanse droom was: Californië.

q

Zeg nooit nooit. Argentinië 10 jaar na het bankroet (2012) 14.35 - 15.40 uur Tegenlicht filmde tien jaar geleden op het dieptepunt van de economische crisis in Argentinië. We gaan terug naar de mensen van toen om een hedendaags handboek te maken: Hoe overleef ik een economische crisis?

Een barmhartige ontdekkingsreis Ieder heel uur rondleidingen langs historische afbeeldingen van liefdadigheid en barmhartigheid in de kunst, door de vaste collectie van het museum.

L

q

q

Alleen op vertoon van een geldig entreebewijs. Tijdens deze Culturele Zondag € 2,50 korting. www.catharijneconvent.nl

HOEZO ARMOEDE?

q

q

X

q

q

q

28

t

Zeepkistenrace, foto: Christian Ernsten

plekke een eigen scheur­ijzer bouwen. Daarna volgt de Grote Race. Afval krijgt een nieuw leven en dat kan mooie dingen opleveren. Iedereen is welkom te komen helpen bouwen aan het afvaldorp. Wil je meedoen met de race, schrijf je dan in met je team op www.trashville.nl Trashville wordt mede mogelijk gemaakt door de firma Van Gansewinkel. Zeepkistenrace Y t q 17.00 - 18.00 uur

Parcours via Zadelstraat richting finish onder Domtoren. Kom kijken en moedig de dappere deelnemers aan! Na de race worden de winnaars op de Mariaplaats gehuldigd.

HOEZO ARMOEDE?

Wat als we de hulp stoppen? (2009) 14.35 - 15.40 uur Een rondje moraal, economie en politiek van ontwikkelingssamen­ werking. Voor econome Dambisa Moyo is het duidelijk: hulp werkt niet, het corrumpeert en maakt afhankelijk. Maar hoe zien Afrikaanse intellectuelen en leiders de toekomst Waar is de woede? (2010) van een Afrika zonder hulp van 16.10 - 17.15 uur buiten? Sinds de crisis zijn we teruggekeerd tot de orde van de dag: bonussen Episode 3: Enjoy Poverty (2009) worden weer uitbetaald en banken hernemen zich met een door de 16.10 - 17.55 uur staat aangevulde balans. ConsumenRenzo Martens onderzoekt de ten, burgers, kiezers lijken lamgeslaemotionele en economische gen en te berusten in hun lot. Waar waarde van Afrika’s belangrijkste is de woede? Waar is het echte exportproduct: gefilmde armoede. verzet? Waar zijn de alternatieven? Zaal 4 Tips om te overleven 21. Mariaplaats in een acute crisis Y Tegenlicht neemt een kijkje in 12.00 - 18.00 uur Argentinië en Californië, waar de inwoners noodgedwongen creatieve Trashville Y oplossingen hebben gevonden om 12.00 - 18.00 uur te overleven in een failliete staat. Trashville is het alternatieve afval­Nagesprek met Gijs Meyer Swantee dorp van deze Culturele Zondag. en Bregtje van der Haak. Een vrijplaats met een toffe markt, wilde muziek, handige workshops California Dreaming (2010) en lekker eten en drinken van Hotmamahot. Er is ook een 13.00 - 14.05 uur zeepkistenrace voor kinderen en Tegenlicht gaat in Los Angeles volwassenen met zelf te bouwen op zoek naar de kiemen van een vuilstort-vehikels. Met bruikbaar nieuwe samenleving, tegen de afvalmateriaal kunnen teams ter achtergrond van het failliet van

23. Skon-locatie De Blauwe Fuut Alendorpsstraat 7 12.00 - 18.00 uur, doorlopend

q

t

Hoezo Armoede? Wat is volgens jou de oplossing voor armoede? Kom langs en maak daar een film over! Je kan ook een steentje bijdragen door speelgoed op te knappen of cupcakes en koekjes te bakken, die daarna aan de voedselbank worden gedoneerd. Voor kinderen (4 - 12 jaar) en hun ouders. Door Skon kinder­opvang. www.skon.nl

24. Sleep inn/Smulhuis Jansveld 51 13.00 / 14.00 / 15.00 / 16.00 uur

q

ZX

BB&B 2 Het theaterstuk Bed, Brood en Bedevaart laat je op hilarische en confronterende wijze kennismaken 29


waarop juist vrouwen elkaar in en om dit ziekenhuis helpen, onderwijzen en genezen, geeft hoop voor de toekomst. www.monavandenberg.nl

Gratis trouwen!

YX

q 12.00 - 18.00 uur

Gratis trouwen! Speciaal op deze Culturele Zondag wordt er de hele dag gratis getrouwd! Wil je al jaren trouwen maar ontbreekt het je aan financiële middelen? Op 25 november kan het gratis! Meld je nu aan en maak een

HOEZO ARMOEDE?

Het Ruilplein

Bed, Brood en Bedevaart, foto: Eline Muris

met de daklozenopvang. Het is een vervolg op de voorstelling Bed, Brood en Botten van vorig jaar, waarin Sint Maarten zijn stukje schedelbot, een heilig relikwie, terug eiste. Nu, een jaar later, lijkt de Sleep Inn veranderd in een bedevaartsoord. Mensen komen van overal om hun geluk te beproeven en hun armoede te ontstijgen. Werkelijkheid, fictie, geluk en wonderen lopen door elkaar tijdens deze bijzondere voorstelling. Een productie van Stichting de Tussenvoorziening, producenten: Eline Muris & Jarrel Beets, tekst & regie: Jannemieke Caspers. www.tussenvoorziening.nl

30

Y

q 12.00 - 17.00 uur 25. Stadhuis Korte Minrebroederstraat 2 12.00 - 18.00 uur, doorlopend

q

X

Geloof, Hoop, Geboorte Y Foto-expositie 12.00 - 18.00 uur De Millenniumdoelstellingen van de United Nations richten zich op het uitbannen van wereldwijde armoede. Van de acht concreet geformuleerde doelen is de verbetering van de gezondheid van moeders als vijfde doelstelling opgenomen. Jaarlijks overlijden wereldwijd honderd­ duizenden vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap. De Utrechtse fotografe Mona van den Berg reisde naar het kleine Ethiopisch ziekenhuis St.Luke’s Hospital & Midwifery College te Wolisso (Ethiopië). De wijze

q

In tijden van crisis en commercie is er een alternatief. Een plein waar voor een dag zonder geld wordt gehandeld. Deze keer strijkt Het Ruilplein neer op een buitengewone locatie; ruil daarom vandaag op stand. Geen oude troep maar ruilen met waardevolle producten. Ruil je tweede koffiezetapparaat voor een föhn en een Prada tas tegen een boekenkast. Alles van waarde

www.ruilpein.org

Werk en Inkomen Y 12.00 - 18.00 uur Heb je misschien je financiën niet op orde en zou je hierover graag advies willen? Of willen je kinderen bijvoorbeeld graag sporten, maar zit de laagte van je inkomen dat in de weg? De afdeling Werk en Inkomen helpt je graag verder en geeft voorlichting over hun gratis diensten.

q

HOEZO ARMOEDE?

afspraak: www.utrecht.nl/bz Let op: beperkt aantal plaatsen!

mag geruild worden, bak een taart, componeer een muziekstuk of bied een dienst aan. Bedenk goed: neem vooral wat mee, want ruilen begint bij jezelf. Ruilexperts zijn de hele dag aanwezig om het ruilen in goede banen te leiden.

Z

Culturele Zondagen College Een verkenning van ons geldsysteem – problemen en mogelijke oplossingen 17.00 - 18.00 uur Het geldsysteem is vaak een blinde vlek als we zoeken naar manieren om armoede aan te pakken. Terwijl het geldsysteem hiervoor de sleutel is. Dit college­richt zich daarom op

q

Wat te spreken? Armoede heeft voor heel wat rijke taalvondsten gezorgd. Wat te denken van uitdrukkingen als deze: Als de armoede binnenkomt vliegt de liefde weg. En: De lamp hangt scheef (want de olie is bijna op). Iemand is zo arm als een kerkrat of als de mieren. En als iemand arm is dan valt er niks te halen, want men kan geen kei het vel afstropen of veren van een kikvors plukken. Synoniemen voor arme mensen zijn ook vaak prachtig: neet, sjofelaar, dallesman, pauper. En als je arm bent dan ben je in de laagte, berooid, armzalig, minvermogend, noodlijdend, kommerlijk, armelijk of behoevend.

31


HOEZO ARMOEDE?

27. Utrecht Underground startpunt: VVV Domplein 9 12.00 - 18.00 uur

q

Underground wandeling

q 12.00 / 13.00 / 14.00 /

Y

15.00 / 16.00 uur Utrecht Underground neemt je mee langs de rafelrandjes van de stad. Utrecht kende tot zo’n elf jaar geleden een enorme overlast van daklozen en/of drugsgebruikers. De veroorzakers van overlast zijn uit het straatbeeld verdwenen en op een goede manier gehuisvest. De verhalen bestaan echter nog wel en professionele en ervaringsdeskundige gidsen vertellen hun verhaal waarbij de humor niet zal ontbreken.

HOEZO ARMOEDE?

de vragen: Welke fundamentele patronen in ons geldsysteem staan een duurzame economie en maatschappij in de weg? Hoe kunnen we geld weer dienstbaar maken aan een duurzaam voort­ bestaan van mens, samenleving en natuur, in plaats van andersom? Econoom Helen Toxopeus (Economy Transformers) presenteert aan de hand van zes dimensies voor economische verandering de belangrijkste conclusies van haar onderzoek hiernaar. Daarna gaat ze met de zaal in gesprek over bovenstaande vragen en aangedragen oplossingen. Onderdeel van de Debattenserie Lokale Mensenrechten en Sociale Rechtvaardigheid van de Gemeente Utrecht.

Let op: beperkt aantal plaatsen. www.utrechtunderground.nl

26. UTRECHTS CENTRUM VOOR DE KUNSTEN Domplein 4 13.30 - 16.00 uur, doorlopend

q

LX

Dreigroschenoper Een programma met bewerkingen van stukken uit de Dreigroschenoper van Kurt Weill en andere toepasselijke stukken over armoede. Door cursis­ten en docenten van de afdelingen muziek en musical van het Utrechts Centrum voor de Kunsten. De aan­geklede of wellicht uitgeklede foyer zal gevuld worden met zang en muziek. Meewerkende docenten zijn: Erica Langereis, Floor Wittink, Remko Majoor, Rose Thesing en Constance Allanic. www.uck.nl 32

28. Volksbuurtmuseum Waterstraat 27-29 12.00 - 17.00 uur, doorlopend

q

Armoedesteeg

L

q 12.00 - 17.00 uur

Beleef echte armoede tijdens de interactieve armoedetour uit ca. 1925! Op zeer indringende wijze zelf aan den lijve ondervinden wat het is om met schamel huishoudgeld rond te komen. Het gaat dan om keuzes maken, wordt het melk voor de baby of schoenzolen verlappen voor Beppie? Of kopen op de pof? Een beleving die je aan het denken zet en (voor)oordelen uit de weg ruimt!?

Volksbuurtmuseum

t gezinnen uit Utrecht van de vorige

Workshop speelgoed maken 14.00 - 15.00 uur Knutselen met kosteloos materiaal! Wat maak je allemaal van oud krantenpapier? Armoede in ‘t Nederlands Volksbuurtmuseum.

q

L

Zusters Augustinessen 14.00 - 15.30 uur Armoede in Utrechtse wijken. Luister live naar de authentieke verhalen van de Zusters Augustinessen over de schrijnende armoede in de

q

eeuw. Gezinnen waar de zusters zoveel mogelijk hielpen op allerhande wijze. Van het ‘dubbeltje’ voor brood van Pater van Nuenen voor elk soort gelovige tot aan clubjes opzetten om de jeugd te vermaken, tot aan helpen in het huishouden. Mis het niet… een eenmalige belevenis! www.volksbuurtmuseum.nl

33


29. Winkel van Sinkel Oudegracht 158 11.00 - 17.00 uur

• je

financiële zelfstandigheid kwijt te zijn • toestemming te moeten vragen om Sinterklaascadeaus te mogen kopen Alternatieve Smartlappen 11.30 - 13.00 uur • met je billen bloot te moeten Tijdens de brunch (zie p. 4) worden bij de schuldhulpverlening liederen over armoede ten gehore Kom op gesprek bij een financieel gebracht. De levensliederen zijn door consulent van de Tussenvoorziening! diverse koren zelf geschreven op basis van eigen ervaringen, sommige Rafelrandspel Y op een bekende smart­lapmelodie, Geef armoede een gezicht andere op een eigen meezingmelo- 12.00 - 13.30 uur en die. Laat je verrassen door de origi 14.30 - 16.00 uur naliteit van de teksten en stap over je Als je zelf niet in armoede leeft, is schroom heen om Nederlandstalig het vaak maar moeilijk voor te stellen mee te zingen! Of houd het bij wat mensen meemaken die wel in luisteren met als argument dat je zo’n situatie leven. In deze workshop je mond vol hebt met de brunch­ kun je zelf ervaren hoe het is om met versnaperingen. weinig geld rond te moeten komen. Na een ervaringsverhaal van iemand www.atd-vierdewereld.nl die te maken heeft (gehad) met www.ubuntu-huis.nl armoede, wordt er een spel gespeeld. In het spel word je Intakegesprekken geconfronteerd met keuzes die je Stadgeldbeheer Y moet maken over belangrijke dingen 12.00 - 16.00 uur in je leven als je steeds minder geld Ervaar zelf in 15 minuten: te besteden hebt. Ook met een goed inkomen kan je arm zijn. Leef je in en ervaar hoe www.sbwu.nl het is om…

q

q

X

X

HOEZO ARMOEDE?

q

X

Club Mad Clinics 13.00 - 15.00 uur Met een glaasje bubbels in de hand, kun je doorlopend een aantal aller­aardigste clinics volgen. Wat dacht je van een minicursus belastingontduiking van een expert? Leer om je zuurverdiende spaargeld veilig te stellen op de Kaaimaneilanden. Doe de clinic scherpschieten met een geweer. Een handige skill om te hebben in onzekere tijden! Of ga naar De Grote Verwenning en maak een 200% onmisbare fysieke en mentale ruimtereis. Vraag onze reisleiders om advies.

q

www.degroteverwenning.net

Lezing inspirator Don Edkins 15.30 - 16.15 uur Met Hoezo Armoede? maakt Nederland deel uit van een themaweek waaraan meer dan 60 landen deelnemen, onder de noemer Why Poverty? Vandaag is de geestelijk vader Don Edkins in Nederland en hij vertelt het verhaal en het idee achter deze week. Kom luisteren naar deze inspirator en originele denker. Edkins woont in Zuid-Afrika en is documentairemaker, regisseur en producent. Maar bovenal is hij, als zakelijk leidinggever van Steps, de initiatiefnemer van het ambitieuze project Why Poverty? Let op: de lezing is in het Engels

q

Z

advertentie

q

Waar te slapen? Slapen doe je in een portiek waarvan je weet dat mensen je niet iedere tien minuten lastigvallen of wegjagen. Mocht je kiezen voor slapen in de open lucht, bereid je dan goed voor. Zorg dat je een deken hebt of iets dat daar op lijkt en vind een paar stukken karton om de koude grond op afstand te houden. Reken overigens niet op veel slaap! Wil je toch een dak boven je hoofd? Couchsurfen is ook een goedkope manier van overnachten; kijk maar eens op Couchwiki.org. En voor mensen met een ruimer budget zijn er opvanghuizen. Let wel op, want de gemeente Utrecht heeft samen met Rotterdam het beleid dat alleen lokale daklozen in aanmerking komen voor opvang!

34

35


DOWNL OAD G R AT IS DE COMPL ETE U ITA G E NDA!

NIEUW! UIT-APP NU OOK VOOR ANDROID

TV- EN RADIO GIDS De publieke omroep staat de hele week, van 25 november tot 2 december, in het teken van Hoezo Armoede? Niet door geld te vragen of met overbekende beelden uit donker Afrika, maar juist met verrassende verhalen, nieuwe inzichten en slimme oplossingen in de strijd tegen armoede. Op de volgende pagina’s een selectie uit het aanbod.

Met de UIT-app heb je altijd de complete uitagenda van Amsterdam, Arnhem, Maastricht, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Leiden, Utrecht en Zwolle bij de hand. Download de gratis app voor iPhone of Android via: utrechtsuitburo.nl/app

36

37


Zondag 25-11-2012

Maandag 26-11 -2012

Dinsdag 27-11-2012

Woensdag 28-11-2012

Donderdag 29-11-2012

Vrijdag 30-12-2012

NED 1 Live vanuit het Geldmuseum (voor meer informatie en reserveringen zie p. 22)

NED 1 20.30 - 21.00 uur RADAR over foute suiker. (TROS)

NED 2 20.25 - 21.10 uur Solar Mamas (IKON DOC) Zie p. 20

NED 2 21.30 - 21.55 uur Labyrint (TELEAC/NTR/VPRO) Wanneer ben je arm in een rijk land? Als je maar één paar schoenen hebt? Als je je geen televisie kan veroorloven? Labyrint gaat op zoek naar de definitie van armoede en morrelt aan de armoedegrens.

NED 2 22.50 - 23.40 uur Heuvel van plezier (HOLLAND DOC/VPRO) Hoe maak je van arme mensen burgers met rechten en plichten? In een favela op een van de heuvels rond Rio de Janeiro doorgaan de politie, sociale diensten en maatschappelijk werkers samen dit proces. Regie: Maria Ramos

NED 2 23.15 - 00.00 uur Park Avenue (VPRO-DOC) Zie p. 21

10.30 - 11.15 uur Vrije Geluiden (VPRO) 11.20 - 12.05 uur Boeken (VPRO) HOEZO ARMOEDE?

NED 2 20.30 - 21.20 uur Poor Us: The Animated History of Poverty (VPRO-DOCU) Zie p. 20 21.25 - 22.00 uur Andere Tijden (NTR/VPRO) Over de ogenschijnlijk vrolijke armoede van de Jordaan begin vorige eeuw. Met o.a. Suzanne Jansen en Eddy Terstall. In samenwerking met het EYE filmmuseum.

38

23.00 - 23.55 uur Education, education (VPRO-DOC) Zie p. 20

21.15 - 21.45 uur Altijd Wat (NCRV) Altijd Wat volgt inwoners uit achterstandsbuurt HeechterpSchieringen in Leeuwarden die na 20 jaar falend overheidsbeleid het heft in eigen handen nemen en de buurt weer leefbaar maken. 22.55 - 23.45 uur Stealing Africa (VPRO DOC) Zie p. 21 NED 3 18.23 - 18.45 uur Klokhuis over de voedselbank (NTR)

NED 3 23.00 - 23.52 uur Welcome to the World (VPRO DOC) Zie p. 20 23.50 - 00.40 uur Land Rush (HUMAN-DOC) Zie p. 21

NED 3 20.20 - 20.55 uur Keuringsdienst van waarde (KRO) De Keuringsdienst onderzoekt goede doelen: doen ze wel wat ze beloven?

23.30 - 01.00 uur De helaasheid der dingen (VPRO, speelfilm) De jonge Gunther Strobbe groeit op in een marginale familie Gaat hij hetzelfde lot als zijn vader tegemoet? Of kan hij wel ontsnappen aan de helaasheid der dingen? Regie: Felix Van Groeningen

HOEZO ARMOEDE?

12.10 - 13.00 uur Buitenhof (VPRO/VARA/AVRO)

NED 2 20.55 - 21.45 uur Give us the money (VPRO-DOC) Zie p. 20

20.30 - 21.15 uur Je zal het maar zijn (BNN) Jong en arm, Je Zal Het Maar Zijn!

39


Zaterdag 01-12-12

HOEZO ARMOEDE?

21.10 - 22.00 uur Debat op 2 (NCRV) Een afsluitende avond waarin armoede onder kinderen in Nederland centraal staat.

40

12.00 - 14.00 uur De Perstribune zendt live vanaf Culturele Zondag Hoezo Armoede? in Utrecht uit. 19.00 - 20.00 uur Bureau Buitenland Wat is armoede? Zijn ‘arme’ mensen per definitie slachtoffer? Wat is de armoedegrens en waarom is die overal verschillend? Een rondtocht langs een aantal wereldburgers. 20.00 - 21.00 uur Labyrint kijkt met een wetenschappelijke blik naar de effecten van armoede. Maandag t/m vrijdag 10.30 - 11.00 uur Het nieuwe NTR-radioprogramma ‘Lijn 1’ kijkt kritisch naar armoede in Nederland. Bestaat armoede hier eigenlijk wel? Is het niet gewoon je eigen schuld als je door drank, drugs of ander onverantwoord gedrag in de goot belandt?

12.15 - 14.00 uur Tussen de middag letten ‘Standpunt.nl’ en ‘Lunch’ op actuele en controversiële onderwerpen die met armoede te maken hebben. 14.00 - 15.30 uur In ‘Dit is de Dag’ graaft de EO op de haar kenmerkende wijze in de achtergronden van armoede in Nederland. 15.30 - 16.30 uur ‘Villa VPRO’ vraagt haar correspondenten van de rubriek Metropolis Radio hoe armoede er in hun omgeving uitziet. 20.00 - 20.30 uur In ‘Twee Dingen’ zoekt Omroep Max in de week van 25 november naar de achterkant van armoede. 00.00 - 02.00 uur In de rust van de nacht vertellen prominente Nederlanders in ‘Casa Luna’ over hun ervaringen met armoede. 14.00 - 16.30 uur Op vrijdagmiddag reizen we naar de toekomst. De AVRO zet haar programma ‘Vrijdag­ middag Live’ in het teken van 2080. Hoe is

het dan gesteld met de armoede in de wereld? Hebben we nog voldoende grondstoffen en voedsel? Is Nederland een rijk land of juist armer dan nu? We zoeken met verschillende gasten naar dé oplossing voor het wereldarmoede­ probleem. Radio 3 3voor12 geeft maandag 3 december een terugblik op de Armoedeweek in de ‘3voor12 Radio News Night’ (22.00 - 24.00 uur). Radio 5 Iedere dag tussen 21.00 en 00.00 uur het NTRprogramma ‘Dichtbij Nederland’ over armoede en schulden als gevolg van psychiatrische problemen. Een steeds groter deel van de mensen in financiële problemen heeft een psychiatrische achtergrond en kan niet overweg met de Nederlandse bureaucratie. Hoe ga je daarmee om?

Radio 6 ‘De Avonden’ staat elke dag stil bij het thema armoede. Holland Doc Arm zijn is erg, maar ook rijkdom kent zijn schaduwkanten. ‘Holland Doc 24’ presenteert daarom de themaweek Rijk zijn is ook niet makkelijk. Spirit 24 Het digitale platform Spirit 24 zal deze week volledig in het teken staan van de themaweek. Er zijn o.a. dagelijkse nieuws­uit­zendingen waarin de kijker op de hoogte wordt gehouden van alles wat er speelt rondom Hoezo Armoede?

maand waargebeurde verhalen over armoede. Wat betekent het voor een kind om in armoede te leven? Voor meer informatie over Hoezo Armoede? op televisie, radio, themakanalen zie: www.hoezoarmoede.nl en de speciale bijlage die in de week van 19 november bij de omroepgidsen van AVRO, EO, KRO, NCRV, TROS, VARA en VPRO zal verschijnen.

HOEZO ARMOEDE?

NED 2 09.23 - 10.04 uur Documentaire: De rekening van Catelijne (HUMAN) Catelijne, een bijstandsmoeder uit Amsterdam Noord, heeft vijf kinderen en dertig­ duizend euro schuld. Ze wil afrekenen met haar verleden en droomt ervan om een ‘normaal gezin’ te zijn. Om uit de schulden te komen moet Catelijne nu rondkomen van tachtig euro per week, maar geldgebrek is niet haar grootste zorg. De rekening van Catelijne toont de rauwe en ingewikkelde werkelijkheid van Hollandse armoede. Regie: Ester Gould & Sarah Sylbing

Radio 1 Zondag 10.00 - 12.00 uur OVT duikt op zondagochtend in de wereld van de NGO’s.

Zappsite Vanaf november wekelijks een nieuwe aflevering van een documentaireserie over kinderen uit sloppenwijken (Kenia, India, Mexico, de Westbank en Rusland). Daarnaast maken de Junior Reporters deze 41


advertentie

HOEZO ARMOEDE?

colofon Programmering en productie: Club Interbellum: Casper van Gemund, Lara Snatager, Erika Sprey Creatief producent: Mira ter Braak/MOS collectief Programma- en productie­onder­steuning: Sara Conen Marketing en communicatie: Wietske Walhout, Lotte Muller Vergunningen en veiligheid: Ted Boom (De Regelaar) Grafisch ontwerp: Studio Vrijdag Fotografie cover: Isis Torensma Drukwerk: Drukkerij Pascal Website: Kok Korpershoek Advertentie acquisitie: Virtumedia (www.virtumedia.nl) Hoofd programmering: René van der Giessen Hoofd marketing en communicatie: Melinde Gerber Directeur Cultuurpromotie Utrecht: Hanneke Bouwsema Het programma van Culturele Zondag Hoezo Armoede? kwam tot stand in samenwerking met NPO/VPRO: Coördinatie: Doke Romeijn, Stefanie de Brouwer Programmering: Sarah Sylbing Productie: Malva Blom Redactie: Robert Wiering Communicatie: Marion van Dam www.hoezoarmoede.nl

Met dank aan: AVRO, BNN, EO, HUMAN, IKON, KRO, omroep MAX, NCRV, NTR, TELEAC, TROS, VARA en VPRO Met speciale dank aan: De Armoedecoalitie Utrecht en alle deelnemende instellingen en organisaties. En natuurlijk alle vrijwilligers! Hoezo Armoede? is mede mogelijk gemaakt door: Solidaridad, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht Culturele Zondagen wordt in 2013 zeven keer georganiseerd in samen­werking met diverse Utrechtse organisaties. Hoezo Armoede? is de laatste Culturele Zondag van 2012, de volgende is Nieuwjaarsduik op zondag 13 januari 2013. Culturele Zondagen vormt samen met het Utrechts Uitburo, Cultuurpromotie Utrecht Domplein 24, 3512 JE Utrecht T 030 232 30 80 E info@culturelezondagen.nl W culturelezondagen.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief via culturelezondagen.nl Volg ons ook op Facebook (Culturele Zondagen) en Twitter mee via #cznl (twitter.com/culturelezondag). Alle informatie in deze uitgave is zo nauwkeurig mogelijk vermeld. De uitgever is niet aansprakelijk voor foutieve informatie.

Culturele zondag  

De Culturele Zondag Hoezo Armoede? wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de publieke omroepen en vormt de landelijke publieksaftrap...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you