Page 30

De brochure van de Vlaamse tuinaannemer werd samen met andere promotiemateriaal (tuinkalenders, nazorgfiches, postkaarten) verdeeld op tuinbeurzen en andere manifestaties.

De boomkwekerijsector ondersteunt ook de wedstrijd ‘De Vlaamse tuinaannemer’.

Pop-uptuin

De Gentse azalea is bovenal een exportproduct. Daarom werden in samenwerking met de handel, acties voorzien in het buitenland. Het gaat om de Italiaanse Moederdagactie in mei en de Zweedse Viktoriafondsactie in november. Traditiegetrouw werden er in september Gentse azalea’s verdeeld tijdens het plantjesweekend van ‘Kom op tegen Kanker’. Bij alle acties werd het BGA-label (Beschermde Geografische Aanduiding) gepromoot en verwezen naar de website gentseazalea.be, die ondertussen in zes talen bestaat.

In 2018 werden 2 pop-uptuinen aangelegd in Vlaanderen. De tuinaanlegsector wil hiermee de jongere generatie (-35 jarigen) overtuigen van de troeven van een tuin. De verwachting van de sector is dat er in de toekomst een focus zal liggen op gemeenschapstuinen. In 2019 wordt deze actie herhaald.

Positieve resultaten De tuinaanlegsector blijft groeien. Ook de GfK-resultaten voor tuinaanleg vertonen een positieve trend. Steeds meer Belgen doen beroep op een tuinaannemer. Dat is een opsteker. Via nieuwsbrieven worden de tuinaannemers geïnformeerd over deze evoluties.

OPENBAAR GROEN Tuinaannemers die voor openbare besturen werken werden in 2018 verder in de kijker gezet via de website openbaargroen.be. Deze website biedt een platform waar tuinaannemers, groenambtenaren en boomkwekers elkaar kunnen ontmoeten en inspiratie opdoen. De website wordt gevoed met nieuwsberichten en inspirerende projecten. Er worden ook regelmatig digitale nieuwsbrieven uitgestuurd. VLAM werkte opnieuw samen met de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG). In het kader van de wedstrijd De Groene Lente werd de ‘Openbaar groen-Award’ uitgereikt. De prijs voor het mooiste openbaargroenproject waarbij een tuinaannemer werd betrokken ging dit jaar naar het project De Blok in Brugge. De wedstrijd, maar ook andere voorbeeldprojecten, kwamen aan bod in Groencontact, het vakblad van de VVOG. Daarnaast werd de samenwerking met het tijdschrift Publieke Ruimte voortgezet. In september organiseerde VLAM een seminarie voor openbare besturen tijdens de vakbeurs Green. Dit seminarie kaderde in het Europese project ‘Green cities’.

Awards in de productiesector De productiesector besteedde in 2018 aandacht aan openbaar groen via de wedstrijd ‘Groene Lente’, georganiseerd door de VVOG, en de Europese afgeleide Entente Florale. Oudenaarde werd bloemen- en groengemeente van 2019. De boomkwekerijproducten werden gepromoot met artikels in het magazine Groencontact.

30

GENTSE AZALEA

PROMOTIE IN HET BUITENLAND De exportwerking werd geïntensifieerd. Er werd ingezet op de kernmarkten Frankrijk en Duitsland. Hiervoor is de deelname aan internationale vakbeurzen zoals IPM Essen en Fruit Logistica in Duitsland en het Salon du Végétal in Frankrijk het uitgelezen middel. Daarnaast werden verschillende initiatieven opgezet om nieuwe markten aan te boren en kleinere afzetmarkten verder te ontwikkelen. Concreet werd voor de tweede maal deelgenomen aan Glee in Birmingham. Verder bezocht een grote delegatie Belgische boomkwekers bedrijven in Denemarken. Een delegatie boomkwekers uit Bulgarije bezocht dan weer enkele Vlaamse bedrijven.

EN IN DE VAKPERS Tot slot onderhield VLAM de goede relaties met de vakpers. Enerzijds door advertenties aan te kopen, anderzijds door een perstoer te organiseren in de regio Wetteren en West-Vlaanderen. Dit resulteerde in heel wat artikels over de Vlaamse sierteeltsector. Bij al onze acties wordt www.belgianplants.be vermeld.

Profile for PERS VLAM

VLAM activiteitenverslag 2018  

VLAM activiteitenverslag 2018  

Profile for persvlam
Advertisement