Page 1

Beurs editie

Bedrijven Contactdagen 2011

GRENSVERLEGGEND ONDERNEMEN


“Anders overkomt je het ”. Deze laatste zin is zeker géén slogan van de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone. Hij heeft een duidelijke strategie om Friesland en de provinciehoofdstad in binnen- en buitenland herkenbaar te maken. Leeuwarden heeft twee nieuwe moderne parkeergarages, in 2012 een nieuw Fries Museum, nieuwbouw voor de Fryske Akademy, is Leeuwarden het centrum van watertechnologie en is de hoofdstad als toeristische trekker zeer sfeervol. Kortom: troeven die in het buitenland volop uitgespeeld kunnen worden, waarvan één de agrarische sector met de zuivelindustrie niet vergeten mag worden.

LoungeTV WTC om tafel met vlnr: Directeur Willem van Muijlwijck van de Bedrijven Contactdagen BV, Ferd Crone burgemeester van Leeuwarden en Robert Berting de algemeen directeur van het WTC Leeuwarden. Door Henk Brinkman.

“WTC Expo Leeuwarden staat aan de vooravond van veel veranderingen” In de lounge van het WTC-Hotel is net de high-tech tv-studio van PersMedia uit Drachten ingericht. Een primeur voor Friesland. Lounche-tv in een ongedwongen talkshowsetting zoals ook ondernemend Friesland in de toekomst één keer op de tweede woensdag van de maand gezellig in informele sfeer bij elkaar aanschuift tijdens de open-koffieclub. Tijdens de Bedrijven Contactdagen is de eerste Open Coffee Noord-Nederland, als ludieke actie en om alle Open Coffees eens bij elkaar te brengen. In de tijdelijke tv-studio nemen drie invloedrijke heren plaats achter de tafel. Het lijkt of ze elkaar al jaren kennen. Het is tekenend voor de verstandhouding tussen overheid en ondernemer. Directeur Willem Muijlwijck van de Bedrijven Contactdagen is met meer dan vijfentwintig jaar beurservaring een oudgediende met inmiddels 28 jaar edities op zijn naam in het WTC Expo (en de voormalige Frieslandhal). Centraal zit burgemeester Ferd Crone, die ondernemend Friesland en Leeuwarden zelfs tot in de Tweede Kamer in Den Haag vertegenwoordigd om daar een lans te breken. Tot slotte een relatief nieuw gezicht van Robert Berting de algemeen directeur van het WTC Expo Leeuwarden, die vanaf mei een

Colofon Uitgever: te Drachten.

Redactie:

Steven Mahabier www.pers-media.com 06 - 415 64 230

Deze uitgave is tot stand gekomen i.s.m. Bedrijven contactdagen. Tekst:

Persburo press4all Henk Brinkman www.press4all.nl 06 - 131 64 153

Niets uit deze uitgave mag gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

zichtbaar nieuwe koers met WTC-Expo zal gaan varen. De Bedrijvencontactdagen kwamen in eerste instantie tot stand door een aantal ondernemers uit een kaartenbak bij elkaar te roepen en informeel contacten uit te wisselen. De beurs anno 2011 lijkt in niets meer op die van de eerste editie. En als het aan Willem van Muijlwijck ligt gaat er ook de komende jaren nog veel veranderen. “De beurs zal steeds meer een beleefevent worden. Waar de bezoekers niet alleen langs standjes slenteren maar actief deelnemen aan seminars en workshops. De vlag is vorig jaar gezet door het WTC-complex als congrescentrum op de kaart te zetten. Belangrijke sprekers trekken dit jaar een aparte groep beursgangers die juist voor workshops en seminars naar de BCD komen. Dit jaar bezoekt de bekende Menno Lanting, auteur van het genomineerde marketingbook 2011 Connect, Leeuwarden en zal ook Cor Hospus auteur van Guerillamarketing inzicht in deze bijzonder tak van marketing geven. Dit alles onder de vlag van Campus BCD. Vorig jaar waren er al zo’n duizend gerichte belangstellenden die kennis op kwamen doen; dit jaar zijn er al vijftienhonderd inschrijvingen. Al deze bedrijfsmatig geïntresseerden nemen natuurlijk ook een kijkje op de beursvloer. De duidelijkste klik maak je echter nog altijd face to face op de beursvloer. Onmisbaar als het gaat om je creatief en onderscheidend als bedrijf aan elkaar en aan de bezoekers te presenteren. Een beursbezoek is tegenwoordig meer dan visitekaartjes van elkaar verzamelen. Speeddaten is de huidige term. Doelgericht met een groot aantal branchegenoten kennismaken om later tot een eventuele samenwerking te komen. De BCD die dit jaar op dinsdag 22 en woensdag 23 maart wordt gehouden staat in het teken van grensverleggend ondernemen en netwerken. Willem van Muijlwijk: “Vooral voor zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers), is het belangrijk om zakelijke partners te vinden. Grotere projecten kun je samen op een pro-

fessionele wijze realiseren. Deze groep kan veel flexibeler opereren en heeft eigenlijk vele werkgevers. Ze hoeven niet meer te doen wat “de baas” zegt en zich aan strikte procedures en regels houden. Ze hebben dus een voorsprong”.

Communicatie En hoewel de persoonlijke communcatie belangrijk is, dienen vele kanalen zich tegenwoordig aan om op de hoogte te blijven van alle nieuwe brancheontwikkelingen. Van Muijlwijck: “Ondernemers zijn vantevoren actief op twitter”. Leggen contact via LinkedIn en nodigen belangstellenden op hun eigen site om ook de BCD te bezoeken.” Communicatie is duidelijk géén éénrichtingsverkeer”. Van Muijlwijck: “We leggen niet van bovenaf op hoe het op een beurs moet gaan, maar luisteren naar wat mensen willen en proberen de goede nieuwe ideeën te implementeren in het volgende beursprogramma”.

“Communicatie is duidelijk geen éénrichtingsverkeer” Ook algemeen directeur WTC Expo Leeuwarden Robert Berting ziet veel voordelen in het grote aanbod van communicatiemiddelen. “Het web vult de andere mogelijkheden aan”. En hoewel je als deelnemer aan een webbinar digitaal op de BCD aanwezig kunt zijn vindt burgemeester Ferd Crone het contact van mens tot mens crusiaal. De ondernemer leeft toe naar deze jaarlijkse ontmoeting. “Die wil erbij zijn”, legt hij uit. Van Muijlwijck: “De magie gaat van de mens zelf uit. Het leven en het ondernemen kan zodoende een feest zijn, maar je moet wel zelf de slingers ophangen”.

Creatief Het driemanschap aan tafel is het eens dat de standhouders voor zichzelf een strategie en doelstelling moeten uitzetten. Robert Berting: “Je moet creatief zijn, een plan bedenken en jezelf een doel stellen”.

“Dit jaar hebben we stijgende bezoekersaantallen op de verschillende beurzen.” Ferd Crone: “Watertechnologie zet ons internationaal op de kaart. “Bij ons komt 100% bronwater uit de kraan. In New York en grote steden in China drink je leidingwater met chloorsmaak. Bedrijven in China willen weten hoe wij dat voor elkaar krijgen. Op technologiegebied is Nederland de zeventiende van de wereld”. Een feit waar Crone duidelijk trots op is. De BCD 2011 is hét jaarlijkse evenement waar zzp-ers, technologiebedrijven en mkb-ers bij elkaar komen. Natuurlijk draait het niet alleen om ondernemers. Ferd Crone: “De vier O’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”. Overheid, onderwijs, onderzoek en ondernemer moeten elkaar ondersteunen en verder helpen. “Kwaliteit is daarbij het sleutelwoord”, vult Robert Berting zijn discussiepartner aan. Kwaliteit is ook een van de speerpunten voor het toekomstige WTC Expo. Robert Berting: “Dit jaar hebben we stijgende bezoekersaantallen op de verschillende beurzen”. Een bewijs dat de promotietekst op de hompage ook dit jaar weer heel actueel is.

Telkens weer bewijst het WTC Expo zijn toegevoegde waarde met grote (internationale) publieksbeurzen, congressen en seminars, populaire concerten, symposia en tal van andere bruisende activiteiten. Topproducties zijn o.a. de Caravana, Boot Holland, Huis & Tuin en de Landbouwwerktuigenbeurs. Maar ook grote evenementen als Domino Day, Holiday On Ice en de BedrijvenContactdagen weten de weg naar het WTC Expo te vinden. Geen wonder dat het evenementencomplex jaarlijks honderdduizenden bezoekers, uit binnen en buitenland, trekt.

Vernieuwing Na dit beursseizoen zal het WTC Expo nog duidelijker als voorheen als één duidelijk beursgezicht naar buiten treden. Eénduidige beeldvorming en veranderde interne werkwijze zullen er aan bijdragen dat het WTC Expo Leeuwarden, als professioneel geoutilleerd beurs- en congrescentrum in Nederland bekend zal staan. De BCD 2011 is bij uitstek de kans om te voelen, proeven en mee te maken hoe ondernemende mensen in en buiten Friesland elkaar ontmoeten. De eerste editie van LoungeTV WTC BCD 2011 is al te zien via You Tube.


Eduard van der Gang toont de compressorruimte op de bovenverdieping aan Sales Engineer Simon Renzema van Alup. Links staat de Alup Allegro 30-10 en rechts de Solo 15-Plus-R die als ‘back-up’ fungeert.

“Intelligente Alup Persluchtinstallatie met warmteterugwinning bij Hiatus”

Een van de specialiteiten van Hiatus is het ontwikkelen en produceren van complete matrijzen.

Hiatus bv in Dokkum is met een opmerkelijke combinatie van ontwikkel- en productiefaciliteiten een bijzondere onderneming met een bovendien rijke historie. Dit ook op persluchtgebied. Want toen Hiatus in 1989 van start ging in het pand waarin de grootvader van de huidige directeuren ooit in 1905 is begonnen, werden de compressoren van De Backer/Alup overgenomen die tot op dat moment in Dokkum geproduceerd werden. Onlangs deden de nieuwste Alup compressorsystemen met warmteterugwinning hun intrede bij Hiatus, zodat men ook op persluchtgebied over een state-of-the-art installatie beschikt. “Onze opa startte in dit pand in 1905 de bedveren-, kapok- en matrassenfabriek fa. W.W. & H.B. van der Gang,” zegt Technisch Directeur Eduard van der Gang over de kleurrijke historie van de veelzijdige fabrikantenfamilie Van der Gang. “Hier werden tot eind vijftiger jaren van Javaans kapok, Deense ganzenveren, Fries roggestro en een gepatenteerde veerconstructie, bedden, matrassen en springbakken geproduceerd,” vervolgt Eduard. “Daarna ging het verder met de productie van Bitri scooters en later werden hier ook verkoopautomaten voor snoep en sigaretten geproduceerd. Als Hiatus, dat ik samen met mijn broer Willem leidt, houden we ons vooral bezig met de ontwikkeling en productie van productprototypes en spuitgiet- en vormmatrijzen. Daarnaast produceren we een breed scala aan fijnmechanische componenten in zowel enkelstuks als kleine series.” Opmerkelijk is dat Hiatus naast een indrukwekkend aantal geavanceerde gerobotiseerde CNC bewerkingscentra en vonkerosiemachines ook een

Alup verzorgde ook een nieuw persluchtleidingnet op basis van het aluminium Airnet-systeem. De leidingen zijn vrijwel onzichtbaar boven de TL-armaturen aangebracht met aftakkingen naar de machines eronder.

drietal spuitgietmachines heeft staan. Daarop worden behalve nulseries en ‘testruns’ ook kunststof producten in kleine tot middelgrote series geproduceerd. Opmerkelijk is ook dat Hiatus al meer dan tien jaar een eigen vestiging heeft in Tsjechië. Hier werken 15 mensen, in Dokkum ruim twintig. Daarmee heeft Hiatus een fantastische flexibiliteit als het gaat om ontwikkeling en productie en profiteert men ook van de aantrekkende Oost Europese economie.

Afhankelijk van perslucht Het merendeel van de CNC-machines kan volledig onbemand draaien zodat er dag en nacht productie-activiteit is bij Hiatus. Alles is perfect geautomatiseerd. Via zijn smartphone kan Eduard van der Gang zelfs op elk gewenst moment van elke productiemachine de status opvragen. “Omdat we intelligente besturingssystemen gebruiken, zouden we dagen achter elkaar onbemand kunnen produceren,” zegt Eduard van der Gang over de state-of-the-art productiefaciliteiten. “De machines gebruiken relatief veel perslucht. Een aantal robotarmen is pneumatisch aangedreven en hetzelfde geldt voor de schuifdeuren van de 5-assige productiecellen. We moeten kunnen vertrouwen op een feilloze persluchtlevering, want we staan simpelweg stil als we geen perslucht hebben. Aanvankelijk hadden we twee zuigercompressoren staan, maar toen het machinepark uitbreidde en het luchtverbruik toenam, hebben we er in fasen twee schroefcompressoren naast gezet, beide van De Backer/Alup. Toen we twee jaar terug opnieuw in een grote bewerkingscel met robot investeerden en het persluchtvraagstuk opnieuw aan de orde kwam, zijn we met experts

De warmtewisselaar in de Allegro 30-10 is opgenomen het CV-leidingnet zodat de compressorwarmte wordt benut voor ruimteverwarming. De meerinvestering in dit warmteterugwinsysteem is binnen een paar jaar terugverdiend middels een besparing op de energierekening.

van Alup om de tafel gaan zitten. De vraag was of we met al die kleine compressoren nog wel optimaal efficiënt bezig waren. Dat bleek niet het geval. Alup heeft een paar dagen gemeten en exact in kaart gebracht wanneer, hoeveel lucht nodig is en op basis daarvan een voorstel gedaan voor twee schroefcompressoren. Een Allegro 3010 en een Solo 15-Plus-R als ‘back-up’ compressor. Gelijk adviseerde Alup om de Allegro te voorzien van een warmteterugwinsysteem. Normaal wordt ca. 75% van het opgenomen vermogen als warmte afgeblazen. Niet bij ons dus, want via een warmtewisselaar in het oliekoelcircuit gaat die warmte nu naar het CV-net. Ook heeft Alup het persluchtleidingnet opnieuw geconfigureerd en uitgevoerd in een aluminium Airnet-systeem. De leidingen lopen vrijwel onzichtbaar boven het TLverlichtingsysteem met op precies de juiste plaats een aftakking naar de machine eronder. Ook dat is nu dus prima voor elkaar.” www.alup.nl, www.hiatus.nl

Meer informatie: ALUP-Kompressoren BV Biezenwade 10 3439 NW Nieuwegein 030-2809000 info@alup.nl www.alup.nl


Is uw bedrijf in balans? Doe de balans test!

“De Friesland zorgverzekeraar investeert in preventie”

uitstek een taak voor De Friesland vanuit haar maatschappelijke rol. “Een vraag die veel gesteld wordt, is of dit wel een rol voor een zorgverzekeraar is. Ik ben er van overtuigd dat preventie mensenlevens kan redden. Enerzijds door mensen bewust te maken van de risico’s die ze lopen en anderzijds door er voor te zorgen dat onze jeugd weer meer in beweging komt. Een groot deel van de Friezen is bij ons verzekerd. Daar willen we graag iets voor terug doen.”

Projecten Nieuw in dit kader is het initiatief ‘Sport en Basisscholen’. De Friesland investeert onder andere samen met gemeenten, in een extra uur lichamelijke oefening op scholen.

“De Friesland kijkt naar de toekomst” Professioneel geschoolde vakleerkrachten bewegingsonderwijs geven zelf de lessen of ondersteunen de groepsleerkracht bij de gymles. Daarnaast is De Friesland onder andere samen met huisartsen in Leeuwarden een project gestart om kinderen met ernstig overgewicht beter te begeleiden. Het gaat om kinderen in de zogenaamde Vogelaarwijken. De Friesland Zorgverzekeraar in Leeuwarden gaat meer aandacht besteden aan preventie. Dit staat in het Strategisch Plan ‘Gedreven door zorg’ dat vorig jaar werd gepresenteerd. De bedoeling is om met preventie mogelijke toekomstige problemen voor te zijn. Zo wordt veel aandacht besteed aan overgewicht bij jongeren. Nu al is een op de tien kinderen te dik. Om jongeren weer meer aan het bewegen te krijgen, wordt geïnvesteerd in extra uren gymmen op Basisscholen. Maar ook bij bedrijven wil De Friesland meer aandacht voor preventie. In het kader van Het Beterschap (een integrale oplossing voor zorg, preventie verzuim en inkomen voor werkgevers) is de In Balans Test

ontwikkeld. Deze digitale test geeft u als werkgever snel inzicht in hoe gezond en fit uw werknemers zijn.

“De nadruk ligt op preventie en het voorkomen van ziekte” In het Strategisch Plan ‘Gedreven door Zorg’ staat De Friesland uitgebreid stil bij het belang van preventie. Diana Monissen, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Friesland, vindt preventie bij

“Plopsa Indoor Coevorden, de ideale locatie voor uw bedrijfsevenement”

De Friesland in het bedrijfsleven De aandacht voor gezondheid en preventie beperkt zich niet alleen tot jongeren. Sinds 2010 heeft De Friesland Het Beterschap ontwikkeld, waar naast traditioneel de aandacht voor voornamelijk verzuim, het accent steeds meer verschuift richting preventie en het voorkomen van uitval van werknemers. Werd in het verleden vooral naar de zieke werknemer gekeken, nu ligt de nadruk op preventie en het voorkomen van ziekte. Logisch vindt De Friesland, omdat het meer rendeert om er voor te zorgen dat de 95 procent van de medewerkers die nu weinig tot niet verzuimt, gezond blijft.

paddenstoel van Kabouter Plop. Plopsa Indoor Coevorden vormt niet alleen een ideale locatie voor een leuke daguitstap, maar ook een nieuwbakken concept voor uw bedrijfsevenement! Dan Dewerchin Commercieel Directeur Plopsaland België en Nederland, “We staan dit jaar voor het eerst op de Bedrijven Contactdagen, ieder is bekend met Plopsa als evenementpark. Dit jaar gaan wij het nieuwe concept voor de b2b in Nederland uitrollen.”

Feestje bouwen Plopsa Indoor Coevorden biedt door zijn specifieke inkleding de ideale omgeving voor bedrijfsevenementen: familiedagen, productpresentaties, personeelsfeesten, klantenevenementen, ledendagen enz. De unieke infrastructuur bezorgt kinderen van uw relaties een fantastische dag.

“Plopsa Indoor Coevorden biedt unieke mogelijkheden”

In een tijd van uitpuilende agenda’s valt het soms tegen om klanten en zakenrelaties naar businessmeetings te trekken. Tijd is een schaars goed en ondernemers en managers moeten vaak alle zeilen bijzetten om ook nog wat tijd vrij te maken voor hun gezin. Dit verklaart het succes van zakelijke bijeenkomsten in Plopsa Indoor Coevorden!

Uniek concept “Plopsa Indoor Coevorden is het eerste overdekte Plopsa-themapark in Nederland,” zegt Dan Dewerchin. Op een oppervlakte van 2 voetbalvelden spreiden zich maar liefst 20 attracties uit, naadloos geïntegreerd in een prachtig decor rond de figuren van Studio 100. Het geheel wordt aangevuld met een restaurant in de reuzengrote

Klanten en relaties interesseren om aanwezig te zijn bij meetings en bijeenkomsten, is voor bedrijven een grote uitdaging. Grondige analyses wijzen uit dat werkende ouders, zowel mannen als vrouwen, het liefst iets aangeboden krijgen voor hun hele gezin! Daar speelt Plopsa helemaal op in! Plopsa Indoor Coevorden biedt unieke mogelijkheden voor combinaties van zakelijke bijeenkomsten en aangenaam familieverpozen.’ Voor elk wat wils dus!

Bovendien kan een goed verzuimbeleid er voor zorgen dat werknemers die op het slappe koord tussen gezondheid en ziek zijn balanceren niet tussen de wal en het schip vallen. Het verzuimbeleid als vangnet.

In balans test De In Balans Test in een digitale test waarmee werkgevers een programma in handen hebben om werknemers een duwtje in de rug te geven, om zelf ook meer aan hun eigen gezond te doen. De test geeft informatie over de gezondheid en vitaliteit van de werknemer. De vragen die gesteld worden, hebben betrekking op onderwerpen als bewegen, roken, alcohol, voeding, ontspanning, slapen, werken en psychosociale problemen. De werknemer kan de test digitaal invullen. De informatie is anoniem en de werknemer bepaalt zelf of hij iets met de individuele resultaten wil doen. De werkgever krijgt een overall rapportage van zijn of haar organisatie en kan zien waar de knelpunten zijn. Het Beterschap helpt bij het oplossen van deze knelpunten met een uitgebreid pakket aan (preventieve) maatregelen. Preventie het klinkt misschien logisch; kinderen die je nu helpt om op het juiste gewicht te blijven, zullen in een later stadium minder kans op hart- en vaatzieken en diabetes hebben. En fitte werknemers zijn productiever en zorgen voor minder verzuimkosten. Toch ligt preventie vaak wat gevoelig, omdat investeringen die je nu doet pas later iets opleveren. Voor De Friesland is dat geen reden om er daarom geen aandacht aan te besteden. De Friesland kijkt naar de toekomst. Gedreven door zorg! Meer weten: www.defriesland.nl/bedrijven

Honger Plopsa Indoor Coevorden hecht ook veel belang aan catering. De Plopherberg is een ruim zelfbedieningsrestaurant met een uitgebreide menukaart en bevindt zich op een centrale plaats in het overdekte park. Aan het restaurant grenzen gezellige terrassen. Verspreid in het park bevinden zich eveneens enkele kleine eetkraampjes en een apart terras buiten. Tenslotte is er nog een privé zaaltje waar ontbijtformules en vieruurtjes voor groepen tot 120 personen gereserveerd kunnen worden.

Organisatie De organisatie kost voor bedrijven veel tijd en energie. Wij bieden alle voorzieningen en nemen het bedrijf desgewenst de volledige organisatie uit handen. Je meldt met hoeveel mensen je komt en hebt er verder geen omkijken naar.’ Bovendien biedt het amfitheater in Plopsa Indoor Coevorden met ruim zeshonderd zitplaatsen een aantal dat gemakkelijk uit te breiden is volop ruimte voor het houden van presentaties. Wil je als autofabrikant je nieuwste model presenteren? Geen probleem, je rijdt hem hier zo de bühne op.’


:0%++)21%78)2ˆ:)6,996:0%++)21%78)2 :)60-',8-2+71%78)2ˆ&)(6-.*7:0%++)2 0%2()2)2463:-2'-):0%++)2 6)'0%1)(3)/ˆ6)'0%1)&36()2 7)6:-') 32()6,39(

[[[OSQTEWZPEKKIRQEWXIRRP 3IROIVO


“Terreinbeveiliging als start en afsluiting voor uw bedrijfspand”

Toegangscontrole In eerste instantie ligt het zwaartepunt van het bedrijf op de industrieel-zakelijke markt. Toch weet ook de particulier inmiddels DJ Hekwerk & Toegangscontrole te vinden. De Jong: “Mensen zijn soms positief verrast dat wij als relatief klein bedrijf zulke grote projecten weet te realiseren. Dat kun je alleen vaak moeilijk organiseren, maar in samenwerking met bedrijven uit de regio is het goed haalbaar. Intensieve samenwerking op het gebied van toegangscontrole is er dan ook met Installatiebedrijf Hoekstra BV uit Heerenveen die tevens een servicevestiging in Drachten heeft.

“Persoonlijke aandacht en snelle service blijft onontbeerlijk”

Steeds weer blijkt dat er in Friesland startende ondernemers zijn die kansen zien om zich te onderscheiden in hun marktsegment. Zo ook Johan de Jong van DJ Hekwerk & Toegangscontrole uit Mildam. Eén jaar geleden waagde hij de stap als zelfstandig ondernemer . Het is vooral de snelle en secure werkwijze van de Jong die klanten aanspreekt. Offertes welke worden aangevraagd worden snel bij de opdrachtgevers bezorgd, terwijl een persoonlijk vervolg gesprek of bezoek altijd op waardering kan rekenen. “Een duidelijke en eerlijke communicatie staat bij mij in de top drie van een professionele bedrijfsvoering.” Door samenwerking met

provinciale partners heeft DJ Hekwerk & Toegangscontrole een groot scala aan projecten naar volle tevredenheid kunnen afronden. Met tien jaar praktijkervaring bij gerenomeerde hekwerk bedrijven, is de Jong bekend met alle elementen binnen zijn vak. “Ik was als commercieel medewerker altijd op pad en weet zodoende redelijk wat er bij cliënten leeft en hoe op hun vragen in te spelen. Bij grote bedrijven kan het persoonlijke contact verwateren en is de feeling soms niet altijd optimaal. “Dat is nu juist mijn sterkste kant. De persoonlijke benadering . Vanaf het eerste contact stel ik de klant centraal. En afspraak is voor mij afspraak. “ aldus de Jong.

“Met of zonder wind altijd de vlag op pole position”

Met een goed opgeleide serviceploeg op pad kunnen snel aanrij-schades en storingen opgelost worden. Twee mechanische montageploegen die het hekwerk plaatsen zijn altijd inzetbaar. ” Het is dan ook niet alleen een ‘hekje’ plaatsen, maar ook de complete electrische installatie verzorgen en zowel in- als uitpandig al het werk kunnen uitvoeren. “Je moet dan ook denken aan de complete levering van de toegangscontrole systemen, zoals schuifpoorten, draaipoorten en slagbomen”, legt de Jong de werkwijze van DJ Hekwerk & Toegangscontrole uit.

vaak topsport. “Tijdens de komende BCD in Leeuwarden zullen we ons opvallend presenteren als sponsor van het top motorraceteam van Bertus Folkertsma en Rintje Ritsma. Echte toppers waar wij graag onze naam aan verbinden.” Sinds 2000 Levert Kompas vlaggen en masten vlaggen, spandoeken en alles op het gebied van masten van glasvezel versterkt polyester en/of aluminium. Jarenlang vakmanschap, geavanceerde technieken en uiterst moderne apparatuur staan garant voor een duurzame, hoogwaardige kwaliteit. De kwaliteit uit Zweden waar het materiaal vandaan

Met tien jaar lange ervaring binnen de hekwerkbranche weet de Jong precies wat er gaande is en is hij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Persoonlijke aandacht en snelle service blijven echter steeds onontbeerlijk. “Bij een aanvraag van een beveiligings oplossing vragen wij meteen of DJ Hekwerk & Toegangscontrole ook de inpandige bekabeling en techniek moet regelen. Op deze wijze ontneem je de klant een stuk denk- en regelwerk. Samenvattend kun je zeggen dat DJHekwerk & Toegangscontrole ontzorgt. Voor meer informatie over hekwerken en toegangscontrole kunt u kijken op www.DJhekwerk.nl of langskomen op de stand ( 1572 ) tijdens de BCD in het WTC Expo te Leeuwarden.

Website Geplaatste hekwerken zoals bij HG-Transport op het nieuwe industrieterrein in Heerenveen zijn de echte visitekaartjes van vakkundig geplaatste omheiningen. Veel opdrachten komen echter via

komt gekoppeld aan de vakmanschap van de Hollandse degelijkheid maken een mast en vlag van Kompas een duurzame investering. Vooral de laatste drie jaar is de verticale bannier vlag een grote hit. Tjalling: “Met of zonder wind is het logo of naam van het bedrijf toch altijd mooi in beeld. Door de horizontale metalen begeleiding van de vlag blijft het complete doek goed zichtbaar. Men is niet meer afhankelijk van de wind om de vlag voor het bedrijfspand volledig exposure te geven. Dat is echt een enorm voordeel. Slechts een kleine aanpassing aan de mast maakt een verticale bannier vlag al mogelijk.”

Topsport

Kompas vlaggen en masten heeft de wind graag mee. Maar zelfs met weinig of geen wind hangt Kompas vlaggen en masten elke bedrijfsvlag leesbaar in beeld. De tegenwoordig veel geplaatste verticale banier met geleider zorgt dat naam en logo als permanent visitekaartje gastvrij in beeld is voor elk bedrijfspand. “We hebben het er erg druk mee, om de traditionele horizontale vlag te vervangen voor de baniervlag”, laat Tjalling Posthuma Linthorst weten. Alle vlaggen en masten op tijd en in de goede kwaliteit leveren is voor Kompas-eigenaar Tjalling

de website www.djhekwerk.nl binnen. Een offerte op maat is snel geleverd terwijl ook veel gerealiseerde projecten op de site zichtbaar zijn. Bij zoekmachines en gericht speuren op zoekwoorden, komt onze site snel naar voren. Dat is natuurlijk al een voorsprong die je hebt. Goede calculatie software waarin ik bij de start van mijn bedrijf heb geïnvesteerd geven me een kickstart ten opzichte van mijn collega’s. Op basis van een goede bouwtekening kunnen wij al een realistische offerte maken.” Voordat het tot een definitieve opdracht komt, gaat de Jong zelf altijd op locatie kijken. Het is belangrijk dat je zelf op het terrein gaat inmeten en beoordelen. Dit voorkomt dat opdrachtgevers achteraf voor verassingen komen te staan.

Soms is het naar volle tevredenheid uitvoeren van opdrachten echte topsport. Niet alleen het materiaal moet van goede kwaliteit ook de mensen die zorg dragen voor plaatsing moeten getraind en vakkennis hebben. Alle elementen die bij Kompas vlaggen en masten in huis zijn. Tjalling: “We voelen ons daarom ook zeer betrokken bij topsport. Wij zijn daarom sponsor van het motorraceteam van Rintje Ritsma en Bertus Folkertsma. Tijdens de BCD. De motoren van deze bekende Friese sportmannen zijn in de stand van Kompas aanwezig.” Wat een bezoek aan de Kompas-stand helemaal aantrekkelijk maakt is dat er viparrangementen voor de superbike race evnt weggegeven worden. “Wie drie masten met 10 vlaggen besteld ontvangt dit viparrangement voor 2 personen tijdens een race van team Folkertsma. Een ontmoeting met Rintje Ritsma en Bertus Folkertsma is inbegrepen terwijl de inwendige mens ook niet vergeten zal worden.” Een echt race-event meemaken met Rintje is natuurlijk heel speciaal. “Wie Bertus en zijn team naar een definitieve toppositie wil brengen, staat het vrij om tijdens de beurs donateur van dit team te

worden.” Kortom een duurzame investering in topprestaties.

Duurzaam Niet alleen donateurs kunnen een duurzame investering doen in een motorraceteam ook bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zijn bij Kompas aan het juiste adres. Naast het plaatsen van vlaggenmasten is Kompas ook volop bezig met lichtmasten, die tegenwoordig vaak van LED-verlichting worden voorzien. “Een wasstraat die de hele dag verlicht moet zijn kan in het kader van energiebesparing het beste led verlichting laten installeren.” Ook de relatie met klanten wil Kompas duurzaam laten verlopen. Na plaatsing van de mast zijn wij voor advies en onderhoud altijd beschikbaar.

Creatief Tjalling voelt zich tijdens de BCD helemaal in zijn element. Je bent in contact met collega’s en hebt kansen om in contact te komen met nieuwe bedrijven. Naar mijn mening moet er bij een stand echt wat te beleven zijn. Daarom hebben wij met de racemotoren een echte blikvanger in huis. Zo zijn wij ook steeds creatief bezig. Zelfs tijdens de voor ons rustige decembermaand hebben we een mooi idee in de markt kunnen zetten. De vlaggenmast kunnen wij tijdens de kerstmaand helemaal omtoveren als mooi verlichte kerstboom. Tevens leveren wij ook veel vaker aan de wederverkoop Zoals reclamebureaus en signbedrijven het gemak voor deze bedrijven is dat wij alles voor hun kunnen regelen van vlaggenmast, vlag tot plaatsing. Voor meer informatie bezoek onze stand tijdens de BCD-Leeuwarden in het FEC WTC of bezoek onze website: www.kompasvlaggenmasten.nl


Programma BCD 2011

Exit5

Versie: 23 februari 2011

Dinsdag 22 maart 2011 Tom Kuipers - 12:30-13:30 uur SalesSalsa, dat belooft wat! Thema: Sales Gerard Duursma - 12:30-13:30 uur Social Media Workshop Thema: Nieuwe media Gabe de Jong & Roos Geerinck 12:30-13:30 uur Rebels verandermanagement Thema: Verandermanagement Alfred Knorr - 12:30-13:30 uur The good, the bad, the ugly en de media Thema: Media Joris Brenninkmeijer & Gerard Kosters 12:30-13:30 uur Lef en Laf Thema: Bedrijfsvoering Harm-Jan Bouwers & Robert Dreier 14:00-15:00 uur Hoe Maatschappelijk Verantwoord Onderneemt uw organisatie? Thema: MVO / Duurzaamheid Frans Hamstra - 14:00-15:00 uur Caparis. Over ongekende werknemers gesproken. Thema: Personeel Marit van der Sleen - 14:00-15:00 uur Jezelf profileren met mindmappen en Prezi Thema: Presentatie Menno Lanting - 14:00-15:00 uur Iedereen CEO, netwerkleiderschap en de nieuwe organisatie Thema: Leiderschap

Erik Mathlener - 14:00-15:00 uur Klanten Wegjagen Thema:Marketing Marijke Huisman - 14:00-15:00 uur Maak Klanten! Van je publiek! Thema:Marketing Paul van Geldorp - 14:00-15:00 uur Van idee naar serious gaming: tips, trucs en praktijk Thema:Gaming Tom Kuipers - 15:30-16:30 uur Scoren met klantkennis! Thema:Sales Jessica Roosenburg & Paul van Heeringen 15:30-16:30 uur Invloed & Overtuigen Thema: Marketing Harm Jensma & Gealine Dunnik 15:30-16:30 uur Financiële voordelen voor Werkgevers Thema: Personeel Edou Hilverda en Marjolanda Hendriksen 15:30-16:30 uur Ervaar het verschil! Thema: Talentmanagement Ron Overbeek - 15:30-16:30 uur Laptopsessie Social media voor bedrijven Thema: Nieuwe media Menno Lanting, Alex Talsma, Hans Snijder en Ron van Gent (gespreksleider) 15:30-16:30 uur BCD kennispanel: de ideale mediastrategie Thema:Media

Jan Gerbrand Krol - 15:30-16:30 uur Innoveren door nieuwe verbindingen (aan te gaan) Thema: Innovatie Bettina Fabich - 15:30-16:30 uur Der Innere Schweinehund (Nederlandstalige workshop - Duitse markt) Thema: Samenwerking Ron Overbeek - 17:00-18:00 uur Laptopsessie Social media voor bedrijven Thema: Nieuwe media Peter Meijers & Peter Aldewereld 17:00-18:00 uur Nu je dit weet, waarom zou je projecten nog laten slippen? Thema: Leiderschap Ernst Wallinga - 17:00-18:00 uur De wereld verandert snel, klopt mijn businessmodel nog wel? Thema: Bedrijfsvoering

Sander Datema - 18:30-20:00 uur Durftevragen Thema: Samenwerking

Gerard Duursma - 17:00-18:00 uur Social Media Workshop Thema: Nieuwe media Noortje Molenaar - 18:30-19:30 uur Door effectief werken meer geld verdienen Thema: IT

Noortje Molenaar - 11:00-12:00 uur Door effectief werken meer geld verdienen Thema: IT Albert Postma - 11:00-12:00 uur Toerisme in de toekomst: het plannen van scenario's Thema: Toerisme Sietse Vlietstra - 11:00-12:00 uur Slimmer werken Thema:Slimmer werken Tom Kuipers - 12:30-13:30 uur SalesSalsa, dat belooft wat! Thema: Sales Gerard Duursma - 12:30-13:30 uur Social Media Workshop Thema: Nieuwe media

Bettina Fabich - 12:30-13:30 uur Der Innere Schweinehund (Nederlandstalige workshop - Duitse markt) Thema: Samenwerking Marit van der Sleen - 12:30-13:30 uur Jezelf profileren met mindmappen en Prezi Thema: Presentatie Bertrand Weegenaar - 12:30-13:30 uur Case: de Zakenspiegel op de iPad. Hoe kan uw bedrijf profiteren van de mobiele Thema:Nieuwe media Carlijn Hoogeveen - 12:30-13:30 uur Roddelen op de werkvloer Thema:Personeel Jarno Duursma - 12:30-13:30 uur (Laptop)sessie Social media voor bedrijven Thema: Nieuwe media Eerde de Swart - 12:30-13:30 uur MVO: investeren in de samenleving biedt

Exit3A

1098 1087

1088

1089

1090

1091

1096

1097

1105

1106

1107

1108

1111

1114

1115

1116

1117

1118

1119

1120

1084 1131

1268

1272

1368

1370

1372

1468

1367

1369

1371

1467

1568

1572

1668

1670

1672

1768

1770

1772

1667

1669

1671

1767

1769

1771

1133

1134

1072 1469 1267

1567

1569

1135

Exit8

Rob Drenth - 20:00-21:00 uur Import/Export, iets voor u? Thema: Import/export

Exit7

Exit6

1464

5

1261

1566

1461

11

1561 1463

1465

1565

1762

1764

1761

1763

Exit3

1766

1765

1137 1067 1560

WC Heren

WC Dames

1255

1355

1456

1455

1656

1658

1660

1756

1758

1555 1559

1655

1755

1757

1759 1141

1142

1064

1143 1252

1450

4

1249 1061 1251

1253

1452

1449

1144

1554 1453

10

1549

1451

1553

1145

1146

1743

2060

2062

2064

2061

2063

2065

Carleen Baarda - 20:00-21:00 uur Scholing en Opleiding in de Metaal, netwerkbijeenkomst van het Opleidingsbedrijf Metaal Noord Thema: Opleiding & ontwikkeling Siebolt Lettinga - 20:00-21:00 uur Narrowcasting, waarom, wat en hoe? Thema:Media

2056

2057

2054

2055

2052

2053

1057

2108 2066

2071

2074

2078

2082

2084

2086

2094 2091

2098

1147 1243

2102

1347

1343

1445

1443

1547

1543

1645

1643

2093

Saksenhal 2238

2240

2242

2326

2328

2536

2642

2425 2237

2538

2325

2725

2728

2724

2727

2826

2637

2938

2940

2942

2937

2939

2941

Exit2

2827

2535

2641

2825

1238

1240

1242

1237

1239

1241

1438

1440

1442

1538

1542

1441

1537

1541

1738

1740

1737

1739

1150

1732

1734

1736

1731

1733

1735

1741 1334 2534

1637 1437

1051

2537

1152 2726

2723 2232

Exit9

2234

2236

2632

2636

2631

2635

16

2421 2231

2235

2318

2932

2934

2936

2931

2933

2935

2109

1231

14 2050

1432

1434

1436

1431

1433

1435

1233

1534

1536

1533

1535

9

1531

2527

1153

1154

1155

1156

1157

1158

1159

1160

1161

1162

1163

1164

1165

1166

1167

1168

1169

1170

1171

1172

1173

1174

1175

1176

2051 2226

2418

2420

2528

2626

2628

2717

2630

2818

2820

2926

2928

2930

2525 2317

2225 2048

1045

2417

2625

2627

2629

2817

2819

2925

2927

2929

2049

1226

1228

1230

1426

1225

1227

1229

1425

1428

1528

1530

1626

1525

1627

1725

2118

Frankenhal

2047

1427

1429

1527

1625

1043 2045 2220

2222

2224

2314

2414

2416

2620

2622

2624

2814

2816

2920

2924

1220 1041

2715

2713 2043

2219

2313

2315

2413

2415

2619

2621

1222

2623

2813

2815

2919

2921

1422

1424

1524

1042

2124

1223

2923

1219

1221

1214

1216

1218

1213

1215

1217

1208

1210

1207

1209

1319

1322

1419

8

1519 1421

1423

1414

1416

1418

1413

1415

1417

1408

1410

1407

1409

1523

2516 1039

Exit1

1721

1719

1040

2126

2039 2214

2614

2213

2613

15

2709

1

2913

1518

1614

1616

1517

1613

1615

1618

1714

1513 1617

1713

1715

1717

2127 1033

2510

Exit10

2208

2706

2910

2912

2909

2911

1508

2132 2203

2303

2607

2707

13

2207

1211

2907

2705

1411 1507

1509

7

1511

2805 1601 1302

2501

2033 2202

2602

2604

2201

2601

2603

1304

1504 2801

2901

2903

1201

1401

2605

1301 2133

1701

1306

2606 2701

1405

1506

1501

1305

1503

1029

2029 2027

Ron Overbeek - 20:00-21:00 uur Laptopsessie Social media voor bedrijven Thema: Nieuwe media

2025

2023

2022

2021

2019

2017

2016

1

2015

2014

2013

5

2011

9

2009

11

2006

2004

2001

13

2145

20 16

17

18

23

2143

24

25

2141

26

27

2140

28

29

2139

1026

30

31

34

INGANG

104

36

1024

1023

1020

38

39

40

1016

44

45

46

1015

1014

1013

1012

47

48

49

50

1009

51

1008

53

54

1007

55

1004

56

57

1001

1185

113

114

115

117

Café plein

118

WC Heren

Exit11 organisatie

4092

4093

4094

4095

4096

4097

4098

4099

4101

4102

4103

4104

4105

4106

4107

4108

4109

4110

4001

4002

4003

4004

4005

4089

Alex Talsma - 20:00-21:00 uur Innovatie van marketing en communicatie Thema: Marketing/communicatie

4007

4268

4270

4272

4360

4364

4568

4570

4572

4668

4670

4672

4768

4770

4772

4846

4848

4968

4970

4972

5068

5070

4567

4569

4571

4667

4669

4671

4767

4769

4771

4845

4847

4967

4969

4971

5067

5069

4562

4564

4566

4662

4764

4766

4842

4844

5062

5064

4561

4563

4565

4661

4763

4765

4841

4843

5061

5063

5054

5057

5053

5056

5052

5055

5047

5049

5046

5048

5041

5043

5040

5042

5035

5037

5034

5036

5029

5031

5028

5030

4368 4008 4371

4267

4269

4271

4359

4363

4467

WTC Hotel

4367 4009

Exit13

4087

30

4086 4262

4264

4266

4462

4464

4466

25

4010

4011 4085 4261

4263

4461

4465 4754

4757

4760

4837

4840

4653

4656

4659

4753

4756

4759

4836

4839

4652

4654

4655

4657

4658

4752

4755

4758

4835

4838

4749

4751

4748

4750

4012 4084 4953

4959

4457 4256

4013

4083 4456

4459

4455

4458

4952

4955

4958

4255

4014

4082

Bob Melgers - 20:00-21:00 uur IT omgeving betrouwbaar? Een kwestie van meten Thema: IT

4547

4549

4551

4647

4546

4548

4550

4646

4081

4251

4254

4250

4253

32

4080

29

4831

24

4015

4829 4452

4454

4016

4451 4541

4543

4545

4540

4542

4544

4079

4741

4743

4745

4740

4742

4744

4017

4940

4640 4249

4078

Friezenhal 28

4446 4246

4248

4447 4336

4340

4335

4339

4334

4338

4343

4346

4535

4537

4539

4534

4536

4538

4529

4531

4533

4629

4631

4528

4530

4532

4628

4630

4523

4525

4527

4445 4245

4247

4018

4823 4735

4737

23

4734

4736

4738

4633

4729

4731

4733

4632

4728

4730

4732

4819

4821

4723

4725

4727

4816

4818

5039

4019

4020 4342 4240

4242

4244

4345 4440 4820

4074

4021 4929

4441 4341 4239

4241

4333

4344

4337

4439

4928

4930

4932

4022

4073

4072

4071

4070

4069

4062

4061

4060

4059

4058

27

4057 4522

4524

4526

4722

4724

4726

4517

4519

4521

4617

4619

4621

4717

4719

4721

4516

4518

4520

4616

4618

4620

4716

4718

4720

4815

5025

22

4817

5022 5024

4024

4056 4025

Bertrand Weegenaar - 20:00-21:00 uur Case: de Zakenspiegel op de iPad. Hoe kan uw bedrijf profiteren van de mobiele ontwikkelingen. Thema: Nieuwe media

4055

4812

4917

4919

4921

5017

5019

4920

5016

5018

4026 4811

4054

4813

4916

20

4027

4053

4050

4049

4048

4047

4046

4045

4044

4043

4042

4041

4040

4036

4035

4034

4031

4030

4029

Exit14

Miriam van der Zee-Santos 18:30-19:30 uur Stressmanagement, de kunst van ontspannen Thema: Timemanagement

Friezenhal 3

Exit15

kansen voor ondernemers! (+ toelichting WARCHILD-actie) Thema: MVO / Duurzaamheid

Alex Talsma - 14:00-15:00 uur Innovatie van marketing en communicatie Thema: Marketing/communicatie

Paul van Geldorp - 14:00-15:00 uur Van idee naar serious gaming: tips, trucs en praktijk Thema: Gaming

Cor Hospes - 14:00-15:00 uur De betekenis van guerrillamarketing. Waarom de Bavaria Babes slechte guerrillero's waren Thema: Marketing

Erik Mathlener - 14:00-15:00 uur Klanten Wegjagen Thema:Marketing

Siebolt Lettinga - 14:00-15:00 uur Narrowcasting, waarom, wat en hoe? Thema: Media

Willem Stoelwinder - 14:00-15:00 uur Denken en Doen | ontdekkingen in je brein Thema: Netwerken

Sander Datema - 15:30-16:00 uur Durftevragen Thema: Samenwerking

Jarno Duursma - 14:00-15:00 uur (Laptop)sessie Social media voor bedrijven Thema: Nieuwe media

Tom Kuipers - 15:30-16:30 uur Scoren met klantkennis! Thema: Sales

Suzan Bosch - 14:00-15:00 uur Sociale Innovatie: noodzaak of hype? Thema: Sociale innovatie

Jessica Roosenburg & Paul van Heeringen 15:30-16:30 uur Invloed & Overtuigen

Thema: Marketing Harm Jensma & Gealine Dunnik 15:30-16:30 uur Financiële voordelen voor Werkgevers Thema: Personeel Sietse Vlietstra - 15:30-16:30 uur Innoveren door duurzaam te ondernemen Thema: Duurzaamheid Jarno Duursma - 15:30-16:30 uur (Laptop)sessie Social media voor bedrijven Thema: Nieuwe media Bob Melgers - 15:30-16:30 uur IT omgeving betrouwbaar? Een kwestie van meten Thema: IT Ron Overbeek (gastheer). Met verschillende gasten. - 16:00-17:00 uur Elevator Eleven Talkshow 2011 Thema: Marketing

1184

1183

1182

1181

1180

1179

58

Grote Promenade 112

WC Dames

Exit12

35

1025

19

Grote Promenade 102

4552

Tom Kuipers - 17:00-18:00 uur SalesSalsa, dat belooft wat! Thema: Sales

Keltenhal

28e BEDRIJVEN CONTACTACTDAGEN ± GRENSVERLEGGEND ONDERNEMEN 2011 dinsdag 22 maart en woensdag 23 maart

Woensdag 23 maart 2011 Hielke Dijkstra - 11:00-12:00 uur Effectieve Verkoopgesprekken Thema: Sales

Exit4

Tom Kuipers - 17:00-18:00 uur SalesSalsa, dat belooft wat! Thema: Sales

Carlijn Hoogeveen - 17:00-18:00 uur Roddelen op de werkvloer Thema: Personeel

Gerard Duursma - 17:00-18:00 uur Social Media Workshop Thema:Nieuwe media

Gabe de Jong & Roos Geerinck 18:30-19:30 uur Rebels verandermanagement Thema: Verandermanagement

Marijke Huisman - 17:00-18:00 uur Maak Klanten! Van je publiek! Thema: Marketing Anke Algera - 17:00-18:00 uur Hoeveel tijd voor social media? Thema:Timemanagement Anneke Pronk - 17:00-18:00 uur Moeiteloos Ondernemen; Handelen vanuit de kracht van je hart Thema: Persoonlijke ontwikkeling Alex Talsma - 17:00-18:00 uur Innovatie van marketing en communicatie Thema: Marketing/communicatie

Ernst Wallinga - 18:30-19:30 uur De wereld verandert snel, klopt mijn businessmodel nog wel? Thema: Bedrijfsvoering Cor Hospes - 18:30-20:30 uur ‘Guerrilla’-sessie met Fries Fingerfood, exclusief voor beslissers Thema: Marketing

Grand Café de Beurs

WC Heren

WC Dames


Organisatie Hogeschool Van Hall Larenstein is een bijzondere hogeschool. Ons opleidingsaanbod richt zich op natuur en omgeving, de gezondheid van mens en dier en verantwoord ondernemerschap. Combinaties van deze vakgebieden leveren bijzondere en uitdagende hbo-opleidingen met majors op die uniek zijn in de wereld! Maar wij bieden meer dan hbo-opleidingen alleen. Ook masteropleidingen, posthbo-opleidingen, cursussen en advies op nationaal en internationaal terrein behoren tot ons dienstenpakket. Zo zijn we niet alleen een hogeschool, maar ook een kennisonderneming voor maatschappelijke en economische vraagstukken.

“Hogeschool van Hall Larenstein wij streven naar een meerwaarde”

fende docent is een specialist op zijn of haar vakgebied en vindt het een uitdaging om aan externen les te geven. Het volledige cursusaanbod voor het jaar 2011-2012 staat vermeld op ons cursusrooster en deze kunt u vinden op onze website. Heeft u naast ons aanbod een andere vraag op het gebied van cursussen of heeft u interesse in een maatwerktraining, dan kunt u contact opnemen met het cursusbureau. In een persoonlijk gesprek kunnen dan alle mogelijkheden worden besproken,”maatwerk dat is wat wij leveren” aldus Lydia Bakema.

Het cursusbureau binnen Hogeschool Van Hall Larenstein staat voor daadkrachtig, uitdagend en enthousiasme “zegt Lydia Bakema”. Zij is een van de drie medewerkers van het cursusbureau van de Hogeschool. Het cursusbureau houdt zich voornamelijk bezig met het organiseren, coördineren en het vermarkten van cursussen. Lydia Bakema is coördinatorprojectbureau, “ we leveren ook maatwerktrainingen, workshops en seminars aan bedrijven” zegt Lydia.

“daadkrachtig, uitdagend en enthousiasme”

Lydia Bakema

Marjan Schonenberg

Esther Roelfsema

De aangeboden cursussen en trainingen worden inhoudelijk opgezet onder de verantwoordelijkheid van één van de kennisdomeinen van de hogeschool. Cursussen die het cursusbureau organiseert, worden mede gegeven door docenten binnen de Hogeschool. De desbetref-

Cursusbureau Van Hall Larenstein Cursussen Cursus - Microbiolgie voor beginners - Microbiologie voor gevorderden - Bodemspecialist - Duurzame Energie - Onderzoeksvaardigheden VO-HO - Food Technology - Implementatie Energiezorg

Start start 03/11/2011 start 01/12/2011 start 03/11/2011 start 11/05/2011 start 04/04/2011 start najaar 2011 op aanvraag

Kosten € 1695,- excl. BTW € 1495,- excl. BTW € 3445,- excl. BTW € 875,- excl. BTW € 760,- excl. BTW volgen nader nader te bepalen

Onderdeel van de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness Milieukunde

Voltijd / Deeltijd Deeltijd Deeltijd

Milieukunde Milieukunde

Deeltijd Deeltijd

Cursusbureau Leeuwarden Bezoekadres Agora 1, 8934 CJ Leeuwarden Postadres Postbus 1754, 8901 CB Leeuwarden

Associate Degree Associate Degree - Ondernemerschap - Integrale handhaving & omgevingsrecht - Duurzame watertechnologie - Duurzaam bodembeheer

Tel: 058 2846160 Fax: 058 2846199 E-mail: infotc@wur.nl

Bent u geïnteresseerd in ons aanbod of heeft u vragen neem dan contact met ons op! www.vanhall-larenstein.nl/TrainingEnConsultancy www.vanhall-larenstein.nl/TrainingEnConsultancy


“Aan de slag!”

de Belastingdienst om vooraf meer zekerheid te krijgen over hun status. Het aanvraagformulier voor de VAR is te downloaden via www.belastingdienst.nl Meer informatie: www.kvk.nl/freelance

Personeel Belastingdienst - www.belastingdienst.nl/zakelijk/personeel_loon.html In verband met de af te dragen loonbelasting moet de Belastingdienst op de hoogte zijn van de werknemers in uw bedrijf. Zie hiervoor www.belastingdienst.nl/loonheffingen. Hier vindt u ook nadere informatie over de administratieve verplichtingen om aan de loonbelastingbetalingsverplichting en de werknemersverzekeringspremies te kunnen voldoen.

gezondheid kunnen oplopen. U moet daarom voldoen aan een aantal verplichtingen, waaronder: - de verplichting om de benodigde kennis in huis te hebben via een eigen daarvoor opgeleide medewerker of via aansluiting bij een Arbodienst; - de verplichting om een BHV’er (bedrijfshulp verlener) aan te stellen; - de verplichting om voor uw medewerkers een overeenkomst met een Arbo-dienst of bedrijfsarts af te sluiten, waar zij indien nodig terecht kunnen. - de verplichting een preventiemedewerker aan te stellen en een risico-inventarisatie en – evaluatie (RIE) van het bedrijf en een bijbehorend plan van aanpak op te stellen.

Identiteitsbewijs

Zodra alle voorbereidingen zijn getroffen komt het moment van daadwerkelijk starten. Wat moet u allemaal regelen voordat u daadwerkelijk kunt starten: bij welke instanties moet u zich registreren e.d. Hier volgt een overzicht.

schap? Dan regelt u uw aanmelding voor de Belastingdienst bij de Kamer van Koophandel, tegelijk met uw inschrijving in het Handelsregister. Ondernemers die een rechtspersoon (zoals een bv of nv) oprichten moeten zich bij de Belastingdienst zelf aanmelden.

Handelsregister Kamer van koophandel

Op basis van de aanmelding bepaalt de Belastingdienst voor welke belastingen zij de onderneming aanslaat. Daarom moeten ook stichtingen en verenigingen zich aanmelden bij de Belastingdienst. Het aanmeldformulier is aan te vragen via (0800) 0543 of te downloaden via de link: www.belastingdienst.nl/zakelijk ondernemen_aanmelden

Ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich laten inschrijven in het Handelsregister. Sinds 1 juli 2008 geldt dit ook voor die groepen die zich voorheen niet hoefden te registeren in het Handelsregister. Meer informatie: www.kvk.nl/nieuweinschrijvers

Belastingdienst Alle ondernemingen moeten zich aanmelden bij de Belastingdienst. Start u een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), een commanditaire vennootschap (CV) of een maat-

Voor ondernemers die hun bedrijf uitoefenen als freelancer (het verlenen van diensten aan opdrachtgevers) is het raadzaam om een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan te vragen bij

Mobiliteitsvoucher voor MKB in het Noorden

“Slim reizen en werken levert winst op”

U bent verplicht bent de identiteit van uw personeelslid vast te stellen. Vraag uw personeelslid naar zijn identiteitsbewijs en bewaar een kopie hiervan bij uw loonadministratie. Ook dit moet uiterlijk 1 dag vóór de eerste werkdag gebeuren. Met ingang van 1 januari 2008 moet u als werkgever ook nagaan of uw nieuwe personeelslid in Nederland mag werken.

Berto Fijn van Draat helpt ondernemers bij het zoeken naar alternatieve mogelijkheden om van en naar het werk te reizen. Hij doet dit in het kader van het MKB Mobiliteitsvoucher Programma. Het programma moet bijdragen aan het oplossen van de bereikbaarheidsproble-

Meer vragen? www.kvk.nl

Bedrijfstakpensioenfonds Voor veel bedrijfstakken zijn er verplichte bedrijfstakpensioenfondsen, waar u uw personeel moet aanmelden. Een overzicht hiervan vindt u bij de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, www.vvb.nl. Daarnaast bestaan er ook beroepspensioenfondsen, die al eerder zijn opgesomd. Deze gelden ook voor werknemers in deze branches en zijn verenigd in de Unie van Beroepspensioenfondsen, www.uvb.nl.

Arbo U moet ervoor zorgen dat medewerkers veilig kunnen werken en geen schade aan hun

men in Nederland en richt zich op het mobiliteitsbeleid van het mkb. De vraag die daarbij centraal staat: Hoe kunnen medewerkers slimmer reizen en werken? Oftewel, hoe kan men op een juiste wijze aan mobiliteitsmanagement doen? Bedrijven met 25 tot 250 medewerkers kunnen dit gratis laten onderzoeken door middel van een mobiliteitsvoucher. Dit is een soort tegoedbon waarmee ondernemers een mobiliteitsadviseur kunnen betalen.

Advies

Niet alleen het Westen heeft in toenemende mate te maken met filedruk. Ook de wegen in het Noorden slippen dicht. Denk aan het Julianaplein in Groningen, de Goutumerbrug in Leeuwarden en de rotonde bij Joure.

Het is mogelijk dat er in de CAO afspraken zijn gemaakt over aanvullende eisen omtrent de Arboregels. Informeer hiernaar bij uw brancheorganisatie.

Mobiliteitsadviseur Fijn van Draat is door Agentschap NL van het ministerie van Economische Zaken benoemd om in het Noorden dergelijke adviezen te verstrekken. “Het Noorden heeft wel degelijk een mobiliteitsprobleem”, aldus Fijn van Draat van Question & Answer uit Lemmer. Hij meent dat met slim reizen en werken veel winst te behalen is. “Niet alleen de reiskosten verminderen, maar ook de productiviteit stijgt, de parkeerproblematiek rond het bedrijf neemt af en de balans tussen werk en privé van medewerkers verbetert.” Er zijn twee verschillende vouchers. De eerste is de kleine voucher. Met deze tegoedbon gaat een adviseur uitzoeken hoe de mobiliteit van een onderneming verbeterd kan worden. Men krijgt een gratis scan met nulmeting op maat ter waarde van 1.500 euro. “We kijken naar hoe het bedrijf op dat moment omgaat met mobiliteit. Zijn er leaseauto’s, welke reiskosten worden vergoed, zijn er voorzieningen voor fietsers zoals een stalling en douche, zijn er

contracten met het openbaar vervoer en is er ruimte voor het nieuwe werken?”

Groene paragraaf Op basis van de scan kijkt Fijn van Draat samen met de ondernemer naar de mogelijkheden om het advies om te zetten in daden. De ondernemer kan dan besluiten om een tweede voucher aan te vragen. Hiermee wordt een mobiliteitsadviseur betaald die helpt bij het invoeren van de geadviseerde verbeteringen. Deze tegoedbon bedraagt tweederde van de advieskosten met een maximum van 4.500 euro. “Ik ben van mening dat elke grotere onderneming een voucher zou moeten aanvragen. Het levert je winst op en ik denk dat het tevens positief op een bedrijf afstraalt als het aangeeft aan mobiliteitsmanagement te doen. Zo’n groene paragraaf in je jaarverslag staat niet alleen goed, maar kan ook een reden voor prospects zijn om juist voor jouw product of dienst te kiezen.” MOBILITEITSVOUCHER Een Mobiliteitsvoucher is digitaal aan te vragen via: www.agentschapnl.nl/mobiliteitsvouchers/aan vragen. Zolang er budget beschikbaar is, kunt u nog tot 30 juni 2011 een aanvraag indienen.

Bron Annigje Udinga Hemels Publishers


“Eigen baas, maar niet in je ééntje” Het aantal ZZP’ers is de afgelopen jaren hard gegroeid. Het onstilbare verlangen naar vrijheid en zelfstandigheid heeft echter ook zijn keerzijden. Als eenpitter ben je klein en daardoor kwetsbaar. Steeds meer zelfstandigen zonder personeel zoeken daarom de samenwerking met elkaar.

Bedrijven die de hun krachten bundelen om er allebei beter van te worden, volgens Alfred Griffioen is het een trend die bij grote bedrijven al een tijdje gaande is. Hij is de auteur van Het senseo-effect, naar de koffiemachine die te boek staat als een van de bekendste en meest succesvolle voorbeelden van wat er kan ontstaan als twee bedrijven de handen ineen slaan. Sinds ongeveer een jaar merkt Griffioen een sterk groeiende interesse onder ZZP’ers voor zijn ervaringen. Onder de naam de Ondernemerscoöperatie ontwikkelde hij daarop een samenwerkingsvorm die volgens hem bij uitstek geschikt is voor eenpitters, namelijk de coöperatie. ´Het voordeel van een officiële samenwerkingsvorm is dat je sterker staat ten opzichte van je opdrachtgevers´, zegt Alfred Griffioen. ´Die loopt minder risico dan als hij een eenpitter inhuurt. Bovendien kun je als bedrijf hogere tarieven vragen en je kunt je samen profileren. Veel ZZP´ers vinden het lastig om zichzelf te ver-

kopen en dat hoeft dan ook niet meer: je biedt de diensten van een bedrijf of een merk aan, waarvan jij een onderdeel bent. Bovendien kun je grotere klussen aannemen dan je in je eentje zou kunnen. Als juridische vorm heeft een coöperatie voor kleine zelfstandigen die dat ook willen blijven, een aantal belangrijke voordelen. Een coöperatie is geen bedrijf, maar een organisatie met leden. Die leden zijn naar de opdrachtgever toe niet aansprakelijk voor fouten die de andere leden maken. Het is goedkoop, omdat je voor nieuwe of vertrekkende leden niet naar de notaris hoeft. Bij een BV is dat wel verplicht. Om een coöperatie te starten heb je geen startkapitaal nodig en je bent vrij om onderlinge afspraken te maken over bijvoorbeeld de winstdeling. Waar je bij een BV de aandeelhouders naar rato moet uitbetalen, kun je binnen een coöperatie de criteria zelf vastleggen. Nadelen zijn er ook, bevestigt Alfred Griffioen desgevraagd. ‘Als je een merk gaat opbouwen, of andere vormen van eigendom in je organisatie gaat opbouwen, is een BV interessanter. Als lid van de coöperatie heb je namelijk geen recht op die waarde. Net als bij een volleybalclub kun je je lidmaatschap opzeggen, maar de ballen en het net blijven eigendom van de club. Zo blijven een merk en andere eigendommen binnen de coöperatie. Bij een BV kun je je aan-

delen tenminste nog verzilveren en zo iets van die waarde terugkrijgen.’ Een coöperatie is kortom vooral interessant voor wie projectmatig wil samenwerken. Maar er zijn zeker ook andere mogelijkheden. Adriaan Monshouwer koos voor de netwerkorganisatie, SocialPeople. In zijn carrière, die in het teken staat van beeld in het algemeen en fotografie in het bijzonder, heeft hij vaste dienstverbanden afgewisseld met periode als zelfstandig ondernemer. Sinds kort is hij lid van SocialPeople, een groep mensen die sociale-mediadiensten aanbiedt. ‘Ik vind het prettig om zelfstandig te zijn en houd van de vrijheid die daar bij hoort. Maar als ZZP´er kun je maar een bepaald aantal en soort opdrachten aannemen. Sommige zijn te groot, of vragen ook nog andere expertises. Binnen een netwerkorganisatie zijn altijd collega´s met wie je samen kunt werken.’ Als hij een opdracht binnenhaalt die hij wel zelf wil uitvoeren, kan hij ook besluiten bijvoorbeeld de administratie en de financiën uit te besteden. SocialPeople is een BV met een directeur, Árpád Gerecsey, die alle aandelen bezit, zonder dat er sprake is van hiërarchische verhoudingen. Iedereen, ook hij, wordt per project betaald en daarnaast delen alle betrokkenen aan het eind van het jaar mee in de winst, naar rato van de geleverde inspanning. Dankzij deze constructie kan SocialPeople slagvaardiger opereren, betoogt mede-oprichter Monshouwer. ‘Of een klus nu via een van de aangesloten ondernemers binnenkomt, of dat SocialPeople als hoofdaannemer fungeert, we kunnen altijd continuïteit garanderen, kwaliteit en projectmanagement aanbieden. Deze manier van werken verplicht je tot niets, maar is ook niet vrijblijvend. Wie geen initiatief neemt en maar blijft wachten tot hij gebeld wordt, past hier niet.’

De ZZP’ers in de zorg hebben geheel eigen problemen die ze proberen op te lossen door de handen ineen te slaan. Volgens Lex Tabak, een van de oprichters van Zelfstandig Zorgprofessionals, een netwerk van ZZP’ers in de zorg, is een grote en daarmee serieuze gesprekspartner nodig die het ministerie en de fiscus in beweging kan krijgen. ‘Maar we willen ook een kwaliteitsgarantie kunnen bieden. Nu mag iedereen die dat wil zijn diensten in de thuiszorg gaan aanbieden. Wij willen goede zorg garanderen.’ De situatie in de zorg is gecompliceerd. Via het persoonsgebonden budget, PGB, mag iedereen de zorg inhuren die hij wil. Reguliere thuiszorg is echter aan zoveel regels gebonden, dat het voor ZZP’ers onmogelijk is om aan de slag te gaan. Lex Tabak legt uit: ‘Thuiszorg wordt gecoördineerd door regionale zorgkantoren, maar die mogen geen contracten afsluiten met ZZP’ers. Een coöperatie als de onze zou dan uitkomst kunnen bieden, maar dan krijg je met fiscus te maken. Die beschouwt ZZP’ers die in een dergelijke grote organisatie werken als werknemers, niet als ondernemers.’ Een heuse Catch 22 dus, die de Zelfstandige Zorgprofessionals wil doorbreken. De belangstelling van de zorgzelfstandigen valt echter tegen. De ZZP’ers stromen niet bepaald toe. Daarom hebben de huidige acht leden besloten eerst zelf aan de slag te gaan om de regelgeving te verbeteren. Nieuwe leden zijn welkom als de wetgeving is veranderd. ‘Zodra we werk in de aanbieding hebben komen de ZZP’ers vanzelf’, weet Tabak zeker. “Griffioen ziet in de huidige ontwikkelingen geen tegenbeweging nadat honderdduizenden ZZP’ers het bedrijfsleven de rug toekeerden, en nu weer samenwerking zoeken.”

Wij zetten ons in voor de klant

- Bedrijfs films - Concerten - Toneel - Trouwreportage’s - Uitvaarten - Digitaliseren

Voor al uw video werk

0512-518570 | www.vrvdh.nl


Zzp’ers zoeken elkaar op

“Samen stukken sterker!” Zzp’ers hebben meer kansen als ze met elkaar samenwerken. Maar hoe regel je dat? Met een bv of coöperatie sta je een stuk sterker naar grotere opdrachtgevers. Bedrijven die de hun krachten bundelen om er allebei beter van te worden. Volgens Alfred Griffioen is het een trend die bij grote bedrijven al een tijdje gaande is. Griffioen is de auteur van Het senseo-effect. Het boek over de koffiemachine die bekend staat als een van de bekendste en meest succesvolle voorbeelden van wat er kan ontstaan als twee bedrijven de handen ineen slaan. Onder de naam ‘de Ondernemerscoöperatie’ helpt Griffioen nu eenpitters met het oprichten van een coöperatie, een geschikte samenwerkingsvorm voor zzp’ers. Met name het laatste jaar merkt hij een sterk groeiende interesse onder zzp’ers voor zijn ervaringen. “Maar het is volgens mij geen modeverschijnsel of een gevolg van de crisis. Het heeft meer te maken met het enorme aanbod kleine zelfstandigen. Verder is er maar een beperkte hoeveelheid werkzaamheden die je aan eenpitters kunt uitbesteden. Voor de grotere opdrachten moeten zzp’ers hun krachten bundelen.”

De Coöperatie “Het voordeel van een officiële samenwerkings-

vorm is dat je sterker staat ten opzichte van opdrachtgevers”, zegt Griffioen. “Opdrachtgevers lopen minder risico dan wanneer ze een eenpitter inhuren. Als een zzp’er wegvalt heb je namelijk een probleem. Maar in een coöperatie wordt dat gemakkelijk opgevangen. Bovendien kun je als bedrijf hogere tarieven vragen en je kunt je samen profileren. Als zzp’er biedt je de diensten van een bedrijf of een merk aan, waarvan jij een onderdeel bent. Zo kun je grotere klussen aannemen dan je in je eentje zou kunnen.” Als juridische vorm heeft een coöperatie een aantal belangrijke voordelen. Een coöperatie is geen bedrijf, maar een organisatie met leden. Die leden zijn naar de opdrachtgever toe niet aansprakelijk voor fouten die de andere leden maken. Het is goedkoop, omdat je voor nieuwe of vertrekkende leden niet naar de notaris hoeft. Bij een bv is dat wel verplicht. Om een coöperatie te starten heb je geen startkapitaal nodig en je bent vrij om onderlinge afspraken te maken over bijvoorbeeld de winstdeling. Nadelen zijn er ook, bevestigt Griffioen. “Als je een merk, of andere vormen van eigendom in je organisatie gaat opbouwen, is een bv interessanter. Als lid van de coöperatie heb je namelijk geen recht op die eigendommen. Net als bij

“Met zijn hoofd in de wolken maar toch met beide benen op de begane grond”

een volleybalclub kun je je lidmaatschap opzeggen, maar de ballen en het net blijven eigendom van de club. Zo blijven een merk en andere eigendommen binnen de coöperatie. Bij een bv kun je aandelen tenminste nog verzilveren.”

Samenwerken in een BV Adriaan Monshouwer koos er voor een bv op te richten bij de netwerkorganisatie SocialPeople, een groep mensen die sociale mediadiensten aanbiedt. “Ik vind het prettig om zelfstandig te zijn en houd van de vrijheid die daar bij hoort. Maar als zzp’er kun je maar een bepaald soort opdrachten aannemen. Sommige zijn te groot, of vragen andere expertises. Binnen een netwerkorganisatie zijn altijd collega’s met wie je kunt samenwerken.” Als hij een opdracht binnenhaalt die hij wel zelf wil uitvoeren, kan hij ook besluiten bijvoorbeeld de administratie en de financiën uit te besteden. SocialPeople is een bv met een directeur die alle aandelen bezit, zonder dat er sprake is van hiërarchische verhoudingen. Iedereen, ook hij, wordt per project betaald en daarnaast delen alle betrokkenen aan het eind van het jaar mee in de winst, naar rato van de geleverde inspanning. Dankzij deze constructie kan SocialPeople slagvaardiger opereren, legt Monshouwer uit. “Of een klus nu via een van de aangesloten ondernemers binnenkomt, of dat SocialPeople als hoofdaannemer fungeert, we kunnen altijd continuïteit garanderen en kwaliteit en projectmanagement aan bieden. Deze manier van werken verplicht je tot niets, maar is ook niet vrijblijvend. Wie geen initiatief neemt, past hier niet.”

Problemen met de fiscus De zzp’ers in de zorg hebben geheel eigen problemen die ze proberen op te lossen door de

sen en evenementen buiten de provincie zijn we danook goed zichtbaar als Fries en Leeuwarder hotelwezen.” Fysiek aanwezig zijn voor je klanten is en blijft belangrijk. Of het nu op een toeristische beurs is of op de werkvloer. Op die werkvloer van het WTC Hotel Leeuwarden is de general manager veel te vinden. “Soms denk ik wel waarom heb ik een kantoor. Maar als afspreekpunt voor zakenlijke relaties is het een must om mensen in een rustige kantooromgeving te kunnen ontvangen. Door te praten met gasten, eens een bijzonder verzoekje persoonlijk te honoreren, weet je wat er in je hotel omgaat”, want Herman van der Poel is natuurlijk ook de gastheer van het Westcord Hotel Leeuwarden. Inmiddels maken diverse grote bedrijven gebruik van de overnachtingsmogelijkheden van het WTC Hotel. “Op een toch redelijk korte termijn zijn we voor deze zaken een goede partner gebleken wat geresulteerd heeft in diverse contracten”, iets waar de general manager zichtbaar trots op is.

Herman van der Poel - General Manager WTC Hotel Leeuwarden Promotie Het is natuurlijk een droombaan om een als general manager een gloednieuw hotel op de kaart te zetten. Toch is hij gedurende de anderhalf jaar dat hij in Leeuwarden aan de slag is met beide benen op de grond blijven staan. Herman van der Poel: “De organisatiestructuur is op niveau wat wil zeggen dat de juiste pionnen op de juiste plek staan binnen Westcord Hotel Leeuwarden.” In deze lastige economische periode kunnen we als team tevreden zijn met een mooie bezettingsgraad zoals we van-

tevoren in gedachten hadden. Elke dag is het weer een uitdaging om de vier sterren flink te laten schitteren. Het aanbod van kamers in het hoogste segment ziet Van der Poel als aanvulling op het bestaande potentieel. “We trekken als hotels in Leeuwarden ook samen op. Ik ben bezig om een regelmatig Leeuwarder hoteloverleg van de grond te krijgen. Daarin wil Westcord zeker een voortrekkersrol spelen. Qua reclame trekken we al gezamelijk op in nauwe samenwerking met Fryslân Marketing. Op beur-

De functieinhoud van general manager is heel breed. Zo verzorgt Herman ook de promotie van de andere hotels in Friesland op de waddeneilanden, Vlieland, Terschelling en Ameland. Deze worden op verschillende manieren op de kaart gezet. “Reclame maken doe je tegenwoordig heel breed. Dat varieert via websites, social media, lezersaanbiedingen in kranten het doen van beursaanbiedingen. Gelukkig hebben we het gemiddelde prijsniveau voor de hotelkamers op een mooi niveau kunnen houden.

handen ineen te slaan. De reguliere thuiszorg is aan vele regels gebonden en dus richtte Lex Tabak coöperatie Zelfstandig Zorgprofessionals, een netwerk van zzp’ers in de zorg, op. “Thuiszorg wordt gecoördineerd door regionale zorgkantoren, maar die mogen geen contracten afsluiten met zzp’ers. Een coöperatie als de onze zou dan uitkomst kunnen bieden. Maar helaas krijgen wij dan weer te maken met de fiscus. Die beschouwt zzp’ers in de zorg die in een dergelijke grote organisatie werken als werknemers, niet als ondernemers. ” Een vicieuze cirkel dus, die Zelfstandig Zorgprofessionals wil doorbreken. Daarom hebben de huidige acht leden besloten eerst aan de slag te gaan om de regelgeving te verbeteren. Nieuwe leden zijn welkom als de wetgeving is veranderd. “Zodra we werk in de aanbieding hebben, komen de zzp’ers vanzelf ”, denkt Tabak. Griffioen heeft al eens met de fiscus rond de tafel gezeten over dit onderwerp. Daar hebben ze afgesproken dat zzp’ers die voor een coöperatie werken, die coöperatie als één opdracht gever beschouwen. “Ongeacht het aantal opdrachten dat ze doen. Als een ondernemer daarnaast nog enkele substantiële opdracht gevers heeft, wordt hij gewoon als onder nemer gezien.”

Nieuwe manier van werken Griffioen ziet in de huidige ontwikkelingen geen tegenbeweging nadat honderdduizenden zzp’ers het bedrijfsleven de rug toekeerden en nu weer samenwerking zoeken. “In de grote bedrijven is sprake van hiërarchie, in de nieuwe allianties vindt samenwerking plaats op basis van deskundigheid en vrijwilligheid. Het is een eerste uitingsvorm van een heel nieuwe manier van werken.”

De bekende veilingsites gebruiken we niet, terwijl Google ad-words wel een succesvol middel is om naamsbekendheid en boekingen te genereren. Friesland biedt voor ons nog veel mogelijkheden. Leeuwarden ontwikkelt zich sinds het congres van de Nederlands gemeenten in 2010 steeds meer als congresstad. Het WTC-complex heeft hiervoor alle ingrediënten in huis. Een beursvloer, een goed geoutilleerde hotelaccommodatie, vergaderzalen, een sfeervol restaurant en een bruisend stadscentrum op loopafstand. Vul dat aan met Fryske traditionele elementen en je hebt een perfecte mix voor een geslaagd congres. Ook voor een toeristisch dagje uit is WTC Hotel Leeuwarden het perfecte start- en finishpunt. Veel beursbezoekers hebben ondervonden dat de hotelkamers van Westcord Leeuwarden aan de hoogste eisen voldoen. Echt een plek om na een drukke beursdag volledig tot rust te komen. Herman: “Bezoekers uit heel het land kwamen dit jaar naar Caravana en boekten een compleet beursarrangement.” De beurshal, casino, restaurant en hotelkamer onder één dak; dat is toch een perfecte combinatie. Loop tijdens het bezoek aan de BCD 2011 gerust eens binnen bij WTC Westcord Hotel Leeuwarden of kijk op www.westcordhotels.nl


Island Events organiseert bedrijfsuitjes, teambuildings, congressen, seminars, incentives, produktpresentaties, relatieevenementen en alle andere soorten groepsarrangementen op de drie mooiste Waddeneilanden: Vlieland, Terschelling & Ameland. Wij verzorgen voor u verrassende en op maat gemaakte programma’s die aansluiten bij uw gestelde doelstellingen, wensen en budget. Events op maat, compleet met vervoer, logies en catering, die met zorg en eilandergevoel zijn samengesteld. Een professioneel en enthousiast team staat voor u klaar om u en uw gezelschap te ontvangen. Als eilanders beschikken wij over de juiste contacten en lokale kennis met op elk eiland haar eigen gespecialiseerde mensen. Met Island Events heeft u te maken met een ervaren en betrouwbare organisatie, die altijd tot het uiterste gaat om uw evenement tot een succes te maken.

SchrÄłf u nu in voor een testuitje naar de wadden! Kom naar stand 2021. Island Events evenementen AchlumerdÄłk 133 8861 AL Harlingen tel: (0517) 434566 | fax: (0517) 434549 web: www.islandevents.nl | mail: info@islandevents.nl


DWJM NETWERKPLEIN Frankenhal

2203 t/m 2310


BCD 2011 krant  
BCD 2011 krant  

Informatieve krant van de Bedrijven Contact Dagen in Leeuwarden van 2011. Deze uitgave is gedaan door Pers-media.com

Advertisement