Page 1

iNa tur e

Moodboard och färgprofilprogram 080229 Inlämningsuppgift TNGD03 LiU Norrköping, gdk1b

Pernilla Lindblom perli849


Tendboard

Apple har det hetaste Inget 채r trendigare just nu 채n touch.

TNGD03 Inl채mningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

2


Trendboard Heta trender just nu Just nu finns inget hetare än touchfunktionen. Sedan spelar det ingen roll om det handlar om en mp3-spelare, dator eller mobiltelefon. Den produkt som på allvar satte funktionen på kartan var iPhone från Apple, även om tekniken funnits i några år. Apple har också en mp3spelare, iPod touch, med samma utseende som sin telefon och den lilla spelaren iPod Tube. Den är formad som en kub och naturligtvis med touch runt om för att styra musiken. Funktionen utvecklas och utformas även hos andra tillverkare. Sony Ericsson kommer snart med mobilen X1, där knapparna helt ersatts med touch. Vaio har en koncept-laptop med touchtangenter, som i avstängt läge får ytterligare en häftig egenskap: genomskinlig skärm.

iTouch “Tvålmodellen” är den

absolut populäraste formen för tillfället.

Sett till formen ser dagens mp3-spelare i princip likadana ut. De billigare är oftast avlånga med liten eller ingen display. De dyrare har en stor skärm och påminner om en tvål med sina rundade hörn, men det kan vara en förändring på väg. Om man tar sig en titt på amatörers formgivning av önskespelare är en helt rund form klart populär. Hos iRiver har man till och med en modell som ser ut som Musse Piggs huvud. Huruvida detta är en följd av en önskan om runda spelare eller bara en pendang till den Musse-trend som råder inom modebranschen just nu vill jag dock lämna osagt. Färgskalan är oftast svart eller grå, kanske med en accentfärg som sticker ut. De billigare spelarna kan finnas i flera färgvariationer Materialmässigt har spelarna oftast ett skal av lätt metallisk karaktär, eller plastimitation av sådan, och i stort sätt alltid med en blank finish. Tendenser till att börja använda även andra material finns dock.

Disney-trend Designen börjar

ta ut svängarna. Men denna mp3 är troligen bara ett resultat av en Musse Pigg-trend under uppsegling.

Asus Ecobook Bamboo Laptop är en bärbar dator med skal i bambu och där alla dess plastkomponenter helt består av återvunnen plast. En annan produkt i samma anda är konceptmobilen Chute; en hopvikbar modell med skal även det i bambu. Andra produkter med träinslag finns nu är USB-minnen, tangentbord och iPod-skal. Det kan inte ha undgått någon att miljön är högt upp på mångas agendor. De nyss nämnda produkterna, och speciellt Asus laptop, har garanterat påverkats av detta aktuella ämne. Men miljötrenden tar sig också uttryck på andra sätt. Nike tillverkar numera en sko av återvunnet material och storföretaget Apple satsar allt mer på att bli miljövänliga. Miljömedvetenhet ligger helt enkelt i ropet just nu och genom produkter som Asus EcoBook kan det också synas genom designen.

TNGD03 Inlämningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

3


Trendboard En samling tekniska prylar som alla 채r i ropet just nu.

mp3, konceptmodell Chute, konceptmobil med skal i bambu

Asus Ecobook Bamboo Laptop

iPod Tube

Sony Ericsson Xperia X1

Vaio laptop med hologramsk채rm, konceptmodell

TNGD03 Inl채mningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

4


TNGD03 Inl채mningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

5


TNGD03 Inl채mningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

6


by nature

TNGD03 Inl채mningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

7


Färger och material Färg- och formbeslut iNature har fått sin inspiration från naturen. Det ska eftersträvas inte bara i skalet, men också i hela produkten. Alla komponenter inuti spelaren ska vara tillverkade av återvunnet material så långt det är möjligt. I övrigt ska så miljövänliga framställningsmetoder som möjligt användas. Grundformen på iNature bygger på tvålformen som är så populär just nu, där runda, mjuka hörn av en rektangel utgör grundstommen. Skalet består av blankpolerad och lackbehandlad furu, men möjligheten att använda andra träslag finns också. Färgkombinationerna som kommer vara default i spelaren går i grönt, rött och blått. Av dessa kommer den gröna varianten vara den som det trycks mest på. Något som skapar en extra effekt är möjligheten att tack vare hologramteknik låta skärmen vara mer eller mindre opak. Genom att välja lägre opacitet kommer den bakomliggande trästrukturen att synas igenom. Användaren kan även välja att lägga in egna bilder och foton som bakgrund. Skärmen är naturligtvis utrustad med den senaste tocuhscreentekniken. På vänster sida av iNature sitter dock några knappar för de grundläggande funktionerna kvar. Där sitter power-knappen, volym och en hold-funktion. Höger sida har en USB-port samt högtalare.

TNGD03 Inlämningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

8


Färger och material Skalet runt iNature Skalet som täcker iNature är tillverkat av furu som blankpolerats och lackats.

Grön färgskala Omarkerad text Omarkerad text

Text som markeras Omarkerad text Omarkerad text Omarkerad text

Markeringsruta och omarkerad text R 197 G 214 B 76

Bakgrund

Markerad text

R 89 G 131 B 68

R0 G0 B0

Opacitet på bakgrund 80%

Röd färgskala Omarkerad text Omarkerad text

Text som markeras Omarkerad text Omarkerad text Omarkerad text

Markeringsruta och omarkerad text R 236 G 206 B 165

Bakgrund

Markerad text

R 163 G 36 B 49

R 163 G 36 B 49

Opacitet på bakgrund 75%

Blå färgskala Omarkerad text Omarkerad text

Text som markeras Omarkerad text Omarkerad text Omarkerad text

Markeringsruta och omarkerad text R 91 G 117 B 118

Bakgrund

Markerad text

R 130 G 167 B 155

R0 G0 B0

Opacitet på bakgrund 80%

TNGD03 Inlämningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

9


Beslutsunderlag Tanken bakom min utformning Det intryck som främst påverkat mina designbeslut är den stora miljödebatt som råder i världen just nu. Nästan dagligen kommer rapporter på temat och det kändes naturligt att fortsätta jobba med det även i mp3-spelaren. Med tanke på grundinspirationen - naturen och miljön - kom namnet iNature som en självklarhet. Tag-linen har kortats ner till enbart ”Loveable”. Genom att i denna integrera produktnamnet så att det utläses ”Loveable by iNatur”, vill jag säga att spelaren är lika älskvärd som naturen, och att iNature är en liten del av den. Att öka medvetandet för sin omvärld bland de människor som har det bäst ställt, och att skapa en ödmjukhet inför världen, har varit en stor drivkraft i min utformning av iNature. Jag vill med spelaren skapa en känsla av att naturen är lyxig och något som är häftigt att vårda. Förhoppningen är att detta synsätt ska sprida sig även utanför målgruppen och trigga dem alla att fortsätta att med små eller stora steg bidra till en positivare framtidsutveckling – utan att de för den sakens skull ska behöva känna att de måste välja en sämre kvalitet.

Hur jag gjort research Mitt beslutsunderlag kommer främst från informationssök på internet och bläddrande i tidningar. Från dessa medier har jag samlat en hel del bildmaterial. Jag har också haft ett allmänt vaket öga på min omgivning och uppmärksammat vad som syns ute på stan och i butikerna. Jag har diskuterat med klasskamrater vad de fått reda på, och jämfört med mina egna intryck och uppgifter. Eftersom yngre personer oftast har äldre människor som förebilder, och gärna vill se sig som lite äldre än de egentligen är, har jag även kollat på olika områden som anser sig rikta sig mot en något mognare publik. På communityt Lunarstorm finns många medlemmar i den aktuella målgruppen 16-18 år, så jag skaffade mig ett konto där för att få veta mer. Jag har kollat runt på olika hemsidor som jag tror läses av ungdomar i målgruppen. Bland annat har jag tittat på vad en av Sveriges mest populära bloggare, den 16-åriga Kenza, skriver om. Hon är ett klockrent exempel på den personlighetsprofil som finns i min målgrupp.

TNGD03 Inlämningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

10


Beslutsunderlag Hennes blogg handlar mycket om mode och livsstil och med tanke på hennes popularitet borde hon påverka en hel del av sina läsare. Gratistidningen Metro har blivit flitigt läst, och särkilt deras teknikbilaga som kommer en gång per vecka. Tillförlitligheten till tidningen kan naturligtvis diskuteras, men å andra sidan tror jag att det är samma källa som många ungdomar i målgruppen tar intryck ifrån. Vid vidare rundkoll hos andra källor och kontroll direkt hos tillverkaren av hur till exempel en produkt ser ut har jag inte reagerat på något uppenbart fel. Annat underlag kommer från tidningen Extra Östergötland. Men precis som med Metro jämfördes detta med vad jag hittade på andra, mer ansedda tidningars hemsidor samt med vad jag hört på SR:s nyheter på radio. Även amerikanska medier har naturligtvis granskats, men det löpande flödet och ordet för dagen har jag av naturliga skäl inte kunnat ta del av eftersom jag trots allt befunnit mig på svensk mark. Jag har kollat i importerade magasin men annars har internet varit mitt främsta verktyg.

TNGD03 Inlämningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

11


Källförteckning Elektroniska medier

Tryckta medier

Svenska

Svenska tidningar och magasin

www.metro.se http://www.metro.se/se/metroteknik/ http://www.iriver.com/ http://www.jensofsweden.com/home. aspx http://www.apple.com/se/ www.onoff.se www.dn.se www.svd.se http://www.microrevolt.org/ http://www.fuldesign.se/index.html http://www.cocoo.se/ http://kenzas.se/ http://www.sidandsally.com/ http://stellakei.blogspot.com/ http://se.europe.creative.com/welcome. asp www.lunarstorm.se http://www.kingmagazine.se/king/ http://www.cafe.se/ http://www.m3.idg.se/

Amerikanska och Engelska

http://www.verizonwireless.com/b2c/ index.html http://ipod.brando.com.hk/index.php http://www.seventeen.com/ http://www.trendhunter.com/ http://www.urbanoutfitters.co.uk/page/ home http://men.style.com/gq http://men.style.com/details/ http://gizmodo.com/ http://www.mikelaut.com/ http://ipod.brando.com.hk/index.php http://dvice.com/archives/2007/11/ asus_ecobook_recyclable_design.php http://digg.com/hardware/Eco_Geek_s_ Dream_Laptop_Bamboo_Design_ that_s_DIY_Upgradable http://www.trendhunter.com/

Metro Extra Östergötland Norrköpings tidningar M3 Cap & Design Din Teknik Elle Damernas värld Teknikens värld Illustrerad Vetenskap Konstvärlden Disajn Mobil Ny teknik Digital Foto Femina Allt i Hemmet Elle Interiör Forskning & framsteg

Amerikanska magasin Rolling Stone Vouge

Övriga källor Radio och tv. Mode-, inrednings- och teknikbutiker på stan i Norrköping. Muntliga diskussioner och samtal med vänner i ämnet. Samt ett allmänt vaket öga och öra.

Övriga världen

http://web-japan.org/trends/ http://www.monodo.jp/ http://www.rakuten.co.jp/ asukakobo/701801/729408/ http://www.hacoa.com/

TNGD03 Inlämningsuppgift: Moodboard Pernilla Lindblom 080229

12

Moodboard iNature  

A school assignment. It was about designing the new mp3-player: iNature, based on what trends we believed would come in the future.

Moodboard iNature  

A school assignment. It was about designing the new mp3-player: iNature, based on what trends we believed would come in the future.

Advertisement