Page 1


gems 3


gems 4

gems 5


gems 6

gems 7


gems 8

gems 9


gems 10

gems 11


gems 13


gems 14

gems 15


gems 16

gems 17


gems 18

gems 19


gems 20

gems 21


gems 22

gems 23


gems 24

gems 25


gems 26

gems 27


Menurut kajian, keluarga yang mengamalkan pemakanan seimbang, aktiviti fizikal, dan tidak merokok selalunya terhindar daripada penyakit kanser & serangan jantung. Manakala, anakanak yang dididik sejak awal tentang cara hidup sihat akan kekal dengan cara hidup tersebut Oleh:Pn. Adlil Rajiah Mohd Nasir sehingga mereka -Penulis buku 3 Kertas 3 Krayon meningkat dewasa & 3 Pensel Warna tidak mudah

terpengaruh dengan bola sepak di padang, suasana negatif di maka didikan yang sekeliling mereka. lebih proaktif daripada ibu bapa & kesedaran Dalam dunia sekarang yang sewajarnya yang lebih patut diwujudkan mementingkan dalam diri setiap ahli kemudahan keluarga. berbanding kesihatan contohnya, makanan Saya ingin kongsikan segera yang mudah 6 prinsip mudah untuk disediakan lebih menanam budaya digemari hidup sihat bukan berbanding makanan sahaja pada yang berkualiti, dan anak-anak tapi pada main game bola seluruh keluarga, sepak di telefon pintar seterusnya pada lebih digemari generasi akan datang. berbanding bermain

perasaan atau apa sahaja yang terpendam dalam fikiran mereka kepada ibu bapa. Ibu bapa takkan tahu anak berada dalam tekanan atau tidak, jika mereka tak berbual atau tak benarkan anak-anak bersuara.

sama ada baik atau buruk, ia sebenarnya adalah peluang untuk ibu bapa berinteraksi dengan anak-anak, bina kepercayaan dalam diri mereka dan bina hubungan kekeluargaan yang lebih baik. •Tetapkan had pada sikap, bukan pada 4.EMOTIONAL ekspresi emosi. Setiap INTELLIGENCE orang berhak merasa apa sahaja jenis emosi, •Bina hubungan baik tapi orang yang hebat dengan anak. Dalam adalah orang yang setiap situasi yang mampu mengawal melibatkan emosi sikapnya tak kira lah

apa pun emosi yang sedang dialaminya.

5.BIJAK MENGAWAL TEKNOLOGI •Hadkan pendedahan skrin seperti TV, gajet, telefon pintar, wayang & sebagainya. Kebanyakan pakar pediatrik menasihatkan agar ibu bapa mendedahkan anak-anak kepada skrin tidak melebihi 2 jam sehari sahaja, tak tidak digalakkan

Kepentingan Kesihatan Dalam Menjamin Kebahagiaan Family 1. MAKAN SECARA SIHAT

•Makan berjemaah bersama keluarga. ada kajian yang lebih •Pastikan sentiasa menarik mengatakan, ada stok “snek sihat” makan bersama di rumah contohnya keluarga dapat membantu perkembangan buah-buahan, psikologi sanak-anak sayuran, susu, dan kurangkan (atau lebih (terutamanya remaja) baik tiada langsung) dalam membentuk sikap mereka. stok snek yang kurang sihat seperti mi segera, keropok, minuman 2. KECERGASAN FIZIKAL soda & alcohol. Kajian mengatakan, •Jadikan aktiviti fizikal itu cara hidup, dan stok snek di rumah bukan senaman atau memainkan untuk kurus peranan penting semata-mata. dalam mewujudkan budaya “pemakanan •Fikirkan cara berkesan untuk sentiasa libatkan sihat” di dalam anak-anak dalam sesebuah keluarga. gems 28

aktiviti fizikal. sediakan aktiviti fizikal yang menyeronokkan seperti menari & bermain.

3.MENGENDALI STRESS •Ibu bapa yang cool, adalah ibu bapa yang menang. Menurut pakar psikologi, jika ibu bapa itu sendiri sering bertindak keterlaluan setiap kali berdepan dengan tekanan, anak-anak akan mewarisi sikap tersebut. •Pastikan anak-anak tahu, mereka sentiasa bebas meluahkan

“TheCore OfWealth IsAlways Health.”

memberi keizinan kepada anak untuk mengakses skrin dengan sendiri. •Beritahu mereka bagaimana iklan-iklan ini memanipulasi pemikiran kita tanpa kita sedari & perlahan-lahan memudaratkan kualiti hidup kita.

6.BERINTERAKSI DENGAN NATURE •Menurut kajian, keluarga yang banyak meluangkan masa dengan nature, kurang terdedah kepada komplikasi kesihatan

seperti kemurungan, obesity, masalah pemakanan & masalah lembap belajar. Malah, hubungan dengan alam semulajadi dikatakan sebagai langkah pencegahan yang berkesan dalam apa jua masalah yang sering memusnahkan kebahagiaan sesebuah keluarga. Keluarga sihat adalah definisi keluarga bahagia. :)

gems 29


gems 31


gems 33


gems 34

gems 35


gems 38

gems 39


gems 40


gems 42

gems 43


gems 44

gems 45


gems 46

gems 47


gems 48

gems 49


gems 50

gems 51


gems 52

gems 53


gems 54

gems 55


gems 61


gems 62

gems 63


gems 65


gems 66

gems 67


gems 69


gems 70

gems 71


gems 72

gems 73


seni seviyorum turkiye Oleh: Anis Suhaida Sanawi

Hari ke-1. (13/1/2018)

punya teruja sampaikan masa main salji aku jatuh. Tergelincir. Habis kotor sebab kawasan tu ada lecak.Tapi Kami jalan ke wall of Costantinople, tapi polis kat situ cakap tak boleh ambil takpa yang penting puas hati. Pemandangan dekat situ lawa sebab gambar. Dan kawasan tu Nampak ada salji dan ada tasik. macam tempat kedutaan. Kami pun meneruskan jalan ke Grand Bazaar. Selepas menetapkan masa untuk Hari ke-3. (15/1/2018) berjumpa semula dekat depan pintu yang kami masuk, masing-masing Sejurus selepas sarapan, check out berpecah membawa haluan untuk hotel dan kami meneruskan mencuci mata. perjalanan ke Cappadocia. Kami singgah ke Salt Tuz (Salt Lake). Kata Grand bazaar, subhanallah besar Ozie (our tour guide) kalau musim sangat. Tak habis nak jalan. Dikatakan panas, boleh jalan atas air sejauh jarak ada 50 lebih lorong. Dan lorong yang 2 km sebab air surut dan cetek. Selesai aku masuk tak sampai 10 pun. Besar. bergambar kami terus ke Cappadocia. Sangat besar. Ingatkan malam tu taknak beli apa-apa sebab baru first Di Cappadocia kami bermalam day. Dia punya kesudahan, aku beli selama 2 hari. Tempat pertama kami baju untuk family. Melayang juga lawat adalah Underground City. 100lira malam tu. Habis shopping pergi Tempat ni dikatakan dijumpai masa makan dan kemudian balik homestay. zaman dahulu seorang penggembala kambing ni, kambing dia jatuh ke dalam perigi. Bila dijumpai, mereka Hari ke-2. (14/1/2018) melihat tempat tersebut strategic untuk dijadikan tempat bersembunyi dari Harini merupkan hari pertama kami dengan agen. Semua siap awal. Shout pihak musuh. Underground City ni ada 7 tingkat, tapi kerajaan Turki tak gali lebih 8:30 kena siap. Malang sekali, dalam. Hanya sampai tingkat 4 sebab penantian terus berlaku (seolah-olah ada masalah-masalah tertentu. tak nampak kesudahan). Tour guide salah faham dan ingat kami masih di airport. 11 lebih baru dia sampai untuk Selesai di Underground City, kami meneruskan perjalanan ke kilang jemput kami. In shaa Allah tiada dah pembuatan seramik.Sememangya turki penantian selepas ini bersama agen. terkenal dengan ukiran seramik yang unik. Harga dia mahal kalau yang Perjalanan harini kami ke Abant Lake, betul-betul asli dan melalui proses pemBolu Ankara. Tempat first kami pergi terus jumpa salji. Seronok sangat. Ambil buatan yang lama. Tapi jangan risau, gambar dan bermain snowball. Aku ada juga cenderahati yang murahgems 74

murah bermula dari 2 lira. Tapinya memang berbeza lah hiasan dia dengan yang harga beratus beribu tu. Untuk yang minat pinggan mangkuk ukiran lawa-lawa, sangat digalakkanlah pergi sini. Habis trip untuk harini. Kami terus ke hotel untuk bermalam. Hotel kalini ala-ala gua. Memang nyamanlah duduk dalam bilik sebab hangat. Makan malam kalini buffet. Jadi kitorang pun ambil variasi lauk.

be nothing. Mev berasal dari Bahasa Parsi, La berasal dari Bahasa Arab , dan Na berasal dari Bahasa Turki. Selesai meneroka madrasah & maqam Rumi, kami meneruskan perjalanan ke Pamukkale & bermalam di sana. Pamukkale bermaksud cotton city. Oleh sebab itu, dalam perjalanan sebelum sampai ke hotel kami singgah ke cotton factory. Bukan cotton candy. Okay hambar.

Pihak kilang bagi promosi dekat kami sebab student & datang dengan trip. Harga mereka jual semua dalam USD. Dan untuk kami, mereka kata tukar Hari ini kami teruskan perjalanan pergi melawat Pigeon Valley. Dekat sini sahaja matawang ke Turkish Lira. jadi kalau harga 30 usd, kami dapat 30 lira. bolehlah nak acah-acah bagi burung Memang heaven la orang kata. Tetapi makan untuk buat slow-mo. (takyah aku tak beli sangat sebab tidak kena susah-susah pergi Vince, Italy). View dengan citarasa. Hanya beli towel kedari atas bukit sangat menakjubkan. Indah ciptaan Tuhan. Subhanallah. cik sebagai tanda kenangan. Bukti jejak cotton factory di Pamukkale. Selesai di sana, kami ke destinasi seterusnya Open Air Museum. Kenapa Hari ke-6. (18/1/2018) dinamakan Open Air? Sebab dia menunjukkan dua tamadun Pagi tu kami hanya singgah sebentar ke bertemu. Satu bahagian batu-batu Hierapolis (thermal lake) hanya ambil (zaman dahulu) dan sebelahnya gambar pemandangan sebab tak bandar (zaman sekarang). dapat masuk juga akibat hujan. Sebab satu benda yang kena cuba adalah Selepas makan tengahari kami ke jalan tanpa kasut untuk rasa air panas kilang membuat permata. Nak lebih dia. Tapi sebab hujan, jadi macam tak mudah faham kilang buat batu-batu ‘feel’. untuk barang kemas. Cincin, rantai, gelang, subang.Berbaloi je bagi sesiapa Benda yang putih dekat bukit-bukit dia nak beli sebab dia asli dari kilang dan tu bukan salji, tapi magnesium. Nak sangat lawa. bagitahu, pemandangan Hierapolis sangat-sangat lawa. Air dia memang Hari ke-5. (17/1/2018)

Hari ke-4. (16/1/2018)

Pagi yang sangat-sangat menggembirakan. Dapat menyaksikan snowfall. Pagi nak bertolak dari Cappadocia ke Konya, salji turun. Satu pengalaman yang tak dapat dilupakan. Konya, The City of Hearts. Kalau sebut Konya, taka asing lagi untuk kita ambil tahu mengenai Rumi & falsafah hidupnya, MEVLANA yang bermaksud gems 75


nampak turquoise. Turquoise merupakan warna turki. (Turk Colour). Oh, aku tak ambil pun gambar Hierapolis yang sebenar sebab tengok dari jauh.

Hari ke-8. (20/1/2018)

Sarapan yang sangat sedap ditemani pemandangan bukit yang lawa. Sebab hotel kalini restoran dia ada tingkap. So Seterusnya kami ke kilang pakaian kulit. mestilah aku duduk sebelah tingkap Pertama kali tengok fashion show. Kain untuk nampak ‘morning view’. Harini dia memang sedaplah. Selesa sangat kami melawat Blue Mosque, Hagia sebab daripada kulit kambing. Harga Sophia, Topkapi Palace & Grand dia pun cantik tuan-tuan. Semua ribu Bazaar. Disebabkan kawasan yang riban. dekat-dekat, kami berjalan kaki sekitar Istanbul. Bus bawa kami sampai Habis cuci mata, kami pergi ke kedai kawasan berdekatan Blue Mosque. Turkish Delight yang terkenal. Mozaik Untuk Blue Mosque masuk percuma. Lokum. Lokum dalam Bahasa turki Untuk Topkapi Palace dan Hagia bermaksud manisan.Yang seronoknya Sophia bayaran sebanyak 40lira 1 sebab dapat makan manisan free kepala Kita orang takyah bayar sebab (tester). dah termasuk duit trip dengan agen. Topkapi ni maksud dia, Top – Gun, Kapi Hari ke-7. (19/1/2018) –Gate. Tempoh diperlukan untuk pusing istana ni 2 jam. Tapi best juga sebab Harini kami meneruskan perjalanan. barang- barang dekat muzium Kami lawat masjid yang terkenal menunjukkan sejarah dia yang dengan design huruf wau. Nama masjid tersendiri. Tengok baju besi. Pedang tersebut Ulu Camii. Lepas tu kami pergi para sahabat dan banyak lagi. Yesil Carsi (green market). Nama pun market, maka yang bergelar wanita Hagia Sophia seperti yang semua dah pun akan menjalankan tugas mereka sedia maklum, merupakan gereja iaitu shopping. Selesai di sana, kami semasa zaman pemerintahan Rome. meneruskan perjalanan ke Uludag Setelah Sultan Muhammad Al-Fateh Mount. Tempat pelancongan untuk takluk Kostantinople, beliau bermain ski. Pemandangan nak naik ke menjadikannya masjid. Dan sekarang atas sangat-sangat indah. (breathaking Hagia Sophia sebahagiannya view). Pengalaman pertama bermain menjadi muzium. Bukan tempat solat ski yang berbaloilah. Sakit lutut jatuh tak yang utama. Gambar-gambar yang reti nak ‘break’. Yang pasti diukir semasa menjadi gereja masih pemandangan dia sangat cantik. ada, hanya ditutupi dengan lambang kalimah Allah.

Blue Mosque. Fakta yang menarik yang aku baru tahu melalui tour guide, dia kata masa zaman pemerintahan sultan Al-Fateh, baginda memerintahkan arkitek untuk buat masjid dengan Menara emas. Tetapi arkitek tersebut salah dengar & dia membuat 6 menara dan sama dengan Masjidil Haram. Hal ini kerana bunyi yang hampir sama. (alti = 6, altin = emas). Ketika itu masjid dah siap separuh, kalau runtuhkan akan membazir, maka sultan pun memerintahkan arkitek tersebut untuk pergi ke Masjidil Haram dan menambah satu tiang. Ini kerana baginda tidak mahu ada masjid yang menyerupai Masjidil Haram. Setelah Masjidil Haram siap diubah suai, arkitek tersebut kembali ke turki untuk menyiapkan masjid tersebut. Selepas makan tengahari, kami b erjalan di Grand Bazaar. Masuk gedung beli belah terbesar buat kali kedua. Duit? Sah-sah melayang. Demi ole-ole untuk orang tersayang. Paling seronok bila lalu depan kedai Turkish delight, selalu singgah dan makan coklat. Tanya-tanya sikit, lepastu jalan. Hehe (jangan tiru aksi kami).

Hari ke-9. (21/1/2018) Harini kami pergi ke Pierre Loti Hill. Pemandangan dari atas memang sangat lawa. Sebab kita boleh nampak Bhosphorus Bridge yang menghubungkan antara Europe & Asia Istanbul. gems 76

Sepatutnya kami akan menaiki kereta kabel untuk turun ke bawah, tapi sebab takde (tak buka kedai) jadi kami pun jalan kaki turun. Sampai bawah, kami lawat maqam Salahuddin Al-Ayubi. Kami teruskan perjalanan untuk menaiki cruise pula. Nak kata struggle tu memang kuatlah. Angin yang kuat dan sejuk, tapi kitorang semua duduk je dekat deck atas, Sejam atas cruise, gigih masing-masing nak ambil gambar. Ombak dia okay je, kadang berombak kadang tak. Overall naik cruise ni memang best sangat. Kalau cuaca nyaman, lagi seronok. Masa kitorang naik tu, setengah jam lepastu dah mula gerimis. Lepas makan tengahari, kami pergi ke lokasi terakhir pelancongan. Muzium panorama. Menyaksikan kejadian penawanan kostantinople secara 3D. Dia punya kesan bunyi (sound effect) memang terbaik. Rasa real sangat. Berakhirnya panaromic view, maka kami pun dah tamatkan trip bersama agen. Best sangat ditemani tour guide yang gila-gila. Yang layan kami dengan baik. Rasa berpuas hati je dengan bayaran yang kami bayar. RM 1522 termasuk makanan, penginapan, tiket masuk muzium.

gems 77


gems 78

gems 79


gems 80

gems 81


gems 82

gems 83


gems 84

gems 85


© HAK CIPTA TERPELIHARA

PERSATUAN MAHASISWA MALAYSIA UNIVERSITI MU’TAH 17/18 TIDAK DIBENARKAN MENGELUAR ULANG MANA-MANA BAHAGIAN ARTIKEL, ILUSTRASI DAN KANDUNGAN BUKU INI DALAM APA JUGA BENTUK DAN CARA SEBELUM MENDAPAT IZIN DARIPADA PEMEGANG HAK CIPTA.

gems 86

gems 87


MAJALAH GEMS 2.0 SESI 2017/2018  

TEMA : KEKELUARGAAN

MAJALAH GEMS 2.0 SESI 2017/2018  

TEMA : KEKELUARGAAN

Advertisement