__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

08640 www.periodic08640.com

08640 és un periòdic mensual, gratuït i d’àmbit local. Coordinació general: Bàrbara Boulocq i Fernando Gigena. Disseny i maquetació: Montse Farré. Producció comercial: Eva Diaz. Fotografies: Tomás Muñoz i periòdic 08640. Dipòsit legal: B-42490-2004. ISSN: 1886-9866. Distribució: Olesa de Montserrat. Edició: 10.000 exemplars. Imprès a Imprintsa Impressions Intercomarcals S.A. Per adreçar-nos qualsevol informació i contractar publicitat ho podeu fer a través de l’a/e: periodic08640@gmail.com, o als mòbils 635 810 173 i 626 684 065. Adreça postal: Apartat de correus, 96, Olesa de Montserrat (08640). Web: www.periodic08640.com Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts d’aquesta publicació amb fins comercials o publicitaris. Els productes i serveis anunciats són autoritzats per les mateixes empreses i botigues anunciants. L’equip de redacció no es fa responsable de les opinions i els articles signats publicats en aquest mitjà. Fonts: olesam.cat, Olesa Ràdio i redacció 08640. Tancament de recepció d’anuncis i informació: el dia 22 de cada mes.

Periòdic mensual d’Olesa de Montserrat - Abril 2020 / any 16 / número 149

#JOEMQUEDOAOLESA


2

“No pienso en toda la desgracia, sino en toda la belleza que aún permanece”. (Anna Frank)

Les infermeres i els infermers

Els sanitaris

(Això passa al poble)

(Editorial) I ara? Què fem amb l'edició d'abril? Això ens preguntàvem els que hem triat aquesta tasca de comunicar i d’obrir la finestra d’Olesa des d’aquest diari. Pràcticament sense notícies diferents a les relacionades amb el tema en qüestió, també gairebé sense empreses ni botigues que vulguin promocionar-se (bàsicament per estar tancades, excepte les relacionades amb l’alimentació) i sense possibilitat de repartir l'edició en vostres cases, vam optar per fer una edició especial, digital i diferent. Diferent perquè els anuncis que veureu són consells, mesures i recomanacions de les autoritats (Ajuntament i Generalitat bàsicament) i informació pública necessària com horaris del transport, de farmàcies i de centres sanitaris, entre d’altres. Edició atípica si n'hi ha, sense límit de pàgines i amb la humil intenció de recollir la informació més rellevant sobre l'únic tema que tenim a les nostres vides ara per ara. En aquesta edició no s’ha cobrat per cap anunci publicitari, ni per cap informació publicada. Hem mantingut algunes seccions habituals perquè no sigui una edició “Covid19” al cent per cent. Per exemple, els noms de les seccions van ser canviats a manera de homenatge per aquells i aquelles que estan “dándolo todo” pels que estem còmodament a les nostres llars. I també publiquem vinyetes amb l’únic objectiu d’aixecar l’ànim en aquests temps tan difícils. Hem volgut fer-nos ressò de totes les campanyes, propostes, recomanacions, però seria una tasca titànica, gairebé impossible, publicar tot el que ha sortit durant aquests dies, per diferents canals de comunicació, a partir de la creativitat i l'enginy de la gent d’Olesa, encara que ho intentem a l’apartat “Els investigadors”. Estem vivint uns dies on les notícies deixen de ser-ho en qüestió d’hores, és el minut a minut de la (des) informació. Des del 08640 estem cobrint les notícies a travès de les nostres xarxes socials (Instagram, Facebook i Twitter). Moltes gràcies per la comprensió, bona lectura d'aquestes pàgines i a cuidar-se que encara el mes d’abril promet confinament!

08640

Olesa reclama

08640

L’Ajuntament ha reclamat a la Generalitat “total transparència i claredat” en les dades sobre el nombre d’afectats, hospitalitzats i defuncions per coronavirus al municipi. En una carta adreçada a consellera de Salut, Alba Vergés, l’alcalde olesà, Miquel Riera, lamenta les moltes dificultats que ha tingut fins ara l’Ajuntament per accedir a dades fiables sobre el nombre d’afectats al municipi, i reclama al Departament de Salut que en aquest aspecte sigui precís i transparent. L’Ajuntament també ha tornat a reclamar a la Generalitat que resolgui la manca de personal i material necessari a les residències, per tal que les plantilles puguin desenvolupar amb garanties la seva feina. L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha destacat que, tot i la manca evident de recursos materials de protecció i de personal que pateixen, les direccions de les residències geriàtriques, sobretot les afectades pel virus, Santa Oliva i Sant Agustí, “han aconseguit controlar la situació aplicant nous models organitzatius que suposen un esforç extra de la plantilla”. Riera ha lamentat un cop més que un dels principals problemes és que el personal no pugui treballar protegit “tal i com marquen els protocols per manca de material”, i per aquesta raó “des de l’Ajuntament s’ha treballat i es treballarà per intentar cobrir aquesta necessitat com sigui”. L’alcalde ha insistit que si el personal de les residències no té des

del principi el material necessari per treballar amb total protecció, és difícil evitar el contagi del virus, i ha remarcat que la situació “només es podrà reconduir quan arribi el material de protecció anunciat i promès als centres, així com els tests ràpids per detectar el coronavirus i així millorar el confinament”. Precisament, l’Ajuntament va ser dels primers en aixecar la veu d’alarma sobre les dificultats que patien les residències quant a manca de personal i de material, i que finalment ha hagut de ser l’Ajuntament qui, gràcies en gran part a la mobilització ciutadana, ha pogut cobrir algunes d’aquestes necessitats. Miquel Riera també ha volgut manifestar el suport de tot l’Ajuntament al personal de les residències geriàtriques, especialment a les de Santa Oliva i Sant Agustí, “per l’esforç que estan fent durant aquestes setmanes per atendre les persones internes”.

Residència Santa Oliva Segons dades de la direcció del centre, dels 18 interns de la residència ingressats a l’Hospital de Martorell i el Sagrat Cor, fins ara malauradament han perdut la vida 15 persones. La dada positiva és que, de les tres persones que restaven ingressades, una ha tornat a la residència el passat divendres 3 d’abril després de 19 dies ingressada. D’altra banda, s’han produït dins la residència 5 morts més, si bé en cap d’aquestes morts s’ha pogut provar que sigui a causa del coronavirus.


08640

3

“És millor viatjar ple d’esperança que arribar-hi” (Proverbi japonès)

Els sanitaris (cont.)

De la resta d’interns de la residència, el Departament de Salut de la Generalitat va enviar proves PCR que s’han pogut fer a 7 persones que presentaven símptomes associats a la COVID-19. D’aquestes, 5 van donar positius i dos negatius. Amb tots s’ha seguit el mateix protocol de confinament decretat des del primer dia per a tots els casos sospitosos. Residència Sant Agustí Segons dades de la direcció del centre, els 4 interns que van ser ingressats a l’Hospital de Martorell malauradament han perdut la vida a causa del coronavirus. Durant aquests dies d’estat d’alarma han mort tres interns més de la residència, per altres patologies. L’alcalde, Miquel Riera, remarca que tot apunta a una certa treva en el ritme de contagi a les residències, tot i que “s’ha de continuar amb un estricte control i seguiment dels protocols de seguretat davant de qualsevol simptomatologia per lleu que sigui”.

En aquest sentit, la directora de la residència Sant Agustí, Montserrat Jàcome, ha volgut transmetre un missatge positiu ja que “amb molts esforços i insistents trucades es van assolint algunes fites, com aconseguir que la UME vingui a la residència a desinfectar, el passat dimarts 31 de març; una actuació que esperem que contribueixi a la millora de la situació i del benestar dels residents”. Per altra banda, la Montserrat en nom de tot el personal del centre ha destacat que la visita de dos cotxes de la Policia Local amb un clar missatge d’ànims i d’agraïment pels altaveus, “ha estat valorat molt positivament i el van rebre com una gran mostra de suport”. Casos de contagis de coronavirus Pel que fa al número de casos positius per coronavirus al municipi, el mapa interactiu que es pot consultar a aquas.gencat.cat eleva fins a 65 els casos registrats a Olesa de Montserrat. L’Ajuntament, però, descarta que aquesta xifra sigui real ja que només es fan proves a les persones que s’hospitalitzen, així com a interns amb símptomes de les residències. Per aquest motiu, l’alcalde remarca que “és molt important respectar les mesures de confinament per tal d’evitar la propagació del virus de persones amb simptomatologia molt lleu o que, fins i tot, són asimptomàtiques”. Al marge d’aquestes xifres, l’Ajuntament té coneixement de defuncions produïdes al municipi que no estan comptabilitzades des del Departament de Salut de la Generalitat. En aquest sentit, Miquel Riera lamenta que les dades no estiguin centralitzades i que des de l’Ajuntament arribin “amb dificultat i de forma fragmentada”. Per aquesta raó l’Ajuntament ha hagut d’acudir a l’empresa encarregada dels serveis funeraris, Exfun, per conèixer el número de

defuncions al municipi del 14 de març. Segons les dades facilitades per la funerària, han estat un total de 22 defuncions, xifra que no quadra amb les que només s’han registrat a les residències (un total de 28), segurament perquè hi ha interns de les residències que són de fora d’Olesa i dels quals se n’han fet càrrec altres funeràries. Per a l’Alcalde, aquesta xifra, però, sí pot servir per tenir una orientació de l’impacte de la COVID-19 al municipi en aquestes primeres dues setmanes de crisi sanitària, ja que l’any passat, en el mateix període, només es van registrar 9 defuncions. Davant la manca d’accés a xifres fiables, l’alcalde ha adreçat una carta de queixa a la consellera de Salut, Alba Vergés. Segons l’alcalde, “no és normal que haguem d’anar, com qui diu, pidolant les dades, quan aquestes haurien d’arribar degudament canalitzades, centralitzades i amb transparència per part de la Generalitat”. En la carta, l’Alcalde reclama “total transparència i claredat” pel que fa a les dades d’afectació del COVID-19 a Olesa, tot destacant que “l’obligació que tenim a l’hora de reclamar tota aquesta informació és l’obligació que tenim d’informar la nostra ciutadania, que veu com el nostre ha estat un municipi fortament castigat pel COVID-19, sobretot pel que fa al nombre de defuncions. A ells ens devem. Una bona política informativa des de la més absoluta transparència aporta grans dosis de confiança i de serenitat”.

Primera interna recuperada

La residència Santa Oliva està passant dies molt durs, però el passat divendres 3 d’abril va tenir motius per al somriure i l'esperança. Es que han rebut la primera interna afectada per coronavirus que s'ha recuperat de la malaltia. Té 79 anys i estava ingressada des del passat

16 de març, primer a l'Hospital de Martorell i després al Sagrat Cor. Després de 19 dies hospitalitzada, torna a casa, a la residència. Des del centre han volgut aprofitar per donar les gràcies a tot el personal del Hospital de Martorell, al personal del sociosanitari Sagrat Cor, personal d'ambulàncies i per descomptat al personal de la residència i del CAP d'Olesa.

Arriba material de protecció

L’Ajuntament ha repartit material de protecció individual al personal de les residències d’Olesa (sobretot a Santa Oliva i Sant Agustí amb casos d’interns afectats per coronavirus) i al personal del CAP Olesa. Una de les peces importants que s’han pogut repartir són granotes de protecció del cos entre el personal de les residències, gràcies a una compra feta des del Departament de Salut Pública. A més, s’han repartit 80 bates de plàstic gràcies a una aportació ciutadana, així com 150 viseres amb pantalla protectora donades per l’empresa Sealed Air Packaging, que fa uns dies ja va cedir a l’Ajuntament una màquina empaquetadora i tot el material necessari per fer l’empaquetat e mascaretes. Amb tot aquest material, destaca la regidora Ada Agut, “l’Ajuntament ha aconseguit proveir d’Equips de Protecció Individual complerts al personal de les residències, que tenen molta mancança de material i estan fent una feina molt important”. De fet, remarca Agut, una


4

08640

“En tot és millor l’esperança que la desesperació” (Goethe)

Els sanitaris (cont.) de les prioritats de l'Ajuntament és garantir la seguretat dels professionals que es troben en la primera línia contra el coronavirus, i per aquesta raó, treballa diàriament per aconseguir equips de protecció individual, ja sigui mitjançant compres, donacions o voluntariat, per poder subministrar-los allà on sigui més necessari.

Per molts anys!

Des del passat dissabte 4 d’abril, la Policia Local d’Olesa felicitarà els nens i nenes del municipi –a partir de 8 anys- que han de celebrar el seu aniversari tancats a casa. Per demanar la “sorpresa policial”, les famílies ho han de sol·licitar a través de la plataforma Decidim Olesa on han d’omplir un formulari. La Policia Local es posarà en contacte amb la persona sol·licitant per acordar l'hora en la qual l'infant haurà de sortir a la finestra, terrassa o balcó per rebre la gran sorpresa.

Trucades a la gent gran

El Departament de Benestar Social de l’Ajuntament, a través de persones voluntàries tutelades per Creu Roja del Baix Llobregat Nord, ha iniciat avui una acció per detectar possibles situacions de necessitat de suport a persones majors de 75 anys del municipi. Aquests dies, les voluntàries estan fent trucades a totes les persones amb aquestes característiques de les quals es disposa telèfon de contacte per saber en quina situació es troben, si tenen xarxa familiar que els doni suport per fer compres o fer-los seguiment, o si necessiten atenció. Precisament, amb aquest sistema de trucades individualitzades, el

Departament de Benestar Social va fer l’any passat un estudi de les necessitats actuals i de futur de les persones grans del municipi per poder adequar les actuacions i polítiques socials a aplicar els propers anys a la realitat. Aquest estudi, per exemple, va demostrar la necessitat d’ampliar el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). Aquestes trucades complementen les que ja es fan des dels Serveis Socials municipals a totes les persones usuàries dels diferents serveis que s’ofereixen (SAD i tallers de la memòria, entre d’altres), i a l’adhesió a la iniciativa de la Diputació d’ampliar el servei de teleassistència amb un servei especial per a les persones de més de 65 anys de la província de Barcelona que, per la situació de confinament actual, es trobin en situació de vulnerabilitat o en situació de risc i que necessitin ajuda. Les trucades les estan realitzant persones de la xarxa de voluntariat creada per l’Ajuntament arran la voluntat ciutadana de donar un cop de mà a les persones més vulnerables. Qualsevol persona d’entre 18 i 60 anys pot apuntar-s’hi sempre i quan no tingui cap problema de salut que la converteixi en població de risc davant del coronavirus. Aquesta xarxa es gestiona amb la col·laboració de Creu Roja del Baix Llobregat Nord i el seu personal voluntari. A hores d’ara són 125 les persones que s’han ofert a través de la plataforma i que, per tant, formen part de la borsa per fer tasques de voluntariat al municipi durant l’estat d’alarma. Entre les activitats que fan les persones voluntàries hi ha la compra d’aliments i de medicació o llançar la brossa de les persones que no tenen xarxa de suport o considerades col·lectiu de risc. Les persones interessades es poden apuntar a l’enllaç següent: https://decidim-olesademontserrat.diba.cat/assemblies/coronavirus D’altra banda, aquelles persones que coneguin situacions de vulnerabilitat o bé necessitin ajuda del voluntariat, han de comunicar-ho als Serveis Socials municipals a través del correu: urgenciessocials@olesademontserrat.cat o bé trucar al 93 778 00 50 (extensió 5).

Denúncies per incompliments

En les darreres dues setmanes la Policia Local d’Olesa ha interposat un total de 82 denúncies administratives, cinc de les quals a establiments comercials, per incompliment de la limitació d’activitats i moviments que marquen els Reials Decrets sobre l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. Entre les denúncies, hi ha dues que s’estan investigant penalment. La Policia municipal, en dependència directa del Ministeri de l’Interior, està portant a terme dues línies d’actuació. Per una banda, es fa control dels establiments que no poden obrir o que tenen aforament limitat mentre duri l’estat d’alarma. D’altra banda, també es fan controls dels moviments, tant pel que fa als vehicles, a les entrades del municipi, com pel que fa a la ciutadania. Tot plegat per comprovar la justificació dels desplaçaments i veure si aquests s’ajusten a les excepcions previstes. En relació a les sancions administratives iniciades, la Policia Local aixeca acta de la sanció i la remet a la regió policial, i és l’instructor qui determina la quantia de la multa. La sanció mínima és de 600€ i poden arribar fins als 30.000€. Des de la Policia Local es remarca la necessitat que la ciutadania faci les mínimes sortides del domicili, i només per als casos permesos, tant per evitar un possible risc de contagi com per evitar ser sancionat. Les sortides a l'exterior només estan justificades en cas d'anar a treballar si es pertany a alguns dels col·lectius essencials, a comprar aliments o medicaments, per visita mèdica o per tenir cura de persones dependents, així com per treure a passejar les mascotes. L’estat d’alarma també comporta la coordinació amb altres cossos de seguretat i policies de la zona. De fet, la coordinació és habitual, “però en aquesta situació encara ho és més i està sent plena”, segons ha destacat el Cap de la Policia Local, Isaac Aymerich. Així, els responsables de la Policia Local mantenen diferents reunions setmanals per videoconferència amb totes les policies de la regió i amb

el cap de Mossos de Martorell. Són unes reunions que permeten analitzar globalment com evolucionen les situacions a cada municipi. En el decurs d’aquests dies de màxima complexitat també són habituals les mostres de suport de la ciutadania, un fet que s’agraeix especialment des del cos policíac local. Per la seva banda, la Policia Local també ha iniciat accions coordinades davant del CAP Olesa i les residències locals per mostrar l’agraïment de la plantilla local i del municipi a la tasca que fa els personal sanitari i assistencial.

Amb l’aigua, cap problema

La Comunitat Minera Olesana està aplicant un pla de contingència des de principis del mes de març per assegurar l'abastiment d'aigua a domicilis i empreses preveient que la situació de crisi sanitària es podia complicar i allargar tal com està passant. És un pla enfocat en assegurar la disponibilitat del material per potabilitzar l’aigua, així com de l’atenció als clients, tal com ha explicat el president de la Comunitat Minera, Joan Arévalo. Aquest coixí de 60 dies d’estoc assegurat del que parla Arévalo, multiplica per dos l’habitual, que és de 30 dies. Una mesura absolutament preventiva davant possibles imprevistos dins l’estat d’alarma, tot i que els proveïdors de la Comunitat Minera poden subministrar amb total normalitat, ja que són empreses amb total permís de circular per la carretera.


08640

“L'esperança no és el mateix que l'optimisme, no és la convicció que alguna cosa sortirà bé, sinó la certesa que alguna cosa té sentit, independentment de com resulti”. (Vaclav Havel)

5

Els sanitaris (cont.) Arévalo destaca que els olesans tenen el consum d’aigua potable assegurat i aconsella a la gent que begui aigua de l’aixeta atès que el tractament de l’aigua per part de la Comunitat es fa amb diòxid de clor, un dels elements més bons desinfectants de l’aigua. El president de la Comunitat Minera afirma que estant notant un major consum d’aigua en aquesta etapa de confinament i anima la gent a netejar-se les mans amb regularitat. Sobre les fortes pluges d’aquest primer tram del 2020, Arévalo avança que permetran assegurar l’abastiment d’aigua per tot l’any. D’altra banda, s’han tancat totes les fonts del municipi, algunes gestionades per la Comunitat Minera Olesana i d’altres per l’Ajuntament. L’aigua de la majoria de fonts d’Olesa, que arriba als domicilis de la gent, està connectada a la xarxa. Ara bé, casos com l’aigua de Can Soler, de la Plaça de les Fonts, de Can Carreres i de la Rutlla ho fa procedent del Pou de Santa Oliva i és un cas més especial. Es tracta d’aigua de brollador, la qual molts olesans fan servir per posar a taula i estalviar-se anar a comprar aigua embotellada. En aquest cas, també s’han hagut de tancar les fonts seguint les ordres de l’Ajuntament degut a les indicacions del Departament de Salut.

L’illa de vianants, sense restriccions

Des del passat dimecres 1 d’abril i mentre duri l’estat d’alarma per la crisi sanitària pel coronavirus, queden suspeses les restriccions de circulació a l’illa de vianants del Casc Antic. Per tant, l’entrada i sortida de vehicles estarà permesa per a tots els vehicles, sense necessitat que tinguin autoritzada l’entrada. L’illa de vianants del Nucli Antic va entrar en funcionament el passat 2 de febrer. El seu objectiu és el de pacificar el trànsit al barri del nucli antic, que per la seva configuració, amb carrers estrets i la presència d’escoles, no està pensat per als vehicles. Per aquesta raó es vol que hi circulin només els vehicles imprescindibles, sobretot a les hores on hi ha més afluència de

persones al carrer. L’accés a l’illa es controla amb sis càmeres instal· lades a les diferents entrades que hi ha a la zona, que registren les matrícules dels vehicles. L’illa de vianants comprèn la zona emmarcada, per la banda nord, des del carrer de Santa Oliva cap al sud; des d’Anselm Clavé cap al nord; des de la Riera de Can Carreras cap a l’oest i des del carrer Vall d’Aran cap a l’est. Encara que les restriccions d’accés a l’illa de vianants estiguin suspeses, la ciutadania pot continuar presentant les sol·licituds d’accés permanent o temporal.

1700

L’Ajuntament d’Olesa està produint 1.700 mascaretes de cotó gràcies a la col·laboració desinteressada de persones voluntàries i d’empreses que han cedit material al consistori. Les mans voluntàries son les encarregades de cosir les mascaretes, que s’esterilitzen i s’empaqueten amb totes les mesures de seguretat. Aquest voluntariat també està fent possible l’elaboració de viseres protectores per al personal del CAP i les residències. Des que va esclatar aquesta crisi sanitària, molts ciutadans i ciutadanes d’Olesa s’han ofert com a voluntaris per ajudar l’Ajuntament a atendre les persones vulnerables més afectades per la situació. Davant la manca de material sanitari, també han estat moltes les persones que s’han ofert a cosir mascaretes. Des del Departament de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olesa, però, es volia que aquestes mascaretes poguessin tenir les màximes garanties sanitàries, i per tant, “abans d’acceptar l’oferiment de les persones voluntàries, era necessari buscar primer una manera d’esterilitzar-les i empaquetar-les amb seguretat”, segons ha destacat la regidora de Salut Pública, Ada Agut. La solució ha vingut de la mà de diverses empreses. Així, l’empresa JP Selecta d’Abrera, dedicada a la fabricació d’aparells per a laboratori, ha donat a l’Ajuntament una màquina per esterilitzar valorada en 4.000 € i que segons la regidora “permet esterilitzar una vintena de mascaretes per hora, a una tem-

peratura de 120 graus, més que suficient si tenim en compte que amb 60 graus ja n’hi ha prou per matar el virus”. D’altra banda, la també empresa Sealed Air Packaging, també d’Abrera, ha cedit una màquina empaquetadora i tot el material necessari per fer aquest empaquetat. I les mascaretes es podran fer gràcies a la donació de material feta per l’empresa de Rubí, Robin Hat, dedicada a l’elaboració de gorres quirúrgiques. En aquest cas, proporciona el cotó, el filtre TNT i les gomes necessàries per fer les mascaretes. Hi ha material per a l’elaboració de 1.700 mascaretes. Gràcies a la col·laboració de persones voluntàries, s’han preparat uns sobres amb un kit per a confeccionar mascaretes, que inclou la roba de cotó, el filtre TNT i les gomes. Les persones interessades en cosir mascaretes s’han d’apuntar a través de la plataforma Decidim Olesa. Un cop seleccionades, rebran a casa els kit amb el material necessari per confeccionar les mascaretes i una vegada confeccionades l’Ajuntament les passarà a recollir. El tutorial de com fer les mascaretes es troba al web de l’Ajuntament. Les mascaretes confeccionades són envasades i esterilitzades per tal de que puguin ser utilitzades amb garantia. Aquest procés es farà amb personal municipal amb les màquines cedides a l’Ajunta-

ment, i que s’han instal·lat al Saló de plens. L'Ajuntament destinarà aquestes mascaretes, en ordre de prioritat, cap als serveis essencials i col· lectius que estiguin més exposats o seguin grups de risc, així com a altres persones que treballen de manera professional o voluntària per combatre aquests dies les necessitats més urgents i prioritàries a Olesa.

Respiradors

L’Ajuntament també participa en la recollida de material, concretament fonts d’alimentació, per a l’elaboració de respiradors artificials de metacrilat, un projecte impulsat per les empreses Framun i Waterologies d'Igualada conjuntament amb el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. La coordinació va a càrrec de la Cambra de Comerç i de Montse Soler Prats. Des de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat s’ha contactat amb diferents deixalleries de la rodalia per aconseguir aquest material, concretament fonts d’alimentació de 12v i 500 v del tipus que tenen les torres d’ordinador (les de portàtils o aparells similars no serveixen). Les persones que tinguin aquest tipus de font d’alimentació i les vulguin donar per al projecte s’han de posar en contacte amb l’Ajuntament d’Olesa, al 93 778 00 50, i serà l’Ajuntament qui s’encarregui de la recollida de material.


6

08640

“Intenta mantenir sempre un tros de cel blau per sobre del teu cap” (Marcel Proust)

Els sanitaris (cont.)

Les fonts, tancades

L’Ajuntament ha tancat totes les fonts urbanes del municipi seguint les instruccions de la Generalitat per evitar la propagació de contagis a causa del coronavirus. Segons marca el Departament de Salut de la Generalitat, atès que les fonts publiques són instal·lacions on pot haver més contacte amb les mans o la boca, es recomana que no s’utilitzin mentre duri aquesta crisi sanitària, i, en els casos que sigui possible, deixar-les sense funcionament i adoptar mesures per evitar-hi l’accés. Davant aquesta recomanació, i com a mesura preventiva, l’Ajuntament ha decidit tancar totes les fonts publiques del casc urbà. Algunes d’aquestes fonts són gestionades per la Comunitat Minera Olesana i d’altres pels departaments de Gestió de l'Espai Públic i de Medi Ambient de l’Ajuntament. Un cop passi l’estat d’alarma i es puguin tornar a posar en funcionament les fonts, es farà la corresponent neteja i desinfecció.

Nou horari per al CAP

Des del passat dimecres 25 de març, el Centre d’Atenció Primària (CAP) d'Olesa atendrà presencialment a la ciutadania de dilluns a diumenge de 8 del matí a 8 del vespre. Segons la regidora de Salut Pública, Ada Agut, l'horari del CAP es redueix de les 12 de la nit a les 8 del vespre “per garantir l'as-

sistència atenent la disponibilitat del personal sanitari” i atenent “a la situació d'excepcionalitat” que s'està vivint amb la crisi sanitària del coronavirus-SARS-CoV-2. Davant de qualsevol urgència fora d'aquest nou horari, la ciutadania s'ha d'adreçar al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) La Solana de Sant Andreu de la Barca o a l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. També es pot trucar al 061 CatSalut Respon per simptomatologia o consultes rellevants sobre el coronavirus i d’altres qüestions sanitàries i al 112 si es necessita presència immediata de metge o ambulància.

Preinscripcions escolars, ajornades

El Departament d’Educació de la Generalitat ha decidit ajornar la preinscipció escolar del segon cicle d’infantil, primària i secundària fins que es pugui garantir la seva realització en condicions de normalitat. El calendari publicat fixava la preinscripció entre el 23 de març i l'1 d'abril, amb el sorteig per desempatar el 5 de maig i les matriculacions del 16 al 22 de juny. Tenint en compte la suspensió de les classes i la situació de confinament, Educació ha optat per posposar la preinscripció al segon cicle d'infantil, primària i secundària (des de P3 fins a ESO) fins que la situació es normalitzi. D'altra banda, també s'han ajornat

les proves de la selectivitat. Les proves d'accés a la universitat, que estaven previstes pel juny, seran al juliol, com a màxim el dia 10. L'ajornament s'ha decidit tenint en compte l'escenari actual de classes suspeses per l'expansió de la Covid-19. A Catalunya, les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) estàn convocades pels dies 7, 8 i 9 de juliol.

Neteja i escombraries

L'Ajuntament també ha reorganitzat el servei de neteja viària i recollida d’escombraries per reforçar la desinfecció dels carrers i espais que, malgrat les restriccions de moviments, són els més transitats del municipi, com ara els entorns del CAP Olesa, Mercat Municipal, les zones on hi ha supermercats i botigues d’alimentació, l’estació de FGC o les parades d’autobusos. També es va reforçar la neteja a fons d’elements d’espais públics que més poden tocar les persones, com ara les baranes, fonts o papereres. La Regidora d’Espai Públic i Equipaments, Eva Creus, ha destacat que la neteja i desinfecció d’aquests espais “es fa fins a dos cops al dia en aquells que són més transitats”. També s’ha reforçat la neteja de tots els grups de contenidors del municipi, que es desinfecten dos cops al dia. Així, si fins ara la neteja de carrers es feia només amb aigua a pressió, ara es fa amb aigua i

productes desinfectants totalment homologats. Quant a la recollida d’escombraries, la regidora d’Espai Públic i Equipaments ha destacat que s’ha detectat un alt volum de persones que dipositen les bosses d’escombraries als peus dels contenidors o a les papereres “segurament per evitar tocar els contenidors aquests dies”. Per aquesta raó, a l’equip de recollida habitual de la brossa dels contenidors, s’hi ha afegit un equip que recull aquestes bosses. D’altra banda, i seguint les recomanacions de la Generalitat, l’Ajuntament ha decidit tancar la Deixalleria municipal, per motius de seguretat del personal de la planta i les persones usuàries. També deixa de funcionar la deixalleria mòbil, i en aquest sentit, des de l’Ajuntament es demana que la ciutadania eviti de treure voluminosos al carrer, ja que es vol prioritzar la recollida d’escombraries en uns dies en què, majoritàriament en estar la gent confinada a casa, es generen més residus.

Targetes moneder

El passat dimecres 25 de març es van habilitat cinc punts de recollida al municipi per fer entrega de les més de 200 targetes moneder a les famílies olesanes. Serveis Socials ha contactat prèviament amb les famílies per concretar el lloc de recollida i una hora, per evitar la co-


08640

“Fixa el teu rumb a una estrella i podràs navegar a través de qualsevol tempesta”. (Leonardo Da Vinci)

7

Els sanitaris (cont.) en base als dies que es va prestar el servei, concretament fins al 12 de març inclòs. El cobrament de quotes tornarà a arrencar quan el servei es pugui reprendre amb normalitat. L’aplicació serà automàtica i, per tant, les persones usuàries d’aquests serveis no hauran de fer cap tràmit previ.

incidència de persones i mantenir així les mesures de seguretat i prevenció del coronavirus. D’aquesta manera, les targetes moneder per a les famílies beneficiàries de beques de menjador escolar s’han repartit a: l’Ajuntament, la Casa de Cultura, l’Escorxador, el local social de l’Associació de Veïns del Poble Sec i l’Escorxador, amb la col·laboració de personal de Creu Roja del Baix Llobregat Nord i una desena de persones voluntàries. Les targetes moneder són semblants a una Visa qualsevol i estan carregades inicialment amb 40 euros, (4€ per dia lectiu durant els primers 15 dies previstos de confinament per a l’alumnat). La Generalitat ja ha realitzat la segona recàrrega de targetes moneder. L'import de la nova recàrrega és de 40 euros que correspon al període de 30 de març al 9 d'abril, més el dia 13 de març que estava pendent.

Amb voluntat

A la plataforma “Decidim Olesa”, al web de l’Ajuntament, t’hi pots apuntar per formar part de la borsa de voluntariat. Només cal registrar-se a la plataforma a l’adreça decidim-olesademontserrat.diba. cat i anar a l’apartat “òrgans de participació”, clicar a l’apartat de “Voluntariat per situacions extraordinàries” i emplenar el formulari. Segons la referent tècnica de la Creu Roja a la zona, Griselda Sanahuja, a mesura que arribin tasques que necessitin l'ajut del voluntariat, Creu Roja organitzarà aquesta crida i es posarà en contacte amb

les persones voluntàries. Tot el voluntariat, abans, caldrà que faci una formació bàsica sobre el coronavirus.

Primer paquet de mesures

El passat dilluns 30 de març, l’Ajuntament va adoptar el primer paquet de mesures per minimitzar l’impacte econòmic de la crisi sanitària, i al tancament d’aquesta edició, ja estava preparant un segon paquet de mesures econòmiques que s’anunciaran els propers dies. Les mesures adoptades suposen 200.000 € menys d’ingressos per a les arques municipals en el pitjor dels escenaris (que implicaria que l’actual curs escolar no es pugui reprendre i per tant, tampoc ho faci cap servei), alhora que l’Ajuntament continuarà suportant un cost estructural d’aquests serveis de prop de 400.000€. Si l’activitat finalment es pot reprendre el mes de maig, l’Ajuntament haurà deixat d’ingressar 90.000€. La primera mesura és que no cobrarà les taxes dels serveis municipals que no s’estan oferint, arran el tancament dels diferents equipaments municipals, tant educatius, com esportius, culturals i socials. És el cas de l’Escola Esportiva Municipal, l’Escola de Música i les llars d’infants Taitom i La Baldufa, així com de les parades del Mercat que resten tancades i les taxes per terrasses de bars i restaurants. En tots aquests casos, del mes de març només es cobrarà la part proporcional de la quota mensual

En aquells casos en els quals s’hagi abonat tota l’anualitat d’aquests serveis, se’ls retornarà d’ofici la part proporcional, prèvia petició expressa i comunicació a l’Ajuntament de les dades bancàries. El mateix es farà amb aquells bars i restaurants que hagin abonat sencera la taxa anual per ocupació de via pública per terrasses i vetlladors. Per altra banda, s’amplia el termini per a les liquidacions en període de pagament voluntari que ha d’abonar la ciutadania per conceptes com ara sol·licitud de llicències, ocupació de la via pública amb taxes i cadires, sancions o inscripcions a proves selectives, entre d’altres. Així, els terminis de pagament en voluntària de les liquidacions que es trobaven en període de cobrament el dia 18 de març han estat ampliats fins el 30 d’abril de 2020. Els terminis de pagament en voluntària de liquidacions que s’hagin iniciat amb posterioritat al 18 de març s’han ampliat fins el dia 20 de maig de 2020. Quant al cobrament de taxes i impostos municipals que estaven en període vigent de pagament, s’ha prorrogat el termini. D’aquesta manera, es demora el cobrament per a aquells contribuents que tinguin domiciliat el seu pagament, i es facilita el compliment de l’obligació de pagament a aquelles persones que no el tinguin domiciliat. -Impost sobre vehicles de tracció mecànica: inicialment estava en període de cobrament del 2 març al 4 de maig. S’ha prorrogat fins el 2 de juny. -Mercat Municipal: la quota de gener, el pagament de la qual finalitzava el 26 de març, acabarà el 20 de maig. La quota de febrer, el pagament de la qual finalitzava el 24 d’abril, acabarà el 20 de maig. -Llars d’infants municipals Taitom i La Baldufa: el pagament de la quota de desembre de 2019, que acabava el 26 de març, aca-

barà el 20 de maig. El pagament de la quota de gener, que acabava el 24 d’abril, acabarà el 20 de maig. El pagament de la quota de febrer, que acabava el 26 de maig, acabarà el 2 de juny. -Escola Municipal de Música: el pagament de la quota de desembre de 2019, que acabava el 26 de març, acabarà el 20 de maig. El pagament de la quota de gener, que acabava el 24 d’abril, acabarà el 20 de maig. El pagament de la quota de febrer, que acabava el 26 de maig, acabarà el 2 de juny. -Escola Esportiva Municipal: el pagament de la quota de desembre de 2019, que acabava el 26 de març, acabarà el 20 de maig. El pagament de la quota de gener, que acabava el 24 d’abril, acabarà el 20 de maig. El pagament de la quota de febrer, que acabava el 26 de maig, acabarà el 2 de juny. Pel que fa a la recaptació executiva, en aquells casos en els quals les persones contribuents no hagin pagat dins el termini voluntari, no es dictaran provisions de constrenyiment, diligències d’embargament ni altres actuacions del procediment executiu mentre duri l’estat d’alarma. El termini de pagament de les fraccions i ajornaments també s’ha ampliat i queden així: - Per a aquells ajornaments i/o fraccionaments concedits abans del 18 de març, amb data de venciment entre el 18 de març i el 30 d’abril, el seu venciment es produirà el 30 d’ abril. - Per a aquells ajornaments i/o fraccions concedits després del 18 de març, el seu venciment es produirà el 20 de maig. En relació a les multes de trànsit i ja que no tenen naturalesa tributària, el seu cobrament està afectat per la suspensió de terminis administratius acordada pel Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel que es declara l’estat d’alarma pera la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. En quant l’atenció als contribuents es continua prestant a través dels següents canals: - Telemàtica (www.orgt.diba.cat) - Correu electrònic, a l’adreça: orgt.atenciociutadana@diba.cat, a través de la qual es podrà rebre i contestar consultes.


8

“Cuando todo esto termine –que terminará- quiero que el mundo se llene de primeras veces. Otra vez.” (Carlos Gómez B.)

08640

Els sanitaris (cont.)

Viseres protectores

L a col·laboració ciutadana ha permès a l’Ajuntament d’Olesa entregar viseres amb pantalles de protecció al personal sanitari del CAP Olesa i les residències locals. Es tracta d’unes viseres realitzades amb impressores 3D, fàcilment desinfectables i molt útils per al persona, ja que permeten treballar amb ulleres. Alhora, també gràcies a l’aportació ciutadana, s’estan provant uns EPI (equip de prevenció individual) també elaborats amb impressora 3D a la residència Nostra Senyora de Montserrat. Es tracta d’unes peces d’ús individual que permeten al personal assistencial obrir portes o prémer interruptors sense haver-los de tocar amb les mans. La Regidora de Salut Pública, Ada Agut, ha agraït les donacions i aportacions gratuïtes fetes per la ciutadania i empreses, i ha destacat que aquest moviment social voluntari “és la part positiva d’aquests dies tan difícils”. L’entrega d’una vintena de viseres amb pantalles de protecció ha estat possible gràcies a la gestió d’un olesà, Xavier Monfort, que es va oferir a l’Ajuntament a proporcionar-les a través d’una empresa que les realitza, i que les ha proporcionat gratuïtament. La regidora de

Salut Pública va ser l’encarregada d’entregar-les al CAP Olesa i les residències, que han valorat molt positivament aquesta aportació pel bon ús que se li podrà donar en les feines diàries. De fet, han demanat a l’Ajuntament poder disposar-ne més. Per fer-ho possible, l’Ajuntament compta amb la col·laboració d’una empresa que proporcionarà gratuïtament el material. Per elaborar les viseres es necessita una impressora 3D que faci la part rígida on es col·loca la pantalla de protecció, i per a aquesta feina l’Ajuntament també compta amb la col·laboració de l’olesà Guillem Duran i de l’escola Daina Isard, que compten amb aquest tipus d’impressora. Precisament, l’olesà Guillem Duran també ha estat l’artífex d’uns EPI amb els quals s’està fent una prova pilot a la residència Nostra Senyora de Montserrat. Es tracta d’unes peces fetes amb impressora 3D que estan adreçades a les que les utilitzi de manera personal i individual el personal per obrir portes o encendre i apagar llums sense tocar la maneta o prémer l’interruptor directament. També ha elaborat un EPI fix per posar a les portes. De moment, aquests EPI s’estan provant a la residència

Nostra Senyora de Montserrat i si la valoració és positiva, també s’elaboraran més per entregar al CAP i la resta de residències. Per aquesta raó, l’Ajuntament fa una crida a aquelles persones o empreses que també tinguin impressora 3D i vulguin col·laborar en l’elaboració de viseres amb pantalles de protecció per al personal sanitari i assistencial.

nientment senyalitzats amb un cartell que especifica “Us exclusiu residències”, i per tant, es demana a la ciutadania que no els utilitzin. Així mateix, el personal de les residències ja està informat que únicament poden utilitzar aquests contenidors i cap dels que sí que estan destinats a la ciutadania. En aquests contenidors d'ús exclusiu les residències no tiraran, en cap cas, material com mascaretes, ulleres, bates, o material de desinfecció, que vehiculen a través d'un gestor autoritzat de residus sanitaris del Grup III. Per tant, els nous contenidors llançaran altres residus com restes de menjar o envasos. Cal tenir en compte que durant la pandèmia de l'Covidien-19, les residències, de manera similar als domicilis que hagin estat en contacte amb el virus, no poden realitzar la segregació dels residus i per tant, han de llençar tot al contenidor d'ús exclusiu de resta, és a dir, sense fer recollida selectiva.

Especial per a residències

L'Ajuntament ha instal·lat contenidors d'ús exclusiu per a les residències del municipi, conve-

08640


08640

“Levantarte a la una de la tarde y sentir que estás salvando al mundo no tiene precio”. (Anónimo, redes sociales)

9


10

“Aislados hoy, para que cuando nos volvamos a juntar, no falte nadie”. (#Quedateencasa)

08640

Els voluntaris (Correu)

Sobre la llibertat en temps de confinament

Tinc la sort de poder presumir d’un terrat amb bones vistes a l’horitzó. Gaudeixo de poder veure un paisatge que es presenta ostentós, però buit. Una mica com l’horitzó de futur que tenim davant nostre si, senzillament, continuem com sempre quan acabi la quarantena; si seguim llevant-nos per anar a treballar, si mengem quan tenim gana, si seiem davant del televisor i ens indignem de tanta misèria com ens volen ensenyar i després anem a dormir ben còmodes al llit. Això si, com jo, sou dels ínfims privilegiats que no passeu gana. Ens espera un horitzó mediocre i decadent com el que mostra Steve Cutts als seus curts d'animació si tots i cadascun de nosaltres no som capaços de redefinir la societat en què vivim com a individus emancipats. Ara, més que mai, s’ha fet palès que vivim immersos en un sistema capitalista imperant que fa aigües per tot arreu. Un sistema que s’ha enquistat a partir de desigualtats de tot tipus de les quals ens n’hauríem de fer càrrec més sovint que un cop cada quatre anys. Esperem que votar sigui suficient, però no ho és. No ho pot ser. Esperem que ens representi una minoria política que, diuen, hem escollit lliurement i, un cop arribada al poder de l’Estat, es veu lligada de mans i peus per l’Ibex-35, el Dow Jones, el Nikkei o qualsevol altre índex borsari. I, entre urna i urna, ara lamentem que els governs que conformen la Unió Europea, gran abanderada de la hipocresia, ens ajudin. A nosaltres. Tan ingenus

som? Tenim un govern central graponer i un govern autonòmic menor d’edat i amb síndrome d’Estocolm que, segons sembla, s’han reservat de manera preferent alguns tests de detecció del virus, mentre els jubilats, pares i avis que estimem, moren sols en hospitals de campanya. Es tracta d’uns governs que, davant la major crisi sanitària que hem vist, han volgut esgarrapar quatre duros comprant gangues però no han deixat d’invertir en bales de goma de qualitat prèmium. Pels carrers passegen cossos militars que no han acabat de copsar en què consisteixen les «tasques de desinfecció» i que marxen després de rebre quantitats indecents de calerons per hissar banderes a mig pal. A més, tenim una Església immòbil que no fa res més que esperar entre l’or del Vaticà que la ciència solucioni la crisi mentre resa quatre parenostres. Assumeixo que ningú té la veritat absoluta, però crec que la situació en què ens trobem actualment ens demana a crits que acceptem d’una vegada que la societat, tal com la concebem, no funciona. Almenys, no per a la immensa majoria de la població mundial. És hora de treure les teranyines a les ments brillants que han sobreviscut al sistema escolar actual. I dic «sobreviscut» perquè només un sistema educatiu quadriculat, basat en la competitivitat dels millors i que avalua del 0 al 10 a tots per igual, podria oxidar els engranatges del pensament crític. Deixem de preparar els infants per a la ferotge competència d'escalar posicions i ensenyem a compartir de manera altruista. És moment d’engegar els motors de la presa de consciència i de l’acció directa. Ha arribat l’hora de profunditzar en la necessitat imperiosa de la convivència social i de l’ajuda mútua. És l’hora de convertir en innecessària la noció de pàtria, la qual ja hem vist que és completament limitant i que destrueix l’instint de recolzament mutu.

Repensem un sistema que es basa en una llei del més fort obsoleta i basem-nos en la cooperació entre iguals en una societat sense estructures coaccionadores; a la pràctica, sense homes milionaris que donen almoina per semblar generosos, sense dones pobres confinades amb els seus marits maltractadors, sense feres consumistes que deixen sense paper de vàter a pensionistes que fan la compra setmanal, sense autònoms escanyats per un govern avar i sense conflictes fronterers allà on són. L’únic que quedarà serà la grandesa de la condició humana. La mateixa condició que ens empeny a aplaudir cada dia a les vuit del vespre la feina del personal sanitari. La mateixa que esperona persones d’arreu a fabricar mascaretes i respiradors sense esperar res a canvi més enllà del bé comú. La mateixa condició humana que fa que ens preocupem per l’amic, pel familiar, pel veí i, fins i tot, pel desconegut. La mateixa condició humana que desapareix quan arriba al poder. Soc de pensar que les persones que conformen els moviments socials poden canviar-ne la direcció gràcies a les seves idees i a la conseqüent acció transformadora. Ho crec de debò. Només caldria que rumiéssim nous mètodes d’organització, amb perspectiva social i, sobretot, des de sota, on convergeixin nuclis de coordinació i on s’anihili l’actual organització social basada en l’opressió i l’explotació. Hi ha qui no creu que tot això sigui possible, segurament perquè es deuria adormir a les classes de filosofia i antropologia, assignatures malauradament devaluades. Tot i amb això, cada cop són més les veus com la de Noam Chomsky, lingüista i científic, que diu: “Si assumeixes que no existeix l’esperança, garanteixes que no hi hagi cap esperança. Si assumeixes que hi ha un instint cap a la llibertat, llavors existeixen oportunitats per canviar les coses”. Crec que aquests dies de confina-

ment seria genial que apaguéssim unes hores el televisor i escollíssim lliurement, ara sí, què és el que volem aprendre, que agaféssim un llibre que ens omplís i ens nodrís i que ens aportés coneixements i noves perspectives. Així, evitaríem caure en idees preconcebudes i en judicis de valor. Cerquem l’enteniment que ens farà perdre la por a la llibertat de la qual parlava Erich Fromm, especialment en acabar el confinament, i fem xup-xup amb la salsa que ens portarà cap al progrés. Com deia Emma Goldman, una gran filòsofa i escriptora: “La llibertat no baixarà al poble, és el poble que ha d’alçar-se cap a la llibertat”. Alcem-nos, doncs, i deixem d’esperar quatre anys més per posar la llenya a un foc que ja crema. M. V. N., des del confinament de la Conca d’Òdena

Ariadna

Estem vivint uns moments excepcionals i de gran incertesa però estem segurs que amb la col· laboració de tots ens en sortirem aviat. Us volem enviar ànims i força per afrontar aquesta situació, molt especialment als que desenvolupeu tasques en àmbits de primeres necessitats i als sanitaris, un profund agraïment. Alhora, també, una abraçada de suport a les famílies que estigueu patint les conseqüències més adverses d’aquesta pandèmia, principalment als que tinguin familiars a les residències d’avis. La paralització de les activitats a l’associació des del passat 13 de març i sense una data d’inici concreta ens fa prendre la decisió de no cobrar la quota a les sòcies que


08640

“La paciència no és la capacitat d’esperar, sinó l’habilitat de mantenir una bona actitud quan esperes”. (Joyce Meyer)

11

Els voluntaris (cont.) li tocaven al mes d’abril i fins que no es reprengui l’activitat. Associació Ariadna

Martorell y del resto de Cataluña. ¡Gracias!” I.S.

Desde el bus: confinamiento

NdelaR: Al tancament d’aquesta edició, Isabel es trobava millor, encara que continua aïllada i segons ens va confessar “con muchas ganas de abrazar a sus hijas y de volver a trabajar en la residencia”.

Como si de ficción se tratara, tras días conviviendo en una rutina nada habitual, sintiendo esa extraña sensación que altera nuestra vida y a diario genera una gran inquietud entre todos... De manejar un vehículo que durante sus trayectos almacena desde breves diálogos a una mejora de la cordialidad entre usuarios. De observar encerrados, desde niños pequeños que dejaban de gatear ayer mismo, a gente anciana acortando el paseo de sus caminadores. De espantar desde una pequeña ventana una fuerza invisible que habita allí afuera, a combatirla abrazado al mundo desde balcones y terrazas. De carros de la compra llenos para dos semanas a dos bolsas poco llenas para volver a regresar mañana. Del que está dentro ovacionando al de fuera, cuando desde fuera se debería ovacionar la responsabilidad de estar dentro. Estos días he tratado de llevaros lo mejor que he podido, que mis ojos fueran también los vuestros y que en la manera que lo habéis leído, se reflejara en la medida con la que he pretendido humanizar los diferentes momentos vividos. Han sido días de corrección ortográfica, de contactos inesperados de a quien le había llegado el mensaje, ¡de ti que has leído todos y cada uno de los relatos con el fin de saber que estaba sucediendo ahí fuera...! Vosotros y vuestro ánimo también habéis escrito estas vivencias... Mi confinamiento pondrá una pausa a estas historias, el próximo que sea leído al llegar a casa después de un día en familia o con amigos... y si no es leído, tendremos muchas cosas más importantes por hacer¡Hasta pronto! Sergi Foguet Maestre

Caques i confinament Esperança

Ara què ha passat tot (això ho sembla) us he de dir que la meva mare va ser diagnosticada del Covid19. Va estar 6 dies ingressada, aïllada, però per sort és una supervivent. Parlem de la gent que marxa però, també n'hi ha que ens en sortim. La meva mare em diu que vol animar a les persones amb una edat que s’en surt. Per altre banda està molt però molt tocada per amigues i conegudes que han traspassat. Ella em diu que no ha viscut una cosa tant trista i complicada com el que està passant ara. Això ens està canviant la manera de fer i veure la vida. Ara una botella de vi sembla un dia de festa. Serem molt millors, estic segura. Gràcies per tot l'ajut que ens han ofert tots aquests dies. Ens en sortirem i la vida seguirà. I ella, al juliol, farà 87 anys! Salut Margarit

Es diu Isabel...

... viu a Martorell però treballa a la residència Santa Oliva d'Olesa. Va ser diagnosticada amb coronavirus el passat dilluns a la nit, però ja portava aïllada des del diumenge 15. I des de casa seva ens va fer arribar aquestes línies: “Aunque mucha gente critique los aplausos de las 8 de la tarde, esos mismos aplausos son los que nos llegan a nosotras, las que estamos aisladas, las que siguen al pie del cañón con la misma faena y la mitad del personal. A mí se me saltan las lágrimas porque veo que se reconoce nuestra labor, a veces tan olvidada. Trabajamos los sábados, los domingos, en Navidad, Noche Vieja y Año Nuevo. Y no sólo somos las cuidadoras de abuelas y abuelos, somos sus psicólogas, sus amigas, escuchamos sus penas y sus relatos. Sólo con entrar a la planta nada más llegar y verlos, sabemos si les pasa algo, si están contentos o no, en fin nos damos cuenta de cómo se sienten. Desde mi casa agradezco de todo corazón los aplausos de todos los vecinos y vecinas de Olesa,

Em sap molt de greu, com a propietari de gos, adonar-me que la soledat de carrers i parcs hagi provocat un augment significatiu d'excrements sense recollir, allò que provoca que acabem pagant tot un col·lectiu (per la gent que no té gos tots som igual de porcs quan trepitja una merda). Senyors de l'Ajuntament, no afluixin precisament ara, unes quantes multes a temps evitaran que Olesa, després del confinament, sembli un femer i que els propietaris de gossos respectuosos acabem tots patint restriccions per culpa de quatre (o cinc) desgraciats. Santi Baró

El periòdic 08640 no es fa responsable del contingut de les cartes (opinions, comentaris, rèpliques i suggeriments d’interès general, respectuosos cap a les persones i institucions), i es reserva el dret de publicar-les i resumir-les si és necessari. Els articles que no es publiquen en aquesta edició per falta d’espai, sortiran a les properes edicions. Les cartes per a aquesta secció s’han de signar amb el nom i cognom de l’autor, DNI, telèfon i adreça. S’han d’adreçar a l’a/e: periodic08640@gmail.com


12

“La preocupació és com un balancí: et dóna alguna cosa per a fer però mai et porta enlloc”, (Erma Bombeck)

08640

La gent gran (Entrevista amb…) Durant tots aquest dies bojos hem volgut parlar amb els directors i personal de les residències d’Olesa, els principals epicentres del coronavirus. No ho hem pogut fer amb els directius de la residència La Vila ni de Santa Oliva (per diferents raons que no venen al cas). Però sí que hem entrevistat a Felip Gibert i Montserrat Jàcome, directors de les residències Nuestra Senyora de Montserrat i Sant Agustí, respectivament. Aquí tornem a publicar la entrevista amb el Felip del passat 24 de març, que alguns ja han pogut llegir a les xarxes. Al final, el director del centre destaca algunes qüestions i actualitza l’estat de situació.

Entrevista amb Felip Gibert,

director de la residència Nuestra Senyora de Montserrat no podem preveure què ens passarà demà.

En Felip Gibert, últimament, dorm molt poc i està en tensió permanent casi tot el dia. Ell com a director i també tot l’equip de la residència Nuestra Senyora de Montserrat, viuen uns dies al límit. De moment, la residència no ha tingut cap cas de contagi, però “el mínim error, i tens el virus dintre”, segons confessa en Felip. L’acta de constitució de la Junta del Patronat de l’Hospital d’Olesa de Montserrat va ser efectuada el 25 de novembre de 1927. Aquesta primera junta va estar presidida pel Sr. Alcalde, D. Salvador Casas i Baltasar i la vicepresidència va recaure en el Sr. Rector, D. Pere Montcunill i Martra. La resta de càrrecs de la junta eren ocupats pel Sr. Emili Blanxart i Pedrals, el Sr. Benet Margarit i el Sr. Joan Torras i Font. La capacitat de la residència a dia d’avui és de 60 places (21 places públiques i 39 places privades). Al Centre de dia, en tant, disposen d’una capacitat de 16 persones. En aquests moments, l’equip humà del centre està format per: 27 cuidadores (entre auxiliars de clínica i gerocultors), 1 governanta, 2 persones de neteja, 4 persones a cuina, 1 persona a bugaderia, 2 infermeres, 1 metge, 1 treballador social, 1 psicòleg, 2 fisioterapeutes, 2 animadores i 1 director/gerent, a part dels 10 membres del Patronat. En Felip ha destinat part del seu poc temps actual per atendre la nostra sol·licitud d’entrevista, per la qual estem molt agraïts. Aquí va... P: Com perceben els interns la situació d’alarma? R: Això depèn molt del grau de deteriorament cognitiu que presenta cadascú. En termes generals, la gran majoria de residents entenen i són conscients de la gravetat de la situació. Intentem mantenir-los informats, però intentant transmetre sensació de calma, explicant què significa aquest confinament i perquè es fa. Però lògicament, igual com la resta

de població, mantenir un confinament d’aquest tipus no és agradable i més quan ja porten dues setmanes sense poder veure a les seves famílies. Per això, part del personal es dedica a mantenir el contacte amb les seves famílies, ja sigui per trucades de telèfon o per videotrucades. P: C o m u s h e u o r g a n i t z a t aquests dies? R: És complicat poder explicar tot el què, a dia d’avui, porta fent i està fent el personal de la residència per atendre i fer front a aquesta situació de crisi. La residència disposa de tot un conjunt de protocols (fixats per l’Administració com a normes bàsiques de funcionament) i de pautes d’actuació (que els centres anem adaptant en base al dia a dia). A part dels protocols mínims que ens estableix l’Administració, cada centre pot elaborar els seus propis per complementar el treball diari. Cap de tots aquests protocols ni pautes d’actuació, contemplaven una situació com la que a dia d’avui estem vivint d’emergència nacional. De tots els protocols que disposem en el nostre centre, el que més es podia ajustar a una situació similar és el que es va elaborar, en el seu moment, per fer front a la grip A. Aquest va ser el nostre punt d’inici. A nivell organitzatiu, a primers de març, i veient les informacions que anàvem rebent per part de l’Administració, en especial l’autonòmica, vam constituir el nostre equip de crisi. Va ser un equip format principalment per 6 persones (servei mèdic, servei d’infermeria, treballador social, governanta i Direcció), amb reunions continuades, recollida d’informació, contactes amb altres residències per veure què feien i principalment seguir de manera estricte totes les indicacions, pautes i recomanacions que des de l’Administració ens anaven dient. El què a dia d’avui tots tenim molt clar, és que cal treballar junts, en aquests moments no hi ha ni càrrecs ni categories. Com anirà? No ho sabem. Sabem com estem ara, com hem passat el dia d’ahir però

P: Què necessiteu i de qui? R: A nivell material, necessitem el què tothom necessita: material sanitari. Tot i que en un primer moment vam corre molt a fer tot un treball d’aprovisionament de guants, mascaretes, EPI’s, material higiènic, etcètera, per un confinament de 15-20 dies, abans que es decretés la centralització de tot aquest tipus de material, a mesura que passen dies les existències van baixant. I les ajudes poden venir de qualsevol lloc i administració. A nivell de voluntariat, poca cosa es pot fer a dia d’avui dins del nostre centre, ja que no hi pot accedir ningú, tret del personal, per motius de seguretat. El suport de voluntariat que podem rebre a dia d’avui estaria més centrat en suport anímic. De fet, la nostra residència, des del primer moment va posar el servei de cuina a disposició dels serveis socials locals, per si alguna persona gran d’Olesa sense família ni recursos necessitava menjar a domicili. Actualment hi col·laborem en 8 domicilis. P: La residència està tancada als familiars? R: Sí, la residència està tancada des de la setmana del 9 de març. El tancament no només afecta als familiars, des del primer moment es va tancar a tothom. Només hi tenim accés els treballadors, no hi ha visites de famílies, ni de comercials ni de proveïdors. P: Rebeu ajudes? R: A nivell de les administracions, en aquests moments no rebem cap mena d’ajuda material. Sí que ens estan enviant informació, directrius i recomanacions per fer front a aquesta pandèmia. El què voldríem destacar i agrair, és tot el gran suport per part de moltíssima persones que ens envien mails amb dibuixos, vídeos i molts missatges de suport que ens ajuden a continuar endavant. Tot això ens ajuda a passar els dies amb més alegria. P: Com ha canviat el dia a dia dels interns? R: El canvi ha estat molt gran, igual com a la resta de població. El fet de no poder sortir a caminar pel carrer, no veure a les seves famílies cada dia, això no deixa d’afectar a tota persona. Hem adaptat tot el pla d’activitats del centre en funció de l’estat en què ens trobem. La nostra situació a dia d’avui i des de la setmana passada, és de confinament a habitacions. Això vol dir que hem limitat al màxim el flux de moviment en zones comunes. Aquesta situació encara limita

més i afecta molt més als nostres residents. Per això, cal destacar l’enorme treball que està fent tot el personal del centre atenent diàriament de manera personalitzada a cada resident. P: Una re sident va fer 101 anys... com va estar la celebració? R: La senyora dels 101 anys és la Madrona Badia. Ahir li vam cantar l’aniversari feliç, li vam portar un pastís i es va celebrar de la millor manera que es va poder. La seva família ens va enviar unes felicitacions que li vam penjar a l’habitació i també vam rebre multitud de vídeos, felicitacions i dibuixos de molta gent d’Olesa que anaven adreçats a ella. P: Què li pots dir als familiars i a la gent del poble? R: El missatge que puc donar als familiars és que el personal de la residència està treballant molt per garantir el màxim benestar, confort i atenció als nostres residents. Que ens poden trucar sempre que vulguin i a l’hora que vulguin, poden preguntar tot el què vulguin, als telèfons 93 778 3911 i/o 93 778 3861 o bé per mail a: ntrasramontserrat@gmail.com I que si en algun moment, per desgràcia, en resultem afectats, treballarem encara més per fer front a aquesta situació. A nivell de la població local, l’única cosa que puc dir és que fem cas a totes les recomanacions que des de les administracions ens donen. Que tinguem paciència, força i molts ànims. I finalment, voldria aprofitar aquest moment d’angoixa que tots plegats estem vivint, per agrair el gran treball que està fent tot el personal de la nostra residència; sense l’esforç, la dedicació, les ganes, la comprensió i l’estima per aquesta feina seria impossible sustentar el dia a dia de la nostra casa. Com a Direcció no tinc paraules suficients que a dia d’avui estiguin a l’alçada del seu treball. Redacció 08640

08640

PD: El passat dimecres 1 d’abril, en Felip ens van fer arribar el següent escrit: “A dia d’avui, 1 d’abril de 2020, la nostra Residència continua sense tenir cap focus de COVID-19. Però, per desgràcia, sí que hem tingut dues baixes de dos residents. Cap dels dos difunts ha estat ni relacionat ni vinculat a aquest virus. Una de les defuncions, va ser per mort natural, un “paro” i la segona va ser per un procés final de vida. En aquesta segona defunció, els serveis mèdics de la residència, com a prevenció, van creure oportú


08640

“No cal témer res a la vida, només cal entendre-ho. Ara és el moment d'entendre més, perquè puguem témer menys”. (Marie Curie)

13

La gent gran (cont.) activar el protocol d’actuació de COVID. Vam rebre el suport de l’equip del CAP i a la senyora difunta se li va fer la prova pertinent, tenint un resultat negatiu de la mateixa. Cosa que ens permet continuar, en aquests moments, sense cap focus dins la nostra casa. Des de la nostra residència i de part de tot el personal, aprofitem aquesta publicació, per expressar les nostres més sentides condolences a totes dues famílies, patir la pèrdua d’un familiar és dolorós i en les circumstàncies actuals encara ho és més. Per això, des del nostre servei de Psicologia, el posem a disposició de totes dues famílies pel què puguin necessitar. Ara són moments complicats, com-

plexos i difícils per a tota la nostra població i per a tota la societat. Per això, des de la residència, dins de les nostres possibilitats, ens vam oferir als Serveis Socials locals, per si podíem ajudar a gent gran d’Olesa amb dificultats. Aquesta col·laboració, ens permet a dia d’avui, donar ajuda a 8 persones, fent el dinar i el sopar de dilluns a divendres. Per la resta, continuem al dia a dia, treballant al màxim per poder oferir la millor atenció possible a tots els nostres avis. Treballem el matí per arribar a la tarda, i a la tarda per arribar a la nit sense incidències. Cada torn que acabem bé, és un èxit. Els treballadors de la residència, pilars de la nostra casa, ho es-

tan donant tot, i fan tot el possible per poder sortir d’aquesta crisi. Només ens queda dir que cal extremar al màxim les precaucions, ser conscients que només amb l’esforç de tothom ens permetrà sortir d’aquesta situació. Nosaltres estem aquí, continuem treballant i tothom que vulgui posar-se en contacte amb nosaltres ho pot fer als telèfons 93 778 3911 / 93 778 3861 o bé per mail a: ntrasramontserrat@gmail.com També voldríem donar les gràcies a tots els veïns que cada dia surten a fer suport, al personal del CAP, als departaments de l’Ajuntament que ens van trucant constantment per preguntar com estem, als Mossos d’Esquadra i en especial a la Policia

www.periodic08640.com

Local d’Olesa, ja que ens han vingut a animar amb dues unitats, fent sonar les seves sirenes, i aplaudint el treball que està fent tot el personal d’àmbit sanitari. També, volem tenir un record a totes les famílies dels nostres avis, per la gran paciència que estan tenint amb tots nosaltres, per la confiança, suport i escalf que ens donen cada dia quan parlem amb ells. Sense la seva comprensió ens seria més difícil. A totes elles moltes gràcies. Però per damunt de tot, agrair a tots els avis que tenim a la nostra residència, com ens estan ajudant a passar el dia a dia, ells ens ho estan fent tot molt més fàcil.

Sempre hi som!

626 684 065 / 635 810 173 periodic08640@gmail.com


14

"Que cadascú escombri davant de la seva pròpia porta, i tothom estarà net". (Goethe)

Els herois anònims (L’agenda de l'abril '20) Cada dia, a les 20 hores. Aplaudiments... i més aplaudiments. Pels sanitaris i pels tots aquells que estan al peu del canó, perquè nosaltres puguem estar a casa.

08640


08640

"Tot estarà bé a al final. Si no està bé, no és el final” (John Lennon)

15


16

“La vida es un 10% de lo que te sucede y un 90% de cómo reaccionas”. (Charles R. Swindoll)

Els investigadors #quedarseencasa, #yomequedoencasa, #quedateencasa i #mequedoencasa, són alguns dels hashtags més populars a les xarxes socials aquests dies. Això ja ho sabem. Però el que potser no sabíeu és totes les activitats, mesures i possibilitats generades –pel confinament- a partir de les entitats, botigues, empreses, centres i escoles d’Olesa. S’han creat grups específics per temes al Facebook, com “L’Olesa confinada comparteix cultura” on es comparteixen recursos culturals; des del 08640 hem “projectat” la pel·lícula “Relatos Salvajes” (de la Biblioteca al sofà de casa), Tot Olesa proposa publicar fotografies des de casa teva (#desdelafinestra), entre moltes iniciatives més per aquests dies. Hem intentat fer un repàs per totes les que hem pogut trobar; si n’hi ha alguna que no surt en aquest apartat, si us plau, no dubtis en compartir-la a les nostres xarxes socials (#periodic08640). Gràcies!

Ajuntament d’Olesa: ha aprovat un paquet de mesures econòmiques per minimitzar l’impacte econòmic per la crisi sanitària.

(Empreses, entitats i serveis) fisioteràpia i osteopatia amb visites necessàries i urgents (#Pilatesandyou, #PilatesandYouOlesa). Literator: obert d’11 a 13 hores i fora d’aquest horari podeu trucar al tel: 619 357 925 i quedeu a la botiga. Servei gratuït a domicili a partir de 10 euros.

Escoles i instituts

Institut Creu de Saba: comparteixen la iniciativa #elTNCaCasa, on la Biblioteca del TNC (www. tnc.cat) dóna accés a un total de 60 llibres de textos teatrals disponibles. Animen a participar a tot l’alumnat matriculat pel curs 2019-20 al Certamen Literari del Creu de Saba. Les bases estan publicades a les seves xarxes. Fins al 12 d’abril.

Jessy Art Zone i Perruqueria Lali: assessorament, dubtes o consultes (als seus clients) sobre cura del cabells, color, ungles i barbes.

La vermuteria: servei a domicili (618 32 75 84). Comanda mínima 20 €. Vista Òptica: servei d’atenció d’urgències i reptes visuals diaris.

Ari_estil: encàrrecs al 657 865 174. Segueix les novetats a les xarxes (Instagram/Facebook)

Escola Daina Isard: reptes diaris #noensquedemquiets (Banana bread, Decorem un recipient i plantem una llavor, experiments, fem cabanes, etcètera). Dibuixos de l’alumnat de 1er ESO per als avis i àvies de la residència. Impressió de viseres de protecció en 3D per al personal sanitari, amb l’iniciativa @COVID19Makers. Escola Sant Bernat: proposta diària d’activitats, jocs, treballs educatius i contes. Escola Povill: reptes diaris (#Repte1Povill, ja van pel número 11), a més de confecció de cartells, balls, construir cabanes, etcètera.

Très chic: si vols fer la teva compra, les pots trucar al 674 436 683 i te la porten a casa.

Entitats La Passió: proposta per els més petit de dibuixos sobre La Passió (#lapassiodolesa). La via de comunicació és el mail: info@lapassio.cat; demanen la col·laboració de la gent per a fer un acte multitudinari sense moure’t de casa: una entrada de Jerusalem a distància. Les instruccions estan penjades a les xarxes. Hi ha temps fins el 8 d’abril.

Nou Bàsquet Olesa: reptes per equips NBO, “Qui es qui?” (#NBOesquedaacasa).

Yoga Change: classes online. Praticamenteyoga: classes online.

Pilates & You: clases de Pilates online, adaptats a tots els públics (#yomemuevoencasa); serveis de

Escola Municipal d’Arts i Oficis: l’escola és tancada però la majoria de cursos continuen online. Proposta per a fer dibuixos: “Què es veu des de la teva finestra?”, (#artsioficisacasa).

Col·lectiu Misteris d’Olesa: han anul·lat les activitats de Setmana Santa i la Ruta dels Misteris. Proposen que de manera visual (per xarxes, #misterisolesa) pugueu seguir aquesta tradició, a través dels quadres de la Cèlia Sánchez Gómez que van formar part de l’exposició “Impressions” de l’any passat.

Comerços

Centre de psicologia Ícaro: consultes telefòniques (tel: 676 360 665) o per mail (contacto@ psicologiaicaro.com); publiquen consells per combatre aquests dies, sobre la por, els efectes del confinament als nens, etcètera.

Escola Puigventós: propostes creatives d’aprenentatge per a fer en família.

IES Blanxart: reptes diaris d’educació física (#RepteBlanxart, #ElBlanxartNoPara)

Encoplesa: atenció als clients, de 9 a 20 hores, només has de trucar als telèfons 93 778 2731 o 647 334 511 per combinar recepció i entregues. Servei gratuït a domicili amb un mínim de 20 euros (només a Olesa). Mail: ivan@ encoplesa.es

Pastisseria Magda: cap nen sense mona. Perquè no perdi la seva il·lusió, fes el teu encàrrec. Obrim tots els dies només als matins. Truca o envian's un missatge, al 93 778 0074.

#artathomechallenge (reproduir obres d’art, fer-ne una foto i compartir-la a xarxes).

Escola Josep Ferrà i Esteve: proposta de dibuixos de l’arc de San Martí penjats als balcons, recomanacions horaris saludables, vídeos dels professors.

Llibreria Papereria Núria: atenció on-line (www.nuria.biz, info@ nuria.biz), per whatsapp (670 910 927) i per telèfon (93 778 1592). Servei a domicili gratuït a partir de 50 €.

Net i pelat (alimentació per als animals): obert de dilluns a dissabtes, de 10a 13 hores. També, servei a domicili. Comunitat Minera Olesana: activació d’un pla de contingència arran del Covid19, el subministrament d’aigua està garantit al igual que el servei de reparacions. L’atenció es fa només per via telefònica (tel: 93 778 1899). Reducció del 50% del cànon de l’aigua a tots el usuaris domèstics, industries i activitats econòmiques durant els mesos d’abril i maig. Tancades les fonts d’Olesa.

08640

Centre Muntanyenc i Recerques Olesa: podeu consultar digital i gratuïtament diferents números de la seva revista “El Butlletí”.

Els paradistes del Mercat fan entrega de material sanitari a l’Ajuntament.

Mercat Municipal: obert al públic de dilluns a dissabtes, de 8:30 a 14 hores; han confeccionat un llistat de parades amb servei a domicili; han fet entrega de material sanitari a l’Ajuntament per a repartir a les residències del poble.

Escolàpies: cada dia un repte (#escolapiesdesdecasa); manualitats, balls, dibuixos, vídeos i cartes per a la residència Nuestra Senyora de Montserrat;

Info Jove Olesa: preguntes sobre el confinament per als i les joves d’Olesa. Futbol Sala Olesa: reptes diaris (10 tocs amb un rotllo de paper higiènic, exercicis per a millorar


08640

“Cuando algo es lo suficientemente importante, lo haces incluso si las probabilidades no están a tu favor”. (Elon Musk)

17

Els investigadors (cont.) el físic, etcètera). Hi ha penjades fotos de tots els equips i repàs de les classificacions (#sortiremdaquesta) Club Atletisme Olesa: proposta d’organització setmanal i activitat física per a tota la família amb exercicis de mobilitat, activació i força; àudios de meditació guiada per endinsar-se en el món del #mindfulness; exemples de sessions de ioga per a fer en família (www.cao.cat/quedatacasa-peromoute) Club Twirling Olesa: suport a la campanya #apartbuttogether impulsada per la Federació Italiana de Twirling, amb l’objectiu de donar ànims a tots/es els twirlers del món (#ctwirlingolesa).

geixoacasa, @bibolesa); suport al concurs de #microrelats que realitza la biblio (@bibsjdmr); celebració del Dia de la poesia; recull de recursos per gaudir de la cultura en línia (www.bibliotecasantaoliva.tk); #laincògnitadelsmigdies: s’ha d’esbrinar a quin conte pertany el trosset de foto de portada del llibre. Estan preparant una exposició de fotos virtuals sobre com esteu vivint el confinament, podeu enviar-les a: b.olesam.so@diba.cat; cuina a l’eBiblio: receptes per a totes les edats a les revistes i llibres de l’#eBiblioCat

Club Gimnàstica Olesa: reptes diaris per a tots i totes les gimnastes que vulguin participar, a #cgolesa (#ensquedemeacasa, #esportacasa). Biblioteca Olesa: recomanacions, recursos gratuïts, crida a la lectura i et conviden a compartir el llibre que estàs llegint (#jolle-

Informe: Eva Díaz Puig

El triatleta Antonio Pareja, confinat a casa, ha volgut fer pública una sèrie de recomanacions per mantenir-se en forma

Pepi Macias ha començat a confeccionar mascaretes i les ofereix a qualsevol que les necessiti. Només has de contactar-la (tel: 610 869 824) i quedes amb ella. Moltes gràcies Pepi!


18

08640

“El dolor es inevitable, pero el sufrimiento es opcional”. (Buda)

Els metges i metgesses (La columna) Sin nombre

Hemos oído, leído, mirado y consumido de todo y para todos los gustos durante estos días. Y seguiremos haciéndolo. Quedarse en casa durante tantos días no es tarea fácil, porque, por un lado, no estábamos acostumbrados y también porque aun sabiendo que es la mejor solución para esta pandemia –entre otras acciones- nos cuesta entender el día a día sin continuar con la inercia de la rutina que traíamos. Los medios de comunicación serían para un capítulo aparte: hemos consumido de ellos más minutos que nunca, sentados frente al televisor, con los auriculares escuchando la radio o delante del ordenador con la incesante metralla de mensajes, noticias, consejos, relatos e historias de todas partes del mundo, siempre, claro, sobre el mismo tema. ¿Hasta qué punto estamos bien informados? ¿Demasiada información llega a crearnos desinformación? ¿Cuánto de verdad hay en todo lo que recibimos como lectores, televidentes u oyentes? Con una sorprendente velocidad, aparecieron retos, campañas, ideas, consignas, consejos y todo tipo de cosas para hacer durante el confinamiento, aún antes de advertir qué era lo que realmente estaba pasando. De un modo apabullante surgieron los abrazos virtuales, los besos telemáticos, los saludos con los codos, el reencuentro a la distancia con los amigos olvidados o con los familiares con los que estábamos peleados. Se construyeron nuevos escenarios sociales a partir de la superación de las tonterías cotidianas, que a veces enferman más que un virus. Surgieron los vecinos a los que no conocíamos, los comerciantes y empresarios generosos, los que ayudan desinteresadamente. Han aparecido cantantes, bailarines, grupos de teatro y de circo que hacen sus funciones por YouTube; profesores de yoga, de taekwondo, de idiomas y demás disciplinas, con tutoriales o clases por Skype. Hay cursos de chino, de cocina, de bricolaje de pintura y de lo-que-se-te-ocurra, hasta quizás exista la master class de cocina china para luego de pintar tu casa y arreglar tus muebles… La psiconalista argentina Alexandra Kohan planteaba en una entrevista reciente: “¿Cómo se podría leer, escribir, terminar la tesis, ordenar el placard (armario), “aprovechar”, si el mundo, tal y como lo habitamos hasta hoy, ya no está más allí? Me parece muy complicado intentar armar escenarios como si nada estuviera pasando, como si todo fuera igual pero dentro de casa”. Todos, tarde o temprano, nos fuimos adaptando a nuevas reglas de juego cuando como ella dice “se detuvo el tiempo y nos quedamos pedaleando en el aire”.

La Policia Local En general, la major part de les celebracions del “Dia mundial de” o “Dia internacional de” s’estableixen a les Nacions Unides i estan promogudes per alguna institució o entitat internacional. Hi ha algunes de caire popular i algunes son no-oficials, però es celebren igualment. Hi ha dies socials, comercials, polítics, tradicionals, de nous i alguns, no gaire comuns.

Abril Dimecres 1 Dia internacional de las bromes. Dijous 2 Dia mundial de conscienciació sobre l’autisme. Dissabte 4 Dia internacional d'informació sobre el perill de les mines i d’assistència per a les activitats relatives a les mines. Diumenge 5 Dia internacional de la consciència. Dilluns 6 Dia internacional de l’esport per al desenvolupament i la pau. Dimarts 7 Dia mundial de la salut (OMS).

En definitiva, nuestros sueños, promesas y desafíos también se sumergieron en un confinamiento obligado. Quizás el tiempo, que ahora parece que nos sobra y antes era tirano, nos haga replantear la manera en que enfocábamos nuestras vidas. Mientras tanto, continúo mirando para adelante a pesar de que el contacto con la calle me produce un sentimiento difícil de explicar, quizás sea una mezcla entre incertidumbre y tristeza, entre desolación y desasosiego, que me interrumpen la alegría que encuentro cuando sé que después de que pase todo esto, la vida continúa. Me quedo con poder compartir las pequeñas cosas (aunque sea a través de una pantalla), los gestos desinteresados y el costado bueno de las personas, que hoy por hoy, está aflorando más que nunca. Aquí en Olesa, cada día, a la hora señalada, salgo a aplaudir por los sanitarios y por todos aquellos héroes anónimos que, exponiéndose al contagio, están al pie del cañón y en primera línea, poniéndole el pecho al bicho. Salut! Fernando Gigena

(Dia “D”) Dia internacional de reflexió sobre el genocidi de 1994 contra els Tutsis a Rwanda.

Divendres 17 Dia mundial de l’hemofília. Dia mundial de la lluita pagesa.

Dimecres 8 Dia internacional del poble gitano.

Dissabte 18 Dia mundial dels monuments. Dia europeu dels drets del pacients.

Divendres 10 Dia internacional de l’homeopatia. Dissabte 11 Dia mundial del Parkinson. Diumenge 12 Dia internacional dels vols espacials tripulats. Dilluns 13 Dia mundial del petó. Dia mundial de l’astronomia. Dimarts 14 Dia mundial de la malaltia de Chagas. Dia de les Amèriques. Dimecres 15 Dia mundial de l’art. Dijous 16 Dia mundial de la veu. Dia internacional de l’esclavitud infantil

Diumenge 19 Dia de la llengua xinesa. Dia mundial de la bicicleta. Dia mundial de los Simpsons. Dimarts 21 Dia mundial de la creativitat i la innovació. Dimecres 22 Dia internacional de la mare Terra. Dia mundial de les botigues de discs. Dijous 23 Dia mundial del llibre i del dret d’autor. Dia de la llengua anglesa. Dia de la llengua espanyola. Dia internacional de les nenes a les TICs. Divendres 24 Dia internacional del multilateralisme i la diplomàcia per la pau. Dia nacional de la fibrosis quística (Espanya).

Dissabte 25 Dia mundial de la malària (OMS). Dia internacional del delegat. Dia mundial del paludisme. Diumenge 26 Dia mundial de la propietat intel·lectual. Dia internacional de recordació del desastre de Txernòbil. Dilluns 27 Dia internacional del disseny gràfic. Dimarts 28 Dia mundial de la seguretat i salut en el treball. Dimecres 29 Dia europeu de la solidaritat i cooperació entre generacions. Dia internacional de la dansa. Dia internacional de conscienciació sobre el soroll. Dijous 30 Dia internacional del jazz. Del 20 al 26 d’abril Setmana mundial de la immunització. Setmana europea de la vacunació. Setmana d’acció mundial per l’educació.


08640

“Recuerda que, a veces, no obtener lo que deseas es una maravillosa suerte”. (Dalai Lama)

El personal de laboratori Días raros, duros, diferentes…

En casa conec to con muchas emociones que por momentos me cuesta gestionar y es que al final sólo las hemos de escuchar. Salgo a comprar y veo una realidad que no quiero aceptar. El camino hasta el mercado lo estoy disfrutando y saboreando como en mi vida lo había hecho. Con presencia placentera y agradecida de otro día más y poderlo “contar”. Pero hay algo que me genera mucha tristeza. Tapados hasta las orejas me cruzo con gente, me dicen: “Adéu Montse!” y no sé ni quién es. Manteniendo las distancias de seguridad, claro está. Pero hay algo que me inquieta y mucho. La gente no se atreve a mirar a los ojos. En ocasiones he intentado intercambiar alguna mirada y hay mucha gente que baja la cabeza o te gira la cara. No hay miedo, hay pánico. Y eso me preocupa. ¿Dónde está el punto de equilibrio de poner medios y hacer las “cosas bien” sin olvidar lo que es en realidad? ¿Pero hasta el alejarnos de tal manera? Es complicado todo en sí. Pero me lleva a pensar en una muerte del alma. No paro de leer que esto nos cambiara la vida, seremos más humanos, valoraremos más las cosas, yo me quedo en casa por los demás… y está muy bien. Pero sinceramente ¿creéis que el ego lo vamos a demoler en “un mes” de confinamiento? La humanidad lleva muuuuucho tiempo siendo egoísta.

(Etcètera)

Y el discurso está bonito pero cada vez observo más los hechos y no las palabras, porque “vende humos” el ser humano lo es un rato. Y veo cierta dicotomía en los comportamientos. Devolver esa mirada que me corrobore que estás ahí en la distancia, pero estás, que te comprendo y que sea cual sea tu comportamiento no te juzgo porque no sé lo que estás viviendo tú por dentro, que no soy nadie para controlar por la ventana tus “pecados” porque seguramente que yo de alguna manera u otra también lo hago, que yo me encargo de mí por si algún día te tengo que ayudar a ti. Que no es mejor aquel que está siendo más responsable, pero está cargado de ira, que el que se salta alguna norma porque necesita de esa adrenalina, porque seguramente los dos actúan neuróticamente guiados desde el miedo. Trabajemos la tolerancia y la compasión si de verdad queremos salir de ésta con una nueva reconstrucción. Y soltar la auto-exigencia, no queramos arreglar toda nuestra vida en unos días, tomemos un descanso para observar qué nos quita paz, porque quizás es hora de renunciar a todo aquello que nos hace “ensuciar” y buscar nuevas maneras de “jugar”. Ánimo a todos porque el que más y el que menos está viviendo su propio infierno, y confío en que esto traerá un cambio interno. Montse Martínez Terapeuta Gestalt

Els empresaris (solidaris i compromesos) (Tal dia com avui)

7 d’abril de 1902 Dades estadístiques d’Olesa: 3.567 habitants; 271 alumnes que van a les escoles públiques i privades; 1.105 treballadors de fàbriques i centres miners. 9 d’abril de 1910 El poble d’Olesa està travessant una gran crisi perquè les quatre fàbriques tèxtils estan parades d’ençà el mes de novembre. 12 d’abril de 1920 L’Ajuntament ordena que els establiments públics tanquin a la una de la nit com a màxim. 14 d’abril de 1929 Inauguració de l’estatge de les germanes paüles dedicades a les visites domiciliàries als malalts pobres de la vila. 23 d’abril de 1667 Sant Jordi és proclamat patró de tot Catalunya amb la celebració de justes i jocs cavallerescos. 23 d’abril de 1923 És instituïda la Diada del Llibre a Barcelona per la Cambra Oficial del Llibre per commemorar l’aniversari de la mort de Cervantes. 26 d’abril de 1903 Eleccions de diputats a Corts. Surt elegit Alfons Sala pel districte de Terrassa. A Olesa obté 510 vots dels 720 votants que hi va haver. 29 d’abril de 1915 Josep Colom demana permís per construir el Saló Goya. Font: Arxiu Municipal

19


20

“La esperanza es como el sol, si sólo crees en él cuando lo ves, nunca superarás la noche”. (En Star Wars VIII)

Postals de confinament El comerç

08640


08640

“Soñamos para tener esperanza. Dejar de soñar, bueno, eso es como decir que no se puede cambiar el destino”. (Amy Tan)

21


22

“A menudo, en los más oscuros cielos es donde vemos las estrellas más brillantes”. (Richard Evans)

Postals de confinament El carrer

08640


08640

“No hay nada como un sueño para crear el futuro”. (Víctor Hugo, Los miserables)

23


24

“No se puede nadar hacia nuevos horizontes hasta no tener el coraje de perder de vista la costa”. (William Faulkner)

08640

Els botiguers (La consulta) Enforteix el teu sistema immunitari L'epicentre del nostre sistema immunitari és l'intestí. És la barrera més gran que tenim al nostre organisme per protegir-nos de l'exterior, per això és un òrgan clau en la regulació de la resposta immunitària. L'intestí junt amb la pell, els pulmons, l'aparell urogenital i altres mucoses (com els ulls, per exemple) formen part de l'anomenat sistema comú de mucoses. Entre ells existeix una connexió a través del sistema limfàtic a on s'ubica el sistema immunitari. Davant d'una situació d'estrès, per exemple, una lesió o una infecció microbiana, les cèl·lules del sistema immune han d'actuar d'una forma ràpida i eficaç. No obstant això, mentre no hi hagi una demanda del sistema immune, aquest necessita estar en un estat de tranquil·litat. Si ens trobem en un estat saludable, pel que fa al nostre intestí i la tranquil·litat del sistema immune, aquest transforma les cèl·lules immunes, que faria servir per combatre, en cèl·lules anomenades T reguladores (Treg) que fomenten un sistema immune més fort. ¿Què necessitem perquè el nostre sistema immune estigui tranquil i s’enforteixi? 1. Una bona microbiota al nostre intestí Els microorganismes que conviuen al nostre intestí treballen per transformar nutrients de la dieta, en substàncies de les quals ens aprofitem per a la nostra salut. És el cas de la fibra fermentable que trobem a les patates, el moniato, la pastanaga, la poma, la carabassa, els espàrrecs o la carxofa. És important que aquests aliments formin part de la nostra dieta diària, ja que donen als nostres bacteris la matèria prima per fabricar àcids grassos de cadena curta que ajudaran a la producció de les anomenades cèl·lules T reguladores del sistema immune. 2. Vitamina A, vitamina D, omega 3 (EPA i DHA) A l'ADN de les nostres cèl·lules existeixen uns receptors. Aquests receptors activen mecanismes capaços de controlar una resposta inflamatòria amb èxit. Necessitem donar la matèria prima al cos per

Et trobarem a faltar

Maria Francisca Monforte Belmonte i Manuel Juliachs Guillamon Heu decidir anar-vos junts, fins i tot per emprendre aquet viatge. D.E.P.

Juan Bermúdez, (77 años), D.E.P. Tu esposa, Antonia, tus hijos, Montse, Carmen y Sergio, tu nieta y familia, hemos elegido este texto de Manuel Vilas: “Todo aquello que amamos y perdimos, que amamos muchísimo, que amamos sin saber que un día nos sería hurtado, todo aquello que, tras su pérdida, no pudo destruirnos, y bien que insistió con fuerzas sobrenaturales y buscó nuestra ruina con crueldad y empeño, acaba, tarde o temprano, convertido en alegría”.

Juan García Flores (88 anys) D.E.P. No te merecías morir, no he podido estar a tu lado y darte la mano. Ahora ya estás con mamá, los dos descansando juntos. No te olvidaremos tus hijos nietos y bisnietos. Si vols publicar en aquesta secció, només has d’enviar-nos un correu electrònic a periodic08640@gmail.com, o comunicar-te als telèfons de la Redacció, amb les dades de la persona i si de cas, una foto. La publicació és gratuïta i comptarà sempre amb el vist i plau del o els responsables (familiars o amics).

activar aquests receptors. És el cas de la vitamina A, la vitamina D i l'omega 3 (EPA i DHA). Aquests nutrients tenen la capacitat de regular el nostre sistema immune. Aquests nutrients els trobem al peix blau (sardina, seitó, verat, salmó...) als ous i al fetge dels animals. En el cas de la vitamina D, la sintetitzem també gràcies a la llum del sol. És important exposar-se al sol cada dia una miqueta quan el temps ens ho permeti. 3. Exercici físic El múscul és un òrgan endocrí. Vol dir que si el fem servir, fent exercicis amb una mica d'intensitat, fabricarà citoquines antiinflamatòries, que faran que el nostre organisme estigui en un estat de tranquil·litat immunitària. 4. Gestió de l'estrès i les emocions L'estrès pot arribar a activar el nostre sistema immune més del que el necessitem, deixant-lo dèbil per quan el necessitem de veritat per combatre un patogen. És important generar accions sobre aquelles coses que ens preocupen. Si només ens focalitzem en els problemes, només veurem més problemes. En canvi si pensem en possibles solucions que estiguin al nostre abast, veurem oportunitats, per tant, reconstrueix pensaments negatius en altres que t'ajudin a crear la realitat que vols. El nostre cervell necessita 5 estímuls positius per neutralitzar un sol estímul negatiu, per tant, recorda moments feliços de la teva vida, sigues agraït amb les persones que t'envolten o escriu cada dia en un paper frases en positiu. Espero que aquests petits consells t'ajudin a passar millor els moments tan difícils que ens han tocat viure. Recorda que la fortalesa està a dins nostre. Per a més info visiteu www.integrafisioterapiaisalut.com PD: Durant el confinament fem sessions gratuïtes a través de videotrucades per la web. Silvia García Aguilera


08640

“Hay una grieta en todo. Así es como entra la luz”. (Leonard Cohen)

25

El personal de neteja (Classificats) g Alquilo local comercial totalmente reformado en finca seminueva, en el barrio de Los Closos. Tiene 106 metros cuadrados, suelo de gres, persiana eléctrica, puertas y ventanas de aluminio, techo con iluminación, aire acondicionado y calefacción, hilo musical, vitrina, lavabo, despacho y pequeño almacén. Totalmente exterior por ambos lados. Tel: 648 020 098. g T’agrada provar coses noves? Busquem catadors de productes d’alimentació! Vols formar part del nostre grup de consumidors? Envia’ns un WhatsApp al 664 430 021. g Se alquila plaza de parking en calle Jaume de Viver con Barcelona, al costado de la gasolinera. Puerta automàtica, precio: 45 euros al mes. Tel: 617 303 042. g Auxiliar de enfermería y sociosanitaria, con titulación oficial y experiencia, se ofrece para cuidar persones mayores y con discapacidad. Tel: 695 792 754.

g Parcela en venta: 312 metros cuadrados, en calle vecinal, completamente cerrada y con vistas a Montserrat, al carrer Pallars Jussà, 20. Escriturada y con tasas al corriente. Tel: 666 792 981 i 667 470 460. g Mujer de 43 años con título oficial de monitor de lleure infantil y juvenil, me ofrezco para cuidar niños de cualquier edad. Preferiblemente en Olesa o cercanías. Tel: 677 395 574 (dispongo de vehículo). g Busco trabajo de limpieza de locales, comercios o pisos de agencias para entregar. También me ofrezco para acompañamiento de enfermas/os en el hospital de Martorell (torno noche). Tel: 691 058 458. g Auxiliar de enfermería, con título oficial busca trabajo en Olesa y alrededores, también puedo hacer de canguro, cuidar personas mayores, como asistente del hogar; tengo experiencia con niños y mayores, disponibilidad inmediata, precio a convenir. Tel: 690 340 088.

La Brigada Municipal (Fora de joc!) Un lector ens va enviar a principis del passat mes de març, aquestes fotografies amb el següent text: “Això forma part del paisatge si algú es perd pel vell camí del Collet de Sant Joan a la Carena de Sant Pere, creuant la Riera del Reganer”.

08640

g Dona amb experiència s'ofereix per a cuidar gent gran i realitzar tasques de la casa. Tel: 93 778 1319 / 671 245 348 (Anna Maria). g Es venen dues places de pàrquing grans al carrer Metge Carreras, 47. Interessats, trucar al telèfon 617 549 774. g Se vende plaza de parking en la zona de La Central, puerta automática, acceso con rampa, para coche mediano. Tel: 673 859 199. g Se alquila plaza de parking para coche rambla en la zona de la Rambla, puerta automática. Precio: 60 euros. Tel: 619 485 135. g Se vende huerto de 2000 m2 en el término municipal de Esparreguera, pasado el puente de Olesa, dispone de

camino particular de acceso directo en coche a la finca, con tres barracas, agua de riego, árboles frutales. Finca rústica con escritura. Precio a convenir. Interesados llamar al tel: 667 537 050. Els anuncis d’aquesta secció són gratuïts, excepte els ressaltats que es cobren per paraula. Per a la publicació, només ens has d’enviar un text no superior a 15 paraules a periodic08640gmail.com, o al tel. 626 684 065. El periòdic no es fa responsable de possibles canvis de preus o modificacions de les ofertes. Els anuncis romandran publicats durant dos mesos.


26

“La esperanza es paradójica. Tener esperanza significa estar listo en todo momento para lo que todavía no nace, pero sin llegar a desesperarse si el nacimiento no ocurre en el lapso de nuestra vida”. (Erich Fromm)

08640

Els transportistes (Per molts anys!) Abril Adriana Morraja Mostazo (24), Alba Cano Bañales (19), Alba Morral Antón (23), Alba Serra Pous (5), Alexey Nurislamov (17), Angeles Valdivia Sánchez (83), Anna Arjona Poquet (16), Antònia Martells, Arantxa Segura Lozano, Arnau Toledo Vallès, Assumpció Valls Graells, Bernat Armengou Segura (28), Carme Jorba Picañol (72), Carolina Suriñach Roca (41), Cinta Alcon Franch (26), Conchi Marco Parra (60), Daniel Terradas Ricard (94), David López Peláez (36), Diana López (31), Eloy Cárdenas Morales (12), Encarna Peláez Montes (62), Eusebio García Romero (87), Eva Cano Bañales (25), Eva Diago (38), Fèlix Carreras i Gironés (63), Ferran Martínez Muñoz, Francisco Cèspedes Tena (50), Francisco Mostazo (78), Gemma Casulla (44), Gregorio Montoya Salas (74), Ingrid Pascual Reyes (23), Isa Fernández (38), Isaac Casanovas Resina (40), Javier Roda (33), Jessica García Sabarit (38), Jesús Flores Segovia (27), Joan Daví Tomàs (52), Joan Termens Prades (75), Joan Vilà Bobé (35), Jordi Caballol (45), Jordi Morelló López (38), Jordi Térmens López (48), José García Aranda, Josep Morraja Domingo (57), Josep Amores Guevara (57), Josep Campos (74), Juan José Gasch Millán (79), Juan Muñoz Martin, Juanita Fernández Segura (79), Júlia Térmens Agut (22), Julieta Speranza (46), Laura Díaz Muñoz, Laura Escayola Escamilla (24), Laura Pérez Puig (44), Laura Romero Ropero (25), Leandro Taravilla Alcántara (80), Lluïsa Gutiérrez Ramírez (52), Marc Tarrazona Closa (25), Maria Angels Pérez (60), María José Barroso (43), Maria Pous Martorell (34) Maria Pujol Fernández (26), Marta Comellas Alert (44), Marta Flores Soler, Matilde Blasco Feijoó (70), Melina Fraile Avalos (29), Mercè Jorba Climent (81), Miguel Moreno Gómez (24), Miquel Perpinyà Torregrosa (76), Montse Pastor Castells (55), Neus Pérez Manyà (29), Nicole Cera (18), Noèlia Quesada Carrique (29), Núria Artola González (61), Núria Flores Soler (26), Pedro Vázquez Pérez (47), Pep Vilà Paltor (44), Pepita Garrucho (78), Pilar Márquez Tirado (82), Raquel Amador Teruel (44), Renato Marzano Arcarons (32), Ricard Bernades Agüero (30), Rocío Galindo Olmo (23), Roger Forn (23), Roger Sequera Galobart (21), Rosa Llorens Laria (80), Rosalía Reyes Ruiz (83), Tere Vilardrich, Teresa Ribas Matas (45), Vicenç Tarrazona Rodríguez (64), Vicente Cocinero Muñoz (60).

Sol·licitem a totes les persones que ens han comunicat l’aniversari d’algun familiar o amic que ens facin saber la seva defunció, si s’escau, per tal de treure’l de la llista. De vegades, desgraciadament, hem publicat en aquest apartat el nom de persones que ja no hi són. Des de la redacció d’aquest periòdic, demanem disculpes. Si vols saludar un familiar o amic que faci anys, només has d’enviar-nos un correu electrònic a periodic08640@gmail.com, amb el nom de la persona i els anys que fa (opcional), i és gratuït. Si vols que surti publicada una foto, posa’t en contacte amb la Redacció.

08640

Moltes felicitats M. Àngels Pallarès! De part de las marimonjes que t'estimem!


08640

“Es sorprendente cómo un poco de mañana puede compensar una porción entera de ayer” (John Guare)

27

Profile for Fernando Gigena Benito

08640 digital  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded