Page 1

Memòria 2007

04 05 06 06 06 06 07 07 07 08 08 08 08 09 09 09 10 10 11 12 12 12 14 14 14 14 15 16 18 20 21 22

CARTA DEL DIRECTOR PROJECTE HOME CATALUNYA PROGRAMES Programes terapèutics • Primeres Entrevistes • Programa Base • Projecte Jove • Programa Nocturn NOTÍCIES DADES 2007 • 1402 Persones ateses • Es supera el mig miler de persones en tractament • 284 Adolescents demanen ajuda • Projecte Dona • Alta demanda de places residencials • El 70% amb problemes de cocaïna • 52 Altes Terapèutiques • Barcelona i Badalona al capdavant TREBALLANT AMB LES FAMILIES PREVENCIÓ ESCOLAR I FAMILIAR • Programa Entre Tots • Programa A Temps ÀREES TRANSVERSALS • Àrea De Salut • Àrea Formativa i Cultural • Àrea Jurídica • Àrea de Comunicació ALTRES NOTÍCIES DEL 2007 RECURSOS HUMANS DADES ECONÒMIQUES 2007 AGRAÏMENTS COL·LABORA


Estimats amics i amigues, Voldria poder transmetre-us, amb aquesta memòria, els moments més significatius d’un any de Projecte Home Catalunya, ple d’esforços i treball, però també d’alegries i emocions. Ja fa dotze anys que Projecte Home atén a Catalunya les persones que tenen algun problema de drogodependències, oferint respostes especialitzades i adequades en una societat complexa. Durant el 2007 van ser 542 les persones que van rebre tractament en algun dels nostres programes, i es van atendre 1402 consultes telefòniques, xifres que, malauradament, no han parat de créixer des dels nostres inicis. Durant el 2007 vam inaugurar dos pisos de reinserció a Barcelona per facilitar la reinserció laboral i social de les persones que es troben ja a l’última part de la seva rehabilitació. El creixement i consolidació de la nostra ONG l’hem volgut fer de manera rigorosa i transparent, per la qual cosa ens hem dotat d’instruments tant interns com externs que garanteixin l’eficàcia en la nostra gestió i el rendiment de comptes de cara a totes les persones que confien en nosaltres. Hem assolit la certificació de la norma ISO 9001:2000, atorgada per TÜV Internacional, que acredita la qualitat en el

tractament educatiu-terapèutic dels usuaris i les seves famílies. D’altra banda, l’empresa KPMG ha auditat, per segon any consecutiu, els comptes econòmics. En el pla internacional, volem destacar que l’Asociación Proyecto Hombre, ha assolit l’estatus de membre consultiu especial de l’ONU. Vam celebrar per 4a vegada consecutiva la Gala Benèfica a l’Eurostar Grand Marina Hotel, patrocinat principalment pel Grup HOTUSA. Aquest esdeveniment es va consolidant any rera any, permetent recaptar fons i sensibilitzar a la societat civil. Un altre moment que volem recordar, especialment emotiu, és la Festa de Nadal. Trobar-nos amb tantes famílies, usuaris que encara segueixen el tractament, i persones que ja han recuperat l’autonomia i la dignitat en la seva vida, és el motor que ens impulsa a tots els que formem part de Projecte Home Catalunya a continuar endavant. Molt cordialment,

Barcelona, 26 de juny de 2008 Dia Internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·licit de drogues


Memòria 2007

Projecte Home Catalunya Projecte Home Catalunya som una organització no governamental (ONG) creada el 1995. Promovem l’autonomia i la dignitat de les persones, treballant per al tractament i la prevenció de les drogodependències i altres conductes d’addicció.

Carta fundacional És un programa educatiu i terapèutic. El procés terapèutic és voluntari. No lucratiu. Aconfessional. Apartidista. Rebutja qualsevol tipus de violència. És un programa obert a totes les persones. Dirigeix la seva atenció també a les famílies. Demana al personal disponibilitat en el servei i professionalitat en la intervenció.

Fundació Gresol Projecte Home La Fundació Gresol és l’entitat que ens dóna la titularitat legal, va ser constituïda l’any 1997. El seu patronat està format per: PRESIDENTA Maria Rosa Muñoz Codina VICEPRESIDENT Josep Maria Fusté Blanch

SECRETARI Albert Sabatés Porrera TRESORER Jordi Casaus Montava VOCALS Antoni Bosch Carrera, Antoni Castella Riera, Bartomeu Català Barceló, Baltasar Garzón, Henddrik Johannes Cruyff, José Vicente Martínez (en representació de la Congregació de la Missió de Sant Vicenç de Paül), Josep Maria Bosch Aymerich, Jordi Merino Noé i Pere Parés Rosés (en representació del Consell Comarcal del Maresme), Luis del Olmo Marote, Begoña del Pueyo Ruiz, Lino Salas Rodríguez, Contxita Solé Pes i MªDolores de la Cruz Arbeloa (en representació de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül). MEMBRES FUNDADORS Bartomeu Català, Johannes Cruyff, Baltasar Garzón, Luis del Olmo, Albert Sabatés i Sor Caterina Verdera (en representació de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül). Projecte Home Catalunya forma part de la ASOCIACIÓN PROYECTO HOMBRE d’àmbit estatal.

Asociación Proyecto Hombre La Asociación Proyecto Hombre (www.proyectohombre.es) atén cada any més de 19.000 persones drogodependents. Va ser creada al 1986 i està integrada per 26 centres de tota Espanya. Cada centre es gestiona de manera autònoma, i comparteix amb els altres la filosofia i el mètode terapèutic. Declarada d’utilitat pública pel Govern Espanyol (29/12/93), és membre directiu de la Federació Mundial de Comunitats Terapèutiques, forma part de la RIOD (Xarxa Iberoamericana de ONG’s que treballen en drogodependències) i del Fòrum “La Sociedad ante las Drogas” del Plan Nacional sobre Drogas, entre d’altres. Al 2007 l’Asociación va assolir el status de membre consultiu especial de la ONU.

Coordinació en Xarxa Formem part de: ·Federació Catalana d’Associacions d’Ajuda al Drogodependent (FCD). ·Xarxa Local de Prevenció de Drogodependències de la Diputació de Barcelona. ·Grup de Drogodependències del Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona. ·Consell Nacional de Joventut (CNJ). ·Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). ·ECEtt (European Companionship in Education: training by travel). I col·laborem amb la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de la Generalitat de Catalunya.

Part dels assistents a la Junta de patrons del 27/11/07, d’esquerra a dreta: Pere Parés, Baltasar Garzón, Josep Maria Bosch Aymerich, Begoña del Pueyo, Luis del Olmo, Lino Salas, Albert Sabatés, MªRosa Muñoz, Antoni Castella i Josep Mª Fusté.

5


Memòria 2007

Programes Programes terapèutics PRIMERES ENTREVISTES Acollida incondicional Totes les persones que demanen ajuda per problemes de drogues les acollim incondicionalment, i els hi fem una primera entrevista al Centre de Montgat. Aquesta ajuda no es troba condicionada al pagament d’una quota, ja que no es busca un fi lucratiu en la nostra activitat.

PROGRAMA BASE Programa sociosanitari, educatiu i terapèutic per a la rehabilitació i integració social de les persones drogodependents. El tractament es divideix en dues fases:

PERSONES EN TRACTAMENT A LA COMUNITAT TERAPÈUTICA

171

Signatura del conveni entre PHCatalunya (Albert Sabatés) i ANUDAL (Anna Núñez i Eva Hernampérez), acompanyats de voluntaris i personal de Projecte Home.

Prèviament, la majoria dels casos sol·liciten ajuda via telèfon. Aquest any, l’empresa badalonina ANUDAL ha finançat la millora de l’atenció telefònica, i així poder incorporar una centraleta més eficient i revisar els protocols d’atenció. La funció de les primeres entrevistes és explorar la motivació per a rebre tractament i elaborar un bon diagnòstic. Si procedeix, la persona i la seva família inicien tractament en algun dels nostres programes o es deriven cap a altres dispositius de millor encaix amb el seu perfil i situació.

6

PERSONES EN TRACTAMENT A REINSERCIÓ

59

1. COMUNITAT TERAPÈUTICA

2. REINSERCIÓ

Fase ubicada a Montcada i Reixac amb capacitat per a 30 places residencials i 30 de centre de dia.

Fase ubicada tant al Centre de Barcelona com al Centre de Montgat.

A qui va dirigit? Persones majors d’edat, policonsumidores de llarg recorregut, amb una gran desestructura personal, social i laboral i amb necessitat d’atenció continuada. També s’atenen les famílies. Quins objectius persegueix? Motivar pel canvi i el creixement personal, propiciant un distanciament de la cultura de les drogues. Quin n’és el funcionament? Residencial 24 hores, inclòs els caps de setmana, per a les persones que no disposen de suport familiar. Centre de Dia de 9.00 h a 19.00 h de dilluns a divendres per a qui disposa de familiars que s’impliquin en el tractament. comunitat@projectehome.org

A qui va dirigit? Persones que han acabat amb èxit la fase de la Comunitat Terapèutica, i les seves famílies. Quins objectius persegueix? Promoure l’autorealització personal i la integració autònoma en l’àmbit social, familiar i laboral. Quin n’és el funcionament? Ambulatori amb grups de suport. L’activitat principal és de tardes de dilluns a divendres, més compatible amb l’horari laboral. Pis de Reinserció Adreçat als usuaris sense suport familiar. Funciona de dilluns a divendres (els caps de setmana poden residir a la Comunitat Terapèutica). Ubicat al districte de Ciutat Vella de Barcelona. reinsercio@projectehome.org


Memòria 2007

Notícies PROJECTE JOVE

PROGRAMA NOCTURN

Programa educatiu i terapèutic específic per a adolescents consumidors de drogues. Ubicat a Montgat. Creat l’any 2001.

Programa ambulatori i específic per a persones amb problemes amb la cocaïna. Creat l’any 2000. Ubicat a Barcelona i Montgat.

A qui va dirigit?

A qui va dirigit?

Adolescents i joves entre 13 i 23 anys que presenten algun problema associat al consum de drogues, i a les seves famílies.

Persones majors d’edat amb dependència o abús de la cocaïna que requereixen fer compatible l’horari laboral amb el tractament, i a les seves famílies.

Quin objectiu persegueix?

Quins objectius persegueix?

Reforçar el procés de maduració i educació de l’adolescent, potenciant els seus propis recursos i habilitats personals.

Motivar pel canvi i promoure l’autonomia personal, distanciant-se de la cultura de les drogues.

Quin n’és el funcionament? Centre de dia (dl., dc. i dv.) i grups de suport (dt. i dj.). L’activitat principal és de tardes, compatible amb l’horari acadèmic o laboral. Les famílies reben suport emocional i assessorament educatiu. info@projectejove.org

Quin n’és el funcionament? Ambulatori amb grups de suport. L’activitat principal és als vespres de 19.00 h a 21.30 h aproximadament, compatible amb l’horari laboral. nocturn@projectehome.org

APOSTA PER LA QUALITAT El mes de febrer de 2007 Projecte Home va obtenir la Certificació de Qualitat ISO 9001:2000 amb l’auditoria de TÜVInternational per a tots els programes terapèutics i les principals àrees de suport. Projecte Home continua creixent i arribant a més persones. Això requereix de sistemes que assegurin la qualitat del servei, que permetin la millora constant i que possibilitin una major transparència envers la societat.

TRACTAMENT A BARCELONA A juny de 2007 vam començar a oferir tractament a la nova seu de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes 204), concretament, a les persones i familiars de les etapes més avançades del Programa Base i Programa Nocturn. Això ha permès millorar l’accessibilitat i, alhora, reduir la saturació de la Seu Central a Montgat.

2 NOUS PISOS DE REINSERCIÓ

Equip del Projecte Jove

Equip del Programa Nocturn

PERSONES EN

PERSONES EN

TRACTAMENT AL PROJECTE JOVE

TRACTAMENT A

128

Des de maig de 2007, la Fase de Reinserció disposa de dos pisos al districte de Ciutat Vella de Barcelona per a aquells usuaris que no tinguin suport familiar. L’estada al pis és temporal i té per finalitat facilitar, en igualtat de condicions, la integració social i laboral de les persones en tractament a la Fase de Reinserció (Programa Base). Els pisos han estat cedits per l’empresa pública Foment de Ciutat Vella. De moment, 7 usuaris hi han residit en algun període de l’any.

NOCTURN

184 7


Memòria 2007

Dades 2007 1.402 persones ateses Com s’aprecia al gràfic núm. 1, es manté la tendència de creixement amb 1.402 persones que sol·liciten ajuda via telefònica i se’ls convoca a una primera entrevista.

Gràfic núm. 1 Evolució del nombre d’atencions telefòniques 1996-2007

1.254 1.235

1.402

997 538 114

627

641

700 519 355

241

1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Es supera el mig miler de persones en tractament

Gràfic núm. 2 Evolució del nombre de persones en tractament 1998-2007

542 440 397

352

Al gràfic núm. 2, també s’observa l’increment any rera any del número de persones en tractament. L’any 2007, amb 542 persones augmenta en més de 100 respecte l’any 2006 que en van ser 440.

266

88

1998

284 adolescents demanen ajuda A la taula núm. 1, es desglossen els totals de les persones ateses i en tractament l’any 2007 per programes. A destacar, la tendència ascendent en adolescents i joves amb problemes de drogues en veure els 284 casos d’aquest any (l’any 2006 en van ser 248).

8

107

1999

208

223

2001

2002

126

2000

2003

2004

2005

2006

2007

Taula núm. 1 Persones ateses l’any 2007 per programes

Nocturn Projecte Jove Programa base Comunitat Terapèutica Reinserció Atencions telefòniques

1.118

284

621

Total 1.402

164

785

Nous ingresos

130

37

110

88

385

Total usuaris*

171

59

184

128

542

Promig d’usuaris per mes

49,2

21,4

67,1

37,5

175,2

Primeres entrevistes

*Nous ingressos de 2007 i els qui provenen de l’any 2006.


Memòria 2007

Projecte Dona El 15% de dones durant l’any 2007 en representen 80 (veure taula núm. 2). Projecte Home és cada cop més sensible i conscient dels aspectes diferencials de gènere. A tots els programes, s’intenta abordar de forma específica les necessitats tant de les dones com dels homes.

Alta demanda de places residencials El gràfic núm. 3 reflexa com el 52% dels usuaris realitzen el tractament a la Comunitat Terapèutica amb la modalitat residencial (l’any 2006 ho van ser el 42%). Aquest fet, ha obligat a incrementar la plantilla de professionals a les nits i els caps de setmana.

El 70% amb problemes de cocaïna

Taula núm. 2 Perfil psicosocial dels usuaris/aries

Programa base

Nocturn

Projecte Jove

Total

80%

91%

83%

85%

20%

9%

17%

15%

21%

1%

0%

0%

7%

31%

25%

11%

40%

26% 1%

Comunitat Terapèutica

Reinserció

Homes

83%

Dones

17%

Tractament amb Metadona Patologia Dual greu VIH/SIDA

2%

7%

0%

0%

Mitja d’edat

33,2

33,4

31,4

20,4

Gràfic núm. 3 Percentatge de residencialitat a Comunitat Terapèutica

Residencial (Dilluns a divendres) Centre de dia 13% 48% 39%

Residencial (Dilluns a diumenge)

Gràfic núm. 4 Demanda d’ajuda per substàncies

90% 80% 70%

La cocaïna s’ha anat convertint en la substància o droga principal per la que més es demanda ajuda (veure gràfic núm. 4). Repunta en un 8% la demanda per alcoholisme. El 8% de cannabis fa referència, bàsicament, als nois i noies adolescents del Projecte Jove.

60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 1996

1997

Heroïna

1998

1999

Cocaïna

2000

2001

Alcohol

2002

2003

Cannabis

2004

2005

2006

2007

Altres

9


Memòria 2007

52 Altes Terapèutiques

Taula núm. 3 Tipus de finalització

Programa base

El 2007 ha estat l’any amb més Altes Terapèutiques de tota la història de Projecte Home (l’any 2006 en van ser 38). D’altra banda, seguirà sent un objectiu pel proper any 2008, reduir el nombre de baixes prematures al tractament (principalment, durant els primers 3 mesos).

Nocturn Projecte Jove

Total

Comunitat Terapèutica Reinserció Autoderivació (1)

1

0

4

0

5

Abandonament (2)

34

7

39

25

105

Alta terapèutica (3)

-

12

29

11

52

Alta voluntària (4)

20

10

21

28

79

Baixa per malaltia de llarga durada

3

0

2

0

5

Defunció

1

0

0

0

1

(1) Persones que interrompen el tractament per continuar en un altre programa de Projecte Home Catalunya.

Derivació a un altre dispositiu

1

2

1

1

5

(2) Interrupció unilateral del model teòric d’intervenció i de la relació terapèutica sense que l’usuari ho notifiqui.

Expulsió

(3) Consecució dels objectius, a judici de l’equip terapèutic, per aconseguir els nivells apropiats en el seu procés de creixement i maduració personal, d'autorealització i de gestió adequada del seu projecte vital. (4) Interrupció del tractament a petició de la persona. (5) Finalització de l’itinerari terapèutic sense consolidarse satisfactòriament, a judici de l’equip terapèutic, algun dels objectius previstos.

28

6

4

4

42

Fi de tractament (5)

-

3

2

6

11

Ingrés a presó

0

0

0

0

0

Passi de fase (només de CT a Reinserció)

27

-

-

-

27

Rebuig de tractament (6) Índex de retenció (7)

6

0

17

8

31

45%

58%

52%

48%

50%

(6) Interrupció unilateral: l’usuari no continua perquè el model d’intervenció no satisfà les seves demandes. (7) Percentatge d’usuaris que continua amb nosaltres o finalitza satisfactòriament.

Barcelona i Badalona al capdavant Tradicionalment, els dos principals municipis on resideixen les persones en tractament són Barcelona i Badalona. Aquest any 2007, de Barcelona en són el 27% (148 persones) i de Badalona el 10% (53 persones).

BARCELONA

27% BADALONA

10%

10

Abrera 1, Albons 1, Alella 1, Amposta 1, Arenys de Mar 2, Argentona 1, Badalona 53, Badia del Vallès 2, Banyeres del Penedès 1, Barberà del Vallès 2, Barcelona 148, Berga 1, Bigues i Riells 2, Blanes 3, Cabrera de Mar 1, Cabrils 3, Calafell 1, Calella de Mar 6, Cambrils 3, Canovelles 1, Cardedeu 2, Castellar del Vallès 2, Castellbisbal 2, Cerdanyola del Vallès 7, Cornellà de Llobregat 10, Cunit 1, El Masnou 4, El Papiol 1, El Prat de Llobregat 3, El Vendrell 3, Esparreguera 2, Esplugues de Llobregat 5, Figueres 5, Fogars de la Selva 1, Gavà 7, Girona 3, Granollers 7, Igualada 2, La Llacuna 1, La Llagosta 2, La Palma de Cervelló 1, L’Hospitalet de Llobregat 17, Lleida 4, Lliçà de Munt 1, Llinars del Vallès 1, Malgrat de Mar 4, Manlleu 1, Manresa 3, Martorell 3, Masquefa 1, Mataró 14, Moià 1, Molins de Rei 1, Mollerussa 1, Mollet del Vallès 2, Montcada i Reixac 5, Montgat 4, Montmeló 1, Montras 1, Navarcles 1, Olesa de Montserrat 2, Olivella 1, Palafolls 1, Palau-solità i Plega-

mans 1, Pallejà 3, Parets del Vallès 3, Pineda de Mar 5, Premià de Dalt 3, Premià de Mar 7, Reus 4, Ripollet 4, Roses 3, Rubí 6, Sabadell 15, Sant Adrià del Besòs 5, Sant Andreu de la Barca 3, Sant Andreu de Llavaneres 1, Sant Boi de Llobregat 11, Sant Celoni 1, Sant Cugat del Vallès 4, Sant Esteve de Sesrovires 2, Sant Feliu de Llobregat 6, Sant Fost de Campsentelles 1, Sant Joan de les Abadesses 1, Sant Joan de Vilatorrada 1, Sant Joan Despí 1, Sant Just Desvern 2, Sant Martí Sarroca 2, Sant Pere de Ribes 2, Sant Sadurní d'Anoia 1, Sant Vicenç de Castellet 1, Sant Vicenç dels Horts 5, Santa Coloma de Cervelló 1, Santa Coloma de Gramanet 20, Santa Margarida de Palautordera 1, Santa Perpètua de Mogoda 2, Sitges 1, Tarragona 6, Teià 2, Terrassa 3, Tiana 3, Torelló 1, Tortellà 1, Valls 1, Verges 1, Vic 1, Vielha 1, Viladecans 4, Vilafranca del Penedès 2, Vilanova del Vallès 1, Vilanova i la Geltrú 3, Vila-Seca 1, Vilassar de Dalt 4, Vilassar de Mar 3.


Memòria 2007

Treballant amb les famílies

Treballar amb la família i l’entorn de la persona drogodependent és clau per a la seva rehabilitació. La família és corresponsable en el tractament i col·labora amb l’equip de professionals. També s’atenen demandes d’informació i es dóna suport emocional a famílies encara que no tinguin fills/es al Centre. Per dur a terme aquesta atenció integral els programes es serveixen de diferents instruments terapèutics com grups d’autoajuda, de seguiment, assessorament individual, teràpia familiar sistemàtica i seminaris formatius, entre d’altres.

L’Associació de Familiars i Amics de Projecte Home funciona des del 1998. África Cabezón és la seva presidenta. L’Associació atén les necessitats concretes de les famílies, fent un treball de suport i acollida a totes aquelles famílies que ho sol·liciten. També s’encarrega de l’organització i dinamització de diferents actes al llarg de l’any, un dels quals és la festa de Nadal, així com de la venda de loteria per recaptar fons.

FAMILIARS D’USUARIS

1084

11


Memòria 2007

Prevenció escolar i familiar Prevenció integral Projecte Home Catalunya desenvolupa programes de prevenció en drogodependències que promouen la salut, les habilitats per a la vida, i redueixen les conductes de risc com el consum de drogues. Els resultats d’aquests programes han estat avaluats. prevencio@projectehome.org

1004 ALUMNES 1530 FAMILIARS 79 PROFESSORS / ES

PROGRAMA ENTRE TOTS

PROGRAMA A TEMPS

Prevenció Universal a les Escoles de Secundària

Programa de Prevenció Familiar Selectiva

A qui va dirigit? Dirigit a alumnes de la ESO, els pares i mares, i el professorat.

A qui va dirigit? Dirigit a pares i mares amb fills/es adolescents entre 12 i 18 anys que ja han iniciat el consum de drogues o es relacionen en entorns i col·lectius de risc.

Quin és el funcionament? El tècnic en drogodependències forma i supervisa el professorat i les famílies perquè apliquin les unitats didàctiques a l’aula i a casa. Les unitats promouen els factors que protegeixen davant l’abús del consum de drogues i altres conductes de risc, potenciant la capacitació en habilitats socials per tal d’afrontar de manera més assertiva les situacions de risc. L’aplicació s’acompanya amb manuals per al professorat i la família. El professorat pot realitzar el curs ENTRE TOTS de 30 hores organitzat per Projecte Home i reconegut pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

12

BENEFICIARIS

Quin és el funcionament? S’estructura en 7 sessions o unitats didàctiques que aporten habilitats, coneixements i eines que afavoreixen la prevenció de situacions de risc. Aquestes unitats faciliten la detecció de signes de consum, informació sobre drogues i efectes, reducció i control de la tensió emocional, millora de les normes dins de la família, comunicació a la família i aprendre a resoldre conflictes. L’aplicació s’acompanya amb manuals per a cada família.


Memòria 2007

José Luis Escobar, coordinador Àrea Social d’Aldees Infantils: “Hem pogut oferir als adolescents acollits en Aldees un nou espai d'escolta, i autoconeixement personal, que els permeti noves habilitats amb les quals enfrontar-se a situacions de risc”

Carmen Andrés, professora de l’IES Ciutat Meridiana (Montcada i Reixac): "Estem molt satisfets d’haver començat a fer camí Entre Tots amb Projecte Home. Apostem per la cooperació, la tasca compartida amb famílies i amb els propis alumnes"

Rafael Ferrer, professor de l' IES Thalassa (Montgat i Tiana): “El curs de l’Entre Tots és interessant per la presa de consciència i pels recursos d'aplicació a l'aula”

Sara Escudero, responsable del Servei d’atenció a les famílies de la Fundació Marianao (Sant Boi de Llobregat): “Sinceritat, respecte i calidesa són paraules que ens ressonen quan pensem en vosaltres. Gràcies per tot!”

Programes aplicats l’any 2007

ENTRE TOTS

A TEMPS

IES Thalassa (Montgat i Tiana)

Fundació Mariano (Sant Boi de Llobregat)

IES Valerià Pujol i Bosch (Premià de Dalt)

Fundació Ared (Barcelona)

Escola Cintra (Barcelona) SOS Aldees Infantils (El Prat de Llobregat, Barcelona, Sant Quirze del Vallès i Sant Feliu de Codines) IES Ciutat Meridiana (Montcada i Reixac) Professors de l’IES Ciutat Meridiana, educadores d’Aldees Infantils i terapeutes de Projecte Home.

Col·legi Maristes Campagnat (Badalona) Escola l’Estany de la Ricarda (El Prat de Llobregat) IES Maremar (El Masnou)

Associació de Dones per a la Igualtat (El Masnou) Seu Projecte Home (Montgat) ALTRES ACTIVITATS IES Badalona IX (Badalona) Escola Solc Nou (Barcelona) Col·legi Sagrat Cor de Sarrià (Barcelona) IES La Ribera (Montcada i Reixac) Col-legi La Salle-Bonanova (Barcelona)

IES d’Argentona (Argentona)

13


Memòria 2007

Àrees transversals Àrea de Salut

Àrea formativa i cultural

A Projecte Home Catalunya promovem la salut física i mental, des de l’atenció, la prevenció i l’educació dels nostres destinataris: els usuaris/àries i les seves famílies, però també el voluntariat i el personal remunerat. Les patologies associades al consum de drogues són molt diverses: malalties com el VIH/SIDA, l’hepatitis C, episodis de síndrome d’abstinència, la nutrició poc saludable, els trastorns psicològics o psiquiàtrics afegits, etc. Es requereix d’una intervenció transversal des de l’Àrea de Salut en consonància amb un model de treball integral i biopsicosocial. El personal encarregat de portar aquesta àrea està composat per les psiquiatres Maria Alícia Vinent i Anna Garre; el metge Joan Castella, el psicòleg Oriol Esculies, el terapeuta Octavio Moreno, l’infermera Gloria Montobbio i l’estudiant d’infermeria Juan García Vílchez.

Colònies Joves a Mallorca

Des d’aquesta àrea es busca potenciar la part educacional i cultural de la persona. Per això s’organitzen un seguit d’activitats com ara Graduat d’ESO (classes de català, castellà, anglès, ciències i matemàtiques), informàtica i tallers com rebosteria, hort, teatre i tai-chi, conduïts per voluntaris. En una vessant més lúdica s’organitzen diverses sortides i convivències al llarg de l’any. Una de les més significativa són les convivències que anualment organitza el Projecte Jove, en les quals es busca potenciar la relació del grup terapèutic ja existent, en un ambient diferent del centre i amb distància de la família. En aquest ambient els joves treballen aspectes com la responsabilitat, el companyerisme, la cooperació o la utilització de l’oci i el temps lliure de manera saludable, al mateix temps que entren en contacte amb la naturalesa i aprenen a respectar-la.

Àrea jurídica L’Àrea Jurídica atén els problemes jurídics que presenten les persones que estan en tractament a Projecte Home. Sovint aquests problemes s’uneixen a la drogodependència i constitueixen una dificultat afegida al procés de rehabilitació. És per això que des de l’Àrea Jurídica s’intenta pal·liar-ne les conseqüències aplicant els instruments que ofereix la Llei, mitjançant la gestió i posterior seguiment de mesures alternatives a l’entrada a la presó per tal d’aconseguir que la reinserció sociolaboral de l’usuari/ària sigui el més satisfactòria i completa possible. De la mateixa manera, atenem població reclusa amb problemes de drogoaddicció i en alguns casos obtenim la derivació d’interns aplicant l’article 182 R.P. i 82 R.P., els quals acaben la seva condemna amb un procés de rehabilitació i integració social. Per setè any consecutiu va tenir lloc la trobada entre l’Asociación Proyecto Hombre i l’Escola Judicial de Barcelona, centre formatiu de les noves promocions de jutges de tot l’Estat. CENTRES PENITENCIARIS AMB ELS QUALS ES TREBALLA 4 (LA MODEL, CAN BRIANS, QUATRE CAMINS I LA TRINITAT). DERIVATS DE PRESONS QUE FINALITZEN EL TRACTAMENT A PROJECTE HOME 5 PERSONES ATESES A PRESÓ: 7 INFORMACIONS 3 ENTREVISTES

Part de l’equip mèdic-psiquiàtric, d’esquerra a dreta, Gloria Montobbio (infermera), MªAlicia Vinent (psiquiatra) i Joan Castella (metge).

MESURES PENALS ALTERNATIVES CONCEDIDES

15 USUARIS ATESOS A L’ÀREA JURÍDICA

82 14


Memòria 2007

Àrea de comunicació La difusió i la transparència són els objectius primordials d’aquesta àrea. Els materials d’informació que elaborem són un pont entre l’activitat de Projecte Home i el nostre entorn social més proper: usuaris i familiars, socis i donants, empreses col·laboradores i administracions públiques. La memòria anual dóna a conèixer la nostra entitat i recull les dades més rellevants, tant a nivell terapèutic com econòmic. És la principal eina de transparència de la qual disposem, ja que es publiquen els comptes auditats externament, i també queden recollides totes les empreses solidàries que ens ajuden en la nostra tasca mitjançant les seves aportacions.

www.projectehome.org

La pàgina web és una eina cada vegada més consultada, amb informació actualitzada i propera i des d’on també es pot consultar el butlletí electrònic bimestral SoM ToTs, de suscripció oberta i gratuïta per tothom qui vulgui conèixer les activitats i la vida de Projecte Home. La relació amb als mitjans de comunicació és una altra tasca que realitzem des d’aquesta àrea. Al llarg del 2007 hem atès 94 peticions dels professionals dels mitjans, amb diferents moments destacats, com és el cas de la roda de premsa que celebrem anualment, coincidint amb el Dia Internacional de la

lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues (26 de juny). Aparicions de Projecte Home Catalunya als mitjans de comunicació: Gener: Diari ADN // Ràdio Estel “Sense Embuts” // notícies on line Fundació Marianao. Febrer: Ràdio L’Hospitalet “La vida al dia” // TV1 “Informatius” // Ràdio La Mina “Debat Obert” // revista Barcelona Metropolitan // Superpop. Març: Onda Cero Catalunya “Això no és tot” // Aula Ràdio // La Veu de Montcada // Butlletí electrònic FCVS // TELE5 “Diario D”. Abril: La Vanguardia // Ràdio BCN Latina // TDCAT-TV Digital de Catalunya “Escola de pares” // TV Gavà // Ràdio Tiana. Maig: revista Perfiles (publicació on line de l’ONCE) // Onda Rambla-Punto Radio. Juny: notícies on line de l’Ajuntament de L’Hospit alet // TV L’Hospit alet “Informatius” // Ràdio L’Hospitalet “Magazin matinal” // Diari Més L’Hospitalet // Lhesport.cat // TV3 “Telenotícies” // TV L’Hospitalet // Diari Digital de l’Hospitalet // TV L’Hospitalet // Onda Rambla // Sport // Mundo Deportivo // Diario As // Xarxa TV locals “La cua del dia” // Catalunya Ràdio “On vols anar a parar?” // notícies on line Badaweb (Ajuntament de Badalona) // Vilaweb // i amb motiu de la roda de prem-sa: La Vanguardia // Barcelona 20 minuts // ADN Barcelona // Agència Catalana de Notícies // Catalunya Ràdio // Com Ràdio // Europa Press // Localia // TV1 // RAC 1 // Xarxa TV locals // Cadena COPE // RNE 4 // Diario QUÉ // Onda Cero Catalunya // El Punt // Cadena SER // Agència de notícies EFE // Catalunya Informació // ADN Lleida // Ràdio Canet // Ràdio Arenys // Ràdio Badalona. Juliol: Cadena COPE // RNE 4 “Efectes positius” // Ràdio Canet “Món solidari” // Gaceta de los Negocios “Doctor Familia” // Td8 “Amics, coneguts i saludats” // Ràdio Marca Barcelona “Fórmula Marca” // Avui // El Punt. Setembre: Catalunya Ràdio “El matí de Catalunya Ràdio” // Punto Radio

“Protagonistas” // Ràdio Tiana “Tiana al dia” // TV3 “Telenotícies” // notícies on line Badaweb // mitjans locals de l’Ajuntament de Barcelona (per la Fira de la Mercè). Octubre: notícies on line de l’Ajuntament de Montcada i Reixac // Ràdio Tiana // Ràdio Sabadell “Anem per feina” // La Veu de Montcada // Onda Rambla “Protagonistas” // i amb motiu de la visita de la Consellera de Justícia Montserrat Tura a Projecte Home: Agència Catalana de Notícies // TV3 // Ràdio Montcada // Avui. Novembre: Canal 33 “Quèquicom” // ADN. Desembre: OnaMar-Ràdio de Badalona // Ràdio Sant Feliu de Llobregat // i amb motiu de la Gala Benèfica celebrada al Grand Marina Hotel: EuropaPress // ABC // Digital 24 horas noticias // notícies Yahoo.es // Ràdio Kanal Barcelona // El Mundo // El Periodico.

15


Memòria 2007

Altres notícies del 2007 4a Gala a l’Eurostars Grand Marina Hotel

16

Al desembre de 2007 es va celebrar a l’Eurostars Grand Marina la 4ª Gala benèfica per recollir fons a favor de Projecte Home Catalunya. Es van aplegar 350 personalitats provinents del món social, empresarial i polític del país. La part artística de la nit la van posar els presentadors Jordi LP i Alejandra Prat, la cantant Mónica Green (acompanyada del pianista Kiflus) i l’humorista Luís Miguel Martínez, tots ells col·laborant desinteressadament per fer possible aquest acte. Volem donar

les gràcies a tots els assistents a la Gala, al Grup HOTUSA (principal patrocinador) amb el seu president Amancio López al capdavant, a les promotores de l’acte, a Luis del Olmo, patró de Projecte Home Catalunya que es va implicar en l’organització, i a totes les empreses que també van voler serhi presents, així com als artistes, i als nostres voluntaris. Tots ells van fer possible que la quarta Gala de Projecte Home Catalunya resultés tot un èxit.

D’esquerra a dreta: Roser Viure (una de les promotores de la Gala), MªRosa Muñoz (presidenta de la Fundació Gresol-Projecte Home), Amancio López (president del Grup HOTUSA), Luis del Olmo (patró de PH), Ana Hernández (esposa del President de la Generalitat José Montilla) i Albert Sabatés (director de PHCatalunya)

Jordi LP i Alejandra Prat van presentar la Gala

Assistents a la Gala a la recepció de l’Eurostars Grand Marina Hotel

Un moment de l’actuació de la cantant Mónica Green, acompanyada pel pianista Kiflus


Memòria 2007

La Consellera de Justícia visita Projecte Home El 29 d’octubre la Comunitat Terapèutica de PHCatalunya rebia la visita de Montserrat Tura, Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya. La Consellera, guiada per Albert Sabatés, director de l’ONG i una representació dels usuaris i usuàries del Centre, va poder constatar com es treballa a Projecte Home amb les persones amb problemes judicials que es troben en tractament per la seva drogodependència. Montserrat Tura, envoltada dels usuaris de Comunitat Terapèutica i del personal de PHCatalunya.

Al teatre amb Grease, el musical de tu vida”

L’Esport i Lancia, a favor de Projecte Home

Butaca Stage, productors de l’obra “GREASE, el musical de tu vida”, ens van cedir 300 entrades per a la funció que va tenir lloc el 26 d’abril. Les localitats es van esgotar i el dia de la funció ens vam trobar moltes cares conegudes al Teatre Victòria per gaudir del musical, alhora que aconseguíem recaptar fons que van anar destinats íntegrament a la financiació dels programes de tractament.

Al mes de juny es va disputar un partit amistós de veterans del F.C. Barcelona i d’un combinat d’exinternacionals, a l’Estadi Municipal de Futbol de L’Hospitalet de Llobregat (cedit per l’Ajuntament per aquesta ocasió), i que va comptar com a principal patrocinador amb al grup automobilístic Lancia.

Festa de Nadal El 22 de desembre vàrem celebrar la festa de Nadal. El Col.legi La Salle Bonanova va posar a la nostra disposició les seves sales, on els usuaris van actuar, oferint petites representacions que havien elaborat i assajat prèviament. La festa va finalitzar amb un dinar multitudinari on vam tenir l’oportunitat de retrobar-nos tots plegats entorn de Projecte Home.

17


Memòria 2007

Recursos Humans 96 VOLUNTARIS 18 ESTUDIANTS EN PRÀCTIQUES 48 TREBALLADORS/ES 2644 HORES DE FORMACIÓ

,

T agradaria treballar a Projecte Home Catalunya? Vols ser voluntari? Ets estudiant i estàs interessat en realitzar les pràctiques amb nosaltres? Envia un mail a: info projectehome.org o truca al 93 469 32 25

Treballadors 18

Treballadors/es 2007 Rita ABELLÁN, Gemma BAS, Marta BERENGUER, Inés BERRINO, Oriol BOQUER, Ignasi BOSCH, Yacine CHIKHOUNE, Blanca DELGADO, Oriol ESCULIES, Jessica FARIAS, Sònia FONT, Mercedes GALÁN, Juan GARCÍA, Laia GASULLA, Rebeca HERNÁNDEZ, Judith JIMÉNEZ, Pilar JIMÉNEZ, Rafael LEYVA, Robert LINARES, Sara LÓPEZ, Miguel LUNA, Josep A. LUPIAÑEZ, Luis Alexis MALDONADO, Míriam MASMIQUEL, Lucía MELGAR, Maggi MENA, Gloria MONTOBBIO, Moisés MORENO, Octavio MORENO, Rafael MURCIANO, Xavier MURIEL, Ignais ORTS, Anna PALLARÉS, Sílvia PAPIOL, Miguel PAZ, Anna PEY, Andrés RODRÍG U E Z, Eva RODRÍGUEZ, Mar ROSELL, Mónica RUA, José Ángel RUÍZ, Albert SABATÉS, Míriam SÁNCHEZ, Ana SOLANA, Joan SOLER, Elvira TORO, Ana VILLAR, Alicia VINENT.

Voluntaris 2007 Rita ABELLÁN, Jaume ANDRÉS, Montserrat ARCE, Ana Mª ARENAS, Sivakami ASHLEY, Ruth BABINGTON, Griselda BALDRIS, Gemma BAS, Alfonso BASTIDA, Carme BEL, Guadalupe BELLÉS, Maria Lluïsa BERMÚDEZ, Maria Lluïsa BRESCIANI, Ronnid A. BURGOS, A m a n c i a CA B A L L E R O , Á f r i c a CABEZÓN, María CAMACHO, Carmen CANO, Montserrat CASELLES, Bernat CASTANY, Joan CASTELLA, Rosa CASTRILLEJO, Joan CLOTA, Antoni COMAS, Jordi CORDERO, María CUGAT, Ana C. DIAS, Sara ESCUDERO, Josep Mª ESCULIES, Pau ESCULIES, Francesc ESTRANY, Joan FERNÁNDEZ, Josep Mª FERRER, Enrique FONTOVA, Lourdes FORTEA, Carmen FULLEDA, José Mª GILBERT, Cristina GÓMEZ, Mª del Carmen GÓMEZ, Marta GÓMEZ, Marta GRIMALT, Mª Jesús GUTIÉRREZ, Marisa HOSPITAL, Esperanza HOYO, Mª Victoria JIMÉNEZ, Marilee JONES, Silvia JUAN, Noelia LAMA, Jartum LARA, Ángela LIRIA, Juan LÓPEZ, Neus LÓPEZ, Sara LÓPEZ, Inmaculada MARCO, Pilar MARTÍNEZ, Jacint MATAS, Maggi MENA, Judith MEZCUA, Mª Carmen OROZCO, Laura ORTONEDA, Xavier PAS C UAL, Sílvia PAP I O L, Inmaculada PARELLADA, Miguel PAZ, Emilia PEGALAJAR, Olga PÉREZ, Anna PEY, Rosa PLA, Menchu PORRERA, Iván RACAJ, Josep Mª RIBERA, Carmina RIGUAL, Araceli ROMERO, José ROZALÉN, María SALVADOR, Mª del Carmen SÁNCHEZ, Pedro SÁNCHEZ, Elisabeth SANGRÀ, Ramón SASTRE, Miguel SEGURA, Joan SOLER, Fernando SORIANO, Felipe TENA, Jordi TORRAS, Enrique TRIGUEROS, Mercedes ULLOD, Estefania VALERO, Toni VALLE, Cristina VARELA, Consuelo VEIGA, Ana VILLAR, Juanita VILLAR, Carmen VILLEGAS, Laura VILLEGAS, Pilar VIZUETE, Jasmina ZUAZAGA.


Memòria 2007

Felipe Tena, voluntari:

Cristina Varela:

Oriol Boquer, treballador:

Rosa Pla, voluntària:

Porto més de 9 anys a Projecte Home, aquí he rebut amor i he après a pensar abans d’emetre judicis de valor.

Realment el que més m’impressiona i gratifica és veure com poc a poc van descobrint i mostrant la persona que porten dins.

Desprès d´uns 15 anys cotitzats i més de 10 empreses, la sensació de col.laboració entre companys, satisfacció personal i valoració de la feina ben feta, mai ha estat tan real i positiva. Fruir fent el que no has fet mai... genial!

Dono les gràcies per poder compartir amb els nois i noies de Comunitat Terapèutica el taller que fem, en el que aprenem tots plegats i compartim aquesta estona dels divendres intentant fer mes dolça la seva estada.

Xochitl Mejía, estudiant en pràctiques:

Marisa Hospital, voluntària:

Estudians en pràctiques durant el 2007 Alba Huerta (CEYR Villarroel) Carmen Velasco (CFGS Sagrat Cor-Sarrià) Angela Bergillos (Fundació Pere Tarrés, Universitat de Blanquerna) Maggi E. Mena (IES Maremar, El Masnou) Alba Bartres (IES Puig i Cadafalch) Marta Usatorre (IES Sagrat Cor Sarrià) Carlos González (Instituto Superior de Estudios Psicológicos, ISEP) Natalia C. Vargas (ISEP) Xochitl Mejía (ISEP) Karola Wiesinger (Universitat de Berlín) Antonio Valle (Universidad Nacional de Estudios a Distancia, UNED) David Nuño (UNED) Elisabet Tortolero (UNED) Eva Díaz-Santos (UNED) Lorena Jodar (UNED) MªCarmen Pina (UNED) Inmaculada Parellada (Universitat Ramon Llull) Lara De Castro (Universitat Ramon Llull)

La meva experiència a Projecte Home ha sigut una constant adquisició d’aprenentatge. A nivell professional m’ha obert nous horitzons de tractament i de treball en equip. A nivell personal són innumerables els moments i les vivències que m’han ajudat a tenir un creixement com a ésser humà.

Vaig arribar al voluntariat perquè sentia un impuls de fer alguna cosa, i l’esperança que aquesta col·laboració, encara que petita, fos útil... Però no imaginava que rebria tant!. Projecte Home és com una gran família en la qual creixem i aprendrem tots.

19


Memòria 2007

Dades econòmiques 2007 Els comptes econòmics corresponent a l'exercici econòmic de 2007 de la Fundació Gresol Projecte Home han estat auditats per l'empresa KPMG. Per una informació més exhaustiva, podeu consultar la nostra pàgina web www.projectehome.org

Com apliquem els recursos? Comunitat Terapèutica i reinserció

Projecte Jove i Prevenció

Primeres entrevistes

Nocturn

9%

DESPESES

1.161.138,49 €

Programes terapèutics

884.063,80 € 76,14%

Administració

212.966,94 € 18,34%

Amortització

52.561,00 €

4,53%

Ingressos bancaris

11.546,77 €

0,99%

DESPESES PER PROGRAMES

20%

Projecte Jove i Prevenció

15%

56%

20,11%

Nocturn

15,18%

Comunitat Terapèutica i Reinserció Primeres entrevistes

55,94% 8,77%

TOTAL

100%

Com s,obtenen els recursos? INGRESSOS

Subvencions públiques

Subvencions privades

Aportacions privades Families i usuaris

27% 44% 19% 10%

20

1.176.134,86 €

APORTACIONS PRIVADES

317.263,35 €

Socis col·laboradors Patrocinadors, espreses, col·laboradors i actes socials Donacions i altres ingressos

46.481,66 € 130.487,49 € 65.876,20 €

Subvencions, donacions i llegats imputats al resultat de l’exercici

74.418,00 €

APORTACIONS SOLIDÀRIES FAMILIES I USUARIS

226.645,78 €

SUBVENCIONS PRIVADES

112.435,70 €

SUBVENCIONS PÚBLIQUES

519.790,03 €

Administracions locals Diputació de Barcelona

14.759,05 € 38.400,00 €

Generalitat de Catalunya

380.929,33 €

Ministeri d’Assumptes Socials

85.70,65 €

RESULTAT DE L’EXERCICI

14.996,37 €


Memòria 2007

Agraïments Al llarg del 2007 han sigut nombroses les empreses, fundacions i entitats que han volgut unir els seus esforços amb Projecte Home Catalunya i que ens han ajudat ja fos econòmicament o amb donacions de productes o serveis.

Organismes públics 2007

Moltes gràcies.

Generalitat de Catalunya

Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales

Departament d’Acció Social i Ciutadania Secretaria de Joventut Institut Català de la Dona Departament de Salut Departament d’Economia Departament de Justícia Departament de Treball i Indústria Departament de Governació Diputació de Barcelona Benestar Social Salut Pública i Consum Consell Comarcal del Maresme Ajuntament de Barcelona Ajuntament de Cabrera Ajuntament de l’Hospitalet Ajuntament de Mataró Ajuntament de Montcada i Reixac

Ardix | Biblioteca Sant Jordi de Montgat | Butaca Stage | Caixa de Manresa | Centre Internacional de Mètodes Numèrics en l’Enginyeria (CIMNE) | Col·legi La Salle Bonanova | Condis Montcada i Reixac | Congregació de la Missió de Sant Vicenç de Paül | Construcciones Sabater, S.A. | Creu Roja | Editorial Don Balón | El Corte Inglés | Eismann | Ecogesa | Ecta – 3 Anuncios S.L. | Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül | Flash d’Or SL | Fomento del Trabajo | Fundació Banc dels Aliments de Barcelona | Fundació Bosch Aymerich | Fundació Roviralta | Fundación Carmen y Mª José Godó | Galeria Costa | Gama Iluminación | Graell Ramallo, S.L. | Henkel Ibérica | Ikea | Institut Marqués SL | Instalex-85 | Joyería Pujol | La Sirena | Loewe | Manufacturas Panaderas, S.L. | Mercabarna | Mondaine | Nutrexpa | Onda Rambla Punto Radio | Oradesa | Panrico | Port Aventura | Promociones Estudios y Servicios Inmobiliarios S.L. | Promociones Ruve S.A. | Renulma, S.A. | Sacha | Tous | Unilever | Vertix

Ajuntament de Montgat Ajuntament de Sant Feliu Ajuntament de Tiana Ajuntament de Vilassar de Dalt

21


Memòria 2007 català  

Memòria 2007 català

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you