{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 32

”Perustaja Marius Pedersen oli isäni isoisä. Hän luopui yrityksen vetämisestä 85-vuotiaana ja isäni Eero Kotkasaari alkoi johtaa yritystä ollessaan 29-vuotias. Meillä tapahtui sukupolvenvaihdos vuonna 2016. Se tuli vähän yllättäen, Eero oli päättänyt, että nyt on aika. Olen ollut myöhemmin kursseilla puhumassa sukupolvenvaihdoksesta ja siitä miten se oikein kannattaisi tehdä, mutta mekin huomattiin vähän myöhemmin, että ei se ihan niin hyvin meillä mennytkään. Alun perin sukupolvenvaihdos alkoi jo vuonna 2009, kun Eero lahjoitti osakkeita ja omistusta meille lapsille. Meitä lapsia on kaksi: siskoni Lotta on kapiaisena puolustusvoimien palveluksessa ja hän sanoi, että sillä taustalla hänen olisi vähän vaikea tulla firmaan töihin. Eli minä jatkan. Ei jatkosta kyllä kovin paljon puhuttu perheessä, muut ehkä puhuivat siitä enemmän. Toki takaraivossa kolisi, että eiköhän sitten jotain tämän tyyppistä sitten. Varsinkin, kun sisko keksi ihan muun uran. Mitään painostusta ei kyllä tullut jatkoon; isä oli ehkä sen verran ovela myös. Kyllähän kaikenlaisia uravaihtoehtoja pyörittelin. Ensimmäisen kerran olin perheyrityksessämme töissä 3-vuotiaana: revittiin viinipulloista etikettejä ja liimattiin tilalle firman etikettejä. 10-vuotiaana olin ensimmäisen kerran Joutsenella Hulluilla Päivillä töissä. Olin myös muualla töissä myöhemmin, muun muassa tapahtumamyyjänä riihimäkeläisessä Aku Hirviniemen ja Janne Katajan yrityksessä. Opettavainen keikka! Vuonna 2007 tulin täysipäiväisesti meille. Isä keksi minulle laatupäällikön homman, tein lähinnä varastohommaa ja olin siellä sekatyömiehenä apuna. Pari vuotta myöhemmin siirryin myyntipäälliköksi ja toimitusjohtajaksi tosiaan vuonna 2016.

MATIAS KOTKASAARI, 36. Joutsen Finland Oy:n toimitusjohtaja S. 1983 Koulutus: Merkonomi Perhe: 1-vuotias tytär ja vaimo Harrastukset: metsästys ja vanhat maasturit JOUTSEN FINLAND OY Untuvatuotteisiin erikoistunut tekstiilialan yritys Perustettu: 1936 Kotipaikka: Helsinki, toiminnot Riihimäellä. Toinen tehdas Virossa Joutsen Oü sekä Pietarissa logistiikkayritys ooo Joutsen Liikevaihto: noin 9 miljoonaa euroa (2018) Henkilöstö: noin 115 (konserni)

32

On kyllä hienoa jatkaa perinteistä tarinaa, työllistää yli 100 ihmistä ja tehdä tätä itselle. Ja kiva tuottaa myös tuleville sukupolville arvoa, ollen samalle luonnolle hyvä ja toimia vastuullisesti. Se toimitusjohtajaksi siirtyminen meni niin, että isä ilmoitti yhtenä päivänä, että nyt olisi hyvä hetki hänen höllätä. Vastasin siihen, että ok. Ensimmäiset kolme viikkoa vaihdoksen jälkeen isä aina vahingossa saapasteli toimitusjohtajan huoneeseen, kunnes muisti että ei enää. 37 vuottahan hän siinä hommassa oli, että ei ihme. Isä jäi hallituksen puheenjohtajaksi. Alussa oli vähän vaikeaa, kun hän otti minun vanhan istumapaikkani siitä toimitusjohtajan huoneen edestä ja ihmiset aina pysähtyivät jo siinä Eeron kohdalla selittämään asioitaan, vaikka olivat oikeasti olleet tulossa minun luokseni. Ollaan kyllä ulkopuolistakin apua haettu tähän tilanteeseen ja saatu tosi hyviä neuvoja. Ensimmäisen vuoden toimitusjohtajana olin ihan pihalla koko ajan, mutta vähitellen sitä oppi mitä hommaan kuului. Pitkäaikaisimmat työntekijät minua opettivat, ja nyt alkaa olla jonkinlaista tajua mitä tekee. Meillähän on tosi pitkiä, yli 30 vuoden työsuhteita. Ja toki hallituksen jäsenet sparraavat. Olen neljättä sukupolvea ja uskon kyllä, että pärjäämme jatkossakin jos vain pysymme muutoksissa mukana. On kyllä hienoa jatkaa perinteistä tarinaa, työllistää yli 100 ihmistä ja tehdä tätä itselle. Ja kiva tuottaa myös tuleville sukupolville arvoa, ollen samalle luonnolle hyvä ja toimia vastuullisesti. Jos tämän myisi, niin mitä ihmettä sitten sitä tekisi? Minulla on yksi lapsi, reilun vuoden ikäinen tytär. Hän on selkeästi toimitusjohtajamateriaalia, sen verran tomerasti hän pyörittää ainakin isovanhempiaan.”

PERHEYRITYS 4 • 2019

Profile for Perheyritysten liitto

Perheyrityslehti 4/2019