Revista Performance - MAI 2010

Page 1

Numărul 11

10 Mai 2010

Proaspăt Absolvent? Ai grijă

UNDE te angajezi!

Revista Studenţilor din Universitatea Româno-Americană

Pag.25

INTERVIU cu

PAUL OLTEANU Pag.15

Zilele Culturale URA Pag.10

Personal

SWOT Pag.27

CICLICITATEA Psihologiei investitorilor Pag.23

STRESUL căutării unui

JOB Pag.30


Powered by

www.revistaperformance.jimdo.com performance@student.rau.ro


EDITORIAL

Pag.

3

În primul rând, LA MULŢI ANI! La mulţi ani tuturor în calitate de europeni, deoarece, aşa cum bine ştiţi, în data de 9 mai, Uniunea Europeană a mai împlinit un anişor.

Alexandra Enache Redactor-Şef

Tot pe data de 9 mai, conform structurii anului universitar, studenţii facultăţilor cu profil economic din anul 3 şi-au încheiat activitatea didactică.

Mă număr şi eu printre ei ... şi sunt nostalgică ... şi uşor melancolică ... şi nu-mi vine să cred că au trecut deja 3 ani şi că sunt la un pas de a fi oficial absolventă de facultate. Pentru mine, tot ce am învăţat în aceşti 3 ani, atât la nivel formal, cât şi informal, precum şi oamenii pe care i-am cunoscut şi oportunităţile de care m-am putut bucura sunt inestimabile, astfel încât, facultatea a fost şi este cea mai frumoasă şi importantă etapă din viaţa mea. La final, pot spune clar şi răspicat faptul că mi-am ales foarte bine facultatea şi universitatea. Şi asta pentru că mi se potriveşte de minune! Atât pentru colegii din an terminal, precum şi pentru toţi studenţii care vor fi şi ei absolvenţi şi vor intra în câmpul muncii, luna aceasta v-am pregătit câteva articole foarte importante. Astfel, vă recomandăm cald să vă realizaţi un SWOT personal şi vă arătăm şi cum în paginile 27-29, vă spunem de ce trebuie să fiţi atenţi unde vă angajaţi şi vă pregătim să faceţi faţă stresul căutării unui job. De asemenea, v-am pregătit un interviu special din care veţi afla de ce pasiunea este cheia succesului. Acest lucru ni-l demonstrează Paul Olteanu în paginile 15-19. În plus, vă invităm să-l cunoaşteţi pe profu’ Ilie dincolo de catedră şi să aflaţi mai multe despre ce înseamnă Zilele Culturale URA, ce anume face atât de interesantă cultura persană, cum e să vizitezi Dubai-ul şi Grand Canyon şi multe, multe altele!


Pag.

4 CUPRINS CAREER Personal SWOT 27 Stresul căutării unui JOB 30

CS-URA 6

YIA - Will you be my brother ?

8

Activităţi Culturale

SPECIAL

RAU 10 11 12 14

ECOpicnic

TREASURE HUNT

INTERVIEW

FĂ O MUTARE INTELIGENTĂ !

Interviu cu Alexandru Ilie

TRAINING PE VÂNZĂRI COMPETIŢIA SPORTIVĂ

34

MAI

STUDENTS 15

32

Interviu cu PAUL OLTEANU

STUDENTS TALKING 20 21

Să ne Globalizăm !

CULTURE

Şi atunci a apărut România ...

Civilizaţia Persană

ECONOMICS 23

IOAN MORARU

Ciclicitatea Psihologiei Investitorilor

LAW 25

Ai grijă unde te angajezi !

38 40

Teatru: Avarul îndrăgostit

42 43

Legile lui Murphy: Despre Dragoste

44

Carte: OUTLIERS


Pag.

FOR HIM

AROUND THE WORLD 45

Day Dreaming în DUBAI

NATURE 47

BEST CARS ever build

[The] Grand Canyon

Wingsuit flying

Previziunile lunii MAI

Film: The Edge of Love Local: At the Hard Rock Cafe

2010

Echipa de Redacţie

FOR HER 54

ANTICONCEPŢIONALE

60

JOKES Bancuri cu şi despre poliţişti Unele articole sunt inspirate din surse Media MULŢUMIM PENTRU COLABORARE: Nicoleta Gheorghe Cristian Retegan PICTURES:

IT UPDATES 52 Ochelarii Virtuali

58

EDITORIAL BOARD

SOCIAL LIFE 20 51

56

HOROSCOPE

UNIQUE 48

5

Paul Olteanu Baza de date Performance Baza de date CS-URA Baza de date URA Google search www.gettyimages.com www.deviantart.com www.wallpaperweb.org www.desktopnexus.com

62


Pag.

6 CS-URA

Bring out the attitude !

YIA - Will you be my brother ? de Daniela Toma Tinereţe, prospeţime, idei, imaginaţie, comunicare, prietenie, informaţii şi multe alte cuvinte pot defini proiectul la care câţiva studenţi din universitatea noastră au participat. Opt dintre noi am avut onoarea de a face parte din acest proiect interesant numit Youth In Action, realizat la nivel internaţional prin participarea a cinci ţări şi anume: România, Polonia, Italia, Letonia şi ţara gazdă, Turcia. Locaţia unde am petrecut 8 zile în perioada Paştelui s-a numit Kirşehir, oraş situat la două ore distanţa de Ankara. Ajunşi acolo împreună cu însoţitorul nostru de grup (Alina Oprescu) am făcut cunoştinţă cu restul participanţilor urmând ca în viitoarele zile să avem un program foarte încărcat şi o multitudine de activităţi.

Fiecare zi începea cu jocuri (refreshings), menite pentru a ne cunoaşte mai bine şi a învăţa cât de uşor este să socializezi şi fără prea multe cuvinte. În prima zi am făcut câte o scurtă prezentare a fiecărei ţări şi o dezbatere despre aşteptări şi temeri. Tema de anul acesta a reprezentat-o problema orfelinatelor din fiecare ţară participantă, în fiecare zi prezentând fiecare problemele şi implicaţiile sistemului respectiv. Printre alte activităţi cotidiene, zilele se încheiau cu susţinerea unei prezentări despre fiecare ţară şi implicit seara culturală la care fiecare delegaţie şi-a prezentat atât tradiţiile culinare, cât şi dansuri specifice sau alte elemente de cultură. Seara românească a fost cu siguranţă cea mai aprecia-


Pag. tă, acest lucru fiind susţinut şi constatat de participanţii celorlalte ţări. Pe langă faptul că s-au adus informaţii multe şi importante despre ţara noastră, a avut loc un workshop la care românii i-au învăţat pe ceilalţi cum se vopsesc ouăle la noi şi ce tradiţii frumoase avem de Paşte. În penultima zi s-a mers în excursie la Cappadocia, una dintre cele mai atractive zone turistice ale Turciei. Oraşele subterane atât de vechi păreau parcă rupte din filmele SF, însă, în mod sigur a fost o experienţă unică pentru toţi şi o incursiune binevenită în cultura Turciei. Cel mai important lucru cu care am rămas în urma acestui proiect este faptul că după numai o săptămână am legat prietenii care vor rezista în timp. Această experienţă este una ce merită încercată de cei ce au ocazia pentru că te învaţă să comunici deschis într-o limbă ce nu e a ta şi te ajută să cunoşti în detaliu elemente legate de cultura şi mentalităţile unei ţări străine. La sfârşit, toţi am suportat cu greu despărţirea însă ne-am promis că vom încerca să ne vedem cât de des posibil, iar la întrebarea „Will you be my brother?” toţi ne-am spus „I’m already your brother”.

7


Pag.

8 Activităţi Culturale de Mihai-Iulian Naghi

Cu ocazia „Zilelor Universităţii“, Clubul Studenţilor CS-URA a organizat „Săptămâna Culturală“, derulând o serie de evenimente cu caracter cultural şi sportiv, prin care să redescoperim „bogăţiile” din Patrimoniul Cultural Naţional şi totodată să punem sângele în mişcare.

CS-URA la Cotroceni Am avut norocul unei zile frumoase, uşor înnorată, dar caldă. De am fi ştiut că va fi aşa de frumos, am fi vizitat şi Grădina Botanică; nu ne-ar fi luat decât 2 minute în plus cât să traversăm Bulevardul Geniului. Două lucruri esenţiale sunt bine de ţinut minte: accesul în incinta muzeului se face pe baza unui act de identitate (poate fi de orice natură: buletin, paşaport, carnet de conducere), iar pentru a putea fotografia sau filma, este nevoie să plăteşti o suprataxă (ce-i drept destul de piperată). Odată ce am trecut cu toţii de controlul ca la aeroport, am fost însoţiţi de ghidul nostru către Biserica Cotroceni (renovată după cutremurul din ´77), după care am intrat în muzeul propriu-zis, unde de altfel se şi plăteşte biletul vizitei. Muzeul este realmente impresionant, imens, în forma literei „L”,

Ceauşescu ţinând morţiş ca această clădire să aibă 365 de încăperi (poate fi considerată o coincidenţă cu numărul de zile ale unui an), niciuna din ele semănând cu alta. În incinta muzeului am avut ocazia de a vizita (contra unei mici suprataxe de 5 RON) şi expoziţia de haine şi obiecte personale purtate şi folosite de cei care de-a lungul istoriei au avut ocazia de a locui acolo. A fost cu atât mai interesant cu cât ghidul nostru ne dezvăluia pe parcurs poveşti mai intime ale foştilor regi, regine, prinţi şi prinţese ce au locuit acolo sau care au avut legătură cu această clădire, poveşti care în mod normal la istoria predată în generală sau în liceu nu sunt menţionate. Pe scurt, a fost o experienţă plăcută, educativă şi o recomand tuturor celor care doresc să vadă şi alte locuri în afară de Piaţa Romană, McDonald’s-ul de la Piaţa Unirii sau Movieplex-ul din Plaza Romania.


Pag.

9

CS-URA l-a văzut pe „Tatăl” Un alt eveniment din cadrul „Săptămânii Culturale” s-a desfăşurat sâmbătă (24.04.2010) unde CS-URA a rezervat bilete pentru piesa de teatru „Tatăl”, în regia Cătălinei Buzoianude, la Teatrul Bulandra (Sala Izvor). Am rămas plăcut surprins când am constatat că în ziua de azi, sala de teatru mai poate fi umplută de oameni atât tineri cât şi trecuţi de prima tinereţe, dornici să vadă o piesă de calitate interpretată de nume celebre. Piesa face referire la discrepanţa de opinie pe care tatăl (Virgil Ogăşanu) o are faţă de opinia mamei (Valeria Ogăşanu) vis a vis de viitorul fiicei lor, Bertha (Anamaria Marinca), ce naşte o serie de conflicte între cei doi, susţinute de multe acuzaţii aduse din ambele părţi. Finalul piesei este unul neobişnuit, de altfel toată piesa este „acompaniată” de personaje neobişnuite (stafii, majordomi etc.), dar care fac din această piesă să fie una captivantă şi totodată haioasă pe alocuri.


Pag.

10 RAU

Your choice, your future !

Zilele Culturale URA TREASURE HUNT de Armin Shir Mohammadi După cum bine ştiţi, în luna Aprilie a avut loc Săptămâna Culturală a Universităţii RomânoAmericane. Cu acest prilej, Clubul Studenţilor din Universitatea Româno-Americană a organizat mai multe activităţi dintre care şi prima ediţie a concursului numit „Treasure Hunt”. Conform primelor reacţii, acest proiect a răspuns într-un mod plăcut aşteptărilor, atât participanţilor, cât

şi, bineînţeles, organizatorilor. La eveniment au participat 27 de studenţi. Concursul a pornit din faţa căminului URA, unde echipele au primit primul plic cu indiciul care îi ducea la Grădina Japoneză din parcul Herăstrău, pe teritoriul căruia s-a şi desfăşurat întreg concursul. Echipele au avut de parcurs un traseu ce a constat în 9 etape, fiecare cu câte o întrebare sau ghicitoare ce fie îi îndruma spre următoarea etapă, fie îi obliga să răspundă la o întrebare pentru a primi indiciul următor. Concursul a durat aproape 3 ore, timp în care toate echipele s-au tot plimbat prin parc, rezolvând indicii, ghicitori sau dileme. Unii au mers pe alte căi şi au ajuns în alte părţi decât cele care trebuiau, însă la sfârşit toţii au ajuns la monumentul dedicat lui Michael Jackson unde trebuiau să răspundă la întrebarea: „Cine l-a numit pe M.J., KING OF POP?”


Pag. După ce au dat răspunsurile corecte, au prezentat toate indiciile primite de-a lungul concursului şi, astfel, după multă alergătură şi pentru unii dureri de cap, la sfârşit toată lumea a fost mulţumită de rezultate, recunoscând că deşi nu au câştigat, s-au distrat de minune.

11

Ceea ce este bine de ştiut este că va urma a doua ediţie ce va avea loc la o scară mult mai mare dar şşş! nu vă putem spune nimic detaliat, pentru că deh, aşa este cu vânătoarea de comori. Trebuie să te descurci ;) Vă aşteptăm la ediţia următoare!

-Asociaţia Brokerilor- FĂ O MUTARE INTELIGENTĂ ! de Mihai-Iulian Naghi Luna Aprilie, ca în fiecare an de altfel, s-a dovedit a fi o lună plină. Cine a fost atent şi a aruncat o privire pe afişele de prin universitate sau pe site-ul www.rau.ro a observat că au avut loc o serie de evenimente, cele mai însemnate fiind cele din cadrul „Zilelor Universităţii”, cu ocazia aniversării a 19 ani de la înfiinţarea Universităţii Româno-Americane.

Unul dintre acele evenimente, fiind şi primul totodată, a fost organizat şi susţinut de Asociaţia Brokerilor în colaborare cu CS-URA în data de 13.04.2010, în cadrul Laboratorului MBA din incinta universităţii. Tema principală a prezentării a constituit-o informarea studenţilor asupra calificărilor în meseriile dedicate pieţei de capital (agent de servicii, agent de


Pag.

12 investiţii financiare sau broker, consultant de investiţii, controlor intern), precum şi detalii despre cursurile de pregătire profesională, cursurile de educare vis a vis de piaţa de capital şi cursurile online de iniţiere în tranzacţii bursiere. Dacă vrei să beneficiezi de asistenţa şi îndrumarea în acest domeniu din partea Asociaţiei Brokerilor, mai poţi să te înscrii pentru următoarele cursuri: Curs Atestare Broker (17-21 Mai 2010 sau 28 Iunie-2 Iulie 2010) Curs de Control Intern (17-21 Mai 2010) Pentru mai multe detalii, vizitează site-ul lor: www.asociatiabrokerilor.ro -Procter & Gamble- TRAINING PE VÂNZĂRI de Mihai-Iulian Naghi

Cel de-al doilea eveniment, „Training pe Vânzări”, a fost susţinut de Compania Procter & Gamble în colaborare cu CS-URA în data de 14.04.2010, tot în Laboratorul MBA din incinta universităţii, eveniment la care sala a fost arhiplină datorită interesului crescut faţă de compania P&G şi faţă de tematica training-ului. Speakarul training-ului a fost Andreia Diaconu (Category Manager P&G Balkans), o doamnă la o vârstă apropiată de a noastră, foarte de

treabă şi open-minded, care a reuşit cu uşurinţă să se facă plăcută de către public şi să le atragă atenţia. În prima parte a training-ului ne-a învăţat care sunt calităţile pe care un agent de vânzări ar trebui să le aibă atunci când susţine o prezentare (fie însoţită de Power Point, fie fără suport tehnicoinformaţional) pentru a fi cât mai convingător şi eficient în a vinde ceva. Unul din tipsurile pe care ni lea oferit a fost legat de structura prezentării unei vânzări:


Pag. Introducere: „Spune-le ce ai să le spui!” Corpul prezentării: „Spune-le!” Concluzie: „Spune-le ce le-ai mai spus!” În a doua parte a interacţionat şi mai mult cu studenţii, iar pe unii dintre ei i-a şi supus unui mic test şi anume să joace roluri de agenţi de vânzări şi de clienţi/cumpărători, în condiţiile în care oferta agentului de vânzări nu era pe deplin satisfăcătoare pentru cumpărător. Împreună trebuiau să negocieze pentru a ajunge la un punct comun în care ambele părţi să fie mulţumite. Prin acest lucru a dorit să sublinieze faptul că atunci când cumperi ceva, nu o faci doar de dragul de a cumpăra acel ceva, ci pentru utilitatea sa, iar ca agent de vânzări trebuie să fii conştient de faptul că în intenţia de a vinde ceva cuiva, „CARACTERISTICILE spun, BENEFICIILE vând”. Pentru mai multe detalii despre Compania Procter & Gamble şi oportunităţi de internship, vizitează : www.pgbalkans.com

13


Pag.

14 COMPETIŢIA SPORTIVĂ de Cristian Retegan

25.04.2010 - o zi numai bună pentru fotbal. CS-URA a organizat o competiţie sportivă pentru studenţii din Universitatea Româno - Americană în cadrul programului “Săptămâna Culturală” dedicată Zilelor Universităţii. Pentru început, aceasta s-a axat doar pe organizarea unui campionat de fotbal, asta pentru că este cel mai popular şi iubit sport şi am considerat că merită atenţia studenţilor noştri. Prima experienţă sau “competiţia pilot” s-a desfăşurat în urmă cu un an de zile, doar că scopul a fost unul caritabil şi anume pentru Campani a “Împreună pentru Cătălina”. Însă, de această dată, scopul a fost unul distractiv şi un prilej perfect de socializare între studenţii din URA. Pentru “Cupa CS-URA” s-au aruncat în luptă un număr de 16 echipe formate din câte

4 jucători de câmp şi un portar. Sistemul de joc a fost eliminatoriu, câştigătorul meciului direct calificându-se pentru următorul nivel. Fiecare meci a durat 30’, având 2 reprize a câte 15’. Locurile premiate au fost I, II şi III, iar pe câştigători îi puteţi vedea în imaginile alăturate. Având în vedere faptul că participanţii au fost mulţumiţi de orgnizare şi de felul în care s-a desfăşurat evenimentul, cu siguranţă vom încerca transformarea acestuia într-o tradiţie şi de ce nu, odată cu acesta, crearea unei echipe de fotbal a Universităţii.


The leaders of tomorrow!

STUDENTS Pag. 15

INTERVIU cu

PAUL OLTEANU de Dalya Zorba


Pag.

16

Să vi-l descriu: are 21 de ani şi a absolvit profilul sportiv al Colegiului National “Mihai Viteazul” din Ploieşti, unde a făcut volei de performanţă timp de 8 ani. Acolo a învăţat ce înseamnă o echipă şi puterea colectivă a oamenilor. În prezent este student în anul 3 la universitatea noastră, facultatea de Management-Marketing, specializare Marketing. În clasa a 11-a a început să urmeze module de training, iar după un an, a devenit trainer în program. În primăvara anului 2008 a devenit, astfel, cel mai tânăr participant din istoria programului “Leadership Creativ” – Erisma unde a avut colegi unii din cei mai puternici oameni de business din România. În 2008-2009 a lucrat în calitate de Development and Sales Manager la prima platformă on-line de mentorat din România: MentorshipNET unde a reuşit să ridice alături de echipă, valoarea MentorshipNET la 50.000 EUR. În prezent coordonează activitatea de Fundraising şi Marketing la Asociaţia MaiMultVerde, unde alături de colegii săi a desfăşurat în doi ani proiecte în valoare de peste 1.800.000 Euro. Şi câte şi mai câte o să mai aflaţi în interviul cu el. Vă spun doar enjoy… ! Performance: Care este definiţia lui Paul Olteanu ? Nu cred că există o definiţie a cuiva, oricine ar fi persoana respectivă. Şi sincer nu prea mi-au plăcut definiţiile niciodată, nici în liceu, nici în facultate. Le înţeleg utilitatea, dar mi se pare că sunt limitative.

Cred că suntem suma experienţelor şi trăirilor noastre, aşa că o definiţie a cuiva ar arăta mai degrabă a un bildungsroman.


Pag. Vă spun în schimb un citat care-mi place mult şi care-mi place să cred că mă defineşte într-un fel. Sunt vorbele lui George Bernard Shaw şi sună aşa: “You see things; and you say, „Why?‟ But I dream things that never were; and I say, „Why not?”. Performance: Cum ai reuşit să excelezi în tot ce ai făcut? În primul rând iţi mulţumesc pentru presupoziţia că am excelat în tot ce am făcut. Eu n-aş spune asta… Sunt mulţumit de implicarea mea în majoritatea proiectelor din care am făcut parte, dar cred că încă sunt departe de a excela în tot ce fac. E un deziderat. Cred că o bună metodă de a face lucrurile bine, este să-ţi placă ce faci. Cred că pasiunea stă la baza tuturor lucrurilor excepţionale din lumea asta: de la relaţii şi până la business-uri. Când faci ceva cu pasiune şi când iţi plac oamenii cu care lucrezi, totul se leagă şi rezultatele nu întârzie să apară. Performance: Câte ore munceşti pe saptămână şi cum arată o zi tipică la tine? Cum spuneam: mi-e destul de greu să spun cât muncesc în ore pe săptămână, pentru că nu ştiu ce să trec la muncă şi ce să trec la plăcere. În marketing şi fundraising am multe întâlniri care se întâmplă

17

prin tot Bucureştiul şi uneori prin toată România şi cum oamenii şi călătoriile sunt două lucruri care-mi plac foarte mult, e greu să spun când muncesc şi când mă simt bine. Pot trece la capitolul “munca pură” prezentările, ofertele şi raportările pe care le am uneori de făcut. Astea nu -mi fac mare plăcere pentru că sunt rutinare şi repetitive. La fel de greu îmi este şi să descriu “o zi tipică” pentru mine, pentru că eu nu prea am zile tipice. Interactionez cu multe publicuri, de la elevi şi studenţi, până la autorităţi şi directori din multinaţională, iar în această interacţiune paleta de activităţi variază foarte mult: de la întâlniri de networking, la întâlniri de vânzări; de la prospectii de terenuri, la scris oferte şi prezentări. Uite cum a aratat ziua mea de astăzi (27 aprilie 2010): Trezit la 9 acasă, de unde sunt – din Ploieşti. Mâncat şi băut ceai, apoi mers în service cu maşina. După 4 ore plecat spre Bucureşti şi oprit cu geamantan şi toate cele direct la birou. Dat telefoane şi scris mailuri 2 ore, după care un drum până la poştă să ridic un cadou pentru o persoană dragă mie. La retur m-am oprit să ridic nişte pantofi şi o cravată pentru că mâine MaiMultVerde împlineşte 2 ani şi ne aniversăm la Institutul Cultural Francez. Acum, este 8:18 şi răspund la acest interviu. După ce termin, trebuie să mai trimit câteva


Pag.

18

mailuri de confirmare pentru participanţii la evenimentul de mâine, iar apoi mă duc să livrez cadoul ridicat. Când ajung acasă, cel mai probabil o să ies la o alergare, după care duş şi adormit cu o carte pe piept. Performance: În afaceri, crezi că în orice poziţie o persoană trebuie să stăpânească tehnici de PR şi marketing? Eu nu prea am făcut afaceri. Este o carte superbă numită “Drive” şi scrisă de Daniel Pink, despre motivaţie, care vorbeşte despre diferenţa dintre companii şi ONG-uri. Eu am lucrat în ultimii 5 ani în cea de-a doua categorie. Totuşi, cred că indiferent cu ce te ocupi, în lumea spre care ne îndreptăm, este vital să ai preocupări pentru comunicare şi marketing (mai ales în sensul brandingului). Păşim cu aplomb spre o piaţă în care diferenţierea şi pasiunea vor tria reuşita de eşec şi din acest motiv cred că nu mai e suficient doar să fii foarte bun la ceea ce faci. Nu e suficient să ştiu doar eu că sunt bun la ceva.

Trebuie să ştii şi tu, ca să mă cauţi şi să lucrăm împreună. Iar asta, cred eu, se obţine cu bune abilităţi de comunicare şi branding personal. Companiile fac afaceri şi vor să maximizeze profitul, ONGurile (sau antreprizele sociale) fac proiecte şi vor să maximizeze binele şi valoarea pentru comunitate. Performance: Cât de importantă este echipa pentru a contoriza în final şi succesul personal? Fără oamenii excepţionali din jurul meu n-aş fi nimic. Începând cu familia şi trecând prin tot palierul de oameni superbi cu care Dumnezeu mi-a binecuvântat viaţa, ei au reprezentat principalul meu motor. Oamenii din jurul meu m-au făcut să vreau să învăţ, să cresc şi să fiu cel mai bun în tot ceea ce fac.


Pag. Oameni precum Cosmin Alexandru (fost director la GfK Romania), Marian Stas (Preşedintele Fundaţiei CODECS pt. Leadership), Mihaela Feodorof (fosta directoare de recrutare la BRD), Doru Mitrana (directorul executive al MaiMult Verde) sau Dragoş Bucurenci (Preşedintele MaiMultVerde) sunt sursele mele săptămânale de optimism şi înţelepciune. Cred că în orice mi-am propus vreodată să fac, oamenii au contat mai mult decât orice altceva. Când am făcut ceva cu pasiune şi am lucrat cu oameni grozavi, totul a ieşit excelent. Performance: Ce stil de leadership te caracterizează? Care sunt atuurile tale? Asta cred că este o întrebare la care ar trebui să răspundă oamenii care au lucrat cu mine şi nu eu. În schimb o să-ţi spun două idei despre leadership în care cred cu foarte mare tărie. Prima este “Be the change you want to see in others”. Cred din tot sufletul în autenticitate şi în exemplu personal şi cred că societatea s-ar regla mult mai natural dacă noi toţi ne-am purta cu cei din jur exact aşa cum ne-am dori ca şi ei să se poarte cu noi. Cea de-a doua idee în care cred foarte tare este: “If you want to lead people, walk behind them”.

19

Performance: Ce ne poţi spune despre organizaţia Mai Mult Verde ? MaiMultVerde reprezintă un capitol foarte frumos din viaţa mea. Venirea mea aici a reprezentat un salt calitativ major în evoluţia mea profesională. Am trecut de la proiecte cu bugete de mii de euro, la proiecte cu bugete de sute de mii şi de la acoperire locală, la acoperire naţională. Pentru asta le sunt foarte recunoscător lui Dragoş Bucurenci şi lui Doru Mitrana care au investit multă încredere în mine, în ciuda vârstei. Şi cel mai frumos lucru pe care l-am câştigat la MaiMultVerde a fost o echipă excepţională. Am învăţat multe în ultimul an de la colegii mei, despre integritate şi profesionalism. Si uite un ultim gând, care e tipărit pe raportul nostru anual din 2008 şi care cred că subsumează toată esenţa MaiMultVerde:

“Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has."


Pag.

20 STUDENTS TALKING ! Să ne GLOBALIZĂM

You are what you th

! de Daniela Toma

Cultura şi identitatea unui popor se reflectă întotdeauna în limba proprie, tradiţii, obiceiuri, literatură, artă şi multe alte elemente de acest tip, însă în ultimii ani aceste aspecte se pierd din vedere în favoarea unei lumi puternic occidentalizate şi globalizate. Identitatea are un rol mediator între realitatea economico-socială, iar în momentul pierderii ei se poate ajunge într-un punct nevralgic. E de la sine înţeles că trăim într -o eră a tehnologiei şi informaţiei, că suntem într-o continuă evoluţie şi e foarte bine să învăţăm de la ţările dezvoltate cum trebuie să facem pentru a ajunge la acelaşi nivel, însă toate acestea nu trebuie să se facă cu riscul pierderii identităţii culturale. E plăcut să călătoreşti şi peste tot să te poţi înţelege în limba engleză, dar totul până la a deveni limba tuturor. Cine doreşte să progreseze trebuie să depună efort tocmai pentru a se evidenţia şi nu pentru a ajunge să fim toţi egali din anumite puncte de vedere. Până la urmă cultura defineşte sintetic modul

uman de existenţă şi este simbolul forţei creatoare a omului. Ea reprezintă un adevărat sistem de valori. În toată această poveste a globalizării există pericolul omogenizării culturale ceea ce ar însemna ca lumea să capete o singură formă de cultură. Problema este că cei mai mulţi dintre noi nu conştientizează faptul că identitatea culturală ne oferă o anume demnitate, iar moştenirea primită trebuie păstrată cu multă responsabilitate. Aşa cum fiecare dintre noi este Trebuie să învăţăm cu toţii că dreptul la diversitate implică necesitatea solidarităţii globale. unic şi îşi doreşte să-şi trăiască viaţa după propriile valori şi principii la fel se întâmplă şi cu identitatea fiecărei ţări. Omului îi place să exploreze, să cunoască lucruri pe care nu le ştie, să viziteze locuri noi şi toate acestea sunt posibile pentru că trăim pe o planetă diversificată şi plină de necunoscut aşa că în ce ne-am transforma dacă ne-am omogeniza?


hink !

Pag.

21

Să fie nedreptate! Şi atunci a apărut România ... de Laurenţiu Croitoru Vă propun o descriere în care vă regăsiţi cu toţii, deopotrivă oameni mari şi oameni mici, bogaţi şi săraci, oameni deştepţi sau mai puţin înzestraţi. O poveste despre noi românii, sisteme şi dezamăgire.

Migraţiile tinerilor medici capabili sunt explicabile şi, în acelaşi timp, regretabile, precum şi staţionarea nedorită a drojdiei dintre ei. Constatăm, din ce în ce mai puţin şocaţi, că unica modalitate de a răzbi în acest sistem metamorfozat este să te adaptezi. Dar să te adaptezi la ce? Broasca s-a adaptat la uscat, iar păsările s-au adaptat la zbor.

Avem cel mai ineficient sistem sanitar din U.E., sistem în care şansele din care să alegi se rezumă la două constante: ”Fie te faci bine prin miracolele Domnului, fie NU şi atât”. Dezinteres total este asezonat din plin cu spiritul latin de “te ajut, da mie ce-mi iese” şi cu jurăminte hipocratice aduse la stadiul de simple cuvinte, când ele însele sunt esenţa primordială a medicinei.

Pe baza acestui raţionament, dacă este să introducem ”constanta A - român” şi ”necunoscuta A România”, ajungem la următorul rezultat: ”Românii ar trebui să se adapteze la viaţa paraziţilor”, pentru că într-un loc parazitat, singurii supravieţuitori sunt parazitii. Avem carenţe enorme în sectorul juridic, sector în care încă se merge pe idei medievale de “să arătăm gloatei puterea dreptăţii”. CARE DREPTATE? Dreptate ar fi să


Pag.

22 zeu? ŞI CE DACĂ! Nu tu ban, nu tu passport to heaven. Şi ştiţi că nu exagerez: “Enoriaşule te costă atât pentru nuntă, botez, înmormântare”.

bagi un moşulică de 85 de ani la închisoare pe motiv că pământul pe care l-a muncit de când tătâne-său era în floarea vârstei, este de fapt al unuia cu 30 de ani mai tânăr ca el? Şi să mai şi arăţi lumii întregi cum se înfăptuieşte dreptatea. NU! Dreptatea la noi se măsoară în delapidare, viteză şi săritură peste legi. Poate că ar fi bine să intrăm în sfera societăţii, să descriu cum suntem un popor bine format şi adânc înrădăcinat în credinţe morale şi spirituale care mai de care mai alese. Îmi pare rău dacă există chiar şi un singur individ care crede în ce este scris mai sus. Chiar regret! Navem credinţe morale şi nici spiritualitate, ambele având un singur numitor comun – banul. Cantitatea de dragoste insuflată de Dumnezeu este şi ea direct proporţională cu teşcălăul de bani din buzunarul fiecăruia. Eşti şomer şi n-ai niciun ban, dar eşti totuşi un om cu frica lui Dumne-

AH! Nepăsare, acră nepăsare, stau şi mă întreb ce mai căutăm cu toţii aici? Păi cum ce căutăm? Căutăm încă o fărâmă de pământ sau mentalitate pe care să o parazităm, căutăm încă un fir de dreptate pe care să-l subminăm, căutăm dragostea cerească prin vizorul leului şi sănătatea prin interminabilele culoare ale decadenţei sanitare. Într-o ţară parazitată până în măduva oaselor, nu putem fi decât nişte veritabili Staphylococcus Rumena!


…makes the world go round!

ECONOMICS

Pag.

23

CICLICITATEA PSIHOLOGIEI INVESTITORILOR de Gabriel Florea Psihologia investitorilor poate fi sintetizată şi gândită drept o balanţă care înclină fie spre lăcomie, în timpul exceselor de optimism apărute pe perioade susţinute de creştere a bursei, fie spre frică, atunci când pieţele evoluează în direcţia contrară. Astfel ia naştere psihologia maselor pe piaţa de capital, adică acea percepţie predominantă asupra nivelului de ansamblu al preţurilor acţiunilor, ce

determină evoluţia pieţelor într-o anumită direcţie. Astfel, se impune distanţarea de emoţional şi fundamentarea deciziilor pe baze raţionale şi implicit evitarea imitării pieţei. Pe parcursul procesului investiţional, un investitor tipic parcurge o serie de cicluri, ce includ următoarele faze:


Pag.

24

Sentimentul de frică este mai puternic decât cel de lăcomie, întrucât e cunoscut faptul că pierderea aduce o reacţie de aproximativ 3 ori mai puternică decât un caştig de aceeaşi valoare. Astfel, vor exista foarte mulţi investitori care vor ieşi din piaţă în acelaşi timp, cauzând scăderea necontrolată a cotaţiilor. Acest fapt poate fi observat în analiza grafică, care demonstrează că un trend pozitiv se formează pe un interval îndelungat, iar corecţiile au loc pe intervale scurte, având însă o amplitudine mare (de aici provine şi denumirea de poziţie “long” sau “short”). Să mergi cu consecvenţă în direcţia pieţei, înseamnă de fapt a urma ciclicitatea amintită anterior şi implicit expunerea la riscuri foarte mari cu şanse considerabile de pierdere a capitalului.

re vom investi, precum şi orizontul de timp al fiecărei investiţii. Este, de asemenea, necesară o disciplină la nivel emoţional, în sensul evitării sentimentelor menţionate anterior, în favoarea tranzacţionării raţionale. În acest sens, acceptarea pierderilor joacă un rol decisiv, întrucât o reacţie contrară poate duce la pierderi considerabil mai mari. Disciplina, răbdarea şi stabilirea unor anumite niveluri acceptabile de profit, ajută de asemenea la conturarea unui stil investiţional axat pe performanţă de lungă durată. Ca în orice domeniu, nici în cadrul pieţei de capital nu există o reţetă a succesului. Determinarea obiectivă a deficienţelor şi consolidarea permanentă a strategiilor de investiţii conduce la crearea unui sistem investiţional propriu eficient. Concluzie:

Cum ne îndepărtăm de turmă spre a deveni un investitor de succes?

A profita de sentimentele oamenilor, este imoral.

În primul rand, este necesar un plan de investiţie, în care trebuie să identificăm aversiunea faţă de risc (pierderea maximă acceptată), randamentul minim considerat satisfăcător, structura activelor în ca-

A profita de sentimentele investitorilor, este o artă!

f


Let there be order!

LAW

Pag.

25

Ai grijă unde te angajezi ! de Mihaela-Corina Dumbravă Ştiu că am promis data trecută că o să vorbesc despre timpul de muncă şi timpul de odihnă, dar în timp ce stăteam de vorbă cu câţiva colegi de-ai mei de la master, s-a ridicat o problemă destul de delicată, spun eu, şi anume: facilităţile pe care le are un angajator în momentul în care angajează un proaspăt absolvent.

interviuri. Criteriile care trebuie îndeplinite sunt: să fi absolvit anul acesta liceul sau facultatea şi să nu aibă carte de muncă.” La întrebarea: „De ce trebuie să îndeplinească aceste criterii?” răspunsul a fost următorul: „Deoarece doresc personal care să mă ajute să obţin deduceri şi subvenţii din partea statului!”

Aşa că în numărul acesta o să vă detaliez şi vouă facilităţile de care angajatorii dispun dacă binevoiesc să angajeze un proaspăt absolvent, mai ales dacă acesta nu deţine carte de muncă.

Ţin să vă spun că am rămas şocată în momentul respectiv, dar ceea ce e destul de grav este faptul că există destul de mulţi angajatori care procedează astfel. Mulţi ar spune că e un lucru bun, eu spun că nu. Să vă explic şi de ce: în momentul în care un angajator vânează astfel de „beneficii” oferite

O să încep prin a vă spune o mică „păţanie” prin care am trecut eu, în cadrul primului meu loc de muncă. Ei bine, printre alte îndatoriri pe care le aveam la respectivul loc de muncă, într-una din zile şeful meu vine şi îmi spune: „Uite ID-ul şi parola de la contul nostru de pe E-jobs. O să te ocupi de selectarea candidaţilor pentru


Pag.

26

de stat, nu se interesează foarte mult de menţinerea angajatului, iar în momentul în care au trecut cele 12 luni în care el a primit ceea ce işi dorea, e posibil să dorească alţi angajaţi care să îi ofere posibilitatea de a beneficia din nou de ceea ce statul oferă angajatorilor care dau un loc de muncă şi fac şi carte de muncă unui proaspăt absolvent. Acest lucru poate fi verificat foarte uşor dacă analizăm situaţia firmelor cu o fluctuaţie foarte mare a personalului, mai ales dacă firmele fac parte din categoria IMM-urilor, iar personalul este unul tânăr sau chiar foarte tânăr. V-am tot vorbit de facilităţile pe care le poate avea angajatorul de pe urma noastră, dar nu v-am spus care sunt acelea, aşa că haideţi să vi le enumăr, deşi ele nu sunt decât două: 

nu mai plătesc contribuţia la şomaj timp de un an (0,5% din salariul brut); primesc lunar, între 523 şi 785 de lei, în funcţie de studiile pe care le are angajatul.

Nu sunt facilităţi extraordinar de mari, dar sunt foarte vânate de angajatorii care au o afacere încadrată în categoria IMM-urilor. E adevărat că unii dintre voi nu acordă atenţie acestor lucruri, dar e

extrem de important să aveţi mare grijă unde vă angajaţi, chiar dacă este criză şi nu se găsesc locuri de muncă, iar în momentul în care vi se oferă un loc de muncă sunteţi încântaţi şi vă consideraţi norocoşi. Sfatul meu este să analizaţi, în măsura în care este posibil, istoricul firmei la care urmează să vă angajaţi şi numai după aceea să semnaţi contractul de muncă. Nu am să promit un subiect pentru numărul viitor, deoarece nu se ştie ce discuţii o să mai port şi cu cine, aşa că promit doar că o să vin cu unul cel puţin la fel de interesant.


Tips for your success!

CAREER

Pag.

27

PERSONAL SWOT de Nicoleta Gheorghe La cursul de “Bazele Marketingului” din anul I, am aflat despre un instrument des folosit în procesele de planificare strategică a organizaţiilor: Analiza SWOT. Este interesant faptul că această tehnică poate fi folosită cu succes şi în dezvoltarea personală şi planificarea carierei. Curios este faptul că această tehnică te va ajuta să conştientizezi mai bine care sunt punctele tari şi care sunt cele slabe ale personalităţii tale, atât timp cât ele iţi pot influenţa într-un mod sau altul cariera. Analiza SWOT pune accent pe realitatea internă (Strenghts & Weaknesses) şi externă (Opportunities & Threats); în felul acesta îţi identifici calităţile şi îţi descoperi defectele - afli ce job ţi se potriveşte cu adevărat şi astfel vei ştii cum să le fructifici sau cum să le controlezi şi să le modelezi încât să poţi avea performanţă. Nimeni nu e perfect, iar faptul că iţi recunoşti defectele este un lucru mare - vei şti cum să le îmbunătăţeşti! Fii obiectiv/ă şi sincer/ă - prietenii, profesorii sau cunoştinţele apropiate îţi pot realiza o scurtă caracterizare; de asemenea, testele psihologice sunt foarte utile. În plus, există sedinţele

de coaching - persoane foarte bine pregătite care te pot ajuta în planificarea carierei. La mine a dat rezultate! După identificarea punctelor tari şi slabe, gândeşte-te la oportunităţile care se pot ivi: cursuri, sesiuni de comunicări, workshopuri, etc. şi profită la maxim de fiecare ocazie ivită! Nu uita, tot efortul este canalizat spre bunăstarea şi împlinirea ta. Ameninţările / riscurile sunt întâmplări externe pe care nu le poţi controla. Îţi pot afecta cariera şi necesită măsuri de apărare din partea ta, pe care apoi le poţi transforma treptat în oportunităţi. Odată ce reuşeşti să identifici aspectele care te avantajează şi care sunt acelea care îţi pot da bătăi de cap, vei reuşi să vezi lucrurile mai detaliat şi să iţi dai seama ce trebuie să foloseşti la intensitate maximă şi ce trebuie să îmbunătăţeşti. Iar pasul spre o carieră de succes este unul calculat, care te va ajuta să ajungi la nivelul la care visezi. Pe pagina următoare ai câteva întrebări care te pot ajuta să-ţi alcătuieşti un SWOT personală ...


Pag.

28

Strenghts - Puncte tari (şi exemple) Ce aptitudini am? Organizatorice; Ce experienţă profesională am? 1 an experienţă în activitatea de promoter; Ce aptitudini deosebite am? Muzicale; Ce resurse am de cunoaştere şi Seminarii, workshop-uri; dezvoltare? Care sunt punctele forte ale Bun teamleader; caracterului şi personalităţii mele? Care sunt valorile mele? Inovarea; În ce mediu mă simt cel mai bine? În aer liber; Ce mă motivează? Ambiţia; Sub ce circumstanţe m-am simţit cel/ Când sunt de folos cea mai fericit/ă şi împlinit/ă? oamenilor din jur; În ce situaţii mi-am adus contribuţia Activităţi de voluntariat; într-un mod productiv? Ce interacţiuni am avut cu diverse Coaching, Training-uri; grupuri sau asociaţii profesionale? ONG-uri. Am alte aptitudini/calităţi pe care nu leCalităţi de antreprenor; am identificat? Weaknesses - Puncte slabe (şi exemple) Ce mă limitează? Situaţia financiară; managementul timpului gestionat incorect; La ce nu mă descurc? Utilizarea calculatorului; Există lipsuri/minusuri în educaţia, Lipsa cunoştinţelor de limbi cultura mea care mă afectează direct? străine; Care sunt punctele slabe ale personalităţii şi caracterului meu? Ce m-a împiedicat până acum să mă dezvolt, să mă implic în diverse activităţi? În ce circumstanţe m-am simţit frustrat/ ă şi nefericit/ă? Prin ce situaţii neplăcute/incomode am trecut? Am alte defecte care mă caracterizează?

Nerăbdarea, dezorganizarea; Lipsa motivaţiei; Nepromovarea examenelor; Sancţiuni; Timiditatea excesivă;


Pag. Opportunities - Oportunităţi - Se întrevăd oportunităţi de carieră / noi angajări? - Se organizează în curând traninguri, workshop-uri pe diverse teme ce mi-ar putea fi de folos? - Sunt burse, concursuri în desfăşurare la care pot aplica? - Ce alte oportunităţi se întrevăd? Threats-Ameninţări - Există concurenţi/rivali mai bine pregătiţi? - Sunt schimbări pe piaţă care mă afectează? - Există posibilităţi reduse de dezvoltare? - Cunoştinţele şi aptitudinile mele nu mai sunt de actualitate?

29

- Există alte ameninţări care îmi pot împiedica dezvoltarea? Poţi face acum demersurile necesare pentru dezvoltarea ta personală şi profesională aplicânduţi analiza SWOT prin cele 4 acţiuni simple: 1. Îmbunătăţirea unor aptitudini specifice sau obţinerea unora noi; 2. Minimalizarea sau eliminarea punctelor slabe; 3. Exploatarea unei oportunităţi; 4. Protecţia propriei cariere în faţa riscurilor identificate la secţiunea Threats. Repetă această analiză periodic pentru mai multă eficienţă! Succes!


Pag.

30 Stresul CĂUTĂRII UNUI JOB de Mihaela-Corina Dumbravă

O să încerc să dezbat în acest număr o problemă care ne afectează pe foarte mulţi dintre noi în acestă perioadă şi aici mă refer la stresul cauzat de căutarea unui job. Deşi nu mulţi dintre noi îi acordăm atenţie, stresul căutării unui job este o problemă foarte mare. Cu cât presiunea de a-ţi găsi un job este mai mare şi stresul este mai mare. Sunt, practic, două mărimi care acţionează direct proporţional. Bineînţeles că şi stresul se împarte în mai multe categorii, dar eu o să mă opresc asupra a trei dintre aceastea şi anume: stresul financiar, stresul fizic şi stresul emoţional.

Probabil sunt foarte puţini cei care au un cont de economii, care să le permită să cheltuiască chiar şi în astfel de momente foarte mulţi bani, mai ales dacă cei care furnizau banii până acum erau părinţii, iar ei nu mai au cum să facă acest lucru. Pentru a evita o situaţie în care să rămânem fără bani până la găsirea unui job ar fi aceea de a ne reduce cheltuielile – de la renunţarea la anumite plăceri zilnice, cum ar fi ţigările şi mesele în oraş, la alegerea unui abonament de telefon mai accesibil sau chiar la cumpărarea strictului necesar, fără a face cheltuieli inutile. Este foarte important să nu ne lăsăm surprinşi de situaţie. Stresul fizic

Stresul financiar Una dintre cele mai acute probleme, când vine vorba despre căutarea unui job, este aceea a banilor. Cu cât economiile noastre se termină mai repede, cu atât suntem mai agitaţi şi mai stresaţi să ne găsim un loc de muncă, cât mai repede posibil. Facturile trebuie plătite, bani nu mai sunt, ce e de făcut?

Dureri de stomac, de cap sau de spate sunt simptome normale ale stresului în perioada de căutare a unui job. Ele sunt considerate efecte ale statului ore în şir la calculator pentru a ne căuta un job. Totuşi e bine de ştiut că ele pot fi preîntâmpinate. Pauzele, mişcarea, mesele regulate sunt doar câteva metode prin care putem combate şi elimina


Pag. toate aceste probleme din punct de vedere al stresului fizic. De asemenea, trebuie evitat excesul de zahăr. Un program bine organizat, pe care să îl şi respectăm poate fi o altă soluţie de combatere a stresului fizic. Stresul emotional În perioada în care ne căutăm un job ar fi bine să nu facem şi alte schimbări majore în viaţa noastră, deoarece această căutare presupune şi supunerarea unor teste şi riscăm să ne pierdem încrederea în noi.

31

Este important să ne asigurăm că discutăm cu cineva despre felul în care ne simţim. Este important să căutăm sprijin în rândul prietenilor, al familiei şi, nu în ultimul rând, în rândul persoanelor specializate. Faptul că suntem la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul nostru de activitate, care sunt oportunităţile şi joburile vacante care ni se potrivesc este, de asemenea, un mare atu. Mici pauze care să ne deconecteze de la căutarea noastră sunt binevenite. Trebuie să arătăm faptul că suntem dispuşi să ne reprofilăm şi că un job care nu este tocmai în aria noastră de expertiză reprezintă pentru noi o oportunitate de dezvoltare atât profesională, cât şi personală. Orice job poate reprezenta o şansă, chiar dacă el nu pare foarte atractiv la început, mai ales dacă el nu se află în aria noastră de expertiză. Sfatul meu este să profitaţi de orice oportunitate vi se oferă, dar nu uitaţi să ţineţi cont şi de informaţiile pe care vi le-am furnizat în articolul secţiunii law. Spor la căutare!!! ...


Pag.

32 SPECIAL

Celebrate each month!

ECOpicnic de Daniela Toma Având în vedere că a venit primăvara şi cei mai mulţi dintre oameni îşi petrec timpul în aer liber, CS-URA a iniţiat proiectul ECOpicnic. Aşa cum toţi ştim zonele verzi şi parcurile sunt special create pentru agrement însă ajung de multe ori adevărate gropi de gunoi, asta după ce o bună parte a oamenilor care trec prin zonă uită să strângă deşeurile rezultate în urma consumului de alimente. Tocmai din aceste motive neam propus să organizăm un eveniment în cadrul căruia să se strângă deşeurile din Pădurea Băneasa. Printre obiectivele acestui proiect se numără: -promovarea iniţiativelor tinerilor -o mai bună conştientizare şi informare asupra problemelor de mediu -promovarea Universităţii noastre -implicarea diferitelor categorii sociale în probleme de mediu

-colaborarea cu comunitatea locală -instruirea tinerilor care vor multiplica informaţiile primite. Cum am menţionat şi mai sus locaţia este Pădurea Băneasa, iar locul de întâlnire cu voluntarii este în faţa Grădinii Zoologice la ora 12:00 pe data de 16 mai 2010. Aşteptăm ca cei ce vor să ne fie alături să vină îmbrăcaţi în tricouri verzi, cu dorinţa de a străbate pădurea şi cu câteva ustensile pentru a continua activităţile cu un picnic de socializare. Printre invitaţi se vor afla atât presa, televiziunea şi anumite asociaţii şi ONG-uri din Bucureşti. Vă aşteptăm alături de noi pentru a lua parte la un ECOpicnic la care îmbinăm munca şi distracţia. Pentru detalii vă rugăm să ne contactaţi la adresa:

csura@student.rau.roPag.

34 INTERVIEW

Know them better!

Interviu cu profesorul tău preferat ...

ALEXANDRU ILIE de Mihaela-Corina Dumbravă Deoarece predam studenţilor din an terminal (anul IV) care urmau să susţină examenul de Licenţă la A.S.E. (la acea vreme Facultatea noastră nu era încă acreditată) şi datorită faptului că aveau nevoie de sprijin, D-na A.M.Preda, pe atunci Decan al Facultăţii de MM, m-a rugat să îi învăţ ceva care să îi ajute să obţină rezultate mai bune.

Sunt foarte mulţi studenţi care vă cunosc, însă, pentru cei care nu au avut încă ocazia să vă cunoască, ne puteţi face o scurtă prezentare a „Profului ILIE”? Pot să spun despre mine că sunt absolvent al facultăţii de Comerţ, specializarea Economia Serviciilor de Alimentaţie Publică şi Turism din cadrul ASE-ului şi că am început să predau în 1999, pe vremea când eram doctorand, iar unul dintre primele mele cursuri a fost acela de Comportament Organizaţional.

Astfel, la orele de seminar, i-am învăţat cum să-şi susţină lucrările în faţa comisiilor de licenţă şi le-am predat „abecedarul” Tehnicilor de Prezentare. Ideea d-nei profesor a fost excelentă, iar rezultatele obţinute de studenţii noştri au fost remarcabile. Îmi amintesc cu plăcere cum mă „chinuiam” cărând cu mine o cameră video VHS şi un televizor pe post de monitor pe scările din clădirea de alături, deoarece lifturile de atunci erau puţine, se defectau foarte des, iar studenţii erau la fel de binecrescuţi ca şi acum... De asemenea, pot spune că asistenta mea (care era studentă la cursurile de zi ale Facultăţii de Drept) de pe vremea aceea e „vinovată” de faptul că eu vă predau


Pag.

35

azi, deoarece ea a fost cea care mia spus că este un post liber (văzuse anunţul publicat la avizierul Facultăţii…) la Catedra de Management a Facultăţii de Management-Marketing a Universitatăţii Româno-Americane şi m-a întrebat dacă sunt interesat.

ziile luate de echipa de conducere arată din plin că orientarea este spre calitate în detrimentul cantităţii, spre pragmatism şi practică ca elemente de consolidare a conceptelor şi abordărilor teoretice specifice educaţiei universitare.

Regretaţi faptul că aţi ales să deveniţi profesor şi să le destăinuiţi studenţilor ceea ce dumneavoastră aţi învăţat din practică?

Aud destul de des pe coridoarele universităţii afirmaţii de genul: „Avem curs cu Ilie, nu vreau să lipsesc!”. Ce anume credeţi că îi determină pe studenţi să facă astfel de afirmaţii? Metoda de predare, sistemul de recompense pe care îl aplicaţi sau ce anume consideraţi că îi stimulează pe studenţi?

Categoric nu! Parctic meseria de dascăl cu şi din cea mai mare plăcere, cu smerenie şi respect faţă de această profesie de mare responsabilitate şi cred cu toată convingerea că dacă toată lumea ar practica din plăcere meseria pe care o are totul ar merge mult mai bine. Însă, sunt oarecum surprins de faptul că sistemul de învăţământ din România mai merge încă pe premisa „cantitate” şi nu pe cea „calitate”. Poate că de aceea cred că este datoria mea să îmi aduc mărunta contribuţie la schimbarea care, fără doar şi poate, se va produce într-un viitor nu prea îndepărtat. Cel puţin în cadrul URA lucrurile se mişcă bine şi repede în direcţia aceasta. Leadership-ul universităţii o demonstrează cu prisosinţă, deci-

Din punctul meu de vedere, studenţii vin la cursurile mele dacă consideră că au ceva de câştigat de pe urma a ceea ce eu le predau. Poate faptul că îi privesc pe studenţi ca pe „Clienţii” mei cărora trebuie să le ofer valoare pentru taxele pe care le plătesc - să constituie elementul de atracţie de care vorbeai. Cât despre metoda de predare, am una standard: cea care v-am „destăinuit-o” şi vouă la cursurile şi seminariile noastre când v-am învăţat cum să faceţi prezentări de succes, cum să vorbiţi în public. În general mă adaptez situaţiei şi vin mereu cu exemple practice/ concrete, în special personale, ceea


Pag.

36

ce te face să devii şi mai credibil în faţa auditoriului. Eu nu îmi încurajez studenţii să scrie după dictare deoarece nu dictez, ci prefer ca studenţii să îşi ia notiţe care să îi ajute să îşi amintească ceea ce au învăţat la cursurile mele. Chiar şi la concursul de ocupare a postului mi s-a reproşat de către preşedintele comisiei faptul că am oprit studenţii să mai scrie (după ce iam văzut că se străduiau din greu să scrie tot ce le spuneam…), argumentaţia domniei sale fiind că „studenţii trebuie sa plece cu ceva acasă”. Şi eu cred acest lucru cu tărie! Doar că eu (ca şi mulţi alţi colegi profesori) cred că studenţii trebuie să plece acasă cu ceva în cap, şi nu în geantă!!! Nu vreau să vin la facultate să dictez ceea ce deja este scris în carte. Eu nu cred că studenţii apreciază acest gen de predare chiar dacă mulţi par a fi interesaţi doar de obţinerea unei diplome indiferent de condiţii. Eu vreau să cred că majoritatea sunt responsabili şi că vin la şcoală pentru a deveni mai buni, mai valoroşi, pentru a se dezvolta educaţional şi pentru a deveni competitivi pe piaţa forţei de muncă. Eu doar încerc să îi ajut în acest sens!

Care parte a unei zile la facultate vă place în mod deosebit? Nu am o parte din zi care să îmi placă mai mult. La şcoală îmi place mai tot timpul! Cred că nu mă simt prea bine atunci când am de-a face cu studenţi care vin la ore doar pentru prezenţă şi interesaţi doar săşi treacă numele pe foaia de prezenţă, deoarece mă deranjează pe mine şi pe aceia care vin să înveţe sau atunci când întâlnesc studenţi care vor să promoveze prin fraudă - copiind la examen; în general, atunci când mă încearcă sentimentul inutilităţii eforturilor mele.


Pag. Atunci când studenţii îmi spun că vin la ore special pentru mine şi că le place ceea ce învaţă în cele 80 de minute cât durează cursul, atunci simt cu adevărat că nu vin degeaba aici şi că ceea ce predau o să vă ajute la un moment dat în viaţă. Ce anume vă determină să ţineţi minte un student?

37

şi bani, lucrând ca fotograf pentru Realitatea TV sau pe la nunţi şi botezuri în timpul stagiaturii. Alte două pasiuni ale mele sunt artele marţiale şi motociclismul (cel de viteză). Deci, mă antrenez să mă menţin cât de cât în formă, iar motocicleta face parte din viaţa mea, ca şi mijloc alternativ de transport.

Consider că eşti atras şi ţii minte persoanele cu care ai ceva în comun, e un lucru care se petrece la nivelul subconştientului. Cu cei cu care interacţionez mai mult la seminarii este normal să mă obişnuiesc şi să le reţin numele. Iar în ceea ce priveşte persoanele care mă deranjează la cursuri e natural să le reţin măcar figura, dacă nu şi numele. Mă feresc să îi întreb cum se numesc deoarece încerc să rămân cât mai obiectiv posibil.

Care este principiul pe care îl urmaţi în viaţă?

Ne puteţi spune câteva cuvinte despre ceea ce vă ajută să vă deconectaţi de mediul academic, serviciu şi agitaţia cotidiană?

Onoarea, cinstea, dreptatea, recunoştinţa, modestia, toleranţa şi iubirea semenilor sunt foarte importante prin prisma sistemului meu de valori!

Îmi place foarte mult natura, mă ajută să mă deconectez de toată agitaţia care ne înconjoară şi să mă relaxez foarte mult. De aceea, pe cât posibil, ies cât mai mult în natură sau fac în aşa fel încât să aduc natura cât mai aproape de mine. Fotografia, este, de asemenea, una dintre pasiunile mele, de pe urma căreia la un moment dat am câştigat

Având în vedere că am practicat mulţi ani karate Kyokushin şi am fost chiar şi instructor (deci, un fel de profesor…), principiile învăţate prin practica artelor marţiale îmi guvernează viaţa în toate aspectele sale. Principiile acestea se constituie întrun sistem de valori care fac diferenţa între ceea ce este bun şi ceea ce este rău!

Urăsc furtul şi tot ceea ce înseamnă trişatul şi înşelatul. Acesta este un lucru care mă face să sufăr foarte mult, de exemplu în momentul în care găsesc vreun student copiind şi care mă face să îmi doresc să nu fi practicat vreodată această meserie. Noroc că nu mă ţine prea mult şi că îmi revin destul de rapid.


CIVILIZAŢIE

Pag.

38 CULTURE

… makes the difference!

Civilizaţia

PERSANĂ de Evelin Iosif

La începutul Epocii de Fier, în anul 3000 î. Hr. în podişul iranian s-a produs o pătrundere graduală a triburilor de IndoArieni şi Indo-Iranieni, veniţi din Asia Centrală. Perşii, denumiţi astfel de către Asirieni, ocupau ţărmurile Lacului Urmia, în partea de nord a regiunii.

În anul 550 î. Hr., regele Persanilor şi Mezilor, Cyrus II, îl va învinge pe ultimul rege al mezilor Astyages şi va fonda IMPERIUL PERSAN. Persanii au avut ca obiectiv cucerirea lumii: Mesopotamia, Siria, Egipt, Asia Mică, Insulele Greceşti, o mare parte a continentului, o vastă zonă din India şi Transoxania, regiune istorică a Asiei Centrale situată între râurile Amu Darya şi Syr Darya, astăzi împărţită între Tajikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan. Nu războiul, ci pacea a fost cauza declinului şi căderii Imperiului Persan, care era prea mare pentru a permite relativa independenţă pentru popoarele cucerite. Zoroastrismul era religia persană dominantă în timpul Ahemen-

zilor până la sosirea Arabilor. Nucleul gândirii zoroastriene poate fi rezumat în trei principii: gândul drept, vorbire dreaptă, acţiune dreaptă. Arta Ahemenizilor, care avea un mare caracter de glorificare şi comemorare, a fost dominată de influenţe asiriene şi babiloniene. După războaiele de cucerire conduse de Cambyses şi Xerxes, în artă au fost introduse elemente egiptene şi greceşti. Bijutierii şi meşteşugarii de aici se ocupau nu numai de confecţionarea podoabelor, dar şi a veselei din aur, argint şi bronz. Comorile autohtone constau în pietre preţioane, ce se găseau în minele din Khorassan, cu precădere turcoaz şi turmalină. Perşii au fost primul popor însemnat din Antichitate, care a folosit în mod eficient caii pentru transmiterea informaţiilor şi pentru transport. În perioada ahemenidă, Iranul a creat una dintre cele mai strălucite civilizaţii ale lumii, a fost construit primul serviciu de poştă din lume, prin care corespondenţa era distribuită pe tot întinsul Imperiului Ahemenid, au luat avânt exploatările


Pag. miniere şi lucrările agricole; au început să se dezvolte chimia, producţia de ţesături şi broderii şi ţesutul covoarelor. În timpul Ahemenizilor, limbile şi scrierea folosite de clasele educate, erau limbile antice – persană, elamită, babiloniană; limba aramaică a fost adoptată ca limbă populară. Cele mai vechi inscripţii în persana antică, scrise cu caractere cuneiforme, au fost găsite la Ecbatana (sec. VII î.Hr.). Templele funerare se află pe valea stâncoasă de la Naksh-i Rustam, situată la jumătatea distanţei dintre Persepolis şi Pasargade. Pe creasta muntelui, sunt situate mormintele regilor aşezate unul lângă altul, în formă de cruce, cu largi portaluri acoperite cu reliefuri sculptate reprezentând oameni înfrânţi de eroica moarte a regilor. Conducătorii înşişi sunt reprezentaţi în actul de aprindere a focului sacru pentru zeul Ahura Mazda. La baza muntelui se află un turn de piatră, numit “Kaaba-i Zardusht” (Cubul lui Zarathustra), unul dintre puţinele temple care dovedesc legătura dintre Ahemenizi şi religia lui Zarathustra, care va fi reînviată câteva secole mai târziu de dinastia Sassanizilor.

39


PERSONALITATE

Pag.

40 IOAN MORARU

Nu ştiu câţi aţi auzit de acest nume, dar sigur veţi fi surprinşi să aflaţi că Ioan Moraru, a fost laureatul Nobel pentru Pace din anul 1985 şi singurul român care a câştigat un Nobel pentru ţara sa, trăind aici, aproape în anonimat, toată viaţa. Este adevărat că savantul român nu a câştigat Premiul Nobel în nume propriu, ci în numele organizaţiei internaţionale din care făcea parte. Ioan Moraru s-a născut pe 8 septembrie 1927, în Dârlos, judeţul Târnava Mare. A fost un medic român, ales post-mortem membru al Academiei Române. A fost absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj, doctor în ştiinţe medicale (din 1957) şi doctor docent (din 1968). A activat succesiv la catedrele de fiziopatologie, medicină legală şi morfopatologie, parcurgând toate etapele ierarhice, de la preparator până la profesor şef de catedră. A fost directorul Institutului Medico-Legal Mina Minovici şi director al Institutului Victor Babeş, membru titular şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale. A îndeplinit funcţia de Secretar General între anii 1964 - 1966 şi Mi-

de Evelin Iosif nistru Adjunct la Ministerul Sănătăţii între anii 1966-1969. A fost cel care a descris pentru prima oară receptorul Fc pentru IgA pe timocitele umane din myastenia gravis. Activitatea sa ştiinţifică se concretizează în tratate şi monografii şi peste 350 de lucrări publicate în reviste din ţară şi străinătate, aducând contribuţii semnificative în domeniul analizei patologice, a medicinei legale, geneticii şi imunologiei. Lucrând peste 3 decenii în domeniul anatomiei patologice în laboratoarele Catedrei de anatomie patologică a Institutului de Medicină din Moscova, la secţia de anatomie patologică a IML Bucureşti şi apoi la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti, a studiat o variată cazuistică legată de boala membranelor hialine, docimazia histologică pulmonară la nou-născut, pneumopatia intrauterină, meningita hipertoxică, leziunile vasculare cerebrale în intoxicaţia cu alcool metilic, tanatogeneza prin fibroblastoză şi miocardită primitivă la copii, metastazele cancerului pulmonar, metastazele în glandele endocrine şi altele.


Pag.

41

În 1985, la Oslo, Premiul Nobel pentru pace a fost decernat organizaţiei "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" ("Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear"). Trei persoane erau liderii acestei organizaţii mondiale: un rus, un american şi un român! Nu era un român emigrant, care fugise din România, ci un român care trăia în România condusă de Nicolae Ceauşescu. Cei trei se cunoşteau din anii '60 şi, numai la iniţiativa lui Moraru, ei au decis să înfiinţeze o Organizaţie mondială pentru prevenirea războiului nuclear. Cu atât mai mare este meritul acestui savant român, ajuns la conducerea acestei organizaţii, în condiţiile în care el nu a reuşit în România de atunci să înfiinţeze o filială a acesteia şi la Bucureşti, deşi încercase aşa ceva. Organizaţia a fost premiată pentru analiza amănunţită, ştiinţifică, a consecinţelor unui război nuclear. Un demers pentru pace în miezul Războiului Rece. După ce a primit celebra distincţie, a intrat rapid într-un con de umbră, regimul de atunci neputând ierta şi trece cu vederea că alt român "i-a furat premiul lui Ceauşescu”.

Ani de zile, profesorului Moraru i s-a refuzat deschiderea unei filiale a organizaţiei şi care viza să participe la conferinţe internaţionale. Recunoaşterea performanţelor sale au venit după căderea regimului comunist, când a fost primit, post-mortem, în Academia Română. Moare pe 20 decembrie 1989 la Bucureşti, dar a apucat să rămână în conştiinţa studenţilor săi şi a colegilor cu care şi-a împărţit pasiunea pentru medicină.


Pag.

42

CARTE

OUTLIERS | De ce unii oameni au succes de Alexandru Vrâncianu Deşi tema cărţii este succesul, nu veţi găsi în Outliers nici reţete de succes, nici pasaje motivaţionale menite să te convingă că poţi deveni milionar într-o săptămână.

Outliers este o radiografie a succesului care îmbina foarte inspirat ştiinţa şi literatura. Malcolm Gladwell îşi propune să afle ce se ascunde în spatele poveştilor de succes pe care le ştim cu toţii şi să demonteze prejudecăţile legate de rolul pe care-l joacă talentul său, geniul. Teoria lui este că succesul nu este legat direct de IQ sau abilităţi înnăscute, ci este urmarea unui complex de împrejurări care permite oamenilor înzestraţi cu un anumit talent să-ţi exerseze acea abilitate ani de-a rândul. Mozart este cunoscut ca fiind un compozitor genial care a început să compună muzică de la vârsta de 6 ani. În realitate, primele compoziţii ale lui Mozart erau adaptări după lucrările altor compozitori, prima pie-

să cu adevărat reuşită compunând-o abia la vârsta de 21 de ani, deci după foarte mulţi ani de practică. Acelaşi lucru poate fi observat şi în cazul formaţiei Beatles, ai cărei membri cântau deja de 7 ani împreună înainte de a veni în America, unde a început povestea succesului lor internaţional. Toate aceste exemple, precum şi multe altele despre care vorbeşte cartea au două lucruri în comun: conjunctura care le -a permis să exerseze o anumită abilitate şi un număr mediu de 10.000 de ore petrecute exersând. Deşi cartea se foloseşte de instrumente ştiinţifice pentru a analiza sursa succesului (trimiteri către studii realizate de psihologi, sociologi), talentul de povestitor al lui Malcolm Gladwell transformă cartea într-o lectură deosebit de plăcută şi lejeră, îmbinând partea ştiinţifică cu anecdote, elemente narative sau de suspans.


Pag.

43

(de Cristian Juncu după Molière) de Ioana Neagu O adaptare modernă a operei lui Moliere, presărată cu momente comice în care actorii expun extraordinar de bine atât problemele cotidiene într-o manieră amuzantă, cât şi intrigile din piesă. Există şi porţiuni tensionate în care respiraţia publicului este tăiată pentru câteva secunde însă nu vreau să dau mai multe detalii deoarece piesa merită văzută iar actorii sunt minunaţi. Râsul este garantat! "Sunt prieten cu Cristi Juncu. Şi scrie bine. Unim cele două afirmaţii şi rezultă motivul pentru care am ales foarte libera lui adaptare după Moliere. De fapt, e o adaptare atât de liberă încât eu o socotesc piesa lui, a lui Juncu. Titlul are ghilimele tocmai din acest motiv, dar şi pentru că în textul lui Juncu nu avariţia este în prim plan, ci controlul şi manipularea. E o piesă despre lumea noastră, despre un conflict între generaţii, despre generaţia care frânează şi care nu mai pleacă şi despre tinerii care nu mai au loc. Sună grav dar, de fapt, e o comedie duioasă." declară Vlad Massaci.

TEATRU

AVARUL ÎNDRĂGOSTIT


Pag.

New lands

44

ŞTIAI CĂ?

Material furnizat de Ioana Neagu

Legile lui

MURPHY Despre dragoste Faptul că iubeşti prea mult pe cineva, poate fi cauza unui ordin de restricţie. Întotdeauna avocaţii soţului sau ai soţiei sunt mai buni decât ai tăi. O femeie îşi va aminti întotdeauna bărbaţii pe care i-a avut, pe când un bărbat îşi va aminti întotdeauna femeile pe care nu le-a putut avea. Înainte de a întâlni prinţul chipeş mult dorit, trebuie să săruţi o mulţime de broaşte.

Toţi cred în dragoste, dar fiecare se întreabă dacă ea există.

Când te pregăteşti pentru o întâlnire şi nu eşti gata, perechea ta va sosi cu 20 minute mai devreme; iar atunci când eşti gata la timp, ea va veni cu 30 minute mai târziu.

Dacă inima îţi este frântă, cel mai indicat este să mături rămăşiţele şi să le arunci.


s, new possibilities!

AROUND THE WORLD Pag. 45

Day Dreaming în DUBAI de Souzan Al-Bahra Dubai este fără îndoiala perla Emiratelor Arabe Unite. Numele său aparţine nu numai unuia dintre cele 7 emirate, dar şi celui mai mare oraş din acest emirat. Comparat cu alte emirate, ale căror bogăţii provin în principal din petrol, doar 10% din PIB-ul Dubaiului provine din industria petrolieră. Aici principalele surse de venit sunt zona liberă economică din Jebel Ali şi turismul, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Astăzi oraşul Dubai este una dintre cele mai intrigante şi ultramoderne metropole din secolul 21. Alura sa nu se datorează în principal patrimoniului sau artistic, cultural şi arheologic, ci mai degrabă viziunii generale pe care o oferă: o fereastră de lux şi bogăţie care se deschide spre viitor. Aici tot ce străluceşte este aur. Dubaiul este impresionant prin modernitatea şi prin confortul pe care îl oferă: de la terenul de golf – cel mai mare din Orientul Mijlociu (şi al cincilea ca mărime din lume, după suprafaţa) la luxosul club de iahturi, de la splendidele plaje şi minunatele hoteluri, la centrele comerciale care concurează cu cele din Singapore şi Hong Kong.

Aici se pot admira mari proiecte futuriste, precum Palm Islands, Dubai International City, Burj Dubai şi The Pinnacle - cei mai inalţi “zgârie-nori” din lume, the World - un grup de 300 insule artificiale ce reproduc cele cinci continente, Dubai Marina, Jumeirah Islands, Hydropolis Hotel - primul hotel subacvatic, Madinat Jumeirah, Dubai Festival City, Dubailand şi The Mall of the Emirates. Aici se află lumea celor bogaţi şi a celor foarte bogaţi, cu distracţiile lor: competiţiile de cai şi cele de cămile.


Pag.

46

Turiştii veniţi în acest oraş au posibilitatea de a cunoaşte şi viaţa exotică a deşertului Arabiei: o noapte într-un cort beduin, sub cerul plin de stele, vrăjiţi de mişcările ameţitoare ale dansatoarelor din buric. Dubaiul fascinează tocmai prin contrastul dintre ultra modern şi încântătoarele tradiţii moştenite din timpuri străvechi, ceea ce conferă oraşului o personalitate unică. De la oazele din desert şi plajele imaculate, de la turmele de cămile şi casele tradiţionale, până la centrele moderne de shopping, arhitectura avangardista şi cea mai bună bucătărie internaţională, Dubaiul deţine toate atuurile necesare pentru o vacanţă sau o călătorie în scop de afaceri cât mai reuşită, indiferent de sezon. Cea mai indicată perioadă de plecat în Dubai este între lunile noiembrie şi aprilie, când temperatura aerului este mai suportabilă, în restul anului fiind tot timpul foarte cald. Emiratele, din care face parte şi Dubaiul, practică religia islamică deci este bine ca turiştii să evite luna Ramadanului când se aplică reguli stricte în privinţa mâncării, băuturilor şi fumatului pe timpul zilei.


… never goes out of style!

[The] Grand

NATURE Pag. 47

Canyon de Alexandru Negrilă

Marele Canion, conform denumirii complete [The] Grand Canyon of the Colorado River, este una dintre cele şapte minuni naturale ale lumii. Se regăseşte aproape integral în unul dintre primele parcuri naţionale înfiinţate în USA (Parcul Naţional al Marelui Canion). Marele Canion este un canal de eroziune, creat de fluviul Colorado (Colorado River) prin săparea în platoul Colorado. Marele Canion are 447 de km lungime, sfârşindu-se după ce fluviul trece de locul numit Grand Wash Fault, care se găseşte în apropierea Lacului Mead. Cel mai adânc punct al său este la aproximativ 1,5 km faţă de platou, iar lăţimea sa variază între 400 m şi 24 km. Preşedintele american Theodore Roosevelt, care printre altele a contribuit foarte mult la dezvoltarea ulterioară a statului Arizona, a fost unul din marii iubitori şi susţinători ai conservării şi

menţinerii zonei Marelui Canion, fiind deseori prezent fie ca să se bucure de peisajele uluitoare fie ca să vâneze în sezoanele deschise vânatului de lei de munte.


Pag.

48 UNIQUE

Dare to be different!

WINGSUIT FLYING de Dalya Zorba Dacă îl vedeţi pe Batman zburând deasupra voastră, să nu vă închipuiţi că aţi luat-o razna. El este cât se poate de real. “Oamenii pasăre”, amatori sau profesionişti de wingsuit flying, arată exact ca eroii din filmele şi desenele animate, însă aceştia experimentează ceea ce noi doar visăm. Să zburăm liberi. Wingsuit flying-ul sau arta naturală care aduce corpul uman cel mai aproape de evoluţia supremă zborul - îşi are originile undeva pe la începutul anilor ’30. De-a lungul primelor trei decenii de încercări, până în 1961, când zborul devenea tot mai tentant, iar pretendenţii tot mai numerosi, 72 dintre cei 75 de pionieri ai acestui sport au murit în încercarea lor de a păcăli gravitaţia. Costumul de zbor, de la care provine şi denumirea sportului, este numit wingsuit. Acesta este asemănător unui costum de schi, fiind totuşi special creat pentru a putea plana - o membrană groasă a fost adaugată între membre şi corp.

Pe lângă wingsuit, echipamentul conţine şi o paraşută care este folosită la încheierea zborului, în momentul în care “omul-pasăre”, aşa cum este numit practicantul acestui sport, alege să încheie planarea. Chiar dacă la prima vedere pare o joacă de copii pentru aceia cărora nu le e frică de înălţimi şi au ceva experienţă în paraşutism, wingsuit flying-ul nu este deloc uşor de practicat.


Pag.

De la desprinderea de avion şi până la deschiderea paraşutei, trebuie puse în practică o mulţime de tehnici. Desprinderea de avion trebuie făcută cu mare atenţie iar membrana costumului trebuie ţinută strânsă, pentru a nu avea un efect iniţial de ridicare şi, implicit, lovirea de avion. De asemenea, o dată ajuns în aer, “zburătorul” trebuie să deschidă atât braţele cât şi picioarele, în paralel, pentru a evita un efect de răsucire şi pentru a putea controla planarea. Dacă viteza avionului vă sperie, săriturile pot fi făcute şi din elicopter, balon sau chiar de pe un plan fix.

49


Pag.

50 SOCIAL LIFE

Be young, act free!

The Edge of Love de Alexandru Vrâncianu

FILM

Nu pot să-mi dau seama de ce s-a trecut cu atâta uşurinţă peste The Edge of Love. Acest film reuşeşte să transpună, mai bine decât multe altele, o lume în care încrederea şi gelozia merg mână în mână pentru a forma ceea ce este cunoscut sub numele de “tringhi al dragostei”. Epicul se bazează pe câteva aspecte ale vieţii poetului Dylan Thomas (al cărui nume îl va prelua Bob Dylan), jucat de Matthew Rhys şi anume bizara relaţie cu cele mai importante două femei pentru el, soţia sa irlandeză Caitlin Thomas (Sienna Miller) şi iubita sa galeză din adolescenţă, Vera Phillips (Keira Knightley). Din punct de vedere al imaginii, The Edge of Love poate fi împărţit în două tablouri. Prima jumătate se petrece în Londra pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o Londra cum nu am mai văzut până acum, terorizată de bombardamente, dar din al cărei haos se naşte scena bohemă din underground. Aici avem o Vera sclipitoare, cântăreaţă de cabaret, în contrast cu ce vom vedea în cea de-a doua jumătate, unde acţiunea se mută pe ţărmurile liniştite ale Ţării Galilor şi unde Vera adoptă un stil de viaţă mai docil, devenind mamă casnică.

Dacă acţiunea poate părea pe alocuri plictisitoare asta este pentru că scenariul pune accent pe analiza psihologică a relaţiei celor trei şi nu pe evenimente. The Edge of Love devine, practic, un studiu din care reies următoarele tipuri: Dylan este personajul capabil să iubească 2 femei în mod egal, Caitlin este personajul care nu găseşte limitele în privinţa a ceea ce poate şi nu poate permite într-o prietenie, Vera este personajul confuz şi în permanentă căutare a fericirii, iar William (Cillian Murphy) este inadaptatul care, după traumele războiului, nu reuşeşte să conceapă relaţia atât de complicată în care a intrat.


Pag.

At the Hard

51

Rock Cafe

Eram cu o prietenă în parcul Herăstrău într-o zi şi în timp ce ne plimbam mă întreabă brusc dacă nu vreau să merg într-un loc nou şi original. “Nou şi original” sună întotdeauna perfect pentru mine, aşa că nici prin cap nu mi-a trecut să refuz. Am zis “hai!” şi m-am trezit în faţa localului Hard Rock Café. Denumirea mi-a dat dureri de cap instant; asta-mi mai lipsea să stau într-un loc care nu mă caracterizează absolut deloc. Dar am intrat, la insistenţele prietenei mele. Mi-am schimbat părerea în secunda 2. E ceva total special la acest local ... e un fel de muzeu ascuns într-un restaurant de 5 stele; am văzut aici pantalonii lui Prince, chitara lui Iommi de la Black Sabbath, haina Tinei Turner, obiecte ale Beatlesilor, pălării, cizme, discuri de aur şi de platină, multe postere şi fotografii, per total, o impresionantă colecţie! Atmosfera e foarte caldă şi prietenoasă: tavanul e luminat în roşu de lămpi foarte originale, cu abajururi din tobe transparente. Pe toţi pereţii sunt televizoare, astfel încât din oricare unghi poţi vedea

măcar 5. Muzica nu e hard, nici tocmai rock, mai degrabă un pop-rock, adesea cu incursiuni în oldies. Preţurile sunt uşor prohibitive, ceea ce înseamnă că are potenţial să alunece în zona acelor locuri unde te duci ca să iţi fluturi fiţele şi să ţii nasul pe sus. La ieşire la Rock Shop, rienţă completă doar branduit picioare".

LOCAL

de Dalya Zorba

am trecut şi pe pentru că "o expeHRC se savurează din cap până-n

N-am găsit nimic care să ni se asorteze, însă aveau geci de piele frumuşele (nu vă gândiţi biker style, nu e atât de hard rock) ~ 800 lei, tricouri de multe feluri (~80 de lei), hanorace, pahare, căni, ursuleţi de pluş şi alte mărunţişuri de suvenir.


Pag.

52 IT UPDATES

Breakthrough technology!

Ochelarii Virtuali de Alexandru Negrilă Cu siguranţă mulţi aţi văzut tot felul de aparate ciudate în filmele SF şi v-aţi gândit “Aşa ceva nu se va putea nici într-o mie de ani”. La fel s-a întâmplat şi cu aparatele prezentate de Jules Vernes în cărţiile sale, dar majoritatea există în zilele noastre. Iată că istoria se repetă, dar de această dată nu cu aparate de zbor sau călătorie sau orice fel de aparat voluminos, ci cu o “simplă” pereche de ochelari, pe care în trecut o vedeam doar în Star Trek sau în filme asemănătoare. Cântărind doar 85 de grame, Vuzix 230 Wrap permite vizualizarea privată a filmelor în 2D sau 3D, fiind compatibil cu iPod, DVD, VCR, PSP şi cu unele modele de telefon. Vuzix 230 Wrap oferă calitatea unei plasme masive cu diagonala de 130-170cm, mobilitate, durata de funcţionare a bateriei fiind între 6 şi 16 ore, dar şi intimitate, redând imagini şi sunet doar unei persoane, indiferent de locul în care se află.Pag.

54 FOR HER

It’s all about girls!

ANTICONCEPŢIONALE The other side of the story de Souzan Al-Bahra Only to avoid an unwatend pregnancy many women choose or are guided to use contraception pills, without thinking of the negative side effects they might have on their own health. Get ready to know the truth! Oamenii de rând dar şi mulţi din cei specializaţi în domeniul medical (farmacişti, medici, asistenţi etc.) susţin că anticoncepţionalele sunt sigure. Uimitor a fost faptul că ceea ce le-a deranjat pe femei în privinţa folosirii anticoncepţionalelor a fost doar luarea în greutate, poate şi câteva efecte adverse care le produceau un uşor disconfort. Pentru că puţini sunt medicii care cu adevărat încearcă să găsească o metodă contraceptivă de cuplu foarte puţin nocivă, evitând anticoncepţionalele, femeile recurg la această metodă fără a şti, de multe ori, efectele adverse pe care aceste pastile le au pe termen lung, efecte ce le pot pune în pericol chiar viaţa. Adevărul este că anticoncepţionalele sunt MEDICAMENTE, însă unele diferă, în sensul că sunt folo-

site rar ca metodă curativă, ele reprezentând în primul rând un mijloc de protecţie împotriva unei sarcini nedorite. Însă, ca orice medicament şi anticoncepţionalele prezintă efecte negative, peste 100 ca număr. Anticoncepţionalele folosesc hormoni, iar echilibrul endocrin este foarte sensibil. Odată perturbat, efectele secundare încep, încet încet, să apară pe parcursul a mai multor ani. S-a demonstrat prin studii clinice că incidenţa infarctelor cardiace şi accidentelor cerebrovasculare sunt cu 40% mai frecvente la femeile care iau sau au luat anticoncepţionale, iar incidenţa cancerelor (cancer de col uterin, de sân, ficat, ovarian) este de 6 ori mai mare la femeile care au luat anticoncepţionale faţă de cele care nu au folosit, pe când la fumătoarele care au folosit anticoncepţionale, riscul este de 22 de ori mai mare. Efectele negative ale anticoncepţionalelor sunt mai agresive odată cu înaintarea în vârstă, crescând de la 35 de ani în sus.


Pag.

55

Cele mai folosite anticoncepţionale sunt cele combinate şi cele monohormonale. Cele combinate conţin cantităţi mici de estrogen şi progesteron, acţionând împotriva unei sarcini prin inhibarea ovulaţiei, modificarea endometrului şi îngroşarea glerei cervicale (mucusului). Cele monohormonale conţin cantităţi mici de progestagen şi protejează împotriva sarcinii prin îngroşarea glerei cervicale. Alte efecte negative ar fi: 

  

la nivelul aparatului genitourinar: anticoncepţionalele produc sângerări inter-menstruale, amenoree, infecţii vaginale, infertilitate; creşte riscul de cancer ovarian, de col uterin, de sâni şi ficat; la nivelul pielii produce urticarie, eritem, cloasmă; sistemul nervos central: migrene, tulburări psihice, tulburări ale somnului; afectarea ficatului şi a vezicii biliare: creşte riscul de cancer hepatic, risc de hemangiom hepatic (o tumoră foarte vascularizată), creşterea transaminazelor, risc de litiază biliară (pietre la fiere), creşterea concentraţiei de colesterol în sucul biliar, încetinirea evacuării sucului biliar în intestin (vezică leneşă); la nivelul sânilor: sensibilitate, mărire, durere, secreţie, cancer;

  

  

toleranţă scăzuta la glucoză şi diabet; modificări ale greutăţii corporale; tulburări gastro-intestinale: constipaţie, meteorism (agitaţie intestinală), greaţă, vomă; malformaţii ale viitorului copil; hirsutism (creşterea excesivă a părului pe corp); scăderea imunităţii.

Deşi multe dintre noi folosim aceste pastiluţe, nu ne gândim la riscurile pe care le putem avea din cauza lor, fiindcă din păcate nu gândim pe termen lung, ci numai pe moment - să nu ne iasă testul pozitiv. But girls, think of your future! In the end it’s your choise, so choose wisely because we are talking about your life.


Pag.

56 FOR HIM

Boys will be boys!

BEST CARS ever build de Souzan Al-Bahra Well, this time I planned to put a little smile on your faces and show you the some of the best cars ever! Just enjoy! The fastest car ever created was the Bugatti-veyron, which can go from 0 to 100 and back to 0 km in ten seconds. Top: the Bugatti-veyron is the fastest and most expensive car in the world, costing $ 1,700,000. The 2009 Mercedes-Benz SLR Stirling Moss is named after the famous race car driver who drove to victory in a Mercedes-Benz SLR in the 1955 Mille Miglia. With a 650 hp supercharged V-8 under the hood, this Benz is capable of blistering performance. Cost: over $ 1,000,000. The stunning Peugeot 908 RC is a luxury four-door limousine concept and derives its name from its engine: the Peugeot V12 HDi DPFS, which powers the racing version of the Peugeot 908. The engine offers an amazing level of performance for a diesel engine, with 700 bhp and torque in excess of 885 lb-ft. A compact 6-speed electronically controlled sequential gearbox has been specially adapted to withstand the tremendous torque and is located under the engine.


Pag. The McLaren F1 is a legend amongst high performance automobiles. For a long time it held the title as the world’s fastest car. With a top speed in excess of 240 Mph, the McLaren F1 really was the pinnacle of motoring and maybe it still is. Even though its top speed has been surpassed by the mighty Bugatti-veyron, Gordon Murray’s design masterpiece can still prove its worth against the best cars in the world. Indeed, in the eyes of many, the McLaren F1 is the pinnacle. No other car can do what it does, the way that it does it. To this day here is a car which gives you an experience unlike any other. I guess for one man, that feeling was worth $ 4.1 million. The Namir concept will be the world’s fastest hybrid motor car and it will be designed by Italdesign. Lately, they revealed primary images of Namir and its wheels, claiming that it will be the best hybrid motor car in the world. Set to be formally unveiled at the Geneva Motor Show, Nemir’s wheels will boast 370 hp, baking maximum speed of 187mph and it will be capable to journey over 1,200 miles without charge. One of the most „customized” cars in the world is the Ford Mustang. Ever since the first models rolled out, car nuts have tried to get to the best performance and the best looks for their favorite

57

pony. Now, Randall Reed gives his interpretation of a proper Mustang. He follows the go-fast formula: big engine bolted to a car with some trimmings. The Reed Speed will be powered by a 700 horsepower motor coupled to a manual gearbox. The car has been widened and lowered to compensate for the added forces the car will certainly encounter while accelerating and cornering. Stopping duties and performed by 14” rotos with six-piston calipers from SSBC. A tow-tone BASF paint job makes sure the car is relaxing to the eyes while parked or at speed. So, I hope I washed a little bit your eyes guys but now you must be careful because the man makes the car not the other way around!


BERBEC

Această lună va aduce cu sine importante beneficii materiale, profesionale şi sentimentale. De mult nu v-aţi mai bucurat de o asemenea lună. Elevii şi studenţii trebuie să aibă grijă să nu-şi neglijeze studiile, chiar dacă sunt foarte lăudaţi; cu alte cuvinte, să nu li se urce la cap.

TAUR

Este o perioadă în care se pot pune bazele unor contracte avantajoase. Nu prea vă interesează imaginea dumneavoastră publică, mai ales că nu vă aduce nici un profit. Relaţiile cu superiorii pot fi uşor încordate, dar dumneavoastră veţi avea câştig.

GEMENI

Veti avea parte de schimbări de atitudine ale partenerilor, mai ales ale celor de afaceri. Va trebui să vă descurcaţi mai mult singur. Relaţiile cu prietenii se vor îmbunătăţi simţitor, mai ales că dezamăgirile din luna precedentă au fost depăşite.

RAC

Deveniţi şi mai puţin permeabil şi acţionaţi numai cu minim de efort pentru maxim de profit. Înaintaţi profesional fără a mai fi nevoie să munciţi prea mult. Chiar dacă ocoliţi destul de abil munca, veţi continua să înregistraţi succese.

LEU

58 HOROSCOPE

Veti deveni mult mai stăpân pe dumneavoastră. În această zi, va trebui să recunoaşteţi că sunteţi mai încăpăţânat decât ar trebui şi să vă revizuiţi puţin atitudinea. Puteţi fi avansat la locul de muncă şi puteţi încheia contracte extrem de avantajoase.

FECIOARĂ

Pag.

Follow your star!

Ar trebui să nu vă mai bateţi cu pumnii în piept pentru principiile dumneavoastră. Va trebui să vă asumaţi riscuri profesionale destul de mari. Chiar dacă va trebui să vă separaţi de familie, trebuie să aveţi tăria să faceţi ceea ce este mai bine pentru cariera dumneavoastră. Material furnizat


Pag.

59

Apar noi şanse de succes. Totul e să fii gata pentru schimbare şi să îţi înfrângi inerţia şi şabloanele. Sunt posibile unele întârzieri sau încurcături, legate mai ales de calcule, hârtii, birocraţie. Nu te implica în prea multe! Încearcă să ai mai mult timp pentru tine, pentru odihnă şi relaxare!

BALANŢĂ

Aţi pus mâna pe o slujbă bună din toate punctele de vedere. Inteligenţa dumneavoastră nu are nici un cusur. Este tăioasă ca un brici şi merge direct la ţintă. Sunteţi mai conştient de propriile nevoi şi nu faceţi niciun compromis. Rezultatele vor fi bune.

SCORPION

În luna mai, partenerii de afaceri vor juca un rol important. Va trebui să învăţaţi să-i mai ascultaţi şi pe ceilalţi şi să vă ignoraţi instinctele. Este posibil să fiţi angrenat în procese. Dacă este aşa, va trebui să analizaţi foarte atent mişcările adversarului şi să nu actionaţi hazardat.

SĂGETĂTOR

Ar fi bine să nu vă manifestaţi prea ostil. Cu puţină răbdare veţi reuşi să le rezolvaţi pe toate. Este posibil să vă angajaţi,dacă până acum nu aţi avut un loc de muncă sau să începeţi o activitate nouă. Perspectiva vă sperie puţin, dar veţi avea parte de o susţinere destul de bună.

CAPRICORN

Evenimentele care vor urma vă vor avantaja. Aveti mult de lucru luna aceasta dar stiţi cum să vă organizaţi timpul astfel încât să puteţi rezolva totul repede. Aveţi de câstigat prin faptul că aveţi mulţi prieteni care sunt gata să vă ajute în tot ce aveţi nevoie.

VĂRSĂTOR

În luna mai, nu faceţi nici un efort pentru a vă spori propriul confort, ceea ce nu este bine deloc. Nu mai participaţi la tot felul de şedinţe sau reuniuni decât atunci când este absolut necesar. V-aţi câştigat un nume şi acum vă puteţi bucura de roadele eforturilor dumneavoastră.

PEŞTI

de Raluca Ştefanovici


Pag.

60 EDITORIAL BOARD ALEXANDRA ENACHE Redactor-Şef | Design Management-Marketing, anul 3 justmagik@ymail.com

MIHAI IULIAN NAGHI Redactor-Şef Adjunct | Corectură Management-Marketing, anul 3 mitz_ttm@yahoo.com

MIHAELA-CORINA DUMBRAVĂ Redactor-Şef Adjunct | Corectură Management-Marketing Master, anul 1 dumbrava_mihaela@yahoo.com

ALEXANDRU NEGRILĂ Informatică Managerială, anul 2 alex@madagent.ro

ALEXANDRU VRÂNCIANU Studii Economice Europene, anul 2 alexu_buzz@yahoo.com

ARMIN SHIR MOHAMMADI Drept, anul 2 dj_armin10000@yahoo.com

DALYA ZORBA Management-Marketing, anul 2 dalya_zorba@yahoo.com

We build Performance!


Pag. DANIELA TOMA Studii Economice Europene, anul 2 dannyela1989@yahoo.com

EVELIN IOSIF Management-Marketing, anul 3 eva_iubiree@yahoo.com

GABRIEL IONUŢ FLOREA Relaţii Internaţionale, anul 2 gabyletzz@yahoo.com

IOANA NEAGU Management-Marketing, anul 3 sillvia23@yahoo.com

LAURENŢIU CROITORU Relaţii Internaţionale, anul 2 laurentiueduardcroitoru@yahoo.com

RALUCA ŞTEFANOVICI Management-Marketing, anul 3 raluca_nina@yahoo.com

SOUZAN AL-BAHRA Management-Marketing, anul 2 girl_in_pink_2003@yahoo.com

61


Pag.

62 JOKES

Most jokes state a bitter truth!

Material furnizat de Mihai-Iulian Naghi

TOP 5 BANCURI cu şi despre POLIŢIŞTI 1

De ce stau poliţiştii cu faţa spre Nord? Să le crească muşchi pe piept!

2

De ce îşi bagă poliţiştii capul în closet înainte să plece la serviciu? Ca să spună că şi-au dat cu apă de toaletă!

3

Preotul satului merge lă poliţia din localitate şi se plânge: - Fiule, ajută-mă, mi-au furat bicicleta. Ce să mă fac? - Ce să vă faceţi, părinte? Duminica la slujbă, trebuie să spuneţi cele zece porunci şi când ajungeţi la “Nu fura!” uitaţi-vă atent în jur pentru că cel care se va ascunde este hoţul. După slujbă, popa merge la poliţai. - Dumnezeu să te binecuvânteze, fiule, mi-am găsit bicicleta. - S-a întâmplat precum v-am spus eu? - Aproape. Am început să enumăr poruncile şi când am ajuns la “Nu preacurvi!”, mi-am adus aminte imediat unde am lăsat-o.

4

De ce pune un poliţist pe noptieră un pahar plin cu apă şi unul gol? Poate îi e sete, poate că nu.

5

Un tip trecea pe lângă un gard de după care se auzea strigând: “Cu verdele în sus, CU VER-DE-LE ÎN SUS!”. Curios, trecătorul se suie pe gard să vadă ce se petrecea acolo. Şi, ce să vezi, poliţiştii plantau brazi.


Powered by

www.revistaperformance.jimdo.com performance@student.rau.roTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.