Page 1

Revista Studenţilor din Universitatea Româno-Americană

NUMĂRUL 18 |

21 Martie 2011

URAganul a făcut ravagii în Medicină, A.S.E. şi Arhitectură 12

Interviu cu ...

Valeriu Potecea 23 HOW TO make SHRIMP COCKTAIL

40

“înDRAGOBEŞTE-te DRAGOBEŞTE şi tu!” 6 Obţinerea succesului prin prisma motivării personale 29 Normality or changes - which one would you choose? 20


UN PROIECT

SUSŢINUT DE

URMĂREŞTE-NE!

www.facebook.com Profile ID: Revista Performance

www.twitter.com Profile ID: Rev_Performance


EDITORIAL |

Pag.3

EDITORIAL ANIVERSAR MARTIE 2011 Alexandra Enache | Redactor-Şef

În martie 2009 Revista Performance publica primul său număr. Privind în urmă stau şi mă întreb când a trecut timpul... Cum am ajuns noi la ediţia 18 şi când s-au scurs 2 ani ... Timpul trece inevitabil, însă contează dacă l-ai folosit în mod eficient sau nu. Cu peste 400 de articole scrise şi peste 9000 de cititori care au accesat revista din peste 40 de ţări, eu cred că Performance s-a descurcat de minune la acest capitol. În acest număr vă informăm că URAganul a făcut ravagii în Medicină, ASE şi Arhitectură, vă arătăm cum să obţineţi succesul prin prisma motivării personale şi vă învăţăm cum să preparaţi un SHRIMP COCKTAIL delicios. De asemenea, vă arătăm cum s-a desfăşurat petrecerea “înDRAGOBEŞTE-te şi tu!” organizată de CS-URA şi vă întrebăm “ce aţi alege între normalitate şi schimbare?”.

La mulţi ani Performance! 


Pag.4

| CUPRINS

12

URAganul a făcut ravagii în Medicină, A.S.E. şi Arhitectură

6

“înDRAGOBEŞTE-te DRAGOBEŞTE şi tu!”

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România a vizitat URA Pag. 10

Profesorii americani vin la URA! Pag. 8

Mini-Interviu cu Aurelian din echipa de basket URA Pag. 14 O aventură de neuitat

20

Normality or changes - which one would you choose?

Pag. 16

La poveşti cu români de elită Pag. 26

Principalii jucători pe piaţa publicităţii prin terminale mobile Pag. 32 Noua lege a pensiilor, pe înţelesul tuturor

Pag. 36


CUPRINS | Cum să pari mai înalt?

FILM: It’s Kind of a Funny Story Pag.

40

Pag. 38

BESTSELLER: Lumea văzută de Clarkson Pag.

44 HOW TO make SHRIMP COCKTAIL

45

DIN LUMEA IT: ASUS Eee Slate - Inch Tablet PC Rolele – banalitate sau ingeniozitate pură? Pag. 48 Editorial Board

Pag. 46

Horoscop

Pag. 52 Funny Page

23

Pag.5

Pag. 50

Pag. 55

Obţinerea succesului prin prisma motivării personale

INTERVIU CU ... VALERIU POTECEA

29


Pag.6

| CS-URA

”înDRAGOBEŞTE-te şi tu!” de Mihai-Iulian Naghi Aşa-numita ”Luna Îndrăgostiţilor” ne aduce în fiecare an două evenimente dedicate exclusiv cuplurilor: Valentine‟s Day - pe 14 Februarie şi Dragobetele, 10 zile mai târziu. Anul acesta, Clubul Studenţilor CS-URA a preferat să sărbătorească româneşte, aşa că a pus la cale petrecerea ”înDRAGOBEŞTE-te şi tu!” pe 23 Februarie în Club Silver Church. Petrecerea a fost deschisă atât cuplurilor, cât şi persoanelor single, cei din urmă diferenţiindu-se pe toată durata serii printr-o panglică albă purtată la mână, spre deosebire de cei care au venit însoţiţi de ”jumătatea”

lor şi care purtau o panglică roşie. Încet încet, clubul începuse a se umple, lumea tot venind odată ce ne apropiam de miezul nopţii. ”Licitaţia Băieţilor” înscrişi la tombolă a reprezentat unul din punctele culminante ale serii. Partea haioasă pentru noi toţi a fost că se ajunsese la un moment să se liciteze sume cu care ai fi putut face cumpărături în Carrefour pentru 2 săptămâni. Alţii, mai puţin norocoşi, din sumele licitate pentru ei puteau cel mult să facă cinste prietenilor cu câte o pungă de pufuleţi pentru fiecare în parte.


CS-URA | Printre cei licitaţi s-au aflat Andrei Lăcătuş de la Radio 21, cunoscut şi sub numele de ”Şurubel”, precum şi Preşedintele CS-URA, Cristian Retegan, care, de altfel, a fost ”cumpărat” cu cea mai mare sumă din acea seară. Cea de-a doua surpriză a serii pregătită de CS-URA a constat în acordarea unor certificate de căsătorie simbolice primelor 5 cupluri formate în acea seară, precum şi premierea celui mai popular cuplu. Detaliând puţin subiectul pentru a înţelege mai bine, toate persoanele single care au sosit la petrecere, au extras de la intrarea în club câte un număr; baieţii dintr-o urnă, fetele din alta. Pe toată durate serii, atât băieţii, cât şi fetele trebuiau să-şi găsească ”jumătatea”, mai precis persoana care avea acelaşi număr ca şi al său, formând astfel un cuplu. Nu au lipsit desigur şi situaţiile haioase în care posesorul/ea unui număr afla cine este celălalt/cealaltă posesor/oare aceluiaşi număr, fără ca acesta/ aceasta să ştie şi se lăsa de negăsit toată seara tocmai pentru că nu dorea să fie descoperit/ă.  Scopul petrecerii în sine nu a fost de a forma cupluri, acesta fiind un bonus dacă totuşi se întâmpla, ci acela de a petrece în stil românesc „Sărbătoarea de Dragobete”, de a aduce oameni dragi nouă la un loc pentru a se simţi bine, a se distra şi nu în ultimul rând, pentru a pune accent mai mult pe una dintre tradiţiile poporului român mai mult decât pe cele occidentale. Sunt convins că scopul ni l-am atins şi că

Pag.7

cei prezenţi în acea seară s-au simţit bine, dovadă fiind pozele care ”vorbesc” de la sine. Mulţumim pe această cale asociaţiilor studenţeşti care ne-au ajutat cu promovarea evenimentului şi cu locaţia, precum şi Departamentului PR al CS-URA, care a luat iniţiativa de a organiza această petrecere.


Pag.8

| RAU

Profesorii americani vin la URA!

de Mihail-Cătălin Tănasie Începând cu data de 7 Martie a început cursul numit „Corporate Finance”, urmat de altele şase care se vor termina pe rând până pe data de 14 Mai. Ce au în comun aceste cursuri? Ele sunt sau vor fi – după caz – predate de nume importante precum: Jan W. Duggar, Stephen Bowers, Kristin White, Taylor Rose, John Saee, Douglas Michele Turko, James K. McCollum şi nu în ultimul rând, Matthew Lee. Toţi cei opt sunt profesori veniţi de la universităţi partenere pentru a preda în Universitatea Româno-Americană pentru una sau două săptămâni, în funcţie de curs. Aceste cursuri reprezintă o oportunitate pentru studenţii RAU din mai multe motive. În primul rând, li se oferă şansa de a vedea ce este diferit în modul de a preda al unui profesor român, comparativ cu modul de a preda al unui profesor american. Dar pe lângă acest lucru, studentul are ocazia de a asimila o materie diversă, care nu îi este în mod

obişnuit predată, iar la sfârşitul fiecărui curs, va primi şi o diplomă atestată atât de către URA, cât şi de către universitatea parteneră, în cadrul căreia predă titularul de curs. Profesorul Stephen Bowers, de la „Liberty University”, care predă cursul numit „U.S. Constitutional Government and Free Enterprise”, ne învaţă despre guvernul statelor unite din perspectiva lui, ca şi american! Există profesori români care te pot învăţa mai bine despre guvernul Statelor Unite decât domnul profesor Stephen Bowers, care a fost interesat de politică de la vârsta de 14 ani? Probabil că nu. De menţionat este şi faptul că tot domnul profesor Stephen Bowers a fost implicat în Războiul Rece, l-a cunoscut şi a fost bun prieten cu cel de-al 40-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii - Ronald Reagan şi a împlinit de curând onorabila vârstă de 65 de ani! Atât domnul Stephen Bowers, cât şi ceilalţi profesori veniţi din SUA


RAU |

Pag.9

să predea în Universitatea Româno-Americană au în comun modul de a preda materia, anume, tot ceea ce prezintă este bazat pe experienţa lor personală sau, cel puţin, îşi exprimă opiniile personale. Acest mod de predare este în mod clar superior modului de predare al majorităţii profesorilor români (universitari sau nu), care nu fac altceva decât să predea câteva pagini de teorie la fiecare curs. Tot în cadrul modului de predare mai trebuie menţionat şi faptul că prin atitudinea lor, mereu deschisă, ei reuşesc să transforme cele 3 ore de predare într-un curs interactiv. În concluzie, aceste cursuri merită toată atenţia din partea studenţilor URA, deoarece numai participând la astfel de activităţi poţi realiza cu ce sunt mai avantajaţi alţi studenţi, din Statele Unite în acest caz, faţă de tine.


Pag.10

| RAU

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România a vizitat URA de Daniela Toma

Proiectul numit "Criza economico-financiară şi impactul său asupra redefinirii polilor de putere economică" din cadrul Universităţii Româno-Americane se concretizează periodic prin conferinţe cu invitaţi de seamă din domeniul diplomaţiei.

Excepţie nu a făcut nici ziua de 16 martie, când invitat special în Sala Senatului a fost Excelenţa Sa domnul Alexander Churilin, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România.


RAU | Introducerea a fost făcută de domnul profesor Ovidiu Folcuţ, rectorul Universităţii Româno-Americane, care a conturat o scurtă prezentare despre viaţa distinsului ambasador. Astfel am aflat că domnul Churilin Alexander s-a născut în 1946, iar în 1970 a absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO). Cunoaşte limbile engleză şi suedeză. Şi-a început cariera diplomatică în 1970 lucrând la ambasadele din Zambia (1970-1974), SUA (1989-1995) şi Danemarca (1998-2002). Din 2003 este Director al Departamentului de Istorie şi Documentaristică MAE al Federaţiei Ruse. Are gradul diplomatic de Ministru Extraordinar şi Plenipotenţiar clasa I. Ambasadorul şi-a început discursul spunând: ‟‟Is it all about me?  A continuat prin a menţiona că nu-şi doreşte să vorbească despre experienţa anilor petrecuţi în diplomaţie prin lume, ci despre ceea ce se întâmplă în prezent şi anume problemele actuale precum: securitatea, ecologia, economia, energia, drepturile omului, lupta împotriva terorismului sau drogurile.

Pag.11

Afirmând cu tărie că lumea va fi încă mulţi ani multipolară, Domnia Sa precizează faptul că se consolidează tendinţa de înţelegere a necesităţii eforturilor comune din partea statelor lumii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea internaţională. Pe parcursul conferinţei, au fost menţionate cele mai recente evenimente la nivel internaţional petrecute în Japonia, Egipt sau Libia propunând ca solutinarea acestor probleme să se regăsească la nivel politic şi economic, dar nu prin vorbe, ci prin fapte. În privinţa relaţiilor cu România au fost invocate rădăcinile adânci ale istoriei, menţionând că de-a lungul anilor cele două ţări au avut perioade de intensivă cooperare. Însă, recunoaşte şi dânsul că există şi divergenţe, dar spune că este în interesul popoarelor noastre să avansam, refăcând şi dezvoltând relaţiile existente, întărind înţelegerea reciprocă şi colaborarea. În încheiere, ambasadorul a răspuns unui set de întrebări adresate atât de profesori, cât şi de studenţi, mulţumind pentru invitaţia primită.


Pag.12

| RAU

URAganul a făcut ravagii în Medicină, A.S.E. şi Arhitectură de Mihai-Iulian Naghi ocupa locul I în cadrul Campionatului Universitar de Baschet. Pe 4 Martie, echipa de baschet a Universităţii Româno-Americane a disputat primul meci din campionat împotriva celor de la Medicină. Meciul a fost destul de echilibrat până la un anumit punct când, echipa URA a început să se detaşeze la scor, fiind susţinută de pe tuşă de cadre didactice ale universităţii precum şi membrii CS-URA. A fost un meci ”curat”, ambele echipe jucând fairplay, arbitrajul fiind şi el unul corect, iar buna dispoziţie nu a lipsit. Scorul final 69 – 54 pentru echipa noastră. Pe 9 Martie, a urmat derby-ul cu A.S.E-ul, meci important şi extrem de greu. Din nou pe tuşă, cadrele didactice şi CS-URA au făcut galerie de zile mari, aplaudând şi clamând numele universităţii, reducându-i la tăcere pe suporterii A.S.E.-ului veniţi şi ei pentru a-şi susţine echipa. Nu-i aşa că nu mulţi dintre voi ştiţi că există o echipă de baschet a Universităţii Româno-Americane? Ei bine, ea există de ceva vreme bună, însă nu s-a reuşit popularizarea acesteia până de curând. Echipa de baschet supranumită şi ”URAganul”, datorită faptului că nimic nu-i stă în cale, este în momentul de faţă neînvinsă şi are toate şansele de a

Meciul a fost unul strâns deşi la finalul fiecărui sfert al jocului, echipa noastră conducea la o diferenţă de câteva puncte. Sfertul al 4-lea l-am trăit toţi cu sufletul la gură când, în ultimele minute ale meciului, A.S.E.-ul începuse a da semne de revenire în joc, apropiindu-se de scorul echipei noastre.


RAU | Băieţii noştri au fost însă mai presus de aceştia, au cerut timeout, au gândit bine finalul, s-au concentrat, au reintrat pe teren şi au înscris coş după coş, lăsând echipa A.S.E.-ului în uimire şi în incapacitate de a mai reveni pe tabela de scor. Meciul s-a terminat cu scorul de 64 – 59 sub uralele suporterilor care nu au tăcut nicio clipă pe toată durata jocului. Pe 11 Martie, ”URAganul” s-a întâlnit cu cei de la Arhitectură. Meciul, de data aceasta, a fost unul lejer pentru echipa noastră, gazdele nepunând echipa în pericol în nicio clipă a jocului. Cu toate acestea, meciul a fost frumos, băieţii oferind momente de spectacol, bucurând galeria nelipsită de pe margine. Scorul final a fost de 97 – 60. Aşadar, echipa URA se află la a 3-a victorie consecutivă, rămânând să mai joace contra Politehnicii (meci din nou important, ce se anunţă a fi unul spectaculos) în data de 23.03.2011 de la ora 17:15 în Sala Leu (Politehnică) şi cu Universitatea Dimitrie Cantemir pe 30.03.2011 de la ora 16:00 tot în Sala Leu. Ne bucurăm nespus de mult că am avut ocazia să trăim clipe extrem de plăcute alături de echipa noastră de baschet. Vom fi în continuare alături de ea, susţinând-o în drumul ei spre VICTORIE !!! Goooooooooo URAAAAAA !!!

Pag.13

Bogdan Cezar Sandu (membru al echipei de baschet URA): ”Mulţumim că aţi venit atât de mulţi. Cu mâna pe inimă vă zic că aţi fost astăzi al şaselea jucător care a pus umărul pentru victoria noastră. CS-URA şi dragi profesori, vă mulţumim din suflet că aţi fost prezenţi astăzi !”


Pag.14

| RAU

Mini-Interviu cu Aurelian din echipa de basket URA de Ioana Neagu

Spune-ne, te rog, câteva cuvinte despre tine ca să te cunoaştem mai bine. Numele meu este Aurelian şi sunt student în anul 2 la Facultatea de Studii Economice Europene din cadrul Universităţii Româno-Americane. Dacă ar trebui să mă descriu întrun cuvânt aş putea spune “complex” deoarece încerc mereu să ştiu şi să fac cât mai multe lucruri. Pasiunea pentru basket am descoperit-o la vâr-

sta de 12 ani şi de atunci nu s-a stins nicio clipă. Ţin foarte mult la sora mea de 13 ani şi îmi place să am grijă de ea. Îmi place să mă bucur de fiecare moment din viaţă şi să văd partea pozitivă a fiecărei clipe. Care ar fi trei lucruri care te-au marcat în viaţă? În primul rând basketul, care mia oferit o educaţie foarte bună şi mi-a dezvoltat spiritul de echipă. Am învăţat să cooperez cu colegii şi să mă integrez cu uşurinţă în orice grup.


RAU | Al doilea lucru care m-a marcat a fost operaţia care am suferit-o în urma unor probleme pulmonare şi am învăţat să mă bucur de orice moment pentru că viaţa este scurtă. Al treilea moment care mi-a influenţat drumul în viaţă a fost intrarea la Universitatea Româno-Americană. M-am bucurat foarte mult că profesorii sunt foarte deschişi cu studenţii. Cât de importantă este galeria pentru un jucător? Este un factor foarte important atât pentru mine, cât şi pentru toţi sportivii. Galeria poate avea un impact foarte mare asupra performanţei unei echipe în cazul basketului, deoarece noi simţim galeria foarte aproape în timpul meciului. Poate influenţa meciul atât în mod pozitiv pentru echipa susţinută, cât şi în mod negativ pentru adversari, aceasta fiind al 6-lea jucător. Care a fost cel mai greu meci din viaţa ta? Cel mai greu meci, a fost finala campionatului naţional la categoria juniori unu, câştigată împotriva echipei din Oradea cu 18 puncte diferenţă. Care echipă concurentă a reprezentant cea mai mare provocare pentru tine până acum? La un turneu internaţional în Grecia, când eram cu Lotul Naţional al României la categoria “under 18” şi am jucat cu selecţionata Greciei. Aceasta a fost cea mai bună echipă cu care am avut ocazia să joc până acum.

Pag.15

Din păcate a fost o partidă pierdută cu vreo 30 de puncte diferenţă, dar am avut ce să învăţ în urma acestei experienţe. Cum te-au schimbat victoriile de până acum? Te bucuri de mai multă atenţie? Victoriile întotdeauna aduc aprecieri şi lucruri bune de la cei din jurul tău şi îţi oferă mai multă încredere în tine şi mulţumire văzând că munca depusă dă roade. Ai un mesaj de încheiere? Vreau să vă mulţumesc vouă, celor din Clubul Studenţilor pentru susţinerea echipei atât prin promovarea meciurilor, cât şi prin prezenţa voastră în galeria URA. De asemenea, vreau să mulţumesc şi profesorilor care ne susţin, au încredere în noi şi ne-au ajutat mereu.


Pag.16

| STUDENTS TALKING!

O aventură de neuitat de Alexandru George Porancia Care sunt cele mai frumoase aventuri pe care le-am trăit fiecare? Care sunt amintirile cele mai palpitante pe care le-am avut sau cele prin care n-am vrea să mai trecem niciodată? Care sunt momentele care ne fac să spunem: “Ceea ce nu te omoară, te face mai puternic”? Fiecare avem o aventură cu care ne mândrim, una care nu poate fi povestită sau alta care chiar merită să fie povestită tuturor. Am trăit multe experienţe frumoase, multe aventuri de neuitat, dar atunci când stau şi privesc în urmă, gândul mă duce la una singură intitulată: “Marathon 7500”. Suna foarte frumos pe vremea aceea ... “Ce poate fi atât de greu?; Cum vor putea alţii, de ce să nu pot şi eu?; Se ţine în Bucegi ... am copilărit în munţii ăştia; acum e momentul să demonstrez că pot!”.

Aceste gânduri mi-au trecut atunci prin minte şi nici nu a durat mult şi m-am înscris în maraton pentru că era o experienţă pe care nu o puteam rata, o experienţă în care îţi testai limitele la maxim. Ca să vă descriu puţin maratonul ... vă spun sincer că încă stau şi mă gândesc cum de l-am terminat! “Marathon 7500” este un dublumaraton montan, cu o lungime de aproximativ 93 de kilometri, desfăşurat în Munţii Bucegi şi cu o diferenţă de nivel în urcare/coborâre de +/- 7500 de metri. Ultima şi cea mai importantă condiţie de participare era faptul că-ţi trebuie un coechipier, maratonul având 3 categorii de participare: mixt, masculin si feminin. Ţin minte că un prieten foarte bun uitându-se pe harta maratonului mi-a zis: “Eu am obosit


STUDENTS TALKING! | urmărind traseul pe harta, d-apoi să-l parcurgi pe jos. Este mult prea exagerat”. În vara anului 2009, împreună cu cel mai bun prieten al meu ne-am înscris la maraton. Era prima ediţie a maratonului Bucegi şi cea mai aşteptată. Ne-am făcut temele deacasă, traseele din Bucegi le cunoşteam deja foarte bine, ne-am pregătit atât fizic cât şi moral, am selectat mâncarea pentru maxim 2 zile de alergare şi am luat startul la Padina, de la tabăra de bază alături de alte peste 60 de echipe. Cursa a fost foarte grea; fugeam alături de cei mai buni alergători montani din România. Pentru a termina maratonul trebuia să validezi 16 puncte de control aşezate pe întreaga lungime a celor 90 de kilometri şi să ajungă la final amândoi coechipierii. Din păcate, puterile nu ne-au ajutat să terminăm cursa şi în P7 la Vârful Omu am abandonat, iar din cele 64 de echipe care au luat

Pag.17

startul, doar 24 au terminat cursa. Prima ediţie a maratonului am catalogat-o ca fiind doar o experienţă din care am învăţat multe. Am învăţat suficient de multe lucruri pentru a mă reîntoarce la ediţia a II-a din 2010 mult mai bine pregătit, într-o formă fizică mult mai bună şi cu o dorinţă mult mai mare de reuşită. La a II-a ediţie lucrurile s-au schimbat, maratonul fiind ceva mai cunoscut, numărul participanţiilor crescând, dat find faptul că toate echipele care terminau, pe lângă premii, primeau şi un atestat care le permitea să participe la cel mai important maraton montan din Europa “Marathon Ultra-Trail du MontBlanc” din Franţa. A fost foarte greu pentru mine să-mi caut un coechipier, dar am făcut cea mai bună decizie posibilă când am ales să particip la maraton alături de fratele meu, care la cei 17 ani neîmpliniţi a fost cel mai tânăr participant.


Pag.18

| STUDENTS TALKING!

Startul s-a dat pe 15 iulie, la ora 6 dimineaţa. Am avut o pornire bună şi am ajuns fără probleme la P1 - cabana Valea Dorului şi apoi Poiana Stânii în P2, urmată de o urcare care ne-a pus ceva probleme până în P3 la Cabana Piatra Arsă. Traseul avea o mulţime de urcări şi coborâri, motiv pentru care multe echipe au renunţat până în P3. De acolo am coborât în Buşteni, pe traseul numit „Jepii Mari” pentru a ajunge la P4 şi apoi am urcat la Cabana Babele în P5 pe „Jepii Mici”, o urcare foarte dificilă deoarece ploua, însă am reuşit să depăşim foarte multe echipe care au ajuns la limita puterilor. A urmat o coborâre la Padina, înapoi la tabăra de bază unde am ajuns la P6 după 9 ore de la start. În P7 abandonasem maratonul cu un an în urmă. De data asta eram amândoi în formă şi a însemnat mult pentru mine să trec peste acest pas. După ce am băut fiecare câte un ceai şi am mâncat ceva la Vârful Omu, am şi ple-

cat într-o buclă a traseului care ne aducea înapoi la Omu în P10 după ce treceam prin P8 la Cabana Gura Diham şi P9 Prepeleac. Această porţiune ne-a terminat fizic şi moral pentru că am parcurs traseul pe noapte la lumina lanternelor. Pe deasupra eram şi epuizaţi. La ora 4 dimineaţa, după 22 de ore de mers am ajuns în P10 la Omu şi ne-am pus la somn pentru că nu mai puteam merge de oboseală. Am dormit 5 ore, ceea ce a fost destul de mult ţinând cont că celelalte echipe poate nu au dormit deloc, luând astfel un avans mare. Am plecat la 9 dimineaţa într-o altă buclă care ne aducea într-un final tot la Vârful Omu (P13). O coborâre pană în Bran şi o urcare extrem de lungă pe Valea Gaura ne-a adus cu chiu cu vai întregi la P13 cu un timp de 38 de ore şi un onorabil loc 14 la masculin. Foarte motivaţi, dar, în acelaşi timp, slăbiţi de puteri şi foarte obosiţi, am plecat în fugă spre Poiana Guţanu (P14), Şaua Strungă (P15) şi ultima coborâre la Padina unde se află P16, respectiv finalul.


STUDENTS TALKING! | Am avut multe probleme pe parcurs: corpul nu mă mai asculta, rucsacul din spate mă apăsa foarte tare pe umeri, iar genunchiul drept era lovit. Însă, tot ce conta era că aveam un frate care mă împinge de la spate şi mă ajută să ajung la final. Mă bucuram că mă apropriu de un vis - acela de a termina acest maraton! Am terminat cursa în 47 de ore, la peste o zi de locul 1. Am terminat pe locul 12, poziţie care ne-a arătat cât de mult înseamnă devotamentul şi ambiţia. Ne-a arătat că acolo unde pui suflet şi unde vrei cu adevărat să câştigi, poţi să câştigi. Niciodată să nu crezi în gurile rele care-ţi zic că nu poţi să faci anumite lucruri pentru că în viaţă poţi să faci orice, atât timp iţi doreşti cu adevărat. În viaţă fiecare avem propriul maraton de atins, caută-l şi găseşte-l pe al tău!

Pag.19


Pag.20

| STUDENTS TALKING!

It is in human nature to fear the unknown and hesitate when it comes to taking risks. It’s just how we are yet we often close our eyes imagining where the road of life takes us. We tend to change just like the seasons, actually that is what defines us and our lives. We change everything from who we are and who we are with. Few times we actually come to regret some of the changes, due to personal issues. What is it that defines this human characteristic? Once again, it’s the changing steps of life which we go along with; each year that goes bye, we urge to simulate more information on everything. It is a hunger stimulated by our need for knowing everything about anything we find around us. Still we tend to play it safe. Nobody likes to be caught in a situation which they are not prepared for. It’s just not pleasant.


STUDENTS TALKING! |

Pag.21

Normality or changes - which one would you choose? de Souzan Al-Bahra One of the most amazing characteristics of humans is their capability to adapt. If you don’t get my point, allow me to break it down for you. Can you see yourself living in the middle of the arctic desert, or in an African tribe, where resources are extremely limited, thinking and feeling like everything is normal? I doubt it. Yet those people live their lives in those conditions which they find normal as well as we live our lives within our perception of “normality”. We change ourselves based On our daily discoveries, considering that it works better for us, or at least better than our old way … taking it from the hair on our head down to what we wear, eat, say, use or even do.

Many people believe in the saying: “Old habits die hard”. Who knows, they might be right.Personally I go by the saying, “Better to regret doing something than getting to a point and considering WHAT IF”. Still, life goes on, and how we live our lives are our own choices … I choose to change because I believe in it. But the question is: “What is YOUR choice?”


MENTORSHIP |

Pag.23

INTERVIU CU ...

VALERIU POTECEA de DanielaToma Pentru început, ne puteţi spune câteva cuvinte despre dumneavoastră? O scurtă carte de vizită. Foarte pe scurt, am 36 de ani, sunt profesor universitar şi decan al Facultăţii de Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale din cadrul Universităţii Româno-Americane, sunt căsătorit şi am o fetiţă de 3 ani. Sunt absolventul facultăţii pe care acum o conduc, promoţia 1997. Totodată, am absolvit două programe de masterat în România, unul în sociologie politică şi politica bunăstării la Universitatea Bucureşti şi altul în comunicare şi relaţii publice la SNSPA. Am avut ocazia să studiez în perioada 2001-2002 (evenimentul de la 11 septembrie l-am trăit la faţa locului) domeniul administrării afacerilor în SUA, la James Madison University. Din 2006 sunt doctor în relaţii economice internaţionale, titlu conferit de Academia de Studii Economice. Ştim că sunteţi un profesor plăcut de studenţi şi am vrea să ne dezvăluiţi dacă există o reţetă în acest sens.

Totuşi, sunt câteva elemente care ajută la dezvoltarea unei bune relaţii cu studenţii: tratarea lor ca adevăraţi parteneri (nu doar la modul declarativ), interactivitatea ca modalitate de prezentare a cursurilor, pregătirea profesională solidă sau obiectivitatea în procesul de evaluare.

Cred că modul în care un profesor interacţionează cu studenţii ţine în primul rând de personalitatea acestuia şi de aplecarea nativă spre comunicare. Se spune, pe bună dreptate, că nu există materii dificile, ci profesori care nu ştiu să le explice. Cu cât ştii să comunici mai bine, cu atât vei reuşi să convingi. Nu aş vrea să spun că există o reţetă anume, pentru că dacă ar fi aşa, atunci ar aplica-o toţi deliberat.

Şi, desigur, mai există şi activităţile extracuriculare. De exemplu, la un moment dat, m-am ocupat de echipa de fotbal a Universităţii, am făcut multe excursii cu studenţii sau am fost împreună la evenimente sportive sau concertele unor formaţii în vogă.


Pag.24

| MENTORSHIP

Cum şi de ce aţi ales să predaţi la Universitatea Româno-Americană? Întâmplarea a jucat un mare rol în această alegere. Propunerea de a deveni cadru didactic a venit de la fondatorul Universităţii, regretatul profesor Ion Smedescu. Venind spre Universitate pentru a ridica adeverinţa de licenţiat, am fost oprit de profesorul Smedescu în faţa sediului IPSCAIA (unde a funcţionat Universitatea o perioadă) şi rugat să ţin un discurs din partea absolvenţilor la ceremonia de deschidere a anului universitar 1997-1998 care urma să se desfăşoare la Sala Palatului, propunându-mi, totodată, să devin cadru didactic. Am acceptat pe loc. Cred că a fost cea mai bună alegere pe care o puteam face! Oricum, pe omul şi profesorul Ion Smedescu nu aveai cum să-l refuzi, iar cei ce l-au cunoscut înţeleg asta foarte bine.

Trebuie să spun că îmi place foarte tare această meserie şi că o fac cu pasiune, chiar dacă activităţile administrative îmi ocupă acum foarte mult din timp. În Universitate am avut şansa să lucrez cu mari profesori, precum prof. univ. dr. Dumitru Miron (care ulterior mi-a devenit conducător de doctorat) sau regretaţii profesori Toma Georgescu şi Dumitru Pârvu. Mediul academic din Universitatea RomânoAmericană şi calitatea studenţilor constituie tot atâtea stimulente pentru a duce mai departe cariera universitară. Cum se poate evidenţia un student la cursurile pe care le susţineţi? Aşa cum am spus şi mai devreme, la cursurile pe care eu le predau pun un accent foarte mare pe implicarea studenţilor în discutarea temelor, cu ajutorul întrebărilor pe care le adresez în vederea fixării mai rapide a cunoştinţelor. Astfel, oricine se poate face remarcat, doar să dorească acest lucru printr-o participare activă la derularea cursului. Încerc să reţin cât mai repede prenumele studenţilor, pentru a putea avea o comunicare mai directă cu ei şi îi tratez ca pe nişte colegi. Ţin să subliniez calitatea deosebită a majorităţii studenţilor noştri, care mă impresionează în fiecare an prin isteţime, deschidere în gândire şi dorinţa de a realiza ceva în viaţă.


MENTORSHIP |

Care consideraţi că este cea mai mare realizare a dumneavoastră de până acum? În plan personal, pot spune că obţinerea titlului de profesor universitar la o vârstă nu foarte înaintată poate fi considerată o realizare (şi, ca să glumesc un pic, e un domeniu în care mi-am depăşit mama, care este conferenţiar universitar în medicină veterinară). Totodată, cred că sunt unul dintre cei mai tineri decani din România. Din punct de vedere profesional, sunt mândru de faptul că am contribuit la acreditarea Facultăţii de Studii Economice Europene, al cărei prodecan am fost o vreme şi de faptul că unul din programele de la Facultatea de Relaţii Comerciale şi FinanciarBancare Interne şi Internaţionale, Afaceri Internaţionale, care a fost analizat cu ocazia evaluării instituţionale efectuate de ARACIS, a contribuit la obţinerea calificativului de încredere ridicată acordat Universităţii Româno-Americane.

Pag.25

Ce anume vi se pare cel mai interesant la meseria pe care aţi ales-o? Dar cel mai greu? O asemenea meserie nu te lasă niciodată să te plictiseşti. Te menţine într-o dinamică continuă şi te obligă să fii mereu la curent cu cele mai recente evoluţii. În fiecare an te supune la o nouă provocare, pentru că urmează să faci cunoştinţă cu o nouă generaţie de studenţi. Primele 2-3 săptămâni sunt decisive în conturarea unei legături apropiate cu aceştia şi, chiar dacă fac această meserie de mai bine 14 ani, tot am emoţii la fiecare început. După cursuri mă întreb mereu: Oare am reuşit să îi determin să mai vină la curs? Oare nam fost prea distant? Am explicat suficient de clar pentru toată lumea? Le-am dat tuturor şanse de afirmare? Când îţi place ceea ce faci, nimic nu mai pare greu. Deşi presiunea zecilor de perechi de ochi aţintiţi asupra ta este apăsătoare uneori, totuşi această legătură directă cu un public tânăr te face şi pe tine să te simţi tot timpul tânăr, iar trecerea anilor, din ce în ce mai rapidă de la o vreme, nu se resimte mai deloc. Ce sfaturi le daţi studenţilor pentru o carieră reuşită? Să aibă încredere în ei. Dacă tu nu crezi în tine, atunci cine?! Să aibă un plan de dezvoltare personală, viziune, aşteptări realiste în ceea ce îi priveşte, să îşi onoreze cuvântul dat şi să se pregătească temeinic, deoarece numai munca onestă poate duce la realizări care pot fi apreciate de ei înşişi şi de alţii deopotrivă. Dar să nu uite şi de faptul că viaţa mai înseamnă şi altceva în afară de muncă. Le doresc să găsească echilibrul necesar pentru a aborda cea mai importantă şcoală dintre toate şcoala vieţii.


Pag.26

| MENTORSHIP

LA POVEŞTI

CU ROMÂNI DE ELITĂ de DanielaToma Pe data de 15 martie, în Jukebox Venue a avut loc primul eveniment din cadrul celor 10 sesiuni de dialog deschise organizate de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Proiectul ‟‟La poveşti cu români de elită‟‟ se doreşte a fi unul ce oferă ocazia studenţilor să interacţioneze cu adevărate modele ale societăţii româneşti de astăzi. CS-URA a avut reprezentanţi la eveniment având în vedere că cel mai important lucru este oportunitatea de a învăţa din experienţele unor oameni care au reuşit în România sau în străinătate. Invitaţii prezenţi la prima întâlnire cu studenţii au fost Sandra Pralong şi Alexandru Balaşescu, doi dintre românii ce pot fi catalogaţi oricând ca modele pentru tinerii de azi. Sandra Pralong face parte din categoria românilor de succes. A plecat în SUA la 15 ani. Şi-a construit un background remarcabil: studii de ştiinţe politice, masterat în studii comerciale, un an de experienţă la Organizaţia pentru Cooperare Econo-

mică şi Dezvoltare (OECD) la Paris, profesor universitar, o bursă la Fletcher School of Law and Diplomacy în SUA, masterat în relaţii internaţionale, director de comunicare al publicaţiei Newsweek la New York. În anii „90 s-a întors în ţară. I-au trebuit trei ani să pună pe picioare Fundaţia Soros în România şi Moldova. A plecat din nou în SUA în 1994 şi a înfiinţat acolo o agenţie de ştiri video. A obţinut un al treilea master, în ştiinţe politice, la una dintre cele mai prestigioase universităţi americane. În 1998 a revenit în România pentru a fi consilierul Preşedintelui Emil Constantinescu. A creat primul Forum al Românilor de Pretutindeni şi a invitat tineri români cu studii în străinătate la un târg de joburi la Cotroceni că să le prezinte posibilităţile de a lucra în propria ţară. După 2000 a fondat firmă de comunicare Synergy, iar între 2002 şi 2005 a fost cel mai înalt responsabil de comunicare pentru Europa şi CIS în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


MENTORSHIP | Cel mai recent proiect: o fundaţie, SynergEtica care îşi propune educaţia pentru civilitate şi integritate, mai ales printre tineri. Cât despre Alexandru Balaşescu, acesta se poate lăuda şi el cu studii în străinătate şi cu experienţe dintre cele mai interesante în întreaga lume. Printre locurile unde a studiat se număra: American University of Paris, University of California - Irvine, Université Lumière din Lyon, Universitatea din Bucureşti etc. Cei doi oaspeţi au stat la discuţii cu studenţii într-o atmosferă foarte destinsă şi caldă, împărtăşind experienţele şi momentele prin care au trecut de-a lungul timpului. Printre subiectele abordate a fost nevoia de modele din societatea românească, invitaţii susţinând că nu înseamnă că modele nu există doar pentru că ele nu există în media. Sandra Pralong spunea că „trebuie să-ţi cunoşti calităţile, să insişti şi să persişti pentru că oamenii pot fi sceptici la început în a te accepta, dar contează să te perceapă implicat şi perseverent”.

Pag.27

A amintit şi de adviser-ul din facultate care şi-a pus o amprentă importantă asupra personalităţii ei. Cel mai frumos şi important sfat pe care l-a oferit celor prezenţi a fost ‟‟Marea competiţie e cu tine, nu cu celălalt‟‟. Cuvinte frumoase a împărţit şi Alexandru Balaşescu explicând importanţa de a te poziţiona ca subiect în lume şi de a fi implicat, lucru care să rezulte din lucrul bine făcut. Cei doi au răspuns întrebărilor studenţilor curioşi, încercând să-i convingă să nu utilizeze niciodată cuvintele ‟‟problemă‟‟ sau ‟‟nu pot‟‟.


CAREER |

Pag.29

Obţinerea succesului prin prisma motivării personale de Ioana Neagu “ Caracterul este ca un arbore, iar reputaţia ca o umbră. Umbra este ceea ce ne închipuim noi că este, iar arborele este un lucru real. “

Abraham Lincoln 1. Fii specific Când îţi propui un obiectiv, nu fi vag. NU spune “trebuie să îmi îmbogăţesc cunoştiintele despre marketing”, ci “trebuie să citesc o carte despre marketing pe saptămână”. Acest lucru te va ajuta în viitor să poţi să îţi măsori evoluţia. 2. Nu pierde momentul Fie că este vorba despre un potenţial internship sau o oportunitate de a obţine o bursă, fă-ţi timp pentru a investiga orice posibilitate. 3. Monitorizeaza-ţi progresul Pentru fiecare obiectiv pe care doreşti să îl îndeplineşti, stabileşte-ţi nişte “borne kilometrice” la care să verifici cum evoluează activitatea ta. Aceste “borne” pot fi stabilite la lună/ săptămână/zi, în funcţie de obiectivul tău.


Pag.30

| CAREER

4. Fi un realist optimist Pentru a realiza un ţel, foloseşteţi toate energiile pozitive şi crede în puterea ta, însă mereu ia în calcul factorii externi. 5. Dezvoltă-te continuu Indiferent dacă ai deja anumite abilităţi sau vrei să dobândeşti unele noi, nu te plafona la a fi bun, încearcă mereu să îţi îmbunătăţeşti activitatea, performanţele şi abilităţile. 6. Fă-ţi curaj! Chiar dacă nu te consideri cel mai bun şi crezi că mereu sunt alţii mai pregătiţi decât tine, există şanse foarte mari să te înşeli. Dacă nu încerci ceva, nu îţi vei cunoaşte limitele. EFORTUL, PLANIFICAREA, PERSISTENŢĂ, STRATEGIILE BUNE ŞI CURAJUL sunt elementele cheie ale succesului.

9. Concentrează-te pe ce vei face, nu pe ce NU vei face Încearcă să înveţi din greşeli, dar să îţi îndrepţi atenţia către ce doreşti să îndeplineşti, deoarece fiecare experienţă este diferită, iar greşelile sau cheia reuşitelor nu se aplică intotdeauna la fel. 10 . Foloseşte numere şi date În fiecare obiectiv pe care ţi-l stabileşti, trebuie să existe numere şi unităţi de măsură pentru a putea verifica în mod concret evoluţia ta.

7. Îmbunătăţeşte-ţi încrederea în tine Pentru a dobândi sau a redobândi încrederea în tine, propune-ţi lucruri mărunte pe care doreşti să le faci de mult timp şi care, odată ce le vei rezolva, te vor face să te simţi mult mai bine. 8. Nu îţi seta prea multe obiective deodată Mai bine te rezumi la a încerca să faci ceva perfect, decât mai multe lucruri de care nu vei avea timp să te ocupi şi s-ar putea să nu obţii rezultatele care le doreşti.


CAREER |

Pag.31

Poveste inspiraţională despre succes Demult, a existat un băiat care la 7 ani a trebuit să părăsească împreună cu familia casa în care stăteau deoarece nu mai puteau plătii chiria. Băiatul a trebuit să lucreze pentru a-şi ajuta familia. Când avea 9 ani mama lui a murit, el rămânând cu şi mai multe responsabilităţi în cadrul familiei. I-ar fi plăcut să urmeze o şcoală de drept însă nu avea educaţia necesară. La 22 de ani şi-a pierdut slujba de funcţionar public. La 23 de ani a candidat pentru legislatura statului şi a pierdut. A intrat în afaceri şi a eşuat, rămânând cu o datorie pe care a achitat-o în 17 ani. La 29 de ani, a candidat pentru un post de speaker pentru legislatura de stat şi a pierdut. La 31 de ani a eşuat în încercarea lui de a deveni elector. Când avea 35 de ani, a pierdut de 2 ori la candidatura pentru Congres.

În final a obţinut un post cu durată limitată pe care l-a pierdut la 39 de ani la realegeri. La 41 de ani, copilul lui de 4 ani a murit. La 42 de ani a pierdut cursa pentru postul de ofiţer pe teren. La 45 de ani a candidat pentru a intra în Senat şi a pierdut. Doi ani mai târziu a pierdut şi candidatura pentru vice-preşedinte. La 49 de ani a încercat din nou pentru Senat şi a pierdut. La 51 de ani a fost ales Preşedintele SUA. Numele lui este ABRAHAM LINCOLN. Asta înseamnă putere, ambiţie, perseverenţă şi motivaţie! Aceste caracteristici se găsesc şi în voi! Trebuie doar să le descoperiţi ca să aveţi tot ce vă doriţi !


Pag.32

| BUSINESS

PRINCIPALII JUCĂTORI PE PIAŢA PUBLICITĂŢII PRIN TERMINALE MOBILE de Gabriel Florea Dacă în trecut telefonul mobil se rezuma la funcţiile de bază, acum îndeplineşte multiple roluri: sursă de informare, modalitate de petrecere a timpului liber, navigator, cameră fotovideo, mp4 player, socializare. Practic, telefonul mobil încearcă să preia funcţia unui mini computer personal cu scopul de rezolva ecuaţia comunicării interpersonale eficiente. În prezent, piaţa publicităţii prin telefonul mobil a suferit transformări notabile, principalii jucători fiind iOS (Apple), Android (Google), ambele sisteme de operare deţinând o cotă de 37% pe această piaţă, urmate de RIM (BlackBerry) cu o pondere de 20%, în timp ce Windows şi Symbian au o cotă de doar 2% fiecare. Astfel, în ultimii ani am asistat la detronarea Symbian-ului ca principal sistem de operare utilizat la nivel global în favoarea iOS şi Android, două sisteme ce au reuşit să se adapteze mult mai bine la cerinţele în creştere ale utilizatorului modern. Smartphone-urile ocupă cea mai mare parte a pieţei de reclame prin intermediul terminalelor mobile (61%, procentul fiind în creştere), un


BUSINESS | procent de 28% revenind telefoanelor mobile obişnuite şi 11% altor dispozitive capabile să acceseze internetul. Important de menţionat este faptul că nu doar numărul de afişări a crecut, ci şi numărul accesărilor prin intermediul bannerelor şi al vânzărilor realizate în mediul online. Dacă la începutul anului creşterea numărului de afişări prin intermediul Android a crescut relativ lent, creşterea anuală fiind de 2,18% faţă de 32%, valoare înregistrată de iOS, spre sfârşitul anului, Android a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în această direcţie, afişările crescând cu 32% în ultimul trimestru al anului 2010, perspectivele pentru 2011 fiind în favoarea noului sistem de operare. Conform datelor furnizate de firma comScore care are ca principal obiect de activitate realizarea de studii de piaţă, în 2010 Android a acaparat 28,7% din piaţa americană a smartphone-urilor, în timp ce iOS a avut o cotă de 25%, principalul jucător fiind RIM cu 31,6%. În raportul întocmit de Canalys pentru ultimul trimestru al anului 2010, datele reflectă detronarea sistemului de operare asociat companiei Nokia – Symbian, de către Android. Astfel, pe parcursul anului 2010 au fost comercializate 32,9 milioane de terminale cu Android, în

Pag.33

timp ce 31 milioane de telefoane mobile cu Symbian au ajuns în mâinile utilizatorilor. Avantajul competitiv al sistemului Android constă în adoptarea acestuia de către producători mari precum: Samsung, LG, HTC, Motorola şi Sony Ericsson, în timp ce Symbianul constituie sistemul de operare exclusiv al terminalelor Nokia, în trecut fiind utilizat şi pentru dispozitive mobile Samsung şi Sony Ericsson. Analistul Gene Munster care activează în cadrul companiei Piper Jaffray a desfăşurat un studiu care relevă că veniturile din publicitatea realizată prin intermediul Android se situează la 5,9 $/utilizator în 2010 şi este de aşteptat ca acesta să crească la 9,85 $/utilizator în 2012. Conform aceluiaşi material, Android ar putea genera un venit de 1,3 miliarde $ din publicitate în 2012 dacă sistemul de operare va atinge 133 milioane utilizatori în acel an. Se preconizează totodată că monetizarea se va realiza prin intensificarea publicităţii prin intermediul aplicaţiilor disponibile pe Android Market. Astfel, magazinul de aplicaţii dezvoltat de Android îi conferă un avantaj pe piaţa publicităţii online, numărul de afişări şi accesări fiind mult mai mare în ceea ce priveşte aplicaţiile gratuite.


Pag.34

| BUSINESS

În modul în care ne-a obişnuit, Google sacrifică monetizarea imediată a serviciilor oferite, preferând valorificarea potenţialului pe termen lung a facilităţilor puse la dispoziţia utilizatorului, prin intermediul publicităţii. Cu adevărat interesantă este strategia după acapararea pieţei. Vor mai fi serviciile Google gratuite în acelaşi procent sau se va profita la maxim de situaţia de „pseudocaptivitate” în care se vor afla utilizatorii? Deşi este aşteptat ca numărul telefoanelor mobile de tip smartphone să crească de peste 3 ori până la nivelul anului 2015, numărul telefoanelor mobile normale rămânând rela-

tiv constant, ponderea smartphoneurilor nu va reuşi să depăşească ponderea telefoanelor obişnuite, preferate de 2/3 din populaţie la nivel global. Android activează astfel pe o piaţă în continuă expansiune. În concluzie, principalele avantaje competitive ale dispozitivelor cu sistem de operare Android sunt constituite de preţul avantajos şi dependenţa mai redusă de traficul intens de date, costisitor încă, în comparaţie cu principalul competitor iOS, asociat companiei din Cupertino – Apple. Ponderea mai mare a aplicaţiilor gratuite disponibile pe Android Market, dinamismul dezvoltării acestui magazin de aplicaţii, dar şi interfaţa prietenoasă, simplă şi intuitivă a sistemului Android, precum şi stabilitatea acestuia reprezintă atuuri importante în lupta pentru supremaţia pe piaţa soluţiilor software pentru smartphone-uri şi a publicităţii prin intermediul terminalelor mobile.

Grafic: Evoluţia numărului de telefoane mobile


Pag.36

| BUSINESS

Noua lege a pensiilor, pe înţelesul tuturor de Evelin Iosif

Prevederile Legii 263/2010 aduc doar modificări contra intereselor şi drepturilor pensionarilor. Intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, mult controversata lege a pensiilor publice din România, respectiv Legea 263/2010, nu este nici pe departe o lege care să facă o reformă reală a sistemului public de asigurări sociale. Peste 90% din noua lege este, de fapt, cea veche, dar la care au fost adăugate o serie de prevederi, bineînțeles, în defavoarea cetățeanului. Culmea e că la o săptămână de la publicarea Legii în Monitorul Oficial și înainte de intrarea în vigoare, au fost deja modificate 21 de articole prin OUG 117/23.12.2010. Modificarea s-a făcut deoarece era necesară (citez) "transpunerea în legislația națională" a Directivelor Europene referitoare la "accizele aplicate tutunului prelucrat", "locul de prestare a serviciilor", "taxarea inversă pentru prestarea unor servicii care prezintă risc de fraudă" și "sistemul comun al taxei pe valoarea adaugată" ! Orice comentarii sunt de prisos... În momentul de față a ajuns un „lux" să fii pensionar în România. Creșterea vârstei de pensionare la femei de la 60 la 63 de ani este una dintre cele mai controversate prevederi.


BUSINESS | De asemenea, stagiul complet de cotizare la femei s-a majorat și el de la 30 la 35 de ani, ceea ce duce la o diminuare a cuantumului pensiilor cu 15% din start, din cauză că punctajul total se împarte acum la 35 și nu la 30 după cum prevedea vechea lege. Pentru persoanele care au lucrat în fosta grupa I de muncă, s-a anulat reducerea vârstei de pensionare. Au crescut și penalitățile pensiilor anticipate de la 30% la 45%. Acest lucru determină reducerea la aproape jumătate a pensiilor și în același timp nu se va mai beneficia nici de reducerile datorate lucrului în grupa a II-a de muncă. Această penalizare se aplică până la împlinirea vârstei standard de pensionare. O altă prevedere vizează îngheţarea creşterii valorii punctului de pensie la nivelul de 732,8 lei până în 2012. Ultima creştere a valorii punctului de pensie s-a făcut în octombrie 2008, iar schimbarea modului de calcul a valorii punctului de pensie s-a realizat în defavoarea cetăţeanului. Un alt lucru delicat este transferarea deciziilor privind plata şi impozitarea pensiilor, stabilirea cotelor de CAS şi a tuturor măsurilor legate de taxarea suplimentară şi impozitarea pensiilor către Legea Codului Fiscal.

Pag.37

De acum încolo deciziile majore privind pensiile rămân la mâna Ministerului de Finanţe şi se pot modifica oricând şi oricum. Nici profesorii nu trec neobservați. Până acum un profesor cu 25 de ani vechime în învățământ se putea pensiona cu 3 ani mai devreme. Noua Lege anulează și această prevedere. Nici pensii speciale nu mai există. Militarii, polițiștii, funcționarii din penitenciare, foștii piloți, procurorii, demnitarii (în total 7500 de oameni) vor fi integrați în sistemul unitar. Fondul Monetar Internațional a condiționat acordarea tranșei a șasea de împrumut României de adoptarea în Parlament până la finele anului 2010 a legii pensiilor, alături de cea a salarizării unitare, dar și a bugetului de stat pe 2011. În Europa este prevăzut ca numărul pensionarilor să se dubleze până în 2060, în raport cu numărul persoanelor care le finanțează pensiile. În prezent, raportul este de patru persoane active la un pensionar cu vârsta de peste 65 de ani în Europa. În 2060, acest raport va fi de două persoane active la una de peste 65 de ani, arată Comisia Europeană.


Pag.38

| HOW TO ...

Cum să pari mai înalt? de Mihail Cătălin Tănasie Se spune că înălţimea este considerată a fi principalul factor determinant atunci când vine vorba despre atractivitatea fizică a fiecăruia dintre noi. De-a lungul timpului şi chiar şi în zilele noastre, a fi mai înalt înseamnă a fi perceput/ă ca fiind o persoană cu un statut social mai puternic, iar studiile recente ne arată că persoanele care (cel puţin) par mai înalte au mai multe şanse de a fi promovate şi câştigă în medie cu până la 35% mai mult decât persoanele care ţin mai puţin la postura lor. Pentru început va fi necesar să acordaţi mai multă atenţie felului în care mergeţi sau felului în care vă prezentaţi altor persoane. Cu alte cuvinte, va trebui să începeţi să vă menţineţi tot timpul postura corectă, fapt ce vă va putea aduce cel puţin două avantaje: În primul rând, pentru persoanele cu care vei interacţiona de acum încolo, vei părea o persoană mult mai sigură de sine, lucru ce te va ajuta să fi considerat ca fiind atât o persoană mai serioasă, cât şi o persoană demnă de luat în seamă. Cel de-al doilea avantaj va rezulta, probabil deloc surprinzător, din primul. Şi anume, modul în care te vei prezenta te va ajuta să primeşti mai multe recomandări pe care nu va trebui să le ceri niciodată.

De asemenea vei fi menţionat chiar mai des în discuţiile celorlalţi, fapt ce îţi va aduce mai multe legături cu persoane cu care împărtăşeşti aceleaşi puncte de vedere. Dacă dorim să facem rezumatul ultimelor două paragrafe într-un singur cuvânt, „succes” ar fi cel mai potrivit cuvânt la care ne-am putea gândi, deoarece cu siguranţă tot ce vei atrage de acum încolo îţi va aduce şi mai mult succes, dar o postură corectă nu te va ajuta să pari cu mult mai înalt decât eşti acum! De aceea, va trebui să fi mai atent şi la genul de haine pe care le porţi. Majoritatea dintre noi purtăm haine mai largi, deoarece sunt mai confortabile. Însă, din păcate, hainele largi nu ne pot pune „liniile” corpului în valoare în acelaşi mod în care hainele mai „fixe” reuşesc. Pentru că hainele mai strâmte creează imaginea unei persoane mai slabe (implicit şi doreşti să pari mai înaltă), acestea nu vor mai trebui să lipsească din garderoba ta dacă să pari mai înalt. Evită culorile care contrastează între ele! În acest mod, părţi diferite ale corpului tău nu vor mai fi percepute separat, creând în mod surprinzător un efect de „alungire”. De exemplu, poţi purta panta-loni şi încălţăminte de aceeaşi culoare, sau după caz, sacou de aceeaşi culoare cu pantalonii şi pantofii şi vei creea automat o falsă, dar favorabilă, impresie legată de înălţimea ta. De asemenea, cureaua pe care o vei alege va trebui să fie de aceeaşi cu-


HOW TO ... | loare cu celelalte elemente vestimentare. În mod subconştient, societatea din ziua de azi răspunde în faţa dominanţei, puterii şi competenţei. Poţi inspira toate aceste trei lucruri în acelaşi timp purtând haine închise la culoare sau chiar negre, lucru ce te va face din nou să pari mai înalt, precum şi mai slab. Îi poţi intimida mult mai uşor pe cei din jur dacă adopţi o atitudine mai serioasă, combinată cu o postură corectă şi, desigur, cu un costum mai închis la culoare. Acest lucru creează un efect psihologic de care vei putea profita indiferent de atractivitatea reală a fizicului tău. Alte două „secrete” pe care ar trebui să le mai cunoşti ... În primul rând, ar putea fi vorba aici de felul în care îţi aranjezi părul şi anume mai scurt în laterale, dar puţin mai lung pe cap. Acest mic truc te va ajuta să pari mai înalt chiar şi atunci când vei fi pus în faţa celor ce au un avantaj natural în faţa ta, din acest punct de vedere. În al doilea rând, hainele cu dungi sau linii verticale! Multe celebrităţi folosesc acest truc, dar dacă doreşti să porţi astfel de haine va trebui să fi foarte atent, deoarece este suficient să porţi două feluri diferite de haine cu linii verticale în acelaşi timp pentru ca efectul creat să fie cel opus! În concluzie, aceste sfaturi te pot ajuta cu siguranţă să pari mai înalt, însă nu trebuie să uiţi niciodată faptul că dacă eşti mai scund decât ceilalţi, nu înseamnă neapărat că nu poţi fi perceput aşa cum îţi doreşti. A fi tu însăţi şi a fi încrezător este cel mai important lucru până la urmă, ce poate fi dobândit desigur şi fără majoritatea sfaturilor prezentate mai sus.

Pag.39


Pag.40

| HOW TO ...

HOW TO make SHRIMP COCKTAIL de Armin Shir Mohammadi De când am început facultatea am dat câteva adunări la mine acasă unde am gătit pentru invitaţii mei. Mam trezit apoi că mulţi vor să ştie cum am procedat şi ce am folosit pentru a face mâncarea respectivă.

Astfel, m-am hotărât să vă împărtăşesc şi vouă câteva tips-uri pentru a face o masă pe cinste. Unul dintre felurile mele preferate de mâncare este Cocktail-ul de creveţi.


HOW TO ... | Ingrediente necesare pentru pregătirea creveţilor: - Creveţi (depinzând de cât faceţi) - Ouă (2-3 bucăţi) - Pesmet (½ cană) - Fâină (½ cană) - Ulei

Pag.41

Ingrediente necesare pentru pregătirea sosului: - Maioneză (5-6 linguriţe) - Ketchup (2-3 linguri) - Iaurt (½ linguriţă) - Oţet (3-4 stropi) - Ulei de măsline (3-4 linguri) - ½ Lămâie

În primul rând se sparg 2-3 ouă şi se bat până la omogenizare. Se toarnă ½ cană de făină într-un bol şi ½ cană de pesmet în alt bol. Se ia fiecare crevete şi se trece prin ou şi apoi prin făină şi, încă odată, prin ou şi apoi prin pesmet. Se introduc toţi creveţii în ulei încins în prealabil şi se prăjesc până ce prind o culoare auriu spre maroniu. În cazul în care folosiţi o oală mai mică şi nu încap toţi creveţii, ar fi de preferat ca după fiecăre serie de creveţi să scoateţi resturile care rămân în ulei, altfel riscaţi ca următoarea serie să se ardă sau, mai rău, să strice gustul mâncării. Aceeaşi metodă poate fi folosită dacă vreţi să faceţi peşte sau pui prăjit sau alte mâncăruri aemănătoare (de tip Deep-fry). De obicei la mâncăruri prăjite sosul dă gustul. Acum ajungem la partea „gustoasă” a mâncării!

- Verdeţuri uscate (mărar şi pătrunjel - ½ linguriţă din fiecare)

Cel mai uşor ar fi să folosiţi un borcan gol, dar dacă nu aveţi la dispoziţie puteţi folosiţi un bol. În borcan/bol puneţi 5-6 linguri de maioneză, ½ lingură de iaurt, 3-4 STROPI de oţet (oferă un gust mai special), zeama a ½ de lămăie, jumătate de linguriţă de mărar, jumătate de linguriţă de pătrunjel, 3-4 linguri de ulei de măsline şi 2-3 linguri de Ketchup. Se închide borcanul şi amestecă ingredientele până omogenizare.

se la

În ceea ce priveşte design-ul, vă las pe voi să vă folosiţi imaginaţia. Doar serviţi cât e cald şi să aveţi poftă!


Pag.44

| WHAT’S NEWS ? BESTSELLER:

Lumea văzută de Clarkson de Laurenţiu Croitoru “Clarkson a văzut multe la viaţa lui” spunea într-un interviu Simon Delavare, “in consecinţă ne poate învăţa câte ceva din vasta sa experienţă”. STOP! STOP! STOP! Clarkson a văzut într-adevăr multe şi pe cât posibil cele mai interesante poveşti şi păreri a încercat să le adune sub acest volum, dar nu aşa cum v-aţi fi aşteptat cu toţii. În loc să aveţi parte de discuţii filozofice cu iz de garsonieră confort 3, autorul reuşeşte să facă ceva ce puţini scriitori de actualitate reuşesc - tratarea subiectelor de interes general întro manieră cum altfel decât pur copilărească şi deloc serioasă, răutăcioasă din cale afară şi cu concluzii care mai de care mai haioase.

Astfel veţi vedea în paginile cărţii titluri ca: ”Ce bine dacă grădina mea ar creşte la fel ca părul din urechile mele”, aluzie la faptul că toate persoanele de vârsta a II-a încep îndeletniciri ce implică greble, sape, pământ, flori sau poate doriţi să aflaţi de ce “Prea multă ştiinţă nu e bună pentru sanatate” şi de ce “Vorbind ca un tată nu voi fi niciodată mama”. Veţi avea parte de valuri şi valuri de răutate gratuită faţă de persoane pe care nu le cunoaşte, dar despre care el consideră că trebuie să se ia din cauza înfăţişarii lor: ”[…] o femeie care, evident, mâncase atât de multă pizza încât începuse să arate ca una” sau “Mi se pare că există unele rusoaice extreme de frumoase. Dar în mod evident toate sunt pe internet pentru că cele din Dubai arătau ca nişte gulii”.

Per total această carte este un instrument de atac împotriva absurdităţii, instituţiilor statului (englez ce-i drept, dar în mare măsură ne regăsim şi noi), cheltuielilor nejustificate, deştepţilor idioţi şi, deşi a fost conceput pentru publicul englez, acest instrument poate fi foarte uşor adaptat oricărei regiuni, deoarece aceleaşi năravuri sunt întâlnite peste tot. ALTE RECOMANDĂRI: 1. 2.

Jeremy Clarkson - „Lumea văzută de Clarkson – Încă ceva” Jeremy Clarkson - „Ştiu că ai suflet”


WHAT’S NEWS ? |

Pag.45

FILM:

It‟s Kind of a Funny Story de Alexandru Vrâncianu „It‟s Kind of a Funny Story” începe în forţă cu imaginea lui Craig aflat pe un pod, în speranţa de a se arunca şi a-şi pune capăt suferinţei. Întreaga viziune asupra acestei poveşti este prezentată de naratorulpersonaj Craig şi este destul de originală modalitatea în care cuvintele sunt împletite cu un umor sec, uneori destul de dur. Ar putea fi numit mai pe româneşte „haz de necaz”, însă conceptul prezent în această dramă păstrează foarte puţine aspecte comune cu cel românesc. Keil Gilchrist se integrează bine în pielea lui Craig şi este de urmărit întreaga evoluţie a personajului său.

modul în care se apropie de Craig, dar şi o stagnare anormală ţinând seama de context. Per ansamblu „It‟s Kind of a Funny Story” este un film bun, o poveste emoţionantă despre modul în care un tânăr deprimat ajunge să capete încrederea în sine pe care o pierduse, dar şi despre cum ajunge să influenţeze în câteva zile vieţile tuturor pacienţilor din secţia de psihiatrice, pornind de la misteriosul coleg de cameră care nu părăsise niciodată incinta încăperii şi terminând cu Bobby, întors între cei „liberi” alături de fiica sa.

El va descoperi în perioada în care este internat în spital adevărate drame personale, iar dincolo de bolile psihice, va dă peste veritabile suferinţe. Aici intervine Bobby (Zack Galifianakis), un bărbat aparent normal care se dovedeşte a-i fi un bun prieten. Însă drama lui Bobby este mai adâncă decât şi-ar fi putut imagina Craig şi prietenia celor doi se va baza tocmai pe această relaţie anormală. Deşi filmul pune mai mult accent pe prietenia cu Bobby, nu o putem ignora pe Noelle (Emma Roberts), cea care îl face pe Craig să simtă ce înseamnă cu adevărat iubirea. De remarcat la acest personaj este


Pag.46

| WHAT’S NEWS ? DIN LUMEA IT:

ASUS Eee Slate - Inch Tablet PC de Alexandru Negrilă După cum putem observa în jurul nostru sunt din ce în ce mai multe Tablet PC-uri. Acestea sunt foarte folositoare mai ales celor care au de prezentat ceva unui grup mic de persoane şi celor care călătoresc mult.

Deşi HDD-ul este doar de 64GB, acesta este suficient pentru un Tablet PC, acestea fiind concepute pentru mobilitate. Dacă un utilizator ar avea nevoie de capacitate de stocare mai mare, poate folosi un HDD extern pe care îl poate conecta prin USB.

Acestea sunt mult mai folositoare decât laptopurile în aceste situaţii datorită formei lor şi spaţiului pe care îl ocupă.

Facilităţile Wireless N şi Bluetooth v3.0 încorporate în acest Tablet PC asigură acestuia o viteză mare de transfer a datelor, cele două mijloace de transfer fiind de ultimă generaţie.

După părerea multora care au testat diferite Tablet PC-uri, ASUS Eee Slate EP121-1A010M 12.1-Inch Tablet PC este unul dintre cele mai bune modele.

ASUS Eee Slate vine preinstalat cu Windows 7, majoritatea opţiunilor fiind gândite pentru acest sistem de operare.

Display-ul de 12,1 inch are integrat în el tehnologia multi touch şi redă imaginile cu calitate HD (1080p HD playback). Are un procesor Intel Core i5-470UM care, cu toate că nu este de ultimă generaţie (ultima generaţie fiind i7), este mult mai performant decât ceea ce au majoritatea oamenilor pe laptopurile şi PC-urile personale. Acest procesor ajută foarte mult la redarea imaginiilor cu calitate HD.


Pag.48

| LIFESTYLE

ROLELE – banalitate sau ingeniozitate pură? de Armin Shir Mohammadi Mersul cu rolele este o activitate practicată de oameni de toate vârstele. Unii practică acest sport în zilele libere, în timp ce alţii folosesc rolele pentru deplasări, unii chiar şi la locul de muncă. Tuturor ne place să ne plimbăm cu rolele, dar nu mulţi ştiu de fapt istoria acestei invenţii, „cea mai bună de la roată încoace”, aşa cum ar spune unii.


LIFESTYLE | Utilizarea rolelor datează încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Prima dată au fost folosite pe o scenă în 1743, în cadrul unui spectacol, inventatorul acestora fiind necunoscut. Prima prezentare publică a rolelor a fost făcută de către un anume John Joseph Merlin, presupus a fi inventatorul, într-o formă primitivă cu roţi metalice. De-a lungul timpului, această invenţie a suferit multe modificări. De exemplu, foarte popular în anii „70 şi anii „90 a fost modelul cu patru roţi, două în faţă şi două în spate. După anii „90 au început să iasă pe piaţă diferite modele pentru diferite scopuri, cum ar fi: 1. Inline Skate – Cea mai cunoscută forma de skate din zilele noastre. Aceste skate-urile au roţile puse în şir şi au fost create pentru a oferi un echilibru mai bun skaterului. De asemenea, oferă o agilitate mai mare pentru a lua curbe mai strânse. 2. Inline Speed Skate – Bazate pe acelaşi model de Skate-uri Inline, diferenţa fiind roţile cu diametru cât mai mare şi cât mai înguste, menite să micşoreze contactul cu pământul, oferind astfel o viteză mult mai mare skater-ului.

Pag.49

3. Inline Agressive – Bazate pe acelaşi model de Skate-uri Inline, singura diferenţă fiind că se folosesc roţi mai mici în diametru şi plate pentru a spori contactul cu pământul şi, de asemenea, având o zonă convexă cu ajutorul căreia se execută grind-uri pe bare metalice sau margini. Aceste skate-uri se folosesc de obicei pe terenuri special amenajate, de exemplu Skate Park. Printre activităţile desfăşurate folosind aceste skate-uri se numără şi „powerblading”. Acest skating se realizează pe baza principiilor de Parkour, principiul de bază fiind să ajungi de la punctul A la punctul B folosind cea mai scurtă rută, depăşind obstacolele şi nu ocolindu-le. Unii oameni cred că patinele sunt derivate din role, însă acest lucru este total greşit, patinele datând chiar de acum 4 milenii, varianta cu lamă metalică apărând de abia în secolele XIII-XIV. În încheiere, nu-mi rămâne decât să vă urez plimbare plăcută cu rolele şi atenţie mare la gropi, pietre sau denivelări.


BERBEC

Fiind într-o configuraţie specială cu Venus, Saturn în casa cuplului nu-ţi mai pune piedici ci, dimpotrivă, te ajută să construieşti relaţii durabile, să consolidezi ce ai sau să rezolvi cu bine eventualele dificultăţi. Perioada este excelentă pentru colaborări şi pentru a-i atrage de partea ta pe cei ce pot să te ajute. Chiar dacă te vei simţi în mare formă, sănătatea trebuie ţinută atent sub observaţie, mai cu seamă în primele două decade.

TAUR

Iată o perioadă romantică, în care îţi place să te laşi în voia emoţiilor şi abia aştepţi să apară cineva care să te seducă. În ce priveşte banii, drumurile lor sunt secrete şi complexe, iar dacă vrei să-ţi fie bine, ar trebui să veghezi ca totul să fie perfect legal. Poate să fie vorba de ceva simplu, cum ar fi alegerea unui material pentru o lucrare dentară, sau despre ceva mai complicat.

GEMENI

Dacă eşti single, se poate să cunoşti pe cineva într-o adunare sau persoana să-ţi fie prezentată de un prieten. Ţi se ivesc oportunităţi, poţi găsi sprijin şi susţinere, dar trebuie să pui şi tu umărul. Atenţie: poţi constata o creştere a apetitului, cu consecinţe asupra siluetei.

RAC

Latura fizică pare să funcţioneze fără complicaţii, aşadar erotismul ar putea constitui o cale de apropiere sau conciliere. Financiar, apar surplusuri şi este un timp bun pentru investiţii imobiliare, de patrimoniu sau pentru cămin. Ai multă vioiciune şi tot felul de obiective de îndeplinit, care te ţin mereu în priză. Totuşi, este de dorit să nu-ţi forţezi prea mult limitele.

LEU

| HOROSCOPE

În cazul în care ai o relaţie, traversezi o perioadă de înţelegere şi bună cooperare cu perechea, în care vă puteţi pune de acord asupra unor aspecte în care există păreri divergente şi vă puteţi distra bine împreună. Iniţiativele legate de călătorii, străinătate pot fi de asemeni foarte incitante. Ai un tonus destul de bun, dar se poate şi mai bine. Fizic, încă nu funcţionezi la capacitate maximă, iar psihic treci prin tot felul de frământări.

FECIOARĂ

Pag.50

Zona relaţiilor este una fierbinte, de mare excitabilitate, iar tumultul ei se poate revărsa la fel de bine într-o direcţie pasională sau într-una conflictuală. Deosebit de activ este şi sectorul partenerial, iar acest lucru se poate materializa în colaborări şi munca de echipă sau poate aduce o perioadă marcată de rivalităţi, competiţii, dispute sau procese. Material furnizat


HOROSCOPE |

Pag.51

Este posibil să-ţi găseşti perechea în domeniul în care munceşti sau să trebuiască să lucrezi la ceva împreună cu perechea. Activitatea ta profesională este strâns legată de două lucruri: profitabilitate şi colaborări. Marte este destul de năbădăios şi îţi poate aduce o afecţiune acută, infecţioasă, inflamatorie, un episod dureros sau poate chiar o accidentare. Excesele, graba şi riscul sunt de evitat.

BALANŢĂ

Este o perioadă incitantă, în care te poţi îndrăgosti. Apar oportunităţi, unele complet neaşteptate. Ai pornirea de a pune în practică idei care altădată ţi s -ar fi părut irealizabile. Ai o excelentă formă fizică, ba chiar te poţi lăuda cu un excedent de energie. Acesta este recomandabil să fie consumat în activităţi fizice viguroase.

SCORPION

Ai şanse foarte mari să trăieşti o primăvară a îndrăgostirii şi se poate prea bine să începi chiar de luna asta, dacă n-ai început deja. O perioadă în care nu cauţi neapărat succesul, dar este posibil că succesul să te caute el pe tine. Stai excelent fizic şi ai o stare de spirit veselă şi plină de încredere. Este momentul ideal pentru a demara un program susţinut de exerciţii destinate întreţinerii corporale.

SĂGETĂTOR

Atitudinea ta este practică şi realistă şi se răsfrânge inclusiv asupra sferei relaţionale: discuţi cu perechea despre bani, afaceri, achiziţii, amenajarea locuinţei etc. Dacă nu vin bani, vin alte avantaje concrete. În orice caz, strădaniile tale din ultima vreme încep să aibă rezultate palpabile. Sistemul nervos este mult solicitat şi n-ar fi rău să iei măsuri împotrivă stresului ăi nervozităţii. Altfel, iritarea poate conduce la decizii sau afirmaţii pripite.

CAPRICORN

O eventuală singurătate afectivă devine în mod clar un neajuns care trebuie remediat de urgenţă. Marte canalizează o bună parte din interes şi energie către domeniul financiar. Cu Venus în zodia ta, te bucuri de o stare de spirit admirabilă, plină de optimism, veselie şi amabilitate.

VĂRSĂTOR

Cu Marte în Peşti, climatul este încărcat de pasiune. Pornirile erotice au mai multă forţă, totul este mai viu, mai intens. Casa banilor este foarte impulsionată. Aici sunt la lucru mai multe planete, care caută soluţii financiare şi surse de venit şi clădesc o nouă viziune. Graba şi imprudenţa sunt de evitat, fiindcă pot aduce accidentări şi diverse incidente.

PEŞTI

de Adriana Cătălina Tudor


Pag.52

| EDITORIAL BOARD ALEXANDRA ENACHE Redactor-Şef | Designer grafic Managementul Strategic al Firmei (Master), anul 1 justmagik@ymail.com

MIHAI IULIAN NAGHI Redactor-Şef Adjunct Marketing-ul Afacerilor (Master), anul 1 mihai.naghi@gmail.com

DANIELA TOMA Redactor-Şef Adjunct Studii Economice Europene, anul 3 danyela20032000@yahoo.com

ADRIANA CĂTĂLINA TUDOR Economia Turismului Intern si International, anul 2 adrianatudor20@yahoo.com

ALEXANDRU GEORGE PORANCIA Informatică Managerială, anul 3 alexandru.porancia@gmail.com

ALEXANDRU NEGRILĂ Informatică Managerială, anul 3 alex@madagent.ro


EDITORIAL BOARD | ALEXANDRU VRÂNCIANU Studii Economice Europene, anul 3 alexu_buzz@yahoo.com

ARMIN SHIR MOHAMMADI Drept, anul 2 dj_armin10000@yahoo.com

DALYA ZORBA Management-Marketing, anul 3 dalya_zorba@yahoo.com

EVELIN IOSIF Marketing-ul Afacerilor (Master), anul 1 eva_iubiree@yahoo.com

GABRIEL IONUŢ FLOREA Relaţii Internaţionale, anul 3 gabyletzz@yahoo.com

IOANA NEAGU Managementul Strategic al Firmei (Master), anul 1 sillvia23@yahoo.com

Pag.53


Pag.54

| EDITORIAL BOARD MIHAIL CĂTĂLIN TĂNASIE Management - Marketing, anul 1 mihailtanasie@gmail.com

LAURENŢIU CROITORU Relaţii Internaţionale, anul 3 laurentiueduardcroitoru@yahoo.com

SOUZAN AL-BAHRA Management-Marketing, anul 3 souzan.albahra@yahoo.com

ŞTEFAN MANU Fotograf | Designer grafic Informatia Managerială, anul 1 mn_stfn@yahoo.com

INFORMAŢII DE CONTACT WEBSITE: www.revistaperformance.jimdo.com ADRESĂ DE EMAIL: performance@student.rau.ro


FUNNY PAGE |

Pag.55

Cum îşi aleg chinezii numele viitorului copil? - Dau drumul unui lighean pe scări şi notează ce aud... Un muşuroi de furnici se bate cu un elefant. Fiecare încearcă să-l muşte, să-l gâdile, să-l ciupească,.. La un moment dat una dintre ele ajunge pe gâtul elefantului, iar celelalte disperate încep să-i strige: - SUGRUMĂ-L! SUGRUMĂ-L! Un apel telefonic la o agenţie de turism: - Faceţi excursii în Egipt? - Da, desigur... - Spuneţi-mi, vă rog, ce staţiuni balneare sunt acolo? - Sharm-el-Sheick, Hurgada, Taba, Nuveiba... - Stop ... Nuveiba. Nuveiba e bine! - Când doriţi să plecaţi, câte persoane? - A, nu, nu plecăm. Noi doar rezolvăm integrame... Noapte de iarnă, furtună. Un brutar tocmai voia să închidă magazinul, când intră pe uşă un client înfrigurat care voia să cumpere un cozonac. - Sunteţi însurat, domnule? întreabă brutarul. - Bineînţeles! Dar ce, credeţi că mama m-ar fi trimis la cumpărături pe o vreme ca asta? Ursul avea un aparat de fotografiat, cu care poza toate vulpile. Iepuraşului îi plăcea de o vulpe şi vroia s-o pozeze. Se duce la urs: - Ursule, cum se numeşte ăla cu care faci tu poze, ca să cumpăr şi eu. - Se numeşte aparat de fotografiat. Iepuraşul merge şi se împiedică de o piatră şi uită. Se întoarce la urs şi-l întreabă din nou. Ursul îi răspunde şi îi spune că dacă mai uită nu-i mai spune. Iepurele se împiedică şi uită iar. Ajunge la magazin şi comandă un aparat care face ţac-ţac. Vânzătoarea îi dă un pistol. Iepuraşul se duce şi el la vulpe s-o pozeze. Ea spune că o să-i dea banii pe poză. Iepuraşul o împuşca şi după 5 min zice: - A naibii! Se preface că e moartă ca să nu mai îmi dea banii!... Într-un magazin de legume vine un client şi întreabă pe vânzător dacă poate să -i vândă o jumătate de cartof. Nici mai mult, nici mai puţin, vrea jumătate de cartof. Vânzătorul se duce la manager, dar nu vede că în spatele lui vine şi clientul. Şi zice cu vocea tare: - Este aici un dobitoc care vrea jumătate de cartof! După care îl observă şi imediat adaugă: - Norocul nostru că acest stimat domn este de acord să ia cealaltă jumatate! Bancuri culese de Adriana Cătălina Tudor


UN PROIECT

SUSŢINUT DE

URMĂREŞTE-NE!

www.facebook.com Profile ID: Revista Performance

www.twitter.com Profile ID: Rev_Performance


Performance NR.18 | MARTIE 2011  

Performance NR.18 | MARTIE 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you