Page 1

Revista Studenţilor din Universitatea Româno-Americană

NUMĂRUL 17 |

18 Ianuarie 2011

Noi proiecte CS-URA Pag. 6

Interviu cu ...

Sebastian Burduja Pag. 22

Personalitatea si alegerea carierei Pag. 20

Sesiunea pentru Boboci CUM SĂ ... FACI UN NOD DE CRAVATĂ? Pag. 38

Pag. 10

Legea salarizării unice Pag. 36 Interviu cu ... DANIELA DRĂGAN Pag. 16


UN PROIECT

SUSŢINUT DE

URMĂREŞTE-NE!

www.facebook.com Profile ID: Revista Performance

www.twitter.com Profile ID: Rev_Performance


EDITORIAL |

Pag.3

EDITORIAL DE FEBRUARIE Alexandra Enache | Redactor-Şef

În primul rând, LA MULŢI ANI tuturor îndrăgostiţilor cu ocazia Sărbătorii Iubirii. Sper că aţi petrecut un Valentine’s Day minunat, iar dacă aţi optat pentru a sărbătorii de Dragobete, cu siguranţă veţi avea parte de o zi cu totul şi cu totul specială. De asemenea, sper că totul a fost aşa cum trebuie în sesiunea de examene de iarnă şi că sunteţi mulţumiţi de rezultatele obţinute şi, pentru că au inceput din nou cursurile şi seminariile, sper că v-ati bucurat de scurta vacanţă intersemestrială şi că v-aţi încărcat bateriile pentru un nou semestru universitar. Apropo, mult succes în acest sens! Luna aceasta am ales să vă vorbim despre noile proiecte CS-URA, despre cum personalitatea vă poate ajuta în alegerea carierei şi despre modificările aduse legii salarizării. În plus, am fost curioşi să vedem cum a fost sesiunea pentru câţiva dintre boboceii noştri. Nu în ultimul rând, am lansat o nouă secţiune - “HOW TO” şi v-am pregatit două interviuri speciale: cu Sebastian Burduja, preşedintele LSRS şi Daniela Drăgan, cadru universitar URA.

INFORMAŢII DE CONTACT WEBSITE: www.revistaperformance.jimdo.com ADRESĂ DE EMAIL: performance@student.rau.ro


Pag.4

| CUPRINS

“Noi proiecte CS-URA ” ... Pag. 6 “SESIUNEA PENTRU BOBOCI ” ... Pag. 10 “Singura greşeală e că ne-am născut în lumea lui Ion” ... Pag. 12 “Self-definition through Categories ” ... Pag. 14 “Interviu cu ... DANIELA DRĂGAN ” ... Pag. 16 “PERSONALITATEA SI ALEGEREA PROFESIEI ” ... Pag. 20 “INTERVIU CU ... SEBASTIAN BURDUJA ” ... Pag. 22 “Anul 2011 sub semnul Fondului Proprietatea ” ... Pag. 30


CUPRINS |

Pag.5

“Legea salarizării unice ” ... Pag. 36 “CUM SĂ ... FACI UN NOD DE CRAVATĂ? ” ... Pag. 38 “BESTSELLER: 20/22 – Douăzeci de ani de texte” ... Pag. 40 “FILM: LOVE AND OTHER DRUGS ” ... Pag. 41

“DIN LUMEA IT: Zeal Optics GPS Googles ” ... Pag. 42 “CAIAC CANOE ” ... Pag. 42 “HOROSCOPE” ... Pag. 46 “EDITORIAL BOARD ” ... Pag. 48 “FUNNY PAGE ” ... Pag. 50


Pag.6

| CS-URA

Noi proiecte CS-URA de Daniela Toma Tocmai s-a terminat sesiunea, vacanţa şi iată că a început un nou semestru. Pentru mulţi dintre noi acest început de an înseamnă noi planuri, noi proiecte şi noi aşteptări. Aşa cum ne-am obişnuit, Clubul Studenţilor din Universitatea noastră nu a stat degeaba nici în perioada aglomerată a sesiunii, ci a lucrat intens la proiecte pentru acest semestru. Două dintre proiectele organizate de CS-URA şi destinate studenţilor care îşi doresc să aibă şi alte activităţi pe lângă seminarii şi cursuri, au ca scop implicarea studenţilor în activităţi cu adevărat interesante. Unul dintre proiecte poartă numele de „CS-URA Business Coach”. Noutatea vine din faptul că tinerii studenţi sau masteranzi RAU care împart aceeaşi pasiune, antreprenoriatul, vor avea parte de seminarii interactive bilunare, în care vor dezbate idei, prezenta documente şi vor parcurge etapele unui start-up business, sub atenta supraveghere a organizatorilor, cadrelor didactice şi alumni RAU.

Obiectivele pe care şi le propun organizatorii acestui proiect sunt următoarele: • dezvoltarea cunoştinţelor studenţilor RAU în privinţa start-up business-urilor; • familiarizarea acestora cu politicile publice ale sistemului de afaceri din România şi din străinătate; • participarea pe plan intern şi internaţional cu cele mai bune planuri de afaceri; • conectarea în timp real la cele mai noi tendinţe într-un anumit domeniu şi în acelaşi timp cu principalele evoluţii economice; • pe viitor, oferirea de stagii de practică pentru studenţii din anul II şi crearea unui program de investiţii, care să pregătească viitori traderi şi brokeri în cadrul unor seminarii teoretice şi practice. Toate cele învăţate vor fi puse în practică prin întocmirea fiecărui participant la acest program a unui plan de afaceri, ce va primi un business feedback din partea alumni RAU, iar cele mai bune planuri de afaceri vor participa la competiţiile interne şi internaţionale. De asemenea, participanţii îşi vor dobândi calităţile unui bun antreprenor printr-o simulare de bu-


CS-URA | siness ce se va desfăşura în Universitate. Tema simulării de business va fi aleasă în prealabil de către organizatorii programului urmand ca participanţii cu cele mai bune rezultate sa fie premiaţi. Cel de-al doilea proiect de anvergură pe care CS-URA îl propune şi care nu are precedent în cadrul universităţii se numeşte „Clubul de Debate”. Acesta se adresează în special studenţilor de la Facultatea de Drept, dar are porţile deschise pentru absolut orice student RAU, indiferent de profilul facultăţii. Creat de studenţi pentru studenţi, Clubul de Debate se adresează tuturor celor care au ceva de spus şi care vor să înveţe cum să spună acel ’’ceva” într-un mod cât mai original şi mai convingător. Acest club susţine ideea de libertate de opinie, provocând membrii să gândească în afara cutiei. Scopul scestui proiect este acela de a învăţa studenţii câte ceva despre arta oratoriei şi a persuasiunii şi de a îi ajuta să îşi învingă temerile de a vorbi în public. Echipa organizatoare susţine lucrul în echipă şi de aceea oferă oportunitatea ca participanţii să se confrunte în idei şi să înveţe să asculte, modelându-şi discursul în funcţie de cel al adversarilor.

Pag.7

Una dintre oportunităţile Clubului de Debate este de a cunoaşte campioni ai acestui ’’sport” al minţii şi oameni talentaţi care merită ascultaţi. De asemenea, vor exista training-uri şi antrenamente pentru viitoare concursuri în care concurenţii vor lupta pentru cele ’’10 minute de faimă’’! Obiectivele şi aşteptările sunt următoarele: - dobândirea uşurinţei în a se documenta; - învăţarea eticii, respectului şi autocontrolului; construirea argumentelor şi susţinerea lor; - dobândirea calităţilor de vorbire în public. Ambiţie, curaj, originalitate, sunt doar câteva dintre talentele pe care doresc să le promoveze cei din organizare. Acestea sunt două dintre cele mai noi proiecte CS-URA care se doresc a fi un succes în rândul studenţilor. Având în vedere că trăim într-o societate în care competenţele sunt cele care ierarhizează, CS-URA îşi doreşte să ofere prin aceste proiecte noi oportunităţi de exprimare unor tineri care nu şi-au descoperit sau nu şi-au ales încă un drum în viaţă. Urmăriţi cu atenţie afişele din universitate şi implicaţi-vă în ceea ce vă regăsiţi!


Pag.10

| RAU

SESIUNEA PENTRU BOBOCI de Ioana Neagu Dacă există o perioadă în care studenţii sunt foarte uniţi, împărtăşesc aceeaşi teamă şi dorinţă, această este SESIUNEA. Mai ales pentru studenţii din primul an, sesiunea vine că un prilej de socializare cu alţi “părtaşi la suferinţa colectivă” şi în aceste momente se creează unele dintre cele mai frumoase amintiri. Cu cafele şi sucuri energizante studenţii petrec nopţi întregi pentru a desluşi misterele cuprinse în interiorul cărţilor, pentru unii acestea fiind texte la prima vedere, pentru alţii mai silitori fiind floare la ureche.

Îmi amintesc şi acum prima sesiune. Primul meu examen … pot spune că am început sesiunea cu “Dreptul”. Visam norme juridice, legi şi acte. Dar sentimentul de uşurare când am ieşit din sală, nu s-a comparat cu nimic. Aducându-mi aminte cu plăcere de acele momente, am avut curiozitatea şi am întrebat şi alţi studenţi din anul I cum li s-a părut PRIMA SESIUNE. “Cand eşti întrebat dacă poţi să faci o treabă, spune-le sigur că poti, apoi pune-te pe învăţat şi află cum să o faci” Theodore Roosevelt Jr.


RAU |

Pag.11

Dumitrescu Maria Cristina, studentă în primul an la facultatea de Drept ne spune: ”După părerea mea, a fost destul de greu, eu fiind la drept am avut foarte mult de învăţat. Ca materii am avut: T.G.D. care ne face cunoştinţă cu dreptul şi cu ramurile acestuia. Semestrul ăsta facem doar drept civil şi constituţional, ca ramuri ale dreptului şi aici a fost un pic mai complicat până m-am obişnuit cu limbajul specific şi mai avem sociologie, economie şi filosofie, unde a fost mult mai uşor pentru că sunt materii pe care le-am mai întâlnit şi în liceu şi este folosit un alt limbaj, mai uşor de înţeles. Examenele au conţinut subiecte întregi, dar şi grile, aşa că a fost destul de uşor de luat „cinciul” dacă citeai un pic, pentru că în mare sunt lucruri logice, dar binenteles că vrem cu toţii note mai mari. Am primit şi câteva rezultate şi sunt mulţumită de notele mele şi în continuare sper că va fi la fel.”

Iar Andrei Mocanu, student în anul I la Informatică Managerială, ne spune cu optimism: “Prima sesiune a fost, dacă pot să spun aşa, o experienţă destul de interesantă ce mi-a ridicat câteva întrebări din punct de vedere al structurii, al subiectivităţii/ obiectivităţii şi al subiectelor. Rezultatele, în schimb, nu au fost cele aşteptate, însă am fost atent şi ştiu cum să procedez la următoarele examene. Privim cu reticenţă aceste sesiuni, dar cu un pic de concentrare şi voinţă pot fi trecute cu uşurinţă, chiar cu mari reuşite”.


Pag.12

| RAU Singura greşeală e că ne-am născut în lumea lui Ion de Laurenţiu Croitoru

Când un fost elev din provincie ajunge la Bucureşti, posibilităţile lui sunt relativ reduse. Cei mai destepţi ajung în sistemul informatic în Silicon Valey, iar cei care n-au toate tiglele pe casă ajung vedete semi-cunoscute şi făcătoare de rating minune cu busturi alese din cataloagele de airbag-uri. Cei care au un IQ echivalent cu PI ajung în sistemul bancar, iar cei la graniţa idioţeniei sfârşesc, fără voia lor, în parlament.

ce şi ce să facă cu x6-ele şi Porche-le. Aşa că se duce fuguţa la parlament şi în hăul din creier-ul (bine, dacă putem spune creier) lui iese la iveala o lege. Foarte bine Ioane, să auzim despre ce este vorba. Începând cu prima jumătate a anului 2011 va intra în vigoare un nou cod penal, acesta presupune sancţiuni foarte blânde pentru hoţi şi sancţiuni extrem de severe pentru moşi, copii şi babe.

Asta îl aduce în discuţie pe Ion. El are nevoie de un job unde poate purta un costum şi urme profunde de calviţie, altfel nu poate fi adulat de toată suflarea de 60 de ani din Constanţa. Dar Ion nu poate număra 10 credite cu încă 10 fără să nu intre în fibrilaţii. Ion crede că o criză financiară este doar un banc cu blonde, aşa că el ajunge parlamentar. Ceea ce-l face expert în problemele cetăţenilor.

Astfel Ionică (copilul de astăzi) va fi întemniţat în străfundurile abisului dacă, spre exemplu, va semna în carnet nota 4 primită la şcoală şi nu i se va permite recursul. În schimb nea Marcel, hoţ versat, nu va fi luat nici măcar la secţie pentru declaraţii dacă fură, spre exemplu, portofelul meu cu bani (nu zic Mercedes-ul lui Ion pentru că ar fi conflict de interese intre ei).

Acum Ion îşi dă seama că toate nu-s ca-n filme, pentru că a întâlnit săptămâna trecută la un pahar de vorbă un individ din Odupu comuna

Nu, nu, nu dragă Ion, am văzut boli de piele şi cangrene mai logice şi mai concludente decât legea ta. Nu vreau să te dezamăgesc, dar ai ace-


STUDENTS TALKING |

Pag.13

laşi logică şi gândire de sine stătătoare ca a unui prosop flauşat. Dar nimeni nu va zice nimic, pentru că lumea din universul lui Ion îl susţine, ei consideră că e absolut normal să fii judecat în libertate cu un dosar de grosimea DEX-ului cu privire la omoruri, spălări de bani, trafic de droguri şi absolut inuman, inadmisibil şi deloc ortodox şi sfânt să mesteci gumă în parc.

Din păcate, activitatea cerebrală a lui Ion a ajuns în stadiul ”E rece doctore! Nu mai putem face nimic” aşa că va interpreta haotic fiecare zvâc al nostru. Ceainicul pe gheaţă ar fi începului unui nou proiect de drumuri şi poduri şi “Punguţa cu doi bani” va intra în interdicţie naţională pentru că se opune FMI-izarii şi îndeamnă norodul să economisească banii.

Dar ce ne facem cu criza financiară? Staţi liniştiţi, Ion are grijă şi de asta. În spiritul generaţiei “credit doar cu buletinul”, ne împrumutăm. Dar nu oricum, a prostea, girăm cu aspiratorul bunicii şi cu guma de mestecat de mai devreme. Vom ajunge, mulţumită lui Ion, să nu apucăm ziua în care ne va mai creşte salariul chiar şi cu echivalentul unei pâini.

În lumea lui Ion, trebuie să fii ori scrintit, ori letargico-leguminos, dar de regulă parlamentarii cam sunt. În concluzie, îţi propunem ceva, rezumăte la respirat. E singurul lucru bun de care eşti în stare, Ioane.

Singura modalitate prin care putem să-l facem pe Ion să înţeleagă că nu aşa se administrează o problemă este să inventăm jocuri simple şi stupide pentru ca al nostru mioritic să înţeleagă, de exemplu jocuri ca cel în care 2 sau mai mulţi participanţi mătură cu aspiratorul în faţa unui ceainic pe gheaţă. Sau poate scenete de nivelul artistic al clasei a 3 -a, “Punguţa cu doi bani”.


Pag.14

| STUDENTS TALKING

Self-definition through Categories de Souzan Al-Bahra In my opinion we’re living in a world based on the 3 “P” categories: Passion, Pain and Pleasure! It sounds a little bit confusing right? I know. When I first thought of it I said it doesn’t make any sense when it actually does. For instance think about School – it’s all about these 3 categories. We put “Passion” in our learning, in order to get good grades. and see the roots of our hard work and even lost nights studying thinking that worth the time. And here it comes the second category – “Pain”. There are moments when we get stuck while studying because of the huge amount of information or in the middle of an exam when we just can’t remember the right answer and that is just “Pain”. And even more and more “pain”, sadness and disappointment when we remember that annoying right answer immediately after we left the

And last but not least, “Pleasure”. Think about that there are times when you actually get a pretty good mark despite the fact that you had no idea about some of the exam’s answers. Or think about the joy that you feel when you see that you are one of the best students and all your hard work was worth. Does it make sense now? But these 3 “P” categories are not only about school. They can apply on a daily bases as well. Think about life and love in general. Sometimes things are not exactly how we expect them to be but from every mistake we have to learn something. And our living categories are the ones that make us unique and special. For instance some people might say that their living motto is: ,,Blood, Sweat and tears” or like in that amazing book called ,,Eat, Pray and Love” and the list goes on with our own life style categories. So I really wonder can you as well define your life by categories?


Pag.16

| MENTORSHIP

Interviu cu ...

DANIELA DRĂGAN de DanielaToma Ştim că sunteţi o prezenţă plăcută în rândul studenţilor. Aveţi un secret în ceea ce priveşte relaţia cu aceştia?

În primul rând vă rugăm să ne spuneţi câteva cuvinte despre dvs. Cine este Daniela Drăgan? Sunt asistent universitar la Universitatea Româno-Americană şi predau limba spaniolă de opt ani. Sunt înscrisă la „Şcoală Doctorală de Studii Literare şi Culturale”, Universitatea din Bucureşti şi tema mea de cercetare este: „Imaginea imigrantului din Europa de Est în literatura spaniolă actuală”. Sunt fascinată de cultura şi civilizaţia spaniolă şi îmi plac foarte mult călătoriile culturale.

Mă bucur să aflu că am un feedback bun din partea studenţilor care mă cunosc. Sunt o fire deschisă, optimistă, energică, îmi fac meseria cu pasiune şi îmi place să transmit celor din jur o stare de spirit bună. Consider că respectul se câştigă, nu se impune şi de aceea încerc să am o relaţie de prietenie cu studenţii mei. Îmi iubesc profesia şi ştiu sigur că nu mi-am greşit cariera. Se poate crea uşor o empatie mare între profesori şi studenţi, dacă profesorul se implică şi dacă orele sale sunt atractive pentru studenţi. De asemenea, cred că profesorii trebuie să fie şi puţin actori. Când suntem la catedră, trebuie să uităm complet de frământările noastre interioare şi să le arătăm studenţilor că sunt foarte importanţi pentru noi. Ne puteţi spune cum au fost anii de studenţie pentru dumneavoastră şi care au fost experienţele cele mai interesante din acei ani? Am terminat facultatea în anul 2002, la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Limbi Străine, dublă specializare: spaniolă-romană. Cele mai interesante experienţe pe care leam avut în perioada de studenţie sunt


MENTORSHIP |

Pag.17

legate de cele două burse de studiu în Spania: la Şcoala de Vară de la Madrid (o lună) şi bursa Erasmus la Universitatea Complutense din Madrid (5 luni). Contactul cu şcoala din Spania mi-a conturat o viziune nouă asupra învăţământului în general şi a pus bazele concepţiei mele referitoare la profesia pe care mi-am ales-o ulterior. Care consideraţi că este cea mai mare realizare a dvs. până în prezent? Mă simt o persoană împlinită. Am o familie minunată şi tot ce îmi trebuie pentru o viaţă decentă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, am schimbat destinul unei persoane. Acum cinci ani, am luat la mine acasă o fetiţă dintr-o familie numeroasă, dintr-un sat din nordul ţării şi m-am ocupat de ea ca şi cum ar fi fost propriul meu copil. Acum este în clasa a 12-a, la Liceul Cervantes şi mă mândresc cu ea. O susţin în tot ceea ce face şi o încurajez să aibă aspiraţii foarte înalte. Cred că aceasta e cea mai mare realizare a mea; toate celelalte îşi pierd valoarea în comparaţie cu dragostea de oameni. Există lucruri pe care aţi vrea să le schimbaţi la studenţii din ziua de azi? Din nefericire, sunt prea mulţi studenţi care îşi doresc să facă o facultate doar pentru a obţine o diplomă şi atât. Unii dintre ei nu realizează că niciodată nu se vor mai întâlni cu timpul pierdut şi că dacă nu acordă acum o mai mare importanţă studiilor, niciodată nu o vor mai putea face. România nu se va schimba până

când mentalitatea românilor nu se va schimba, iar generaţia tânără trebuie fie conştientă de acest lucru. Dacă nu alegeaţi această meserie, care era domeniul în care aţi fi activat? Drept, Psihologie, Medicină, Resurse Umane ... Acestea sunt domeniile care, din punctul meu de vedere, au un impact mare în vieţile oamenilor. Întotdeauna mi-am dorit să pot avea o influenţă pozitivă asupra celorlalţi.


Pag.18

| MENTORSHIP

Cu ce vă ocupaţi timpul liber? Timp liber? Când nu am ore la URA, studiez pentru lucrarea mea de doctorat, traduc sau ţin cursuri de limba română pentru angajaţii spanioli din diferite firme spaniole din Bucureşti. Că să am cu adevărat timp liber, trebuie să fiu plecată într-o călătorie pentru că acasă întotdeauna se găseşte ceva de făcut. Ce părere aveţi de revista Performance şi CS-URA (Clubul Studenţilor din Universitatea Româno-Americană)? Îmi plac oamenii cu iniţiativă, cu dorinţă de a lăsa ceva în urma lor, de a schimba puţin din realitatea în care trăim. Vouă, studenţilor de la CS-URA, vă păsa de cei din jur, daţi din timpul vostru pentru a-i ajuta pe alţii şi consider ca sunteţi un model demn de urmat pentru colegii voştri şi chiar pentru profesori. Un sfat pentru studenţii URA … Dragi studenţi, secretul pentru a face performanţă este pasiunea şi dăruirea şi, bineînţeles, multă muncă şi perseverenţă. Spuneţi un mare NU spiritului de turmă şi încercaţi să ieşiţi în evidenţă într-un mod pozitiv prin ceea ce vă propuneţi. Pentru a reuşi în viaţă, nu contează neapărat ce profesie aveţi, dar contează să fiţi cei mai buni, să aveţi iniţiativă, să fiţi nişte luptători pe drumul ales şi, astfel, vă veţi simţi împliniţi şi fericiţi. Suerte!


Pag.20

| CAREER

PERSONALITATEA SI ALEGEREA PROFESIEI de Dalya Zorba Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să o luăm pe parcursul vieţii este alegerea profesiei. Succesul profesional depinde în mare măsură de raportul dintre factorii de personalitate şi conţinutul muncii. Tipologizarea personalităţii este o metodă cu multe aplicaţii, îndeosebi în sfera consultanţei profesionale. Teoria alegerii profesionale a lui John Holland este una dintre cele mai cunoscute astfel de teorii. Acesta vorbeşte de 6 tipuri de structuri personale cu înclinaţii diferite către varii profesii: 1. Tipul realist – preferă activităţi ce implică lucrul cu echipamente şi maşini de orice fel; 2. Tipul cercetător – preferă activităţi care se bazează pe observaţie, cercetare, analiză, evaluare şi rezolvare de probleme; 3. Tipul artistic – preferă activităţi bazate pe nonconformism, creativitate, imaginaţie şi medii de lucru nestructurate;

4. Tipul social – inclinat către activităţi de lucru cu oameni, de suport şi consiliere, evitând activităţile care includ maşini şi echipamente; 5. Tipul întreprinzător – inclinat către activităţi de influenţare, persuasiune şi conducere a celorlalţi; 6. Tipul convenţional – înclinat spre activităţi de lucru cu cifre şi documente, spre un mediu de muncă îngrijit, detaliat, bazat pe instrucţiuni clare. Pornind de la teoriile privind tipurile de personalitate, s-au realizat o serie de instrumente de evaluare, care au avut drept obiectiv extragerea de informaţii privind interesul faţă de anumite tipuri de activităţi profesionale; atitudinea faţă de oameni, obiecte sau date (cifre, informaţii); capacitatea de a gândi logic şi creativ; capacitaţile lingvisticpersuasive. Majoritatea oamenilor reprezintă o combinaţie a mai multor tipologii, de aceea este foarte probabil să îşi manifeste interesul faţă de mai multe categorii profesionale.


CAREER | În schimb, numai preferinţa pentru un domeniu de activitate sau altul nu e suficientă; trebuie luată în calcul şi capacitatea de dezvoltare a abilităţilor practice pentru executarea respectivelor activităţi. În varianta ideală cea mai potrivită profesie ar fi cea în care activităţile de bază sunt cele care îţi plac cel mai mult, către care eşti în mod natural înclinat, în care conţinutul muncii îţi trezeşte interesul şi pentru care dispui de cunoştinţele şi abilităţile profesionale necesare. Dacă din varii motive nu te poţi orienta către acest tip de carieră, ar fi bine să acceptaţi o muncă pentru care deţi aptitudinile necesare şi ulterior este posibil să apară şi interesul pentru conţinutul muncii respective. Autocunoaşterea este cea mai bună modalitate de a începe să te gândeşti la cariera potrivită. Iată câţiva paşi practici către cunoaşterea de sine: 1. Realizează o listă detaliată cu toate activităţile pe care îţi place să le faci zi de zi - întâlniri cu oameni, citit, rezolvat de probleme, ascultat de muzică, vizionare de filme etc. 2. Gânde şte - t e la experienţa anterioară. Calităţile personale sunt evidente încă din copilărie, de aceea îţi poţi aminti jocurile preferate la o vârstă timpurie.

Pag.21

Cu ce îţi plăcea să te juci cel mai des? Ce rol aveai în jocuri – de lider sau de organizator sau de simplu membru al echipei? Sau poate preferai activităţile independente? 3. Cu ce te ocupi în timpul liber? Cum îţi petreci sfârşitul de săptămână? Analiza acestor activităţi îţi va da o reprezentare privind interesul faţă de sfera muncii şi conţinutul muncii - te atrag activităţile în aer liber, activităţile fizice sau mai degrabă preferi comunicarea cu oamenii? 4. Cere „oglinzi” de la colegii de muncă sau alte persoane cu care interactionezi. Spune-le celorlalţi că încerci să vezi dezvoltarea ta profesională şi din alte perspective. Ruga-i să îţi descrie în câteva fraze, cum te văd ei la locul de muncă. Imaginea altor oameni despre tine uneori nu are nimic în comun cu imaginea ta despre sine, de aceea foloseşte fiecare posibilitate de a privi propria personalitate din altă perspectivă. 5. Cere sfatul unui consilier de carieră. Consultanţii în carieră îţi pot oferi o imagine din afară asupra traseului personal de carieră, ajutându-te să identifici punctele tale forte, aspectele ce trebuie dezvoltate, să planifici paşii următori şi să iei decizii sau să depăşeşti momentele mai dificile de-a lungul vieţii profesionale.


Pag.22

| CAREER

INTERVIU CU ...

SEBASTIAN BURDUJA de Daniela Toma


CAREER | Ştim despre tine că eşti Preşedintele LSRS şi student la Harvard. Ne poţi spune cum ai ajuns pe acest drum şi de ce l-ai ales? Am pornit pe acest drum în 2004, mai întâi spre Stanford, în California şi din 2008 spre Harvard. Sunt aproape 7 ani de când îmi petrec majoritatea timpului departe de familie, prieteni şi de ţara mea. Au fost destule momente dificile, însă am trecut întotdeauna peste ele prin muncă şi ambiţie. Am plecat din România cu o misiune pe care mi-am asumat-o personal: să fiu cel mai bun între cei mai buni studenţi din întreaga lume, să acumulez experienţe noi şi o cunoaştere profundă a problemelor economice şi politice care afectează România şi ţări ca România.

Pag.23

Iar pe termen lung, mi-am dorit întotdeauna să revin acasă şi să contribui cu tot ceea ce pot la dezvoltarea ţării noastre. De aceea am ales să studiez economie/ administrarea afacerilor, dar şi ştiinţe politice şi în special teorii ale democraţiei, fiind acum în ultimul an la Harvard Business School şi la Harvard Kennedy School of Government. Sunt perfect conştient că am beneficiat de o şansă unică prin educaţia primită la unele dintre cele mai bune şcoli ale lumii. Sunt la fel de conştient că împlinirea mea personală şi profesională va veni doar atunci când îi voi putea ajuta şi pe alţii să beneficieze de oportunităţi similare cu cele pe care le-am avut eu.


Pag.24

| CAREER

Din această dorinţă a pornit şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), pe care am fondat -o împreună cu bunul şi vechiul meu prieten Costin Elefteriu (King’s College London). Amândoi am perceput o reală nevoie de a reuni tinerii români pregătiţi la cele mai bune universităţi străine. Aceşti tineri trebuie să aibă conştiinţa valorii lor şi să înţeleagă că pot juca un rol fundamental în dezvoltarea României de mâine. Sunt competenţi, au putere de muncă şi acţionează pe baza unor alte principii, meritocratice, prin prisma mentalităţii dezvoltate la universităţile de peste hotare. În plus, această comunitate poate să crească, oferind şi altor tineri din România şansa unei educaţii de top în străinătate prin sfaturi directe şi sprijin pe parcursul procesului de admitere şi în perioada studiilor.

Practic, cu asta se ocupă LSRS: reprezentăm comunitatea studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate, promovăm drepturile şi interesele lor, facilităm legăturile între ei prin Filialele LSRS din întreaga lume şi încurajăm contribuţia lor la dezvoltarea României pe termen lung. E o vorbă printre cei peste 140 de voluntari LSRS – „Mergem înainte! Asta facem şi asta vom continua să facem!”. Care consideri că sunt diferenţele între sistemul românesc de învăţământ şi cel american? Sfătuieşti tinerii să plece la studii în SUA? În primul rând, resping generalizările de genul “orice universitate din SUA este mai bună decât cele din România”. Studiul în străinătate este o alegere personală, care depinde de mulţi factori; probabil


CAREER | cel mai important este specializarea pe care un student o doreşte. Dacă e vorba de medicină, de exemplu, realitatea este că sunt doctori renumiţi şi avem echipamente performante şi în România. Sunt şi specializări unde anumite universităţi din SUA sunt net superioare, spre exemplu ştiinţele politice, dar şi ştiinţele exacte unde dotările laboratoarelor de cercetare sunt fără egal în lume. În plus, sistemul educaţional american se distinge prin meritocraţie şi transparenţă, notele fiind proporţionale cu munca depusă de fiecare student. În plus, la universităţile mari americane ai acces la profesori de renume mondial, cu un adevărat talent pedagogic şi cu o disponibilitate imensă de a ajuta fiecare tânăr să-şi atingă potenţialul. Nu în ultimul rând, experienţa socială şi culturală a vieţii de student în SUA este extrem de benefică prin expunerea la un mediu divers, cu studenţi de valoare din întreaga lume, o lume globală în care abilitatea de adaptare la culturi şi societăţi diferite constituie un avantaj important inclusiv pe piaţa muncii de după absolvire. Şi apropo de asta, universităţile bune din America oferă o mulţime de resurse pentru găsirea unui internship sau full-time job prin legăturile pe care le-au dezvoltat cu corporaţiile din SUA şi nu numai. Aşadar, pot fi o reală rampă de lansare pentru o carieră de succes în mediul privat.

Pag.25

Care au fost cele mai frumoase şi importante momente din anii de studenţie? Sunt poate prea multe amintiri frumoase pentru a le povesti în acest cadru: de la cursuri şi studii de caz pe care le voi ţine minte toată viaţa, la discursuri din partea unor invitaţi celebri, proiecte realizate împreună cu colegii mei sau lucrări individuale de sute de pagini, până la meciuri de fotbal cu echipa universităţii câştigate în ultimul minut… E drept că sesiunile de examene sunt extrem de solicitante, dar momentele cele mai frumoase vin mereu la final. După nopţi nedormite, mii de pagini citite, zeci de study groups şi nenumărate conferinţe cu profesorii, ai o satisfacţie incredibilă când toate examenele s-au încheiat. În general, pentru mine asta s-a legat şi de întoarcerea acasă pe perioada vacanţelor, ceea ce reprezintă mereu o mare bucurie. Te-ai simţit vreodată dezavantajat acolo pentru că erai român? Niciodată. Din contră, americanii au în general o părere bună despre ţara noastră, tocmai pentru că au întâlnit studenţi români extrem de inteligenţi şi dornici de afirmare. Ei sunt adevăraţii ambasadori pe care România îi merită. Pe ei trebuie să-i promovăm! Cât de importante sunt activităţile extra-curriculare, stagiile de formare sau apartenenţa la asociaţiile/ organizaţiile studenţeşti pentru un tânăr?


Pag.26

| CAREER

În opinia mea, activităţile extracurriculare şi stagiile de practică sunt esenţiale pentru dezvoltarea personală şi profesională a oricărui tânăr. Fără această dimensiune practică de aplicare a cunoştinţelor teoretice beneficiile oricărui sistem educaţional rămân reduse. Există mai presus de orice satisfacţia de a face bine. Sigur că este indicat să te implici în activităţi extra-şcolare şi pentru CV-ul propriu, în special pentru a avea succes în cadrul procesului de admitere la universităţi din SUA. Dar nu asta trebuie să fie motivaţia activităţilor de voluntariat – pentru că facultăţile din America “măsoară” prin cerinţele de admitere chiar altruismul şi preocuparea pentru comunitatea din care facem parte, nu abilitatea de a construi un CV impresionant. Aceste calităţi se văd de departe, cu atât mai mult de către ochii antrenaţi ai evaluatorilor care parcurg mii de dosare de admitere anual. Aceştia pot distinge aproape fără greş candidaţii care manifestă o disponibilitate autentică de a sacrifica interesele proprii pentru o cauză nobilă colectivă. LSRS promovează întoarcerea studenţilor străini în România. Este acesta şi obiectivul tău personal? Absolut. Nu am uitat nicio clipă de unde am plecat şi sunt un suporter declarat al ideii că numai tinerii pregătiţi la cel mai înalt nivel în ţară şi în străinătate pot contribui în mod substanţial la dezvoltarea României.

Inevitabil, ei sunt cei care vor contura viitorul ţării noastre pe termen mediu şi lung. La rândul meu, peste 3-5 ani de practică aici în SUA voi reveni acasă şi îmi voi pune în slujba mediului privat sau public din România cunoştinţele şi experienţele pe care le-am acumulat peste hotare. În niciun caz nu mă aştept să mi se ofere oportunităţi profesionale doar pentru că am anumite diplome, din contră mă aştept la o anumită rezistenţă din partea anumitor oameni care sunt ataşaţi unui sistem învechit în care corupţia şi “şmecheria” făceau diferenţa. Dar rămân optimist. Ca şi colegii mei din LSRS, am învăţat de multă vreme că numai prin muncă poţi obţine rezultate; este imposibil să nu fii apreciat până la urmă dacă investeşti timp şi demonstrezi cunoştinţe speciale. După acest crez voi continua să îmi trăiesc viaţa, atât aici în SUA, cât şi pe viitor în România. Cum îţi vezi viitorul după finalizarea studiilor? În ce domeniu îţi doreşti să profesezi? Aş dori să profesez într-un domeniu care să-mi permită utilizarea cunoştinţelor de administrarea afacerilor, economie şi studii politice. Pe scurt, undeva la intersecţia dintre mediul privat şi cel public. Acolo activează o serie de firme de consultanţă, ONG-uri, dar şi anumite organizaţii internaţionale precum Naţiunile Unite şi Banca Mondială. Mai presus de orice îmi doresc să păstrez un rol în care pot interacţiona cu oameni cât mai diverşi, din toate mediile sociale şi din întreaga lume;


CAREER |

aş fi extrem de trist să activez ca funcţionar de birou într-un sistem birocratic şi ineficient. Satisfacţia cea mai mare vine din sprijinirea directă a celor care au nevoie de ajutor, într-o formă sau alta. Iar activitatea de voluntariat din cadrul LSRS m-a convins că satisfacţia profesională nu depinde de nivelul de salarizare, ci de impactul pe care îl pot avea în viaţa altora. Un sfat pentru studenţii rămaşi pe plaiuri mioritice … Credeţi în şansa voastră de a schimba această lume în bine! Începeţi din aproape în aproape şi nu vă daţi bătuţi orice s-ar întâmpla, continuaţi să mergeţi pe drumul vostru şi atunci când vă este cel mai greu. Începeţi în comunităţile locale, în asociaţiile nonguvernamentale, în şcoli sau în cluburi de tineret, începeţi cu România. Asumaţi-vă întreaga răspundere pentru viitorul vostru individual, dar şi pentru viitorul colectiv al generaţiei noastre! Dacă nu voi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când? Mergem înainte!

Pag.27


Pag.30

| BUSINESS

Anul 2011 sub semnul Fondului Proprietatea de Gabriel Florea Fondul Proprietatea reprezintă o structură formată de Guvernul României şi înfiinţată la 24 noiembrie 2005 ca societate pe acţiuni. Scopul creării acestei entităţi a fost asigurarea fondurilor necesare procesului de despăgubire a persoanelor care au suferit în urma exproprierilor abuzive în perioada comunistă. Astfel, despăgubirea ia forma distribuirii de acţiuni în cuantumul valorii actuale a imobilelor ce nu mai pot fi restituite. Întrucât acţiunile nu erau listate pe o piaţă reglementată, foştii proprietari, fiind cuprinşi de deznădejde, considerând faptul că au trecut cinci ani de la crearea fondului până la apariţia sa la cota bursei, fie din nerăbdare, neştiinţă sau necesitate au vândut după modelul "cuponiadei" din anii '90 titlurile deţinute la preţuri chiar si de 10% din valoarea unitară a activului net. Capitalul social al fondului are o valoare de 13.778.392.208 lei, fiind format din acelaşi număr de acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu. Eventuale majorări de capital se pot realiza odată cu încasarea unor creanţe din recuperiarea unor drepturi ale României din sfara comerţului şi cooperării internaţionale, din vânzarea unor participaţii ale statului la anumite societăţi comerciale, fiind în strânsă legătură cu valoarea previzionată a despăgubirilor.

În iulie 2009, administrarea Fondului a fost preluată de Franklin Templeton Investment Management, o companie de investiţii fondată în 1947, cu sediul în New York, unul din primii 10 jucători în domeniul investiţiilor pe pieţele emergente, având în fruntea direcţiei de operaţiuni pe pieţele emergente pe doctorul Mark Mobius, unul dintre pionierii care au deschis calea investiţiilor de mare anvergură pe pieţele de capital emergente. Astfel, compania preia administrarea unui fond în valoare de 3,71 miliarde euro, în septembrie 2009 fiind numită drept unic administrator şi are ca primă acţiune plata dividendelor aferente profiturilor realizate în 2008 şi 2009 către toţi acţionarii înregistraţi la Depozitarul Central la data de 27 septembrie 2010. Compania are un sediu permanent în Bucureşti, activând prin intermediul unei echipe de 24 de angajaţi, sprijinită de 40 de analişti şi manageri de portofoliu din cadrul direcţiei Templeton Emerging Markets. Data de 25 ianuarie 2011 a reprezentat un eveniment legendar pentru Bursa de Valori Bucureşti, directorul general al operatorului de piaţă considerând că este al doilea eveniment în ordinea importanţei după reînfiinţarea BVB din 1995. Dacă în primele două zile lichiditatea la BVB a atins niveluri record (aproxi-


BUSINESS | m at i v 50 mili oane e ur o), î n următoarele şedinţe de tranzacţionare aceasta a cunoscut un trend descendent până la media zilnică anterioară listării Fondului (aproximativ 5 milioane euro), principalul motiv al acestei tendinţe fiind tensiunile din Egipt şi Tunisia, care reprezintă un potenţial motor al extinderii protestelor în întreaga lume arabă cu consecinţe negative asupra evoluţiilor burselor de valori, în special din cauza creşterii inflaţiei ca urmare a creşterii preţului petrolului şi a gazelor naturale survenite şi ca urmare a blocării canalului Suez şi implicit a creşterii costurilor de transport. Aceste evenimente, la care se adaugă şi presiunea la vânzare determinată de recuperarea sumelor cuvenite în urma procesului de despăgubire, precum şi lichidarea poziţiilor speculatorilor care au cumpărat acţiuni pe piaţa Over The Counter (OTC) la preţuri chiar şi de 10% din valoarea unitară a activului net şi au găsit oportună marcarea profitului odată cu listarea la un preţ superior ultimelor tranzacţii în afara pieţei reglementate. Astfel, dacă la

Pag.31

listare primul preţ al acţiunii FP a fost de 0.6 lei, urcând până la un maxim de 0.68 lei în prima zi, preţul a cunoscut un trend descendent, în data de 4 februarie situându-se la 0.63 lei. După stabilizarea situaţiei din lumea arabă, coroborat cu potenţialul redresării economiei româneşti şi îmbunătăţirea rating-ului de ţară, emitentul promite revitalizarea pieţei de capital din România. Efectele pozitive vor fi amplificate de schimbările structurale semnificative la nivelul operatorului de piaţă: BVB a adoptat conturile globale pentru acest emitent, urmând să extindă această măsură asupra tuturor emitenţilor listaţi la cota bursei, atât BVB cât şi SIBEX au lansat pe 27 ianuarie 2011 contracte futures având ca activ suport Fondul Proprietatea, la nivelul bursei de la Bucureşti urmează să fie implementat şi sistemul de vânzare în lipsă, prin împrumut de acţiuni (short selling) şi să se realizeze o serie de operaţiuni care aduc sistemul de tranzacţionare la nivelul standardelor internaţionale, pentru facilitarea accesului investitorilor străini.


Pag.32

| BUSINESS

PUNCTE TARI ALE EMITENTULUI:  

  

unicitatea în regiune, fapt ce atrage atenţia investitorilor străini; discount-ul faţă de valoarea unitară activului net (la listare: 0,6 lei/acţiune, VUAN: 1,1124 lei/acţiune); creşterea transparenţei odată cu listarea la Bursa de Valori Bucureşti şi desemnarea administratorului; companiile din portofoliul Fondului Proprietatea sunt din domenii strategice (sectorul energetic); participaţiile sunt importante atât ca valoare, cât şi ca procent de deţinere, acţionarii FP fiind bine reprezentaţi în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor ale companiilor din portofoliu, contribuind astfel la deciziile cheie adoptate la nivelul acestora; administratorul are o reputaţie foarte bună, iar comisionul perceput se aplică asupra valorii de piaţă (capitalizării emitentului), fapt ce determină ca interesele administratorului să coincidă cu cele ale acţionarilor, având în prim plan eficientizarea activităţii companiilor din portofoliu, precum şi restructurarea participaţiilor; creşterea lichidităţii la Bursa de Valori Bucureşti; valoare ridicată a free-float-ului; multiplii la care se tranzacţionează acţiunile FP sunt la valori inferioare mediei din regiune, existând astfel un potenţial ridicat de creştere pe termen lung, acţiunea fiind considerată subevaluată; rezultate financiare anterioare pozitive: în 2008 - profit net de 210,49 mil. lei, în 2009 - 730,13 mil. lei, în 2010 456 mil. lei. nu există o limită maximă de deţinere, cum este cazul celor 5 societăţi de investiţii financiare (SIF); reprezintă un motor al dezvoltării bursei, prin prisma creşterii atractivităţii pe plan extern. Astfel, investitorii străini interesaţi de Fondul Proprietatea pot intra şi în acţionariatul altor companii listate, Fondul reprezentând astfel un vehicul de promovare a pieţei de capital româneşti; este accesibil investitorilor instituţionali, atât prin prisma capitalizării corespunzătoare, cât şi al free-float-ului ridicat; sectorul energetic este slab reprezentat la bursă, Fondul Proprietatea asigurând astfel o diversificare de portofoliu;


BUSINESS |

Pag.33

PUNCTE SLABE ALE EMITENTULUI:  

din cele 83 companii din portofoliu, doar 27 sunt listate; statul deţine controlul în majoritatea companiilor la care FP este acţionar şi nu acţionează în sensul eficientizării la nivelul acestora; o parte importantă din acţiuni este deţinută de persoanele care le-au dobândit ca urmare a compensării în acţiuni a bunurilor confiscate în perioada comunistă, existând astfel riscul de corecţii importante pe termen scurt şi mediu ca urmare a lichidării poziţiilor acestora; Fondul are o expunere cumulată mare (aproximativ 50% din portofoliu) pe doar trei dintre companiile la care este acţionar: Petrom, Romgaz, Hidroelectrica; multiple litigii cu posibilităţi reduse de recuperare a unor creanţe cu o valoare importantă; analiza economico - financiară devine dificilă pentru investitorii care nu deţin informaţii privilegiate, ca urmare a faptului că doar 27 de companii din 83 sunt listate, afectând astfel disponibilitatea şi transparenţa informaţiilor;

În concluzie, Fondul Proprietatea reprezintă un vehicul investiţional atractiv pe plan regional şi chiar global prin prisma dimensiunii sale, fiind unul din cele mai mari fonduri de investiţii din Europa Centrală şi de Est, dar şi datorită structurii activelor, a desemnării unui administrator de top şi a listării pe o piaţă în plină ascensiune, Bursa de Valori Bucureşti înregistrând aproape constant randamente peste media din regiune. Anul 2011 se află astfel inevitabil sub semnul Fondului Proprietatea.


Pag.36

| BUSINESS

Legea salarizării unice de Evelin Iosif În data de 14 decembrie 2010, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Proiectele Legii - cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi cel privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice. Legea privind salarizarea unică a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Cea mai importantă prevedere a legii este acea că începând cu luna ianuarie salariile se vor majora cu 15% faţă de nivelul de bază din octombrie 2010 (asta dacă nu ţinem cont de reducerea salariilor cu 25% din vară). Atât îşi poate permite România în momentul de faţă, ţinând cont de realităţile crizei în care încă ne aflăm şi de necesitatea de încadrare în ţinta de deficit de 4,4 % în 2011, o masă salarială de 39 de miliarde de lei pentru 1,290 milioane bugetari. În stabilirea cuantumului se va ţine seama de gradul sau treapta profesională, vechimea în muncă, vechimea în funcţie sau după caz, în specialitate dobândite în condiţiile legii până la 31 decembrie 2010. Soldele de grad / salariile gradului profesional deţinut sunt cele avute în luna octombrie 2010 majorate cu procentul de 15%. Sporurile stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului, care nu sunt cuprinse în Legea-cadru nr.330/2009, precum şi alte sporuri care au fost acordate în anul 2010 ca sume compensatorii cu caracter tranzitoriu

se introduc, la data reîncadrării, în salariul de bază, în indemnizaţia de încadrare, respectiv în solda de funcţie/salariul de funcţie, dar fără a se putea depăşi cuantumul drepturilor salariale după cum sunt calculate potrivit prezentei legi. Valoarea de referinţă este de 600 lei. În anul 2011, nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Personalul plătit din fonduri publice se reîncadrează începând cu 1 ianuarie 2011, pe clase de salarizare, pe noile funcţii, gradaţii şi grade prevăzute de legea-cadru, în raport de funcţia, vechimea, gradul, treapta avute de persoana reîncadrată la 31 decembrie 2010. Legea stabileşte tranşele de vechime în muncă, în funcţie de care se acordă cele 5 gradaţii, respectiv clasele de salarizare:     

gradaţia 1 – de la 3 la 5 ani – 3 clase de salarizare; gradaţia 2 – de la 5 la 10 ani – 2 clase de salarizare; gradaţia 3 – de la 10 la 15 ani – 2 clase de salarizare; gradaţia 4 – de la 15 la 20 ani – 1 clasă de salarizare; gradaţia 5 – peste 20 ani – 1 clasă de salarizare.


BUSINESS | Se vor stabili majorări salariale anuale prin legi speciale, astfel încât ponderea în produsul intern brut prognozat a cheltuielilor de personal aferent personalului din sectorul bugetar să se încadreze în indicatorii macroeconomici stabiliţi anual, în concordanţă cu obiectivele şi limitele din strategia fiscal-bugetară. Foarte important este şi faptul că, potrivit noului act normativ, nu se vor mai acorda premii, tichete de masă, tichete cadou şi tichete de vacanţă. Sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011, acestea au fost avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acordă în anul 2011 personalului din sectorul bugetar, potrivit prevederilor prezentei legi. De asemenea, orele suplimentare efectuate peste durata normală a timpului de lucru se va compensa conform prevederilor Legii nr. 53/2003, Codul muncii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, numai cu timp liber corespunzător. Mai pe înţelesul tuturor orele suplimentare nu vor fi remunerate în bani. În plus, potrivit noii legi, în anul 2011 ordonatorii de credite nu vor acorda premii. Totodată, în anul 2011 nu se acordă ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la iesirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Pentru persoanele care în luna octombrie 2010 s-au aflat în concediu de odihnă, concediu medical, conce-

Pag.37

diu fără plată, concediu de studii, suspendare temporară, stabilirea salariului de bază se face prin asimilare cu o funcţie similară. Dispoziţiile legii adoptate se aplică: 

personalului din autorităţi şi instituţii publice, respectiv Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, autoritatea judecătorească, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, alte autorităţi publice, autorităţi administrative autonome, precum şi instituţiile din subordinea acestora, finanţate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale; personalului din autorităţi şi instituţii publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale; personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii.


Pag.38

| HOW TO... CUM SĂ ...

FACI UN NOD DE CRAVATĂ?

de Mihai Naghi Întâlnesc din ce în ce mai mulţi băieţi şi uneori bărbaţi care încă se confruntă cu o asemenea dilemă. Te aştepţi ca odată ce împlineşti 18 ani, ba chiar mai din timp, să ştii deja să-ţi faci măcar un nod la cravată. Ei bine, se pare că nu este întotdeauna cazul. Pentru că nu presupune ştiinţa rachetelor şi pentru că o cravată poate spune multe despre persoana care o poartă, aveţi mai jos paşii cei mai simpli pentru cea mai comună modalitate de a face un nod la o cravată.


Pag.40

| WHAT’S NEWS ? BESTSELLER:

20/22 – “Douăzeci de ani de texte” de Dalya Zorba “Douăzeci de ani de texte” traşează istoria lui Dan Perjovschi la revista 22 şi, implicit, istoria României ultimilor 20 de ani. In 1991, Dan Perjovschi devine membru al redacţiei, unde este angajat şi astăzi. Ceea ce face din acest volum unul inedit este faptul că pentru prima oară Perjovschi este devoalat publicului în calitate de cronicar.

„Desenele lui Dan Perjovschi, care alternează cu virtuozitate între caricatură, cartoon şi graffiti, instruiesc privirea în vederea descoperirii legăturii complexe dintre viaţa cotidiană, agenda politică si autodefinirea culturală”. “Nu avem mulţi editorialişti dotaţi cu o asemenea energie a conciziei ca Dan Perjovschi”.

Altfel spus, personajul principal al acestei cărţi este Perjovschi scriitorul. Volumul scoate la iveală un foarte fin stilist, un excelent observator al lumii înconjurtoare, un critic pertinent al fenomenului cultural, politic, economic şi social românesc şi internaţional. „Textele de artă scrise de Perjovschi sunt valoroase pentru că dau imaginea perfectă a anilor ’90: arta rămasă încremenită versus primele show-uri în adevărata artă postcomunism, primele festivaluri de performance, primele instalaţii, primele happening-uri. Artistul este oglinda lor. Descrie totul cu detalii, adevărate scenarii vizuale, entuziaste. <<Douăzeci de ani de texte>> este cronica cea mai acută a României, aşa cum a văzut-o şi a scris-o unul dintre cei mai importanţi artişti vizuali ai momentului.”

ALTE RECOMANDĂRI: 1. 2. 3.

“Un teatru la marginea drumului” – Iulia Popovici “Eu(l) artistul. Viata dupa supravietuire” – Bogdan Ghiu “Trilogia Indepartarii. Odihna, Noaptea, Uitarea” – George Banu


WHAT’S NEWS ? |

Pag.41

FILM:

LOVE AND OTHER DRUGS de Alexandru Vrâncianu „Love and Other Drugs” nu promitea să fie un film foarte bun, dar nici nu se încadra în categoria producţiilor romantice de mâna a doua. Din dorinţa de a rupe tiparul obişnuit şi poate şi datorită unei înclinaţii serioase spre pierderea facultăţilor mentale, acest Zwick a introdus în „Love and Other Drugs” o poveste de dragoste nu numai ieşită din comun, dar care mi se pare că depăşeşte limitele bunului simţ. Deşi distribuţia include actori buni, precum frumoasa Anne Hathaway sau Jake Gyllenhaal, ceva lipseşte acestui film şi nu cred că are de-a face cu scenariul, ci cu însăşi fundaţia întregii poveşti. Să nu se înţeleagă că îi condamn pe cei care au făcut scenariul sau că nu sunt de acord cu unele sacrificii făcute de către personajul lui Jake Gyllenhaal, dar „Love and Other Drugs”, privită pe termen lung, este o dramă cât se poate de tristă. Povestea îl urmăreşte pe Jamie Randall (Jake Gyllenhaal), un tânăr ce renunţase la Medicină şi acum lucra într-un magazin ce se ocupa cu vânzarea produselor electronice second-hand. Fire îndrăzneaţă, mânată de un tupeu nemaiîntâlnit, Jamie este concediat după ce se culcă cu prietena patronului şi se trezeşte aruncat din nou în lumea şomajului în timp ce fratele său mai mic tocmai este pe punctul de a-şi vinde firma pentru o sumă foarte frumoasă de bani.

Se pare că pentru Jamie Randall distribuţia de medicamente este singura soluţie şi, deşi, la început cotele sale nu sunt tocmai bune, ajunge destul de uşor printre cei mai buni din domeniul său. Astfel el o cunoaşte pe Maggie Murdock (Anne Hathaway), o tânără bolnavă de Parkinson, care iniţial îi refuză avansurile. Însă pe măsură ce bărbatul insistă, Maggie cedează presiunilor acestuia şi între cei doi se naşte o relaţie sortită eşecului încă de la debut. „Love and Other Drugs” urmăreşte la început parcursul carierei lui Jamie Randall, dar trecerea către relaţia sa cu Maggie nu este tocmai subtilă. Deşi relaţia este la început bazată doar pe sex, tânărul se îndrăgosteşte de frumoasa femeie bolnavă de Parkinson şi pentru moment pare capabil să-i accepte condiţia. Este o poveste de dragoste destul de ciudată într-un context realist, întrucât un Jamie egoist din societatea americană contemporană nu numai că nu ar fi stat alături de Maggie, dar ar fi fugit cât mai departe de aceasta încă din momentul în care ar fi aflat de boală. Anne Hathaway are o interpretare bună şi face faţă cu brio personajului destul de dificil de interpretat. Pentru Jake Gyllenhaal nu este nimic mai uşor decât a interpreta un bărbat egoist, un adevărat Don Juan al zilelor noastre.


Pag.42

| WHAT’S NEWS ? DIN LUMEA IT:

Zeal Optics GPS Googles de Alexandru Negrilă În momentul în care compania Opitcs, producător renumit al lentilelor sport, a bătut palma cu producătorul de ecrane Recon Instruments era de aşteptat să se nască o invenţie genială. Zis şi facut, aşa a apărut Zeal Optics, ochelarii de ski cu GPS incorporat. Este ca şi cum aţi skia pe o pârtie în timp ce jucaţi un joc video. Zeal Optics GPS sunt primii ochelari de ski dotaţi cu un ecran LCD colorat în colţul de jos a lentilelor polarizate, fotocromice, care arată şi statistici în timp real precum: viteza, altitudinea, distanţa parcursă, temperatura, locaţia şi multe altele. Informaţile pot fi descărcate pe calculator cu ajutorul cablului USB, acestea pot fi o dovadă în faţa concurenţei, că voi sunteti regele/ regina veritabil(ă) a pârtiilor! Funcţiile futuristice merg acum mână în mână cu stilul, care se îmbină în acest cadou ideal pentru fanaticii sporturilor active. Lentilele anti-ceaţă se ajustează la schimbarea luminii, acestea îşi schimbă culoarea de la galben deschis la roz/chihlimbar închis. Zeal Optics are o greutate de 275 de grame şi are în dotare o baterie reîncărcabilă lithium-ion care rezistă timp de 7 ore fără oprire.

Zeal Optics posedă sistem de operare propriu. Software-ul cu care este livrat acest produs este compatibil atât cu PC-ul cât şi cu MAC-ul. Datorită încorporării GOOGLE Maps în software, analiza statisticilor se face mai profesional. Limbile în care se face afişajul sunt Engleză şi Franceză.


LIFESTYLE |

Pag.43

CAIAC CANOE de Armin Shir Mohammadi Caiac-Canoe îşi are începutul ca sport recreaţional la debutul secolului al 19-lea, datorită, în mare parte, unui avocat pledant englez, John MacGregor. În 1945 John MacGregor şi-a construit propriul caiac, după modelul eschimos şi a petrecut o mare parte a

sfertului următor de secol vâslind pe lacuri şi râuri din Europa. În acest timp el a scris o serie de articole şi de cărţi, cea mai importantă fiind "A Thousand Miles in the Rob Roy Canoe", în care descrie experienţele personale în canoe. Aventurile lui MacGregor au atras mulţi imitatori şi în 1866 el a fondat Royal Canoe Club pentru a încuraja interesul oamenilor în acest nou sport. Clubul a ţinut prima regată în anul următor şi până în 1868 număra 300 de membri şi un set complet de reguli care să guverneze concursurile de Caiac-Canoe. Popularitatea acestui sport s-a raspândit în Europa şi în America de Nord, unde în 1871 a fost fondat New York Canoe Club. Tânăra ramură sportivă a continuat să atragă noi participanţi şi fani de-a lungul ultimelor decenii ale secolului al XIXlea şi primii ani ai secolului al XX-lea.


Pag.44

| LIFESTYLE Practicarea lor necesită o bună pregătire fizică, multă forţă, echilibru, ritm dinamic, rapiditate şi precizie în execuţie, îndemânare şi coordonare în mişcări. Iniţierea poate începe de la vârsta de 12-14 ani, pentru caiac şi ceva mai târziu pentru canoe, activitatea competiţională fiind permisă de la vârsta de 16 ani.

În 1924, delegaţi ai asociaţiilor naţionale care se formaseră în sfertul de secol precedent, s-au adunat la Copenhaga pentru a forma un organism internaţional, Internationella Representantskapet for Kanotidrott (IRK), care să elaboreze reguli valabile pentru toate competiţiile de Caiac-Canoe din lume. Caiac Canoe este un grup de sporturi nautice care se practică cu ambarcaţiuni uşoare ce folosesc diferite tipuri de vâsle nefixate. Cuprinde două ramuri sportive care îşi iau numele de la tipurile de ambarcaţiuni folosite: caiac şi canoe. Fiecare are tehnici specifice, istoric propriu, probe şi reguli diferite.

Caiacul este o ambarcaţiune sportivă cu unul sau mai multe posturi de vâslit, ascuţită la ambele capete, cu suprafaţa de alunecare netedă sau în clinuri şi care este condusă cu un tip de vâsle nefixate numite padele, din poziţia aşezat. Padela este un tip de vâslă prevăzută cu pale la ambele capete. Tehnica de vâslit pentru caiac foloseşte padela, ţinută cu mâinile în zona de mijloc, cu care se execută prin apă tracţiuni alternative de o parte şi de alta a caiacului pentru a se asigura înaintarea. Direcţia se păstrează cu ajutorul unei cârme dirijate cu picioarele, printr-un sistem de cabluri şi levier. Sportivul vâsleşte din poziţia aşezat în barcă, pe un scăunel special, cu picioarele întinse, uşor îndoite din genunchi şi cu talpa sprijinită pe sistemul de cârmă.


LIFESTYLE | Canoe este o ambarcaţiune sportivă fără cârmă, cu unul sau mai multe posturi de vâslit, construită simetric, cu prora şi pupa ascuţită şi înălţată, care este condusă cu un tip de vâsle nefixate numite pagaie din poziţia în genunchi. Pagaia este un tip de vâslă prevăzută la un singur capăt cu o pală care intră în apă. Tehnica de vâslit pentru canoe foloseşte pagaia, care se ţine cu o mână aproape de pală şi cu cealaltă de capătul opus. Canoistul vâsleşte cu o singură pagaie din poziţia stând într-un genunchi, pe o perniţă specială, cu laba piciorului respectiv sprijinită pe un dispozitiv fix. Din aceasta poziţie execută tracţiuni prin apă cu pagaia pe o singură parte a ambarcaţiunii, pentru înaintare şi cârmuire. În probele de canoe dublu canoiştii stau unul în spatele celuilalt, îngenunchiaţi fiecare pe alt picior, astfel încât să-şi poată manevra simultan pagaiele, fiecare pe altă latură a canoei. Caiac şi Canoe se numără printre cele mai dificile sporturi din lume nu numai pentru efortul fizic extenuant depus de sportivi, ci şi pen-

Pag.45

tru sincronizarea lor în timpul sportului, lucru ce necesită concentrare şi calm în situaţii în care corpurile lor sunt pline de adrenalină, altfel ei putând devia de la traseu sau chiar şi să răstoarne ambarcaţiunea. Dacă doriţi să încercaţi aceste sporturi nu uitaţi să purtaţi mereu o vestă de salvare şi să va păstraţi calmul în orice situaţie. Mult succes!


BERBEC

În relaţia de cuplu nu totul decurge cum ai dori. Nu vrei să îţi deschizi sufletul, ceea ce face ca iubirea să semene cu o povară, nu cu o bucurie. În schimb la serviciu toate lucrurile merg de minune. Ai numeroase motive de sărbătorit alături de colegii tăi. Rezervele financiare sunt ceva mai fragile, ca atare trebuie să fii foarte atent în ceea ce investesti.

TAUR

Luna aceasta abordezi o atitudine mult mai independentă care îl poate uimi pe partener. În plan profesional activitatea intelectuală primează. E o plăcere să te apuci de lucruri noi, de proiecte de anvergură, descoperi şi domenii noi de explorat de acum înainte. Se simte un hop financiar, ca şi cum te-ai fi trezit brusc fără bani.

GEMENI

Pui mare accent pe libertatea în iubire, şi acelaşi lucru îl oferi şi partenerului. E amuzant să iubeşti, aşa ţi-se pare, dar nu prea se pune bază pe promisiunile şi sentimentele tale. Proiectele la care îţi aduci şi tu contribuţia alături de colaboratori înaintează foarte bine. Ai norocul de a găsi oameni care te completează foarte bine şi care te susţin. Banii vin şi pleacă, dar important este că vin.

RAC

Cineva cu totul deosebit îţi atrage atenţia şi te-ai putea îndrăgosti aşa cum nu ţi-sa întâmplat de mult. Evenimentele în cuplurile deja bine închegate pot avea o notă de unicat. Munceşti cu pasiune la serviciu deoarece se iveşte o şansă de afirmare. Dacă pui accentul pe carieră, acum e momentul să-ţi împlineşti ţelul cel mare. Banii sunt pe teren sigur, nimic nu pare să atenteze la veniturile tale.

LEU

| HOROSCOPE

Eşti un mare zăpăcit când vine vorba de iubire şi se vede pe faţa ta când eşti îndrăgostit. Eşti ca un copil în faţa dragostei şi te bucuri de fiecare moment. Eşti într-un punct de derută în privinţa carierei, la răscruce de drumuri, dar singurul care poate hotărâ ce este de făcut eşti TU. Eşti pe un teren mai nesigur în privinţa baniilor dar nu totul este aşa rău cum ai impresia.

FECIOARĂ

Pag.46

În relaţia de cuplu totul este monoton, dar acest lucru nu te deranjează deloc. Nu vrei nici provocare, nici noutate, nici văpăi. Pe plan profesional găseşti rapid soluţii la orice problemă, primeşti informaţiile de care ai nevoie şi te eliberezi de stresul care te macină. Norocul acestei luni vizează partea materială, pentru că ai un moment de vârf. Material furnizat


HOROSCOPE |

Pag.47

Dragostea este planul celor mai plăcute evenimente, dar ai o uşoară atitudine egoistă, nu oferi ceea ce aştepţi de la partener. În plan profesional nu trebuie să ţii numai pentru tine ce ai făcut, pentru că lumea trebuie să ştie de unde vi şi ce ai realizat. Banii sunt atât cât să te simţi bine, fără să te simţi stresat la nivelul la care se află.

BALANŢĂ

Eşti irascibil şi îţi verşi nervii pe persoana iubită care poate suferi din cauza ta. Eşti ostil pe plan profesional şi deseori priveşti în jurul tău ca şi cum ai fi înconjurat numai de inamici. Agresivitatea poate fi canalizată spre activităţi care să folosească eficient energia în exces. Plăţile administrative îţi consumă aproape tot bugetul de care dispui, dar te simţi bine când reuşeşti să mai scapi de datorii.

SCORPION

Dai dovadă de răbdare de fier când vine vorba de iubire, deşi eşti pasional şi grăbit de felul tău. Fii deschis la colaborări, la invitaţia de a te asocia sau de a te implica în diverse proiecte profesionale, deoarece sunt o şansă bună de a arăta de ce eşti capabil. Nu eşti prea mulţumit de nivelul veniturilor acestei luni, sunt mult sub aşteptări.

SĂGETĂTOR

În această lună îţi îngreunezi iubirea cu timiditatea, teama de a te implica şi suspiciune. La locul de muncă, munceşti cu spor pentru că se vede concret ceea ce iese din mainile tale. Vrei proiecte de anvergură, durabile pentru că nu dai randament la sarcini mărunte. Banii sunt la un nivel excelent, fie că ai strâns o sumă de bani, fie că primeşti de undeva un venit suplimentar.

CAPRICORN

În cuplu totul decurge excelent, puneţi ţara la cale pentru următoarea perioadă şi căutaţi împreună soluţii eficiente. În plan profesional îţi este greu să te concentrezi la treabă pentru că nici nu începi bine o activitate şi eşti tras în altă direcţie. Banii sunt pe un nivel constant şi mulţumitor, deşi nu se pune problema unui venit suplimentar.

VĂRSĂTOR

Valorile pe care luna asta pui accent în relaţia de cuplu sunt fidelitate, respect şi încredere. La locul de muncă nu te ocupi cu sarcinile cu care eşti obişnuit, ci ai impresia că eşti retrogradat, că eşti nevoit să cobori puţin ştacheta. Banii pot apărea din tranzacţii inteligente. Fii curajos să investeşti, nu calcula fiecare bănuţ cu frică.

PEŞTI

de Alexandru Negrilă


Pag.48

| EDITORIAL BOARD ALEXANDRA ENACHE Redactor-Şef | Design Managementul Strategic al Firmei (Master), anul 1 justmagik@ymail.com

MIHAI IULIAN NAGHI Redactor-Şef Adjunct Marketing-ul Afacerilor (Master), anul 1 mitz_ttm@yahoo.com

DANIELA TOMA Redactor-Şef Adjunct Studii Economice Europene, anul 3 danyela20032000@yahoo.com

ALEXANDRU NEGRILĂ Informatică Managerială, anul 3 alex@madagent.ro

ALEXANDRU VRÂNCIANU Studii Economice Europene, anul 3 alexu_buzz@yahoo.com

ARMIN SHIR MOHAMMADI Drept, anul 2 dj_armin10000@yahoo.com


EDITORIAL BOARD | DALYA ZORBA Management-Marketing, anul 3 dalya_zorba@yahoo.com

EVELIN IOSIF Marketing-ul Afacerilor (Master), anul 1 eva_iubiree@yahoo.com

GABRIEL IONUŢ FLOREA Relaţii Internaţionale, anul 3 gabyletzz@yahoo.com

IOANA NEAGU Managementul Strategic al Firmei (Master), anul 1 sillvia23@yahoo.com

LAURENŢIU CROITORU Relaţii Internaţionale, anul 3 laurentiueduardcroitoru@yahoo.com

SOUZAN AL-BAHRA Management-Marketing, anul 3 souzan.albahra@yahoo.com

COLABORATORI: Alexandru Porancia

Pag.49


Pag.50

| FUNNY PAGE

Când un diplomat spune DA înseamnă POATE, când spune POATE înseamnă NU si când spune NU, nu mai e diplomat. Doi tipi cam surzi se întâlnesc, unul dintre ei căra o undiţă pe umăr. - Te duci la pescuit? este acesta întrebat. - Nu, mă duc la pescuit! răspunde. - A, scuza-mă, credeam că te duci la pescuit! Într-o familie... Soţia: - Ah, aş vrea să trăiesc până la 100 de ani! Soţul: - Imposibil, dragă, de zece ani încoace, tot la 40 ai ramas ... Î: Ce e negru cu un picior? R: Un negru schiop. Î: Ce e negru cu două picioare? R: Un negru normal. Î: Ce e negru cu trei picioare? R: Un pian … (La ce vă gândeaţi?!?) Profesorul: Cum se numesc ultimii dinţi care ne apar în gură? Elevul: Proteză, domnule profesor. Profesorul: Care este înţelesul cuvântului căsătorie? Elevul: Tata zice că nu este cuvânt, ci o condamnare! - Mămico, de ce poartă miresele rochii albe? - Fiindcă exprimă bucuria. - Atunci, mirele de ce e îmbrăcat în negru? Un popă catolic intră într-o vineri într-un restaurant şi zice către chelner: - Fiule, aveţi balenă? - Nu părinte. - Nici rechin sau focă? - NU părinte. - Atunci dă-mi un cotlet de porc în sînge şi Dumnezeu mi-e martor că am vrut să mănânc peşte. Bancuri culese de Alexandru Negrilă


UN PROIECT

SUSŢINUT DE

URMĂREŞTE-NE!

www.facebook.com Profile ID: Revista Performance

www.twitter.com Profile ID: Rev_Performance


Performance - FEBRUARIE 2011  
Performance - FEBRUARIE 2011  

Performance - FEBRUARIE 2011

Advertisement