Page 1

MEMÒRIA DE LA BIBLIOTECA

CURS 2009-2010

1. L’arribada del follet feiner Aquest any, amb l’enrenou de l’estrena de l’escola i de la biblioteca, el nostre follet ha tingut molta feina, per això ha vingut ben equipat, carregat amb les eines que ens han permès treballar amb l’organització del nou espai i, sobretot, en la dinamització de la lectura, incorporant nous projectes i nous temes.

2. Any de l’alimentació Hem volgut, en tot l’àmbit escolar donar relleu al tema de l’alimentació. No podia ser menys que la biblioteca de l’escola no aportés el seu granet d’arena en la posada en pràctica d’aquest projecte. La lectura, el conte en sí, dóna una interrelació amb el món dels aliments. Ho vam poder comprovar quan, endinsats en el tema vam adonar-nos de la gran quantitat de contes, populars o no, en els quals feien referència aliments de tota mena. Això ens va donar joc a muntar exposicions, activitats, ambientació d’espais que parlessin del tema.


3. El Conte del mes Com no podia ser d’altra manera els contes del mes van formar part d’una “olla barrejada”, una olla on hi vam posar els contes com ingredients sucosos que donessin un bon “caldo” educatiu. Hi participa tot l’alumnat de l’escola.


4. Tarda de contes Seguint la mateixa línia del curs passat, en l’apartat de les relacions escola família, vam dur a terme aquesta activitat amb la participació de pares, mares, àvies, ex-alumnes; tots ells, narradors amb diferents recursos per a afavorir l’atenció dels alumnes.


5. Un nou espai Aquest curs ha estat un temps d’organització d’un nou espai de la biblioteca. No cal dir que s’ha millorat substancialment l’ambient de recolliment i de silenci. A part s’ha afavorit molt el concepte de biblioteca com espai interdisciplinari amb altres assignatures del currículum, a més a més de ser un espai força adient per a projectar pel·lícules, contes amb power- point... Els ajudants de la biblioteca han col·laborat força en portar a terme aquest nou espai.

6. Les “qualitats” dels llibres Hi ha vegades que ens hem dedicat a treballar l’aspecte formal del llibre; però aquest any el que hem volgut fer és donar o buscar les “qualitats “ que pot tenir el llibre en general. Per això vam elaborar una sèrie de frases que donaven peu a pensar en el llibre com a un ésser viu, amb personalitat pròpia.


7. Maletes viatgeres Aquesta activitat segueix tenint força èxit; per això, la considerem molt positiva en l’aspecte de relació pares-escola que es fa evident en les opinions que els pares i nens, des de P3 fins a 6è, escriuen a la llibreta.

8. Roda de contes i endevinalles La roda s’ha dut a terme un any més als nivells de P4 i P5 amb la col·laboració de la biblioteca, amb la coordinació dels mestres i amb l’ajuda dels pares.


9. El petit follet va per les cases Voluntàriament, els alumnes de tercer, prenen el follet a casa durant una setmana amb un compromís: fer un text sobre aquest follet.

10. Padrins de lectura Com ja hem dit altres anys, és una activitat molt enriquidora per les dues bandes; els alumnes de 6è i els de P5, ajuda els petits a fer-se grans i als grans a fer-se més grans. 11. Visita d’escriptors, il·lustradors... Dins la setmana cultural vam planificar la visita de les següents persones: Cristina Garreta com a bibliotecària, Àngels Ollé com a escriptora, Pere Prats com a escriptor i il·lustrador, el grup M.A.R.C. (Moviment d’àvies recuperadores de contes) que van donar als infants una altra visió del món lector, la il·lustració i els van animar a conèixer les seves obres. Pe altra banda, també citarem la visita d’una mare d’uns alumnes que va venir a posar en pràctica un text instructiu: unes receptes de llaminadures.


Tots ells van fer les seves explicacions amb temes relacionats amb l’eix temàtic del curs escolar: L’alimentació.

12. Els ajudants de la biblioteca Aquest any la majoria dels alumnes de sisè han donat molt fruit ja que cada vegada s’han implicat més en col·laborar, a l’hora de jardí, amb la biblioteca. Classificant llibres, fent préstecs, transmetent missatges, participant en l’elaboració del full informatiu, ambientant l’espai on es narra el conte del mes...


13. Altres activitats Com hem comentat a l’ inici d’aquesta memòria, la biblioteca és el centre d’activitats globals de l’escola. S’han seguit les festes tradicionals, les de l’escola i les proposades dia a dia. Exposicions més rellevants: -exposició sobre el còmics i els treballs corresponents per a endinsar i fer aprofundir els alumnes en el llenguatge del còmic.

-exposició de llibres d’abecedaris. Combinant entre sí totes les lletres de l’abecedari vam descobrir que podíem formar paraules: unes que ens uneixen i altres que ens separen. (Diada de la pau)


-exposició de llibres sobre l’alimentació:

-contes populars -contes -receptaris -llibres de consulta sobre l’alimentació Es van fer activitats a l’entorn d’aquesta exposició com són: llegir i comprendre menús literaris, recitar menús poètics, desxifrar menús d’endevinalles, cercar i comentar dites i frases fetes, aprendre embarbussaments...


14. Racó de pares Aquest any ens hem esforçat perquè l’activitat “Club de lectura” ajudés a intensificar la relació pares-escola. No ha acomplert totes les expectatives que hi teníem posades; per això, serà un dels punts a treballar i a revisar de cara al curs vinent. L’apartat d’exposició de llibres per a pares tampoc ha tingut l’èxit esperat. Cal remarcar que els dimecres a la tarda, l’ajuda dels pares a sigut minsa. Convindria que, entre tots, animéssim els pares a col·laborar.

15. Intercanvi amb altres centres -Debat entre els alumnes de 4t. de l’escola de Pràctiques de Tarragona i els de 4t de la nostra escola sobre els llibres del concurs Atrapallibres. -Debat entre els nostres alumnes de 6è i els de l’escola el Pi del Burgà sobre el llibre Els amants papallona. Lacombe, B. Editorial Baula, 2008. -Intercanvi de material amb l’escola El Remei d’Alcover i l’escola de Pràctiques de Tarragona. -Cal remarcar l’ajuda de la biblioteca Xavier Amorós en el préstec de molts llibres.

Memòria de la biblioteca - curs 09/10  
Memòria de la biblioteca - curs 09/10  

Memòria de la Biblioteca de l'Escola Mowgli

Advertisement