Page 1

NORDISK MADKUNSTFESTIVAL 2009


NORDISK MADKUNSTFESTIVAL 24.-28.11.2009


INDHOLD Kære læser, Rigtig god fornøjelse med denne e-bogs udgave af SMAG PÅ KUNSTEN 2009. I bogen kan du i forbindelse med udvalgte retter finde et link, der fører dig til opskrifterne - disse og en kort film om arrangementet kan også findes på www.smagpaakunsten.dk. E-bogen giver et godt indblik i de mange aktiviteter, der var i forbindelsen med arrangementet, men det er naturligvis kun et uddrag. Ønsker du at opleve SMAG PÅ KUNSTEN live kan vi med glæde allerede nu invitere dig til SMAG PÅ KUNSTEN 2011 fra den 20. - 23. oktober 2011. Velbekomme og god fornøjelse! DAG 1

00-00

DAG 2

00-00

DAG 3

00-00

DAG 4

00-00

DAG 5

00-00

00


Forhistorie SMAG PÅ KUNSTEN Den første SMAG PÅ KUNSTEN blev en realitet, da ARoS Aarhus Kunstmuseum i samarbejde med Det danske kokkelandshold og Dansk Fødevare Forum i september 2007 slog dørene op for en stribe topkokke og kunstnere fra hele Norden, der over fire dage satte hinanden stævne over komfur og staffeli. Madkunstfestivalen blev en succes. Deltagerne følte sig udfordret og berigede af oplevelsen. Også publikumsmæssigt blev begivenheden en succes, og grundstenen var lagt for et koncept med stort nordisk potentiale.

Koncept Konceptet er enkelt – en række af tidens ypperste gastronomer sættes i stævne med en stribe af landets toneangivende kunstnere og ny gastronomi og kunst opstår. Kvalitetsfødevaren sættes i centrum og stjernekokke forvandler ved hjælp af godt håndværk, opfindsomhed og lidenskab basale råvarer til madkunst - inspireret af kunst, omgivelser og publikum. SMAG PÅ KUNSTEN skaber et rum, hvor kokke og kunstnere udfordrer og udvikler hinanden. Den kreative proces er i front, og publikum får en unik mulighed for at opleve den arbejdende proces fra inspiration over idé til færdigt produkt. For publikum er SMAG PÅ KUNSTEN en sansestimulerende rejse ind i et univers af farver, dufte og smagsoplevelser. De bringes i kulinarisk nærkontakt med madkulturer, råvarer, tilberedelse – og den musik og kunst der inspirerer maden til nye smage, udtryk og sammensætninger.


SMAG PÅ KUNSTEN bidrager til at markere Norden på det gastronomiske verdenskort og tjener til gensidig inspiration og madkulturel udvikling de nordiske lande imellem.

SMAG PÅ KUNSTEN 2009 Mens SMAG PÅ KUNSTEN 2007 tog udgangspunkt i billed- og performancekunst var det med det samme klart at SMAG PÅ KUNSTEN 2009 skulle finde sit eget udgangspunkt. Det skulle ske i nye rammer og med de mange kvadratmeter og store lyse arealer var Musikhuset Aarhus oplagt. Det gav mulighed for at udvikle kunstsiden og endnu flere kunstarter blev inviteret og der opstod et spændende miks af billedkunstnere, musikere, rappere og glaspustere og keramikere. Med det udvidede areal blev det også muligt at sætte mere fokus på børn samt en række udstillinger om emnet madkunst. SMAG PÅ KUNSTEN afholdes igen den 20. - 23. oktober 2011 i Musikhuset. Denne gang med nye vinkler, kunstarter og endnu mere udfordring for både kunstnerne, gastronomerne og publikum. Vi glæder os til at se jer alle!

F ØD ARE

F

K

EV

D A NS

Med venlig hilsen

ORUM

00


DAG 1 24.11 2009

00


Alle har brug for forbilleder. Noget man kan se op til, stræbe efter, og noget der kan motivere en til at yde sit bedste. Børn har deres forældre, som de primære forbilleder. Når de bliver større, er det andre børn, som de ser op til. Breddeidrætten ser op til eliteidrætten. Også i kunst og kokkekunst. Forbilleder kan være med til at sætte nye standarder. Deres indsats kan føre til, at både det nationale og internationale blik rettes mod nye områder og emner. De kan fungere som inspiration og løftestand for den almindelige dansker. Det samme gør den Nordiske Madfestival ”Smag på Kunsten”.   I dag er en række forbilleder, både når det handler om gastronomi, kunst og design, samlet for at sætte de danske kvalitetsfødevarer, det nordiske køkken og dansk design på verdenskortet. I fem dage kan forbrugerne og kunstinteresserede komme med på eventyr. Et eventyr, hvor stjernekokke og kendte kunstnere forener maden og kunsten i til nydelse for øjet, sjælen og munden.   Kunst og mad er to sider af samme sag. Billedkunstnere og kokke har nemlig samme mål for øje. For begge parter handler det om at videregive oplevelser og stimulere sanserne. Kunst kræver, at vi stopper op og smager på livet. At vi træder ud af hverdagens intensitet. Slukker for computeren, for fjernsynet og for støjen. Og lader tankerne, sanserne og roen få frist spil. Kunst handler om nydelse, velvære og fordybelse. Det samme gør maden.

Fødevareminister Eva Kjer Hansens åbningstale 00


Mad er meget andet en blot ren overlevelse. Mad er nydelse. Maden er samlingspunktet i mange familier. Og maden danner udgangspunkt for en oplevelse. Et eventyr. Gennem maden fortælles historier om fjerne egne og fremmede lande. Ligesom maden kan forbinde os med vores forfædre og fortælle historien om danske råvarer, dansk madkultur og det danske land. Fremtiden står i kvalitetens, kunstens og gastronomiens tegn. I min optik skal vi være forgangsland, når det handler om kvalitetsfødevarer. Vi skal stå forrest, når vi taler om innovation, forskning og uddannelse på fødevareområdet. Og vores kokke skal være rollemodeller for den danske forbruger og for andre kokke rundt omkring i verden.   Målet er, at Danmark skal være et gourmetland og brandes i udlandet på høj fødeva-rekvalitet, dygtige kokke og en fantastisk madkultur. Et mål som arrangementer som dette kan være med til at fremme. Og et mål som et kommende dansk MadExperimentarium skal medvirke til at indfri.   Regeringen har besluttet at etablere et dansk MadExperimentarium. MadExperimentariet skal være et fyrtårn – et førende internationalt videns- og innovationsmiljø, der kan benyttes til udviklingsseancer og brugerfinansierede aktiviteter inden for bl.a. uddannelse, forskning/ produktudvikling, udstillinger og konkurrencer. MadExperimentariet skal desuden sætte fokus på madhåndværket og sunde madvaner samt etablere uddannelser, der kan medvirke til at fremme gastronomien og den danske hverdagskost.  


Jeg har netop nedsat et udvalg, der skal komme med forslag til, hvad et kommende dansk MadEx-perimentarium mere præcist skal indeholde. Et udvalg bestående af repræsentanter både fra gastronomien, fødevareerhvervet, industrien, maddannelsesområdet mm. Jeg er sikker på, at de nok skal komme frem til en god konstruktion, der kan være med til at øge fokus på den gode mad og brande Danmark som gourmetland. Og så håber jeg blot, at I elitekokke vil tage MadExperimentariet til jer, og gøre det til en ny legeplads for mad, kunst og udvikling, som I også gør her på Nordisk Madfestival.   God fornøjelse til alle!

00


Baskiske tapasmestre skaber madkunst med nordiske råvarer. Fra åbningsmiddagen på Store Scene. Det danske kokkelandshold anretter til 110 gæster. Freestyle rapperne Ham den lange og Kejser A

00


Forret - Island: Let kogt ørred, serveret med islandske blåmuslinger fra Eyjafjörður, gulerødder og dild.

Mellemret - Sverige: Sylta på skånsk tupp med rotfrukter och dill, blomkål, variation på betor samt krydd-peppar.

Hovedret - Danmark: Dansk kalvemørbrad med brissel og sprængt tunge. Selleri og syltede svampe samt sauce med morkler.

Mellemret – Norge: Nordisk rørt tatar af moskus spist med fingrene.

Menuen fra de nordiske kokkelandsholds gallamiddag


Dessert - Danmark/Finland: Kærnemælkskuppel med rugbrød. Hertil rødbeder, sorbet og hindbær.

00


Synergi Kunstnere, på hver deres felt, møder hinanden på scenen og kreerer ved fælles hjælp ny kunst – gastronomen inspirerer og hjælper kunstneren og omvendt. Danske musikere, billedkunstnere, glaspustere og keramikere møder nordiske stjernekokke i et fælles rum, hvor innovation, dialog og provokation er motivatorer. I samarbejde kreeres en opskrift, en fantastisk ret og et kunstværk eller musikstykke. Fokus er på kompetenceudveksling, synergi og udvikling, på nye kreative alliancer mellem kunstnere fra forskellige verdener, hvor kun materialevalget er forskelligt. Det kræver samarbejde mellem kunstner og kok, gerne på en måde hvor grænserne flyttes, barrierer nedbrydes og kreativ synergi opstår.

00


Gastronom Paul Cunningham og billedkunstner Maria Lubin. Blæksprutte malet med blæksprutteblæk inspireret af ret med blæksprutter. 00


Jeg bliver meget inspireret af Marias kunst og den m책de, hun formulerer sit billede p책 Paul Cunniningham

00


Fortolkning Kunstnere, på hver deres felt, møder hinanden på scenen og kreerer ved fælles hjælp ny kunst – gastronomen inspirerer og hjælper kunstneren og omvendt. Danske musikere, billedkunstnere, glaspustere og keramikere møder nordiske stjernekokke i et fælles rum, hvor innovation, dialog og provokation er motivatorer. I samarbejde kreeres en opskrift, en fantastisk ret og et kunstværk eller musikstykke. Fokus er på kompetenceudveksling, synergi og udvikling, på nye kreative alliancer mellem kunstnere fra forskellige verdener, hvor kun materialevalget er forskelligt. Det kræver samarbejde mellem kunstner og kok, gerne på en måde hvor grænserne flyttes, barrierer nedbrydes og kreativ synergi opstår.

00


Gastronom Betina Repstock fortolker Edward Munchs “Damerne på broen” 00


Gastronom Kenneth Hansen fortolker Edward Munchs “Damerne på broen” 00


DAG 2 25.11 2009

00


Synergi Kunstnere, på hver deres felt, møder hinanden på scenen og kreerer ved fælles hjælp ny kunst – gastronomen inspirerer og hjælper kunstneren og omvendt. Danske musikere, billedkunstnere, glaspustere og keramikere møder nordiske stjernekokke i et fælles rum, hvor innovation, dialog og provokation er motivatorer. I samarbejde kreeres en opskrift, en fantastisk ret og et kunstværk eller musikstykke. Fokus er på kompetenceudveksling, synergi og udvikling, på nye kreative alliancer mellem kunstnere fra forskellige verdener, hvor kun materialevalget er forskelligt. Det kræver samarbejde mellem kunstner og kok, gerne på en måde hvor grænserne flyttes, barrierer nedbrydes og kreativ synergi opstår.

00


Synergi: Gastronom Per Mandrup, jazz trioen “Virvar� og glaskunstner Ned Cantrell 00


Synergi: Designduoen Claydies og gastronom Thomas Pasfall 00


Synergi: Gastronom Thomas Pasfall og designduoen Claydies


00


Den gale madkasse

Et rum hvor førende nordiske gastronomer og smagseksperter inviterer børn i køkkenet for at udfordre børnenes smagsløg, og pirre dem til at turde smage på nye og anderledes råvarer. Men samtidigt et rum, hvor det er ok at spytte ud, hvis man ikke kan lide maden. Børnene blev introduceret til grundsmagene – salt, sødt, surt, bittert og umami, så de havde nogle værktøjer, der kunne hjælpe dem til at udtrykke sig tydeligere omkring smag. Herefter blev de præsenteret for en overflod af smagsoplevelser.

00


00


Prøv at smage det blad der ovre, det smager totalt godt! Pige til veninde ved den gale madkasse

00


Fortolkning Kunstnere, på hver deres felt, møder hinanden på scenen og kreerer ved fælles hjælp ny kunst – gastronomen inspirerer og hjælper kunstneren og omvendt. Danske musikere, billedkunstnere, glaspustere og keramikere møder nordiske stjernekokke i et fælles rum, hvor innovation, dialog og provokation er motivatorer. I samarbejde kreeres en opskrift, en fantastisk ret og et kunstværk eller musikstykke. Fokus er på kompetenceudveksling, synergi og udvikling, på nye kreative alliancer mellem kunstnere fra forskellige verdener, hvor kun materialevalget er forskelligt. Det kræver samarbejde mellem kunstner og kok, gerne på en måde hvor grænserne flyttes, barrierer nedbrydes og kreativ synergi opstår.

00


Gastronom Hans Beck Thomsens fortolkning af operastykket “Drikkevisen” fra Pucchinis “La Traviata” 00


Det ligner lidt et abehoved med store tÌnder, men jeg har fortolket det som pighvar for jeg kunne se hoved og finner, tang og vand selvfølgelig Gastronom Francis Cardenau om Asger Jorns relief

00


Gastronom Francis Cardenau forvandler Asger Jorns relief til anretning med ristet pigvar

00


Gastronom Jesper Kirketerp fortolker udsnit af Asger Jorn relief 00


Gastronom Lasse Kochs fortolkning af Edvard Munchs maleri “Damerne på broen” 00


Gastronomerne Tommy Friis og Mikkel Mulvad


Gastronom Magnus Knudsen

Fortolkninger af Edvard Munchs maleri “Damerne på broen” 00


Gastronom Mikkel Olsens fortolkning af Heibergs “Stol� 00


Gastronomerne Benjamin Bowden og Silas Paulsen Gastronom Martin Sommer


Fortolkninger af maleriet “Pigen i køkken” af Anna Ancher 00


Gastronom Jeppe Foldager fortolker “Jotunheim� af J.F. Willumsen 00


Fortolkninger af Per Inge Bjørlos skulptur “Pres følger Pres”


Gastronom Michael Christensen Gastronom Jacob Magnussen

00


Hop dig til en pĂŚre rap eller en tomat blues.

Bogcafeen tiltrak mange gĂŚster.

des asperitia dollent volupturiame nonsece senditia cori idi dolupis

Tekst om denne dag, er der noget sĂŚrligt ved dag 2?


Lasse Koch.

des asperitia dollent volupturiame nonsece senditia cori idi dolupis

des asperitia dollent volupturiame nonsece senditia cori idi dolupis uriame nonsece senditia cori idi dolupis

00


Det undrer mig at gæster er villige til at betale 15-25 kr. for en flaske vand uden at blinke med øjet, men når de skal betale 25-35 kr. for en god kop kaffe, så skal man virkelig have argumenterne i orden, for at retfærdiggøre at smag og aroma, står til måls med prisen Søren Stiller Markussen, Barista


Når jeg edger/tegner i kaffen med chokolade, og laver Homer Simpson, så er det ikke kun fordi det skal se godt ud. Det er et udtryk for, at jeg forsøger at skabe en dialog med gæsten, og forhåbentligt får dem til at værdsætte glæden ved god kaffe, og alt det arbejde det der ligger bag, lige fra farmeren til det ender i koppen.

00


En god kop kaffe starter med en god bønne Søren Stiller

00


DAG 3 26.11 2009

00


Den Gastronomiske Catwalk Samtidig med SMAG PÅ KUNSTEN blev der i Ridehuset afholdt KIC – Kunsthåndværk i Centrum. Dette sammentræf førte til et samarbejde, hvor kunsthåndværk og gastronomi mødtes på den Gastronomisk Catwalk. Lokale gastronomer fik i forvejen udleveret et kunsthåndværk, der skulle inspirere til nye kreationer. De fantasifulde retter blev arrangeret på kunstværket og efterfølgende danset ned gennem Ridehuset af dansere fra dansestudiet.dk.

Gastronomisk Catwalk i Ridehuset 00


Gastronom Allan Poulsen, Det danske kokkelandshold. Fad af Lone Borgen 00


Gastronom Martin Vesterdorf, Restaurant Miró. Kunstværk af Malene Møller-Hansen


00


Gastronom Jannik Skovlund, Jyllands Postens kantine. KunstvĂŚrk af Mette Gregersen 00


Gastronom Steffen Mikkelsen, Malling & Schmidt. Keramik af Esther Pedersen.

Gastronom Nicki Strobel, Mr. Mums. Filt af Lene Frantzen.

Gastronom Allan Poulsen. Pude af Helene Vonsild.

Gastronom Allan Poulsen. Fad af Helle Rittig.


Gastronom Allan Thaulaug, Mellemrum. Skål af Dorte Kristoffersen.

Gastronom Anders Langvad & Brian Løgstrup, Vestas kantine. Skål af Karen Nyholm.

Gastronom Jannik Skovlund, Jyllands Postens kantine. Kunstværk af Mette Gregersen.

Gastronom Benjamin Bowden og Stephan Bæk, Scandic. Fad af Sverre Teito.

00


DAG 4 27.11 2009

00


Synergi Kunstnere, på hver deres felt, møder hinanden på scenen og kreerer ved fælles hjælp ny kunst – gastronomen inspirerer og hjælper kunstneren og omvendt. Danske musikere, billedkunstnere, glaspustere og keramikere møder nordiske stjernekokke i et fælles rum, hvor innovation, dialog og provokation er motivatorer. I samarbejde kreeres en opskrift, en fantastisk ret og et kunstværk eller musikstykke. Fokus er på kompetenceudveksling, synergi og udvikling, på nye kreative alliancer mellem kunstnere fra forskellige verdener, hvor kun materialevalget er forskelligt. Det kræver samarbejde mellem kunstner og kok, gerne på en måde hvor grænserne flyttes, barrierer nedbrydes og kreativ synergi opstår.

00


Synergi: Gastronom Ninna Bundgaard og Ensemble Midtvest 00


Synergi: Det islandske kokkelandshold, billedkunstner Lars Ravn og keramiker Marianne Stenholdt 00


Synergi: Det islandske kokkelandshold, billedkunstner Lars Ravn og keramiker Marianne Stenholdt 00


Alt hvad man gør forandrer Ên. Man forandrer sig for hvert skridt man tager

Keramiker Marianne Steenholdt

00


Synergi: GastronomThorsten Schmidt og DJ’s Digital Magic 00


Hvis man hører sådan noget musik tænker man unægtelig på fest, piller og skum, Ibiza og party Thorsten Schmidt om sin inspiration fra Digital Magic


00


Fortolkning Kunstnere, på hver deres felt, møder hinanden på scenen og kreerer ved fælles hjælp ny kunst – gastronomen inspirerer og hjælper kunstneren og omvendt. Danske musikere, billedkunstnere, glaspustere og keramikere møder nordiske stjernekokke i et fælles rum, hvor innovation, dialog og provokation er motivatorer. I samarbejde kreeres en opskrift, en fantastisk ret og et kunstværk eller musikstykke. Fokus er på kompetenceudveksling, synergi og udvikling, på nye kreative alliancer mellem kunstnere fra forskellige verdener, hvor kun materialevalget er forskelligt. Det kræver samarbejde mellem kunstner og kok, gerne på en måde hvor grænserne flyttes, barrierer nedbrydes og kreativ synergi opstår.

00


Det første jeg så da jeg fik billedet var en puré tværet ud over tallerkenen, da Munch som van Gogh bruger de meget tværede malerstrøg Fortolkning: Gastronomen Helle Brønnum Carlsen, Edward Munchs maleri “Damerne på broen”

00


Fortolkning: Gastronom Wassim Hallal - “Sommer� af Ola Billgren 00


Gastronom Jasper Kure Gastronom Rasmus Errebo


Fortolkninger af glaskunstner Ned Cantrells “Golden astronaut� 00


Gastronom Allan Poulsen

Gastronom Thomas Pedersen


Fortolkninger af Heibergs “Stol” 00


Gastronom Anne Bruun Jessen Gastronom Jeppe Graa


Fortolkninger af Jorma Puranens kunstværk “Icy Prospect 20” 00


Gastronom Rune Collin giver sin fortolkning af nordiske tapas 00


Auktion til fordel for Familier med kræftramte børn Før og under SMAG PÅ KUNSTEN blev de deltagende kunstnere bedt om at dekorere en magnumflaske sponsoreret af Iskilde. De unikke kunststykker blev efterfølgende bortauktioneret ved åbningsog gallamiddagen under SMAG PÅ KUNSTEN. Der var rift om flaskerne, og der blev indsamlet i alt 33.800 kr., som alle gik ubeskåret til foreningen Familier med kræftramte børn.

00


Maria Dubin

Marianne Steenholt

Lars Ravn

Søren Elgaard

Søren Elgaard

Nyholm & Cantrell


Claydies

Claydies

Maria Dubin

Nyholm & Cantrell

Nyholm & Cantrell

Nyholm & Cantrell

00


Man skal vĂŚre forsigtig, for der er ingen fortrydelsesret. Det er ikke ligesom ler Konditor Kristinn Kristinsson om sin iskunst

00


Bixente Munoz

Bixente Munoz

Pantox Bedialauneta

Pantox Bedialauneta


De baskiske kokke giver deres bud p책 tapas af nordiske r책varer 00


Jose Ramon Elizondo Conchita Bereclartua giver sit bud p책 tapas af nordiske r책varer 00


DAG 5 28.11 2009

00


Synergi Kunstnere, på hver deres felt, møder hinanden på scenen og kreerer ved fælles hjælp ny kunst – gastronomen inspirerer og hjælper kunstneren og omvendt. Danske musikere, billedkunstnere, glaspustere og keramikere møder nordiske stjernekokke i et fælles rum, hvor innovation, dialog og provokation er motivatorer. I samarbejde kreeres en opskrift, en fantastisk ret og et kunstværk eller musikstykke. Fokus er på kompetenceudveksling, synergi og udvikling, på nye kreative alliancer mellem kunstnere fra forskellige verdener, hvor kun materialevalget er forskelligt. Det kræver samarbejde mellem kunstner og kok, gerne på en måde hvor grænserne flyttes, barrierer nedbrydes og kreativ synergi opstår.

00


Synergi: Gastronom Kenneth Hansen og keramiker Gregory Miller 00


Synergi: Konditor Brian Brøckner og glaskunstner Ned Cantrell 00


Synergi: Gastronom Wassim Hallal, billedkunstner Søren Elgaard og Jazz trioen Virvar 00


Fortolkning Kunstnere, på hver deres felt, møder hinanden på scenen og kreerer ved fælles hjælp ny kunst – gastronomen inspirerer og hjælper kunstneren og omvendt. Danske musikere, billedkunstnere, glaspustere og keramikere møder nordiske stjernekokke i et fælles rum, hvor innovation, dialog og provokation er motivatorer. I samarbejde kreeres en opskrift, en fantastisk ret og et kunstværk eller musikstykke. Fokus er på kompetenceudveksling, synergi og udvikling, på nye kreative alliancer mellem kunstnere fra forskellige verdener, hvor kun materialevalget er forskelligt. Det kræver samarbejde mellem kunstner og kok, gerne på en måde hvor grænserne flyttes, barrierer nedbrydes og kreativ synergi opstår.

00


Det islandske kokkelandshold fortolker Asger Jorns relief 00


Gastronom Ninna Bundgaard Gastronom Nicki Strobel


Fortolkninger af Egon Fischers skulptur “Hullet i det runde rum� 00


Elever fra Hotel-Anne og restaurationsskolen i Silkeborg Kokkeeleverne Marie Olsen & Nikolaj Christiansen giver deres bud p책 nordiske tapas 00


Kokkeeleverne Anne Marie Olsen & Nikolaj Christiansen giver deres bud p책 nordiske tapas 00


Gastronom Troels Madsen fortolker“Jotunheim� af J.F. Willumsen 00


Gastronom Dennis Juul Jensen fortolker “Icy Prospect 20” af Jorma Puranen 00


INDEX KOK og ret 1

00-00

KOK og ret 2

00-00

KOK og ret 3

00-00

KOK og ret 4

00-00

KOK og ret 5

00-00

KOK og ret 6

00-00

KOK og ret 7

00-00

KOK og ret 8

00-00

KOK og ret 9

00-00

KOK og ret 10

00-00

KOK og ret 11

00-00

KOK og ret 12

00-00

KOK og ret 13

00-00


KOK og ret 14

00-00

KOK og ret 15

00-00

KOK og ret 16

00-00

KOK og ret 17

00-00

KOK og ret 18

00-00

KOK og ret 19

00-00

KOK og ret 20

00-00

KOK og ret 21

00-00

KOK og ret 22

00-00

KOK og ret 23

00-00

KOK og ret 24

00-00

KOK og ret 25

00-00

KOK og ret 26

00-00

KOK og ret 27

00-00

Find opskrifter og mere inspiration p책 www.smagpaakunsten.dk

00


MANGE TAK Til de sponsorer og samarbejdspartnere hvis hjælp og støtte har været altafgørende for at festivalen blev en realitet og fik den store succes den fik.

Hasle Blomster Viborgvej 109 8210 Århus V Tlf. 86 15 10 33

hasleblomster.dk

I¡GHYDUHUWLOIDJIRON


00


FORTOLKNING Kunstværkerne brugt i aktiviteten ”Fortolkningen” er udvalgt af lektor og billedkunstner Søren Elgaard. Søren Elgaard fik til opgave at udvælge ni nordiske kunstværker i forskellige stile og fra forskellige perioder samt udarbejde en beskrivelse af kunstværkerne. Kunstværkerne og beskrivelsen af dem blev en måned inden SMAG PÅ KUNSTEN 2009 udleveret til gastronomerne, som efterfølgende skulle lade sig inspirere til at udvikle en ny ret.

af Lektor Søren Elgaard


Anna Ancher (1859-1935) hørte til i kredsen af skagensmalerne og er særlig ved sin koloristiske sans. Inspireret af de hollandske 1600-tals malere såsom Johannes Vermeer og Pieter de Hoch, finder hun sine motiver i det hjemlige, intime miljø.

Anna Ancher: Pigen i køkkenet. 1883-86.

I maleriet Pigen i køkkenet er vi inde i det lille rum. Sammen med kunstneren sidder vi ned og betragter kokkepigen i færd med at forberede måltidet. Grøntsager og fisk ligger klar til at blive forarbejdet på bænken, skildret med en grad af realisme. Rummet er også defineret via perspektiv-linjerne i gulvet og sprækken i døren.

Den røde kjole kontra de grønne grøntsager og den mørkeblå trøje kontra sollyset. ”Det er kun som farve, jeg har ment noget dermed”, skriver Anna Ancher i et brev. Hverdagsmotivet sublimeres af sollyset, og poesien vokser frem. På samme måde som Vermeer, der skabte fortættede stemninger med sine kvindelige modeller eller meget senere Ola Billgren, der skildrer verden fra køkkenet i sommerhuset i Skåne i det sene eftermiddagslys. På tværs af tid har vi Vermeer, Ancher og Billgren; alle tre med blikket rettet mod solens kortvarige, magiske lysspil i rummene.

Det hele er lidt skævt og slidt: Gulvet, væggene, bordet og vinduet. Pigen er placeret til venstre i billedet sammen med bænken. Feltet til højre er mest tomrum, der venter på handling. Den halvåbne dør udgør både den mørke kontrastflade og har samtidig lidt refleks lys forneden. Omkring den rygvendte tjenestepige opstår dramaet derimod med det stærke sollys, der tegner gule felter på gardinet og skaber store modlys farveflader.

00


Den svenske maler Ola Billgren (1940-2001) var optaget af det at se og eksperimentere med gengivelsen af det sete på lærredet. Samtidig var han bevidst om at pirre betragterens nysgerrighed. Hos Ola Billgren får man ikke det hele fortalt. Det usagte, sløringen, anelsen, det antydede, det udviskede og spejlingen kendetegner mange af hans billeder, uanset om de er malet som fotorealisme eller i en mere ekspressiv stil.

Ola Billgren: Sommer. 1969.

Han er bevidst om detaljen og dens betydning for helheden, som i de mange nature morte, hvor tingene taler for sig selv. Stemningen, der forstærkes ved lyset. Lampelyset om aftenen eller sollyset om morgenen, der kærtegner den sovende kvinde på sengen. Han er betragteren, som observerer sceneriet, en voyeur. Således også i maleriet Sommer fra 1969, hvor hele forgrunden domineres af et køkkenlandskab af redskaber på bordet og i køkkenvasken. Et blødt gult lys fra lampen reflekteres i de blanke overflader og ild og røg anes til venstre.

af Lektor Søren Elgaard

Udenfor skinner eftermiddagssolen og en halvnøgen mandsfigur sidder i en rød campingstol. Den gamle brune trædør med nøglen i låsen formidler overgangen mellem ude og inde. Der er noget skagensmaler idyl over sceneriet og andre kunsthistoriske hilsener i billedet. Blandt andet til den spanske maler Velasquez, men også noget meget nutidigt i spaltningen mellem tingene og måden at se dem på. Den detaljerede fotografiske registrering af tingene i køkkenet sat op mod det slørede, impressionistiske blik ud i haven. Ola Billgren var meget inspireret af filmen og det scenografiske. Kameraets panorering ind i rummet og nøgterne fokusering på tingene. Han maler storbyer set fra himmelen i aftenbelysning med voldsomme penselstrøg eller gamle bymure i Syden i orange lys eller gammelt klædestof i et sløret, næsten helt udvisket brunligt lys. Ola Billgren er blevet kaldt både teoretiker og sensualist. Hans malerier vil både analysere og forføre.


Per Inge Bjørlo: Pres følger Pres. Stål. 2004.

Der er krop for fuldt tryk i den norske billedkunstner Per Ole Bjørlos (f. 1952 i Norge) skulptur Pres følger pres. Man forbløffes over al den spændthed og pres inde fra i formen, der signalerer krop, saftspænding, vellyst eller smerte. Den tunge skulpturelle krop har tilsyneladende hverken en forende eller bagende, men spænder symmetrisk ud i rummet med nogle få støttepunkter på gulvet. Der er en surrealistisk fantasi på spil med den mandlige lyst til store kvindebryster. Det mest banale og effektive blikfang, der findes. Eller er det dyrkelsen af altings ophav, vi ser, for overalt på kroppen skyder der brystlignende former frem, der bare vokser og vokser?

Den er hverken blød i overfladen eller til at sætte tænderne i. Skulpturen er både abstrakt og figurativ på en gang, noget lignende den engelske skulptør Henry Moore. Moore udførte en række skulpturer med liggende kvinder, som samtidig var en slags moder jord figurer. Hos Bjørlo er der også en forvandling i gang, en metamorfose. Pres følger pres, følger pres, men hvad bliver resultatet?

Hvor man forventer silkeblød hud, møder øjet det hårde polerede stål med spor fra polermaskinen. Det optiske blik stimuleres af et lyshav af farver fra dagslys og kunstlys, der reflekteres i hele farvespektret. Det haptiske med berøringen af de mange bløde former forbliver en illusion.

00


På afstand ser fotografiet meget tillokkende ud. Som et stort åbent naturlandskab.

Jorma Puranen: ICY PROSPECTS 20. Fotografi. 2008.

Det nordiske landskab stemningsfyldt og en smule melankolsk. Tættere på mister man lidt fornemmelsen af landskab, for der er lagt et skinnende plan imellem landskabet og os. Det, vi ser, er ikke landskabet direkte igennem kameraets linse, men som landskabet ser ud, når det spejles i en blank træflade. Vi ser altså to motiver samtidigt. Herved bliver vi udfordret, for hvad er det egentlig, vi ser, og hvad skal vi fokusere på? Det nære i alle detaljerne med træårer og små huller? Eller det store landskabelige sus, der er gengivet fejende flot, som var det malet med en stor pensel? Vi ser det sidste sollys, der farver himlen i gult i et bredt horisontalt bånd og mørket i dyb blå, der indrammer lyset. I lang tid var fotografiet karakteriseret ved præcision, skarphed og motivisk detaljerigdom. Jorma Puranen (f. 1951 i Finland) er en af mange fotografer, som i disse år forsøger at

af Lektor Søren Elgaard

frigøre fotografiet fra denne binding til det motiviske. Meget motivstof er blevet belastet eller brugt op. Det gælder især de smukke landskaber, som nemt bliver til banale, romantiske idealbilleder. Med Puranens skæve synsvinkel på verden ved et kig ned i spejlingen udfordrer han vores blik. Kun ved at se verden i spejlingen kan han åbne vores øjne for det skønne i naturen. Jorma Puranen maler med sit fotoapparat.


Edvard Munch: Damerne på broen. 1935.

Den norske maler Edvard Munch (1863-1944) var et uhyre produktivt og følsomt gemyt. Han arbejder altid med indtryk fra virkeligheden, men bearbejdet i et kompliceret sind. Han arbejder med forskellige stilarter såsom symbolisme, realisme, ekspressionisme og impressionisme. Han er blevet kaldt prototypen på det moderne, nervøse samtidsmenneske, der som en seismograf registrerer den universelle angst. Som Munch skrev i et tilbageblik på sit liv; Min tilstand var på grænsen af det gale; det stod og vippede. Et gennemgående tema hos Munch er menneskets forhold til naturen og forholdet mellem mand og kvinde. Og netop hans forhold til kvinder var kompliceret. Han var tiltrukket af dem som erotiske væsener, femme fatale, og angst for at blive fanget i deres spind og miste sin frihed. Motivet med kvinder på broen maler han første gang i 1899 og sidste gang i 1935, som i det her gengivne maleri.

tynde, transparente farvelag, der får farven til at drive ned over lærredet. Fem kvinder klædt i lange hvide kjoler og med gule sommerhatte er placeret som en keglestub lidt forskudt for midteraksen og med en rød skygge omkring dem. Yderligere en gul hat ses i forgrunden. Nogle tynde brune mænd er placeret ved broens rækværk. Ellers føres blikket ind i billedets mellemgrund med huse og grønne træer via broens indad førende linjer. Til venstre spejler træerne sig i vandet, og til højre passerer en robåd under broen. Således foregår bevægelsen både vertikalt og horisontalt. Der er meget bevægelse i billedet. De lidt kantede former danser rundt i en lysende optimisme, måske alderdommens forgyldte tilbageblik på ungdommen. Kvinderne udgør en sluttet kreds, og mændene er ensomme betragtere. Broen er hos Munch overgangen, hvor mennesket besinder sig, får overblik eller bliver vanvittigt. Eller som her er tæt på den kvindelige skønhed.

Som i Weies maleri med Faun og nymfe er der sommer og erotik i luften, og det er malet med

00


J.F. Willumsen: Jotunheim. 1892-93. Olie på lærred, træ, malet zink samt emalje på kobber. 150 x 270 cm.

af Lektor Søren Elgaard

Det er et mærkeligt maleri og relief, som den danske maler og billedhugger J.F. Willumsen (1863-1958) har skabt. Han rejste op til Jotunheim i Norge og fik nogle voldsomme naturindtryk på stedet: ”…Skyerne dreve bort, og jeg befandt mig ved kanten af en Afgrund og saa ud over et bjærgfyldt Landskab i det høje Nord, alvorligt og brutalt dækket med evig Is og Sne, en Verden ubeboelig for Mennesker”. Inden for den organisk formede træramme ser man flere lag af bjergkæder med sneen og isen som livlige mønstre på den grå og brune baggrund. I spejlingerne i vandet forvandles de til kantede pixelagtige former. I den nederste bjergkæde ser man mere organiske, dyrelignende former. Det virker både i fladen som et stort mønstret tæppe, og samtidig får man et overraskende kig foroven til en violet himmel. Willumsen lader billedet fortsætte uden for rammen. Foroven med en dekorativ bjergkæde skåret ud i kobber. Til venstre ser man fire alvorlige mænd, som symboliserer lærdom og forstand. De forsøger at skabe en forbindelse

mellem det uendeligt store og det uendeligt små. Figurerne til højre symboliserer det indifferente, det hensigtsløse og det sanselige. Det er efterkommerne efter Adam og Eva, som muntrer sig i et frodigt landskab. En mand og en kvinde peger ind i bjerglandskabet. Det er et panoramabillede, som meget ambitiøst vil sammenfatte indtrykket af bjerge. Willumsen udfordrer sig selv og sine omgivelser med dette symbolistiske værk. Som betragter bliver man hurtigt forvirret, for det er et kompliceret værk fyldt med positive og negative spændinger. Han er også forvirret, og ideerne breder sig uden for rammen. Der skal hæftes rammefortællinger på, som tilsyneladende ikke har nogen forbindelse til midterbilledet. Han vil udfordre sig selv som menneske og kunstner, på sin egen lidt kantede måde, og var gennem hele livet årsag til debat, forargelse, respekt og beundring. J.F. Willumsen var blandt stifterne af kunstnersammenslutningen Den Frie Udstilling i København, og i 1957 fik han sit eget museum i Frederikssund.


I 1960erne blev der eksperimenteret med livsstil, kunst og design. Grænserne blev udforsket; også inden for kunstens område. Den danske kunstner Kasper Heiberg (1928-84) var på mange felter en eksperimenterende kunstner. For ham var leg og formeksperimenter indenfor kunsten tæt forbundne. Han ville også inddrage beskueren i den kreative proces. Han var således i tæt dialog med beboerne på Skjoldhøj Kollegiet i Århus, da han tog fat på en omfattende udsmykning med både skulptur og maleri, afsluttet i 1973.

Kasper Heiberg: Stol. Stof. 1964.

Kasper Heiberg har skrevet en lille tekst om dette: ”Grøn trak ham. Modeleret grønt. Ubestemte masser. Han tog det grønne i hånden, følte det grønt. Han slubrede grønt i sig. Han dyppede munden og hovedet i det grønne og blev helt væk i vådt grønt, sank ned i farven. Hver del af kroppen mærkede det. Grænserne mellem ham og grønt viskedes ud. Kun hans hjerte bankede rødt. Koncentreret i en klump. Slagene dunkede og pulsede røde bølger ud i rør i alle retninger. Langt inde i det grønne bankede et rødt hjerte”.

Hans stol i stof lavet i Paris i 60erne har også karakter af leg og humor, og den befinder sig i en grænsezone mellem skulptur og design. Den tegner de enkle streger i rummet af en ryg, et sæde og nogle ben i primærfarverne rød, blå og gul som et rummeligt maleri. Det simple, lette, enkle og selvindlysende er ord, der kan hæftes på Heibergs kunst. Men også en voldsom lyst til farven og livet. De rene farver som noget livsbekræftende i naturen og hos menneskene.

00


Som hos Kasper Heiberg spiller det legende en stor rolle hos den danske billedhugger Egon Fischer (f.1935).

Egon Fischer: Hullet i det runde rum. Bronzeskulptur. 1973.

Uhøjtideligt, skævt, underfundigt, humoristisk, farverigt er nogle af de adjektiver, der er blevet hæftet på hans skulpturer. Egon Fischer var en af de billedhuggere, som i tredserne og halvfjerdserne eksperimenterede med skulpturens udtryksformer. Et hovedværk er skulpturen til Birkerød, som også fungerer som en gangbro mellem rådhusets to bygninger. Altså både skulptur og arkitektur på én gang. Mange af hans skulpturer er bemalede i stærke farver og med spraglede mønstre. Skulpturen ”Hullet i det runde rum” er støbt i bronze og fokuserer på de skulpturelle former. Det har meget karakter af et lille stykke arkitektur, som en middelalderborg med en mængde små detaljer føjet til den cirkulære bygningskrop. Bløde kurver, sprækker, udhæng og mulige indgange til det, Fischer kalder hullet i det runde rum. Kernen er tillukket og hemmelig. På taget markerer en rundbue og en kurvet stang ridderborgen. Den

af Lektor Søren Elgaard

patinerede bronze har en smuk rustbrun farve. Det kunne være resultatet af leg på sandstranden om sommeren, men skulpturen er udført med stor håndværksmæssig kunnen.


Asger Jorn: Keramisk relief i Århus. 1959.

At stå foran Asger Jorns (191473) store keramiske relief på Århus Statsgymnasium fra 1959 er som at se ind i et kæmpe akvarium med mærkelige væsener, der svømmer rundt i en slags ursuppe. Relieffet indtager fuldstændig rummet i kraft af sin størrelse på 3x27 meter. Det buler ud fra væggen som noget, der hæver og vokser. Det er både hæmningsløst og udfordrende, for leret er bearbejdet med alskens instrumenter. Et sted har en motorcykel således sat sine mønstrede spor i overfladen. Andre steder er der skåret og banket i leret, og de keramiske farver er tilsyneladende hældt ud over fladerne vilkårligt og med alle palettens farver. Andre steder fremstår den brungrå baggrund med en tør karakter som en vulkansk lavaaske. De stærke blå, gule, grønne og røde farver dækker toppene i landskabet.

”Der kan ikke være tale om en udvælgelse i nogen retning, men om at trænge ind i hele den kosmiske lov af rytmer, kræfter og stof, som er den reelle verden, fra det grimmeste til det smukkeste, alt der har karakter og udtryk fra det groveste og brutaleste, til det sarteste og blideste, alt der i sin egenskab af liv taler til os”. Langsomt vokser der figurer frem fra fladen. I midten et stort brunt fiskehoved af form som en rokke. Andre steder ser man opadstigende figurer, små familier side om side. Mennesker, dyr, fisk og fabelvæsener lever side om side i denne mærkelige fantasiverden.

Asger Jorn udfolder med andre ord den spontanitet, som var kendetegnende for Cobra bevægelsen. Som han skriver:

00


DELTAGENDE KUNSTNERE Smag PĂĽ Kunsten takker de mange kunstnere der med energi og et inspirerende engagement medvirkede til at sĂŚtte form, farve og fest i festivalen. Kunstnerne deltog i de mange spĂŚndende synergier med festivalens kreative kokke.

Deltagende kunstnere i synergi


Virvar mg-7812 el. mg-2123 Støjende, kaotiske lydflader eller smukke lyriske passager? Når Virvar går på scenen er der ingen – end ikke bandet selv – der ved, hvad der kommer til at ske. Virvar består af Lars Fiil; tangenter, Alex Jønsson; guitar, Andreas Skamby; trommer

Maria Dubin mg-1544 / mg-4039 Den farverige dansk-amerikanske billedkunstner Maria Dubin er især kendt for sine meget store oliemalerier. Hun har malet i offentlige rum med publikum i Europa, Kina, Nord- og Sydamerika og Afrika. Maria henter ofte sin inspiration i naturvidenskaben.

Marianne Steenholdt MG-7011 Keramikeren Marianne Steenholdt kunst er fabulerende, fantasifulde figurer, som hun gennem de seneste 20 år har udstillet i store dele af verden. Marianne Steenholdt har en stor passion for løver, hvorfor hun også kaldes Danmarks Løvedronning.

00


Gregory Miller mg-8181 el. mg8231 Den glade keramiker har tilbragt en årrække som lærling hos Japans mest anerkendte keramiker. Gregory Millers kunst er derfor inspireret af Japan - både hvad angår udformning såvel som udarbejdelsesprocessen. Japanske teskåle er således ofte mellem hans værker, da hans primære interesse er funktionel keramik til brug i køkkenet.

Deltagende kunstnere i synergi

Søren Elgaard mg-7776 el. mg7841 Søren Elgaard har været kunstmaler siden 1973 og regnes i dag som en af de væsentligste eksponenter for nyrealismen. Han er inspireret af byrum fra storbyer og udøver især en realistisk udtryksform. Foruden at være udøvende kunstmaler er han lektor på Århus Universitet.

Digital Magic – MG-4031 Digital Magic består af to drenge, der begge har rødder i smilets by. Deres passion for elektronisk musik har udviklet sig ekstremt igennem de seneste år, og deres stil er en af grundene til, at de står, hvor de gør i dag. Duoen tæller Mark Pedersen og Atle Stehouwer også kaldet Mark Pé & Atle S.


Rappere Mg-1421 Ham den Lange og Kejser A har siden 2003 ikke været til at overse på den danske freestyle rapscene. De har flere gange deltaget i Mc’s Fight Night, hvor Ham den Lange i 2009 opnåde en finaleplads og Kejser A i 2004 både vandt punchline-prisen og titlen som årets champ.

Claydies mg-6143 Claydies består af Karen Kjældgård-Larsen og Tine Broksø. Karen og Tine er ikke bange for at vende tingene på hovedet og udfordrer konstant materialet, farverne, sig selv og hinanden. Claydies er blandt andet kvinderne bag den populære GRASS vase og Karen Kjældgård-Larsen står desuden bag dekorationen Mussel MEGA for Royal Copenhagen. I 2007 blev Claydies af Nordisk Ministerråd udpeget som ambassadører for programmet Ny Nordisk Mad.

Ned Cantrell Mg-2075 Ned Cantrell skaber med sine unikke glasarbejder et fantasifuldt og udfordrende univers, der både indeholder kendte elementer fra hverdagen, men hvor man også kan møde den sorteste humor, når Ned Cantrell tager livtag med døden og skaber et hvidt kranium med tomme øjenhuler, dekoreret i panden med en yndig poserende kvinde.

00


Lars Ravn mg-6891 Billedkunstner, som har sat sit særegne præg på den danske kunstscene med sin fandenivoldske og legelystne tilgang til livet, kunsten og kunsthistorien. I de farverige og labyrintiske universer udforskes hverdagens dramaer, drifter og menneskelige relationer.

Deltagende kunstnere i synergi

Ensemble Midtvest mg-3614 Ensemble Midtvest består af strygere, blæsere og klaver. De tager udgangspunkt i den traditionelle klassiske verden men arbejder i nytænkende rammer, hvor konceptet er grænseløs musik på tværs af genrer. De har tidligere arbejdet sammen med forskellige stilarter som komponister, fortællere, forfattere og skuespillere. Under SMAG PÅ KUNSTEN var intet planlagt på forhånd og alle toner var inspireret af gastronomen og publikum.


00


EBOOK15072010  

Korrektur den 15. juli 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you