Page 1


20 | HELG

Eidsvoll Ullensaker Blad • Lørdag 24. april 2010

Da elevene overtok ITALIA/NANNESTAD. Askeskyen over Europa fører også til positive hendelser og pussigheter.

lett. Vi er vant til tørket pasta i Norge, men i Italia bruker vi fersk pasta, det sier seg selv, sier jentene i kor.

KREVENDE GJESTER

Studieturen til Italia ble brått forlenget. Flyturen ble kansellert og gode råd dyre. Hva gjør man med tre klasser fra restaurant og matfag fra Nannestad videregående skole som ikke kommer seg hjem? Hotellet er i ferd med å stenge i påvente av sommersesongen og kokken har pakket sine kniver og reist hjem.

Neste skift kommer på kl. 10.00 og skal servere lunsj og forberede kveldens store høydepunkt - en femretters middag. Lærer og gjest Thorleif Aarre har forelsket seg i blåskjell og har ønsket seg den dampende lokale retten som forrett nummer to. Konstituert hotelldirektør Espen Brekke sender sporenstreks pikkolo og altmuligmann Trung Kien Nguyen til det lokale marked. Penger i den svette neven og innøvd replikk: «Cozze, molto Cozze!» - Blåskjell, masse blåskjell!

OVERTOK HOTELLET!

ITALIA SOM PENSUM

Driftssjef på restaurant og matfag, Espen Brekke, lanserer følgende tanke: – Vi overtar hotelldriften til vi får tak i hjemtransport! Elevene setter opp arbeidsoppgaver; kokker, servitører, oppvaskhjelp og pikkolo. Etter to år med arbeidspraksis fra skolens restaurant og kjøkken

Italia-turen for avgangselevene inngår i det pedagogiske årshjulet og avholdes for tredje gang. Alltid til samme region Emilia Romagna - det mest spennende matdistriktet i Italia. Det er blant annet kjent for råvarer som Parmaskinke, Parmegieano-ost, Piadina og Balsamicoeddik. En tur til en

Tekst og foto MERETE GRAHAM KRISTOFFERSEN OG PER BALCH-BARTH

redaksjon@eub.no 63 92 27 00

Det er vanskelig å arbeide med fersk pasta, den revner så lett. er elevene allerede rutinerte fagarbeidere. Første arbeidsøkt er frokost søndag morgen. Maria Slettmoen, Linda Solum, Anne Berit Rundhaugen, Trung Kien Nguyen og Frank Daniel Hestad er i full gang med frokostservering og forberedelser til dagens treretters lunsj. Lasagne, Pizza Calzone i fire varianter står på menyen. I tillegg kommer salat og ulike vegetarretter. – Det er vanskelig å arbeide med fersk pasta, den revner så

vingård for å smake på den lokale vin inngår også i turen. Sangiovesedruen er den mest vanlige druen og kjennetegnes med sin intense mørke farge og smak. Birgitte Helene Aleksandersen sier: – Jeg trodde ikke jeg skulle oppleve så mye på turen. Aldri har jeg trodd jeg måtte spise kaffen min, men Café Macchiato er proppfull av sjokolade og krem og er nesten ikke flytende lengre. Lærer Per BalchBarth lurte meg til å bestille Tiramisu til kaffen og nå er jeg mett!

KOLLEKTIV FOR RUSMISBRUKERE

normale mennesker og at de får en sjanse til i livet. Guiden kunne fortelle at over 70 % av alle som gjennomfører programmet skaffer seg arbeid utenfor eller på selve gården. Over 1700 mennesker på samme gård og alle hilser og spøker med hverandre og alle ser ut som en stor familie der alle tar godt vare på hverandre.

AVGANGSELEVER OG LÆRETID I VENTE Noen av elevene er avgangselever på kjøttfag og har fått individuelle arbeidsoppgaver. Vareplassering i butikker skiller seg kraftig ut fra hva vi er vant til i Norge. Her er all fersk mat delikat plassert og kvaliteten på varene er i fokus. Birgitte og hennes klassekamerater blir å finne bak ferskvarediskene til høsten. Da starter læretiden som butikkslaktere. Andre skal bli pølsemaker, kjøttskjærer og slakter. Tilbake i Norge skal noen av pølsedelikatessene gjenskapes i norsk drakt og selges på skolens Nannestad Slaktern. Leksene er å finne ut av krydder og smak.

HJEMTUREN ER DOBBELT SÅ LANG Flyturen hjem ble kansellert av askeskyen over Europa og mulighetene for en retur så lenge like mørke ut som skyene. I Italia er man avhengig av bekjentskaper og nettverk for å komme noen vei. Espen Brekkes tradisjon med lange Italia-turer kommer endelig til nytte, det er ikke bare ferie og fritid. Langvarig vennskap med lokale familier fører med seg en mulighet. Espen har en feriekompis som har en venn som kjenner en som er naboen til en som driver et busselskap. Plutselig har vi buss og tre sjåfører. Planen er nonstop kjøring helt til slitne elever og lærere er hjemme i Nannestad. Turen tar 32 timer, inkludert to tissepauser. Slitne, men lykkelige er alle enige om at det var en fin tur.

FERDIG MED FORRETTEN.

Birgitte stråler fornøyd og forteller videre om den sterke opplevelsen på San Patrignano, et kollektiv for flere hundre unge rusmisbrukere og alkoholavhengige. På den kjempestore gården vender de sakte tilbake til et normalt liv ved hardt arbeid og opplæring innen et selvvalgt yrke. Hun sammenligner med rusarbeid i Norge og er imponert over at de fungerer i det daglige som

Jørgen samler sammen brukte tallerkener etter første forrett. Hotellgjest Jeanette trener på å være fin dame, noe hun klarer utmerket med livlig konversasjon med sine likesinnede gjester rundt bordet.

Flyturen hjem ble kansellert av askeskyen over Europa og mulighetene for en retur så lenge like mørke ut som skyene.

KLASSEBILDE. Hele restaurant og matfag-gruppa samlet foran Hotel Bristo

FORZA ITALIA Den korte hotellkarrieren varer bare i to dager, men det er rikelig for de unge elevene fra Restaurant og matfag. En erfaring rikere og med noen viktige italienske strofer i bagasjen. «Forza Italia, siamo forti!» Heia Italia, sammen er vi sterke!

GÆRNE KOKKER. Jeanette, Vilde og Charlotte deler opp en lokal delikatesse

på humøret og innsatsviljen til de unge kokkene. Men hvem skal ta oppva


Eidsvoll Ullensaker Blad • Lørdag 24. april 2010

HELG | 21

k hele hotelldriften...

ol. I to dager drev de hotellet. - Etter oss er det bare et konkursboet igjen, spøkte de.

e - Parmaskinke. Det er ingenting å si asken?

KELNERE. Birgitte, Glen og Jørgen serverer til lunsjen. Det går mye i salater, vegetarmat og pastaretter, mye pasta! Det er ikke for

ingenting at vi er i pastaens hjemland.

Italia 2010 reisebrev  

Nannestd videregående skole, Restaurant og matfag reisebrev fra Italia 2010

Italia 2010 reisebrev  

Nannestd videregående skole, Restaurant og matfag reisebrev fra Italia 2010