Page 1

Auditori

Nits de ClĂ ssica

Andreas Staier & Alexander Melnikov


Dijous 11 de juliol a les 21 h. Auditori de la Mercè

Staier & Melnikov Andreas Staier, clavicèmbal Alexander Melnikov, piano

PART I

PART II

J. S. Bach · Preludi i fuga núm. 1 en Do major, BWV 846 (Llibre I) · Preludi i fuga núm. 12 en Fa menor, BWV 857 (Llibre I)

D. Xostakòvitx · Preludi i fuga núm. 15 Re bemoll major · Preludi i fuga núm. 16 Si bemoll menor

D. Xostakòvitx · Preludi i fuga núm. 21 en Si bemoll major · Preludi i fuga núm. 22 en Sol menor · Preludi i fuga núm. 7 en La major J. S. Bach · Preludi i fuga núm. 5 en Re major, BWV 874 (Llibre II) · Preludi i fuga núm. 11 en Fa major, BWV 880 (Llibre II)

J. S. Bach · Preludi i fuga núm. 8 en Mi bemoll menor, BWV 853 (Llibre I) · Preludi i fuga núm. 17 en La bemoll major, BWV 886 (Llibre II) · Preludi i fuga núm. 9 en Mi major, BWV 878 (Llibre II) D. Xostakòvitx · Preludi i fuga núm. 3 en Sol major · Preludi i fuga núm. 4 en Mi menor

Durada: 95 minuts amb entreacte.

CONCERT ENREGISTRAT PER:

Dip. Legal: GI.929-2013

O B R A P O R TA D A : Gerhard Richter: Strip 919, 2011. Digital print on paper.© Gerhard Richter.

PROGRAMA


Staier & Melnikov La mentalitat romàntica, per boca del pianista i director Hans von Bülow, va rebatejar el vast cicle de Bach com a l’Antic Testament del piano (independentment que l’obra no fos composta per a aquest instrument), en contraposició al Nou Testament que representarien les sonates de Beethoven. Sense caure en la temptació de títols tan altisonants, aquestes 48 peces són un compendi de tècniques i recursos expressius que van molt més enllà del seu enquadrament formal. Cada llibre recull 24 preludis i fugues que recorren tota l’escala cromàtica, des del do major i menor inicials, seguint per semitons ascendents per les tonalitats majors i menors, fins arribar a si. Els preludis poden ser vistos com un recitatiu lliure i fantasiós que preparen les fugues posteriors, en les quals Bach desplega tot el seu geni contrapuntístic.

6CERT

·

Xavier Cester, crític musical.

Els camins de la història, més propensos a les giragonses que als recorreguts rectilinis, poden connectar temps i realitats en aparença poc concomitants. L’Alemanya luterana de començaments del segle XVIII i la Rússia stalinista de mitjans segle XX van confluir en l’obra de dos colossos de la música gràcies a les commemoracions, el 1950, del 200 aniversari de la mort de Johann Sebastian Bach. Arran d’una visita a Leipzig, on va treballar i morir el kantor de Sant Tomàs, Dmitri Xostakóvitx va decidir emprendre la composició d’un cicle que seria homenatge alhora que reflex dels 48 preludis i fugues que integren els dos quaderns d’El clave ben temperat.

CON

Dos colossos de la música


Un altre mite romàntic: pensar que la música de Bach va caure en l’oblit fins a la resurrecció de la Passió segons sant Mateu per Mendelssohn. En el cas, al menys, d’El clave ben temperat no va ser així, perquè ja durant el segle XVIII van circular diverses còpies manuscrites abans que l’obra fos impresa el 1801. Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, coneixien aquests preludis i fugues que Schumann recomanava fossin “el pa de cada dia” de tot pianista. El cicle de Xostakóvitx és una baula més, esplèndida, això sí, d’una llarga cadena. Els 24 preludis i fugues del compositor soviètic estan ordenats no per semitons sinó pel cicle de quintes, a partir de do major i el seu relatiu, la menor. El marc formal autoimposat va permetre Xostakóvitx expandir al màxim la seva musculatura creativa, en unes peces que, com les seves antecessores, ofereixen un ventall inesgotable de recursos i climes emocionals. Des de la distància dels segles, dos genis s’emmirallen i ens meravellen.

AGRAÏMENT ESPECIAL A:


Staier & Melnikov Andreas Staier, clavicèmbal Andreas Staier és un dels intèrprets més destacats de clavecí i fortepiano del món. Va emprendre la seva carrera solista el 1986 i des de llavors els seus inqüestionables coneixements musicals han deixat empremta en la interpretació dels repertoris barrocs, clàssics i romàntics. Nascut a Göttingen (Alemanya), Andreas Staier va estudiar piano modern i clavecí a Hannover i a Amsterdam. Va ser clavecinista de la formació Música Antiga Köln durant tres anys, agrupació amb la qual va girar i enregistrar profusament. Com a solista, Andreas Staier ha viatjat per tot Europa, Estats Units i Japó amb orquestres de l’alçada de Concerto Köln, Freiburger Barockorchester, Akademie für alte Musik Berlin i Orchestre des Champs Elysée de París. També ha actuat a les principals sales de concerts d’Europa, Amèrica i Japó, incloent Konzerthaus Wien, Konzerthaus i Philharmonie de Berlín; Kölner Philharmonie de Köln; Gewandhaus de Leipzig; Alte Oper de Frankfurt o Tonhalle de Düsseldof, com també a Wigmore Hall i Royal Festival Hall de Londres; Concertgebouw d’Amsterdam; Palais des Beaux Arts de Brussel·les, i un llarg etcètera. Staier ha compartit escenari amb artistes de renom com ara Anne Sophie von Otter, Pedro Memelsdorff i Alexej Lubimov. L’estreta col·laboració que ha mantingut amb el tenor Cristoph Prégardien ha quedat palesa en l’enregistrament de les audicions de Schubert, Schumann, Mendelssohn, Beethoven, Lachner i Brahms. També va formar un trio amb el violinista Daniel Sepec i el violoncel·lista Roel Dieltiens. El 2001 va interpretar l’estrena mundial de Contra-Sonata, obra per a fortepiano del compositor Brice Pauset, que també va gravar per AEON. Aquesta col·laboració va continuar amb l’estrena mundial del Contra-Concert l’octubre de 2011 amb la Freiburger Barockorchester.


Alexander Melnikov, piano El pianista Alexander Melnikov va néixer a Moscou el 1973 i a l’edat de 12 anys va interpretar el Concert per a piano de Rachmaninov, fortament influenciat per Sviatoslav Richter. La música de cambra és un complement essencial a les activitats de Melnikov, que comparteix interpretacions amb músics de l’alçada d’Isabelle Faust (violí), Alexander Rudin i Jean-Queyras Guihen (violoncel) així com amb Georg Nigl (baríton). Melnikov és també membre d’un quartet de vent amb Teunis van der Zwart (trompa), Marcel Ponseele (oboè), Lorenzo Coppola (clarinet) i Javier Zafra (fagot). Com a recitalista, Melnikov ha actuat en sales com ara Concertgebouw d’Amsterdam, Sentory a Tòquio, Alte Oper de Frankfurt, al Théâtre du Châtelet de París i Wigmore Hall de Londres. Com a solista, ha tocat amb orquestres com ara la Royal Concertgebouw Orchestra, l’Orquestra Gewandhaus, Sinfonieorchester NDR, la Filharmònica de Rotterdam o Russian National Orchestra, entre altres. El cicle Xostakòvitx, que va impulsar el 2010, va ser guardonat amb el BBC Music Magazine Award 2011 en la categoria instrumental i el Choc de Classic per la millor gravació del 2010. Aquesta temporada compta amb compromisos orquestrals amb la Münchner Philharmoniker, SWR Sinfonieorchester Baden-Baden/Freuburg o Tapiola Sinfonietta, a més de diversos concerts al Konzerthaus de Berlín i al Muziekgebouw d’Amsterdam, entre altres.

Recomanacions Pere Andreu Jariod WEB D’ANDREAS STAIER www.andreas-staier.de JOHANN SEBASTIAN BACH Les variacions Goldberg Andreas Staier, clavecí. CD HARMONIA MUNDI (2010) JOHANN SEBASTIAN BACH El clave ben temperat (vol. I) Richard Egarr, clavecí. CD HARMONIA MUNDI (2007) JOHANN SEBASTIAN BACH El clave ben temperat (vol. II) Richard Egarr, clavecí. CD HARMONIA MUNDI (2010)

DMITRI XOSTAKÓVITX 24 Preludis i fugues Alexander Melnikov, piano . CD HARMONIA MUNDI (2010) DMITRI XOSTAKÓVITX 24 Preludis i Fugues Tatiana Nikolaieva, piano. CD REGIS RECORDS (2003) DMITRI XOSTAKÓVITX Concerts per a piano núms. 1 i 2 Alexander Melnikov, piano · Mahler Chamber Orchestra · Teodor Currentzis. CD HARMONIA MUNDI (2012)


Sabies que...?

Propers concer ts

... El clave ben temperat de Bach té una clara intenció pedagògica? De fet, Bach així ho expressa: “Per a la pràctica i el profit dels joves músics desitjosos d’aprendre i per a l’entreteniment d’aquells qui ja coneixen aquest art”. Està format per dos llibres de preludis i fugues per a clavecí, que Bach compon en totes les tonalitats -majors i menors- derivades de l’escala cromàtica de 12 sons. Per a entendre’ns, les que resulten d’ajuntar les tecles blanques i negres del piano. ... juntament amb les Variacions Goldberg, és el llegat més important que Bach va deixar per al teclat? El primer volum de 24 preludis i 24 fugues va ser compost a Köthen el 1722. El segon llibre, amb el mateix nombre de peces, el començaria aleshores i tardaria 22 anys en completar-lo. La primera publicació de l’obra, però, hauria d’esperar: no seria fins al 1801 (51 anys després de la mort del compositor), tot i que corrien moltes còpies manuscrites. ... el músic francès Charles Gounod va compondre la melodia del seu Ave Maria a partir d’un dels preludis de Bach? Concretament el Preludi núm. 1 del primer llibre d’El clave ben temperat, que sentirem avui. Gounod hi col·locà la seva melodia i el text de l’Ave Maria a sobre, respectant l’original de Bach. L’obra va ser publicada l’any 1859, amb el títol de Méditation sur le Premier Prélude de Piano de S. Bach i s’ha convertit, juntament amb l’Ave Maria de Schubert, en peça habitual dels casaments.

CON

7CERT

Psallentes Dissabte 13 de juliol a les 21h Claustre del monestir de sant Daniel Preu: 10 €

... Tatiana Nikolaieva va inspirar Dmitri Xostakóvitx a l’hora d’escriure els 24 Preludis i Fugues? La pianista russa havia participat en el Concurs Internacional Johann Sebastian Bach de Leipzig del 1950. Era la primera edició del certamen que encara se celebra, i Nikolaieva va guanyar el primer premi. Xostakóvitx, que era membre del jurat, sentintla tocar una selecció de Preludis i Fugues de Bach va decidir continuar la tradició d’escriure música en aquestes formes musicals aleshores en desús. ... els 24 Preludis i Fugues de Dmitri Xostakóvitx es van estrenar a Leningrad? L’audició prèvia d’alguns fragments, abans de l’estrena, no va agradar a les autoritats soviètiques, que van arrufar el nas davant les dissonàncies d’algunes fugues i van considerar tot plegat massa occidental i arcaic. De totes maneres, l’obra s’estrenaria, i Nikolaieva seria la responsable de la primera audició. ... Nikolaieva va enregistrar l’obra diverses vegades? Es conserven fins a tres enregistraments seus dels 24 Preludis i Fugues de Xostakóvitx. Tot i que la pianista russa va deixar importants gravacions d’obres de Bach o Beethoven, el seu nom sempre anirà lligat al cicle de preludis i fugues del compositor rus. Fins al punt que en un dels concerts on interpretava aquesta obra.

Pere Andreu Jariod, divulgador musical

CON

8CERT

Javier Perianes Diumenge 14 de juliol a les 20h Claustre de la Catedral Preu: 25 €


INSTITUCIONS

PAT R O N S

MECENES

COL路LABORADORS

MITJANS

Nits de clàssica 2013 6 - Andreas Staier & Alexander Melnikov  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you