Page 1

Auditori

Nits de Clàssica

Àlex Alguacil


Dimecres 3 de juliol a les 21 h. Claustre de la Catedral

Àlex Alguacil PROGRAMA PART I

W. A. Mozart (1756 - 1791) Fantasia en re menor K397 Allegro Molto en Do Major PRIMERA AUDICIÓ ESTATAL Hèctor Parra (1976) Carícies cap al blanc · ESTRENA S. Prokofiev (1891 - 1953) 10 Visions Fugitives Op. 22 No. 1: Lentamente No. 3: Allegretto No. 6: Con Eleganza No. 5: Molto Giocoso No. 8: Commodo No. 9: Allegretto Tranquillo No. 10: Ridicolosamente No.11: Con Vivacità No. 14: Feroce No. 15: Inquieto

F. Poulenc (1899 - 1963) Tres Pastorals Très Vite Très Lent Vite PART II Frederic Chopin (1810 - 1849) Polonesa No. 1 en do sostingut menor, Op. 26 Scherzo No. 2 en Si bemoll Major, Op. 31 Nocturn en Si Major, Op. 32 Scherzo No. 3 en do sostingut menor, Op. 39 Polonesa No. 6 en La bemoll Major “Heroica”, Op. 53

CONCERT ENREGISTRAT PER:

Dip. Legal: GI.926-2013

O B R A P O R TA D A : Gerhard Richter: Strip 919, 2011. Digital print on paper.© Gerhard Richter.

J. Brahms (1833 - 1897 ) Albumblatt, op. pòstum PRIMERA AUDICIÓ ESTATAL


O B R A P O R TA D A : Gerhard Richter: Strip 919, 2011. Digital print on paper.© Gerhard Richter.

Àlex Alguacil En el primer cas, es tracta de dues obres breus però de recent descoberta que encara no han estat donades a conèixer al nostre territori. Albumblatt en La menor Op. Post (1853) de Johannes Brahms va ser trobada l’any 2011. Peça de joventut del compositor alemany, té com a tema principal el mateix que dotze anys més tard farà servir per al Trio de l’Scherzo en el Trio per a trompa op. 40. És una peça reposada, amb la intensitat pròpia del romanticisme però alhora intimista, melancòlica i molt propera a la Natura. L’Allegro molto “Del Signore” (1780) de W. A. Mozart, va ser descobert el març de 2012 per la musicòloga Hildegard Herrmann-Schneider en unes golfes al Tirol, dins un llibre de partitures. Es tracta d’una peça molt precoç del prodigiós nen Mozart, datada el 1767, quan el compositor tenia només onze anys. Transcrita per un jove estudiant de música pels voltants de 1780, l’obra està titulada com Allegro molto atribuïda al “Signore Giovane Wolfgango Mozart”.

3CERT

·

Mercedes Conde Pons, directora de la Revista Musical Catalana.

Tres estrenes destaquen en el recital de piano que el català Àlex Alguacil ens ofereix aquest vespre al Claustre de la Catedral de Girona. D’una banda la primera audició estatal de dues obres de dos dels grans compositors del repertori clàssic i romàntic: Wolfgang Amadeus Mozart i Johannes Brahms. De l’altra, l’estrena absoluta de la segona peça de l’àlbum de set peces per a piano que el cicle Nits de Clàssica va encarregar al jove compositor català Hèctor Parra i que es va iniciar l’any passat amb l’estrena de Cos de matèria-Antoni Tàpies in memoriam.

CON

Tres estrenes en un sol recital


Carícies cap al blanc és el nom de la segona peça del recull encarregat a Hèctor Parra, que en aquesta ocasió va trobar la inspiració en l’obra pictòrica de Gerhard Richter. Concretament en la sèrie de 6 quadres abstractes CAGE, de 2006, que el compositor va poder veure primer a la Tate Modern de Londres i, recentment, en una retrospectiva feta al pintor natural de Dresden al Centre Pompidou de París. Parra destaca la fascinació que li produeix el procés creatiu que desenvolupa Richter i que descriu com una experiència vital en què l’obra evidencia el patiment creatiu viscut, que passa per la superposició de capes de colors, gratades de forma que “subtils barreges de colors i vibracions emergents de capes més profundes fan bategar el cor interior de la pintura com si es tractés d’un ésser viu i alhora d’un estrat geològic”. Una estrena especial per a tots dos músics –pianista i compositor- que van ser companys a la classe de piano al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona CSMMB i mantenen una amistat que ja dura més de vint anys. El recital es completa amb una selecció de les Visions fugitives op. 22 del compositor rus Sergei Prokofiev i les Tres pastorals del francès Francis Poulenc, de qui es commemora el seixantè aniversari del seu decés. A més, escoltaran la coneguda Fantasia en Re menor K 397 de W. A. Mozart que destaca pels seus grans contrastos : melancòlica, profunda, però de plàcida resolució. I en la part final del programa, cinc peces de Frédéric Chopin, entre les que cal comptar la vibrant i “heroica” Polonesa núm. 6 op. 53 que deu aquest sobrenom a la progressió d’acords cromàtics de l’inici i al ritme marcial i agosarat que s’imposa al llarg de l’obra.


Àlex Alguacil A petició de Nits de Clàssica, Àlex Alguacil presenta dues partitures inèdites recentment descobertes de W. A. Mozart i de J. Brahms. Aquest pianista barceloní, que ha actuat a les sales més importants d’Estats Units i Japó, oferirà l’estrena d’una obra d’Héctor Parra (segona del recull que li ha encarregat el cicle) i unes breus obres de S. Prokofiev i F. Poulenc, celebrats enguany. La segona part està íntegrament dedicada al bel canto pianístic de F. Chopin. Considerat un dels pianistes més destacats de la seva generació, Alguacil s’ha fet un nom internacional interpretant música del país, però les seves habilitats artístiques abasten molts altres gèneres i estils. La crítica considera el músic barceloní com un “pianista potent, brillant i intel·ligent, amb molta qualitat i amb una projecció assegurada dins el panorama pianístic espanyol”. És un músic d’una considerable trajectòria internacional i les seves actuacions l’han portat a actuar als escenaris més importants de NordAmèrica, Europa i Japó. Durant les temporades 2006, 2007 i 2008 va realitzar un seguit de recitals per terres americanes dedicats exclusivament a compositors catalans, amb estrenes i primeres audicions, seguint el seu afany de divulgar el repertori espanyol i català.


En l’àmbit nacional, ha guanyat diversos concursos com ara el de Joventuts Musicals de Vilafranca, Ricard Vinyes de Lleida i Marisa Montiel de Jaén. El seu debut al Palau de la Música Catalana va ser amb el Primer concert per piano i orquestra de Shostakovich, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès. Aquell mateix any es va traslladar a Nova York per ampliar la seva formació a la Manhattan School of Music. Només una any més tard va rebre el Premi al Joseph and Rosalind Stone International Piano Competition, el qual li va obrir les portes a grans actuacions amb orquestres com ara la Bergen Philarmonic o la Vancouver Symphony. Posteriorment, va iniciar un seguit de recitals a les sales més reconegudes del país com ara el Carnegie Hall o el Merkin Hall al Lincoln Center. A Catalunya, Àlex Alguacil ha estat convidat a alguns dels festivals més importants de música, com és el de Torroella de Montgrí o el Festival Concerts de Mitjanit de Sitges, i ha actuat a sales com ara l’Auditori Pau Casals, l’Auditori Enric Granados o el Palau de la Música Catalana, entre d’altres. L’any 2006 va ser convidat a oferir el primer recital de piano a la recentment estrenada Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona, i el maig de l’any següent va realitzar el seu debut amb l’OBC en un concert de temporada interpretant el Tercer concert per a piano i orquestra de Prokofiev. Actualment viu entre Estats Units i Espanya, i actua amb diferents orquestres, especialment a Barcelona, on ha tocat amb la Banda Municipal de Barcelona a l’Auditori de la ciutat, en la interpretació del Concert per a piano i orquestra de George Gershwin.

Recomanacions Pere Andreu Jariod WEB D’ÀLEX ALGUACIL www.alexalguacil.com SALVADOR BROTONS The complete piano works (1975-2011) Alex Alguacil, piano. CD COLUMNA MÚSICA (2013) WOLFGANG AMADEUS MOZART Fantasia en re menor Emil Gilels, piano. CD DEUTSCHE GRAMMOPHON (2006) SERGUEI PROKÓFIEV 10 Visions fugitives Sviatoslav Richter, piano. CD BBC LEGENDS (2008)

FRANCIS POULENC Tres pastorals Pascal Rogé, piano. CD DECCA (2006) FREDERIC CHOPIN Quatre Scherzos Arthur Rubinstein. CD RCA (2000) FREDERIC CHOPIN Polonesa núm. 6 ‘Heroica’ Vladímir Horowitz, piano. CD SONY (2003) FREDERIC CHOPIN Nocturns Arthur Rubinstein. CD RCA (2000)


Sabies que...?

Propers concer ts

... l’any passat ja vam poder sentir una obra d’Hèctor Parra a les Nits de Clàssica de Girona? El pianista José Menor va ser l’encarregat d’estrenar Cos de matèria - Antoni Tàpies in memoriam. Aquestes estrenes, que s’aniran succeint durant les pròximes edicions del festival, tenen en comú haver estat inspirades en obres d’artistes plàstics i formaran un conjunt. Àlex Alguacil, amic de Parra des de fa molts anys i company seu al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, serà qui estreni l’obra d’aquesta edició: “em sento força proper a la manera com l’Àlex aborda l’instrument, al seu so i colors pianístics”, diu el compositor. ... Serguei Prokófiev s’inspirà en un poema rus a l’hora de compondre les ‘Visions fugitives’? El poema deia: “En cada visió fugitiva veig mons sencers, plens del joc canviant dels colors de l’arc de Sant Martí” i Konstantin Balmont, el seu autor, el va publicar el 1903. Haurien de passar una dotzena d’anys per tal que Prokófiev comencés a compondre una sèrie de vint peces breus, que ell mateix estrenaria en concert a Sant Petersburg, el 1918.

CON

... a Frédéric Chopin se’l coneix com “el poeta del piano”? A aquest instrument va dedicar-hi tots els seus esforços. El gruix principal de les més de 250 obres que va escriure són per a piano sol. També va compondre un parell de concerts de piano i altra música amb acompanyament orquestral, un seguit de cançons i algunes, molt poques, obres de música de cambra. L’estil de Chopin, adquirit de manera autodidacta, és original i únic. Es basa sobretot en la melodia (influïda pel melodisme de les òperes de Bellini), i en els ritmes i el folklore del seu país.

Pere Andreu Jariod, divulgador musical

Josep Pons & JONC Divendres 5 de juliol a les 21h Auditori de Girona Concert Gratuït

... Francis Poulenc va morir ara fa 50 anys? Va ser el 30 de gener de 1963, a París. Poulenc havia estudiat piano amb un músic català, Ricard Viñes, i composició amb Koechlin. Formà part de l’anomenat Grup dels Sis, al costat d’altres músics de l’àmbit francès com Honegger, Milhaud, Auric, Durey i Tailleferre. Tots ells, amants del circ, el jazz, el music-hall, la cançó popular i la ironia.

... Chopin està enterrat a París i a Varsòvia? Quan va morir, el músic polonès -que va passar més de mitja vida fora del seu país- va demanar que el seu cor fos portat a Polònia. Està enterrat a l’Església de la Santa Creu de Varsòvia. La resta del cos del músic reposa al Cementiri de Père-Lachaise, a París.

4CERT

CON

5CERT

Ton Koopman Diuemnge 7 de juliol a les 20h Catedral de Girona Preu: 10 / 7 €


INSTITUCIONS

PAT R O N S

MECENES

COL路LABORADORS

MITJANS

Nits de Clàssica 2013 3 - Àlex Alguacil  
Nits de Clàssica 2013 3 - Àlex Alguacil