Pär Thörn: Vad innebär det att föreslå något? (Låsningar)

Page 1

Pär Thörn Vad innebär det att föreslå någonting? (Låsningar)pär thörn

Vad innebär det att föreslå någonting? (Låsningar)

PEQUOD PrESS


Pequod Press Södra Förstadsgatan 18 211 43 Malmö www.pequod.se

Av Pär Thörn har tidigare utgivits på annat förlag: Kändisar som jag har delat ut post till, Storno Förlag 2002 En kväll inbillade jag mig att jag var psykiskt sjuk, Storno Förlag 2005 Inventeringen, OEI editör 2006 Mutationer av Anna-Greta Leijon, Modernista 2007 Din vän datamaskinen, Modernista 2008 Tidsstudiemannen, Modernista 2008 Land skall med lag byggas, Natur & Kultur 2010 Röda Rummet (alfabetisk), Drucksache 2010 100802, tillsammans med Leif Elggren och Marja-leena Sillanpää, Firework Edition, satumaa*kustantamo, Storno Förlag 2010 Alla platser där du inte läser detta, Rönnells Antikvariat 2010 Folkets Bio, tillsammans med Peder Alexis Olsson, OEI häftad serie 2011

Pär Thörn: Vad innebär det att föreslå någonting? (Låsningar) © Pequod Press och författaren 2011 Omslag: Rasmus Hägg Tryck: Madonas poligrafists, Lettland 2011 ISBN 978-91-86617-08-0


Om sanningen är vakthunden, vad är då språket? Skiten som finns i huvudet. Här bränns det. Nu är jag väl borta från drömmarnas land. Pragmatismen i allt mänskligt liv. Att beskriva färgen grönt. N:et skuttar över till i:et så får vi det nya pronomenet ni. Stenar av varierande storlek låg på marken: Sträva, ljusa, handplockade. Det maniska köpbehovet: Väderstationerna, slipmaskinen, båten, badtunnan, vattenfallet, fritidshuset. Varje dag då jag körde hem från jobbet tänkte jag: ”Har han hängt sig?” En alltför detaljerad regel kan hindra domarens frihet att avkunna domslut där hänsyn tas till rättvisa, logik och speciella faktorer. Några blir som galna och slår och sparkar varandra. Datorn förintar tusentals år av tänkande. Men det är du som ska få den stora chansen.

5


Grammatiska funktioner avlägsnar sig från jordytan. Är munhålan, tungan och tänderna litterära verk genom sin outtömliga potential? Alla tvära kast utan mening. Jag vill driva bilden i bilden till vägs ände samtidigt som jag försöker signalera politik genom att lägga in ordet ”folkmord” i en uppräkning som för att markera ”folkmordets” självklara plats bredvid mer neutrala och inte lika förkastliga företeelser som idrott och matlagning. Jag dricker kallnat kaffe och önskar att kroppen var en maskin. Vilken typ av dårar är de? Karaktären av skadorna i de inre halsorganen (brott av hornet på tungrotsbenet och sköldbrosket) utesluter i praktiken ”död genom hängning”. Hatet mot den inre rösten, mot stamningen. Formkurvan förflyttas igen. Jag tar tiden i hjärnan. Det är inte ett svar. Transaktioner. En njutning som är uppenbart falsk och ej sanningsenlig.

6


Föreställningsförmåga. Vilka erfarenheter är verkligen värda att nedteckna? Tystnaden omsluter dig. På natten drömmer jag om att delta i krig, att känna mig verklig. En uppgift om att ett golv knarrar är självfallet av intresse om man skall göra en operation mot lokalen. Lotteri, vadhållning, bingo. Att skratta är i alla fall fortfarande roligt. Målet är att ingenting ska återstå. Målet är att uttrycksbehovet ska ha lämnat kroppen. De flyger över berg och dalar med sitt budskap. Beskriv en kropps läge utifrån dess koordinater. Utför en befallning. Sorg är en bild av en tår som rinner på en kind. Färger är en förhandling mellan ögonen, ljuset och språket. Du har vunnit en skönhetstävling, inkassera 500 kronor från banken. Det är väl en sak att inte skriva med hjärtat men man måste väl ändå skriva med hjärnan?

7


OM NI VILL VETA VAD KOMMUNISTERNA TÄNKER SÅ TITTA PÅ DERAS HÄNDER OCH INTE PÅ DERAS MUN.

Har du ett bättre budskap den här gången? Det är över nu. Sätt ett kryss här. Kroppar i rörelse. All denna glädjelösa registrering. Det ser ut som om ett barn bor här. Lägenheten är förvandlad till en hinderbana. Kanske mellan ryckighet och trestavigt kan det inledas. Att alla tillfällen när en tankegång. Ska man säga ”Hit med pengarna.” eller ”Det är ett rån.” och sedan ”Hit med pengarna.”? Det var förtvivlan som drev dessa människor fram under offentlighetens ögon, dessa människor, vars beskedlighet och förnöjsamhet var så stor, att den upphörde att vara förståelig. Ytligheten i resonemangen är häpnadsväckande. Viseringar och stämplar.

8


Om skjutstången inte låser finns det en risk för att rörelsen som kan uppstå ger personskador. En oönskad smakupplevelse. Varken gott eller ont. Är drömmen om en gestlös utsaga, en dröm om en nollställning av litteraturen? Mening är kanske en återvändsgränd. Stjälkarna är vanligen upprätta och förgrenade. Den plötsliga tröttheten. Indiana Jones-associationerna duggar tätt. Läsvärde. Det har jag längtat efter i hela mitt liv. Introduktionsstadiet, tillväxtsstadiet, mognadsstadiet, stagnationsstadiet, nedgångsstadiet. Du förkastar den individuella konkurrensen och hyllar samarbetet och solidariteten som utvecklingens motor. Väljer jag återigen en enkel lösning? Svaga basljud. Texten har ingen framtid.

9


All jävla rädsla. Prassel. Ännu ej omskriven fågelsång. Landskapet blir en abstraktion. Den som har en erfarenhet kan räcka upp sin hand. Det är nästan som igår. Förutom. Fjällborstsvansar. Hoppborstsvansar. Silverborstsvansar. Utdöd. Dagsländor. Utdöd. Utdöd. Utdöd. Utdöd. Utdöd. Trollsländor.

10


Utdöd. Utdöd. Utdöd. Syrsborstsvansar. Bäcksländor. Spinnfotingar. Jordlöss. Tvestjärtar. Hopprätvingar. Spökskräckor. Kackerlackor. Termiter. Bönsyrsor. Stövsländor. Tripsar. Löss. Skinnbaggar. Steklar.

11


Skalbaggar. Vridvingar. Halssländor. Vattennätvingar. Nätvingar. Näbbsländor. Loppor. Tvåvingar. Utdöd. Nattsländor. Fjärilar. Osäker systematik. Utdöd. Utdöd. Utdöd. Utdöd. Utdöd. Utdöd.

12


Det som var. 20 000 människor dör varje år eftersom bildindustrins aktieägare endast låter producera för sina profiter och inte tar någon hänsyn till bildernas tekniska säkerhet. Flyktvägen öppnas upp. Hur många gånger har jag tänkt att jag vill dö sedan jag började att leva? Ögonens intresselösa rörelse över marken. Sverige var en gyllene medelväg mellan det kommunistiska öst och det kapitalistiska väst. Men det är sånt som låter bättre än vad det är. Meningsskapandet är både viruset och botemedlet. Jag har ingen täckning här. Det där knaket när nacken bryts av. Man är inte född jämlik. Annars är man ingen människa. Lokalen består av tre rum fulla av stencileringsapparater, affischer, flygblad, böcker, tidningar, brev, manuskript m.m. Kan vara en guldgruva för en ensam person.

13


Det är dock ganska riskfyllt med inbrott då medlemmar kommer och går nära nog dygnet runt. Ljuset bländade mig. De bryter på ett medvetet sätt mot tyskans standardortografi. Du ljuger när du säger att du förstår vad jag säger. Klichéer ersätts med nya klichéer. Någon döps ideligen om. Om du fångar. Om du fångar in rösten och besegrar den får du ett precis. Jugoslaverna är det mest tjuvaktiga folket som finns i hela världen. Gravarnas hymn. Så gott som en gång i månaden tänker jag på Ioan Ursuts flykt från Hall. Hur han svalt sig. Hur han pressade sin kropp genom en liten öppning i fönstret. Hur han låg i ett dike och väntade till en SAAB 900 stannade. Det är nästan som om jag var där. Det måste vara en kritik av politiken som överskrider en kritik av

14


förvaltningen, som överskrider en kritik av ideologin och blir en kritik av varat? Men om den inte ens kan tänkas hur ska den då formuleras? Bjälkar och grövre sparrar gå företrädesvis på Danmark och Tyskland. En karta över Berlin. Bokstäverna A, B, C, D, E och F finns utplacerade på kartan. I kanten kan man läsa: ”F: Mycket stark signal.” Avskiljandet. Åskans rörelse in i örat. Det bibliska ovädret. Bilderna av sondmatningen av Holger Meins. Jag vill inte göra någon till hjälte. Det finns ingen mening. Det finns död och sönderfall. Det lär oss historien. Han ser på sina händer som om de vore främmande föremål. Allting upphör aldrig.

15


Jaget är en papegoja som upprepar vad jaget hör. Den politiska analysen föregår och möjliggör sorgen. Det här samhället är en parentes. Det måste det vara. Det finns ingen anledning att låta världen styras av privata intressen.

PEQUOD PrESS