Issuu on Google+

AILDM National Design Awards 2010 Story: Glenice Buck MAILDM and Susan Latty MAILDM Glenice is a member of the AILDM National Council and Principal of Glenice Buck Designs. Susan is the winner of the Allan Correy Student Award for 2009.

The annual Australian Institute of Landscape Designers and Managers (AILDM) Design Awards celebrate the excellence in design produced by our talented members nationwide – showcasing the very best of their garden and landscape designs.

had a difficult time selecting winners from the high calibre of entries. And the award winners are‌..

This year we added a new category to the awards to cover

ALLAN CORREY AWARD FOR DESIGN EXCELLENCE

Landscape Management. As seems always the case, the judges

Winner: Nathan Burkett from Nathan Burkett Landscape Design and Construction, Melbourne, VIC The top design award for 2010 (named in honour of AILDM's patron and significant contributor to landscape architecture in Australia, Allan Correy) went to Nathan Burkett for his design entry in the Residential Landscape over $100,000 category. See below for details.

Residential Landscape Under $40,000 Winner: Outhouse Designs [Steven Warner] Project: Rear Garden in Annandale, Sydney, NSW Steven redesigned an incommodious inner city courtyard split over two levels to create an elegant and practical space. The forerunning garden was dissected by a large timber retaining wall and steep stairs, creating two separate zones that were functionless, unsafe and unappealing. Steven redesigned Top. Allan Correy Award winner Nathan Burkett Left. Residential Landcsape under $40,000 winner Steven Warner

the courtyard, with a curved retaining wall to give more space to the lower dining area as well as create a separate informal alcove of sandstone steppers surrounded by mondo grass on

spring 2010

25494_ALDIM_LO_43.indd 3

3

17/08/10 10:52 AM


Top. Residential Landscape $40,000 to $100,000 winner Nicola Mai Cameron and Carolyn Armstrong Left. Commercial/Institutional winner George Adams Bottom. Residential Landscape over $100,000 winner Nathan Burkett

4

landscape outlook

25494_ALDIM_LO_43.indd 4

17/08/10 10:53 AM


the higher level. This curve in the wall is echoed in the curve of

Residential Landscape over $100,000

the lawn area on the top level. The shape of the wall also makes

Winner: Nathan Burkett Landscape Design and Construction

the space more inviting and draws the eye to the two outstanding

[Nathan Burkett]

Ornamental Pears which soften the adjoining garage and provide a backdrop. Sandstone paving was used on both levels and on the stairs and it clearly connects each of the spaces. The white painted walls tone in with the paving. Low maintenance but lush plantings of star jasmine, mondo grass, liriope and hebe add to the contemporary feel of the garden. The use of a simple planting and material palette reinforces the unity between the two levels.

Project: Inner Easter Suburbs of Melbourne, VIC This site presented many difficulties with its topographic variations, screening issues and shallow planting areas caused by existing wall footings. The designer integrated curves, straight lines and grid like patterns with all the planting, paving, lawn and feature retaining walls to create a particularly balanced garden with a parklike grandeur. The curved, rendered retaining walls have increased the soil depth and given an organic shape to the garden beds and

Highly Commended: Green Rooms Gardens and Landscapes

lawn areas. The lawn follows the curve of the walls and gently rises

[Alex Haskey]

to a level area where there is a stand of callery pears, buffering the

Residential Landscape $40,000 to $100,000 Winner: Pepo Landscape Design and Management [Nicola Mai Cameron and Carolyn Armstrong] Project: Rear Garden in Marrickville, Sydney, NSW Nicola has transformed this Marrickville garden from an exposed yard with little more than an expanse of Buffalo grass and a few trees, to an inviting, productive garden combining areas for entertaining and relaxing. The design links the residence at the front of the property with the guesthouse at the rear. The existing Jacaranda mimosifolia was retained and combined with mass plantings of hardy, drought tolerant exotic and native plants such as Westringia ‘Wynyabbie Gem’, Carex ‘Frosted Curls’ and Helichrysum petiolare. The plant palette is restrained, cohesive and strong, with appealing use of foliage textures and forms. Colours are limited to greens, grey, silver and rusted red. This complements the use of components such as local sandstone, recycled timber sleepers and Cortex steel which are repeated throughout the

garden from the tennis court and giving seasonal interest. A curve of wharf-style timber decking borders this area of soft landscaping which flows from the indoor lounge area out to a straight edge where it meets the more formal half of the garden. The granite ashlar paving, spa, spill-over wall and pond were designed to blend with the changing levels of the site and are each a feature of the garden. The subtle plantings of Ficus hillii ‘Flash’, New Zealand Rock Lilies and Pittosporum ‘Tobira’ soften the hard garden landscape without detracting from its distinct character. The garden flows around the house to a secluded courtyard. The gridlike layout of the paving and pears is repeated, with raised granite stepping blocks used through the courtyard between clumps of Himalayan bamboo. Two stainless steel rectangular water features add dulcet water-sound to this area. Highly Commended: Fluid Design [Justin Dibble] Highly Commended: Pepo Landscape Design and Management [Nicola Mai Cameron and Carolyn Armstrong]

garden. Elements such as fences, screens and the clothes

Commercial/Institutional

line have a sculptural quality, adding to the distinctly Australian

Winner: The Gardenmakers [George Adams]

character of this garden. The client’s request for a sheltered, sunny, winter-reading area was cleverly designed using plants and a

Project: Childcare Centre, Sydney City, NSW

screen, but retained congruity and flow throughout the garden

This Childcare Centre, which caters for three to five year olds, lies

with the considered use of scale. Subtle changes in materials

in a small sunken courtyard in the middle of the Sydney CBD.

on the ground add interest, permeability and functionality to the

Large office blocks overshadow it and nearby, a busy bus stop.

garden. The paths of sandstone stepping stones and Nepean

The area is built on a suspended slab and has significant drainage

gravel meander through the generous planted areas with random

and delivery access restrictions, as well as very limited sunlight.

sandstone pavers used for the seating areas.

The design responds to the surrounding city environment using

Highly Commended: Good Manors Pools and Gardens [Hugh Burnett]

strong circular shapes and bold colours, creating a dramatic visual statement, particularly when viewed from above. Areas for free play and exploration are combined with more passive social

Highly Commended: Eden by Design [Andrew Davies and Karen

areas. Planted areas of hardy, shade-tolerant, child-friendly species

Ruthven]

such as Syzygium ‘Jambos’, Raphiolepis ‘Apple Blossom’ and Lomandra ‘Tanika’ introduce natural textures and forms to the space. Circular shapes are repeated on the ground plane, in the timber seating and low brick walls as well as the timber bridge and the galvanised steel loop tunnel. The flow of the design invites the

spring 2010

25494_ALDIM_LO_43.indd 5

5

17/08/10 10:53 AM


http://www.pepo.com.au/uploads/Publication%20for%20web