Page 1

maart 2013

gastvrij. OOTMARSUM-DINKELLAND

Kamperen onder luxe luifel Columniste: Jolien Leussink Het beste onder de parasol De eerste zonnestralen Vier de lente: Op de fiets

vier de lente


7, 8 en 9 juni en 12, 13 en 14 juli 2013 Indrukwekkende tuinen, erven en landgoederen. Ze zijn kenmerkend voor het landschap in Noordoost-Twente. Tijdens het evenement ‘Hoffelijke tuinen’ krijgen bezoekers de kans deze bijzondere kant van Noordoost-Twente te ontdekken. Op pagina 8 vindt u alle opengestelde tuinen. Entreekaarten € 2,50 p.p. per tuin en 1 passepartout met 5 entreekaarten voor € 10,00 p.p.

speciale lezersaanbieding Aanbieding Hoffelijke Tuinen Bij aankoop van een passepartout ontvangt u een

GRATIS ENTREE TOT 1 TUIN.

Dit toegangsbewijs mag u zelf gebruiken maar u kunt het natuurlijk ook cadeau geven!

Geef bij de VVV Ootmarsum of VVV Denekamp wel even aan dat u het blad Gastvrij heeft gelezen en daarom in aanmerking komt voor een gratis tuinbezichtiging!

RESERVEREN / PASSEPARTOUT VVV Ootmarsum-Dinkelland Kantoor Denekamp telefoon 0541-351325 Kantoor Ootmarsum telefoon 0541-291214


gastvrij.

editorial s

te u o r s t ie f e r e d n o z ij B

pagina 04

pagina 07

pagina 13

pagina 10

Vier de lente Een zonnebril op, het raampje half open, de zon die vrolijk meedoet. We rijden terug van ons laatste terrasbezoek. Met z’n tweeen hebben we vijf terrassen bezocht om de specialiteiten van het huis te ontdekken. Het resultaat? Nieuwe smaaksensaties, leuke adresjes en zomersproeten die zich niet langer onder een laagje poeder laten verbergen. (pag. 10) We slaan linksaf, een nieuw landweggetje. Aan de linkerkant zijn de bloesems uit hun knoppen gekropen. Witte en lichtroze bloemetjes versieren de struiken. Rechts weilanden met uitzicht over het glooiende landschap. En daar zijn ze ineens: mijn voorjaarliefdes. Met mijn voet stevig op de rem zet ik de auto in de berm. Naast me wordt gemompeld over ‘waarschuwen voor je remt’. Zeker honderd lammetjes zijn druk in de weer om acrobatische sprongetjes te oefenen. In het midden oefent een wildebras zijn sprongen over een slapend lammetje. Één van de wolletjes stormt op zijn mama af en begint –wild met zijn staart kwispelend- te drinken. En als ze daar met z’n allen zo druk bezig zijn, krijg ik ze ook: lentekriebels. Net op tijd voor de campingbezoeken (pag. 3), een flirtcursus (pag. 5) en extreme temperaturen (pag. 9). Vier het voorjaar, geniet ervan!

inhoudsopgave Hoffelijke tuinen / lezersaanbieding

02

Editorial Vier de lente

03

Kamperen onder luxe luifel

04

Wat wil je nog meer! Leuk overnachten

05

Column Jolien Leussink

06

Toerist in eigen land Fiets evenementen

07

Dagtips Dagje uit in Ootmarsum-Dinkelland

08

Column Tom Veelers

10

VVV Ootmarsum-Dinkelland

Het beste onder de parasol De eerste zonnestralen

11

P.S. Wat vind jij van het nummer? Laat het ons weten >>

Column Marga Bult

13

Veel leesplezier.

3


kamperen onder luxe lu Natuur, luxe, buiten zijn, gemak en Twentse gastvrijheid. Dat hebben de onderstaande campings gemeen. Stuk voor stuk geven ze het echte buitengevoel, maar dan wel met alle gemakken van deze tijd. Wij gingen op bezoek bij drie grote campings met een imponerende waardering.

Camping de witte berg

Camping de Papillon

4,5 ster van de ANWB. De score prijkt op een groot bord bij de ingang van de camping. Dat schept verwachtingen. Achter de receptie staat eigenaar Laurens Heerdink. Hij loopt mee de hoek om. Achter de receptie ligt een ruim terras in de zon met uitzicht op een speeltuin en een minigolfbaan. Aan de linkerkant loopt een pad omhoog richting de eerste velden.

Een kwartier verderop vind je een camping in dezelfde categorie: Camping de Papillon. Een ruim hoofdgebouw met opschrift wijst je de weg naar de receptie. Vader en dochter Wassink staan samen achter de receptie om de gasten te woord te staan. Eigenaar Alex Wassink loopt mee met een ronde over de camping.

Als we onder de parasol zitten, slaat Laurens een kaart van de omgeving open. “Hier ligt de camping” zegt hij terwijl hij een cirkel op de kaart tekent. “Je kunt zo de ligging van de camping heel mooi zien. We liggen recht tegenover natuurgebied het Springendal, maar 1500 meter van Ootmarsum en dicht bij de grens.” Terwijl hij praat wijst hij de plaatsen op de kaart aan. Alles ligt op loop- of fietsafstand. Binnen een paar minuten sta je midden in de natuur, in het stadscentrum of in Duitsland. Als we beginnen aan onze ronde over de camping, krijgen we het over de hoge score van de ANWB. “Ons sanitair heeft maar liefst vijf sterren” verteld Laurens trots. Als we op de vloerverwarming staan, wordt direct duidelijk waarom. De douches zijn erg ruim en bij de Witte Berg gaan ze voor duurzaamheid. Toiletten worden doorgespoeld met bronwater en het materiaal is met zorg uitgezocht. Zo hebben ze er bijvoorbeeld eiken uit eigen kweek. Dit jaar wordt het duurzame karakter van de camping nog eens benadrukt: een stuk van de camping is terug gegeven aan de natuur.

4

meer informatie op www.ootmarsum-dinkelland.nl

Terwijl we over de verharde paden lopen wordt de omvang van het terrein duidelijk. De camping is schoon, netjes en met veel groen aangelegd. Kleine veldjes met rustige plaatsen worden afgewisseld met levendige familieplekken. Via een speeltuin komen we bij een comfortabel sanitairgebouw. Ruime douches, speciale familiedouches en op de eerste verdieping afwasplaatsen met uitzicht over de camping. “Gasten kunnen hier alle kanten op” zegt Alex wijzend op een wel heel bijzonder veld. “Daar heb je bijvoorbeeld een meertje midden in het veld, gasten kunnen hun caravan aan het water neerzetten en vanuit hun kampeerplek de vishengel in de gaten houden. Verderop zie je het natuurgebied dat bij de camping hoort, via een wandelpad kun je de pure natuur ontdekken terwijl de kinderen vermaakt worden door het animatieteam.” Terwijl de kinderen van het waterplein een waar spetterspektakel maken, zoeken wij de schaduw op in het restaurant. Trots laat Alex Wassink een A4tje uit een Duits tijdschrift zien met daarop de uitslag van een Europees campingonderzoek. En eerlijk is eerlijk: De top tien plek binnen de beste campings van Europa hebben ze hier dubbel en dwars verdiend.


Wat wil je nog meer!

uifel Camping de Molenhof

Camping bij de Bronnen Een potje tennissen, genieten van heel veel groen en binnen twee minuten op natuurgebied het Springendal staan? Camping bij de Bronnen heeft staplaatsen met veel groen en gezellige bungalows. www.campingbijdebronnen.nl

che

De kippendou

Via het Almelo-Nordhorn kanaal ben je in minder dan een half uurtje bij Camping de Molenhof. Opnieuw een camping die een indrukwekkende score heeft weten te bemachtigen: een 9,4 bij ANWB Best Camping. Als je de camping op komt rijden weet je waar de naam “Camping de Molenhof” vandaan komt: een grote, Hollandse molen staat bij de ingang van de camping. Niet veel later loop ik met Stefanie over de camping. “Dit is een voorbeeld van hoe kamperen op de Molenhof eruit ziet. Vanuit de tent kunnen de ouders een oogje op hun kinderen houden. Die vermaken zich prima in het speeltuintje in het midden.” De jongste bezoekers weten precies waarom dit de leukste camping is: een binnen- en buitenzwembad en “heel veel speeltuinen”. “We hebben in totaal 34 speeltuintjes” verteld Stefanie. “Daarnaast vermaken de kinderen zich perfect in de waterspeelplaats. De zwembaden zijn dit jaar flink aangepakt. Het gebruik van chloor hebben we vervangen door het milieuvriendelijke zoutelectrolyse.” Met een brede glimlach houdt ze vervolgens een deur voor me open. Vanuit de zon stappen we een miniboerderij in. Compleet met hooiberg en boerderijdieren. Kleine wastafels, toiletten en douches staan in de ruimte. “Ons kindersanitair” legt Stefanie uit. “En dit is de grote favoriet: de kippetjesdouche!” Via Mollie’s overdekte speelboerderij lopen we terug naar het terras. Achter een sorbet wordt het toch lastig om niet weg te dromen. Campings in Ootmarsum-Dinkelland. Twentse gastvrijheid, leuke extra’s en vooral heel veel vakantiegevoel.

Erve Wezenberg Een kleine camping met veel leuke extra’s. Ontspannen op het platteland met alle voorzieningen binnen handbereik. Voor de niet-kampeerders zijn er moderne boerderijkamers en een vakantiewoning. www.ervewezenberg.nl

Hoeve Springendal Natuur om op terug te komen. Midden in natuurgebied het Springendal vind je een camping met appartementen, vakantiehuisjes en een chaletpark. En het paard? Dat mag gewoon mee. www.hoevespringendal.nl

5


column. Jolien Leussink (22) komt uit Rossum, werkt als theatermaker/ tekstschrijver en heeft haar eigen productiehuis: Joliens Theaterhuis. Ze houdt van de liefde en gelooft in sprookjes. Iedere maand schrijft ze over haar ambities en haar dromen, want daar moet je in geloven, anders wordt het niks.

, n e v o l e g je t e o m In dromen . s k i n t e h t d r o w s ander

Het is maart. Het is potverdrie maart! De thermo-onderbroeken kunnen naar zolder en de scheermesjes weer uit de kast. De winterblues types zitten met een glimlach aan de wijn op het terras en er wordt geknipoogd midden op straat. De lente komt er aan, er hangt spanning in de lucht en ja, dan mag het weer. Het mag weer! Mannen stropen de mouwen van hun overhemd op, vrouwen verruilen massaal de spijkerbroek voor de korte rok. Het flirten kan beginnen. Alsof er een startschot wordt gegeven: het jachtseizoen is geopend!

verzinnend die ik op dat moment liever zou doen. Maar voor ik het door heb is het zondagmorgen en word ik wakker van het bliepje van mijn telefoon, ik graaf onder mijn kussen en lees met 1 oog het bericht: Ik vond het heel gezellig, wat vond jij? Jelle Ik glimlach. Als preutse trien mocht ik een avond flirten met een hele bups mannen van de Ronde Tafel in Oldenzaal. Mannen die verstand hebben van auto’s en cijfertjes. Gelukkig

Pour un flirt, avec toi Er hing meteen een man aan de telefoon. Type: jonge god met lange manen en verstand van auto’s en cijfertjes. Niet dat ik dat door de telefoon kon zien, ik checkte hem natuurlijk even op facebook. Hij wilde niet me niet versieren, hij gaf me een opdracht. Hij was van het directe soort, ik kreeg weinig bedenktijd en zei maar vlug ja voordat de jonge god me nog meer in verlegenheid bracht. Vervolgens had ik de hele week buikpijn. Van die opdracht denk ik. Waarom belde hij mij? Ik schoof het voor me uit, wilde er niet aan. Uiteindelijk besprak ik het met vriendinnen. Gelukkig wilden zij me helpen. Zij waren hier ook veel beter in dan ik. Het werd zaterdag en ik was stiknerveus, kotsmisselijk. Wat als het tegenviel? Straks werd ik uitgelachen. Om tien voor half 8 in de avond ging ik de deur uit, ik zie mezelf nog treuzelen, 100 en 1 redenen

6

meer informatie op www.ootmarsum-dinkelland.nl

niet teveel van vrouwen, dat kon ik ze leren. Een geweldig theaterworkshop die ik nog veel vaker wil geven, leuk voor vrijgezellenfeestjes of gewoon zomaar! Ik klik op beantwoorden en heb deze keer weinig bedenktijd nodig: Jelle, succes deze lente! Ps: Nog een zomerse uittip: 8 & 9 juni speel ik in Tubbergen tijdens het Kamerfestival. Kom je gezellig flir.. kijken? www.kamerfestival.nl In Enschede werd zaterdagnacht het geleerde in de praktijk gebracht!


gastvrij.

Evenementen Het is lente! Wij Nederlanders vieren dat natuurlijk het liefst‌ op de fiets! Van 6 tot en met 9 augustus fiets je langs verschillende bezienswaardigheden. Zo kun je onder andere een bezoek brengen aan een galerie, werkplaats, fabriek, molen, klooster en een museum.

toerist in eigen land

Kijk voor meer informatie op: www.ootmarsum-dinkelland.nl >>

vier de lente op de fiets Euregio fiets4daagse Vier dagen fietsen door het glooiende landschap. Tijdens de Euregio fiets4daagse ga je langs en over de grens met Duitsland. Verschillende afstanden en bijzondere routes.

Hemelvaart

Hemelvaart is al jaren een echte fietsdag. Kom eens langs bij de VVV voor een leuke route of ga op de bonnefooi door het glooiende landschap van Ootmarsum-Dinkelland.

Fietsdag Ootmarsum Dit jaar kun je op 19 mei meedoen met de Fietsdag Ootmarsum. 25 of 50 km door de omgeving van Ootmarsum. Onderweg zijn er controleposten waar versnaperingen uitgedeeld worden. Iedereen die een volle stempelkaart inlevert, maakt kans op mooie prijzen.

TIP VVV Ootmarsum-Dinkelland heeft verschillende fiets- en wandelarrangementen of wat dacht u van een rondje culinair?

Proef natuurlijk twente Een fietsroute langs plattelandsondernemers. Streekgerechten direct van de producent. Fiets op 11 en 18 mei mee langs de boerderijen en ontdek de pure smaak.

7


leuke

dagtips MAART 20-03 Ga vandaag zeker een kijkje nemen bij de zonnewijzer in Ootmarsum. Slechts twee keer per jaar vindt hier een bijzonder schaduweffect plaats. 20-03 Wandelen met een droge, unieke picknickplaats: bezoek de Comiezenhut 22-03 Struinen door de geschiedenis. Bezoek het Openluchtmuseum in Ootmarsum eens. 23-03 Zaterdagavond. Bij erfgoed Bossem kun je vanavond genieten van een table d’Hôte met onder andere het vlees van eigen boerderij. Wekelijks 24-03 Palmpasenoptocht in Ootmarsum en Denekamp. 25-03 Bij het Koetsenerf kun je op afspraak een kijkje nemen in hun uitgebreide collectie koetsen 26-03 Pasgeboren heidelammetjes zorgen voor het ultieme voorjaarsgevoel. Breng een bezoekje aan de Schaapskooi. 27-03 Een compleet dagje weg voor een groep organiseren? Bel met VVV Ootmarsum-Dinkelland voor een totaal arrangement. 28-03 Dineren in een Havezathe, dat kan bij Havezathe het Everloo in Rossum 29-03 Oude ambachten bekijken en uitproberen? Gildenwerkplaats het Dinkelwerk 30-03 Vandaag gaan we paashout halen. Help jij de inwoners van Ootmarsum of Denekamp met deze traditionele opdracht? 31-03 De paasvuren worden aangestoken. Stap in de auto en rij door de gehuchten van Ootmarsum-Dinkelland. Hier vindt je kleine paasvuren en worden liederen gezongen.

APRIL 01-04 Je hand in die van je voorganger haken en door de steegjes, over de pleinen en dwars door cafés trekken. Vandaag gaan we vlöggeln. 02-04 Vandaag wordt de eerste dinsdagscootertoertocht georganiseerd. Geef je op bij de VVV in Denekamp. Wekelijks 03-04 Vandaag is de eerste woensdagopenstelling in huis Singraven. Geef je op voor een rondleiding. Wekelijks 04-04 Net als op de dinsdag, kun je ook op de woensdag met een scooter door het Twentse landschap rijden. Wekelijks 05-04 Bij het Openluchtmuseum Ootmarsum krijg je een gratis kaartje voor het Drostenhuis. Twee in één! 06-04 Rondsnuffelen op de Weerselose markt. Wekelijks 07-04 Het is weer de eerste zondag van de maand. Dat betekend dat je huize Keizer een bezoek kunt brengen. Maandelijks 08-04 Bijzondere picknickplaats met een verhaal: klöpkeshoes 09-04 Massage met uitzicht op koeien: Wellnessboerderij ’t Bellinckhofje

8

meer informatie op www.ootmarsum-dinkelland.nl

10-04 Wandelen langs de meridiaan die dwars door Ootmarsum loopt. Kunst In Sterrenbeelden is een route langs 12 kunstwerken gebaseerd op sterrenbeelden. 11-04 Alweer de tweede rondleiding door huis Singraven. Iedere woensdag en donderdag kun je het huis, met al haar schatten, bewonderen. Wekelijks 12-04 Wandelen door een afwisselend landschap: natuurgebied het Lutterzand. 13-04 Hoe gaat het er aan toe op een boerderij? Kijk achter de schermen bij Erve Broam. 14-04 Iedere zondag is het koopzondag in Ootmarsum. Wekelijks 15-04 Loop eens langs het Almelo-Nordhorn kanaal en ontdek onderweg het schuivenhuisje. 16-04 Proef natuurzuiver Dinkeldal vlees. Dat kan bij erve Elferman. 17-04 Trek stevige schoenen aan en ga de ongerepte natuur tegemoet. Op naar het molenven. 18-04 Met een oldtimer op pad? Nostalgisch rijden. 19-04 Forellen, karpers, meervallen: een dagje vissen. Bij ‘Wild vissen’ vind je mooi aangelegde vijvers. 20-04 Extra genieten van de avond? Zaterdagavond is de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop geopend. Wekelijks 21-04 Kunst ontdekken? In Ootmarsum is het niet alleen koopzondag, maar zijn ook alle galerieën geopend. Wekelijks 22-04 Zwemmen buiten nog te koud? Op naar de Dorper Esch in Denekamp. 23-04 Terug naar 1875: klooster zusters Francisanessen 24-04 Even door het hek spieken: Havezathe Brecklenkamp 25-04 Weekmarkt Ootmarsum. Wekelijks 26-04 Het nieuwe museum van Ton Schulten is open! Een bezoekje waard. 27-04 Prins(es) op het platteland, ontspannen in een kleinschalige spa. Boerderij Spa Nutter 28-04 Koninginnefeest Denekamp. 29-04 Koninginnefeest Denekamp. 30-04 Koninginnefeest Denekamp.

MEI 01-05 02-05 03-05 04-05 05-05 06-05

De eerste woensdagnatuurwandeling is er weer. Trek onder leiding van een natuurgids of boswachter het bos in. Wekelijks De eerste rondleiding ‘van gras tot kaas’ gaat van start bij Landgoed Kaamps. Wekelijks Rij vandaag eens op een solex langs de landerijen. Solexverhuur Twente. Vanaf vandaag beginnen de zaterdagrondleidingen en bezichtiging van verschillende molens. Wekelijks Zon? IJstijd! Ambachtelijk huisgemaakt schepijs. IJsboerderij de Bölte. De maandagavondwandelingen beginnen weer. Vanavond is de eerste. Met een gids het centrum van


Uit in Ootmarsum-Dinkelland Ootmarsum leren kennen. Wekelijks 07-05 Vandaag is alweer de tweede dinsdagfietstocht onder leiding van een gids. Hij verteld je van alles over de omgeving van Ootmarsum en komt langs prachtige panorama’s. wekelijks 08-05 De westerveldmolen in Tilligte van binnen bekijken? Vandaag is de tweede rondleiding. Wekelijks 09-05 Boeldag Rossum. Op de fiets, natuurlijk. 10-05 Varens, heide en kruiden. Na het fietsen is het tijd voor een goede wandeling. Natuurgebied het Roderveld. 11-05 Proef natuurlijk Twente. Een fietstocht langs streekproducten en –producenten. De fiets op, de boer op. 12-05 Molengala. Puur. Cultuur. 13-05 Plan deze week eens een rondleiding bij Shiitake kwekerij Masselink. Zie hoe deze bijzondere padden stoelen groeien en neem je eigen kweekset mee voor thuis! 14-05 Wandelen over het Singraven. Naast het bekende huis bestaat het Singraven over een landgoed. Tip: haal bij de VVV de route “de non van Singraven”. 15-05 BBQ! Haal de perfecte voorbereiding bij slagerij Arens, Blokhuis of Kappelhof. 16-05 Een authentieke avond? Vanavond is de derde folklo ristische avond in Ootmarsum. De boerendansers zorgen voor een invulling. Wekelijks 17-05 Zondag is het fietsdag in Ootmarsum. Nog twee dagen om te oefenen. 18-05 Je kunt vandaag voor de tweede en laatste keer dit jaar meedoen aan Proef natuurlijk Twente. 19-05 Tutti Italia. Het centrum van Denekamp is omgeto verd tot een Italiaans plein. Een mediteraanse dag binnen de landsgrenzen. 20-05 KUNSTen op straat Ootmarsum. Internationale straatartiesten maken het centrum van Ootmarsum een decor voor halsbrekende toeren en adembenemende voorstellingen. 21-05 Cultuur snuiven. Bezoek eens één van de kerken in Ootmarsum-Dinkelland. 22-05 Imponerend en historisch. Een bezoek aan het Stift in Weerselo. 23-05 Ontdek Denekamp. Shoppen in de straatjes en genieten aan één van de terrassen aan het plein. 24-05 Een bezoekje aan een bijzondere boerderij: Buffalo Farm Twente. Buffels, buffelkalfjes en mozarella van buffelmelk. 25-05 Trekkertrek Denekamp. Welke tractor haalt het tot de finish? 26-05 Een goede rosé voor de zondag? The Wine Gallery heeft wijnen van eigen wijngaard en serveert wijnproeverijen. 27-05 Zeldzame planten en bijzondere dieren. Wanneer je natuurgebied het Springendal oploopt, staat er een bord met routes die je langs de flora en fauna leidt. 28-05 Een dag actief in de buitenlucht. Organiseer bij de

VVV een dagje klootschieten. 29-05 Schoonheid, wellness en gezondheid. Bezoek Health & Wellness Center de Holtweijde. 30-05 Leef je een dag creatief uit. Bij Kampboer kun je verschillende workshops volgen met het mooiste resultaat. 31-05 Huisgemaakte zuivel van de melk van eigen koeien. De boerderijwinkel van Zuivelboerderij het Hoepel is gevuld met een assortiment van verschillende smaken zuivel.

JUNI 01-06 Wonderryck Twente gaat vandaag open! Neem zeker een kijkje in dit nieuwe centrum van Denekamp 02-06 Natuur en Cultuur? De molen van Frans! 03-06 Uitrazen in de buitenlucht. Café Restaurant Rouwers heeft daar de perfecte speeltuin voor. 04-06 Krentenwegge is typisch Twents. Op naar de bakker! 05-06 Vanaf vandaag kun je iedere woensdag de toren beklimmen van de St. Nicolaaskerk in Denekamp. Wekelijks 06-06 Op zondag is het de enige galerie die haar deuren niet opent, maar vandaag kun je een bezoekje brengen aan de galerie van Annemiek Punt. 07-06 Hoffelijke Tuinen. Rondkijken in zorgvuldig aangelegde privétuinen. 08-06 Gisteravond Hoffelijke Tuinen gemist? Vandaag, morgen en het eerste weekend van juli kun je nog genieten van waanzinnige tuinarchitectuur. 09-06 Streekboekenmarkt Ootmarsum. Stoffige originelen en glanzende exemplaren. 10-06 Balanceren op de landsgrens: wandelen over de Vrijdijk. 11-06 De baan op, een balletje slaan. Tennissen kan bij o.a. Camping bij de Bronnen, Café Restaurant het Wubbenhof en Recreatiecentrum de Witte Berg. 12-06 Weekmarkt Denekamp. Wekelijks 13-06 Uniek en avontuurlijk. Beleef Ootmarsum. Aanrader! 14-06 Tuininspiratie en –decoratie? Bezoek Tuincentrum Borghuis eens. 15-06 Ootmarsum heeft dit jaar een nieuw restaurant: Brasserie Restaurant de Pastorie. 16-06 Op natuurgebied de Bergvennen is het broedseizoen afgelopen. Vandaag kun je voor het eerst gaan kijken welke vogels er geboren zijn. 17-06 Spectaculair de buitenlucht in? Ootmarsum Outdoor Adventure 18-06 Ga de grens eens over en geniet van een boottocht door het centrum van Nordhorn. 19-06 Zonnebaden, zwemmen, glijden en waterpret in de buitenlucht. Openluchtzwembad de Kuiperberg. 20-06 Het nieuw online magazine is er! Vergeet je niet aan te melden via info@vvvootmarsumdinkelland.nl. Zo ontvang je het magazine ieder kwartaal in je digitale postbus.

9


column. Tom Veelers - 14-09-1984 - geboren in Ootmarsum oudste van 4 kinderen – sinds 2008 profwielrenner goedlachs - ambitieus - doorzetter - positief genieter - natuurliefhebber

Blijf bij jezelf om en! r e t s e r p e t l a a im t p o In hemelsnaam, waar blijft de lente? Vogels die fluiten, knoppen aan de bomen, een zacht zonnetje die haar eerste warme stralen op onze huid laat neerdalen. Koeien die rondspringen in de weide, lammetjes die de wereld voor het eerst mogen ontdekken. Nog niks van dit alles, want de natuur is aan het rommelen. Alsof het weer een col beklimt – heel voorzichtig en langzaam stijgend – en vervolgens, als de top is bereikt, gaat ze op vol tempo en met overdreven veel risico die afdaling in. Onder die nul.

gestemd zijn op wedstrijddagen. Dit jaar zou KuurneBrussel-Kuurne mijn eerste Europese koers zijn. Maar sneeuw gooide roet in het eten. Vier dagen zat ik al in België. De heuvelzone hadden we verkend. De finale zat al in mijn hoofd. Ik was kopman en ik was er klaar voor. ‘Afgelast’ klinkt dan echt

“het is alsof het weer een col beklimt” Nou mag ik misschien niet klagen, want ik heb dit jaar al zo’n dertig dagen in een warm en zonnig buitenland vertoefd. Trainen in Spanje en wedstrijden in Qatar en Oman. Vooral de temperaturen in het Midden-Oosten waren erg lekker. Daarom hebben deze wedstrijden ook zeker mijn voorkeur in de maanden januari en februari. Koersen onder de zon geeft minder kans op ziektes. Als profwielrenner leef je namelijk constant op het randje wat betreft je weerstand. In mijn loopbaan heb ik nog nooit een hoger vetpercentage gehad dan 8%. Dat is gunstig voor het beoefenen van de sport, want extra kilo’s wil je niet hebben als je een berg op moet. Het is niet gunstig als het gaat om je gezondheid. Constant ben je ermee bezig. Bij slecht weer ga ik niet buiten trainen, dan stap ik op de rollerbank (een systeem waar ik mijn trainingsfiets op kan zetten, zodat ik binnen kan trainen). Als mijn vriendin verkouden is, dan slapen we apart. Echter, in wedstrijden moet je die regen wel weerstaan. Daarom hoop ik elk voorjaar dat de weergoden gunstig 10

meer informatie op www.ootmarsum-dinkelland.nl

even zuur! Begrijp me niet verkeerd, de beslissing was terecht hoor, maar ik kan niet vaak voor mezelf rijden en dit was een mooie kans geweest. Het ‘zonnigste’ moment van de afgelopen week, tijdens de rittenkoers Parijs-Nice, was de overwinning van ploeggenoot Marcel Kittel. Afijn, we moeten het ermee doen. Het verstoppetje spelen van de lente kan niet lang meer duren, ik zal persoonlijk op zoek gaan naar haar. Tijdens die mooie trainingsritjes door het Twentse land. En op een dag zal ik haar vinden!


DE BESTE PLEK ONDER DE PARASOL De eerste zonnestralen zijn direct een startschot. Al vriest het nog en moeten we onze winterjassen aanhouden. Zon betekend terrasweer. Als de temperaturen dan ook nog mee gaan werken, is het hek van de dam. Het verschil tussen doordeweeks en weekenden wordt totaal vergeten en massaal ploffen we neer achter een ijsthee, witbier of rosé. Als we dan ook nog een zonnebril op kunnen houden en de broekspijpen iets om kunnen krullen zodat de enkels vast ‘bij kunnen bruinen’ is voor iedere Nederlander de zomer eigenlijk al begonnen. Daarvoor gingen wij op zoek naar de leukste terrassen van Ootmarsum-Dinkelland.

Gezellig en zit leuk vol

Eetcafé Eigenwijs Eetcafé Eigenwijs bestaat nu ongeveer 6,5 jaar. Een jong café. We gaan zitten in de robuuste meubelen van hout. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over het Nicolaasplein. Rondom het plein zijn gezellige terrasjes en winkels. Met het goede voornemen om de specialiteiten van het huis te proeven, vertrouwen we blindelings op het antwoord van de serveerster: “Specialiteit van het huis? Ongetwijfeld de nacho’s.” Een kwartier later kunnen we enkel instemmend knikken. Ondanks dat de gehaktsaus en zure room ver van de traditionele nacho’s afwijkt, komt deze in het favorietenlijstje. Als de schaal bijna leeg is, stopt er een hele groep dames op scooters voor onze neus. Vrijgezellenfeestje. Uitgelaten nemen ze plaats op het terras. Opvallen of storen doet het allerminst. Het terras is levendig, gezellig en zit leuk vol. Perfect voor een bruisende lentedag. Tip Het terras ligt direct aan het plein waar op eerste Pinksterdag Tutti Italia wordt georganiseerd. Een dag in italiaanse sferen. www.eetcafeeigenwijs.nl

Eetcafé Radboud De Gasthuisstraat is waarschijnlijk het meest gefotografeerde straatje in Ootmarsum. Door de keien, de historische pandjes aan weerszijden, de doorkijkjes en lichtinval ontstaat er een uitzicht dat perfect op een ansichtkaart zou passen. Aan dit straatje ligt het terras van Eetcafé Radboud. Het terras ligt op de zuidkant. Zodra de zon schijnt, baadt het terras gegarandeerd in de zonnestralen. Ondanks de mooie ligging is het rustig op het terras. Niet dat er weinig mensen zitten, integendeel. Zachtjes kun je het geklater horen van water. Eigenaar John Beniest wijst richting een muurtje. “Hierachter ligt de beeldentuin van Ton Schulten. Er staat onder andere een fontein, dat is het geklater wat je hoort. Zeker een kijkje waard!” Net op dat moment worden onze pannenkoeken geserveerd. Één met een Ootmarsums tintje. Hij wordt namelijk geserveerd met een potje “Siepeljam” (uienjam). En ja, na het eerste hapje waren we verkocht. www.eetcaferadboud.nl

11


de beste plek onder de parasol Eetcafé de Musketier

orrelen b g i l l e z Ge eten r e k k e l n e Aan het eind van de middag komen we terecht bij Eetcafé de Musketier in Denekamp. Zoals gepland beginnen we op het terras. Na ons eerste drankje besluiten we toch onze tactiek te veranderen. Het is nog net niet warm genoeg om van zwoele avonden te kunnen genieten. Het eetcafé bestaat uit twee delen. Aan de rechterkant heb je statafels, een podium en het begin van een lange bar die helemaal doorloopt de hoek om, aan de linkerkant. Als we een plekje gevonden hebben gaan we weer op zoek naar de specialiteit van het huis. Na even denken raadt de barman ons de tapas voor twee aan. Opnieuw genieten. Als de avond valt wordt het steeds drukker in het café. De barman verteld dat er om half negen een band op komt treden. “Dat gebeurt hier wel vaker. Lokale talenten maar ook bekende bands mogen laten horen wat ze in huis hebben. De echte knaller is Denekamp Undercover. We hebben hier dan een coverband van een wereldartiest staan.” Als de band toe is aan zijn eerste pauze, gaan wij langzaam huiswaarts. Tip Denekamp Undercover is ieder jaar op de eerste zaterdag van oktober. Liefhebbers van muziek uit de jaren ’70 en ’80 mogen het evenement zeker niet missen. www.demusketierdenekamp.nl Via Grande

Dit jaar nieuw in Ootmarsum: Via Grande Pizzeria en Ristorante. Alleen de naam zorgt er al voor dat je jezelf op een Italiaans pleintje ziet. Onderuit ge12

meer informatie op www.ootmarsum-dinkelland.nl

zakt meegaan in het mediteraanse tempo. De historische gebouwen van Ootmarsum en de “Hènig an” (rustig aan) mentaliteit helpen je aan het ultieme vakantiegevoel. De Focaccia Trio staat op de kaart aangegeven als aanrader en eigenaar Khaled Fawzy bevestigt dit. Niet veel later komen de gerechten onze kant op en eerlijk is eerlijk: zalm in combinatie met carpaccio leek me geen knaller, maar blijkt een schot in de roos. Heerlijk. Als Khaled even later bij ons komt staan krijgen we het over de workshops. “Op de woensdagmiddagen hebben we hier vaak kinderfeestjes. Twee avonden in de week organiseren we workshops voor volwassenen. Je kunt de italiaanse keuken leren kennen, een patisserie workshop bijwonen of onder begeleiding een viergangen diner bereiden. De recepturen krijg je uiteindelijk mee naar huis.” Na een kijkje in de keuken verlaten we het stukje Italie in Ootmarsum, maar zeker niet voorgoed. www.viagrandeootmarsum.nl Concordia Denekamp

Net voor de middag zijn we bij Concordia. We gaan zitten onder een parasol op het verhoogde terras. De ruime keuze aan speciaalbieren slaan we over, maar een rosé van het Twentsch Wijnhuis is meer dan welkom. Een echte specialiteit van het huis weet de serveerster ons niet te noemen, maar we zijn wel mooi op tijd voor het 12-uurtje. Volgens de serveerster een favoriet gerecht en dus besluiten we voor deze “stevige lunch” te gaan. En aan ‘stevig’ heeft ze niets gelogen. Toast met salade, een gebakken ei, kroket met brood en een begeleidend kopje koffie. Als we tijdens de lunch de dinerkaart bekijken, opent de lijst met de zin: “alles draait om eenvoud”. En dat is een perfecte omschrijving van Concordia. Gewoon goed eten voor een leuke prijs. Gastvrij met een duidelijke ‘doe maar normaal’-mentaliteit. Na de lunch besluiten we binnen een kijkje te nemen. Sinds 1917 is Concordia een verenigingsgebouw en die sfeer ademt het nog altijd. Naast de details van een verenigingsgebouw, is het typisch Twents. Donkerbruin hout, een grote schouw en plavuizen op de vloer. www.concordia-denekamp.nl


column. Geboren in Lattrop en getogen in datzelfde Lattrop, in Oldenzaal en in Denekamp, en dat inmiddels al ruim een halve eeuw, ja dan ben ik een echte Tukker. Een Geuzennaam vind ik zelf !

Fotografie: G. de Haan

Toen ik, als jong Margaatje, mijn opleiding volgde aan diverse scholen en instituten in het Twentse land, had ik het al door. Wij zijn toch net iets anders. En, de Tukker is soms ook wel een tikje naïef. Toen Peter Koelewijn mij in het begin van de tachtiger jaren vroeg om leadzangeres bij de toen al populaire meidengroep Babe te worden en ik daarop met ‘ja, is wel goed ‘ antwoordde, was ik zo naïef om te veronderstellen dat die nieuwe artistieke uitdaging wel gecombineerd kon worden met mijn destijdse baan in de verpleging. De King of Rock & Roll maakte mij er fijntjes op attent dat dat, met zo’n 250 optredens per jaar, wel erg lastig zou worden. Maar die optredens zijn toch meestal ‘s avonds, wierp ik nog bescheiden tegen. De meeste wel sprak Koelewijn, maar wat dacht je van televisieshows, fotoshoots, interviews, kledingsessie, plaatopnames, danslessen en buitenlandse trips. Oh ja, antwoordde ik timide.

“Ik blijf in Twente wonen” Ik denk zelfs vervolgde Peter, dat het goed is als je serieus gaat nadenken over verhuizen. Het is een stuk praktischer om centraal in het land te wonen. Volgens de man, die zijn hele verdere leven met grote regelmaat van het dak af zou komen, zou dat ongeveer zo’n 60.000 te rijden kilometers per jaar voordeliger voor me uitpakken. Maar toen sprak ook de Tukker in mij ! Nee, dat gaat niet gebeuren, ik blijf in Twente wonen. Van die impulsieve beslissing van toen heb ik tot de

in alle ik t a d f o o el g ik , Ja dat ik een en g g ze g a m d ei h t h oprec ! rasechte Tukker ben

dag van vandaag nooit spijt gehad. Onze kinderen zijn opgegroeid en gevormd in een mooie en relatieverende omgeving. Onze vrienden, waaronder Peter Koelewijn, vinden het nog steeds een feestje om voor een bezoekje aan ons, de A1 af te rijden en ja, die extra kilometers, die neem je dan graag op de koop toe. Als ik mijn, met boodschappen gevulde tassen door het dorpscentrum van Denekamp zeul , wordt ik wel eens aangehouden door toeristen die hun tentje of luxe caravan ergens op één van de vele recreatie terreinen in de omgeving hebben opgeslagen. Ach wat leuk, Marga Bult, mogen wij met je op de foto? Bijna altijd volgt na zo’n geïmproviseerde fotosessie waarbij de camera of smartphone in eerste instantie zijn diensten weigert, de vraag. “U staat zeker niet op een camping, in welk hotel zit u”? Als ik dan antwoord dat ik hier al vanaf mijn geboorte erg prettig woon, dan volgt meestal een blik die vooral opvalt door complete verwarring. Dat hadden ze toch echt niet gedacht. Een artiest hoort toch in het Gooi of in Amsterdam te wonen? Praktisch gezien hebben die lieve toeristen natuurlijk gelijk. Vele succesvolle Twentenaren hebben hun geboorte grond inmiddels verruild voor een stekkie verderop in het land. Maar samen met een handjevol anderen waaronder Herman Finkers en Hennie Kuipers, ben ik verknocht aan onze houtwallen, de paasvuren, de noaberschap en al die andere kenmerken die het wonen en werken in Twente zo ontzettend waardevol maken.

13


ootmarsum-dinkelland

Puur natuur en cultuur

algemeen: VVV Ootmarsum-dinkelland Markt 9 7631 BW Ootmarsum Telefoon: 0541-291214 info@vvvootmarsumdinkelland.nl locaties: vvv Denekamp Oldenzaalsestraat 39 7591 GL Denekamp Telefoon: 0541-351325 info@vvvdenekamp.nl

vvv Ootmarsum Markt 9 7631 BW Ootmarsum Telefoon: 0541-291214 info@vvvootmarsum.nl

vvv agentschap Weerselo Het Stift 13 7595 LE Weerselo Telefoon: 0541-291214 info@vvvootmarsum.nl

meer informatie en openingstijden op www.ootmarsum-dinkelland.nl

Gastvrij Ootmarsum-Dinkelland Lente 2013  

Gastvrij Ootmarsum-Dinkelland Lente 2013