Page 1

11e jaargang nr. 4 • december 2012 • Magazine voor en over Haags vrijwilligerswerk en mantelzorg

ke u e l l tjes! e e V stui p kerkijk snineal o10 pag

... vernieuwt

De wereld ietsje groter maken Sociaal maatje voor mantelzorgers

Promotie Haags Vrijwilligerswerk

Kleurrijke aanjager HOF en MantelZorg gaan op in PEP

Stichting MantelZorg Den Haag


2

IEDEREEN

redactioneel

Nieuwe PEP voor Den Haag Fenna Noordermeer, directeur PEP De hond van je zieke buurman uitlaten. Je nichtje opvangen als ze uit school komt. Folders rondbrengen voor je sportvereniging. Ouderen een leuke dag bezorgen. Netwerkcoach worden van een mantelzorger. Het lijkt niet altijd even vanzelfsprekend in onze snelle, prestatiegerichte maatschappij. Toch zie ik wel degelijk een beweging de andere kant op. Een beweging waardoor de zachtere kant van onze samenleving weer telt. Soms heel dichtbij, in je eigen straat of buurt. Soms meer georganiseerd, bij een vereniging of instelling. ‘Civil society’ heet dat met een mooi woord. Een samenleving waaraan iedereen iets kan en wil bijdragen en we ons bewuster worden van de zorg om elkaar. Als dat gebeurt, gaat het met ons allemaal beter! Een nieuwe wind waait door onze stad, want die trend is zeker ingezet in Den Haag. Niet voor niets doen 105.000 Hagenaars vrijwilligerswerk, zijn er 80.000 mantelzorgers en zijn vele bedrijven bezig met een vorm van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Dat hoef je niet te regisseren; dat moet je vooral laten gebeuren! Met natuurlijk wel inspiratie, kennis, advies en hulp waar je gebruik van kunt maken of op terug kunt vallen. Precies daarom gaan HOF en Stichting MantelZorg vanaf 1 januari samen met CIPO en Importante op in PEP. Samen zijn we Participatie Emancipatie Professionals. Vanuit ons vernieuwde pand aan de Riviervismarkt helpen we mensen en organisaties om elkaar te vinden. Kennis delen, leren van elkaar, bestaande projecten uitbouwen en nieuwe initiatieven opzetten. Ook IEDEREEN vernieuwt. In dit nummer vertellen we in vogelvlucht waar PEP voor staat en hoe we eruit gaan zien. Energiek en kleurrijk, dat is wat we willen zijn. We hopen natuurlijk dat jij je eigen kleur daaraan toevoegt! Samen leven, samen meedoen, elk vanuit zijn eigen kracht. Dat lijkt mij een mooie wens voor het nieuwe jaar!


vernieuwt

INHOUD

in dit nummeR 04 Sociale maatjes

07 Facts & Checks 08 FACE2FACE

16 Onvoorwaardelijk:

19 Vraag het ... Els

Esjes offer

20 Haagse Helden 24 HOF-NIEUWS

18 Column: Justin Verkijk

25 MantelZorg-nieuws

22 Kijk op ... PEP:

26 Straatvraag 28 Jacqueline’s ontdekking

kleurrijke aanjager

B alle ekijk voo leuk e rd pag elen . 10! 15

Colofon

04

08

22

28

IEDEREEN is het relatiemagazine van PEP over Haags vrijwilligerswerk en mantelzorg en verschijnt 4 keer per jaar in een oplage van 38.500 exemplaren. Redactieadres Postbus 10240, 2501 HE Den Haag Hoofdredactie Esmé van der Helm, Daniël Kwee, Els Hooning Bladmanagement Daniël Kwee (Dan Stezo Works), Erwin Bloys van Treslong, Talitha Vrugt (Tigges) Concept en vormgeving Tigges, Voorburg Tekst Talitha Vrugt, Roos Koole, Elke Swart, Ellen Segeren, Trea van Vliet Fotografie Roos Koole, Lennaert Ruinen, Karine Versluis Drukwerk RotoSmeets, Deventer PEP • Riviervismarkt 2 • 2513 AM Den Haag T (070) 302 44 44 • F (070) 365 55 04 www.pepdenhaag.nl • redactie@pepdenhaag.nl

3


4

IEDEREEN

VERNIEUWING

Sociaal maatje voor mantelzorgers

De wereld ietsje groter maken

Voor je familie zorg je zelf, punt uit. En migranten mantelzorgers vragen niet snel hulp. “Het afgelopen jaar heb ik niemand gezien.” Netwerkcoaches doorbreken het isolement.

H Ahlam Lamakchaoi, netwerkcoach

“Ik ben ook een buddy, iemand om bij uit te huilen.”

et Marokkaanse meisje dat haar hbo-studie opgeeft om voor haar zieke vader te zorgen. De alleenstaande moeder uit Georgië, volledig gefocust op haar autistische zoon. Een Chinees die zijn restaurant sluit zodat hij zijn bejaarde moeder kan verplegen. Migranten mantelzorgers verdienen een standbeeld, vindt Eugenie Bühlmann (52) van Stichting Mantelzorg Den Haag (straks PEP). “Ze worden zwaar belast en de druk is enorm: je ouders hebben voor jou gezorgd, dus jij moet voor je ouders zorgen. Het zit in de cultuur. Hulp, professioneel of vrijwillig, wordt niet snel gezocht. Tijd voor vrienden en kennissen is er niet. Relaties verwateren.” Begin 2012 is het project ‘Kleurrijk doorbreken’ in Den Haag gestart, een proef met vrijwilligers die migranten mantelzorgers

uit hun isolement moeten halen: netwerkcoaches. De aanpak was eerder succesvol bij eenzame ouderen. Geldt dat ook voor migranten mantelzorgers? Voor mezelf opkomen Zoon Achmed (10) van Fatima Hashim (33) heeft een verstandelijke beperking. “Hij heeft veel structuur nodig en ik moet voortdurend herhalen wat we gaan doen. Ik kan hem niet alleen laten. Hij ziet geen gevaar en loopt altijd weg, zelfs ’s nachts. Maar je ziet niks aan hem en familie en vrienden zeggen: ‘Joh, er is niks mis, je moet niet naar de artsen luisteren’. Alsof ik me aanstel.” In de speeltuin ontmoette ze een Marokkaanse moeder, toevallig ambassadeur van Stichting Mantelzorg Den Haag, die haar vertelde over het project ‘Kleurrijk doorbreken’.


vernieuwt

“Ik durfde niet. Het is mijn kind, dacht ik, ik moet dit zelf oplossen.” Uiteindelijk zette ze toch de stap en nu is Kausil Marhé haar coach. “Een Surinaamse. Dat gaat niet werken, dacht ik eerst, maar ze past bij mij. We praten als vriendinnen. Zij laat mij nadenken over mijn leven. Nou ja, leven?! Zorgen, opruimen, koken, schoonmaken. Met werken ben ik maar gestopt. Wat wil jij bereiken, vroeg de coach. Dat had nog nooit iemand gevraagd. Ze geeft mij het gevoel dat ik iets kan.” Hashim wil leren voor zichzelf op te komen. Daar zijn cursussen voor, weet ze nu en ze overweegt zich in te schrijven. Hulp inschakelen, iemand vragen om even op haar zoontje te passen, wordt dan ook makkelijker. “Ik ben op de goede weg.” Ezelsbruggetje Mantelzorg, sociaal netwerk, coach, stappenplan. Het zegt de migranten mantelzorgers niks. “Ik moet veel uitleggen”, zegt Ahlam Lamakchaoi (29). “Ik dacht: we volgen de werkmap en that’s it. Maar de theorie gaat niet altijd op. Je bent ook een buddy, merk ik,

“Migranten mantelzorgers verdienen een standbeeld.” iemand om bij uit te huilen.” Lamakchaoi is de coach van Gamisa, een Marokkaans meisje dat haar studie opgaf om voor haar zieke vader te zorgen. “In onze cultuur is het niet belangrijk dat meisjes leren. Ze gaan toch trouwen, dus waarom zouden ze naar school gaan?” Ze wil graag dat Gamisa haar studie afmaakt. Maar pushen doet ze niet. Netwerkcoaches worden getraind bij Stichting Mantelzorg Den Haag en leren het ezelsbruggetje OMA: niet oordelen, geen mening geven en niet adviseren. “Dat is nog best lastig”, vindt Lamakchaoi. Maar het gaat steeds beter, ook met Gamisa. “Ze is minder verdrietig en beseft dat haar keuzes gevolgen hebben voor de rest van haar leven. Nu wil ik nog dat ze iemand vindt die mij vervangt als het project voorbij is.”

Beroofd Monique Ramhit (48) is mantelzorger en netwerkcoach tegelijk. Haar bejaarde buurvrouw werd in 2011 thuis beroofd en leeft sindsdien erg geïsoleerd. Ze komt vrijwel niet meer buiten en laat niemand binnen. “Eneco mag alleen op afspraak de meterstand opnemen en dan nog moet ik erbij zijn. Ik help haar al jaren met boodschappen en schoonmaken, dus ze vertrouwt mij.” De theorie die Rahmit als netwerkcoach leerde, komt haar nu van pas. “Nadat ik ze gebeld heb, komen haar kinderen vaker langs. Ik heb ook de straat erbij gehaald. ‘Kunnen jullie iets voor deze mevrouw betekenen?’ Het zijn kleine stapjes, maar haar wereld wordt steeds ietsje groter.”

5


6

IEDEREEN

VERNIEUWING

Meneer Li (“Leeftijd speelt geen rol”), mantelzorger

“In de Chinese cultuur moet de oudste zoon voor de familie zorgen. Dus toen mijn moeder vorig jaar een beroerte kreeg, was het vanzelfsprekend dat ik mantelzorger werd. Ons restaurant, waarboven we wonen, is gesloten. Ik focus mij helemaal op de verzorging. Ooit hoop ik een vrouw te vinden, maar ik heb nu geen tijd voor een relatie. Via het restaurant had ik veel sociale contacten. Het afgelopen jaar heb ik niemand gezien. Ik ben voortdurend in de weer voor mijn moeder en als ik even wegga, is dat nooit lang of ver. Zelfs als ze naar de dagbesteding gaat - elke donderdag - blijf ik bij haar. De aanvraag voor huishoudelijke hulp is afgewezen, omdat we op hetzelfde adres wonen. Niks gaat makkelijk. Ik moet overal achteraan en alles zelf uitzoeken. Instanties sturen stapels post, om gek van te worden.”

Sharda Battoe (43), netwerkcoach

“In mijn baan begeleid ik ex-gedetineerden bij hun terugkeer naar de maatschappij. De aanpak is vergelijkbaar met mijn vrijwilligerswerk als netwerkcoach. Sociale contacten zijn belangrijk, ze zijn je vangnet. Ik hoop dat er straks, als ik zelf oud ben, ook iemand is die mij helpt. We worden steeds afhankelijker van mantelzorgers. Hoe moet het als zij het niet meer aankunnen? Er zijn voorzieningen voor mantelzorgers, maar niet iedereen weet dat.” Battoe is sinds 2007 ambassadeur voor Stichting Mantelzorg Den Haag en nu ook coach van meneer Li. Ze heeft hem pas één keer ontmoet. “Hij is erg huiverig. Boven verliep het gesprek stroef maar beneden, bij de voordeur, hebben we nog twee uur staan praten. Ik kijk uit naar de volgende keer.”

Kleurrijk doorbreken

‘Kleurrijk doorbreken’ is een initiatief van Mezzo, de landelijke organisatie voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. In Nederland doen vijf steden mee aan het proefproject, waaronder Den Haag. Op het kantoor van Stichting Mantelzorg Den Haag (straks PEP) is projectleider Eugenie Bühlmann al begonnen met de eindrapportage. “Kandidaten vinden was lastig. Van de tien geschoolde netwerkcoaches lukte het om bij zes mantelzorgers binnen te komen. Ik geloof in deze aanpak, absoluut. Je ziet dat het werkt. Maar lang niet iedereen kan netwerkcoach worden. Je moet minimaal mbo-niveau hebben en een enorme inzet. Vrijwilliger Plus.” Meer informatie over het project ‘Kleurrijk Doorbreken’? Neem dan contact op met Eugenie Bühlman via T (070) 302 44 44.

Agnes Harcharan (46), netwerkcoach

“Ik ben psycholoog, mensen coachen is mijn vak. Maar toen ik afgelopen jaar zelf een poosje voor mijn vader moest zorgen, dacht ik: oké, dit maken mantelzorgers dus mee. Mijn vader had keelkanker en woonde vier maanden bij mij in huis. Dat was zwaar. Vooral emotioneel. Er komen zoveel gevoelens los, daar moet je allemaal mee dealen. Toen ik later in de krant een advertentie voor netwerkcoaches zag, heb ik geen moment getwijfeld. Ik ben een mensenmens. Het is een kwestie van prioriteiten stellen: ik maak gewoon tijd. Ik ben gekoppeld aan een alleenstaande moeder uit Georgië met een autistische zoon. Ze heeft haar baan opgezegd om voor hem te zorgen en wordt helemaal opgeslokt. Als ik zie dat het beter met haar gaat, geeft mij dat zoveel voldoening. Daar kan geen geld tegenop.”


vernieuwt

FACTS & CHECKS

Vanaf 1 januari zijn wij ... “Durven, willen en kunnen meedoen. Daar maakt PEP zich sterk voor.” PEP is nieuw, maar velen kennen ons al lang. HOF en Stichting Mantelzorg Den Haag gaan vanaf 1 januari 2013 op in PEP, samen met CIPO (Centraal Informatiepunt Ouderen) en Importante (projectbureau voor de vrouwelijke ambitie). PEP staat voor Participatie Emancipatie Professionals. Samen met jou willen we ervoor zorgen dat iedereen in Den Haag mee kan doen en in zijn of haar kracht kan staan. PEP staat voor samenhang en verbinding en straalt energie uit.

Wie doet er mee? Zo actief en betrokken is Den Haag: • 2 1% van alle Hagenaars doet vrijwilligerswerk; dat zijn 105.000 mensen! • 8 0.000 Haagse mantelzorgers verlenen meer dan 8 uur per week mantelzorg aan familieleden of vrienden • 6 5% van de beroepsbevolking heeft een betaalde baan voor 12 of meer uur per week • 1 1% van de Hagenaars heeft het afgelopen jaar een buurthuis bezocht • 6 5-plussers gaan meer dan gemiddeld naar een buurthuis (16%), evenals inwoners van Laak (15%) en het Centrum (13%) Bron: bewonersbezoek Den Haag 2012

PEP voor jou PEP doet onderzoek en deelt kennis op het brede gebied van participatie en emancipatie. Vrijwilligersbeleid opzetten? Maatschappelijk Betrokken Ondernemen? Mantelzorgcoaches opleiden? PEP geeft trainingen en organiseert bijeenkomsten. En als je vrijwilliger, mantelzorger of 55-plusser bent, wijst PEP je de weg naar passende informatie of ondersteuning. Ook krijgen vrijwilligers en mantelzorgers de PEP-pas, goed voor aantrekkelijke kortingen en voordeelacties bij restaurants, winkels en theater.

se Haag sjn i z l we s satie i n a org

eden Overh sleven i r d jf en be

ties

sa rgani

Zelfo elijke Land ntra/ isce kenn zoeksr onde uten t s in it

lijke Stede ies en isat organ scentra i kenn

7


8

IEDEREEN

face 2 face

“Jij bent zó enthousiast, word jij maar Haagse Jongeren Ambassadeur”, dacht Alan Bredenhorst toen hij Rizlen Ebnoulfakir ontmoette. Voor Rizlen, die al veel vrijwilligerswerk in haar eigen buurt deed, een grote stap. Maar eentje die haar veel gebracht heeft. Aanspreekpunt zijn voor jongeren en de gemeente adviseren is een eervolle zaak!

“ Alan heeft mij leren omgaan met verschillende mensen” Rizlen Ebnoulfakir • Haagse Jongeren Ambassadeur

“I

n mijn buurt zat ik in de kinderraad en ik moest wel even slikken toen ze me vroegen als Haagse Jongeren Ambassadeur. Maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Het heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven en als ambassadeur kan ik echt iets betekenen voor andere jongeren en voor de stad. Een voorbeeld van wat we aangepakt hebben, is het buurtwerk. Er waren klachten van jongeren: buurthuizen waren gesloten als ze eigenlijk open moesten zijn en sommige activiteiten die aangekondigd waren, gingen niet door. De gemeente paste na onze signalen het beleid aan, maar ik ben daarna een eigen onderzoek gestart omdat ik vond dat we er nog niet

waren. De resultaten daarvan heb ik aan alle stadsdeeldirecteuren gepresenteerd, die ermee aan de slag zijn gegaan. Alan heeft mij leren omgaan met verschillende soorten mensen. Toen ik begon, was ik echt nog een groentje. Hij is heel ondersteunend. Als hij ziet dat iemand geen stageplek kan vinden, helpt hij daarbij. En hij gaat ook wel eens praten op school als een jongere daar problemen heeft. Alan heeft mij vertrouwen gegeven en dat heeft mij veel gebracht in mijn leven. Als jongere in een grote stad moet je jezelf toch maar zien te redden. Ik zou best mijn beroep willen maken van jongerenwerk. Maar als ik zie hoe daar nu op bezuinigd wordt, ben ik blij met mijn baan in de zorg.


vernieuwt

“ Rizlen heeft zelfs gepresenteerd aan een minister” Alan Bredenhorst • initiatiefnemer Youth and the City

“I

k ken Rizlen al zes jaar. Ze viel me op tijdens een bijeenkomst. Ze was zo eager dat ik haar gevraagd heb te solliciteren als Haagse Jongeren Ambassadeur. Ik coach veel jongeren. Rizlen wilde leren presenteren voor grote groepen en daar heb ik bij geholpen. Ook door haar soms voor het blok te zetten. Dat doet Rizlen wel, zei ik dan en hup, dan moest ze wel. Dat heeft ze zó goed opgepakt dat ze zelfs een presentatie heeft gegeven voor een volle zaal met een minister. Jongeren een stem geven in het beleid vind ik belangrijk. Ze zijn fris en hebben geweldige nieuwe ideeën. Ik leer hen om met de houding ‘Hoe kan ik helpen?’ op pad te gaan,

en zo bouwen ze geweldige relaties op. Op mijn beurt leer ik ook van Rizlen. Ze was de eerste Marokkaanse jongere met wie ik intensiever optrok. Ik weet nu hoe moeilijk het voor haar generatie, de tweede generatie, is om een plek te vinden tussen ‘thuis’ en de Nederlandse maatschappij. En snap nu dat, als ze soms zonder bericht niet komt opdagen voor een afspraak, er misschien iets anders aan de hand is, bijvoorbeeld dat ze niet meer mag bellen. Ook heb ik de warmte van haar familie leren kennen en die prachtige Marokkaanse cultuur. Nu ze kan presenteren, wil Rizlen de volgende stap zetten: succesvol een project organiseren. Dus we gaan verder!”

Jongerenparticipatie 2.0! De Haagse Jongeren Ambassadeur is één van de projecten van Alan’s organisatie Youth and the City, die begin december ook de Landelijke Dag van de Jongerenparticipatie organiseerde. Youth and the City wil met deze vakdag een signaal afgeven: professionals die met of voor jongeren werken,

moeten veel meer online aan de slag, want daar spelen de levens van jongeren zich nu eenmaal grotendeels af. www.LDJP2012.nl www.haagsejongerenambassadeurs.nl www.youthandthecity.nl

9


10

IEDEREEN

VOORDEEL VOOR IEDEREEN

VOORDEEL

Vo bo or v n ku n rijk via n je en d aar ww tot ie w ten w. 21 ord en pe de en ca d pd ce en mb verl eau ha er oo ag re t, .nl ag ere n

VOOR IEDEREEN

ijk Bek euke l alle delen! voor

“De hele zaal zong uit volle borst het Wilhelmus mee” Beatrix Ensel,Winnaar vrijkaartjes Prinsjesdagconcert, September-nummer

Als vrijwilliger en mantelzorger zet je je in voor anderen. Dat is voor jou misschien vanzelfsprekend, maar voor hen van grote waarde. Daarom doen wij graag iets terug.
Met de PEP-pas (de nieuwe Vrijwiligers- en Mantelzorgpas) profiteer je elk kwartaal van aantrekkelijke kortingen en vrijkaarten voor theater, film, musea, ontspanning, restaurants en winkels. Dus neem je pas mee en geniet! Nog geen pas? Vrijwilligers vragen de pas aan bij de organisatie waar je als vrijwilliger actief bent en mantelzorgers vragen de pas voorlopig nog aan via www.mantelzorgdenhaag.nl.
Medio januari kunnen mantelzorgers terecht op onze vernieuwde website www.pepdenhaag.nl Ben je één van de gelukkige winnaars, dan neemt HOF of Stichting Mantelzorg (straks PEP) contact met je op. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden. Tenzij anders aangegeven, gelden de aanbiedingen alleen voor de houders van de Vrijwilligers- en Mantelzorgpas en voor het betreffende kwartaal.


vernieuwt

Robin Hood Een feestje voor in de kerstvakantie: Rabarber speelt ‘Robin Hood’, over de man in het bos die de rijken berooft en de buit aan minderbedeelden geeft, en die ook nog een opgesloten dame moet redden. Zo’n 35 jonge acteurs van Rabarber spelen deze familievoorstelling in Theater aan het Spui van 26 december t/m 4 januari. Meer informatie staat op www.rabarber.net. Rabarber geeft 5 x 2 kaartjes weg via PEP. Andere kaarten kun je reserveren via www.theateraanhetspui.nl

Statige stadhouders Je ziet ze altijd statig afgebeeld op portretten, maar Margaretha van Mechelen (1581-1662) en Amalia van Solms (1602-1675) leidden gepassioneerde levens. Een historisch spel van Het Portret Spreekt brengt deze vrouwen tot leven, op 9 en 10 februari in Muzee Scheveningen. Je krijgt € 2 korting

op de entree van € 18. Ga je zondagmiddag, dan kun je ook gratis de expositie bekijken. Meer weten? Zie www.hetportretspreekt.nl Neptunusstraat 92 tel (070) 350 08 30 www.muzeescheveningen.nl

Bao’s best Van het kookeiland midden in het sfeervolle restaurantje Bao’s Kitchen verschijnen de heerlijkste driegangenmenu’s met Aziatische touch. Vlees, vis of vega, duurzaam en uit het seizoen. Smulpapen komen telkens terug naar dit best bewaarde geheim van Den Haag. Voor drie gangen betaal je geen € 26,50, maar € 19,50. Raamstraat 13 tel (070) 356 06 69 www.baoskitchen.nl

Anderstevoren Jongleer je met de tijd of kun je tussen de rommel je huis niet meer vinden? Meer rust in je overvolle agenda en een soepeler huishouden zijn mogelijk. Maak een begin en boek 3 uur ‘organizing’ voor de prijs van 1 bij Anderstevoren Personal Organizing via www.anderstevoren.nl/contact of bel 06 - 250 76 253. Anderstevoren organiseert ook kledingruilfeestjes. Voor € 15,00 heb je een nieuwe garderobe, een opgeruimde kast, lekker eten, taart, thee en gezelligheid.

Jeugd, liefde en muziek Wat is liefde en wat doet het met je? Er zijn al veel muziekstukken over gemaakt, en nu ook door kinderen en jongeren. Want elk jaar schrijft het Nederlands Blazersensemble een compositiewedstrijd uit, en dit jaar is het thema ‘Liefde’. Op 15 december laten de winnaars van de voorrondes uit West-Nederland tijdens ‘Op weg naar het nieuwjaarsconcert’ hun werk horen, samen met het ensemble in Theater De Regentes. Wie door mag naar de finale, speelt de compositie

nog eens tijdens het Nieuwjaarsconcert dat op de televisie wordt uitgezonden. Voor deze voorronde, een feestje voor de hele familie, betaal je geen € 17,50, maar € 14 en De Regentes verloot 6 x 2 vrijkaartjes via PEP. Theater De Regentes Weimarstraat 63 2562 GR Den Haag tel (070) 363 77 98 www.deregentes.nl

11


12

IEDEREEN

VOORDEEL VOOR IEDEREEN

De nieuwste dans CaDance Festival laat van 25 januari t/m 9 februari alweer voor de zestiende keer zien wat het Nederlands choreografietalent allemaal in huis heeft. Alles wat nieuw is op dansgebied komt voorbij, waaronder een triple bill van de resultaten van de allereerste samenwerking tussen Korzo en het Nederlands Dans Theater. En als je geluk hebt, kun je op 8 of 9 februari in het Theater aan het Spui gratis ‘L’Histoire du Soldat’ van Club Guy & Roni zien, want CaDance verloot 5 x 2 kaarten via PEP.

Koffie plus Kaldi heeft een plus: het is namelijk de lekkerste koffie van Den Haag. Haal die 4 pakken van 250 gram voor de prijs van 3 en proef het zelf. Haagsche Bluf 70 tel (070) 427 83 55 www.kaldi.nl

Leentelefoon De regisseur van theatergroep Firma MES kreeg in 2010 een leenmobieltje vol sms’jes, foto’s en filmpjes van de vorige eigenaar, ene Anouk. Firma MES duikt in het leven van Anouk. Waar woont ze? Heeft ze een relatie? Wie is die Job die ze sms’t? Nieuwsgierigheid wordt gevaarlijk, privacy bestaat niet meer. Bezoek de laatste voorstelling

in Theater Dakota op 28 december 2012 voor € 10 i.p.v. € 16 (bestel via kassa of telefoon o.v.v. IEDEREEN). Theater Dakota Zuidlarenstraat 57 tel (070) 326 55 09 www.theaterdakota.nl

Wereld Heerlijk Eritrees sterren Ben je een beetje avontuurlijk ingesteld, dan zou je de keuken van Eritrea en Ethiopië eens moeten proberen bij Afrikaans restaurant Mogogo. Zeker als je voor een Mogogo Mix geen € 17,50 betaalt, maar € 15. Een passend bedrag,

want Mogogo viert zijn vijftienjarig bestaan. Gedempte Burgwal 36 tel (070) 36 28 111 www.mogogo.nl

Hooggeëerd publiek: hier komt het Groot Kerstcircus Den Haag! Met zeer getalenteerde Chinese acrobaten, de Russische kolderieke clowns Tkach n de zeven Ethiopische Queen Sheeba Girls, kunsten van olifanten en kamelen, en nog veel meer. Edvard Niessing presenteert het circus, dat je kunt bekijken met 30% korting via PEP. www.kerstcircusdenhaag.nl


vernieuwt

Vrolijke kerstmusical Zin in een vrolijke kerstmusical? Bij het Laaktheater staat in de kerstvakantie ‘Robin Hood’ door het Laaks Jeugdtheater op het programma. De klassieker over de held die steelt van de rijken en uitdeelt aan de armen, is te zien van 21 t/m 28

december. Voor de voorstelling van 27 december om 14.30 uur geeft het Laaktheater 2 x 2 kaarten weg via PEP. Ferrandweg 4T tel (070) 393 33 48 www.laaktheater.nl

Breedbeeld Improvisatie, zang, dans, rake observaties doen, wat kan cabaretier Klaas van der Eerden eigenlijk niet? Hij combineert het razendsnel in ‘Breedbeeld’, de voorstelling die je op 24 januari in Diligentia kunt gaan zien voor € 15 i.p.v. €19,50. Theater Diligentia Lange Voorhout 5 tel (070) 361 05 40 www.diligentia-pepijn.nl

Zomer in de winter

Winters verlangen Begeleid door drie virtuoze musici zingt de Portugees-Nederlandse Mónica Triga op 16 december niet-klassieke fado over vertrekken en aankomen, doordrenkt van de ‘saudade’, de heimwee, het verlangen. Vertel Korzo waar jij het meest naar verlangt in de winter, en de origineelste inzending wordt beloond met 2 vrijkaarten via PEP.

Salsaventura neemt je in deze koude wintermaanden mee naar tropische oorden. Zoek de muzikale zon op met lessen in Salsa, Zouk, Bachata en Kizomba. Als je je voor 12 januari inschrijft voor een cursus van 10 lessen, krijg je € 25 korting en betaal je € 95. Van 6 t/m 11 januari kun je gratis uitproberen welke dans en welk niveau bij je past. Danspartner mag, maar hoeft niet.

Theaterhuis Alba moet afscheid nemen en doet dat met ‘Shelter’, een combinatievoorstelling waarin je met de spelers wacht op het einde dat ons volgens de Maya’s op 21 december te wachten staat. Je krijgt 20% op deze allerlaatste Alba-voorstelling op 20, 21 of 22 december.

www.salsaventura.nl tel (085) 111 77 76

Korzo Prinsestraat 42 www.korzo.nl tel (070) 363 75 40

Verborgen verhalen Liefhebbers van nationale en internationale literatuur, opgelet. Onder het thema ‘Wanna know a secret’ kun je van letteren genieten bij de 18e Writers Unlimited/ Winternachten Festival van 17 t/m 20 januari 2013 in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Op Winternacht 1 openen Amos Oz

en Adriaan van Dis de avond. Je hoort de Vlaamse auteur David Van Reybrouck over de voordelen van vergeten, Hanaan as-Sjaikh (Libanon), Alberto Manguel (Argentinië) en Hans Goedkoop over zwarte bladzijden uit de geschiedenis, Christine Otten over daklozen en Manon Uphoff over

asielzoekers, en Umar Mirza presenteert jonge schrijvers met een migrantenachtergrond. De entree voor Winternacht 1 op 18 januari is geen € 27,50, maar € 20. Kaartjes koop je via www.writersunlimited.nl, www.theateraanhetspui.nl of (070) 346 52 72 o.v.v. code PEP1801.

13


14

IEDEREEN

VOORDEEL VOOR IEDEREEN

Dansen bij Dorany Zin om alleen te dansen? Bij de Solo Dance Club leer je Ballroom, Latin en Latino. Leuk en goed voor je conditie. Op 28 januari start een cursus van 14 lessen, niet voor € 107, maar voor € 65 (40% korting). Vind je de Engelse Wals en de Rumba onweerstaanbaar? Leer ze vanaf 6 januari in 5 lessen

met 20% korting: van € 49 voor € 40 (als je je alleen inschrijft) of voor € 75 per danspaar. Inschrijven kan via de website of telefonisch. Résidance Dorany Laan van Meerdervoort 227 tel (070) 3838385 www.laresidance.nl

Warm bad Koude winterdagen vragen om behaaglijke warmte. Die vind je in de Hammam Den Haag, dé plek voor het echte baden. Met een glad velletje en door-endoor opgewarmd kom je weer naar buiten. Je krijgt een korting van € 2 op de toegang en € 10 op het arrangement Super Gezond (gescheiden openingstijden voor vrouwen en mannen). Rubensstraat 39 (070) 384 14 14 www.hammam.nl

Ja, Javaans!

Museumreis

De echte Javaanse keuken proeven? Dat kan bij Warung Bude Kati. Fijnproevers waarderen dit kleine en eenvoudige Indonesische familierestaurant met hoge cijfers. Indische lekkerbekken weten dit plekje ook te vinden en dat zegt veel. Geniet van echte Javaanse specialiteiten, bereid met knapperig verse groenten en traditionele ingrediënten. Na de maaltijd krijg je gratis koffie met spekkoek.

Meer weten over vijf beroemde musea? Volg dan vanaf 23 januari de lezingen in de Koningkerk, Bruijnings Ingenhoeslaan 4 in Voorburg, niet voor € 45, maar voor € 41. Aanmelden kan bij www.kunst-en-reizen.nl of Scheltuslaan 7, Voorburg.

Warung Bude Kati Wagenstraat 190 tel (070) 216 33 00

Dagje Den Haag De Hofstad heeft een hoop te bieden. Ontdek het met het pakket voor een Dagje Den Haag. Daarin zitten twee bonnen waarmee je van maart tot oktober 2013 een rondvaart met de Ooievaart kunt maken, twee Ooievaart T-shirts en twee City Mondial stadswandelingboekjes, verpakt in een mooie shopper. Een leuk kerstcadeautje dus. Haal het pakket bij City Mondial tot 31 december 2012, niet voor € 35, maar voor € 22,50.

Wagenstraat 193 tel (070) 402 33 36 www.citymondial.nl


vernieuwt

Groen, groener, groenst Fijn, vers én groen eten kan in de volledig biologische lunchroom die goed let op de ecologische voetafdruk. Fine Fresh Food alias The Green Takeaway maakt alles zelf

en koopt lokaal biologisch in. Geniet van wraps, salades en sandwiches begeleid door een slowjuice sapje, het supergezonde versgeperste tarwegrassap of fair trade thee of koffie. Elke 2e persoon krijgt 50% korting, bij oneven aantallen wordt dat 25% p.p. Fine Fresh Food Fluwelen Burgwal 14 tel (070) 753 31 98 www.finefreshfood.nl

Ibis op z’n English

Winterparaaaa aaaaaaaaaaade! De bruisende Parade hoeft het niet te hebben van de zon: schuif aan voor de WinterParade in het Atrium van het stadhuis. Op 14 en 15 december trekt een stoet aan artiesten en culinaire tovenaars aan je voorbij over een 120 meter lange tafel waaraan je zit te eten: de Tafel van de Idee. Het is een aaneengeregen show met muziek, dans, theater en humor.

Scambled eggs, sausages, beans, da’s pas stevige kost om je zondag mee te beginnen. Het ontbijtbuffet bij Ibis staat deze wintermaanden in het teken van ‘English breakfast’, dus schuif aan voor € 7,50 p.p. (50% korting) en doe je te goed aan de warme winterse gerechten. Reserveer uiterlijk de donderdag ervoor.

De WinterParade geeft voor beide avonden 1 x 2 kaarten weg via PEP. Of je krijgt korting: op 14 en 15 december betaal je geen € 35, maar € 32,50 (incl. eten en programma, excl. drankjes). Bestel kaarten voor € 35 via www.winterparade.nl en neem je kaartje en PEP-pas mee naar de kassa in het Atrium, daar krijg je € 2,50 contant terug.

Ibis Hotel City Centre Jan Hendrikstraat 10 tel (070) 318 43 18

Op 16 december is de KinderParade in het Atrium, aan dezelfde reuzetafel, met veel knutselen, meezingen en snoepjesmeisjes. Kinderkaarten kosten € 5, volwassenen krijgen € 2,50 korting op de entree van € 7,50. Kaarten hiervoor bestel je bij het Theater aan het Spui, tel (070) 346 52 72.

De Ooievaart vaart uit De Ooievaart organiseert een tocht om je vingers bij af te likken. Vaar op 15 of 22 december twee uur langs mooi gelegen buitens aan de Vliet, terwijl je aan boord geniet van een uitgebreide high tea met heerlijkheden van bakkerij De Vlinder, vervaardigd door mensen met een verstandelijke beperking.

Verzamelen bij De Ooievaart/Vlietvaart, Bierkade 18-b. Vaar mee voor € 20 i.p.v. € 25. Kaartjes zijn te koop bij City Mondial.

City Mondial Wagenstraat 193 tel (070) 445 18 69

15


16

IEDEREEN

ONVOORWAARDELIJK

Esjes offer Esje Sawat (57) zorgt in Den Haag voor haar zieke man. Dochter Amy (10) moest ze in Suriname achterlaten. Klem, in de houdgreep van liefde en wetten.

wat Esje Sa

Dennis

Sawat


vernieuwt

P

aramaribo 1972. Zij is 16, hij 17, als ze elkaar op het feestje van zijn neef ontmoeten. Dennis Sawat is een knappe, rustige jongen. Daar valt Esje wel voor. Ze dansen op soullegende Percy Sledge, When a man loves a woman. Hij koopt cadeautjes voor haar. Bloemen, daar houdt ze van, sieraden, een leuke blouse. Veertig jaar later vormen ze nog altijd een stel. “We zijn al zo lang samen, dat gooi je niet zomaar weg.” Den Haag 2011. Dennis werkt als heftruckchauffeur om geld te verdienen voor zijn gezin in Suriname. Als een hartaanval hem bijna fataal wordt, vliegt Esje hals over kop naar Nederland. “Het was een hel. Ik wist niet of ik mijn man nog levend zou zien.” Gelukkig ontwaakt Dennis uit coma en na een aantal zware operaties begint de lange periode van voorzichtig herstel. Esje weet: mijn man heeft mij nodig, ik moet hier blijven en voor hem zorgen. Het offer is groot. Amy is in Paramaribo, bij Esjes zus. Moeder en dochter missen elkaar verschrikkelijk. “Ze is alles voor mij. Ik ben niet de biologische moeder, maar heb haar vanaf baby bij me.” Amy is afgestaan en Dennis en Esje zijn officieel voogd. Omdat er geen sprake is van adoptie, mag Amy niet mee naar Nederland. Een gezin verscheurd door wetten, procedures en papieren.

project dat voorkomt dat mantelzorgers overbelast raken en de zorg niet meer aankunnen. “Er is veel hulp, niet iedereen weet dat.” Esje in elk geval niet. Bordewijk wijst haar de weg op de sociale kaart van Den Haag. Het Mantelzorgcafé. Sporten en bewegen voor 55-plus. Ze verzorgt de aanmelding bij de Voedselbank, regelt een invalideparkeerplaats voor de deur en zoekt een vrijwilliger, een maatje voor Esje. “Iemand om af en toe mee te praten”, zegt Esje. “Ik ken hier nauwelijks mensen en mijn hoofd zit zo vol.” Ze is blij dat er nu hulp is. Ze heeft vast een lijstje gemaakt voor aanstaande woensdag, als Bordewijk voor de tweede keer langskomt. Bovenaan staat ‘huursubsidie’. “Misschien kunnen we dat krijgen?” Alle beetjes helpen, een beetje. Duizenden kilometers verderop doet Amy extra goed haar best op school. Ze wil dat haar moeder trots is. Dennis krijgt een tekening: ‘Voor mijn zieke, lieve vader. Dag pa, hoe gaat het met u? Met mij gaat het goed hoor. En ik mis u hoor, u bent mijn beste papa. Ik wens u een fijne beterschap.’

Hij zegt steeds: ‘Ik mis je.’ Dat zei hij vroeger nooit. Geen vetpot De wandklok in de etagewoning in Spoorwijk loopt precies vier uur voor. Surinaamse tijd. Esje belt haar dochtertje drie, vier keer per week. Meer kunnen ze financieel niet opbrengen. Dennis krijgt zeventig procent van zijn laatstverdiende loon, geen vetpot. De huur moet betaald en niet alle medicijnen worden vergoed. Er is niet eens geld voor Esjes ziektekostenverzekering. Maar erger nog is de onzekerheid. Dennis wordt niet meer de oude, dat staat inmiddels vast. Trappen lopen gaat nauwelijks. Vliegen is verboden. Wanneer zal hij Amy weer zien? Kan hij ooit weer werken? Zo ja, vindt hij dan een baan? Hij is tenslotte bijna zestig. En wat beslissen het CWI en het UWV straks? Wordt hij afgekeurd en mag hij dan naar Suriname? Het antwoord op alle vragen is: afwachten. “We kunnen niet vooruitkijken.” Dennis is hele dagen thuis. Af en toe gaat hij een straatje om, vergezeld door een vriendelijke buurman. Ook Esjes wereld is klein. “Ik durf Dennis niet alleen te laten. Stel dat er iets gebeurt.” Alleen voor boodschappen gaat ze even snel de deur uit. ‘Neem je wel je mobieltje mee?’, vraagt haar echtgenoot dan. Zijn hartaanval heeft hem veranderd, vindt Esje. “Hij zegt steeds: ‘Ik mis je, ik mis je.’ Dat zei hij vroeger nooit.” Sociale kaart Esje scoort hoog op de caregiver strain index, een vragenlijst waarmee de belasting van mantelzorgers gemeten wordt. Opgeteld waren haar antwoorden goed voor 95 punten. “Hoger ben ik nog niet tegengekomen”, zegt Hermin Bordewijk (51). De wijkverpleegkundige maakt sinds juni 2012 deel uit van de Taskforce Mantelzorg, een nieuw

Hermin Bordewijk, wijkverpleegkundige

“Je kunt echt iets voor iemand betekenen.”

Taskforce Mantelzorg Zorg voor mantelzorgers. Een luisterend oor, vraagbaak en intermediair. Vaak gaat het om het regelen van overname van zorgtaken (respijtzorg), ondersteuning bij de aanvraag van hulpmiddelen of het vinden van een hobby/cursus voor de mantelzorger. Mantelzorgers worden gekoppeld aan een zorg- of welzijnorganisatie in de wijk en er worden maximaal vijf huisbezoeken gebracht. “Je kunt echt iets voor iemand betekenen”, zegt wijkverpleegkundige Hermin Bordewijk. De Taskforce is een gezamenlijk project van WoonZorgcentra Haaglanden, Haagse Wijk- en Woonzorg, Florence, stedelijk team Zichtbare schakels, samenwerkende welzijnsorganisaties en PEP (voorheen Stichting Mantelzorg). Mantelzorgers kunnen zich bij PEP aanmelden voor een huisbezoek: T (070) 302 44 44.

17


18

IEDEREEN

COLUMN

Met goede wil en creativiteit is alles mogelijk

“ Ik heb nagels gelakt van omaatjes” E

ntertainen is my middle name. Toen ik klein was, namen mijn ouders me al mee als ze uit eten gingen met vrienden. Ze zetten me op tafel en ik hield de hele avond iedereen aan de praat. Of dat wel zo leuk was voor die vrienden weet ik niet, maar het was voor mij de aanloop naar mijn werk als radio- en televisiepresentator.

Justin Verkijk Presentator bij Den Haag FM en vrijwilliger bij TV West Vandaag

“Entertainen is my middle name”

Dat ik nu ook entertain met vrijwilligerswerk, heeft voor mij iets extra’s. Iedere donderdag kun je in het programma TV West Vandaag zien hoe ik vrijwilligersbanen test. Zo heb ik bijvoorbeeld nagels gelakt van omaatjes in een verzorgingshuis. Niet iets wat ik snel uit mezelf zou doen, nee. Maar daarom des te leuker. Het is fijn om iets voor een ander te betekenen, om meer te doen dan entertainen. Ik dacht altijd dat ik geen tijd had voor vrijwilligerswerk, maar ik zie nu hoeveel je kunt betekenen in weinig tijd.

Meer doen met minder. Dat wordt volgens mij sowieso het motto voor 2013. Terug naar de essentie. Door alle bezuinigingen heeft mijn wereld het zwaar, de wereld van cultuur en evenementen. Festivals die heel groot waren, gaan terug naar de kern. Today’s Art bijvoorbeeld. Twee jaar terug was the sky nog the limit. Driehonderd artiesten op tachtig locaties. Dit jaar had ik nauwelijks in de gaten dat ik er was, zo klein van opzet was het. Of dat heel slecht is, weet ik trouwens niet. We moeten weer creativiteit gaan aanboren, want alles met een grote zak geld inkopen kan niet meer. En dat zou wel eens heel goed kunnen uitpakken. Voor volgend jaar verheug ik me vooral op Jam de la Crème. Allerlei muzikanten bij elkaar zetten op het podium en daar iets moois laten ontstaan. Dat was dit jaar een geweldig succes. In alle eenvoud laten die gasten zien hoe het ook kan: met goede wil en creativiteit is alles mogelijk. Op naar een goed 2013!


vernieuwt

VRAAG HET ...

Meer weten over mantelzorg?

Vraag het

Els Hoe kan ik de zorg voor mijn vader regelen?

Wat is een Alzheimer Café en waar vind ik die?

Sinds het overlijden van mijn moeder gaat mijn vader steeds meer achteruit. Zijn eetlust is minder en hij verzorgt zich niet goed. De huisarts heeft medicatie voorgeschreven tegen een depressie. Zelf heb ik een drukke baan en een gezin. Het kost mij steeds meer moeite om een oogje in het zeil te houden. Het zou fijn zijn als iemand van de thuiszorg dagelijks mijn vader zou komen verzorgen. Ik heb dit al met mijn vader besproken en hij ziet zelf ook wel in dat het zo niet langer kan. Hoe kan ik de zorg regelen?

Mijn partner is dementerend. Graag wil ik meer informatie en praten met andere mantelzorgers. Mijn huisarts verwees mij naar het Alzheimer Café. Wat is een Alzheimer Café en waar vind ik die?

Antwoord: Als iemand zorg nodig heeft, kan de huisarts, de zorgvrager, mantelzorger of contactpersoon een aanvraag indienen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Via de website www.ciz.nl kun je het formulier digitaal invullen of een printversie downloaden. Van de aanvragen wordt 80% telefonisch afgehandeld. Bij hoogcomplexe situaties (20% van de aanvragen) komt de indicatiesteller persoonlijk langs. Mantelzorgers wordt geadviseerd bij het indicatiegesprek aanwezig te zijn. Om zowel telefonisch of met een huisbezoek goed voorbereid te zijn op het indicatiegesprek kun je gebruikmaken van de checklist van Mezzo. In deze checklist staan onderwerpen die ter sprake kunnen komen tijdens het gesprek. De gratis folder ‘checklist voor een indicatiegesprek’ kun je bestellen via www.mezzo.nl. Of mail naar info@mezzo.nl of bel (030) 659 22 22.

Heb je ook een vraag over mantelzorg? Stuur een mail naar info@pepdenhaag.nl

Antwoord: Een Alzheimer Café is een maandelijkse informele bijeenkomst voor patiënten, partners, familieleden, hulpverleners en andere belangstellenden. Tijdens ieder Alzheimer Café staat een thema centraal. Iedereen is altijd welkom. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Het Alzheimer Cafe vindt elke eerste dinsdag van de maand plaats van 19.00 tot 21.00 uur. Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5 (tegenover de Grote Kerk). Meer informatie over dementie en thema’s die elke maand worden behandeld, vind je op de website van www.alzheimer-nederland.nl Voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers kun je ook terecht bij het Ontmoetingscentrum. Voor beide groepen is er een aanbod. De dagsociëteit vindt plaats op woensdag en vrijdag en heeft een breed aanbod zoals beweging, schilderen, tekenen en andere creatieve bezigheden. Voor mantelzorgers is er lotgenotencontact en worden er regelmatig informatieve bijeenkomsten en spreekuren georganiseerd. Voor meer informatie kun je op werkdagen terecht bij Cardia Cliënten Service via (070) 338 46 00 of infocar@cardia.nl. Eén van de medewerkers van het Ontmoetingscentrum belt je dan terug. Het centrum is gevestigd op de begane grond van het wooncomplex Mozartduin, Mozartlaan 211-B.

19


20

IEDEREEN

HAAGSE HELDEN

HAAGSE HELDEN Als klein meisje dreef ze haar moeder al tot wanhoop als ze weer eens met een gevallen oude dame kwam aanzetten, die een pleister en een kopje thee nodig had. De nieuwe Haagse Held is Marijke van der Tang. “Ik ben mijn hele leven al een helper, dat zit nou eenmaal in me!” Naast haar werk als begeleider van mensen met niet-aangeboren hersenletsel is Marijke onder andere vrijwilliger in het huiskamerproject op Genestetlaan 154 in Laak. “Ouderen verliezen niet alleen hun partner, ze raken ook hun vrienden en familieleden kwijt. Dan kun je heel eenzaam zijn. Bij ons kunnen ze hun verhaal kwijt, maar ook luisteren naar de verhalen van anderen. Dat is minstens zo belangrijk; dan voelen ze zich weer mens. Laatst kwam er een dame binnen die een paar maanden weduwe is. Ze omhelsde ons huilend en vertelde hoe fijn het is dat ze zich weer ergens welkom voelt.” Vrijwilligerswerk is voor Marijke niet iets wat ze moet ‘volhouden’: “Het gaat vanzelf en het geeft mij heel veel. Ooit ben ik zelf heel erg geholpen. Ik kwam alleen te staan en wist niet hoe ik de eindjes aan elkaar moest knopen. Een vriendin kwam toen voor een hele maand boodschappen brengen. Dat had ooit iemand ook voor haar gedaan en die liet haar beloven dat als ze het weer goed zou hebben, ze hetzelfde moest doen voor iemand anders. Op mijn beurt heb ik dat ook beloofd.” Is het een eer om te worden aangewezen als Haagse Held? “Natuurlijk. Aan de andere kant vind ik zo vanzelfsprekend dat ik doe wat ik doe. Om daar nou voor geëerd te worden.”


vernieuwt

In Den Haag doen 105.000 mensen vrijwilligerswerk. Allemaal Haagse Helden. Speciaal voor hen is er nu de Haagse Helden Galerij. Dus ken jij een Haagse Held? Laat dan je waardering zien en geef hem of haar op! De vrijwilliger maakt kans op een surprisebezoek van wethouder Klein en een leuke Haagse prijs. www.haagseheldengalerij.nl

21


22

IEDEREEN

KIJK OP ...

Kijk op ... PEP

“Een nieuw geluid” PEP! Even aandacht alstublieft. PEP is nieuw, maar ook weer niet. HOF, MantelZorg Den Haag, CIPO en Importante zijn vanaf 1 januari PEP. Participatie Emancipatie Professionals met een missie: een stad met gelijke rechten en kansen voor iedereen.


vernieuwt

P

EP wil van Den Haag een ‘civil society’ maken. “Een stad, waarin betrokken burgers zich actief inzetten voor de samenleving”, legt Fenna Noordermeer, directeur van PEP, uit. “Een stad waarin iedereen durft, wil en kan meedoen. Kinderen, ouderen, nieuwe Nederlanders, gehandicapten, alleenstaanden, gezinnen, vrouwen, mannen. Een ambitieus doel dat we alleen met elkaar kunnen realiseren.” Eén ingang PEP ontstaat uit de fusie van de stichtingen HOF Promotie Haags Vrijwilligerswerk, MantelZorg Den Haag, CIPO Centraal Informatiepunt Ouderen en Importante projectbureau voor de vrouwelijke ambitie. Zij nemen hun jarenlange ervaring mee op het gebied van vrijwilligerswerk, mantelzorg, ouderen en emancipatie. “Ik weet zeker dat Den Haag behoefte heeft aan PEP”, zegt wethouder Karsten Klein. “Ik krijg in mijn werk vaak praktische vragen voorgelegd: ‘Hoe vind en behoud ik vrijwilligers?’ ‘Hoe kom ik als oudere aan relevante informatie?’ ‘Hoe zorgen we ervoor dat ook mannen emanciperen?’ ‘Hoe kan ik mantelzorg en werk combineren?’ Met de oprichting van PEP kunnen Haagse inwoners en organisaties nu bij één organisatie terecht voor al dit soort vragen. Dat is niet alleen klantvriendelijk, maar ook efficiënt.”

“Samen de blik naar buiten richten. Want daar gebeurt het!” Vraag van Den Haag “De vraag naar vrijwilligers hoor ik overal terug”, vervolgt Klein. “Maar er bestaat geen blik vrijwilligers dat je even opentrekt en je kunt evenmin mensen verplichten vrijwilligerswerk te gaan doen. Tegelijkertijd geven veel Hagenaars aan dat ze wel vrijwilliger willen worden. De bereidheid is er. Maar hoe vertaal je die naar werkelijke actie? En hoe ga je om met jonge mensen die op een heel andere manier vrijwilligerswerk willen invullen? Dat zijn nieuwe vragen en een mooie uitdaging voor PEP-directeur Fenna Noordermeer, die aangeeft dat ze vraaggestuurd wil gaan werken.” Schakel Hoe ziet dat er concreet uit? “Wat mij betreft wordt PEP de verbindende schakel”, antwoordt Noordermeer. “Tussen Hagenaars, zelforganisaties en professionals uit welzijn, bedrijfsleven en politiek. De vier Haagse welzijnsorganisaties Zebra, Voor Welzijn, MOOI en BOOG – verenigd in Xtra – ondersteunen Hagenaars om deel te nemen aan de samenleving. Als Zebra bijvoorbeeld wil weten op welke manier je migranten mantelzorgers kunt werven, kan PEP adviseren welke Haagse organisatie hen daarbij kan helpen. Ook kan PEP kijken of er voor hen een geschikte methode beschikbaar is. Hiervoor kunnen wij op onze beurt bijvoorbeeld terecht bij landelijke partners met veel kennis over sociale vraagstukken en hoe je die aan moet pakken. PEP kan ook adviseren over een vertaling van zo’n aanpak naar de Haagse situatie.”

Subsidie “PEP kan ook ondersteuning bieden bij de uitvoering van het beleid van de gemeente Den Haag”, haakt Klein daarop in. “Zoals bij het vormgeven van het Buurthuis van de Toekomst, het vergroten van het aantal vrijwilligers en de aandacht voor jeugd en ouderen. De gemeente is daarbij in de eerste plaats opdrachtgever. Bijvoorbeeld voor de inrichting van de Vacaturebank, de Respijtwijzer en het organiseren van cursussen voor organisaties. Dit zijn belangrijke basisinstrumenten zodat iedereen ook kán meedoen. Als gemeente verstrekken we hiervoor subsidie. Maar de gemeente en PEP zijn uiteraard ook partners. Want alleen samen kom je een stap verder.” Burenhulpcentrale Eric Lemstra, bestuursvoorzitter van Xtra, beaamt dat. “Er zijn grote veranderingen gaande in onze maatschappij. De overheveling van de AWBZ naar de WMO, de bezuinigingen in de zorg, de komst van brede buurtscholen, om maar eens een paar dingen te noemen. Het nieuwe Regeerakkoord benadrukt het: we moeten steeds meer zelf doen. In het onderwijs, bij woningcorporaties, zorginstellingen en bij handhaving in de wijken is er dan ook een grote rol weggelegd voor bewoners en burgers zelf. Dat lukt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Xtra en PEP helpen daarbij. Xtra als uitvoerende partij met een oog en oor in alle Haagse wijken. En PEP als innovator en aanjager. Dat bewoners zelf bereid zijn om zich in te zetten, blijkt al uit de Burenhulpcentrale die eind 2012 nagenoeg in alle Haagse wijken draait. Een digitaal koppelsysteem waarin op postcode wordt gezocht naar een buur die even kan oppassen als je een ander kind moet wegbrengen of die de hond uitlaat als je ziek bent. Ik vind het geweldig dat dit soort ideeën werkelijkheid wordt! Zo kunnen we er met elkaar nog veel meer ontwikkelen en uitwerken. Ik hoop dan ook dat PEP snel de organisatie op poten heeft. Zodat we samen de blik naar buiten kunnen richten. Want daar gebeurt het per slot van rekening.”

Woorden en daden Niet alleen maar woorden, vooral ook daden. PEP geeft energie en maakt zich in 2013 sterk voor onder andere: • een interactief kennisportaal rondom participatie en emancipatie • 1.800 bemiddelingen via de PEP-vacaturebank • een Haagse aanpak voor meer Maatschappelijk Betrokken Ondernemen • een mantelzorg e-module • netwerkbijeenkomsten van het Haagse Emancipatie Netwerk • het ondersteunen van het Platform Zorgvrijwilligers • het doorontwikkelen van www.haagseouderen.nl • het uitgeven van de PEP-pas voor vrijwilligers en mantelzorgers • adviestrajecten voor het behalen van het landelijk erkende certificaat Goed Geregeld www.pepdenhaag.nl

23


24

IEDEREEN

HOf nieuws

Den Haag opent Vrijwilligersacademie De zorg in Nederland is al jarenlang onderwerp van gesprek. Aangekondigde bezuinigingen, een nieuw zorgstelsel, de toenemende vergrijzing, tekort aan personeel. Dit is nog maar een kleine opsomming van onderwerpen die regelmatig het nieuws halen en waar iedereen wel een mening over heeft. Maar over één ding is iedereen het eens: vrijwilligers in de zorg zijn onmisbaar! We zijn dan ook blij en trots dat wij, namens wethouder Karsten Klein (voorzitter van de Tafel van Kwaliteit)

kunnen vertellen dat Den Haag een Vrijwilligersacademie opent. Een platform voor zorginstellingen om kennis en expertise over ouderenzorg te delen en nieuwe ideeën over de werving en inzet van vrijwilligers te bedenken. De feestelijke opening is op 6 februari en jij bent natuurlijk uitgenodigd! Wij zijn nog druk bezig met de voorbereidingen, maar zet deze datum alvast in je agenda. De officiële uitnodiging is onderweg.

PEP-pas: haal ’m nu!

n de n Be rg 37

De PEP-pas is de opvolger van de Vrijwilligeren Mantelzorgpas. Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 december kun je de PEP-passen voor vrijwilligers ophalen bij HOF (Mantelzorgers krijgen de PEP-pas thuisgestuurd). Dat kan tussen 9.00 en 17.00 uur. Op donderdag 20 december tot 20.00 uur. Neem je Vrijwilligerspas 2012 of identiteitsbewijs mee. Meer informatie op www.pepdenhaag.nl

Het verhaal van je leven Levensverhalen staan volop in de belangstelling. Logisch, want het concept van Levensboeken is even simpel als krachtig: een vrijwilliger maakt samen met een oudere persoon zijn of haar levensboek. Het project brengt vrijwilligers in nauw contact met ouderen. En voor ouderen is het levensboek een tastbaar bewijs van hun ervaringen. Wil je meer weten over Levensboeken, ervaringen delen of ben je op zoek naar concrete instrumenten om met levensverhalen te gaan werken? Kom dan naar onze expertmeeting op woensdag 12 december! Datum: woensdag 12 december 2012 Tijd: 9.00 - 13.00 uur Locatie: Riviervismarkt 2 Deelname: gratis

iken EP te bere nuari is P g.nl Vanaf ja a ha .pepden via www ter natuurlijk: it w T Ook op nHaag @PEPDe

Hulde voor Haagse Helden Op vrijdag 23 november reikte wethouder Karsten Klein de Haagse Hulde 2012 uit. Dit jaar ging de publieksprijs naar Buurt Interventie Team Bezuidenhout en de juryprijs naar Running Blind Den Haag. Ook zette de wethouder drie Haagse Helden in het zonnetje: Richard van Party Mania, Germaine van Stichting Present en Alwin van Samen Sterk. De Haagse Hulde is dé jaarlijkse prijs voor vernieuwend vrijwilligersbeleid. Dit jaar stelde de jury zich de vraag: ‘Welke organisatie wist het beste Haagse Helden te verleiden?’ Met het beeldmerk Haagse Helden benadrukt de gemeente Den Haag het belang van Haagse vrijwilligers en waardeert zij de vrijwillige inzet van 105.000 Hagenaars. Om die reden zette de gemeente Den Haag dit jaar naast organisaties ook drie vrijwilligers in het zonnetje tijdens de uitreiking.

NL DOET 2013

Maak kans op € 450 Stichtingen, zorginstellingen, scholen en sportverenigingen opgelet! Dit is je kans om een grote klus te klaren én nieuwe vrijwilligers te werven. Doe mee met NL DOET op 15 en 16 maart 2013. Knap het speelplein of het jeugdhonk op, neem ouderen een dagje uit of geef de kantine een likje verf. Meedoen is eenvoudig. Meld je klus aan op www.nldoet.nl

Belangstellende klussers kunnen zich dan via de site aanmelden. Je ontvangt een gratis promotiepakket en maakt bovendien kans op een vergoeding van maximaal € 450 door het Oranje Fonds, als je je klus vóór 1 februari aanmeldt!


zoekt balans

MANTELZORG NIEUWS

Jong en dement Ongeveer 12.000 mensen in Nederland krijgen dementie voordat ze 65 jaar zijn. De problemen worden vaak niet herkend en kunnen leiden tot veel onbegrip. Jonge mensen met dementie vervullen nog andere rollen in de maatschappij. Ze beseffen vaak beter dat ze ziek

zijn. Een patiënt en familielid komen hierover vertellen op 8 januari in het Alzheimer Café.

E 2 e dinlskdea van de m g aand

!

Het Alzheimer Café vindt elke tweede dinsdag van de maand plaats, van 19.30 tot 21.00 uur in Het Nutshuis aan Riviervismarkt 5.

Nieuw: MantelPlan MantelPlan Den Haag is een slimme combinatie van een website, zoekmachine en telefooncentrale ineen. Daarmee kan iedereen die dat nodig heeft, een persoonlijk en vertrouwd netwerk om zich heen organiseren voor contact, hulp en zorg. Een netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, buren, kennissen en/of collega’s. Deze mensen worden door de gebruiker van MantelPlan

MANTELZORG-ladder Mantelzorg Café Laak

In een ontspannen sfeer met lotgenoten in gesprek over problemen waar je als mantelzorger tegenaan loopt. Meer informatie: Sylvia Tijssen T (070) 396 00 00 Datum: iedere 2e maandag van de maand Tijd: 19.00–21.00 uur Locatie: WDC De Wissel, Betsy Perkstraat 12-14

Partnercursus autisme

10 bijeenkomsten (om de week) en 1 terugkombijeenkomst voor partners van iemand met autisme. Doel is inzicht krijgen in de gevolgen van autisme op je relatie en leren omgaan met je eigen gevoelens. Aanmelden via T (070) 312 31 23. Start: januari/februari 2012 Locatie: MEE Den Haag, Torenstraat 172

uitgenodigd om een ring om de mantelzorger heen te vormen en op vrijwillige basis aandacht, hulp of zorg te geven als daar om gevraagd wordt. De communicatie verloopt per mail of sms. MantelPlan biedt voordeel voor iedereen. Voor de cliënt, maar ook voor de mantelzorger, ziekenhuizen, thuiszorg en verpleeghuizen. Meer weten? kijk op www.mantelplan.nl

Brusjesgroep kinderen

Oma in de tuin In het tv-programma Nederland Helpt werd op 27 september een familie geportretteerd, die gebruikmaakt van een mantelzorgwoning. Toen de vrouwelijke helft van het oudere echtpaar werd opgenomen in een verpleeghuis, dreigden zij en haar echtgenoot voortaan gescheiden te moeten wonen. Hun dochter kon dat niet aanzien en nodigde haar ouders uit bij haar in de tuin te komen wonen. Lees het hartverwarmende verhaal en bekijk de film via www.pasaan.nl

Bijeenkomsten dementie

Informatieve bijeenkomsten voor mantelzorgers van familieleden met dementie. Meer informatie: Cardia Cliënten Service T (070) 338 46 00 Datum: iedere 3e donderdag van de maand Tijd: 10.00–12.00 uur Locatie: Ontmoetingscentrum Mozartduin, Mozartlaan 211-B

Groepsactiviteiten dementerenden

Respijtwijzer In Den Haag wonen circa 80.000 mantelzorgers die vaak 24 uur per dag, zeven dagen per week voor een zieke naaste zorgen. Respijtzorg helpt mantelzorgers hun zorgtaak vol te houden. De zorg wordt tijdelijk overgenomen door een vrijwilliger en/of professional. Op www.respijtwijzerdenhaag.nl krijgen mantelzorgers en professionals een overzicht van alle organisaties en instellingen in Den Haag die respijtzorg aanbieden en die staan geregistreerd bij het CIZ of Zorgkantoor. Bovendien krijg je in 3 stappen een passend respijtzorgaanbod gepresenteerd en kun je direct een aanvraag in gang zetten.

6 bijeenkomsten voor kinderen, jongeren of volwassenen, die een broer of zus met een beperking hebben. Uitwisseling van ervaringen aan de hand van gesprekken en activiteiten. Aanmelden via: T 070 312 31 23 Start: januari/februari 2012 Tijd: 15.00-17.00 uur Locatie: MEE Den Haag, Torenstraat 172

Groepsactiviteiten voor mensen met dementie: beweging, schilderen, tekenen, muziek luisteren, geheugentraining, etc. Meer informatie: Cardia Cliënten Service T (070) 338 46 00 Datum: iedere woensdag en vrijdag Tijd: 10.00–15.30 uur Locatie: Ontmoetingscentrum Mozartduin, Mozartlaan 211-B r? de an en re tu ! o vo ben ger t u an lzor rg D te Zo an m

Vanaf 7 januari ook in Scheveningen een ontmoetingscentrum voor mensen met dementie! Meer informatie: Margot Beimers of Emilie Ceulemans T (070) 416 20 20 Datum: iedere dinsdag en vrijdag Tijd: 10.00–15.30 uur Locatie: WDC De Mallemok, Westduinweg 38-D

25


26

straat vraag Participatie. Emancipatie. Best moeilijke woorden. Daarom zijn we benieuwd wat jij eronder verstaat. En of je het belangrijk vindt dat iedereen mee kan doen en in zijn kracht kan gaan staan. Zo ja, hoe geef je iemand dan zo’n oppepper?

Amadu Kabba - 22 jaar student beeld en geluid

Het lot gekeerd “Vorig jaar hing ik vaak rond met een groepje vrienden. We zaten niet op school en voerden niet veel uit. Ik was ontevreden over mijn leven en zag weinig toekomstperspectief. Uiteindelijk sprak ik er met mijn vrienden over, zij bleken ook ongelukkig. Inmiddels hebben we allemaal ons lot gekeerd: ik ga weer naar school en één van hen studeert nu zelfs aan de universiteit in Canada!”

Milly Kock onderwijsadviseur

Joost Hoppenbrouwers - 15 jaar scholier

Lies Bakker - 57 jaar kunstenares

De wereld intrekken

Buurmeisje aan de bal

Ontmoet gelijkgestemden

“Mijn ouders hebben mij gestimuleerd om de wereld in te trekken. Zij vonden dat er te weinig mogelijkheden op Aruba waren. Dus begon ik rond mijn achttiende aan een studie in het buitenland. De afgelopen jaren heb ik mij, naast mijn werk, ingezet voor Caribische Nederlanders. Ik gaf hun voorlichting over stemmen, onderwijs en zorg, om goed te kunnen meedraaien in de Nederlandse maatschappij.”

“Ik heb mijn buurmeisje aangemoedigd om op voetbal te gaan. Vroeger voetbalden we vaak samen op straat en ik zag dat ze goed speelde, dus ik heb haar meegenomen naar een training van mijn voetbalclub. Eerst dacht mijn buurmeisje dat voetbal alleen iets voor jongens was, maar nadat ze een paar keer met mij mee is gegaan, is ze lid geworden bij dezelfde vereniging.”

“Een paar jaar geleden schreef ik mij, als beginnend dichteres, in voor een eenmalige poëzie-workshop. Daar ontmoette ik gelijkgestemden die mij uitnodigden voor een dichtersgroepje en andere poëzieevenementen. Ik heb daar veel plezier aan beleefd. En inmiddels is één van mijn gedichten gepubliceerd in een boek en is een ander gedicht op een poster gedrukt.”

participatie ... ... is actieve deelname aan de samenleving met als doel het welzijn van je omgeving te bevorderen en je talenten te ontwikkelen.


vernieuwt

STRAATVRAAG

Karolien Burvenich – 23 jaar stagaire Huis van Europa

Wim ’s Gravendijk – 53 jaar docent vormgeving

Sylvester van Stralen - 26 jaar werkzoekend

Iedereen doet mee

Jongeren enthousiasmeren

Kilo’s lichter

“Mijn docenten hebben de liefde voor het vak textiel op mij overgebracht. Een inspirerende leraar kan zo veel impact hebben. Nu ik zelf leraar ben, probeer ik ook jongeren te enthousiasmeren. Tijdens de lessen vertel ik over de ontstaansgeschiedenis en de betekenis van kleding en leer hen verbanden te leggen. Een groot deel van mijn studenten kiest uiteindelijk voor een creatieve vervolgopleiding.”

“Thuis heb ik een aantal gewichten waarmee ik dagelijks krachtoefeningen doe. Mijn neefje komt af en toe bij ons logeren, hij kampt met overgewicht. Hij zag mij fitnessen en raakte geinteresseerd. Ik heb hem aangemoedigd om zelf ook aan de slag te gaan en liet hem oefenen met mijn apparatuur. Inmiddels is mijn neefje lid van de sportschool en twaalf kilo lichter!”

Suzanne Lamboo – 20 jaar student European Studies

Thomas Rührup – 57 jaar beveiligingsmedewerker

Carlien Pelamonia – 70 jaar gepensioneerd

Kansen grijpen

Plannen waarmaken

Angst overwinnen

“Als scholier had ik een bijbaantje als schoonmaker. Mijn collega, een oudere dame die dit werk fulltime deed, moedigde me aan om een studie te zoeken met toekomstperspectief. Ook mijn moeder stimuleerde mij om de kansen te grijpen die zij zelf vroeger niet heeft gehad. Inmiddels volg ik de studie European Studies en vind ik het belangrijk dat mijn zusje ook gaat studeren.”

“Eén van mijn collega’s is een gepassioneerd amateurfotograaf en maakt plannen om een boek over dit onderwerp te schrijven. Hij kan er zo enthousiast over vertellen, ik weet zeker dat mensen geinteresseerd zijn in wat hij te zeggen heeft. ‘Moet je doen!’, zei ik daarom tegen hem.

“Participatie betekent voor mij dat iedereen mee kan doen op maatschappelijk vlak. Dit probeer ik tijdens mijn werk en in mijn prive-leven te bevorderen. Onlangs nam ik mijn moeder mee naar de Wereldwinkel, omdat dit me een mooie werkplek voor haar leek. We maakten een praatje en het klikte. Mijn moeder besloot om vrijwilligerswerk in de Wereldwinkel te gaan doen, precies zoals ik gehoopt had.”

“Ik heb mijn leven lang in het onderwijs gewerkt. In mijn vakgebied heb ik vaak geprobeerd anderen te stimuleren. Veel kinderen hebben faalangst en denken dat ze iets niet kunnen of durven niet. Ik probeerde hen dan over te halen om nieuwe dingen aan te gaan. Het deed me veel plezier als scholieren hun grenzen verlegden en gelukkig gebeurde dit ook regelmatig.”

emancipatie ... ... is het bewust worden van je wensen, talenten en rechten en de mogelijkheid om je leven zelf in te richten zonder belemmerd te worden door je sekse, afkomst, geaardheid, cultuur of religie.

27


Jacqueline’s ontdekking Het talent van Jacqueline Louz: mensen laten ontdekken wat hun talent is. Je eigen talenten zie je gemakkelijk over het hoofd. Eeuwig zonde, want je talent benutten maakt je gelukkig!

Jacqueline Louz Leeftijd: 67 jaar Vrijwilligerswerk: als het zich voordoet Website: www.markuza-advies.nl

Wat is talent eigenlijk? Talent is iets wat je als vanzelf zó goed kunt, dat je niet eens door hebt dat het een talent is. Iemand die heel gemakkelijk een groot feest organiseert, heeft niet door dat een ander van zoiets slapeloze nachten kan hebben. En weet dus niet dat organiseren zijn of haar talent is! Waarom richt je je vooral op nieuwe Nederlanders? Bij een cursus ondernemen aan de Bissmiss School moest ik aan de slag met de vraag ‘Waarin onderscheid jij je van anderen?’ In tegenstelling tot de meeste andere coaches, ben ik niet van Nederlandse origine. Ik ben in Suriname geboren maar woon al 46 jaar hier. Met mijn achtergrond, levens- en werkervaring kan ik nieuwe Nederlanders ondersteunen bij het vinden van een plek in onze maatschappij.

Voor stichting Mammarosa doe je vrijwilligerswerk. Wat precies en waarom? Ik vertaal voorlichtingsmateriaal over borstkanker van het Nederlands naar Sranantongo, het Creools-Surinaams. Ik doe dat omdat ik familieleden heb verloren aan die ziekte en omdat ik voorlichting zinvol vind. En omdat als me iets wordt gevraagd, ik daar menselijkerwijs ‘ja’ op wil zeggen. Het is nog een hele klus, want voor veel van die medische termen bestaan helemaal geen Surinaamse woorden. We moeten vaak vreselijk lachen bij het zoeken naar goede omschrijvingen. In 2013… ... wil ik me meer gaan richten op jongeren. Mijn handen jeuken als ik ze op straat zie rondhangen. Laat mij maar met ze aan de slag gaan! Iedereen heeft talenten, zij ook!

IEDEREEN: Magazine voor en over Haags vrijwilligerswerk en mantelzorg www.pepdenhaag.nl

IEDEREEN uitgave december 2012  

Magazine voor en over Haags vrijwilligerswerk en mantelzorg

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you