Page 1

Efterår:

Klar til at så

Først pløjer landmanden. Ploven vender jorden. Så skal han knuse knolde. Han bruger en harve. Nu er jorden glat. Han kører med så-maskinen. Den ligger kerner i jorden. Bagefter tromler han. Kernerne skal ligge fast i jorden. Af kernerne kommer planter, som begynder at gro. De får en rod. De får små grønne blade.

1


Vinter:

Planterne sover

N책r det bliver koldt, stopper planterne med at gro. De sover. M책ske holder landmanden ogs책 lidt fri.

2


Forår:

Væk med ukrudt. På med gødning

Foråret giver lys og varme. Planterne vokser igen. Landmanden vil hjælpe dem med at blive store. Han giver dem gødning. Kunst-gødning er lavet på fabrik. Natur-gødning er lort og gylle fra dyr i stalden. En økolog må ikke bruge kunstgødning. Planterne kan blive syge. Der kan komme svamp og insekter. Landmanden kan bruge gift. Ukrudt er som en tyv. Det tager korn-planternes mad. En rad-renser kan fjerne ukrudt. Gift kan visne ukrudt. En økolog må ikke bruge gift. 3


Sommer:

Høst

På planten er aks med kerner. I starten er de nye kerner helt bløde. Planterne visner langsomt. Kernerne bliver hårde. Nu skal landmanden høste. Landmanden høster ikke, når det regner. Meget korn er mad til dyr. Andet korn er til brød eller til øl.

4


Sensommer:

Halm giver varme

Landmanden laver nu halm-baller. Halm giver varme. Halm bruges i stalden til dyr. Halm bruges også til varme i huse, som vi bor i. Halmen køres til anlæg. Her bliver det brændt. Varmen sendes gennem rør. Måske til dit hus? Spørg dine forældre. Det hedder fjern-varme. Nu er landmanden klar til at starte forfra med at pløje, harve og så.

5

LL_Korn_let  
LL_Korn_let  

Først pløjer landmanden. Ploven vender jorden. Så skal han knuse knolde. Han bruger en harve. Nu er jorden glat. Han kører med så-maskinen....

Advertisement