Page 1

Her er et æbletræ Æbler har været populære i mange tusind år. Jeg hedder F. R. Ugtglad, og jeg vil fortælle æblets historie.


I Bondestenalderen, det er for ca. 6000 år siden, fældede de træer for at gøre plads til marker. Gode æbletræer med sure skovæbler fik altid lov at blive stående.


Her er en grav fra bronzealderen Barnet, der er begravet, har fået æbler med. Æbler har altså være vigtige for dem. Ellers ville man ikke begrave dem sammen med den døde


Tørrede æbler holder sig bedre end friske Fund fra jernalderen tyder på, at de tørrede æbler i ildstedet.


Vikingerne lavede æblevin. Det kunne de blive godt fulde af. Vikingerne har måske også oplevet søde æbler på deres rejser. Herhjemme havde man stadig kun sure vildæbler.


I jernalderen og vikingetiden troede man pü Odin, Tor, Freja og alle de andre nordiske guder. De spiste af Gudinden Yduns Æbler, og det var det, som holdt dem unge.


I Middelalderen bragte munke de søde Ìbler til Danmark


Her er Dronning Margrete I Hun regerede som dronning i Danmark fra 1375-1412. Hun lavede en lov om at alle skulle dyrke ĂŚbler, fordi de var sunde. Men der var ikke sĂŚrlig mange, der gjorde, som hun sagde.


Mange hundrede år efter Margrete I’s lov var der stadig ikke mange bønder, der dyrkede æbler. Præsterne og degnene (lærerne) blev sat til at fortælle bønderne om, hvor sunde æblerne var. Bønderne ville stadig ikke dyrke æbler!


I midten af 1800-tallet skete der endeligt noget… Bønderne ejede nu deres egen jord, og de var også begyndt at gå i skole for at lære om landbrug. Nu ville de gerne plante æbler.

Aeble_skilte  

Her er et æbletræ
 Æbler har været populære i mange tusind år.
 Jeg hedder F. R. Ugtglad,
 og jeg vil fortælle æblets historie....

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you