Page 1


Μαζί με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, τιμούμε και φέτος την κορυφαία επέτειο ταξικής πάλης των εργαζομένων, την εργατική Πρωτομαγιά. Τιμούμε το παράδειγμα των πρωτοπόρων μαρτύρων του Σικάγο. Τιμούμε τους πρωτεργάτες του δικού μας εργατικού κινήματος, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, αυτούς που άνοιξαν δρόμους, που φώτισαν τα σκοτάδια της αμάθειας και της συντήρησης με μοναδικά εργαλεία και εφόδια την πίστη τους στο δίκαιο, την επιμονή και την οργάνωση που χαρακτηρίζει την εργατική τάξη. Η επανένωση της Κύπρου και η λύση του Κυπριακού, παραμένει βασικός μας στόχος, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι καμιά κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή όσο η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη. Ο αγώνας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση που μπορεί να αποτρέψει τη διχοτόμηση και να επανενώσει το νησί μας. Η ΠΕΟ θα συνεχίζει να εργάζεται αναπτύσσοντας κοινή δράση και με το προοδευτικό Τουρκοκυπριακό Συνδικαλιστικό κίνημα, για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για μια επανενωμένη Κύπρο απαλλαγμένη από τη ξένη στρατιωτική παρουσία, με τους Κύπριους νοικοκύρηδες στη χώρα τους. Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει και φέτος τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με τις συνέπειες της πιο βαθιάς και παρατεταμένης παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Στην Ε.Ε., οι νεοφιλελεύθερες συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν, προωθούν και επιβάλλουν το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας , εντείνουν την επίθεση σε εργατικά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις, αποξενώνουν το κράτος από νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Η εμμονή τους στη σκληρή λιτότητα και σε επιβολή αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Αντίθετα, ανακυκλώνει την ύφεση και βουλιάζει τους αδύνατους ακόμα περισσότερο στη φτώχεια, τη δυστυχία και την εξαθλίωση. Στη χώρα μας, οι εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου ανέδειξαν στην Προεδρία της Δημοκρατίας το Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος στηρίχτηκε από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Παρά τις πάμπολλες προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις, η πράξη απέδειξε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωζώνης ανέμεναν το νέο Πρόεδρο για να προωθήσουν και να επιβάλουν τις σκληρές και απαράδεκτες πολιτικές τους για τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας μας η οποία θα έχει αναπόφευκτα σκληρές συνέπειες στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. Αποδεικνύεται πλέον καθημερινά στην πράξη, ότι είναι σοβαρό μειονέκτημα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κρίσης, με την ίδια φιλοσοφία με τις δυνάμεις που είναι πίσω από την Τρόικα. H πρόσφατη καταστροφική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, με τη συναίνεση και της Κυπριακής Κυβέρνησης, είναι αποτέλεσμα εκβιασμού και επιβολής και δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη για την οποία υποτίθεται ότι έχει δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης.


Αυτή η συμφωνία, δεν διασώζει αλλά καταστρέφει την οικονομία της Κύπρου. Οδηγεί σε πρωτόγνωρη ύφεση και αύξηση της ανεργίας, με αποτέλεσμα νέα σκληρότατα μέτρα λιτότητας και στο γνωστό φαύλο κύκλο. Ως απόρροια της συμφωνίας και των μέτρων που ακολούθησαν, τα Ταμεία Προνοίας χιλιάδων εργαζομένων κινδυνεύουν να χαθούν. Ταυτόχρονα έχει ανοίξει ο δρόμος για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις ρητές υποσχέσεις του σημερινού Πρόεδρου ότι ποτέ δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο, ενώ προβλέπονται και πρόσθετες περικοπές σε κοινωνικές παροχές για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Απαιτούμε την κατοχύρωση και την προστασία των Ταμείων Προνοίας, συντάξεων και άλλων κοινωνικών ταμείων των εργαζομένων και θεωρούμε την όποια απώλεια από αυτά, απαράδεκτη και εγκληματική. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη δέσμευση που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας. Οι ιδιωτικοποιήσεις που προγραμματίζονται, έχοντας μάλιστα υπ’όψιν ότι αφορούν κυρίως εύρωστους και κερδοφόρους οργανισμούς, θα είναι στην πραγματικότητα ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά μονοπώλια. Μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι πλέον φανερό ότι συνέχιση της πορείας στα πλαίσια αυτού που επιβάλλει η Τρόικα δεν οδηγεί σε λύση προς όφελος του λαού. Βιώσιμες λύσεις οι οποίες να δίνουν ελπίδα στον λαό και να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια του πρέπει να αναζητηθούν στην κατεύθυνση της απαγκίστρωσης από αυτή την καταστροφική πορεία. Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι Η ανεργία είναι η σοβαρότερη κοινωνική επίπτωση της κρίσης. Η ΠΕΟ έχει καταθέσει σειρά συγκεκριμένων εισηγήσεων στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης με στόχο να συμβάλει στην απάβλυνση της. Στην αύξηση της ανεργίας, καθοριστικό ρόλο έχει και η συνειδητή τακτική των εργοδοτών, να απολύουν και να αντικαθιστούν εργαζόμενους με δικαιώματα, με φτηνή εργατική δύναμη, κυρίως από το εξωτερικό. Αυτή η στάση συνδέεται με μια γενικότερη προσπάθεια από πλευράς εργοδοτών να αξιοποιήσουν την ανασφάλεια και την αγωνία των εργαζομένων για το αύριο, για να συρρικνώσουν ωφελήματα και να υποσκάψουν δικαιώματα που προκύπτουν από τις συλλογικές μας συμβάσεις. Αυτή την περίοδο, η προστασία των συλλογικών συμβάσεων είναι βασική προτεραιότητα για την ΠΕΟ. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η ΠΕΟ θα συνεχίσει να λειτουργεί σοβαρά και υπεύθυνα έτοιμη να συμβάλει δημιουργικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος και η οικονομία μας. Ταυτόχρονα όμως θα είναι αποφασιστική και μαχητική εκεί και όπου θα γίνεται απόπειρα παραγνώρισης του διαλόγου και της διαβούλευσης και θα προωθούνται αυθαίρετα και μονομερώς αποφάσεις που επηρεάζουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. Κατανοούμε ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι. Φτάνει όμως να γίνονται ως αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγμάτευσης και να στηρίζονται στην αμοιβαιότητα και όχι στην μονομέρεια ή την επιβολή.


Σε συνεργασία και με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό κίνημα θα εργαστούμε επίμονα ώστε να προωθήσουμε τα πιο κάτω: •Άμεσα να κατατεθεί για ψήφιση στην βουλή το Νομοσχέδιο που ετοίμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση με το οποίο δίνετε η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, να επεκτείνει με διάταγμα, την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης ενός κλάδου σε όλο τον κλάδο και να καθιστά την εφαρμογή της υποχρεωτική. •Να επεκταθεί σε όλους τους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα η υποχρέωση των εργοληπτών έργων δημοσίου να τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και μόνο τότε να δικαιούνται να αναλάβουν έργα. •Να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία πιστοποίησης προσόντων σε διάφορες ειδικευμένες θέσεις εργασίας, με παράλληλη κατοχύρωση τους μέσα από νομοθεσίες και Συλλογικές Συμβάσεις, ώστε να περιοριστεί η ασυδοσία της εργοδότησης ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο την τιμή της εργασίας τους. •Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας από το Υπουργείο εργασίας με έμφαση στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αλλά και στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι Σε τέτοιες δύσκολες περιόδους φαίνεται ξεκάθαρα πόσο μεγάλη αξία έχει για τους εργαζόμενους η οργάνωση, η ταξική αλληλεγγύη και η ενότητα δράσης. Το διαχρονικό μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς μας υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να βασιστούν πρώτα και κύρια στις δικές τους δυνάμεις. Με την ενίσχυση και την διαφύλαξη των συνδικάτων τους, περιφρουρώντας την ενότητα του εργατικού κινήματος και με προσήλωση στον ταξικό προσανατολισμό τους, μπορούν να σταθούν ανάχωμα στις όποιες αντεργατικές επιβουλές. Συνεχίζουμε σταθερά στα βήματα των πρωτοπόρων αγωνιστών της εργατικής τάξης, υψώνοντας και φέτος το κόκκινο λάβαρο της εργατικής Πρωτομαγιάς, στο δρόμο του αγώνα και της τιμής, για μια Κύπρο ελεύθερη και επανανενωμένη, χωρίς ξένους στρατούς και κηδεμόνες και για ένα κόσμο της Ειρήνης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ 0ΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΓΩΝΑΣ

Ο δρόμος μας:ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΓΩΝΑΣ  

Μαζί με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο,τιμούμε και φέτος την κορυφαία επέτειο ταξικής πάλης των εργαζομένων,την εργατική Πρωτομαγιά.Τιμο...

Ο δρόμος μας:ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΓΩΝΑΣ  

Μαζί με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο,τιμούμε και φέτος την κορυφαία επέτειο ταξικής πάλης των εργαζομένων,την εργατική Πρωτομαγιά.Τιμο...