Page 1

SRC Werelds! src-cultuurvakanties.nl

l a i c e p s t s r e K

050 – 3 123 123

nummer 5 / augustus 2010

KERSTSFEER IN HET

FRANKENLAND 5 dagen vanaf

€ 398,-

vertrek 12 december • Bezoek aan Nürnberg met de Christkindlesmarkt • Bezichtiging van Würzburger Residenz • Bezoek aan sprookjesachtig Rothenburg ob der Tauber en werelderfgoedstad Bamberg • Centraal gelegen hotel in Würzburg • Nieuw!

Deze nieuwe reis van SRC-Cultuurvakanties neemt u mee naar het gezellige Frankenland. Hier, in het noorden van Beieren, vindt u sprookjesachtige steden die in december nog sfeervoller zijn dan gedurende de rest van het jaar. Als u door de schilderachtige straatjes van Rothenburg ob der Tauber loopt, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. In Bamberg vindt u overal in de historische Altstadt bijzondere kerststalletjes en in Nürnberg wandelt u over de bekendste kerstmarkt van Duitsland, misschien wel van de wereld. Wie van kerstsfeer houdt, moet hier een keer geweest zijn! Daarnaast bezoeken we tijdens deze reis bijzondere monumenten zoals de barokke Residenz van Würzburg en de basiliek van Vierzehnheiligen. Ons hotel staat in het centrum van Würzburg, zodat u ook ’s avonds nog door de fraai verlichte Altstadt kunt slenteren om te genieten van de heerlijke sfeer. Vanuit het hotel loopt u zo de Würzburger kerstmarkt op!

…Ontdek sfeervolle steden vol werelderfgoed én de bekendste kerstmarkt van Duitsland… De Christkindlesmarkt in Nürnberg Elk jaar in december opent de beroemdste kerstmarkt van Duitsland in het hart van Nürnberg zijn kraampjes voor bezoekers uit de hele wereld. Om half zes op de vrijdag voor de eerste zondag van de adventsweken opent de ‘kerstengel van Nürnberg’ vanaf het balkon van de Frauenkirche haar markt. De kerstengel met haar wit met gouden jurk, lange blonde krullen en gouden kroon is al vele decennia het symbool voor de Nürnberger kerstmarkt. En zoals elk jaar ontdekken meer dan twee miljoen bezoekers van over de hele wereld de genoegens van de Christkindlesmarkt.

Zwetschgermoh In zo’n 180 houten kraampjes, getooid met rood-witte doeken, presenteren de kraamhouders hun traditionele waren: kerstbrood, glühwein, Lebkuchen, snoepgoed en kerstornamenten als engeltjes, kerststalletjes, kerstballen, houten speelgoed en ander houtsnijwerk. Favoriet zijn de Zwetschgermoh. Dit unieke poppetje, in de gedaante van een schoorsteenveger, klederdrachtfiguurtje, dwerg of wachtsoldaatje, heeft een ‘geraamte’ van pruimen, dadels en walnoten. De gemeente van Nürnberg waakt streng over het traditionele karakter van de kerstmarkt, dus plastic versieringen zijn verboden, net zoals constante kerstmuziek.

Voor het volledige reisprogramma en direct boeken:

3

001SRCWK.indd 1

5

Culinair genieten in Wallonië NIEUW!

Kerstsfeer in Kopenhagen NIEUW!

Proef de kerstsfeer tussen kastelen, burchten en historische stadjes

Ontdek de Deense hoofdstad in de gezellige adventstijd

050 – 3 123 123

6-7

De kraamhouders strijden met elkaar voor de mooiste en meest smaakvol ingerichte kraam. De beloning: sinds 1981 reikt de gemeente van Nürnberg een gouden, zilveren en bronzen Zwetschgermoh uit.

Programma dag 1: Naar Würzburg dag 2: Stadswandeling in Würzburg, bezoek aan Residenz en aan Rothenburg ob der Tauber dag 3: Bezichtiging van bedevaartskerk Vierzehnheiligen en stadswandeling in Bamberg dag 4: Stadswandeling in Nürnberg en bezoek aan de Christkindlesmarkt dag 5: Afscheid van het Frankenland (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Inbegrepen • Busreis per SRC-comfort class touringcar • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet • Verzorging op basis van logies en ontbijt • Diner op dag 1 • Excursies • Informatieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reisleider

SRC-CULTUURVAKANTIES.NL/KERSTREIZEN

10-11

Typisch Kerst

Kerst in Italïe

Geniet van Duitse kersttradities

Reisleidster Maaike Raduzzi vertelt

12-13

15

Spanje en Portugal rond de feestdagen

Begin 2011 knallend

Reisleider Danny Valen neemt u mee

in Berlijn of New York!

15-07-10 14:15


2

nummer 5 / augustus 2010

column reisleider

Myriam Marchais

brengt cultuur tot leven

...Inmiddels heb ik in tal van landen kunstige voorbeelden van licht en kleur gezien. Maar de ware meesters blijven voor mij toch de Fransen...

oor ik reisleidster werd bij SRCCultuurvakanties bracht ik bijna iedere zomer in Frankrijk door; mijn vakanties combineerde ik met familiebezoek. Parijs lag op de route en ik bleef haast altijd een paar dagen “plakken”. Je raakt hier immers nooit uitgekeken! Ik ging ook elk jaar naar een lichtvoorstelling. Als kind was ik al gefascineerd door gekleurd licht. Ik kon eindeloos door een caleidoscoop turen.

Toen mijn grootouders me voor de eerste keer een gotische kathedraal lieten zien, staarde ik met open mond naar de enorme gekleurde ramen. Later nam mijn vader me mee naar mijn eerste klank- en lichtspel. Het effect van licht, kleur en schaduw op de muren... ik was verkocht. Inmiddels heb ik in tal van landen kunstige voorbeelden van licht en kleur gezien. Maar de ware meesters blijven voor mij toch de Fransen. Tijdens een van mijn vakanties bracht ik een paar dagen in Lyon door. De kennismaking was een aangename verrassing; de binnenstad, prachtig gelegen aan de Rhône en de Saône, maakte diepe indruk met haar enorme basiliek, intieme binnenplaatsen en traboules, smalle doorgangen tussen

de huizen. Toen ik reizen ging begeleiden voor SRC, kwam ik geregeld langs Lyon, maar we hadden nooit tijd om de stad aan te doen. Het verbaasde me dat zo’n prachtige stad niet meer aandacht kreeg. Onbekend maakt onbemind wordt vaak gezegd. Zo blijft Lyon “het best bewaarde geheim van Frankrijk”. Tijdens deze sfeervolle reis verklappen we u in de dagen voor kerst een paar van de mooiste geheimen van Frankrijk. Met een tussenstop in het sfeervol verlichte Parijs reizen we naar het grootste klank- en lichtspel in Frankrijk: het spectaculaire Fêtes des Lumières, midden in het mooie Lyon. Gaat u ook mee op zoek naar het licht in de donkere dagen?

PARIJS EN LYON – JOUR ET NUIT Ga mee naar het Feest van het Licht 7 dagen vanaf

€ 698,-

vertrek 7 december

• Uniek Lichtfeest in Lyon • Bezoek aan museum van de gebroeders Lumière • Bezoek aan UNESCO-basiliek van Vézelay • Bezichtiging van Notre-Dame-du-Haut van Le Corbusier en kathedraal van Metz • Kerstmarkt in Straatsburg • Inclusief 3 diners • Nieuw! Veel mensen kennen Lyon als verkeersknooppunt op weg naar het zuiden, maar hebben nooit de moeite gedaan om de stad zélf te bezoeken. Een gemiste kans, want Lyon is een van de mooiste steden van Frankrijk. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor Parijs, de politieke, administratieve én culturele hoofdstad van het land. Beide steden zijn het hele jaar door prachtig, maar in december zijn ze ronduit magisch. In Parijs, Lichtstad van Frankrijk, worden dan elke avond duizenden kerstlichtjes ontstoken om het duister van de kortste dagen te verjagen. En in Lyon is een oude traditie uitgegroeid tot het culturele hoogtepunt van het jaar. Vanaf 8 december 1852 zetten de inwoners van de stad op deze avond een kaarsje in hun raam om de Heilige Maagd te eren. Dit gebruik is uitgegroeid tot het grandioze Fêtes des Lumières, een meerdaags lichtfestijn waarbij met de modernste technieken honderden kerken, bruggen en gebouwen in de stad op artistieke wijze worden verlicht.

002003SRCWK.indd 1

Tijdens deze unieke reis geniet u dag en nacht van het mooiste dat Frankrijk te bieden heeft: de architectuur en kunst en feeërieke verlichting van Parijs en Lyon, de prachtige romaanse kerk van Vézelay, de beroemde kapel van Le Corbusier in Ronchamps, de grootste kerstmarkt van Frankrijk in Straatsburg en ten slotte de prachtige ramen, onder andere van Marc Chagall, in de kathedraal van Metz. U zult genieten van een zee van lichtjes, en dat in de donkerste dagen van het jaar!

Programma dag 1: Kennismaking met de Lichtstad: rondrit door verlicht Parijs en bezoek aan de Eiffeltoren. dag 2: Het goddelijke licht: bezoek aan Sainte Chapelle en Notre-Dame. De middag is vrij, een avondbezoek aan het Louvre is een aanrader! dag 3: Bezoek aan de basiliek van Vézelay en reis naar Lyon, waar we alvast de sfeer van het Lichtfeest proeven. dag 4: Stadswandeling door het historisch centrum van Lyon, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en bezoek aan het museum van de gebroeders Lumière. Vanavond een wandeling langs de verlichte bezienswaardigheden. dag 5: Bezoek aan de basiliek Notre-Dame-de-Fourvière en het Romeinse theater, vrije middag. dag 6: Bezoek aan de Notre-Dame-du-Haut van Le Corbusier en stadswandeling door Straatsburg. dag 7: Via Metz, waar we de gotische kathedraal bezichtigen, terug naar Nederland. (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

VERTREKDATUM EN PRIJS

7 december € 698,De dag van vertrek is een dinsdag. Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 34. Toeslag

1-persoonskamer € 210,Inbegrepen

• Busreis per SRC-comfort class touringcar • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet • Verzorging op basis van logies en ontbijt • Diner op dag 1, 3 en 6 • Excursies • Informatieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reisleider Niet inbegrepen

• Entreegelden, circa € 40,- • Kosten facultatieve extra’s • Fooien • Kosten lokale gidsen • Calamiteitenfonds • Reserveringskosten Meer informatie en direct boeken:

050 – 3 123 123 SRC-CULTUURVAKANTIES.NL/KERSTREIZEN

15-07-10 14:11


3

src-cultuurvakanties.nl / 050 – 3 123 123

Kerstsfeer in België Geniet van de cultuurrijke steden in kerststemming! 6 dagen vanaf

€ 459,-

vertrek 13 en 22 december • Bezoek aan Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent • Excursie naar Waterloo • Kerstdiner op eerste kerstdag

Tijdens de feestelijke dagen rond Kerstmis staan de lichtgevende Vlaamse steden bol van de kerstsfeer: verlichte kerstbomen sieren de mooie markpleintjes met 17e-eeuwse huizen en de trapgevels zijn uitbundig versierd met lichtjes. Bij de kerststalletjes op de sfeervolle kerstmarkten drinken mensen glühwein of ze laten zich rondrijden in een paardenslee. Jong en oud schaatsen op de kunstijsbaan die op de Grote Markt van bijna elke Vlaamse stad te vinden is. Het programma van deze kerstreis is een aangename afwisseling van culturele en gezellige hoogtepunten, die we vanuit Antwerpen ontdekken. Na een frisse wandeling en een tochtje met de paardentram door het historische Brugge is het aangenaam toeven in een knus café met een kop hete chocola of glühwein en een echte Belgische wafel met warme kersen en slagroom. Ook de kerstmarkt en openluchtijsbaan op de Grote Markt in Brussel trekken altijd veel bezoekers. De gezellige drukte buiten wisselen we af met mooie schilderijen en beeldhouwwerken. Tijdens de rondleiding door de gotische kathedraal van Antwerpen, die natuurlijk prachtig met kerstversiering is getooid, bewonderen we de indrukwekkende schilderijen van Rubens en in de Gentse St.Baafskathedraal bekijken we in de doopkapel het meesterwerk ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. De excursie naar het slagveld van Waterloo en het gezellige centrum van de universiteitsstad Leuven maken uw beeld van België compleet! ’s Avonds heeft u wellicht de mogelijkheid om in Antwerpen een kerstconcert of een uitvoering bij te wonen en natuurlijk is er op kerstavond gelegenheid om naar de mis te gaan. In de kathedraal van Antwerpen is dit een zeer bijzondere ervaring. Kortom, een gezellige reis die u helemaal in kerststemming brengt!

Programma dag 1: Naar België, korte stadswandeling in Antwerpen dag 2: Bruisend Brussel dag 3: Sfeervol Gent dag 4: Schilderachtig Brugge dag 5: Leuven en Waterloo dag 6: Laatste blik op Antwerpen

vertreKdata en Prijzen

13 december € 459,22 december € 479,De dag van vertrek is een maandag of woensdag. Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 34. 1-persoonskamer €

5 dagen vanaf

€ 849,-

vertrek 23 december • Verblijf in een luxueus hotel gevestigd in een jezuïetenkerk • Bezoek aan La Roche, Durbuy en Huy • Bezichtiging van de kastelen van Bouillon en Sedan • Excursie naar Luxemburg • Zeer uitgebreid kerstdiner op eerste kerstdag • Nieuw!

Programma

135,-

inbegrepen

Proef de kerstsfeer tussen kastelen, burchten en historische stadjes

Vanuit ons luxueuze viersterrenhotel gelegen in het hart van Marche en Fammenne geniet u tijdens deze sfeervolle nieuwe kerstreis van het beste dat Wallonië u te bieden heeft. Het sprookjesachtige decor van het winterlandschap in de Ardennen zal u direct in kerststemming brengen. Tussen de besneeuwde heuvels vinden we oude burchten, imposante kastelen, maar ook lieflijke valleien en historische stadjes: een ideale omgeving voor een onvergetelijke kerst! Om de feeststemming optimaal tot haar recht laten komen, verblijft u in het schitterende viersterrenhotel Quatier Latin. Dit sfeervolle hotel, dat bekendstaat om zijn uitstekende keuken, is gevestigd in een voormalige 18e-eeuwse jezuïetenkerk die door een terras is verbonden met de hedendaagse vleugel. De heerlijke diners die u ’s avonds in het hotel gebruikt, zullen het prachtige excursieprogramma completeren. Kortom, deze nieuwe kerstreis is cultureel en culinair genieten in een prachtige omgeving. Ga mee!

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

toeslag

Culinair genieten in Wallonië

• Busreis per SRC-comfort class touringcar • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet • Verzorging op basis van halfpension (ontbijtbuffet en diner) • Kerstdiner op eerste kerstdag • Excursies • Informatieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reisleider

dag 1: Naar Wallonië, stadswandeling door het oude centrum van Huy, een van de oudste steden van België dag 2: Wandeling in La Roche-en-Ardenne met bezoek aan het Museum van de Slag om de Ardennen. ’s Middags bezoek aan het in kerstsfeer gehulde Durbuy, het kleinste stadje van België dag 3: Bezoek aan Luxemburg, de hoofdstad van het gelijknamige groothertogdom. Vanavond zeer uitgebreid kerstdiner in ons sfeervolle hotel dag 4: Uitgebreide bezichtiging van de burchten van Bouillon en Sedan dag 5: Op terugweg bezoek aan de gezellige binnenstad van Luik, in de loop van de middag keren we terug in Nederland (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

vertreKdatuM en Prijs

23 december € 849,De dag van vertrek is een donderdag. Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 34. toeslag

1-persoonskamer €

195,-

inbegrepen

• Busreis per SRC-comfort class touringcar • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet • Verzorging op basis van halfpension (ontbijtbuffet en diner) • Kerstdiner op eerste kerstdag (buffet, aperitief met hapjes, wijn, mineraalwater en koffie) • Excursies • Informatieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reisleider

Meer informatie en direct boeken:

002003SRCWK.indd 2

050 – 3 123 123

srC-CultuurvaKanties.nl/Kerstreizen

15-07-10 14:11


4

nummer 5 / augustus 2010

Christmas lights & wren KERST IN GROOT-BRITTANNIË EN IERLAND

Met de ontsteking van de ‘Christmas lights’ begint het kerstseizoen in Groot-Brittannië officieel. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement is de eer aan een beroemdheid om in enkele straten de kerstlichtjes te ontsteken. Ook in Ierland is het kerstfeest een bijzonder gebeuren, verweven met oude tradities. Zo gaan op 26 december, St.Stephens Day, duizenden Ieren de straat op,

uitgedost met maskers en kostuums van stro en begeleid door muzikanten. De optocht verwijst naar de oude traditie van de jacht op de wren, een kleine vogel die volgens de overlevering Ierse soldaten heeft verraden tijdens de strijd tegen de Noormannen. De carnavaleske stoet gaat van deur tot deur en vraagt een cent om de wren te begraven.

A CHRISTMAS CAROL KERSTSFEER IN IN ROCHESTER YORKSHIRE Ontmoet de beroemde karakters uit Charles Dickens’ meesterwerk 6 dagen vanaf

€ 498,-

Doe kerstinkopen in het sfeervolle Engeland 6 dagen vanaf

€ 439,-

KELTISCHE KERSTSFEER IN DUBLIN Dompel u onder in Ierse gezelligheid 4 dagen vanaf

€ 569,-

vertrek 9 december

vertrek 13 december

vertrek 2 december • Excursie naar Broadstairs en Canterbury • Bezoek aan het Dickens Festival in Rochester • Wandeling door de Londense wijk Bloomsbury ‘In Rochester staat het eerste weekend van december volledig in het teken van Charles Dickens. Op het Dickens Festival ziet u de karakters uit zijn boeken tot leven komen, onder andere tijdens de speciale parades. Ook is er een speciale kerstmarkt. Tijdens deze reis kunt u niet alleen volop genieten van dit sfeervolle evenement, maar ook kennismaken met de schrijver zelf. Zo ziet u tijdens een stadswandeling in Broadstairs zijn huis, Bleak House, en bezoekt u in Londen het Charles Dickens Museum. Brengt u de kerstdagen door in een gezellige Dickenssfeer?’ Reisleidster Tina Somberg

A Christmas Carol Er is geen kerstverhaal zo bekend als A Christmas Carol van Charles Dickens (1812-1870). Op onnavolgbare wijze schreef de Victoriaanse schrijver over de belevenissen van de vrekkige Scrooge rond kerst. Ook kwamen er van zijn hand diverse andere ontroerende kerstverhalen. Dickens werd geboren in Portsmouth en verhuisde als kind naar Londen, waar hij in fabrieken moest werken om familieschulden te kunnen afbetalen. Deze nare ervaring was de inspiratie voor veel van zijn latere vertellingen.

• Uitgebreide kennismaking met York • Bezoek aan Castle Howard • Tocht door de Yorkshire Dales • Overtocht met luxe cruiseferry

• Cultuur en Christmas shopping in het bruisende Dublin • Bezoek aan Glendalough in Wicklow Mountains • Rondleiding in de oude wiskeydistilleerderij van Jameson • Inclusief Ierse show met diner

‘Stelt u zich eens voor: u zit aan een tafeltje in een middeleeuws pandje in York dat tot tearoom is omgebouwd. Terwijl u aan een heerlijke Earl Grey nipt, begint het buiten te sneeuwen. Dikke vlokken dwarrelen voor de kleine erkerraampjes naar beneden. Het lijkt wel of u in een Engelse roman terecht bent gekomen. Of u bevindt zich in een van de mooiste landhuizen van Engeland, Castle Howard. Terwijl u de trappen af loopt naar de riante ontvangsthal, hoort u in de kamer ernaast zachte harpmuziek. In de imposante schouw brandt een knappend haardvuur. U waant zich de hoofdrolspeler in een Britse kostuumfilm. Maar het is geen boek en geen film, het is écht: kerstsfeer in Yorkshire. Beleef het op deze prachtige kerstreis.’ Reisleidster Ellen Janzing

‘Het opsnuiven en beleven van Dublins kerstsfeer doet je hart sneller kloppen! Flaneer door de verlichte O’Connellstreet met de 20 meter hoge kerstboom en wandel langs de Liffey waar duizenden magische lichtjes weerkaatsen in het water. In Graftonstreet met de rijk uitgedoste etalages vermengen vrolijke Ierse kerstklanken zich met het geroezemoes op straat. Ook in de pubs en restaurantjes van de levendige uitgaanswijk Temple Bar wordt u omgeven door een sfeervolle kerststemming. En bekijk in The Mansion House de traditionele levende kerststal. We bezoeken tevens de grootste en nationale St.Patrick’s Cathedral die een belangrijke religieuze en historische betekenis heeft. Ga mee en geniet van de kerstambiance in het bruisende Georgian Dublin.’ Reisleider André Braam

A Christmas Star

Kerst in Ierland

Op eerste kerstdag start in menig Engels huishouden rond lunchtijd het uitgebreide kerstdiner. Het belangrijkste gerecht is kalkoen, die gevuld met groenten en vlees en bedruipt met jus in de oven is bereid. Het dessert wordt gevormd door de Christmas pudding, die maanden van tevoren is gemaakt van cake, gedroogde vruchten en cognac. Overgoten met room of geflambeerd met drank vormt deze pudding het slotstuk van een diner, dat zo overvloedig is dat de volgende dag als lunch de Christmas Star wordt geserveerd: een kerstster van aardappelpuree waarop restjes van de kalkoen liggen.

Het Ierse kerstseizoen start op 8 december: overal in het land vinden evenementen plaats, die een hoogtepunt bereiken op 24 december. Op kerstavond plaatsen de Ieren een brandende kaars voor het raam en versieren zij de voordeur met een krans van hulst. In sommige streken wordt na de kerstmaaltijd de keukentafel opnieuw gedekt met brood, rozijnen, melk en een brandende kaars. Daarna zet men de deur op een kier zodat Jozef en Maria of een andere zwerver zich aan het eten te goed kunnen doen.

Onze reizen zijn inclusief: • vlucht/busreis • luchthavenbelastingen en heffingen • overnachting in 2-persoonskamers • LO/HP • excursies • Nederlandssprekende reisleider

Meer informatie en direct boeken:

004005SRCWK.indd 1

050 – 3 123 123

SRC-CULTUURVAKANTIES.NL/KERSTREIZEN

15-07-10 14:09


5

src-cultuurvakanties.nl / 050 – 3 123 123

KERSTSFEER IN

KOPENHAGEN e charmante, koninklijke stad Kopenhagen heeft elk jaar een prachtige kerstmarkt in het park Tivoli. De kerstsfeer blijft echter niet beperkt tot dit wereldberoemde amusementspark: ook het compacte centrum van de Deense hoofdstad wordt in de periode voor kerst schitterend versierd en verlicht. Vele Denen vinden de adventstijd de mooiste periode van het jaar en dat zult u zeker merken! Natuurlijk kunt u ook genieten van de culturele hoogtepunten van Kopenhagen. Zo maakt u een boottochtje, dat in deze periode van het jaar een bijzondere belevenis is. Ten slotte proeft u de culinaire cultuur van Denemarken tijdens een traditioneel kerstdiner in een lokaal restaurant. Reisleidster Åshild Goutbeek-Paulsen

4 dagen vanaf

€ 459,-

vertrek 9 december • Bezoek aan kerstmarkt inTivoli • Uitgebreide kennismaking met Kopenhagen • Boottochtje door Kopenhagen • Inclusief traditioneel diner in een lokaal restaurant • Nieuw!

Programma dag 1: Naar Kopenhagen We rijden naar Duitsland, waar we in Puttgarden de veerboot naar Rødby nemen. Na aankomst rijden we naar Kopenhagen, waar we de komende drie nachten verblijven. We dineren in ons hotel. dag 2: Uitnodigend Kopenhagen Vandaag neemt de reisleider ons mee naar het centrum van de vriendelijke Deense hoofdstad. We bewonderen het raadhuisplein, de Oude Markt, de Ooievaarsfontein en de domkerk en maken een wandeling door Nyhavn. Dit sfeervolle havengebied met vele gekleurde pakhuizen is in december gehuld in kerstsfeer, met kerststalletjes en regelmatig livemuziek! Tijdens een boottochtje genieten we vervolgens van

Kopenhagen vanaf het water. We varen door de kanalen en bewonderen de wereldberoemde Kleine Zeemeermin, bekend van het sprookje van Hans Christian Andersen. Vanavond is het diner niet inbegrepen en kunt u op eigen gelegenheid dineren in het centrum. De reisleider kan u vertellen waar u gezellige restaurantjes vindt. dag 3: Kerstsfeer In deze feestelijke tijd van het jaar is amusementspark Tivoli omgetoverd tot een waar kerstparadijs. In de vele stalletjes vindt u prachtige voorbeelden van Deens handwerk en lokale specialiteiten. De 110.000 lichtjes zorgen voor een unieke sfeer in dit oude attractiepark, dat u op eigen gelegenheid kunt verkennen. Na uw bezoek kunt u Kopenhagen zelf verder ontdekken. Aangezien Tivoli centraal gelegen is, loopt u vanuit het park gemakkelijk naar de mooie winkelstraat Strøget, waar bijvoorbeeld de porseleinwinkel Royal Copenhagen een mooie kersttentoonstelling heeft. We sluiten de dag gezamenlijk af tijdens een sfeervol traditioneel viergangen kerstdiner, waarbij u kunt genieten van haring, garnalen en vele andere lekkere specialiteiten uit Denemarken. dag 4: Naar huis Na het ontbijt verlaten we Kopenhagen en rijden we via Duitsland huiswaarts. (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Jul en hygge

Gløgg en æbleskiver

Kerst, in het Deens Jul, geldt voor de meeste Denen als de mooiste tijd van het jaar. Het is een sfeervolle periode van gezellig samenzijn en tradities. Met name aan deze gezelligheid hechten de Denen heel sterk. In Denemarken noemt men dit hygge – typisch Deense gastvrijheid die intiem, hartelijk, bescheiden en ontspannen is. Deze hygge vindt men het hele jaar door overal in Denemarken, maar in de kerstperiode bereikt deze haar piek.

De Denen nemen een zeer lange aanloop naar de kerst. De kersttijd begint in feite al in de tweede helft van november, wanneer Deense bedrijven massaal hun personeel uitnodigen voor kerstdiners (of -lunches). Kerst is in Denemarken sowieso geen tijd om aan de lijn te denken. Het is de tijd van allerhande, vaak zelfgebakken zoetigheden, zoals de æbleskiver, een soort poffertjes. En natuurlijk is het de tijd van goede en vaak sterke alcoholische versnaperingen, zoals akvavit en Julebryg, het speciale bier dat rond kerst wordt gebrouwen. Een geliefde drank in deze periode is ook gløgg: warme rode wijn waaraan rozijnen, amandelen, kaneelstokjes en kruidnagelen zijn toegevoegd.

004005SRCWK.indd 2

VERTREKDATUM EN PRIJS

9 december € 459,De dag van vertrek is een donderdag. Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 34. Toeslag

1-persoonskamer €

80,-

Inbegrepen

• Busreis per SRC-comfort class touringcar • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van douche en toilet • Bootovertocht Puttgarden – Rødby vice versa • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner), uitgezonderd dag 2 • Traditioneel diner in een lokaal restaurant op dag 3 • Excursies • Entree Tivoli • Informatieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reisleider Niet inbegrepen

• Overige entreegelden, circa € 20,- • Kosten facultatieve extra’s • Fooien • Kosten lokale gidsen • Calamiteitenfonds • Reserveringskosten

Meer informatie en direct boeken:

050 – 3 123 123 SRC-CULTUURVAKANTIES.NL/KERSTREIZEN

15-07-10 15:06


6

nummer 5 / augustus 2010

Typisch kersT

Duitse kersttradities Gemütliche Weihnachtsmärkte De eerste Duitse kerstmarkt ontstond rond 1800 uit een samenvoeging van de weekmarkt en evenementen die rond de kerstdagen werden georganiseerd. Sindsdien verrijzen er tijdens de adventsweken alleen al in Duitsland bijna drieduizend kerstmarkten. De oudste kerstmarkt vindt u in Dresden, de grootste in Nürnberg en in Berlijn vindt u overal in de stad vele grotere en kleinere Weihnachtsmärkte. Vele bezoekers slenteren langs de verlichte kraampjes vol lekkernijen en handgemaakte typisch Duitse kerstdecoraties.

luthers kerstboom Volgens de overlevering maakte Maarten Luther de dennenboom tot symbool voor Jezus’ geboorte en introduceerde deze in de kerstversiering. Al in de 17e eeuw was de versierde kerstboom in de Elzas en Zuid-Duitsland ingeburgerd. Pas twee eeuwen later zou de met kaarsen en kerstballen getooide dennenboom in Europa en Amerika furore maken.

dresdner stolle Op de Dresdense Striezelmarkt vindt naast vele kerstdecoraties vooral de Dresdner Stolle haar weg naar de kooplustigen. Dit regelrechte kerstmonument, bij ons bekend als kerststol, wordt al sinds 1450 gebakken volgens een vast recept: per 10 kilo meel minstens 3 kilo boter (met toestemming van de paus want in de vastentijd mag er eigenlijk geen olie worden gebruikt) en 6 kilo gedroogde vruchten. Net als veel oudere broodsoorten stelt de Dresdner Stolle oorspronkelijk een christelijk tafereel voor: het kerstkind gewikkeld in doeken.

eihnachtsoratorium van Bach Een van de bekendste muziekstukken rond het thema kerst is het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Hij schreef deze teksten voor de periode van kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. Het Weinachtsoratorium bestaat, in tegenstelling tot de meeste oratoria, niet uit een verhaal, maar uit zes cantates die handelen over de geboorte van Christus. Deze zes afgewerkte stukken zijn gebundeld, hoewel het waarschijnlijk nooit Bachs bedoeling is geweest dat ze integraal werden uitgevoerd.

Kerst in thürinGen

Vier kerst samen met Goethe en Bach! 6 dagen vanaf

€ 498,-

vertrek 22 december • Bezoek aan Weimar • Bezichtiging van de Thomaskirche in Leipzig • Kaffee und Kuchen en kerstbuffet op kerstavond ‘Vele grootheden hebben hun stempel gedrukt op de geschiedenis van Thüringen. Deze omgeving is de bakermat van Luthers reformatie. En kent u Auerbachs Keller uit Goethes Faust? Dit etablissement in Leipzig bestaat nog steeds en u kunt er heerlijk lunchen! Tijdens deze reis bezoekt u ook de Thomaskirche waar Bach grootse werken componeerde. In het knusse stadje Weimar hoort u over de bijzondere vriendschap tussen Goethe en Schiller. Daarnaast is er genoeg gelegenheid om te winkelen en te genieten van de gezellige kerstsfeer.’ Reisleidster Gaby Geertman

006007SRCWK.indd 1

Kerstmis in het eichsfelderland

Vier kerst tussen de vakwerkhuizen 6 dagen vanaf

€ 549,-

vertrek 22 december

• Bezoek aan Grenzlandmuseum en Goslar in de Harz • Concert in het Bachhuis • Kerstdiner op eerste kerstdag ‘Het Eichsfelderland is een goed bewaard geheim. In de glooiende heuvels vindt u schilderachtige steden zoals Duderstadt, Heiligenstadt en Worbis waar eeuwenoude vakwerkhuizen en gotische en barokke kerken het verhaal vertellen van een bloeiende streek. Ook de recente geschiedenis is hier voelbaar. Het IJzeren Gordijn doorsneed de regio ruim 40 jaar lang: een pijnlijke periode waarvan de littekens nog altijd zichtbaar zijn. Maar nu vervult het Eichsfelder - land weer een centrale rol in de rijke cultuur van MiddenDuitsland. Reis mee en ontdek het zelf!’ Reisleidster Irma Eltink

Kerstmis in münchen sfeervolle dagen in het Beierse land 7 dagen vanaf

€ 619,-

vertrek 21 december • Bezoek aan Rothenburg ob der Tauber en Landsberg • Kennismaking met Salzburg • Kerstdiner op eerste kerstdag ‘München is een stad met een rijk verleden. De Beierse vorsten van het Huis Wittelsbach waren enthousiaste bouwheren en maakten van München een stad met allure. In de Altstadt zien we onder andere architectonische hoogtepunten als het Neues Rathaus en de Frauenkirche. Uiteraard is er ook gelegenheid om te genieten van de gezellige kerstsfeer op de traditionele kerstmarkt op het Marienplatz. De familie Wittelsbach stond ook aan de wieg van de overweldigende collecties in de diverse musea. Daarnaast maakt u kennis met het prachtige Salzburg, het middeleeuwse Landsberg en het pittoreske Rothenburg ob der Tauber. Laat u verrassen door het Beierse land!’ Reisleider Cees de Kam

15-07-10 14:28


7

src-cultuurvakanties.nl / 050 – 3 123 123

erstdecoraties De bewoners van het Zuid-Duitse Ertsgebergte werkten veelal in ijzererts- of zilvermijnen. Maar in slechte tijden zochten zij andere bronnen van inkomsten. Hout was er in overvloed en zo ontwikkelde het Ertsgebergte zicht tot het centrum van de houtbewerking. Schwibbögen, gefiguurzaagde raamversieringen, welriekende Räuchermännchen en romantisch draaiende Weihnachtspyramiden ontsproten uit het creatieve brein van de houtbewerkers. Bij de kerstpiramides zorgt de warme lucht van verschillende kaarsjes ervoor dat een vliegwiel gaat draaien, waardoor een prachtige carrousel van heiligen, hertjes, engeltjes of dominees tot beweging komt.

Notenkrakers Timmerman Wilhelm Füchtner ontwierp rond 1880 de eerste notenkrakers uit vurenhout. Deze Holzköpfe in de vorm van soldaten, politiemannen en koningen waren eigenlijk een vorm van satire tegen de heersende klasse: de monden van de autoriteiten die in het Pruisische Duitsland bevelen uitdeelden, kraakten nu keiharde noten. Een gewaagde kerstdecoratie. De achterachterkleinkinderen van Wilhelm vervaardigen nog altijd de Holzköpfe. Jaarlijks verlaten zo’n drieduizend notenkrakers de werkplaats van de Füchtners naar verschillende kerstmarkten in Duitsland.

hristkindlesmarkt De historische kerstmarkt in de Frankische hoofdstad is wereldberoemd. Geen kerstmarkt heeft de sfeer, warmte en charme die de Christkindlesmarkt in Nürnberg uitstraalt. De barokke, rococoachtige sfeer is uniek en valt alleen hier echt te proeven. Over proeven gesproken: de kraampjes zijn voornamelijk met Nürnbergse specialiteiten gevuld, zoals gegrilde worst, peperkoek, glühwein en fruitbrood, evenals de bijzondere Zwetschgermoh, een figuurtje dat is gemaakt van pruimen, dadels en walnoten, en de kerstengelen. De Nürnbergse engel, met haar wit met gouden jurk, lange blonde krullen en gouden kroon, is voor velen het symbool voor kerst geworden.

Kerstsfeer iN BerlijN BerlijN eN OmgeviNg Ontdek de vele kerstmarkten van Berlijn 5 dagen vanaf

€ 439,-

vertrek 15 december • Vele sfeervolle kerstmarkten in één stad • Excursies door historisch en modern Berlijn • Wandeling door de joodse wijk • Nieuw! ‘Er is bijna geen mooiere tijd om Berlijn te bezoeken dan in december! Vanuit ons hotel loopt u binnen een paar minuten naar de prachtige boulevard Unter den Linden, die ’s avonds sprookjesachtig is verlicht. Even verderop vindt u op de Gendarmenmarkt, het mooiste plein van Berlijn, een sfeervolle kerstmarkt waar u heerlijke glühwein kunt drinken. Daarnaast staat de stad bekend om haar internationaal vermaarde musea, die u onder meer kunt vinden op het Museuminsel. Ook is Berlijn bijzonder geschikt voor architectonische ontdekkingstochten langs de Brandenburger Tor en het Potsdamer Platz. De vele theaters en concerthuizen maken dat u zich ook ’s avonds geen moment hoeft te vervelen, en voor de winkelliefhebbers is de Friedrichstrasse en omgeving een echte aanrader. Meer tips nodig? Ik vertel ze u graag!’ Reisleider Huub van der Heijdt

006007SRCWK.indd 2

Vier kerst tussen oude paleizen en moderne nieuwbouw

6 dagen vanaf

€ 429,-

vertrek 21 december • Excursie naar Potsdam • Bezoek aan slot Charlottenburg en Checkpoint Charlie • Kerstdiner op eerste kerstdag ‘Vervelen in Berlijn is een onmogelijke opgave, en helemaal vlak voor de feestdagen. De stad bruist! De bekende winkelstraat Friedrichstrasse heeft zijn oude glorie uit de “Goldene Zwanziger” helemaal terug en ook de Kurfürstendamm is een begrip voor winkelaars. Uiteraard ziet u de Brandenburger Tor, de Gendarmenmarkt, de Staatsoper en het Kronprinzenpalais. In het museum Checkpoint Charlie komt u meer te weten over de Berlijnse Muur. Een bezoek aan het imposante slot Charlottenburg en Potsdam ontbreekt niet op het programma. Futuristische nieuwbouw op het Potsdamer Platz en een indrukwekkende historie: Berlijn heeft het!’ Reisleider Theo Gerrits

Kerstsfeer iN het fraNKeNlaNd Ontdek sfeervolle steden vol werelderfgoed én de bekendste kerstmarkt van Duitsland

5 dagen vanaf

€ 398,-

vertrek 12 december Deze nieuwe reis van SRC-Cultuurvakanties neemt u mee naar het gezellige Frankenland en de beroemde Christkindlesmarkt in Nürnberg. Voor meer informatie zie pagina 1.

Onze reizen zijn inclusief: • bus-/treinreis • overnachting in 2-persoonskamers • LO/HP • excursies • Nederlandssprekende reisleider

meer informatie en direct boeken:

050 – 3 123 123 src-cultuurvakanties.nl/kerstreizen

15-07-10 14:29


8

nummer 5 / augustus 2010

Kerstsfeer in... Wenen en Omgeving

Bern

Geniet van de Oostenrijkse gastvrijheid 7 dagen vanaf

€ 549,-

vertrek 8 en 22 december • Bezoek aan Schönbrunn • Excursies naar Baden en Melk • Kerstdiner op eerste kerstdag ‘Wenen is een stad waar geschiedenis, kunst en muziek op romantische wijze met elkaar verweven zijn. De rijke keizer­ lijke geschiedenis van de Habsburgers snuift u op bij het zien van hun vele prachtige paleizen, u wordt overweldigd door de barok, die hoogtij vierde in de kerken en kloosters, en geniet van de klanken van beroemde Weense componisten zoals Mozart, Beethoven en Strauss. Vanaf de adventstijd is Wenen volledig in kerstsfeer gehuld. Op de diverse kerstmarkten kunt u genieten van een glaasje glühwein en vrolijke kerst­ muziek! Het is in Wenen in deze tijd van het jaar meer dan gemütlich; uw bezoek staat dan ook garant voor een onver­ getelijke kerst.’ Reisleidster Mieke Verhaar

Kerstmarkten in Wenen Alles in Wenen ademt de sfeer van kerst uit vervlogen tijden. De Weense adventstijd lokt met geurende vruchten, punch, Lebkuchen en gebraden lekkernijen. De kerstmarkt bij het Rathaus laat de harten van de bezoekers al 700 jaar harder slaan en heeft nog altijd de charme die ze vroeger had. In het Rathaus zelf wacht de Christkindles Werkstatt, waar kinderen zich als kleine kunstenaars kunnen vermaken en kerstge­ schenken voor ouders en grootouders in elkaar knutselen. De kerstmarkt bij het sfeervolle slot Schönbrunn trekt elk jaar weer vele bezoekers. Ongeveer 60 standhouders laten er het mooiste Oostenrijkse handwerk en vele kerstgeschenken, decoraties, kribben en cadeautjes van natuurlijke materialen zien. De geur van kerstbaksels en de klanken van zangkoren en blaaskapellen zorgen voor een sfeervolle kerststemming.

Praag

Wellicht beleeft u witte kerstdagen... 7 dagen vanaf

Ervaar de gezellige Tsjechische kerstsfeer

€ 598,-

7 dagen vanaf

vertrek 22 december

€ 498,-

vertrek 21 december

• Bezoek aan Luzern, Fribourg en Murten • Korte wandeling door de Zwitserse natuur • Centraal gelegen hotel in Bern • Kerstdiner op eerste kerstdag

• Bezichtiging van de Praagse burcht • Stadswandeling door oude centrum en joodse wijk • Bezoek aan de kuurstad Karlovy Vary • Kerstdiner op eerste kerstdag

Ga mee op deze sfeervolle kerstreis en ontdek het culturele erfgoed van Zwitserland. De verschillende bevolkingsgroepen en de invloeden van de buurlanden hebben dit kleine land een enorme verscheidenheid gegeven die u ook terugvindt in de Zwitserse kersttradities. Vanuit onze thuisbasis Bern bezoekt u onder andere Luzern en het sfeervolle Fribourg. Natuurlijk komt ook de prachtige natuur aan bod. Daarnaast is er gelegenheid om te genieten van de gezellige kerstsfeer die de steden extra aantrekkelijk maakt.

‘Deze reis combineert de hoogtepunten van Praag met de gezellige Tsjechische kerstsfeer. Op alle straathoeken staan waterbakken met karpers, het typische Tsjechische kerstmaal. Tevens kunt u op de vele kerstmarkten genieten van gebak­ ken kastanjes en een glaasje glühwein. Natuurlijk zullen de Praagse burcht, het gezellige historische centrum, indruk­ wekkende oude monumenten en de ijsblauwe Moldau ook om uw aandacht vragen. Samen met de in sneeuw getooide gebouwen maakt dit Kerstmis in de Gouden Stad tot een van de mooiste periodes van het jaar.’ Reisleider Martin Konopik

Zwitserse kerstcadeautjes De adventstijd is de traditionele start van het kerstseizoen. Zwitserse kinderen maken hun eigen adventskalender, elke dag mogen ze een van de 24 kleine raampjes van het kerst­ tafereel openen. Ook de adventskrans, waarvan iedere zondag een van de vier adventskaarsen wordt ontstoken, siert de huizen. Maar de culturele lappendeken die Zwitser­ land is, brengt ook verschillen met zich mee. De kinderen in de katholieke streken geloven traditioneel in het ‘Christ­ kind’ of ‘Le petit Jésus’ als de gulle gever van hun kerst­ geschenken. Afhankelijk van de streek waar ze wonen krijgen de kinderen hun cadeautjes op eerste kerstdag, nieuwjaarsdag of Driekoningen. Maar in de Duitstalige regio van het land is het Sint Nicolaas die op 6 december de schoenen en laarzen van kinderen vult met mandarijnen, noten en koekjes.

geestesogen en heksenballen De oorsprong van de kerstbal ligt ongeveer 200 jaar geleden in Bohemen. De Tsjechische glasblazers werkten hard aan een grote bestelling voor het kerstdiner van de graaf. Door de hitte van het vuur kregen ze ontzettende dorst, die ze stilden met meerdere verkoelende borrels! In hun uitbundigheid probeerden ze de grootste glazen bal te blazen. Hun vrouwen, het wachten zat, stapten boos de fabriek binnen. Maar na een blik op de glinsterende ballen was hun woede snel ver­ dwenen. De volgende dag verkochten zij op de markt binnen een mum van tijd alle glazen ballen. De bevolking geloofde dat de ballen door de weerspiegeling in het glas het boze oog konden weren en gaven het de naam ‘geestesoog’ of ‘heksenbal’. De glasblazers konden door de komst van gas en controleerbare vlammen in 1863 het ballenassortiment uitbreiden. De moderne kerstbal was geboren.

Onze reizen zijn inclusief: • busreis • overnachting in 2-persoonskamers • HP • excursies • Nederlandssprekende reisleider

meer informatie en direct boeken:

008009SRCWK.indd 1

050 – 3 123 123

src-cultuurvaKanties.nl/KerstreiZen

15-07-10 14:26


9

src-cultuurvakanties.nl / 050 – 3 123 123

Kerst in KraKau Ontdek de Poolse gastvrijheid 8 dagen vanaf

€ 669,-

vertrek 21 december • Excursie naar Wroclaw • Bezoek aan zoutmijnen van Wieliczka en Zakopane • Kort bezoek aan Dresden • Centraal gelegen hotel in Krakau • Kerstdiner op kerstavond

‘Een reis door Polen is een reis door een levendig geschiedenisboek. Tijdens deze mooie kerstreis ontdekt u het sfeervolle historische Krakau. Vanuit ons hotel loopt u zo de oude stad in met het prachtige marktplein. Naast Krakau bezoeken we de oude Hanzestad Wroclaw en de beroemde zoutmijnen van Wieliczka. Ook het besneeuwde berglandschap rond Zakopane zult u prachtig vinden! Op kerstavond wordt volgens Poolse traditie een stoel aan tafel vrijgehouden voor de onverwachte gast die altijd welkom is. Reist u in deze gezellige periode mee naar Polen?’ Reisleidster Adriënne Zijlstra

Programma dag 1: We rijden naar ons overnachtingshotel in Thüringen. dag 2: We bezoeken kort Dresden. Vervolgens passeren we de grens met Polen en rijden naar Wroclaw, waar we overnachten. dag 3: Vanochtend ontdekken we de Hanzestad Wroclaw, het oude Breslau. Tijdens een wande­ ling zien we het Rynekplein, het gotische stad­ huis en bezoeken we de kathedraal. Vervolgens rijden we naar Krakau. dag 4: Samen met een lokale gids wandelen we door het oude centrum van Krakau en zien onder meer het bastion Barbakan, de Florianuspoort en de Petruskerk. We eindigen onze wandeling op de grote markt.

dag 5: Vandaag gaan we naar de bekende Poolse winter­ sportplaats Zakopane. We maken hier kennis met de beroemde houtsnijwerken in ‘Zakopane­stijl’. dag 6: We bezichtigen de zoutmijnen van Wieliczka. Een hoogtepunt is ons bezoek aan de Kapel van de Zalige Kinga. Werkelijk alles is uit zout gehouwen! ’s Middags bekijken we de oude burcht van Krakau. dag 7: We rijden richting Duitsland en overnachten in Thüringen. dag 8: Terugkomst in Nederland. (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.) VertreKdatum en Prijs

21 december € 669,De dag van vertrek is een dinsdag. Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 34. toeslag

1-persoonskamer €

130,-

inbegrepen

• Busreis per SRC-comfort class touringcar • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner) • Excursies • Informatieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reisleider, soms bijgestaan door een Duits- of Engelssprekende lokale gids

meer informatie en direct boeken:

050 – 3 123 123 src-cultuurvakanties.nl/kerstreizen

Kerst in Kroatië

Beleef een unieke kerst rondom keizerlijk Opatija 8 dagen vanaf

€ 979,-

vertrek 23 december • Excursies naar Slovenië en Italië • Boottocht door de Kvarnerbaai • Kerstdiner op eerste kerstdag

‘Op deze sfeervolle kerstreis ziet u een aantal prachtige parels van de Istrische kust. Vanuit de badplaats Opatija, in vervlogen tijden het tweede kuuroord in het Habsburgse Rijk, bezoekt u het Venetiaans aandoende Rovinj en maakt u excursies naar het Italiaanse Triëst, de prachtige grotten van Postojna in Slovenië en het pittoreske eiland Krk. Uiteraard gaan we ook naar het mediterrane Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Ga mee en ontdek de schoonheid van Kroatië en omgeving!’ Reisleider Steven Bastmeyer

Programma dag 1: Vlucht Amsterdam – Zagreb, transfer naar Opatija. dag 2: Vanochtend bezoeken we de havenstad Rijeka. Vervolgens maken we, bij goed weer, een boottocht door de Kvarnerbaai. We besluiten de dag in het gezellige Lovran. dag 3: Vandaag rijden we naar Slovenië voor een rondleiding door de wereldberoemde grotten van Postojna en een bezoek aan het middeleeuwse kasteel van Predjama. dag 4: We bezoeken het groene eiland Krk, waar we onder meer genieten van een lichte lunch. Op het eilandje Kosljun bezichtigen we het 15e­eeuwse franciscanenklooster.

008009SRCWK.indd 2

dag 5: In het meer dan 3000 jaar oude Pula bezoeken we de citadel en het Romeinse amfitheater. Wanneer de tijd het toelaat rijden we naar Poreç en bezichtigen de St.Euphrasiusbasiliek. dag 6: We bezoeken het Italiaanse Triëst. In het sfeervolle centrum zien we onder andere de kathedraal, die twee 5e­eeuwse kerken in zich herbergt. dag 7: In de barokstad Zagreb zien we onder meer de kathedraal, het gezellige Dolacplein en de St.Marcuskerk met haar veelkleurige dak. dag 8: Terugvlucht Zagreb – Amsterdam (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

VertreKdatum en Prijs

23 december € 979,De dag van vertrek is een donderdag. Minimumaantal deelnemers: 15 (57 dagen voor vertrek). Maximumaantal deelnemers: 34. toeslag

1-persoonskamer €

85,-

inbegrepen

• Lijnvlucht Amsterdam – Zagreb vice versa met Croatia Airlines • Luchthavenbelastingen en heffingen • Overnachting in 2-persoonskamers voorzien van bad of douche en toilet • Verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner) • Lichte lunch op Krk • Excursies • Informatieboekje • Begeleiding door een deskundige Nederlandssprekende reisleider, bijgestaan door lokale gidsen in Rijeka, Krk, Pula en Zagreb

meer informatie en direct boeken:

050 – 3 123 123 src-cultuurvakanties.nl/kerstreizen

15-07-10 15:13


10

nummer 5 / augustus 2010

Kerst in Italië door reisleidster maaike Raduzzi guirlandes vol sinaasappelen hangen aan de muren van stadspaleizen, de geur van nougat – de italiaanse kerstlekkernij – waait uit de bakkerijen en waar je ook kijkt, in elke kerk, elke kapel en op elke straathoek van iedere willekeurige stad: kerststalletjes. met een loszittend kindje Jezus, welteverstaan!

oewel het noorden sterk is beïnvloed door landen als Duitsland en Oostenrijk, blijft Italië toch vooral een traditioneel land als het op het vieren van kerst aankomt. De voorpret begint op 8 december, wanneer in de wat minder traditionele gedeelten van Italië de uit het noorden overgewaaide kerstboom in huis mag worden gehaald. Vooral in het midden en zuiden van Italië zet men juist het kerststalletje klaar.

Plankje voor plankje Dit stalletje is uiteraard nog zonder het kindje Jezus, die wordt voorlopig in de gang- of linnenkast verstopt. Elke dag dat kerst dichterbij komt, mogen de kinderen het Kindeke een plankje lager leggen, waarna Jezus uiteindelijk op 24 december in de kribbe wordt gelegd. Het is dan leuk om te zien hoe creatief de Italianen zijn in het maken van kerststalletjes. Er zijn uiteraard de bekende levensgrote stallen uit Napels, die het hele jaar door gemaakt en gekocht kunnen worden. Maar het is ook interessant om te zien dat men in de kleinere Toscaanse steden inventief omgaat met het Bijbelse verhaal. Hoe vaak kom je een kerststalletje met kindje Jezus tegen, volledig samengesteld uit ruwe onbehandelde stukken brandhout? Of slechts een kribbe, gevuld en omringd met groene appels?

mangiare! Kerst, of Natale zoals de Italianen zeggen, is toch bovenal een familiefeest waarbij men veel en lekker eet. De Italianen hebben geen officiële tweede kerstdag, maar op 26 december valt de religieuze naamdag Santo Stefano. De meeste Italianen feesten, kerstavond meegerekend, daarom drie dagen achtereen. Maar vergis u niet; kerken, musea en restaurants zijn vaak wel op 26 december geopend en het is de moeite waard om op zo’n feestdag eens door de middeleeuwse straten van Siena, Florence of Rome te struinen. Overal hangen de vlaggen uit, wordt gelachen, gewandeld en samen gegeten. Op kerstavond vis, en de dagen daarna vooral zelfgemaakte tortellini gevolgd door vlees, veel vlees. Als toetje is er uiteraard de panettone, de ronde tulbandcake die oorspronkelijk in Milaan werd gemaakt. Deze bestaat uit ietwat droge cake, met gedroogde rozijnen en gekonfijte vruchtjes. Een bijzonder smakelijk dessert, zeker als er ook wat zoete wijn bij wordt geserveerd…

Kool met uien Het kerstfeest eindigt op 6 januari: het feest van Driekoningen, maar bovenal van la Beffana, de lelijke heks die door de schoorsteen komt. Al in december hangen overal in de winkels poppen van de heks met haar haakneus, vodden aan het lijf en gezeten op een bezemsteel.

KeRst tussen VeRona en Venetië

Proef de gezellige Italiaanse kerstsfeer 8 dagen vanaf

Kinderen mogen op de avond voor Driekoningen iets lekkers voor haar op tafel achterlaten, zoals wijn en biscuitjes. Brave kinderen krijgen ’s ochtends cadeautjes, maar soms ook een sok gevuld met snoep. Voor de wat minder brave kindertjes laat Beffana een stuk kool met uien achter, of een bord vol zwarte roet.

€ 898,-

Feestdagen in Rome Om nooit te vergeten! 5 dagen vanaf

€ 589,-

vertrek 23 en 30 december

vertrek 22 december

• Twee dagen bezoek aan Venetië • Excursie naar het Gardameer • Kennismaking met Palladio’s Vicenza • Nieuw! Tijdens deze sfeervolle kerstreis nemen wij u mee naar het romantische Venetië en zijn prachtige omgeving Veneto. We genieten uitgebreid van de ‘Koningin van de Adriatische Zee’, met de schilderachtige pleinen en het Canal Grande. Maar de regio Veneto heeft meer te bieden! In Vicenza maken we kennis met de vele palazzi die de wereldberoemde architect Andrea Palladio heeft ontworpen. We bezoeken ook de stad van Romeo en Julia, Verona, en rijden een prachtige route langs het uitgestrekte Gardameer. Vanuit het middeleeuwse stadje Noale kunt u genieten van deze afwisselende kerstreis.

010011SRCWK.indd 1

• Excursie naar Ostia Antica • Bezoek aan Galleria Borgehese en St.Jan van Lateranen • Inclusief entree Vaticaanse Musea • Aparte programma’s kerst en oud & nieuw • Nieuw! De Eeuwige Stad is een unieke plek om de feestdagen door te brengen. Romeinse straatjes worden warm aangekleed en u vindt op verschillende plekken kerststallen, met als hoogtepunt de levende kerststal voor de St.Pieter. Ook de jaarwisseling wordt groots gevierd. Op oudejaarsdag vinden in heel Rome evenementen plaats, van opera tot straatfestival, en vooral veel spectaculair vuurwerk. Natuurlijk maken we tijdens deze reis kennis met het prachtige decor van deze activiteiten: Romeinse herinneringen, weelderige barok en sfeervolle volkswijken. Gaat u tijdens kerst of oud en nieuw met ons mee? Het worden feestdagen om nooit te vergeten!

15-07-10 14:24


11

src-cultuurvakanties.nl / 050 – 3 123 123

prachtIg sIcIlIë

Intens ItalIë

Beleef uitbundige feestdagen met de Sicilianen

Vier kerst en oud & nieuw in Italiaanse sferen! 11 dagen vanaf

€ 1169,-

8 dagen vanaf

vertrek 22 december • Bezoek aan Florence, Venetië, Bologna en Rome • Excursies naar Assisi en Pompeï • Kerstdiner en feestelijke oudejaarsavond

• Bezoek aan het klooster van Monreale • Excursie naar de Vallei der Tempels ‘Het land van melk en honing, zo zagen de Grieken Sicilië toen zij dit eiland in de 8e eeuw v.Chr. koloniseerden. Meerdere volkeren, zoals de Romeinen, Byzantijnen en Arabieren, werden door de schoonheid en vruchtbaarheid van dit eiland aangetrokken. Het culturele erfgoed dat zij achterlieten, maken het tot een waar schateiland. U vindt hier Griekse tempels en theaters, Byzantijnse mozaïeken en barokarchitectuur. Houdt u van de mediterrane keuken, een mild klimaat en goede wijn, dan bent u hier ook op de juiste plek!’ Reisleidster Marieke Siino

‘Maak tijdens deze sfeervolle kerst- en oudejaarsreis kennis met de mooiste Italiaanse steden! Uiteraard bezoeken we Florence, Bologna, Venetië en Rome, maar we verkennen ook de intiemere stadjes Pisa, Lucca, Ravenna en Assisi. Een fascinerende verzameling kunst en boeiende anekdotes gaan hier hand in hand. Natuurlijk heeft u gelegenheid om lekker te winkelen of rustig te genieten van de typisch Italiaanse sfeer rondom en tijdens de feestdagen. Reist u mee?’ Reisleidster Leny Boerstra

Kerst tussen napels en sorrento

prachtIg rome en lazIo

Vier Kerstmis in het échte Italië! 8 dagen vanaf

€ 789,-

vertrek 22 en 29 december

Vier de feestdagen met de Romeinen

€ 879,-

8 dagen vanaf

vertrek 22 december

€ 869,-

vertrek 22 en 29 december • Bezoek aan Pompeï en Paestum • Tocht langs de Amalfikust • Uitgebreide verkenning van Napels • Kerstdiner op eerste kerstdag

• Lezing Bernini • Bezoek aan Pompeï • Excursie naar villa’s in Tivoli • Avondtour in Rome

‘Kerst in Napels is de beste tijd om deze weergaloze stad te bezoeken! De Napolitaanse kerststal is beroemd in heel Italië. Allerlei dagelijkse bezigheden worden uitgebeeld, zo ziet u de pizzabakker en de schoenmaker aan het werk! U moet dan ook niet verbaasd zijn het Italiaanse voetbalteam te ontdekken tussen de veelkleurige lichtjes en ruisende watervallen in een sprookjesachtige omgeving. Laat u meevoeren door de humoristische leefwijze van de Napolitanen, die het geluk hebben te leven in een van de mooiste gebieden van Italie!’ Reisleidster Diane Kuster

‘Rome is een overweldigende stad. U vindt er veelal het grootste, zwaarste, duurste en oudste. Naast haar monumentale rijkdom is het tegelijk een charmante stad. Te midden van het gastvrije straatleven van de Romeinen beleeft u de hoogtepunten uit de Romeinse oudheid en het christendom. De drukte van Rome wordt afgewisseld met de rust en de natuur van de regio Lazio. U ziet het pittoreske Tivoli, de wijnstreek Frascati, het hectische Napels en het verstilde Pompeï. Dit is een reis vol schoonheid en contrasten.’ Reisleidster Monique Feenstra

Onze reizen zijn inclusief: • vlucht • luchthavenbelastingen en heffingen • overnachting in 2-persoonskamers • LO/HP • excursies • Nederlandssprekende reisleider

meer informatie en direct boeken:

010011SRCWK.indd 2

050 – 3 123 123

src-cultuurvaKantIes.nl/KerstreIzen

15-07-10 14:25


12

nummer 5 / augustus 2010

Kerst in SpanjE En portugal

Door reisleider Danny Valen De eerste keer dat ik kerst en oudejaar doorbracht in Spanje was bij een familie in het Baskenland. In tien dagen tijd kwam ik vijf kilo aan. Het had me ook zo maar kunnen gebeuren in Andalusië, Madrid, Barcelona of in Portugal. Want lekker eten en met de familie bij elkaar zijn is onlosmakelijk verbonden met de feestdagen op het Iberisch schiereiland. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteit: kalkoen, konijn, lamsvlees, speenvarken of heerlijke visgerechten. Niet voor niets is kerstavond het belangrijkste moment van de feestdagen, dan schuift iedereen aan voor het kerstdiner.

ls de geur van gepofte kastanjes in de straten hangt, komt iedereen in Portugal langzaam in de kerststemming. In Spanje doet de kerstloterij, met een gezamenlijk prijzengeld van 1,8 miljard euro een van de grootste loterijen ter wereld, de Spanjaarden in de sfeer van kerst komen. En zo zijn er in Portugal en Spanje veel tradities die met kerst en het oudejaarsfeest zijn verbonden.

een gelijkmatige temperatuur. Daarna wordt er eiwit aan toegevoegd als bindmiddel. Als het mengsel is afgekoeld wordt het in stukken gesneden. Om zachte turrón te krijgen worden de afgekoelde blokken met amandelolie tot een taaie pasta vermalen. Daarna wordt de pasta opnieuw verhit en tot mengsel geklopt.

turrón In Andalusië kom je overal het Moorse verleden tegen, zoals in het Alhambra van Granada of de voormalige moskee van Córdoba. Ook de lekkernij die de Spanjaarden tijdens de feestdagen eten is van islamitische afkomst. Het was de Moorse gemeenschap in Jijona, bij Alicante, waar de islamieten een soort nougat maakten. Tot in de 16e eeuw was dit mengsel van amandelen, honing en eiwit een ware delicatesse. In Valencia werd het hoge bezoek altijd getrakteerd op turrón en vijgenbrood. Tegenwoordig ontbreekt de turrón in geen enkel huishouden, maar Jijona is nog steeds het centrum van de turrón-industrie. Er zijn twee soorten turrón, de zachte Jijona-turrón (turrón blando) en de harde Alicanteturrón (turrón duro). Voor de harde variant worden amandelen geroosterd en daarna in stukjes gehakt. Vervolgens wordt er honing aan toegevoegd en laat men de massa pruttelen bij

012013SRCWK.indd 1

El caganer In geen enkele Catalaanse kerststal mag hij ontbreken. Altijd zit hij een beetje op de achtergrond. Het is een klein mannetje, gehurkt en met de broek op de enkels. Hij is het zogenaamde ‘poeperdje’, el caganer. Met zijn uitwerpselen

maakt hij de grond weer vruchtbaar. Op deze manier geeft hij de aarde het voedsel weer terug, dat hij ervan ontvangen heeft. De eerste beeldjes werden ruim vierhonderd jaar geleden al gemaakt. Op de kerstmarkt van Barcelona, die ieder jaar op het plein voor de kathedraal wordt gehouden, staan ze in rijen opgesteld, hele pelotons poepers. Keurig gerangschikt van groot naar klein. De meeste caganers zijn afgebeeld in de traditionele Catalaanse kleding. Een witte trui, zwarte broek op de enkels en een rode barretina, de Catalaanse muts. Maar je ziet ze ook in de clubkleuren van de voetbalclub FC Barcelona. De gelaatsuitdrukking op de gezichten is divers. Sommigen roken een sigaar en kijken ontspannen voor zich uit, anderen zitten gehurkt en met fijngeknepen ogen van de inspanning. Kerst in Catalonië. Bij dat feest mag de caganer niet ontbreken.

15-07-10 14:23


13

src-cultuurvakanties.nl / 050 – 3 123 123

Barcelona op haar BeSt 8 dagen vanaf

€ 879,-

vertrek 20 december • Lezing Gaudí • Bezoek aan klooster van Montserrat en Dalímuseum in Figueras • Centraal gelegen hotel nabij de Ramblas en Plaza Catalunya • Diners in lokaal restaurant • Kerstdiner op kerstavond

Madrid en caStilië 8 dagen vanaf

€ 898,-

vertrek 20 december • Lezing Spaanse Gouden Eeuw • Excursies naar Toledo en El Escorial • Bezoek aan 19e-eeuwse stationshal Atocha in Madrid • Centraal gelegen hotels in Madrid en Salamanca

prachtig andaluSië 8 dagen vanaf

€ 898,-

vertrek 21 december • Bezoek aan Sevilla, Córdoba en Granada • Inclusief gids en entreegeld Alhambra • Centraal gelegen hotels • Mogelijkheid tot verlenging

VerraSSend tenerife 8 dagen vanaf

€ 889,-

vertrek 22 december • Excursies naar Garachico en Icod de Los Vinos • Bezoek aan Parque Nacional del Teide en botanische tuin in Puerto de La Cruz • Bezichtiging van Zwarte Madonna in Candelaria • Wandeling bij Caldera • Mogelijkheid tot verlenging

Madeira 8 dagen vanaf

€ 898,-

vertrek 6 en 20 december

druiven eten op oudejaarsavond

de feestdagen in een warm oord

Op oudejaarsavond staat in heel Spanje de klok van de Puerta del Sol in Madrid centraal. Duizenden mensen verzamelen zich al uren voor de laatste twaalf klokslagen op dit plein om het oudejaar uit te luiden met de traditionele twaalf druiven. Bij iedere klokslag wordt een druif gegeten, twaalf druiven voor twaalf gelukkige maanden in het nieuwe jaar. De televisie zendt het rechtstreeks uit; wie niet naar buiten gaat, kan zo voor de televisie ook meedoen aan de traditie. Ooit ging het een keer mis. Iemand stikte in een druif en in de Spaanse Tweede Kamer werd de vraag gesteld of de klokken misschien anders konden worden afgesteld, met wat meer pauze tussen de klokslagen, om ongelukken te voorkomen.

Het blijft toch bijzonder voor ons Nederlanders, de feestdagen doorbrengen op een plaats waar het niet koud en guur is, waar de kans op een witte kerst nul is. Al gaat dat voor het eiland Tenerife niet op, want daar kan het zo maar gebeuren dat er sneeuw ligt op de top van de oude vulkaan de Teide. Maar ook zonder sneeuw is aan de kust van de Algarve, op Madeira en Tenerife de kerstsfeer altijd dichtbij. Op de prachtige balkons van de koloniale huizen op Tenerife verschijnen grote kerststallen, terwijl de Madeirese hoofdstad Funchal uitbundig wordt versierd met straatverlichting. En ook aan de Portugese zuidkust, in de Algarve, doet men mee met de Portugese traditie om met oud en nieuw, om twaalf uur ’s nachts, twaalf rozijnen te eten.

In Salamanca wordt op het Plaza Mayor maar liefst drie keer oud en nieuw gevierd. Eerst is het de beurt aan de studenten die al twee weken voor kerst hun feestje mogen vieren, omdat ze de kerstvakantie bij de familie zullen doorbrengen. Daarna is het op oudejaarsavond de beurt aan de inwoners van Salamanca en een uur later begint het feest opnieuw met de Portugese bezoekers van de stad, want Portugal heeft een uur tijdverschil met Spanje en jaarlijks komen veel Portugezen naar Salamanca, dat op een uurtje rijden ligt van de Portugese grens.

• Bezoek aan meerdere botanische tuinen • Excursies naar Casas de Colmo en grotten van São Vicente • Kerstdiner op eerste kerstdag • Mogelijkheid tot verlenging

liSSaBon en de algarVe 8 dagen vanaf

€ 949,-

vertrek 19 december • Bezoek aan UNESCO-erfgoed Sintra en Évora • Ontdekking van de échte Algarve • Excursie naar Spanje • Centraal gelegen hotels in Lissabon en Albufeira • Mogelijkheid tot verlenging • Nieuw!

Onze reizen zijn inclusief: • vlucht • luchthavenbelastingen en heffingen • overnachting in 2-persoonskamers • HP • excursies • Nederlandssprekende reisleider

Meer informatie en direct boeken:

050 – 3 123 123 src-cultuurvakanties.nl/kerstreizen

012013SRCWK.indd 2

15-07-10 14:23


14

nummer 5 / augustus 2010

Kerst

in de voetsporen van

kruisvaders, ByZantijnen en ottoManen

De Maltese erfenis Prachtig cyPrus Geniet van mooie kerstdagen aan de Middellandse Zee 8 dagen vanaf

Beleef de feestdagen in een subtropische omgeving

€ 839,-

vertrek 21 december

8 dagen vanaf

€ 1119,-

vertrek 21 december

schatten van istanbul vier de feestdagen in Constantinopel 8 dagen vanaf

€ 779,-

vertrek 18 en 25 december • Bezoek aan Gozo • Havencruise Valletta • Inclusief entreegelden • Mogelijkheid tot verlenging • Kerstdiner op eerste kerstdag

• Excursie naar Noord-Cyprus • Bezoek aan het Turkse deel van Lefkosia • Bezichtiging van mozaïeken en Koningsgraven in UNESCO-stad Pafos en Byzantijnse overblijfselen • Mogelijkheid tot verlenging

‘Enkele ruwe stukken rots midden in de Middellandse Zee vormen de kleine archipel van Malta. Hier wordt u langzaam overweldigd door de schoonheid en cultuur van het land. De boeiende geschiedenis en vriendelijke bevolking zorgen ervoor dat u elke dag meer van Malta gaat houden. Sterke tempelbouwers en heldhaftige ridders zijn samen met vele andere kolonisten van invloed geweest op het karakter, uiterlijk en de taal van de Maltezers. De ogenschijnlijk droge grond geeft het land in het voor- en najaar een verrassend kleurrijke uitstraling, wat een schitterend decor oplevert voor het boeiende en veelzijdige programma van deze reis. Wilt u een unieke mediterrane vakantie beleven, laat u zich dan in de open armen van Malta, Gozo en Comino vallen. Reis mee en ontdek de magie van Malta!’ Reisleidster Mireille Braaksma

‘Cyprus, de “Parel van de Middellandse Zee”, is van oudsher een kruispunt tussen oost en west. In het prachtige heuvelachtige landschap vindt u de sporen van Romeinen, Byzantijnen, Venetianen, Turken en Britten die dit eiland achtereenvolgens bestuurden en hier hun gewoonten en gebruiken achterlieten. Tijdens deze ontspannen reis leid ik u met veel plezier rond over “mijn” eiland, waarbij u naast de culturele oudheidkundige aspecten ook met het huidige Cyprus zult kennismaken. Ook een excursie naar het noordelijke, Turkse deel van het eiland ontbreekt niet op het programma. Daarnaast zult u genieten van een uitgebreide flora; wijngaarden, citrus- en bananenplantages, olijf- en laurierbomen, cipressen en vele andere soorten bloemen en planten. Het heerlijke subtropische klimaat en de smaakvolle Cypriotische keuken maken deze reis compleet!’ Reisleidster Claudia Filippou

‘Istanbul is een culturele schatkamer op het kruispunt van twee werelden. De stad werd meer dan 2500 jaar geleden gesticht als de Griekse kolonie Byzantion en was vervolgens eeuwenlang het middelpunt van turbulente historische ontwikkelingen. Ik laat u vele culturele hoogtepunten zien die verschillende beschavingen, zoals de Romeinen en Ottomanen, nalieten. Istanbul is een stad waar u zich het ene moment als een sultan in het oude Constantinopel voelt en het volgende moment als een wereldburger in een metropool. Of u nu door historische straatjes wandelt, gaat winkelen in een van de vele bazaars, een glaasje thee drinkt met uitzicht op de Bosporus of een praatje maakt met mijn vriendelijke landgenoten; al deze schatten van Istanbul zullen uw reis tot een onvergetelijke belevenis maken.’ Reisleider Mesut Gülay

Programma

dag 1: Vlucht Amsterdam – Istanbul dag 2: Het Sultanahmetplein: Haghia Sophia en Blauwe Moskee dag 3: Bezoek aan het Topkapipaleis en boottocht over de Bosporus dag 4: Ottomanen, Byzantijnen en islamieten: Dolmabahcepaleis, Chorakerk en Suleymaniyemoskee dag 5: Bezoek aan de Grote Bazaar, de grootste markt ter wereld, en de Gamlicaheuvel dag 6: Het archeologisch museum en vrije middag dag 7: Vrije dag dag 8: Terugvlucht naar Amsterdam

Programma dag 1: Vlucht Amsterdam – Malta dag 2: Wandeling door Valletta en havencruise door Marsamxett en de Grand Harbour dag 3: Bezoek aan de vissersplaatsjes Marsaxlokk en Birzebbuga dag 4: Excursie naar ‘de stille stad’ Mdina en de catacomben van St.Paul dag 5: Bezoek aan Gozo, het groene eiland dag 6: Vrije dag dag 7: Botanische tuinen van San Anton en traditionele ambachten in Ta Qali dag 8: Vlucht Malta – Amsterdam (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

dag 1: Vlucht Amsterdam – Larnaka dag 2: Kennismaking met Cypriotisch en Turks Lefkosia (Nicosia) dag 3: Vrije dag of een excursie naar het Troödosgebergte dag 4: Noord-Cyprus: excursie naar het noordelijke Turkse deel van Cyprus dag 5: Vrije dag dag 6: Bezoek aan het kasteel van Lemesos en de Romeinse opgravingen in Kourion en Omodhos dag 7: Bezichtiging van koningsgraven en mozaïeken in Pafos en naar Bad van Aphrodite dag 8: Terugvlucht naar Amsterdam

• Intensieve kennismaking met metropool Istanbul • Boottocht over de Bosporus • Hotel nabij het oude centrum

Programma

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Onze reizen zijn inclusief: • vlucht • luchthavenbelastingen en heffingen • overnachting in 2-persoonskamers • LO/HP • excursies • Nederlandssprekende reisleider

Meer informatie en direct boeken:

014015SRCWK.indd 1

050 – 3 123 123

src-cultuurvakanties.nl/kerstreizen

15-07-10 14:18


15

src-cultuurvakanties.nl / 050 – 3 123 123

Jaarwisseling 2010 – 2011 Begin het nieuwe jaar knallend in Berlijn of New York! oud en nieuw vieren in new york staat garant voor een spetterend feest. of u nu gaat schaatsen in Central park, een concert bijwoont in de Cathedral of saint john, naar het gala in het Waldorf astoria gaat of deelneemt aan het grootste aftelmoment op times square, u zult 2011 zeker spectaculair beginnen! en ook in de trendy hoofdstad van duitsland is de jaarwisseling een spectaculaire gebeurtenis. natuurlijk kunt u bij de Brandenburger tor genieten van de schitterende vuurwerkshow en toosten met een glas sekt, maar ook in de verschillende wijken van Berlijn is het in de ‘stubes’ en op de kerstmarkten goed feestvieren!

new York

vier oud en nieuw in ‘the Big apple’ 7 dagen vanaf

BerliJn

aftellen bij de Brandenburger tor 5 dagen vanaf

€ 1769,-

vertrek 28 december • Excursie naar Ellis en Liberty Island • Wandelingen door Soho en omgeving van Central Park

€ 598,-

vertrek 29 december

op times square aftellen tot de klok twaalf uur slaat…

• Excursies door historisch en modern Berlijn • Wandeling door de joodse wijk

vuurwerkshow rond Brandenburger tor In Berlijn zijn om klokslag twaalf uur alle ogen op de Brandenburger Tor gericht. Want nadat u hier samen met de inwoners van de Duitse hoofdstad heeft afgeteld naar het nieuwe jaar, barst er een adembenemende vuurwerkshow los rond de beroemde poort. In de aanloop naar dit spektakel biedt het ruime aanbod van sfeervolle kroegjes voldoende vermaak. Omdat veel Duitsers de dagen voor de jaarwisseling vrij zijn, is het tijdens de feestdagen altijd gezellig druk in de lokale barretjes. Ook op de vele kerstmarkten die u tot in januari in de stad vindt, is het nog goed toeven. De bomen langs Unter den Linden verlichten de donkere hemel met duizenden lampjes die er tijdens de feestdagen worden opgehangen. Het geeft een extra dimensie aan de toch al aantrekkelijke winkelboulevard in deze boeiende stad aan de Spree!

verken Berlijn te voet! In Berlin Mitte zijn de afstanden kort en wandelt u vanuit uw hotel zo van het ene naar het andere culturele hoogtepunt. Denk aan de bijzondere architectuur van de Reichstag en het Potsdamer Platz, aan de internationaal toonaangevende musea op het Museumsinsel of breng een bezoek aan een van de bijzondere theaters, zoals Friedrichstadtpalast. Voor de shoppers zijn de Friedrichstrasse en Unter den Linden echte aanraders. Wilt u de drukte van het centrum even achter u laten? Met de S-bahn bent u bijvoorbeeld zo in Potsdam met het Höllandische Viertel en het park Sanssouci.

New York, New York, the city that never sleeps, en zeker niet tijdens de jaarwisseling! U kunt het nieuwe jaar niet beter beginnen dan in ‘the Big Apple’! Dit is uw kans om op Times Square, samen met honderdduizenden uitzinnige mensen uit de hele wereld, te kijken naar het jaarlijkse ritueel van de verlichte New Years Eve Ball die van zijn vlaggenstok afdaalt. Zodra de bal beneden is, daalt er vanaf de daken bij Times Square een regen van confetti neer. Dit is de plek om een toost uit te brengen op een spetterend nieuw jaar. Kom op tijd om verzekerd te zijn van een goed plekje op het plein en luidt het nieuwe jaar op spectaculaire wijze in! Ook voor en na deze happening is er genoeg te doen in winters New York. Er is voldoende tijd om Broadway, the Empire State Building en het Vrijheidsbeeld nu eens in het echt te kunnen bewonderen!

city of superlatives The Big Apple, the City that Never Sleeps, Father Knickerbocker (naar de kleding van de eerste Nederlanders in het gebied) of de Melting Pot zijn een paar van New Yorks tientallen bijnamen. De mooiste is wel the City of Superlatives, want dat typeert het huidige New York meer dan enige andere bijnaam. De mooiste wolkenkrabbers, het leukste stadspark en de beste musea maken een bezoek aan de stad tot een feest. Plekken als het Central Park, Liberty Island met het Vrijheidsbeeld en natuurlijk Ground Zero hebben een bewogen geschiedenis en samen met de indrukwekkende wolkenkrabbers vertellen ze het verhaal van de American Dream. De droom die New York gemaakt heeft tot wat het nu is. Onderga deze boeiende stad!

Programma dag 1: Vlucht Amsterdam – New York dag 2: Excursie naar Ellis Island en Lower Manhattan dag 3: Vrije dag dag 4: Wandeling door Soho en Greenwich Village en vrije middag dag 5: Omgeving van Central Park: Rockefeller Center, Times Square, St.Patrick’s Cathedral dag 6: Vrije ochtend en ’s middags terugvlucht naar Nederland dag 7: Aankomst op Schiphol

Programma dag 1: Met de trein naar Berlijn dag 2: Wandeling over pronkboulevard Unter den Linden dag 3: Joods Berlijn en vrije middag dag 4: Vrije dag dag 5: Terugreis per trein naar Nederland (Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)

Onze reizen zijn inclusief: • vlucht/treinreis • luchthavenbelastingen en heffingen • overnachting in 2-persoonskamers • LO • excursies • Nederlandssprekende reisleider

Meer informatie en direct boeken:

014015SRCWK.indd 2

050 – 3 123 123

src-cultuurvakanties.nl/kerstreizen

15-07-10 14:18


16

nummer 5 / augustus 2010

Verder weg

MET DE FEESTDAGEN!

Wilt u graag op vakantie rond de feestdagen, maar bent u uw ideale bestemming nog niet in deze speciale SRC Werelds! tegengekomen? Neemt u dan een kijkje hieronder waar u prachtige cultuurvakanties naar de meest uiteenlopende bestemmingen aantreft.

De uitgebreide reisbeschrijvingen van deze reizen vindt u in de winterbrochure 2010 – 2011 en op www.src-cultuurvakanties.nl.

NOORD-AFRIKA & MIDDEN-OOSTEN

NOORD- & LATIJNS-AMERIKA

OOST- & ZUID-AFRIKA

AZIË

Koningssteden van Marokko

Florida

Tanzania en Kenia

Thais Avontuur

Het Mooiste van Marokko

Mexico, Belize en Guatemala

Impressies van Zuid-Afrika

Filipijnen

Verrassend Tunesië

Panama en Costa Rica

Hoogtepunten van Zuid-Afrika

Indrukwekkend China

Prachtig Egypte

Ecuador

Ontdek Zuidelijk Afrika

Klassiek Egypte

Zinderend Zuid-Amerika

Beleef Namibië

8 dagen • vertrek 19 en 26 december 11 dagen • vertrek 23 december 8 dagen • vertrek 22 en 29 december 8 dagen • vertrek 19 en 26 december 14 dagen • vertrek 23 december

10 dagen • vertrek 26 december 16 dagen • vertrek 13 december 21 dagen • vertrek 17 december 18 dagen • vertrek 19 december 20 dagen • vertrek 19 december

10 dagen • vertrek 17 december 17 dagen • vertrek 15 december 24 dagen • vertrek 15 december 27 dagen • vertrek 13 december 21 dagen • vertrek 19 december

Egypte en Jordanië

17 dagen • vertrek 15 december 17 dagen • vertrek 23 december 19 dagen • vertrek 16 december

OCEANIË Hoogtepunten van Australië

20 dagen • vertrek 21 december

Nieuw-Zeeland

13 dagen • vertrek 17 december

21 dagen • vertrek 22 december

Ontdek Oman

9 dagen • vertrek 20 december

Israël

8 dagen • vertrek 20 december

Cultuurvakanties

RESERVEREN VAN UW KERSTREIS online, telefonisch of via uw reisbureau Op www.src-cultuurvakanties.nl/kerstreizen vindt u de uitgebreide reisprogramma’s van alle kerstreizen uit deze speciale kersteditie van SRC Werelds!. U kunt hier ook uw kerstreis direct online boeken. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met een van onze reisadviseurs. U kunt hen telefonisch bereiken op 050 – 3 123 123, van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.30 uur tot 16.15 uur. Geeft u de voorkeur aan een reisbureau om uw reservering af te handelen, dan kunt u terecht bij de reisbureaus van onder meer Globe, Toerkoop, VakantieXperts, Holland International en Thomas Cook.

Algemene voorwaarden & informatie

U kunt de algemene voorwaarden en informatie die van toepassing zijn op de reizen in deze SRC Werelds! terugvinden in de winterbrochure 2010 – 2011 of op de website www.src-cultuurvakanties.nl. Actuele prijsinformatie

De reissommen van de genoemde reizen in deze SRC Werelds! zijn gebaseerd op de gegevens die op het moment van publicatie (juli 2010) bekend waren en onder voorbehoud van drukfouten. Deze prijzen garanderen wij tot 1 november 2010. Na deze datum kan het voorkomen dat de reissom fluctueert doordat bijvoorbeeld de brandstoftoeslagen of de luchthavenbelastingen en heffingen in de loop van het seizoen veranderen. Voor actuele prijsinformatie kunt u contact opnemen met onze reisadviseurs op 050 – 3 123 123 of kijken op www.src-cultuurvakanties.nl.

016SRCWK.indd 1

2010 - 2011

COLOFON

culturele groepsreizen wereldwijd

Nederlandssprekende reisleiding uitgebreide excursieprogramma’s

SRC-CULTUURVAKANTIES Oude Boteringestraat 37-39 9712 GD Groningen 050 – 3 123 123 info@srctravel.nl

BROCHURE WINTER 2010 – 2011 Eind augustus verschijnt de nieuwe winterbrochure 2010 – 2011. Deze schitterende brochure staat weer boordevol prachtige cultuurvakanties naar bestemmingen over de hele wereld. Wilt u de Mayaruïnes in Mexico bekijken, UNESCO-erfgoed bewonderen in India, genieten van de prachtige natuur van Kenia of Argentinië of de cultuur van de Algarve ontdekken? Dan nemen de reisleiders van SRC-Cultuurvakanties u graag mee! Met hun enthousiaste verhalen brengen zij de cultuur van uw vakantieland tot leven! Bestel de brochure via www.src-cultuurvakanties.nl of bel 050 – 3 123 123.

Eindredactie: Mireille Kenter, Simone Akkerhof, Lianne Smid, Huub van der Heijdt Met dank aan: Myriam Marchais, Maaike Raduzzi, Danny Valen Fotografie: o.a. A. Cassidy, P. Horree Vormgeving: Pentapark creatieve teams, Groningen

LEGENDA Dit icoon geeft aan dat uw cultuurvakantie een stedentrip is. Dit icoon geeft aan dat uw cultuurvakantie een natuurreis is.

15-07-10 15:11

SRC Werelds! kerstspecial  

SRC Werelds! is het tweemaandelijkse relatiemagazine van SRC-Cultuurvakanties. Met tips, aanbiedingen en achtergronden.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you