Issuu on Google+

ahoi! is een uitgave van Kameleon Avontuur in Terherne Nr. 2 - 2009

Zandsculpturen Groepsuitjes Een dagje weg met het gezin e Speurneus!

Win de Bokaal van d

Neem gratis mee!


Win de

Bokaal

van de

Ieder kind heeft zijn eigen slimheid. Muziek maken. Paardrijden. Voetballen. Je bent allemaal wel ergens goed in. Hoe word je dat? Door nieuwsgierig te zijn! Gebruik je speurneus en ontdek de wereld om je heen. SPEURBOEKJE In Kameleon Avontuur krijg je een spannend speurboekje. Het gaat over Sietse en Hielke, Piebe de Visser en het Heppiewater. Met de antwoorden op de vragen maak je kans op de Bokaal van de Speurneus. Doe je mee? Steek je neus in spannende zaken. Je vindt overal verborgen aanwijzingen. In de boerderij, in de boot en op het eiland. In 25 vragen kom je bij de oplossing terecht.

4


Speurneus! Deze kun jij winnen!

GEBRUIK NEUS, OGEN EN OREN Op je speurtocht ontdek je alle hoeken en gaten van Kameleon Avontuur. Je vindt aanwijzingen in de boom en in de wc-pot. Goed kijken! Je staat in de smederij en in de juttershut, met spullen die op het strand gevonden zijn. Ben je soms iets verloren?

ZO GA JE DOOR… Je komt in het hol van Kees, met zijn schatten en snoepjes. Ook ga je naar de griezelzolder, als je durft. Later stap je in de boot, voor een bezoek aan het eiland. Daar is volop speurwerk. Zo ga je door… tot je de oplossing hebt. Doe die in de antwoordbus, met je naam erbij. Wie weet, ben jij de winnaar van 2009! Dan staat de bokaal aan het einde van de zomer in jouw kamer.

SHERLOCK HOLMES

Simare: “Overal vind je sporen naar de oplossing.”

Tobias: “Ontdek of je een goede detective bent.”

De beroemdste detective aller tijden is Sherlock Holmes. Hij is de hoofdpersoon in de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle. Deze schrijver was eigenlijk een arts. Hij schreef zijn verhalen tussen 1878 en 1903. Sherlock Holmes had een goede neus voor kleinigheidjes. Hij gebruikte dan ook een vergrootglas om alles goed te kunnen zien. Zijn assistent heette Watson.

BLOEDHOND De bekendste speurhond is de bloedhond. Hij heeft een zeer sterk reukvermogen. Hij kan zelfs oude sporen volgen. De bloedhond wordt veel gebruikt voor het opsporen van mensen. Zijn naam klinkt een beetje gevaarlijk, maar de bloedhond wordt ook wel Sint Hubertushond genoemd. Het is een vriendelijk dier. Soms begroet hij een opgespoorde boef met een pootje of een kwijlerige kus. Een bloedhond is aanhankelijk, verlegen, verdraagzaam, snel gekwetst en lief voor kinderen.

5


Passie

voor zandsculpturen

grootste UNieK eveNeMeNt,

vAN NederlANd

Kameleon Avontuur laat zich inspireren door aarde, lucht, water en vuur. Hoe bijzonder de aarde is, zie je in de zandsculpturen. Met trots presenteren wij dit jaar het grootste evenement op dit gebied in Nederland.

thema:

de Friese elf steden

6


Veel mensen kennen zand­ sculpturen van foto’s en tele­ visie. Nog indrukwekkender zijn de beelden in het echt. Ze rijzen letterlijk op uit de grond. Met grappen en verrassingen. In de maanden juni, juli en augustus zorgen de sculpturen voor veel magie in Kameleon Avontuur.

Je kunt de volgende beelden verwachten:

Internationale zandkunstenaars Zand en spelen horen bij elkaar. Je begint ermee als kind. Heb je veel fantasie en ben je handig, ga dan door als sculpter: beeldhouwer in zand. Wil je weten wie de zandkunstenaars zijn? Wij stellen er vier aan je voor.

(Groot­Brittannië) spannend! Baldrick Alleen al zijn naam is 1996. Hij heeft aan begon met sculpting in enomen. In Canada, veel wedstrijden deelg rland. Hij behaalde Italië, Amerika en Zwitse 1e, 2e en 3e prijzen.

BAlDrIcK BucKle

Sensaties

van De Fries e elf Steden

Mata Hari De beroemde danseres en spionne.

Schaatsen en 11­steden kruis “It giet oan!”

De scheve toren Oldehove Hij zal toch niet omvallen?

Botters Oude vissersboten.

Friese paarden

NIcOlA WOOD

Zij leerde het vak in Melbourne (Australië), waar zij als vrijwilliger begon. Zij verbeterde haar vaardigheden in Engeland en werkt nu internationaal. De kroon op haar werk is een gouden medaille van de wereldkampioenschappen in Canada.

Ze staan al te trappelen.

Houtmolen Woudsend Als er maar geen zand in de raderen komt…

JIll SMItH

Waterpoort Sneek

“Ik vertel verhalen in zand”, zegt Jill. Haar werk valt op door de uitdrukking van details. Kleine onderdelen zien er levensecht uit. Zij staat aan het hoofd van de Sandsational Sand Sculpting in Florida, Verenigde Staten van Amerika.

Is wereldberoemd. Je vindt ’m nagemaakt in Japan, China en Legoland in Denemarken. Nu dus ook in Kameleon Avontuur.

Artiesten houden van vrijheid. Bij het samenstellen van dit magazine, moeten zij nog beginnen. Houd daarom rekening met veranderingen of extra’s in het programma.

tHOMAS KOet

ingen. jaar geleden in Scheven Hij leerde het vak tien ina, Ch n, vele Europese lande Sindsdien werkte hij in e Staten. Opgeleid als Canada en de Verenigd ische leerde hij snel de techn industrieel vormgever ele Hij kan opvallend origin kneepjes van het vak. beelden maken.

Hun collega’s zijn: Susanne Ruseler, Helena Bangert, Martijn Rijerse en Marjolein Weeda (allen Nederland), Hanneke Supply (België) en Banoit Dutherage (Frankrijk).

Wil je meer lezen over zandsculpturen? Kijk op www.zandacademie.nl

7


e j g a d n Ee

Voor het hele gezin!

r u u t n o v A Kameleon

g ur heb je een hele da In Kameleon Avontu al ze pagina’s wat je zo plezier. Bekijk op de t ren in de boerderij to kunt doen, van speu elen op het eiland. varen in de boot en sp Plezier voor iedereen! vader en moeder uit Dus kinderen, daag je te gaan! om mee op avontuur ontdek de kwajongen Vaders en moeders, elf! of het kwameisje in jez

1

3 4

10

2


5 Fotobijschriften

6 7

8

1. Dit zijn wij! Met een lekker kopje thee en ranja op het erf bij de boerderij. 2. Kameuro’s wisselen bij de automaat. Met deze munt betaal je in Kameleon Avontuur. 1 Kameuro =  0,60. 3. Haha, mama viel bijna in het water. 4. Survival door het moeras. 5. Echt grote vissen zaten er in het water! Harmen had er bijna één gevangen. 6. We mochten ook even zelf sturen! 7. Mmmm, lekker! Broodje op ’t eiland. 8. Speuren in de boerderij. 9. We hebben een topdag gehad! Om onze pols zit het entreebandje.

9

Een hele dag plezier!

11


Veerhuis

P1 9

P3

10

500m

11

P2 Boerderij

2

7 6

2

1

8 5

Entre

2 3

2 4

Plattegrond Boerderij vaarroute looproute

12

speurroute

Veerhuis

1 kaartverkoop 2 zandsculpturen

5 smederij 6 het dorp Lenten

9 kameuro wisselaar 10 kiosk

3 waterspeelplaats

7 restaurant

11 opstapplaats veerdienst

4 zandbak

8 kameuro wisselaar


29 28

27

17

14 25

15

ee 24

16

18

19

Ontdekeiland

20 26

13

23 22

12

21

ADRES Buorren 43 8493 LC Terherne 0566 689832 kameleonavontuur.nl

GEOPEND

Ontdekeiland 12 aankomst veerdienst

18 uitkijkpost

24 Piebe’s ark

13 windmolen

19 kabelbaan

25 hooikap

14 boerengolf

20 klimbomen

26 broodjes bakken

15 blokkenspel

21 boomstronkelpad

27 trekvlotten

16 schatgraven 17 fierljepschans

22 waterhindernis 23 vissen

28 moerrassurvival 29 vertrekpunt veerdienst

juni, juli, augustus 7 dagen per week 10.00 - 17.00 uur

13


Ontdek het

wonderlijke water In Amerika en Japan vinden ze Nederlanders wel gek. Hoe kun je leven in een land dat onder de zeespiegel ligt? Voor ons is dat normaal. Maar‌ kun jij een buitenlander uitleggen hoe wij leven met al dat water? Je vindt de antwoorden in van Kameleon Avontuur. Het is een spetterend spektakel.

16


Ook tref je op het eiland een windmolen aan. Die gebruiken we om het eiland droog te houden. De molen draait en slaat het water over een muur. Anders is het nogal drassig en loop je met het water in je schoenen.

auto anders De tweede betekenis heeft te maken met het gedrag van mensen. Denk aan het milieu. Olie raakt op. Dus een auto op benzine is niet duurzaam. Een auto op windenergie is dat wel. Zie je het al voor je: een auto met een zeil erop! Ook als iets goed voor het milieu is, zeggen we duurzaam. In Kameleon Avontuur willen we alles zoveel mogelijk duurzaam doen.

Veel doen en ontdekken Terwijl je ouders luieren met een drankje, leer jij alles over land en water. Wat leeft er in de sloot? Met hoeveel mensen kun je op een trekvlot? En waarom? Op het ontdekeiland draait het om de elementen aarde, water, lucht en vuur. Waarom kun je hier niet zonder? Vraag het de mensen op het eiland, die weten er alles van!

toch een duurzaam ijsje

wat is duurzaam? Van slootwater tot drinkwater Om je eigen drinkwater te maken, ga je met de boot naar het eiland. Daar staat een waterpomp. Met een installatie die het water zuivert.

Het woord duurzaam kom je steeds vaker tegen. Wat betekent het eigenlijk? We kunnen het op twee manieren uitleggen. De eerste betekenis is: geschikt om lang mee te gaan. Een ijsje is dat niet. Een baksteen wel.

Hoe kun je een ijsje duurzaam maken? Door ervoor te zorgen dat het stokje vriendelijk is voor het milieu. Net als de verpakking. En de diepvriezer dan? Die kun je op groene stroom laten werken! Dus toch een duurzaam ijsje. Wel jammer dat je het in vijf minuten op hebt. tip: duurzaam likken!

Ontdekeiland

is een duurzaam eiland Voorbeeld Voor binnen- en buitenland Op een onbewoond eiland heb je geen drinkwater, toilet of elektriciteit. Hoe leuk is dat? Om het ontdekeiland in Kameleon Avontuur aantrekkelijker te maken, zijn een aantal knappe koppen bij elkaar gaan zitten. Hun opdracht was: maak een duurzaam plan, zonder kabels en leiding van het vasteland. Met respect voor de natuur. Veel slimme handen hebben het werk uitgevoerd. Voortaan kun jij je op het eiland opfrissen met schoon water. Er is elektriciteit (zonneenergie) en je kunt naar de wc. Dat is toch wel handig voor de vele bezoekers. Zelfs in het buitenland willen ze meer weten van ons ontdekeiland. Daar zijn wij best trots op. Voor de kenners: het waterketenproject op ontdekeiland in Kameleon Avontuur maakt onderdeel uit van het project Urban Water Cycle (UWC).

17


Voor elke groep wat wils!

Arrangementen Vertrouwen en samenwerken zijn belangrijk voor elke (zakelijke) relatie. In Kameleon Avontuur wordt hier een beroep op gedaan, en je gevoel voor humor wordt getest! Er zijn verschillende activiteiten voor bedrijven, verenigingen, vrienden en families. In de boerderij, de keuken, op het eiland of in de bioscoop van Kameleon Avontuur voel je je al snel thuis en leer je je grenzen te verleggen. Na een bruisend dagje uit ga je vol energie naar huis.

18

Een dagje uit naar Kameleon Avontuur doet wonderen voor je creativiteit.


Strijd der elementen AARDE, WATER, VUUR EN LUCHT Wil je afwisseling in de dagelijkse routine van je werk? Dan is een Kameleon Avontuur wat je zoekt. Ga je normaal gesproken de strijd aan met PC en kopieerapparaat, met projectgroep en promotiekansen? Nu dagen wij je uit met de natuurlijke elementen aarde, water, vuur en lucht. Kameleon Avontuur stimuleert de bloedsomloop, traint je lachspieren en jaagt frisse lucht door hoofd en longen van jou en je collega’s.

Kookavontuur MET FROU VROLIJK In kookpunt “de Vrolijke Braadpan” ben je, met je eigen gezelschap, op een verrassende manier actief en culinair bezig. Samen met Frou Vrolijk bereiden jullie je eigen viergangen-diner. Na ontvangst met een welkomstdrankje kunnen jullie een wandeling door het dorp maken. Vervolgens is er de menubespreking met een hapje en een drankje, waarna jullie gezamenlijk aan de slag gaan met de bereiding van de gerechten. Dan is het smullen geblazen, want onder begeleiding van Frou Vrolijk schuilt er in iedereen een keukenprins(es). Met een lekker drankje, en keuze uit verschillende wijnen, dineren jullie in de unieke Kameleonsfeer. KOOKAVONTUUR Ter afsluiting van deze € 49,95 p.p. gezellige avond, kun je inclusief onder het genot van consumpties een kop koffie nog even natafelen. vanaf 16 pers.

Op het eiland ga je samen de strijd der elementen aan. Je bent actief bezig met aarde, water, vuur en lucht. Je ontdekt het belangrijkste van samenwerken met activiteiten als ‘laat me niet vallen’, ‘word één grote motor’.

STRIJD DER ELEMENTEN

vanaf 15 pers. KAMELEON AVONTUUR, DE IDEALE PLEK VOOR: • jubilea • vergaderingen • feesten • teambuilding • presentaties • oriëntatietochten • ijzersmeden

OP MAAT GEMAAKT

Vergaderruimtes MUSEUMCAFE: Voorin de grote Kameleonboerderij kun je gezellig zitten. Aan de muur hangen kunstwerken van waterleven en schepen, van o.a. Gerard van Straaten. BIOSCOOP: Een unieke mogelijkheid voor het vertonen van video’s en productpresentaties voor bedrijven.

museumcafé: 50 pers. bioscoop: 40 pers. boerderij: 180 pers. Voor prijzen, beschikb aarheid en reserveringen: (0566 ) 689 832

reserveringen@kamele

onavontuur.nl

Naast deze arrangementen bieden we ook een programma-op-maat. Bijna alles is mogelijk! Neem voor meer informatie contact met ons op. Meer arrangementen: www.kameleonavontuur.nl

19


Puzzelavontuur Wil je weten of jij een goede speurder bent? Speur dan alvast naar de oplossing van deze puzzel. Alle antwoorden op de vragen zijn te vinden in deze Ahoi of op www.kameleonavontuur.nl. Vul je antwoorden in onderaan deze pagina. De letters uit de rode cirkels vormen samen de oplossing. 1 2 3 4 5 6

Wie schreef het eerste deel van de Kameleonboeken? Wat is de achternaam van Hielke en Sietse? In welke plaats ligt Kameleon Avontuur? Hoe heet het duurzame eiland van Kameleon Avontuur? Waar spring je overheen (of in) met touwslingeren? Waar kun je films bekijken?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

22

oplossing:

7 8 9 10 11

Hoe heet de kokkin van Kameleon Avontuur? Om welk lichaamsdeel draag je je entreekaartje? Hoe heet de molen in Kameleon Avontuur? Wie heeft de Kameleonboeken ge誰llustreerd? De 4 elementen van de natuur zijn water, aarde, lucht en ...?


Fotowedstrijd Maak een leuke, grappige of spannende foto van jouw speurtocht door Kameleon Avontuur of jouw eigen kunstwerk van zand, stuur deze op naar info@kameleonavontuur.nl en maak kans op mooie prijzen! Per categorie zijn er 3 prijzen. Vermeld bij het versturen van je foto je naam, leeftijd en adres. Wij nemen contact op met de winnaars.

SPEUREN Eerste prijs: Digitale camera (t.w.v. â‚Ź 100,-) Tweede prijs: Toegang tot Kameleon Avontuur voor 4 personen en een consumptie Derde prijs: Kameleonboek naar keuze

KUNSTWERK VAN ZAND Eerste prijs: Digitale camera (t.w.v. â‚Ź 100,-) Tweede prijs: Toegang tot Kameleon Avontuur voor 4 personen en een consumptie Derde prijs: T-shirt van Kameleon Avontuur

Nog meer avontuur! Website

Op www.kameleonavontuur.nl lees je alles over de gebeurtenissen in Kameleon Avontuur. Dus hou regelmatig onze website in de gaten!

Nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Kameleon Avontuur? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Ga naar www.kameleonavontuur.nl en laat je e-mailadres achter.

COLOFON

ve Ahoi! is een gratis uitga r tuu van Kameleon Avon Oplage: 50.000 t, Druk: Senefelder Misse m Doetinche st Concept, ontwerp, tek rk pa nta en beeld: Pe ingen creatieve teams, Gron

ADRES Buorren 43 8493 LC Terherne 0566 689832 kameleonavontuur.nl

23


Extra inst2us009

Juni, juli en augu n 10 - 17 uur Elke dag geopend va

n e r u t lp u c s d n a Z e Grootst ! d n la r e d e n n a v t even

thema:

De Friese Elf Steden

www.kameleonavontuur.nl


Ahoi!