Page 1

Kerst - Nieuwsbrief Buurtcomité Pennepoel Jaargang 11, nr. 3

December 2012

Voorwoord De bladeren van de bomen zijn in bonte schakeringen gekleurd en verliezen meer en meer de strijd met de zwaartekracht. De dagen zijn onherroepelijk ingekort en de nachten kil en lang. De gure wind waait ons om de oren, de eerste sneeuw heeft reeds ons landje bereikt en warme winterjassen worden weer uit de kast gehaald… MAAR, overal duikt ook de feeërieke kerstversiering op, winkels doen verwoede pogingen om ons in kerststemming te krijgen en stilaan brengt iedereen zich in gereedheid om de eindejaarsperiode in te gaan ! Oók wij willen ons steentje bijdragen en willen je zéér graag uitnodigen voor de “officiële opening” van de kerststal op 16 december en ja hoor : op 6 januari mag je ons met zeem-zoeterige en geoefende stem verwachten wanneer we zoals jaarlijks – Drie Koningen komen zingen voor het goede doel… Goed, ik stel jullie ongeduld niet verder op de proef,... Naast enkele terugblikken staat alles en véél meer hieronder ! Véél leesplezier !!

Terugblik op een zéér geslaagde Open-Stratendag, annex rommelmarkt Op 30 september was het weer ‘alle hens aan dek’ voor de Open-Stratendag en de rommelmarkt, dit alles dit jaar ook in samenwerking met Wijkraad Mechelen-Noord die Crea Mechelen-Noord organiseerden. Enkele sukkelaars van het buurtcomité moesten reeds héél vroeg uit de veren om zeker te zijn dat alle wagens in de Gasthuisveldstraat zouden verdwenen zijn. Op enkele snel opgeloste probleempjes na, leverde dit dit jaar merkelijk minder problemen op dan vorig jaar. Reeds vroeg sleepten marktkramers en bewoners met een stand, have en goed aan om een zo aantrekkelijk mogelijke stand te kunnen presenteren. Plaatsen werden ijverig uitgedeeld, wagens reden af en aan… Een hele bedrijvigheid met een zeer gunstig resultaat ! Kijk je even mee ?


Er was een ongelooflijk divers aanbod van groot tot klein, antiek en modern, kledij van ongeveer elke mode uit het recente verleden, speelgoed in alle maten en soorten, hopen boeken, kunst van allerlei strekkingen en soorten… Kortom : voor elke wat wils !!

Ook de kinderen konden hun hartje ophalen !! Speciaal voor hun stond er een ‘olifant’ van een springkasteel ! Ze hotsten en botsten en sprongen hun hart uit hun lijf,… MAAR… dit alles wel-is-waar onder deskundig toeziend oog van de medewerkers van de kinderwerking van Mechelen-Noord ! Onze welgemeende dank daarvoor mannen !

Geïnteresseerd... ?! ... om ook uw steentje bij te dragen tot uw buurt ? Hebt u misschien nog een paar uurtjes vrij om ons te helpen met onze activiteiten of wilt u iets doen om de leefbaarheid in onze buurt te vergroten ? Geef dan snel een seintje aan Wim (0476/75.39.18) of Ivo (0477/84.84.02). U bent uiteraard ook steeds welkom op onze maandelijkse buurtcomité-vergaderingen in dienstencentrum “De Schijf” in de Schijfstraat. Er is altijd wel wat te doen en we zijn maar met een beperkt aantal handen. Uw extra handen zijn van harte welkom om ons te helpen ! Iedereen is welkom om zo een vinger aan de “buurtpols” te houden...


En ja hoor !!! Het was niet echt zomerweer, het was niet ongelooflijk warm en neen, we moesten dit jaar NIET met man en macht parasols en tenten aansleuren om ons te wapenen tegen een brandende zon, mààr toch waren de weergoden ons gunstig gezind ! Het is héél de dag droog gebleven (niet onbelangrijk voor een straat-activiteit als deze !) !!!

Bovendien werden we zelfs meer dan ‘af en toe’ getrakteerd op een weldoende zonnige opklaring ! Reden te over ‘tot de laatste snik’ te blijven genieten tot de zon onherroepelijk uit het straatbeeld verdween.. De foto’s spreken mijn inziens meer dan boekdelen ! 

ZEKER niet onbelangrijk te vermelden is dat we dit jaar intensief hebben samengewerkt met Wijkraad Mechelen-Noord die samen op deze zondag, in de Maurits Sabbe-school hun jaarlijkse Crea Mechelen-Noord hebben georganiseerd.

Onze bezoekers konden na of tijdens hun rommelmarkt-bezoek immers even deze tentoonstelling bezoeken en creatievelingen van Mechelen-Noord konden interessante koopjes doen op onze rommelmarkt (om dan achteraf samen van een frisdrankje, koffietje, wijntje of biertje te genieten ). Samengevat : Naar onze mening is deze zeer vruchtbare samenwerking zeker voor herhaling vatbaar !

COLOFON : v.u.. Wim Dewindt, Schijfstraat 51, 2800 Mechelen Redactie : Ivo Viaene, Oude Liersebaan 154/102, 2800 Mechelen

Artikels en foto’s steeds welkom op Pennepoel@telenet.be of in de brievenbus ! )


Een ‘ooggetuige-verslag’ van de Open-Stratendag en rommelmarkt… “ Mechelen, 30 september 2012 - De weergoden waren ons gunstig gezind. Kwam het door het door het ijverige voorbereidingswerk van het vaste team dat zijn appreciatie op deze manier bezegelde ? Om 6 uur in de morgen trotseerden al de vroege vogels ( Els, José, Herman, Ivo enz…) het eerste ochtendgloren om de straat autovrij te houden, iets essentieels om de veiligheid van ons rommelmarktkramers te verzekeren. Hoe meer de schichtige zonnestralen zich verspreiden, hoe meer onze kranige kramers hun goederen tentoonspreiden. Een multiculturele wirwar van mensen: jong en oud, Vlaamssprekende, Franssprekende, Russisch sprekenden… . Het werd een kakafonie van klanken die het hele gebeuren een magistrale uitstraling bezorgden. Ondertussen werd er gretig gesnuffeld, op- en afgeboden om toch maar het geëtaleerde, gegeerde product te bemachtigen. Koffiegeuren en kruidige schotels prikkelden onze neusslijmvliezen. En niet te versmaden: lekkere, gekoelde cava, witte wijn, rode wijn, bier, porto, frisdranken werden onze gezellen bij het verorberen van de delicieuse gerechten. De glazen werden op zijn Breugheliaans gevuld tot in de late namiddag. De prijzen van de tombola vlogen de deur uit. Nieuwsgierige wandelaars werden gekoesterd in de “ nazomerse warmte “. Genoten hebben we allemaal. Ook wij: het team van het buurtcomité PENNEPOEL samen met het creatieve MECHELEN NOORD. Op naar volgend jaar! Coorevits M. (lid van het buurtcomité Pennepoel) “

!! Heb je zelf de schrijfkriebels en zou je ook graag in de pen kruipen en een artikel willen schrijven voor onze nieuwsbrief dan kunnen we dat enkel appreciëren. Ook leuke foto’s van activiteiten zijn meer dan welkom ! Al je foto’s of artikels kan je doorsturen naar pennepoel@telenet.be... Mét dank bij voorbaat van uw dienaar !!

Buurtcomité Pennepoel is nu ook actief op Facebook !! Daar kan je oa. een véél uitgebreidere selectie van foto’s (in kleur  ) vinden van onze evenementen, blijf je steeds op de hoogte van de laatste Pennepoelnieuwtjes en kan je uiteraard ook zelf reageren ! Ook de nieuwsbrieven kan je op Facebook (uiteraard óók in kleur !) consulteren… Zoek op www.facebook.com even op “ Pennepoel ” (of vraag het aan je kinderen / kleinkinderen ) en klik op “ You like this ”.


“ Officiële opening van de kerststal ”… wat kan je verwachten ? Elders in deze nieuwsbrief kan/kon je het reeds lezen : zondag 16 december nodigen we iedereen (ja, óók JOU ! ) uit voor de officiële opening van onze Pennepoel-kerststal. ’s Ochtends - bij het ochtendkrieken beginnen de Pennepoel-troepen met het aanzeulen van de houten panelen, de obligate kerstfiguren en de al even obligate kerstverlichting. Na zorgvuldig monteren, vijzen, timmeren (en vermoedelijk enkele onderdrukte krachttermen  ) zal er ook dit jaar weer een pittoreske kerststal op ons aller Bergske staan blinken. Om onze noeste arbeid te vieren en om ons plezier met u allen te kunnen delen, voorzien we vanaf 14u00 heerlijk dampende glühwein, warme chocomelk voor de liefhebbers en jenever voor de andere dapperen onder ons. Om al die – al dan niet geestrijke – dranken te ‘verwerken’ zorgen we uiteraard ook voor een klein hapje om de inwendige mens aan te sterken. De december-kou proberen we te verjagen door enkele vuurkorven te voorzien die de nodige warmte, licht en sfeer zullen brengen. Begeleid door sfeervolle kerstmuziek willen we u op deze manier alvast in kersten eindejaarsstemming brengen !! Ben je nog nooit naar een Pennepoel-activiteit geweest ? Dan is dit het ideale moment om in een warme, gezellige én lekkere sfeer je buren beter te leren kennen, andere mensen te ontmoeten en/of een leuk buren-babbeltje te doen !! We hopen ook jou dus tussen 14u00 en 17u00 te mogen verwachten ! Ná 17u00 doven we de vuren, gaat de tap onverbiddelijk dicht en starten we met opruimen. Tijdig aanwezig zijn is dus een gouden tip !  In afwachting van dit wintergebeuren en voor hen die er vorig jaar niet bij konden zijn, kan je op deze pagina alvast enkele sfeerfoto’s vinden.


AANDACHT : OFFICIËLE OPENING VAN DE KERSTSTAL op 16 december !!! Iedereen is vriendelijk uitgenodigd op de winter-drink ter gelegenheid van de opening van onze Pennepoel-kerststal !!

Wat ? : Gewapend met jenever, glühwein en warme chocomelk trotseren we de winterkoude voor een leuke babbel en een gezellig samenzijn !

Wanneer ?

Waar ?

Zondag 16 december van 14u00 tot 17u00 Aan onze kerststal op ’t Bergske (pleintje aan kruising Oude LiersebaanSchijfstraat)

GEND - ZEER DRINGEND – ZEER DRINGEND – ZEER DRINGEND – ZEER DRI Tot op heden hebben we nog een opslagplaats waar we ons “hele hebben-enhouden” kunnen stockeren. HELAAS, driewerf helaas… zullen we – door veranderde omstandigheden - deze opslagplaats binnenkort kwijt zijn ! Een buurtcomité zonder stock is helaas net hetzelfde als het spreekwoordelijke café zonder bier : ZONDER een opslagplaats immers…      

geen jaarlijkse kerststal meer, geen glazen en bestek meer bij activiteiten, geen gekoelde dranken meer wegens geen koelkast(en), geen droog plekje meer tijdens activiteiten wegens geen tenten meer, geen jaarlijks spek-en-eieren wegens geen BBQ-vuren meer,… …

Voor de opslag van al dat materiaal verbonden aan de werking van het buurtcomité Pennepoel (oa. tafels en stoelen, tent(en), koelkast(en), BBQ-vuren, onze eigen Pennepoel-kerststal en kerstfiguren, paasbenodigdheden,...) zijn we dus HEEL DRINGEND op zoek naar een nieuwe STOCKAGE-PLAATS ! We zoeken een kosteloze ( ! ) ruimte van +/- 6 x 4 meter (of groter uiteraard). Hebt u een lege, niet-gebruikte garage-box, schuur of een andere ruimte die kan dienen voor stockage van ons materiaal dan horen we het graag !!! Of ken je iemand in onze wijk die ons zou kunnnen helpen ? Uw telefoontje is meer dan welkom bij Wim (0476/75.39.18) of Ivo (0477/84.84.02). De persoon die ervoor kan zorgen dat ons nijpend probleem eindelijk opgelost geraakt kan uiteraard rekenen op uitdrukkelijke vermelding in deze nieuwsbrief, alsook op een uitnodiging voor het jaarlijkse etentje van de comité-leden van buurtcomité Pennepoel !

Naar jaarlijkse gewoonte… Drie Koningen-zingen ! Op 6 januari 2012 komen we als buurtcomité Pennepoel bij u aan de deur Drie Koningen zingen voor het goede doel. Verkleed, geschminkt en met al dan niet zuivere stem én met rammelende collecte-bus komen we die zondag-namiddag langs om beroep te doen op uw gulle gift voor het goede doel. Dit jaar gaan de omgehaalde gelden naar de Mechelse organisatie De Keeting (meer info op www.dekeeting.be).. Bij voorbaat dank hiervoor !

PRETTIGE EINDEJAARSFEESTEN !!

Nieuwsbrief Jaarg 11 - Nr 3 - Kerst-editie  
Nieuwsbrief Jaarg 11 - Nr 3 - Kerst-editie  

Nieuwsbrief van buurtcomité Pennepoel voor de buurtbewoners van buurt Pennepoel in Mechelen

Advertisement