Page 1

Piratkopiering Å laste ned filmer eller musikk gratis, er noe nesten alle har gjort en eller annen gang. Noen gjør det svært sjeldent, mens andre gjør det veldig ofte, og kanskje hele tiden. Grunnen til at folk gjør det er grei nok: Hvorfor betale for noe man kan få gratis? Å kjøpe sanger fra f.eks Itunes, for ca 8. kr pr. sang er lovlig, og man betaler utgiveren av sangen det riktige beløpet. Å laste ned sanger artisten selv har lagt ut på nettstedet youtube, med youtube downloader er også lovlig, men da må artisten selv si at det er lov å laste ned.

Dette er da gratis. Det som ikke er lov, er å laste ned sanger eller filmer fra fildelingssider som The Pirate Bay, IsoHunt, Limewire, Bearshare, Vuze, og det mest brukte, anonyme programmet, UseNet. På Usenet, er brukeren som laster ned eller opp filer anonym, og kan ikke spores. Det er her de store fildelerhaiene og gruppene som den kanskje mest kjente, anonyme fildelerpiraten, aXXo holder til. Han, hun eller den gruppen legger også ut filer på The Pirate Bay, og det lille fildelersamfunnet Speed.cd. Det er ikke bare de største nerdene som laster ned filer fra nettet, det er en helt enorm mengde folk, og man trenger ikke ha den minste kunnskap om pc, for å laste ned en film fra nettet. Det eneste man trenger å gjøre er å trykke ”last ned”, så vil filen være lastet ned i nærmeste fremtid.


Piratnedlasting har nå nådd det punktet at det ikke kan stoppes. Eksperter over alt i verden, mener dette. Folk laster opp filer hele tiden, dette kalles utdelere. Når man har lastet opp en fil på nettet, må man passe på at folk kan laste de ned, og at dette ikke tar for lang tid, så man ”deler ut” filen, slik at filen lastes ned fortere for de som laster ned. Jo flere folk som deler ut, desto kortere tid tar det for nedlasteren å få filen. Dette er en av de tingene i verden det faktisk ikke finnes noen god løsning på. Hvis man prøver å stenge sider som The pirate bay (som skjedde i 2008, da the pirate bay ble saksøkt), vil det straks åpnes en ny et annet sted. I dette tilfellet la www.thepiratebay.com ned, og www.thepiratebay.org startet. Dette er nå bare et spørsmål om hvem som er oppriktig og ikke. Vil man laste ned en sang eller film gratis, kan man gjøre det gratis, eller betale og støtte artisten eller filmen. Å arrestere alle som laster ned filer, ville tatt enormt lang tid, og man vil heller ikke kunne ta de største haiene, som opererer anonymt og med skjult IP-adresse. Politiet har noen ganger gitt enorme bøter til folk som har lastet ned, men til ingen nytte for nedlastingsverden. 1. August 2009, skrev nettavisen ”Abcnyheter” om studenten Joel Tenenbaum som måtte punge ut med 138 695 kr pr sang han hadde lastet ned. Han hadde lastet ned 20 sanger, og fikk en bot på 675 000 dollar. Dette har bare skjedd et par ganger, og en som har lastet ned 20 sanger, er ganske lite i forhold til en som faktisk laster opp og ned filer hver eneste dag i flere år. I tv-serien ”The Scene” ser man nedlastingsverden fra opplasternes verden, hvor det handler om å være først ute med filmer. Der er opplastere mot hverandre, og ryktet deres står på spill. Kappløpet om å få filmer først ute på nettet har pågått i flere år. Det å kopiere filmer har blitt lekende lett, og bare man har litt peiling på pc, kan man klare å kopiere både filmer og cder. Selv om det står at filen er kopisikker, klarer alltid piratene å kopiere dem. Piratkopiering vil alltid være der, og vil aldri stoppe. Vil du være ærlig og betale for filen, eller kriminell og ta den?

Kilder: http://www.abcnyheter.no/node/92984 - The pirate bay - The Scene (serie) Tekst av Jørgen Myhre

Julegave- tanken som teller? Nå som det nærmer seg jul, er det en ting som er på alles tanker: Julegaver! Barna ønsker seg større, og dyrere ting enn aldri før, og foreldrene lever som oftest opp til forventningene, men er det tanken som teller?


Overalt hvor man går når det nærmer seg 24. Desember, ser man julegavereklamer, enten det er på kjøpesenteret eller på tven. Barna har etter hvert blitt veldig glad i data og tv-spill, og da ønsker de seg dyre ting som tver og pcer til jul. Julegaver fra butikker med elektriske ting som tver, pcer, spill, kameraer osv. er de mest populære blant guttene, mens damer ofte ønsker seg klær og sminke. Nå som ting blir nyere og dyrere, ønsker folk seg dyre ting. Apples nye produkt, Ipad, pc, eller en tv er nok på toppen av mange sine ønskelister, og foreldrene til barna kjøper ofte det de vil ha når ”alle de andre får det”. Damer liker ting som glitrer, som f.eks ringer, smykker, og øredobber. Dette er ikke akkurat billig, men menn gjør jo alt for sine kjære, og om de må betale et par høvdinger for at damene sine skal bli fornøyd, gjør de det. Et barn i 2010 blir ikke lenger fornøyd av å få et par strikkede sokker av sin mor til julegave, og noen blir til og med lei seg eller sinna. Foreldre og søsken vil at alle sine nærmeste skal være glade og fornøyde og gir dem ting som de vet barna eller søsknene vil ha. Noen tenker kanskje at dette ikke har noe med den gylne regel om at ”det er tanken som teller”, men tanken er jo at de man gir gaver til skal bli glade, så uansett hva man gir, er det tanken som teller. Uansett om foreldrene gir dyre eller billige gaver til barna sine, er det tanken som teller. Noen vil kanskje også mene at de foreldrene som alltid gir barna sine det de ønsker seg, er usikre på barna sine, og gir dem det de vil ha, for ikke å få noen sure minner fra julaften. Live, Hildur og Harald fra Torstad ungdomsskole, har i et intervju sagt sine tanker om julegaver. Live ønsker seg en hel drøss med gaver, inkludert iPhone, iPad, Mac, flatskjerm, dobbeltseng, xbox og høyttalere, sammen med Hildur som ønsker seg omtrent det samme. Harald ønsker seg ikke annet enn en pc eller en ps3. Blir du lei deg om du ikke får det du ønsker deg til jul? Både Hildur og Live roper ut ”JA!”, men Hildur sier hun ikke tenker så mye på det, siden hun som regel får det hun vil ha. Harald tar det litt mer med ro, men må innrømme at han blir litt lei seg. Når spørsmålet om de hadde noen minner fra da de ikke fikk det de ønsket seg til jul, var Live fort ute med sin historie om da hun fikk en barbie istedenfor en pherbie. Hildur hadde også


opplevd dette, da hun fikk et snowboard istedenfor en iPhone. Harald derimot, har ikke noen fæle minner. Jentene forteller at de liker julegavene mye mer enn julemiddagen med familien og kirken. Harald forteller at han liker en fin blanding. Live og Hildur fortsetter og fortelle at det er gaven som teller, ikke tanken, mens Harald mener det er en blanding. Han blir ikke veldig glad for en bok. Pleier du å kjøpe det dine nærmeste ønsker seg? Live: Nei! Hildur: Ja, noen ganger faktisk! Harald: Ja, selvfølgelig! Da er det jo større sjanse for at jeg får det jeg ønsker meg til neste år! Tekst av Jørgen Myhre

hfqio  
hfqio  

kpklgrjpof