Taivassalo palveluopas 2018

Page 1

OPA S TAI VA SS A LOL AISEEN EL Ä M Ä Ä N


Sa a r i s to lla o n m o nta sal aisuutta

Taivassalosta löydät ne kaikki Graniitinluja silakkapitäjä

Suomalainen voi lähteä saaristosta, mutta saaristo ei koskaan lähde suomalaisesta – vivahteikkaat vuodenajat, suolaisen meriveden tuoksu, laineiden lempeä kosketus ja korviin kantautuva haahkan kukerrus ovat nautintoja, joiden pariin on palattava yhä uudelleen. – Tervetuloa tuhansien tarinoiden Taivassaloon!

Saariston vetovoimaa ei voi väheksyä. Taivassalon yli 180 saarta ja yli 300 kilometrin mittaista rantaviivaa koristaa yli 2 000 vapaaajanasuntoa. Matkailijoita saapuu Taivassaloon niin mereltä kuin maalta – kuntaa halkovat historiallinen Suuri Postitie sekä kotimaan parhaaksi matkailukohteeksikin valittu Saariston Rengastie. Erityisen kuuluisa Taivassalo on punaisesta graniitistaan, jota kuljetetaan kunnan louhoksista kaikkialle maailmaan. Toinen Taivassalon kärkituote on silakka, josta luodut herkut ansaitsevat vuodesta toiseen mainetta ja kunniaa valtakunnallisilla silakkamarkkinoilla. Taivassalossa onkin eniten kalastajia koko Saaristomeren alueella, ja rysäsilakasta on nimensä saanut myös kesän kohokohta, aina heinäkuun ensimmäisenä lauantaina vietettävä Silakrysäystapahtuma.

Suomen historia alkaa Taivassalosta Taivassaloa ei koskaan perustettu, vaan se on ollut olemassa aina. Vaikka jo viikingit purjehtivat Taivassalon vesillä, pidetään syntylukuna vuotta 1155, jolloin Piispa Henrik kastoi taivassalolaisia kristinuskoon Viiasten kartanon lähteellä ensimmäisen ristiretken aikana. Myös sivistys rantautui kuningatar Kristiinan määräyksestä ensimmäisenä Tukholmasta postin mukana – ei suinkaan Turkuun, kuten yleisesti luullaan – vaan Taivassalon Helsingin kylään. Historia tulvii värikkäitä kertomuksia Taivassalon vaiheista ja siellä vaikuttaneista mahtavista aatelis- ja pappissuvuista. Noin 1 700 asukkaan Taivassalo ei elä vain menneestä, vaan monipuolinen ja kehittyvä saaristokunta tarjoaa matkailijoille mielenkiintoisia nähtävyyksiä, monipuolisia palveluja sekä houkuttelevia vapaaajanviettomahdollisuuksia vain puolen tunnin päässä Turusta.

Kuuluisan taivassalolaisen Silaksopan resepti on tarkoin varjeltu salaisuus.

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

2


TERVETULOA! Ihattulan ranta rauhallisena suviaamuna. ©Kari Hirvo

E mä mittä Taivassalo asioist tiär, mä ole Hakkenpääst.

A

Taivassalon punaista graniittia. ©Eippa Lindroos

Viiasten kartano toimii Taivassalon museona. ©Tommi Ruohonen

Luonto ja meri ovat tärkeä osa taivassalolaisuutta. ©Kari Hirvo

Rouhun metsissä vaanii Torakivi. ©Eippa Lindroos

Sisällys

T U T U ST U M EI HI N

SYVÄLLISEMMIN

Tervetuloa!.........................................................................2-3 Nähtävyydet..................................................................... 4-5 Kartat ................................................................................. 6-7 Historian havinaa............................................................ 8-9 Pyhän Ristin kirkko .......................................................... 10 Kuninkaallinen Suuri Postitie ...................................... 11 Palvelut, asuminen, yrittäminen............................12-15 Vapaa-aika ja veneily.................................................16-17 Seikkailijan merikartta .............................................18-19 Taivassalolaisen anatomia ja aika ........................20-21 Aatelisten ja kartanoiden Taivassalo ..................22-23 Yritykset ja palveluhakemisto ...............................24-35

N ET T IMATKA I L E www.taivassalo.fi/matkailu

©Kari Hirvo

3

taivassalo.fi


Taivassa

kuiskivat 20 Pohjoismaiden laajin pionivalikoima

Vaikka lumoava saaristoluonto on nähtävyys jo itsessään, kertovat Taivassalon monet käyntikohteet mieleenpainuvia tarinoita menneestä. Taivassaloon matkailijoita meren lisäksi johdattavat suosittu Saariston Rengastie sekä historiallinen Suuri Postitie, joiden varsilla moni Taivassalon ihme näyttäytyy.

5 Kaitaisten kuuluisa silta Vuonna 1982 valmistunut Kaitaisten silta on yksi Suomen pisimmistä. Lähes 500-metrinen silta rakennettiin Kaitaisten salmeen, jossa liikenne kulki ennen kahdella lossilla. Tältä Kaitaisten ja Lehtisen saaret yhdistävältä sillalta avautuvat näkymät edustavat taivassalolaista merimaisemaa parhaimmillaan.

Historialliset kartanot

Vanhaan kartanomiljööseen voi tutustua 3 Järppilän kartanossa sekä 2 Viiasten kartanossa, jossa sijaitsee yli 40 vuotta toiminut Taivassalon museo. Sen tiloissa on yöpynyt muun muassa Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolf aikoinaan. Yli 8 000 esineen kokoelman lisäksi kartanossa on

Pionien Koti on aito pionikeidas, joka on noussut yhdeksi suosituimmista Varsinais-Suomen puutarhakohteista. Pionitaimien ohella Pionien Kodista saa kesäkukkia ja muita perennoja, joilla asukkaat ahkerasti koristavat pihojaan. Pionien Koti on ilmainen vierailla, ja ryhmille tilattava opastuskin on kokonaan maksuton.

vaihtuvia näyttelyitä, kahvio ja myymälä. Viiasten kartano on avoinna kesäisin ja muina aikoina ryhmille tilauksesta.

1 Lumoava Pyhän Ristin kirkko

4 Muntin museosilta Muntin silta sijaitsee Turku– Taivassalo-tien varrella. Yksiaukkoinen kiviholvisilta rakennettiin luonnonkivistä vuonna 1850 yhdistämään Koiviston kylä Kirkkosaareen. Hyvin alkuperäisessä asussaan säilynyt museosilta edustaa aikakaudelle luonteenomaista rakennustyyppiä, joka sulautuu erinomaisesti ympäristöönsä.

Pyhälle Ristille omistettu hämmästyttävän kaunis harmaakivikirkko on Taivassalon tunnetuin nähtävyys ja arkkitehtonisesti harvinainen kokonaisuus. 1300-luvulla rakennettu kirkko tunnetaan runsaslukuisista ja erikoisista maalauksistaan sekä arvokkaista aarteistaan. 21 Kirkon krusifiksi on yksi Suomen vanhimmista ja parhaiten säilyneistä, ja se kuuluu Suomen kansallisaarteiden kermaan.

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

Muntin luonnonkivisilta. ©Kari Hirvo

4


NÄHTÄVYYDET Lähes 500-metrinen Kaitaisten silta yhdistää taivassalolaiset Kaitaisen ja Lehtisen saaret. ©Kari Hirvo

Nii ohkast pilkkijäät meil’ei olekka, ettei se yht’ tamperelaist kestäis.

Muinaistulien ilta Helsinginrannassa.

lo n k i ehtov at n ä h t ä v y y d et

kukin tarinaansa Näkymä Kokonvuorelta. ©Juhani Harkas

8 Taivassalon tammet

Turun suunnasta tietä pitkin taittavaa Taivassalossa ensimmäisenä tervehtivät mahtavat Taivassalon tammet. Rauhoitettuja tammia ovat 1700-luvun pappilamiljöössä seisova Pappilan tammi, Muntin tammet sekä Vuorten tammi, joka on maamme suurimpia. Ikää sillä on yli 300 vuotta.

9 Tukikohta Motti

Ketarsalmen Kievarin pihapiirissä Tukikohta Motti korsuineen esittelee aidosti suomalaisen korpisotilaan sodanaikaisia rintamaolosuhteita. Mottiin voi tilata ryhmäopastuksen, ja korsussa voidaan pitää pienimuotoisia kokouksia.

Nämä nähtävyydet koet vain Taivassalossa 1 Pyhän Ristin kirkko

12 Ketarsalmi

2 Viiasten kartanomuseo

13 Pinoperän silta

3 Järppilän Kartano

14 Marttilan tontit

4 Muntin silta

15 Graniittilouhos

5 Kaitaisten silta

16 Hakkenpää

6 Suuri Postitie

17 Hiidenkirnu

7 Kokonvuori

18 Vanha postilaituri

8 Taivassalon tammet

19 Pinipajun Pärkänvuori

9 Tukikohta Motti

20 Pionien Koti

10 Kyynelten kallio

21 Pyhän Ristin Krusifiksi

10 Kyynelten kallio

19 Pärkänvuori

Postitien varrella kohoavan Kyynelten kallion laella opastetaulu kertoo perimätietona kulkenutta tarinaa rakastavaisista serkuksista, Liisasta ja Heikistä, jotka tuomittiin kuolemaan. Heikki mestattiin, Liisa poltettiin roviolla ja heidän pieni lapsensa upotettiin kiehuvaan veteen. Pappilanrengit Heikki Mikonpoika ja Heikki Heikinpoika poltettiin roviolla kyynelten kalliolla.

Postitien varrella piilee myös Pinipajun Pärkänvuori, joka alkaa Taivassalosta ja kätkee sisäänsä aimo annoksen paikallishistoriaa. Kiipeilijöiden suosimalta paikalta löytyy tarinoiden täyttämä Morsiuskivi, Veskellariksi kutsuttu avoluola sekä Pimikellar, jonka kerrotaan toimineen isovihan aikaan kyläläisten piilopaikkana.

Aitoja taivassalolaisia kokemuksia TAMMIKUU Nuuttipukit esiintyvät

KUVA: PIONIEN TALO

MAALISKUU Jäät lähtevät TOUKOKUU Pioniviikot alkavat Pionien kodissa jatkuen heinäkuulle HEINÄKUU Silakrysäys ELOKUU Kotiseutupäivä, Saaristokulttuuriviikko, Muinaistulien yö KOKO VUODEN Taivassalolainen elämänmeno

11 Punainen graniittipaasi Lisää tapahtumia: www.taivassalo.fi

Katso kohteen sijainti kartalla s. 6–7

5

taivassalo.fi


Meille on monta reittiä

TAIVASSALO ’Pual tuntti Turust’

POHJOINEN REITTI

Autotehtaan asentajille ja pitsikaupungista palaaville

KOILLISKULMA Rytsälän rämeitten halki

19 18

15 6 10

Turustpäi tulevil

3

LUOTEISVÄYLÄ

ITÄINEN REITTI

Vanhaa Postitietä pitkin Helsinginrannasta

17

LÄNTINEN REITTI

20

5

7 2

Ulkosaaristosta ja naapurista palaaville

IHATTULAN RANTA Maisemareitti

KAAKKOISVÄYLÄ

13

LOUNAISVÄYLÄ

Maihinnousu Marjuksen rannasta

Saarihypellen Kahiluodosta alkaen

Katso numeroidut kohteet sivu 5

16

ETELÄINEN REITTI

Veneilijöille ja Vallis Gratisin pyhiinvaeltaville

Pohjakartta © Karttakeskus Oy Helsinki, lupa 2017

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

6


KARTAT

19 18 15 10 6 3

TAIVASSALON k ir konk ylä

8

4

9

12

17 13

5 11 1 21

Yksi Taivassalon satamista on Hakkenpäässä, jo sta mm. liikennöivät yhteysalukset Naantalin Velkuall e.

7 14 2 13 16 20

Kon köyhys tule akkunast sisäl, nii rakkaus mene ovest ulos.

Aina voit saapua vaikka lentäen! Sinunkin matkasi varrella.

©Vesa Rantala

7

taivassalo.fi


Graniitin louhintaa. ©J. J. Sederholm, Geologian tutkimuskeskus, 1907

V iiking ei s t ä pir t ut r oka r e i h i n j a k u n i n k a i h i n

Taivassalon tarinat vievät mennessään

Taivassalon seutu kiehtoi jo viikinkejä, ristiretkeläisiä, kauppamiehiä, aatelisia ja kuninkaita. Heistä jokainen jätti tämän päivän Taivassaloon omat jälkensä.

Älkkän tapelkka, ko riirelkkä sovinos.

Meri oli elinehto monelle

Maanviljelys, kalastus, meriliikenne ja karjanhoito ovat aina olleet Taivassalossa tärkeitä elinkeinoja. Meren merkitys näkyy Taivassalon vaakunassa: yksimastoinen purjealus, jonka purjeessa komeilee Mantovan risti, viittaa meriyhteyksiin, ristiretkiaikaan ja keskiaikaiseen laivastoasevelvollisuuteen. Taivassalo muodosti jo 1300-luvulla oman sotalaivakuntansa, johon historiankirjoissa viitataan nimellä Theusala snaekkiolagh, Taivassalon laivakunta.

Suomi ja Ruotsi olivat yli 600 vuoden ajan yksi valtakunta, jota kuninkaat hallitsivat. Tuhansien saarien hallintopitäjä Taivassalo oli jo tuolloin matkailijoiden suojasatama Turun ja Tukholman välillä. Taivassalossa kuuleekin kiehtovia kertomuksia historiasta, merenkulusta ja kovasta elämästä saariston luodoilla. Tarinat suurista kalasaaliista, mahtavista aatelissuvuista, laivojen rakentamisesta sekä sodasta ja rakkaudesta tempaavat mukaansa.

Myöhemminkin merivoimat vaativat osansa pitäjän miehistä. Kuningatar Kristiinan aikana perustettiin laivamiesruodut, joissa merenrantatilat varustivat laivamiehiä laivastoon. Taivassalo oli mahtava laivamiespitäjä, josta 1700-luvun alussa varustettiin kruunun palvelukseen 28 rakuunaa ja 38 miestä.
 Merenkululla oli merkityksensä myös siviilielämässä: 1800-luvun lopulla Taivassalossa rakennettiin kaljaaseja, kuunareita, parkkeja, sumppuja ja prikejä. Suurimpia olivat parkit Kaitainen ja Toivotar.

Ulkomaankauppa elinkeinona
 Tukholmaan vietiin Taivassalosta paitsi vehnää, ohraa ja ruista, myös silakkaa, voita, juustoa ja kananmunia. Tuontitavaroina olivat suola, vilja, tupakka ja rauta. Silakkaa myytiin yksistään Tukholmaan tuhat tynnyriä vuodessa. Ainoastaan Kemiö pystyi kilpailemaan Taivassalon kanssa Tukholman markkinoilla. 
 Silakanpyynnin tärkeys tulee esille myöhemminkin: vielä 1970-luvulla Taivassalolla oli 2,4 miljoonan kilon saaliilla johtoasema koko Suomessa. Kun Tukholman-purjehdusta oli harjoitettu jo 1500-luvulta lähtien, oli se taivassalolaisten etuoikeus.

Silakanpyytäjiä. ©Taivassalon museo

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

8


HISTORIAN HAVINAA

2 1

Parkki Kaitainen. Keväällä 1617 kuningas Kustaa II Adolf kielsi taivassalolaisten aatelisten ja talonpoikien kauppapurjehduksen. Taivassalolaiset saivat kuitenkin käännettyä kuninkaan pään, ja jo saman vuoden elokuussa kuningas antoi taivassalolaisille luvan purjehtia ja vaihtaa kalansa viljaan ja muihin tavaroihin.

Pirtulastin takavarikko. ©Taivassalon museo

Kuningas Kustaa IV Adolf yöpyi Viiasten kartanossa 1802. Kartanon omistajaa, Henrik Gustaf Wittfoothia kuningas kiittää kirjeessään ystäväkseen ja uskolliseksi palvelijakseen Suomen sodan aikana, jolloin kuningas johti Kahiluodon meritaistelua. Sota kuitenkin hävittiin ja Suomi joutui osaksi Venäjää.

Etuoikeus säilyi myöhemminkin, kun 1830 annettu asetus antoi talonpojille oikeuden harjoittaa vientikauppaa kaikkiin Itämeren piirissä oleviin satamiin. Kauppapurjehduksiin osallistunut laivasto oli 31 aluksellaan Turun läänin suurin. Kulta-aikaansa talonpoikaispurjehdus eli 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa.

Yksi pirtulastin purkupaikoista oli Vehmassalmi1. Toimintaa johti taivassalolainen, joka yhden pirtukanisterin välitettyään huomasi sen kannattavaksi ja ryhtyi päätoimiseksi trokariksi. Kekseliäisyyttäkään ei tältä trokarilta puuttunut: kun kauppa tuotti hyvin, hän asensi veneeseensä sekä traktorin että kuorma-auton moottorit. Näin veneestä tuli hyvin nopea.

Salakuljetusta saaristossa 
Taivassalon tuhansien saarien suojissa viinan salakuljetus oli viinan kotipolttoa suositumpaa. Suurtrokareita kutsuttiin paikallisittain pirtukuninkaiksi, ja salakuljetus sai Taivassalossa järjestäytyneen rikollisuuden muodon. Salakuljettajien ja virkavallan välillä käytiin tulitaisteluja, ja pirtutrokareiden keskinäiset välienselvittelyt olivat rajuja. Taivassalossa sattui useita tappoon päättyneitä pirtuvälittäjien riitoja.

Salakuljetus tapahtui yöllä ja vaarallisilla vesillä. Osaksi oli pakko käyttää vakioreittejä mantereen läheisissä salmissa, jolloin oli säilytettävä hyvät välit reitinvarren asukkaisiin. Miehet pidettiin hiljaa pirturyypyillä, ja emännille jaettiin kahvipaketteja. Noilta ajoilta juontaa Taivassalon Helsingin kylän2 kutsumanimi, Pimiäkulma. Nimen synty liitetään kieltolain aikaan, jolloin kylästä oli saatavilla pimeää viinaa – Helsingin kautta salakuljetettiin pimeitä pulloja niin maitse kuin meritse.

Östermanin suvun esi-isän, kalastaja Johan Östermanin kerrotaan nuotanneen Tukholman Strömmenissä 1700-luvun alkupuolella saaden saaliikseen puisen arkun. Tarinan mukaan arkusta paljastui Ruotsin kuningashuoneen kalleuksia, jotka palautettiin oikealle omistajalleen ja löydöstä ilahtunut kuningas antoi runsaan palkkion, josta tuli suvun aarre ja sen vaurauden perusta. Myöhemmin Museovirastolle luovutettuja arvoesineitä mm. koristeellista juomakannua voi ihastella Kansallismuseon kokoelmissa.

Trokarit erottuivat Taivassalon kylänraittien väestöstä nahkavaatteineen, jotka olivat välttämättömiä kylmällä ja tuulisella merellä. Helsingin kylä oli merkittävässä roolissa paitsi pimeän viinan, myös postin kuljetuksessa. Kylä sijaitsee kuningatar Kristiinan määräämän Suuren Postitien varrella, jonka kautta Tukholman ja Turun välinen posti kulki lähes 300 vuoden ajan (katso s. 11).

9

taivassalo.fi


Pyhän Ristin kirkko ihastuttaa monta kulkijaa. ©Mikko Savela

Taiv assa l on ih a s t ut t a va n er i ko i n en

Pyhän Ristin kirkko Taivassalon kaunis harmaakivikirkko on vanhin Suomen kolmesta Pyhälle Ristille omistetusta keskiaikaisesta kivikirkosta. 1300-luvulla rakennettu Pyhän Ristin kirkko on arkkitehtonisesti harvinainen kokonaisuus, jonka sakaristo on peräisin samalla paikalla sijainneesta 1200-luvun puukirkosta. Vaikuttavat seinämaalaukset säväyttävät jokaista kirkon ovista kulkevaa – jo eteisen asehuoneessa tulijoita tervehtivät ihmisten kimpussa kiehnäävät paholaiset. Kristuksen elämästä ja pyhimyslegendoista kertovin seinämaalauksin koristeltu Pyhän Ristin kirkko1 on ensimmäisiä suomalaisia kirkkoja, jonka kaikki pinnat on maalattu kuvin. Seinämaalauksista vanhimmat valmistuivat vuonna 1420 Pietari Henrikinpojan johdolla. 1460-luvun lopulla kirkko maalattiin uudelleen, jolloin seinien lisäksi kuvitettiin kirkon sisäkatto. Kertoman mukaan eräs kirkon maalareista sai kutsumanimen ”Nenä”. Tarkka-

silmäinen kirkkovieras voikin erottaa, mistä maalari erikoisen lempinimensä ansaitsi. Omalaatuisten nenien lisäksi voi maalauksista löytää myös apostoleja, profeettoja, vertauskuvia ja moraliteetteja.

Kirkko täynnä aarteita Kirkon arvokkain esine on 1300-luvulta peräisin oleva, kuolevaa Jeesusta kuvaava triumfikrusifiksi. Suomen kansallisaarteiden arvostettuun kermaan luokiteltu krusifiksi on yksi Suomen vanhimmista ja parhaiten säilyneistä. Keskiaikaisesta sisustuksesta on krusifiksin lisäksi säilynyt alttarikaappi ja viisi puuveistosta, jotka luovutettiin Suomen kansallismuseolle vuonna 1890. 1600-luvun peruja ovat asehuoneen 14 hautavaakunaa sekä tallinnalaisen Tobias Heintzen valmistama saarnastuoli, jonka sotamarsalkka Henrik Fleming lahjoitti kirkolle vuonna 1638. Urkujen upea, Suomen oloissa harvinainen rokokoojulkisivu on säilynyt vuodelta 1767, vaikka itse urut on uusittu useasti. Kirkon kahdesta hautakappelista toinen kuuluu Järppilän kartanolle. Viiasten kartanolle kuulunutta Suursärkilahden hautaa käytettiin 1800-luvulla ruumishuoneena. Saariston Rengastien varrella kohoava kirkko ympäristöineen, 1700-luvun vanha pappila sekä 1800-luvun uusi pappila on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Taivassalon Pyhän Ristin kirkkoon1 voi matkata milloin tahansa – kirkon sivuilla voit tehdä virtuaaliloikan kirkkomaalausten keskelle 360°-panoraamakuvien siivin. > https://pyhanristinkirkko.panoraamakuvat.fi

Opaste vanhalle postitoimipaikalle.

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

10


KIRKKO ja SUURI POSTITIE

Ei ol kiirut kirkko ei hättä häihi.

Vanha postilaituri. ©Pertti Suurhasko

Posti saapui mereltä Taivassalon Helsinginrantaan2, missä vanha tie kivilaitureineen ja muistomerkkeineen muistuttaa yhä menneestä ajasta. Suuri Postitie toi mukanaan muutakin kuin postia: sen myötä Suomeen kulkeutui lännestä sivistys, joka rantautui ensimmäisenä juuri Taivassaloon. Postitiellä kulki myös runsaasti matkustajaliikennettä, ja vuosisatojen saatossa tiellä kulki postitalonpoikien lisäksi niin tuomareita, pappeja kuin hienoja ruotsinmaalaisia herrojakin. Toki vilkkaalla liikenteellä oli myös haittansa – epäillään, että Postitietä Suomeen rantautui muun muassa Morbus Gallicus eli ranskantauti, yleisemmin tunnettuna syfilis.

Suuri Postitie toi sivistyksen Suomeen Kuningatar Kristiinan aikana perustettiin laivamiesruotuja, joissa merenrantatilat varustivat miehiä kuninkaalliseen laivastoon. Rasitteesta oli mahdollista vapautua toisella velvollisuudella: postin kuljetuksella. Vuonna 1638 määrättiin kuningattaren valtakirjalla postilaitoksen järjestäminen. Postireitiksi vahvistettiin Tukholma–Taivassalo–Turku. Postitalonpojiksi määrättiin tien vartta parin peninkulman välein asuttaneet talonpojat, joiden velvollisuutena oli postin kuljettaminen aina seuraavalle postitalonpojalle.

Postitien pirullinen puoli 2 3 1

Postitie oli elintärkeä reitti. Sen ymmärtää, kun lukee kuningattaren säätämää lakia: ”Juoksevalla postirengillä on kaksi tuntia aikaa juosta yksi peninkulma ja keneltä matkan taittaminen kauemmin kestää, hänen erotettakoon heti ja laitettakoon vankilaan kahdeksaksi päiväksi vedelle.”

Postitiellä koettiin karmeitakin kohtaloita, sillä teloitettaviksi tuomitut rikolliset näkivät viimeiset hetkensä tienvarren mestauspaikoilla. Missä liikenne oli vilkasta ja kulkijoita paljon, toimivat rikollisten karut kohtalot varoittavina esimerkkeinä muille. Postitien kulta-aikana laki oli ankara. Hengestään pääsivät myös monet nykyisen käsityksen mukaan viattomat ihmiset, kuten serkukset Liisa ja Heikki, jotka tarinan mukaan vastoin Postitien aikaista lakia rakastuivat ja saivat lapsen. Rakastavaisten ja heidän pienokaisensa mestauspaikka nykyisen Helsinginrannantien varrella tunnetaan tänä päivänä Kyyneltenkalliona3, jossa myös mm. pappilanrengit Heikki Mikonpoika ja Heikki Heikinpoika poltettiin roviolla vuonna 1665. Karujen kohtaloiden Postitie mutkittelee yhä edelleen pitkin ikivanhaa tielinjaa halki kauneimman varsinaissuomalaisen kulttuurimaiseman. Rauhallinen tie sopii Saariston Rengastien tavoin vaikka pyöräilijälle kiehtovine kulttuurikohteineen ja monipuolisine matkailupalveluineen.

Osa Werner Holmbergin postitieaiheista öljymaalausta v. 1860.

11

taivassalo.fi


Monipuolisten palvelujen saaristokunta Taivassalo on aina ollut aikaansa edellä: vuonna 1856 perustettu Taivassalon kirjasto on yksi Suomen vanhimmista. Muillakin aloilla oltiin ennakkoluulottomia – Säästöpankki aloitti vuonna 1876, meijeri perustettiin 1888, Varsinais-Suomen toiseksi vanhin nuorisoseura 1889, osuuskauppa 1904 ja osuuspankki 1925.

VARHAISKASVATUS

Kansakoulun perustamisessa kuitenkin pantiin vastaan loppuun asti. Koulun perustaminen oli ensimmäisen kerran esillä vuonna 1869, ja koulunkäynti alkoi viimein vuonna 1884. Nykyään kunnan nuorimpia asukkaita palvelevat lasten kerhot, päiväkoti, esikoulu, yhtenäiskoulu ja nuorisotila.

Pääelinkeinona palvelut Noin 1 700 ympärivuotisen asukkaan Taivassalo on elinkeinorakenteeltaan monipuolinen ja kehittyvä saaristokunta. Pääelinkeinoja ovat palvelut, kala- ja kiviteollisuus sekä maatalous – kalastus

mukaan lukien. Taivassalossa onkin eniten ammattikalastajia koko Saaristomeren alueella. Taivassalolaisten kalastajien saaliit ovat vuosittain yli kaksi miljoonaa kiloa, ja Taivassalo tunnetaankin herkullisista silakoistaan kautta Suomen.

SOSIAALI JA TERVEYS

Lähes 60 prosenttia Taivassalon työvoimasta saa elantonsa palveluista. Kirkonkylässä toimivat ympäri vuoden kirjasto, kauppa-, posti-, pankki- ja apteekkipalvelut. Terveysasema takaa terveyspalvelut, ja senioreille on tarjolla palveluasumista eri muodoissaan sekä kirkonkylässä sijaitseva vanhainkoti Ankkuri.

Terveysasema

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

Taivassalo houkuttelee erityisesti lapsiperheitä. ©Vesa Rantala

12


ASUMINEN, PALVELUT

Taivassalon Kurre kotikolossa. ©Juhani Harkas

Kyl se mull kelppa, jolla muil se ois paljonki hyvä.

ASUMINEN JA YMPÄRISTÖ Onnea on – oma koti ja postilaatikko.

Taivassalossa on runsaasti mielekkäitä mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon. Kunnan alueella on runsaat 2 000 vapaa-ajanasuntoa, minkä ansiosta kesällä kunnan asukasluku nelinkertaistuu. Tämän lisäksi Taivassalon läpi kulkee vuosittain noin 40 000 matkailijaa. Matkailupalveluissa onkin Taivassalossa runsaasti potentiaalia: kesän kynnyksellä ravintola- ja kahvilatarjonta monipuolistuu ja torielämä on vilkasta.

Kesäisten matkailuvirtojen ansiosta Taivassalossa on aina tilaa uusille yrittäjille: esimerkiksi vene- ja kanoottivuokraukselle sekä luonto- ja ohjelmapalveluille mahdollisuuksia riittäisi, ja kalastusmatkailukin kukoistaa ympäri vuoden.

Oma koti saariston syleilyssä

Luonnossa liikkuminen on parasta vapaa-aikaa. ©Heidi Wittfooth

Taivassalon vetovoimaa lisäävät upea saaristo, mahtavat kalliot ja louhokset, metsät ja pellot, mökit ja kartanot, rauha ja hiljaisuus, monipuolinen lähiruoka ja takuutuore kala. Kunnan kiehtova historia, ikiaikainen asutus, kuninkaallinen Suuri Postitie, 1300-luvun harmaakivikirkko, Viiasten kartanomuseo, merenkulun ja kalastuksen pitkät perinteet sekä eloisa saaristokulttuuri eivät kalpene muiden vahvuuksien rinnalla. Liiketoimintamahdollisuuksien lisäksi ne tarjoavat upeat puitteet leppoisaan eloon saariston syleilyssä.

VAPAA-AIKA

Siksi monipuolisten palvelujen Taivassalo houkuttelee erityisesti lapsiperheitä maaseudun rauhaan. Tarjolla on niin omakotitalotontteja kuin rivitalo- ja kerrostaloasuntoja. Omasta kodista on meren ääreen vain kivenheitto, ja lapsiystävällisillä uimarannoilla viihtyy kesäpäivän lämmössä koko perhe.

OPETUS

Rauhallisen saaristoluonnon ympäröimän Taivassalon vahvuuksia ovat hyvät liikenneyhteydet. Matka Turkuun taittuu noin puolessa tunnissa, ja Taivassalo onkin Turun asiointi- ja työssäkäyntialuetta. Yli puolet kunnan ulkopuolella työssä käyvistä asukkaista työskentelee nimenomaan Turun alueella.

Yhtenäiskoulu

13

taivassalo.fi


Maastopyöräkisan startti Pollin Pihalta. ©Jussi Arola

Liikkujan Taivassalo Merellinen saaristoluonto on harrastusmahdollisuuksia tulvillaan, mutta Taivassalossa kuntalaisten hyvinvointia edistetään myös monipuolisten liikuntapaikkojen ja -tapahtumien avulla. Jokakesäinen haastepyöräily innostaa taivassalolaisia ahkerasti fillarin selkään – vuonna 2017 Taivassalo voitti alle 5.000 asukkaan kuntien sarjan upealla, yli 7.000 poljetun kilometrin kokonaismäärällä.

kuntosali, joka on muutamia varattuja vuoroja lukuun ottamatta kuntoilijoiden käytössä päivittäin kello 05–22 välillä. Urheilukentän maastossa sijaitsee yhdeksän korin frisbeegolfrata sekä 2,6 kilometrin mittainen valaistu kuntorata, jolla on mahdollista kiertää myös lyhyempiä lenkkejä. Talvella kuntorata on hiihtäjien käytössä. Talviurheilumahdollisuuksia lisäävät urheilukentän kaukaloon sekä koulun pihalle jäädytettävät luistelukentät.

Järjestys täit, sano Hirssala koo ämmätäs uit.

Vuonna 2014 valmistunut liikuntahalli mahdollistaa ympärivuotisen urheilun: sulkapallo-, lentopallo-, käsipallo- ja tenniskenttien lisäksi löytyy liikuntahallista rajat myös salibandyyn, futsaliin ja koripalloon. Tilan voi jakaa kahteen osaan väliverhon avulla, ja joustava, saumaton lattia soveltuu erinomaisesti pallopelien lisäksi myös kamppailulajeihin, ryhmäliikuntaan ja jopa avojaloin liikkumiseen. Liikuntahallin yhteydessä palvelee myös monipuolinen

> www.taivassalo.fi/vapaa-aika/liikunta

Yhdeksän korin frisbeegolfrata sijaitsee Urheilukentän maastossa . ©Pertti Suurhasko

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

Erilaisia ryhmäliikuntatunteja Taivassalossa on tarjolla kaikenikäisille: lasten liikuntakerhoja järjestetään 1–6-luokkalaisille, ja yli 15-vuotiaille sopivaa Circuit-kuntosaliharjoittelua on tarjolla kerran viikossa. Aikuisille maksuttomia harrastusmahdollisuuksia ovat harrastesähly ja -lentopallo sekä ikäihmisille tarkoitettu vetreyttävä tuolijumppa.

14


ASUMINEN, YRITTÄMINEN

KUVA: HEIDI WITTFOOTH

NUMEROIN

VÄESTÖ (2016) • 1.622 asukasta, alle 15 vuotiaita 14,1%, 15-64v. 53,6% ja yli 64-vuotiaita 32,3% • Ulkomaan kansalaisia: 4% • Eliniänodotus: miehet 78,5 naiset 84,1 vuotta (koko maa 78,4 / 84,1 vuotta) • Kuntien välinen muutto: +9 • Asuntokuntien lukumäärä 788 Kielet: suomi 97 %, eesti 1,3 %, ruotsi 0,7 %, venäjä 0,5 %, muut 0,5 % • Uskonto: 81% luterilaisia, 0,4% ortodokseja, 18,6 % ei kuulu kirkkoon, tai kuuluu muuhun uskontokuntaan • 60,4% asukkaista (yli 15v) on vähintäin keskiasteen tutkinto, 18,8% on korkeaasteen tutkinto

TUOTANTO Yrityksiä (2015): 181 Aloittaneita yrityksiä (2016): 15 Ammattikalastajia: 41 Kalastet. silakkaa (2016): yli 3 000 000 kg

ALUE • Pinta-ala: 217 km2, josta vettä 80 km2 • Merenrantaa: 304 km • Saaria: 181 • Kyliä: 59 • Viljeltyä maata: 3 400 ha • Naapurikunnat: Kustavi, Masku, Mynämäki, Naantali, Uusikaupunki ja Vehmaa.

Palvelut

17,4%

VALTUUSTO (Vaalit 2017) • Kunnanjohtaja: Vesa Rantala • Puoluejakauma: Kesk 9, Kok 5 ja SDP 2 paikkaa TALOUS (2016) • Konsernilainaa/asukas: 6.046 €/as (koko maa 6.158) • Vuosikate/as: 647 €/as, koko maa 492 • Kassan riittävyys pv: 55, koko maa 40 • Kumulatiivinen ylijäämä €/as: 2.509 €, koko maa 1.883 TYÖLLISYYS (2015) • Työllisyysaste: 71,7% • Työttömiä: 11,5% • Työpaikkoja: 493

Jalostus

51,9%

27,8% Kalatalous

KUVA: VASTAVALO / KAJ SKON

TAIVASSALO

Pelkästään rysillä pyydetään Taivassalossa miljoonia kiloja silakkaa. Taivassalossa onkin eniten ammattikalastajia koko Turun saaristossa. Silakkarysistä on saanut nimensä Varsinais-Suomen suurin maaseututapahtuma, heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vietettävä Silakrysäys, joka järjestetään vuonna 2018 jo 45. kerran. Silakrysäys on markkinarieha suolaisen silakan ympärillä, jolloin tarjolla on maittavia herkkuja, tapahtumia ja näyttelyitä sekä torimyyntiä.

Palkittu kalastaja Liisa Vainio.

Yrittäjäystävällinen ilmapiiri Itsenäisellä yrittämisellä on Taivassalossa vahvat perinteet. Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat yrittämisen ydinjoukon. Taivassalossa on lähes 150 yritystoimipaikkaa, ja niistä jokainen on meille elintärkeä. Yrittäjää parhaiten ymmärtää toinen yrittäjä, ja siksi yhteiset tilaisuudet ovat tärkeä osa Taivassalon aktiivisen yrittäjäyhdistyksen toimintaa. Yrittäjäyhdistys tukee hallituksensa hyväksymiä Varsinais-Suomen yrittäjien ja muiden toimijoiden järjestämiin koulutuksiin osallistujia ja järjestää paikallisia koulutuksia kunnan yrittäjien tarpeisiin. Taivassalossa uskomme, että nuorissa on tulevaisuus, ja siksi yrittäjyyskasvatus on tärkeä osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa.

15

taivassalo.fi


Saaristossa sykkii

Taivassalon sydän

KUVA: TOMMI RUOHONEN

Vesillä voit valita kulkureittisi mielesi mukaan. Taivassalossa voit tehdä löytöretken vaikka jokaiseen lahdenpoukamaan. Salaisia piilopaikkoja riittää, sillä satojen saarien maailmassa eivät yllätykset lopu kesken. Kun yksi nauttii moottoriveneen tai vesijetin villistä vauhdista, lepää toisen mieli soutupaatissa kalastaessa tai lipuessa laineilla kajakin, kanootin tai SUP-laudan kyydissä horisonttiin painuvaa auringonlaskua ihaillen.

Kalastajan kulta-aitta

Ja alkavathan Taivassalossa puhelimet soida jo ennen ensilunta, kun kautta Suomen tiedustellaan, joko meri olisi jäässä.

Taivassalo sopi erityise hyvi monipersonaisil ihmisil. Talvel o kauhiattoma hiljast, vaja 2000 ihmist suhistele suksil ja pari hyljet liikku. Suvel pual Suame pakka Taivassalon kantil.

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

KUVA: TOMMI RUOHONEN

Keväällä kalastajan kausi jatkuu jäiden lähdettyä, kun on aika laskea rysyt eli silakkarysät. Kutupaikkoja etsiessään silakka ui rantoja pitkin, ja siksi myös rysät asetetaan suoraan rantaviivaan nähden. Rysän johtoaidan kohdatessaan silakka lähtee kiertämään sitä syvemmän veden puolelta. Silloin se joutuu kastelin ja nielun kautta rysän laatikkoon eli perään.

KUVA: KARI HIRVO

Taivassalon satojen saarten ja luotojen suojassa Ahti suo antejaan. Apajia riittää niin urheilukalastajille kuin kalaonneaan koettaville onkijoille. Kokeneen kalastusoppaan kanssa ei tarvitse pelata arpapeliä, vaan Taivassalon vesillä vuosia vieheitään uittaneet tietävät, missä kala parhaiten nappaa. Saaristossa kalastuskausi jatkuu pitkälle syksyyn ja läpi talvenkin.

”Niin ohutta pilkkijäätä meillä ei olekaan, etteikö se yhtä tamperelaista kestäisi”, Taivassalossa tavataan vitsailla.

16


VAPAA-AIKA ja VENEILY

KUVA: KARI HIRVO

Meren monet nautinnot

myös matkailijoiden mieliksi. Jo yksin Fallinrannan vuokramökeissä vierailee tuhatkunta turistia joka kesä.

Saaristossa talven taittuminen kevääksi on näytelmä, jonka juoni yllättää. Lavastuksesta huolehtii eloon heräävä meri ja valosta kirkas kevätaurinko. Käsikirjoitusta ei tarvita, sillä luonnon helmassa on helppo improvisoida. Kevättalven saaristossa on tilaa irrottautua rutiineista.

Mökkielämän lomassa voit levätä ja virkistyä, sukeltaa jännittävälle seikkailulle graniittilouhoksiin, risteillä ja retkeillä luonnossa. Hyvän vaihtoehdon mökille tuovat kunnan hyväkuntoiset uimarannat sekä Helsinginrannan rantasauna, jonka löylyistä saa kesällä nauttia viikoittain.

Kalatarinoiden vanavedessä Taivassalossa kuulijaansa odottavat kiehtovat kertomukset kovasta elämästä saariston luodoilla, muistot merenkulusta ja myrskyistä sekä sydäntä riipaisevat tarinat sodasta ja rakkaudesta. Saariston rauhasta saatat itsekin löytää sisäisen sananiekan, valokuvaajan tai taiteilijan. Onhan meri inspiraationlähteistä parhain – yllättävä, salaperäinen, jopa petollinen, mutta silti niin kaunis ja rauhoittava. Meri voi olla täysin tyyni, kuin liikkumaton avaruus, ja jo seuraavassa hetkessä hulmuta täynnä vaahtopäitä.

Paati ova taivassalolaisel henk ja eläm. Semne sanonta o, et ko kustavilaine kuale, kaik kysyvä kumnem paat jäi. Ko taivassalolaine kuale, kaik tiätävä kumnem paat hänelt jäi.

KUVA: HEIDI WITTFOOTH

KUVA: MARIA LAINE

Ja juuri siksi Taivassalo on kotisatamana paitsi pienille ja suurille paateille, yli 2 000 vapaa-ajanasunnolle, joista riittää valinnanvaraa

Taivassalossa veneetönkin pääsee vesille: yhteysalus liikennöi Hakkenpäästä Velkuan Teersaloon, ja kolmen kunnan kaunista Saaristoreittiä Naantalin, Taivassalon ja Kustavin välillä risteilee M/S Aavatar.

KUVA: KARI HIRVO

Kyl mail sillo viissai olla, kos merel vahink tapattu.

17

taivassalo.fi


A

SEIKKA

B

TAIVAS C

5 Kaitaisten silta

D

Merkkien selitykset

E

Uimaranta

Leirintäalue

Venelaskuluiska

Kuntaraja

Yhteysalus

1

(suuntaa antava)

Pinop sil

Näkötorni

Yhteysalusliikenne Velkuan reittialue REITTI 3 (kesäisin) m/s Kivimo puh. 0400 320 095 Teersalo Hakkenpää Hakkenpää Teersalo Teersalo Hakkenpää Hakkenpää Teersalo

F

Ma Ti Ke To Pe La Su 08.15 08.15 08.15 08.15 08.15 - 09.00 09.00 09.00 09.00 09.00 - 09.15 09.15 09.15 09.15 09.15 - 10.30 10.30 10.30 10.30 10.30 - - 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.40 15.00 15.45 15.45 15.45 15.45 15.45 16.25 15.45 16.00 16.00 16.00 16.00 16.00 16.40 15.45 17.00 17.00 17.00 17.00 17.00 17.40 16.45

Voimassa toistaiseksi. Tarkista aikataulut: > www.finnferries.fi Saariston yhteysalusliikenne on kaikille maksutonta.

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

18


SEIKKAILIJAN MERIKARTTA Venesatamat ja -palvelut J

I

A Pyörilän tila

Venepaikkojen vuokraus, veneen lasku- ja nostomahdollisuus (maksullinen), talvisäilytys sekä perämoottorihuollot. Majoitus 2-4 hengen huoneissa. Puh. 0400 538 469 pyorila@taivassalo.net | www.pyorila.net

AILIJAN

B Lomatorpat

SSALO

Mökkejä ja rivitalomajoitusta kauniissa ympäristössä. Hyvät kalastusmahdollisuudet ja majoituspalvelut. Veneiden vuokraus, nosto- ja laskupaikka asiakkaiden veneille, kalankäsittelypaikat ja säilytykseen kylmätilaa. Vuokrattavissa myös kokous- ja juhlatila. Puh. 02 879 432 tai 0400 820 601 info@lomatorpat.com | www.lomatorpat.com

C Heikinkarin Ranthuone

Viihtyisä ravintola meren äärellä. Monipuoliselta listaltamme löytyy kalaa, lihaa, salaatteja, pizzaa ja burgereita. Valikoimassamme on myös vegaanisia ja gluteenittomia tuotteita. Myös ryhmille. A-oikeudet. Maksullinen veneramppi on auki ympäri vuoden. Ramppimaksu 5 €. Rannan syväys on n 1 metri. Heikinkari on satamanumero 910. Tervetuloa! www.ranthuone.fi

H

D Leikluodon Lomapalvelut

Omatoimisille kalaporukoille erinomainen kohde, joko mökkimajoituksella tai asuntovaunualueelta Taivassalon ytimestä. Suojaisa satama merkityn venereitin varrella. Alueelta löytyvät sähköpistokkeet ja kaikki karavaanarin tarvitsemat palvelut. Mökit ja asuntovaunupaikat. Puh. 0400 820 142

E Ravintola Kuunari

Viihtyisä laivaravintola meren äärellä, A-oikeudet ja 160 asiakaspaikkaa. Keittiöstä mm. maakunnan kehutuimpia pizzoja. Kesäkauppa ja polttoaineasema veneilijöille. Puh. 040 513 1601 www.ravintolakuunari.fi

2

Viiasten kartanomuseo

F Kahiluodon Lomamökit

Vuokramökkejä sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen vuokraukseen. Puh. 040 7487930

G Hakkenpään venesatama

E

13

Vierasvenesatama, kausipaikat, polttoainemyynti A24, veneiden nostot ja laskut, huollot ja korjaukset, talvisäilytys, laite- ja tarvikemyynti. Palvelut 24/7. Ravintola Sahan Saluuna avoinna toukokuusta syyskuulle, hyvää ruokaa A-oikeudet ja huippuartisteja. Majoitus Gasthaus Sahanrannassa. Venepalvelut: 0400 924 575, www.saaristomarina.fi Ravintola: 040 7788 471, www.sahansaluuna.fi

(näkötorni suunnitteilla)

perän lta

H Ketarsalmen Kievari

Idyllinen kokousympäristö hyvien kalavesien äärellä, laadukas ruokapalvelu sekä monia luontoon liittyviä aktiviteetteja. Ryhmille räätälöityjä paketteja, sisältäen ruokailut ja kokoukset. Ravintolassa A-oikeudet. Puh. (02) 879 200 | info@ketarsalmenkievari.fi

G K

Turvallinen tukikohta veneellesi ympäri vuoden. 60 laituripaikkaa luonnonkauniissa Vehmassalmessa. Kotisatamaan 2,4 metrin väylä, venepaikkojen vuokraus, veneiden telakointi, huolto ja talvisäilytys. Puh. 0500 740 870 tai 050 575 5897

J Pollin Piha

Maalaisidyllissä kahvila, perinnepiha sekä kokous- ja juhlatilavuokrausta. Ekologisia tuotteita. Maastopyörärata/luontopolku ja sauna/wellness spa ;) Puh. 040 547 6906 | www.pollinpiha.fi

K Fallinranta

Rantamökkejä ja maalaistalomajoitusta saaristossa. Puh. 040 703 6605 | www.fallinranta.com

19

taivassalo.fi

© Liikennevirasto lupa nro LIVI/6897/07.03.01/2017

I Kiinteistövalkama Särkilahti


1498 Kirkkoherra Nils Byskalle kävi

Ta i v a s s a l o l a i s e n

Anatomia ja aika <1155 Viikingit purjehtivat Taivassalon vesillä ja polttivat nuotiota mm. Hakkenpäässä. Taivassalolaiset hakivat vaikutteita Tukholman kauppapaikoilta.

Roomassa katumassa sukupuolista hairahdustaan.

1554 Mikael Agricola tekee tarkastuksen Taivassalon kirkkoon.

1563 Kuningas Kustaa Vaasanpoika Erik XIV antoi suojakirjeen taivassalolaisille. 1567 Juhana-kuningas lahjoitti Järppi-

1450 Taivassalolainen Erik Akselinpoika Tott valtaa Turun linnan Kaarle Knuutinpojan kannattajilta ja hänestä tulee linnan päällikkö. Tottista tulee 1457 valtionhoitaja. Gregher Andrissonin leski lahjoittaa Viluluodon saaren Naantalin luostarille.

1617 Kuningas Kustaa II Adolf antaa taivassalolaisille luvan edelleenkin harjoittaa ulkomaankauppaa.

1460 Taivassalo mainitaan osana Turun

1638 Kuningatar Kristiina määrää ku-

1497 Petrus Skähl Taivassalon papinvirkaan.

1659 Leikluodon tiilitehdas aloittaa toi1665 Pappilanrengit Heikki Mikonpoi-

1332 Ensimmäiset maininnat Särkilahden kartanosta (ks. vuodet 1437 ja 1489).

1480 Ensimmäiset merkinnät Järppilän kartanolinnasta. Linna hävitettiin Kaarle Herttuan ja Sigismundin välisen taistelun aikana.

1350 Taivassalo mainitaan seurakun-

1489 Taivassalolainen Maunu Särkilahti

Machaleniuksen Juliana-tytär synnytti aviottoman lapsen. Lapsen isäksi paljastui Julianan siskonmies, apupappi Johan Laurenius. Heidät mestattiin Taivassalossa 26.7.1712.

1155 Piispa Henrik kävi nykyisen Viias-

ten kartanon mailla kastamassa taivassalolaisia kristinuskoon. Piispa Henrikin mukana ristiretkellä oli Ruotsin kuninkaan kruunua tavoitteleva Erik.

1326 Vanhin säilynyt Taivassaloa kos-

keva asiakirja laaditaan. Se on Turun linnanpäällikön Matias Kettilmundinpojan testamentti, jossa Ketarsalmen tilan omistajaksi määrätään Johan Muntae Munter.

tana ja Pyhän Ristin kirkko valmistuu. Samana vuonna Ruissaaren Antu luovuttaa kaiken omaisuutensa Turun piispalle.

linnalääniä. Magnus Rawlson kantaa veroina Turun linnaan rahaa, turskaa ja haukia.

Turun piispaksi.

1373 Lars Yltiainen Taivassalosta myy omaisuuttaan Turun Hirvensalossa.

län kartanon tallimestari Bertil Iivarsson Grönille.

ninkaallisen postitien perustamisesta, jossa reitiksi vahvistettiin Tukholma – Taivassalo – Turku.

mintansa, joka jatkuu vuoteen 1905 asti. ka ja Heikki Heikinpoika poltettiin roviolla Kyynelten kalliolla.

1706 Kappalaisen Martinus

1749 Ruotsin ensimmäisen väestölaskelman mukaan Taivassalossa oli 3273 asukasta. Vuoteen 1805 mennessä asukasluku oli kasvanut 3740 asukkaaseen.

1374 Ensimmäiset kirjalliset maininnat Viiasten kartanosta.

1380 Taivassalo muodostaa oman sotilaallisen laivakunnan. 1395 Turkulais-porvari Knap lahjoitti

1783 Nykyinen Viiasten kartanon päärakennus valmistuu.

1437 Niilo Olavinpoika Särkilahti oli Kuninkaan tuomionpitäjänä eli ylimmän oikeusvallan valvojana Suomessa.

1790 Kirkkoherra Elias Lagus suo-

Ketarsalmen tilan Turun tuomiokirkolle.

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

mensi Siionin virret ruotsinkielestä.

1808 Merisotataistelut Helsinginrannassa ja Kahiluodossa.

20


ANATOMIA JA AIKA 1825 Kuuluisa suurvaras Kustaa ‘SikaKyösti’ Nummelin teki murron Fagernäsin säteriin ja Bodan taloon Taivassalossa ja jäi kiinni, mutta onnistui pakenemaan Taivassalon käräjien aikana vankeinhoitajan talosta, kun Sika-Kyösti pahoinpiteli kirveellä kaksi vartijaa verihaavoille.

1856 Taivassaloon perustetaan kirjasto. 1867 Parkkilaiva Kaitainen valmistuu.

Neitsytmatkalla Amsterdamiin Kaitainen törmäsi hollantilaiseen sokerilaivaan.

1870 Siirtolaisuus Amerikkaan alkaa. Vuoteen1914 mennessä Taivassalosta (Iniö, Kustavi ja Velkua ml) lähtee siirtolaiseksi 900 henkeä.

1941 Postilentokone teki pakkolas-

kun mereen Hakkenpäässä. Kaikki 16 matkustajaa selvisivät hengissä, mutta yksi nainen hukkui uintimatkalla ja yksi mies kuoli sydänkohtaukseen rannalle päästyään. Posti nostettiin ja jaettiin kuivauksen jälkeen, konekin palasi liikenteeseen.

1941 Jatkosodan aikana venäläiset

1874 Kustavi erkanee Taivassalon hal-

lintopitäjästä.

pommikoneet pudottavat yhdeksän pommia Hakkenpäähän, jolloin Kleemolan piika haavoittui.

1875 Parkkilaiva Toivotar valmistuu

1952 Vehmassalmen silta valmistuu.

Helsinginrannassa.

1884 Kansakoulu aloittaa toimin-

tansa pitkän kädenväännön jälkeen.

1911 Iniö erkanee Taivassalon hallintopitäjästä.

1913 Velkua erkanee

Taivassalon hallintopitäjästä.

1919 Valtuusto ei

katso tarpeelliseksi perustaa raittiuspoliisin virkoja, koska kunta on verrattain kaukana liikekeskuksista ja valtateistä, eikä täällä ole havaittu suurempia alkoholin väärinkäytöksiä.

1923 Poliisikonstaa-

peli Pajulan pyytäessä valtuustoa valitsemaan järjestysmiehiä huvitilaisuuksia varten ja raittiusvalvojia eri puolille kuntaa ei valtuuston tiedossa ollut yhtään tehtävään sopivia halukkaita henkilöitä.

1973 Taivassalolaiset kalastavat 2,4 miljoonaa kiloa silakkaa.

1975 Kun Rantkaupin päärakennus-

ta purettiin löytyi seinästä teksti: ’Matti Tyrmi on pannut meidän Kertua 29.6.1919 Antti Aaltonen’ (nimet ja paikannimet saatettu häveliäisyyssyistä muuttaa).

1982 Kaitaisten silta valmistuu. 2006 Pinoperän silta valmistuu. 2009 Suomen suurin Sale avataan. 2011 Paloaseman peruskorjaus ja laajennus valmistuvat.

2014 Taivassalon yhtenäiskoulu ja liikuntahalli valmistuvat.

2015 Päiväkoti Pikkupoijun laajennus. 2016 Taivassalon Vesi Oy aloittaa toimintansa. 2017 Den första Allsång på Tövis fira-

des.

2018 Tämä esite painetaan.

Jumal varjelkko muu ystävistän, vihamiesten kans’ mä tule itekki toime.

s. yt puuvanhu Paljon nähn en on oh ©Tommi Ru

21

taivassalo.fi


Aatelisten ja kartanoiden Taivassalo Vanhan sanonnan mukaan kravut ja aateliset eivät menesty Pohjanmaalla. Taivassalolainen taru kertoo aatelisherroja olleen myös siellä, mutta pohjalaiset lupasivat paholaiselle maksun, jos tämä veisi ne Ruotsiin.

avoinna olevassa museossa on esillä monipuolinen, yli 8 000 esineen kokoelma sekä vaihtuvia teema- ja taidenäyttelyitä.

Paholainen suostui, kokosi paronit pussiin ja lähti matkaan. Taivassalon Vehmassalmen rannassa paholainen yllättyi, kun silta puuttui. Vihtahousu otti vauhtia ja hyppäsi salmen yli. Pussi repesi, ja paroneita alkoi tipahdella säkistä pitkin Taivassaloa. Yksi pitäjä joutui elättämään koko maakunnalle tarkoitetut verenimijät. Näin sai tarun mukaan Valkeasta Rouvastaan tunnettu Järppilän kartanokin jalosukuiset valtiaansa.

”Mieletön paikka, miksi tämä on salattu maailmalta?” on eräskin vieras raapustellut kirjan sivuille.

Viiasten kartanon matka museoksi Viiasten kylän maiden omistajina mainitaan 1300-luvulla Thomas af Wialom, Viialan Tuomas, veljekset Martti ja Paavali Eerikinpoika sekä sisarukset Margit ja Disa, joilta saksalaissyntyinen aatelisherra Anders Garp osti maat vuonna 1374. Viiasten kartano siirtyi Karpelain-Carpelan -suvulle Catharina Garpin avioiduttua Påvel Karpelain kanssa. Vielä tänäkin päivänä Garpin jälkeläiset hallitsevat Taivassaloa.

Jo nopea kurkistus vieraskirjaan paljastaa, miksi Viiasten kartanossa kannattaa piipahtaa:

> www.taivassalonmuseo.net > https://taivassalonmuseo.panoraamakuvat.fi

Järppilän kartanon Valkea Rouva Helsinginrannassa komeileva Järppilän kartano mainitaan historiankirjoissa jo vuonna 1480. Omistajien luettelossa vilahtelevat aatelissuvut Teet, Horn ja Fleming. Vuonna 1570 Juhana-herttua lahjoitti kartanon tallimestarilleen Pertteli Ivarinpojalle. Tuohon aikaan

Viiasten kartanon nykyinen päärakennus on vuosilta 1779–1784, jolloin kartano kuului Gustaf Malmille ja hänen Carpelan-sukuiselle vaimolleen. Wittfooth-suvun hallussa se oli vuodesta 1796 vuoteen 1960, jonka jälkeen purkutuomion saanut tila siirtyi TaivassaloSeuralle. Taivassalon museona kartano on toiminut vuodesta 1970. Viiasten kartanossa museovieraat pääsevät tutustumaan vanhaan kartanokulttuuriin. Sitä ilmentävät alakerran kahdeksan kalustettua huonetta, joissa on asuttu 1960-luvulle asti. Kesäisin

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

22

Kartanon väkeä. ©Taivassalon museo


AATELISTEN TAIVASSALO se oli upea kolmikerroksinen kartanolinna, joka tuhoutui 1500-luvun lopulla kuningas Sigismundin ja herttua Kaarle IX:n välisessä taistelussa. Menneestä muistuttavat kukkulan korkeimmalla kohdalla sijaitseva kivimakasiini sekä kiehtovat tynnyriholvikellarien jäännökset. Vanhan kartanolinnan jäännösten keskeltä erottuu myös valleja ja puolustuslaitteita. Kartanon nykyinen, keisarillista empiretyyliä edustava päärakennus on rakennettu 1830-luvulla. Kellarikerros on rakennettu todennäköisesti 1600-luvulla vanhan linnan raunioista kootuista kivistä. Kellarit toimivat aikoinaan vankilana. Siitäkö johtuu, että Järppilän kartanon kuuluisa Valkea Rouva harhailee yhä tänäkin päivänä rauhattomana vanhan kartanon raunioilla? Nykyisellä omistajasuvulla kartano on ollut vuodesta 1898 lähtien. Kartanonemäntä Maija JaakkolaAngervuori avaa ovet lapsuudenkotiinsa ryhmävieraille ja kuka tietää, ehkä kartanon kiltti Valkea Rouvakin kunnioittaa vieraita läsnäolollaan.

Herroiks vaa, vaik loppikä kerjäläissi.

Järppilän kartano. ©Tomas Björkroth

> www.jarppila.fi

Keskiajalla kartanoelämä kukoisti Muita keskiajan kartanoita ovat Kahiluoto, Iso-Särkilä, Paltvuori, Ketarsalmi, Kunnarainen, Siusluoto, Laupunen, Rahin Isokartano sekä Vuorenpää, joka rakennettiin kuninkaan hovin raskaaksi tulleelle kamarineidolle 1400-luvulla. Kahiluodon kartanoon kuuluivat Iso-Kahiluoto sekä Vähä-Kahiluoto, jotka liitettiin rälssitiloina 1600-luvulla. Kahiluodon omistajasukuina ovat olleet muun muassa Ille, Foot-angel, Starck, von Knorring ja von Troil. Kartanon päärakennus on rakennuksena niin harvinainen, että se siirrettiin museoksi Helsingin Seurasaareen vuonna 1926. Iso-Särkilän kartanosta on lähtöisin Suomen historiaan jälkensä painanut Stiernkors-Särkilahden suku. Kartano mainitaan ensimmäistä kertaa vuonna 1332. Hovissa palvellut Olavi Särkilahti sai verovapauden ja rälssikirjeen kuningas Erik XIII Pommerilaiselta vuonna 1410. Niilo Olavinpoika Särkilahti toimi kuninkaantuomarina ja allekirjoitti Kalmarissa vuoden 1441 rauhansopimuksen Ruotsin ja Norjan välillä.

Helsinkiin museoksi siirretty Kahiluodon kartano. Vuonna 1488 hän allekirjoitti Ruotsin edustajana Tallinnassa sopimuksen ikuisesta rauhasta Liivinmaan ritariston kanssa. Hän myös määräsi, että jumalanpalvelus on pidettävä kansan omalla kielellä. Maunu III avusti omilla varoillaan maan puolustamista venäläisiä vastaan ja ajautui sen seurauksena taloudellisiin vaikeuksiin. Niin kartano siirtyi Turun pormestari Nicolaus Särkilahdelle, jonka poika, tuomiorovasti Pietari Särkilahti, rikkoi pappien naimattomuussäädöksen ja anasti Tammiston säteritilan Naantalin luostarilta. Tuomiorovasti Särkilahden kuoltua leski lapsineen oli menehtyä lumikinokseen, kun tyly ja pahansuopainen kartanonhoitaja ei antanut ruokaa ja lämmikettä, vaikka kartanon isäntä oli niin käskenyt.

Hänen poikansa Maunu III Särkilahti opiskeli Pariisissa ja sai Turun tuomiorovastin viran, johon liittyi kreivin arvo.

Harvinainen kuva Järppilän Valkeasta Rouvasta. ©Pertti Suurhasko

23

taivassalo.fi


TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

24


PALVELUHAKEMISTO

J.Österman Ruoppaus ja Maisemointi Vakka-Suomen Maanrakennus Oy

Louhinta- ja ruoppaustyöt maalla ja merellä • Telaponttoonilta • Kaivuulautalta • Imuruoppaukset

Jarno Österman 0400 326 040

• Laiturit • Hiekkarannat • Rantojen kivetykset

www.ruoppausta.com

Jouni Österman 0400 936 140

PALVELUMME: • Kaivinkoneurakointi • Maansiirtotyöt • Tierakentaminen • Tiehöyläpalvelu

• Rakennusten pohjatyöt, täytöt • Louhintatyöt • Myös seulotut sepelilajikkeet

Toimitamme eri murskelajikkeet teille ja pihoille varastostamme: • Pihasepeli • Salaojasorat • Hiekat • Täytemaat

myös konetasattuna

U U S IK A

U P U N KI 040 0-9 3 6 1 4 0

• Maisemakivet

www.soramurske.fi 25

taivassalo.fi


/ kalanninsp

On asioita, jotka paranevat vaihtamalla. Yksi niistä on palvelu. Pankeissa on eroja. Me Kalannin Säästöpankissa panostamme erityisesti hyvään, asiantuntevaan palveluun sekä tavoitettavuuteen. Meille on tärkeää, että olemme lähellä Sinua: palvelemme Kalannissa, Laitilassa, Taivassalossa, Uudessakaupungissa ja Vehmaalla joka arkipäivä klo 10-16.30 välisenä aikana.

Palvelussa emme säästele - tule ja totea itse! Hoidamme kaikki pankinvaihtoon liittyvät asiat puolestasi. Jätä yhteydenottopyyntö www.vaihdapankkia.fi

KALANTI

LAITILA

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

TAIVASSALO

26

UUSIKAUPUNKI

VEHMAA


PALVELUHAKEMISTO Kesäkahvila

Kokoukset & Juhlat

Pollin Piha on

Majoitusta

kulkijan kesäkeidas

Tapahtumia

Taivassalon maalaismaisemassa, Kustavintien varrella keskellä peltoa seisoo silta. Se on maamerkkinä Pollin Pihalle, tunnelmalliselle tienvarsikahvilalle.

Kotimuseo

Tarkista T AUKIOLOAJA ! ä st neti

Saunatilat

Ulkoilureittejä

POLLIN PIHA

Geokätköjä

Lahdenperäntie 142, Taivassalo Ekologiset vaatteet ja -tuotteet, kahvila, perinnepiha, kanit, kokous- ja juhlatilavuokraus Tule nauttimaan maalaisidyllistä!

L ah den p er än t ie 142, 23310 Taivas s al o p u h . 040 547 6906 | w w w. p o l l in p ih a. f i

Vastuullista jätehuoltoa Taivassalon ja Vehmaan alueella

KULJETUS

www.taivassalonjätehuolto.fi

Jarkko Aalto Oy

Puh. 040 5656 123 japi@taivassalo.net

Erilaiset Kuljetukset Turvallisesti ja Luotettavasti

• Jäteastioiden tyhjennys • Jätteiden kuljetus ja lajittelu • Erikokoiset jäteastiat paikan päälle toimitettuna Vaihtolavojen vuokraukset, kuljetukset ja tyhjennykset

• Kylmä- ja lämpökuljetukset • Elintarvikeajot • Vaihtolavatyöt • Nosturityöt • Murskeet • Mullat ja muut maa-ainekset • Tien lanaukset, sorastukset ja suolaukset Puh. 040 5656 123 • japi@taivassalo.net www.kuljetusjarkkoaalto.fi

Ympäristön parasta ajatellen

27

taivassalo.fi


TAIVASSALON APTEEKKI Keskustie 11 23310 TAIVASSALO Puh. 02-878 175 Fax 02-878 176

KULJETUS- JA NOSTOPALVELU Markku Salminen ›› ›› ›› ›› ››

Vaihtolavakuljetukset Roskalavakuljetukset Kaivojen tyhjennys Maanrakennustyöt Pakettiautokuljetukset

Yhteydenotot ja tarjouspyynnöt p. 0400 787 044 // Markku

www.taivassalonapteekki.fi Akupunktio

Huonekalujen valmistus

Fysioterapeutti Anneli Heikkilä Ihattulantie 5 puh. 044 550 4266 www.fysioheikkila.fi anneli.heikkila@fysioheikkila.fi

art & design rannveig Punttistentie 62 puh. 045 675 0292 www.rannveig.fi pekka@rannveig.fi

Apteekki

Huonekalujen verhoilu

Taivassalon Apteekki Keskustie 11 puh. 02 878 175, fax. 02 878 176 www.taivassalonapteekki.fi info@taivassalonapteekki.fi

PerinneApaja Keskustie 1 puh. 040 569 8371 tarja.keskitalo@taivassalo.net

ATK-laitteistokonsultointi Rouhun Laarit Rouhuntie 144 puh. 040 419 3428 www.rouhunlaarit.fi info@rouhunlaarit.fi Fysikaalinen hoito

Jätehuolto Taivassalon Jätehuolto Oy Hurunkorventie 27 puh. 040 565 6123, 0400 520 354 www.taivassalonjätehuolto.fi japi@taivassalo.net elina.naaralainen@taivassalonjatehuolto.fi

Taivassalon Fysikaalinen hoitolaitos Eerontie 7 puh. 02 878 111

Kuljetus & Nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71 puh. 0400 787 044

Hedelmien, marjojen ja vihannesten myynti

Kalastusmatkat ja venekyyditykset

Hieronta Taivassalon Fysikaalinen hoitolaitos Eerontie 7 puh. 02 878 111 Huoltamotoiminta

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

Rouhun Laarit Rouhuntie 144 puh. 040 419 3428 www.rouhunlaarit.fi info@rouhunlaarit.fi

Fysioterapeutti Anneli Heikkilä Ihattulantie 5 puh. 044 550 4266 www.fysioheikkila.fi anneli.heikkila@fysioheikkila.fi

Salorannan Marjatila Uudenkaupungintie 594 puh. 0400 831 266 www.salorannanmarjatila.fi

kristiina.koivunen@k-market.com

Internet-palvelut

Neste Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47 puh. 02 878 220

28

Easy Catch Riskeläisvuori 9 puh. 0400 880 786 ehahtala@hotmail.fi Kauneudenhoitopalvelut Kosmetologiset hoidot Päivi Heikkilä Eerontie 7 puh. 0400 823 060 paivi.taivassalo@gmail.com Keittiökalusteiden suunnittelu ja valmistus Puutuote Leino Kahiluodontie 76 puh. 0440 879 750 www.puutuoteleino.fi info@puutuoteleino.fi


PALVELUHAKEMISTO Kiinteistön välitys Lounaisrannikon OP-Kiinteistökeskus Oy LKV Ihattulantie 5 puh. 010 255 5801, 040 505 7317 marita.kivela@op.fi

Leivän ja tuoreiden leivonnaisten valmistus Kirsin Kotileipomo Leppäpolku 5 puh. 041 435 2195 kimaeltuo@gmail.com

Kirjasto

Lymfaterapia

Taivassalon kirjasto Ihattulantie 8 puh. 044 387 3278, 050 387 3366 avoinna ma, ke 13-19, to 10-16 kirjasto@taivassalo.fi

Fysioterapeutti Anneli Heikkilä Ihattulantie 5 puh. 044 550 4266 www.fysioheikkila.fi anneli.heikkila@fysioheikkila.fi

Kukkien vähittäiskauppa

Taivassalon Fysikaalinen hoitolaitos Eerontie 7 puh. 02 878 111

Kukkapuoti Vilhelmiina Ihattulantie 2 B puh. 0400 744 640 www.kukkapuotivilhelmiina.com vilhelmiina@kukkapuoti.com Taivassalon Puutarhapalvelu Ky Pionien Koti Hussintie 15 puh. 02 841 4838 www.pioni.fi pioni@pionienkoti.fi Kuntoutus Taivassalon Fysikaalinen hoitolaitos Eerontie 7 puh. 02 878 111 Käsityöt ja käsitöiden valmistus Tmi Eira Kaivola Kustavintie 697 puh. 0400 822 547 www.eirakaivola.fi info@eirakaivola.fi Laskentatoimi, kirjanpito, tilintarkastus ja veroneuvonta Annan Tilitoimisto Oy Eerontie 7 puh. 02 848 4400 www.annantilitoimisto.fi info@annantilitoimisto.fi Sauvon Tilikeskus Oy, Taivassalon toimisto Alakyläntie 11 puh. 050 326 1508 www.sauvontilikeskus.fi toimisto@sauvontilikeskus.fi

Rakennus- ja sähköalan monipuoliset palvelut kokemuksella ja ammattitaidolla • Uudiskohteet ja laajennukset • Remontoinnit ja saneeraukset • Pienkohteiden suunnittelu

Maalaus, lasitus Rakennustyö MeriSet Ay Helsingintie 360 puh. 040 706 5302, 040 580 6935 www.rakennustyomeriset.fi ari.merinen@taivassalo.net Maaliikenne (kuljetustoiminta)

RAKENNUSTYÖT

SÄHKÖTYÖT

Juho Lehtonen

Mikko Lehtonen

Kuljetus & Nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71 puh. 0400 787 044

+358 40 765 8456

+358 50 460 5400

Majoitustoiminta

juho@rslehtonen.fi

mikko@rslehtonen.fi

Anna-Mari Laaksonen Sandvikintie 143 puh. +35840 769 7122 laaksonenannamari@gmail.com

www.rslehtonen.fi

Fallinranta Oy Vaarniementie 16 puh. 040 703 6605, 050 537 7957 www.fallinranta.com fallinranta@gmail.com Lomatorpat Oy Tuomoistentie 170 puh. 02 879 432, 0400 820 601 www.lomatorpat.com info@lomatorpat.com Kahiluodon Lomamökit Kahiluodontie 567 puh. 040 748 7930 heli.kahiluoto@gmail.com

Tervetuloa Paikalliseen! Tule omistaja-asiakkaaksi paikalliseen osuuspankkiin. Palvelemme sinua tulevaisuuden muuttuvissa tilanteissa. Voit varata ajan osoitteessa uusi.op.fi/taivassalo tai soittamalla 010 255 5801. Lämpimästi tervetuloa!

29

taivassalo.fi


Piilinen Ky

Palvelut: • Myynti • Huolto • Korjaukset • Asennukset • Kuljetukset • Veneiden nostot ja laskut • Talvisäilytys • Trailereiden ja veneiden vuokraus Turuntie 62 Taivassalo • Puh. 0400 594 068 tai (02) 848 1100

www.piilinen.com

Ihattulantie 2b 23310 Taivassalo p. 0400 744 640 vilhelmiina@kukkapuoti.com AVOINNA TI–TO 9–16.30 • PE 9–18 LA KLO 9–14

Pollin Piha Lahdenperäntie 142 puh. 040 547 6906 www.pollinpiha.fi antti@pollinpiha.fi

Taivassalon Auto ja Venetalo Piilinen Turuntie 62 puh. 0400 594 068, 02 848 1100 www.piilinen.com venetalo@piilinen.com

Pyörilän tila Helsingintie 733 puh. 02 879 458, 0400 538 469 www.pyorila.net pyorila@taivassalo.net

Moottoriajoneuvojen kauppa

Sahan Saluuna Hakkenpääntie 786 puh. 044 986 3604 www.sahansaluuna.fi info@sahansaluuna.fi Matkahuollon asiamies, pakettipalvelut

Kukkia ja kaikkea ihanaa!

Neste Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47 puh. 02 878 220 Matkailua palveleva toiminta Easy Catch Riskelisvuori 9 puh. 0400 880 786 ehahtala@hotmail.com Metallirakenteiden valmistus T:mi Tommi Kääriä Rattaankarintie 11 puh. 0400 439 872 tommi.kaaria@suomi24.fi Moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus Autoliike Esko Suominen Uudenkaupungintie 58 puh. 0400 526 515 esko.suominen@outlook.com Autokorjaamo Timo Koski Turuntie 117 puh. 02 878247, 0400 221832 Neste Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47 puh. 02 878 220

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

30

Taivassalon Auto ja Venetalo Piilinen Turuntie 62 puh. 0400 594 068, 02 848 1100 www.piilinen.com venetalo@piilinen.com Moottoriajoneuvojen osien ja varusteiden kauppa Taivassalon Auto ja Venetalo Piilinen Turuntie 62 puh. 0400 594 068, 02 848 1100 www.piilinen.com venetalo@piilinen.com Muu erikoisalojen rakentaminen Muurausliike Eloluoto Onnikmaantie 21 puh. 041 440 4123 juh.eloluoto@pp.inet.fi Muu metallituotteiden valmistus T:mi Tommi Kääriä Rattaankarintie 11 puh. 0400 439 872 tommi.kaaria@suomi24.fi Muu rakennusasennus T:mi Tommi Kääriä Rattaankarintie 11 puh. 0400 439 872 tommi.kaaria@suomi24.fi Muu viihdepalvelut TT Taiteilijatoiminta Ky Niemeläntie 22 puh. 044 031 0875 www.tttky.fi tttaiteilijatoimintaky@gmail.com Mökkitalkkari Greenlander Lemmetyistenluoto 68 puh. 044 988 2244 www.greenlander.fi vesa.leppanen@greenlander.fi


PALVELUHAKEMISTO Pankkitoiminta

Rakennusasennus

Kalannin Säästöpankki Keskustie 13 puh. 010 841 5900 www.saastopankki.fi/kalanninsp kalanninsp@saastopankki.fi

T:mi Tommi Kääriä Rattaankarintie 11 puh. 0400 439 872 tommi.kaaria@suomi24.fi

Taivassalon Osuuspankki Ihattulantie 5 puh. 010 255 5801 www.op.fi/taivassalo taivassalon@op.fi Parturit ja Kampaamot Parturi-Kampaamo Lea Linnakaari Korventie 193 puh. 044 0879 469 lealinnakaari@gmail.com Parturi-Kampaamo Sirkku Meijerikuja 1 puh. 040 571 7790 Peräkärryvuokraus Neste Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47 puh. 02 878 220 Polttopuita Pyörilän tila Helsingintie 733 puh. 02 879 458, 0400 538 465 www.pyorila.net pyorila@taivassalo.net Polttoaineiden vähittäiskauppa Neste Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47 puh. 02 878 220 Puutarha-alan vähittäiskauppa Taivassalon Puutarhapalvelu Ky Pionien Koti Hussintie 15 puh. 02 841 4838 www.pioni.fi pioni@pionienkoti.fi

Rakennusalueen pohjatyöt Konepalvelut Juho Viherjälaakso Nummilantie 8 puh. 050 374 3317 www.konepalvelutviherjalaakso.fi juho.viherjalaakso@outlook.com

        

Kuljetus & Nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71 puh. 0400 787 044 Rakennusasennus

Mansikka Varhaisperuna Herne Salaatti Vadelma Kesäkukkia Amppeleita Leikkitunnelmaa ym…

T:mi Sivukylän Saneeraus Jorma Viherjälaakso Hakkenpäänraitti 87 puh. 0500 782 913 sivukylansaneeraus@gmail.com Taitora Oy Haarannantie 1 puh. 0400 524 172 www.taitora.fi info@taitora.fi

Puh: Pirjo 040 587 91 47 Antti 040 083 12 66 Koti: 02 879147

Rakentamisen viimeistelytyöt Taitora Oy Haarannantie 1 puh. 0400 524 172 www.taitora.fi info@taitora.fi

Taivassalo 6 km

Saloranta

Uusikaupunki 24 km

Monipuolisiin remontti- ja rakennuspalveluihimme kuuluu mm.

Ravintolat, kahvilat Pollin Piha Lahdenperäntie 142 puh. 040 547 6906 www.pollinpiha.fi antti@pollinpiha.fi

• Perustukset ja rungot • Julkisivusaneeraus ja laajennustyöt • Hirsi- ja talopakettien pystytys • Ikkunoiden asennus

Sahan Saluuna Hakkenpääntie 786 puh. 044 986 3604 www.sahansaluuna.fi info@sahansaluuna.fi

• Laminaatit, parketit ja paneloinnit • Kirvesmiestyöt • Keittiökalusteiden ja kivitasojen asennus • Terassit ja laiturit

Rakennuspalvelua kaikenlaisiin tarpeisiin

Rakennustyö MeriSet Kirvestyöt, puu-, metalli- ja maalaustyöt, mökkitalkkaripalvelut Ari 040 706 5302 • Jari 040 580 6935 Helsingintie 360, 23310 Taivassalo www.rakennustyomeriset.fi

Jouko 0400 524 172 • Joel 040 826 9050 • Joni 040 837 4578 info@taitora.fi • www.taitora.fi

31

taivassalo.fi


Marjunen.fi Marjunen.fi

MARJUNEN & K:NIT

MARJUNEN & K:NIT *Ruoppaukset *Ruoppaukset *Laiturit ja Aallonmurtajat *Laiturit ja Aallonmurtajat *Merikuljetukset *Louhinnat ym.

*Merikuljetukset *Louhinnat ym.

Hakkenpääntie Pasi 8080400 Hakkenpääntie 7979 Pasi 0400 926 808 926 23310Taivassalo Taivassalo Marko 0400 Marko 23310 9560400 422 956 422 pasi@marjunen.fi

pasi@marjunen.fi Renkaiden myynti ja asennus

Sähköasennukset

Rengas-Siltava Oy Alakyläntie 11 puh. 044 595 9995 www.rengas-siltava.fi jussi.sapattinen@siltava.fi

RS Lehtonen Oy Lepolantie 24 puh. 040 765 8456, 050 460 5400 www.rslehtonen.fi juho@rslehtonen.fi

Ruokakaupat

SähköTEK Kyynäräinen Oy Lemmetyistentie 114 puh. 040 708 2066 www.kyynarainen.fi kyynarainen@taivassalo.fi

K-Market Taivassalo Ihattulantie 2 puh. 02 844 2600 kristiina.koivunen@k-market.com Satamat Saaristo Marina Hakkenpääntie 786 puh. 0400 924 575 www.saaristomarina.fi jussi@arianna.fi

LAATURENKAAT TAIVASSALOSTA mm. Continental, Hankook, Kumho, Nexen

Seurakunnat

! LÄPI VIIKONLOPUN MYÖS ILTAISIN JA ! S RJOU SOITA JA PYYDÄ TA Vanteelle ja alle asennus Tasapainotus Rengashotelli Henkilö- ja kuorma-autot Traktorit ja työkoneet

Taivassalon kirkko Keskustie 4 taivassalonsrk.nettisivu.org taivassalon.seurakunta@evl.fi

Rengas-Siltava ALAKYLÄNTIE 11

Sisustussuunnittelu, sisustusesineiden valmistus

23310 TAIVASSALO 044 595 9995 www.rengas-siltava.fi

art & design rannveig Punttistentie 62 puh. 045 675 0292 www.rannveig.fi pekka@rannveig.fi

Nyt myös raskaan kaluston asennuskoneet! Renkaat, rengas- ja vannetyöt traktoreihin, kuorma-autoihin ja työkoneisiin.

PIONIEN KOTI

Sähkötekninen suunnittelu SähköTEK Kyynäräinen Oy Lemmetyistentie 114 puh. 040 708 2066 www.kyynarainen.fi kyynarainen@taivassalo.fi Taideliikkeet ja kehystämöt T:mi Ripeä Kehys Lemmetyistentie 157 puh. 02 732 0207, 040 654 0491 www.ripeakehys.profiili.fi ripea.kehys@taivassalo.net Taiteilijatoiminta art & design rannveig Punttistentie 62 puh. 045 675 0292 www.rannveig.fi pekka@rannveig.fi

art & design rannveig

Kesäkauden kukat, amppelit ja perennat Suomen laajin pionivalikoima

TERVETULOA!

Huonekaluja, sisustustuotteita ja taide-esineitä julkisiin sekä yksityisiin tiloihin. Tuuli- ja aurinkoenergialla tuotettuja. Teemme myös tilaustöitä. www.rannveig.fi

Taivassalon Puutarhapalvelu Ky

Hussintie 15, 23310 Taivassalo, p. (02) 841 48 38. Aukioloajat ja muu info: www.pioni.

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

32


PALVELUHAKEMISTO TT Taiteilijatoiminta Ky Niemeläntie 22 puh. 044 031 0875 www.tttky.fi tttaiteilijatoimintaky@gmail.com

Rakennustyö MeriSet Ay Helsingintie 360 puh. 040 706 5302, 040 580 6935 www.rakennustyomeriset.fi ari.merinen@taivassalo.net

Talonrakentaminen, maa- ja vesirakentaminen

RS Lehtonen Oy Lepolantie 24 puh. 040 765 8456, 050 460 5400 www.rslehtonen.fi juho@rslehtonen.fi

JuJuFix Seppäläntie 6 040 522 1829 www.jujufix.fi juho.jussila@taivassalo.net Konepalvelut Juho Viherjälaakso Nummilantie 8 puh. 050 374 3317 www.konepalvelutviherjalaakso.fi juho.viherjalaakso@outlook.com Kuljetus & Nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71 puh. 0400 787 044 Marjunen & K:nit Hakkenpääntie 79 puh. 0400 808 926 www.marjunen.fi pasi@marjunen.fi Rakennus Ala-Uotila Hurunkorventie 70 puh. 0400 536 259 www.rakennusalauotila.fi jouni@alauotila.fi

KAHILUODON LOMAMÖKIT Merenrantamökkejä vuosi- ja viikkovuokralle

Taitora Oy Haarannantie 1 puh. 0400 524 172 www.taitora.fi info@taitora.fi

KAHILUODON TILA

Heli Lahdenperä 040 748 7930 • heli.kahiluoto@gmail.com

TKP-Rakennus Paltvuorentie 6 puh. 0400 825 982 timo.paivarinta@pp.inet.fi

RAKENNUSTYÖT PINTAREMONTIT

Talonmiespalvelut Toni Niemeläntie 22 044 031 0875 talonmiespalvelutoni@gmail.com Taivassalon Venepalvelu Isorannantie 9 puh. 0400 831 538 taivassalonvenepalvelu@taivassalo.net

TKP-RAKENNUS TIMO PÄIVÄRINTA

p. 0400 825 982

• Sähkö- ja automaatiotyöt • Sähkösuunnittelu • Sähkötarvikemyynti

Esa 040 708 2066 www.kyynarainen.fi kyynarainen@taivassalo.fi

Ihattulantie 2B 23310 TAIVASSALO

JuJuFix • • • • •

RAKENNUSTYÖT KAIVUUTYÖT & PUIDEN KAADOT JUHO JUSSILA p. 040 522 1829

Ruoppaukset Laiturit Laituripaikat Veneiden talvisäilytys Merikuljetukset

Puh. 0400 831 538

juho.jussila@taivassalo.net • www.jujufix.fi

taivassalonvenepalvelu@taivassalo.net

33

taivassalo.fi


Vuokraa näyttävät teltat juhliisi! – kalusteineen tai ilman

Teltat: 8x12m (8x4, 8x6, 8x8 tai 8x10m) Kalusteet: 6-8 hengen pöydät ja penkit

JP LUOLAMIES OY

Paavo: puh. 040 521 4710 tai paavo@taivassalo.net Japi: puh. 040 5656 123 tai japi@taivassalo.net Fysikaaliset hoidot • Akupunktio • Lymfaterapia

Fysioterapeutti

www.fysioterapiaheikkila.com Ihattulantie 5 Taivassalo p. 044-550 4266 www.fysioheikkila.fi

AVOINNA sop. muk.

Käsitöitä / Lahjatavaraa • Huonekaluverhoilu • Sisustus- ja korjausompelu • Veneverhoilu ja pressujen korjaus

Tekstiilien valmistus

Tieliikenteen tavarankuljetus

Johanna K. Design Hakkenpääntie 589 puh. 045 652 6981 www.johannakdesign.com info@johannakdesign.com

Kuljetus Jarkko Aalto Oy Hurunkorventie 27 puh. 040 565 6123 www.kuljetusjarkkoaalto.fi japi@taivassalo.net

Kerttuvilla puh. 045 642 6742 www.kerttuvilla.fi info@kerttuvilla.fi

Kuljetus & Nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71 puh. 0400 787 044

Terveyskeskus ja ympäristöterveydenhuolto Lääkärinvastaanotto 02 8451 2401 Hammaslääkäri 02 8451 2901 Laboratoriovastausten tiedustelu tai reseptien uusinta 02 8451 2500 Terveystarkastaja 050 561 7678 Eläinlääkäri 02 433 2125 ajanvaraus ark. klo 7-9

Veneiden huollot, korjaukset, talvisäilytys Saaristo Marina Hakkenpääntie 786 puh. 0400 924 575 www.saaristomarina.fi jussi@arianna.fi Veneiden ja veneilytarvikkeiden vähittäiskauppa Saaristo Marina Hakkenpääntie 786 puh. 0400 924 575 www.saaristomarina.fi jussi@arianna.fi Taivassalon Auto ja Venetalo Piilinen Turuntie 62 puh. 0400 594 068, 02 848 1100 www.piilinen.com venetalo@piilinen.com

Tarja Keskitalo | Keskustie 1, Taivassalo | p. 040 569 8371

Rouhun laarIT IT/ATK – Internet – Energia

.f -verkkotunnusvälittäjä http://www.rouhunlaarit.f

mökkitalkkari  LED-valoa  nettipuoti www.greenlander.fi

FYSIOTERAPEUTTI LYMFATERAPEUTTI EEVA JUUP

Puh. (02) 878 111 • Eerontie 7, 23310 TAIVASSALO

Suuituoretta KIRSIN Syd rella KOTILEIPOMO ämellä

TT TAITEILIJATOIMINTA KY MUSIIKKI- JA VIIHDEPALVELUT • Bändit • Karaoke

Uun

MUUT PALVELUT • Talonmiespalvelu Toni

talonmiespalvelutoni@gmail.com Ota yhteyttä! 044 0310875 • info@tttky.fi • www.tttky.fi

TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

Leppäpolku 5 Taivassalo • Kirsi Tuononen 041 435 2195

34


PALVELUHAKEMISTO Venepalvelut

Vuokraustoiminta

Pyörilän tila Helsingintie 733 puh. 02 879 458, 0400 538 465 www.pyorila.net pyorila@taivassalo.net

JP Luolamies Oy Perttalankuja 3 B puh. 040 521 4710 paavo@taivassalo.net

Vesiliikenne välineiden vuokraus ilman miehistöä Taivassalon Auto ja Venetalo Piilinen Turuntie 62 puh. 0400 594 068, 02 848 1100 www.piilinen.com venetalo@piilinen.com

Palveleva

Neste Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47, Puh. (02) 878 220 Avoinna joka päivä

POSTINUMERO

23310 TAIVASSALO

- LUOMUMERINOVILLAISET NEULEET LAPSILLE JA AIKUISILLE . . . . .

Mökkejä ja rivitalomajoitusta kauniissa ympäristössä! Hyvät puitteet perhelomalle tai kalastusmatkalle. Veneiden vuokraus, veneenlaskupaikka asiakkaillemme, kylmätilat ja kalankäsittelypaikka. Hyvät uimarannat, leikkipaikka.

TEHTAANMYYMÄLÄ KESKUSTIE 1, TAIVASSALO info@johannakdesign.com +358 45 652 6981

LOMATORPAT

Puh. (02) 879 432 tai 0400 820 601 • info@lomatorpat.com • www.lomatorpat.com

TAIVASSALON KIRKKO Keskustie 2

Tervetuloa Kustaviin, maalta ja mereltä!

i

Kustavin kunta, puh. (02) 842 6600 Matkailuinfo kesä-elokuu, puh. (02) 842 6620 matkailuneuvonta@kustavi.fi www.kustavi.fi

35

taivassalo.fi


Seuraa Taivassaloa! www.facebook.com/TaivassalonKunta https://www.instagram.com/taivassalonk https://twitter.com/taivassalonk #taivassalo #silakrysäys #tosviäres

! e m m a t s a Me op Kunnanviraston asiakaspalvelu

Kukkapuoti Vilhelmiina

Grillikahvio Meriportti

Visit Turku

Heikinkarin Ranthuone

OnLine chatti palvelee www.taivassalo.fi

Keskustie 9 Taivassalo Puh. 044 702 2243

Tulotie 1 Taivassalo Puh. (02) 878 426

Kustavintie 395 Taivassalo Puh. (02) 879 328

Ihattulantie 2 b Taivassalo Puh. 0400 744 640

Turun kaupungin matkailutoimisto Puh. (02) 262 7444

© Taivassalon kunta | Taitto: Mainostoimisto Penbox | Paino: Euraprint 1-2018 | Kansikuva: Vastavalo / Jari Hakala Esitteen tiedot on tarkoitettu yleistiedoksi. Jatkuvan kehittämistyön seurauksena Taivassalo saattaa hieman erota siitä mitä tässä esitteessä on kuvattu. Julkaisija ei vastaa mahdollisista muutoksista ja virheellisistä tiedoista esitteessä. Kaikki oikeudet pidätetään.

TAIVASSALO.FI