Page 1

Opas taivassalolaiseen el채m채채n www.taivassalo.fi | 1


Saaristolla on monta salaisuutta

TA I VA S S A LO S TA löydät ne kaikki

J

okainen suomalainen tietää, miltä saaristo tuntuu kesällä. Lämmin kallio paljaiden jalkojen alla, suolaisen meriveden tuoksu iholla ja korviin kantautuva haahkan kukerrus ovat nautintoja, joiden pariin palataan kesä kesältä.

2 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä


KH

TAIVASSALO SYVÄLLISEMMIN Saaristolla on monta salaisuutta...................................2-3 Nähtävää ja koettavaa.........................................................4-5 Aatelisten ja kartanoiden Taivassalo...........................6-7 Kappale maailman kauneinta Saaristomerta..........8-9 Pyhän Ristin kirkko................................................................. 10

Veneily ja kalastus...........................................................12-13 Taivassalon historiaa......................................................14-15 Taivassalolaisen anatomia ja aika...........................16-17 Kartat .....................................................................................18-21 Yritykset ja palveluhakemisto....................................22-31

Kuvaajatiedot: KH Kari Hirvo

TB Tomas Björkroth

MS Mikko Savela

VR Vesa Rantala

www.taivassalo.fi | 3


1

18

16

Nämä nähtävyydet koet vain Taivassalossa PINOPER ÄN SILTA

1

PYHÄN RISTIN KIRKKO

7 KOKONVUORI

13

2

VIIA STEN K ARTANOMUSEO

8 TAIVA SSALON TAMMET

14 MART TIL AN TONTIT

3

JÄRPPIL ÄN K ARTANO

9 TUKIKOHTA MOT TI

15

GR ANIIT TILOUHOS

10 K Y YNELTEN K ALLIO

16

HAKKENPÄ Ä

11 PUNAINEN GR ANIIT TIPA A SI

17

HIIDENKIRNU

12 KETARSALMI

18

VANHA POSTIL AITURI

4 MUNTIN SILTA 5

K AITAISTEN SILTA

6 Kuninkaallinen SUURI POSTITIE

Katso kohteen sijainti kartalla s. 20-21

4 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä


Kaitaisten silta 5 on yksi maamme pisimmistä. Se on lähes 500 metriä pitkä ja sen alikulkukorkeus on 13,5 metriä. KH

N Ä H TÄVÄÄ ja KO E T TAVAA Taivassalossa

Silakrysäys on Varsinais-Suomen suurin maaseututapahtuma.

”Kaitaisten aarteen” kannua ja kaulaketjua voi ihastella Kansallismuseossa.

Silaksopan resepti on tarkoin varjeltu salaisuus...

Tarinan mukaan Kaitaisten aarteen kannu ja kaulaketju ovat osa kuninkaan palkkiota, joka tuli Östermannien suvun haltuun 1700-luvun alkupuolella erikoisen tapahtumaketjun kautta.

Tammikuu Nuuttipukit esiintyvät

Heinäkuu

Maaliskuu

Jäät lähtevät

Toukokuu Pioniviikot alkavat Pionien kodissa, jatkuen heinäkuulle

Koko vuoden Taivassalolainen elämänmeno

Elokuu Kotiseutupäivä Saaristokulttuuriviikko Muinaistulien yö Pimiänkulman päivä

Katso netistä lisää nähtävyyksistä ja tapahtumista.

www.taivassalo.fi | 5


Ensimmäinen suomenkielinen lakikirja oli 1759 ilmestynyt vuoden 1734 lain suomennos, jonka käännöstyö tehtiin Järppilän kartanossa. TB

AATELISTEN ja KARTANOIDEN K

Taivassalo

errotaan, että “Kravut ja aateliset eivät menesty Pohjanmaalla”. Taivassalolainen taru kertoo, että aatelisherroja oli myös siellä, mutta pohjalaiset lupasivat paholaiselle maksun, jos tämä veisi ne Ruotsiin. Paholainen suostui, kokosi paronit pussiin ja lähti matkaan. Vehmassalmen rannassa hän yllättyi, kun siinä ei ollutkaan siltaa. Tällöin vihtahousu otti hyvän vauhdin ja hyppäsi salmen yli. Pussi repesi ja paroneita alkoi tipahdella säkistä pitkin Taivassaloa. Yksi pitäjä joutui elättämään koko maakunnalle tarkoitetut verenimijät. Näin sai tarun mukaan mm. Järppilän kartanokin jalosukuiset valtiaansa.

VIIA S TEN K Y L Ä N maiden omistajina 1300-luvulla mainitaan Thomas af Wialom, Viialan Tuomas, veljekset Martti ja Paavali Eerikinpoika sekä sisarukset Margit ja Disa, joilta saksalainen Anders Garp, josta sai alkunsa Karpelainen-Carpelan -suku, osti kylän maat 1374. Kauppahinnan maksussa oli hieman erimielisyyttä Tuomaksen ja Andersin välillä, sillä kauppaa käsiteltiin käräjillä vielä 1380. Vuonna 1763 kartanon isännäksi tulee luutnantti Axel Germund Lilliegreen, jonka jälkeen kartanon omistajuus siirtyi skotlantilaiselle Wittfoothien aatelissuvulle.

6 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

WIT TFOOTHIT KUULU VAT ainoaan Turun seudulla elossa olevaan sukuhaaraan, joka joutui vaaralliselle mustalle listalle Anjalan salaliiton yhteydessä kuningas Kustaa III:n aikana. VIIA S TEN K A RTA NO on Taivassalon museo. Museovieraat voivat tutustua vanhaan kartanomiljööseen ja monipuoliseen yli 8000 esineen kokoelmaan ja vaihtuviin teema- ja taidenäyttelyihin.

– Mieletön paikka, miksi tämä on salattu maailmalta, kysyy museon vieraskirjaan ilmestynyt teksti. JÄ RPPIL Ä N K A RTA NON varhaisin tunnettu omistaja on Stensbölen vaimo Kirsti, joka perinnönjaossa 1480 antoi tilan poikansa lapsille. Keskiajan lopulla Järppilä oli kirkontila, joka otettiin takaisin kruunulle. Vuonna 1570 kuningas Juhana III lahjoitti tilan tallimestarilleen Pertteli Iivarinpojalle, ja 1615 kartano läänitettiin Horneille. Nykyinen kartanon päärakennus on neljäs vanhoille 1600-luvulta peräisin oleville perusmuureille rakennettu rakennus. JÄ RPPIL Ä N K A RTA NON M AILL A on vanhan kartanolinnan jäännökset, joista on jäljellä valleja sekä puolustuslaitteita. Kartanolinna hävitettiin herttua Kaarle IX:n ja kuningas Sigismund III Vaasan välisen taistelun aikana.


Kansantaru kertoo Järppilän linnan valkeasta rouvasta, joka vielä tänäkin päivänä rauhattomasti harhailee raunioiden keskellä. Järppilä on myös Topeliuksen Mainiemen linnan esikuva. ISO -SÄ RKIL Ä on keskiaikainen kartano, josta on lähtöisin Suomen historiaan jälkensä painanut Stiernkors-Särkilahti -suku. Kartano mainitaan 1332. Olavi Särkilahti palveli hovissa, sai verovapauden ja ansaitsi rälssikirjeen kuningas Erik XIII Pommerilaiselta 1410. Niilo Olavinpoika Särkilahti toimi kuninkaantuomarina ja allekirjoitti valtaneuvosten joukossa Kalmarissa 1441 rauhansopimuksen Ruotsin ja Norjan välillä. Hänen poikansa Maunu III Särkilahti opiskeli Pariisissa ja sai Turun tuomiorovastin viran 1466, johon liittyi kreivin arvo. Maunu allekirjoitti 1488 Ruotsin edustajana Tallinnassa sopimuksen ikuisesta rauhasta Liivinmaan ritariston kanssa. Maunu määräsi myös, että jumalanpalvelus on pidettävä kansan omalla kielellä.

Maunu III avusti omilla varoillaan maan puolustamista venäläisiä vastaan 1495 ja joutui suuriin taloudellisiin vaikeuksiin. Siten kartanon omistajuus siirtyi Turun pormestari Nicolaus Särkilahdelle 1498, jonka pappispoika, tuomiorovasti Pietari Särkilahti rikkoi pappien naimattomuussäädöksen ja anasti Tammiston säteritilan Naantalin luostarilta. TA MMIS TON SÄTERITIL A N tuomiorovasti Särkilahden kuoltua leski lapsineen oli menehtyä lumikinokseen, kun tyly ja pahansuopainen kartanonhoitaja ei antanut ruokaa ja lämmikettä, vaikka kartanon isäntä oli niin käskenyt.

Rakentamisvuotta ei tiedetä, mutta kartano on ollut valmis 1796, sillä vuodelta on peräisin Kahiluodon omistajan F.L. de la Mylen piirtämä kartanoa esittävä kuva. MUITA KESKIA JA LL A muodostettuja kartanoita ovat Paltvuori, Ketarsaltami, Kunnarainen, Siusluoto, Laupunen ja Rahin Isokartano sekä Vuorenpää, joka rakennettiin kuninkaan hovin raskaaksi tulleelle kamarineidolle 1400-luvulla.

K A HILUODON K A RTA NOON kuuluivat Iso-Kahiluoto sekä Vähä-Kahiluoto, jotka liitettiin rälssisäterinä 1600-luvun puolivälissä. Kahiluodon omistajasukuina ovat olleet mm. Ille, Footangel, Starck, von Knorring ja von Troil. Kartanon päärakennus, joka on siirretty Helsingin Seurasaareen museoksi, on rakennuksena harvinainen.

rtano.

Kahiluodon ka

Viiasten kartanomuseo. MS

Lukuisat kartanot, vanhat maatalot ja keskiaikainen Pyhän Ristin kirkko kertovat historian ja perinteen arvostuksesta sekä merkityksestä Taivassalossa.

S U U R E T J A VA N H AT AAT E L I S KA RTA N OT OVAT TÄ R K E Ä O S A P I TÄ J Ä N H I S TO R I AA. www.taivassalo.fi | 7


TA I VA S S A LO kappale maailman

KA U N E I N TA Saaristomerta

Matkatessaan Tukholmasta Turkuun kuningas Kustaa IV Adolf yöpyi useasti Viiasten kartanossa. Kun meri oli myrskyisä, tarjosi Taivassalo hyvän suojasataman kuninkaalle.

Syystalven tyvenenä yönä merenpinta saa jääpeitteen. Valokuvat: KH

8 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä


Syksyn myrskyt sammuttavat kesän kuumuuden. Kuva: Janne Nieminen

Kevättalvella laajat merenselät häikäisevän kimmeltävine jääkenttineen ovat pilkkijöiden ahkerassa käytössä.

www.taivassalo.fi | 9


T

aivassaloa ei ole koskaan perustettu usean muun paikan tapaan, vaan se on ollut olemassa aina. Vaikka jo viikingit purjehtivat näillä vesillä, syntylukuna pidetään vuotta 1155, jolloin Piispa Henrik kastoi väkeä Viiasten kartanon lähteellä ensimmäisen ristiretken aikana. Taivassalosta alkaa Suomen historia. SUOMI JA RUOTSI olivat yli kuudensadan vuoden ajan yksi valtakunta, jota kuninkaat hallitsivat. Tuhansien saarien hallintopitäjä Taivassalo oli jo silloin matkailijoiden suojasatama Turun ja Tukholman välillä. PYHÄN RISTIN KIRKON ympäristössä on asunut jo kahdeksan vuosisataa kirkhakkisia eli naakkoja. Hakkisten vilkas seurustelu elävöittää tänäänkin kirkonkylän elämää. Kirkko on palvellut seurakuntalaisia 1200-luvulta. KIRJOISSA TAIVASSALO MAINITAAN Suomen käskynhaltijan, Turun linnan päällikön Matias Kettilmundinpojan testamentissa 1326, jossa määrätään Ketarsalmen tilan omistajaksi Johan Muntae Munter. Samoilta ajoilta ovat ensimmäiset maininnat Turun pormestareista, raatiherroista ja raadista.

VUONNA 1350 Antu i Rogø, Ruissaaren Antu luovuttaa Turun piispalle kaiken omaisuuntensa. Muita keskiajalta säilyneitä asiakirjoja ovat tiedot vanhimmasta Varsinais-Suomessa tehdystä sarkajaosta. Vuonna 1373 Lafrindz Yltaenen aff Thøuesalwn, Lars Yltiainen Taivassalosta myy omaisuuttaan Turun Hirvensalossa, ja 1395 porvari, Turun kaupungin raatimies Hincekynum Knap lahjoitti Turun tuomiokirkolle Ketarsalmen, Kaetharesalme, tilan. VUONNA 1420 valmistuivat vanhimmat Pyhän Ristin kirkon seinämaalaukset. Upeat Pietari Heikinpojan johdolla maalatut seinämaalaukset säväyttävät kirkon kävijöitä edelleen. Kirkon saarnatuoli on tallinnalaisen Topias Heinzen valmistama. Tuolin lahjoitti kirkolle sotamarsalkka Henrik Fleming 1638.

VR

Pyhän Ristin kirkon seinämaalaukset ja kirkkotaide ovat kauneudeltaan henkeäsalpaavia. TURUN PIISPA Maunu III Särkilahden luettelossa palvelijoista ja aseenkantajista, jotka 1495 joutuivat venäläisten surmaamiksi mainitaan Peder aff Töffuesalo, Petri Taivassalosta.

K I R K H A K K I N E N K E RTO O P I T KÄ S TÄ H I S TO R I A S TA

Taivassalon

PYHÄN RISTIN Pyhälle Ristille pyhitetty 1300-luvulla rakennettu kivikirkko on arkkitehtonisesti harvinainen kokonaisuus. Edeltävään puukirkkoon kuulunut sakaristo on peräti 1200-luvulta.

kirkko

MS

10 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä


Parkki Kaitaisen neitsytmatkalla 1866 Amsterdamiin laiva törmäsi hollantilaiseen sokerilaivaan, joka upposi. Hollantilaiset vaativat suurta korvausta. Oikeus totesi kuitenkin syyn olleen hollantilaisten.

Tarinoiden

1400-LUVUN VAIKEINA AIKOINA tuli pappilaan vanha aviopari. Syötävä oli lopussa ja vanhuus vaivana. Edellisenä vuonna oli ollut kato ja talvi oli ollut miesmuistiin ankarin. Tilanne näytti heidän osaltaan toivottomalta. He omistivat veronalaista maata ja he tiesivät pappinsa olevan varakas mies. He antoivat itsensä elatukseen ja syytingille vanhuutensa ajaksi kirkkoherralle, joka sitten elätti ja puki heidät heidän kuolemaansa saakka. Tästä syytingistä he luovuttivat hänelle omistamansa maan, sillä he olivat lapsetonta väkeä.

TAIVASSALO Theusala snaekkiolagh TAIVASSALON VAAKUNAN yksimastoinen purjealus, jonka purjeessa on Mantovan risti, viittaa meriyhteyksiin, ristiretkiaikaan ja keskiaikaiseen laivastoasevelvollisuuteen. Vuodelta 1380 peräisin olevassa asiakirjassa mainitaan Theusala snaekkiolagh, Taivassalon laivakunta. Taivassalo muodosti jo tuolloin oman sotalaivakuntansa. MYÖHEMMINKIN MERIVOIMAT vaativat osansa pitäjän miehistä. Kuningatar Kristiinan aikana perustettiin laivamiesruodut, jossa merenrantatilat varustivat laivamiehiä laivastoon. Taivassalo oli mahtava laivamiespitäjä, josta 1700-luvun alussa varustettiin kruunun palvelukseen 28 rakuunaa ja 38 miestä. MYÖS SIVIILIELÄMÄSSÄ merenkululla on merkitys taivassalolaiseen elämään. 1800-luvun lopulla rakennettiin useita laivoja: kaljaaseja, kuunareita, parkkeja, sumppuja sekä prikejä. Suurimpia olivat parkit Kaitainen ja Toivotar.

TALONPOIKAISPURJEHDUKSELLA on saaristossa ja rannikolla vuosisataiset perinteet. 1800-luvun alkupuolella Taivassalossa oli vuosittain 5-12 alusta. Vuonna 1853 aluksia oli jo 20. Kulta-aikaansa talonpoikaispurjehdus eli 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa.

Morbus Gallicus RANSKAN KUNINKAAN Kaarle VIII:n joukkojen perääntyessä Napolin valloitukseltaan 1494 on tiedossa ensimmäinen Morbus Gallicuksen kuvaus. MORBUS GALLICUS eli ranskantauti tunnetaan Suomessa syfiliksena. Ensimmäinen maininta sen esiintymisestä Suomessa on päivätty 26.9.1641. Taudin toi taivassalolainen talonpoika Tukholman matkan tuliaisenaan. Rangaistuksena hänet erotettiin seurakunnasta.

Pappilan värikäs väki PAPPI HELVIK STOLTEFOT raiskasi lukkarinsa avustuksella 1394 turkulaisen porvarin piian. Stoltefot omisti osan Turun Hirvensalon Friskalan kartanosta, jonka lahjoitti Turun tuomiokirkolle 1416.

KIRKKOHERRA PIETARI SÄRKILAHTI oli syytettynä selibaatin rikkomisesta, emännöitsijänsä makaamisesta, mutta vapautettiin.

TURUN TUOMIOKAPITULI mainitsee vuonna 1624 kappalainen Zacharius Jacobin väärentäjänä, henkipattona ja huorimuksena, joka onnistui vetämään piispaakin pahan kerran nenästä ennen kuin päätyi pyövelin käsiin. TURUN HOVIOIKEUDEN ISTUNNOSSA 14.10.1665 oli esillä oikeushistorian kummajainen. Se koski Taivassalon kirkkoherra Claudius Brenneruksen renkejä Heikki Pekanpoikaa ja Heikki Mikonpoikaa. He saivat kuolemantuomion ”sodomiittisesta synnistä”. Tuomioksi tuli kotipitäjässä suoritettava mestaus kirveellä ja ruumiiden poltto roviolla, rangaistuksena tuomituille ja varoituksena muille. SAMANA VUONNA kappalainen Michel Stigelius joutui oikeuteen vanhemman virkaveljen vaimon lähentelystä. KAPPALAISENA 1727 ALOITTANUT Nils Rotkerus tuli myöhemmin Punkalaitumen kirkkoherrana mielenvikaiseksi ja sytytti pappilan palamaan sekä tappoi partaveitsellä poikansa, ja hänet vietiin Seilin hospitaaliin.

TAIVASSALOLAINEN Erik Olsson tunnustaa 1482 Tukholman raadille varkautensa. Vuonna 1494 Michel Eriksson tuomitaan varkaudesta jalkapuuhun. Lasse Olsson tunnustaa 1495 iskeneensä kuoliaaksi linnanherran palvelijan ja tuomitaan mestattavaksi. Parkki Kaitainen

(Kuvan henkilöt eivät tiettävästi liity tekstiin.)

www.taivassalo.fi | 11


Veneillessäsi valitset kulkureittisi mielesi mukaan ja voit tehdä löytöretken vaikka joka ikiseen lahdenpoukamaan. Kohteita riittääkin, sillä satojen saarien saarimaailma tarjoaa elämyksiä vaikka loppuelämäksi. Vesille päästäksesi et tarvitse edes omaa venettä – veneen voi vuokrata.

V E N E I LY

on omiaan jokaiselle

VA PA U T TA kaipaavalle

TAIVA SSA LOSSA ON SATOJA SA A RIA ja luotoja, joten urheilukalastajille riittää apajia. Taivassalossa Ahti suo antejaan ympäri vuoden. Mereltä saa hyviä saaliita. Helpoiten kalareissulle pääsee varaamalla kalastuspaketteja. Jos haluat lisätä kalasaaliin todennäköisyyttä, niin kannattaa varata joku kokeneista oppaista, jotka tietävät missä kala nappaa syöttiin. TÄ Ä LL Ä KUULI JA A NSA ODOT TAVAT kiehtovat kertomukset kovasta elämästä saariston luodoilla, merenkulusta, tarinat suurista kalasaaliista, mahtavista aatelissuvuista, laivojen rakentamisesta ja laivastoasevelvollisuudesta sekä lukemattomat tarinat sodasta ja rakkaudesta.

12 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

Maaukkone kala kirvotta, meriukkone kala karkotta.

VOIT LÖY TÄ Ä LUONNONR AUH A A ja linnunlaulua. Voit kuulla laineen liplatuksen ja tuulen suhinan kaislikossa. Voit saada saariston rannan rakkautta. Voit ulapalla joutua suolaisten pärskeiden kastelemaksi. Saat tilaisuuden keskustella aitojen saaristolaisten kanssa. S Y K S YISES TÄ JA TA LVISES TA SA A RIS TOSTA löytyy aikaa sekä ajatuksille että harrastuksille. Kokemisen arvoisia ovat esimerkiksi erilaiset kalastusretket. S Y K S Y N MY R SK Y T sammuttavat kesän kuumuuden. Syystalven tyvenenä yönä merenranta saa jääpeitteen. Kevättalvella laajat merenselvät häikäisevän kimmeltävine jääkenttineen ovat pilkkijöiden ahkerassa käytössä.


TAIVA SSA LOSSA VOIT LE VÄTÄ ja virkistyä, sukeltaa kauniin Saaristomeren keskellä tai graniittilouhoksissa, kalastaa ammattikalastajien kanssa, risteillä ja retkeillä luonnossa. Merellinen saaristokunta houkuttelee!

Olemme meren heimoa, polkumme on meri. Elämme merestä, merellä ja meren kera. Tiedämme, että meri antaa ja meri ottaa, eristää ja yhdistää. Meri on sekä menneisyytemme että tulevaisuutemme Meri on tässä ja nyt, meri on täällä huomenna.

Mää ole silak, mää olen hiilest tehty silak. Tulkka onkel, flika ja poja.

K A L A S TA JA N V UOSI alkaa keväällä jäiden lähdettyä. Tällöin lasketaan rysyt, eli silakkarysät. Kun silakka ui kutupaikkoja etsiessään rantoja pitkin, asetetaan rysät suoraan rantaviivaan nähden. Kohdatessaan rysän johtoaidan, silakka lähtee kiertämään sitä syvemmän veden puolelta. Tällöin se joutuu kastelin ja nielun kautta rysän laatikkoon eli perään.

Pelkästään rysillä pyydetään miljoonia kiloja silakkaa ja Saaristomeren alueella on eniten taivassalolaisia silakrysiä ja taivassalossa on eniten ammattikalastajia koko Turun saaristossa. SIL A KK A RYSIS TÄ on saanut nimensä heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vietettävä Varsinais-Suomen suurin maaseututapahtuma Silakrysäys. Vuonna 2016 tapahtuma järjestettään jo 43. kerran. SA A RIS TOSSA TA LV EN TAIT TUMINEN kevääksi on näytelmä, jonka juoni yllättää. Lavastuksesta huolehtii eloon heräävä meri ja valosta kirkas kevätaurinko. Käsikirjoitusta ei tarvita, sillä luonnon helmassa on helppo improvisoida. Talvisessa ja keväisessä saaristossa on tilaa rutiineista irrottautumiselle.

Taivassalossa on eniten ammattikalastajia koko Turun saaristossa. KH

www.taivassalo.fi | 13


Vanha postilaituri Taivassalon Helsinginrannassa. TB

Suuri Postitie

kuninkaallinen tie Turkuun KUNING ATA R KRIS TIIN A N AIK A N A perustettiin laivamiesruodut, jossa merenrantatilat varustivat laivamiehiä kuninkaalliseen laivastoon. Rasitteesta saattoi vapautua toisella velvollisuudella: postin kuljetuksella. 1638 määrättiin kuningattaren valtakirjalla postilaitoksen järjestäminen. Siinä vahvistettiin reitiksi Tukholma - Taivassalo - Turku. Tien varressa parin peninkulman välein asuvat talonpojat määrättiin postitalonpojiksi, joiden velvollisuutena oli postin kuljettaminen seuraavalle postitalonpojalle. Muistoina tästä kuninkaallisesta postitiestä ovat Tylpänniemen ja Tuomoisten kivilaiturit ja muistomerkit. POS TITIE oli tärkeä reitti. Sen ymmärtää, kun lukee kuningattaren säätämää lakia: ”Juoksevalla postirengillä on kaksi tuntia aikaa juosta yksi peninkulma ja keneltä matkan taittaminen kauemmin kestää, hänen erotettakoon heti ja laitettakoon vankilaan kahdeksaksi päiväksi vedelle.”

SUURI POS TITIE mutkittelee halki kauneimman varsinaissuomalaisen kulttuurimaiseman pitkin ikivanhaa tielinjaa. Rauhallinen tie sopii vaikka pyöräilijälle tai perheen kanssa matkustavalle. Reitin varrella on paljon kiintoisia kulttuurikohteita ja monipuolisia matkailupalveluita. Sinun ei tarvitse pitää kiirettä aidolla postitiellä Taivassalon Helsingissä.

Kuninkaiden Taivassalo V UONN A 1563 vietiin kirkkoherra, Viiasten kartanon omistaja Matts Carpelan vangittuna kuningas Kustaa Erik XIV:n tutkintalautakunnan eteen syytettynä Juhana-herttuan suosimisesta. Hänet tuomittiin kuolemaan kelminä ja pahantekijänä, mutta armahdettiin, kun taivassalolaiset kääntyivät kuninkaan puoleen kirjoittaen ettei kirkkoherra ole rikkonut uskollisuuttaan kuningasta kohtaan.

KUNING A S KUS TA A II ADOLF kielsi keväällä 1617 taivassalolaisten aatelisten ja talonpoikien kauppapurjehduksen. Taivassalolaiset saivat kuitenkin käännettyä kuninkaan pään ja jo saman vuoden elokuussa kuningas antoi taivassalolaisille luvan purjehtia ja vaihtaa kalansa viljaan ja muihin tavaroihin.

Kuningas Kustaa III vieraili Järppilässä 1786 VIIA S TEN K A RTA NON HERR A, kapteeni Henrik Gustaf Wittfooth osallistui 1788 salaliittoon Kustaa III:tta vastaan allekirjoittamalla Anjalan liittokirjeen. Vastatoimenaan Kustaa III määräsi kapinoitsijat vangittaviksi ja lähes kaikki saivat kuolemantuomion. Ennen murhatuksi tulemistaan kuningas armahti kapinoitsijat yhtä lukuunottamatta. Kun uusi kuningas Kustaa IV Adolf nousi valtaan, pääsi kartanon isäntä uudelleen suosioon. Kustaa IV Adolf yöpyi Viiasten kartanossa 1802, jossa on kuninkaan kamari. Kartanon omistajaa Henrik Gustaf Wittfooth’ia, kuningas kiittää kirjeessään ystäväkseen ja uskolliseksi palvelijakseen Suomen sodan aikana, kun Kustaa IV Adolf oli seuraamassa ja johtamassa Kahiluodon meritaistelua. Sota kuitenkin hävittiin ja Suomi joutui osaksi Venäjää.

VR

14 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä


Ulkomaankauppa elinkeinona

Salakuljetusta saaristossa

M A A N VIL JELYS, kalastus, meriliikenne ja karjanhoito ovat vanhoista ajoista lähtien olleet tärkeitä elinkeinoja.

SA A RIS TOSSA VIIN A N SA L A KUL JE TUS oli viinan kotipolttoa suositumpaa. Suurtrokareita kutsuttiin pirtukuninkaiksi.

Tukholmaan vietiin tärkeimpiä viljakasveja vehnää, ohraa ja ruista, samoin mm. silakkaa, voita, juustoa, kananmunia. Tuontitavaroina olivat mm. suola, vilja, tupakka ja rauta. Silakkaa myytiin yksistään Tukholmaan 1000 tynnyriä vuodessa. Ainoastaan Kemiö kilpaili Taivassalon kanssa Tukholman markkinoilla.

Salakuljetus sai järjestäytyneen rikollisuuden muodon. Salakuljettajien ja virkavallan välillä käytiin tulitaisteluja. Pirtutrokareiden keskinäiset välienselvittelyt olivat rajuja. Taivassalossakin tapahtui useita tappoon päättyneitä pirtuvälittäjien riitoja. Yksi pirtulastin purkupaikoista oli Vehmassalmi. Toimintaa johti taivassalolainen, joka yhden pirtukanisterin välitettyään huomasi sen kannattavaksi ja ryhtyi päätoimiseksi trokariksi. Kun kauppa tuotti hyvin, hän osti veneen, johon asensi sekä traktorin että kuorma-auton moottorit. Näin veneestä tuli hyvin nopea.

Silakanpyynnin tärkeys tulee esille myöhemminkin: vielä 1973 Taivassalolla oli 2,4 miljoonan kilon saaliilla johtoasema koko Suomessa. Kun Tukholman-purjehdusta oli harjoitettu jo 1500-luvulta lähtien, oli se taivassalolaisten etuoikeus, jopa niin, että miehet jättivät viljelyksen ja karjanhoidon naisväen huoleksi. Etuoikeus säilyi myöhemminkin, kun 1830 annettu asetus antoi talonpojille oikeuden harjoittaa vientikauppaa kaikkiin Itämeren piirissä oleviin satamiin. Kauppapurjehduksiin osallistunut laivasto oli 31 aluksellaan Turun läänin suurin.

Salakuljetus tapahtui yöllä ja vaarallisilla vesillä. Osaksi oli pakko käyttää vakioreittejä mantereen läheisissä salmissa, jolloin oli säilytettävä hyvät välit reitinvarren asukkaisiin. Miehet pidettiin hiljaa pirturyypyillä ja emännille jaettiin kahvipaketteja. Helsingin kylä tunnetaan myös Pimiäkulmana. Nimen synty liitetään kieltolain aikaan, jolloin kylästä oli saatavilla pimeää viinaa. Helsingin kautta salakuljetettiin pimeitä pulloja niin maitse kuin meritse. Pyörilän tilan T-mallinen Ford takavarikoitiin salakuljetuksen takia. Trokarit erottuivat Taivassalon kylänraittien väestöstä nahkavaatteineen, jotka olivat välttämättömiä kylmällä ja tuulisella merellä. Tällaisia trokareita liikkui Taivassalossa kolmisenkymmentä.

Valtuustolla oli oikeus perustaa poliisin avuksi raittiuspoliisin virkoja. Valtuusto ei nähnyt 1919 tarpeelliseksi virkojen perustamista, “koska kunta on verrattain kaukana liikekeskuksista ja valtateistä, eikä täällä ole havaittu suurempia alkoholin väärinkäytöksiä”. Poliisikonstaapelin pyytäessä 1923 valtuustoa valitsemaan järjestysmiehiä huvitilaisuuksia varten ei valtuuston tiedossa ollut tehtävään sopivia henkilöitä.

Siirtolaisiksi Amerikkaan TAIVA SSA LOS TA L Ä HTI 1870–1914 yhteensä 900 henkilöä siirtolaisiksi Amerikkaan, kun koko lähialueelta siirtolaisia lähti 3000 henkilöä. Taivassalon kirjasto on yksi Suomen vanhimmista, sillä se perustettiin jo 1856. Muillakin aloilla Taivassalossa on oltu ennakkoluulottomia: säästöpankki aloitti 1876, meijeri perustettiin 1888 ja Varsinais-Suomen toiseksi vanhin nuorisoseura 1889 sekä osuuskauppa 1904 ja osuuspankki 1925. Kansakoulun perustamisessa kuitenkin pantiin vastaan loppuun asti, koulu alkoi koulurakennuksessa 1884. Koulun perustaminen oli ensimmäisen kerran esillä jo 1869. Vuonna 1865 annettu asetus kunnallisesta itsehallinnosta maaseudulla alkoi muuttaa pitäjäläisten elämänmenoa. Asetuksen mukaan jokainen seurakunta omalla maallaan sai muodostaa oman kunnan. Taivassalossa pidettiin ensimmäinen kuntakokous 1868. Asetuksen mukaiseksi kunnan perustaksi ei valittu Taivassalon kaltaista hallintopitäjää vaan seurakunta. Taivassalon kappelit itsenäistyivät hiljalleen omasta emäpitäjästään: Kustavi itsenäistyi vasta 1874, Iniö säilyi osana Taivassaloa vuoteen 1911 ja Velkua vuoteen 1913.

www.taivassalo.fi | 15


Miehet, naiset ja lapset ovat kokeneet merta joka säällä, joten he eivät vaahtopäisiä aaltoja säikähdä. Saaristolaiset ovat matkoillaan oppineet kohteliasta käytöstapaa. He pukeutuvat pyhäpäivin herrasväen tapaan ja nauttivat pidoissaan herrasruokia. Välillä saattaa köyhyys vaivata, kun kalastaminen ei onnistu, mutta kun hyvää pitää olla, silloin ei säästetä.

Sakari Topelius kuvaa saaristolaisia Muutamat ovat laivanisäntiä, rakentavat aluksia ja purjehtivat vieraisiin maihin. Toiset vievät pursillaan ja kaljaaseillaan kaloja ja muuta tavaraa Tukholmaan, Turkuun ja Tallinnaan. Toiset elävät kesän kalastusveneissään merellä ja vievät syksyllä suolattuja silakoita ja turskia kaupunkeihin.

Meri kunnan ympärillä on jättänyt jälkensä saaristolaisiin

Meren tähre ja merem parttal on koko Taivassalo syntyny. Taivassalolaisel onki hyvä elo, meri o uinu kuntta saak, siit päässe noi vaa vaik Amerikka ast.

Taivassalo on vilkas kesäinen kunta Turun saaristossa. Taivassalon hallintopitäjässä on ollut yli 3550 saarta ja luotoa, ennen Iniön, Kustavin ja Velkuan itsenäistymistä. Nykyään kunnassa on yli 180 saarta ja 2019 vapaa-ajan asuntoa. Merenrantaa kunnassa on 304 kilometriä.

Tilastojen mukaan taivassalolaisia on noin 1700. Miehiä ja naisia on suunnilleen yhtä monta. Väestötiheys on 12,4 asukasta/km2. Ruotsinkielisten osuus väestöstä on 0,7 %. Ulkomaalaisten osuus väestöstä asukaslukuun suhteutettuna on toiseksi suurin Varsinais-Suomessa. Yli puolet kuntalaisista on suorittanut vähintään keskiasteen tutkinnon.

Taivassalo sopi erityise hyvi monipersonaisil ihmisil. Talvel o kauhiattoma hiljast, vaja 2000 ihmist suhistele suksil ja pari hyljet liikku. Suvel pual Suame pakka Taivassalon kantil.

Taivassalolaisen

Taivassalon rannat ovat matalia, ja niistä on tullut hyviä pesimäpaikkoja eri lajeille. Lintuharvinaisuuksia ovat ”Mutilan piruna” tunnettu kaulushaikara sekä ruskosuohaukka.

A N ATO M I A ja aika

1350

Taivassalo mainitaan seurakuntana ja Pyhän Ristin kirkko valmistuu. Samana vuonna Ruissaaren Antu luovuttaa kaiken omaisuutensa Turun piispalle.

1 35 0

1155

1554

1450

1332

Ensimmäiset maininnat Särkilahden kartanosta (ks. 1489).

1460

Taivassalo mainitaan osana Mikael Agricola Turun linnalääniä. tekee tarkastuksen Magnus Rawlson kantaa Taivassalon kirkkoon. 1380 veroina Turun linnaan Taivassalo rahaa, turskaa muodostaa oman 1497 ja haukia. sotilaallisen laivakunnan. Petrus Skähl Taivassalon papinvirkaan.

1374

1450

0

115

0

- 1155

Viikingit purjehtivat Taivassalon vesillä ja polttivat nuotiota mm. Hakkenpäässä. Taivassalolaiset hakivat vaikutteita Tukholman kauppapaikoilta.

1437

Niilo Olavinpoika Särkilahti oli Kuninkaan tuomionpitäjänä eli ylimmän oikeusvallan valvojana Suomessa.

TAIVASSALO: ”Perustamisvuosi” 1155 | Pinta-ala 217 km2, josta vettä 80 km2 | Merenrantaa 304 km | Saaria 181 | Kyliä 59

16 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

1498

Kirkkoherra Nils Byskalle kävi Roomassa katumassa sukupuolista hairahdustaan.

50

125

Taivassalolainen Erik Akselinpoika Tott Ensimmäiset Piispa Henrik kävi nykyisen valtaa Turun linnan 1373 1480 kirjalliset Viiasten kartanon mailla kastamassa Kaarle Knuutinpojan Lars Yltiainen Ensimmäiset maininnat taivassalolaisia kristinuskoon. kannattajilta ja hänestä Taivassalosta myy merkinnät Järppilän Viiasten Piispa Henrikin mukana tulee linnan päällikkö. omaisuuttaan kartanolinnasta. Linna kartanosta. ristiretkellä oli Ruotsin 1326 Tottista tulee 1457 Turun hävitettiin Kaarle kuninkaan kruunua Vanhin säilynyt valtionhoitaja. Hirvensalossa. Herttuan ja Sigismuntavoitteleva Taivassaloa koskeva Gregher Andrissonin leski din välisen taistelun Erik. asiakirja laaditaan. 1395 lahjoittaa Viluluodon saaren aikana. Se on Turun linnanpäällikön Turkulais-porvari Naantalin luostarille. Matias Kettilmundinpojan Knap lahjoitti testamentti, jossa Ketarsalmen tilan omistajaksi Ketarsalmen tilan määrätään Johan Muntae Munter. 1489 Turun tuomiokirkolle. Taivassalolainen Maunu Särkilahti Turun piispaksi.


Merta ei voi kahlita, eikä saaristolaisen ajattelua Yrityksiä kunnassa on 140, jonka lisäksi satakunta maatilaa. Kunnassa asuu 717 työssäkäyvää henkilöä, ja kunnan alueella on 528 työpaikkaa. Alkutuotannon työpaikkojen osuus on 13,7 %, jalostuksen työpaikkojen osuus 28 % ja palvelujen työpaikkojen osuus 56,8 %. Kunnan ulkopuolella käyvästä työvoimasta 54,5 %:ia käy töissä Turun seudulla. Taivassalo kuuluu Turun työssäkäyntialueeseen.

Paati ova taivassalolaisel henk ja eläm. Semne sanonta o, et ko kustavilaine kuale, kaik kysyvä kumnem paat jäi. Ko taivassalolaine kuale, kaik tiätävä kumnem paat hänelt jäi.

Vakka kantensa valitsee

KH

Puuastioiden valmistus liittyy VakkaSuomeen, kuten nimikin kertoo. Taivassalolaiset eivät sen sijaan näperrelleet silloinkaan puuastioiden parissa, vaan ostivat niitä, kalastivat, purjehtivat ja tekivät kuninkaan suomin etuoikeuksin kauppaa Tukholman ja Turun kanssa.

Taivassalo on silakkapitäjä. Kunnassa onkin eniten ammattikalastajia koko Saaristomeren alueella. Kunnassa ammattikalastajia on yhteensä 43, joista päätoimisia 20. Kursivoitu teksti © Heli Laaksonen

Taivassalon vapaa-ajan asuntojen omistajista 77 %:ia tulee Turun seudulta.

2014

Taivassalon yhtenäiskoulu ja liikuntahalli valmistuvat.

2011

Paloaseman peruskorjaus ja laajennus valmistuvat.

2009

2006

Suomen suurin Sale avataan.

Pinoperän silta valmistuu.

1982

Kun Rantkaupin päärakennusta purettiin 1975 löytyi seinästä teksti: ”Matti Tyrmi on pannut meidän Kertua 29.6.1919 Antti Aaltonen” (nimet ja paikannimet saatettu häveliäisyyssyistä muuttaa).

Kaitaisten silta valmistuu.

1973

1952

Taivassalolaiset kalastavat 2,4 milj. kiloa silakkaa.

Vehmassalmen silta valmistuu.

1941

Postilentokone teki pakkolaskun mereen Hakkenpäässä. Kaikki 16 matkustajaa selvisivät hengissä, mutta yksi nainen hukkui uintimatkalla ja yksi mies kuoli rannalle päästyään sydänkohtaukseen. Posti nostettiin ja jaettiin kuivauksen jälkeen, konekin palasi liikenteeseen.

1941

Jatkosodan aikana venäläiset pommikoneet pudottavat yhdeksän pommia Hakkenpäähän, jolloin Kleemolan piika haavoittui.

1950

1923

1706

Kappalaisen Martinus Machaleniuksen Juliana-tytär synnytti aviottoman lapsen. Lapsen isäksi paljastui Julianan siskonmies, apupappi Johan Laurenius. Heidät mestattiin Taivassalossa 26.7.1712.

1563

Kuningas Kustaa Vaasanpoika Erik XIV antoi suojakirjeen taivassalolaisille.

1617

1

Kuningas Kustaa II Adolf antaa taivassalolaisille luvan edelleenkin harjoittaa ulkomaankauppaa.

1659

Leikluodon tiilitehdas aloittaa toimintansa, joka jatkuu vuoteen 1905 asti.

1808

1911

Iniö erkanee Taivassalon hallintopitäjästä.

1884

Kansakoulu aloittaa toimintansa pitkän kädenväännön jälkeen.

1870

Siirtolaisuus Amerikkaan alkaa. Vuoteen 1914 mennessä Taivassalosta 18 (Iniö, Kustavi ja Velkua ml) lähtee 50 siirtolaiseksi 900 henkeä.

Ruotsin ensimmäisen väestölaskelman mukaan 1638 Taivassalossa oli 3273 asukasta. Kuningatar Kristiina määrää Vuoteen 1805 mennessä kuninkaallisen postitien perustamisesta, asukasluku oli kasvanut jossa reitiksi vahvistettiin 3740 asukkaaseen. Tukholma – Taivassalo – Turku.

1875

Parkkilaiva Toivotar valmistuu Helsinginrannassa.

1874

1856

Kustavi erkanee Taivassalon hallintopitäjästä.

Taivassaloon perustetaan kirjasto.

1867

Merisotataistelut Helsinginrannassa ja Kahiluodossa.

1749

1913

Velkua erkanee Taivassalon hallintopitäjästä.

1919

Valtuusto ei katso tarpeelliseksi perustaa raittiuspoliisin virkoja, koska kunta on verrattain kaukana liikekeskuksista ja valtateistä, eikä täällä ole havaittu suurempia alkoholin väärinkäytöksiä.

Parkkilaiva Kaitainen valmistuu. Neitsytmatkalla Amsterdamiin Kaitainen törmäsi hollantilaiseen sokerilaivaan.

1750

Juhanakuningas lahjoitti Järppilän kartanon tallimestari Bertil Iivarsson Grönille.

1 65 0

1567

Poliisikonstaapeli Pajulan pyytäessä valtuustoa valitsemaan järjestysmiehiä huvitilaisuuksia varten ja raittiusvalvojia eri puolille kuntaa ei valtuuston tiedossa ollut tehtävään sopivia halukkaita henkilöitä.

1790

Kirkkoherra Elias Lagus suomensi Siionin virret ruotsinkielestä.

1783

Nykyinen Viiasten kartanon päärakennus valmistuu.

Vapaa-ajan asuntoja yli 2019 | Asukasluku 1688 | Valtuusto: Kesk 7, Kok 7, SDP 2, Sit 1 paikka (vaalit 2014).

www.taivassalo.fi | 17


Seikka

A

B

Taivas C

5 Kaitaisten silta

D

Merkkien selitykset

E

Uimaranta

Leirintäalue

Venelaskuluiska

Kuntaraja

1

Yhteysalus

Näkötorni

Pinop sil

(suuntaa antava)

Yhteysalusliikenne Velkuan reittialue REITTI 3 (kesäisin) m/s Kivimo puh. 0400 320 095 Teersalo Hakkenpää Hakkenpää Teersalo Teersalo Hakkenpää Hakkenpää Teersalo

Ma Ti Ke To Pe La Su 08.15 08.15 08.15 08.15 08.15 - 09.00 09.00 09.00 09.00 09.00 - 09.15 09.15 09.15 09.15 09.15 - 10.30 10.30 10.30 10.30 10.30 - - 15.00 15.00 15.00 15.00 15.00 15.40 15.00 15.45 15.45 15.45 15.45 15.45 16.25 15.45 16.00 16.00 16.00 16.00 16.00 16.40 15.45 17.00 17.00 17.00 17.00 17.00 17.40 16.45

Voimassa toistaiseksi. Tarkista aikataulut: www.fma.fi tai www.saaristoliikenne.fi Saariston yhteysalusliikenne on kaikille maksutonta.

18 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

F


ailijan

J

ssalO

I

Venesatamat ja -palvelut A Pyörilän tila

Venepaikkojen vuokraus, veneen lasku- ja nostomahdollisuus, talvisäilytys sekä perämoottorihuollot. Majoitus 2-4 hengen huoneissa. Puh. (02) 879 458 tai 0400 538 469 pyorila@taivassalo.net | www.pyorila.net

B Lomatorpat

Mökkejä ja rivitalomajoitusta kauniissa ympäristössä. Hyvät kalastusmahdollisuudet ja majoituspalvelut. Veneiden vuokraus, nosto- ja laskupaikka asiakkaidemme omille veneille, kalankäsittelypaikat ja säilytykseen kylmätilaa. Vuokrattavissa myös kokous- ja juhlatila. Puh. 02 879 432 tai 0400 820 601 info@lomatorpat.com | www.lomatorpat.com

C Heikinkarin Ranthuone H

Viihtyisä kahvilaravintola meren äärellä. Listaltamme maukkaat burgerit, pizzat ja salaatit. Kahvin kanssa itseleivotut munkit ja herkulliset kakut. A-oikeudet. Maksullinen veneramppi on aina auki. Hinnat: 1x lasku ja nosto saman viikonlopun aikana 5 €. Erilliset laskut 5 €/kerta. Syväys laiturin ympärillä on noin metri. Satamanumero 910. www.ranthuone.fi

D Leikluodon Lomapalvelut

Omatoimisille kalaporukoille erinomainen kohde, joko mökkimajoituksella tai asuntovaunualueelta Taivassalon ytimestä. Suojaisa satama merkityn venereitin varrella. Alueelta löytyvät sähköpistokkeet ja kaikki karavaanarin tarvitsemat palvelut. Mökit ja asuntovaunupaikat. Puh. 0400 820 142

E Ravintola Kuunari 2 Viiasten kartanomuseo

Viihtyisä laivaravintola meren äärellä, A-oikeudet ja 160 asiakaspaikkaa. Keittiöstä mm. maakunnan kehutuimpia pizzoja. Kesäkauppa ja polttoaineasema veneilijöille. Puh. 040 513 1601 www.ravintolakuunari.fi

F Kahiluodon Tila

Vuokramökkejä sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen vuokraukseen. Puh. 040 545 3540 tai 040 7487930

G Sahan Saluuna

E

(näkötorni suunnitteilla)

13

perän lta

Avoinna toukokuusta syyskuun loppuun. Hakkenpäässä A-oikeudet, hyvää ruokaa, suuret kesäterassit sekä viihtyisää ohjelmaa. Majoitus Gasthaus Sahanrannassa; aamiainen, sauna, takkahuone sekä internet. Myös ryhmille. Puh. 040 7788 471

H Ketarsalmen Kievari G

Idyllinen kokousympäristö hyvien kalavesien äärellä, laadukas ruokapalvelu sekä monia luontoon liittyviä aktiviteetteja. Ryhmille räätälöityjä paketteja, sisältäen ruokailut, kokoukset ja kalastukset. Ravintolassa A-oikeudet. Puh. (02) 879 200 tai info@ketarsalmenkievari.fi

I Kiinteistövalkama Särkilahti

Turvallinen tukikohta veneellesi ympäri vuoden. 60 laituripaikkaa luonnonkauniissa Vehmassalmessa. Kotisatama jonne johtaa 2,4 metrin väylä. Venepaikkojen vuokraus, veneiden telakointi, huolto ja talvisäilytys. Puh. 0500 740870 tai 050 5755897

J Pollin Piha

Maalaisidyllissä kahvila, perinnepiha sekä kokousja juhlatilavuokrausta. Ekologisia tuotteita. Maastopyörärata/luontopolku, sauna/wellness spa ;) ja kotieläinpiha. Puh. 040 419 3111 | www.pollinpiha.fi © Liikennevirasto lupa nro LIVI/5386/07.03.01/2015

www.taivassalo.fi | 19


Kunnon

KUNNAN palvelut

Elinkeinorakenteeltaan monipuolinen Taivassalo on elinvoimainen ja kehittyvä noin 1700 asukkaan saaristokunta. Palvelut, kala- ja kiviteollisuus sekä maatalous, kalastus mukaan luettuna, ovat pääelinkeinoja. Silakat ovat paikkakunnan hittituote. VAIKK A TAIVA SSA LO EI OLE KOVIN SUURI, niin täältä löytyy kaikkea mitä toimivassa kunnassa tarvitaan. Meillä on tarjolla omakotitalotontteja ja rivitalo- sekä kerrostaloasuntoja. Omasta asunnosta on yleiselle uimarannalle vain parin kilometrin matka. Hyvät liikenneyhteydet suovat mahdollisuuden asua Taivassalossa. Matka Turkuun taittuu noin puolessa tunnissa. Taivassalo on osa Turun asiointi- ja työssäkäynti-

aluetta, jossa käy päivittäin töissä yli 54,5 %:ia kunnan ulkopuolella työssäkäyvästä työvoimasta. MEILTÄ LÖY T Y Y ainoana paikkana Pohjoismaista Pionien koti. Taivassalo on kautta aikojen ollut tunnettu kalastuspitäjä ja rysät edustavat aidointa Taivassaloa. Maataloustuotteiden, mm. marjojen ja kalan, tuoreuden takaava suoramyynti on yleistä.

Torakivi

20 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

Pohjakartta © Karttakeskus Oy Helsinki, Pohjakartta v. 2005

Tunnistako tämän pilvihahmon?


Katso numeroidut kohteet sivu 4

8 4

15 10 6 3

9

5

12

17

Kysy lisää Marttilan tonteista.

11 1

7

Yksi Taivassalon satamista on Hakkenpäässä, josta mm. liikennöivät yhteysalukset Naantalin Velkualle.

14

KUNN A N A SUKK AITA PA LV ELE VAT lasten kerhot, päiväkoti, esikoulu ja yhtenäiskoulu. Terveysasema palveluineen takaa terveyspalvelut, ja senioreille on tarjolla palveluasumista eri muodoissaan sekä vanhainkoti.

2 13 16

Viikingit purjehtivat 1100-luvulla Taivassalossa ja polttivat nuotioita mm. Hakkenpäässä.

Kirkonkylästä löytyvät mm. kauppa-, posti-, pankki- ja apteekkipalvelut. Vapaaajan harrastusmahdollisuudet ovat kunnassa monipuoliset.

Pionien koti

Yhtenäiskoulu

www.taivassalo.fi | 21


Palveluja Taivassalossa

SE TUNNE, KUN ASIAT LOKSAHTAVAT PAIKOILLEEN...

KESKITTÄJÄLLE SELKEITÄ ETUJA JA HUOLETONTA TALOUDENHALLINTAA op.fi/op-taivassalo

22 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä


Palveluja Taivassalossa

J.Österman Ruoppaus ja Maisemointi Vakka-Suomen Maanrakennus Oy

Louhinta- ja ruoppaustyöt maalla ja merellä • Telaponttoonilta • Kaivuulautalta • Imuruoppaukset

Jarno Österman 0400 326 040

• Laiturit • Hiekkarannat • Rantojen kivetykset

www.ruoppausta.com

Jouni Österman 0400 936 140

PALVELUMME: • Kaivinkoneurakointi • Maansiirtotyöt • Tierakentaminen • Tiehöyläpalvelu

• Rakennusten pohjatyöt, täytöt • Louhintatyöt • Myös seulotut sepelilajikkeet

Toimitamme eri murskelajikkeet teille ja pihoille varastostamme: • Pihasepeli • Salaojasorat • Hiekat • Täytemaat

myös konetasattuna

U U S IK A

U P U N KI 040 0-9 3 6 1 4 0

• Maisemakivet

www.soramurske.fi www.taivassalo.fi | 23


Palveluja Taivassalossa

RAVINTOLA RAITTI Juhlat Syntymäpäivät Kokoukset Buffetlounas arkisin Ala carte A-oikeudet

Pitopalvelu Kakut Leivät Leivonnaiset Tilausruoat Bed & breakfast

www.ravintolaraitti.fi tilaukset ja ja varaukset: varaukset: tilaukset susanna@ravintolaraitti.fi susanna@ravintolaraitti.fi 040-77 88 88 471 040-77 471

Ravintola Ravintola Raitti Raitti Keskustie Keskustie 55 Taivassalo Taivassalo

SAARISTO INVEST INVEST OY SAARISTO OY METALLIRAKENTEET METALLIRAKENTEET PATARAUDASTA HAPONKESTÄVÄÄN

PATARAUDASTA HAPONKESTÄVÄÄN kaiteet, listat listat ym., ym., vesijohdot, vesijohdot, vesikalusteet kaiteet, vesikalusteet

LASSE 040-7059924 040-7059924 LASSE MUURAUKSET MUURAUKSET LAATOITUKSET LAATOITUKSET VESIERISTYKSET VESIERISTYKSET

SAMI 050-3838412 050-3838412 SAMI Saaristo Invest Oy, Keskustie 5, Taivassalo, 050-3838422, y-tunnus 0838954-0 Saaristo Invest Oy, Keskustie 5, Taivassalo, 050-3838422, y-tunnus 0838954-0 24 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä


Palveluja Taivassalossa

KULJETUS Jarkko Aalto Oy +358 40 5656 123 japi@taivassalo.net

Parturi-kampaamo Murskeet, mullat ja muut maa-ainekset Vaihtolavat • Hiap-nostot • Kala-ajot Pihakivet • Hiekoitushiekat

SIRKKU Meijerikatu 1 040 571 7790 ma suljettu

www.kuljetusjarkkoaalto.fi

www.taivassalonjätehuolto.fi

+358 40 5656 123 japi@taivassalo.net

• Jäteastioiden tyhjennys • Jätteiden kuljetus ja lajittelu • Erikokoiset jäteastiat • Vaihtolavojen vuokraukset, kuljetukset ja tyhjennykset

Ympäristön parasta ajatellen www.taivassalo.fi | 25


Palveluja Taivassalossa Fysikaaliset hoidot • Akupunktio • Lymfaterapia

HOTELLI

Fysioterapeutti

www.fysioterapiaheikkila.com Ihattulantie 5 Taivassalo p. 044-550 4266

AUKTORISOIDUT TAIVASSALO-OPPAAT Soile Hänninen Harmaalokkikuja 17 B 1, UUSIKAUPUNKI puh. 044 222 1126

www.fysioheikkila.fi

TAIVASSALON APTEEKKI Keskustie 11, 23310 Taivassalo puh. 02-878 175, fax 02-878 176 www.taivassalonapteekki.fi

Pirkko Karmakoski Kuuselankatu 2, RAISIO puh. 050 570 6709, 02-438 5295 (koti), 02-438 2120 (työ) Kaija Riikari Paltvuorentie 258, TAIVASSALO puh. 050 4919 255, 02-879 188 Marja Santalahti Vuojelantie 22, KUSTAVI puh. 040 5833 021, 02-877 754

FYSIOTERAPEUTTI LYMFATERAPEUTTI EEVA JUUP puh. (02) 878 111 Eerontie 7 23310 TAIVASSALO

AKUPUNKTIO Fysioterapeutti Anneli Heikkilä Ihattulantie 5, Taivassalo puh. 044 550 4266 www.fysioheikkila.fi anneli.heikkila@fysioheikkila.fi ATK-LAITTEISTOKONSULTOINTI Rouhun laarit Rouhuntie 144, Taivassalo puh. 040 419 3428 www.rouhunlaarit.fi info@rouhunlaarit.fi

Silakkaa ja muita kaloja

TUOREENA & PAKASTEENA kalatukku- ja keskusliikkeille

• Silakkafilee • Nahaton silakkafilee • Silakan mäti

APTEEKKI Taivassalon Apteekki Keskustie 11, Taivassalo puh. 02 878 175, faksi 02 878 176 www.taivassalonapteekki.fi info@taivassalonapteekki.fi FYSIKAALINEN HOITO

Länsi-Rannikon Kala Oy

West Coast Fish Ltd.

Kalarannantie 175, Taivassalo • puh. 02 846 6400, +358 400 624 607 • lrk@lrk.fi

Fysioterapeutti Anneli Heikkilä Ihattulantie 5, Taivassalo puh. 044 550 4266 www.fysioheikkila.fi anneli.heikkila@fysioheikkila.fi Taivassalon Fysikaalinen hoitolaitos Eeva Juup Eerontie 7, Taivassalo puh. 02 878 111 HIERONTA Taivassalon Fysikaalinen hoitolaitos Eeva Juup Eerontie 7, Taivassalo puh. 02 878 111

26 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

Ketarsalmen Kievari Hylkiläntie 45, Taivassalo puh. 02 879 200 www.ketarsalmenkievari.fi info@ketarsalmenkievari.fi HUOLTAMOTOIMINTA Neste Oil Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47, Taivassalo puh. 02 878 220 ILMASTOINTITYÖT Maarian ilmastointi ja suodatintekniikka Toroistentie 64, Taivassalo puh. 040 539 3858 markku.mistek@gmail.com www.maarianilmastointi.com INTERNET-PALVELUT Aikkasaava Alakyläntie 11, Taivassalo puh. 050 430 9966 www.aikkasaava.fcom katriina.sapattinen@aikkasaava.com JÄTEHUOLTO Kuljetus & nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71, Taivassalo puh. 0400 787 044 Taivassalon Jätehuolto Oy Hurunkorventie 27, Taivassalo puh. 040 565 6123 www.taivassalonjatehuolto.fi japi@taivassalo.net KALAN JA KALATUOTTEIDEN JALOSTUS JA SÄILÖNTÄ Länsi-Rannikon Kala Oy Kalarannantie 175, Taivassalo puh. 02 846 6400, +3584 0062 4607 lrk@lrk.fi KAUNEUDENHOITOPALVELUT Kosmetologiset hoidot Päivi Heikkilä Eerontie 7, Taivassalo puh. 0400 823 060 Tmi Mari Raittila Keskustie 9, Taivassalo puh. 044 585 1222 KEITTIÖKALUSTEIDEN SUUNNITTELU JA VALMISTUS Puutuote Leino Kahiluodontie 76, Taivassalo puh. 0440 879 750 www.puutuoteleino.fi info@puutuoteleino.fi


Palveluja Taivassalossa KIINTEISTÖVÄLITYS Lounaisrannikon Op Kiinteistökeskus Ihattulantie 5, Taivassalo puh. 010 255 5801, 040 505 7317 marita.kivela@op.fi KIOSKIT JA GRILLIT Grillikahvio Merituulia Tulotie 1, Taivassalo puh. 02 878 426 avoinna ark. 7-21, la 8-21, su 10-21 KIRJASTO Taivassalon kirjasto Ihattulantie 8, Taivassalo puh. 044 387 3278, 050 387 3366 avoinna ma, ke 13-19, to 10-16 kirjasto@taivassalo.fi KIVI JA MAA-AINES MYYNTI Autoilija Antti Palo Turuntie 463, Taivassalo puh. 0400 227 558 www.anttipalo.fi antti.palo@taivassalo.fi KIVITUOTTEIDEN VALMISTUS

Autoilija Antti Palo Turuntie 463, Taivassalo puh. 0400 227 558 www.anttipalo.fi antti.palo@taivassalo.fi Kuljetus Jarkko Aalto Oy Hurunkorventie 27, Taivassalo puh. 040 565 6123 www.kuljetusjarkkoaalto.fi japi@taivassalo.net Kuljetus & nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71, Taivassalo puh. 0400 787 044 KÄSITYÖT JA KÄSITÖIDEN VALMISTUS

Jarkon kivi T:mi Ilpo Ruohonen Hakkenpäänraitti 36, Taivassalo puh. 050 304 0712 ilpo.ruohonen@hotmail.com KONEIDEN JA LAITTEIDEN VUOKRAUS Autoilija Antti Palo Turuntie 463, Taivassalo puh. 0400 227 558 www.anttipalo.fi antti.palo@taivassalo.fi

Mami & Mama Keskustie 9, Taivassalo puh. 040 717 4763/Solja, 0400 822 547/Eira

Taivassalon Notariaatti, Ismo Kärpijoki Ky Lkv Perttalankuja 3 A 3, Taivassalo puh. 050 558 8155 www.taivassalonnotariaatti.fi ismo.karpijoki@taivassalo.net

KUKKIEN VÄHITTÄISKAUPPA

TILAUSPALVELU PESULAPALVELUJEN VÄLITYS

Ihattulantie 2 b Taivassalo puh. 0400 744640

Grillillä tavataan!

Merituulian tuore kahvi ja vastaleivottu pulla piristävät syksyisemmänkin päivän, kokeile!

Grillikahvio

MERITUULIA

LASKENTATOIMI, KIRJANPITO, TILINTARKASTUS JA VERONEUVONTA Annan Tilitoimisto Oy Eerontie 7 (PL 2), Taivassalo puh. 02 848 4400 www.annantilitoimisto.fi info@annantilitoimisto.fi LYMFATERAPIA

Kukkakauppa Outimaarit Ihattulantie 2 B, Taivassalo puh. 0400 744 640 www.kukkakauppaoutimaarit.fi info@kukkakauppaoutimaarit.fi

Palvelemme Ti-Pe 9-17 La 9-13

Tmi Eira Kaivola Kustavintie 697, Taivassalo puh. 0400 822 547 info@eirakaivola.fi www.eirakaivola.fi

LAKIASIAIN PALVELU

Granikka Oy Yrittäjäntie 3, Taivassalo puh. 02 878 555, 0500 784 329 faksi 02 878 551 www.kivitasot.com myynti@granikka.com

Ystävällisin terveisin,

KULJETUSTOIMINTA, MAALIIKENNE

Fysioterapeutti Anneli Heikkilä Ihattulantie 5, Taivassalo puh. 044 550 4266 www.fysioheikkila.fi anneli.heikkila@fysioheikkila.fi Taivassalon Fysikaalinen hoitolaitos Eeva Juup Eerontie 7, Taivassalo puh. 02 878 111

Tulotie 1 Taivassalo • Puh. (02) 878 426

• Grillituotteet • Tuoreet R-menu tuotteet uunista • Veikkaus • Jätskit • Juomat • Lehdet • Info-piste • ym.

KIINTEISTÖNVÄLITYS Ihattulantie 5 23310 Taivassalo puh. 040-5057317

Ilmastointityöt Kaikki ilmastointialaan liittyvät isommat ja piennemmät työt Toimipisteeni on Taivassalossa Ihattulasta Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää

Markku Seppälä / puh. 0405393858 / markku.mistek@gmail.com

www.taivassalo.fi | 27


Palveluja Taivassalossa AJATON PARTURI-KAMPAAMO TAIVASSALON KESKUSTASSA Parturi-kampaajat Annina Päivärinta 040 5425439 Marianne Tengström 050 3636496 Kosmetologi Mari Raittila 044 5851222

www.salonkiheidi.fi

Keskustie 9, 23310 Taivassalo

MAA- JA VESIRAKENTAMINEN Aasamaan vesi- ja maanrakennus Oy Isorannantie 9 puh. 02-879 682, 0400 831 538 faksi 02-879 682 taivassalonvenepalvelu@taivassalo.net

Autoliike Esko Suominen Oy Uudenkaupungintie 58, Taivassalo puh. 02 878 800, 0400 526 515 esko.suominen@uusikaupunki.fi

Kuljetus & nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71, Taivassalo puh. 0400 787 044

Autokorjaamo Timo Koski Turuntie 117, Taivassalo puh. 02 878 247, 0400 221 832

Marjunen & K:nit Hakkenpääntie 79, Taivassalo puh. 0400 808 926 www.marjunen.fi pasi@marjunen.fi

Neste Oil Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47, Taivassalo puh. 02 878 220

Rannikon Merityö Oy Tehtaantie 3, Taivassalo puh. 020 734 4210 www.merityo.fi myynti@merityo.fi MAALAUS JA LASITUS Rakennustyö MeriSet Helsingintie 360, Taivassalo puh. 040 706 5302, 040 580 6935 www.rakennustyomeriset.fi ari.merinen@taivassalo.net MAJOITUSTOIMINTA Fallinranta Oy Vaarniementie 16, Taivassalo puh. 040 703 6605, 050 537 7957 www.fallinranta.com fallinranta@gmail.com Ketarsalmen Kievari Hylkiläntie 45, Taivassalo puh. 02 879 200 www.ketarsalmenkievari.fi info@ketarsalmenkievari.fi Pyörilän tila Helsingintie 733, Taivassalo puh. 02 879 458, 0400 538 469 www.pyorila.net pyorila@taivassalo.net

Edullista osaamista

Ystävällisin terveisin,

Teen erilaisia sisä- ja ulkotöitä sekä katto- ja pihatöitä. Toimipisteeni on Taivassalossa Ihattulasta Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää.

Markku Seppälä / puh. 0405393858 / markku.mistek@gmail.com

Ravintola Sahan Saluuna Hakkenpääntie 786, Taivassalo puh. 040 7788 471 www.sahansaluuna.fi info@sahansaluuna.fi MATKAHUOLLON ASIAMIES Neste Oil Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47, Taivassalo puh. 02 878 220 METALLIRAKENTEIDEN VALMISTUS

KULJETUS- JA NOSTOPALVELU Markku Salminen ›› Vaihtolavakuljetukset ›› Roskalavakuljetukset ›› Kaivojen tyhjennys

›› Maanrakennustyöt ›› Pakettiautokuljetukset

Markku // p. 0400 787 044 28 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

MOOTTORIAJONEUVOJEN HUOLTO JA KORJAUS

T:mi Tommi Kääriä Rattaankarintie 11, Taivassalo puh. 0400 439 872 tommi.kaaria@suomi24.fi

MOOTTORIAJONEUVOJEN OSIEN JA VARUSTEIDEN KAUPPA Rengas-Siltava Oy Alakyläntie 11, Taivassalo puh. 044 595 9995 www.rengas.siltava.fi jussi.sapattinen@siltava.fi MUUT VIIHDEPALVELUT TT Taiteilijatoiminta Ky Niemeläntie 22, Taivassalo puh. 044 031 0875 www.tttky.fi info@tttky.fi MÖKKITALKKARI TT Taiteilijatoiminta Ky Niemeläntie 22, Taivassalo puh. 044 031 0875 www.tttky.fi info@tttky.fi Maarian mökkitalkkari Toroistentie 64, Taivassalo puh. 040 539 3858 markku.mistek@gmail.com www.maarianmokkitalkkari.com Taivassalon Mökkitalkkari Alakyläntie 11, Taivassalo puh. 044 595 9995 www.taivassalonmokkitalkkari.net jussi.sapattinen@siltava.fi NUOHOUS T:mi Tommi Kääriä Rattaankarintie 11, Taivassalo puh. 0400 439 872 tommi.kaaria@suomi24.fi PANKKITOIMINTA OP Taivassalo Ihattulantie 5, Taivassalo puh. 010 255 5801 www.op.fi/op-taivassalo taivassalon@op.fi

Matkasi varrella Neste Oil Taivassalo Neste Oil Taivassalo

Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47, Puh. (02) 878 220


Palveluja Taivassalossa Parturi-kampaamo Lea Linnakaari Korventie 193, Taivassalo puh. 0440 879 469, 02 879 469 Parturi-kampaamo Sirkku Meijerikuja 1, Taivassalo puh. 040 571 7790 Salonki Heidi Vainio Keskustie 9, Taivassalo puh. Marianne 050 363 6496, Anniina 040 542 5439 www.salonkiheidi.fi PERÄKÄRRYVUOKRAUS Neste Oil Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47, Taivassalo puh. 02 878 220 PESULATOIMINTA Kukkakauppa Outimaarit Ihattulantie 2 B , Taivassalo puh. 0400 744 640 www.kukkakauppaoutimaarit.fi info@kukkakauppaoutimaarit.fi POLTTOPUITA Pyörilän tila Helsingintie 733, Taivassalo puh. 02 879 458, 0400 538 469 www.pyorila.net pyorila@taivassalo.net POLTTOAINEIDEN VÄHITTÄISKAUPPA Neste Oil Taivassalo Taivassalon Autohuolto Ky Suominen Turuntie 47, Taivassalo puh. 02 878 220 PUUTARHA-ALAN VÄHITTÄISKAUPPA Taivassalon Puutarhapalvelu Ky Pionien Koti Hussintie 15, Taivassalo puh. 02 841 4838 www.pioni.fi pioni@pionienkoti.fi PUUTAVARAN, PUUTUOTTEIDEN VALMISTUS Puutavaraliike Larjama Ky Kustavintie 46, Taivassalo puh. 02 878 415, 0400 228 501 faksi 02 841 4899 www.larjamaky.com timo.larjama@luukku.com

RAKENNETEKNINEN PALVELU Rakennussuunnittelu Markku Vuorinen Marttilantie 16, Taivassalo puh. 040 514 2878 markku.vuorinen@taivassalo.fi RAKENNUSALUEEN POHJATYÖT Konepalvelut Juho Viherjälaakso Nummilantie 8, Taivassalo puh. 050 374 3317 juho.viherjalaakso@outlook.com Kuljetus & nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71, Taivassalo puh. 0400 787 044

RANTA- JA VESIRAKENTAMISEN AMMATTILAISET porapaalutus / arkkulaiturit / ruoppaukset / betoniponttoonilaiturit 020 734 4210 / myynti@merityo.fi

www.merityo.fi

Taivassalon Mökkitalkkari Alakyläntie 11, Taivassalo puh. 044 595 9995 www.taivassalonmokkitalkkari.net jussi.sapattinen@siltava.fi Rakennuspalvelu Sulkunen Ihattulantie 145, Taivassalo puh. 0500 946 631 pasi.sulkunen@gmail.com RAKENNUSASENNUS Rakennuspalvelu Sulkunen Ihattulantie 145, Taivassalo puh. 0500 946 631 pasi.sulkunen@gmail.com

Kuunarintie 15 Leikluoto TAIVASSALO Puh. 040-513 1601 • www.ravintolakuunari.fi

RAKENTAMISEN VIIMEISTELYTYÖT Rakennustyö MeriSet Helsingintie 360, Taivassalo puh. 040 706 5302, 040 580 6935 www.rakennustyomeriset.fi ari.merinen@taivassalo.net

PUUTAVARAA • Sahattuna • Höylättynä • Painekyllästettynä

TEEMME MYÖS:

Rakennuspalvelu Sulkunen Ihattulantie 145, Taivassalo puh. 0500 946 631 pasi.sulkunen@gmail.com

Kustavintie 46, TAIVASSALO www.larjamaky.com timo.larjama@luukku.com | p. 0400 228 501 tai 02 878 415 | fax 02 841 4899

RAVINTOLAT

SULKUNEN Korjaamme vanhaa, rakennamme uutta

Ravintola Kuunari Kuunarintie 15, Taivassalo puh. 040 513 1601 www.ravintolakuunari.fi teijakankainen@suomi24.fi

Rakennustyöt•Valvonta•Vahinkosaneeraus Keittiö- ja pesuhuoneremontit•Perustukset Terassit•Laatoitukset ja muuraukset Tapetointi•Maalaukset sisällä ja ulkona

Ravintola Raitti Keskustie 5, Taivassalo puh. 044 383 8121 www.ravintolaraitti.fi info@ravintolaraitti.fi

AASAMAAN VESI- JA MAAN RAKENNUS

• Rahtisahausta • Höyläystä • Kova- ja jalopuiden käsittelyä, esim. veneiden kansilaudat ja kaiteet.

RAKENNUSPALVELU

Ketarsalmen Kievari Hylkiläntie 45, Taivassalo puh. 02 879 200 www.ketarsalmenkievari.fi info@ketarsalmenkievari.fi

puh. 0500 946 631 pasi.sulkunen@gmail.com

0400 831 538

PARTURIT JA KAMPAAMOT

RAVINTOLA

SAHAN SALUUNA

www.sahansaluuna.fi www.taivassalo.fi | 29


Palveluja Taivassalossa SÄHKÖASENNUKSET

• Sähkö- ja automaatiotyöt • Sähkösuunnittelu • Sähkötarvikemyynti

SÄHKÖTEKNINEN SUUNNITTELU

Esa 040 708 2066 www.kyynarainen.fi kyynarainen@taivassalo.fi

SähköTEK Kyynäräinen Oy Lemmetyistentie 114, Taivassalo puh. 040 708 2066 www.kyynarainen.fi kyynarainen@taivassalo.fi

Ihattulantie 2B 23310 TAIVASSALO

SähköTEK Kyynäräinen Oy Lemmetyistentie 114, Taivassalo puh. 040 708 2066 www.kyynarainen.fi kyynarainen@taivassalo.fi TAITEILIJATOIMINTA

TT TAITEILIJATOIMINTA KY MUSIIKKI- JA VIIHDEPALVELUT

MUUT PALVELUT

• Bändit • Karaoke

• Mökkitalkkari • Metallityöt

Ota yhteyttä! 044 0310875 • info@tttky.fi • www.tttky.fi

TT Taiteilijatoiminta Ky Niemeläntie 22, Taivassalo puh. 044 031 0875 www.tttky.fi info@tttky.fi TALON RAKENTAMINEN, MAA- JA VESIRAKENTAMINEN Jaskan remontti- ja rakennuspalvelu Lepolantie 24, Taivassalo puh. 040 765 8456/Juho, 0400 590 503/Jaska juho.lehtonen@outlook.com JuJuFix Seppäläntie 6, Taivassalo puh. 040 522 1829 www.jujufix.fi juho.jussila@taivassalo.net Rakennustyö MeriSet Helsingintie 360, Taivassalo puh. 040 706 5302, 040 580 6935 www.rakennustyomeriset.fi ari.merinen@taivassalo.net Rakennuspalvelu Sulkunen Ihattulantie 145, Taivassalo puh. 0500 946 631 pasi.sulkunen@gmail.com

Matot, poppanat ja loimet tilaustyönä Huonekalujen verhoilut Lahjatavaraa / Käsitöitä Tarja Keskitalo | Kustavintie 44, 23310 Taivassalo p. 040 569 8371 | Avoinna sopimuksen mukaan

Antti Palo

-Hiekkaa -Sepeliä -Multaa -Vaihtolavakuljetukset -Teiden suolaukset -Pihojen harjaukset ja pesut

0400 227 558

VUOKRATTAVANA antti.palo@taivassalo.fi 30 | TAIVASSALO – Graniitinluja silakkapitäjä

Sivukylän Saneeraus Hakkenpäänraitti 87, Taivassalo Puh. 0500 782 913 sivukylansaneeraus@gmail.com TAKSILIIKENNE Taksi Jorkka Lehtonen Vanhatie 18, Taivassalo puh. 0400 322 600, 0400 775 600/Maarit

TEKSTIILIEN VALMISTUS Perinne Apaja Kustavintie 44, Taivassalo tekstiilien valmistus/huonekalujen verhoilu puh. 040 569 8371 tarja.keskitalo@taivassalo.net Johanna K. Design Hakkenpääntie 589, Taivassalo puh. 045 6526981 www.johannakdesign.com info@johannakdesign.com TERVEYSKESKUS JA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO www.uusikaupunki.fi Lääkärinvastaanotto 02 8451 2401 Hammashoitola 02 8451 2901 Laboratoriovastausten tiedustelu tai reseptien uusinta 02 8451 2500 Terveystarkastaja 050 561 7678 Eläinlääkäri ajanvaraus ark. 7-9 puh. 02 433 2125, 0400 226 156 TIELIIKENTEEN TAVARANKULJETUS Autoilija Antti Palo Turuntie 463, Taivassalo puh. 0400 227 558 www.anttipalo.fi antti.palo@taivassalo.fi Kuljetus & nosto Markku Salminen Oy Vanhatie 71, Taivassalo puh. 0400 787 044 VAKUUTUSTOIMINTA LähiTapiola Varsinais-Suomi Perttalankuja 3 A 4, Taivassalo puh. 02 524 1180 www.lahitapiola.fi varsinais-suomi@lahitapiola.fi OP Taivassalo Ihattulantie 5, Taivassalo puh. 010 255 5801 www.op.fi/op-taivassalo taivassalon@op.fi VENEPALVELUITA

POSTINUMERO

23310 TAIVASSALO

Pyörilän tila Helsingintie 733, Taivassalo puh. 02 879 458, 0400 538 469 www.pyorila.net pyorila@taivassalo.net


Palveluja Taivassalossa

JuJuFix

KIINTEISTÖNHUOLTOPALVELUT Kantojen jyrsintä Puiden kaadot ja vesakon raivaustyöt Pienet rakennus- ja remonttityöt Pienet kaivuutyöt Mökkitalkkarin työt

Tervetuloa Kustaviin, maalta ja mereltä!

Juho Jussila 040 522 1829

juho.jussila@taivassalo.net • www.jujufix.fi

KESKUSTIE 1, TAIVASSALO PUH. 045 652 6981 www.johannakdesign.com

i

Kustavin kunta, puh. (02) 842 6600 Matkailuinfo kesä-elokuu, puh. (02) 842 6620 matkailuneuvonta@kustavi.fi www.kustavi.fi

Jaakko Lehtonen puh. 0400 590 503 Juho Lehtonen puh. 040 765 8456 juho.lehtonen@outlook.com

Marjunen.fi MARJUNEN & K:NIT *Ruoppaukset *Laiturit ja Aallonmurtajat *Merikuljetukset*Louhinnat ym. Hakkenpääntie 79 23310 Taivassalo

Pasi 0400 808 926 Marko 0400 956 422

pasi@marjunen.fi

www.taivassalo.fi | 31


TAIVA SSALON KUNTA

www.taivassalo.fi

MATK AILU NEUVONTA A

Kunnanviraston asiakaspalvelu Keskustie 9 Taivassalo Puh. 044-702 2243

Grillikahvio Merituulia Tulotie 1 Taivassalo Puh. 02-878 426

Heikinkarin Ranthuone Kustavintie 395 Taivassalo Puh. 02-879 328

Kukkakauppa Outimaarit Tervetuloa Taivassaloon!

Ihattulantie 2 b Taivassalo Puh. 0400 744 640

Visit Turku

Turun kaupungin matkailutoimisto Puh. 02-262 7444

www.facebook.com/TaivassalonKunta https://twitter.com/taivassalonk #taivassalo #silakrysäys

© Taivassalon kunta | Taitto: Mainostoimisto Penbox | Paino: Forssa Print 1-2016 | Kansikuva: Kari Hirvo Esitteen tiedot on tarkoitettu yleistiedoksi. Jatkuvan kehittämistyön seurauksena Taivassalo saattaa hieman erota siitä mitä tässä esitteessä on kuvattu. Julkaisija ei vastaa mahdollisista muutoksista ja virheellisistä tiedoista esitteessä. Kaikki oikeudet pidätetään.

Taivassalo 2016  

Opas taivassalolaiseen elämään.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you