Page 1

2015 SEIKKAILU HALKI SUOMEN

VI I D EN M AAKUN N AN MAI S EMAT, TAPAHTUMAT, TUNNELM AT JA NÄH TÄVYYDET YH D EN M ERKI TYN REI TI N VAR R ELL A.


16 21

Mustasaari

Vaasa

Vähäkyrö

22 1

8 Laihia

23

18 6

5 24

2

Isokyrö

Lapua

15

Alajärvi

Kyyjärvi

10

13

Karstula

Viitasaari

20

Kannonkoski

LÄ H DE S E I K KAIL URETKEL LE H Löydä ainutlaatuinen luontoloma, golfmatka, ruokaretki viiden maakunnan makuihin, kalastusmatka, riemukas roadtrip tapahtumasta toiseen, kulttuurikierros ja aktiviteettiloma. Löydä Sininen Tie, löydä oma tapasi seikkailla halki Suomen. Tässä muutama esimerkki perinteisen matkailutien tarjonnasta nyt. Poimi suosikkisi ja jatka matkaa verkossa. KULTTUURIMATKA

AKTIIVIMATKA

1

Kuntsin modernin taiteen museo, Vaasa

11 Tarina Golf, Siilinjärvi

2

Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Lapua

12 Jokikalastusta Lampaanjoella, Pielavesi

3

Lepikon torppa, Pielavesi

13 Liikuntaa Piispalassa, Kannonkoski

4

Museo- ja matkailukeskus Carelicum, Joensuu

14 Koskikalastusta Tervon Lohimaalla

5

Yhdentoista Aallon Alajärvi

15 Simpsiön luontoalue/Simpsiönvuori, Lapua

TAPAHTUMAMATKA

LUONTOMATKA

6

Isonkyrön 1700-luvun markkinat, Isokyrö

16 Merenkurkun maailmanperintöalue

7

Kuopio Tanssii ja Soi

17 Korkeakoski, Suomen korkein koski, Maaninka, Kuopio

8

Vaasan kuorofestivaali

18 Kuutto-Levanevan luonnonsuojelualue, Laihia

9

Ilosaarirock, Joensuu

19 Lahnasjärven lintutornit, Keitele 20 Huopanankoski, Viitasaari

10 20 pennin pajatson SM-kisat Kyyjärvi-viikolla

2


19

Pielavesi

3

Maaninka

Keitele

14 Vesanto

12

17 Siilinjärvi

Tervo

7 Karttula

11 Kuopio

Tuusniemi

25

Outokumpu Joensuu

4

9

Tohmajärvi

ALKI S U O M E N J A KAUEM M AS. SEIKKAILUMATKA 21 Ylitä Suomen pisin silta, Raippaluodon silta 22 Vieraile Suomen kauneimmalla meteoriittikraaterilla, Söderfjärdenin meteoriihi 23 Näe salaperäinen muinaisjäännös, Leväluhdan uhrilähde 24 Koe luonnonvoimien mahti, Alajärven Tulivuorikeskus Mo i Rana

25 Kaivaudu maan alle, Outokummun Vanha Kaivos

Suunnittele oma seikkailusi www.sininentie.fi

Uumaja Vaasa

Kuopio Joensuu Tohmajärvi

Petroskoi

Sininen Tie on tapahtumarikas löytöretki halki Suomen ja kauemmas. Maan vaihtelevin matkailutie yhdistää viiden maakunnan maisemat, tunnelmat, tapahtumat, nähtävyydet ja palvelut ainutlaatuiseksi Kansikuva: Raippaluodon silta iltahämärässä. Kuva: Ann-Britt Pada

matkakohteeksi. 550 kilometrin poikkileikkaus Suomesta on osa neljän maan yhteistä kansainvälistä matkailutietä.

3

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Tukikohtasi Sinisen tien varrella...

HOTELLI-RAVINTOLA LAPUAHOVI JA LAPUAN KESÄHOTELLI Alle 30 minuuttia Seinäjoen tapahtumiin ja Powerparkkiin!

HOTELLI-RAVINTOLA LAPUAHOVI 33 huonetta, 74 vuodepaikkaa, ruokaravintola, pub, terassi, kokoustiloja, saunaosasto.

LAPUAN KESÄHOTELLI AVOINNA AJALLA 19.6.-9.8.2015

22 huonetta, 44 vuodepaikkaa, saunaosasto, viihtyisät oleskelutilat. Siiriläntie 11, 62100 Lapua info@kesahotelli.fi www.kesahotelli.fi

Puistotie 2 | 62100 Lapua (06) 433 7300 varaukset@lapuahovi.fi www.lapuahovi.fi

Valassaaret. Tervetuloa Kuva: TuijaWarén

Merenkurkun maailmanperintösaaristoon

LYHIN, TURVALLISIN, LUOTETTAVIN JA HAUSKIN REITTI LÄPI VUODEN

MERENKURKUN YLI ai KaTaU lU 1 2 . 1 . –9.6. 2015

MA V U U V

TI

KE

TO-LA SU

aiKaTaUl U 10.6.–17.8.2015

MA-TI KE

TO-PE LA

SU

20:00 20:00 14:30

09:00 08:00 20:00 20:00 14:30

09:00 08:00 17:30 08:30 20:30

23:30 23:30 18:00

12:30 11:30 23:30 23:30 18:00

12:30 11:00 20:30 12:00 00:00

12:00* 09:00 08:00 19:00 18:00 13:00

09:00 08:00 19:00 18:00 11:45 21:00 13:30 -

17:30 14:30 13:30 0030 23:30 18:30

14:30 13:30 00:30 23:30 16:45 02:00 19:00 -

V

LÄHTÖ VAASASTA

U SAAPUMINEN UUMAJAAN

U

LÄHTÖ UUMAJASTA

AIKATAULUN AJAT OVAT PAIKALLISIA. PIDÄTÄMME OIKEUDEN MUUTOKSIIN. KATSO POIKKEUSAIKATAULUT JA TEEMARISTEILYT SEKÄ RISTEILYTARJOUKSEMME www.wasaline.com

V SAAPUMINEN VAASAAN

w w w. w a s a l i n e . c o m

4

Tule tutustumaan merestä kohoavaan ainutlaatuiseen saaristoon. Merenkurkun laajassa saaristossa voit kokea rauhan koskemattomassa luonnossa. • Käyntikohteet: Svedjehamn ja deGeer -moreenikentät • Raippaluodon silta • Metsähallituksen luontoasemat saaristossa • Terranova, Merenkurkun luontokeskus • Vaeltaen: Alueella eripituisia vaellus- ja luontopolkuja • Meloen: Saariston vesialueet houkuttelevat melojia – tilaa melontakartta • Risteillen: Lähde opastetulle risteilylle Valassaarille tai Mikkelinsaarille • Pyöräillen: vuokra polkupyörä ja vietä päivä saaristossa.

Merenkurkku INFO

puh: +358 50 346 6200 email: info@merenkurkku.fi www.merenkurkku.fi


MERENKURKKU Kuva: Ann-Britt Pada

Merenkurkku tarjoaa saaristoelämyksiä ympäri vuoden Merenkurkun maailmanperintöalueella pääsee unohtumattomalla tavalla kosketuksiin ainutlaatuisen luonnon kanssa.

Mukaasi voit varata kokeneen luonto-oppaan tai osallistua retkelle maailmanperintöbussilla.

Noin 300 000 kävijää vuodessa ei voi olla väärässä: Merenkurkun maailmanperintö on koettava. Maankohoamisilmiön äärellä ei voi kuin tuntea nöyryyttä luonnonvoimien edessä, imeä itseensä meren tuoksuja ja tuntea pienuutta siitä, mitä on aina ollut.

Risteillen eniten ir t i Opastetut maailmanperintöristeilyt ovat erittäin suosittu ja suositeltava tapa saada hyvä kokonaiskäsitys Merenkurkun historiasta, nykypäivästä ja erityispiirteistä. Kesäaikaan risteilyjä tehdään säännöllisesti sekä Svedjehamnista että Västeröstä. Kerran viikossa järjestetään myös majakkaretkiä saariston majakoille, aina Ruotsin puolelle.

Meloen, kävellen tai pyöräillen Paras tapa kokea maailmanperintöalue on lähteä sitä kiertämään – joko maitse patikoiden tai pyöräillen tai sitten vettä pitkin kanootilla tai opastetuilla risteilyillä.

Tämän vuoden aikana Merenkurkkuun ollaan rakentamassa luontokuvaajia varten kuvauskojujen verkostoa, joka antaa erinomaiset puitteet linnuston kuvaamiseen. Merenkurkun saariston kautta kulkee vuosittain satoja tuhansia muuttolintuja, ja alueella pesii muualla Suomessa harvinaisia lajeja. Merenkurkussa voi bongata esimerkiksi sukupuuttoon kuolemassa olevan mustakurkkuuikun tai saariston kuninkaan, merikotkan.

Merenkurkun saaristo on kuin tehty melontaretkiä varten: sisäsaariston matalissa, suojaisissa vesissä on aloittelijoidenkin turvallista lipua, ja toisaalta kokeneempien on helppo suunnata haasteellisempiin olosuhteisiin ulkomerelle. Maailmanperintöalueella on useita vaihtoehtoisia vaellusreittejä niille, jotka haluavat kokea Merenkurkun maalta käsin. Laajalla alueella riittää niin pidempiä vaellusreittejä kuin lyhyempiä luontopolkuja – halusitpa sitten viettää alueella useamman päivän tai käväistä nopeasti päiväseltään, luontopoluissa ja vaellusreiteissä riittää valinnanvaraa. Myös esteettömiä reittejä on tarjolla.

www.merenkurkku.fi Kinnula Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Merenkurkussa panostetaan jatkuvasti uusiin tapoihin päästä kokemaan tämä upea alue. Viime vuoden aikana käyttöön otettiin kolme eri polkupyörienvuokrauspistettä, ja pyöränvuokraustoimintaa on tarkoitus myös laajentaa jatkossa. Tai miksi et lähtisi tutustumaan Merenkurkkuun ratsain – tai talvella koiravaljakon kyydissä?

5

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Suunnittele oma seikkailusi

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Maan

Keitele

Tervo Vesanto

Karttu

www.sininentie.fi


Wasaline vie lyhyintä meritietä Ruotsiin Matka alkaa Vaasasta ja johtaa Merenkurkun ainutlaatuisen, UNESCOn maailman luonnonperintöarvolla aateloidun saariston kautta Pohjois-Ruotsin menevimpään mestaan – Uumajaan.

Ny t myös majoitus- ja ohjelmapaket it Wasalinen kautta Voit lähteä päiväristeilylle tai pakettimatkalle, johon kuuluu laivamatka ja hotellimajoitus. Hotellipaketteja on varattavissa Wasalinen kautta sekä Uumajaan että Ruotsin tuntureille Hemavan-Tärnabyhyn, Hemavan Fjällstationiin, Kittelfjälliin ja Tärnaby Fjällbyhyn.

Maailman pohjoisinta ympärivuotista laivareittiä liikennöi Vaasan ja Uumajan kaupunkien yhteinen laivayhtiö NLC Ferry Oy. Markkinointinimenä on Wasaline. Matkustajia ja rahtiliikennettä palvelee tilava ja valoisa m/s Wasa Express, joka on monelle Pohjanlahdella risteilleelle vanha, mutta mieleinen tuttavuus.

Päiväristeily Uumajaan onnistuu torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Laiva on perillä puoli yhden maissa ja paluu Vaasaan on kuudelta paikallista aikaa, joten kaupungissa kiertelyyn jää runsaat neljä tuntia.

Mukavaa mer itunnelmaa kaikenikäis ille Laivamatka kestää neljä ja puoli tuntia. Siinä ajassa ehdit nauttia saaristolaispöydän tai à la carten antimista. Baarissa on tarjolla viihdettä ja merihintaisia drinkkejä. Keväinen aurinko ja raikas meri-ilma houkuttelee väkeä viipymään aurinkokannella. Kesäkaudella ja koulujen loma-aikoina laivalla on myös lapsille ohjattua toimintaa.

Uumajan kävelykeskusta on oikea shoppailijan unelma. Ydinkeskustassa on ritirinnan neljä kauppakeskusta, tavarataloja, lukuisia persoonallisia pikkuliikkeitä, tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita. Kauppakeskuksista uusin ja suurin on Utopia, joka tuplaa liikemääränsä kuuteenkymmeneen vuoden 2015 aikana.

– Alkukesästä otamme käyttöön uusitun leikkitilan, jossa pyrimme huomioimaan eri ikäiset lapset, paljastaa Wasalinen myynti- ja markkinointipäällikkö Maria Böling. Kinnula Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Kulttuurista kiinnostuneet voivat valita ohjelmallisen paketin, johon sisältyy laivamatkan ja majoituksen lisäksi liput tapahtumaan, esim. oopperaan, musiikkifestivaaliin tai messuille. Pielavesi

Keitele Vesanto

6

Merkittävät tapahtumat Vaasan seudulla ja Uumajan alueella py-

Maaninka ritään huomioimaan laivallakin. Siilinjärvi Tervo

– Esimerkiksi huhtikuussa Tuusniemi Uumajassa järjestettävä suuri puuKuopioNolia Trädgård ulottaa versonsa myös laivalle, lupailee tarhamessu Böling. Joensuu

Karttula

Tohmajärvi


VAASA

Maria Böling

Laivalla tapahtuu Wasalinellä on panostetaan aiempaa enemmän teemallisiin risteilyihin. Aluksi ohjelmistoon tulivat Party-risteilyt Vaasaan, joissa juhlintaa oli mahdollista jatkaa laivalla läpi yön vielä Vaasaan saapumisen jälkeen. Tänä keväänä ja kesänä tarjolla on Partyjen lisäksi risteilyjä mm. senioreille, sinkuille ja nostalgian nälkäisille. Musiikista vastaavat DJ:t, trubaduurit ja tanssiyhtyeet.

Monia mahdollisuuks ia r yhmille Wasa Express on myös erinomainen vaihtoehto kokouspaikaksi tai tiimitapahtuman järjestämiseen. Laivalla on ajanmukaiset, hyvin varustetut kokoustilat niin pienille kuin suuremmillekin ryhmille. Tarjolla on valmiita kokouspaketteja, joihin sisältyy matkalippujen ja kokoustilan lisäksi ruokailut, kahvitarjoilu ja kokousemännän palvelut. Puolipäiväpaketti maksaa 77 €/henkilö ja kokopäiväpaketti 97 €/henkilö. – Autamme mielellämme kaikenlaisten ryhmätilaisuuksien räätälöinnissä asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan, korostaa Böling. www.wasaline.com www.visitumea.se

7

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


The Cabin – saaristomökki.

Merellinen hotellielämys Kalastajavene katiskoineen on vedetty rantakiville odottamaan seuraavaa merelle lähtöä. Sitä ennen laitetaan villapaita kuivumaan ja kerätään voimia harmaaseinäisen mökin suojissa myrskylyhtyjen valossa. Ollaan kalastajamökillä tuulisella luodolla, jossa suolaiset pärskeet lyövät rantakiviin, ja lokit kirkuvat kalanperkeiden toivossa – ei kun hetkinen olemmekin Vaasan keskustassa, vilkkaan torin laidalla sijaitsevassa hotellissa!

Standardien standardi väist yy yks ilöllisyyden t ieltä Vaasan Original Sokos Hotellin uusi ilme on osa Sokos Hotels -ketjun konseptiuudistusta. Vaakunan hotellinjohtaja Max Hellqvist kertoo, että uudistuksen tavoitteena on luopua hotellien persoonattomasta tunnelmasta ja tuoda esiin alueiden erityispiirteitä. – Kaikissa kansainvälisissä hotelliketjuissa ollaan pitkään yritetty laittaa kaikki hotellit ”samaan tuubiin”, jotta asiakkaalla olisi aina sama majoittumiskokemus riippumatta siitä, missä kaupungissa hän on.

Vaasan Original Sokos Hotellin muodonmuutos tavanomaisesta ketjuhotellista tunnelmalliseksi ja persoonalliseksi majoitusliikkeeksi alkoi noin vuosi sitten, kun hotelli lanseerasi uuden neuvottelutilansa, joka maailmanperintöalueen innoittamana nimettiin Kvarkeniksi.

– Kuluttajat ovat kuitenkin tulleet vaativammiksi ja arvostavat yksilöllisyyttä. Nykyiseen ajatusmaailmaan ei ”standardien standardi” -ajattelu enää sovi, Hellqvist taustoittaa.

Uudistettu, viimeisen kokousteknologian sisältävä 12 hengen Kvarken antoi potkut tylsille kokouspäiville: seinien rosoisuus muistuttaa kallion rouheaa pintaa, tuolien selkänojat aaltoilevat meren laineiden lailla, ja tilan katosta roikkuvat akustiikkalevyt ovat kuin valkoisia pilvenhattaroita taivaalla. Kokonaisuutta täydentävät kiviä muistuttavat lattiatyynyt, luonnon väreistä johdetut tekstiilit ja suuret valokuvatulosteet, joissa Merenkurkun maailmanperintöalue avautuu kaikessa komeudessaan. Kinnula Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Uudistuksen myötä ketju jakaa yli 50 hotelliaan Suomessa yhteensä neljään erilaiseen hotellityyppiin: niistä Solo-, Break- ja Original -tyypit on jo lanseerattu ja neljäs tyyppi jalkautetaan myöhemmin. Vaasan Vaakuna määriteltiin Original-tyyppiin, jossa seudun omat erityispiirteet saavat näkyä ja paikallisia perinteitä kunnioitetaan. Pielavesi

Keitele

Tervo Vesanto

Maailmanper intö mereltä maalle

Maaninka

Siilinjärvi

Max Hellqvist kertoo, että Merenkurkun maailmanperintöalue oli luonnollinen valinta vaasalaisten Original-teemaksi. Jo viime vuoTuusniemi Karttula Kuopio denvaihteessa Merenkurkun maailmanperintökohteen kanssa alkaJoensuu nut yhteistyö sai aivan uuden tason, kun maailmanperintö tuotiin saaristosta sisälle, osaksi hotellin sisustusta. Tohmajärvi

8


VAASA

Miesten asiakassauna.

Kvarkenin jälkeen muutoksen koki yksi superior-tason huone, joka sisustettiin lattiasta kattoon kalastajamajaksi. Vaikutelma alkaa jo käytävältä: huoneen ovi on harmaa lankkuovi, jota ympäröi harmaa, meren ja tuulen piiskaama seinä. Kun huoneeseen astuu sisälle, astuu aivan toiseen maailmaan, mökkiin syrjäiselle luodolle. Kuluneiden lankkujen verhoamilla seinillä roikkuu kalastajanverkkoja, valaisimina toimivat led-valoilla varustetut öljylamput ja myrskylyhdyt, nurkassa nököttää kirstu ja talonpoikaissänkyä peittää kirjava päiväpeitto. Kaikki on mietitty viimeiseen asti, ja yksityiskohtien määrä mykistyttää: lattiaa verhoavat räsymatot, nurkissa seisoo maitotonkkia ja sänkykin on kasattu tappiliitoksin! Kylpyhuoneen seinät ovat kiveä, peseytymisallas on kiveä ja wcpönttö on upotettu hauskasti puiseen alustaan kuin puuceessä. Tunnelma on todella autenttinen. Jos Original-tyypin hotellin on määrä tuoda esiin paikallista kulttuuria, niin Vaasan Vaakunassa siinä on todella onnistuttu.

Matt i saa olla Matt i Myös asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen hyvin vastaan, kertoo Hellqvist. – – Asiakkailla on ollut vain hyvää sanottavaa. Mielenkiinto on herännyt aivan uudella tavalla, hän sanoo. – Loppuvuodesta merellisen lookin saivat myös hotellin vastaanotto, loput kokoushuoneet, saunatilat ja 17 huonetta. Muodonmuutos jatkuu vielä vuonna 2015. – – Meillä on 6200 neliömetriä tilaa, joten kaikkea ei voi tehdä saman tien. Tarkoituksena on tuoda hotellin kaikkiin huoneisiin maisemaseinät, joilla Merenkurkun upeaa maailmanperintöaluetta esitellään valokuvin. Jokaiseen huoneeseen jaetaan myös faktatietoa Merenkurkusta jakava kirja, Hellqvist paljastaa. Paitsi asiakkaat, myös henkilökunta on ottanut muutokset ilolla vastaan. – – Olemme todella päässeet toteuttamaan itseämme. Muutos ei rajoitu vain fyysisiin muutoksiin sisustuksessa, vaan se on jalkautettu myös tapaamme palvella. Jos joku henkilökunnasta on savolainen, hän saa puhua savoa. Jos vieraan etunimi on Matti, hänet toivotetaan tervetulleeksi kodikkaasti etunimellä, eikä kutsuta ”herra Virtaseksi”. Haluamme tarjota kaikilla tavoilla viihtyisän ja kodikkaan tunnelman, Max Hellqvist sanoo. www.sokoshotels.fi/fi/vaasa/sokos-hotel-vaakuna-vaasa

Kvarken kokoustila.

9

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Vaasan seudulla matkailija kokee mielenkiintoisen kontrastin, jossa Vaasan vilkas kulttuurielämä, tapahtumat ja ostosmahdollisuudet yhdistyvät ainutlaatuiseen maaseutuun.

Pieni osa mennyttä saaristolaiskulttuuria elää vielä Bergön idyllisellä saarella, jonne liikennöi lossi ympäri vuoden. Jo 1400-luvulta asti asutetulla saarella asuu nykyisin noin 550 asukasta ja siellä toimii aktiivinen yhteisö. Turistin kannattaa matkustaa Bergöhön syksyllä, jolloin saarella järjestetään perinteiset saaristolaismarkkinat.

Alueen kunnista Vaasa, Mustasaari, Laihia ja Isokyrö sijaitsevat Sinisen Tien varrella. Niiden lisäksi Vaasan seutuun kuuluvat Närpiö, Maalahti, Vöyri ja Korsnäs.

Korsnäs eilen ja tänään Suuri muinaislöytöjen määrä osoittaa, että Korsnäsiä on asutettu samaan tahtiin kuin manner on kohonnut merestä. Monet näkyvät jäännökset ovat ajalta ennen ajanlaskun alkua. Nykyään Korsnäs on elinvoimainen pienyrittäjäyhteiskunta ja Manner-Suomen läntisin kunta. Kunnan suosituimpia nähtävyyksiä ovat C.L. Engelin piirtämä, 1830-luvulla rakennettu uusklassinen kirkko, museot sekä Moikipään karun kaunis saari, jossa erityisesti luonnonystävien kannattaa käydä.

Merellinen Maalaht i Saaristolaiselämä ja maalahtelainen kalastuskulttuuri näkyvät hyvin Merenkurkun venemuseossa. Se on Suomen suurin venemuseo ja esittelee pohjalaisia käyttöveneitä 1820-luvulta lähtien. Veneiden lisäksi museossa on esillä kalastusvälineitä sekä hylkeenpyynnistä, puunuitosta ja muusta saaristolaiselämästä kertovaa esineistöä. Yli 90 käyttövenettä, yli 130 erilaista venemoottoria sekä neljä moottorikelkkaa ja niiden edeltäjät havainnollistavat saaristolaiselämän kehittymistä.

Moikipään eteläosassa sijaitsee entinen merivartioasema, jonka Metsähallitus ja Korsnäsin kunta ovat kunnostaneet matkailukäyttöön. Asemalla on makuupaikat 20–30 hengelle, keittiö ja sauna, joten vanhalla merivartioasemalla voi viettää helposti yön tai kaksikin ja tutustua päivisin saaren merelliseen luontoon. Saarta kiertävällä luontopolulla saa hyvän näkemyksen maankohoamisen geologiasta sekä saaren kasvillisuudesta ja eläimistöstä. Näkemisen arvoinen on myös Moikipään vipupooki eli Pohjanlahden ensimmäisen pookin muistomerkki.

Brinkenin kotiseutumuseo eli vuodelta 1879 peräisin oleva Orregårdenin talo ulkorakennuksineen muodostaa ainutlaatuisen museokokonaisuuden, jossa kaikki esillä olevat esineet ja työkalut ovat alkuperäisessä ympäristössään. Kokonaisuuteen kuuluu päätalon lisäksi noin 20 muuta rakennusta, jotka on siirretty alueelle lähiseuduilta. Taloa ympäröi myös laaja kukkapuutarha, joka on entistetty 1930-luvun asuun.

Viihdy Vaasan seudulla

10


VAASA Kinnula Vaasa MAALAHTI KORSNÄS

VÖYRI Mustasaari Vähäkyrö Isokyrö

Laihia

Vimpeli

Kivijärvi Kyyjärvi

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Maan

Keitele

Tervo Vesanto

Karttu

NÄRPIÖ

Korsnäsin kotiseutumuseo sijaitsee punaisessa maalaismökissä, jonka tuvassa on perinteinen sisustus: takka, roiskemaalattu tapetti, kerrossängyt, seinäpenkki sekä katossa viilihylly ja leipävarret. Vuonna 2000 käyttöön vihitystä tekstiilihuoneesta löytyvät museon todelliset aarteet: kokoelma vanhempia ja uudempia värikkäitä Korsnäsin paitoja.

Ehdottomasti paras aika vierailulle Närpiössä on heinäkuun alku, jolloin kaupungissa vietetään Tomaattikarnevaaleja. Tuhansia kävijöitä houkuttelevilla karnevaaleilla kävijät pääsevät tutustumaan eri maiden ruokiin ja kulttuureihin: paikallisilla ravintoloilla on tarjolla sekä teltta- että ulkotarjoilua aina pikkutunneille asti. Karnevaalipäivien aikana tarjotaan myös musiikki- ja tanssiesityksiä, markkinamyyntiä, näyttelyitä ym.

Närpiö tunnetaan tomaateista Suomen kohtalo ratkaist iin Vöyr issä Närpiö on tunnettu erityisesti tomaateistaan ja kurkuistaan. Peruselintarvikkeiden tuotannon lisäksi Närpiötä leimaa sen pitkä ja rikas historia: ensimmäiset maininnat Närpiöstä ovat jo 1330-luvulta.

Vöyrissä on pala suomalaista teollisuushistoriaa, sillä kunnan alueella sijainnut Kimon ruukki oli yksi Suomen ensimmäisistä rautaruukeista. Nykyisin vanha ruukki toimii museona, jossa pääsee tutustumaan rautaruukkien aikakauteen kuvien, esineistön ja työkalujen avulla. Museossa järjestetään myös kursseja, joilla opetetaan 300 vuotta vanhaa taontataitoa sukupolvelta toiselle.

Ensimmäistä kertaa Närpiössä käyvät kiinnittävät huomionsa kirkon vieressä avautuvaan näkymään: rivi rivissä pieniä, punaisia, ikkunattomia rakennuksia, yhteensä noin 150. Nämä pienet hyvin säilyneet rakennelmat ovat ainutlaatuisia kirkkotalleja, joita käytettiin entisaikaan hevostalleina jumalanpalveluksen ajan. Tallit rakennettiin hevosia varten ja niiden pitkien ulkonevien kattojen oli tarkoitus suojata rekiä ja kärryjä.

Vöyrillä on ollut myös ratkaiseva rooli Suomen historiassa, sillä siellä taisteltiin Suomen sodan ratkaisutaistelu, Oravaisten taistelu. Historiallinen Vänrikki Stoolin keskus käsittää Oravaisten taistelun historiallisen alueen. Keskuksessa kuvataan sotaa erilaisten esineiden, tarinoiden, itse taistelupaikan ja rakennusten avulla.

Närpiön historiaan pääsee parhaiten tutustumaan Öjskogin Puistossa. Se on kotiseutualue, jossa on noin kaksikymmentä historiallista museorakennusta. Päärakennus, Bengtsgården, on 1700-luvun maalaistila, jonka sisustus on hyvin säilynyt. Muista rakennuksista mainittakoon Hagan maalaiskauppa, koulutupa, apteekkimuseo, kasvihuonemuseo sekä aitat, riihi ja tuulimylly. Kesäaikana puistossa on opas, ja siellä järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia.

Luontoelämyksiä Vöyrissä tarjoaa UNESCOn maailmanperintöalueeseen kuuluvat Mikkelinsaaret – saariryhmä, jossa Topelius sanoi olevan saaria yhtä paljon kuin päiviä vuodessa. Kummelskärin saarella on kesäaikaan kahvila ja majoittumismahdollisuus sekä luontopolku. www.visitvaasa.fi

11

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


VAASA Tanssivat tytöt torilla. Kuva: Katja Lösönen

Virkeä ja viehättävä Vaasa

– energiaa luonnon helmassa Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki. Se tarkoittaa paitsi konkreettista energia-alan keskittymistä kaupunkiin, myös kaikenlaista elinvoimaisuutta.

Kylpylä Tropiclandia hemmottelee vilukissoja. Allasosastolla on kylpylänautintoja ja vesihupeja joka makuun kylmäaltaasta rentouttaviin vesihierontapisteisiin. Kesäisin tarjontaa täydentää kylpylän yhteydessä oleva suuri vesipuistoalue, joka on erityisesti lasten suosiossa.

Kaikkea kulttuur innälkään

Ostoks ia ja olemista

Vaasassa on positiivista ”pöhinää”. Kaupunki on kuulu kulttuuritarjonnastaan: teatterista voi nauttia kahdella kielellä, kaupunginorkesteri konsertoi säännöllisesti ja taide-elämyksiä saa taidemuseoista ja gallerioista. Kaupungin historiaan pääsee tutustumaan museoissa.

Vaikka Vaasassa riittää tekemistä useammaksikin päiväksi, hyvä vaihtoehto on myös istahtaa johonkin keskustan kahviloista ja nautiskella ilmapiiristä. Kaupungissa on paljon vanhaa arkkitehtuuria, joka rinta rinnan modernin elämänmenon kanssa luo mielenkiintoista vuoropuhelua. Kahden ostoskeskuksen rinnalla kukoistavat niin trendikkäät sisustusliikkeet kuin suloiset kivijalkaputiikit. Kansainvälistä tunnelmaa tuoksuineen ja makuineen löytyy yli 100-vuotiaasta Kauppahallista.

Vaasan tunnetuin kohde lienee televisiosta tuttu Strömsön huvila. Huvila sijaitsee Västervikissä kaupungin ulkoilualueella. Ryhmille järjestetään huvilalle vierailuja ympäri vuoden ja kesäaikaan järjestetään kaikille avoimia, opastettuja kierroksia ohjelman kulisseihin.

www.vaasa.fi

Ir t i ar jesta Perhekohteet, huvipuisto Wasalandia ja kylpylä Tropiclandia muodostavat kokonaisuuden, jossa saa helposti kulumaan päivän tai vaikka kaksi. Wasalandia on profiloitunut elämyskeskukseksi, jossa panostetaan koko perheen viihtymiseen. Huvipuistossa on yli 40 erilaista laitetta ja toimintoa, joista jokainen löytää omat suosikkinsa. Kaikki laitteet ovat vierailijoiden käytössä yhdellä rannekkeella ja maksulla. Vain 3D-teatteri ja pelipisteet toimivat pienellä maksulla.

Kauppahalli. Kuva: Jaakko Salo

12


MUSTASAARI Kinnula

Vaasaa ympäröi merellinen Mustasaari – paikka, johon Vaasan kaupunki itse asiassa alun perin perustettiin. Elinvoimainen Mustasaari on Suomen suurin saaristokunta.

Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Mustasaarta leimaa Merenkurkun upea saaristo maailmanperintökohteineen, joka onkin hyvin tärkeä Mustasaarelle ja sen asukkaille. Svedjehamnin näköalatornista avautuvat upeat maisemat saaristoon, joka kareineen ja luotoineen tuntuu jatkuvan loputtomiin.

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Maan

Keitele

Tervo Vesanto

Karttu

säinen Postisoutu, jossa perinneveneet matkaavat Ruotsin Holmön ja Björköbyn Svedjehamnin välillä. Perinteikäs tapahtuma on todella suosittu, ja se kerää joka vuosi paljon katsojia ja kymmeniä venekuntia.

Merelle! Kaunis saaristo houkuttelee sekä veneilijöitä että varsinkin kalastajia. Turisteille järjestetään ohjattuja vene- ja kalastusmatkoja saaristoon – ja sinne kannattaakin lähteä paikallisen oppaan kanssa, sillä maankohoamisilmiön vuoksi Mustasaaren saaristo muuttuu koko ajan ja vesireitit muuttavat muotoaan.

Kulttuur i elää ja voi hyv in Mustasaari on kuuluisa vireästä kulttuurielämästään. Korsholman musiikkijuhlat tuovat joka kesä kuntaan suuren määrän kamarimusiikin ystäviä, ja Sulvalla sijaitseva Stundarsin museo ja kulttuurikeskus houkuttelee turisteja. Stundarsin museo ja kulttuurikeskus Sulvalla tarjoaa aikamatkan saariston menneisyyteen: aidossa talonpoikaisympäristössä esitellään entisajan asumista, elämistä ja työntekoa. Stundarsissa järjestetään myös käsityöläispäiviä, taidenäyttelyitä ja markkinoita.

Hyville apajille päästäkseen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä lähteä merelle, sillä esimerkiksi Mustasaaren maamerkki, Raippaluodon silta tarjoaa silmiä hivelevien maisemien lisäksi myös oivan kalapaikan. Raippaluodon vinoköysisilta on 1045 metrillään virallisesti Suomen pisin silta. Meren äärellä veneily on luonnollisesti iso osa mustasaarelaisten elämää. Kunnan alueella on yhteensä seitsemän satamaa veneilijöiden käytössä. Mielenkiintoinen veneilykokemus on jokake-

www.mustasaari.fi

Moni-ilmeinen Mustasaari 13

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


LAIHIA tettyjen ja kuluneiden esineiden avulla – aidolla rakkaudella, mutta pilke silmäkulmassa.

Nuukasta maineestaan huolimatta nykypäivän Laihia on vilkas, yritteliäs ja elinvoimainen maaseutukunta, joka tarjoaa erilaisia elämyksiä myös matkailijalle.

Nuukuusteeman ympärillä vietetään vuosittain myös Nuukuuren viikkoa, paikallisten yritysten ja yhdistysten yhdessä Laihian kunnan kanssa järjestämää iloista kansanjuhlaa. Viime kesänä jo kolmatta kertaa vietetty tapahtuma on saanut kunnassa positiivisen maineen ja on muodostumassa laihialaiseksi perinteeksi. Viikon aikana järjestetään mm. energiansäästöön ja muuhun ”nuukailuun” keskittyviä seminaareja, kulttuuritapahtumia ja muuta yhteistä ilonpitoa.

Laihia on ainakin suullisessa kansanperinteessä tunnettu nuukailupitäjänä. Laihialaiset tuntevat maineensa, ja ovat siitä ylpeitä. Kun nuukuus tarkoittaa järkeviä toimintatapoja, kestävää kehitystä ja kuntalaisten eduista huolehtimista, niin silloin Laihialla ollaan nuukia. Laihia on viisaan euron kunta, jossa panostetaan järkevään taloudenpitoon ja kestävän kehityksen mukaisiin toimintatapoihin. Kunnassa halutaan pitää huolta asukkaiden hyvinvoinnista, ja siksi Laihialla kehitetään jatkuvasti lapsiperheiden palveluita, terveydenhuolto- ja vanhustenhoitopalveluita sekä koulutoimintaa. Tärkeissä asioissa ei nuukailla. Toisin sanoen, nuukia ollaan pienemmissä asioissa, jotta joskus saadaan aikaan jotain suurta. Nuukasti, mutta komiasti, sanotaan Laihialla.

Laihian luonto ei nuukaile Vaikka Laihialla ollaankin nuukia, niin kunnan luonto ei pihistele parhaimmistaan. Laihia onkin luonnossa liikkujan paratiisi: se on viljavia peltoja, laajoja metsiä ja kiehtovia soita. Kuutto-Levanevan luonnonsuojelualue on vaikuttava, harvinaisen laaja suoalue, jossa opastettuja reittejä pitkin on helppo ja turvallista kulkea ihailemassa ainutlaatuista suoluontoa. Levanevan 13 kilometrin mittainen reitti kiertää upeissa maisemissa poiketen välillä metsäsaarekkeisiin ja suon reunametsiin. Reitin varrella on lintutorni, laavuja ja taukotupa.

Nuukuuden y t imessä Laihialla hieman kyseenalaiseltakin tuntuvasta maineesta on osattu tehdä matkailuvaltti. Muualta tulevalle ehdoton vierailukohde Laihialla on kotiseutumuseo Nuukuuren museo, jossa kävijä johdatellaan nuukuuden ytimeen. Maankuulua säästeliäisyyttä esitellään mm. loppuun käy-

Kunnan ylläpitämän Rajavuoren erä- ja vaelluskeskuksen ympäristössä kiertelevä viiden kilometrin mittainen luontopolku on kompaktin mittainen, opastettu luontopolku, jonka varrella voi levähtää laavulla, ihailla lakeuden maisemia näkötornista ja saunoa hiet pois hirsisessä Rajatuvassa.

www.laihia.fi

Laihia on viisaan euron vireä kunta

14


ISOKYRÖ kirkossa on paljon nähtävää, ja kesäaikaan siellä pidetään ryhmille opastettuja kierroksia. Kivikirkon kupeessa, kotiseutumuseon pihapiirissä vietetään joka kesä 1700-luvun markkinoita. Jo yli 20-vuotinen perinne kerää joka vuosi yhteen yli sata myyjää ja tuhansia markkinavieraita nauttimaan autenttisesta menneen tunnelmasta. Tapahtuman luonne on haluttu pitää ”vanhanaikaisena”: myyjät ovat käsityöläisiä ja esiintyjät kierteleviä laulajia ja musikantteja. Myyntikojut somistetaan vanhaan malliin, ja myyjät pukeutuvat 1700-luvun henkeen. Autenttisuudella halutaan tukea alueen historiallista tunnelmaa ja kunnioittaa jo keskiajalta samalla paikalla vietettyjen markkinoiden perinnettä. Tanssimisen, teatterin ja ulkoilun ystäviä Isossakyrössä hemmottelee viihdekeskus Kalliojärvi, jonka jokaviikkoiset tanssit ovat kuulut ympäri maakuntaa. Kalliojärven upeissa maisemissa seisovalla lavalla tanssitaan ainakin joka lauantai lähes vuoden ympäri, eli maaliskuusta uuteen vuoteen saakka. Alueen 26 mökkiin mahtuu isompikin määrä majoittujia, ja lisää majoitustilaa on viereisellä Lukkuhaan 140-paikkaisella karavaanialueella. Kesäisin viihdetarjontaa täydentää Isonkyrön keskustassa sijaitseva legendaarinen Pukkilansaaren tanssilava, jossa monet pohjalaiset ovat kohdanneet tulevan elämänkumppaninsa jo useammassa polvessa. www.isokyro.fi

Isossakyrössä kauppa käy – niin nykyautoissa kuin historiallisilla markkinoilla Yritteliäs Isokyrö tunnetaan autokaupan kotina. Modernissa hyvien palveluiden kunnassa on myös rikas historia, jota vaalitaan edelleen. Matkailijat löytävät Isoonkyröön usein juuri autokauppojen toivossa, ja Isonkyrön Tervajoen taajama tunnetaan maanlaajuisesti merkittävänä autokaupan keskuksena. Isossakyrössä toimii peräti 14 autoliikettä, joista myydään vuosittain noin 7000 autoa. Autokauppa oheispalveluineen on kunnassa merkittävä työllistäjä. Isonkyrön vanha kivikirkko on seissyt samalla paikalla 1520-luvulla lähtien, ja sitä ennen paikalla sijaitsi vuonna 1304 rakennettu puukirkko. Aikojen saatossa kirkosta on muodostunut isokyröläisille arvokas symboli. Talonpojat kokoontuivat Isonkyrön kirkolle Nuijasodan alkaessa, ja sen viereen päättyi myös sodan johtomiehen, Jaakko Ilkan, elämä. Kirkon luona tapahtuneesta yhteenotosta katsotaan nuijasodan alkaneen, ja sen viereen päättyi myös sodan johtomiehen, Jaakko Ilkan, elämä. Nykyisinkin kirkko on aktiivisessa käytössä: se on suosittu tie- ja vihkikirkko, ja siellä järjestetään edelleen jumalanpalveluksia, konsertteja ja yhteislaulutilaisuuksia. Matkailijoille

15

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


PÄIVÄLIPPU MUSEOIHIN Tutustu yhdellä lipulla Vaasan kaupungin museoihin saman päivän aikana!

12€ / 9€

MUSEOKOHTEET: Kuntsin modernin taiteen museo Sisäsatama 65100 Vaasa KUNTSI.FI Pohjanmaan museo ja Terranova – Merenkurkun luontokeskus Museokatu 3 65100 Vaasa POHJANMAANMUSEO.FI Tikanojan taidekoti Hovioikeudenpuistikko 4 65100 Vaasa TIKANOJANTAIDEKOTI.FI Vanhan Vaasan museo Kauppiaankatu 10 65380 Vaasa POHJANMAANMUSEO.FI avoinna vain kesäaikaan Pidätämme oikeudet muutoksiin. Pääsy kohteisiin museoiden aukioloaikojen mukaan.

Tule ja tutustu !

Kotimaiset saunapellavatuotteet yli 45 vuoden kokemuksella

AiSe

Puutarha ja

Maisemasuunnittelu

Taimibongarit

Siiriläntie 290, 62100 Lapua Puh. 0400 894701, 040 7258630 www.aisepuutarha.fi

• • • •

Virtuoosi pellavatuotteet Virtuoosi paperilankatuotteet Seinätekstiilit Nauhatuotteet

Löydät tuotteemme hyvin varustelluista sisustusliikkeistä. Sovi ryhmävierailu tehtaanmyymälään Alajärvelle: Timo Hanhisalo puh. 0400 862 400 timo.hanhisalo@hanhisalonkutomo.fi

Soinintie 281 B, 62900 ALAJÄRVI

16


Elämyksellinen puutarhakohde sekä keramiikka- ja sisustusmyymälä

Lintukodon pihapuisto – Taiteilijapiha Pohjanmaalla Suomen Paras Piha 2014 -finalisti

- Yritystilaisuudet - Koulutukset - Kokoukset

• Ihania ideoita ja oivalluksia • Vanha navetta saneerattu kauniiksi sisustusmyymäläksi • Oma keramiikkamallisto

- Perhejuhlat

• Iso vesiallas, luonnonkiviä, paviljonki ja portteja

Pihapiirissä olevassa Kaukametsässä tilauksesta kahviopalvelut ryhmille.

• Sisustustuotteita sekä kodin tekstiilejä

Lintukoto

- Ryhmät

Vasunmäentie 351, 62100 Lapua Puh. 050-560 3079 tai 06-437 6936 www.lintukoto.fi Avoinna ark. 10-18, la 10-15 ja su 12-16 (heinä-joulukuussa)

www.lakeavaara.fi

Maakunnan parhaat näköalat juhliin ja illanviettoon!

Tilauksesta tutustuminen monipuoliseen kasvivalikoimaan ja erikoispuihin 20 € / ryhmä

at ppe ät l u H ym näk

SIMPSIÖN

le heil r e P

Tervetuloa huippulomalle Lapualle

L

Ravintola Taivaanpankko Simpsiövuoren upeissa maisemissa

häät | sukujuhlat | syntymäpäiväjuhlat | yrityksen koulutus- ja tyky-päivät | merkkipäiväjuhlat | pikkujoulut | teemajuhlat ym. Tervetuloa!

t nee Huoneistohotellissamme on hyvin varusteltuja 25 o u m2:n saunallisia yksiöitä ja 45 m2:n saunallisia ut h d i o kaksioita. t s a Ilm Lähellä monia aktiviteetteja: Powerpark Duudsonit Activity Park Keskisen kyläkauppa Härmän kylpylä Ähtärin eläinpuisto Wasalandia

Kysy lisää:

ravintolataivaanpankko@gmail.com 040 170 3015 / Tiia Pöntinen www.simpsio.com

taa n u iik

ä

s tsäs e m

45 km 28 km 69 km 30 km 99 km 83 km

puh. 06-4338 560

Navigaattoriin Mastontie, Lapua, info@simpsionkullas.fi, www.simpsionkullas.fi

17

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Viihdytään Lapualla

Lapua tarjoaa matkailijalle rikkaan ja monipuolisen kattauksen kulttuuria ja vapaa-ajan aktiviteetteja.

Tuhans ien kasv ien Jokilaakso Aivan Lapuan keskustassa, tuomiokirkon kupeessa sijaitseva Jokilaakson matkailupuutarha on suosittu koko perheelle soveltuva puutarhamatkailukohde. Nurmonjoen rannalla sijaitsevassa, yli kahden hehtaarin laajuisessa puutarhassa on yli 10 000 kasvia, satoja eri lajikkeita. Silmänilon lisäksi Jokilaaksosta saa hyviä vinkkejä oman kotipuutarhan istutuksiin.

Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla sijaitseva Lapua on matkailijalle monipuolinen ja mielenkiintoinen kohde. Noin 14 800 asukkaan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumatarjonta on monipuolista, mutta Lapua tarjoaa myös luontoelämyksiä ja rauhoittumisen mahdollisuuksia. Keskeisen sijaintinsa ansiosta Lapua toimii hyvin myös muualle Pohjanmaalle suuntautuvien päivämatkojen tukikohtana, josta on helpot ja nopeat yhteydet muualle maakuntaan.

Jokilaakson hyötypuutarhassa pääsee tutustumaan erilaisiin yrtti-, rohdos- ja hyötykasveihin. Alueella on myös kymmeniä erilaisia havupuiden erikoismuotoja, kukkivia pikkupuita, runsaasti perinteisiä, vanhan ajan pensasruusuja ja upea runsaslajinen kivikkokasviryhmä. Jokilaaksosta löytyy myös laaja hedelmä- ja marjatarha, jossa on runsaasti eri lajeja ja lajikkeita. Oman värikkään lisänsä alueelle tuovat lajirunsaat perenna- ja kesäkukkaistutukset, jotka kukoistavat läpi kesän. Perheen pienimpien iloksi puutarhassa on kotieläimiä.

Ulkoilmaihmisen Simps iö Simpsiön alueella toimii talvisin läntisen Suomen laajin ja suosituin hiihtokeskus. Simpsiö on 30-vuotisen toimintansa aikana vakiinnuttanut asemansa maakunnan ja muun Länsi-Suomen suosituimpana hiihtokeskuksena. Viiden rinteen hiihtosirkusta täydentää huipun tasokas ravintola.

Elämyks iä ja elämää Kulttuur ikeskus Vanhassa Paukussa

Kesäisin Simpsiön upeista maisemista ja ainutlaatuisesta metsäluonnosta voi nauttia aluetta kiertävillä viitoitetuilla retkeilyreiteillä. Simpsiön aluetta on viime vuosina kehitetty voimakkaasti palvelemaan monipuolisesti erilaisia liikunta- ja virkistyskäyttömuotoja ympäri vuoden. Alueen reitit ovatkin niin virkistäytyjien, patikoitsijoiden, juoksijoiden kuin maastopyöräilijöidenkin suosiossa.

Vanha patruunatehdas Lapuan keskustassa toimii nykyisin kulttuuri- ja yrityskeskuksena. Vanha Paukku on kiinnostava kohde paitsi historiallisen miljöönsä, myös monipuolisen kulttuuritarjontansa vuoksi: alueella sijaitsee mm. taidemuseo, näyttelytiloja, valokuvakeskus, teattereita (elokuvateatteri sekä Teatteri Lapua)

18


LAPUA ja useita tehtaanmyymälöitä, mm. viime vuonna TaitoFinlandialla palkittu Lapuan Kankurien tehtaanmyymälä.

LAPUA Nähtävyyksiä ja tapahtumia

Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa on myös jokilaiva m/s Koivunlehden satamalaituri, josta käsin jokilaiva kuljettaa ihmisiä risteilyille Lapuan- ja Nurmonjoelle. Noin tunnin mittaisten risteilyjen aikana opas kertoo Lapuan historiasta sillä aikaa kun matkustaja saa nauttia ohi lipuvista maisemista hyvin hoidettuine puistoineen, puutarhoineen ja perinteisine pohjalaistaloineen.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Jokilaakson matkailupuutarha, Simpsiön laskettelukeskus, jokilaivaristeilyt, tehtaanmyymälät.

Monenlaista tekemistä useammaks i päiväks i Lapualla on pitkä historia ja menneisyydestä löytyy paljon värikkäitä persoonia ja tapahtumia. 1800-luvun lopun lapualaiseen talonpoikaiselämään matkailija pääsee tutustumaan Ränkimäen talomuseossa. Kesäaikaan museolla järjestetään erilaisia tapahtumia.

Oho!

Etelä-Pohjanmaa oli aikoinaan körttiläisyyden kulta-aluetta. Herännäisyyden historiaa valottaa elävästi Körttimuseo, joka sijaitsee Wanhan Karhunmäen päärakennuksessa noin 10 kilometrin päässä Lapuan keskustasta. Museossa on esillä mm. körttipukuja, upea valokuvakokoelma, muotokuvamaalauksia, kirjasto sekä opistossa tehtyjä käsitöitä. Museossa ei keskitytä ainoastaan Lapuan tai Etelä-Pohjanmaan herännäishistoriaan, vaan näkökulma kattaa koko maan.

Lapua on kansanliikkeiden syntyseutua. Poliittisessa historiassa Lapua muistetaan ennen muuta nuijasodasta 1596–1597, vuoden 1918 sodasta ja lapuanliikkeestä 1929––1932.

opetella turvallisesti ohjaajien valvonnassa. Keskittyneen ajoharjoittelun jälkeen kelpaakin virkistäytyä kaupungin virkistysuimala Sateenkaaressa tai kesäuimala Epop Parkissa, jossa on omat altaat sekä isoille että pienille, ja riemua lisää perheen pienten suosiossa oleva vesiliukumäki.

Lapsiperheille Lapua tarjoaa tekemistä esimerkiksi lasten liikennepuistossa, jossa liikennesääntöjä ja -käyttäytymistä voi

Teatteri Lapua www.teatterilapua.fi Luhurikan kesäteatteri www.larvateatteri.fi Kinnula

Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Keitele

Maani Tervo

Vesanto

Karttu

Lapuan kärkitapahtumat 2015 Voiman Juhlaa, Suomen Cupin 3. osakilpailu 9.5. Naisten Superpesis kesäkausi 2015 Kesää Kauppakadulla 23.6.–28.7. (tiistai-iltaisin klo 19–21) Hengellisen Musiikin Festivaali 26.–27.6. HeikkiSaloSoi -piknikkonsertti 18.7. Vanhan Paukun Festivaali 31.7.–1.8. Back in the Beatles 16.–17.10. Joulunavausmessut 21.–22.11. Infopiste/Tourist information: Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Kustaa Tiitun tie 1, 62100 Lapua puh.  06 438 4582 ja 044 438 4582, info@lapua.fi

19

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


– Bokseja, reilejä ja hyppyreitä on helppo rakentaa pieniin, paikallisiinkin keskuksiin, ja lautailijat viihtyvät mäessä usein koko päivän kerrallaan. Lautailijat ovat usein pienten hiihtokeskusten pelastus, Martti Kivisaari sanoo.

Kipinä sy tt yy kot imäessä Vaikka Simpsiö ei koossa ja laajuudessa pystykään kilpailemaan Suomen suurimpien hiihtokeskusten kanssa, pienemmille rinteillekin on oma tilauksensa. Simpsiöllä asiakaskunnan rungon muodostavat lähialueiden päiväkävijät. – Meidän asiakaskuntamme tulee sadan kilometrin säteeltä, ja erityisesti nuoret ovat meillä rinteiden suurkuluttajia. Paikallisissa keskuksissa syttyy se hiihtokipinä: haetaan tuntumaa suksiin ja lasketteluun, jotta uskalletaan lähteä pohjoisen isoihin rinteisiin. Ja tosiasiahan on, että se hiihdon perusopetus tehdään paikallisissa rinteissä, Kivisaari sanoo. Simpsiön sijainti keskellä maakuntaa onkin sen ehdoton vahvuus. Lapualta on lyhyt matka muihin maakunnan matkailukohteisiin eikä Pohjanmaalle loppujen lopuksi ole etelän kaupungeistakaan kovin pitkä matka. Kivisaari uskoo, että pienet paikalliset mäet pärjäävät myös jatkossa. – Kaikki eivät välttämättä halua lähteä pohjoiseen ja hukata aikaa matkustamiseen. Meillä käy paljon vakioasiakkaita, jotka joka vuosi tulevat muutamaksi päiväksi koko perheellä – he eivät halua viettää mäessä koko viikkoa.

30 vuotta laskettelun riemua Simpsiöllä Pohjanmaan lakeuksilla Simpsiön laskettelukeskus pitää sitkeästi pintansa pohjoisen suurten hiihtokeskusten rinnalla. Pohjalaisten keskuudessa 30 vuotta sitten virinnyt usko omaan laskettelukeskukseen on kantanut hedelmää nykypäiviin asti.

Seuraavat 30 vuotta Vuosikymmenten aikana hiihtokeskus on ehtinyt kokea monia uudistuksia, ja toiminnan kehittäminen on asia, josta täytyy pitää kiinni, jotta Simpsiöllä lasketellaan myös 30 vuoden päästä. Martti Kivisaari kertoo, että viime vuosina on investoitu mm. ravintolaan, ja samaan aikaan on laitettu kuntoon pieniä asioita.

Hiihtokaus i yhtä juhlaa 1980-luvun alussa Lapualla virisi ajatus laskettelukeskuksen perustamisesta Simpsiönvuorelle. Olihan reilun 130-metrisen mäen, maakunnan majesteetin, maastoissa hiihdetty, kävelty ja juostu jo iät ja ajat, ja sen rinteet olivat kuin tehty alamäkihiihtoon. Lapuan Virkiä alkoi hommassa aloitteelliseksi, ja niin vain kävi, että lakeuksilla lasketeltiin 14. joulukuuta vuonna 1985.

Vaikka nykyisten leutojen talvien vuoksi päivälaskettelupaikat ovat helposti haavoittuvia, Kivisaari uskoo, että Simpsiö pitää pintansa. – Puitteet ovat näillä leveysasteilla hyvät, ja koko ajan teemme työtä, jotta saamme keskuksen myös ympärivuotiseen käyttöön.

Kuluva kausi on siis Simpsiön 30., ja ensi joulukuussa juhlitaan pyöreitä. Simpsiön Hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Martti Kivisaari lupaa, että asiakkaat pääsevät osaksi juhlintaa – hehän toiminnan jatkumisen mahdollistavat. – Hiihtolomaviikoilla 8 ja 9 luvassa on tapahtumapäiviä, joissa muistellaan menneitä ja juhlitaan tulevaa, Kivisaari sanoo.

www.simpsio.com

Tur vallisuus on kaiken a ja o Alusta asti turvallisuus ja pitkien jonojen välttäminen ovat olleet Simpsiön toiminnan kulmakiviä. Hissien kunnosta on pidetty hyvää huolta, ja lumetus- ja lippujärjestelmiä on kehitetty määrätietoisesti. Hiihtokeskustoiminta on jatkuvaa muutosta, ja rinteidenkin profiileja on matkan varrella muokattu uuteen uskoon asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Tällä hetkellä Simpsiöllä on laskukäytössä kuusi rinnettä, ja myös lumilautailijat ovat löytäneet Simpsiön hyvät harrastusolosuhteet.

20


LAPUA Vanha Paukku on tunnettu korkeatasoisista näyttelyistään. Kesäkuussa Lapuan Taidemuseossa avautuu lapualaissyntyisen kuvanveistäjä Tommi Toijan näyttely, jonka kuuluisin teos BadBadBoy oli näytillä Helsingin kauppatorilla viime syksynä. Kesällä nähdään myös niin ikään lapualaissyntyisen Riikka Katajamäen tekstiilitaidetta Vanhan Paukun Patruunagalleriassa. Kulttuurikeskuksen ainutlaatuinen miljöö luo upeat puitteet Lapuan suurimmalle tapahtumalle, Vanhan Paukun Festivaalille. Tänä vuonna festivaali järjestetään 31.7.––1.8., ja totuttuun tapaan lavalle nousevat kotimaiset tähtiartistit. Musiikin lisäksi festivaalilla nähdään tasokkaita teatteriesityksiä ja hurttia stand-up-huumoria. Jo kahdeksatta kertaa järjestettävät Vanhan Paukun Filosofiapäivät kerää väkeä ympäri maakuntaa keskustelemaan, pohtimaan ja väittelemäänkin. Keskustelu käy välillä kiihkeänäkin, mutta koko ajan asiallisena. Tänä vuonna tapahtuma teemana on Sota ja rauha. Filosofiapäivät järjestetään 22.8. Uutena tapahtumana Vanha Paukku esittelee tänä vuonna 19.–– 20.9. järjestettävän Lapuan Kitarafestivaalin. Tapahtuma on tarkoitus järjestää joka toinen vuosi vuorotellen Lapuan Urkufestivaalin kanssa. Tapahtumavuoden päättävät perinteiset, koko perheen tunnelmalliset Joulunavausmessut 21.––22.11.

Vanha Paukku elää ympäri vuoden

Ostoks ia kulttuur in ohella Kulttuurikeskuksessa pitävät majaansa myös tasokkaat myymälät, joista kotiinviemisiksi voi ostaa käsitöitä, sisustustuotteita tai vaikkapa laukkuja. Vanhasta Paukusta löytyvät taidemuseon museokauppa, sisustusliike AnnaStiina, Patalaukun tehtaanmyymälä sekä Lapuan Kankurit, jolle viime vuonna myönnettiin Taito Finlandia -palkinto. Kankureille saneerataan parhaillaan tiloja uutta myymälää varten, ja uudistuneet tilat valmistuvat loppuvuodesta. www.vanhapaukku.fi

Vanha patruunatehdas Lapuanjoen rannalla elää toista elämäänsä vilkkaana kulttuurikeskuksena. Vanha Paukku on ympärivuotinen kohde, jonka paksujen tiiliseinien sisäpuolella tekemistä ja näkemistä on niin matkailijalle kuin kaupunkilaisille. Vanhassa Paukussa historia ja nykypäivä lyövät kättä ympäristössä, jossa vanhan tehtaan muistot, nykykulttuuri ja yrityselämä elävät sulassa sopusoinnussa. Viime vuoden aikana Lapualla toteutettiin mittavia tietöitä, minkä ansiosta kulkuyhteydet myös Vanhaan Paukkuun paranivat. Marraskuussa valmistui Lapuanjoen yli uusi silta, jota pitkin valtatie 19:ltä pääsee kulttuurikeskukseen entistä helpommin.

Tapahtumia kaikille Kulttuurikeskus on erilaisten tapahtumien näyttämö ympäri vuoden. Maaliskuussa jo seitsemättä kertaa järjestettävällä Lakeuden Laajakuvafestivaalilla valokuvauksen harrastajat ja ammattilaiset tapaavat luentojen ja näyttelyiden merkeissä. Vanhassa Paukussa sijaitseva Pohjanmaan Valokuvakeskus on yksi Suomen kymmenestä alueellisesta valokuvakeskuksesta.

21

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Sukupolvet saumautuvat yhteen Annalan kankaissa

Lapualla toimii Suomen ainoa kotimaisia huonekalukankaita valmistava yritys. K&H Annala Oy:n juuret ulottuvat vuoteen 1917 jolloin Juho Annala perusti Lankilankosken huopatehtaan. Nyt, lähes sata vuotta myöhemmin yritys toimii jo neljännessä polvessa ja tuottaa laadukkaita sisustuskankaita niin yksityisten kuin yritystenkin käyttöön.

– Suomi on pieni markkina-alue, ja valmistuskustannukset ovat korkeat. On halvempaa tuoda ulkomailta. – Hintakilpailussa emme välttämättä pärjää – sen sijaan pystymme kilpailemaan toimitusajassa ja –-varmuudessa, Kortesoja sanoo.

Yritystoiminnan alkuvaiheessa liikeideana oli jalostaa kotimaisesta lampaanvillasta huopaa, jota 1900-luvun alkuvuosikymmeninä käytettiin mitä moninaisempiin tarkoituksiin. Päätuotteeksi muodostui huopatossut, joiden menekki ja tuotanto jatkui aina vuoteen 1952 saakka.

Ostoselämyks iä kosken par taalla K&H Annala on onnistunut säilyttämään asemansa korkealaatuisten kankaiden toimittajana myös ulkomaisten kilpailijoiden puristuksissa. Loppuvuodesta yritys avasi Helsinkiin sisustusliikkeen aivan kaupungin keskustaan. Pääpaikka kuitenkin on ja pysyy juurillaan Lapualla.

Nykyisin Annala valmistaa pääasiassa sisustuskankaita huonekalujen verhoiluun – tyynyjen ja päiväpeittojen kankaita hotelleille, junien penkkikankaita, mutta myös esimerkiksi kovaan käyttöön tarkoitettuja laiva- ja venekankaita. Kaikkien kankaiden suunnittelu ja valmistus tapahtuu Lapualla, Lankilankosken historiallisessa myllymiljöössä. – Käytämme pääosin omia suunnittelijoitamme, mutta jonkun verran meillä on myös vierailevien suunnittelijoiden designia, kertoo Annalan toimitusjohtaja, Hanna-Maria Kortesoja. – Materiaalit tulevat Euroopasta: Belgiasta, Saksasta, Italiasta ja Itävallasta. Olemme tarkkoja siitä, että meille tulevissa materiaaleissa ei ole käytetty ympäristölle haitallisia värjäys- tai käsittelyaineita.

Lankilankosken jokirannassa, noin kilometrin päässä valtatie 19:ltä sijaitsevassa vanhan myllyn paikalla pitävät majaansa paitsi tuotanto, myös tehtaanmyymälä ja sisustusliike sekä osittain kosken päälle vanhaan värjäämötilaan rakennettu kahvila, jonka tunnelmallisessa miljöössä voi ostosten tekemisen ohella nauttia kahvia leivosten ja pikkusuolaisten kera. Liikkeestä voi tehdä löytöjä: palakankaita, yrityksen kankaista valmistettuja käyttötavaroita kuten patalappuja, verhoja ja muuta sisustustavaraa on myynnissä myllyn suojissa.

Kutomoteollisuus on hävinnyt Suomesta lähes täysin. HannaMaria Kortesoja tietää, miksi.

22

www.annala.fi


LAPUA Kinnula Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Keitele

Maani Tervo

Vesanto

Lapuan keskustassa sijaitsevalla hotelli Lapuahovilla on kaikki hyvän hotellin ominaisuudet: sijainti, sijainti ja sijainti.

ja laadukkaat huoneet vastaavat vaativammankin hotellivieraan tarpeisiin, ja suuremmille seurueille tarjolla on perhehuoneita, joihin mahtuu nukkumaan jopa kuusi henkilöä. Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihku, ja myös lemmikkihuoneita Lapuahovissa on. Aamiainen kuuluu aina majoituksen hintaan, ja myös auton saa pysäköidä maksutta hotellin edustalla. Vastaanotossa on aina paikalla ihminen – 24/7.

Hotelli Lapuahovi on lähellä kaikkea

Pienen suuren hotellin 33 huoneessa on kaikkiaan 74 vuodepaikkaa. Kesällä lisämajoituskapasiteettia tarjoavaa jokirannan kesähotelli, ja yksityisyydestä nauttiville vaihtoehdon tarjoaa hotellin läheisyydessä kaupungin keskustassa sijaitseva saunallinen kerrostaloyksiö. Yksiötä vuokrataan myös pidempiaikaiseen käyttöön esimerkiksi työkomennuksella oleville.

Pohjanmaan lakeuksilla on matkailijalle paljon nähtävää ja tekemistä. Ihanteellisesti lyhyen matkan päässä kaikista maakunnan kärkimatkailukohteista sijaitsevaan hotelli Lapuahoviin on suora yhteys läpi Suomen: Sinistä tietä pitkin saapuukin Lapualle paljon juuri itäsuomalaisia turisteja.

Pielavesi

Karttu

Lounasta ja iltaherkkuja Ruokailu Lapuahovissa tapahtuu muutama vuosi sitten uudistetussa, 150-paikkaisessa ravintola Timjamiinissa, jossa tarjoillaan joka päivä maittava lounas noutopöydästä. Iltaisin ja viikonloppuisin käytössä on myös kattava à la carte -lista, jolta löytyvät niin pizzat kuin pastat ja liharuuatkin – jokaiseen makuun jotakin!

Lapuahovin yrittäjä Jaakko Kurtti sanookin, että parempaa sijaintia ei hotellille voisi toivoa. Seinäjoelle ajaa meiltä alle puoli tuntia, samoin Alahärmän Powerparkiin, ja kaikkiin maakunnan kesätapahtumiin. Meiltä on helppo tehdä päivän retkiä maakuntaan, ja tulla illalla takaisin nauttimaan ravintolan antimista ja nukkumaan. Lapuahovi on kodikas tukikohta, Kurtti kertoo.

Hotellin iltaviihteen keskus on 180-paikkainen pub-ravintola, joka kesäisin on myös tilava kesäravintola: pub nimittäin laajenee kesäisin peräti 200-paikkaiselle terassille, jossa esiintyy niin maksetut artistit kuin ravintolan karaoke-tähdetkin. Mikäpä siinä kesäiltana ollessa, kun ”kotiin” omaan hotellihuoneeseen pääsee kätevästi vaikka kesken kaiken.

Pieni suur i hotelli Jos terassilla istuminen ei houkuttele, iltaa voi viettää myös neljä vuotta sitten täysin uusitulla saunaosastolla, joka on maksutta hotellivieraiden käytössä. Hotellin kolmannessa kerroksessa sijaitsevan saunakabinetin omalta terassilta avautuu upeat näkymät yli Lapuan, ja sitä vuokrataan myös ryhmille.

Pohjalaiseen luonteenlaatuun yhdistetään usein tietynlainen suuruudenhulluus ja mahtailu, mutta Lapuahovin ei tarvitse pullistella todistaakseen suuruutensa. Lapuahovi on yksityinen hotelli joka on mukana yksityisessä Private Hotels -markkinointiketjussa. Pienen yrityksen kilpailuvalttina on joustavuus, ja pienestä koostaan huolimatta Lapuahovi tarjoaa suuren hotellin palvelut: Siistit

23

www.lapuahovi.fi

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Yhdentoista Aallon Alajärvi Etelä-Pohjanmaalla, Sinisen Tien varrella sijaitseva Alajärven kaupunki on vilkas vapaa-ajanviettopaikka. Sen upeiden järvimaisemien keskeltä löytyy yhteensä 1 400 kesämökkiä. Paikkakunta on tunnettu myös yrittäjyydestä, pesäpallosta ja vanhoista kulttuuriperinteistään.

Alajärvellä vierailevalla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Alvar Aallon tuotannon läpileikkaukseen nuoren arkkitehtiopiskelijan ensimmäisestä julkisesta rakennuksesta aina maailmankuulun mestarin perustaman arkkitehtitoimiston viimeiseen suunnittelutyöhön. Alajärveä kutsutaankin yhdentoista Aallon kaupungiksi hänen tänne suunnittelemiensa julkisten töiden mukaan. Rakennuksissa on havaittavissa arkkitehdin suunnittelutyön koko kehityskaari Nuorisoseurantalon klassismin rakennustyylistä ns. valkoiselle kaudelle.

Alvar Aallon askelissa Monelle voi olla yllätys, miten kiinteästi Alajärvi liittyy arkkitehti Alvar Aallon varhaisiin vuosiin. Aalto vietti useita lapsuuskesiään perheensä kanssa Kurejoen kylällä sijainneessa Rottalan talossa. Myöhemmin perhe osti Alajärven keskustasta talon ja asettui asumaan paikkakunnalle. Alvar Aalto rakensi sittemmin Pynttärin rantaan Aino Aallon suunnitteleman Villa Floran, jossa aviopari vietti kesiään 1920-luvun puolivälistä lähtien parinkymmenen vuoden ajan.

Vahvat per inteet rakentamiseen Rakentaminen on yhä keskeisellä sijalla paikkakunnan elinkeinoelämässä ja on siksi myös merkittävä työllistäjä. Kaupungista löytyy vahvaa rakennustuoteteollisuutta. Alajärvellä tuotetaan mm. hirsitaloja niin kotimaan markkinoille kuin ulkomaan vientiinkin. Siellä toimii myös alumiinin jalostusteollisuutta, ja valmistetaan teräsjulkisivutuotteita sekä hiekkatekonurmea.

Alajär vellä panostetaan tulevaisuuteen – Vaikka elämmekin taloudellisesti haasteellista aikaa, olemme Alajärvellä uskaltaneet satsata asukkaiden viihtyvyyteen, Alajärven kaupungin hallintojohtaja Tero Kankaanpää toteaa. Vuoden 2013 aikana 10 000 asukkaan kaupunkiin valmistui lähes 7 miljoonaa euroa maksanut uimahalli, joka palvelee kaikkia kaupunkilaisia, lähikuntien asukkaita sekä matkailijoita.

24


ALAJÄRVI

ALAJÄRVI Nähtävyyksiä ja tapahtumia Alvar Aallon arkkitehtuuria kaupungin keskustassa, Nelimarkka-museo, Tulivuorikeskus, Engelin suunnittelema Alajärven kirkko sekä Valkealammen matkailualue, ”Lakeuden Lappi”.

Oho!

Akateemikko, arkkitehti Alvar Aalto vietti kesiään Alajärvellä 1920–1940-luvulla ja suunnitteli useita rakennuksia kaupunkiin. Mm. Aallon ensimmäinen julkinen rakennus sijaitsee Alajärvellä. Kinnula

Vaasa

Yksi Alajärven yhdeksästä Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta on kaupungintalo, jossa myös ovenkahvat, eteisaulan istuimet, valtuustosalin kalusteet ja rakennuksen valaisimet ovat Aallon käsialaa.

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Maan

Keitele

Tervo Vesanto

Karttu

Kesällä v ietetään Rokulipäiv iä Kaupungin vahva satsaus vapaa-aikaan näkyy myös uudessa jäähallissa, jossa kaupungilla on ollut merkittävä investointirooli. Kulttuurisektorilla kaupunkiomisteinen Nelimarkka-museo sai vuonna 2013 laajennuksen valmistuttua tauluilleen arvoisensa säilytystilat. Taiteilija Eero Nelimarkan aiemmin rakennuttama museo, joka avattiin vuonna 1964, on Alajärven kaupungin tärkeä matkailukohde. Kokoelmat ovat Nelimarkka-säätiön ja yksityisten tahojen museolle tallettamia.

Alajärven kesä huipentuu aina Rokulipäiviin, joita vietetään tänä vuonna 3.–4.7. Rokulipäivät on perinteinen toritapahtuma, jonka ympärille on rakennettu monipuolista oheisohjelmaa.

Superpes is kiinnostaa Alajärvellä Miesten Superpesiksen ottelut ovat kesäisin suosittuja tapahtumia. Laji on kasvattanut suosiotaan paikkakunnalla, ja innostus näkyy oman joukkueen, Alajärven Ankkurien, uutena nousuna Superpesiksessä. Tulevalle kaudelle Ankkurit lähtevät uudistetulla joukkueella, joka on herättänyt paljon mielenkiintoa jo etukäteen.

Myös matkailijoiden palvelut Alajärvellä paranivat vuonna 2013, kun Osuuskauppa Eepee avasi marraskuussa kaupunkiin yli 6000 neliömetrin liikennemyymälän.

Nähtävää moneen makuun Palvelut saatav issa läheltä

Alajärvellä sijaitsee Tulivuorikeskus, jonka Matkailutoimittajien kilta nimesi Vuoden kotimaan matkakohteeksi vuonna 2010. Se on Suomessa ainoa laatuaan oleva paikka, jossa voi kokea, miltä tulivuorenpurkaus tai maanjäristys tuntuu ja ihailla geysirien toimintaa. Alajärveltä löytyy myös Punaisen Tuvan Viinitila, jonka viinejä on palkittu useilla alan palkinnoilla. Yrityksen kaikki tuotteet on valmistettu kotimaisista marjoista.

– Alajärvi on edelleen vahvasti kuntakartalla, Tero Kankaanpää toteaa. Hän huomauttaa, että vaikka matkaa maakuntakeskus Seinäjoelle on 70 km, se on Alajärven kaupungille pikemminkin etu. Tämä on mahdollistanut vahvat kauppapalvelut sekä kuntasektorin ja valtionhallinnon palveluiden säilyttämisen. Kankaanpää kertoo Alajärven tekevän myös hyvää kuntayhteistyötä Järvi-Pohjanmaalla Vimpelin ja Soinin kanssa. www.alajarvi.fi

25

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


ALAJÄRVI

Hanhisalon Kutomo

on saunomisen asiantuntija

Alajärveläinen perheyritys on kutonut pellavaisia saunatekstiilejä jo lähes puolen vuosisadan ajan. Tekstiiliteollisuudella on Etelä-Pohjanmaalla pitkät ja ansiokkaat perinteet. Yksi niiden ylläpitäjistä on perheyritys Hanhisalon Kutomo Oy, jonka tuotantotiloissa Alajärvellä syntyvät laadukkaat pellava- ja pellavafroteetuotteet erilaisiin käyttötarkoituksiin.

www.hanhisalonkutomo.fi

Ostoks ille tehtaanmyymälään

Toimitusjohtaja Timo Hanhisalo kertoo, että yritys sai alkunsa vuonna 1968, jolloin hänen isänsä Mauri Hanhisalo kudotutti kodintekstiilejä käsin kutojilla eri puolilla Etelä-Pohjanmaata. Pikku hiljaa kysyntä kasvoi ja tuotannon koneellistaminen ja omien tuotantotilojen hankkiminen tuli ajankohtaiseksi. Vuosien varrella yrityksen pääasialliseksi tuoteryhmäksi on muodostunut saunomiseen liittyvät tekstiilit: laudeliinat, saunatakit ja pyyheliinat sekä pesukintaat, saunahatut ja -tyynyt. Virtuoosi-tuotemerkillä myytävät tuotteet tunnetaan kautta maan, ja Hanhisalon tuotteilla onkin pelkästään Suomessa yli 200 jälleenmyyjää.

Hanhisalon Kutomon juuret ovat tiukasti Alajärvellä, ja kaikki yrityksen tuotteet kudotaan edelleen siellä. Valmistukseen käytettävä pellavakin hankittiin Suomesta niin kauan kuin sitä sai, nyt raakaaine tulee Italiasta. Noin 2500 neliön tuotantotiloihin pääsevät ryhmät myös opastetulle tutustumiskäynnille, ja samalla on hyvä tilaisuus tehdä ostoksia yrityksen tehtaanmyymälässä. Myytävänä on satoja erilaisia tuotteita – niin raaka-aineita, frotee- ja pellavakankaita pala- ja metritavarana, kuin valmiita tuotteita, joihin halutessaan saa myös brodeerauksen omien toiveiden mukaan. Erityisesti monissa eri väreissä saatavina olevat seinätekstiilit ovat suosittuja. Tehtaanmyymälässä voi myös tehdä tilauksia suuremmista eristä, jolloin tuotteet toimitetaan asiakkaalle postissa.

– Saunominen on tärkeä osa suomalaista kulttuuria, ja hyvälaatuiset saunatekstiilit tekevät saunomisesta elämyksen, tuovat saunomisen parhaat puolet esiin, Timo Hanhisalo sanoo. – Pellavafroteella on erinomainen imukyky, paljon parempi kuin tavallisella puuvillapyyhkeellä.

Timo Hanhisalo toivottaakin kaikki suomalaisesta käsityöstä ja laadukkaista tekstiileistä kiinnostuneet tervetulleiksi tutustumaan Hanhisalon Kutomoon. – Aina on kuitenkin hyvä soittaa etukäteen, jotta tiedämme valmistautua ryhmän tuloon, Hanhisalo kehottaa.

Saunatuotteiden lisäksi Hanhisalon tuotevalikoimaan kuuluvat muut kodintekstiilit, kuten pöytäliinat ja seinätekstiilit sekä ulkomailla suositut Suomi-puvut, joita viedään erityisesti Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

26


VIMPELI Vimpelissä, keskellä Pohjanmaan lakeuksia kohoavan Lakeaharjun huipulla sijaitsee tilausravintola Lakeavaara tarjoaa korkeatasoiset puitteet juhlille, kokouksille ja koulutustilaisuuksille.

– Meille mahtuu helposti isompikin ryhmä ruokailemaan ja otammekin ryhmiä mielellämme vastaan. Ruoka on meille kaikissa tilaisuuksissa ykkösjuttu. Periaatteemme on, että aina kun pöytä katetaan, satsataan siihen, että ruoka on ensiluokkaisen hyvää. Meillä on myös A-oikeudet, Koivuniemi kertoo.

Lakeaharjun laelta avautuvat upeat näkymät yli ainutlaatuisen Lappajärven, joka syntyi jo miljoonia vuosia sitten meteoriitin törmättyä nykyisen järven kohtaan. Lähes 100 metriä järvenpinnan yläpuolelle rakennettu Lakeavaara sijaitseekin Pohjanmaan mittakaavassa ainutlaatuisen kauniilla paikalla.

Ryhmän ehdoilla Lakeavaarassa kaikkia ryhmiä halutaan palvella mahdollisimman hyvin. – Meidän eräänlainen erikoisuutemme on se, että otamme vastaan vain yhden ryhmän kerrallaan. Näin esimerkiksi kokouksissa ryhmällä on sataprosenttinen työskentelyrauha eikä sen tarvitse pelätä, että oven takana olisivat seuraavat kolkuttelemassa. Sama pätee juhliin –– järjestämme vain yhdet juhlat päivässä. Näin pystymme tarjoamaan jokaiselle ryhmälle parastamme, Tiina Koivuniemi sanoo.

Lakeavaara tarjoaa ryhmille hyvää ruokaa, ensiluokkaiset puitteet ja monipuolisesti tekemistä. Ravintolasalissa on arkivarustuksessa 72 paikkaa, mutta juhlatilaisuuksissa sinne mahtuu jopa 120 henkilöä. Kokousvieraiden ja koulutusryhmien käytössä ovat kaikki nykyaikaisen kokoustekniikan hienoudet, ja oheisohjelmaa järjestyy tarvittaessa läheisen Sport Center Lakiksen maastoissa tai Lappajärven vesillä. Majoituspaikkoja ei itse ravintolassa ole, mutta mökkimajoitusta on tarjolla 70 hengelle vain kävelymatkan päässä. Lakeavaaran toimitusjohtaja Tiina Koivuniemi kertoo, että Lakeavaarassa pidetäänkin paljon mm. häätilaisuuksia, joissa hääparin kummallakaan osapuolella ei ole mitään ”siteitä” Vimpeliin: hääpaikka on valittu yksinkertaisesti upeiden puitteiden vuoksi, ja tarvittaessa hääseurue voi myös yöpyä hääpaikalla.

Ehdottoman yksilöllisen palvelun lisäksi Lakeavaara erottuu monista muista tilausravintoloista jo itse rakennuksen ansiosta – se kun on Koivuniemen sanoin ”järvipohjalainen taidonnäyte”. – Taloa rakennettaessa periaatteena on ollut, että mitään ei haeta kauempaa kuin on pakko. Niinpä kaikki rakentamisessa käytetyt materiaalit, työvoima ja tarvikkeet on hankittu maksimissaan 20 kilometrin päästä, lähialueilta. Haluamme vaalia vihreitä arvoja emmekä suostu tuomaan tänne mitään maailman ääristä. Sama pätee myös ruokaan, Tiina Koivuniemi sanoo.

Koivuniemi kertoo, että jatkossa Lakeavaarassa panostetaan entistä enemmän ryhmämatkailijoille tarjottaviin palveluihin.

Arjen yläpuolelle Lakeavaarassa

www.lakeavaara.fi

27

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Kyyjärvi on 1 500 asukkaan vireä kunta. Naputtele siis navigaattoriisi Kyyjärvi, niin se tuo sinut suoraan perille ostosmatkailijan paratiisiin. Kyyjärvi on aina auki – vähän niin kuin New York. Kauppakeskus Paletti on avoinna 362 päivää vuodessa ja Shell panee vieläkin paremmaksi. Risteysalueen palveluita käyttää yli miljoona asiakasta vuodessa. Google löytää Kyyjärveltä kunnan lisäksi Nopola Newsin, Kauppakeskus Paletin, Marimekon, Pentikin, Iittala Outletin ja vaikkapa Kyky-Betsetin, joka kolkuttelee lentopalloliigan portteja vuodesta toiseen.

Kyyjärvi – viikko on 9 päivää! 1 Kyyjärvi-viikko käynnistyy 11.7. HET-Teatterin ja Heikki Luoman

naan todisti, ettei 180 penniä löydy peukalotyylillä. Omia tyylejään ovat markkinoilla esitelleet tuhansien mattimeikäläisten lisäksi niin kuntaministeri kuin kansanedustajatkin.

Akka vaikka väkisin -näytelmän kantaesityksellä Nurmijoen Eräkartanon upouudella Heikki Luoma Areenalla. Viikko jatkuu liikunnallisesti, välillä juosten ja välillä kävellen. Betset-hölkkä kisataan vauhdikkaasti tuttuun tapaan, ja historiakävely tepastellaan rauhallisesti juttuja kuunnellen. Yrittäjien ”Mennään bussilla” starttasi ensimmäisen kerran viime vuonna, ja osa meinasi jäädä asemalle. Mennään bussilla ja tullaan taksilla – todennäköisesti ainakin joku Villiviinirockista tai markkinoilta. Viikko huipentuu lauantain 18.7. mukavaan yhdessäoloon kesämarkkinoilla ja sunnuntain rauhallisempiin tapahtumiin.

3 Sopivan sykkeen vastapainoksi Kyyjärvellä on tarjota puhdas ja kuvauksellinen luonto, jossa luontopolut odottavat tallaajiaan ja digikameroiden kennot mieleenpainuvia kuvauskohteita.

Pietari Brahen postitien varrelta löytyvät mm. Honkalehdon kievari ja Suomen sodan aikaisen Lintulahden taistelun muistomerkki. Rauhoittua voi Veikko Larkaksen suunnittelemassa kauniissa tiekirkossa joko paikanpäällä tai livenä verkossa.

2 Jos etu- tai keskisormi on herkässä kunnossa heinäkuussa, niin kannattaa poiketa Kyyjärven kesämarkkinoille, sillä sieltä voi hyvällä tuurilla ja taidolla napsahtaa SM-mitali. Kesämarkkinoiden yksi kohokohta nimittäin on legendaarinen 20-pennin pajatson SM-kisa. Yrittäjäyhdistyksen pj. käyttää etusormea, mutta Nykäs-Matti aika-

4 Loistavien kaupallisten palveluiden lisäksi Kyyjärvi kuuluu seu-

3

2

dun vahvaan rakennusteollisuuden keskittymään. Puuta, betonia, terästä ja teräsbetonia koko kunta, sillä kunnan työpaikkaomavaraisuus on yli 100, mikä tarkoittaa sitä, että työtä on enemmän kuin

28


KYYJÄRVI 1

Heikki Luoma Areena avautuu 11.7.2015! Kirjailija Heikki Luoman nimeä kantava uusi, katettu 250-paikkainen kesäteatteri Heikki Luoma Areena saa tulikasteensa Eräkartanolla Kyyjärven Nurmijoella 11.7. On aivan varmaa, että Nurmijoki räjähtää nauruun kun vastikään perustettu HET-Teatteri ottaa Heikin kirjoittaman Akka vaikka väkisin -näytelmän käsittelyynsä. Näytelmän kantaesitys on avajaispäivänä ja sen on ohjannut Veli-Pekka Halmila. Kyyjärveläissyntyinen kirjailija Heikki Luoma on mm. TV:stä tuttujen maalaiskomedioiden ja Pirunpellon hahmojen isä ja äiti.

Kinnula Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö

Kesän 2015 aikana näytelmää esitetään kaikkiaan 16 kertaa ja 8.8. on luvassa yönäytös. Lisätietoa löydät Nopola Newsistä, HET-Teatteri ry:n kotisivulta ja Facebookista.

Laihia

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Maan

Keitele

Tervo Vesanto

tekijöitä. Kunnassa toimivat Suomen suurimpiin betonialan osaajiin kuuluva Betset Oy, teräsalan taitaja Taipaleen Teräs Oy ja 100-vuotias Kyyjärven Saha Oy. Ekoenergian hyödyntämisen ja lämpölaitosten rakentamisen ehdotonta teknistä huippuosaamista edustaa KO Tulostekniikka Oy.

Rakentamiseen löytyy omarantaisia rantatontteja. Hintakaan ei päätä huimaa, sillä autokatos pääkaupunkiseudulla maksaa enemmän kuin 5.000 m2:n rantatontti Kyyjärvellä. Mitä olisi rantatontti ilman rantasaunaa – no, ei mitään, joten sekin on huomioitu kaavoituksessa.

Tiesitkö muuten, missä on valmistettu Helsingin musiikkitalon orkesterikorokkeen maailmankuulu oksaton mäntylattia? Arvaa.

Rakensitpa Kyyjärvellä kirkolle tai kylille, maailman tavoitat joka mökkiin saatavan valokuituverkon välityksellä!

5 Kyyjärvellä palvelut pelaavat ja yhteisöllisyys muuttuu sanoista

Tervetuloa Kyyjärvelle – käymään, asumaan, yrittämään, elämään.

teoiksi kaikissa ikäryhmissä. Sen kokevat niin päivähoitoon tulevat pienokaiset ja koululaiset kuin elämänsä ehtoopuolelle ehtineet vanhuksetkin. Yhteisöllisyyden yksi vahva tekijä on - Nopola News -, joka kertoo kyläläisten itsensä kirjoittaman paikallishistorian nyt jo 10 vuoden ajalta. Euroopan ja Suomen mestari takavuosilta sekä Demokratiapalkinnon vuonna 2014 napannut suomalainen kansalaismedian pioneeri välittää tiedon reaaliajassa ympäri maailmaa.

Pielavesi

Karttu

www.kyyjarvi.fi www.nopolanews.fi Kuvat: Esa Nieminen, Seppo Pirttimäki, Aaro Toppinen ja Kyyjärven Saha Oy

4

3

29

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


KYYJÄRVI

Uusia tuulia Paletissa As iakkaan ehdoilla ympär i vuoden

Kyyjärven keskustan tuntumassa sijaitseva kauppakeskus Paletti on matkalaisten suosima pysähdyspaikka.

Paletti elää ympäri vuoden: kauppakeskuksen liikkeet palvelevat viikon jokaisena päivänä 362 päivänä vuodessa – suljettuna Paletti on vain joulupäivänä, uudenvuodenpäivänä ja juhannuspäivänä. Vaikka Paletti on moniin muihin kauppakeskuksiin verrattuna pieni, sen tarjonta on laaja. Paletissa on neljä tehtaanmyymälää ja kymmenen erikoismyymälää, ja suomalaiset merkkituotteet ovat hyvin edustettuina: mm. Pentikin ja Marimekon myymälät löytyvät Paletista. Nimekkäiden merkkien lisäksi valikoimassa on lähiseudun tuottajien valmistamia tuotteita. Kokonsa lisäksi Paletti eroaa valtavista ostoskeskuksista mukavan tunnelmansa ansiosta. Kiireen tuntua ei Paletissa koe: asiakkaan tarpeita kuunnellaan ja hänen kanssaan jutellaan, ja henkilökunta on ystävällistä ja aina valmiina palvelemaan. Liikkeiden ja työntekijöiden välinen hyvä tunnelma välittyy myös asiakkaille.

Kotoisa ja viihtyisä Paletti on koko perheen ostos- ja pysähdyspaikka hyvien liikenneyhteyksien varrella Kyyjärvellä, teiden 13 ja 16 risteyksessä. Sopivan ajomatkan etäisyydellä suuremmista kaupungeista (Kokkolasta 125 km, Vaasasta 164 km, Seinäjoelta 110 km, Jyväskylästä 120 km ja Viitasaarelta 82 km) sijaitsevaan Palettiin on helppo pysähtyä ja siellä on helppo asioida, sillä noin 4000 neliöllään kauppakeskus on juuri sopivan kokoinen. Sen ehtii kiertää hyvin vajaassa tunnissa eikä matkanteko siitä juuri viivästy.

Uus i Palett i palvelee ent istä paremmin Tänä keväänä Paletissa aloitetaan mittava remontti, jonka valmistuttua Paletti palvelee asiakkaitaan entistä paremmin. Remontin yhteydessä kauppakeskukseen rakennetaan uusi pysäköintialue ja sisäänkäynti. Näin kauppakeskukseen pääsee jatkossa kulkemaan sen molemmista päistä, ja pysäköintialueelle mahtuu kätevästi myös linja-autoilla.

Tapahtumien näy ttämö Päivittäisen kaupankäynnin lisäksi Paletissa järjestetään erilaisia tapahtumia pitkin vuotta. Muotinäytökset ja muut tapahtumat tuovat elämää kauppakeskukseen ympäri vuoden. Kohokohtia ovat kaksi kertaa vuodessa pidettävät, kolmipäiväiset Onnenpäivät, joiden aikana kauppakeskus täyttyy tarjouksista ja live-esiintyjistä, ja ohjelmaa on koko perheelle. Onnenpäivien lisäksi Paletissa vietetään vuosittain syntymäpäiviä pyhäinpäivänä sekä joulun avausta itsenäisyyspäivänä.

Myös liikkeet vaihtuvat jonkin verran. Uusina liikkeinä Palettiin saadaan ainakin kahvila-konditoria, valokuvausstudio ja Matkahuollon toimipiste. Näin Paletti kehittyy entisestään täyden palvelun kauppakeskukseksi, josta löytyy liikkeitä lähes jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Remontti valmistuu tämän vuoden aikana.

www.palettikauppakeskus.fi

30


Paletti palvelee Kyyjärvellä!

Keskellä Vaasaa

SAARISTON TUNNELMAA Alk.

34€

KAMPAAMO PALETTI

Sepon Kulta www.seponkulta.fi

/hlö/vrk/2hh

Alkaen-hinta koskee min. 11 hengen ryhmävarauksia. Varaa myös Maailmanperintökierros kauttamme.

TUTUSTU UUSIIN HOTELLITYYPPEIHIMME JA MONIPUOLISIIN HOTELLIPAKETTEIHIN:

SOKOSHOTELS.FI >

Hinnat ovat vapaa-ajan alkaen-hintoja S-ryhmän asiakasomistajille, muille hintaan lisätään 9 €/huone/vrk. Hinnat vaihtelevat valitsemasi päivän mukaan.

hyvää elämää... Aktiivista tekemistä ympäri vuoden! Majoitu mökissä tai huoneessa ja nauti maukasta ruokaa noutopöydästä. Luonnonläheinen sijainti, monipuoliset tilat jää-, uima- ja liikuntahalleista erilaisiin työskentelytiloihin, ihmisläheinen palvelu ja asiakasystävälliset hinnat luovat erinomaiset puitteet niin leirille, lomalle, kokoukselle kuin tapahtumallekin. Tervetuloa Piispalaan! Perheloma Piispalassa 2 vrk/3 pvää puolihoidolla alk. 308 €/perhe (2+2)

Leiri, kokous, tapahtuma Hinnat ja palvelut ryhmille nettisivuillamme. Kurkkaa.

Kaikki saman katon alta... Ma–pe 10–19, la 10–17, su 12–18 ma–pe 8–20, la 9–18 ja su 11–19 ma–to 9–18, pe 9–20 ja la 9–18

Vaasantie 2, 43700 Kyyjärvi PIISPALA 43300 Kannonkoski | p.0207 694 300 | piispala@piispala.fi | www. piispala.fi

31

www.palettikauppakeskus.fi Meidät löydät myös Facebookista!

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Karstula

– kauneinta Keski-Suomea

Karstula on keskisuomalaista luontoa parhaimmillaan: kunnan keskustaajamaa ympäröivät upeat männikkömetsät ja kolmelta suunnalta sitä syleilevät kalaisat järvet.

Karstula on myös suosittu mökkikunta – ja suuri osa vapaa-ajanasukkaista viettää aikaa kunnassa ympäri vuoden. Nissisen mukaan Karstulassa on vetovoimaa, sillä kuntaan tulee paljon paluumuuttajia.

Karstula tarjoaa matkailijalle paljon nähtävää, tehtävää ja koettavaa. Jo kunnan kirkonkylä itsessään on kokemisen arvoinen: maaseutumainen keskustaympäristö vanhoine, entisöityine pihapiireineen ja liikerakennuksineen luo oleskelulle ja ostoksille leppoisan tunnelman. Keskusraitilla pääsee kokemaan kirkonkylän rakentamisen eri vuosikymmenet aina 1800-luvulta asti. Karstula on esimerkki siitä, että maaseutumaisuus ja perinteiden kunnioittaminen eivät tarkoita paikalleen pysähtymistä.

– Jotka Karstulan tuntevat, palaavat mielellään takaisin, kunnanjohtaja toteaa.

Kiinnostavat Wanhat Wehkeet Matkailualue Wanhat Wehkeet on yksi esimerkki Nissisen mainitsemasta ”omalaatuisesta” yritteliäisyydestä. Wanhat Wehkeet oli alun perin automuseo, joka sittemmin on laajentunut monipuoliseksi ja -ulotteiseksi matkailukohteeksi.

Paluumuuttajan parat iis i

Automuseon näyttely johdattaa autoilun historiaan yli 100 ajoneuvon avulla. Vanhimmat autot ovat 1920-luvulta, ja kaikki menopelit on entisöity alkuperäiseen asuunsa.

Kunnanjohtaja Eino Nissinen sanoo, että pienestä koostaan huolimatta Karstula on aktiivinen kunta. – Kokoonsa nähden Karstula on hyvin vireä kunta, jossa tapahtuu paljon. Meillä on monipuolisesti palveluita, hyviä luontokohteita ja hieman omalaatuistakin yritteliäisyyttä.

Mutta Wanhat Wehkeet on paljon enemmän kuin vain automuseo. Se on myös 200 hengen tilausravintola juhlatiloineen, kahvila, hotelli, pienoiskylpylä, keilahalli sekä ulkoareena. Alueen oheisnäyttelyissä pääsee tutustumaan vanhanaikaiseen hammaslääkärin vastaanottoon tai vanhan ajan koululuokkaan, mikä voi olla hauska kokemus vaikkapa perheille.

– Myös kulttuuritarjontaa Karstulassa on hyvin: on musiikkitapahtumia ja kesäteatteria, Nissinen kertoo. Nissinen kehuu Karstulan luontotarjontaa. Metsiin ja järviin pääsee harrastamaan ympäri vuoden samoilusta ja lumikenkäilystä koskenlaskuun ja moottorikelkkasafareihin. Karstulan järvet ovat kalaisia, ja erityisesti kuhaa niistä nousee hyvin.

Maisemia s ilmänkantamattomiin Karstulaa ympäröivään upeaan luontoon saa parhaiten yleissilmäyksen Kirkkovuoren näkötornista. Pääjärvenmäen korkein

32


KARSTULA

KARSTULA Nähtävyyksiä ja tapahtumia Kansainvälinen musiikkileiri ja Puu Soi -konsertit, Satusivellin – valtakunnallinen lastenkulttuuriviikko, Karstulan kansainvälinen ampumaviikko, paljon musiikkia, teatteria ja kulttuuria. Automuseo Wanhat Wehkeet, Kruukkilan kotiseututalo, Kotiseutumuseo, Karavaanialue IsoMies, Karstulan kunnan käsityötalo, Galleria Himmeli, Ahosen Taimisto, Savotta Outlet, Kirkkovuoren näkötorni.

Oho! kohta, Kirkkovuori, on suosittu luontomatkailualue, jonne paikallisjärjestö LC Karstula rakennutti komean hirsisen näkötornin 50-vuotisjuhlahankkeenaan. Se valmistui vuonna 2008. Yli 20 metriä korkean näkötornin suunnittelussa mukailtiin arkkitehti W.G. Palmqvistin vuonna 1920 piirtämän hirsisen näkötornin luonnosta. Kirkkovuoren näkötornissa on kaikkiaan 100 hirsivarvia, ja siten se on tiettävästi maailman korkein hirsirunkoinen rakennus.

Karstulan keskusta uudistuu vuoden 2015 aikana.

kotiin viemisiksi ostaa perennoja, koristepensaita, havupuita tai köynnöskasveja. Useiden satojen lajikkeiden joukosta löytynee jokaiselle viherpeukalolle ne omat suosikit. Ahoselta löytyy myös muutamia harvinaisempia lajikkeita, joita ei ihan jokaisella taimistolla tapaa. Tällaisia ovat mm. muutamat pilarimalliset puut sekä lumipalloheisin erityisen kestävä lajike. Ahosella onkin valikoitu kestäviä kantoja, jotka sopeutuvat pohjoisempiinkin olosuhteisiin.

Näkötornille johtaa 350 metrin mittainen luontopolku ja sen juurella on kalliolaavu tulisijoineen sekä tunnelmallinen luontokirkko. Itse näkötornissa on viisi kerrosta ja sieltä avautuu hulppeat näkymät Pääjärven yli Karstulan keskustaan ja vielä edemmäs. Otollisten olosuhteiden vallitessa näkötornista näkee jopa 20 kilometrin päähän.

Ryhmien on mahdollista varata opastettuja käyntejä taimistolle, mutta niistä on hyvä sopia etukäteen. Etukäteen voi myös tilata ostoksensa netin kautta, jolloin ne saa heti mukaansa taimistovierailulta.

Silmäniloa v iherpeukaloille

www.karstulanseutu.fi

Noin 20 kilometrin päässä Karstulan keskustasta sijaitseva Ahosen taimisto on puutarhafanien ehdoton käyntikohde. Vaikka taimiston pääasiallinen asiakasryhmä ovatkin tukkukauppiaat ja viherrakentajat, kesäisin taimistolla toimii myös myymälä, josta voi Kinnula Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Keitele

Maaninka Tervo

Vesanto

Karttula

Siilinjärvi

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

33

Tohmajärvi

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


PIISPALA

Piispala on aktiivilomaa parhaimmillaan Piispalan liikunta- ja nuorisokeskus Kannonkoskella kannattaa ottaa osoitteeksi silloin, kun tavoitteena on aktiivinen hyvinvointiloma.

Piispalaan on tervetullut, vaikka tavoitteena ei olisikaan aktiviteetein täytetty loma. Keskisuomalainen luonto kutsuu rauhoittumaan ja nauttimaan elämästä kiireettömästi. Viereisen Kivijärven vesille on helppo lähteä vaikkapa kanootilla ja arjen kireyksiä voi hoitaa vaikkapa jalkahoidossa tai ympäröivissä metsissä käyskennellen. Loman kruunaa valmiiksi katettu monipuolinen ruokapöytä ja oman leipomon tuoreet leivonnaiset. Olipa tarve sitten ohjelmallinen liikuntaloma tai hetken hyvinvointitauko arjen kiireestä, Piispalassa loma on loma. Jokaiselle.

Piispalalla on pitkät perinteet lasten ja nuorten leirikoulukohteena, ja se tunnetaan nykyäänkin suosittuna leirikoulukohteena ympäri Suomen. Mutta Piispala on paljon enemmän kuin leirikoulupaikka: se toivottaa tervetulleeksi myös perheet, yksittäiset lomailijat ja työporukat.

Laji kuin laji – puitteet ovat kunnossa

Piispalan vetovoima perustuu sen monipuoliseen liikunta- ja hyvinvointipalveluiden tarjontaan ja upeaan ympäröivään luontoon. Olosuhteet liikunnan harrastamiseen ovat erinomaiset niin sisällä kuin ulkona. Vesi- ja jääliikuntakeskus PiiSpasta löytyy uimahalli, jää- ja keilahallit sekä kuntosali. Päärakennuksen palloilusalissa on tilaa kori- ja lentopallolle, ja päärakennuksen yläsalissa on lisäksi lasten suosiossa oleva temppurata, jousi- ja ilma-aseammuntaradat sekä monipuoliset kiipeilyseinät. Jalka- ja pesäpallon harrastajia palvelee 90 x 60 -metrinen ylipainehalli. Ulkonakin riittää tekemistä ympäri vuoden. Sen takaavat Piispalan kaksi tenniskenttää, erinomainen uimaranta, stunt- ja frisbeegolfradat sekä valaistu kuntorata, joka talvisin toimii hiihtolatuna.

Naut i ja rauhoitu

34

piispala.fi


Täydellinen tauko antaa energiaa

Hotelli ja ravintola Maalaiskartanon lounas klo 11-16 A la Carte annokset Suolaiset- ja makeat krepit Kahvila Ravintola Kartano Puoti Hotelli Reseption Avoinna/talvi ti-pe klo 10-17 su klo 12-16 Tilauksesta ryhmille Wiikin Kartano Kokkolantie 16, 44500 Viitasaari puh. 040-5313277 info@wiikinkartano.fi

Palvelut sinulle ABC Viitasaari palvelee Sinua kauniin Keiteleen rannalla 24 h. Yhdellä pysähdyksellä saat kaiken tarvitsemasi mukavaan matkantekoon. Tervetuloa!

ABC Viitasaari • Avoinna 24h Kokkosalmentie 7, Viitasaari

Vuokrataan mökkejä, aittoja, vaunupaikkoja

TERVETUL OA VIIHTYMÄÄN! TERVETULO Juhlaranta ja Motelli Piela toivottavat kaikki matkaajat tervetulleeksi nauttimaan hyvästä ruuasta ja palvelusta Savoon Säviälle!

Ravintolassa ja baarissa yht. 150 asiakaspaikkaa Katetulla rantaterassilla 50 asiakaspaikkaa Majoitustiloissa 27 vuodepaikkaa Kokous- ja saunapalvelut,Catering-palvelut, Tooton tupa -retkimaja, vapaa-ajan ohjelmapalveluita Mainio kokousten, tyky-päivien ja juhlien pitopaikka! Tulossa mm, ruokateemoja, vappu- ja äitienpäivälounas, pihvipiste, juhannusjuhlat, venetsialaiset... Tutustu palveluihimme kotisivuilla ja facebookissa! RA VINTOL A JUHL ARANT A & MOTELLI PIEL A RAVINTOL VINTOLA JUHLARANT ARANTA PIELA Puh. 0400 936 242, e-mail: myynti@juhlaranta.fi Säviän vanhatie 173, 72550 Säviä www .juhlaranta.fi www.juhlaranta.fi

35

Nilakan Pirtit

– Sinisen tien puolivälissä –

Rouvintie 35A, 72550 SÄVIÄ p. +358 400 774 811

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


www.kivijärvi.fi

Oho!

KIVIJÄRVI

KINNULA

Nähtävyyksiä ja tapahtumia

Nähtävyyksiä ja tapahtumia

Salamajärven kansallispuisto ja Peuran Polun eräreitti, kaunis ristikirkko, Kotiseutumuseo ja Valoharjun Koulumuseo. Kesätapahtumia: Kivijärvi Soi: klassisen musiikin konserttitapahtuma, Riihitanssit, Rantakeittojuhla, Kukkomarkkinat. Lisäksi myös muita korkeatasoisia konsertteja ja tapahtumia kesäisin.

Tarinan mukaan Kivijärven kirkon paikka ratkaistiin hirren päällä Kivijärven selällä purjehtivan kukon avulla. Kukko pääsi sittemmin myös Kivijärven kunnan vaakunan tunnukseksi. Kinnula

Vaasa

Salamajärven kansallispuisto ja Peuran Polun eräreitti, Kinnulan kirkko, Vihtori Storckin perinneateljee ja Kinnulan kotiseutumuseo, uimahalli Heikinhalli. Vuotuisia kesätapahtumia: Kinnula-päivät heinäkuussa: hauskoja kilpailuja, musiikkia, www.kinnula.fi toritapahtumia ym. mukavaa ohjelmaa. Lisäksi korkeatasoisia konsertteja ja muita tapahtumia kesäisin.

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Kivijärvi

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Oho! Pihtipudas Viitasaari

Joulun aikaan voi törmätä Kinnulassa resupukkeihin. Kinnulan erikoisuutena säilynyt perinne on peräisin vuosisadan vaihteen nälkävuosilta, jolloin pukeiksi naamioituneet ihmiset kiersivät kerjäämässä.

Pielavesi

Keitele

Maaninka Tervo

Vesanto

Karttula

Siilinjärvi

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

Tohmajärvi

PIHTIPUDAS

VIITASAARI

Nähtävyyksiä ja tapahtumia

Nähtävyyksiä ja tapahtumia

Puinen ristikirkko, Heinäjoen silta, Tahko Pihkalan näköispatsas, Pihtiputaan Kotiseutumuseo, Keihäsmuseo, Vanha Pappila, Putaanportin kauppakeskus ja rantaraitti, Kotilan lammastila. www.pihtipudas.fi Luontoreittejä: Kivimäen kierros, Rapeikon luontopolku, Rillankiven ja Suurijärven ulkoilureitit. Kesätapahtumia: kesä- ja syysmarkkinat, Elämäjärven kesäteatteriesitykset ja Keihäskarnevaalit.

Oho!

Huopanankoski, Viitasaaren kirkko, Metsätyömuseo kesäisin, Porthanin Puisto, Tuulensuun Veistospuisto ja ateljeetalo, Tervamäen kappeli, Karoliinan Portaat, Savivuoren ulkoilu- ja laskettelukeskus, Suviwww.viitasaari.fi Express-kantosiipialusristeilyt. Kesätapahtumia: Traktorijatzit, Musiikin aika – modernin musiikin konserttitapahtuma, Wilma-markkinat, Koti- ja Puutarhamessut, Valssin Aika. Myös muita korkeatasoisia konsertteja ja tapahtumia.

Ensimmäiset asukkaat tulivat Pihtiputaalle jo noin vuonna 5000 eaa, ja Pihtiputaalta on löydetty useita kivikautisia asuinpaikkoja.

Oho! 36

Kansallismaisemaksikin kutsuttu Huopanankoski on tullut tunnetuksi erityisesti Juhani Ahon ”Lohilastuista”.


LOMASEUTU

Kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Pekka Jylhän veistos ”Kohtaaminen” (2002) sijaitsee Tuulensuun veistospuistossa Viitasaarella.

Kalastuksen harrastajille on avattu myös uusi kalapaikka aivan Sinisen Tien ja Nelostien kupeeseen: LohiAppaassa pääsee narraamaan kirjolohia ympäri vuoden.

Menoa ja meininkiä!

Vaihtoehtojen Viitasaari sykkii Lomaseudun sydämenä

Sadepäivän sattuessa energiaa voi kuluttaa Viitasaaren Viihdekeskus Keiliksessä, joka on koko perheelle soveltuva moderni keilahalli. Aivan Viitasaareen keskustassa sijaitsevassa Keiliksessä on ammattilaiskäyttöönkin soveltuva 6-väyläinen rata, ja aloitteleville on tarjolla opastusta keilailun alkeisiin. Viitasaaren uimahalli ja virkistyskeskus Simmarissa on lapsille tarjolla kaksi eri allasta: matala kahluuallas uimataidottomille ja hieman syvempi opetusallas, jossa on turvallista harjoitella ensi vetoja. Riemua riittää myös liukumäestä. Aikuisille Simmarissa on 5-ratainen kuntoallas, ja uinnin päälle pääsee lämmittelemään joko tavalliseen tai höyrysaunaan.

Lomaseudun sydän on vireä Viitasaari. Se tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon niille, jotka haluavat lomaltaan kulttuurielämyksiä ja luonnonrauhaa.

Vielä kovemmasta menosta nauttiville hurjapäille oiva käyntikohde on karting-rata Wiitaring. Viitasaaren Urheiluautoilijoiden ylläpitämä rata on avoinna toukokuusta lokakuuhun, ja siellä on perheen pienimpienkin hyvä opetella turvallista autoilua.

Viitasaaren kaunis luonto tarjoaa hyvät puitteet ulkoilulle ja luonnossa virkistymiselle ympäri vuoden. Savivuoren hiihtokeskus Sahis on koko perheen hiihto- ja vapaa-ajankeskus, jossa pääsee laskettelemaan, lautailemaan ja hiihtämään, mutta Sahis tarjoaa myös muunlaisia aktiviteetteja kuten lumikenkäretkiä, jääkiipeilyä ja köysilaskeutumista. Kesäisin Sahiksen maastot ovat oivia patikointitarkoituksiin, ja perinteikkäässä Näkötornin kahvilassa voi nauttia maistuvat pullakahvit upeiden näköalojen äärellä. Kesäisin Sahiksessa pääsee myös Metsätyömuseoon, joka esittelee metsätyöperinnettä ja siihen liittyvää esineistöä kahdessa aidossa miehistökämpässä.

www.lomaseutu.fi

Tapahtumia Viitasaarella kesällä 2015

Kalastuksen ystäviä kutsuu Viitasaaren sydämessä kuohuva Huopanankoski, joka on maamme perhokalastuspaikkojen eliittiä. Innokkaana kalamiehenä tunnetun Juhani Ahonkin luottoapajana toiminut Huopanankoski on myös valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö, jonka idyllisessä kylämiljöössä toimii monipuolinen matkailukeskus. Kosken läheisyydessä on myös entisöity kalahautomo, jossa järjestetään kesäisin kalastushistoriallisia näyttelyitä.

37

Koti- ja Puutarhamessut 23.–24.5. Wilma-markkinat 27.6. Musiikin aika: modernin musiikin kansainvälinen kurssi- ja konserttitapahtuma 30.6.–5.7. Traktorijatsit heinäkuussa Suovanlahden kylällä 10.–11.7.2015 Valssin Aika 30.7.–2.8.2015

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Akt iiv iloma on paras loma! Lomaseudulla ei tule aika pitkäksi, vaan tekemistä riittää pidemmälläkin lomalla joka päiväksi. Perheen pienimmät viihtyvät varmasti kivijärveläisellä Talviaisten Tilalla, jossa pääsee tutustumaan maatilan toimintaan ja maidon tuotantoon aidossa miljöössä. Tilan vasikat, lehmät ja lemmikkieläimet houkuttelevat rapsutuksiin ja tilan suoramyymälästä voi ostaa mukaan herkullisia lähiruokatuotteita ja paikallisia käsitöitä. Myös Lammastila Kotila Pihtiputaalla tarjoaa hyvän käyntikohteen lapsiperheille. Suloisten määkijöiden rapsuttelun ohella voi Kotilan tilapuodista tehdä herkullisia löytöjä – taatusti puhdasta ja kotimaista! Omatoimiseen liikkumiseen löytyy Lomaseudulta useita vaihtoehtoja. Alueen upeat vesistöt kutsuvat melomaan ja kalastamaan, ja keskisuomalaisten metsien siimeksessä sijaitsevat luonnon omat huvipuistot. Tekemisen puutteeseen helpotusta tuo Kivijärvellä sijaitseva Peltokankaan liikuntapuisto, jossa liikkumisen riemua voi toteuttaa joko kuntoradalla tai sen maastoon rakennetulla 9-väyläisellä frisbeegolf-radalla. Lisää väyliä tarjoaa Pihtiputaan DiscGolfPark, jossa haasteita peliin tuovat metsän puiden lisäksi korkeuserot. Hiihtomaan alueella pääsee liidättämään alamäkeen kunnolla.

Lomaseutu-alue on paitsi tuhansien loma-asukkaiden, myös luonnonystävien pikkuparatiisi. Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas ja Viitasaari tarjoavat monenlaista tekemistä ja näkemistä koko perheelle. Lomaseudun retkeilymahdollisuudet ovat vertaansa vailla. Kinnulan ja Kivijärven alueelle levittäytyvän Salamajärven kansallispuiston erämaamaisemissa kulkee yhteensä 60 kilometrin verran upeita Peuran Polku -retkeilyreittejä, joiden varrella on useita autio- ja varaustupia lepotaukojen pitämistä varten. Alueella on paljon mahdollisuuksia erimittaisiin retkiin, alkaen lyhyistä sieni- ja marjaretkistä aina useamman päivän mittaisiin vaelluksiin.

Kodikasta lomailua tapahtumien äärellä Lomaseudulla, erityisesti Kinnulassa ja Kivijärvellä, on vuokrattavana upeita, hyvin varustettuja lomamökkejä sekä isommille

Leppoisaa lomaa Lomaseudulla

38


LOMASEUTU

että pienemmille perheille. Niille, joilla ei omaa kesämökkiä ole, Lomaseudun vuokramökit ovat oiva tapa päästä nauttimaan mökkielämästä ilman oman mökin velvoitteita. Mökillä saa olla omassa rauhassa, ja Lomaseudun luonto tarjoaa monenlaista tekemistä: kiireetöntä samoilua metsässä, marjastusta ja sienestystä sekä vesileikkejä omassa rannassa ja veneretkiä. matkamuistot, lahjat, design-tuotteet kuin hyvät ruokailumahdollisuudet. Kultakeramiikan tehtaanmyymälän yläkerrasta löytyy myös maailman ainoa Keihäsmuseo, jossa on mahdollisuus tutustua suomalaisen keihäänheiton kunniakkaaseen historiaan.

Mutta jos mökkilöhöily kyllästyttää, Lomaseudun monet tapahtumat tarjoavat myös vaihtoehdon hiljaiselolle. Markkinat, monipuoliset musiikkitapahtumat, näyttelyt ja kirsikkana kakun päällä Pihtiputaan legendaariset Keihäskarnevaalit antavat valinnanmahdollisuuksia, joiden joukosta jokainen löytää mieleisensä. Kulttuurielämä on vilkasta myös talvisaikaan. Myös kansainväliset jazz- ja bluesmuusikot ovat löytäneet Lomaseudun idyllin ja konsertoivat Viitasaarella Miekkaniemen kotikahvilassa, josta onkin tullut jo maankuulu. Konserteista ja teatterielämyksistä on mahdollisuus nauttia ympäri vuoden myös Pihtipudas Salissa ja Viitasaari Areenalla. Kevättalvella järjestettävän Viitasaaren Elokuvaviikon aikana pääsee nauttimaan kotimaisen elokuvan uusimmasta tuotannosta.

Historiasta ja kulttuurista innostuneita kiinnostaa varmasti Kinnulan kirkonkylän kupeessa sijaitseva kotiseutumuseoalue ja sen yhteydessä oleva Vihtori Strockin taidehalli. Taidehallissa ja sen pihapiirissä on satoja upeita puuveistoksia, patsaita ja tauluja, jotka kuvastavat elävästi entisiä elämäntapoja. Entisiä elämäntapoja voi käydä ihmettelemässä myös Kinnulan Tikkakankaalla sijaitsevalla Karhupetäjällä eli Pyhällä Puulla. Se on ikivanha kelohonka ja uhripuu, joka on ilmeisesti sijainnut paikalla jo 1600-luvulla. Puun juurella on luettu loitsuja ennen karhumetsästyksen alkua, ja sinne on metsästyksen jälkeen tuotu lähialueilta kaadettujen karhujen kallot ja luut. Keski-Suomen museo on pystyttänyt puun juurelle sen historiasta kertovan opastaulun.

Shoppailua ja s iv ist ymistä Lomalla on myös aikaa käydä ostoksilla, ja siihen onkin hyvät mahdollisuudet Kauppakeskus Putaanportissa Pihtiputaalla. Aivan valtatie E75:n vieressä, kauniin Kolimajärven rannalla sijaitsevan Putaanportin alueella toimii noin 20 yritystä, joista löytyvät niin

www. lomaseutu.fi

39

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Kuva: Mikko Jauhiainen

Aja, souda, kävele – aina kutsuu Keitele Savon ja historiallisen Hämeen rajamailla sijaitseva Keitele on vireä maaseutukunta, jossa on yrittämisen ja tekemisen meininki.

Luonnonkaunis Loss isaar i Muutaman kilometrin päässä Keiteleen keskustasta Sininen Tie kulkee läpi Lossisaaren henkeäsalpaavien maisemien. Nilakkajärven selällä sijaitsevaa, 11,5 hehtaarin kokoista Lossisaarta on aivan viime vuosina kunnostettu ja kehitetty virkistys- ja matkailukäyttöön. Alueelle on rakennettu vierasvenelaituri, kävelyreittejä, laavuja, 9-väyläinen frisbeegolf-rata ja komeat hyppytornit kunnostetulle uimarannalle.

Keitele on luonnonkaunis, vesistöjen pilkkoma maaseutukunta Sinisen tien varrella. Matkailijoille Keitele tarjoaa upean luonnon ja tekemistä vauvasta vaariin. Keiteleellä sujuu arki ja juhla – työtä ja toimeentuloa riittää ja palvelut pelaavat!

Luontoelämyks iä kaikissa elementeissä

Siniseltä Tieltä on helppo poiketa hetkeksi nauttimaan uimisesta ja eväiden syömisestä, ja miksei alueella voisi viettää pidemmänkin aikaa? Matkailukeskus Lossisaari kantatien luoteispuolella on suosittu karavaanarikohde, jota on viime vuoden aikana laajennettu ja kunnostettu. Lossisaaressa on 13 sähköistettyä ja viisi sähkötöntä vaunupaikkaa sekä vasta viime vuonna valmistunut huoltorakennus keittiöineen, suihku- ja WC-tiloineen sekä tilaussaunoineen. Alueella voi yöpyä myös teltoissa tai hirsimökeissä, joissa on lähes 60 ympärivuotista vuodepaikkaa.

Matkailijalle Keitele tarjoaa erityisesti luontoelämyksiä. Alueen suurimmat järvet Nilakka ja Koutajärvi kutsuvat veneilijöitä, melojia ja virkistyskalastajia, ja se ”oikea” sininen tie tarjoaa vesiväylän Keiteleelle kanavan kautta aina Päijänteeltä asti. Tasokas vierassatama sijaitsee aivan kunnan keskustassa. Lintu- ja eläinbongareille Keiteleen Lahnasjärvet tarjoavat luontoelämyksiä: aluetta kiertäviltä helppokulkuisilta poluilta voi luonnosta nauttimisen ohella napata kiikariin kymmeniä eri lintulajeja. Lahnasjärvien ympäristössä tavataan runsaasti riistalintuja ja -nisäkkäitä, ja harvinaisen kasvillisuuden ohella saattaa Lahnasjärvillä nähdä metsäkauriin, ilveksen, saukon tai ketun – tai jopa itsensä metsän kuninkaan jälkiä.

Maat ilamatkailua Jokinotkossa Jokinotkon karjatilalla saa kokea aitoja maalaiselämyksiä autenttisessa ympäristössä: naudat laiduntavat niityllä, kanat kuopivat ja lampaat määkivät… Punamultaisten rakennusten ympäröimäl-

40


KEITELE

KEITELEEN KUNTA

lä pihamaalla kukat kukkivat, ponit käyskentelevät ja kissat pyörivät jaloissa rapsutuksia kerjäten. Idylli on rikkumaton!

Nähtävyyksiä ja tapahtumia Aholan talomuseo, Lahnasjärvet, puinen ristikirkko, M.A.S.I Company Oy:n tehtaanmyymälä, Vuonamosalmi ja Lossisaari.

Jokinotkon karjatila on toiminut vuodesta 2013 lähtien tilamyymälänä, josta voi ostaa eettisesti kestäviä tuotteita, Herefordkarjan ja lampaanlihaa, makkaroita ja kananmunia. Lisäksi tilan puodissa on myytävänä paikallisten käsityöläisten valmistamia lahjatavaroita ja käyttöesineitä. Erikoisuutena valikoimasta löytyvät myös keiteleläistä tuotantoa olevat luonnonkosmetiikkatuotteet ja villiyrttivalmisteet.

SMrannalta onginta

Tilan emäntä Jenni Lemettinen kertoo, että suoramyynti tilalta on vetänyt hyvin.

6.8.2015

– Kysyntää selvästi on. Aloitimme hyvin pienimuotoisesti, mutta koska toiminta on lähtenyt niin hyvin vetämään, kehitämme toimintoja edelleen.

Keitele Kolun kanavalla

Tulevana kesänä Jokinotkossa aukeaa kesäkahvila Sumppila, jossa myydään kahvia ja limsaa sekä pientä suolaista ja makeaa syötävää. Ensi kesänä Jokinotko avaa myös vanhan hirsisen päärakennuksen yläkertaan kunnostetut majoitustilat: luvassa on Kinnula siis Mustasaari aamiaismajoitusta sekä lapsiperheille maatilamatkailupaketteja, Vimpeli Kivijärvi Vaasa Vähäkyrö joiden aikana pääsee tutustumaan maatilan päiIsokyrö arkeen ja eläintenKyyjärvi vittäiseen hoitoon. Laihia Alajärvi Lapua

Keiteleellä on maakunnan korkein työpaikkaomavaraisuus.

Oho! Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Keitele

Maaninka Tervo

Kannonkoski Karstula

Vesanto

Monipuolisest i kulttuur ihistor iaa

Karttula

Siilinjärvi

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

Kulttuurihistoriasta kiinnostuneille oivia käyntikohteita ovat Keiteleen kirkot. Kunnan evankelisluterilainen, tornillinen ristiTohmajärvi

kirkko on yli 120 vuotta vanha, ja se on rakennettu paikkakunnalta lahjaksi saaduista puista. Kirkon on piirtänyt Volmar Westling, ja sen vieressä sijaitseva kauniin sankarihauta-alueen on suunnitellut Ilmari Virkkala. Toinen kiinnostava kirkko on ortodoksinen Arsenin kirkko. Vuonna 1965 käyttöön vihitty Pyhän Nikoloaoksen tsasouna vihittiin kirkoksi vuonna 2000, ja tuolloin kirkko myös omistettiin Arseni Konevitsalaiselle Konevitsan luostarin muistoksi, Arsenin kirkko on avoinna tilauksesta. Paikallishistorian ystävän kannattaa poiketa Aholan talomuseossa, jossa saa hyvän kuvan siitä, minkälaista oli savolainen talonpoikaiselämä 1800- ja 1900-luvuilla. Runsas esineistö ja hyvin säilynyt miljöö johdattavat kävijän aikamatkalle menneeseen. Kirjaston yhteydessä sijaitseva Talligalleria tarjoaa vaihtuvia taidenäyttelyitä ympäri vuoden. Vuosittain heinäkuussa vietettävät Keitele-päivät keräävät yhteen kuntalaiset, kesäasukkaat ja matkailijat. Viikonlopun aikana kunnassa järjestetään monenlaista ohjelmaa, jonka tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Jos ei muuta, niin kannattaa istua torille vaikka jäätelön kera ja nauttia sydänsavolaisesta elämänilosta!

www.keitele.fi

Jokinotkon karjatila

41

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Savon sydämessä sijaitseva Pielavesi tunnetaan erityisesti presidentti Urho Kekkosen syntymäpitäjänä. Liekö ympäröivien järvien vesissä jotain ihmeellistä, sillä myös keihäänheiton suurmies Antti Ruuskanen ja mestaruusliigassa lentopalloileva Sampo ovat Pielavedeltä kotoisin.

tustunut satojatuhansia kävijöitä sekä kotimaasta että ulkomailta. Torppa on auki kesäaikaan joka päivä, ja muina aikoina sinne järjestetään esittelyjä tilauksesta.

Akt iiv ista elämää Kun ollaan Pielavedellä, ei voida välttyä urheilulta. Jo UKK imi menestyksen eväät Pielavedeltä ja tahkosi tuloksia kilpatasolla niin korkeushypyssä, kolmiloikassa kuin pikajuoksussakin. Pielaveden kunniakkaita urheiluperinteitä ja suurmiesten jatkumoa ylläpitää Pielaveden Sampo, yksi Suomen menestyneimmistä urheiluseuroista, jonka riveistä on noussut mm. keihäänheiton Euroopan mestari Antti Ruuskanen. Myös Sammon miesten lentopallojoukkueella on koko joukko Suomen mestaruuksia, ja se pelaa edelleen mestaruussarjassa. Kun Sampo pelaa, se saa liikkeelle koko kunnan, ja joukkueen kotipeleissä on savolainen tunnelma kohdillaan.

Torpan pojasta valt ionpäämieheks i Urho Kaleva Kekkonen syntyi Pielavedellä Lepikon torpassa. Torppa muodostettiin 1800-luvulla ja se oli tuolloin yksi silloisen Suomen suuriruhtinaskunnan 73 000 torpasta. Kekkosten muutettua pois Lepikosta vuonna 1906, torppa koki monenlaisia vaiheita: se vaihtoi usein omistajaa ja sen ulkoasua muutettiin niin, että rakennus oli lopulta kaksikerroksinen ja laudoilla vuorattu. Kun Lepikko-säätiö hankki rakennuksen omistukseensa vuonna 1966, se entistettiin Museoviraston johdolla siihen asuun, joka sillä oli Kekkosten siinä asuessa 1900-luvun alussa.

Sympaattiseen savolaisuuteen pääsee parhaiten sisälle Pielaveden torilla, jossa on läpi vuoden aktiivista torielämää. Kesäaikaan tori on avoinna joka päivä keräten yhteen eri alojen kauppiaat, toriparlamentit ja kesäasukkaat. Muutamana iltana viikossa järjestetään myös iltatoreja. Kuluvan vuoden aikana torilla suoritetaan remontti, jonka jälkeen Pielaveden keskeinen areena on entistä ehompi.

Torppa on merkityksellinen paitsi Kekkosen syntymäkotina, myös kohteena, joka kuvaa hyvin viime vuosisadan alun rakennusperinteitä ja elinolosuhteita. Torpan esineistö on koottu kuvaamaan 1900-luvun alun vastaavien asuntojen esineistöä, ja osa torpan esineistä on kuulunut alun perin Kekkosen suvulle. Lepikon torppa on toiminut museona koko ajan vuodesta 1966 lähtien ja siihen on tu-

Suurmiesten Pielavesi ponnistaa luonnosta

42


PIELAVESI

Pielavesi on Päijänne-Keitele Kansallisvesi -reitin pohjoisin piste, jonne pääsee veneellä Pielavettä ja siihen kanavalla yhdistettyä Nilakkaa pitkin Rautalammin reittiä Päijänteeltä asti. Veneilijöitä varten kylän yhteydessä on vierasvenesatama, josta voi myös ostaa NordTop-kunniakirjan muistoksi vierailusta paikalla.

Kolme kirkkoa Yksi Pielaveden suosituimmista turistikohteista on Pielavedessä oleva Kirkkosaari. 1700-luvulla saaressa sijaitsi Pielaveden vanha kirkko, mutta nykyään siitä on jäljellä enää vuonna 1784 rakennettu vanha tapuli. Uusi kirkko rakennettiin kylälle 1800-luvun lopulla ja se on nykyäänkin suosittu vierailukohde. Kolmas tärkeä kirkollinen nähtävyys Pielavedellä on sotien jälkeen rakennettu ortodoksinen kirkko. Pielavedelle tuli Jatkosodan jälkeen Laatokan pohjoispuolelta noin 1400 evakkoa, jotka toivat mukanaan omaa kulttuuriaan ja rakensivat oman kirkon kylän lähelle. Malli kirkkoon otettiin Valamon luostarin Johannes Kastajan skiitasta. www.pielavesi.fi

PIELAVESI

Luo nnon helmassa

Nähtävyyksiä ja tapahtumia Urho Kekkosen syntymäkoti Lepikon torppa, Lampaanjoki, Pielaveden ja Laukkalan kirkot sekä ortodoksinen kirkko, Pähkinäsaaren rauhan rajapyykki Rillankivi, luonto- ja ulkoilureitit.

Pielavettä hallitsevat kaksi suurta järveä, Pielavesi ja Nilakka, joiden ansiosta kunnalla on peräti 1500 kilometriä rantaviivaa. Järvet tekevät Pielavedestä suositun mökkikunnan: kesämökkejä Pielavedellä on noin 1700. Matkailijalle rantaviiva ja järvet tarkoittavat monenlaisia mahdollisuuksia viihtyä luonnon parissa. Kalastajille Nilakan ja Pielveden kalaisat apajat ovat aarre. Järvistä nousee tyypillisiä järvikaloja, ja jokikalastuksen pariin pääsee suositulla Lampaanjoella, josta saaliiksi tarttuu taimenta, harjusta ja kirjolohta. Joelle pääsee myös kanootilla ja veneellä näppärästi liuskoista, jotka on rakennettu joen rannalla olevien nuotiokatosten yhteyteen. Puhdas luonto on yksi Pielaveden valteista. Loppumattomilta tuntuvat savolaiset metsät ympäröivät kuntaa kaikkialta ja niistä pääsee nauttimaan hyvin ylläpidetyillä ja viitoitetuilla kunto- ja vaellusreiteillä. Lepikon torpan vierestä lähtevä Urkin poloku kulkee pielavetisesti tyypillisissä vaihtelevissa maastoissa: 25 kilometrin mittaisen reitin varrelle osuu niin järvimaisemia, korkeita mäkiä Kinnula Mustasaarion muutama yöpymiseen kuin suoluontoakin. Reitin varrella sovelVimpeli Kivijärvi Vaasa Vähäkyrö tuvaa taukopaikkaa, nuotiopaikkoja sekä uimaranta. Kyyjärvi Isokyrö Laihia

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski

Hieman lyhyemmän reitin (7,5 km) tarjoaa Pielaveden kirkonkyKarstula län rantamaisemassa kulkeva valaistu, ympäri vuoden auki pidettävä rantapolku, joka ulottuu kirkonkylän päästä päähän Lepikon torpalta aina Sammalisenniemeen saakka.

Pielavesi tunnetaan presidentti Urho Kaleva Kekkosen syntymäpitäjänä.

Oho! Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Keitele

Maaninka Tervo

Vesanto

Karttula

Siilinjärvi

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

Tohmajärvi

43

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


PIELAVESI Keskellä kauneinta pohjoissavolaista maalaismaisemaa, Pielavesijärven rannalla sijaitseva tilausravintola Juhlaranta tarjoaa luksusta niin arkeen kuin juhlaan.

Kaikkea kokouks iin Tarvittaessa Juhlarannan suuri ravintolasali tai osa siitä voidaan muuttaa kokouskäyttöön, jolloin paikkoja saadaan noin 110 henkilölle. Pienempiä kokouksia varten päärakennuksen yläkerrassa on tilat 25 henkilölle ja lisäksi löytyy useampia pienempiä kokoushuoneita esimerkiksi ryhmätöitä varten. Kokouspäivän päättävät tietenkin leppeät löylyt Juhlarannan saunassa maustettuna pulahduksella virkistävään Pielaveteen.

Juhlarannassa arkikin on juhlaa

Olennainen osa hyvää kokousta on oheisohjelma. Mieliin painuvan elämyksen voi kokea noin 10 kilometrin päässä Juhlarannasta sijaitsevalla Tooton Tuvalla, joka on hulppea retkikota keskellä pohjoissavolaista erämetsää. Kodassa voidaan järjestää myös ruokailuja, jolloin Juhlarannasta toimitetaan tarjoilut luonnon helmaan.

Juhlaranta on erinomainen kokous- ja juhlapaikka, joka palvelee niin paikallisia kuin kauempaa tuleviakin. Juhlarannan sijainti kolmen kunnan keskiössä on ihanteellinen: Iisalmeen, Kiuruvedelle ja Viitasaarelle on matkaa vain 60 kilometriä, ja Kuopiokin on vain 80 kilometrin päässä. Verkkainen savolainen elämänrytmi ja kaunis järviluonto tekevät Juhlarannasta varteenotettavan paikan viettää onnistuneet juhlat, kokoukset tai muut tilaisuudet.

Isot ja pienet t ilaisuudet alusta loppuun Juhlarannassa on myös majoitusta: viisi vuotta sitten pihapiirin rivitaloon saneerattiin 15 majoitushuonetta, joissa on yhteensä 27 vuodepaikkaa. Jokaisessa huoneessa on käytössä langaton laajakaistayhteys ja televisio – yhteisessä käytössä on oleskelutila, wc:t, kylpyhuoneet ja sauna. Mikäpä vaivattomampaa esimerkiksi hääseurueelle tai firman tyky-päiville: tasokkaat juhla- ja kokoustilat, maistuvat tarjoilut ja makoisat yöunet kaikki käytännössä saman katon alla!

Lähiruokaa laadusta t inkimättä Tilausravintola Juhlaranta on saanut kodin entisen Säviän meijerin tiloissa, jotka on kunnostettu ravintolakäyttöön 1990-luvulla ja remontoitu nykyaikaisiksi vuonna 2009. Tilavassa ravintolasalissa on 125 anniskelupaikkaa, ja upeille rantamaisemille avautuvalla ulkoterassilla vielä 50 paikkaa lisää.

www.juhlaranta.fi Juhlarannan toiminnan ytimessä ovat hyvä palvelu ja laadukkaista raaka-aineista valmistettu ruoka. Tilausravintolan keittiössä paikallisten tuottajien raaka-aineet ovat etusijalla, ja mahdollisuuksien mukaan ruuanlaitossa käytetään sesongeittain vaihtuvaa lähiruokaa.

44


TERVETULOA Puijolle herkuttelemaan ja majoittumaan edullisesti!

Puijon Torni & Matkamuistomyymälä

Nauti kylpylästä, hoidoista, Jätkänkämpän tunnelmasta, savusaunasta, tansseista, esiintyjistä ja Kuopion ostospaikoista.

p. 044 552 4887

AVOINNA YMPÄRI VUODEN!

Kylpyläloma 2 vrk 148 e Hinta per henkilö 2 hengen huoneessa, sis. aamiaisen, päivällisen, kylpylän ja kuntosalin käytön, lomaohjelmaa arkisin. Lapset 4-14 v -50 %.

Torniravintola p. 044 552 4882

Puijon Maja

Katso lisää tarjouksia ja tapahtumakalenterimme nettisivuiltamme.

p. 044 552 4881 • Hotelli • Ravintola • Saunat • Kokoustilat Puijontie 135, Kuopio myynti@puijo.com p. 044 552 4810

Spa @Rauhalahti

Katso lisää

www.puijo.com

Katiskaniementie 8, 70700 KUOPIO p. 030 608 30, www.rauhalahti.fi Lankap. 0,032 e/min. + 0,0835 e/puhelu, matkap. 0,19 e/min.

45

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Aamu Niinivedellä. Kuva: Irma Kortekallio

Reiskan kotona on kiva mökkeillä

Vesanto on lähes maailman napa: Suomi-neidon ”navan” kohdalla sijaitseva pikkukunta on kesäasujalle ja matkailijalle täydellinen idylli.

Vuodesta 2007 lähtien Vesannolla on pidetty Reiska-jalkapallon MM-kilpailuja, jotka ovat vajaassa kymmenessä vuodessa saavuttaneet jo legendaarisen aseman. Tapahtuma tunnetaan kaikkialla Suomessa: osallistujamäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta, ja nykyään turnaukseen osallistuu noin 1000 pelaajaa. Tänä vuonna turnaus pidetään 23.–25.7.

Vesanto on aitoa maalaistunnelmaa, sinisenä hohtavia, Euroopan tutkitusti puhtaimpia järviä, leppoisuutta ja ystävällisyyttä, hyviä palveluita ja elämäniloa, joka näkyy huumorinpilkkeenä paikallisten silmissä. Se on täydellistä kesälomaa, jossa yhdistyvät letkeä oleilu, elämästä nauttiminen ja hauskat aktiviteetit juuri sopivassa suhteessa.

Reiska-futiksessa pääosassa ovat tohvelisankarit: pelin olennaisin sääntö on, että sitä pelataan vain ja ainoastaan Aino- tai Reinomerkkisillä aamutossuilla –– värillä tosin ei ole väliä. Pelivälineenä on kevyt lasten muovinen jalkapallo, jota koitetaan saada vastustajan maaliin noin 30x40 metrin kokoisella pelikentällä. Kussakin joukkueessa on neljä kenttäpelaajaa ja maalivahti.

Tohvelisankareiden temmellyskenttä Vesanto on tunnettu ennen kaikkea Reino-jalkapallosta.

Vaikka MM-tasolla ollaan, Reiska-futiskisoja leimaa ennen kaikkea rentous ja ilonpito –– tärkeintä ei ole voitto, vaan pitkät kilpailumatkat…. Eikun yhdessä tekeminen ja uusien kokemusten saaminen. Niinhän se meni. Yleisölle Reiska tarjoaa leppoista kisatunnelmaa hurtilla huumorilla höystettynä. Reiskaan kannattaa lähteä kauempaakin!

Kesäkahv iloita kaikille Vesannolla on erinomaiset puitteet elämästä ja maalaistunnelmasta nauttimiseen. Pienessä kunnassa on useampikin mukava kesäkahvila, jossa voi istua nauttimassa kiireettömästä tunnelmasta ja maukkaista tuotteista.

46


VESANTO

VESANTO

Aivan Vesannon keskustassa sijaitseva suoramyyntipiste ja kahvila Vestori tarjoaa itse tehtyjä tuotteita, jotka tarjotaan ja myydään tuoreina. Vestori on paikallisten toimijoiden muodostama myymälä ja kahvila, josta voi ostaa tuoretta leipää ja pullaa, samana aamuna pyydettyä kalaa sekä jauhoja, käsitöitä ja muita tuotteita sesongin mukaan. Paikan päällä voi nauttia myös höyryävän kuumat kahvit uunilämpöisten leivonnaisten kera.

Nähtävyyksiä ja tapahtumia Syvälahden pajutila ja arboretum, Reinojalkapallon MM-kisat, Sahansoiton SMkisat, Vesannon puukirkko, ortodoksinen rukoushuone, Torpparimuseo, hyvät ulkoilumahdollisuudet ja ohjelmapalvelut, mm. Rytsyretket.

Nostalgiaa rakastavan kannattaa tehdä pieni poikkeama Siniseltä Tieltä Wanhan koulun kesäkahvila Ajanpatinaan ja eläinpihaan. Rakennus oli koulukäytössä vielä 1970-luvun puoleenväliin asti, ja nyt muutaman vuoden ajan se on ollut avoinna matkailijoille. Rakennus on tyypillinen puurakenteinen maalaiskoulu, jota on pieteetillä ja suurella sydämellä kunnostettu. Opettajan asuntola ja luokkahuoneet ovat prikulleen entisessä 1950-luvun asussaan. Esille on otettu koulun kätköistä löytyneitä aarteita: vanhoja urheiluvälineitä, koulutauluja ja muita entisajan koulunkäyntiin liittyviä esineitä. Koulun kahvilassa myydään mainioita munkkeja, ja pihapiirissä sijaitsevan eläinpihan suloisia eläimiä rapsutellessa ajan toivoisi pysähtyvän.

Oho!

Kinnula

Mustasaari Vähäkyrö VesannonVaasa kesäkahvilatarjontaan Isokyrö

Vimpeli

Pihtipudas

Uusin lisä on vanhan kievarin Kivijärvi Viitasaari Kyyjärvi paikalle perustettu kesäkahvila Neiturin Kievari. 980 metriä pitkä Laihia Lapua Neiturin kanava yhdistää Keiteleen ja Konneveden, jaAlajärvi se avattiin lii- Kannonkoski Karstula kenteelle vuonna 1926. Kanavan viereen rakennettiin kanavahenkilökunnan asuinrakennukset, joissa tiloissa kahvila nykyään toimii.

Reiska-jalkapallon MM-kisoja on pidetty jo kahdeksan kertaa! Pielavesi

Keitele

Maaninka

Siilinjärvi

Tervo Vesanto

Karttula

Kuopio

Tuusniemi

Neiturin Kievariin on helppo tulla niin vesitse kuin maantietäkin pitkin ja matkailijoille se tarjoaakin upean pysähdyspaikan Järvi-

Joensuu

Tohmajärvi

Suomea halkovan luonnonkauniin reitin varrella. Kodikkaan, vanhaa henkivän kahvilan tiskillä saa tainnutettua niin suolaisen- kuin makeannälän: maukkaat toastit, suussa sulavat jäätelöt ja maku- ja näköhermoja hivelevät kakut täydentävät elämyksen kanavan äärellä. Neituri avautuu vapuksi. Tulevana kesänä kahvilaan saadaan lisää asiakaspaikkoja, minkä jälkeen sinne mahtuu 105 asiakasta.

Mökillä kuin kotona Vesanto on mitä parasta seutua mökkeilyyn. Kaikkialla läsnä olevat järvet, syleilevät metsät ja rauhallinen ympäristö on kesämökkeilijän unelma. Vesannolla on runsaasti vuokrattavia kesämökkejä, joten vaihtoehtoja löytyy monenlaisiin tilanteisiin. Kun kylän palvelut pelaavat ja tarjolla on niin päivittäistavaroita kuin kampaajat ja hierojat, voi hyvällä syyllä todeta, että Vesannolta ei oikeastaan tarvitse lähteä mihinkään.

Vesannolla onnistuu islanninhevosvaellus kokemattomaltakin hevostelijalta esimerkiksi Rytsyretkien osaavassa opastuksessa.

www.vesanto.fi www.visitsavo.fi

Alueen ohjelmapalvelu- ja matkailutarjontaa on koottu www.visitsavo.fi-sivustolle. Esimerkiksi metsästysmatkailusta kiinnostuneiden kannattaa vilkaista sivuille! www.visitsavo.fi

Niinivedenpään vanhassa koulussa toimii kesäkahvila Ajanpatina, sekä kotieläinpiha ja kirpputori.

47

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Lohi, luontokuvaus, golf ja vauhdikkaat elämykset ovat Tervon matkailuvaltteja. Kunnan pinta-alasta kolmannes on vesistöä, joten ei ole sattumaa, että veneilyyn, kalastukseen ja mökkeilyyn on Tervossa mitä oivallisimmat olosuhteet.

vastaavat ammattitaitoiset rallikuskit ja ajo-opettajat, ja asiakkaat ovat pääasiassa erilaisia yritysryhmiä. Talviajokoulussa rallikuskit opettavat asiakkaille turvallisen tal­viajon niksejä ja opettavat hyödyntämään autojen moderneja turvalaitteita, kuten luistonestoa ja lukkiutumattomia jarruja.

Pohjolan paras koskikalastuspaikka

Kesäkäyttöä varten alueella on 9-väyläinen frisbeegolfrata ja ulkoilureitti, jotka ovat läheisen leirintäalueen ja matkailukeskus Lohimaan asiakkaiden sekä kaikkien kuntalaisten käytössä. Aluetta ja ajoharjoittelurataa on tarkoitus kehittää edelleen. Kysyntää tuntuu riittävän, sillä Tervon rata on Suomen eteläisin talviajorata.

Tervon Lohimaassa on kaikki, jota tarvitaan onnistuneeseen kalastusretkeen. Lohimaan sydän, kalaisa Äyskoski, vilisee saalista: koskesta nousee erityisesti taimenta, harjusta ja kirjolohta – toisinaan myös siikaa. Lohimaata pidetään laajalti Pohjolan parhaana koskikalastuspaikkana, mutta se on mielenkiintoinen retkikohde myös niille, joille kalastus ei ole se ykkösjuttu.

Kar t ing on kaikille kivaa Autourheilun ystäviä hemmotellaan Tervossa myös muuten. Kunnan keskustassa sijaitsee reilu vuosi sitten avattu, Suomen uusin ja Pohjois-Savon ainoa sisäkartinghalli, jossa yksittäiset kävijät, yritysryhmät, kaveriporukat ja perheet pääsevät kokeilemaan vauhdin hurmaa moderneissa tiloissa ja hyvälaatuisella, uudella kalustolla. Karting onkin hauska tapa esimerkiksi synttäreiden ja polttareiden viettämiseen sekä yritysjuhlien tai kokousten oheisohjelmaksi.

Äyskosken virtaavaa vettä ja ympäröiviä maisemia katsellessa vierähtää helposti tovi jos toinenkin. Kauniin ja kuohuvan kosken äärellä voi nautiskella maisemasta joko Lohimaan upealla jättiterassilla tai onkialtaiden vierellä Lohibaarissa. Beach volley -kentällä voi laittaa matsin pystyyn, ja perheen pienimpiä viihdyttää lasten leikkipaikka.

Talv iajohar joittelua r yhmille

JIRA Kartingin rata on 330 metriä pitkä ja se on asvaltoitu. Kalusto koostuu 17 autosta, joiden joukossa on myös neljä Minikart-autoa lapsille sekä kahden istuttava twinstructor-auto, joka

Tervon kunnan ja Lohimaan yhteistyönä toteuttaman talviajoharjoitteluradan toiminta on vakiintumassa. Ajokoulun toiminnasta

Tervo tarjoaa vauhdin hurmaa ja luontoelämyksiä

48


TERVO soveltuu esimerkiksi pienten lasten tai erityisryhmien kyydittämiseen. Kartinghallissa on radan lisäksi kahvila ja saunalliset VIP-tilat ryhmien illanviettoja varten.

TERVO Nähtävyyksiä ja tapahtumia Lohimaa, JIRA Karting sisäkartinghalli, Eerikkala Golf, Hiisiretket, Haapamäen ja Tervamäen näkötornit, Luontokuvakesä, Tervon Talvirieha, tori-illat kesäperjantaisin, Lohimaan juhannus, Lohimaan Luontomessut elokuussa.

Eer ikkala hemmottelee golf in ystävää Tervon kupeessa upeissa järvimaisemissa Eerikkala Golf on golfarin unelma: kentän monipuoliset väylät pitävät pelin mielenkiintoisena, sillä väylillä tulee vastaan vesi- ja hiekkaesteitä ja jopa suo. Ylimielisyyteen ei kokeneenkaan pallonlyöjän kannata sortua, sillä väylien välillä salakavalakin kaltevuus ottaa pelaajan pelisilmästä mittaa. Aloitteleville kolopallon harrastajille Eerikkala Golfin harjoitusalueilla on hyvä ottaa tuntumaa lyönteihin ja tarjolla on myös opastusta ja kursseja. Eerikkalassa uskotaan tervolaiseen vetovoimaan ja golfin suosioon. Kentällä on tulevaisuutta varten monia kehittämissuunnitelmia, joiden tavoitteena siintää mm. uusi klubirakennus sekä kentän valikoidut kunnostustoimenpiteet.

Oho!

Karhu, otso, me s ikämmen …

Tervo on Suomen ykkönen paluumuuttotilastoissa!

Tervon upeasta luonnosta innoituksensa saanutta LuontokuvaKinnula Pihtipudas Pielavesi kesää vietetään tänä vuonna Mustasaari neljännen kerran. Luontokuvakesä on Vimpeli Kivijärvi Vaasa Vähäkyrö oiva tapa päästä tutustumaan luontoon hieman toisenlaisella taViitasaari Kyyjärvi Maaninka Isokyrö Keitele valla, kameran linssin läpi. Tapahtumassa perehdytään luontokuvaTervo Laihia Alajärvi Lapua ukseen näyttelyissä ja kursseilla, joissa kouluttajina on tunnettuja Kannonkoski Karstula Vesanto Karttula valokuva-alan ammattilaisia.

Siilinjärvi

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

Tohmajärvi

Tänä vuonna Luontokuvakesän tähtenä loistaa metsän kuningas, karhu. Vuosituhansien aikana sitä on pelätty ja palvottu, eikä karhun kohtaamista hevin unohda. Kesän näyttely esittelee tunnetun luontoku­vaajan Antti Leinosen vaellusta karhujen rinnalla itäisessä Suomessa, mutta kertoo myös paljon muuta karhumyyteistä ja karhunimistöstä. Leinonen tulee myös itse Tervoon esittelemään työtään. Leinosen töiden lisäksi Luontokuvakesässä nähdään Jouko Pirpun ja muiden harrastajien kuvia paikallisista karhukohtaamisista. Mukaan on lupautunut myös sotkamolainen Valtteri Mulkahainen, jonka kuvat tanssivista karhunpennuista levisivät viime syksynä laajasti maailmalla. Näyttely täydentyy myös pehmonallenäyttelyllä ja karhuveistoksilla. Näyttely on auki kesä-elokuun ajan. Lisätietoja www.luontokuvakesa.fi. www.tervo.fi

Alueen ohjelmapalvelu- ja matkailutarjontaa on koottu www.visitsavo.fi-sivustolle. Esimerkiksi metsästysmatkailusta kiinnostuneiden kannattaa vilkaista sivuille! www.visitsavo.fi

Kalastusta Äsyllä.

49

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Eevantalo.

Eevantalossa herkullisia elämyksiä

luonnonkauniissa ympäristössä Syvänniemellä sinisenä kimaltelevan Kuttajärven maisemissa toimivan Eevantalon kotoisat huoneet ja huoneistot sopivat hyvin lomailijalle, myös perheille ja pienryhmille. Majoitustilaa on noin 30 hengelle. Paikalliset herkut ja tunnelmallisen savusaunan leppeät löylyt ja pulahdus viereiseen jokeen on elämän parhaita nautintoja! Eevantalon keittiö tarjoaa herkullista kotiruokaa majoittujille ja tilauksesta ryhmille sekä juhliin monipuoliset juhlamenut, joihin sisältyy esimerkiksi paikallisen yrittäjän kalatuotteita, tomaattitarhan salaattia, Eevantalon tuvan uunissa paistetut uunipaistit, yrttikasvikset tai maistuvat uunijuurekset, herkulliset kastikkeet ja jälkiruoat. Valmistamme tarjoilut alusta alkaen omassa keittiössä aidoista raaka-aineista! Uutuus on Eevantalon Villivihanneskurssi, joka pidetään 14.– 16.5. Kurssilla opitaan käyttämään luonnon villivihanneksia ja nautitaan villiyrttikylpyjä savusaunassa. www.eevantalo.fi

Kinnula Kivijärvi

järvi Kannonkoski Karstula

Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Keitele

Maaninka Tervo

Siilinjärvi

Syvänniemi

Vesanto

Karttula

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

Tohmajärvi

50


KUOPIO Synne-järvilautta Lokilla.

Erityisen suositutut patikointi- ja maastopyöräilyreitit vievät lehtomaisemien läpi luonnokauniile Savikoskelle, ja matkalla voi tutustua Sourun Ruukkialueeseen. Retken päätteeksi maistuu rentouttava savusauna Eevantalolla, jossa maastopyöriä on vuokrattavana.

Kesäteatter i Hermanni – Tos itarkoituksella Teatteri Hermanni esittää Syvänniemen Hermannitalossa kesäteatteria lähes 20 vuoden kokemuksella. Kesän 2015 kappaleena nähdään hauskankirpeä musiikkipitoinen komedia Tositarkoituksella. Näytelmässä nelikymppinen poikamies, Oiva, huhkii kiireisenä suvun maitotilalla, mutta häneltä puuttuu elämänkumppani! Apua haetaan tositarkoituksella niin netistä kuin kylän tanssilavalta.

www.syvanniemiseikkailu.com

Rentouttava lyhy tloma Syvänniemellä Tämän teatterin erikoisuutena ovat palvelupaketit, joissa on tarjolla mm. herkulliset kahvitukset, maukkaat ruokailut, Hermannitalon sekä kylän mielenkiintoinen teollisuus- ja kirkkohistoria. Lisäpalveluina voit varata vaikka järviristeilyn, maastopyöräilyn tai leppoisan patikointiretken retkieväineen. Syvänniemellä on myös erinomainen, liikuntarajoitteisille soveltuva ulkoilureitti.

Valitse helppo ja huoleton lomapaketti Syvänniemellä! Iloinen kesälomalainen -paketti sisältää majoitukset, aamiaiset ja puolihoitoruokailut Eevantalossa, liput Hermanniteatterin näytelmään Tositarkoituksella, väliaikakahvit sekä ihanan lauttaristeilyn kauniilla Kuttajärvellä. Kesätarjous, voimassa teatterikaudella 25.6.–30.7. 2 vrk:n paketti (2–3 hengen huoneessa) 169 €/henkilö eli 338 €/2 henkilöä.

www.teatterihermanni.fi

Koe hiljaiset metsäpolut ja kauniit saar imaisemat Uutuutena Syvänniemellä on Synne-järvilautta, joka liikennöi Kuttajärvellä tilauksesta sekä muutoin kylätapahtumissa. Järvilautta on ihanteellinen vaihtoehto järviluonnon kokemiseen ja vesillä liikkumiseen kokousten, virkistyspäivien tai vaikkapa polttareiden yhteydessä. Järvilautta sopii kalastukseen, valokuvaukseen, maalaukseen sekä uimisen ja sukeltamisen tukikohdaksi. Se palvelee hienosti myös liikuntarajoitteisia.

51

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Piipahda Puijolla

Yli 50-vuotias Puijon torni on Kuopion maamerkki ja käsite, joka tunnetaan kaikkialla Suomessa. Harva kuitenkin tietää, että torni tarjoaa muutakin kuin hulppeat näköalat. Siellä toimii myös korkeatasoinen ravintola.

Ryhmille idyllinen ja perinteikäs Puijon Maja tarjoaa onnistuneet tilaisuudet ”yhden luukun periaatteella”: erikokoiset kokoustilat muuntuvat moneen käyttöön, hotelliin mahtuu helposti majoittumaan isompikin ryhmä, ja ruokailu- ja kahvitarjoilut hoituvat kätevästi samassa tilassa tai viereisessä Puijon Tornissa. Yksityistilaisuutta, kokousta tai juhlaa voi maustaa vaikkapa persoonallisella ruokateatterin esityksellä tai kokkikoululla.

Puijon Torniravintola tarjoaa joka päivä herkulliset à la carte -annokset sekä arkisin kolmen ruokalajin lounasmenun. Torniravintolan ruoka perustuu klassiseen ranskalaiseen keittiöön, jota on elävöitetty perinteisillä savolaisilla herkuilla ja etnisillä mauilla. Puijon ruokafilosofiaan kuuluu tinkimätön vaatimus laadusta sekä kotimaisten ja erityisesti paikallisten tuotteiden käyttö. À la carte -listalta löytyvät kotimaisten raaka-aineiden innoittamat Suomi-, Savo- ja Puijo-menut sekä omat herkut myös lapsille. Lounasmenu vaihtuu viikoittain.

Puijon torni sijaitsee keskellä Kuopiota, vain kahden kilometrin päässä kaupungin torista. Tornin ympärillä levittäytyy upea Puijon mäki – luonnoltaan rikas alue, josta suuri osa on luonnonsuojelualuetta. Alue tarjoaa liikunnasta ja luonnosta nauttivalle paljon omatoimista ohjelmaa: Puijolla on luonto- ja lenkkipolkuja ja golfkenttä sekä talvella hiihtolatuja, laskettelurinne sekä mm. mäkihypyn maailman cup -näyttämönä toimiva hiihtostadion. Ryhmille on tarjolla myös tarpeen mukaan räätälöityjä elämys- ja ohjelmapalveluita.

Hyvän ruuan lisäksi Puijon torniravintola tarjoaa silmiä hivelevät maisemat, joista voi ruokaillessaan nauttia ravintolan ikkunoista, säällä kuin säällä. Pyörivästä torniravintolasta avautuu upeat näkymät Kuopion kaupunkiin ja sitä ympäröiviin kauniisiin järvimaisemiin – kaikkiin ilmansuuntiin.

Per inteikäs Puijon Maja Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

www.puijo.com

Kinnula Vimpeli

Kivijärvi

Kyyjärvi Isokyrö Puijo on omiaan pikaiseen piipahtamiseen, mutta halutessaan Laihia voi Puijolla oleskella pidemmänkin aikaa. Tornin juurella Alajärvi sijaitseLapua Kannonkoski Karstula vassa Puijon Majalla on pieni hotelli, jossa voi majoittua edullisesti luonnon oman huvipuiston keskellä. Se soveltuu erinomaisesti erilaisten ryhmien, kuten koululuokkien, urheilujoukkueiden ja yritysryhmien majoitukseen. Puijon Majalla toimii myös suosittu lounasja juhlaravintola.

Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Keitele

Maaninka Tervo

Vesanto

Karttula

Siilinjärvi

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

Tohmajärvi

52


KUOPIO Rauhalahti täyttää matkailijan toiveet, olipa hakusessa sitten letkeä lomailu, aktiiviaika tai kokous.

Rauhalahdessa on toteutettu mittava keittiöuudistus ja nyt sen keittiö tarjoaa entistä herkullisempia buffetpöytiä ja à la carte -annoksia. Rauhalahti on tunnettu monipuolisesta iltaviihteestään. Huippuorkesterit ja erikoisteemat takaavat mukavan menon tanssin ystäville, ja yökerhossa on karaokeiltoja.  

Kuopion keskustan kupeessa, vain 5 kilometriä torilta etelään, Kallaveden kauniissa maisemissa sijaitseva Rauhalahti sopii hyvin kaikenlaisiin lomailun ja liike-elämän tarpeisiin. Majoittua voi mukavasti uudistetuissa kylpylähotellin huoneissa, tilavissa huoneistohotellin huoneistoissa tai edullisessa hostellissa.

Tukkilaisper inteitä aidolla 50-luvun Jätkänkämpällä

Vaikka Rauhalahti on lomailijan paratiisi, se on myös kokoushotelli, joka kokoustilat on kaikki uudistettu.

600 metriä kylpylähotellista, Kallaveden rannalla sijaitsee aito 50-luvun tukkikämppä, jossa toimii 130 hengen tilausravintola Jätkänkämppä. Samassa yhteydessä on myös ”mualiman suurin” savusauna. Jätkänkämpällä järjestetään tiistaisin läpi vuoden ja kesä-elokuussa myös torstaisin yleisiä savusauna- ja perinneiltoja, joissa ohjelmassa savusaunominen, perinneateria. Hanuristi virittää tunnelmaa ja kesällä tukkilainen esiintyy.

Kaikkea kaikille, jokaiselle jotakin Rauhalahden kylpylässä voi nauttia niin saunoissa kuin porealtaissa, rentoutua vesihieronnoissa ja harrastaa vesijumppaa. Lapsille on omat altaat ja vesiliukumäki ja ryhmille oma tilaussauna kabinetteineen. Hoito-osastolla on tarjolla monipuolinen hemmotteluhoitojen valikoima perinteisistä hieronnoista ylellisiin luontaishoitoihin.   Päivittäinen lomaohjelma takaa tekemistä kaikenikäisille. Koulujen loma-aikaan ohjelma on lapsipainotteista unohtamatta kuitenkaan vanhempia lomailijoita. Kuntoilijoille on tarjolla kuntosali, jumppia, vesiliikuntaa ja seinäkiipeilyä. Omatoimiseen liikuntaan on vuokralla kävelysauvoja, polkupyöriä, kanootteja ja veneitä. Kokous- ja tyky-ryhmille räätälöidään hauskat oheisohjelmat. Hotellin naapurissa on ohjelmapalveluyritys SeikkailuKuopio, joka tarjoaa mönkijä-, vesijetti- ja melontasafarit.

Monipuolinen Rauhalahden alue Kylpylähotellin lisäksi alueella on leirintäalue, kesäteatteri, keilahalli, tennishalli, ratsastustalli, frisbeegolf- ja minigolf-radat. Kesäaikaan on säännöllinen laivayhteys Kuopion matkustajasatamaan. www.rauhalahti.fi

Loma Kylpylähotelli Rauhalahdessa Kuopiossa, virkistää mieltä ja kehoa

53

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Siilinjärvi on virkeä ysikymppinen

Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Siilinjärvi houkuttelee erityisesti nuoria lapsiperheitä. Matkailijalle tämä Savon helmi tarjoaa historiaa, kulttuuria ja monipuolista tekemistä.

olettaa paikalla olleen asutusta kivikaudesta lähtien. Pöljän alueelta tunnetaan myös muita eri-ikäisiä esihistoriallisia kohteita, ja kylän mukaan on nimetty kivikauden loppupuolella valmistettu keramiikkatyyli, Pöljän keramiikka.

Paikallismuist i elää Pöljällä

Rav intoa kulttuur innälkään

Siilinjärven juuret ovat pitkällä: alueella on tehty arkeologisia löytöjä, jotka kertovat kunnan alueella olleen asutusta jo 10 000 vuotta sitten, aina kivikaudesta lähtien. Siilinjärven asuttamiseen vaikutti vahvasti Kuopiosta Iisalmeen rakennettu Savon rata, joka valmistui vuonna 1902. Kunta muodostettiin vuonna 1925 Kuopion maalaiskunnan, Nilsiän ja Maaningan osista – asukkaita perustetussa kunnassa oli noin 4800.

Museokäynnin yhteydessä Pöljällä kannattaa ehdottomasti vierailla myös Keramiikkastudio Jenni Linnovessa. Myymälä ja työtila toimivat 1700-luvulta peräisin olevassa Lassilan sukutilan entisessä navetassa ja sen miljöö on jo itsessään näkemisen arvoinen kulttuurihistoriallinen nähtävyys. Keramiikkastudion valikoimiin kuuluu käyttökeramiikan lisäksi uniikit design-työt sekä muiden paikallisten muotoiluyritysten käsi- ja taideteollisuustuotteita.

Siilinjärven muisti on Pöljän kotiseutumuseo, yksi Pohjois-Savon vanhimmista kotiseutumuseoista, joka esittelee kunnan historiaa sekä laajemmin pohjoissavolaista agraarihistoriaa 1800-luvulta 1930-luvulle. Pöljänjärven kauniissa rantamaisemassa sijaitsevalla museopihalla on seitsemän rakennusta, jotka muodostavat 1800-luvun lopun–1900-luvun alun pohjoissavolaisen pienviljelijän pihapiirin. Museoalueella järjestetään opastettuja kierroksia, joilla vierailija pääsee tutustumaan 1800-luvun savutupaan, 1700-luvun morsiusaittaan, maitoaittaan, navettaan, eloaittaan, riiheen sekä savusaunaan. Museo sijaitsee Pöljän muinaisjäännösalueella, jolta on arkeologisissa tutkimuksissa löytynyt mm. kampakeramiikkaa, kiviesineiden kappaleita sekä vanha tulisija. Löytöjen perusteella voidaan

54


SIILINJÄRVI

SIILINJÄRVI Nähtävyyksiä ja tapahtumia Kasurilan hiihtokeskus, virkistysuimala Fontanella, kylpylähotelli Kunnonpaikka, TarinaGolf, Harjamäen sairaalamuseo, Pöljän kotiseutumuseo, Suomen sodan muistomerkki, Siilifolk, järviterminaali lentoasemalla, 90-vuotisjuhlatapahtumat.

Oho! Kinnula Vaasa

Mustasaari Vähäkyrö

Vimpeli

Kivijärvi

Viitasaari

Kyyjärvi

Isokyrö Laihia

Pihtipudas

Lapua

Alajärvi

Kannonkoski Karstula

Siilinjärveläisten väestö on keskimääräistä nuorempaa: joka viides on alle 15-vuotias. Pielavesi

Keitele

Maaninka

Siilinjärvi

Tervo Vesanto

Karttula

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

Tohmajärvi

Kansanmusiikin ja -tanssin ystävien kannattaa suunnata Siilinjärvelle kesä–heinäkuun vaihteessa, jolloin kunnassa kajahtaa tänä vuonna jo viidettä kertaa järjestettävä Siilifolk. Itä-Suomen suurin kansanmusiikki- ja tanssitapahtuma järjestetään ensi kesänä ensimmäistä kertaa kuusipäiväisenä, ja tuttuun tapaan se kokoaa Siilinjärvelle artisteja ympäri maan. Tiedossa on makupaloja koko kansankulttuurin saralta iskelmää, hengellistä musiikkia ja kesäteatteria myöden.

Siilinjärvellä olla – joskin savolaisen luonnon syleilyssä joutenolollekin on tarjolla oivat puitteet.

Juhlavuos i on tapahtumia kaikille Siilinjärvi on vireä kunta, jossa tapahtumia riittää ympäri vuoden. 90. syntymäpäivän kunniaksi Siilinjärven tapahtumakalenterista löytyy jos mahdollista vielä normaalia enemmän tapahtumia kaikille kohderyhmille. Juhlavuoden päätapahtuma on kesäkuussa torilla vietettävä kansanjuhla, mutta myös matkailijoita kiinnostavia tapahtumia järjestetään kunnassa koko vuoden.

Tekemistä ympär i vuoden Aktiivilomailijalle Siilinjärvellä löytyy tekemistä laidasta laitaan. Talvisin matkailijan kannattaa suunnata Kasurilan hiihtokeskuksen rinteisiin tai jompaankumpaan kunnan kylpylöistä: kylpylähotelli Kunnonpaikan ja virkistyskylpylä Fontanellan allasosastoilla on ikuinen kesä. Kesäisin tekemistä tarjoaa yksi maamme tunnetuimmista golfkentistä, TarinaGolf. 36-reikäinen golfkeskus tarjoaa kaksi erilaista 18-reikäistä kenttää, ja hyvin varustellusta keskuksesta löytyy golfarille kaikki tarvittava: harjoitusalueet, klubiravintola, rantasauna, pro shop ja golfopetuspalvelut.

Kunnan nettisivuille on koottu kattava tapathumakalenteri, johon tulevat tapahtumat merkataan. Kalenteri päivittyy koko ajan, joten siihen kannattaa tutustua ennen Siilinjärvelle lähtöä. Aktiivinen ja vireä 90-vuotias uskoo vetovoimaansa, ja Siilinjärvi onkin kasvukunta: sen väkiluku kasvaa noin 150 hengellä vuosittain. Vaikka kunta onkin jo vanhusiässä, siilinjärveläiset ovat nuorekasta väkeä: kunnan keski-ikä on alle 40 vuotta. Kunnat kunniaan -kilpailussa Siilinjärvi on valittu kolmesti menestyvimmäksi ja imagoltaan parhaaksi kunnaksi teollistuneiden maalaiskuntien sarjassa, ja Suomen kuntien asukastyytyväisyystutkimuksessa se sijoittui viime vuonna koko Suomen kakkoseksi. Siilinjärvellä on siis monta syytä juhlaan.

Lentokentän kupeessa sijaitseva Järviterminaali on yksi TahkoKuopio-vesireitin satamista, joka kesäisin toimii monenlaisten kesäaktiviteettien kuten veneilyn, melonnan, pyöräilyn sekä kalastuksen tukipisteenä. Talvella Järviterminaalista järjestetään mm. moottorikelkkasafareita sekä hiihtoretkiä. Jouten ei siis tarvitse

www.siilinjarvi.fi

55

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Seikkailu odottaa Kaivoksen kainalossa Kiehtova Vanha Kaivos ja teemapuisto Lasten Kaivos Vietä elämyksellinen päivä Outokummun Vanhalla Kaivoksella. Koe mm. Museotunneleiden aidot olosuhteet ja kaivostornin huipulta avautuvat kaivoskaupungin jylhät näkymät. Kaivosmuseossa tutustut kaivoshistoriaan ja voit vierailla myös maanalaisessa Maan aarteet - kivinäyttelyssämme.

Lapset ja lapsenmieliset temmeltävät Lasten Kaivoksen sisä- ja ulkotilojen erilaisissa aktiviteeteissä ja aidolla kaivosjunalla matkustavat sekä pienet että isot matkustajat. Nälän yllättäessä ruokailet viihtyisissä kaivosravintoloissa.

Matkailuneuvonta ja myynti Puh. 044 7559 223 matkailu@outokummunkaupunki.fi

www.aarrekaupunki.fi 56


TILAT KOKOUKSILLE, KOULUTUKSILLE JA JUHLILLE Sopivia tiloja parinkymmenen osallistujan ryhmistä yli 200 henkilön tilaisuuksiin.

RUOKA- JA CATERINGPALVELUT OHJELMAPALVELUT EDUSTUSSAUNA

Kelohonkainen sauna ja upeat pesutilat 20 hengelle. Ota yhteyttä: p. 0500 675 162 tai myynti@utranuittotupa.fi Uittopäälliköntie 2, 80170 Joensuu www.utranuittotupa.fi

Siilinjärven kuumat kesämenot www.siilinjarvi.fi TAPAHTUMIA 26.4. Hyvän mielen Leijona -konsertti, solistina Marjukka Tepponen ja Kevin Greenlaw 16.5................................Latin SM 2015 6.6...................................Siilinjärvi 90 v 28.6. – 3.7. ..................Pesisleiri 29.6. – 4.7. ..................Siilifolk Kesä – heinäkuu Kesäteatterissa Anna Krogeruksen ” Kuin ensimmäistä päivää”. Ohjaus Sami Hokkanen. Katso esitysajat www.siilinjarventeatteri.fi 15. – 16.8.....................SM Motocross 15.8. ...............................Sandels -markkinat

”Kultaa elämäsi” -juhlakonsertti 6.6.2015 klo 16.00 –19.00 torilla: Sami Kojonen, Aavikko, tango­ kuningattaret Tiina Räsänen ja Heidi Pakarinen.

57

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


JOENSUU Tropiikki on Pohjois-Kar jalassa

Vireä ja viehättävä maakuntakeskus tarjoaa kokemuksia kaikille aisteille.

Kasvitieteellinen puutarha ja trooppinen perhospuutarha Botania vie kävijänsä eksoottiselle matkalle maailman kasvien äärelle. Botaniassa on esillä noin 600 lajia kokoelmakasvihuoneissa, jotka edustavat tropiikkia, subtropiikin kesä- ja talvisadealueita ja aavikkoa. Lajikirjo jatkuu yli 600 lajin ulkopuutarhassa, jossa esillä on mm. ravinto-, mauste-, myrkky, lääke- ja koristekasveja. Tropiikin osastolla kävijää tervehtivät Botanian asukit; kultatöyhtökakadu Juuso sekä amatsonit Lasse ja Ilmari.

Carelicum – pal jon t ietoa saman katon alla Joensuuhun tutustuminen kannattaa aloittaa kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicumista, jossa saa kokonaiskäsityksen alueen historiasta ja nykyisestä matkailutarjonnasta. Ydinkeskustassa sijaitsevan museon pysyvät näyttelyt kertovat Pohjois-Karjalan historiasta ja sisältävät aineistoa myös Laatokan Karjalasta. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä.

Käs it yöper inne elää Taitokor ttelissa Ympäri vuoden avoinna oleva Taitokortteli tarjoaa vierailijoille kattavan otoksen pohjoiskarjalaista käsityöosaamista aivan kaupungin sydämessä. Taitokorttelista löytyy käsityöputiikkeja, joiden valikoimissa on sekä perinteisiä että moderneja kodintekstiilejä, nuorten suunnittelijoiden kekseliäitä tuotteita, lasitöitä, koruja, saippuaa sekä Karjala-tuoteperheen tuotteita aina suklaapiirakasta muistikirjoihin. Alueella järjestetään myös näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia.

Taidemuseo ONNI Taidemuseon pysyvissä kokoelmissa ovat esillä antiikin taide, Kiinan taide, Renessanssin madonnat, 1800-luvun suomalainen maalaustaide, suomalaiset ikonit ja suomalainen modernismi. Näiden lisäksi museo järjestää vuosittain kokoelmiin liittyviä tai niitä täydentäviä vaihtuvia näyttelyitä.

www.visitkarelia.fi

Joensuu sykkii karjalaista iloa 58


POHJOIS-KARJALAN TAPAHTUMIEN VUOSI 2015 Farmari 2.–4.7. Ilosaarirock 17.–19.7. Lieksan Vaskiviikko 24.7.–1.8. Kuninkuusravit 1.–2.8. Sibelius 150-juhlavuosi

Minne

menossa?

Ja paljon muuta kansanmusiikista rokkiin, maratoneista piiroovestivaaleihin. Otetaan siis ilo irti karjalaisen auringon alla, rennosti ja hymyssä suin!

MATKA POHJOIS-KARJALAAN ALKAA YHDESTÄ OSOITTEESTA:

visitkarelia@visitkarelia.fi • puh. 0400 239 549 • www.visitkarelia.fi

Liikunnan iloksi ja ammatiksi Haku Itä-Suomen Liikuntaopiston koulutuksiin on alkanut

• Valmentajan ammattitutkinto • Hierojan ammattitutkinto • Liikunnan ammattitutkinto • Liikunnanohjauksen ammattitutkinto • Liikuntapaikkojenhoitajan ammattitutkinto

Kotimaan mielenkiintoisimmat matkailukohteet ja -palvelut, viisi kertaa vuodessa. Lue netissä tai kirjastossa, hae matkailupisteistä tai tilaa kotiin.

• Edullista majoitusta: FINNHOSTEL JOENSUU • Valmentajakoulutus • Lasten leirit • Juoksukoulu haku Koulutuksiin ss toukokuu a!

Kalevalankatu 8, 80110 JOENSUU • p. 013-267 5076 • www.islo.fi

59

www.kotimaassa.fi

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Sijainnin ohella hostellin vahvuus on kilpailukykyinen hintalaatu-suhde. Ei siis ihme, että viime vuonnakin hostellin käyttöaste oli yli 70% – hyvä saavutus, kun yleisesti ottaen majoitusliikkeiden käyttöasteet ovat viime vuosina laskeneet.

Kätevää lomailua Vaikka Finnhostel Joensuu sijaitsee Itä-Suomen Liikuntaopiston kyljessä, ei se ole mikään kuntosalin kylkeen kyhätty majoitustila. Kuin missä tahansa hotellissa, hostellissakin on majoittujalla oma rauha, ja jokaisen huoneiston perusvarustukseen kuuluvat oma jääkaappi, kahvinkeitin, liesi, mikro ja astiat. Aamiaisen voi halutessaan valmistaa omassa huoneessaan ja olla vapaa aikatauluista, mutta hostellissa on myös aamiaishuone, jossa voi nauttia valmiiksi katetusta, maittavasta aamupalasta.

Itä-Suomen Liikuntaopiston huoneistohostelli tarjoaa mainion majoituspaikan Joensuussa matkailevalle. Majoituspaikkaa etsivälle matkailijalle yösijan kolme tärkeintä kriteeriä ovat usein samat kuin asunnon ostajalle: sijainti, sijainti ja sijainti. Majoituspaikan tulee sijaita keskeisellä paikalla, josta sukkulointi lomaseudun nähtävyyksiin sujuu helposti ja nopeasti.

Vieraiden käytössä on majoitushinnalla liikuntaopiston kuntosali sekä oma saunavuoro. Hostellista saa lainaksi myös suksia ja polkupyöriä, joilla lähteä ottamaan tuntua ympäröivän luonnon liikuntapaikkoihin.

Finnhostel Joensuu täyttää sijainnille asetetut vaatimukset heittämällä. Itä-Suomen Liikuntaopiston yhteydessä sijaitseva huoneistohotelli on aivan Joensuun keskustassa, vain kivenheiton päässä kaupungin iloiselta torilta.

Monipuoliset palvelut käden ulottuv illa Halutessaan satunnainen matkailija voi toki hyödyntää myös liikuntaopiston monipuolisia liikuntapalveluita. Ohjatut ryhmäliikuntatunnit tai vaikka fysikaaliset hoidot ja hieronnat kuuluvat opistolla opiskelevien tutkintoon, joten oppilastöitä kannattaa hyödyntää! Itä-Suomen Liikuntaopisto kouluttaa urheiluhierojia, liikunnanohjaajia, valmentajia ja liikuntapaikkojen hoitajia.

Hyvä, mutta edullinen Viitisen vuotta sitten täydellisesti uudistetussa Finnhostel Joensuussa on 24 viihtyisää ja käytännöllistä 2 hengen huonetta, jotka ovat niin yksityisten matkailijoiden kuin liikuntaopiston kurssilaisten käytössä. Paljon hostellissa majoittuu myös Joensuun yliopiston vierailevaa henkilökuntaa sekä yritysten työntekijöitä ja vierailijoita.

www.islo.fi

Majoitu mukavasti hostellissa 60


JOENSUU

Teatter ia mieleenpainuvassa miljöössä

Elämyksiä Utran Uittotuvassa

Utran Uittotuvan yhteydessä toimii Utran Uuden Teatterin kesäteatteri, jonka puitteet hakevat Suomessa vertaistaan. Aivan lavan takana avautuva Pielisjoki on aina osa lavastusta, ja katsomosta oikealla avautuva suomalaiskansallinen koivikko toimii luonnollisena sivunäyttämönä.

Joensuussa upean Pielisjoen rannalla sijaitseva kokous- ja juhlakeskus Utran Uittotupa henkii historiaa.

Tämä kesä on Utran Uuden Teatterin toinen toimintakesä, ja Pielisjoen rannalla nähdään niin komediaa kuin klassikkoakin. Markku Pölösen kirjoittama ja ohjaama Kauppa-auto on nostalgiatrippi suloiselle 1970-luvulle, ja niin ikään Pölösen käsialaa on sovitus Shakespearen iki-ihanasta klassikosta Romeo & Julia. Suomalaisessa kesäillassa on siis luvassa suuria tunteita – ihan niin kuin kesäteatterissa kuuluukin.

Utran Uittotuvan tarina alkaa jo vuodesta 1886. Tuolloin perustettiin uittoyhdistys, jonka tehtävä oli hoitaa kaikkien PohjoisKarjalan vesistöjen varsilla olevien sahojen tukkien uitto sahapaikoille. Kun puun kuljetus vesitse kasvoi ja laivojen määrä lisääntyi, syntyi tarve huoltaa ja korjata koneet ja laitteet uittoreittien varrella. Pielisjoen varrelle rakennettiin rautavarasto ja konepaja, joka uittotoiminnan loputtua ja laivojen hävittyä joelta on saanut uuden elämän korkeatasoisena kokous- ja juhlakeskuksena.

www.utranuittotupa.fi

Utran Uittotupa kunnioittaa historiaansa. Pajarakennus ja kaikki muut pihapiirin rakennukset on uusittu ”viimeistä tukkia myöten”, minkä seurauksena aikaan on saatu ainutlaatuinen kokonaisuus viehättävine rantapaviljonkeineen, tunnelmallisine ravintolasaleineen ja ainutlaatuisine kesäteattereineen.

Tule paikalle ja naut i! Utran Uittotupa on mitä mainioin paikka järjestää pienet ja suuremmatkin tilaisuudet helposti ja vaivattomasti. Utran kokenut henKinnula Mustasaari kilökunta toteuttaa kaikenlaiset juhla- ja kokoustilaisuudet Vimpeli avaimet Kivijärvi Vaasa Vähäkyrö käteen -periaatteella: asiakkaan tarvitsee ja Kyyjärvi Isokyrövain ilmestyä paikalle nauttia ilmapiiristä. Laihia Alajärvi Lapua

Kannonkoski Karstula

Utran Uittotuvassa on erikokoisia tiloja eri tarkoituksiin. Helposti muunneltavat Sorvaamo ja Varppaaja, rouhea ja takomohenkinen Ahjo, intiimi Rantapaviljonki ja tunnelmallinen saunatupa vastaavat tarpeeseen, oli kyseessä sitten koulutustilaisuus, perhejuhlat tai saunailta.

Pihtipudas Viitasaari

Pielavesi

Keitele

Maaninka Tervo

Vesanto

Karttula

Siilinjärvi

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

Tohmajärvi

61

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


Saarion Voimalaitosmuseo Jänisjoen rannalla. Kuva: Matti Laasonen

Rajattomien mahdollisuuksien

Tohmajärvi on luontoa, historiaa ja kulttuuria

Sininen Tie päättyy Suomen puolella kiehtovaan Tohmajärven kuntaan. Rajan pinnassa, vaarojen kupeessa on matkailijalle paljon mielenkiintoista nähtävää.

sen apteekkiluvan vuonna 1866. Nyman rakennutti Kirkkoniemeen johtavan tien varteen talon, joka toimi sekä apteekkina että hänen perheensä kotina.

Tohmajärvellä on kansainvälistä meininkiä: kunnan sydämenä sykkii Niiralan rajanylityspaikka, joka on Suomen neljänneksi vilkkain rajanylityspaikka ja EU:n itäisin maaraja-asema. Tohmajärvellä eletään rinnakkain venäläisten kanssa, mikä antaa pienelle karjalaiselle kunnalle mielenkiintoisen mausteen. Läheinen yhteiselo itäisten naapureiden kanssa on tohmajärveläisille luontainen osa jokapäiväistä elämää.

Nykyisin talossa toimii koti- ja apteekkimuseo. Erikoisia esineitä talon kätköistä -näyttelyyn on koottu näytille talon vintiltä löydettyjä esineitä. Nymanin alueen perusnäyttelyjä on viime vuonna uudistettu ja laajennettu: nyt myös pihapiirissä oleva aitta ja käymälä toimivat näyttelytiloina. Aitassa on Tohmajärven terveydenhuollon historiasta kertova pysyväisnäyttely ja huussissa Huussinäyttely.

Tohmajärvi on portti Suomesta Laatokalle ja Karjalaan. Siinä missä venäläiset turistit tulevat Suomeen Tohmajärvellä, myös suomalaiset matkailijat ylittävät rajaa toiseen suuntaan: kiinnostus menetettyihin alueisiin on voimistunut viime vuosina, mikä näkyy Tohmajärven matkailijavirroissa.

Mielenkiintoiset museot Tohmajärvellä on paljon nähtävää historiasta kiinnostuneelle matkailijalle. Entisajan tohmajärveläiseen elämään ja apteekkitoimintaan pääsee tutustumaan Tohmajärven pitäjänmuseon yhteydessä olevassa Nymanin talossa. Talo kuului aikanaan apteekkari Karl Johan Nymanille, joka sai Venäjän keisarilta Tohmajärven toi-

Eristimiä Voimalaitosmuseossa

62


TOHMAJÄRVI Tulevana kesänä Nymanin alueella järjestetään myös muita monipuolisia näyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia. Tavoitteena on luoda Nymanin alueesta elävä kohde, jossa pidetään monenlaisia kulttuuri- ja ohjelmallisia tapahtumia. Viime kesänä ensimmäistä kertaa nähty Katri Helena -näyttely pystytetään Nymanin Renkitupaan myös tulevana kesänä kunnioittamaan Tohmajärven tytön, suomalaisten suosikkilaulajan 70. syntymäpäivää.

TOHMAJÄRVI Nähtävyyksiä ja tapahtumia Kirkkoniemi, Tohmajärven kirkko, Värtsilän kirkko, Petravaaran tsasouna, Puun Sielu Galleria, Savipaja Galleria, Nymanin kotija apteekkimuseo, Pitäjänmuseo, Maiju Lassilan kotiaitta, Katri Helena –näyttely, Saarion voimalaitosmuseo, Kaurilan koulumuseo, Värtsilän myllymuseo, Kemien luontopolku, Aconitum-kierros, Mikonpolku, Potsipäivät, Värtsiläpäivät, Rajan Ryssäys, Tohmajärven kesäteatteri, Värtsilän kesäteatteri

Matkailijan kannattaa vierailla myös Saarion voimalaitosmuseossa. Se on Suomen vanhin säilynyt voimalaitos, jossa on alkuperäinen, vielä toimiva koneistus. Rakennus on rakennettu Jänisjoen rannalle vanhalle myllyn paikalle, mistä muistuttaa museon pihassa oleva myllynkivi. Rakennuksen arkkitehtuuri edustaa keskieurooppalaista, uusgotiikan värittämää teollisuuden arkkitehtuuria. Voimalaitoksen ulkopuolella on nähtävänä vanhat patorakenteet, osa vesikanavaa sekä turbiinitunneli turbiineineen. Museon vieressä on uusi automaattinen, kauko-ohjattu, maan sisään rakennettu voimalaitos. Kaurilan koulumuseossa pääsee aitoon vanhanajan koulunkäynnin tunnelmaan. Ensi kesänä koulumuseossa nähdään myös Mannerheimin jalanjäljillä -valokuvanäyttely, joka elävästi kertoo talvisodan evakuoinnista, jatkosodan hyökkäysvaiheesta ja Kinnula Mannerheimin edesottamuksista sotien aikana. Jo viime kesänä Mustasaari Vimpeli suosiota saavuttanut näyttely on tulevanakin kesänä avoinna joka Kivijärvi Vaasa Vähäkyrö Kyyjärvi päivä. Isokyrö Laihia

Käs it yötaitojen vaalijoita

Lapua

Alajärvi

Oho! Pihtipudas Viitasaari

Kannonkoski Karstula

Tohmajärvellä äidinkielenään venäjää puhuu noin 4 % väestöstä. Pielavesi

Keitele

Maaninka

Siilinjärvi

Tervo Vesanto

Karttula

Kuopio

Tuusniemi Joensuu

Kulttuurikohteista näkemisen arvoinen on Tohmajärven Onkamossa sijaitseva Puun Sielu, puutyögalleria, jossa on näytillä kattava läpileikkaus sekä suomalaista että kansainvälistä puutaideosaamista: veistoksia, sorvauksia, kaiverruksia ja pyrografiaa. Gallerian yhteydessä toimivassa myymälässä voi tehdä löytöjä joko lahjaksi tai itselle. Myytävänä on niin taideteoksia kuin käyttöesineitäkin.

Tohmajärvi

Käsityötaitoja ja käsityöyrittäjyyttä pääsee ihailemaan myös Galleria Savipajassa Petravaaran kylässä, jossa taiteilija Tuija Ohvanainen loihtii savesta enkeleitä, kastemaljoja, kynttilänjalkoja, amppeleita ja muita käyttö- ja koriste-esineitä. Vuodesta 2005 lähtien toiminut yritys on antanut uuden elämän jo käytöstä poistetulle vanhalle navetalle. Siellä Tuija Ohvanainen pitää myyntinäyttelyään ja ottaa mielellään vastaan myös ryhmiä.

Puun Sielu sijaitsee Onnela-nimisellä tilalla. Sen koti on perinteiseen karjalaiseen tyyliin rakennettu upea hirsilinna, joka on jo nähtävyys itsessään. Hirsilinnaa ympäröi laaja puulajipuisto, jossa voi tutustua kymmeniin eri puulajeihin. Onnelassa toimii myös vanhaan navettarakennukseen perustettu Karjalan Puutyökoulu, jossa järjestetään kursseja mm. sorvauksesta, puunveistosta ja intarsiatekniikoista.

www.tohmajarvi.fi

Katri Helenan julisteita.

Savipajan tyttö.

63

Suunnittele oma seikkailusi

www.sininentie.fi


SEIKKAILU HALKI SUOMEN

Vaasa Tohmaj채rvi

Suunnittele oma seikkailusi uudistuneilla sivuilla:

www.sininentie.fi

Julkaisija: Sininen Tie ry. Myynti ja toimitus: Menuetti Group Taitto: Mainostoimisto Penbox 4-2015

Sininentie 2015  

Merenkurkun rannikkoalue, Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala tarjoavat puitteet aktiiviseen vapaa-ajan viettoon. Tien l...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you