Page 1

Edulliset vappuherkut

1

99

Palvelemme to 30.4. klo 7–18, pe 1.5. suljettu, su 3.5. klo 12–21.

0

Katso ruokaohjeita!

6

X-tra Edam juusto 15% 500 g (3,98/kg) 2 pkt/talous

69

1

Atria Lihapyörykät 360 g (1,92/kg) 3 rs/talous

39

90

/kg

HK Porsaan sisäfilee naturel tai marinoitu 3/talous alkuperämaa Suomi

Vaasan Ruispalat 12 kpl/ps 660 g (2,11/kg) 3 ps/talous

Hinnat voimassa HOK-Elannon Columbuksen S-marketissa 30.4. saakka.

4

95

Atria Broilerin marinoidut ohut leikkeet hunaja tai pippurinen 560 g (8,84/kg) alkuperämaa Suomi

078

Arla Kevyt- tai rasvaton maito 1l

alkuperämaa Ruotsi, pakataan Suomessa

1

45

Rainbow Yrtti- tai valkosipulivoipatongit 2 kpl/pkt pakaste 350 g (4,14/kg)

6

99

Kariniemen BBQ-marinoitu broilerin paistivarras 790 g (8,85/kg)

alkuperämaa Suomi

2

49 HK Aito nakki 500 g (4,98/kg)

Hinta voimassa 3.4.-2.6.

17

1

95

Koff III-olut 24 tlk 7,92 l (1,81/l) (sis.pantit 3,60) 2/talous

99

1

29

Intialainen Rypäle siemenetön, vihreä 500 g/rasia (2,58/kg)

0

69

Israelilainen Kirsikkatomaatti Espanjalainen 250 g/rasia Kukkakaali (2,76/kg) pakattu kg

Rainbow Maustamattomat pakastekatkaravut 180 g (11,06/kg)

1

89

Estrella Perunalastut 300 g (6,30/kg)

MAKSUTAPAETUA S-ETUKORTILLA!

�����������������

Suomalainen yritys, jonka sinä omistat. HOK-Elannon omistavat sen asiakasomistajat.

Kun maksat S-Etukortilla, saat 0,5 % maksutapaetua. Se maksetaan Bonuksen tapaan kerran kuussa.

Palvelemme ma–ke 7–21, to 30.4. 7–18 ja la 7–18, pe 1.5. suljettu, su 3.5. klo 12–21.

S-market Columbus, Vuotie 45, 00980 Hki, p. 010 76 61100


myös tuulilasin pinnoite

Kulttuurirahaston tuella musiikinopetusta Vuosaareen Suomen Kulttuurirahasto on päättänyt rahoittaa lähes 300.000 eurolla vuosina 2009-2011 taiteen perusopetuksen musiikin opetusta Vuosaaressa, mikäli myös Helsingin kaupunki osallistuu hankkeen rahoitukseen. Tavoitteena on tarjota alueella 620 oppilaspaikkaa yleisen oppimäärän opetukseen ja 111 uutta paikkaa laajan oppimäärän opetukseen. Pop & Jazz Konservatorio, ItäHelsingin Musiikkiopisto ja Vuosaaren Musiikkikoulu haluavat yhdessä tarjota alueen lapsille ja nuorille lisää mahdollisuuksia hakeutua tavoitteelliseen ja monipuoliseen musiikin opetukseen Vuosaaren alueella. Oppilaitosten suunnitelmaan kuuluvat Vuosaa-

ren musiikkikoulun pop/jazz- ja klassisen musiikin yleisen oppimäärän mukaisen opetuksen kehittäminen ja lisääminen, Pop & Jazz Konservatorion sivutoimipisteen perustaminen sekä Itä-Helsingin Musiikkiopiston klassisen musiikin opetuksen laajentaminen erityisesti Vuosaaren tarpeisiin.

Uudenlaista yhteistyötä

Hankkeessa otetaan huomioon alueen väestörakenne, musiikin tyylilajien välinen työnjako, opetusjärjestelyt ja erityisesti monikulttuurisen musiikinopetuksen tarpeet. Tavoitteena on myös musiikkipainotteisen lasten iltapäivätoiminnan kehittäminen.

Oppilaitokset rakentavat yhteisiä orkestereita ja yhtyeitä yli musiikin tyylilajien rajojen, järjestävät yhteisiä konsertteja ja tekevät yhteistyötä mm. opetussuunnitelmien ja opetustilojen osalta. Yhteisissä musiikkiteatteriesityksissä tai musikaaleissa voivat yhdistyä klassisen musiikin, rytmimusiikin ja tanssin osaaminen. Oppilaitokset haluavat neuvotella myös Itä-Helsingin alueen koulujen, päiväkotien ja nuorisotilojen käytöstä soitonopetukseen.

Vuosaaren asukasluku kasvaa -kasvavatko harrastusmahdollisuudet?

Musiikinopetuksen tarve on erittäin suuri Itä-Helsingissä, missä suurin väestönkasvu on etenkin viime vuosina tapahtunut juuri Vuosaaressa. Asukasmäärä on 45-kertainen verrattuna Itä-Helsingin Musiikkiopiston perustamisen aikaan 1960-luvun puolivälissä. Helsingin kulttuurikeskuksen selvityksen mukaan lasten ja nuorten osallistuminen taiteen perusopetukseen on Itä-Helsingissä paljon vähäisempää kuin muualla Helsingissä. Erityisen vähäistä osallistuminen on juuri Vuosaaressa.

Rahoitus osittain auki

Nelikätistä pianomusiikkia esittämässä Meri Kulmala (edessä) ja Lotta Kemppinen.

Helsingin kaupunki osallistuu jo tällä hetkellä yhteistyöhankkeen rahoitukseen musiikin yleisen oppimäärän osalta. Kulttuurirahaston tuesta 103.000 euroa on käytettävissä opetukseen vuonna 2009. Seuraavien kahden vuoden rahoitus, vajaat 200.000 euroa, riippuu siitä, toteutuuko opetus suunnitellussa laajuudessa. Käytännössä se edellyttää Helsingin kaupungin osallistumisesta myös laajan oppimäärän rahoitukseen.


Hirvenvasa seikkaili liikenteessä

Sunnuntaina klo 13.30 hirvenvasa oli törmätä autoon Kallvikintiellä Fallpakan kohdilla. Vasa loikkasi auton eteen yllättäen korkean työmaa-aidan takaa. Ilmeisesti sama hirvi oli aiemmin seikkaillut Itäkeskuksen metroasemalla, josta poliisipartiot kävivät sitä hätistelemässä. Vasa otti onnekseen oikean suunnan ja välttyi täpärästi lopetukselta.

Taksimurto Merikorttikujalla

Sunnuntaina aamupäivällä 26.4. taksiin murtauduttiin rikkomalla sen ikkuna Merikorttikujalla. Taksissa ei kuitenkaan ollut mitään arvokasta murtautujalle vietäväksi.

Kevätsirkusta ja elokuvaa

Ma 4.5. klo 18 Maanantaileffa: Things We Lost in the Fire. Halle Berry ja Benicio Del Toro tähdittävät tanskalaisen ohjaajan Susanne Bierin ohjaamaa elokuva kahdesta tragedian yhdistämästä ihmisestä. Ohjaus Susanne Bier. Pääosissa Halle Berry, Benicio Del Toro. Kesto 1 h 53 min, K13. Vapaa pääsy. Ti 5.5. Kevätsirkus. Vuosaaren ja Pukinmäen sirkuskoulun taidonnäyte Vuotalolla. Vuosaaren sirkuskoulun edistyneimpien oppilaiden ryhmä uuden sirkuksen maailmassa. Esitykset sopivat niin lapsille kuin aikuisille, kaikille satujen ja sirkuksen ystäville. Ohjaus: akrobatia ym.: Mia Silventoinen, Katri Janatuinen, Hanna Laitinen, Karoliina Korhonen, Sasu Peistola. Jongleeraus: Aapo Rantanen. Klovneria: Kukka Ek-

lund, avustavina ohjaajina Anne Arrenius, Elisa Gylling, Henriette Kervinen. Klo 10 Päiväkotiikäisille suunnattu Kevätsirkus, kesto noin 35 min, liput 4 €. Klo 17 Vuosaaren sirkuskoulun Perinteinen Kevätsirkus. Kesto 1 h, liput 6 €. Klo 19 Sirkus Kipinän Kevätshow, Kesto noin 1 h, liput 6 €. Järj. Pukinmäen sirkuskoulu.

Näyttelyt Vuotalossa

Vuotalon galleria on avoinna mato klo 10-20, pe klo 10-18, la klo 1016. 16.5. asti Vuotalon galleriassa TAIKI TAIDETTA. Taideteollisen korkeakoulun Kuvataiteen koulutusohjelman professori Teemu Mäen ja Ympäristötaiteen koulutusohjelman professori Markku Hakurin opiskelijat esittäytyvät.

Vuosaari-Seuran jatkokokous Meri-Rastilassa Vuosaari-Seura ry:n jatkokokous viivästyneen tilintarkastuksen vuoksi pidetään keskiviikkona 13.5. klo 17-18 Meri-Rastilan kappelin takkahuoneessa (Meri-Rastilan torin laidassa). Käsitellään esityslistan (24.3) 4 ja 5 kohdat.

Kokouksen lopussa esitellään Meri-Rastilan kappelin arkkitehtuuria ja taidetta. Tilaisuuden jälkeen halukkailla on mahdollisuus lähteä luontokierrokselle Meri-Rastilan luontoon oppaiden johdolla. AH

Käsityön taiteen perusopetuksen opiskelijat vaatettivat Vuosaaren montessoripäiväkodin lapset Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston käsityön taiteen perusopetuksen opiskelijat ovat saaneet valmiiksi Maalaisperheen ja kaupunkilaisperheen pukeutuminen 1900-luvun alussa -projektin, joka toteutettiin yhteistyössä Vuosaaressa sijaitsevan montessoripäiväkodinkodin kanssa. Projektityön luovutustilaisuus on maanantaina 27.4. klo 16 Vuosaaren Montessoritalossa, Vedenottamontie 9:ssä. Kokeilevan käsityön perusopintojen ryhmä suunnitteli ja valmisti lasten käyttöön rooliasuja, jotka liittyvät päiväkodissa käsiteltävään Elettiin ennen vanhaan -teemaan. Vaatetuksen

sai kaksi perhettä: menestyvä helsinkiläinen tohtoriperhe ja ison maalaistalon perhe. Maalaisperhettä edustavat isäntä, emäntä, vanha emäntä, ylioppilas-poika, pikkupoika ja tyttö sekä piika ja renki. Kaupunkilaisperheen muodostavat isä, äiti, tyttö, poika, täti ja kotiapulainen. Jokaiselle hahmolle luotiin oma persoona, mikä tukee sekä asujen valmistusta että niiden käyttöä. Tavoitteena on, että roolivaatteiden ja leikin kautta lapset tutustuvat siihen, miten ihmiset maalla ja kaupungissa pukeutuivat 100 vuotta sitten ja miten maalais- ja kaupunkilaiselämä erosivat toisistaan. Projektityön aluksi opiskelijat

tutustuivat pukuhistoriaan laajemmin ja sen jälkeen syventyivät 1900-luvun alun pukeutumiseen. Asukokonaisuudet suunniteltiin mahdollisimman autenttisiksi - suunnittelun pohjana käytettiin muun muassa vanhoja valokuvia. Vaatteita valmistettaessa otettiin huomioon niiden käyttötarkoitus: asujen tulee olla kestäviä ja pestäviä. Materiaalivalinnoissa pyrittiin ajan henkeen. Asut valmistettiin pääasiassa kierrätysmateriaaleista; esimerkiksi miesten pukuja tehtiin lasten kokoon vanhoista miesten puvuista. Materiaaleja löytyi myös paljon kaappien kätköistä ja kirpputoreilta.

Käsityön opiskelijat tekivät Vuosaaren montessoripäiväkodin lapsille näin hienoja rooliasuja.


4

Vuosaari

Vuosaaren Leijonille merkittävää vastuuta ja tunnustusta Tuomo Holopainen Vuosaaren Lions Clubista valittiin 1. varapiirikuvernööriksi Suomen Lions -liiton Npiirin vuosikokouksessa 18.4.2009 Messukeskuksessa. N-piiriin kuuluu 75 itsenäistä klubia, joita Tuomo Holopainen tulee edustamaan piirihallituksessa piirikuvernöörin apuna kaudella 2009-2010. Vuosaaren Lions Club valittiin samassa kokouksessa oman alueensa, itäisen Helsingin parhaaksi klubiksi. Ei siis ihme, että Vuosaaren leijoniin luotetaan ja jäsenmääräkin on selvässä kasvussa.

Eläviä kuvia entisajan Helsingistä

Huhtikuussa 1984 Espalla oli vielä paksulti lunta. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Volker von Bonin.

Vastavalittu piirihallituksen johto. Vasemmalta: Piirikuvernööri Esko Viinikainen ja puolisonsa Tiina, Kaija ja Tuomo Holopainen sekä 2. piirikuvernööri Jaakko Koskinen. Kuva: Kari Kuusisto

Helsingin kaupunginmuseo esittää päivittäin Helsinki-aiheisia elokuvia Kino Engel 2:ssa museon päärakennuksessa, Sofiankatu 4. Elokuviin on joka päivä vapaa pääsy tämän vuoden alusta lähtien kuten kaupunginmuseon kaikkiin näyttelyihinkin. Elokuvakäynnin yhteydessä voi tutustua myös “Horisontissa

Helsinki” -näyttelyyn. Ohjelma ja elokuvien esittelyt ovat museon kotisivulla www.helsinginkaupunginmuseo.fi. Lisätietoja kaupunginmuseon elokuvaohjelmasta antaa museolehtori Marjukka Sihvola puh.09 3103 6639 tai marjukka. sihvola@hel.fi.

Vuosaaren Merimieskeskus on seudun uusi matkailukohde Vuosaari Seuran 22.4. järjestämä tilaisuus Merimieskeskuksessa sataman portin kupeessa kokosi suuren kiinnostuneen yleisön. 27.1.2009 käyttöön vihitty keskus on ainoa ekumeeninen merimieskirkko maailmassa. Vuosaaren keskus on kahdeksas Suomessa. Suomen merimieskirkko ry on perustettu jo vuonna 1875. Yleisö ihasteli Pentti Kareojan arkkitehtuuria sekä valoisia ja moderneja

tiloja. Hienon vastakohdan rakennuksen pyöreälle muodolle tuo vieressä kohoava sataman pääportin punertava torni. Kahviota hoitavat Vuosaaren seurakunnan vapaaehtoiset työntekijät. Sakara-kuorolaiset ja yleisö jännittivät salin akustiikkaa. Se osoittautuikin mainioksi, vaikkakin kaikuvaksi, yhteislaululle ja Sakaroitten esittämälle merilaulusto-ohjelmalle. Salissa tullaan

tulevaisuudessakin järjestämään musiikkitilaisuuksia. Illan päätteeksi veisattiin täysin rinnoin virsimetron keväiset laulut harmonikan säestyksellä. Merimieskeskus on avoinna maanantaista perjantaihin klo 12-22. Toimintaa pyöritetään vapaaehtoistoimin. Lisätietoa löytyy Googlen kautta kirjoittamalla osoitteeksi Vuosaaren merimieskeskus. Anja Hinkkanen

Sakarat-laulupelimannit testasivat merimieskirkon akustiikan. Se osoittautui mainioksi!

Kuvat: Leo Kinnunen

Sataman muistokivi on merimieskirkon viereisessä metsikössä takana näkyvän Gatehousen lähistöllä.


Vuosaari

Vapun liikenne Helsingissä Vapunaattona 30.4. Helsingin liikenteessä ajetaan arkiaikataulujen mukaan. Raitioliikenteessä ja Suo-menlinnan lauttaliikenteessä noudatetaan perjantaiaikatauluja. Alkuillasta lähtien monet keskustan linjat ajavat poikkeusreittejä. Aaton yöliikenteessä useilla linjoilla on lisäbusseja. Vapunpäivänä 1.5. raitiolinjoilla ja lautalla on sunnuntaiaikataulut, metrolla ja busseilla lauantaiaikataulut. Jouko-kaupunginosalinjoja ei kuitenkaan liikennöidä. Raitiolinjoilla 10 sekä 3B/3T on lisäliikennettä linjatunnuksilla 10X ja 3X. Vapunpäivänä järjestetään useita kulkueita, jotka aiheuttavat viivästyksiä keskustan busseille ja raitiovaunuille. Poliisi ohjaa lii-

kennettä kulkueiden aikana. Aamuyön bussit liikennöivät kaikkina öinä vapunaaton ja sunnuntain välillä. Poikkeusreitit: Ydinkeskustan kadut rauhoitetaan jalankulkijoille vapunaattona klo 17 alkaen. Aleksanterinkadun raitio-linjat 1A, 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B ovat poikkeusreiteillä noin klo 17 alkaen aaton yöliikenteen loppuun ja bussi 16 vapunpäivään noin klo 18 asti. Havis Amandan ympäristö, Unioninkatu ja Eteläranta, avataan autoliikenteelle vapunpäivän aamuna kello 5.30 ja loput kadut vappupäivänä kello 18. Vappuna jalankulkijoille rauhoitetulla alueella on myös pysäköinti kielletty.

5


6

Vuosaari

1700-luvun lopun rannikkokartasto ensi kertaa esillä Tältä näytti Vuosaari yli 200 vuotta sitten

1790-luvulla painetussa ¨Kuninkaan kartastossa¨ Vuosaari näytti tältä. Tukholman sota-arkistosta on löytynyt Suomea koskeva rannikkokarttasarja. Kyseessä on ¨Kuninkaan kartaston¨ merellinen osa 1790-luvulta. Sitä ei ole koskaan aiemmin julkaistu. Tämä ensimmäinen lehtijakoon perustuva Suomen kartasto syntyi Carl Nathanael Klercerin toimesta. Vuosaarikin on piirretty tarkasti kartalle. Kuninkaan kartaston merellinen osa kertoo etelärannikon menneisyydestä. Vuosaaren ja itäisen Helsingin rantaviivassa on tapahtunut valtavia muutoksia aina Östersundomiin asti. Kuningas Kustaa III aloitti laajat kartoitustyöt Suomessa 1700-luvun loppupuolella. Oli todettu, että Suomen alueelta ei ollut käytettävissä ajantasaisia karttoja, vaikka sotilaallinen paine Ruotsia kohtaan oli kasvanut. Carl Nathanael af Klerckerin johdolla valmistui siten ensimmäinen karttajakoon perustuva Suomen kartasto. Carl Nathanael af Klercker syntyi Skånessa 1.11.1734. Hän ansioitui sotilasurallaan monella

alueella: hän johti Etelä-Suomen tiedustelutointa, sekä maa- ja merialueiden kartoitustyötä. Hän vastasi myös saaristolaivaston uudelleenvarustelusta hävityn Ruotsinsalmen taistelun jälkeen. Viaporin komendantiksi hänet nimitettiin vuonna 1791. Sotilasurallaan nopeasti ylennyt C.N. af Klercker muistetaan myös Suomen sodan ylipäällikkönä. Kenraaliluutnantti Klercker ehti koota ja järjestää armeijan joukot ennen venäläisten hyökkäystä. Vuonna 1808 syttynyt Suomen sota eteni kuitenkin siten, ettei rannikkokartastolla ollut sotatoimien kannalta käyttöä. Karttalehtien hyvästä kunnosta päätellen ne ovat saaneet olla arkistojen kätköissä kaikessa rauhassa kaksisataa vuotta, sillä yleensä merikartat kuluivat käytössä loppuun. Vaikka kartanpiirtäjät käyttivät hyödyksi silloisia saatavilla olevia tiluskarttoja, on varmasti Vuosaarenkin kallioilla ja rannoilla riittänyt maastonmittaajia tätä kartastoa laadittaessa. Meren syvyysluotaukset tehtiin enimmäkseen talvisin jäältä käsin mit-

Aloitteita Skatan tilasta

Utelan Skatan tilasta on tehty valtuustoaloitteita. Maija Anttila ja 12 muuta valtuutettua ovat tehneet aloitteen jossa mm. todetaan: ¨Skatan tilalla asuu taiteilija Miina Äkkijyrkkä, joka hoitaa tilaa kaupungin kanssa tehdyn vuokrasopimuksen mukaisesti. Sopimuksessa ei ole tilan suojelutavoitteita arvioitu kustannuksina. Tilalla pitäisi olla selvä suunnitelma, miten

tilaa käytetään ja ylläpidetään. Nyt kaupungilta puuttu tällainen pitkän tähtäimen näkemys Skatan tilan perinnemaiseman käytöstä. Tila sopisi erilaisten taideyhteisöjen käyttöön¨. Lisäksi allekirjoittaneet toivovat, että Äkkijyrkän vuokrasopimusta jatketaan ja suojelusta aiheutuneiden kustannusten vaikutus otetaan vuokrassa huomioon.

tamiesten asettauduttua ennalta määrättyihin rivimuodostelmiin. Kartat piirrettiin puhtaaksi piirustuskonttorissa, joka sijaitsi Suomenlinnassa. Vuosaari oli vielä 1700-luvun loppupuolella varsin harvaan asuttua seutua ja vain viiden suuren tilan hallinnassa. Yllättävää on se, ettei Rastilan kartanon rakennuksia ole merkitty karttaan, vaikka kartanon historia ulottuu 1600-luvulle, jolloin Rastilassa toimi vielä suuri telakka. Laituri sen sijaan näkyy paikallaan. Toki on muistettava, että kyseessä on merikartasto. Maastokartat on koottu kirjaksi: “Kuninkaan kartasto Suomesta 1776-1805” (Timo Alanen-Saulo Kepsu, SKS 1989). Tämän kartaston alkuperäiset karttalehdet on tehty mittakaavaan 1:20 000 ja niiden koko on 70x50 cm. Näköispainokseen on karttalehtien kokoa tästä hieman pienennetty. Lisätietoja kartoista on sivulla http://www.simplesite.com/1790_ merikartasto_tiittanen

Myös valuutettu Päivi Lipponen on tehnyt aloitteen Äkkijyrkän vuokrasopimuksen jatkamiseksi. Mihin toimenpiteisiin kaupunki aikoo ryhtyä, jotta Miina Äkkijyrkän vuokrasopimusta jatketaan ja taiteilija saa edelleen harjoittaa ammattiaan Helsingissä, kysyy valtuutettu Lipponen aloitteessaan.

Aino Actén huvilan ohjelmakausi käynnistyy Romanttinen ja tunnelmallinen Aino Acktén huvila Helsingin Laajasalossa, Tullisaaren ulkoilupuistossa herää talviuniltaan keskiviikkona 6. toukokuuta. Huvilan kesäkausi kestää lokakuun loppuun ja tarjolla on tänä vuonna peräti 68 konserttia. Ohjelmistossa on klassista ja kevyttä, fadoa, jazzia ja kansanmusiikkia sekä runoutta läheltä ja kaukaa. Kauden ensimmäisessä konsertissa 6.5. kuullaan harpisti Salla Hakkolaa. Muita kesän kiinnostavia esiintyjänimiä ovat mm. Mikko Perkoila (26.5.), Maritta Kuula (10.6.), Anneli Saaristo (8.7.), Janne Maarala & Petri Krzywacki duo (22.7.), Anne Kauppi (11.8.), Akateeminen Saksofonikvartetti (13.8.), Laura Pyrrö (26.8.), bossanova-kitaristi Jarkko Toivonen (15.9.), Al Teslim -orkesteri (24.9.), Menny Perill (1.10.) ja Vihreä Palma -yhtye (13.10.). Tämän kesän uutuus huvilalla on Kulttuurikahvila Aino Ackté. Se on avoinna 6.5. lähtien joka tiistai, keskiviikko ja torstai klo 11-19. Kahvilassa voi siis pistäytyä jo päivällä, ihan vain kesäisellä retkellä nauttimassa huvilan kiireettömästä tunnelmasta. Tarjoomukset ovat suussa sulavia, sillä keitot, salaatit, tanskalaisen voileivät, kakut ja leivonnaiset tulevat kahvilan omasta keittiöstä. Kulttuurikahvila huolehtii myös konserttien väliaikatarjoilusta.

Harpisti Salla Hakkola avaa Aino Actén huvilan kesäkauden konsertillaan 6.5. Aiempina vuosina on usein toivottu, että huvilan tapahtumien lippuja voisi varata ennakkoon. Monet ovat harmikseen jääneet suosikkikonserttinsa ovien ulkopuolelle, mahtuuhan huvilaan vain noin 70 kuulijaa. Nyt lippujen varaaminen on viimein mahdollista. Ennakkovarauksen voi tehdä 5.5. lähtien joko puhelimitse numerosta (09) 698 0349 (huom. vain ti-to klo 12-17) tai sähköpostitse: kulttuurikahvila. ainoackte@kolumbus.fi. Lippuja myydään entiseen tapaan tuntia ennen esityksiä ovelta.

FC Viikingit mukana aikuisliikunta-hankkeessa

FC Viikingit on yksi 15:sta seurasta, jotka on valittu mukaan Palloliiton ”Hyvinvointia ja osaamista liikunnan avulla” hankkeeseen. Hanke on ESR:n (Euroopan Sosiaalirahaston) tukema, joten seura saa hankkeelta palkkatukea yhden täysipäiväisen henkilön palkkaamiseen. Hankkeen tarkoituksena on tarjota vaihtoehto yksityisen sektorin ja kunnan tarjoamille liikuntapalveluille sekä tarjota urheiluseuran ammattitaidolla tuottamaa kohtuuhintaista hyvinvointi- ja terveyspalvelua. Hankkeen kautta tuleva tuotto menee seuran toiminnan tukemiseen (junioritoiminta ja projekteihin osallistuvat joukkueet). Hankkeen terveys- ja hyvinvointitavoitteiden lisäksi FC Viikingit toivoo hankkeen tuovan positiivista Viikinki- ja Vuosaari-henkisyyttä Vuosaaren alueelle. Hanke tarjoaa myös seuran toiminnassa jo mukana oleville toimijoille ja junioreiden vanhemmille uusia liikkumismuotoja lasten urheiluharrastusten lomassa. FC Viikinkien liikuntakoordinaattorina hankkeen parissa aloitti tammikuun alusta naisten edustuksen Peetra Väisänen. Hanke käynnistyi FC Viikinkien osalta tammikuussa ja alku on mennyt FC Viikinkien lasten iltapäiväkerholla ohjaajana ja suunnitellessa tulevia projekteja. ”Ideoita ja suunnitelmia tulevista projekteista onkin kertynyt jo runsaasti, joten seuraava askel on projektien käynnistäminen tämän kevään aikana”, kertoo Peetra. Ensimmäisenä projekteista läh-

tee käyntiin huhtikuun aikana miesten kuntoryhmä, jossa kohotetaan kuntoa miehille mieluisilla tavoilla, kuten jalkapalloa pelaamalla, ”äijä-treenillä” ja lenkkeilemällä. Ryhmään osallistuvilla on haluttaessa mahdollisuus ravintoneuvontaan, henkilökohtaiseen kunto-ohjelmaan ja esimerkiksi projektin tiimoilta järjestettävään Vuosaari-juoksuun (syyskuun 13.) tähtäävään juoksu-ohjelmaan. Kuntoryhmään on lupautunut mukaan myös naisten edustuksen joukkueenjohtaja ja Viikinki-aktiivi Marko ”Peltsi” Peltola. Ennen naisten edustuksen kotipeliä 7.6. Heteniityn nurmella järjestetään projektin tiimoilta Askelfutis -tapahtuma, johon voivat osallistua myös kaikki, jotka eivät ole aikaisemmin jalkapalloa pelanneet tai kokeilleet. Askelfutiksessa maalit ja jalkapallotaidot eivät ole pääasia, vaan pelin voittaa joukkue, jolla on pelin jälkeen kertynyt eniten askelia askelmittariin, jota he käyttävät pelin aikana. ”Syksyllä toiminta jatkuu erilaisten projektien ja tapahtumien muodossa; näistä suurimpana on perinteisen Vuosaari-juoksun henkiinherättäminen”, kertoo Peetra ja jatkaa; ”tästä ja muistakin tapahtumista toivomme kasvavan tulevina vuosina vuosaarelaisten” omia juttuja”, joissa he kokoontuvat viettämään aikaa liikunnan parissa.” Kaikista tulevista tapahtumista lisätietoa saa FC Viikinkien liikuntakoordinaattorilta (liikunta@fcviikingit.fi).


Vuosaari

Kevään merkkejä

M/s Marival lähti Uuteenkaupunkiin kesävuorolleen Isokarin majakkakuljetuksiin. Hiekkajaalanrannan laituriin kiinnittyi Norsö II valmistautuen Kaunissaaren reittiliikenteeseen, joka alkaa 8.5.

7


8

Vuosaari

Aleksis Kivi oli kesätöissä Vuosaaressa Aurinkolahden siivoustalkoot 18.4. onnistuivat taas upeasti

Monille on varmasti yllätys, että kansalliskirjailija Aleksis Kivikin vietti kesiään Vuosaaressa. Tarkemmin sanottuna kesän 1855,

Filosofi Pekka Hongisto.

jolloin Kivi toimi Uutelan Skatan tilalla kotiopettajana. -Tilaa asutti varakas teurastamon omistaja August Robert Svanström, jonka poikia Kivi opetti. Pojat olivat olleet Kiven koulukavereita. -Kivi sai kutsun opettaa poikia seuraavanakin kesänä, mutta tällä kertaa Tukholmassa. -Pojat olivat kovapäisiä ja Kivi ei halunnut ottaa pestiä vastaan, vaan kieltäytyi matkasta merisairauteen vedoten, nauraa Kiven elämään perehtynyt filosofi Pekka Hongisto. Kivi ¨pakeni¨ Palojoelle. -Hakekoot täältä, totesi kirjailija eikä lähtenyt Tukholmaan. Hongisto esitelmöi viikonvaihteessa Omenamäen torpalla Perennia ry:n tilaisuudessa Aleksis Kiven luontokäsityksestä. Alustuksen jälkeen käveltiin Uutelan maisemissa Aleksis Kiven luontopolku. Etappien teemoina olivat mm. avaruus ja äärettömyys, meri, kaiut, hiljaisuus, eläimet... -Jättikö kesä 1855 Uutelassa sit-

Aleksis Kivi oli 21-vuotias työskennellessään kotiopettajana Vuosaaren Skatan tilalla. ten jälkiä Kiven tuotantoon, pohti Hongisto. -Luonto oli Kivelle luovuuden lähde. Hän oli yllättävän laajasti perehtynyt luonnontieteisiin ja hänellä oli myös laaja kirjasto. -Kivi voi antaa meille paljon luonnon ymmärtämisestä. -Hänen kielikuvansa olivat herkkiä. -Mitäpä muuta voi sanoa esimerkiksi sinivuokosta, jota Kivi kutsui suven ihanaiseksi.

Mikä on Perennia?

Perennia ry:n tukikohta on Omenamäen torpalla Vuosaaressa.

Omenamäen torpallakin toimiva Perennia ry on kehitysyhteistyöhön ja kädentaitoihin erikoistunut kansalaisjärjestö. Se mm. järjestää luentoja, konsertteja ja näyttelyitä. Perennian suunnitelmissa on tällä hetkellä afrikkalaisen tuaregi-kulttuuriviikon järjestäminen ja varojen kerääminen yhteistyöhankkeelle Mauretaniaan. Tietoja yhdistyksestä saa osoitteesta http://www.perennia.net

Lähde opastetulle luontoretkelle Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri ilmestynyt Kalenterista näet retken aiheen, paikan ja ajan. Suurin osa retkistä on maksuttomia pääkaupunkiseudun asukkaille, vain lauttamaksut peritään. Yhteensä 115 järjestettävän retken aiheina ovat mm. yölaulajat, vieraslajit, puistokävelyt ja lasten seikkailuretket. Myös ruotsinkielisiä opastuksia järjestetään.

Järjestäjinä ovat Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa. Voit osallistua jokaiselle retkelle kiinnostuksesi mukaan, omasta asuinkunnasta riippumatta. Sinun ei tarvitse olla huippu-urheilija osallistuaksesi, tavallinen liikuntakyky ja kunto riittävät. Luontoretkikalenteria jaetaan ilmaiseksi viikosta 14 alkaen seu-

raavista paikoista: •kaupunkien asiakaspalvelupisteet • luontotalot •Helsinki-tiedotus (Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13) •Gardenia (Koetilantie 1, Viikki) •Helsingin kirjastot (huhtikuun puolesta välistä alkaen)

Talkoolaiset keräsivät liki 100 säkillistä jätteitä muutamassa tunnissa! Aurinkolahti on aktiivisin kaupunginosa siivoustalkoiden osalta koko Stadissa! Kun kaupungin kutsu siivousoperaatioihin tuli, me aurinkolahtelaiset olimme ensimmäisinä ilmoittautumassa. Saimme jo viimevuotisesta talkooharrastuksestamme julkista kiitosta jopa sähköisen median kautta. On kiinnostavaa nähdä, mitä meistä siellä tänä vuonna sanotaan. Aurinkolahtelaisille osoitetut kutsut saivat koleaan kevätsäähän kaikkiaan yli 70 reippaasta ulkoilusta kiinnostunutta. Talkoisiin osallistui siis noin prosentti alueen asukkaista! Avustajia oli lisäksi Laajasalosta ja Porvoostakin. Puhdasta tuli ennätysajassa, tätähän oli jo aikaisemminkin harjoiteltu riittävästi. Kaupungin nosturiauto kävi viikonvaihteen jälkeen kaikkiaan kymmenessä keräyspisteessämme ja sai saaliikseen liki sata pienempää tai suurempaa muovisäkkiä. Säkkien ulkopuolella oli lisäksi metalliakin, esimerkiksi autojen äänenvaimentajien ja rakennustelineiden osia. Olipa metsästä löytynyt muutama neliö kokolattiamattoakin. Me talkoolaiset kiinnitimme taas huomiota erikoiseen tapaan koirien jätösten hoidossa. Sievän vihreitä Hauska-pusseja oli edelleen heitetty esimerkiksi Leikosaarentien ja Solvikinkadun välisessä

metsässä polun varteen. Olipa jätöksiä kerätty sinne leipäpusseissakin. Joskus oli nähty jopa vaivaa sopivan kätköpaikan löytämiseksi niille. Ihmetyttää tämä koirakulttuuri. Koirien määrä tuntuu lisääntyvän vuosi vuodelta ja sen myötä roskaaminen. Koirien annetaan huoletta ulostaa puistojen ja metsikön lisäksi jopa jalkakäytävillekin. Kun jätöksiä ei vaivauduta poimimaan pois, jälki on sen mukaista. Pitäisikö koirien omistajille tai ulkoiluttajille säätää pakolliseksi eräänlainen ulkoilutuskortti mopokortin tapaan? Tosin valistuskaan ei auta, jos jäteastioita ei ole lähimailla. Toive kaupungille: heti jäteastioita Leikosaarentien ja Solvikinkadun varteen, muuten täällä pian hukutaan pienempien tai suurempien koirakansalaisten jätteisiin! Talkoolaisille oli luvattu palkaksi Aurinkolahti-seuran mehua, kahvia ja pullaa. Kun Vuosaaren Kokoomus oli tullut hanskoineen talkoisiin mukaan, sen katoksen alla oli vielä kummankin yhdistyksen kahvitarjoilun lisäksi Toivo-karkkeja ja pipareitakin. Ensi vuoden talkoisiin odotamme lisää hansikkaita ja talkooväkeä muistakin poliittisista ryhmistä. Tähän hauskanpitoon pääsee ja mahtuu mukaan! Unto Palminkoski

Aloite Vuosaaren VPK:n toimintamahdollisuuksien tarkistamisesta Kaupunginvaltuutettu Juha Hakola on tehnyt valtuustoaloitteen koskien Vuosaaren VPK:n toimintamahdollisuuksien tarkistamista. Hakolan aloitteessa todetaan mm.: ¨Kaupunginhallitus kehotti palolaitosta tarkistamaan vapaaehtoisten palokuntien kanssa tehdyt sopimukset vastaamaan uusia toimintaohjeita. Vuosaaren VPK on yksi pelastuslaitoksen kanssa sopimuksen tehnyt vapaapalokunta ja sen tarkoituksena on vastaisuudessa vähentää maa-alueella tapahtuvaa toimintaa. Sen tilalle se on kaavaillut Vuosaaren satama-alueella ja sen

ympäröivällä merialueella tapahtuvaa toimintaa ja öljyvahinkojen torjuntaa. On tarkoituksenmukaista, että Vuosaaren VPK:n toiminnan painopisteen muutokset käydään läpi, kun uusia palosopimuksia tehdään.¨ Pelastuskomentaja onkin nimennyt ryhmän, jonka tehtävänä on valmistella uusi ehdotus uusiksi palokuntasopimuksiksi. Näissä neuvotteluissa Vuosaaren VPK:n kanssa sen toiminnalliset muutokset käydään läpi ja huomioidaan kaupungin ja Vuosaaren VPK:n välillä tehtävässä erillisessä sopimuksessa.


9

Vuosaari

Seuratoimintaa... FC Viikinkien naisten joukkue aloittaa kautensa Vuosaaren päivä kerrallaan AA Ryhmä kokoontuu lauantaisin klo 10-11. Osoiteessa Mustankivenkatu 2C. Kerhohuoneessa, käynti pihan puolelta. AA-ryhmä Metro www.kolmio.org Kokoukset perjantaisin klo 19 Kahvikuja 3 seurakunnan kerhotilat, palvelukeskus Albatross. Tervetuloa! AA-vastausp. 040-8484000. AA-Ryhmät Vuo-Ryhmä ti klo 19 Hiekkajaalanranta 5, kerhohuone. Vuosaariryhmä to klo 19 Satamasaarentie 7, Vuosaaren kirkko.

Vuosaaren Demarit Vappujuhlat Kahvila Pokkarissa! 30.4.2009 klo 16 alkaen Vappujuhlat Vuotalon Kahvila Pokkarissa. Paikalla mm Elannon Näyttämö, OlliBull, -laulu&kitara, leikkimielisessä tietokilpailussa mukana EU-vaaliehdokkaat Kimmo Kiljunen, Petra Paasilinna sekä Reijo Paananen. Yhteislaulua ja karaoke. Tervetuloa!

Vuosaaren Vihreät Hallituksen kokous kahvila Pokkarissa keskiviikkona 13.5. Kello 18.00. Tervetuloa kaikki Vuosaaren Vihreiden jäsenet!

Vuosaaren Klaavu Al-Anonin ryhmä Alkoholistin läheiselle tarkoitettu Al-Anon-ryhmä kokoontuu maanantaisin klo 18.30 Merirasti-kappelin takkahuoneessa Jaluspolku 3 Lisätietoja AA-puhelimesta 750 200 klo 9-21 ja Al-Anonin kotisivuilta www.al-anon.fi Sydämellisesti Tervetuloa! Jehovan todistajat Toukokuun aiheet: Palvele elonkorjuun Herran orjana. Onko sinut ”merkitty” elossa säilymistä varten? Miksi Jeesuksen piti kärsiä ja kuolla? Miten hyvin tunnet Jumalan? Uskonnon osa maailman asioissa. Tapahtumat Valtakunnansalissa klo 17. Keltanotie 2, Puotinharju.

Aloite Uutelan polkureitistön kunnostamisesta Nais- ja tyttöfutiksen suosio on viime vuosina ollut vahvassa kasvussa. Myöhäisestä keväästä johtuen FC Viikinkien naisten joukkue aloittaa kautensa poikkeuksellisesti kantakaupungissa. Heteniityn kentän ollessa suljettu on naisten Ykkösen ensimmäinen ottelu keskiviikkona 29.4. merkitty pelattavaksi Kallioon “Brakun hiekkatekonurmelle” alkaen kello 19.20. Tuolloin vastaan asettuu koillinen paikallisvastustaja MPS. Otteluun FC Viikinkien naisten joukkue lähtee hieman sekavan harjoituskauden jälkeen. Suurimpana huolena joukkueen valmistautumisessa tulevaan kauteen on ollut vastuuvalmentajan puute. Harjoituskauden joukkuen on harjoitellut Mike Keeneyn alaisuudessa, mutta hän ei pysty olemaan joukkueen mukana sarjakauden aikana. Harjoittelu hoidetaan tällä hetkellä joukkueen

pelaajien Peetra Väisäsen ja Pauliina Lallinahon alaisuudessa. Joukkueen kapteenina tulevalla kaudella toimii, joukkueen valitsema, Emma Peltoniemi. Lisäksi myöskään loukkaantumisilta ei olla vältytty, sillä juuri täksi kaudeksi joukkueeseen siirtynyt Emmi Heikkilä loukkasi nilkkansa harjoituksissa juuri ennen kauden alkua ja toipumisennuste on 3 kuukautta. Otteluihin on vapaa pääsy, mutta voit osallistua joukkueen tukemiseen hankkimalla FC Viikinkien naisten 10 euroa maksavan kannatuskausikortin. Voit kysyä kausikorttia joukkueen pelaajilta tai taustahenkilöiltä. Lisätietoa kannatuskausikortista löydät joukkueen sivuilta www.fcviikingit.com. MP

Eija Loukoila ja 11 muuta valtuutettua ovat tehneet aloitteen, joka koskee Uutelan luontopolkuja: ¨Kaupunki on kiitettävästi rakentanut ulkoilupolkuja Vuosaaren ja mm. Uutelaan. Polkujen kunnossapito on kuitenkin pahasti laiminlyöty Uutelassa. Polut eivät ole kaikilta osin kuljettavassa kunnossa ja ulkoilijat kuluttavat herkkää maastoa hakiessaan korvaavia kulkureittejä. Me allekirjoittaneet valuutetut esitämme, että kaupunki selvittää Uutelan nykyisen polkureitistön kunnon ja hoitaa tarvittavat toimenpiteet, jotta polut saadaan kuntoon¨. Yleisten töiden lautakunta on antanut lausunnon, jossa todetaan, että osa Uutelan reiteistä on kunnostettu v. 2007. Rakennusvirasto varautuu kunnostamaan olemassa olevat reitit v. 2009 ja 2010 vuonna 2006 hyväksytyn hoito- ja kehittämissuunnitelman mukaisesti.

Voitto kotiin Viikinki-turnauksesta

Viikinki-junioreiden järjestämät keväiset jalkapalloturnaukset ovat käynnistyneet. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna oli 96poikien järjestämän turnauksen vuoro. Joukkueen perinteinen kevättapahtuma pelattiin nyt jo seitsemännen kerran. Turnauksessa oli mukana yhteensä 16 joukkuetta

pääkaupunkiseudulta ja sen lähiympäristöstä. Vuosaareen saapui viikonlopuksi noin kolmesataa 1213-vuotiasta jalkapalloilijaa. Tänä vuonna pelattiin ensimmäistä kertaa 11v11 pelitavalla. Jokaiselle joukkueelle tuli kuusi peliä. Loppuotteluun selvisivät kotijoukkue Viikingit ja Sibbo

Vargarna Sipoosta. Vuosaarelaiset menivät finaaliin loistavalla asenteella ja hallitsivat tapahtumia kentällä. Selvä voitto kirjattiin numeroin 3-0. Näin kolmen hopeavuoden jälkeen Viikinki-turnauksen kultamitalit jäivät Viikkareille.

Vuosaaren seurakunta

Vuosaaren kirkkoherranvirasto www.helsinginseurakunnat.fi/ vuosaari Virasto: Satamasaarentie 7, avoinna ma-pe klo 9-13, ke lisäksi 17.30-18.30, p. 2340 6500, fax 2340 6501, vuosaari.srk@evl.fi. Päivystävä pappi: viraston aukioloaikoina p. 2340 6502. Vuosaaren kirkko Satamasaarentie 7 Ke 29.4. klo 17.30 Vuosaari-kuoro. Klo 18 Lähetyspiiri. Klo 18.30 Nyt iloitkaa, nyt laulakaa. Vuosaari-kuoron kevätlaulajaiset. Anja Hinkkanen, harmonikka, Riitta Hirvonen juontaa. Sima ja ohjelma 3 €. To 30.4. klo 11-12 Kriisiryhmän diakonialounas. Hinta 1 e. Klo 13 Merimieskirkkopiiri. Klo 18.30 Avoin keskustelu- ja raamattupiiri. Pe 1.5. klo 12-14 Vappukarkelot. Myynnissä lähetystyön hyväksi: kiinalaista ruokaa, keitto ja kevätrullia. Vohveleita, simaa ja munkkeja. Ilmapalloja Taiwanin työn hyväksi. Myyjäistavaroita lähetyspiireistä ja Sodderista. Varjokertomus lapsille. Laulamme yhdessä kevätlauluja. Nimikkolähetit: Haapakorvet esittelevät SLS:n työtä Tansaniassa ja Saariot kertovat Taiwanista. Su 3.5. klo 11 Messu. Liturgia Hanna Kaisa Kotilainen, saarna Seppo Tirkkonen, kanttori Riitta Hirvonen. Kirkkokahveilla mukana pastori Hanna Kaisa Kotilainen. Ma 4.5. klo 15 Kriisiryhmä. Ti 5.5. klo 10 Perhekerho. Klo 18.30 Miestenpiiri. Ke 6.5. klo 17.30 Vuosaari-kuoro.

Kahvikuja 3, 2. krs., p. 2340 6571 Ke 29.4. klo 17.30 Ihmetellään Vuosaaren kevättä ”käsikynkässä”. Tule mukaan tarjoamaan kätesi ja viettämään ulkoilu-, kävely- ja kahvituokiota yhteisesti näkövammaisten ja näkevien kanssa. Kokoonnumme toukokoon ajan joka keskiviikko samaan aikaan. Tilaisuuden järjestävät Vuosaaren seurakunta ja seurakuntayhtymän näkövammaistyö. Klo 18 Venäjän- ja suomenkielinen raamattupiiri. Ma 4.5. klo 10 Perhekerho. Klo 13 Iltarusko raamattupiiri. Klo 18 Venäjänkielinen raamattupiiri. Ti 5.5. klo 10 Elämänkysymyksiä Raamatun äärellä naisille. Klo 14 Askeleita Suomeen. Ke 6.5. klo 18 Venäjän- ja suomenkielinen raamattupiiri. Myrskylintu Solvikinkatu 11 Ke 29.4. klo 18 Lähetyspiiri Näppärät. Ti 5.5. klo 10 Perhekerho. Klo 18 Miesten piiri. Merihiekka Seurakuntakeskus on suljettuna vappuaattona ja –päivänä, to 30.4. ja pe 1.5. koko päivän.

Tulossa: Vuosaaren seurakunta tekee matkan Venäjän Karjalaan 21.24.5. Viemme tuliaisiksi heiltä puuttuvia varusteita. YstävyysKatukappeli seurakuntamme Sodder tarvitKauppakeskus Columbus, see: kumisaappaita, tyynyjä ja Vuotie 45, p. 2340 6575. huopia. Veskelyksen lastenkoti Ti 5.5. klo 13 Rukoushetki. toivoo: värikyniä, tusseja, väriliituja, paperia, kartonkeja, liimaa, Merirasti-kappeli lasimaalia, kangasvärejä, kanJaluspolku 3, gasta, palloja ja urheiluvälineitä. p. 2340 6573, 050 541 2119 Keräysauto ottaa lahjoituksia To 30.4. klo 10 Perhekerho. Ke 6.5. vastaan keskiviikkona 20.5.: Meklo 18.30 Uusi laulu –kuoro. rirasti-kappelilla klo 17.30-18 ja Albatross Vuosaaren kirkolla klo 18.30-19 Viikkareiden voittoisa 96-joukkue.


10

Vuosaari

ark. 9-19 la 10-14

vuosaarilehti@ vuosaarilehti.com p. 09-3212 556

Toimitus: Merikorttikuja 6 E 00960 Helsinki Puh: 3212 556 Internetsivut: www.vuosaarilehti.fi Sähköposti: vuosaarilehti@vuosaarilehti.com Julkaisija: VuoPress Ky

Ilmestymispäivä: Keskiviikko Ilmoitushinnat: 1,5€/mm+alv. Ilmoitukset, toimitus, jakelu: 3212 556, 040-5538 857 Päätoimittaja: Eero Honkanen 040-5538 857 eero.honkanen@welho.com Painopaikka: I-Print Oy, Seinäjoki


Vuosaari

Lukijalta Vastine lumenkaatomielipidekirjoitukseen Lumenkaato mereen Helsingissä 27.4.2009. Ympäristökeskus toteaa, että nykyisen lainsäädännön mukaan lumenkaato mereen ei ole kiellettyä eikä lumenkaatoa varten tarvitse ympäristölupaa. Kaduilta poistettava lumi sisältää pääasiassa hiekoitushiekkaa sekä suolaa. Lumen alkaessa sulaa, hiekka ja ilmasta laskeutuva pöly muuttavat lumen likaisen näköiseksi. Myös Vuosaaren satama-alueella käytetään hiekkaa ja suolaa. Suola ei ole meressä ongelma eikä hiekoitushiekkaa luokitella ympäristölle vaaralliseksi aineeksi. Tummuneet lumilautat ovat kylläkin kiistatta maisemallinen haitta. Rakennusvirasto on teettänyt lumitutkimuksia lumen vastaanottopaikoilta 1980-luvun lopusta alkaen. Tulosten mukaan lumen raskasmetallipitoisuudet ovat tasolla, josta ympäristökeskuksen käsityksen mukaan ei ole erityistä haittaa ympäristölle. Katulumi ei myöskään sisällä juurikaan ravinteita, jotka rehevöittäisivät merialuetta. Vaikka Helsingin Satama ja rakennusvirasto ovat ohjeistaneet lumikuormien tuojia siitä,

että lumi ei saa sisältää jätettä eikä roskia, roskia saattaa lumikuormissa olla. Ympäristökeskus pitääkin roskaantumista pahimpana ongelmana lumenkaadossa mereen. Tästä syystä ympäristökeskus on suositellut uusien lumen vastaanottopaikkojen perustamista maalle. Lumen vastaanottopaikkoja ei kuitenkaan voi perustaa asutuksen lähelle melua aiheuttavan kuorma-autoliikenteen johdosta. Mahdollisiin sopiviin paikkoihin kohdistuu yleensä monenlaisia maankäyttötarpeita, joten maalle sijoitettavia lumen vastaanottopaikkoja on ollut vaikea löytää. Meripaikoilla tarvitsemme edelleenkin lisää ohjeistusta ja lisäpanostusta roskaantumisen estämiseksi. Ympäristökeskus tulee pyytämään lumenkaatotoiminnasta vastaavilta selvitystä toimenpiteistä roskaamisen vähentämiseksi. Helsingin kaupungin ympäristökeskus Pekka Kansanen ympäristöjohtaja Paula Nurmi ympäristötarkastaja

Vuosaaren satama ei kannata Vuosaarilehden 22.4 ilmestyneessä numerossa kerrottiin Helsingin sataman liikevaihdon olleen viime vuonna (2008) 95,4 milj. € ja tavaraliikenteen 11,8 milj. tn. Artikkelista ei käy ilmi paljonko oli tavaraliikenteen osuus liikevaihdosta, mutta Kotkan sataman liikevaihto oli samana vuonna 37 milj. € ja tavaramäärä 11 milj. tn. Koska satamat ovat tavaraliikenteen osalta saman kokoiset, voisi mainituista luvuista päätellä, että Helsingin sataman tavaraliikenteen arvo oli noin 40 milj. tn. Kun Helsingin sataman liikeylijäämän sanottiin olevan 41,3 %, olisi tämä tavaraliikenteen osalta noin 16,52 milj.€. Todellisuudessa tavaraliikenteen kulut ovat suuremmat kuin matkustajaliikenteessä, joten oikea luku lienee huomattavasti pienempi. Kaupunki sijoitti Vuosaaren

satamaan noin 650 milj. € + rakennusaikaisia korkoja 6- 70 milj. Näin veronmaksajana toivoisi sijoitukselle saatavan ainakin viiden prosentin tuoton, mutta tämä olisi rahassa 35 milj. Tähän ei tavaraliikenteen tuotto riitä nyt eikä myöhemminkään. Rakentamiseen onkin käytetty matkustajaliikenteen koko tuotto ainakin kymmenen vuoden ajalta ja käytetään jatkossakin. Vuosaaren sataman alku on ollut murheellinen muutenkin: muuttopäivänä oli paha lumipyry ja tavaraliikenne kääntyi alkuvuonna jyrkkään laskuun. Toivoa vain sopii, että vanhoista satama-alueista saadaan sen verran myyntihintaa, että siitä jää kunnallistekniikan, maanpuhdistamisen ym. jälkeen vielä jotakin tuotoksi valtavalle sijoitukselle. Mikko Pesola

Vuokra-asuntoja Aurinkolahteen? Helsingin Sanomat kirjoitti 24.4.09 valtion elvytystuella rakennettavista tuhannesta asunnosta pääkaupunkiseudulle. Siinä mainittiin rakennusfirmat Avara, NCC ja YIT. Uudentyyppisiä asuntoja on kuulemma tulossa myös Aurinkolahteen. Asia antaa aihetta kysymyksiin. 1.Kysymys: Mihinkä paikkaan Aurinkolahteen nämä “aluksi“ vuokra-asunnot rakennetaan? 2.Kysymys: Miksi nyt on vapaana paljon vuokra-asuntoja. Miten paljon omistus-ja vuokra asuntoja edellä mainituilla rakennusfirmoilla on tällä hetkellä? Ne

pitäisi varmaan laittaa rahoiksi ennen kuin saadaan valtion elvytystukea? Nimimerkki: Hissus

Älkää lopettako kuoroa!

Huhu kertoo, että Vuosaaren Mieslaulajia ollaan lopettamassa. Miksi yli 40 vuotta vuosaarelaisia lukemattomissa tilaisuuksissa viihdyttänyt kuoro pitäisi lakkauttaa? Eikös tänne saarellemme mahdu useampikin hyvä kuoro! t. Laulun ystävä

11


12

Vuosaari

KAIKKI HERKUT VAPPUUN VUOSAAREN K-CITYMARKETISTA PALVELEMME VAPPUAATTONA TO 30.4. klo 8–18, PE 1.5. suljettu, LA 8–18, SU 3.5. klo 12–21.

Uuden sadon PERUNAT 1 kg

1

Espanja

HINNAT VOIMASSA KE–LA 29.4.–2.5.2009

Suuri valikoima lihamestarin marinoituja GRILLIPIHVEJÄ sekä VARTAITA

HK takuumurea NAUDAN SISÄFILEE

kokonaisena, Suomi

34

SIIANMÄTI Kanada

49

NAUDAN ULKOFILEE

ps

vac. pakkaus, Saksa

9

Atria BROILERIN Hornet SIIVET tai Shanghaimaustetut KOIVET 900 g 2,21 /kg

-45 %

kg

1

99

3

pkt

4,81 /kg

Hinta ilman K-Plussa-korttia 7,29 /pkt (8,78 /kg)

-45 % Forssan SALAATIT 400 g punajuuri, peruna tai

Italian, ei kevyt, 3,48 /kg

Hinta ilman K-Plussa-korttia 1,89 /rs (4,73 /kg)

2

Spitzkrug III-OLUT 0,5 l tlk

pkt

1,70 /l

1.-

pkt

raj. 2 pkt/tal.

1

kg

Voimassa 26.3.–25.5.2009

39

99

HK Aito NAKIT 830 g

Wilhelm GRILLIMAKKARAT 400 g 5,98 /kg

tlk

39

kg

Pohjanmeren kuoreton KATKARAPU 500 g

4

99

HK takuumurea NAUDAN ULKOFILEE

1

Intia, 2,58 /kg

Vaasan Kulonpään DONITSIT 200 g

erä

29

Vihreät siemenettömät RYPÄLEET 500 g

Vapuksi palvelulinjastoltamme: Kalamestarin SILLIT, KYLMÄSAVU- ja GRAAVILOHIVIETTELYKSET, KATKARAPUSALAATTI ja BLINIT

1

2 60

PKT

2,67 /kg, yks. 0,85 /pkt (2,83 /kg)

ps

sis. pantin 0,15 raj. 24 tlk/as.

rs

Pirkka esipaistetut PATONGIT 2 kpl/300 g

9,98 /kg

95

90

49

90

2

PKT 7,50 /kg, yks. 2,09 /pkt (10,45 /kg)

rs

3.erä

Primula TIPPALEIVÄT 2 kpl/90 g

2

Ruodoton LOHIFILEE

995

Marli Perinteinen SIMA 1,5 l

199

27,67 /kg

Norja

49 rs

kg

Tuore KUHAFILEE Viro

palana, Suomi

17

90

2

49

myös kevyt, 12,45 /kg

-16 % Creme Bonjour TUOREJUUSTOT 200 g 10,00 /kg

2

RS Hinta ilman K-Plussa-korttia 2,39 /rs (11,95 /kg)

TERTTUTOMAATIT Hollanti

Olvi LONKERO tai SIIDERI 0,33 l tlk 6-pack

3,85 /l, voimassa 2.4.–2.6.2009

pkt

15

kg

pl

1,06 /l

sis. pantin 0,40

4.-

PEPSI tai PEPSI MAX 1,5 l 2-pack

erä

1

0,40 /l

-51 %

99

8

kg

52 6-pack

1

99

kg

2-pack

Hinta ilman K-Plussa-korttia 3,25 /2-pack (0,82 /l)

sis. pantit 0,80 raj. 3x2-pack/as.

Santa Maria Tex Mex TORTILLAT 336 g 2,95 /kg

0

99 pkt

Katso lähimmän K-citymarketisi tarjoukset netistä www.k-citymarket.fi Monta helppoa ohjetta K-Ruokapirkassa.

Schweppes VIRVOITUSJUOMAT 1,5 l 1,46 /l

2

59 pl

sis. pantin 0,40

Oululainen VADELMAMUNKKIPUSSI 6 kpl/338 g 5,89 /kg

-20 % Estrella PERUNALASTUT 250–300 g 6,30–7,56 /kg Hinta ilman K-Plussa-korttia 2,39 /ps (7,97–9,56 /kg)

sis. pantit 0,90

www.k-citymarket.fi

President Brie VALKOHOMEJUUSTO 200 g

95

199 ps

1

89 ps

HELSINKI VUOSAARI Tyynylaavantie 5, puh. 020 720 5900

MA–KE 8–21, TO 30.4. 8–21, PE 1.5. suljettu, LA 8–18, SU 3.5. 12–21. Lisätiedot www.kesko.fi/ Vastuullisuus

S-posti kauppias: marko.kakela@citymarket.fi Puhelun hinta 020-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 8,21 snt/puh + 6,9 snt/min (sis alv 22%), matkapuhelimesta 8,21 snt/puh + 14,9 snt/min (sis alv 22%).

Vuosaari-lehti 17/2009  

Vuosaari-lehti on Helsingin Vuosaaressa ilmestyvä paikallislehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you