Page 1

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Το αδιαχώρητο

ΣΗΜΕΡΑ

Κατέστρεψαν

στις παραλίες

τα τσιγάρα

της Κορινθίας ”

του «ΤΟΜΚΟ»

ΣΗΜΕΡΑ (6

( 15

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΦΥΛΛΟ 898 ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 - ΤΙΜΗ 1 €

Γέμισε «ενοικιάζεται» η Κόρινθος

(3

Τατούλης προς Ράιχενμπαχ: Ζητά «ελευθερία» των Περιφερειών από το Κράτος

15.700.000 ευρώ για το δρόμο Νεάπολη Μονεμβασιά

(σελ. 16

Να ανασάνουν

οι Περιφέρειες… Επιστολή προς τον Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης παροτρύνοντας τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο να συμβάλει στο κόψιμο του “Γόρδιου” εναγκαλισμού που ασκεί το κράτος προς τις Περιφέρειες. (διαβάστε σελ.4)

ΣΗΜΕΡΑ SPOR ( 19-21

Ξεκίνησαν χθες

Θερινός κινηματογράφος στη Μεγαλόπολη

(σελ. 11

Ληστεία με λεία μαμούθ στις Σπέτσες (διαβάστε σελ.9

οι θερινές εκπτώσεις

(διαβάστε σελ.15


2

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Το άσχημο με την θεωρία είναι πως σου λέει πως δουλεύει ένα σύστημα, όχι γιατί δεν δουλεύει.

Δέλεαρ γέλωτος & σοφίας Από τον εκπαιδευτικό Θεόδωρο Σερεμετάκη

Αν η σκύλα δεν κουνήσει την ουρά της

- Δε μου λες, έχεις παντρευτεί ποτέ? - Ναι μια φορά...κατά τα δυο τρίτα. - Δεν καταλαβαίνω. Τι εννοείς? - Να ήρθε ο παπάς, ήρθε ο κουμπάρος αλλά δεν ήρθε ο γαμπρός! Μεταξύ <ερωτευμένων>: - Με αγαπάς - Ε? Ναι... - Τότε ψιθύρισε μου στο αυτί μια γλυκιά κουβέντα.. - Πύραυλος σοκολάτα με αμύγδαλα... Σε ώρα κουτσομπολιού: - Είναι αλήθεια ότι την παντρεύτηκε για την κληρονομιά που της άφησε ο θείος της? - Όχι. Με είπε ότι θα την παντρευόνταν όποιον κι αν είχε κληρονομήσει!

δεν παν τα σκυλιά κοντά της.

Στις πιο πλούσιες χώρες οι φτωχοί νέοι Φτωχός, σύμφωνα με τα κριτήρια του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι όποιος εισπράττει κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος. Το όριο αυτό ισοδυναμεί στη Γερμανία με 965 ευρώ για έναν άνθρωπο που ζει μόνος και με 1.943 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά. Με βάση αυτόν τον ορισμό, ο αριθμός.... των φτωχών στη χώρα αυξήθηκε μέσα σε μια δεκαετία από 8 σε 11,5 εκατομμύρια. Ένας στους επτά Γερμανούς είναι επισήμως φτωχός. Και στην κατηγορία των κάτω των 25 ετών, το ποσοστό αυτό φτάνει το 25%. Πρόκειται βέβαια για φαύλο κύκλο. Όταν είσαι νέος και δεν έχεις χρήματα, δυσκολεύεσαι να τελειώσεις τις σπουδές σου, άρα και να βρεις δουλειά. Όπως έχουν δείξει όμως διάφορες έρευνες, η ανεργία είναι ο κυριότερος λόγος που οδηγεί στη φτώχια. Εκτός από τους νέους, το άλλο θύμα της φτώχιας είναι τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ινστι-

τούτου οικονομικών ερευνών (DΙW), μόνο το 15% των παιδιών κάτω των 3 ετών βρίσκουν θέση σε παιδικό σταθμό. Αυτό αναγκάζει πολλές μητέρες να μένουν στο σπίτι. Χειρότερα στην Αμερική Αν αυτά συμβαίνουν στην πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου. Εδώ, οι «νέοι φτωχοί» υπολογίζονται σε 25 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Νortheastern University, η ανεργία στο πιο φτωχό ένα δέκατο του ενεργού πληθυσμού της Αμερικής (όπου το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.500 δολάρια) έφτασε το τελευταίο τρίμηνο του 2009 το 30,8%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο της ανεργίας, που καταγράφηκε στο αποκορύφωμα της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του ‘30, και τριπλάσιο του αμερικανικού μέσου όρου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΚΩΔ. 2803

Εκδότης • Δ/ντής: ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΠΠΟΣ - Ιδιοκτησία: ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε. Σύμβουλος Έκδοσης: ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΣΟΥΡΗΣ - ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΗΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΒΗΣ, ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΟΓΛΟΥ Συντακτική Ομάδα: ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗΣ Αρθρογραφούν: ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΔΑΚΟΓΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ, ΖΩΗ ΘΑΝΑΣΗ Creative Director ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΠΑΤΣΕΛΗΣ - Εμπορική διεύθυνση: “All About” τηλ: 6942 554684 Δ/νση:Τέρμα Αγ. Άννης - 20100 Κόρινθος, τηλ. 27410-75726 & fax: 27410-84423 E-mail: simera@otenet.gr. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: IRIS Διανέμεται από την ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

3

ΣΗΜΕΡΑ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ Δραματική έκκληση του εμπορικού κόσμου στην πολιτεία

Παραμένει σε ρηχά νερά η τουριστική κίνηση ….. Με την ρώσικη αγορά δουλεύουν στο Λουτράκι

Δεν αντέχουμε άλλη φοροεπιδρομή στηρίξτε μας αλλιώς …βουλιάζουμε

Γέμισε ενοικιάζεται η Κόρινθος ….. Τα σημάδια της ύφεσης τρομάζουν τον εμπορικό κόσμο που δεν βλέπει δρόμο διαφυγής κάτι πρέπει να γίνει το συντομότερο . Η Φοροκαταιγίδα που έρχεται έχει τρομοκρατήσει και το υγιές εμπόριο . Δεν είναι δυνατόν να σταθεί επιχείρηση υπό το καθεστώς του φόβου και της ανασφάλειας . Η Πόλη της Κορίνθου γέμισε ξενοίκιαστα μαγαζιά …. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη και ταυτόχρονα να βυθιζόμαστε στην ύφεση . Οι έμποροι οι περισσότεροι δουλεύουν μόνοι τους τα μαγαζιά και πάλι δεν μπορούν να σταθούν . Τα λουκέτα έχουν ξεπεράσει τα 500 στην Κορινθία και ολόκληρα τετράγωνα στην Κόρινθο και κεντρικοί δρόμοι είναι έρημοι . Όχι νέους φόρους - Εκπτώσεις πραγματικό ξεπούλημα Τα χαράτσια και τα συνεχή εκκαθαριστικά που καταφθάνουν και είναι στην πλειοψηφία τους χρεωστικά έχουν τρομοκρατήσει τους ανθρώπους της αγοράς . Και το βασικό είναι ότι δεν έχουν να δώσουν όχι ότι δεν θέλουν . Κάτι πρέπει να κάνει η πολιτεία που δεν μπορεί να φορτώνει τους ήδη πληγέντες με νέα μέτρα . Και οι θερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν είναι μια ακόμα ευκαιρία να μπορέσουν οι έμποροι να ξεπουλήσουν το εμπόρευμα και για τους καταναλωτές μια καλή ευκαιρία . Κανείς δεν γνωρίζει εάν θα έχει ανοικτή την επιχείρηση του και για πόσο . Ήδη τα σενάρια κάνουν λόγο για 60.000 λουκέτα μέχρι τέλος του έτους .

Οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις που έφεραν πίσω την χώρα και το γενικότερο κλίμα που επικράτησε στοιχίζουν στην φετινή τουριστική κίνηση και στην Κορινθία . Οι περισσότεροι προσπαθούν να ξεκλέψουν κάποια Σαββατοκύριακα και ειδικά στο Λουτράκι δουλεύουν μόνο με την ρώσικη αγορά . Όλα αυτά σίγουρα προβληματίζουν τους ξενοδόχους που δεν μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες .

Πολύ καλές προσφορές ελκυστικά πακέτα για οικογένειες Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι προσπαθούν να κάνουν πολύ καλές προσφορές και με ελκυστικά πακέτα να δελεάσουν τους επισκέπτες τόσο εντός αλλά και εκτός συνόρων . Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί την ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας . Το συνάλλαγμα που περιμένουμε αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας .

Θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν … Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρχε μια ανάσχεση της ανεργίας με τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο . Και τώρα λόγω της κρίσης αυτό δεν συμβαίνει . Είναι ώρα να γίνει μια πολύ επιθετική διαφήμιση όπως κάνει η Τουρκία και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα . Είμαστε ευλογημένη χώρα που δεν μπορεί να διεκδικήσει την θέση που της αξίζει ….

Οι παραγωγοί σε απελπιστική θέση …. Πεθαίνει η αγροτιά … Κραυγή αγωνίας στην λαϊκή αγορά της Κορίνθου

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον αγροτικό κόσμο που προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια . Αυτό το φωνάζουν συνέχεια οι παραγωγοί που εκ των πραγμάτων πουλάνε φθηνά και δεν καλύπτουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα . Να αγωνίζεσαι μια χρονιά και όταν περιμένεις τους κόπους μιας χρονιάς να τινάζονται όλα στον αέρα . Δεν έχουμε ούτε για πετρέλαιο στα αγροτικά …. Είναι τόσο δραματικά τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί που δεν μπορείς να αναπνεύσεις όχι να καταφέρεις να σταθείς όρθιος . Τελικά οδηγούμαστε σε αργό αλλά βασανιστικό θάνατο αυτό πρέπει να το καταλάβει η πολιτεία που δεν μπορεί να στέλνει μόνο χαράτσια . Μας στέγνωσαν και εξευτελιστικά πουλάμε και πάλι δεν διατίθεται κανένα προϊόν . Τα λάδια

αδιάθετα φεύγουν 1.80 από τον Παραγωγό και στην κατανάλωση το παίρνει 6 και 7 ευρώ ο καταναλωτής . Τι άλλο να περιμένουμε για να μιλήσουμε για το τέλος του αγροτικού κόσμου μας είπαν οι παραγωγοί στην λαϊκή αγορά

της Κορίνθου . Και δυστυχώς φοβούνται τα χειρότερα …. Και τα βερίκοκα ,και τα σταφύλια και τα άλλα προϊόντα δεν μπορούν να διατεθούν και να στηριχθούν . Αυτό δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες στην τοπική οικονομία .


4

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΗΜΕΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης: «Μείζον θέμα η ρευστότητα» Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, χθες αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Προσπαθούμε, όπως ξέρετε, να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών με προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, με άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, με προσπάθεια για να ξεκολλήσει το ΕΣΠΑ και να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα. Θα έχουμε και τις επόμενες ημέρες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα ζητήματα αυτά, σε σχέση με τις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι κρίσιμοι μήνες για τη δουλειά μας, για τις προτεραιότητές μας, αλλά παράλληλα και για το χειρισμό διαφόρων προβλημάτων που βρήκαμε με το “καλημέρα”. Ένα τέτοιο πρόβλημα, είναι το μείζον θέμα της ρευστότητας. Ένα άλλο, επίσης, πρόβλημα είναι η καυτή πατάτα με τους τέσσερεις μεγάλους αυτοκινητόδρομους».

Οδηγίες Σαμαρά στους υπουργούς

«Να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία» O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέστειλε γραπτές οδηγίες προς όλους του υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Όπως αναφέρει ο ίδιος θα συντονίζει την προσπάθεια μέσα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Διαβάστε την επιστολή: «Μια από τις βασικές τομές που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνησή μας είναι η μεταρρύθμιση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Κύρια επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης, απαλλαγμένης από τις χρόνιες παθογένειές της, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Μιας Διοίκησης αντάξιας ενός Κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και με την πολύτιμη συνδρομή του δικού μας ανθρώπινου δυναμικού, η αξιολόγηση των δομών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους με στόχο την αναδιάρθρωσή τους. Έτσι, θα εντοπίσουμε και θα εξουδετερώσουμε τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες της Διοίκησης. Αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης ανενεργών μονάδων και υπηρεσιών, με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπουργείων και την περιστολή περιττών δαπανών. Είναι επιτακτικά αναγκαίο να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του κόστους και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο απαιτείται, σε κάθε βήμα, η συντονισμένη συνεργασία όλων μας. Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης θα συντονίζει και θα κατευθύνει την όλη προσπάθεια ενώ θα συνεδριάζει τακτικά υπό την ευθύνη μου».

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Τατούλης προς Ράιχενμπαχ: Απελευθερώστε τις Περιφέρειες από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους Επιστολή προς τον Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης παροτρύνοντας τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο να συμβάλει στο κόψιμο του «Γόρδιου» εναγκαλισμού που ασκεί το κράτος προς τις Περιφέρειες. Να συμβάλει με λίγα λόγια στην απελευθέρωση της Περιφερειακής Διοίκησης από τα δεσμά που επιβραδύνουν έως και ακυρώνουν την όποια δυναμική υγιούς τοπικής ανάπτυξης και διαθρωτικών αλλαγών, βυθίζοντας τη δημόσια διοίκηση στην ανυποληψία, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά. Ο Πέτρος Ταοτύλης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Χορστ Ραϊχενμπαχ ότι απαιτούνται μεγάλης έκτασης μεταρρυθμίσεις, αλλά φαίνεται ότι η εκ των άνω προσέγγιση, η οποία έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι προφανές ότι απαιτείται μια νέα στρατηγική. Έχω πολλές φορές τονίσει ότι οι Περιφέρειες θα μπορούσαν να συμβάλουν πολύ πιο ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας και ότι οι απαιτούμενες καινοτομίες θα ήταν λιγότερο δύσκολο να προωθηθούν στο περιφερειακό επίπεδο, όπου η αδράνεια είναι μικρότερη σημειώνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ως Περιφερειάρχης μιας ελληνικής Περιφέρειας με πολλές δυνατότητες, έχοντας επίσης στο παρελθόν την εμπειρία συμμετοχής μου στην κεντρική κυβέρνηση, ανησυχώ βαθύτατα για την τωρινή κατάσταση της περιφέρειας και της χώρας μου, καθώς και για τις μελλοντικές τους προοπτικές αναφέρει ο Πέτρος Τατούλης καταλήγοντας ότι την άποψή μου για μια ανάπτυξη bottom up που θα ξεκινά από την αυτοδύναμη ανάπτυξη των Περιφερειών φαίνεται ότι συμμερίζεται και το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, όπως μπορεί να συναχθεί από το πρόσφατο άρθρο της επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας Ντανιέλα Σβάρτζερ. Ο Πέτρος Τατούλης που αναφέρεται σταθερά στον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος και στην αναγκαιότητα Αυτοδυναμίας των Περιφερειών για έξοδο από την κρίση, σημειώνει στην επιστολή του τις διαπιστώσεις της έκθεσης του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας το οποίο έχει εκπονήσει την έκθεση με τίτλο «Μια νέα προσέγγιση για την Ελλάδα». Η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ντανιέλα Σβάρτζερ μέσα από τις γραμμές της έκθεσης αυτής υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για μια «Μεταρρύθμιση εκ των Κάτω» (bottom up) και δημιουργία «Ειδικών Ζωνών Εκσυγχρονισμού» με ειδικό καθεστώς, ισχυρή υποστήριξη, περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και περισσότερα κίνητρα προόδου. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, με την ανεργία στα ύψη και δυσκολία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σημειώνει στην συνέχεια της επιστολής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τονίζοντας ότι παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο, οι Έλληνες υποφέρουν, ενώ υφίστανται επιπτώσεις ακόμη και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Χορστ Ραϊχενμπαχ ακόμα ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη αξιολογεί το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μια τέτοια «από-τη-βάση» (bottom up) προσέγγιση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμεί να αναπτύξει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη λογική απεγκλωβισμού από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής Διοίκησης ώστε να μπορεί θεσμικά να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες.


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ Σεμινάρια εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Κ.Ε.Κ. Αυτοδιοίκησης Κορινθίας Tο Κ.Ε.Κ. Αυτοδιοίκησης Κορινθίας, διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών στα πλαίσια της πράξης «Επιχορήγηση με επιταγές κατάρτισης για τη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους (Training Voucher)». Τα προγράμματα απευθύνονται σε εγγεγραμμένους ανέργους του μητρώου του ΟΑΕΔ που έχουν ήδη επιλεγεί. Τα σεμινάρια είναι διάρκειας 100 ωρών και περιλαμβάνουν τις βασικές θεματικές ενότητες που χρειάζεται ένας χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών (Βασικές Έννοιες Υπολογιστών, Χρήση Υπολογιστή & Διαχείριση Αρχείων, Επεξεργασία κειμένου, Υπολογιστικά φύλλα, Παρουσιάσεις, Βάσεις Δεδομένων και υπηρεσίες διαδικτύου). Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης του αναγνωρισμένου φορέα Diploma. Για να διασφαλίσει το Κ.Ε.Κ. Αυτοδιοίκησης Κορινθίας την επιτυχία αλλά και την ποιότητα της μαθησιακής και εξε ταστικής διαδικασίας, έχει προμηθευτεί ειδικά εκπαιδευτικά λογισμικά αυτοεκπαίδευσης και πλατφόρμας e-learning. Επιπλέον θα χορηγήσει σε όλους βιβλίο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, καθώς επίσης και τη δυνατότητα επανεξέτασης για κάθε ενότητα. Με εμπειρία αρκετών ετών, και με σταθερή ποιότητα και αξία το Κ.Ε.Κ. Αυτοδιοίκησης Κορινθίαςείναι σε θέση να σας προετοιμάσει και να σας δώσει εφόδια που θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη των μελλοντικών σας στόχων.

5

ΣΗΜΕΡΑ του συνεργάτη μας Δημητρίου Δουβή

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ : 55 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σ

το πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και υλοποιείται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α ΑΕ,εγκρίθηκε η συμμετοχή των Παιδικών Σταθμών του Ν.Π.Δ.Δ. «Η ΜΗΚΩΝΗ» του ΔήμουΣικυωνίων με συνολικά πενήντα πέντε (55) προσφερόμενες θέσεις για προ-νήπιαηλικίας από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο). Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν τριάντα τρεις (33) θέσεις προ-νηπίων στον Α΄ Παιδικό Σταθμό και είκοσι δύο (22) θέσεις προ-νηπίων στο Β΄ Παιδικό Σταθμό. Τα νήπια που θα γίνουν δεκτά στο πλαίσιο του προγράμματος εξασφαλίζουν άμεσατην εγγραφή τους στους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς και απαλλάσσονται τηςυποχρέωσης πληρωμής μηνιαίων τροφείων για τη φοίτησή τους. Παρακαλούνται οι ωφελούμενες μητέρες που επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους και πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής από τις

13/07/2012 έως τις 23/07/2012. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται ημέρα Δευτέρα, 23/07/2012 και ώρα 13:30 μ.μ. Οι μητέρες που θα ενταχθούν στη εν λόγω πράξη, θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθιπροϋποθέσεις: α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας - Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο

κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης. ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και το έντυπο της αίτησης οι ενδιαφερόμενες μητέρες νηπίων από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο, οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Σικυωνίων, μπορούν να απευθύνονται: •Στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΑΕ : www. eetaa.gr •Στον Α΄ Παιδικό Σταθμό Κιάτου : Κλεισθένους 83 , τηλ 2742028743 (καΔέσποινα Παπανικολάου) •Στο Β΄ Παιδικό Σταθμό Κιάτου : Ελευθερίου Βενιζέλου 100, τηλ. 2742024

Στη φυλακή ο κατηγορούμενος ΚΟΡΙΝΘΟΣ: για εμπρησμό στο Καλέντζι Πνιγμός 72χρονου Κορινθίας στο Κανταρέ Ομολόγησε μάλιστα ότι, εκτός από την τελευταία πυρκαγιά που κατέστρεψε 15 στρέμματα δάσους, είχε βάλει φωτιά ακόμη τέσσερις φορές, το 2007 Την προφυλάκιση του κατηγορούμενου για τη δασική πυρκαγιά στο Καλέντζι Κορινθίας αποφάσισε την Παρασκευή ο ανακριτής, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή του. Ο 39χρονος Ελληνας, κάτοικος του χωριού αντιμετωπίζει την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση και κατ΄ εξακολούθηση. Ομολόγησε μάλιστα ότι, εκτός από την τελευταία πυρκαγιά που κατέστρεψε 15 στρέμματα δάσους, είχε βάλει φωτιά ακόμη τέσσερις φορές, το 2007. Ο κατηγορούμενος θα οδηγηθεί στις φυλακές Ναυπλίου. Σε μια άλλη εξέλιξη, ένας 44χρονος συνελήφθη για την πυρκαγιά που

ξέσπασε την Τετάρτη στο Σοφικό Κορινθίας, όπου κάηκαν συνολικά 250 στρέμματα δάσους και 5 στρέμματα με καλλιέργειες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πολλαπλές εστίες φωτιάς προκλήθηκαν από τη χαλασμένη εξάτμιση του φορτηγού που οδηγούσε ο 44χρονος στον χωματόδρομο του δάσους

Νεκρός ανασύρθηκε,από τη θαλάσσια περιοχή «ΚΑΝΤΑΡΕ» Κορίνθου,ένα άτομο ηλικίας 72 χρόνων. Ο άτυχος γέροντας κολυμπούσε στην θαλάσσια περιοχή «ΚΑΝΤΑΡΕ» Κορίνθου τις πρωινές ώρες χθες. Διεκομίσθη στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κορίνθου.


6

ΣΗΜΕΡΑ

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Το αδιαχώρητο στις παραλίες της Κορινθίας Με ανάσες δροσιάς ξορκίζουν τον καύσωνα …

Και στην καυτή εβδομάδα που πέρασαν οι Κορίνθιοι οι κοντινές παραλίες ήταν όαση δροσιάς . Και τόσο στην Παραλία Καλάμια αλλά και στις γύρω παραλίες σημειώθηκε το αδιαχώρητο . Οι διακοπές είναι πολυτέλεια για τους περισσότερους και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα . Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία οι διακοπές είναι πολυτέλεια και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα . Η οικονομική κατάσταση για τους περισσότερους αποτελεί πολυτέλεια από εκεί και πέρα να πάνε διακοπές χωρίς λεφτά δεν γίνεται οι πολίτες ….

επί του πιεστηρίου…

Πυρκαγιά στο Ζευγολατιό

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι και περίπου στις 15.30 πλησίον του ΧΑΔΑ στο Ζευγολατιό η οποία και κινήθηκε απειλητικά προς τον οικισμό Καλέτζι. Στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Τετάρτης.

του Περικλή Κουλιφέτη

Απίστευτη ταλαιπωρία του ΟΑΕΕ σε ασφαλισμένο που θέλει να διαγραφεί Η γραφειοκρατία ζει και βασιλέυει…

Στο βωμό των εσόδων που πρέπει να μπουν στα ταμεία τους δεν υπολογίζουν τίποτα! Οι υπηρεσίες ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους αναγκάζουν να πληρώνουν για διαδικασίες οι οποίες θα έπρεπε να είναι αυτόματες! Απίστευτη πραγματικά η ιστορία ασφαλισμένου ο οποίος ασφαλιζόταν ,μέχρι πρότινος στον ΟΑΕΕ και πλέον ασφαλίζεται στο ΙΚΑ. Το ΙΚΑ δεν του δίνει το βιβλιάριο υγείας που δικαιούται εάν δεν φέρει ο ίδιος χαρτί από τον ΟΑΕΕ πως πλέον δεν ασφαλίζεται εκεί. Διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει υπηρεσιακά και χωρίς να ταλαιπωρείται κανείς. Ο εν λόγω ασφαλισμένος εργάζεται πλέον στην Αθήνα, ( η κρίση έχει οδηγήσει τους πολίτες να πηγαίνουν όπου υπάρχει δουλειά, ο ΟΑΕΕ του Κιάτου όμως απαιτεί να παραστεί ο ίδιος ο ασφαλισμένος για να λάβει το εν λόγω χαρτί! Για να το πάρει όμως δεν φτάνει να προσέλθει στην υπηρεσία. Πρέπει να κάνει αίτηση για να λάβει το.. χαρτί που λέει το αυτονόητο και θα μπορούσαν οι υπηρεσίες μεταξύ τους να ενημερώνονται, καταβάλλοντας παράβολο, και εδώ είναι όλη η ουσία, 110 ευρώ!!!!! Το τραγελαφικό το οποίο ελέχθη δια στόματος του αρμόδιου υπαλλήλου του

ΟΑΕΕ στο Κιάτο , είναι πως η αίτηση θ απορριφθεί, θα γίνει έπειτα ένσταση από τον ασφαλισμένο , κατόπιν η αίτηση θα πάει στην περιφέρεια και από εκεί;;;; θα εγκριθεί!Όλα αυτά ελέχθησαν από τον αρμόδιο επαναλαμβάνουμε υπάλληλο ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως αυτή είναι η διαδικασία! Πρέπει να καταβληθούν χρήματα λοιπόν και να ταλαιπωρηθεί ο ασφαλισμένος για μέρες προκειμένου η γραφειοκρατία να κάνει τα τερτίπια της για μια υπόθεση αυτονόητη. Ασφαλίστηκες σε έτερο οργανισμό και άρα αυτόματα παύεις να ασφαλίζε-

σαι από τον προηγούμενο! Το δε ΙΚΑ αρνείται χωρίς το συγκεκριμένο χαρτί να δώσει το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου ο οποίος είναι γραμμένος στα μητρώα του ως εργαζόμενος εδώ και 8 μήνες!!!!! Κι όλα αυτά; Ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας του συγκεκριμένου ατόμου και χρειάζεται το βιβλιάριο του για να πραγματοποιήσει σημαντικές εξετάσεις. Θα επανέλθουμε στο θέμα με το κατά πόσον είναι αυτές οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7

ΣΗΜΕΡΑ

Αυξημένη 0.8% η επίσημη ανεργία του Ιουνίου σε σχέση με το Μάϊο Στα 782.493 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιούνιο. Από αυτά 329.198 είναι άνδρες (ποσοστό 42,07%) και 453.295 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,93%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 0,80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην ηλικιακή ομάδα από 3054 ετών αναλογεί το 63,11% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,25% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,64%. Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το

17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%. Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,10% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,59%. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 187.678 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -29.211

άτομα, ποσοστό -13,47% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,39% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 7,26% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 4,01% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 3,13% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 0,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,56% είναι λοιποί επιδοτούμενοι. Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 99.899, μειωμένες κατά -8,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (108.902) και μειωμένες κατά –2,09% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (102.032). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 25.546 (αυξημένες κατά 6,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -4,04% σε

σχέση με τον Ιούνιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 42.677 (αυξημένες κατά 95,43% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -6,55% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 21.496 (αυξημένες κατά 0,78% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά –7,43% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011). Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 68.223, το 62,56% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 49,11% από τον προηγούμενο μήνα Μάιο (45.752) και μειωμένο κατά –5,62% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (72.287). Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 10.180 θέσεις εργασίας, έναντι 41.820 τον Μάιο και 6.524 τον Ιούνιο του 2011.

Κώστας Κόλλιας: «Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες για τον όψιμο παγετό»

Επικοινωνία με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την πορεία των αποζημιώσεων στους αμπελοκαλλιεργητές που επλήγησαν την άνοιξη από όψιμο παγετό. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε: «Έχουν παρέλθει ήδη σχεδόν τρεις μήνες από τα μέσα Απριλίου, όταν σε πολλές περιοχές της Κορινθίας εκδηλώθηκε παγετός, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες. Είχα επισκεφθεί τις περιοχές και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κυρίως τις πρωινές ώρες είχαν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των σταφυλιών. Τις επόμενες ημέρες η έκταση της ζημιάς έγινε ακόμα πιο φανερή, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των παραγωγών. Επιπρόσθετα, υπήρχε έντονη ανησυχία ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολάβησαν και η έλλειψη εκλεγμένης κυβέρνησης πιθανώς να προκαλούσαν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, σε μία περίοδο που οι αγρότες μας δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν πότε θα λειτουργήσει το κράτος. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας οι κρατικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα όσες σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, να

συνεχίζουν το έργο τους απερίσπαστες. Επικοινώνησα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διαπιστώσω εάν και κατά πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία. Όπως με ενημέρωσαν στις αυτοψίες και τις εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν ζημιές και τα πορίσματα θα έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Με διαβεβαίωσαν ότι τα κριτήρια είναι δίκαια και αντικειμενικά, ώστε οι αμπελοκαλλιεργητές μας θα αποζημιωθούν κανονικά, τόσο ως προς τον χρόνο, όσο και ως προς τα ποσοστά. Οι αμπελοκαλλιεργητές της Κορινθίας ταλαιπωρούνται από το 2009. Μου έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αγανάκτησή τους και βεβαίως, με

δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, ανησυχούν ιδιαίτερα. Έπειτα από τρία χρόνια εγκατάλειψης απαιτούν την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας. Έχω τη διαβεβαίωση ότι οι αποζημιώσεις για τον παγετό του Απριλίου θα φθάσουν έγκαιρα και θα είναι απόλυτα ικανοποιητικές για τους

παραγωγούς μας. Σε κάθε περίπτωση, έχω διατυπώσει την πάγια πεποίθησή μου ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για την ταχύτερη και καλύτερη στήριξη τόσο του αγροτικού εισοδήματος όσο και της παραγωγής και δεσμεύομαι ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.»


8

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Και το τελευταίο φύλλο συκής έπεσε»

Τσίπρας: «Οι προεκλογικές δεσμεύσεις

για κατάργηση του χαρατσιού ήταν ένα ψέμα» Για παραπλάνηση των ψηφοφόρων κάνει λόγο με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το χαράτσι. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Και το τελευταίο φύλλο συκής πολιτικής αξιοπιστίας της μνημονιακής συγκυβέρνησης κατέπεσε. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις περί κατάργησης του χαρατσιού ήταν ένα ακόμη συνειδητό ψέμα για τον εγκλωβισμό και την παραπλάνηση των ψηφοφόρων. Η εκβιαστική συσχέτιση της είσπραξης του χαρατσιού με το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος είναι παράνομη, ανάλγητη, άδικη και αντισυνταγματική. Η σύνδεση του χαρατσιού με το λογαριασμό του ρεύματος θα προκαλέσει για μια ακόμη φορά τεράστια προβλήματα στα δοκιμαζόμενα από την κρίση νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τη ΔΕΗ. Οι πολίτες μέσα από τα κινήματα αντίστασης και ανυπακοής δεν θα επιτρέψουν την ολοκληρωτική εξόντωσή τους».

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα προτείνει η Χρυσή Αυγή Κατέθεσε Πρόταση Νόμου στη Βουλή Πρόταση Νόμου για τη μείωση στο ελάχιστο των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τα κόμματα, κατέθεσε η Χρυσή Αυγή. «Στόχος μας είναι η οριστική κατάργηση αυτής της δαπάνης, για την οποία όμως απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση», αναφέρεται σε δελτίο τύπου του κόμματος, όπου επισημαίνεται ότι «μέχρι τότε τα χρήματα που λαμβάνει η Χρυσή Αυγή από τα κρατικά ταμεία θα επιστρέφονται στον ελληνικό λαό, κυρίως ως κοινωνικό έργο, συσσίτια για απόρους, ανέργους και πολύτεκνους συμπατριώτες μας». Με την Πρόταση Νόμου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προτείνουν να μειωθεί κατά τα 4/5 η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το κράτος και δεσμεύονται ότι θα ζητήσουν στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, «τα κόμματα θα πρέπει να βασίζονται πρώτα από όλα στις αρχές τους και να επιδιώκουν την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών ιδανικών. Κινητήριος δύναμη τους θα πρέπει να είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών τους στη λειτουργία αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση, μετατρέπονται σε οργανισμούς που αποσκοπούν στην πατρωνία δημόσιων αξιωμάτων, δηλαδή, έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον επικεφαλής τους στην ηγετική κρατική θέση (π.χ. ως πρόεδρο ή πρωθυπουργό), έτσι ώστε αυτός να ανταμείψει, στη συνέχεια, τους πιστούς του με τη διανομή σε αυτούς των υπόλοιπων κρατικών θέσεων».

Στο 1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Σημείωσε οριακή άνοδο

ΖΗΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 50-52 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ: 27410-25854, 6944866135

Μικρή αύξηση στο 1% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, από 0,9% το Μάιο, και ήταν ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη και ο δεύτερος χαμηλότερος στην ΕΕ μετά τη Σουηδία (0,9%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,4% στα επίπεδα του Μαΐου και στο σύνολο της ΕΕ αυξήθηκε στο 2,6% από 2,5%. Το ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε σε κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης τον Ιούνιο ήταν το εξής: Ελλάδα 1,0%, Ισπανία 1,8%, Ιρλανδία 1,9%, Γερμανία 2,0%,Βέλγιο 2,2%, Αυστρία 2,2%, Γαλλία 2,3%, Σλοβενία 2,4%, Ολλανδία 2,5%, Λουξεμβούργο 2,6%, Πορτογαλία 2,7%, Κύπρος 2,9%, Φινλανδία 2,9%, Ιταλία 3,6%, Σλοβακία 3,7%, Εσθονία 4,4%, Μάλτα 4,4%. Στο σύνολο της ΕΕ οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που σημειώθηκαν σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2012/Ιούνιος 2011) ήταν οι εξής: ενέργεια +9,9%, τσιγάρα, οινοπνευματώδη +4,1%, μεταφορές +4,8%, κατοικία +4,6%, εστιατόρια-ξενοδοχεία +1,9%, εκπαίδευση +1,1%, υγεία +2,0%, οικιακός εξοπλισμός +1,4%, είδη ένδυσης +1,2%, τρόφιμα +2,8%, τηλεπικοινωνίες -2,3%.


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΠΟΛΊΤΙΚΗ Σπέτσες: Ληστεία σε τράπεζα με λεία μαμούθ

Ληστεία σημειώθηκε στις 14.30 χθες το μεσημέρι στο υποκατάστημα της Alpha Bank στις Σπέτσες, στην περιοχή Πέταλο. Οι τέσσερις ληστές- ανάμεσά τους και μία γυναίκα- εισέβαλαν στο κατάστημα και απέσπασαν με την απειλή πιστολιών μεγάλο χρηματικό ποσό και διέφυγαν με μηχανάκια και στη συνέχεια με ταχύπλοο από την περιοχή Λυγονέρι, 2 χλμ. έξω από την πόλη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το ποσό αγγίζει τις 500.000 ευρώ

«Βιάστηκε να παραιτηθεί ο Νικολόπουλος» Τι λέει ο Νικήτας Κακλαμάνης για υπουργούς και διαπραγμάτευση

9

ΣΗΜΕΡΑ

«Ο πραγματικός Σαμαράς της επαναδιαπραγμάτευσης θα εμφανιστεί όταν ξεπεράσει οριστικά το πρόβλημα υγείας του». Αυτό τονίζει ο Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real news. Ο κ. Κακλαμάνης σημειώνει πως ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του πρωθυπουργού σημειώνοντας «πρέπει να καταλάβει ότι είναι υπουργός και δεν είναι πρωθυπουργός. Αν οι πολιτικοί του ώμοι δε αντέχουν το βάρος της σκληρής διαπραγμάτευσης, ας το πει». Σε ό,τι αφορά αυτή τη διαπραγμάτευση, ο Ν.Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει της γραμμή, «σου δίνω, μου δίνεις ταυτόχρονα». Ο Ν. Κακλαμάνης αφήνει αιχμές και για τον παραιτηθέντα υφυπουργό Εργασίας, Νίκο Νικολόπουλο λέγοντας «βιάστηκε να αποδεχθεί τη θέση, αλλά και να την εγκαταλείψει».

«Θα είχε πέσει η κυβέρνηση αν ζητούσα τώρα επιμήκυνση» Οι διάλογοι του Γιάννη Στουρνάρα με τους τρεις αρχηγούς Σε δραματικούς τόνους ήταν οι διάλογοι του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρωθυπουργό και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη την επομένη του Eurogroup, με τον κ. Στουρνάρα να επισημαίνει ότι μπορεί να έπεφτε η κυβέρνηση αν οι εταίροι απέρριπταν δημοσίως το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος. «Σκέφτεστε να είχαμε μια επίσημη δημόσια άρνηση στο Eurogroup για την επιμήκυνση του προγράμματος; Τι θα λέγαμε στον κόσμο; Ότι διαπραγματευτήκαμε και αποτύχαμε; Θα είχε πέσει ήδη η κυβέρνηση....». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε, όπως αναφέρει η Real News, ο κ. Στουρνάρας στους πολιτικούς αρχηγούς το κλίμα που βρήκε απέναντι του στο Eurogroup προσπαθώντας να εξηγήσει -πρωτίστως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- τον λόγο για τον οποίο δεν έθεσε εξαρχής το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης ή έστω της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρ-

μογής. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να μετέφερε στους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη και την προειδοποίηση που του απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος πριν ξεκινήσει η σύνοδος του είπα να μην διανοηθεί να θέσει θέμα επιμήκυνσης γιατί «θα πάρεις αρνητική απάντηση». Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ενήμερος για τις κινήσεις του υπουργού

του. Ο τελευταίος έχει ξεκαθαρίσει δε στον πρωθυπουργό ότι αποδέχεται το κόστος καθώς δεν έχει πολιτικές βλέψεις. «Πρόεδρε, θα έχουμε αντιδράσεις» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ο κ. Στουρνάρας παρακινώντας τον να τα... ρίξει όλα πάνω του: «Ρίξτα όλα πάνω μου. Δεν είμαι πολιτικός και δεν με νοιάζει το κόστος».

«Θα οδηγηθούμε σε λαϊκή εξέγερση» Καμμένος: Η ανεργία θα φτάσει σε δυσβάστακτα πλέον ποσοστά

«H κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική ειδάλλως αυτό θα οδηγήσει σε μία κατάσταση η οποία δε θα έχει γυρισμό. Ή λοιπόν γίνεται τώρα αλλαγή αυτής της πολιτικής ή από κει και πέρα αυτό το οποίο φαίνεται, είναι ότι η ύφεση θα μεγαλώνει, η ανεργία θα φτάσει σε δυσβάστακτα πλέον ποσοστά και θα οδηγηθούμε σε λαϊκή εξέγερση» δήλωσε ο Π. Καμμένος προσθέτοντας ότι τα περί διαπραγμάτευσης «δεν τα πιστεύει πλέον κανείς ,ακόμη κι αυτοί που ψήφισαν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης». Ο κ. Καμμένος μιλώντας στο «Real fm» τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση

του μνημονίου, αν και όπως είπε περιμένει πρώτα να τη δει, ενώ στο ερώτημα για την πρώτη αίσθηση που του έχει αφήσει η νέα κυβέρνηση είπε: «Δεν έχει ξαναγίνει να παραμένει κλειστή η Βουλή και να έχουν περάσει τόσες εβδομάδες. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για ερωτήσεις και κοινοβουλευτικό έλεγχο». Και σημείωσε: «Η νεοφιλελεύθερη συγκυβέρνηση των προθύμων δεν έχει όρεξη ν’ ανοίξει το ναό της Δημοκρατίας. Όταν η Βουλή παραμένει κλειστή, τότε δε μιλάμε για δημοκρατία όπως την έχει συνηθίσει ο δυτικός κόσμος και ο ελεύθερος κόσμος, αλλά για μια κυβέρνηση η οποία εκτελεί εντολές από το εξωτερικό».


10

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Πρέπει να τρέξουμε για τις αποκρατικοποιήσεις» Λίστα με 23-24 περιπτώσεις προς υλοποίηση «Πρέπει να τρέξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας πως δύο είναι ήδη έτοιμες, ενώ υπάρχει μια λίστα με 23 ή 24 περιπτώσεις προς υλοποίηση.

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών και πρώην υπουργών Εξονυχιστικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ

Ανοίγουν, με εντολή των εισαγγελικών Αρχών, οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν υποψίες, αλλά κυρίως καταγγελίες, για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

που δήλωσαν στο «πόθεν έσχες» και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιπλέον διεξάγεται έρευνα και σε άλλους τρεις πρώην υπουργούς που θα κληθούν να δικαιολογήσουν πώς απέκτησαν ακίνητα, σκάφη και πολυτελή αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Στα χέρια του γ.γ. του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, βρίσκεται η έρευνα και ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων που αφορά περισσότερα από χίλια πολιτικά πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, ήδη δόθηκε εντολή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για τουλάχιστον δύο πρώην υπουργούς, δύο πρώην βουλευτές και μίας νυν βουλευτού, αφού υπήρξαν καταγγελίες για δυσαναλογία ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία

«Θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη η επίμονη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Προεδρία της ΕΕ»

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι οι περικοπές πρέπει να γίνουν με τον ορθολογικότερο και δικαιότερο τρόπο. «Στόχος είναι να μη θιγούν άλλο οι πλέον ευπαθείς ομάδες», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση περικοπών «εκεί που δεν θα υπάρξουν κοινωνικές συνέπειες». Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής ο κ. Κεδίκολου ανέφερε ότι το σχετικό αίτημα θα τεθεί «όταν θα είμαστε σίγουροι ότι θα περάσει». Ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων και είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού για να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό εκεί που υπάρχουν ανάγκες. Ωστόσο για το μέλλον των συμβασιούχων, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αξιολόγηση, καθώς «κάποιοι μπορεί θεωρηθεί ότι δεν είναι απαραίτητοι.

Την ιδιαίτερη σοβαρότητα που έχει η συνεχιζόμενη και με διάφορους τρόπους εντεινόμενη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας εκφράζει ο Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπεβλήθη από κοινού με την έτερο Αντιπρόεδρο, ευρωβουλευτή κα Μαριλένα Κοππά. Στην ερώτηση αυτή, γίνεται αναφορά σε αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει επισήμως διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, σχετικά με την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μην συνταχθεί-ευθυγραμμιστεί με οποιαδήποτε επίσημη απόφαση που θα λάβει στο πεδίο των εξωτερικών της σχέσεων η ΕΕ, στο διάστημα 1 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2012. Ειδικότερα, όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ–ΝΑΤΟ, η Τουρκία καθιστά σαφές ότι δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε συνεργασία ή προώθηση των σχέσεων των δύο οργανισμών στο τρέχον εξάμηνο. Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν γνωρίζει ή και αν η ίδια έχει γίνει αποδέκτης των τουρκικών αυτών θέσεων, καθώς και αν η στάση αυτή συνάδει με τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Σχετικά με το θέμα αυτό, οι Έλληνες Αντιπρόεδροι

της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας έκαναν την εξής δήλωση: «Η αμφισβήτηση και μη αναγνώριση ενός από τους θεμελιώδεις θεσμούς της ΕΕ από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα είναι ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που προσβάλλει τη θεσμική τάξη,

τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υιοθέτηση ξεκάθαρης καταδικαστικής θέσης απέναντι σε αυτή την πρακτική της Τουρκίας αποτελεί θέμα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας για την ίδια την ΕΕ και τους θεσμούς της».


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΣΗΜΕΡΑ

ΑΡΚΑΔΙΑ Αναβολή λόγω καύσωνα του Περιφερειακού Συμβουλίου

11

Λαθρομετανάστης καλλιεργούσε κάνναβη

Συνελήφθη την Παρασκευή το πρωί, στην Ασέα Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, ένας 18χρονος αλλοδαπός Υπήκοος Αλβανίας, γιατί καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης, ενώ επιπλέον διέμενε παράνομα στην Χώρα. Ειδικότερα σε αγροτική περιοχή στην Ασέα Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, κατέλαβαν τον ανωτέρω να καλλιεργεί 4 δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι, ο 18χρονος, καλλιεργούσε άλλα 16 δενδρύλλια σε κοντινή απόσταση με τα προαναφερόμενα, τα οποία είχαν εντοπισθεί και εκριζωθεί το Σάββατο (7-7-2012). Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης, ο οποίος τον παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή.

Λόγω των συνθηκών καύσωνα που παρατηρούνται σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές (βαθμός επικινδυνότητας 4) αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα υπάρξει ενημέρωση για την νέα ημερομηνία συνεδρίασης.

Θερινός κινηματογράφος στη Μεγαλόπολη

Πρεμιέρα με ΑΕΚ εκτός έδρας για τον Αστέρα Εκτός έδρα με την ΑΕΚ θα είναι το πρώτο παιχνίδι για την νέα αγωνιστική σεζόν 2012-13 για τον Αστέρα Τρίπολης όπως προέκυψε από την χθεσινή κλήρωση της Σούπερ Λίγκα. Αναλυτικά, το πρόγραμμα της πρεμιέρας έχει ως εξής: ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης ΠΑΟΚ-Πανθρακικός Κέρκυρα-Ατρόμητος Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός ΠΑΣ Γιάννινα-Πλατανιάς ΟΦΗ-Ξάνθη Πανιώνιος-Άρης Βέροια-Ολυμπιακός

Αναφέρει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μεγαλόπολης: «Αυτό το καλοκαίρι σας καλωσορίζουμε να απολαύσετε δροσερά, ποιοτικά βράδια στον Θερινό Κινηματογράφο Μεγαλόπολης, όπου θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου. Οι προβολές θα γίνονται στο προαύλιο του Γυμνασίου Μεγαλόπολης από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 28 Αυγούστου και κάθε Δευτέρα βράδυ. Την Δευτέρα 30 Ιουλίου, 9.00μ.μ. Θα προβληθεί η ταινία: «Τέλος Εποχής» του Αντώνη Κόκκινου

Το πρόγραμμα του Αστέρα έχει ως εξής: 1η: ΑΕΚ-Αστέρας 2η: Αστέρας-Κέρκυρα 3η: ΠΑΟΚ-Αστέρας 4η: Αστέρας-Πλατανιάς 5η: Παναθηναϊκός-Αστέρας 6η: Ολυμπιακός-Αστέρας 7η: Αστέρας-Βέροια 8η: Λεβαδειακός-Αστέρας 9η: Αστέρας-ΠΑΣ Γιάννινα 10η: Πανθρακικός-Αστέρας 11η: Αστέρας-Ατρόμητος 12η: Αστέρας-Πανιώνιος 13η: Ξάνθη-Αστέρας 14η: Αστέρας-Άρης 15η: ΟΦΗ-Αστέρας Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο, όμως ενδέχεται μετά από απαίτηση του συνδρομητικού καναλιού που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος να υπάρχει ένας αγώνας κάθε Παρασκευή για τηλεοπτικούς λόγους.


12

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Με βούλα της ΕΕ η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ Στόχος η καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο συναλλαγής

Την σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ενέκριναν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς. Η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών για εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής με το σύστημα TAXISNET είναι τεχνικά έτοιμη ως λύση από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο διαδικαστικά ζητήματα δεν

επέτρεπαν την ενεργοποίηση της. Μετά την έγκριση της τεχνολογικής λύσης από την ΕΕ ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του συστήματος. Το μέτρο αποσκοπεί στη καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο συναλλαγής, αντί όπως συμβαίνει σήμερα αυτό να γίνεται με τις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλουν οι έμποροι. Ο τρόπος υλοποίησης της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι σχετικά απλός, ειδικά όταν η συναλλαγή γίνεται με πιστωτική κάρτα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μέρος της τιμής που αντιπροσωπεύει ο ΦΠΑ μπορεί να πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου και όχι σε εκείνον του πωλητή. Έτσι εκείνος δεν θα χρειάζεται να υποβάλει περιοδική δήλωση και να πληρώνει ΦΠΑ. Όσο για την προσαρμογή των ταμειακών μηχανών στις προδιαγραφές του ΤAXISNET, το κόστος θα είναι μικρό. Εκείνο που δεν είναι σαφές, είναι το κατά πόσο η on-line σύνδεση και η εν συνεχεία απόδοση του ΦΠΑ θα μπορεί να εφαρμοστεί αυτόματα και για συναλλαγές με μετρητά.

Οι Γερμανοί αγόρασαν CD με φοροφυγάδες από την Ελβετία Άλλο ένα CD με στοιχεία Γερμανών φοροφυγάδων φέρονται να αγόρασαν οι γερμανικές αρχές, συγκεκριμένα το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, αυτή τη φορά έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αποκαλύπτουν το Spiegel και γερμανική έκδοση των Financial Times πρόκειται για ένα CD που περιέχει στοιχεία, ονόματα και τραπεζικούς λογαριασμούς, χιλίων περίπου γερμανών φοροφυγάδων, χιλίων εύπορων Γερμανών με παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην ιδιωτική τράπεζα Coutts της Ζυρίχης (θυγατρική της Royal Bank of Scotland) που φτάνουν κατά περίπτωση ακόμη και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η κίνηση αυτή έρχεται να τορπιλίσει τη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο Γερμανία και Ελβετία και που επρόκειτο να εφαρμοστεί

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Σ.ΛΙΑΡΑΚΟΣ,MD,MSc,FEBO ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Επιμελητής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Υπεύθυνος Εργαστηρίου ΗΦΓ Β’ Οφθαλμ. Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Διπλωματούχος

LASER ΜΥΩΠΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ ΟΠΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΟΧΗΣ (OCT) www.liarakos.org

Ξενοφώντος 10

Λουτράκι (πλησίον Εμπορικής τραπέζης)

ραντεβού: 27440 62494

από τις αρχές του 2013. Με την εκ των υστέρων φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων οι φοροφυγάδες γλιτώνουν τυχόν ποινικές διώξεις ενώ η αγορά κλεμμένων cd για τον εντοπισμό τους καθίσταται περιττή. Έντονη ήταν η αντίδραση της Ελβετίας με τον εκπρόσωπο του υφυπουργείου για διεθνή οικονομικά ζητήματα να παραπέμπει στη δεσμευτικότητα της συμφωνίας και για τις δυο πλευρές, ακόμη κι αν αυτή βρίσκεται ακόμη στη φάση της επικύρωσης, όπως είπε. Την αγορά του cd επέκρινε και ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε. Όπως γράφει η Deutche Welle δεν είναι τυχαίο ότι και η νέα αγορά έγινε από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αντιτίθενται στη διμερή αυτή συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι γερμα-

νοί φοροφυγάδες τη γλιτώνουν πολύ φθηνά. Πόσο μάλλον όταν με τα cd που αγόρασαν παλαιότερα, έχουν καταφέρει να βάλουν στα ταμεία κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια από τις καταγγελίες που ακολούθησαν. Το κρατίδιο σχεδιάζει μάλιστα να αγοράσει άλλα δυο cd, σύμφωνα με το Spiegel. Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλα γερμανικά κρατίδια αντιτίθενται στη συμφωνία και σκοπεύουν να την καταψηφίσουν κατά την ψηφοφορία που θα γίνει στην Άνω Βουλή το φθινόπωρο.


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

13

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες στους υφυπουργούς Σκορδά-Μηταράκη

Ποιους τομείς αναλαμβάνουν Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς ανατέθηκαν στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Αθ. Σκορδά με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Κ. Χατζηδάκη. Στην σχετική απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι του ανατίθεται η άσκηση εποπτείας επί της ανώνυμης εταιρίας Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε (Δ.Ε.Θ. Α.Ε.), της ανώνυμης εταιρίας Ελληνικές Εκθέσεις HELEXPO A.E., του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) και άλλων οργανισμών και φορέων. Στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και

Δικτύων Π. Μηταράκη ανατέθηκε η άσκηση των εξής αρμοδιοτήτων: Της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων, της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, και της Διεύθυνσης Παλλαϊκής Άμυνας - Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης. Επίσης του ανατέθηκε η εποπτείας των ακόλουθων φορέων: Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε. (INVEST IN GREECE S.A.), Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου (Κ.Δ.Ε.Ο.Δ.), Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς-Εθνική Χαρτοθήκη (Ε.Κ.Ε.Π.Π. - Ε.ΚΕ.Χ.ΧΑ.Κ.), Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.),

Αύριο οι τελικές αποφάσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ

Θα εισπραχθεί και πάλι μέσω των λογαριασμών

Την Τετάρτη μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον Α.Σαμαρά, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ. Όπως όλες οι πληροφορίες βεβαιώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων θα εισπραχθεί και πάλι μέσω των λογαριαμών της ΔΕΗ καθώς η τρόικα απέρριψε ως ατελέσφορη κάθε άλλη πρόταση. Μάλιστα επειδή το ποσό από το χαράτσι έχει ήδη εγγραφεί στον προυπολογισμό η περαιτέρω «διαπραγμάτευση » του κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις. Αυτή τη φορά το χαράτσι θα εισπραχθεί σε πέντε δόσεις και η ΔΕΗ στην περίπτωση μη είσπραξης δεν θα κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά θα παραπέμπει το χρέος στις ΔΟΥ γεγονός βέβαια που σημαίνει προσαυξήσεις κλπ.

Συνάντηση Δένδια-Κουβέλη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Συνάντηση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε χθες ο Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία από την εγκληματικότητα, λέγοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να την αντιμετωπίσει ουσιαστικά, αναφερόμενος επίσης στους διάφορους «αυτόκλητες σωτήρες» που επιδιώκουν να κάνουν παρεμβάσεις σε θέματα δημόσιας τάξης. Επίσης, αναφέρθηκε στα θέματα των μεταναστών για τους οποίες είπε ότι η αστυνομία πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλώντας για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι πρέπει να γίνουν με γνώμονα την αξιοσύνη και ικανότητα των αστυνομικών, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει

ρεβανσιστικό χαρακτήρα, υπονοώντας ότι δε συμφωνεί με «σφαγιασμό» των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ΕΥΠ, είπε ότι γνωρίζει πως η λειτουργία της δεν είναι καλή. Μιλώντας από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τον Φώτη Κουβέλη και είπε ότι στη σημερινή συνάντηση που είχε με την ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος διαπίστωσε τις ελλείψεις στο σώμα.

Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας Α.Ε. (Τ.Α.ΝΕ.Ο. Α.Ε.), Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (Ο.Π.Ε.), Οργανι-

σμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) και Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. (Α.Ζ.Κ. Α.Ε.).


ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

15

ΣΗΜΕΡΑ

ΑΡΓΟΛΙΔΑ Ανδριανός: Ερώτηση για την καρπόπτωση Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη με θέμα την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών για την εκτίμηση της έντονης καρπόπτωσης στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Αργολίδα. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Τις τελευταίες μέρες έχω γίνει δέκτης έντονων ανησυχιών πολλών παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας, όπου παρατηρείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό καρπόπτωση στις καλλιέργειες ως αποτέλεσμα του καύσωνα. Ως εκ τούτου, και με δεδομένες τις σημαντικές δυσκολίες που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες στην καθημερινή μάχη επιβίωσης που δίνουν, καθίσταται επιτακτική η τάχιστη ενεργοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων. Κατόπιν αυτών, Ερωτάται ο υπουργός: Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ενεργοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας που επλήγησαν από έντονη καρπόπτωση ως αποτέλεσμα του πρόσφατου καύσωνα».

Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις

Πρεμιέρα των εκπτώσεων χθες , που θα διαρκέσουν έως το τέλος Αυγούστου. Όπως δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, οι μειώσεις στις τιμές θα ξεκινούν από 50 και δεν αποκλείεται να φθάσουν και το 80%. Στόχος των εμπόρων να καλύψουν μέρος από τον χαμένο τζίρο τους. Και στην Αργολίδα οι καταναλωτές θα βρουν χαμηλές τιμές στα εμπορικά καταστήματα, ενώ όπως δήλωσε ο Τάκης Αργυρόπουλος, εκ των αντιπροέδρων της ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου, οι έμποροι κρατάνε μικρό καλάθι καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι βιώνει η κοινωνία. «Το πετσόκομμα σε μισθούς και συντάξεις δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλη κίνηση από την πλευρά των καταναλωτών, εν τούτοις εμείς καλούμε τον κόσμο να βγει στα καταστήματα καθώς και στην Αργολίδα θα βρει εξαιρετικές τιμές και ποιοτικά προϊόντα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταστροφή των τσιγάρων του ΤΟΜΚΟ 4.171 κιβώτια με λαθραία τσιγάρα, έκαψαν οι αρχές στην χωματερή της πόλης του Ναυπλίου, τα οποία είχαν κατασχεθεί και παραδοθεί για φύλαξη από το τελωνείο Ναυπλίου. Η αξία των φυλασσομένων τσιγάρων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 4.200.000 €. Να σημειωθεί πως το πλοίο ΤΟΜΚΟ είχαν πιάσει οι λιμενικές αρχές τον Φεβρουάριο του 2011 ανοιχτά του Αργολικού κόλπου κι από τότε βρίσκεται ακόμα στο λιμάνι του Ναυπλίου, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία.

4th Midnight Summer Rally 2012 στο Ναύπλιο Διεξήχθη με επιτυχία, από την AC3 (Argolis Classic Car Club) το 4th Midnight Summer Rally 2012 στο Ναύπλιο και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας. Στο Ράλλυ συμμετείχαν 30 πανέμορφα ιστορικά αυτοκίνητα, που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο τερματισμός του αγώνα έγινε στην παραλία της Καραθώνας, όπου ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές. Πρώτοι νικητές οι Νίκος Σκανδάλης - Λεβής Νισσήμ με Ford Capri Coupe 1,5 του 1969


16

ΣΗΜΕΡΑ

ΛΑΚΩΝΙΑ

Το Νοέμβριο το Συνέδριο των εταίρων στη Σκάλα Δελτίο τύπου από τον δήμο Ευρώτα «Ο Δήμος Ευρώτα στη δεδομένη οικονομική συγκυρία και παράλληλα με τη διεκδίκηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια απορρόφησης χρημάτων «απευθείας» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) σε καίριες θεματικές. Πριν από δύο περίπου μήνες, εγκρίθηκε η υποβολή της πρότασής του για συμμετοχή στη δράση με τίτλο «Κοινή Αγροτική Πολιτική ενάντια στην κρίση», ύψους 89.000 ευρώ (Ευρώπη για τους Πολίτες, δράση 1, Μέτρο 1.2 Δίκτυα αδελφοποιημένων πόλεων, επιλογή έτους 2012, τίτλος: «ΚΑΠ κατά της κρίσης»). Είναι ο μόνος ελληνικός Δήμος που επελέγη για ένα πρόγραμμα αγροτικού χαρακτήρα, που εναρμονίζεται με την αμιγή αγροκτηνοτροφική του φυσιογνωμία και τις ανάγκες της. Σε συνεργασία με την «Αναπτυξιακή Πάρνωνα», δρομολογούνται όλες οι ενέργειες για την υλοποίηση του πρότζεκτ. Ως κύριος εταίρος ο Δήμος Ευρώτα, θα υποδεχθεί το Νοέμβριο στην έδρα του, τους τρεις εταίρους του (των αδελφοποιημένων μ’ αυτόν πόλεων) σε ένα Συνέδριο, όπου θα ανταλλαγούν απόψεις επί του θέματος και θα τεθεί επί τάπητος η εξεύρεση μεθόδων αξιοποίησης του προγράμματος. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί την ενοποιημένη Αγροτική Πολιτική των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει στόχο να στηρίξει τα εισοδή-

ματα των γεωργών και παράλληλα να τους ενθαρρύνει να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, που απαιτεί η αγορά και να αναζητούν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες. Είναι κοινά αντιληπτό, ότι εν μέσω οξείας οικονομικής κάμψης, η

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας στις Καρυές Η Ελληνική Οµοσπονδία Ποδηλασίας σε συνεργασία µε τον Αθλητικό Οργανισµό του ∆ήµου Σπάρτης, τον Σπαρτιατικό Γ.Σ., τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών και τον Α.Σ. Καρυών, διοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθληµα 2012 στην Ορεινή Ποδηλασία στα αγωνίσµατα του Team Relay και του Cross Country. Η εκκίνηση και ο τερµατισµός θα γίνει στην πλατεία των Καρυών (περίπου 500 µ. από την αρχή της κυκλικής διαδροµής) Πρόγραµµα Αγώνων Παρασκευή 20/7/2012 15.30΄ – 16.45΄ Επίσηµη Προπόνηση 17.00΄ – 18.30΄ Αγώνας Σκυταλοδροµίας (TEAM RELAY) Σάββατο 21/7/2012 09.00΄- 10.30΄ Αγώνας Εφήβων

(1ώρα 15΄) και Γυναικών (1ώρα 30΄) 11.00΄- 12.00΄ Αγώνας Παίδων (1ώρα) και Νεανίδων (1ώρα) 12.30΄- 13.15΄ Αγώνας Κορασίδων (45΄) Κυριακή 22/7/2012 10.00΄- 11.45΄ Αγώνας Ανδρών (1ώρα 45΄). ∆εν θα υπάρξει ξεχωριστή κατηγορία Νέων Ανδρών. Οι αθλητές και οι συνοδοί, θα φιλοξενηθούν σε καταλύματα στις Καρυές, στη Βαµβακού και στη Βαρβίτσα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών έχει προγραµµατίσει για τους φιλοξενούμενους αθλητές – συνοδούς – φιλάθλους, εκδήλωση στην Πλατεία των Καρυών, µε συγκρότημα έντεχνης μουσικής, το Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 και ώρα 21.00.

γεωργία μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία των χωρών και στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα μπορούσε να γίνει μέσω της αγροτικής ανάπτυξης».

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

15.700.000 ευρώ για το δρόμο Νεάπολη – Μονεμβασιά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Μονεμβασίας και ο δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης με την οποία ευχαριστεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ένταξη του δρόμου «Νεάπολη-Μονεμβασία» στο ΕΣΠΑ. «Το έργο «ΔΡΟΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗ-ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 15.700.000 ευρώ (απόφ. ένταξης 2393/12-07-2012). Ο δήμος Μονεμβασίας ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη κα Ντία Τζανετέα, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και όσους συνέβαλαν, για την εκπόνηση της μελέτης και τη χρηματοδότηση του έργου. Πρόκειται για κατασκευή τμήματος οδού νέας χάραξης, στο οποίο περιλαμβάνεται ισόπεδος κόμβος μορφής Τ, που θα συνδέσει τη νέα οδό με την υπάρχουσα οδό Μονεμβάσια-Άγιος Φωκάς, στην περιοχή του Αγίου Φωκά και ο κυκλικός κόμβος για τη σύνδεση της νέας οδού με την υπάρχουσα επαρχιακή οδό Νεάπολη-Μολάοι, στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι-Δερματιάνικα. Το έργο αυτό αποτέλεσε βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των προηγούμενων αρχών. Αποτελεί ευτυχή συγκυρία η καλή συνεργασία του Δήμου Μονεμβασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και η υλοποίηση του έργου αυτού, έφτασε στην τελική του ευθεία».


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΣΗΜΕΡΑ


18

automoto

auto

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

moto

Το νέο Seat Leon!

Διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες

Οι πρώτες φωτογραφίες της τρίτης γενιάς του ισπανικού μικρομεσαίου, που θα κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι, διέρρευσαν στο Διαδίκτυο. Με σχεδιαστικές επιρροές από το concept IBE, που είδαμε το 2010

στο Παρίσι, η νέα γενιά του Seat Leon είναι κτισμένη επάνω στην ευέλικτη πλατφόρμα MQB του Γκρουπ Volkswagen, που όπως είναι γνωστό θα χρησιμοποιηθεί ευρέως και για πολλά νέα μοντέλα. Από πλευράς κινητήρων το Γκρουπ Volkswagen έχει πολλές επιλογές,

γνωστές ήδη από τη χρήση τους σε άλλα μοντέλα, αλλά και από την απερχόμενη γενιά του Leon. Μια έκδοση plug-in hybrid αναμένεται μέσα στο 2014, ενώ το νέο ισπανικό μικρομεσαίο θα ξεκινήσει την εμπορική του σταδιοδρομία στα τέλη της χρονιάς που διανύουμε.


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

SP R

19

ΣΗΜΕΡΑ

Ο Γιαλούσης στον Αστέρα Παίκτης του Αστέρα είναι από σήμερα και για τα δύο επόμενα χρόνια ο Λευτέρης Γιαλούσης, που αγωνίζεται στη θέση του δεξιού μπακ και θα φοράει τη φανέλα με το Νο27.

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Φάλοπ στον Αστέρα Τρίπολης

Ο Ούγγρος τερματοφύλακας Marton Fulop θα υπερασπίζεται τα επόμενα δύο χρόνια την εστία του Αστέρα. Ο Fulop γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1983, έχει ύψος 1.97, ζυγίζει 100 κιλά και ξεκίνησε από την Ουγγρική ΜΤΚ, ενώ από το 2004 πήγε στην Αγγλία, όπου έπαιζε μέχρι φέτος υπερασπίζοντας τις εστίες των Μάντσεστερ Σίτι, Τόττεναμ, Κόβεντρι, Ίπσουιτς, Σάντερλαντ, Στόουκ, Τσέστερφιλντ, Λέστερ και Γουέστ Μπρόμγουιτς. Ο Fulop είναι 24 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα της Ουγγαρίας, ενώ έχει αγωνιστεί και στην εθνική U-21 της χώρας του ακόμα 13 φορές. Στην Premier League έχει αγωνιστεί 45 φορές, ενώ μετράει ακόμα 95 συμμετοχές στο Championsip. Στον Αστέρα ο Fulop θα φοράει το Νο1. Στις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής του Αστέρα ο Marton Fulop τόνισε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που ήρθα σε ένα τόσο οργανωμένο σωματείο, όπως είναι ο Αστέρας, που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να παίξεις επαγγελματικό ποδόσφαιρο και όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μία ομάδα που παίζει στο EUROPA LEAGUE. Έχω πολύ πάθος στο παιχνίδι μου, πιστεύω ότι είμαι καλός τερματοφύλακας και θεωρώ ότι θα το δείξω στους φιλάθλους του Αστέρα. Από την πλευρά μου θέλω να τους καλέσω να έρθουν στο

γήπεδο και να μας υποστηρίξουν. Μακάρι να πάμε μακριά στο θεσμό του EUROPA LEAGUE και να φτάσουμε ψηλά στο πρωτάθλημα, διεκδικώντας μία θέση στις κορυφαίες του βαθμολογικού πίνακα» Η λίστα παικτών του Αστέρα για EUROPA LEAGUE Ο Αστέρας Τρίπολης έστειλε στην ΟΥΕΦΑ τη λίστα παικτών που θα αγωνιστούν στα δύο παιχνίδια με την Ίντερ Μπακού στο δεύτερο προκριματικό γύρο του EUROPA LEAGUE. Aναλυτικά η λίστα των ποδοσφαιριστών που δηλώθηκαν έχει ως εξής: Νο3 Χρήστος Πιπίνης Νο4 Χουανίτο Νο6 Λαουτάρο Φορμίκα Νο7 Άγγελος Σαραντόπουλος Νο8 Φερνάντο Ουσέρο Νο9 Εμμάνουελ Περόνε Νο10 Ρούμπεν Ράγιος Σέρνα Νο11 Σάββας Τσαμπούρης Νο13 Λέαντρο Αλβάρεζ Νο14 Τάσος Μπακασέτας Νο16 Νίκος Αναστασόπουλος Νο17 Γιάννης Ντινιωτάκης Νο22 Σεμπάστιαν Μπαρτολίνι Νο23 Τσίμο Ναβάρο Νο25 Δημήτρης Κουρμπέλης Νο27 Λευτέρης Γιαλούσης Νο30 Έγκον Νο31 Μιχάλης Φραγκουλάκης Νο37 Γιώργος Μπαντής No46 Γιώργος Γεωργακόπουλος Νο52 Θανάσης Κωστούλας

Ο Γιαλούσης είναι γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1985, έχει ύψος 1.81, ζυγίζει 77 κιλά και ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ηρόδοτο, στον οποίο αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια (2003-2007), ενώ τα πέντε επόμενα χρόνια αγωνίστηκε στον Εργοτέλη με τον οποίο είχε 75 συμμετοχές στη Σούπερ Λιγκ σκοράροντας μάλιστα μία φορά. Στις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής του Αστέρα ο Γιαλούσης τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε μία πολύ οργανωμένη ομάδα, όπως είναι ο Αστέρας και όπως έχω συνηθίσει μέχρι σήμερα να προσπαθώ για το καλύτερο, το ίδιο θα κάνω και σε αυτή την ομάδα. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γρηγορότερα γίνεται σε καλή φυσική κατάσταση, για να μπορώ να είμαι στη διάθεση της ομάδας και να τη βοηθήσω στους στόχους που έχει θέσει. Σίγουρα θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας, στην προσπάθεια που θα κάνουμε τη φετινή αγωνιστική περίοδο, αρχής γενομένης από τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, που θα θέλαμε να χαρούν το ίδιο και αυτοί με μας, μέσα από τις επιτυχίες της ομάδας.» Το πρώτο παιχνίδι στο Μπακού Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ, την www.uefa.com ο Αστέρας θα αντιμετωπίσει την προσεχή Πέμπτη 19 Ιουλίου την Ίντερ Μπακού εκτός έδρας στο γήπεδο Ντάλγκα Στάντιουμ. Η Ίντερ Μπακού προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο αποκλείοντας με δύο νίκες την Τρανς Νάρβα (2-0, 5-0). Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ούγγρος Μιχάλι Φαμπιάν.


20

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Έρχεται ο Γκρέκο Ολοκληρώνεται η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Λεάντρο Γκρέκο στον Ολυμπιακό. Όπως γράφει η SportDay, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και είναι πολύ πιθανό ακόμα και σήμερα ο 26χρονος μέσος να ταξιδέψει στην Αθήνα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις. Πίεση στη Ρόμα άσκησε και ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το ενδιαφέρον των Πειραιωτών και κίνητρό του αποτελεί η συμμετοχή της ομάδας στο Champions League και οι τίτλοι που διεκδικεί η ομάδα σε εγχώριο επίπεδο. Όλα δείχνουν ότι οι δύο σύλλογοι θα συμφωνήσουν για τον δανεισμό του παίκτη με οψιόν αγοράς, η οποία θα συμφωνηθεί σήμερα για την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ είναι ενήμερος για την υπόθεση του Γκρέκο και είχε ανάψει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι κινήσεις τους. Οι πρωταθλητές Ελλάδας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την έκτη τους μεταγραφή μετά τους Σιόβα, Βλαχοδήμο, Ντιελνά, Μανωλά και Καραγκούνη.

Πίστη για Άλβες Δεδομένη θεωρείται η απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού από τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, οι Πειραιώτες δεν βιάζονται να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη μεταγραφή. Ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως μέσα στον Αύγουστο θα προκύψουν πολλές και αξιόλογες επιλογές για την ενίσχυση των μετόπισθεν. Μία από αυτές είναι του Μπρούνο Άλβες, παρότι πρόκειται για μία εξαιρετικά απίθανη περίπτωση. Στην Πορτογαλία - την πατρίδα του παίκτη και του Ζαρντίμ - κάνουν λόγο για προχωρημένες επαφές ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ζενίτ, όπως και με τον παίκτη! Ωστόσο, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ τονίζει ότι ο 31χρονος στόπερ είναι ο μεγάλος στόχος και γίνεται προσπάθεια για να έρθει στην Ελλάδα. Αποφασίζει ο Τσάβες Τετ-α-τετ με τον προπονητή ης Μπόκα Τζούνιορς για τον ενημερώσει για τα πλάνα του εν όψει της επόμενης σεζόν θα έχει σύντομα ο Κρίστιαν Τσάβες, ο οποίος βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο του Ολυμπιακού. Ο 26χρονος χαφ θέλει να μάθει εάν και πόσο θα αγωνίζεται ή αν θα υπολογίζεται ως βασικός στον σύλλογο του

Μπουένος Άιρες. Ο Αργεντινός έδωσε κανονικά το παρών στην πρώτη προπόνηση της ομάδας, ενώ κάνει ατομικές προπονήσεις για ν’ ανταποκριθεί ως αντι-Ρικέλμε. Στην Αργεντινή υποστηρίζουν ότι δεν είναι στα βασικά πλάνα του προπονητή της Μπόκα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ανοίγει η πόρτα της εξόδου.

ΣΗΜΕΡΑ SPOR

Πράσινος ελληνικός κορμός Συνεχίζει τις κινήσεις για τη στελέχωση του ρόστερ του ο Παναθηναϊκός

Παίκτης της ομάδας θα πρέπει να θεωρείται ο Βασίλης Ξανθόπουλος, ενώ οι Κυπελλούχοι περιμένουν την απάντηση του Δημήτρη Μαυροειδή και αγωνιούν για την έκβαση στην υπόθεση του Στράτου Περπέρογλου, κρατώντας «ζεστούς» τον Χάρη Γιαννόπουλο και τον Ζήση Σαρικόπουλο. Η απόκτηση του Βασίλη Ξανθόπουλου είναι τελειωμένη. Ο 28χρονος γκαρντ (1,88μ.) ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ομάδα που αγωνίστηκε τη σεζόν 2004/05 και 2006/07 αποτελώντας μία λύση από τον πάγκο για την περιφέρεια. Ο Ξανθόπουλος, μέλος της Εθνικής που κατέκτησε την έκτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, είχε 6,8 πόντους, 4,6 ασίστ και 2,2 ριμπάουντ με τον Πανιώνιο, που τερμάτισε τρίτος στην Α1 φέτος. Σε ό,τι αφορά στον Δημήτρη Μαυροειδή, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η απάντησή του στην πρόταση για διετές συμβόλαιο. Τον διεθνή σέντερ διεκδικεί και ο Ολυμπιακός, αλλά οι «πράσινοι» έχουν προβάδισμα για την απόκτησή του. Ίσως και μέσα στη μέρα να υπάρξει νέα επαφή με τον εκπρόσωπο του Στράτου Περπέρογλου. Ο διεθνής φόργουορντ βρίσκεται στις ΗΠΑ και περιμένει την τελική προσφορά του Παναθηναϊκού, την ώρα που ο Ολυμπιακός καραδοκεί.

Ως ρεζέρβα για τους «ψηλούς» εξετάζεται ο Ζήσης Σαρικόπουλος του Πανιωνίου, που φέτος συμμετείχε στις προπονήσεις της Εθνικής Ανδρών. Ο 22χρονος άσος (2,13μ.) είχε 4,4 πόντους και 1,8 ριμπάουντ ανά αγώνα φέτος με τους «κυανέρυθρους». Για τις θέσεις «2-3» υπάρχει και η λύση του Χάρη Γιαννόπουλου. Ο 22χρονος άσος (2,00μ.) συνεργάστηκε την περασμένη περίοδο με τον Αργύρη

Το τελευταίο φιλικό επί αυστριακού εδάφους θα δώσει σήμερα ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» θ’ αντιμετωπίσουν την Αλάνια Βλαντικαφκάζ (19:00, NovaSports 1) με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ να μην έχει επιπλέον προβλήματα και έτσι θα έχει τους ίδιους 18 παίκτες που είχε και στο φιλικό με τη Σπαρτάκ.

Σαμποτάζ στον Γύρο της Γαλλίας! Άγνωστος σκόρπισε καρφιά και έσκασε τα λάστιχα 30 αθλητών

Θύματα σαμποτάζ έπεσαν σήμερα περίπου 30 ποδηλάτες που παίρνουν μέρος στον περίφημο Γύρο της Γαλλίας. Κάποιος είχε σκορπίσει μικρά καρφιά στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να σκάσουν τα λάστιχα των αθλητών και να προκληθεί αναστάτωση. Ανάμεσα στους «παθόντες» ήταν και ο κάτοχος του τίτλου Κέιντελ Έβανς, ο οποίος χρειάστηκε να περιμένει τους ανθρώπους της ομάδας του για να του δώσουν καινούργιο ποδήλατο.


21

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ο υφυπουργός Αθλητισμού συγχαίρει την Εθνική Νέων Απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία της εθνικής ομάδας Νέων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-19 εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού επεσήμανε ότι μόνο η συμμετοχή στον τελικό αποτέλεσε τεράστια επιτυχία εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια. «Η συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας Νέων U-19 στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποτελεί τεράστια επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Οι νεαροί Έλληνες διεθνείς έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στον τελικό κόντρα σε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, όπως είναι η Εθνική ομάδα της Ισπανίας. Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους διεθνείς μας και τους προπονητές τους, για την πραγματικά εξαιρετική τους πορεία σε αυτή τη διοργάνωση και να ευχηθώ ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον», τόνισε ο Ιωαννίδης.

ΣΗΜΕΡΑ SPOR Πίκρα και υπερηφάνεια Αποτίμηση του Euro U-19

Πικραμένος για την ήττα της Ελλάδας στον τελικό με την Ισπανία, αλλά και παράλληλα περήφανος για όσα κατάφεραν οι ποδοσφαιριστές του, εμφανίστηκε ο Κώστας Τσάνας. Αναλυτικά, οι δηλώσεις των δύο τεχνικών και των διεθνών μας μετά το φινάλε του Euro U-19. Κώστας Τσάνας: Όταν φτάνεις τόσο κοντά στο να γίνεις πρωταθλητής Ευρώπης φυσικά υπάρχει η πίκρα μετά την ήττα. Ήμασταν μια πολύ καλή ομάδα από τα προκριματικά μέχρι και τα παιχνίδια του τελικού τουρνουά και πραγματικά πιστέψαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Προσπαθήσαμε, όμως δεν είχαμε τόσο καλή κυκλοφορία της μπάλας και δεν πιέσαμε όπως θα θέλαμε τον αντίπαλο. Δεχτήκαμε το γκολ στο κρίσιμότερο σημείο του ματς και δυστυχώς στη συνέχεια δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε. Παίζαμε απέναντι σε μια καταπλητική ομάδα, αλλά κι εμείς ήμασταν ένας άξιος αντίπαλος. Αυτό που κρατάω είναι τα όμορφα συναισθήματα που ένιωσα τόσον καιρό δίπλα σ’ αυτά τα παιδιά και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτούς. Ζουλέν Λοπετέγι: Το σημερινό ήταν ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι συκγριτικά με την πρεμιέρα. Το σημερινό ήταν ο τελικός. Σ’ έναν τελικό δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα γιατί είναι το τελευταίο παιχνίδι ενός τουρνουά. Η Ελλάδα

έπαιξε καταπληκτικά με συναίσθημα. Είναι μια καλή ομάδα, με μεγάλη ψυχή και έναν φανταστικό προπονητή. Όπως το περιμέναμε ήταν ένα ισορροπημένο ματς. Ευτυχώς καταφέραμε να σκοράρουμε σ’ ένα κρίσιμο σημείο και να καταφέραμε να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Νομίζω πως σήμετα καταφέραμε να παράγουμε ένα υπέροχο ποδοσφαιρικό θέαμα. Κώστας Σταφυλίδης: Σήμερα διεκδικήσαμε κάτι καλό για εμάς, αλλά τα πράγματα δεν μας βγήκαν όπως θέλαμε. Για να πω την αλήθεια ακόμη και τώρα που τελείωσε ο αγώνας δεν έχω συνηδειτοποιήσει ότι βρεθήκαμε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τα συναισθήματα είναι μπερδεμένα. Δεν μπορώ να πω ότι δεν είμαι στενοχωρημένος, αλλά και πάλι παίξαμε στον τελικό. Αυτό που κρατάω και θα κρατάω για πάντα μέσα μου είναι οι σχέσεις μου με τους συμπαίκτες μου.

Δημήτρης Διαμαντάκος: Κάναμε μια καλή προσπάθεια. Βρεθήκαμε απέναντι σε μια πολύ δυνατή ομάδα, η οποία ήταν σε καλή ημέρα σε αντίθεση μ’ εμάς. Τα δώσαμε όλα, αλλά δεν φτάσαμε στο στόχο μας. Φυσικά είναι σημαντική η συμμετοχή στον τελικό ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά παράλληλα υπάρχει στενοχώρια γιατί θέλαμε να πάρουμε τον τίτλο. Έτσι είναι όμως το ποδόσφαιρο. Κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Σπύρος Φουρλάνος: Ξεκινήσαμε συγκεντρωμένοι, προσπαθήσαμε να παίξουμε κλειστά, αλλά οι Ισπανοί είχαν

τον έλεγχο και αυτό μας κούρασε. Προσπαθήσαμε να απειλήσουμε με αντεπιθέσεις, αλλά δυστυχώς δεν μας βγήκαν. Στο δεύτερο ημίχρονο αφήσαμε κάποια κενά τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι αντίπαλοί μας και έφτασαν μέχρι την επίτευξη του γκολ, που τους έδωσε στο τέλος τη νίκη. Σίγουρα υπάρχει στενοχώρια για την ήττα, αφού στον τελικό δεν κατεβήκαμε για να χάσουμε, αλλά από την προκριματική φάση μέχρι και σήμερα δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και πρέπει όλοι οι συμπαίκτες μου να νιώθουν υπερήφανοι για τους εαυτούς τους.


22

ΣΗΜΕΡΑ

γεία

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Προϊόντα σίκαλης, ολικής άλεσης ή πολύσπορα;

Το μέτρημα των θερμίδων δεν αρκεί Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους μιας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία αυτού. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο βομβαρδίζουν το κοινό με πληθώρα πληροφοριών για το τι είναι υγιεινό και τι όχι, για το τι μας βοηθά να αδυνατίσουμε και τι όχι. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως σε ένα τρόφιμο είναι μόνο η θερμιδική του αξία ή μήπως και η θρεπτική; Το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό της παχυσαρκίας και ο υψηλός βαθμός σύνδεσης προβλημάτων υγείας με τη διατροφή μας αποδεικνύει περίτρανα ότι το μέτρημα των θερμίδων δεν αρκεί! Η θρεπτική – διατροφική αξία ενός τροφίμου σαφώς και είναι πιο σημαντική. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: Ποια είναι η διατροφικά ορθότερη επιλογή προϊόντα ολικής άλεσης, σίκαλης ή πολύσπορα; Μερικές πληροφορίες για τα κάθε είδος θα μας βοηθήσουν να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα. Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως εκτός από το ότι αποτελούν πηγή φυτικών ινών, περιέχουν επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία δρουν από κοινού και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το εξωτερικό στρώμα του σπόρου ( ο φλοιός) περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ) και μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός). Το μέσα στρώμα του σπόρου (εδοσπέρμιο) που αποτελεί το 80% του σπόρου περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μικρές ποσότητες βιταμινών Β. Το τρίτο στρώμα που είναι ο «πυρήνας» ή «έμβρυο» είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών Β, βιταμίνης Ε και φυτοθρεπτικών συστατικών (φυτοοιστρογόνα, φυτικό οξύ, φαινολικές ενώσεις). Τα τελευταία έχει βρεθεί ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι ακριβώς επειδή τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν το μειονέκτημα σε μεγάλες ποσότητες να δεσμεύουν τα ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο κλπ.) και να εμποδίζουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Επομένως, αν κάποιος έχει -για παράδειγμα- σιδηροπενική αναιμία (δηλαδή έλλειψη σιδήρου), θα πρέπει να περιορίσει τις φυτικές ίνες, ώστε να μπορεί να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσό-

τερο σίδηρο από τις τροφές του. Σε αυτήν την περίπτωση τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν ενδείκνυνται. Tο ίδιο ισχύει και για όσους έχουν οστεοπόρωση ή κάποια άλλη ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη κάποιου ανόργανου στοιχείου. Η σίκαλη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (περιέχει 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί) που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης καθώς και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης περιέχει τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό ψωμί, το οποίο σύμφωνα με έρευνες έχει αντικαταθλιπτική δράση. Τέλος είναι πλούσια σε σί-

δηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο καθώς και βιταμίνες της ομάδας Β. Τα πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από όλα τα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ρύζι, κεχρί). Είναι εξίσου θρεπτικό με το ψωμί ολικής άλεσης, αλλά ελαφρώς πιο θερμιδογόνο, λόγω των πολλών ειδών καρπού που περιέχει. Δεν παύει όμως να είναι η πιο υγιεινή επιλογή μετά το ολικής άλεσης. Μάλιστα, περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, επειδή παράγεται από διαφορετικά είδη δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι κλπ.). Τι να διαλέξω τελικά; Ποια είναι η διατροφικά ορθότερη επιλογή; Συνήθως οι διαιτολόγοι προτείνουν και

τα τρία παραπάνω είδη λόγω όλων των παραπάνω ιδιοτήτων τους. Επιπρόσθετα σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα για απώλεια βάρους, γιατί χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες προκαλούν αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουν εύκολα. Επισημαίνουμε όμως ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης, σίκαλης και τα πολύπσορα είναι διατροφικά πιο υγιεινά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα λευκά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα από όλους ( για παράδειγμα σε περιπτώσεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οστεοπόρωση κτλ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας και το διαιτολόγο σας!


ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Μικρές αγγελίες ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΩΛΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ ΕΩΣ 30 ΕΤΩΝ, ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΟ

23

ΣΗΜΕΡΑ

ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ 2610-318787.

ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΝΤΙΟΥΜ JAMAL ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΗΣ Πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας ανεξάρτητα από τα ποια είναι τα προβληματά σας . Μπορώ να σας βοηθήσω να λύσετε τα δυσκολότερα από αυτά στον μικρότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλον ακόμα και αν έχετε απογοητευθεί από άλλους πνευματιστές . Μπορώ να κάνω τους ερωτευμένους καλύτερα από πριν. Μπορώ να κάνω άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να ερωτευθούν . Επίσης δίνω πανίσχυριο φυλακτό για προστασία . Λύνω σημαντικές δικαστικές υποθέσεις σεξουαλικού περιεχομένου . Επιτυχίες Επαγγελματικές συμβουλές και πολλά άλλα.

Αναστασία Σπ. Χρήστου

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΛ 6949937862, 2741083885

Κλασσική Ομοιοπαθητικός

JAMAL INTERNATIONAL AFRICAN SPIRITUAL HEALER AND ADVISOR

Απόφοιτος Κολλεγίου Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Λονδίνου London College of Classical Homeopathy & μεταπτυχιακού διπλώματος Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής International Academy of Classical Homeopathy Μέλος του συλλόγου ομοιοπαθητικών Ελλάδος

12 χρόνια εμπειρίας Βελτιώστε την Υγεία σας με Oμοιοπαθητική μια Φυσική, Ολιστική & χωρίς παρενέργειες θεραπεία κατάλληλη για όλες τις ηλικίες Περιάνδρου 48 Κόρινθος Τηλ.: 27410 83 419 κιν: 697 21 22 891 e-mail: anastasia@homeopath.gr web site: www.homeopath.gr Δέχεται με ραντεβού

Διαφημιστείτε στο «Σήμερα» Επικοινωνήστε μαζί μας για την καλύτερη προσφορά...


24

ΣΗΜΕΡΑ

24

Μήνυση από τη χήρα του Αραφάτ για την πιθανή δηλητηρίασή του από ραδιενεργό πολώνιο

Η χήρα του Γιάσερ Αραφάτ πρόκειται να προσφύγει στη γαλλική δικαιοσύνη σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο εκλιπών σύζυγός της πέθανε από δηλητηρίαση με ραδιενεργό πολώνιο, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της που δημοσιεύονται σήμερα. «Η κ. Αραφάτ αποφάσισε να καταθέσει μήνυση εντός του μήνα», δήλωσε στην εφημερίδα Le Matin Dimanche ο δικηγόρος ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη Μαρκ Μπονάν. Ο ίδιος είπε ότι η νομική διαδικασία θα κινηθεί στη Γαλλία, όπου ο Αραφάτ πέθανε το 2004 σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Όπως είπε ο Μπονάν, η Σούχα Αραφάτ η οποία έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την εκταφή της σορού του συζύγου της, θα καταθέσει μήνυση «κατά αγνώστων για δηλητηρίαση». Το Ινστιτούτο Ραδιοφυσικής στη Λωζάννη της Ελβετίας, εντόπισε σε προσωπικά αντικείμενα που είχε μαζί του ο Αραφάτ τις τελευταίες ημέρες της ζωής του - τα ρούχα του, η οδοντόβουρτσά του, ακόμη και η θρυλική κεφίγια του, η παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα - αφύσικα υψηλά επίπεδα πολωνίου. Τα αντικείμενα αυτά έφεραν ίχνη από το αίμα, τον ιδρώτα, το σάλιο και τα ούρα του Αραφάτ και τα τεστ που έγιναν έδειξαν ότι, όταν πέθανε, υπήρχαν στο σώμα του υψηλά επίπεδα πολωνίου.

Το Ινστιτούτο εξέτασε τα προσωπικά είδη του Αραφάτ, τα οποία προμήθευσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα η χήρα του. Πρόσφατα το κανάλι πρόβαλε σχετικό ντοκιμαντέρ. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και η Σούχα Αραφάτ λέγεται ότι έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους να ληφθούν δείγματα από την σωρό του, που έχει ταφεί σε μαυσωλείο της Ραμάλα στη Δυτική Όχθη. Ο ανιψιός του Αραφάτ Νάσερ αλ Κίντουα κατηγόρησε την Πέμπτη το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον Αραφάτ και ζήτησε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

ΣΗΜΕΡΑ 17-7-2012  
ΣΗΜΕΡΑ 17-7-2012  

Η εφημερίδα της Πελοποννήσου

Advertisement