Page 1

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΣΗΜΕΡΑ

Αυστηρότερος o πέλεκυς για παράνομους μετανάστες

ΣΗΜΕΡΑ

Ανάσα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΦΥΛΛΟ 928 ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 - ΤΙΜΗ 1 €

(4 Με δεκαπέντε εθελοντές καθηγητές θα ξεκινήσει το κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Ναυπλιέων

( 15

Με πίστωση τα φάρμακα από χθες στην Κορινθία όχι όμως και στην Αργολίδα

Παρέμβαση Κωνσταντινόπουλου για τα εργατικά ατυχήματα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη

Σελ.7

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

19

ΣΗΜΕΡΑ

Αλλαγές έρχονται στο «τριφύλλι» Τα είπε με Φερέιρα ο Αλαφούζος

Έμπρακτα αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του στον Ζεσουάλδο Φερέιρα ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο επικεφαλής της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» πέρασε το πρωί από τις εγκαταστάσεις της Παιανίας και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πορτογάλο προπονητή. Η εμπιστοσύνη της διοίκησης στον 66χρονο προπονητή παραμένει ακλόνητη. Ο ιδιοκτήτης του «ΣΚΑΪ» δεν μίλησε στους παίκτες, πράγμα που έκανε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δίχως ακόμη να έχει διαρρεύσει το περιεχόμενο της ομιλίας του. Στη χθεσινή προπόνηση, μια μέρα μετά την ήττα από τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» τήρησε σιγή ιχθύος. Αλλαγές στο ΔΣ Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Αλαφούζος προχωρά σε αλλαγές στο ΔΣ, που θα επικυρωθούν στη συνεδρίαση που θα γίνει τελικά όχι αύριο, αλλά την Παρασκευή. Αμφίβολο είναι αν θα παραμείνει στην προεδρία ο Δημήτρης Γόντικας, καθώς φήμες τον θέλουν προβληματισμένο από την οικονομική κατάσταση. Θέση αντιπροέδρου θα πάρει ο στενός συνεργάτης του Γιάννη Αλαφούζου, Χρήστος Παναγόπουλος, ενώ αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο Κώστας Ελευθεράκης. Αντίθετα, δεν επιβεβαιώνεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και εκπροσώπου της ΠΑΕ σε ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο Γιάννης Αλαφούζος θα στελεχώσει την ΠΑΕ από άτομα δικής του εμπιστοσύνης, ενώ θα προχωρήσει σε μείωση των λειτουργικών εξόδων της ομάδας και σε αναζήτηση χρημάτων από επιχειρηματίες, καθώς διαφορετικά η ομάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας τους επόμενους μήνες.

Δομάζος: Ας κάνουμε λίγη υπομονή «Δεν μπορούμε να ρίξουμε τα βάρη στον προπονητή» συμπλήρωσε ο παλαίμαχος άσος

Να μην βιάζεται ο κόσμος του Πα- -Πως σας φαίνεται η αρχή του Πανα- γκολ που χάνονται». ναθηναϊκού να κρίνει την ομάδα του θηναϊκού στο πρωτάθλημα; -Ο προπονητής μίλησε με τους παίμια και υπάρχουν περιθώρια βελτί- «Είναι αρχή ακόμα, ομάδα είναι, ας κτες και αγχώνεται για το τι φταίει; ωσης, υποστήριξε ο Μίμης Δομάζος κάνουμε λίγη υπομονή για να δού- Θεωρείτε πως μπορεί να αλλάξει τα μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. με. Εντάξει, μπορεί ο Παναθηναϊκός δεδομένα; «Δεν μπορούμε να ρίξουμε τα βάρη να βρίσκεται εφτά βαθμούς πίσω, «Δεν μπορούμε να ρίξουμε τα βάρη στον προπονητή», συμπλήρωσε ο αλλά μόνο τρία παιχνίδια έχουν γί- στον προπονητή. Έχω μιλήσει πολπαλιός άσος του τριφυλλιού, που νει. Νομίζω πως και οι άλλες ομάδες λές φορές και με καλά λόγια για τον ζήτησε υπομονή από τον κόσμο της θα χάσουν βαθμούς». Φερέιρα. Αυτός, κάνει υπομονή. Το ομάδας. -Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα; θέμα είναι μέχρι πότε θα κάνει υποΑναλυτικά όσα δήλωσε ο Μίμης Δο- Οι ευκαιρίες που δεν μπαίνουν γκολ μονή και ο κόσμος όμως. Ο λαός μάζος στην πρώτη αθλητική συχνό- ή κάτι άλλο; του Παναθηναϊκού θέλει νίκες και τητα της χώρας: «Ναι, αυτό είναι το κυριότερο. Τα την ομάδα πρώτη».

ΣΗΜΕΡΑ SPOR ( 19-21

Διαβάστε καθημερινά στο «Σήμερα» το ιστορικό μυθιστόρημα του Κων/νου Ε. Κοσκολέτου Οι Άθλιοι της Κατοχής η Άλλη Άποψη

(σελ.10

για τους ασφαλισμένους της Κορινθίας Με πίστωση προμηθεύονται από χθες Τρίτη τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι της Κορινθίας απ όλα τα φαρμακεία του νομού. Ο Φαρμακευτικός σύλλογος πραγματοποίησε διοικητικό συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας με αντικείμενο συζή-

τησης την εναρμόνιση με την απόφαση του πανελληνίου η οποία ελήφθη το Σάββατο στην Αθήνα ή την συνέχιση της κινητοποίησης. Τελικά η απόφαση του συλλόγου ήταν να σταματήσει η κινητοποίηση και να ξεκινήσει η διάθεση φαρμάκων με πίστωση. Αντίστοιχη συ-

Αντίδραση από το δήμο Κορινθίων για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης Ρομά στην Κόρινθο Σελ.6

νέλευση πραγματοποίησε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αργολίδας με αντίθετο όμως αποτέλεσμα, με την μεγάλη πλειοψηφία να ζητά την συνέχιση της αναστολής χορήγησης. (διαβάστε σελ.3)

Λυκουρέντζος: Κανείς γιατρός δεν θα χάσει την θέση του Σελ.4


2

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

H ανάρτηση της ελληνικής σημαίας σε αρχαιολογικούς χώρους απαγορεύεται από το 1981! Πρόκειται για μια απίστευτη και όμως αληθινή διάταξη του κανονισμού λειτουργίας των μνημείων της εθνικής μας κληρονομιάς που ισχύει τα τελευταία 30 χρόνια, προκαλώντας εύλογες απορίες για τη χρησιμότητα της στις παρούσες συνθήκες. Η απαγόρευση της ανάρτησης του εθνικού μας συμβόλου σε όλους τους χώρους πολιτισμικής αναφοράς του Ελληνισμού είναι νόμος του κράτους από το 1981, αποτελώντας οδηγό για τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού όλο αυτό το διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέ-

ρει το Πρώτο Θέμα, όποιος πολίτης βρεθεί να κρατήσει τη σημαία της πατρίδας του με φόντο τα μνημεία των προγόνων του ή να επιχειρήσει να φωτογραφηθεί με τη γαλανόλευκη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη. Η τέλεση της ανωτέρω πράξης επισύρει ποινικές κυρώσεις αφού προβλέπεται ποινή φυλάκισης

έως τρεις μήνες χωρίς τη δυνατότητα μετατροπής της σε χρηματική. Η τροποποίηση του νόμου το 1984 οδήγησε στην περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων, με την ποινή φυλάκισης να φτάνει το ένα έτος για ανάλογες πράξεις, ενώ από το 2001 η απαγόρευση κυματισμού του εθνικού συμβόλου από επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων αποδίδεται από υπαλλήλους του υπουργείου στον νόμο περί υπαίθριας διαφήμισης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΚΩΔ. 2803

Εκδότης • Δ/ντής: ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΠΠΟΣ - Ιδιοκτησία: ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε. Σύμβουλος Έκδοσης: ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΣΟΥΡΗΣ - ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΗΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΒΗΣ, ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΟΓΛΟΥ Συντακτική Ομάδα: ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗΣ Αρθρογραφούν: ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΔΑΚΟΓΛΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΣ, ΖΩΗ ΘΑΝΑΣΗ Creative Director ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΠΑΤΣΕΛΗΣ - Εμπορική διεύθυνση: “All About” τηλ: 6942 554684 Δ/νση:Τέρμα Αγ. Άννης - 20100 Κόρινθος, τηλ. 27410-75726 & fax: 27410-84423 E-mail: simera@otenet.gr. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: IRIS Διανέμεται από την ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

3

ΣΗΜΕΡΑ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Ποιος έχει προτεραιότητα στην κυκλική της Παπανδρέου Κυκλοφοριακό χάος έχουν προκαλέσει οι προσωρινές ρυθμίσεις σε οδούς της Κορίνθου λόγω εκτέλεσης έργων στον Ξηριά, παράλληλα όμως και σύγχυση στους οδηγούς οι οποίοι καλούνται ν αλλάξουν τις μέχρι σήμερα συνήθειες αναφορικά πάντα με την κίνησή τους στην πόλη. Τα έργα λοιπόν έχουν φέρει αλλαγή στις προτεραιότητες οι οποίες καθορίζονται με νέα σήμανση όπως στην οδό Στεφάνου η οποία θεωρείτε κύρια οδός κίνησης και άρα τα stop της καλύφθηκαν με μαύρες σακούλες για να τοποθετηθούν καινούργια στις κάθετες σε αυτήν οδό που είχαν μέχρι πρότινος την προτεραιότητα, αλλά και στις κυκλικές πλατείες της Παπανδρέου με την Πατρών και της Παπανδρέου με την Αντιστάσεως.  Το παράλογο του πράγματος βέβαια είναι στις δυο κυκλικές αφού... ΟΛΟΙ οδηγοί έχουν stop! και αυτοί που κινούνται στην πλατεία και αυτοί που μπαίνουν σε αυτήν! 

Ανάσα για τους ασφαλισμένους της Κορινθίας- Με πίστωση τα φάρμακα από χθες Με πίστωση προμηθεύονται από χθες Τρίτη τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι της Κορινθίας απ όλα τα φαρμακεία του νομού. Ο Φαρμακευτικός σύλλογος πραγματοποίησε διοικητικό συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας με αντικείμενο συζήτησης την εναρμόνιση με την απόφαση του πανελληνίου η οποία ελήφθη το Σάββατο στην Αθήνα ή την συνέχιση της κινητοποίησης. Τελικά η απόφαση του συλλόγου ήταν να σταματήσει η κινητοποίηση και να ξεκινήσει η διάθεση φαρμάκων με πίστωση , δείγμα για ακόμα μια φορά καλής θέλησης σε όσα το Υπουργείο δεσμεύτηκε έναντι των φαρμακοποιών. Από χθες λοιπόν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στην Κορινθία έλαβαν βαθιά ανάσα, μιας και η πληρωμή των φαρμάκων από την τσέπη τους σε αυτήν την οικονομική συγκυρία μάλιστα ήταν ένας ακόμα Γολγοθάς.

Νεκρός 75χρονος άντρας στην Ποσειδωνία

Το πτώμα ενός αγνώστου εντοπίστηκε την Δευτέρα στη περιοχή της Ποσειδωνίας Κορίνθου . Άμεσα στο σημείο έφθασαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για άνδρα, ηλικίας περίπου 75 ετών. Η σορός του ηλικιωμένου- που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί τα στοιχεία του - βρίσκεται στο Νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή .

Οι επώνυμοι που υπηρέτησαν στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού Το 6ο Σ.Π. Κορίνθου είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης της Κορίνθου. Λειτουργεί από το 1927 και καταλαμβάνει έκταση 320 στρεμμάτων ακριβώς απέναντι από το γήπεδο της πόλης. Ήταν το πιο μεγάλο και το πιο κοντινό κέντρο κατάταξης στην Αθήνα, ήταν συγκοινωνιακά εύκολα προσβάσιμο και πολύ κοντά στα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία . Η σημαία του υποστέλλεται τον Σεπτέμβριο του 2012 προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, πήρε την ευθύνη να κλείσει το ΚΕΝ. Ο ίδιος, μάλιστα, ως νεοσύλλεκτος κατατάχθηκε στο συγκεκριμένο Κέντρο το 1980. Ήταν ένα στρατόπεδο που έχουν υπηρετήσει μερικοί από τους πιο γνωστούς Έλληνες των τεχνών και των γραμμάτων, του αθλητισμού αλλά και της πολιτικής, ανώτατα εκκλησιαστικά στελέχη, δικαστικοί, υπουργοί, πρωθυπουργοί και πολλοί άλλοι.

Από τον μητροπολίτη Λάρισας Ιγνάτιο μέχρι τον Μανόλη Μητσιά, από τον Διονύση Σαββόπουλο (έστω και για λίγο) μέχρι τον Νίκο Καρβέλα και τον συνθέτη Θωμά Μπακαλάκο, αλλά και τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού Σπυρόπουλο, Παπαδόπουλο και Μήτρογλου, έως τους μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού Παναγιώτη Βασιλόπουλο και Γιάννη Μπουρούση. Μέχρι και ο αδελφός του Κ. Καραμανλή, ο Γιώργος πέρασε από το δοξασμένο ΚΕΝ Κορίνθου.


4

ΣΗΜΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει στις 8/10 το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής Στόχος να συμβάλλει η πολιτική στην οικονομική ανάπτυξη

Για πρώτη φορά μετά από 19 μήνες θα συγκληθεί στις 8 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με τους στόχους και τις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι μια εθνική και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική που θα συμβάλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα Ειδική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από επιστήμονες, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς, θα αρχίσει τις εργασίες της προκειμένου να ετοιμάσει την πρότασή της για το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα και με τη νέα διεθνή οικονομική και εξωτερική συγκυρία. Η Επιτροπή, αναμένεται να παραδώ-

σει την πρότασή της αρχές του 2013, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με κόμματα, Βουλή, διπλωμάτες και φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα έχουν ο πρω-

θυπουργός και το Κοινοβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, τέλος, ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται εδώ ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Εντμάν Παναρίτι.

Λυκουρέντζος: Κανείς γιατρός δεν θα χάσει την θέση του Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συναντήθηκε χθες με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά).   Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Νοσοκομειακοί Ιατροί υπέβαλλαν το αίτημα τους για την πληρωμή των εφημεριών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μείωση του Ειδικού Μισθολογίου, ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν από τον Υπουργό για την πορεία των συγχωνεύσεων των Νοσοκομείων, καθώς και για ευρύτερα θέματα που αφορούν στον κλάδο των Νοσοκομειακών Ιατρών.      Ο κ. Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι, με Υπουργική Απόφαση της 3ης Αυγούστου 2012, έχουν διατεθεί οι πιστώσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των Νοσοκομειακών Ιατρών και για το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εξόφληση τους, οφείλονται σε αδυναμί-

ες άλλων υπηρεσιών του Κράτους οι οποίες δεν υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας.   Επίσης, τους διαβεβαίωσε ότι κανείς γιατρός δε θα χάσει τη θέση του μετά από τις ενοποιήσεις κλινικών και τμημάτων, αλλά αντίθετα πρόκειται να ενισχυθούν τα νοσοκομεία τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε

νοσηλευτικές υποδομές.   Τέλος, ο Υπουργός υποστήριξε ότι οι μειώσεις των δαπανών στο χώρο της υγείας για τη διετία 2013-2014 δε θα οδηγήσουν στον ακρωτηριασμό του ΕΣΥ, αλλά έχουν ως στόχο τον περιορισμό της σπατάλης, την εξυγίανση και την ορθολογική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της Siemens στη Βουλή Για το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τον γερμανικό κολοσσό

Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επαναφέρει στη Βουλή το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens και συγκεκριμένα της σχετικής τροπολογίας που πρόσφατα απέσυρε η κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδημούλης ερωτά εάν ήταν λανθασμένη η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην οποία στηρίχθηκε η επίμαχη διάταξη και ζητεί να διευκρινιστεί επίσης, πού βασίζεται ο ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι η Siemens αποδέχεται πως έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι όροι της συμφωνίας.

Αυστηρότερος o πέλεκυς

για παράνομους μετανάστες Προωθείται νομοθετική ρύθμιση με εντολή του πρωθυπουργού

Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προωθεί προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση τέτοια ώστε, όταν οι παράνομοι μετανάστες τελούν το οποιοδήποτε εκ δόλου αδίκημα, η παράνομη είσοδός τους στη χώρα να εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση. Η αιτία της ρύθμισης έγκειται στο ότι άτομα που έχουν ήδη παρανομήσει εισερχόμενα λαθραία στη χώρα δεν είναι νοητό, όταν αποτολμούν να παρανομήσουν εκ νέου, να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση σε σχέση με τους ημεδαπούς ή τους νόμιμους μετανάστες. Σκοπός της ρύθμισης είναι η αυστηρότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών και η αποτροπή της εισόδου νέων.


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μαθήματα για παιδιά στο Πολιτιστικό Κέντρο Κιάτου

5

ΣΗΜΕΡΑ του συνεργάτη μας Δημητρίου Δουβή

Ο κυνηγετικός σύλλογος Κιάτου έστειλε 4 υπαλλήλους του δασαρχείου Κορίνθου στο αυτόφωρο

Τον Δασάρχη Κορίνθου και τον Διευθυντή Δασών Κορινθίας κατηγορεί ο κυνηγητικός σύλλογος Κιάτου για παράνομες πράξεις με την ακόλουθη ανακοίνωση: «ΣΤΙΣ 13-09-2012 ΚΑΙ ΩΡΑ 17.00 ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΑΙΣΑΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΛΩΒΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΟΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΞΑΚΟΣΙΟΥΣ ΦΑΣΙΑΝΟΥΣ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΗ ΠΡΑΞΗ ΜΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΣΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ OI OΠΟΙΟΙ ΕΝΕΡΓΟΥΣΑΝ ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΕΣΠAΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΚΛΩΒΟΥ ΚΑΙ ΑΡΠΑΞΑΝ ΕΞΗΝΤΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΦΥΓΑΝ ΕΚΤΟΣ ΚΛΩΒΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕΣΑ. Η

ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉ ΔΑΣΩΝ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΔΙΚΤΑ-

ΤΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΝ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗΣ. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΉΘΗΚΕ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΣΤΟ Α.Τ. ΚΙΑΤΟΥ ΟΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΑΥΤΟΦΟΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΦΘΟΡΑ ΞΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΚΛΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟΝ ΚΛΩΒΟ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙΣΑΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΟ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΑΤΟΥ ΣΙΔΕΡΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΩΝ ΝΕΩΝ Το Νομικό Πρόσωπο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του Δήμου μας «Η ΜΗΚΩΝΗ», πρόκειται να ξεκινήσει τμήματα εκπαίδευσης για παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία θα λειτουργήσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο Κιάτου από τον Οκτώβριο του 2012. Ήδη στάλθηκε σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τα σχολεία Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές. Τα τμήματα αφορούν τις παρακάτω ειδικότητες : 1.Μουσική (πιάνο, αρμόνιο, κιθάρα, ακορντεόν, μπουζούκι, παραδοσιακά όργανα) 2.Φιλαρμονική (χάλκινα και ξύλινα πνευστά, κρουστά) 3.Χορός (παραδοσιακοί, latin) 4.Γυμναστική 5.Θέατρο 6.Εικαστικά – Ζωγραφική 7.Παιδική Χορωδία Για τη συμμετοχή στα τμήματα θα υπάρχει μηνιαία συνδρομή ύψους 7 € για τα ομαδικά και 12 € για τα ατομικά μαθήματα. Οι αιτήσεις εγγραφής θα υποβάλλονται στο Πολιτιστικό Κέντρο από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρες 8.00 πμ. έως 16.00 μ.μ. Τηλέφωνο για πληροφορίες : 2742025994.

ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση” διαμέσου του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, 20 νέοι ηλικίας 16-19 ετών από Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Σλοβακία (Kosice), και Σλοβενία (Ptuj), από φορείς-μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Νέων ENYC, συναντιούνται στο Κρυονέρι Κορινθίας στην περίοδο 11.-19.9.2012, με επίκεντρο το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψουν το σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε και του οποίου αποτελούμε ένα απειροελάχιστο μέρος. Και μέσα από την ασύλληπτη απόσταση διείσδυσης ενός τηλεσκοπίου στο διάστημα, θα συνειδητοποιήσουν το μέγεθος “αυτού του κόσμου του μικρού και του μεγάλου”, ο οποίος όμως απειλείται από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα οι νέοι θα βιώσουν από κοντά την συμβολή μιας αρχαίας Ελληνικής επιστήμης, της Αστρονομίας, στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια επιστήμη και ζωή. Η Ανταλλαγή Νέων πραγματοποιείται σε ένα πανέμορφο τοπίο της ημιορεινής Κορινθίας, στην Πελοπόννησο. Οι ομάδες φιλοξενούνται στον Αγροτουριστικό Ξενώνα “Ελισσών”, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις στέγασης, διατροφής & χώρων σεμιναρίων. Ειδικές δραστηριότητες αναπτύσσονται στην περιοχή γύρω από το Κρυονέρι, σε

συνεργασία με το Γυμνάσιο Κρυονερίου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας Κορινθίας, τους τοπικούς φορείς και το Δήμο Σικυωνίων. Οι ομάδες, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή κ. Κανάρη Τσίγκανου, θα επισκεφθούν το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το οποίο διαθέτει το 2ο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στην Ελλάδα (1,2 μ. διάμετρος). Όταν μάλιστα χτίστηκε το 1972, ήταν το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Εκεί θα ξεναγηθούν από τον τεχνικό προϊστάμενο κ. Γιώργο Δήμου. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, όπου την Κυριακή, 16.9.12 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διάλεξη της φυσικού-αστρονόμου Δρ. κ. Μαργαρίτας Μεταξά, εκπροσώπου της Διεθνούς Εταιρίας για τον Σκοτεινό Ουρανό (International Dark Sky Association) με θέμα την φωτορύπανση και θα ξεναγηθούν από τον Αστρονόμο κ. Τάσο

Δαπέργολα, κάνοντας παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη (1902), καθώς και μετρήσεις στο λόφο της Πνύκας. Η “Φιλοξενία” συνεργάζεται με το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, οργανώνοντας επισκέψεις διακρατικών ομάδων και σχολείων στο χώρο του. Έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πολλές εκδηλώσεις στο χώρο του Αστεροσκοπείου, στο πλαίσιο των Ανοιχτών Θυρών, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Κρυονερίου και με άλλους τοπικούς τοπικούς και περιφερειακούς φορείς (συναυλίες, προβολές, κλπ.).


6

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ

Ανακοίνωση

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

του Περικλή Κουλιφέτη

του δήμου Κορινθίων για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης Ρομά στην Κόρινθο Μας προκαλεί κατάπληξη ότι δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικό τύπο άρθρα που αναφέρονται στην μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου. Εξίσου όμως κατάπληξη μας προκαλεί το γεγονός ότι η Πολιτεία και ο αρμόδιος Υπουργός σχεδιάζουν-προφανώς πάλι βράδυ- τέτοια ρύθμιση για εμάς χωρίς εμάς. Της νύχτας τα καμώματα….. Η Δημοτική Αρχή Κορίνθου παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να συναντηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό και να βρει μια λύση σε θέματα που αφορούν την εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στην Κόρινθο, εισέπραξε την παντελή αδιαφορία της Πολιτείας. Τώρα, συνεχίζοντας την απαράδεκτη στάση της η Πολιτεία σχεδιάζει επιπλέον την μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αττική στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κορινθίων, αγνοώντας ότι : -Στο Δήμο μας ηδη είναι εγκαταστημένοι εδώ και χρόνια μεγάλος αριθμός Ρομά στην περιοχή των Εξαμιλίων , ο οποίος πολλαπλασιάστηκε στον αριθμό του με την μετακίνηση επιπλέον ομάδων. -Ο υπάρχων ηδη αριθμός των Ρομά επιδίδεται καθημερινά σε κλοπές και άλλες αξιόποινες πράξεις πολλές εκ των οποίων δεν επιλύονται λόγω της μη επαρκούς στελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων. - Επιπλέον επιδίδονται σε κλοπές περιουσιακών στοιχείων και υλικών των συμπολιτών μας, της δημοτικής Αρχής και άλλων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων και οργανισμών. -Όταν οι συγκεκριμένοι Ρομά αδυνατούν να προβούν σε κλοπές, καταφεύγουν σε φθορές των περιουσιακών στοιχείων είτε των κατοίκων είτε της Δημοτικής περιουσίας , όπως το Θέατρο Εξαμιλίων. - Στους ήδη υπάρχοντες θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την είσοδο νέων αλλοδαπών Ρομά, προερχόμενοι κυρίως από γείτονες χώρες , όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η FYROM και οι οποίοι αποκλειστικά ασχολούνται με την κλοπή της δημόσιας , ιδιωτικής και δημοτικής περιουσίας. Οι κλοπές αυτές έχουν αποδειχτεί ότι πολλές φορές είναι μοιραίες και επικίνδυνες για τους πολίτες, αφού τα κλοπιμαία υλικά

είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και οργανισμών καθώς και για τη μετακίνηση των πολιτών με μέσα όπως είναι ο ΟΣΕ. Η Δημοτική Αρχή Κορίνθου καταγγέλλει τις αρμόδιες Αρχές για πλήρη αδιαφορία ζητημάτων που άπτονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα της. Παρά τις εκκλήσεις του Δήμου Κορινθίων προς τις εισαγγελικές Αρχές να επιληφθούν του θέματος της εγκληματικότητας, της κλοπής και της φθοράς που προκαλούν οι παράνομοι μετανάστες και οι Ρομά, έως τώρα έχει γίνει αποδέκτης της πλήρους αδιαφορίας και άρνησης των υπευθύνων. Ότι πρόβλημα δεν μπορεί να επιλύσει η Πολιτεία, το περιφέρει και το μεταφέρει σε άλλους Νομούς και Δήμους , όπως είναι ο Δήμος Κορινθίων. Φαίνεται ότι ο δημοκρατικός διάλογος τους ενοχλεί, αφού μαθημένοι τόσα χρόνια στον μονόλογο της πολιτικής τους σταδιοδρομίας αδιαφορούν για τα προβλήματα της καθημερινότητας και του πολίτη Η Δημοτική Αρχή Κορίνθου τονίζει ότι η διαφαινόμενη ρύθμιση για την εγκατάσταση των Ρομά από την Αττική στην Κόρινθο, δεν πρόκειται να την δεχτεί γιατί η Κόρινθος δεν μπορεί να αντέξει χωρίς προγραμματισμό και διαβούλευση με τους πολίτες, να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο του Νομού Αττικής.


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

7

ΣΗΜΕΡΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Παρέμβαση Ερώτηση Μπούκουρα προς τον Δένδια για τις συμπλοκές Κωνσταντινόπουλου και την εξέγερση στο Κέντρο Κράτησης Κορίνθου για τα εργατικά ατυχήματα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη

Αναφορά στην Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, γνωστοποιώντας την πρόθεση του να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στο Λιγνιτικό Κέντρο της Μεγαλόπολης, ώστε να αποφευχθούν νέα εργατικά ατυχήματα. Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ζήτησε να εξεταστούν οι καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, που αφορούν στα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν στο εργοστάσιο. Η δράση αυτή του Βουλευτή Αρκαδίας ήταν η άμεση απάντηση στην επιστολή που του απεύθυνε το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, με την ελπίδα η παρέμβαση του να επισπεύσει τις διαδικασίες και να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα.

«Ως γνωστόν, στις 07-09-2012, στο κλειστό κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στην Κόρινθο σημειώθηκαν σοβαρές συμπλοκές μεταξύ των κρατουμένων. Παρόλο που επίσημα από την αστυνομία χαρακτηρίζεται ως απλή συμπλοκή μεταξύ παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, επρόκειτο για γενικευμένη σύρραξη και χρειάστηκε άμεση επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για να αποτραπεί η εξέγερση και να τους επαναφέρουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν ο τραυματισμός δύο λαθρομεταναστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Το γεγονός προκαλεί τη δικαιολογημένη οργή όλων και δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δημιουργία αυτών των κέντρων κράτησης, ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ πρόβλεψε με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα γινόμασταν μάρτυ-

ρες τέτοιου είδους περιστατικών. Είναι δεδομένο ότι τέτοιου είδους συγκρουσιακά και εξεγερσιακά φαινόμενα θα επαναληφθούν και στο μέλλον με σοβαρότατο κίνδυνο για την πλήρη

διασάλευση της έννομης τάξης. Η ύπαρξη αυτών των κέντρων κράτησης συνιστά έναν διαρκή κίνδυνο για τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής. Σε περίπτωση που οι λαθρομετανάστες βγουν από το χώρο όπου κρατούνται με ελλιπέστατα μέτρα φύλαξης, είναι αναπόφευκτο να προβούν σε παράνομες ενέργειες. Επιπλέον, αποτελούν απειλή και για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών, δεδομένου ότι αφενός δεν έχουν εμβολιαστεί και αφετέρου οι συνθήκες υγιεινής στα κέντρα όπου κρατούνται είναι βέβαιο ότι δεν τηρούνται ούτε στοιχειωδώς. Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός : Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και ταυτόχρονα συνιστούν απειλή για τους Έλληνες πολίτες, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την αντιμετώπιση αυτής της νοσηρής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη λειτουργία τους»;


8

ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Εντός των στόχων ο προϋπολογισμός του 2012» Στουρνάρας: Έως το 2014 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί αθροιστικά κατά 25%

Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα εκτελεστεί εντός των στόχων που έχουν τεθεί από την τρόικα και ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι πρόβλεψης για 1% του ΑΕΠ, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα σε ονομαστικούς όρους αλλά όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ, προσθέτοντας πως η χώρα έχει πετύχει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σημείωσε ότι μετά το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα καταστεί διεθνώς μια εκ των χωρών με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ακόμη, υπογράμμισε πως έως το 2014 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί αθροιστικά κατά 25%. Ο υπουργός τόνισε πως το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 15% από το 2010 και ότι η χώρα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της. Ο υπουργός είπε πως την τελευταία διετία έχει υπάρξει μικρή πρόοδος τόσο στον τομέα της φοροδιαφυγής, όσο και της απελευθέρωσης της αγοράς τομείς στους οποίους εστιάζει πλέον η κυβέρνηση.

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

«Νέα καταστροφικά μέτρα αντί των προεκλογικών εξαγγελιών»

Επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό Επίκαιρη ερώτηση για τα νέα μέτρα που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις περί «επαναδιαπραγμάτευσης» και «απαγκίστρωσης», κάνει στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η προγραμματική συμφωνία έδωσε τη θέση της στην πιστή και ταχύτερη εφαρμογή του μνημονίου, αυτής της καταστροφικής συνταγής που έχει οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Το νέο πακέτο μέτρων ακραίας λιτότητας και ύφεσης –που αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό των 11,9 δις ευρώ– αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή σε λίγες ημέρες με διαδικασίες εξπρές» αναφέρει ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα εξής ερωτήματα στον πρωθυπουργό: • Γιατί προχωρά σε νέες περικοπές σε μισθούς και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ η κυβέρνησή του είχε δεσμευτεί για το αντίθετο; • Γιατί ενώ είχε δεσμευτεί για αποκατάσταση των αδικιών στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους, η κυβέρνηση

προχωρά σε νέες μειώσεις στις συντάξεις ακόμα και των 600 ευρώ; • Γιατί προχωρά σε νέες μειώσεις στα προνοιακά επιδόματα και σε επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τα ενισχύσει με κοινοτικούς πόρους; • Γιατί ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της Αγροτικής Τράπεζας και διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης, η κυβέρνηση χάρισε την τράπεζα σε ιδιώτη; Σκοπεύει να προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;

«Η κυβέρνηση υπακούει τη Χρυσή Αυγή» Η Χρυσή Αυγή για το ιδιώνυμο σχετικά με την εγκληματικότητα των παράνομων μεταναστών

ΖΗΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 50-52 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ: 27410-25854, 6944866135

«Τρεις μόλις ημέρες μετά την πρόταση της Χρυσής Αυγής για θέσπιση ιδιωνύμου κατά της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών η κυβέρνηση δείχνει να ξυπνάει», αναφέρει η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της, όπου επίσης αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση υπακούει τη Χρυσή

Αυγή λόγω δημοσκοπήσεων». «Περιμένουμε να δούμε και πράξεις πέρα από τις εξαγγελίες και τις επικοινωνιακές φούσκες των τελευταίων εβδομάδων...», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ειδική επιτροπή για τις αυτοκτονίες μέσω του διαδικτύου Ανησυχητικές οι διαστάσεις του φαινομένου στην Κρήτη

Σε 100 περιπτώσεις αυτοκτονιών (τετελεσμένες και απόπειρες) χρειάστηκε να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στην Περιφέρεια της Κρήτης από το 2009 έως τις 23 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

Ερώτηση σχετική με την ανησυχητική αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη, είχε απευθύνει στα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης, το 2009 σημειώθηκαν 23 περιπτώσεις αυτοκτονιών, το 2010 σημειώθηκαν 24, 31 το 2011 και 22 περιπτώσεις κατά το τρέχον έτος. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον βουλευτή ότι η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τα δύο τελευταία έτη (από 1.1.2011) έχει χειριστεί συνολικά 376 περιπτώσεις αποτροπής αυτοκτονιών. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, για το ζήτημα των αναγγελιών αυτοκτονιών μέσω διαδικτύου, που απασχολεί καθημερινά την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει αποφασιστεί η σύσταση Ειδικής Επιτροπής στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της συγκρότησης. Έργο της επιτροπής αυτής θα είναι να εξετάσει το υφιστάμενο νομικό και επιστημονικό πλαίσιο και να καθορίσει την ακολουθητέα διαδικασία- βασικές ενέργειες (μνημόνιο ενεργειών), από νομικής και επιστημονικής πλευράς, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, προτείνοντας παράλληλα, σε συντρέχουσα περίπτωση και ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Ο βουλευτής της ΝΔ, στην ερώτηση που είχε καταθέσει επισήμαινε ότι τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός ο αριθμός των αυτοκτονιών στο Ηράκλειο, αλλά και στην Κρήτη γενικότερα.

9

ΣΗΜΕΡΑ

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση οι αυτοκινητόδρομοι Μέχρι το τέλος του 2012 η υποβολή των νέων συμφωνιών στη Βουλή

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή στη Βουλή και η έγκριση όλων των νέων συμφωνιών με τους παραχωρησιούχους για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων. Όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, «η επανεκκίνηση των Μεγάλων Οδικών Έργων και δη των αυτοκινητοδρόμων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς αποτελούν βασικά έργα υποδομής για την ανάπτυξη». Στην κατεύθυνση αυτή, όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο, «ο πρωθυπουργός όρισε ως διαπραγματευτή εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, τον κ. Ευθύμιο Βιδάλη, ο οποίος εργάζεται αμισθί με αποκλειστικό σκοπό την υποβολή προς έγκριση στη Βουλή, μέχρι το τέλος του έτους, όλων των νέων συμφωνιών με τους παραχωρησιούχους». Πέρα όμως από τη συμφωνία- πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους που θα επιδιώξει η κυβέρνηση, ο υπουργός αναφέρεται και στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

(ΕΤΕΠ), για να διαβεβαιώσει ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ, η οποία στο πλαίσιο των συνεργειών που έχουν αποφασιστεί στο επίπεδο των Αρχηγών Κρατών Μελών μεταξύ των πόρων του Κοινοτικού Προϋπολογισμού με δάνεια και εγγυήσεις μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στα αναπτυξιακά έργα της Χώρας». Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι η ΕΤΕΠ συμμετέχει ήδη στη χρηματοδότηση των δύο Συμβάσεων Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και του Μορέα. Όσον αφορά το Ταμείο Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι οι Ελληνικές Αρχές, σε εφαρμογή των νέων διατάξεων, αξιολογούν τα έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το νέο αυτό εργαλείο, αξιοποιώντας με τον πλέον

ωφέλιμο τρόπο για έργα που παράγουν έσοδα στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων και των μεταφορών. Το έγγραφο του υπουργού Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την απορρόφηση κονδυλίων που, ενώ διατίθενται από την ΕΕ για την Ελλάδα, δεν έχουν απορροφηθεί.

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Επίδομα με τη μορφή φόρου, που θα καταβάλλεται με βάση γεωγραφικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, μόνο σε όσα νοικοκυριά καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανση των κατοικιών τους προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η επιστροφή φόρου στα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνεται μέσω ενός γραφειοκρατικού συστήματος. Οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στην ακριβή τιμή. Στη συνέχεια για να λάβουν μέρος της επιστροφής των έξτρα φορο-επιβαρύνσεων, θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά κ.λπ.) καθώς και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα «Ήφαιστος» είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Όπως αναφέρει η Ημερησία, η επιστρο-

φή φόρου θα γίνει σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ, αντίθετα, δεν θα λάβουν καμία ενίσχυση όσοι θερμαίνουν τα σπίτια τους με άλλα καύσιμα, όπως για παράδειγμα φυσικό αέριο ή ξύλα. Επίσης εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης, που αποτελούν τεκμήρια. Τα κριτήρια που θεσπίζονται είναι: Γεωγραφικά: Η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες, οι οποίες θα προσδιορίζουν τη μέγιστη κατανάλωση, για την

κάλυψη των αναγκών θέρμανσης με πετρέλαιο, επί της οποίας θα γίνονται επιστροφές φόρου. Στην πρώτη ζώνη, θεωρείται ότι οι ανάγκες θέρμανσης απαιτούν 2,5 - 3 τόνους πετρελαίου σε ετήσια βάση, στη δεύτερη ζώνη περιορίζονται σε 1,6 τόνους, στην τρίτη ζώνη 1 τόνος και στην τέταρτη ζώνη 600 λίτρα πετρελαίου. Εισοδηματικά: Δικαιούχοι της επιστροφής φόρου, θα είναι οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος το πλαφόν μπαίνει στα 15.000 ευρώ. Θα υπάρξει κλιμάκωση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Περιουσιακά: Τίθεται όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας στα 150.000 ευρώ και όριο τετραγωνικών μέτρων πρώτης κατοικίας στα 120 τετραγωνικά προκειμένου για τετραμελή οικογένεια. Για παράδειγμα μια οικογένεια, με πρώτη κατοικία 200 τ.μ. αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 150.000 ευρώ θα λάβει την επιστροφή φόρου γιατί η αξία της κατοικίας είναι μικρότερη των 150.000 ευρώ.


10

«Οι Άθλιοι της Κατοχής»

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Οι Άθλιοι της Κατοχής η Άλλη Άποψη.

Στην εφημερίδα μας θα έχετε την δυνατότητα καθημερινά να διαβάζετε σε αποσπάσματα το ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Κωνσταντίνου Ε. Κοσκολέτου


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΑΡΚΑΔΙΑ

11

ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει η Έλενα Λιακοπούλου

Κολωνάκια και τσιμεντένιες μπάλες στις εισόδους των πεζόδρομων της Τρίπολης Εργασίες ξεκίνησαν χθες Τρίτη, στην Τρίπολη, από το συνεργείο του Δήμου, υλοποιώντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να τοποθετηθούν ειδικές τσιμεντένιες μπάλες και βυθιζόμενα κολωνάκια στις εισόδους των πεζόδρομων της πόλης. Ο αντιδήμαρχος, κ. Καρλής, επισήμανε πως επιτέλους θα υπάρξει η δράση από την πλευρά του δήμου, που θα επιτρέψει στους πεζόδρομους της Τρίπολης να πάψουν να χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης των οχημάτων των συμπολιτών μας και υα εξυπηρετήσουν τον ουσιαστικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Ο αντιδήμαρχος παρότρυνε τους δημότες της Τρίπολης αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας να μην χρησιμοποιούν τους πεζόδρομους για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους, υπενθυμίζοντας πως γύρω από το ιστορικό κέντρο υπάρχουν χώροι στάθμευσης που έχει παραχωρήσει προς χρήση ο δήμος και μπορούν να χρησιμοποιούν οι οδηγοί. Για να εξασφαλίσουν λοιπόν ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα εφαρμοστεί, υα τοποθετηθούν κολωνάκια σε πεζόδρομους, μεταξύ των οποίων είναι η Ερμού, η Φιλελλήνων, ο πεζόδρομος του Προφήτου Ηλία και άλλοι. Πρόβλεψη υπάρχει και για τις περιπτώσεις ανάγκης να χρησιμοποιηθούν οι πεζόδρομοι για διέλευση οχημάτων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής καθώς και για τα ασθενοφόρα ή τα οχήματα συγκομιδής των απορριμμάτων, δίνοντας στους οδηγούς κλειδιά. Επιπλέον, όσον αφορά στην τροφοδοσία των καταστημάτων, η δημοτική αστυνομία θα επιτρέπει την δραστηριότητα αυτή σε προκαθορισμένες συγκεκριμένες ώρες. Αναφερόμενος στην παράδοση του έργου της πλατειάς Πετρινού, που επίκειται, ο αντιδήμαρχος κ. Καρλής, διευκρίνισε πως οι πεζόδρομοι δεν είναι για την διέλευση και την στάθμευση των μηχανών. Επιπροσθέτως, σε λίγο καιρό, θα ξεκινήσει αυστηρός έλεγχος από την δημοτική αστυνομία και από την Τροχαία, για να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο να τραυματιστεί κάποιος διερχόμενος πεζός. Ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε επίσης, πως στην περασμένη Οικονομική Επιτροπή του δήμου, ψηφίστηκε μια οικονομική πίστωση για την προμήθεια κιγκλιδωμάτων, που θα μπουν στην Δεληγιάννη, όταν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Κατάληψη του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Τρίπολης, συνεχίζονται οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Με κοινό σύνθημα « Προστατεύστε αυτούς που σας προστατεύουν», πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες έξω από τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, χθες Τρίτη. Οι αστυνομικοί του Νομού Αρκαδίας συμμετείχαν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας τις αντιδράσεις τους για τις περικοπές που δρομολογούνται από την Κυβέρνηση για τους ένστολους. Κατάληψη της εισόδου του κτιρίου της Αστυνομικής διεύθυνσης πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, με τους ένστολους να έχουν αναρτήσει πανό με το σύνθημα που απευθύνεται στους

κυβερνώντες αλλά και τους συμπολίτες των αστυνομικών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Αρκαδίας, κ. Καγκαράκης, διευκρίνισε πως οι περικοπές που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή αυτές που δρομολογούνται, θα έχουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση του θεσμού της αστυνομίας και θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση του έργου των αστυνομικών καθώς θα υπάρξουν οι ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στις υποδομές της αστυνομίας, σε εξοπλισμό και υλικοτεχνικές υποδομές. Επιπλέον με τους ήδη πενιχρούς μισθούς τους να παίρνουν και άλλο τον κατήφο-

ρο, το ανθρώπινο δυναμικό της Αστυνομίας, όπως είναι λογικό, δεν θα μπορεί να ασκήσει εξίσου αποτελεσματικά το έργο του. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τα νέα μέτρα να αποτελούν μεθόδευση της κυβέρνησης με απώτερο στόχο να παραχωρήσουν την φύλαξη σε ιδιωτικές εταιρίες. Όπως τόνισε ο κ. Καγκαράκης, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να φανεί συνεπής στις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, που υπόσχονταν όχι μόνο να μην περικοπούν άλλο οι μισθοί, αλλά να γίνει και αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων.

Τον Ιούνιο του 2013 το φυσικό αέριο στην Μεγαλόπολη

Τ

ον Ιούνιο του 2013 ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης θα τροφοδοτεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, εξέλιξη που ανεβάζει «το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο διεθνή ενεργειακό χάρτη» όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη συνάντηση του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) κ. Γεώργιο Παπαρσένο, στελέχη της εταιρείας, τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Απόστολο Παπαφωτίου και εκ του Γραφείου Περιφερειάρχη τον κ. Αριστοτέλη Γκανά. «Η υλοποίηση του αγωγού, που εξελίσσεται απροβλημάτιστα και εντός των χρονοδιαγραμμά-

των, αποτελεί ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο θα αυξήσει την επενδυτική ζήτηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά ελκυστική την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διασύνδεσή της με τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο και στη συνέχεια τη μεταφορά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως άλλωστε θα συμβεί με το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας». «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθίσταται στρατηγικός διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, αυξάνοντας παράλληλα την ενεργειακή αυτονομία της, αλλά και την αυτάρκεια της χώρας» τόνισε ο κ. Τατούλης. Ο κ.

Παπαρσένος επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση, τον Ιούνιο του 2013, του αγωγού που θα ξεκινά από τους Αγίους Θεοδώρους και θα τροφοδοτεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, την ολοκλήρωση όλων των μελετών για τη διασύνδεση με τις πόλεις της Περιφέ-

ρειας και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την άριστη συνεργασία. Ο κ. Παπαρσένος ενημέρωσε επίσης τον Περιφερειάρχη ότι το αίτημα της αιρετής Περιφέρειας για επέκταση του αγωγού στη Λακωνία και τη Μεσσηνία βρίσκεται ήδη στο στάδιο των μελετών σκοπιμότητας. Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης επανέλαβε το αίτημα για τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο του αγωγού με σκοπό τη δωρεάν παροχή ευρυζωνικότητας και τη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, κάτι για το οποίο συμφώνησε απόλυτα ο ΔΕΣΦΑ και ορίστηκαν οι ομάδες εργασίας, που θα παρακολουθούν το συγκεκριμένο ζήτημα


12

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγροτική ανάπτυξη και με τη βούλα Υπουργική απόφαση για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο του άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος, ο οποίος αφορά στην ποιότητα ζωής σε αγροτικές περιοχές και στη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αφορά στις διαδικασίες πληρωμής των υποστηρικτών μηχανισμών για την υλοποίηση των καθεστώτων ενίσχυσης, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την υλοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υποστηριχθούν από τους επιλεγέντες τοπικούς μηχανισμούς, αφορούν σε περιοχές όπου εφαρμόζονται Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ). Σημειώνεται ότι τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου είναι προγράμματα που εφαρμόζονται σε περιοχές ορεινές ή και μειονεκτικές, που εμφανίζουν προβλήματα συγκράτησης του πληθυσμού, απομόνωσης και ανισοτήτων και έχουν ως στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Με την συγκεκριμένη δράση αναδεικνύονται και αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματά των προγραμμάτων, δημιουργώντας έτσι βιώσιμες συνθήκες για τους κατοίκους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία προόδου του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», οι ιδιωτικές επενδύσεις του άξονα 3, αφορούν στην διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες, στη στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων και στην ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων. Συνολικά έχουν υποβληθεί 1.677 προτάσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης 312.477.629 ευρώ. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποίησης των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συμβάλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην ανάπτυξη της υπαίθρου», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρης.

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τους επενδυτές» Θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, τονίζει ο Τ. Αθανασόπουλος Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το «Ελ Ντοράντο» των επενδυτών εξέφρασε ο νέος επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, Τάκης Αθανασόπουλος. Μιλώντας στους Financial Times ο κ. Αθανασόπουλος προβλέπει ότι η πώληση της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και της εταιρίας διανομών ΔΕΣΦΑ, θα υποστηρίξουν τον στόχο της άντλησης 19 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2015, όπως έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές. Όπως γράφει η εφημερίδα, ο νέος επικεφαλής του Ταμείου είναι βέβαιος ότι μπορεί να ξεκινήσει την καθοριστική πώληση ως τις αρχές του επόμενου έτους, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια σειρά deals υποδομών που θα δημιουργήσουν, επίσης, χιλιάδες θέσεις εργασίας ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη. «Από εδώ και πέρα, θα περιμένουμε δριμείες επικρίσεις αν αποτύχουμε να έχουμε αποτέλεσμα… Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν σκληρά ώστε να προχωρήσει η διαδικασία», είπε σε συνέντευξή τους στους Financial Times. «Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία, η Ελλάδα θα γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές. Το πλεονέκτημά

Πετάει

το γάντι στο υπουργείο Οικονομικών ο Παναγιωτόπουλος Δηλώνει αναρμόδιος για το θέμα των περικοπών των συντάξεων

μας είναι ότι η χώρα μας δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν κλάδο -ειδικά στον τουρισμό», σημείωσε. Ήδη 14 εταιρείες έχουν ήδη επιλεγεί ως υποψήφιοι για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, μεταξύ των οποίων και μεγάλες εταιρείες όπως η Eni και η Edison, η Mitsui της Ιαπωνίας και η ρωσική Gazprom. «Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα. Πρέπει να ξεπεράσουμε το σύνδρομο αβεβαιότητας για το πόσο θα κρατήσει αυτή η ύφεση, πόσο θα παραμείνει η χώρα στο κενό», δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος.

Στο υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει με γραπτή απάντησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, για τα θέματα των περικοπών των συντάξεων των απόστρατων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Πολύβιου Ζησιμόπουλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθυμίζει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ότι «οι αρμοδιότητες για την πολιτική των συντάξεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 του Συντάγματος, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εξειδικεύει την εν λόγω πολιτική με την έκδοση συνταξιοδοτικών νόμων, βάσει των υφιστάμενων δημοσιονομικών συνθηκών και της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής». Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση για το θέμα, ανέφερε ότι η τυχόν επιβολή νέων μέτρωνπλαφόν στις συντάξεις, θα ισοδυναμεί με εξόντωση της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων.


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΣΗΜΕΡΑ


14

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΑΡΓΟΛΙΔΑ Διαμαρτυρία ένστολων και στην Αργολίδα

15

ΣΗΜΕΡΑ

Με δεκαπέντε εθελοντές καθηγητές θα ξεκινήσει το κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου Ναυπλιέων Τους δεκαπέντε εθελοντές καθηγητές έφτασε το Κοινωνικό Φροντιστήριο που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο Ναυπλιέων και είναι δωρεάν για όποιους μαθητές το παρακολουθήσουν. Οι εγγραφές έχουν αρχίσει και οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και καθηγητές μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Ναυπλιέων τηλ. 2752097734, για πληροφορίες και εγγραφές έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2012. Τα πρώτα τμήματα θα αφορούν μαθητές της Β΄ Λυκείου ενώ παράλληλα οργανώνονται για την Γ΄ και Α΄ Λυκείου. Επιδίωξη είναι να καλυφτούν

όλες οι τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου. Τα μαθήματα και τα τμήματα θα διαμορφωθούν ανάλογα με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και τις ειδικότητες που θα προκύψουν. Στόχος της δράσης αυτής είναι η δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα Η παρεχόμενη εκπαιδευτική αρωγή προέρχεται αποκλειστικά και αφιλοκερδώς από εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει ή θα δηλώσουν συμμετοχή στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αργολίδα: Συνεχίζει την αναστολή χορήγησης φαρμάκων ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Οι Ενώσεις Αστυνομικών - Πυροσβεστών - Λιμενικών ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ διοργανώνουν από κοινού ένστολες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την 20/9/2012, ημέρα Πέμπτη ενάντια στα καταστροφικά μέτρα των νέων περικοπών που οδηγούν στην εξαθλίωση των ένστολων και στο μαρασμό των υπηρεσιών μας, έξω από τις έδρες των υπηρεσιών μας : 1ον ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ώρα 10:00 2ον ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ώρα 11:00 3ον ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΛΙΜΕΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ώρα 12:00 Αιτήματα διαμαρτυρίας: · Όχι άλλες περικοπές στα μισθολόγια των ένστολων. · Όχι στην μείωση του εφάπαξ. · Όχι άλλες μειώσεις των συντάξεων. · Όχι σε μισθούς και συντάξεις πείνας. · Όχι στον εμπαιγμό των ένστολων. Επειδή η παρουσία όλων μας στις ανωτέρω ένστολες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη για μια επιτυχή και δυναμική παρουσία κατά την οποία θα κριθούν πολλά για το εργασιακό μας παρόν και το οικονομικό μέλλον μας, καλούμαστε όλοι μαζί να δώσουμε ένα βροντερό παρόν στέλνοντας το μήνυμα ότι: Οφείλουν να μας σώσουν και όχι να μας αποτελειώσουν !!! ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεχίζουν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ο οι φαρμακοποιοί της Αργολίδας, παρά την αντίθετη –οριακάαπόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου. Η απόφαση ελήφθη την Δευτέρα το βράδυ στην Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού  Συλλόγου  Αργολίδας, σύμφωνα με την οποία συνεχίζεται επ΄ αόριστον η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης (ψήφοι 57 υπέρ, 20 κατά, 4 λευκά). Όπως δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα μας η πρόεδρος του Συλλόγου, Αριστέα Κατσουλάκου τα όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών δεν τους ικανοποιούν. «Εάν προκύψουν εξελίξεις νέες από την πλευρά της κυβέρνησης εμείς θα τις αξιολογήσουμε και θα έχουμε νέα έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε ποια θα είναι η στάση μας» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Κατσουλάκου.

7η εθελοντική αιμοδοσία στο Ναύπλιο Ο

Σύλλογος

λοντών

Αιμοδοτών

Αργολίδας ΣΜΟΙ

Εθε-

<<ΔΕ-

ΑΙΜΑΤΟΣ>>

διοργανώνει αιμοδοσίες στις 19/09/12 & 22/09/12 στο ΝΑΥΠΛΙΟ, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «ο Παλαμήδης» σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων.


16

ΣΗΜΕΡΑ

Επέστρεψε στη Γη το Σογιούζ

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ, που μετέφερε δύο κοσμοναύτες και έναν αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, προσγειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στις στέπες του Καζακστάν, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση της NASA. Ο Αμερικανός Τζο Ακάμπα και οι Ρώσοι Γκενάντι Παντάλκα και Σεργκέι Ρεβίν επέστρεψαν στη Γη με ένα μεγάλο λευκό αλεξίπτωτο. Τους τρεις άνδρες ανέλαβε αμέσως ιατρική ομάδα. «Τα τρία μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και προσαρμόζονται εκ νέου στη βαρύτητα», ανακοίνωσε η NASA στην ιστοσελίδα της. Η Αμερικανίδα Σάνι Ουίλιαμς, ο Ιάπωνας Ακι Χοσίντε και ο Ρώσος Γιούρι Μαλετσένκο παραμένουν στο διαστημικό σταθμό, ενώ νέα μέλη του πληρώματος αναμένονται στο ΔΔΣ στις 17 Οκτωβρίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Σουηδία: Πρώτες μεταμοσχεύσεις μήτρας από δύο μητέρες σε κόρες

Το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σουηδία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις μήτρας από δύο μητέρες στις κόρες τους, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. «Από τη μία γυναίκα είχε αφαιρεθεί η μήτρα έπειτα από τη θεραπεία ενός καρκίνου του τραχήλου. Η άλλη γυναίκα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα. Οι δύο γυναίκες είναι περίπου τριάντα χρόνων», σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα, που βρίσκεται στο Γκέτεμποργκ (δυτική Σουηδία). «Περισσότεροι από δέκα χειρουργοί συμμετείχαν στις επεμβάσεις, οι οποίες διεξήχθησαν χωρίς επιπλοκές. Οι γυναίκες που έλαβαν τις μήτρες πάνε καλά, αλλά είναι κουρασμένες μετά την επέμβαση», δήλωσε ο Ματς

Μπρένστρεμ, καθηγητής Γυναικολογίας-Μαιευτικής στο πανεπιστήμιο και διευθυντής της ομάδας έρευνας. «Οι μητέρες που έδωσαν τη μήτρα τους είναι ήδη όρθιες και περπατούν και θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσα σε μερικές ημέρες», πρόσθεσε. Οι λεπτομέρειες των επεμβάσεων θα γίνουν γνωστές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί σήμερα. Η ομάδα έρευνας του καθηγητή Μπρένστρεμ, που αριθμεί 20 πρόσωπα, εργάζεται για το πρόγραμμα αυτό από το 1999. Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Τουρκία.

Οι κίνδυνοι του διαδικτύου θα διδάσκονται στα σχολεία της Βρετανίας

Γιγαντιαίος αστεροειδής πέρασε πάνω από τη Γη...

To βράδυ της Παρασκευής πέρασε πολύ κοντά από πάνω από την Γη ο αστεροειδής «QG42» μεγέθους περίπου όσο ένα κτίριο 10 ορόφων. Ο αστεροειδής πέρασε σε απόσταση 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Σύμφωνα με τα διαστημικά μέτρα η απόσταση αυτή δεν είναι μεγάλη, ωστόσο δεν είναι και επικίνδυνη για τη Γη. Την επόμενη φορά ο αστεροειδής αυτός θα επισκεφθεί τη Γη το.... 2039, μάλιστα θα περάσει πολύ πιο κοντά από τον πλανήτη μας. Ήδη υπάρχουν μερικές φωτογραφίες αυτού του αστεροειδή. Η ταχύτητά του είναι τόση, που οι επιστήμονες μπορούν να τον δουν καλά σε βίντεο σε αργή κίνηση. Αυτό το ουράνιο σώμα, εκτός από το επίσημο όνομά του «QG42», ονομάζεται επίσης και ως «αστεροειδής 2012». Γιατί, παρά το μέγεθός του, οι επιστήμονες τον ανακάλυψαν μόνο το τρέχος έτος.

Ο Επίτροπος Πληροφορικής της Μεγάλης Βρετανίας, Cristopher Graham, ανακοίνωσε πως το γραφείο του ελπίζει στο άμεσο μέλλον να αναπτύξει ένα νέο ενημερωτικό πρόγραμμα για τους μαθητές. Σκοπός της επιτροπής είναι από το επόμενο σχολικό έτος να παρέχεται ενημέρωση στους μαθητές για τους κινδύνους του Facebook, των κοινωνικών δικτύων και γενικότερα των δεδομένων που μοιράζονται τα παιδιά στο internet. Σκοπός του νέου προγράμματος θα είναι ακόμα η ενημέρωση σχετικά με τα

δικαιώματα των παιδιών, τα οποία σύμφωνα με τον επίτροπο θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγουν για αυτά οι εταιρείες του διαδικτύου ενώ θα μπορούν να απαιτούν την διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων από τις ανάλογες ιστοσελίδες. Αναφερόμενος μάλιστα στις εταιρείες αυτές, ο Graham δήλωσε πως «θα πρέπει να αρχίσουν να φέρονται στους πελάτες τους ως ενήλικες». Ο Επίτροπος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις με αφορμή την δημοσίευση μιας έρευνας της Deimos με όνομα The Data Dialogue. Σύμφωνα με αυτή,

ένας στους πέντε ενήλικες δεν νοιώθει άνετα με τα δεδομένα που θα κληθεί να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο μέσα την επόμενη δεκαετία, ενώ μόνο το 27% των ενηλίκων αναγνωρίζουν πλεονεκτήματα στην παροχή προσωπικών δεδομένων σε supermarkets. Παράλληλα ο Ronan Dunne, γενικός διευθυντής της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας O2, η οποία και χρηματοδότησε την έρευνα, είπε πως «οι εταιρείες έχουν αποτύχει να αποδείξουν στους καταναλωτές πως υπάρχει χρησιμότητα στην κοινοποίηση των δεδομένων τους».


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΣΗΜΕΡΑ

17


18

automoto

auto

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

moto

Αποκαλυπτήρια για το τρίθυρο Hyundai i30

Οι διαφορές σε σχέση με το πεντάθυρο τονίζουν το σπορ χαρακτήρα του μοντέλου Η Hyundai ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να παρουσιάσει, στο Σαλόνι του Παρισιού, την τρίθυρη εκδοχή του νέου i30 και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και τις πρώτες εικόνες του, που αποκαλύπτουν κάποιες διαφορές το πεντάθυρο μοντέλο, που ήδη έχουμε γνωρίσει.

Θέλοντας, λοιπόν, να συμπληρώσει τη γκάμα του επιτυχημένου μικρομεσαίου της, με την πεντάθυρη και τη wagon έκδοση, η Hyundai ανακοίνωσε ότι στο Παρίσι θα παρουσιάσει επίσημα και το τρίθυρο i30, το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές από τα τέλη του έτους. Από τις εικόνες που έδωσαν οι Κορεάτες στη δημοσιότητα, προκύπτουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πεντάθυρο αμάξωμα,

που ήδη έχουμε γνωρίσει και που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, με την αναβάθμισή του σε όλους τους σημαντικούς τομείς. Παρότι η σχεδιαστική ταυτότητα του αυτοκινήτου, δεν αλλάζει, η Hyundai θέλησε να τονίσει περισσότερο το σπορ χαρακτήρα του i30 και λιγότερο τις οικογενειακές αρετές του, όπως συμβαίνει με την πεντάθυρη έκδοση. Ο επανασχεδιασμένος πίσω προφυλακτήρα, με τα φώτα ομίχλης, η κεντρική μπάρα στη μάσκα, που είναι

βαμμένη μαύρη και όχι στο χρώμα του αμαξώματος, οι εμπρός προβολείς ομίχλης, που ενώνονται με λωρίδες LED και οι customized 16άρες ζάντες αλουμινίου, καθώς και η έντονη κλίση της οροφής, που καταλήγει σε πίσω αεροτομή, είναι μερικές από τις ουσιαστικές διαφορές. Λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου δεν έχουν διαρρεύσει, ωστόσο αναμένεται η γκάμα των κινητήρων να είναι περίπου η ίδια με αυτή του πεντάθυρου

μοντέλου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μία επιλογή που ανακοίνωσε η Hyundai και είναι ο diesel κινητήρας των 1.6 λίτρων, που αποδίδει 128 ίππους και διακρίνεται ακόμα για τη χαμηλή κατανάλωση και τις ακόμα πιο χαμηλές εκπομπές CO2, που περιορίζονται στα 97 γρ/χλμ. Για την ελληνική αγορά αυτό μεταφράζεται σε μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ελεύθερη πρόσβαση στον Πράσινο Δακτύλιο.


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

19

ΣΗΜΕΡΑ

Αλλαγές έρχονται στο «τριφύλλι» Τα είπε με Φερέιρα ο Αλαφούζος

Έμπρακτα αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του στον Ζεσουάλδο Φερέιρα ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο επικεφαλής της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» πέρασε το πρωί από τις εγκαταστάσεις της Παιανίας και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πορτογάλο προπονητή. Η εμπιστοσύνη της διοίκησης στον 66χρονο προπονητή παραμένει ακλόνητη. Ο ιδιοκτήτης του «ΣΚΑΪ» δεν μίλησε στους παίκτες, πράγμα που έκανε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δίχως ακόμη να έχει διαρρεύσει το περιεχόμενο της ομιλίας του. Στη χθεσινή προπόνηση, μια μέρα μετά την ήττα από τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» τήρησε σιγή ιχθύος. Αλλαγές στο ΔΣ Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Αλαφούζος προχωρά σε αλλαγές στο ΔΣ, που θα επικυρωθούν στη συνεδρίαση που θα γίνει τελικά όχι αύριο, αλλά την Παρασκευή. Αμφίβολο είναι αν θα παραμείνει στην προεδρία ο Δημήτρης Γόντικας, καθώς φήμες τον θέλουν προβληματισμένο από την οικονομική κατάσταση. Θέση αντιπροέδρου θα πάρει ο στενός συνεργάτης του Γιάννη Αλαφούζου, Χρήστος Παναγόπουλος, ενώ αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο Κώστας Ελευθεράκης. Αντίθετα, δεν επιβεβαιώνεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και εκπροσώπου της ΠΑΕ σε ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο Γιάννης Αλαφούζος θα στελεχώσει την ΠΑΕ από άτομα δικής του εμπιστοσύνης, ενώ θα προχωρήσει σε μείωση των λειτουργικών εξόδων της ομάδας και σε αναζήτηση χρημάτων από επιχειρηματίες, καθώς διαφορετικά η ομάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας τους επόμενους μήνες.

Δομάζος: Ας κάνουμε λίγη υπομονή «Δεν μπορούμε να ρίξουμε τα βάρη στον προπονητή» συμπλήρωσε ο παλαίμαχος άσος

Να μην βιάζεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού να κρίνει την ομάδα του μια και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, υποστήριξε ο Μίμης Δομάζος μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. «Δεν μπορούμε να ρίξουμε τα βάρη στον προπονητή», συμπλήρωσε ο παλιός άσος του τριφυλλιού, που ζήτησε υπομονή από τον κόσμο της ομάδας. Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μίμης Δομάζος στην πρώτη αθλητική συχνότητα της χώρας:

-Πως σας φαίνεται η αρχή του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα; «Είναι αρχή ακόμα, ομάδα είναι, ας κάνουμε λίγη υπομονή για να δούμε. Εντάξει, μπορεί ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται εφτά βαθμούς πίσω, αλλά μόνο τρία παιχνίδια έχουν γίνει. Νομίζω πως και οι άλλες ομάδες θα χάσουν βαθμούς». -Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα; Οι ευκαιρίες που δεν μπαίνουν γκολ ή κάτι άλλο; «Ναι, αυτό είναι το κυριότερο. Τα

γκολ που χάνονται». -Ο προπονητής μίλησε με τους παίκτες και αγχώνεται για το τι φταίει; Θεωρείτε πως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα; «Δεν μπορούμε να ρίξουμε τα βάρη στον προπονητή. Έχω μιλήσει πολλές φορές και με καλά λόγια για τον Φερέιρα. Αυτός, κάνει υπομονή. Το θέμα είναι μέχρι πότε θα κάνει υπομονή και ο κόσμος όμως. Ο λαός του Παναθηναϊκού θέλει νίκες και την ομάδα πρώτη».


20

«Να μην περάσει το άγχος στους παίκτες» Ο έμπειρος κόουτς Αργύρης Πεδουλάκης

Η επιτυχημένη πορεία των τελευταίων χρόνων, μπορεί να μην αγχώνει τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, Αργύρη Πεδουλάκη, ωστόσο όπως εξήγησε ο έμπειρος κόουτς σκοπός είναι να μην περάσει το άγχος στους παίκτες. Μιλώντας στο πλαίσιο της «Μedia Day» των «πράσινων» ο 48χρονος τεχνικός τόνισε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να «δέσει» η ομάδα, αλλά με την απαιτούμενη προσοχή αυτό θα επιτευχθεί.

ΣΗΜΕΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

«Θέμα χρόνου να το γυρίσει η ΑΕΚ» Αισιόδοξος για την πορεία της «Ένωσης» ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Έτοιμος να… βάλει στοίχημα για τη βαθμολογική ανάκαμψη της ΑΕΚ παρουσιάστηκε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6, ο τερματοφύλακας της «Ένωσης» απέδωσε στην απειρία και την τύχη τα κακά αποτελέσματα ως τώρα. Δήλωσε πεπεισμένος λοιπόν ότι με υποστήριξη του κόσμου σαν αυτή που -όπως τόνισε- τον έκανε να μην πιστεύει στ’ αυτιά του την Κυριακή, είναι θέμα χρόνου η ομάδα να ανατρέψει την κατάσταση. Αναλυτικά όσα είπε ο Κωνσταντόπουλος: Για το αν θα εξηγούνταν τόσο φτωχό βαθμολογικό ξεκίνημα στην Αγγλία: «Θα ήταν εύκολο να το εξηγήσω γιατί εκεί και μεγάλες ομάδες κάνουν κακό ξεκίνημα ενίοτε. Έγινε μεγάλη ανανέωση στην ομάδα μας και είναι μια λογική εξήγηση γι’ αυτό που συμβαίνει. Το θετικό όμως είναι ότι παίζουμε καλά. Εφόσον γίνεται αυτό, εγώ είμαι αισιόδοξος πως θα γυρίσει όλο αυτό που υπάρχει τώρα». Για την εικόνα της ΑΕΚ στα παιχνίδια: «Παίξαμε τρία ματς όπου ήμασταν καλύτεροι, εκτός από εκείνο της Ξάνθης που θα έπρεπε να λήξει ισόπαλο. Είχαμε περισσότερες ευκαιρίες και θα έπρεπε να νικήσουμε. Η απειρία όμως και το ότι δεν βάζουμε εύκολα το γκολ έχουν παίξει το ρόλο τους. Αν το καταφέρουμε, να βάλουμε μαζεμένα 2-3 γκολ, θα λυθούν τα πόδια των παιδιών. Είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Μπορεί λοιπόν να μην κάνουμε γκολ, αλλά το ανησυχητικό θα ήταν να μην κάνουμε ευκαιρίες». Για το πώς βοηθάει τα νέα παιδιά: «Πριν από αγώνες, στις προπονήσεις ό,τι μπο-

ρείς να προσφέρεις στα νέα παιδιά -από θέμα γνώσεων, ψυχολογίας- το δίνεις. Είναι επαγγελματίες όμως πλέον, έχουν συνειδητοποιήσει που παίζουν και αρχίζουν να το δείχνουν. Ελπίζουμε όλοι ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ρολάρουν θα είναι μικρός». Για τη συνολική παρουσία της ΑΕΚ: «Πολλοί άλλοι περίμεναν χειρότερη την ΑΕΚ μετά τις αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ και γενικότερα λόγω της απειρίας. Για μένα είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει, το πρόσωπο που δείχνουμε. Το ότι δεν έρχονται τα αποτελέσματα είναι θέμα ατυχίας και απειρίας. Η καριέρα μου, όμως, με έχει διδάξει πως ό,τι σου παίρνει η τύχη, στο δίνει αργότερα στο γήπεδο». Για τη συμπαράσταση του κόσμου: «Ο κόσμος ήταν καταπληκτικός. Και στα δυο ματς στο ΟΑΚΑ και στην Ξάνθη που νιώθαμε ότι παίζαμε στην έδρα μας. Σε συγκεκριμένα σημεία του ματς χθες, δεν πίστευα στ’ αυτιά μου, στο πόσο έντονα μας συμπαραστεκόταν ο κόσμος. Είναι προς τιμήν όλων των φιλάθλων της ΑΕΚ η στήριξη που μας προσφέρουν. Είναι μεγάλο πράγμα σε οποιαδήποτε ομάδα -πόσω μάλλον σε μια τέτοια νεανική- το χειροκρότημα στο τέλος του ματς. Ο κόσμος βλέπει λοιπόν και εκτιμά την προσπάθεια. Αν κερδίζαμε 1-0 και ήμασταν αδιάφοροι, δεν θα το εκτιμούσε και δεν θα μας χειροκροτούσε όσο χθες». Για το αν μπορεί να «χτίσει» σε αυτή την ομάδα η ΑΕΚ: «Επειδή έχω ζήσει καταστάσεις ανανέωσης και στην Αγγλία, το πιο υγιές πράγμα είναι το σταδιακό χτίσιμο

μιας ομάδας. Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, κοιτάς να χτίσεις από τις ακαδημίες. Έτσι θα σου μείνουν στη χειρότερη περίπτωση 4-5 παίκτες που θα μπορείς να αξιοποιήσεις αγωνιστικά ή να τους πουλήσεις στη συνέχεια». Για το ποιος είναι ο στόχος της ομάδας: «Κακά τα ψέματα. Η ΑΕΚ είναι ΑΕΚ ανεξαρτήτως ρόστερ και συνθηκών. Πρέπει να μπαίνουμε πάντα στο γήπεδο για να νικάμε. Θα είναι πετυχημένη η χρονιά αν τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται. Αν αυτό συνδυαστεί και με 20.000 κόσμο που θα μας χειροκροτεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αυτό θα είναι υπέροχο». Για το αν μπορεί να ανατρέψει η ΑΕΚ την κατάσταση: «Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω τα πράγματα από μέσα. Βλέπω την ικανότητα που υπάρχει και νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να γυρίσουν υπέρ μας τα πράγματα. Να μας “πάει” κι εμάς λίγο η μπάλα και να αρχίσουν σιγά-σιγά να έρχονται και τα αποτελέσματα».

ΣΗΜΕΡΑ SPOR «Δύσκολη αντίπαλος η Γιουβέντους»

Ο Φρανκ Λάμπαρντ εκφράζει τον προβληματισμό του

«Για να βρεθούν και να ομογενοποιηθούν οι νέοι παίκτες χρειάζονται 2-3 μήνες από την έναρξη της προετοιμασίας. Δουλεύουμε σε αυτό για να αποκτήσει ομοιογένεια η ομάδα. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που βρισκόμαστε όλοι μαζί, καθώς ενσωματώθηκε και ο Ούκιτς. Στον πρωταθλητισμό όμως πρέπει να λύνεις τέτοια προβλήματα», είπε ο «Άρτζι» και πρόσθεσε: «Προσωπικά εγώ μπορώ να κοντρολάρω το άγχος που δημιουργεί η φανέλα του Παναθηναϊκού και η επιτυχημένη του πορεία, γιατί είμαι κάποιας ηλικίας και έχω εμπειρίες. Το ζήτημα είναι να μην περάσει αυτό στους παίκτες από τον κόσμο. Γι’ αυτό στην αρχή χρειάζεται προσοχή, μέχρι να ρολάρει η ομάδα».

Δύσκολο «τεστ» είναι για την Τσέλσι ο πρώτος αγώνας στη φάση των ομίλων του Champions League απέναντι στη Γιουβέντους, όπως δήλωσε ο Φρανκ Λάμπαρντ στον βρετανικό Τύπο. Οι πρωταθλητές Ευρώπης αντιμετωπίζουν την πρωταθλήτρια Ιταλίας την ερχόμενη Τετάρτη και ο διεθνής χαφ εξέφρασε τον θαυμασμό του στην ομάδα του Αντόνιο Κόντε. «Κάθε χρόνο είναι όλο και πιο δύσκολο. Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα είναι δυνατότερες από ποτέ, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και να τα πάμε καλά αφού είναι ο πρώτος μας αγώνας στη διοργάνωση», ανέφερε αρχικά ο 34χρονος χαφ και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αγώνες με τη Γιουβέντους δεν θα είναι εύκολος. Είναι μία πολύ δυνατή ομάδα που είναι μέρος της ιστορίας του ποδοσφαίρου». Καταλήγοντας, ο Λάμπαρντ τόνισε: «Κέρδισαν το πρωτάθλημα στην Ιταλία την περσινή σεζόν χωρίς να χάσουν, έχουν επενδύσει πολλά και με τον σωστό τρόπο, έτσι ώστε να είναι δύσκολη ομάδα και να μας δυσκολέψουν».


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

«Τίτλο και με Μπιλμπάο» Ζήσης: Θέλω να επιστρέψουμε στην Ευρωλίγκα

Όπου αγωνίστηκε κατέκτησε πολλές κούπες. Τώρα στην Μπιλμπάο έχει να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό από τις πανίσχυρες Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ο Νίκος Ζήσης δεν πτοείται. «Ονειρεύομαι τίτλους με την Μπιλμπάο και θέλω να επιστρέψουμε στην Ευρωλίγκα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «As». Αναλυτικά η συνέντευξη: -Πώς πάνε τα πράγματα στην Μπιλμπάο; «Καλά! Απολαμβάνω τη νέα εμπειρία». -Έχεις αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Το να αγωνιστείς στην Ισπανία είναι κάτι που ήθελες να κάνεις; «Ναι, είναι μία πρόκληση. Έχω ακούσει πολλά για το πρωτάθλημα. Είναι το καλύτερο στην Ευρώπη και με συναρπάζει το ότι έχω την ευκαιρία να παίξω σε αυτό και μάλιστα σε μια ομάδα που ενδιαφέρθηκε πολύ να με αποκτήσει». -Είναι τρωτές η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα; «Παίζουν σε άλλο πρωτάθλημα». -Θα είναι δύσκολο να αντικαταστήσεις τον Τζάκσον… «Πάντα έπαιζα σε σπουδαίες ομάδες και συχνά έπρεπε να αντικαταστήσω μεγάλους παίκτες. Αυτή είναι η μοίρα μου». -Σχεδόν πάντα είχες ρόλο αναπληρωματικού. Τώρα έρχεσαι σαν βασικός… «Το σημαντικό είναι να νικάς. Δεν έχει σημασία αν πρέπει να είσαι ηγέτης, να παίζεις άμυνα, να σκοράρεις ή απλώς να φωνάζεις από τον πάγκο». -Θα έχεις συμπαίκτης τον Ραούλ Λόπεθ, έναν ακόμη σπουδαίο Ευρωπαίο γκαρντ…

Στο κυρίως ταμπλό η Δανιηλίδου Προκρίθηκε στο τουρνουά της Σεούλ

Με τον πιο πανηγυρικό τρόπο προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά τένις της Σεούλ η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια επικράτησε της Ουζμπέκας Αγκιούλ Αμανμουράντοβα με 2-0 σετ (6-2, 6-4) τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού και προκρίθηκε στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης.

«Είναι το μυαλό της ομάδας. Δυστυχώς ήταν άτυχος με τραυματισμούς σ την καριέρα του. Πιστεύω πως ταιριάζουμε και μπορούμε ακόμη και να παίξουμε μαζί». -Με ένα καλάθι του Λόπεθ στο τέλος η Μπιλμπάο είχε νικήσει τη Σιένα στην Ευρωλίγκα. «Είχε παίξει απίστευτα. Προσποιήθηκε και σούταρε εκτός ισορροπίας στην εκπνοή. Ήταν ένα καλάθι-έργο τέχνης». -Σε αποκαλούν ‘Άρχοντα των δαχτυλιδιών’. Τελείωσε αυτό; «Είναι όνειρό μου να κατακτήσω τίτλους εδώ. Στόχος είναι να επιστρέψουμε στην Ευρωλίγκα και να κατακτήσουμε έναν τίτλο. Στο Eurocup θα έχουμε δύσκολο έργο. Υπάρχουν ομάδες όπως η Γαλατάσαραϊ, οι ρωσικές…». -Έχεις συνεργαστεί με προπονητές όπως οι Μπλατ, Ίβκοβιτς, Μεσίνα, Σάκοτα, Γιαννάκης, Πιανιτζάνι… «Από όλους έμαθα. Στα 17 μου ο Ίβκοβιτς με έκανε να καταλάβω τον κόσμο». -Και φυσικά συναντάς πάλι τον Φώτη Κατσικάρη… «Πάντα πίστευε σε μένα. Όταν ήταν βοηθός προπονητή στην ΑΕΚ, δούλευε σκληρά μαζί μου πάνω στα βασικά».

ΣΗΜΕΡΑ SPOR Ελευθερόπουλος: Στόχος η βιωσιμότητα της ομάδας

«Η ομάδα έχει πολύ δρόμο για να κερδίσει την σωτηρία» Μπορεί το τρία στα τρία να έχει φέρει ενθουσιασμό στην ομάδα του Πανιωνίου, όμως ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος κρατάει χαμηλούς τόνους. Ο νεαρός τεχνικός τόνισε πως η ομάδα έχει πολύ δρόμο για να κερδίσει την σωτηρία, παρά το γεγονός πως είναι στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος. «Ήταν το καλύτερό μας ματς μέχρι στιγμής. Ήμασταν πολύ παραγωγικοί. Και αυτογκόλ να μπει για να μπει πρέπει να κάνεις κάτι μέσα στο γήπεδο και οι παίκτες μου έκαναν πάρα πολλά. Νομίζω ότι αυτά τα παιδιά από τη στιγμή που ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, μοχθούν για το καλύτερο», είπε αρχικά ο τεχνικός του Πανιωνίου. Και προσέθεσε: «Οι παίκτες μου αξίζουν κάτι πραγματικά καλό, αλλά πάντα για εμάς πρωταρ-

21

ΣΗΜΕΡΑ

χικός στόχος είναι η βιωσιμότητα της ομάδας και η παραμονή στην κατηγορία. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και σε εκείνους που δεν αγωνίζονται και περιμένουν υπομονετικά την ευκαιρία τους γιατί τραβούν και τους υπόλοιπους προς τα πάνω». Στη συνέχεια ζήτησε τη στήριξη του κόσμου της ομάδας: «Περιμένουμε περισσότερο δίπλα μας τον κόσμο. Έχω καταλάβει ότι είναι πολύ περισσότερος από αυτόν που ήξερα. Είναι δύσκολο για τα παιδιά να γυρνάνε στο σπίτι τους και να έχουν προβλήματα, αλλά αυτή είναι η κατάσταση και θα παλέψουμε». Για τον Στέφανο Γουναρίδη, είπε: «Τον έχω παρακολουθήσει, είναι πολύ καλός τερματοφύλακας. Ακόμα και οι μεγάλοι γκολκίπερ κάνουν λάθη», είπε σχετικά ο «Ελέ».

Στον πρώτο προκριματικό, η Δανιηλίδου είχε νικήσει με 2-0 σετ (6-1, 6-3) την Κινέζα Ζέονγκ Ζανγκ και, στη συνέχεια, νίκησε την Ταϊλανδέζα Νοπαβάν Λερτσιβακάν με 2-0 σετ (6-3, 6-2). Πλέον, η 30χρονη Χανιώτισσα θα αντιμετωπίσει μια εκ των Αλεξάντρα Κανταντού, Μαρτίνεθ Σάντσεθ, Ρομίνα Οπράντι και Μεντίνα Γκαρίγκεζ.


ΣΗΜΕΡΑ

22

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

γεία Έξυπνα σνακ εκτός σπιτιού

Βάλτε πρόγραμμα στα γεύματά σας

Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ γρήγοροι και πιεστικοί, πολλές φορές νιώθουμε εξαντλημένοι και κουρασμένοι, χωρίς να ξέρουμε την αιτία. Ο κύριος λόγος αυτής της εξάντλησης, είναι ότι μένουμε πολύ ώρα νηστικοί και δεν βρίσκουμε χρόνο να καταναλώσουμε σνακ και να παίρνουμε ενέργεια. Έτσι ο οργανισμός μας αναγκάζετε να εξαντλεί την ενέργεια (γλυκόζη) από τις αποθήκες του (από το συκώτι), με αποτέλεσμα να νιώθουμε αυτή την αδυναμία. Το κακό όμως δεν τελειώνει εδώ. Με το που επιστρέφουμε στο σπίτι, επειδή πεινάμε πάρα πολύ, αφού δεν φάγαμε σνακ, καταναλώνουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό, με αποτέλεσμα το βάρος μας να αυξάνεται σταδιακά. Τα σνακ είναι παρεξηγημένα, αφού πολλοί νομίζουν ότι τα σνακ περιέχουν συνήθως υψηλά ποσοστά ζάχαρης, λίπους και ενέργειας. Αν προγραμματιστούν σωστά, τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης και σωστής διατροφής. Για να είναι πλήρη, τα σνακ πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και να μην ξεπερνούν τις 100-200 θερμίδες, ανάλογα πάντοτε με τις καθημερινές σας ανάγκες. Μερικές ιδέες για γρήγορα σνακ εκτός σπιτιού: 1 μπάρα δημητριακών (κατά προτίμηση ολικής άλεσης και χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη) + 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο 200 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι με ¾ φλιτζανιού δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης και χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη) 200 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι, με 2 κουταλιές δημητριακά και ½ φλιτζάνι φρούτα κομμένα 200 γραμμάρια άπαχο γιαούρτι με 8 αμύγδαλα και 1 κουταλιά μέλι 150 γραμμάρια τυρί cottage με 2 φρυγανιές ολικής άλεσης ή κρακεράκια ολικής άλεσης 1 φλιτζάνι φρουτοσαλάτα με 150 γραμμάρια γιαούρτι άπαχο ή τυρί cottage 2 φρούτα + 8 αμύγδαλα 2 μπισκότα χωρίς ζάχαρη + 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο 1 φλιτζάνι παγωτό φρουτογιαούρτι, χαμηλό σε λιπαρά 2 κρακεράκια ή φρυγανιές ολικής άλεσης + ½ κουταλάκι μαργαρίνη χαμηλή σε λιπαρά + 1 κουταλιά μαρμελάδα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης + ½ κουταλάκι μαργαρίνη χαμηλή σε λιπαρά + 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά 1 φλιτζάνι λαχανικά + ½ φλιτζάνι χούμους

1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό + 8 αμύγδαλα 1 φλιτζάνι smoothie με φρούτα και γιαούρτι άπαχο 1 φλιτζάνι καρπούζι ή πεπόνι + 2 φέτες χαλούμι χαμηλό σε λιπαρά 3 φλιτζάνια ποπ κορν + 1 φλιτζάνι γάλα άπαχο Στρατηγικές για έξυπνα σνακ: Προετοιμάστε τα σνακ σας από πριν και μην περιμένετε να πεινάσετε. Να έχετε πάντοτε στο ψυγείο πλυμένα φρούτα και λαχανικά για να είναι έτοιμα για φάγωμα. Μπορείτε να έχετε στη τσάντα σας φρούτα ή μπάρες δημητριακών πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε λίπος και ζάχαρη. Επίσης, μπορείτε να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τα σνακ της βδομάδας και να τα έχετε έτοιμα από το πρωί ή την προηγούμενη μέρα. Βάλτε πρόγραμμα στα σνακ σας. Ανάλογα με το πρόγραμμα της μέρας σας κανονίστε την ώρα που θα τα καταναλώσετε. Αποφύγετε να «τσιμπολογάτε» μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση ή στο αυτοκίνητο, γιατί έτσι δεν θα έχετε πλήρη έλεγχο του τι καταναλώνετε και μπορεί να ξεφύγετε στην ποσότητα ή ακόμα και στην ποιότητα του σνακ. Κάντε τα σνακ σας ενδιαφέροντα. Διαλέξτε διαφορετικό σνακ κάθε μέρα και συνδυάστε τα μεταξύ τους, ώστε να μην τα βαρεθείτε. Ικανοποιήστε τις «παράνομες» επιθυμίες σας με πιο υγιεινούς τρόπους. Αν για παράδειγμα έχετε επιθυμία για κάτι γλυκό, δοκιμάστε λίγο cottage cheese με φράουλες, μπάρα δημητριακών, φρουτοσαλάτα, παγωτό χαμηλό σε λιπαρά και γιαούρτι με λίγο μέλι. Διαβάζετε πάντοτε τις ετικέτες τροφίμων. Μπορεί να θεωρείτε κάτι υγιεινό, ενώ στην ουσία να είναι πλούσιο σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες. Για παράδειγμα, πολλά άτομα θεωρούν ότι τα πατατάκια έχουν την ίδια θρεπτική αξία με το ποπ κορν. Όμως το ποπ-κορν έχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες από τα πατατάκια.

Πώς να επιλέγετε δημητριακά και μπάρες δημητριακών; Καλό είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα τους να είναι ολικής αλέσεως. Προτιμήστε δημητριακά που περιέχουν τουλάχιστον 3γρ φυτικές ίνες και λιγότερο από 3γρ λίπους ανά μερίδα. Είναι σημαντικό τα δημητριακά να

έχουν σαν πρώτο συστατικό στη λίστα των υλικών τους τα σιτηρά και όχι τη ζάχαρη. Χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε φυτικές ίνες μπάρες δημητριακών, που και φρούτα, αποτελούν ένα υγιεινό πρόγευμα ή σνακ, που μπορείτε εύκολα να πάρετε μαζί σας.


ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΣΗΜΕΡΑ

Μικρές αγγελίες «Εταιρεία αθλητικών ειδών ζητά Πωλητή – ρια για το κατάστημα της στην Κόρινθο. Αποστολή βιογραφικών μέσω fax: 210- 3801595» ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ Καλλιθέα-Κόρινθος διαμέρισμα 90 τ.μ επιπλωμένο με 2 Υ/Δ, μπάνιο, σαλονοτραπεζαρία, αυτ. θέρμανση, παρκινγκ. Πληροφορίες, τηλ. επικοινωνίας: 2741027927, 6932366108

Αναστασία Σπ. Χρήστου Κλασσική Ομοιοπαθητικός

Απόφοιτος Κολλεγίου Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Λονδίνου London College of Classical Homeopathy & μεταπτυχιακού διπλώματος Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής International Academy of Classical Homeopathy Μέλος του συλλόγου ομοιοπαθητικών Ελλάδος

12 χρόνια εμπειρίας Βελτιώστε την Υγεία σας με Oμοιοπαθητική μια Φυσική, Ολιστική & χωρίς παρενέργειες θεραπεία κατάλληλη για όλες τις ηλικίες

Περιάνδρου 48 Κόρινθος Τηλ.: 27410 83 419 κιν: 697 21 22 891 e-mail: anastasia@homeopath.gr web site: www.homeopath.gr Δέχεται με ραντεβού

23

Η εταιρεία ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ – ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ Α.Ε. με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, ηγετική θέση στο χώρο της και επώνυμα διεθνώς προϊόντα COURBI ζητά :

EXPORT ADMINISTRATOR ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ : Ηλικία έως 35 ετών Πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Απαραίτητη γνώση αγγλικών και γαλλικών σε προφορικό και γραπτό λόγο Άριστη γνώση Η/Υ (Office,Internet) Υψηλές επικοινωνιακές δυνατότητες Ικανότητα εργασίας σε ομάδα Άτομο με φιλοδοξία και ευγένεια Δυνατότητα μετακίνησης στο εξωτερικό (όποτε χρειαστεί) Εμπειρία στο χώρο των εξαγωγών, θα εκτιμηθεί ως επιπρόσθετο προσόν Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ : Ανταγωνιστικό πακέτο και bonus επίτευξης στόχων Δυνατότητα εξέλιξης στο χώρο των εξαγωγών Ευχάριστο περιβάλλον εργασίας Δυναμικά αναπτυσσόμενο περιβάλλον Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα (με φωτογραφία) στην ηλεκτρονική διεύθυνση ch.goula@courbi.gr υπόψη Κας Γούλα ή στο info@courbi.gr .

ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΝΤΙΟΥΜ JAMAL ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΗΣ Πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας ανεξάρτητα από τα ποια είναι τα προβληματά σας . Μπορώ να σας βοηθήσω να λύσετε τα δυσκολότερα από αυτά στον μικρότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλον ακόμα και αν έχετε απογοητευθεί από άλλους πνευματιστές . Μπορώ να κάνω τους ερωτευμένους καλύτερα από πριν. Μπορώ να κάνω άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους να ερωτευθούν . Επίσης δίνω πανίσχυριο φυλακτό για προστασία . Λύνω σημαντικές δικαστικές υποθέσεις σεξουαλικού περιεχομένου . Επιτυχίες Επαγγελματικές συμβουλές και πολλά άλλα. ΤΗΛ 6949937862, 6977481425 2741083885

ΝΕΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΤΕΟ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΖΗΤΑ 2 ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΕΚΤΕΣ ΚΤΕΟ (ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΤΕΛ Η ΤΕΙ) 1 ΚΟΠΕΛΑ ΓΙΑ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ (ΑΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ COMPUTER) TΗΛ 6940075555 ΠΙΤΣΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


ΣΗΜΕΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΣΗΜΕΡΑ 19-9-2012  

Η εφημερίδα της Πελοποννήσου

Advertisement