Page 1

Det kan aldrig bli för bra! I vår kommun så går bilarna på el upp till 50 km/h, över 50 km/h så går bilarna på bensin/diesel. Då behöver man inte ladda bilarna så ofta och så behöver man inte tanka så ofta så det blir mer miljövänligt. Om man åker inne i en stad så drar bilen mycket och släpper ut mycket avgaser, men eftersom att bilarna går på el så drar den inte så mycket när de går inne i städerna. I vår kommun är det billigare att åka taxi för att det ska bli mer miljövänligt och att man tar med två till tre personer i varje taxi så att man inte åker fler gånger än vad man behöver. De gamla bilarna var väldigt miljöfarliga. De gamla bilarna gick inte på el över huvud taget så man behövde tanka mycket oftare och det är inte bra för miljön, då hade man pumpar som tog upp olja och bensin. Visserligen har vi sådana pumpar än idag men de är inte lika miljöfarliga. I vår kommun får vi el från vindkraftverk och solceller för att det ska bli mer miljövänligt. Vi får varmvatten från solfångare får att det ska bli mer miljövänligt och att man sparar pengar på det så att man kan göra något nödvändigt med dem pengarna. Detta är miljövänligare för att vindkraftverket vi har drar ingen el och släpper inte ut några farliga avfall. Vi har kommunalt vatten och avlopp. Vattnet är inte dyrt och framför allt inte varmvattnet för att vi har solfångare som värmer upp vattnet. Vi har större soptunnor då får det plats mer sopor så att sopbilarna inte behöver åka och hämta soporna så ofta. Folk åker mer kommunalt med bussar och taxi, om man åker taxi 10 mil kostar det 150 kronor. Busskort per år kostar 500 kronor. I vårt samhälle har vi en stor skog, i den skogen så har vi ett stort kärr som är så blött så om man går i det så sjunker man ner i det. Det är vår biotop. För att om det skulle bli vattenbrist så skulle vi kunna ta där ifrån så att det räcker för hela kommunen i några veckor. Vi får ta från det kärret för att riksdagen har godkänt det.


Historian bakom vår kommun Historian bakom vår kommun är att det var en massa bostäder runt om i byn och alla kände varandra och ingen var obekant eller elak mot någon. Det är ingen slump att bostäderna ligger där de gör i vårt samhälle för att man har nära till vatten, att man får morgonsol, sol under dagen och kvällssol och att det värmer upp vattnet om man vill bada så är det varmt i vattnet och om man är fattig kan man gå till sjön och tvätta kläderna. När det var högtider som till exempel marknader så var det vår by och vår kommun som höll i det hela, då blev vår by populär och fler och fler flyttade hit och trivdes här. Det var oftast personer som var mycket rika som kom och kollade på vad vi hade och erbjuda på våra marknader eller så var det väldigt fattiga som ville pruta på några saker som de behövde till exempel nya kläder, lite mat och andra godsaker. På vikingarnas tid så fanns begravde människor och de gravarna finns kvar än idag. Den här byn vi bor i idag fann på vikingatiden och det var samma sak då som idag, att vår by var störst och populärast och alltid höll i till exempel marknader. Det är populärt att komma till vår kommun för att vi har vi en guide som man kan gå med och se hela byn och de kända vikingagravarna och alla runor vi har.


Vår kommuns nyckelbiotop

Vår nyckelbiotop är ett kärr ute i skogen som är väldigt vattenrikt. Det är en markägare som har det kärret i sin skog men vi har köpt det av honom så nu har vi satt upp skyltar och stängsel runt om det. Så att inte går några människor och skräpar ner, t.ex. kastar något skräp eller så. Sen så var vi tvungna att fråga om tillstånd från naturvårdsverket, och det skulle inte vara några problem för dem, bara om markägaren gick med på det .


Vem äger vad i kommunen Kommunen äger vissa hyresrätter som finns i kommunen men de flesta hyresrätter äger företag och privatpersoner. Om man har köpt en tomt och byggt ett hus på den, för då är det ens eget, då äger varken kommunen eller privatpersoner den. Om man vill ha en butik i kommunen så måste man hyra marken och lokalen av kommunen om man inte har egen tomt som man kan bygga en butik på. Alla dagis, skolor och gymnasium ägs av kommunen och är kommunalt, även vårdcentraler men sjukhus ägs av landstinget.


Industri För ett antal år sedan så var det många unga som inte hade något jobb, hela 8%, vi visste inte riktigt hur vi skulle göra. Vi tänkte på det och efter ett tag så kom vi på att vi kunde att vi kunde bygga en stor pappersfabrik. För att pappersfabriken ska fungera så var vi tvungna att bygga ett sågverk också, så nu två år senare så har vi bara 4% som är arbetslösa. Det kommer in träd från Estland, Lettland och Litauen. Det kommer 6000 kubik i veckan. Det kostade oss 10 miljoner att bygga denna byggnad, och den finns kvar än idag. Den är i full gång, vi har ca 400 stycken som jobbar på pappersfabriken och sågverket tillsammans.

Västerviken  
Västerviken  
Advertisement