Page 1

FINALLY, WHAT ARE WE GOING TO DO


F?


Το finally, what are we going to do είναι ένα project που λειτούργησε ως αφορμή για να τεθούν ζητήματα που εγείρονται μέσα από τη χρήση συμμετοχικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στη δημιουργική διαδικασία όπως και για την ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων σε σχέση με αυτά. Χρησιμοποιώντας το δίπολο Top-Down και Bottom-Up, για το διαχωρισμό των δύο διαδικασιών λήψης αποφάσεων σχεδιασμού, ως κεντρικό άξονα του project στόχευα στην ανάλυση του ρόλου και της θέσης του αρχιτέκτονα σε αντιδιαστολή με αυτή του χρήστη. Η διαδικασία και τα μέσα που χρησιμοποίησα ήταν καταρχάς η δημιουργία ενός blog έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα οποιοσδήποτε να δημοσιεύει οτιδήποτε σε σχέση με τα θέματα που θέτει το project αλλά και για να αρχίσει να δημιουργείτε μία κοινότητα από άτομα που θα τους ενδιέφερε να αναπτυχθεί ένας διάλογος πάνω σε αυτά τα ζήτημα. Ένα βασικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας κοινοποίησης του project ήταν μία παρουσίαση της μέχρι τώρα έρευνας μου πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Στη συνέχεια μοιράστηκε ένα κείμενο με τη κεντρική ιδέα του project καθώς και με τη διεύθυνση του κοινού blog με τους κωδικούς πρόσβασης. Το τελικό αποτέλεσμα του project είναι το blog με τα post που έκαναν κάποια άτομα καθώς και μία συνάντηση στο κυλικείο της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Το project λειτούργησε ως μία καταλυτική διαδικασία για την επικοινωνία με τα υπόλοιπα άτομα του μεταπτυχιακού στα πλαίσια των ενδιαφερόντων μου.


F?


Το παρακάτω κείμενα μοιράστηκαν και συμπληρώθηκαν την ημέρα της παρουσίασης του project: finally, what are we going to do.

Με αφορμή το μάθημα Πλαστική και Σύγχρονα Επικοινωνιακά Μέσα Απεικόνισης του Χώρου προτείνω μία διαδικασία εμπλοκής όπου θα διερευνά εάν και κατά πόσο μια συμμετοχική διαδικασία, έχοντας ως κύριο μέσω το video, μπορεί να παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον μεθοδολογικό και αισθητικό. Στόχος είναι η δημιουργία ενός video μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες των εμπλεκομένων φοιτητών και διδασκόντων του μαθήματος αυτού με κεντρική θεματική σχολιασμού, τη διαδικασία σχεδιασμού μέσω πρακτικών Top-Down* και Bottom-Up* Η συμμετοχή σας σε αυτή την πλατφόρμα συλλογής-εμπλοκής είναι σημαντική, θα μπορούσε να είναι συμβολική ή και ελάχιστή. Το υλικό αυτό μπορεί είτε να προκύψει από τις συζητήσεις που θα κάνουμε ή μπορείτε να ανεβάσετε κατευθείαν στο blog http://finallywhatarewegoingtodo.blogspot.com οποιοδήποτε σχόλιο σας ή παράδειγμα σχετικό. Μπορείτε να ανεβάσετε ή να συμμετέχετε με φωτογραφίες, video, σχέδια, ήχο, μουσική, ηχογράφηση λόγου ή ακόμα και υλικό που θα προκύψει μέσα από μια συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε μαζί με κεντρικό άξονα μια κριτική στάση απέναντι σε ένα τέτοιο δίπολο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σχεδιασμού. Ποιές είναι οι κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις αυτών των συστημάτων; είναι γόνιμη μία τέτοια συζήτηση όντας ως αρχιτέκτονες ενταγμένοι στην από πάνω προς τα κάτω διαδικασία σχεδιασμού; είναι δυνατόν να αντιστραφεί αυτό το σχήμα; ποιά τα υπέρ και τα κατά; *Top-Down: Είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων σχεδιασμού «από τα άνω» (θεσμοί, κρατικές παρεμβάσεις, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι κτλ). Σε αυτή την περίπτωση ο σχεδιασμός προκύπτει από παγιωμένους-εξειδικευμένους-επαγγελματικούς φορείς οι οποίοι δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις και παραδίδεται υλοποιημένος στους τελικούς χρήστες. *Bottom-Up: Είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων σχεδιασμού «από τα κάτω» (χρήστες, πολίτες, οποιονδήποτε θα τον ενδιέφερε να συμμετέχει κτλ). Σε αυτή την περίπτωση ο σχεδιασμός προκύπτει από συνεργασία και εμπλοκή των τελικών χρηστών με τους αντίστοιχους επαγγελματίες και φορείς.


Blog Όνομα χρήστη: Κωδικός Πρόσβασης: Επικοινωνία Mail: ΚΙνητό: Σχετικά Links:

http://finallywhatarewegoingtodo.blogspot.com finallywhat@gmail.com finallywhat09

Όνομα

Mail

Γιάννης Παπαδόπουλος

textunzov2@yahoo.com

-

Βασίλης Παπαδόπουλος

wazpa@hotmail.com

-

Δέσποινα Πλούμπη

aidel_p@hotmail.com

-

Ματίνα Μαυρονικόλη

mavronikola@yahoo.gr

6973216342

Δεληγιώργη Μαρίσσια

marissia_20@yahoo.gr

6973816866

Κολσούζογλού Αντώνης

a_kols@yahoo.com

-

Δήμητρα Αργύρου

dimitra.argyrou@gmail.com

6944689723

Φίλιππος Περιστέρης

info@peristeris.com

6932920613

Ανδρέας Μητρόπουλος

andreas_m@mycosmos.gr

6974092417

pegyzali@yahoo.gr 6938246997 http://top-down-bottom-up.blogspot.com

Σχόλια


F?


Οι παρακάτω εικόνες είναι από τα mail που ανταλλάξαμε με τα άτομα που συμμετείχαν στο project finally, what are we going to do.


F?


Οι παρακάτω εικόνες είναι τα post που έγιναν από τα άτομα που συμμετείχαν στο blog finally, what are we going to do. Για να δείτε αναλυτικά τα post: http://finallywhatarewegoingtodo.blogspot.com.


F?


Το project finally, what are we going to do πραγματοποιειήθηκε στο πλαίσιο του Δια τμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: Σχεδιασμός - Χώρος – Πολιτισμός στη σχόλη αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. για το μάθημα: Πλαστική και Σύγχρονα Επικοινωνιακά Μέσα Απεικόνισης του Χώρου Διδάσκοντες: Λάσκαρης Ν., Γρηγοριάδης Ι., Γυπαράκης Γ., Παπαδόπουλος Σ., Παπαλαμπρόπουλος Σ. Συγγραφέας: Παγώνα Ζάλη


FINALLY WHAT ARE WE GOING TO DO  

more info: http://finallywhatarewegoingtodo.blogspot.com/