Page 3

IN BED MET ... EEN ERGONOMISCHE MATRAS

De markt afgeschuimd Polyetherschuim is goedkoop maar biedt weinig ondersteuning en ventileert slecht. Deze matras kun je maar beter verbannen naar de logeerkamer. Latexmatrassen – ideaal op lattenbodems – zijn vormvast en soepel maar minder poreus. Geen aanrader voor mensen die veel transpireren omdat de matras het vocht niet goed opneemt en warm aanvoelt. De traagschuimmatras (tempur bijvoorbeeld) past zich goed aan de vorm van het lichaam aan door de optimale drukverdeling. De matras reageert op koude en warmte en ventileert doorgaans goed. Niet iedereen is echter fan van het ‘trage schuim’ dat zeer langzaam terug in zijn oorspronkelijke vorm keert.

© VI-SPRING

Kies in eerste instantie een matras die past bij je lichaam, gewicht en slaaphouding. Hou er ook rekening mee dat je heel wat zweet wanneer je slaapt. Je matras moet dus niet alleen veerkrachtig zijn en de lichaamsdruk optimaal opvangen, maar ook goed ventileren. De meeste mensen kiezen voor een matras van mousse of schuimrubber óf een matras met veren. Ook combinaties van beide zijn mogelijk. Daarnaast bestaan er ook nog futonmatrassen en luchtgeveerde matrassen.

Big in Japan: de futonmatras Een futon is een traditionele ‘slaapmat’ die is overgewaaid uit Japan. De futon is veel dunner dan de Westerse matras en wordt vervaardigd uit katoen. Dankzij het natuurlijke materiaal heeft de matras goede regulerende eigenschappen. Ideaal voor liefhebbers van zachte ondersteuning. Vind je de futon maar niks om op te slapen, dan gebruik je hem toch gewoon als dekbed!

© LAVITAL

Veren proberen Matrassen met binnenvering bieden goede ventilatie maar bewegen in hun geheel wanneer je aan één kant druk uitoefent. Wanneer je dit liever niet wil, opteer je best voor pocketvering: de veren zitten verpakt in aparte zakjes zodat ze onafhankelijk van mekaar kunnen bewegen. De mate van steun die een matras met veren biedt is afhankelijk van de dikte van het metaal en het aantal draaiingen.

wellnessPLUS

39

Start to sleep  

Artikel voor Wellness Magazine

Advertisement